2. Bakgrund, syfte och gällande rätt Se bilaga. 3. Rättslig bedömning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Bakgrund, syfte och gällande rätt Se bilaga. 3. Rättslig bedömning"

Transkript

1

2 2 (25) Saknar utlänningen en sådan handling, kan identiteten, utifrån principen om fri bevisföring, undantagsvis klarläggas med hjälp av andra handlingar jämte vittnesuppgifter från nära anhöriga i Sverige. DNA-analys, som i och för sig inte visar identitet men väl släktskap, kan också användas i t.ex. barnärenden. Kan utlänningen klarlägga eller i vart fall göra sannolikt att han eller hon saknar möjlighet att få ett hemlandspass, får främlingspass i vissa fall beviljas. Migrationsverkets beslut i fråga om främlingspass kan i vissa fall överklagas. 2. Bakgrund, syfte och gällande rätt Se bilaga. 3. Rättslig bedömning 3.1 Asylärenden När det gäller asylärenden är det av flera skäl viktigt att en asylsökandes identitet kan klarläggas tidigt i asylprocessen. Oklar identitet försvårar asylutredningen och bidrar till att handläggningstiden blir längre. Sammantaget skapar oklara identiteter stora påfrestningar för asyl- och mottagningssystemet. Ett beslut om uppehållstillstånd kan återkallas om det senare framkommer att personen uppgivit fel identitet. En person som inte kan styrka sin identitet får svårigheter vid en framtida ansökan om svenskt medborgarskap. Även om det i ärenden om uppehållstillstånd till skillnad från vad som är fallet i medborgarskapsärenden inte föreligger något uttalat krav på att identiteten ska vara klarlagd för att ett uppehållstillstånd ska beviljas, särskilt när det gäller flyktingar och andra skyddsbehövande och i vissa undantagsfall vid humanitära skäl, är utgångspunkten ändå den att identiteten ska klarläggas (se prop. 1997/98: 178 s. 10). Av det anförda följer att det som bör krävas av de asylsökande är att de i största möjliga mån är aktiva för att klarlägga identiteten och, förstås, att de talar sanning. Det naturliga sättet att klarlägga identiteten är att uppvisa dokument som visar vem man är. Den asylsökande är skyldig att för Migrationsverket uppvisa de identitetshandlingar som han eller hon är i besittning av (jfr MIG 2007:15). För asylsökande ska särskilt beaktas att det inte är rimligt att kräva kontakter med hemlandsmyndigheter för att klarlägga identiteten. I asylärenden krävs att den sökande gjort sin identitet sannolik (jfr MIG 2007:12). Motsvarande krav gäller för vidarebosatta som för asylsökande, d.v.s. utlänningen måste ha gjort sin identitet sannolik.

3 3 (25) 3.2 Anknytningsärenden Grundärende ansökan före inresa Krav på klarlagd identitet I anknytningsärenden där ansökan görs utifrån är det normala beviskravet för att fastställa identiteten styrkt/klarlagt (jfr MIG 2011:11 och MIG 2012:1). För att en sökande ska anses ha klarlagt sin identitet på ett godtagbart sätt, ska han eller hon som huvudregel kunna visa ett hemlandspass i original eller en fotoförsedd identitetshandling i original utfärdad av behörig myndighet i hemlandet, allt under förutsättning att det i det enskilda fallet inte finns anledning att tvivla på dokumentets äkthet (jfr prop. 1997/98:178 s. 8). Det är den sökande som ska klarlägga sin identitet, men det är inte alltid nödvändigt att detta sker genom att personen visar pass. Identiteten kan, utifrån principen om fri bevisföring, undantagsvis klarläggas med hjälp av andra handlingar och vittnesuppgifter från nära anhöriga i Sverige. MiÖD slår i MIG 2011:11 fast en ordning för prövningen av förutsättningar för uppehållstillstånd. Enligt ordningen ska först identitetskravet prövas och därefter passkravet. Om/när det har konstaterats att dessa krav är uppfyllda blir det fråga om en materiell prövning av grunderna för anknytningen Krav på pass I de fall det endast kan bli fråga om ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige krävs att sökanden har pass vid tidpunkten för beviljandet av tillståndet. Som huvudregel ska passet vara giltigt under hela den tid som tillståndet gäller. Det finns dock vissa undantag från denna regel (se 4 kap. 23 utlänningsförordningen). I de fall det kan bli fråga om permanent uppehållstillstånd i Sverige och den sökande har klarlagt sin identitet krävs pass för inresa, men inte för vistelse Bevislättnad före inresa Som huvudregel krävs att en person som ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning före inresa kan klarlägga sin identitet och har en giltig passhandling. Det kan dock p.g.a. förhållandena i den sökandes hemland ibland vara svårt eller omöjligt att skaffa fram dokument som klarlägger identitet och släktskap. Det kan också finnas anledning att ifrågasätta tillförlitligheten i de dokument som visas. Sådana förhållanden gäller sedan flera år beträffande sökande från t.ex. Somalia. Genom MiÖD:s praxis (se MIG 2012:1, MIG 2014:16 och MIG 2016:6) har en bevislättnadsregel utvecklats, vilken innebär att identiteten hos en sökande förälder från ett land med ingen eller dålig myndighetsstruktur endast behöver göras sannolik.

4 4 (25) Bevislättnadsregeln förutsätter att det finns en - DNA-analys som styrker att personen är förälder till ett barn som sökanden uppges ha gemensamt med anknytningspersonen, - att anknytningspersonen är barnets andra förälder och - att föräldrarna levt tillsammans i en hushållsgemenskap innan anknytningspersonen kom till Sverige. Vid frågan om en bevislättnad avseende en sökande förälders identitet måste en proportionalitetsbedömning göras mellan å ena sidan den enskildes intresse av att återförenas med sin familj och å andra sidan de samhällsintressen som kräver ett klarläggande av den sökandes identitet, bl.a. säkerhet och reglerad invandring (se MIG 2012:1 och MIG 2016:6). Motsvarande förutsättningar gäller när det är ett barn från ett land med ingen eller dålig myndighetsstruktur som ansöker. Det räcker att barnet gör sin identitet sannolik om - en DNA-analys styrker att anknytningspersonen är barnets förälder och - anknytningspersonen och barnets andra förälder levt i en hushållsgemenskap innan anknytningsföräldern kom till Sverige. Även här ska en proportionalitetsavvägning ske där intresset av återförening ställs mot de samhällsintressen som kräver att barnets identitet klarläggs. Det är endast föräldrarna som måste ha levt tillsammans i en hushållsgemenskap för att bevislättnadsregeln ska gälla. Det krävs inte att både föräldrar och barn sammanlevt (se MIG 2014:16). I MIG 2011:11 uttalade MiÖD såsom huvudregel att passkravet innebär att en ansökan om uppehållstillstånd utifrån kan avslås redan på den grunden att sökanden saknar ett pass i det fall det endast kan bli frågan om att bevilja ett tidsbegränsat uppehållstilstånd i Sverige. MiÖD har därefter utvecklat bevislättnadsregeln genom sin praxis i MIG 2012:1, MIG 2014:16 och MIG 2016:6. I MIG 2016:6 förtydligar MiÖD att är en utlänning ansöker om uppehållstillstånd p.g.a. anknytning till sitt barns andra förälder, kan en bevislättnad i vissa fall ges avseende den sökande förälderns identitet, om föräldrarna levt tillsammans utomlands i en hushållsgemenskap innan anknytningspersonen kom till Sverige. Det gäller oavsett om det är frågan om ett tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd. Som alltid får en proportionalitetsavvägning ske. Skulle den sökandes intresse av familjeåterförening väga över kan därmed ett uppehållstilstånd, tidsbegränsat eller permanent, ges. För i det fall en sökande som saknar pass beviljas tidsbegränsat uppehållstilstånd bör han eller hon samtidigt även ges ett främlingspass gällande för samma tid.

5 5 (25) Lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den tillfälliga lagen) innehåller bestämmelser om tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar, om begränsade möjligheter till anhöriginvandring för skyddsbehövande med tidsbegränsade uppehållstillstånd och om skärpt försörjningskrav. Såsom framgått ovan kan en bevislättnad komma att ges avseende den sökande förälderns identitet, när denne ansöker om uppehållstillstånd p.g.a. anknytning till sitt barns andra förälder, om föräldrarna levt tillsammans utomlands i en hushållsgemenskap innan anknytningspersonen kom till Sverige. Det gäller oavsett om det är frågan om ett tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd (se MIG 2016:6). Därmed kommer även de skyddsbehövande vars uppehållstillstånd tidsbegränsats p.g.a. den tillfälliga lagen men som omfattas av rätten till familjeåterförening att kunna få en bevislättnad avseende identiteten, vilken innebär att det räcker att denna görs sannolik. Även när det krav som uppställts i praxis på att en hushållsgemenskap ska ha förelegat innan anknytningspersonen kom till Sverige inte är uppfyllt ska en proportionalitetsavvägning göras mellan å ena sidan familjemedlemmarnas intresse av att leva tillsammans i Sverige och å andra sidan de samhällsintressen som kräver en klarlagd identitet, som säkerhet och reglerad invandring (se MIG 2016:6). En bevislättnad kan också bli aktuell i de fall den sökande saknar en lagstadgad rätt till familjeåterförening (5 kap. 3 a utlänningslagen). Vid fråga om en vuxen 20 år gammal dotters anknytning till sin far fann MiÖD att proportionalitetsbedömningen utföll till hennes fördel. Även om hon inte hade någon lagstadgad rätt att beviljas uppehållstillstånd hade hon ingått i samma hushåll som sin far och det fanns ett särskilt beroendeförhållande dem emellan. Fadern hade som skyddsbehövande beviljats tillstånd att bo i Sverige och nu beviljades även hennes mor och syskon uppehållstillstånd grundat på anknytning till honom (se MIG 2016:13). När det gäller att bedöma om en bevislättnad ska ges avseende en persons identitet är det också av betydelse i vilken utsträckning sökanden och anknytningspersonen genomgående lämnat samstämmiga uppgifter eller inte. Migrationsverket hade i MIG 2016:13 pekat på två oförenligheter; dels avseende om familjen bott för sig själva i Somalia eller tillsammans med anknytningspersonens ursprungsfamilj, dels att även andra barn än de biologiska omfattats av tidigare ansökningar. Gällande om familjen bott själva eller inte fann MiÖD att uppgifterna inte hade någon direkt bäring på frågan om deras identiteter och bortsåg därmed från denna oförenlighet. Det faktum att andra än de biologiska barnen omfattats av tidigare ansökningar var allvarligare. Även om det inte gick att bortse från vad som skett i tidigare processer var nu samtliga medsökande gemensamma barn.

6 6 (25) Därmed vägde anknytningspersonens intresse av att kunna bo här i Sverige tillsammans med sin familj över. Att mannen beviljats uppehållstillstånd här som skyddsbehövande tillmättes stor vikt. Proportionalitetsbedömning Vid den proportionalitetsbedömning som ska göras ska familjemedlemmarnas intresse av återförening vägas mot de allmänna intressen som talar för att identiteten med hög säkerhet är känd. Proportionalitetsprincipen beskrivs under avsnittet 4.3 i bilagan om gällande rätt. Samtycke till DNA-analys DNA-analys får enligt tredje stycket 13 kap. 15 utlänningslagen utföras endast om de som ska undersökas, sökanden och anknytningspersonen, har informerats om syftet med analysen och har lämnat sitt skriftliga samtycke. Samtycket ska omfatta medverkan vid provtagning för DNA-analys, utförande av analysen, samrådsförfarande mellan verket och berörd utlandsmyndighet samt den myndighet eller det institut som gör analysen, och rätt för handläggande myndighet att få del av analysinstitutets utlåtande över analysen (prop. 2005/06:72 s. 75). En särskild fråga är hur samtycket i ett fall där ett minderårigt barn ges tillfälle till DNA-analys ska hanteras. Enligt svensk rätt kan ett barn under arton år normalt inte själv lämna giltigt samtycke till ett ingrepp av det slag som provtagning och DNA-analys innebär. I stället är det barnets vårdnadshavare som har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga förhållanden. Vårdnadshavare är normalt barnets föräldrar eller en av dem. Vårdnaden består fram till dess barnet fyllt arton år (6 kap. 2 föräldrabalken). (För det fall barnet ingått äktenskap före den 2 juli 2014 gäller äldre bestämmelser, enligt vilka vårdnaden upphörde om barnet ingick äktenskap.) Med hänsyn till uttalanden i ovan refererade dom, MIG 2012:1, och de slutsatser som domstolen kommit fram till, bör även när det gäller frågan om samtycke för barns räkning en påstådd förälder presumeras vara behörig att ge sitt samtycke till DNA-analys, förutsatt inga omständigheter kommit fram som talar mot ställföreträdareskapet eller föräldraskapet. Ytterligare utredning krävs därmed inte i den frågan. DNA När sökanden tillhör någon av de kategorier som enligt ovan kan komma att omfattas av ett lägre beviskrav, ska Migrationsverket normalt erbjuda sökanden och anknytningspersonen tillfälle att få en DNA-analys utförd, om rekvisiten i 13 kap. 15 utlänningslagen är uppfyllda.

7 7 (25) Bestämmelsen i 13 kap. 15 utlänningslagen innebär en skyldighet för verket att i vissa situationer erbjuda DNA-analys i ärenden om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 3 första stycket 2 och 3 a första stycket 2 4 samt tredje stycket 2 och 3 utlänningslagen. För samtliga ärenden gäller att Migrationsverket, i enlighet med officialprincipen, ska tillse att ärendet är tillräckligt utrett. Migrationsverket har därför möjlighet att även i ärenden som inte omfattas av 13 kap. 15 utlänningslagen erbjuda DNA-analys, till exempel i ärenden om uppehållstillstånd enligt 5 kap. 3 första stycket 4 (ärenden då en förälder åberopar anknytning till ett ogift barn som är i Sverige p.g.a. skyddsbehov). För att en DNA-analys ska kunna genomföras krävs att ett flertal rekvisit är uppfyllda (ibid s. 89 f.). - Den övriga utredningen om släktskap inte är tillräcklig för att uppehållstillstånd ska kunna beviljas. - Det är inte uppenbart att det åberopade släktskapsförhållandet inte föreligger, exempelvis om med hänsyn till åldersskillnaden framstår som uteslutet att det påstådda släktskapet existerar. - Ansökningen ska inte avslås av andra skäl. - Den som ska undersökas ska ha informerats om syftet med DNA-analysen och gett sitt skriftliga samtycke. De situationer som kan uppstå efter en DNA-analys är i huvudsak följande. - DNA-analys visar att släktskap inte föreligger. Migrationsverket behöver då inte göra ytterligare utredning. Barnets ansökan avvisas eftersom ställföreträdarskap inte anses föreligga och den vuxnes ansökan avslås. - DNA-resultatet är osäkert (inklusive åldersproblem). Eventuell kompletterande utredning behövs. En samlad bedömning görs i det enskilda fallet. - DNA-analys visar att släktskap föreligger men utredningen i övrigt inte är tillförlitlig. I de fall uppgifterna och utredningen i övrigt inte är samstämmiga och det föreligger trovärdighetsbrister i ärendet får en bedömning i det enskilda fallet göras vid en samlad bedömning. - DNA-analys visar att släktskap föreligger och utredningen i övrigt är tillförlitlig. I de fall trovärdighetsbrister inte föreligger och inget heller talar emot ett etablerat familjeförhållande, eller annars mot barnet och/eller föräldern i Sverige, bedöms föräldern/föräldrarna även kunna agera ställföreträdare för barnet. Det är då tillräckligt att identiteten görs sannolik.

8 8 (25) Främlingspass kan beviljas, förutsatt att ansökan om uppehållstillstånd getts in utanför hemlandet. Passet ska förses med en anteckning om att innehavarens identitet inte är styrkt Grundärenden ansökan efter inresa Ett uppehållstillstånd ska som regel sökas och vara beviljat före inresan i Sverige. Det finns dock en rad undantag från denna huvudregel (5 kap. 18 utlänningslagen). Genom ändringar (SFS 2010:440) i utlänningslagen har det blivit i högre grad möjligt för föräldrar och barn att beviljas uppehållstillstånd p.g.a. familjeanknytning när de befinner sig i Sverige (se prop. 2009/10:137). Avsikten med ändringarna är att underlätta för en utlänning att få uppehållstillstånd om han eller hon har ett etablerat förhållanden med en i Sverige bosatt person och paret har eller väntar barn. För att uppehållstillstånd ska kunna beviljas efter inresan är utgångspunkten att samtliga kriterier för uppehållstillstånd, även klarlagd identitet, ska vara uppfyllda och dessutom finns tillkommande kriterier i 5 kap. 18 andra stycket 5 och 11 utlänningslagen. Förhållandena kan dock undantagsvis vara sådana att det på grund av utlänningens anknytning till någon i Sverige inte skäligen kan krävas att sökanden ska återvända till något annat land för att ge in ansökan därifrån, trots att sökanden inte kunnat styrka sin identitet på ett tillfredsställande sätt (se prop. 1999/00:43 s. 58 f.). I en sådan undantagssituation kan det vara tillräckligt att sökanden har gjort sin identitet sannolik. Migrationsöverdomstolen har i MIG 2012:5 prövat frågan om en man, som bedöms ha haft sin hemvist i norra Somalia och som saknar giltig passhandling, ska få sin ansökan om uppehållstillstånd grundad på anknytning till sambo och gemensamt barn prövad efter inresan i Sverige. Migrationsöverdomstolen anför sammanfattningsvis följande. Mannen saknar pass och kan därför inte beviljas uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin sambo. Den omständigheten att han saknar pass hindrar dock inte att pröva hans rätt till uppehållstillstånd på grund av anknytning till barnet, enligt 5 kap. 3 a tredje stycket 3 utlänningslagen, eftersom det då kan bli fråga om permanent uppehållstillstånd. Han har inte heller vistats i Sverige illegalt. Med hänsyn till principen om barnets bästa och framförallt mot bakgrund av att mannen sannolikt inte skulle kunna få återvända till Sverige eftersom han som somalier inte skulle kunna skaffa en godtagbar passhandling, anses det stötande mot rättskänslan att kräva att mannen ska lämna Sverige innan hans ansökan prövas. Det föreligger därmed synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln om att ansökan ska göras från hemlandet. Målet återförvisades till Migrationsverket för att utreda anknytningen till barnet. Migrationsöverdomstolen uttalar sig inte om vilket beviskrav som bör ställas på identitet.

9 9 (25) I en situation som den i MIG 2012:5 gör Migrationsverket bedömningen att det, med beaktande av resonemanget i MIG 2012:1, är tillräckligt att sökanden gör sin identitet sannolik. Bedömningen får göras på samma sätt som vid ansökan före inresa (se vidare avsnitt ). Den 1 augusti 2014 infördes en ny bestämmelse i 5 kap. 3 a första stycket 3 utlänningslagen, enligt vilken en utlänning som är förälder till och vårdnadshavare för samt sammanbor med ett barn som är bosatt i Sverige får beviljas uppehållstillstånd. Det är en bestämmelse som bara kan tillämpas då föräldern befinner sig i Sverige och alltså ansöker om tillstånd efter inresa till Sverige. Även i dessa ärenden bör det i vissa situationer kunna vara tillräckligt att identiteten görs sannolik. En förutsättning för bevislättnad är att det gäller en sökande i vars hemland det är svårt eller omöjligt att skaffa fram dokument som klarlägger identitet och släktskap. Släktskapet bör dessutom normalt vara styrkt med DNA-analys på sätt som beskrivs ovan under avsnitt kap. 18 andra stycket 5 utlänningslagen Vid prövningen av 5 kap. 18 andra stycket 5 utlänningslagen ska, enligt fjärde stycket samma paragraf, konsekvenserna för ett barn av att skiljas från sin förälder särskilt beaktas, om det står klart att tillstånd p.g.a. stark anknytning enligt 5 kap. 3 första stycket 1 4, 5 kap. 3 a första stycket 1 4 eller andra stycket skulle ha beviljats om prövningen gjorts före inresan. För att uppehållstillstånd ska kunna beviljas med stöd av fjärde stycket, ska det vara fråga om klara fall, vilket enligt förarbetena bl.a. innebär fastställd identitet (prop. 2009/10:137 s. 17). Vid tidpunkten för förarbetena hade MiÖD ännu inte infört den bevislättnadsregel avseende identitet som infördes i och med MIG 2012:1. I de situationer då det står klart att denna bevislättnadsregel skulle vara tillämplig om ansökan hade skett utifrån, anser Migrationsverket att den omständigheten att sökandens identitet inte har styrkts utan endast gjorts sannolik inte i sig utgör ett hinder från att medge undantag från huvudregeln att ansökan ska ha gjorts före inresa till Sverige. 5 kap. 18 andra stycket 11 utlänningslagen Enligt förarbetena (prop. 1979/80:96 s. 34) har avsteg från huvudregeln i 5 kap. 18 utlänningslagen p.g.a. synnerliga skäl kunnat göras om förhållandena skulle vara sådana att det skulle vara stötande mot rättskänslan att kräva att utlänningen lämnar landet innan hans eller hennes ansökan prövas. I motiven till sistnämnda proposition anges som ytterligare exempel på undantag den situationen att utlänningen efter hemkomsten kan antas bli förhindrad att på nytt lämna sitt land.

10 10 (25) I vissa undantagsfall kan det finnas synnerliga skäl att tillåta att ansökan lämnas in och prövas under den tid en utlänning vistas i landet trots att identiteten inte är klarlagd om personen inte kommer kunna återvända till Schengenområdet efter en utvisning och detta skulle medföra ett resultat som är stötande mot rättskänslan (Jjfr MIG 2012:5). I en sådan situation är det tillräckligt att sökanden gör sin identitet sannolik. 3.3 Synnerligen/ särskilt ömmande omständigheter 5 kap. 6 utlänningslagen Lagrummet reglerar sådana undantagssituationer där det på grund av utlänningens situation vore orimligt att avslå ansökan. Huvudregeln är att den sökande har klarlagt sin identitet. Det kan dock undantagsvis vara tillräckligt att den sökande gjort sin identitet sannolik. Det kan även finnas undantagssituationer då uppehållstillstånd kan beviljas trots att utlänningens identitet inte har gjorts sannolik. Det ska då vara fråga om sådana svåra sjukdomstillstånd att bestående hinder mot verkställighet av ett utvisningsbeslut bedöms finnas. Det kan inte uteslutas att det även kan finnas andra undantagssituationer då uppehållstillstånd kan beviljas trots att utlänningens identitet inte har gjorts sannolik. 3.4 Verkställighetsärenden 12 kap. 18 utlänningslagen Vid hinder mot verkställighet p.g.a. skyddsbehov gäller motsvarande krav som i asylärenden, d.v.s. att utlänningen måste göra sin identitet sannolik för att uppehållstillstånd ska kunna beviljas (12. kap. 18 första stycket 1 UtlL). Även i fall där mottagarlandet inte tar emot utlänningen måste utlänningen göra sin identitet sannolik för att uppehållstillstånd ska beviljas (12. kap. 18 första stycket 2 UtlL). Utgångspunkten i de fall då utlänningen är så sjuk att verkställigheten inte går att genomföra är att utlänningen ska göra sin identitet sannolik för att uppehållstillstånd ska kunna beviljas. Uppehållstillstånd kan dock undantagsvis beviljas trots att identiteten inte gjorts sannolik vid sådana svåra sjukdomstillstånd att en verkställighet av ett utvisningsbeslut inte vore rimligt (12. kap. 18 första stycket 3 UtlL). När det i det enskilda fallet av annan särskild anledning framstår som orimligt att verkställa beslutet kan det vara tillräckligt att identiteten gjorts sannolik (12. kap. 18 första stycket 3 UtlL, se vidare under punkten 3.4.1). Som framgår ovan kan vid svåra sjukdomsfall uppehållstillstånd undantagsvis beviljas trots att identiteten inte gjorts sannolik. Det kan inte uteslutas att det även kan finnas andra undantagssituationer då uppehållstillstånd kan beviljas trots att utlänningens identitet inte har gjorts sannolik.

11 11 (25) Verkställighetsärende 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen Anknytning med beaktande av konsekvenserna för barn, 12 kap. 18 fjärde stycket utlänningslagen När det gäller familjeanknytning som åberopas först vid anmälan om verkställighetshinder är frågan närmast om det finns annan särskild anledning att beslutet inte bör verkställas enligt 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen. Enligt samma paragrafs fjärde stycke ska hänsyn tas till konsekvenserna för ett barn av att skiljas från sin förälder. För att uppehållstillstånd enligt den precisionen ska kunna beviljas ska det vara fråga om klara fall, vilket enligt uttalanden i förarbetena bl. a. innebär fastställd identitet (prop. 2009/10:137 s. 17 och 22). Vid tidpunkten för förarbetena hade MiÖD dock ännu inte infört den bevislättnadsregel avseende identitet som infördes i och med MIG 2012:1. Är det fråga om en anknytning som uppstått före inresan till Sverige, bör ställning tas till om bevislättnad enligt MIG 2012:1 skulle kunna komma ifråga om ansökan hade skett utifrån. Vilka bedömningar som då ska göras framgår av avsnitt För det fall det står klart att sökanden skulle omfattas av bevislättnad vid ansökan före inresa, bör den omständigheten att sökanden inte styrkt sin identitet utan endast gjort den sannolik inte i sig utgöra ett hinder för uppehållstillstånd. Noteras bör dock att det i dessa fall normalt krävs att släktskapet styrks med DNA-analys. För det fall sökanden inte skulle omfattas av bevislättnadsregeln om han sökt utifrån krävs att identiteten är klarlagd för att uppehållstillstånd ska kunna beviljas med stöd av 12 kap. 18 fjärde stycket Bevislättnad i andra fall När möjligheten att bevilja tillstånd enligt 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen enligt precisionen i fjärde stycket rörande familjeanknytning saknas, till exempel för att den åberopade familjeanknytningen uppstått först efter inresa till Sverige och det saknas styrkt identitet, måste man ta ställning till om det finns någon annan särskild anledning till att ett beslut om utvisning/avvisning inte kan verkställas. Det kan då undantagsvis bli aktuellt att göra avsteg från kravet på klarlagd identitet.

12 12 (25) I en situation då verkställighet av ett gällande utvisnings-/avvisningsbeslut skulle medföra att familjen splittras utan möjlighet till återförening i Sverige eller i något annat land inom rimlig tid, p.g.a. att utlänningen inte har möjlighet att klarlägga sin identitet och konsekvenserna av utvisnings- /avvisningsbeslutet framstår som oacceptabla utgör den en annan särskild anledning enligt 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen till varför beslutet om utvisning/avvisning inte bör verkställas trots att vederbörande inte uppfyller kraven på klarlagd identitet och pass. Allt under förutsättning att föräldraskapet är styrkt. För att bevislättnad beträffande identiteten ska bli aktuell kan föräldraskapet enligt Migrationsverkets mening inte anses styrkt endast genom en faderskapsbekräftelse eller, då de uppgivna föräldrarna är gifta, genom faderskapspresumtion. Om barnet är fött i Sverige är naturligtvis släktskapet mellan modern och barnet normalt styrkt genom att barnet är fött på ett svenskt sjukhus. För att styrka släktskapet mellan fadern och barnet bör dock normalt krävas DNA-analys. Den sökande måste dock ha gjort såväl sin identitet som risken för att familjen inte kan återförenas inom rimlig tid sannolik. Bedömningen får i dessa fall göras med tillämpning av det resonemang som framgår av MIG 2012:1 (se avsnitt ). När det är fråga om ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och uppehållstillståndet kräver att sökanden har ett pass, ska Migrationsverket utfärda främlingspass. Främlingspasset bör, då det utfärdas, förses med en anteckning om att innehavarens identitet inte är styrkt Särskilt om DNA-analys i verkställighetsärenden Som framgår ovan bör det krävas att släktskap mellan föräldrar och barn fastställts genom DNA-analys för att en bevislättnad avseende identitet ska kunna komma ifråga. Bedömningen får i dessa fall göras med tillämpning av det resonemang som framgår av MIG 2012:1 (se avsnitt ). Migrationsverket har inte något egentligt utredningsansvar i verkställighetsfallen. Regeringen har i förarbetsuttalande (prop. 2009/10:137 s. 22) anfört att regeringen utgår från att de enskilda i flertalet fall kommer att lägga fram den utredning som de önskar tillföra ärendet. Det ankommer således inte på Migrationsverket att, i samband med en anmälan om verkställighetshinder, erbjuda DNA-analys. Migrationsverket bör dock i de fall då bevislättnad kan bli aktuellt upplysa sökanden om betydelsen av en DNA-analys. Detta rättsliga ställningstagande har beslutats av undertecknad rättschef efter föredragning av rättsliga experten Ställningstagandet upphäver SR 05/2016. Rättschef

13 13 (25) Bilaga till SR 44/2016 Bakgrund och syfte Migrationsöverdomstolen har i ett flertal avgöranden betonat utlänningslagens krav på att utlänningar ska ha pass vid inresa och vistelse i Sverige samt att denna regel är absolut såvida inte uttryckligt undantag finns eller regeringen meddelat undantag från det principiella passkravet (jfr 2 kap. 8 och 10 utlänningslagen, 2005:716). MiÖD slog i MIG 2011:11 fast att det finns ett identitetskrav i alla anknytningsärenden där ansökan ges in före inresan och angav att sökanden ska klarlägga sin identitet. Domstolen slog vidare fast en ordning för prövningen av förutsättningarna för uppehållstillstånd. Enligt ordningen ska först identitets-/passkravet prövas och om/när dessa är uppfyllda blir det fråga om en materiell prövning av den åberopade anknytningen. Kravet på klarlagd identitet utgår från övergripande intressen som gör detta krav till ett självständigt och första kriterium vid prövningen av en ansökan om uppehållstillstånd grundad på anknytning. Även Sveriges åtaganden genom EU-medlemskapet och Schengenområdet får anses tala för kravet på klarlagd identitet. Vanligtvis har en utlänning som ansöker om uppehållstillstånd före inresan inga problem att klarlägga sin identitet. Det kan emellertid p.g.a. förhållandena i sökandens hemland ibland vara svårt eller omöjligt att skaffa fram pass eller andra identitetshandlingar som klarlägger personens identitet. MiÖD uttalade sig i MIG 2012:1 angående rätten till familjeåterförening och barnets bästa samt betydelsen av DNA-analys när sökanden kommer från ett land där folkbokföringen är bristfällig och idhandlingarna inte är tillförlitliga. Domstolen bedömde, vid en proportionalitetsbedömning, att barnets intresse i det enskilda fallet vägde tyngre än samhällets krav på säkerhet och sänkte beviskravet till sannolikt. MiÖD har i MIG 2014:16, konstaterat att det, för att bevislättnadsregeln enligt MIG 2012:1 ska bli tillämplig, inte krävs att båda föräldrarna har sammanlevt med barnet i utlandet. MiÖD har även i domen uttalat att det måste göras en helhetsbedömning av om makars sammanboende utomlands har varit att anse som stadigvarande och att hur länge sammanboendet har varat inte är ensamt avgörande. MiÖD har därefter utvecklat sin praxis avseende bevislättnad genom MIG 2016:6 och MIG 2016:13. I MIG 2016:6 konstaterade MiÖD att en bevislättnad i vissa fall kan ges när en förälder ansöker p.g.a. anknytning till sitt barns andra förälder, när föräldrarna levt utomlands i en hushållsgemenskap innan anknytningspersonen kom till Sverige, oavsett om fråga är om ett tidsbegränsat eller permanent uppehållstilstånd. Genom MIG 2016:13 klargörs att proportionalitetsavvägningen kan innebära att en bevislättnad ska ges även när fråga är om hushållsgemenskapsbestämmelsen i 5 kap. 3 a första stycket 2 UtlL.

14 14 (25) När det gäller flyktingar och andra skyddsbehövande blir identitetsfrågan i praktiken ofta av sekundär betydelse, även om stora ansträngningar görs för att klarlägga identiteten. I en prövning av en asylansökan måste alltid initialt bedömas om sökanden gjort sin identitet och sitt ursprung sannolik, bl. a för att fastställa vilket eller vilka länder ansökan ska prövas mot (se MIG 2007:12). Identitetsfrågan kan även i vissa andra fall minska i betydelse, när det inte är rimligt att tvinga sökanden att lämna Sverige för att identiteten inte är klarlagd, t.ex. vid allvarlig sjukdom (se prop. 1997/98:178 s. 10). Syftet med detta rättsliga ställningstagande är att tydliggöra tillämpningen av kraven på klarlagd identitet och pass och att klargöra vilka beviskrav rörande identiteten som gäller för de olika grunderna för uppehållstillstånd. Gällande rätt m.m. 1. Definitioner Identitetsbegreppet Identiteten består, enligt praxis, av sökandens namn, födelsetid och, som huvudregel, medborgarskap (se MIG 2011:11 och 2012:1). Till skillnad från vad som är fallet i medborgarskapsärenden, finns det inget uttalat krav i utlänningslagstiftningen på att utlänningens identitet ska vara styrkt. Kravet i medborgarskapsärenden grundar sig bl.a. på att ett beslut om svenskt medborgarskap som vilar på falska identitetsuppgifter varken kan anses vara en nullitet eller återkallas. Kraven på styrkt identitet i ärenden som prövas enligt medborgarskapslagen ska därför inte per automatik likställas med kravet på styrkt identitet i ärenden som prövas enligt utlänningslagen. Resehandling Med begreppet resehandling avses enligt 1 Migrationsverkets föreskrifter och allmänna råd om handlingar som får godtas som pass (MIGRFS 01/2016) en handling som är utfärdad i huvudsakligt syfte att möjliggöra gränspassage. Med begreppet erkänd resehandling avses enligt 2 MIGRFS 01/2016 en resehandling som markerats som erkänd av Sverige i den förteckning som upprättats genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 1105/2011/EU av den 25 oktober 2011 om förteckningen över resehandlingar som möjliggör passage av de yttre gränserna och i vilka en visering kan införas samt om införandet av en mekanism för upprättandet av denna förteckning.

15 15 (25) Hemlandspass Enligt 2 kap. 4 utlänningsförordningen (2006:97) får en resehandling godtas som pass (hemlandspass), om handlingen är utfärdad av en behörig myndighet i det land där innehavaren är medborgare och innehåller bl. a. uppgifter om innehavarens medborgarskap och fullständiga namn samt födelsedatum och födelseort. För barn under fem år som har egen resehandling och som reser med vårdnadshavare, får en sådan resehandling som avses i 4 godtas som hemlandspass även om den inte uppfyller kravet avseende födelsedatum (2 kap. 5 utlänningsförordningen). Enligt 3 MIGRFS 01/2016 är ett hemlandspass en erkänd resehandling som uppfyller de krav som anges i 2 kap. 4 6 utlänningsförordningen, som omfattas av 4 5 MIGRFS 01/2016 eller som har godkänts särskilt enligt 2 kap. 22 andra stycket utlänningsförordningen. Av detta följer att handlingen ska ha utfärdats i behörig ordning och med en noggrann kontroll av identiteten innan handlingen utfärdats. För en sökande som har varit bosatt i ett annat land än hemlandet kan även en handling utfärdad i den staten anses vara en godtagbar passhandling om det framgår att utlänningen klarlagt sin identitet genom handlingar utfärdade i hemlandet. Exempel på andra handlingar Andra exempel på handlingar som åberopas för att klarlägga identiteten är inrikespass, identitetskort av olika slag, medborgarskapsbevis, födelseattester, militärböcker, körkort, betyg, vigselbevis, bankböcker och sjömansböcker. Förutsatt att personuppgifterna i dessa har kontrollerats på ett tillfredsställande sätt och det inte finns anledning att tvivla på dokumentets äkthet, kan dessa få betydelse vid bevisvärderingen. Vilket bevisvärde beträffande identiteten sådana handlingar har varierar. Handlingar av hög kvalitet utfärdade med syfte att klarlägga identiteten kan normalt vara tillräckliga i sig för att klarlägga id. Detta naturligtvis under förutsättning att handlingen har utfärdats i behörig ordning. Om det saknas handlingar som i sig kan styrka identiteten, kan handlingarna dock tillsammans ytterligare omständigheter som ger ett starkt och otvetydigt stöd för den av sökanden uppgivna identiteten, vid en samlad bedömning anses godtagbara. Av detta följer bl.a. att handlingen inte får vara av alltför enkel beskaffenhet oavsett vilket ursprungsland handlingen härrör från. Emellertid ställs ett mindre långtgående krav på den rent tekniska utformningen av en handling som utfärdats i ett utvecklingsland jämfört med vad som gäller för handlingar som utfärdas i t.ex. Västeuropa (se MIG 2010:17).

16 16 (25) Bevislättnadsregeln En bevislättnadsregel, med innebörden att identiteten ska göras sannolik, finns t.ex. för skyddsbehövande och i vissa andra fall undantagsvis vid prövning efter inresan samt för vidarebosatta. För att få tillgodoräkna sig den krävs att utlänningen inte bedöms kunna ta fram mer bevisning eller att det inte är rimligt att kräva det. Detta innebär att varje sökande först måste göra allt som är möjligt och rimligt för att klarlägga sin identitet. Först när detta har gjorts kan en bevislättnad komma till tillämpning och då kan det vara tillräckligt att sökanden gjort sin identitet sannolik. Kraven på dokumentation och annan utredning om sökandens identitet är väsentligt lägre än i de fall då den ska nå nivån styrkt/klarlagt. Bevisprövning I svensk rätt gäller principen om fri bevisföring, vilket innebär att det är tillåtet att ta upp alla former av bevis vid en rättslig prövning. Med detta menas att det i princip inte uppställs några begränsningar i fråga om de källor som får användas för att utleta sanningen. Även bevisvärderingen är fri. Det finns inte några legala regler om hur värderingen av bevis ska ske. Sammanfattningsvis gäller alltså i fråga om klargörande av identitet att det inte kan finnas någon bestämd regel angående vad som ska godtas som bevisning. All bevisning ska beaktas. Här används begreppen styrkt/visat, klarlagt och sannolikt som mått på bevisningens styrka. Klarlagt är ett beviskrav som får anses liktydigt med beviskravet styrkt. MiÖD använder båda begreppen. Styrkt/visat utgör ett starkare beviskrav än sannolikt, men är ändå lägre än t.ex. brottsmålens krav på ställt utom rimliga tvivel. DNA Deoxiribonukleinsyra (DNA) är den kemiska benämningen på arvsmassan. Med DNA-analys avses i detta sammanhang en undersökning av vissa delar av DNA i avsikt att beräkna sannolikheten för att en viss person är biologisk far eller mor till ett barn eller för att annat släktskap föreligger. 2. Kravet på klarlagd identitet 2.1. Lagreglering Det finns inga uttryckliga bestämmelser i fråga om beviskrav rörande en sökandes identitet vid prövning av en ansökan om uppehållstillstånd grundad på anknytning i utlänningslagen. Uttalanden i denna fråga återfinns dock i lagstiftningsarbetet kring genomförandet av familjeåterföreningsdirektivet (prop. 2005/06:72 s. 68 f.). Även i propositionen (prop. 2009/10:137 s. 17) om bl. a. åtgärder mot familjeseparation inom migrationsområdet uttalades att fastställd identitet är ett krav som vid tidpunkten för prövningen ställs upp för uppehållstillstånd.

17 17 (25) Medborgarskapslagen En av förutsättningarna för att en person ska kunna beviljas svenskt medborgarskap efter ansökan är enligt 11 1 lagen (2001:82) om svenskt medborgarskap att han eller hon har styrkt sin identitet. Under vissa förutsättningar får en sökande som inte kan styrka sin identitet ändå beviljas svenskt medborgarskap om han eller hon sedan minst åtta år har hemvist här i landet och gör sannolikt att den uppgivna identiteten är riktig (12 lagen [2001:82] om svenskt medborgarskap). 13 kap. 15 utlänningslagen I 13 kap. 15 utlänningslagen stadgas att, i ärenden om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning enligt 5 kap. 3 första stycket 2 och 3 a första stycket 2 4 samt tredje stycket 2 och 3, Migrationsverket ska ge sökanden och den person till vilken anknytning åberopas tillfälle att få en DNA-analys utförd avseende det biologiska släktskap som åberopas i ansökan, om den övriga utredningen om släktskap inte är tillräcklig för att uppehållstillstånd ska beviljas och det inte är uppenbart att det åberopade släktskapsförhållandet föreligger. Bestämmelsen infördes den 1 juli Den är i första hand avsedd att underlätta familjeåterförening mellan minderåriga barn och deras föräldrar, men är tillämplig även i andra anknytningsärenden där biologiskt släktskap åberopas. I förarbetena uttalades bl. a. följande (prop. 2005/06:72 s. 68 f.). En grundprincip inom den svenska utlänningsrätten är att hålla samman familjen, vilket främst kommer till uttryck i bestämmelserna om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning enligt 2 kap. 4 UtlL (5 kap. 3 NUtlL). En förutsättning för att denna princip skall kunna upprätthållas och för att en ansökan om uppehållstillstånd för familjeåterförening skall kunna beviljas är bl.a. att sökandens identitet är fastställd. Ytterligare ett villkor är att det finns underlag som ger stöd åt ett påstående om släktskap mellan sökanden och anknytningspersonen i Sverige. Detta kan ske genom företeende av olika handlingar som födelseattester, personbevis och ID-handlingar. Det kan emellertid på grund av förhållandena i sökandens hemland ibland vara omöjligt att skaffa fram sådana dokument, t.ex. på grund av bristfällig folkbokföring. Det kan också finnas anledning att ifrågasätta tillförlitligheten i de dokument som företes. [ ] En ren skärpning av beviskravet skulle därför medföra att familjeåterförening i vissa fall omöjliggörs, vilket inte heller kan anses acceptabelt. Barn bör normalt få möjlighet att återförenas med sina föräldrar i Sverige. En annan ordning skulle strida mot uppfattningen att rätten till familjeåterförening är en självklar och grundläggande del av den svenska invandringspolitiken (prop. 1996/97:25). Å andra sidan är det mycket viktigt, med tanke på barnets bästa, att förebygga situationer där barn återförenas med personer som i verkligheten inte är deras föräldrar. Barn måste skyddas från risken att överges eller utsättas för någon form av utnyttjande.

18 18 (25) 2.2. Migrationsöverdomstolens avgöranden MIG 2007:12 Inom asylrätten är det en grundläggande princip att det är den asylsökande som ska göra sitt behov av internationellt skydd sannolikt. För att ett uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande i övrigt ska kunna ges måste krav ställas på att den asylsökande talar sanning och hjälper utredaren så att alla fakta i ärendet kan klarläggas. Detta inbegriper även att den asylsökande måste göra sin identitet sannolik. MIG 2007:15 Enligt MiÖD är en person som ansöker om uppehållstillstånd skyldig att för prövningsmyndigheten uppvisa de identitetshandlingar han eller hon är i besittning av och på så sätt styrka sin identitet. Frågan i målet var om uppehållstillstånd kunde beviljas med stöd av 5 kap. 6 utlänningslagen. MIG 2009:17 Tre minderåriga barn som utifrån ansökte om uppehållstillstånd grundat på anknytning till sin härvarande myndiga syster ansågs inte processbehöriga i mål enligt utlänningslagen. Barnens härvarande syster, som inte kunde visa att hon var barnens legala vårdnadshavare, ansågs inte heller behörig att föra barnens talan. Eftersom det inte heller ansågs finnas annan möjlighet för barnen att anhängiggöra sin talan i MiÖD avvisades överklagandet. MIG 2010:17 MiÖD prövar det krav på styrkt identitet som gäller för att svenskt medborgarskap ska kunna beviljas. I domen yttrar domstolen rörande ett svenskt id-kort som klaganden hade åberopat att, Detta är emellertid en handling som inte har utfärdats av en myndighet i hans hemland och den kan därför i det nu aktuella sammanhanget inte tillmätas något bevisvärde. Målet gäller svenskt medborgarskap, men uttalandet kan möjligen tillmätas betydelse även i ärenden om uppehållstillstånd. Domstolen konstaterar vidare att en eller flera var för sig inte tillräckliga handlingar kan sammantagna med övriga omständigheter anses utgöra tillräcklig bevisning. Det krävs då att det i ärendet, utöver de åberopade handlingarna, föreligger ytterligare omständigheter som ger ett starkt och otvetydigt stöd för den av sökanden uppgivna identiteten. Identiteten anses inte styrkt bl. a. då flera av de ingivna handlingarna inte bedöms ha utfärdats efter tillfredsställande identitetskontroll eller då de inte innehållit kontrollerbara dokumentsäkringar. MIG 2011:11 MiÖD slår i domen fast att i alla anknytningsärenden där ansökan görs utifrån finns ett grundläggande krav som innebär att en utlänning som ansöker om uppehållstillstånd måste klarlägga sin identitet. Det är emellertid inte nödvändigt att detta sker genom att personen visar pass. Även andra bevis för att klarlägga identiteten kan vara tillräckliga.

19 19 (25) Domstolen slår vidare fast att kraven på klarlagd identitet och pass ska prövas innan man går in på frågan om uppehållstillstånd. MiÖD poängterar att den förvisso är medveten om de problem att styrka sin identitet som finns för sökande från bl. a. Somalia men menar att rättstillämparen saknar möjlighet att för en viss grupp av sökande medge generella undantag från kraven på klarlagd identitet och pass. MIG 2012:1 I MIG 2012:1 uttalar sig MiÖD angående betydelsen av DNA-analys för sökande som kommer från länder där det svårligen går att skaffa godtagbara identitetshandlingar. Domstolen hänvisar till proportionalitetsprincipen och sänker beviskravet till att det är tillräckligt att sökandenas uppgivna identiteter framstår som sannolika. Målet gällde en kvinna och en sexårig flicka som uppgav att de är maka respektive dotter till en man som tidigare beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige p.g.a. behov av skydd. Deras ansökningar avslogs av underinstanserna eftersom de inte ansågs ha styrkt sina identiteter. I aktuellt ärende hade en utredning av det åberopade släktskapet företagits bl. a. genom en DNA-analys som visade att mannen och kvinnan är det minderåriga barnets föräldrar. MiÖD uttalar bland annat följande. I anknytningsärenden gäller som huvudregel enligt praxis att den sökandes identitet ska vara klarlagd. Beviskravet syftar bl. a. till att ta tillvara samhällets intresse av att motverka olaglig invandring och människohandel samt att förebygga alla typer av hot mot medlemsstaternas inre säkerhet, allmänna ordning, folkhälsa och internationella förbindelser. Mot dessa samhällsintressen ska dock vägas utlänningens i såväl internationell som inhemsk rätt erkända intresse av familjeåterförening och att kunna utöva familjeliv. Vid avvägningen, i det enskilda fallet, bör en proportionalitetsbedömning göras. Vad gäller frågan om legalt ställföreträdarskap anser domstolen att om en person uppger att han/hon är förälder till ett minderårigt barn och resultatet av en DNA-analys visar att föräldraskap föreligger och inga andra omständigheter heller framkommer som talar emot uppgiften om föräldrarnas ställföreträdarskap, bör den uppgivna föräldern anses vara behörig att föra barnets talan. MiÖD bedömer att eftersom utredningen i målet visat att föräldraskap föreligger bör avgörande vikt kunna fästas vid föräldrarnas uppgifter om barnets identitet, om de framstår som sannolika enligt kriterier motsvarande dem som gäller inom asylrätten. Domstolen bedömer vidare att bevislättnaden även ska gälla modern i det här fallet då den är motiverad vid en avvägning mellan syftet med styrkt identitet och syftet med att tillgodose barnets bästa och rätten till familjeliv. I den bedömningen beaktar domstolen bl. a. att barnet och modern alltjämt ingått i samma hushållsgemenskap och att det föreligger ett starkt och ömsesidigt beroendeförhållande mellan dem.

20 20 (25) Med hänsyn till DNA-analysen, att föräldrarna lämnat samstämmiga och tillförlitliga uppgifter samt att inget talar emot att de är föräldrar till barnet beviljar MiÖD både barnet och barnets mamma permanent uppehållstillstånd. I den bedömningen beaktar domstolen särskilt barnets låga ålder och intresset av att kunna återförenas med båda sina föräldrar samt att sökandena kommer från ett land från vilket det är svårt att skaffa godtagbara identitetshandlingar som fastställer deras identiteter. MIG 2012:5 MiÖD hade i målet att ta ställning till om det förelåg synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln att uppehållstillstånd ska ha sökts och beviljats före inresan till Sverige för en somalisk man, som under tiden hans ansökan om asyl behandlades, hade fått barn med en kvinna som beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige. Eftersom somaliska pass inte godtas, skulle ett återsändande av mannen till Somalia i praktiken innebära att han sannolikt inte skulle kunna återvända till Sverige, även om han skulle uppfylla förutsättningarna för att beviljas uppehållstillstånd på grund av anknytning till barnet. Synnerliga skäl har därför ansetts föreligga. MIG 2014:16 I avgörandet prövar MiÖD tolkningen av stadigvarande sammanbott utomlands enligt 5 kap. 8 utlänningslagen och frågan om bevislättnad i fråga om identiteten. MiÖD uttalar att det måste göras en helhetsbedömning av om makars sammanboende utomlands har varit att anse som stadigvarande och att hur länge sammanboendet har varat inte är ensamt avgörande. Makarna hade i det aktuella ärendet bott tillsammans i fyra-fem månader utomlands. MiÖD konstaterar att de har lämnat samstämmiga och obestridda uppgifter om sina identiteter, sitt förhållande, äktenskap och sammanboende. Det som orsakat avbrottet i sammanboendet i det aktuella ärendet var omständigheter som makarna själva inte kunnat råda över. Hustrun var gravid då hon lämnade hemlandet. Efter att hon lämnade hemlandet har makarna upprätthållit sitt förhållande bl.a. genom regelbundna kontakter, ansökningar om familjeåterförening och genom att skaffa ytterligare ett barn. Det har inte framkommit något som talar för att deras avsikt skulle vara någon annan än att fortsätta att bo tillsammans. Makarna ansågs ha stadigvarande bott tillsammans utomlands och mannen hade därför rätt till permanent uppehållstillstånd enligt 5 kap. 8 jämfört med 5 kap. 3 första stycket 1 utlänningslagen. MiÖD uttalar att det inte är en förutsättning att föräldrar och barn levt tillsammans utomlands för att bevislättnad avseende identiteten ska kunna tillämpas. Vidare bör det, som i MIG 2012:1, göras en proportionalitetsbedömning och i målet ansågs intresset av familjeåterförening väga tyngst. Det krävs alltså inte klarlagd identitet, utan det räckte att mannen gjorde sin identitet sannolik.

21 21 (25) Bägge makarna har lämnat samstämmiga uppgifter om sin identitet och sitt förhållande. Det beaktas särskilt att hustrun i sin asylansökan hade uppgett mannen som sin make. Mannen var enligt DNA-analys far till barnen. Mot bakgrund av dessa omständigheter anser MiÖD att mannen gjort sin identitet sannolik. MIG 2016:6 När en utlänning ansöker om uppehållstillstånd p.g.a. anknytning till sitt barns andra förälder kan bevislättnad i vissa fall ges avseende den sökande förälderns identitet, om föräldrarna levt tillsammans utomlands i hushållsgemenskap innan anknytningspersonen kom till Sverige. Detta gäller enligt MiÖD oavsett om det är fråga om ett tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd. Domstolen konstaterade kvinnan och hennes make inte har levt tillsammans i hushållsgemenskap innan maken kom till Sverige. Såtillvida uppfyllde kvinnan inte det krav som ställts upp i praxis för en bevislättnad när det gäller identitet. Därefter gick domstolen vidare och gjorde den proportionalitetsbedömning som återstod, vilken utmynnade i att sökanden inte kunde komma i åtnjutande av bevislättnad avseende identiteten. Domstolen klargjorde även att begrepp som "visas", "klarläggas" och "fastställas" alla är uttryck för ett och samma höga beviskrav, nämligen att identiteten ska vara styrkt. MIG 2016:13 En kvinna och hennes barn ansökte om uppehållstånd på grund av anknytning till en skyddsbehövande make/far med permanent uppehållstillstånd i Sverige. Kvinnan och barnen, även det äldsta barnet, en tjugoårig dotter, gavs samtliga en bevislättnad avseende sina identiteter. Vidare ansåg MiÖD att den tjugoåriga dottern uppfyllde kraven på hushållsgemenskap och ett särskilt beroendeförhållande. Samtliga beviljades permanent uppehållstillstånd. 3. Kravet på pass 3.1. Lagreglering Ett uppehållstillstånd är enligt 2 kap. 4 utlänningslagen ett tillstånd att visats i landet. Ett grundläggande rekvisit för att en utlänning ska få resa in i eller vistas i Sverige är enligt 2 kap. 1 utlänningslagen att utlänningen har ett pass. Om inte detta grundläggande rekvisit för vistelse är uppfyllt kan inte heller ett tillstånd för vistelse uppehållstillstånd beviljas såvida inte utlänningen med stöd av uttrycklig bestämmelse är undantagen från kravet att inneha passhandling vid vistelse i Sverige eller att regeringen meddelat undantag från det principiella passkravet. Av 2 kap. 1 utlänningsförordningen framgår undantagen från passkravet. Exempelvis behöver inte en utlänning som har permanent uppehållstillstånd ha pass vid vistelse i Sverige.

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:6

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:6 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:6 Målnummer: UM2908-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-07 Rubrik: När en utlänning ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning till

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande den 1 juni 2016 i mål UM , MIG 2016:13

Migrationsöverdomstolens avgörande den 1 juni 2016 i mål UM , MIG 2016:13 1 (5) Sammanfattning 2016-06-08 Migrationsöverdomstolens avgörande den 1 juni 2016 i mål UM 8907-14, MIG 2016:13 Migrationsöverdomstolen uttalar sig om familjeåterförening, bevislättnad gällande identiteten,

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-03-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 409-11 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde efter substitution: Advokaten MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg,

Läs mer

Rättschefens rättsliga ställningstagande. kraven på pass och klarlagd identitet i ärenden om uppehållstillstånd

Rättschefens rättsliga ställningstagande. kraven på pass och klarlagd identitet i ärenden om uppehållstillstånd 1 (10) Rättslig styrning INSTRUKTION 2010-03-11 RCI 03/2010 Rättschefens rättsliga ställningstagande angående kraven på pass och klarlagd identitet i ärenden om uppehållstillstånd 1. Bakgrund Migrationsöverdomstolen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2010:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2010:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2010:17 Målnummer: UM3135-09 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2010-09-08 Rubrik: Lagrum: En av förutsättningarna för att en person ska kunna beviljas svenskt

Läs mer

kraven på klarlagd identitet och pass i ärenden om uppehållstillstånd

kraven på klarlagd identitet och pass i ärenden om uppehållstillstånd 1 (40) Rättsavdelningen 2018-06-15 SR 22/2018 Rättsligt ställningstagande angående kraven på klarlagd identitet och pass i ärenden om uppehållstillstånd Sammanfattning Utgångspunkten är att sökandens identitet

Läs mer

kraven på klarlagd identitet och pass i ärenden om uppehållstillstånd

kraven på klarlagd identitet och pass i ärenden om uppehållstillstånd 1 (40) Rättsavdelningen 2019-06-27 SR 20/2019 Rättsligt ställningstagande angående kraven på klarlagd identitet och pass i ärenden om uppehållstillstånd Sammanfattning Utgångspunkten är att sökandens identitet

Läs mer

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8)

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8) 2 (8) Det är av flera anledningar viktigt att försöka klargöra identiteten tidigt i asylprocessen. Vi bör därför informera den asylsökande om vikten av att han eller hon styrker sin identitet genom att

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:18 Målnummer: UM721-06 Avdelning: 5 Avgörandedatum: 2007-04-20 Rubrik: I mål om uppehållstillstånd, där klaganden åberopat anknytning till vuxet barn

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3485-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen, dom den 16 april 2013 i mål

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning 2 (10) 3. Rättslig bedömning 3.1 Prövning av asylskäl När en person ansöker om asyl i Sverige ska Migrationsverket pröva om han eller hon vid ett återvändande till sitt medborgarskapsland eller, för statslösa,

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 Målnummer: UM6351-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-01-04 Rubrik: Migrationsöverdomstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd i en asylsökandes

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (9) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 12

Läs mer

eritreanska anknytningsärenden och möjligheten att få handlingar från hemlandets myndigheter

eritreanska anknytningsärenden och möjligheten att få handlingar från hemlandets myndigheter 1 (10) Rättsavdelningen 2018-04-24 SR 17/2018 Rättslig kommentar angående eritreanska anknytningsärenden och möjligheten att få handlingar från hemlandets myndigheter Sammanfattning Vid familjeåterförening

Läs mer

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning.

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning. 2 (7) Om beslutet har förenats med ett återreseförbud med längre giltighetstid, upphör beslutet om avvisning eller utvisning att gälla först när tiden för återreseförbudet går ut. I praktiken torde det

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-03-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2504-13 1 KLAGANDE 1. 71 2. 77 3. 99 4. 05 Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

Protokoll Gun Berglund, tf. verksamhetschef. Fredrik Martinsson, teamledare

Protokoll Gun Berglund, tf. verksamhetschef. Fredrik Martinsson, teamledare Migrationsverket Verksamhetsområde Besök, bosättning och medborgarskap Protokoll 2013-04-22 VCM nr 3/2013 Beslutande: Gun Berglund, tf. verksamhetschef Närvarande: Föredragande: Fredrik Martinsson, teamledare

Läs mer

Anhörigmigration. Lunds universitet / Juridiska fakulteten / Doktorand Lisa Kerker 2016/03/08

Anhörigmigration. Lunds universitet / Juridiska fakulteten / Doktorand Lisa Kerker 2016/03/08 Anhörigmigration Den här föreläsningen omfattar frågorna: Vad är anhörigmigration? Något om rättighetsaspekter Vem omfattas av den svenska regleringen rörade anhörigmigration? Vilka kriterier för uppehållstillstånd

Läs mer

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap.

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap. 1 (13) Rättsavdelningen 2019-08-30 SR 24/2019 Rättsligt ställningstagande angående tillämpningen av 12 kap. 18-19 utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:11

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:11 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:11 Målnummer: UM8325-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-05-12 Rubrik: Vid prövning av en ansökan om uppehållstillstånd grundad på anknytning enligt

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:13 Målnummer: UM8907-14 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-06-01 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: En kvinna och hennes barn har sökt uppehållstånd på grund

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-06-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8098-16 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11)

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Bfd22 080929 1 (5) Rättslig styrning 2013-06-26 RCI 12/2013 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Möjligheten att bevilja ny

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-12-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 623-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 19 december 2014

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: Advokaten. SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM. Ombud och offentligt biträde: Advokaten. SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokaten MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (6) Mål nr UM 6854-08 KLAGANDE Uppgiven ställföreträdare och uppgivet ombud för 1 3: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens

Läs mer

DOM. Uppgivet ombud för 1-3: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

DOM. Uppgivet ombud för 1-3: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER 1. 2. 3. Ombud för 1-3: Uppgivet ombud för 1-3: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen,

Läs mer

utredning och prövning av identitet och medborgarskap samt hemvist och vanlig vistelseort i asylärenden

utredning och prövning av identitet och medborgarskap samt hemvist och vanlig vistelseort i asylärenden 1 (10) Rättsavdelningen 2019-06-27 SR 19/2019 Rättsligt ställningstagande angående utredning och prövning av identitet och medborgarskap samt hemvist och vanlig vistelseort i asylärenden 1. Sammanfattning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20 Målnummer: UM7173-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-10-26 Rubrik: En asylansökan från ett i Sverige fött utländskt barn, vars mor beviljats

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 Målnummer: UM4563-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-19 Rubrik: Lagrum: Ett utländskt barn kan inte beviljas uppehållstillstånd på grund av

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-06-16 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 7816-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom den 29 september 2014 i mål nr

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-10-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 7173-15 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

DOM MOTPART, 82 MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

DOM MOTPART, 82 MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART, 82 Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 5 december 2008 i mål nr UM 3231-08,

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART statslös ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 1 augusti 2007 i mål nr

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Återkallelse av uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Återkallelse av uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 21

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

försörjningskravet vid anhöriginvandring

försörjningskravet vid anhöriginvandring 1 (15) Rättsavdelningen 2016-02-13 SR 03/2017 Rättsligt ställningstagande angående försörjningskravet vid anhöriginvandring Sammanfattning Vid anhöriginvandring är det den person som bor i Sverige som

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:27

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:27 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:27 Målnummer: UM8625-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-12-14 Rubrik: Lagrum: Undantag från huvudregeln om att uppehållstillstånd ska ha sökts och

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:25

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:25 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:25 Målnummer: UM8477-08 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2009-09-15 Rubrik: Familjeåterföreningsdirektivet är inte tillämpligt när anknytningspersonen

Läs mer

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. 1 (15) Rättsavdelningen 2018-10-11 36/2018 Rättsligt ställningstagande angående vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 23 augusti 2007 i mål nr

Läs mer

RÄTTSFALLSREGISTER JO BESLUT - REGISTER

RÄTTSFALLSREGISTER JO BESLUT - REGISTER ASYLRÄTT - HANDBOK Asyl - migrationsrätt Ensamkommande barn Bevisbördan för att asylsökanden har den ålder som denne har uppgett. Ekonomiskt bidrag för att besöka familjen i hemlandet Ekonomiskt bidrag

Läs mer

Utfärdande och återlämnande av resedokument

Utfärdande och återlämnande av resedokument 2 (5) 2. Bakgrund och frågeställning Det förekommer att utlänningar som har beviljats resedokument begär att få tillbaka sitt inlämnade hemlandspass samt att utlänningar som ansöker om resedokument, efter

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (11) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART medborgare i Iran Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:1 Målnummer: UM10897-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-01-18 Rubrik: I ärende om uppehållstillstånd på grund av anknytning till förälder respektive

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 Målnummer: UM8434-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-09-01 Rubrik: Möjligheten att på grund av synnerliga skäl enligt 5 kap. 18 andra stycket

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (5) Mål nr UM 6595-08 KLAGANDE 1. 2. 3. Uppgiven ställföreträdare för 1-3: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholm

Läs mer

behörig ställföreträdare för ett barn i ärenden om uppehållstillstånd

behörig ställföreträdare för ett barn i ärenden om uppehållstillstånd Bfd22 080929 1 (7) Rättsavdelningen 2015-02-27 SR 08/2015 Rättsligt ställningstagande angående behörig ställföreträdare för ett barn i ärenden om uppehållstillstånd 1. Bakgrund och syfte Migrationsöverdomstolen

Läs mer

Uppehållstillstånd för vissa vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige

Uppehållstillstånd för vissa vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige Socialförsäkringsutskottets betänkande 2013/14:SfU22 Uppehållstillstånd för vissa vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2013/14:217

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-03-21 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 6553-16 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-08-16 i mål nr UM 3770-16 (Migrationsverkets

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2011-06-15 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8953-10 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 22 juli 2010 i mål nr

Läs mer

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (22) Rättsavdelningen 2019-07-01 SR 21/2019 Rättsligt ställningstagande angående kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm MIGRATIONSOVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM Meddelad i Stockholm MIGRATIONSOVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 6 2007-06-08 Meddelad i Stockholm Sida 1 (3) Må1 nr UM 1 16-07 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART medborgare i Turkiet Ombud: OVERKLAGATAVGORANDE

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande 1 (12) Rättsavdelningen 2017-03-03 SR 06/2017 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen om Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den s.k.

Läs mer

DOM Meddelad i Götebore

DOM Meddelad i Götebore FÖRVALTNINGSRÄTTEN I GÖTEBORG Avd. 2 DOM 2017-06-29 Meddelad i Götebore Mål nr UM 1957-16 KLAGANDE 1. Ali Ahmed Muse, 19600615 2. Hamdi Ali Ahmed, 19980403 3. Mohamud Ali Ahmed, 19990904 4. Salman Ali

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3616-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 25 april 2013 i mål

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Klicka här för att ange namnundersktift1.

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 Målnummer: UM895-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2008-05-29 Rubrik: Lagrum: För att beviljas uppehållstillstånd som tredjelandsmedborgare med ställning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-03-05 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 6327-11 1 KLAGANDE 1. 94 2., 10 Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm BESLUT 2011-12-05 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 4647-11 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud och offentligt biträde för båda: Jur.kand. MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen,

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (5) Mål nr UM 6658-08 KLAGANDE Uppgivna ställföreträdare: 1. 2. Ombud för 1 2: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms

Läs mer

Rättsavdelningen SR 18/2019

Rättsavdelningen SR 18/2019 1 (8) Rättsavdelningen 2019-06-27 SR 18/2019 Rättsligt ställningstagande angående sannolik identitet i asylärenden 1. Syfte Kan en asylsökande göra sin identitet sannolik genom sina muntliga uppgifter?

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5753-12 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 12 juni 2012

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för

Läs mer

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 1 (5) Rättsavdelningen 2018-03-29 SR 13/2018 Rättsligt ställningstagande angående prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 Bakgrund

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

Fråga om vilka krav på bevisning som gäller för att styrka uppehållsrätt som familjemedlem (sekundär uppehållsrätt)

Fråga om vilka krav på bevisning som gäller för att styrka uppehållsrätt som familjemedlem (sekundär uppehållsrätt) HFD 2016 ref. 39 Fråga om vilka krav på bevisning som gäller för att styrka uppehållsrätt som familjemedlem (sekundär uppehållsrätt) i ett folkbokföringsärende. 3, 4 och 26 folkbokföringslagen (1991:481),

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 16

Läs mer

Uppehållstillstånd för vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige

Uppehållstillstånd för vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige Ds 2013:73 Uppehållstillstånd för vårdnadshavare som sammanbor med barn i Sverige Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2015-08-27 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9246-14 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud för 1 och 2: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Luleå; migrationsdomstolens

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:133

Regeringens proposition 2016/17:133 Regeringens proposition 2016/17:133 Kompletteringar av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd rörande studier på gymnasienivå Prop. 2016/17:133 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-08-31 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5454-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom den 18 juni 2014 i mål

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:2

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:2 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:2 Målnummer: UM1001-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2009-01-28 Rubrik: Lagrum: Det förhållandet att en utlänning under en längre tid uppehållit sig

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:5 Målnummer: UM3926-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-03-03 Rubrik: En utlänning som ansökt om Schengenvisering enligt bestämmelserna i viseringskodexen

Läs mer

DOM 2015-05-05 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-05-05 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-05-05 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1040-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART 1. Kamel Kamel, 000618 2. Anil Anil, 010926 Ombud: Stefan Palmkvist Östanfors 10 739 92 Skinnskatteberg

Läs mer

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Foto UNHCR/Markel Redondo Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:4

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:4 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:4 Målnummer: UM6327-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-05 Rubrik: Lagrum: Ett äktenskap som ingåtts av underårig tredjelandsmedborgare under

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2014-07-01 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 2282-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokat MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

Rättsavdelningen SR 44/2017

Rättsavdelningen SR 44/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-12-28 SR 44/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd vid anknytning till en anhörig med uppehållsrätt Sammanfattning Uppehållstillstånd kan inte

Läs mer

Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1

Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1 BFD12 080926 1 (7) Rättslig styrning 2014-04-14 RCI 11/2014 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsverkets handläggning och utfärdande av intyg enligt den s.k. Haagkonventionen 1 1. Sammanfattning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:7

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:7 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:7 Målnummer: UM88-06 Avdelning: 5 Avgörandedatum: 2007-02-23 Rubrik: Lagrum: Vid prövning av en ansökan om uppehållstillstånd kan uppgifter av vikt

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning Hänsyn till skolbarn Vid förlängning av tidsfristen på grund av att det finns skolbarn är barnets ålder av stor vikt vid bedömningen av hur länge tidsfristen ska förlängas. Om sökande ska slutföra sina

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (11) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 24

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 7309-13 1 KLAGANDE Polismyndigheten i Skåne Gränspolisenheten 205 90 Malmö MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen,

Läs mer

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Kommittédirektiv Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Dir. 2016:92 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november

Läs mer

DOM. , född SAKEN Uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

DOM. , född SAKEN Uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Ombud:, född 1950 MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 30 januari

Läs mer