Installation. Du går alltså till och klickar på Hämta Picasa 3. Du möts av den här tacksamma rutan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Installation. Du går alltså till http://picasa.google.com/ och klickar på Hämta Picasa 3. Du möts av den här tacksamma rutan."

Transkript

1 Picasa 3 PICASA är ett relativt enkelt bildbehandlingsprogram som du gratis laddar ner från picasa.google.com. Denna beskrivning är mycket kort men utforska gärna programmet, både i underkant och menyer.

2 Med din digitala fotoskatt utspridd på olika hårddiskar, i kameror och i din smartphone är den hopplös att ha kontroll över. Här lär du dig samla ihop, sortera och piffa upp dina foton med smarta och kostnadsfria Picasa. Dina gamla semesterbilder ligger lagrade på usb-stickor eller minneskort medan din nya smartphone tjänstgjorde som kamera på den senaste resan. Bilderna på barn och barnbarn finns på datorns hårddisk. Du delar bilder med vänner och familj på Facebook eller vidarebefordrar dem via e-post. Känns scenariot bekant? Trött på att rulla upp och ned i mappar i oändlighet efter din favoritbild som du aldrig döpt om till ett enkelt sökbart namn? Saknar du förra årtiondets prydliga fotoalbum temavis fyllda med värdefulla minnen? Återgå till den analoga tidens ordning och reda genom att använda dig av Googles Picasa! Gratisprogrammet du enkel laddar ned från sajten är mer än ett molnbaserat fotoalbum. Dess stora urval av finesser erbjuder dig vass bildredigering och geotaggning av dina minnen med effektiv och social delning! Därför är Picasa så bra Har du ditt digitala liv på Google det vill säga mejlar via Gmail, skriver i Google Dokument och använder Googles cirklar, är Picasa alternativet för dig. Om inte kanske det är just Picasa som får dig att bli en Google-användare, eftersom Picasa är otroligt enkelt att använda och lätt att tycka om. Det gör att du enkelt kan sortera dina digitala foton löpande och det uppmuntrar din kreativitet. Hjälpavsnitten i användarguiden vägleder dig pedago-giskt när frågetecken uppstår. Hur snabbt Picasa läser av bilderna på din dator beror självklart på hur mycket bilder du har. Har du väldigt många fotografier kan Picasa missa några bilder, det fungerar därmed inte helt felfritt vid mycket stora mängder. En stor fördel med Picasas skrivbordsprogram är att programmet fungerar (nästan) helt offline. Du behöver internetåtkomst först när du laddar upp bilder på nätet, geotaggar eller delar till Flickr eller Facebook. Picasa ger dig en gigabyte lagring gratis. Filerna du laddar upp får vara hur stora som helst det finns ingen maximal storleksgräns. Tillåter du Picasa att ladda upp bilderna i bäst för webben - format räknas de inte in i ditt lagringsutrymme. Behöver du mer utrymme köper du 100 gigabyte från Google för cirka 35 kronor i månaden. Dessa fördelas över foton, Gmail och Google Drive.

3 Installation Du går alltså till och klickar på Hämta Picasa 3. Du möts av den här tacksamma rutan. Om du inte har angett annat, placeras installationsfilen i Hämtadfeiler. Dubbelklicka på filen så inleds installationen. Det är givet att du önskar köra. Klicka på Kör. Efter ytterligare en fråga om du önskar ändra filer på datorn, kommer givetvis frågan om du godkänner licensavtalet. Tycker du att det är ok, klickar du på och sedan på Som följande bestämmer du hur installationen skall kompletteras, och här är det väl bara en ikon på skrivbordet som behövs. Klicka på

4 PROGRAMSTART En ikon för Picasa har skapats på skrivbordet och du startar programmet med ett dubbelklick. I det här skedet kan det hända att några webbsidor öppnas, med du kan stänga dem, de innehåller nyheter, och i viss mån hjälp för programmet. Programmet kommer nu att söka genom din dator efter bildfiler och du klickar på Sök bara i dokument, Mina bilder och på skrivbordet. (Du sparar väl inga filer på skrivbordet?) Klicka på Fortsätt. Så kommer frågan om du önskar ha Picasa som standardprogram för bildvisning. Det betyder att så fort du dubbelklickar på en bildfil, öppnas bilden i Picasa. Om du från tidigare använder exempelvis Windows fotovisare och gillar det, väljer du Jag rekommenderar att du accepterar de förinställda värdena Programmet indexerar sedan dina bilder till en egen innehållförteckning. Det här betyder inte att något ändras i din dator. Har du många bilder tar det här en ganska lång stund.

5 Hämta bilder från kamera/telefon Klicka på Importera, har du satt på kameran / telefonen och anslutit den med sladd till datorn. Då hittar Picasa de bilder som finns på kameran och det enda du behöver göra är att ange eller välja mappnamn eller datum i nederkant, klicka på Importera alla eller Importera markerade(). Du kan dessutom välja att hämta in bilder från cd-skivor, usb-minnen eller externa hårddiskar. Har du mycket bilder kan det här ta en stund, men när du har klickat på Importera så sköter Picasa resten.

6 Därefter ser du alla dina importerade bilder. De presenteras i Picasas biblioteksvy. Bilderna ligger i datumordning, ordnade i mappar precis likadant som i den enhet bilderna är hämtade från. Bilder från mappen Madeira 2009 eller mappen Skärmdumpar ligger alltså kvar i mappen med samma namn i Picasa. När du arbetar i Picasa kommer du att skapa album för dina bilder. Albumen är inte mappar, utan album som existerar endast i Picasa. Bilder du har ordnat i album i Picasa, finns fortfarande ordnade som de varit tidigare på dina andra enheter Samma bild kan därmed ligga i flera album. En bild kan finnas med i Mina Bästa Semesterbilder och Madeira 2009 samtidigt som den ligger kvar i mappen Mina bilder på datorn. För att skapa ett nytt album och börja kategorisera dina bilder trycker du på Nytt album (lilla blå albumikonen bredvid Importera-knappen), namnger det och beskriver det. För att lägga till bilder i albumet markerar du dem i biblioteksvyn. Urvalet ser du längst ned till vänster. Tryck på lilla albumikonen till höger om urvalet och du har skapat ett nytt album!

7 Sortera dina bilder och ge platser och personer etiketter 1. För att skapa ordning bland dina kanske tusentals bilder kan du sortera dem precis hur du vill: i datumordning, storleksordning, efter namn eller senaste ändringsdatum. Det gör du i biblioteksvyn. 2. En av fördelarna med Picasa är möjligheten att geotagga dina bilder. Det är ett praktiskt sätt att hålla koll på dina besökta resmål, adresser du vill minnas för framtida resor och att kategorisera bilder tagna på samma platser. Du markerar den eller de bilder du vill geotagga. Därefter trycker du på den röda nålen nere till höger Visa/dölj platspanelen. En Google Maps-ruta visar dig kartvyer över platser

8 världen över. Du adressöker i sökrutan och en grön nål placeras på adressen du sökt. Om du vill placera ditt/dina foton där trycker du på OK och vips har du utfört din första geotaggning! 3. För att i framtiden lättare hitta bilder på särskilda personer kan du tagga bilderna med personnamn. Det enklaste sättet att identifiera ansiktena i dina foton är att tillåta Picasa att söka igenom en mapp med Ansiktsigenkänning aktiverad. Du går in i Verktyg och klickar på Mapphanteraren. Därefter väljer du den mapp som ska skannas och säkerställer att ansiktsigenkänningen är på. 4. När Picasa slutfört arbetet kommer du att finna en mapp under album, med namnet personer. Där hittar du alla funna ansikten. Du lägger till namn genom att dubbelklicka på den lilla vita rutan under ansiktsbilden och trycka på Retur. Då kommer onlinekontakthanteraren att visas. Där kan du komplettera med för- och efternamn, mejladress och se antalet bilder personen finns med i. I bearbetningsvyn kan du även tagga vänner och familj, manuellt i bilderna. Du gör det genom att klicka på Lägg till en person manuellt. Om du använder Google+ och skriver din väns namn kommer matchande alternativ ur dina Google+-cirklar att komma fram. Om du då väljer rätt person kommer han eller hon att få ett mejl som inbjuder denne att godkänna taggningen.

9 Så delar du bilder med släkt och vänner Picasa är ett levande fotoalbum. Dina bilder är inte menade att vila undangömda, utan bör visas och beskådas av dina vänner jorden runt. Om du har ett Google+-konto och dina vänner också har det får du maximalt utbyte av Picasas delningsfunktioner. Du delar då dina bilder direkt till ditt bildfack på Google+. Du kommer åt dina kontakter (från dina Google+-cirklar) och skickar dina bilder med bildtexter med bara några få klick. Men dina vänner behöver inte ha Google+ eller ens Gmail du kan välja att göra bilden offentlig och dela den via en länk. 1. Klicka på knappen Dela på Google+. I rutan Överför och dela på Google+ namnger du ett nytt album eller fyller på i ett redan befintligt, väljer bildstorlek och vilka du vill dela bilderna med. När du är redo att dela dina bilder klickar du bara på den gröna Dela-knappen. 2. Du kan förstås även mejla dina bilder direkt från Picasa genom att klicka på E-post och

10 använda Gmail eller annat standardprogram för din e-post. Tänk dock på att det inte får plats så många bilder i ett mejl. 3. För att skriva ut din bild trycker du på Skriv ut. 4. Vill du i stället dela bilderna genom att flytta över dem till ett usb-minne eller kanske en cd-skiva? Exportera då din bild till en annan mapp på din dators hårddisk genom att klicka på Exportera. Då förflyttas bilden till en lättåtkomlig mapp som du döper efter ditt tycke. Så här enkelt vässar du dina foton! Picasa är utformat att uppmuntra till mer än bara kategorisering av bilder samt mapp- och albumhantering. Dina bilder, vare sig de är tagna med mobilkamera eller systemkamera, gynnas av att redigeras. Picasas finesser är förlåtande mot dig som fotograf. Även om du glömt att använda blixt kan bilden räddas med lite arbete. Genom att leka med konstnärliga effekter och filter får dina bilder en personlig prägel. Lägg till bildtexter eller beskriv dina bilder för att minnas stunderna bakom scenerna. Fira livets stora stunder födslar, bröllop eller barnens student genom att utöka albumen med egengjorda bildkollage och filmer. Förmedla känslor i dina filmer genom att kombinera musik, bilder och video. Du kommer till bearbetningsvyn genom att dubbelklicka på en bild. Du får all tillgänglig information om bilden, vilken kamera och fokuslängd som använts. Grundfunktionerna finner du i rutan till vänster med vanliga grundfunktioner för bildredigering. Vi går igenom några nedan. Dessutom kan du leka med belysning, skuggor och färgtemperatur.

11 1. Beskär. Under fliken med en skiftnyckel hittar du grundläggande bildbearbetningsverktyg. Vill du klippa bort ett störande objekt ur bilden väljer du enklast manuell dimension. I annat fall kan du behålla samma proportioner i bilden eller, genom att välja 4:3 standardskärm, tillverka en anpassad skärmsläckare. 2. Röda ögon. Här tar du bort otäcka vampyrögon som smugit sig in i bilden. 3. Räta ut. Ett rutnät låter dig enkelt anpassa horisonten i en skevt tagen bild genom att vicka på bilden tills du blir nöjd. 4. Jag chansar-knappen autokorrigerar bildens färg och ljus.

12 5. Automatisk kontrast ger bättre kontraster i bilden med ett klick. 6. Automatisk färg förtydligar färgerna. 7. Retuschera gör att du kan ta bort fula detaljer eller prickar i bilden. 8. Text ger dig möjlighet att skriva bildtexter. Välj färg, form och storlek och kör! 9. Fyll i ljus för att ljusa upp en mörk bild eller förtydliga en ljus bild. Finjustera bilderna med verktygen i rutan Finjusterad ljussättning och färgkorrigeringar (fliken med en halvt lysande sol). Genom att trycka på trollstaven till höger om funktionerna kan du utföra färg- eller ljuskorrigering med ett klick.

13 10. Fyll belysning. Justera ljussättningen manuellt i en bild tagen utan blixt. 11. Högdager. Gör redan ljusa partier i bilden ljusare. 12. Skuggor. Gör mörka partier mörkare. 13. Färgtemperatur. Genom att experimentera med färgtemperaturer blir bilden antingen varmare (rödtonad) eller kallare (går mer åt blått). Med effekter och filter kan du sedan förändra dina bilder och ge dem nytt liv. Gör dig bekant med funktionerna under Effekter för att omvandla dina foton till riktiga mästerverk på någon minut. Filter av alla typer finns. Svartvitt, sepia, hdr-stil med flera sätter en snygg prägel på dina foton.

14 Enkelt skapa roliga kollage av dina bilder I biblioteksvyn väljer du de bilder du vill använda i ditt kollage. Du markerar dem med Ctrl+Skift och håller pekaren över Skapa. Därefter väljer du Bildcollage. Du befinner dig nu i en ny flik, Collage. När du vill återvända till biblioteksvyn trycker du på fliken Bibliotek, som ligger bredvid. Du ser dina markerade bilder under fliken Klipp. För att infoga dem i kollaget markerar du dem och trycker på det gröna krysset. Du placerar ut kollagebilderna enligt eget tycke genom att trycka på dem och dra dem till rätt position. Under fliken Collage kan du anpassa estetiken. Ditt kollage kan likna en fotohög, mosaik eller en kontaktkopia. Du kan lägga till skuggor, anpassa bildkanter och ändra bakgrunden. När du är nöjd avslutar du med att trycka på Skapa collage. Ditt mästerverk sparas som jpg-fil i projektmappen. Tips! Fota och filma med webbkameran, direkt i Picasa, genom att klicka på den lilla webbkamera-ikonen till höger om Importera. Du kan fånga upp klipp eller stillbilder och redigera dem direkt, kategorisera i album eller dela via Google+. När du tar bilder med din smartphone kan du lätt få coola effekter med olika appar. Med senaste versionen av Picasa kan du göra samma sak - i pc:n. Det är inte alltid de mest naturtrogna bilderna som är bäst. En överdrivet mörk ram, hysteriskt starka färger eller oskärpa på vissa delar kan göra ett foto betydligt mer spännande. Det här är något som många smartphone-ägare har insett när de har laddat hem någon av de appar som på olika sätt filtrerar bilderna för att skapa en massa läckra fotoeffekter.

15 Med nya Picasa får du samma möjligheter i datorn. Programmet har nämligen utrustats med några helt nya verktygslådor. Du kan exempelvis låta din bild se ut som om den vore tagen med den trendiga sovjetiska Lomo-kameran och du kan ge den rundade hörn och murriga 1960-talsfärger. Det går också att göra bilden oskarp, förutom en liten punkt som du väljer själv. Det här kan vara ett bra sätt att göra porträttbilder bättre. Lägg till en bild. Leta fram den fil du vill redigera. Om den redan ligger i mappen Mina bilder hamnar den automatiskt i mapplistan, i annat fall kan du välja Arkiv, Lägg till fil i Picasa eller Lägg till mapp i Picasa. Dubbelklicka på den fil du vill redigera. 3. Visa dubbla bilder. Med hjälp av de nya bokstavsikonerna kan du visa dubbla bilder. A visar en bild, AB två olika bilder och AA två kopior av samma bild. Klicka på den bild som du vill redigera så kan du jämföra med originalet eller en annan bild.

16 4. Grundredigering. Precis som tidigare gör du grundläggande redigering genom att klicka på Vanliga korrigeringar. Här kan du beskära bilden, ta bort röda ögon, ändra färger och kontrast med mera. Du kan också klicka på solen för att ändra ljus och skuggor. 5. Lägg på effekter. Under flikarna med penslar finns verktygen som ger bilderna effekter. Du kan exempelvis ge bilden talsstuk eller göra om den till en Polaroid-bild. När du har gjort ditt val får du en möjlighet att detaljstyra effekterna. 6. Spara. Om du är nöjd klickar du på Verkställ. Du ser nu resultatet, och kan fortsätta att redigera bilden. När du klickar på Tillbaka till bibliotek sparas bilden, men du kan när som helst högerklicka på den och välja Ångra alla ändringar för att återfå originalet. Enklare bilddelning i Google+ Google satsar stenhårt på sin Facebook-utmanare Google+, och en av nyheterna i senaste Picasa är en bättre integrering. Om du är medlem på Google+ och klickar på länken Logga in med kontot i Google högst upp till höger i Picasa dyker det upp några nya möjligheter. Genom att markera en eller flera bilder och klicka på Dela på Google+ får du ladda upp dem på din

17 sida. Du kan även klicka på länken Foton i Google+ för att se samtliga bilder som du har laddat upp. Som du ser ersätter Google+ nu Googles gamla fototjänst Picasaweb. Du når den fortfarande via picasaweb.google.com, men kopplingen från programmet är borta. Skapa collage Ett collage är ett kul sätt att göra något annorlunda av dina digitalbilder. I Picasa fixar du ett avancerat fotocollage på mindre än en minut. Så här gör du! En bild säger som bekant mer än tusen ord (ursäkta klyschan) och använder du många bilder blir det förstås ännu bättre. Att förvandla ett antal bilder till ett collage är ett smart sätt att göra dina bilder lite roligare. Ska du göra det på egen hand är det krångligt och tidskrävande, men i Googles gratisprogram Picasa finns ett inbyggt verktyg som fixar det på nolltid. Den vanligaste metoden att använda collage-funktionen är att lägga ut bilderna i en hög, men det går också att skapa ett slags mosaik där bilderna ligger bredvid varandra i ett mönster. En annan variant är att du lägger flera bilder ovanpå varandra. Det här fungerar bäst om du har en bild med ett tydligt motiv och en bakgrundsbild. Du kan också använda collage-funktionen för att skapa en kontaktkarta. En kontaktkarta är en samling med miniatyrbilder, och poängen är att du som har många bilder snabbt kan få en översikt över dem. Kontaktkartorna fick sitt namn av att du förr i tiden lade negativen direkt på fotopapperet men nu är det som sagt mycket snabbare fixat. Oavsett vilket utseende du låter ditt collage få blir resultatet i Picasa en vanlig jpeg-fil. Du kan alltså exempelvis mejla bilden, dela den på Facebook, publicera den på bloggen eller trycka den i föreningstidningen. Steg för steg: Så skapar du ditt collage i Picasa 2. VÄLJ BILDER. Välj dina bilder genom att klicka med musen samtidigt som du håller Ctrl nedtryckt. I boxen längst ned till vänster ser du de bilder du har lagt till. Du kan också markera en hel mapp för att ta med alla bilder. När du är klar klickar du på Collage.

18 3. GÖR ETT SNABBT COLLAGE... Nu visas resultatet och om du klickar på Gör collage eller Blanda bilder får du se nya varianter. Spara resultatet genom att klicka på Skapa collage. Nu skapas en jpeg-bild som hamnar i ditt bildbibliotek under Projekt, Collage OCH GÖR DET SNYGGARE. I menyn till vänster styr du utseendet på ditt collage. Klickar du på pilen väljer du mellan fotohög, mosaik eller kontaktkarta. Längre ned bestämmer du om bilderna ska ha ram, om det ska finnas bakgrundsfärg och bildens storlek. 5. FLYTTA BILDERNA. Alla bilder i collaget är flyttbara. Ta tag i dem med musen och dra till valfri plats. Du kan också vrida på bilderna med hjälp av den cirkel som dyker upp när du klickar på dem. För att lägga en bild överst högerklickar du och väljer Flytta överst.

19 6. GÖR EN SKRIVBORDSBAKGRUND. Ditt collage kan användas som datorns skrivbordsbakgrund. Välj Sidformat, Aktuell bildskärm och gör ditt collage som vanligt. När du är klar, klicka på Skrivbordsbakgrund. Nu sparas ditt collage som din skrivbordsbakgrund. Skapa egen film I biblioteksvyn väljer du de bilder och videoklipp du önskar infoga i filmen. Du trycker därefter på videoknappen Skapa filmpresentation. Filmskaparen, vyn du nu befinner dig i, presenterar ditt urval och dess inbördes ordning längst ned till höger. Ordningen ändrar du genom att dra och släppa bilderna i rätt position. Till vänster om bilderna finner du tre snabbknappar: Kör (grön pil), Lägg till textruta samt Ta bort markerad bild. Filmskaparen är till vänster uppdelad i tre flikar, nämligen Film, Bild och Klipp.

20 Under Film lägger du till ljudspår med möjligheten att synka bilderna till musiken. Du bestämmer övergångsstilen mellan bilderna. De kan bland annat tonas, skjutas eller snurra in i varandra. Du väljer visningstid (standard är fyra sekunder). Du kan ändra standardmåttet från 640 x 480. Fliken Bild ger dig möjlighet att dekorera din bild med text. Välj teckensnitt, storlek, format och textfärg och skriv dina ord i den vita rutan. Välj en mall beroende på hur du vill ha din bildtext skrivmaskin, rullande eftertexter eller musikvideo. Under Klipp koordinerar du dina bilder. Överst till vänster finns knappen Hämta mer som tar dig tillbaka till biblioteksvyn. Bredvid denna finns det gröna plustecknet Lägg till markerade klipp i slutet av filmen samt röda krysset Ta bort markerade klipp. Båda aktiveras när du markerar åtminstone en bild i urvalet. Känner du dig färdig? Klicka på Skapa film. Din film sparas som en wmv-fil. På datorn finns den i Mina Dokument\Picasa\Filmer eller Picasa\Filmer (Mac). I Picasa är filmmappen en undermapp till Projekt. För uppladdning till Youtube finns en snabbknapp. En ruta visas där du namnger filmen, beskriver den samt lägger till etiketter. Överskrid bara inte maxlängden på tio minuter samt storleken på en gigabyte!

Lär dig grunderna om Picasa

Lär dig grunderna om Picasa Lär dig grunderna om Picasa Välkommen till Picasa. I den här guiden får du lära dig att använda Picasa för att organisera och redigera dina foton. Picasa Programvara När du börjar, finns det 2 saker du

Läs mer

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Förord Det finns många program för att bearbeta digitala foton. Många är kostsamma och används professionellt, andra är billigare och mindre avancerade

Läs mer

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder.

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Enligt vår erfarenhet det effektivaste och enklaste sättet att bildbehandla och beskära dina foton. Du kan dessutom

Läs mer

Windows Live Photo Gallery - Windows 7

Windows Live Photo Gallery - Windows 7 Windows Live Photo Gallery - Windows 7 http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-live/photo-gallery avser Windows 7 Vad kan du göra i Windows Live Photo Gallery - Windows 7 Importera foton i Fotogalleriet

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun - En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun Denna handledning är än så länge bara ett arbetsmaterial. Innehållsförteckning Ladda ner/installera... 3 Börja använda programmet... 4 Första

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för pedagoger. Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för pedagoger. Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för pedagoger Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com Innehållsförteckning Inledning... 3 Planering LPP... 4 Presentationsfilm - Startnyckel... 5 Från kamera till

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview DK-serien Enklare bildredigering med Irfanview 1 Enklare bildredigering med Irfanview Irfanview är ett gratis bildredigeringsprogram med svenska menyer. Den här kursen är en ren nybörjarkurs och kräver

Läs mer

Arbetsuppgifter. JPEG-filerna/kopiorna skall döpas om efter projektets mall: ÅÅ-MM-DD bildtitel Fotograf

Arbetsuppgifter. JPEG-filerna/kopiorna skall döpas om efter projektets mall: ÅÅ-MM-DD bildtitel Fotograf Arbetsuppgifter Tre bilder skall väljas ut från en dags fotografering för projektet 365 dagar. RAW-filer skall konverteras till JPEG (Vid fotografering i JPEG gör vi fullstora JPEG kopior för att inte

Läs mer

Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt!

Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt! Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt! Lycka till / Emil KOM IGÅNG MED MOVIE MAKER 1. Hämta programmen. Gå in på http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-live/movie-maker

Läs mer

Ordna dina bilder Åke Wilhelmsson 20 mars Några synpunkter och förklaringar innan du börjar organisera om dina bilder

Ordna dina bilder Åke Wilhelmsson 20 mars Några synpunkter och förklaringar innan du börjar organisera om dina bilder Ordna dina bilder Åke Wilhelmsson 20 mars 2017 Några synpunkter och förklaringar innan du börjar organisera om dina bilder Avsikten är INTE att ni måste gå hem och göra palatsrevolution i era datorer.

Läs mer

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet.

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet. Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Gör din första fotobok i 10 enkla steg! 1 Välj ut dina bästa foton. Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i en separat mapp på datorn

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING

Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 9 FÖRDJUPNING Innehållsförteckning 1 Bildstorlek, perspektiv och histogram...5 Sammanfattning... 8 Storlek på arbetsyta... 9 Storlekskommandon...10 Stödraster och linjaler... 11

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

INNEHÅLL DEL 3 ITUNES DEL 1 IPHOTO DEL 4 GARAGEBAND DEL 2 IWEB. 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6

INNEHÅLL DEL 3 ITUNES DEL 1 IPHOTO DEL 4 GARAGEBAND DEL 2 IWEB. 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6 1. INTRODUKTION... 5 A. Detta är ilife...5 B. Installera ilife...6 DEL 3 ITUNES INNEHÅLL DEL 1 IPHOTO 2. IMPORTERA BILDER... 8 A. Importera från kamera...8 B. Importera från andra medier...12 3. ORGANISERA

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Kom igång med Disgen 7

Kom igång med Disgen 7 Kom igång med Disgen 7 Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1 Bengt Kjöllerström 2015-09-05 Modul 7 Lägg till foto Ändra och komplettera

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1 IT-körkort för språklärare Modul 3: Ljud, del 1 Innehåll Ladda ner Audacity och hjälpprogrammet LAME 3 Installera Audacity och LAME 7 Spela in med Audacity 9 Spara och exportera i MP3-format 11 Ladda upp

Läs mer

Lär dig imovie Kom igång med videoredigering

Lär dig imovie Kom igång med videoredigering Lär dig Kom igång med videoredigering 7 Importera filmer från iphone eller ipad och organisera biblioteket 7 Justera videoklippet och få det att se bra ut med rätt tema 7 Skapa en fräck trailer Så kommer

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Här får du lära dig hur man flyttar bilder från kameran till datorn, hur man fixar till ett foto, hur man skriver ut bilder och mycket mera. Lycka till! copyright

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt Bilder Innehåll: Inledning 1 Minneskort 1 Ansluta kamera eller minneskort 1 Föra över bilder, ett sätt 2 Föra över bilder, ett annat sätt 4 Var finns bilderna på datorn 6 Avslutning 6 Inledning 2 Välkommen

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Anpassning av Windows 7 och Word 2010

Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Det finns en hel del små förändringar man kan göra för att det ska bli lättare att navigera i datorn, läsa och skriva. Med kortare rader, tydligt typsnitt större avstånd

Läs mer

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett program som numer är välbekant för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte känner till är att

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Du har spelat in en kort film om Flipping the classroom i dina projektgrupper. Dessa filmklipp finns nu kopierade till mappen filmövning_20mars

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57 AV EVA ANSELL Innehåll 1 Digitalkameran.... 7 Välja kamera...7 Vad för foton tar du?...7 Vad gör du med fotot?....8 Vill du filma?...8 Vad för kamera behöver du?...8 Kameratyper....9 Kompaktkamera...9

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

HUR MAN ANVÄNDER IMAGEVAULT

HUR MAN ANVÄNDER IMAGEVAULT HUR MAN ANVÄNDER IMAGEVAULT 2017-08-16 INNEHÅLL Start... 3 Rättigheter... 3 Metadata... 4 Hitta på sidan... 5 Valv/bibliotek... 6 Kategorier... 7 Söka efter bilder... 8 Bilder... 9 Förstora bilden... 10

Läs mer

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs Photoshop Elements 7 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 7...1 Programmets uppbyggnad...1 2 Ordna...3 Hämta filer...3 Visning/Sortering...6 Datumvy...6 Helskärmsläge...7

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas ORDNA DINA BILDER Var finns bilderna Var bör de finnas VAR ÄR MINA BILDER? Några råd till dej som inte kan hitta dina dokument och bilder eller som tycker att de finns på flera ställen och ändå vet du

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i imovie 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med imovie. 1.1 Förutsättningar imovie

Läs mer

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp 1. Öppna programmet Imovie 2. Under arkiv - välj NYTT PROJEKT OBS!! Döp det till något bra namn! 3. Nu väljer du vilket tema - välj inget tema och klicka

Läs mer

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson Thor Stone Education Datakurs, grund (Windows 7) 1 Efter att du slagit på strömmen till datorn och den har laddat in operativsystemet (Windows), visas skrivbordet på skärmen. Det som visas på skrivbordet

Läs mer

Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download)

Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download) Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download)..har ett antal trevliga funktioner som dessutom är lätta att använda. Det är lite annorlunda uppbyggt en andra program men jag tycker att man ganska

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Att snabbt och enkelt kunna spela in röst och bild kan vara mycket användbart i undervisningen. Att publicera inspelningar på nätet kan däremot vara lite knepigt eftersom

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet.

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet. PhotoFiltre 1 Innehåll Starta programmet... 3 Rotera bilden... 4 Beskära bilden... 4 Ljusa upp en bild... 5 Förminska bilden... 6 Skärpa i bilden... 7 Spara och komprimera bilden... 7 Ta bort röda ögon...

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok

Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok Fotobok-guide Så här gör du en egen Ifolorbok 01/12 Vad är en Ifolorbok och Ifolor Designer? En Ifolorbok är en äkta tryckt bok med pärmar och innehåll som du själv skapat med dina foton och texter. Ifolorboken

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Photo Story 3. Manual till Photo Story 3 1

Photo Story 3. Manual till Photo Story 3 1 Photo Story 3 Manual till Photo Story 3 1 1. Programförklaring...3 Tips på användning... 4 2. 1 - Starta nytt projekt...4 3. 2 - Importera bilder...5 Leta efter bilder... 5 Tidslinjen... 6 4. 3 - Lägga

Läs mer

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET.

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. Att starta ett nytt projekt När du startar Avid kommer Select Project fönstret upp: Istället för att välja

Läs mer

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser Bilder till bildspel på TV med Lightroom En beskrivning av ett arbetsflöde i Lightroom för att anpassa bilder till ett bildspel som skall visas på en TVskärm i full HD 1920x1080 pixlar. HD formatet 1920x1080

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Full koll på taggar i OS X Mavericks

Full koll på taggar i OS X Mavericks Full koll på taggar i OS X Mavericks 7 Snabbaste sättet att hålla koll på filer 7 Synkronisera taggarna via icloud 7 Nå taggarna med kortkommandon Så använder du Finders taggar i OS X Mavericks En kul

Läs mer

Flytta bilder från kamera eller telefon till dator

Flytta bilder från kamera eller telefon till dator Flytta bilder från kamera eller telefon till dator Att flytta bilder från en digital kamera till datorn kan göras på 2 sätt. Genom att ansluta kameran till datorn via en USB kabel Genom att sätta in kamerans

Läs mer

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker Snabbgenomgång Windows Live Movie Maker Inledning Den här snabbgenomgången är tänkt att användas av dig som är nybörjare på att arbeta i Windows Live Movie Maker. Den är inte tänkt som en omfattande guide

Läs mer

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje!

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! 1 Utgåva 1 Sammanställd av SeniorNet Södertälje Februari

Läs mer

Workshop. Berätta genom bilder - bildspråk i skolarbetet SPIDERWEB. Kontakt Linda Hallén linda.hallen@konstfack.se 0707-157979

Workshop. Berätta genom bilder - bildspråk i skolarbetet SPIDERWEB. Kontakt Linda Hallén linda.hallen@konstfack.se 0707-157979 SPIDERWEB stad Blogg Länkar d Smyckesverk Hem Medieverksta Hej och välkomna till min sida! med och jag har jobbat Min historia är lång i många år nu. re många bildet och media hittar du som besöka med

Läs mer

Vad skall man göra med alla sina bilder?

Vad skall man göra med alla sina bilder? Vad skall man göra med alla sina bilder? Man får lätt en känsla för att man måste börja ett bättre liv innan det är försent Lena Seger SeniorNet Salem 076 7676 684 Lena.seger@telia.com Kontakta mig om

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

Sune Nilsson. Seniordata. Datorträning för moget folk. Sexan. Bildpresentation. Version 2015:2

Sune Nilsson. Seniordata. Datorträning för moget folk. Sexan. Bildpresentation. Version 2015:2 Sune Nilsson Seniordata Datorträning för moget folk Sexan Bildpresentation Version 2015:2 Inloggning på kursdatorn: Användarnamn: Lösenord: Sune Nilsson. Enligt avtal mellan SeniorNet Sweden och författaren

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Adobe Photoshop Elements 5.0 Adobe Premiere Elements 3.0. Adobe Produktguide

Adobe Photoshop Elements 5.0 Adobe Premiere Elements 3.0. Adobe Produktguide Adobe Photoshop Elements 5.0 Adobe Premiere Elements 3.0 Adobe Produktguide Dina minnen som du minns dem varje gång Förbättrat Rätt känsla Rätt färgton Rätt exponering Rätt kontrast Adobe Photoshop Elements

Läs mer

Microsoft Windows 8 Grunder

Microsoft Windows 8 Grunder WINDOWS 8 GRUNDER Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Del 1 1 Introduktion till Windows Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 8...8 Välja

Läs mer

2. Efter en stund dyker det upp en fråga nere i högra hörnet. Klicka på den.

2. Efter en stund dyker det upp en fråga nere i högra hörnet. Klicka på den. 8. Kamera och bilder Allmänt om digitalkameror Den gamla hederliga kameran med filmrulle och framkallning har nästan helt och hållet utrotats. I dag är det digitalkameran som gäller. De flesta har en,

Läs mer

supertips till IrfanView

supertips till IrfanView LÄSARNAS BÄSTA TIPS 0 supertips till IrfanView Med det utmärkta och fria bildbehandlingspro grammet IrfanView är det lätt att få ut det bästa ur digitala bilder. Du får överblick, kan justera färger, ljus

Läs mer

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel The Grid 2 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2 Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på Startknappen du hittar längst ner

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se Microsoft Access 2007 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Access... 1 Vad är en databas?... 1 Starta Access 2007... 1 Skapa en ny databas... 2 Skärmbilden, arbetsytan och deras

Läs mer

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering Datagrund Vista Grundläggande filhantering 1 Datagrund Vista Mer Windows, bilder och filhantering Det här materialet är avsett för den som genomgått de första två kurserna i Datagrund för Vista. Författare

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

WINDOWS 8.1. Grunder

WINDOWS 8.1. Grunder WINDOWS 8.1 Grunder EXCEL 2013 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows

Läs mer

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma.

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma. Visst är det roligt att kunna göra fina dokument, häften, affischer, inbjudningskort och annat skoj?! Och att få bilderna att hamna där du vill att de ska hamna, i rätt storlek och utan att andra saker

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! )

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Din Pednet-adress är Ditt Användarnamn är.. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Har du inte PedNet hemma? Gå in på www.pedc.se - Där kan du tanka ner programmet! Så börjar vi med att klicka

Läs mer

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson av: Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 INSTRUKTION TILL DIGITAL KAMERA MVC-FD73... 4 SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT TA/LAGRA EN BILD... 5 VISNING AV BILDER PÅ LCD-SKÄRMEN I KAMERAN...

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 6: Video, del 2 Innehåll IT-körkort för språklärare... Fel! Bokmärket är inte definierat. Skapa ett projekt... 2 Spela in och ladda ner en video... 3 Redigering... 6 Övergångar...

Läs mer

MANUAL. fotoklok designer 3.5. Startskärmen

MANUAL. fotoklok designer 3.5. Startskärmen MANUAL fotoklok designer 3.5 Startskärmen 3. Skapa ett nytt projekt Här väljer du vilken bok du vill göra.. Öppna ett befintligt projekt Här öppnar du sparade projekt. 3. Visa kundvagn När du ska beställa

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig hur du kommer igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, vart du än ska Skicka stora filer Arbeta med filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

GRATIS FÖR PRENUMERANTER

GRATIS FÖR PRENUMERANTER GRATIS FÖR PRENUMERANTER Exempel : Exempel : Bygg en egen Journalist Mathias Alsted Lund Flinck Som prenumerant på PC-tidningen får du din egenwebbplats helt gratis. Här kan du läsa mer om hur du får ut

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar Lathund Excel 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Under Arkiv hittar du de aktiviteter som i 2007 s version finns under Offic knappen

Läs mer