supertips till IrfanView

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "supertips till IrfanView"

Transkript

1 LÄSARNAS BÄSTA TIPS 0 supertips till IrfanView Med det utmärkta och fria bildbehandlingspro grammet IrfanView är det lätt att få ut det bästa ur digitala bilder. Du får överblick, kan justera färger, ljus och kontrast samt skriva ut bilderna. Här får du läsarnas tio bästa tips till IrfanView. FAKTA Organisera och redigera digitala bilder med IrfanView. DET BEHÖVER DU Programmet IrfanView KOSTNAD Ingen SÅ LÅNG TID TAR DET - 0 minuter SVÅRIGHETSGRAD I rfanview har länge varit ett av PC-tidningens favoritprogram för bildbehandling och återkommer också ofta bland programmen på tidningens cd. Programmet är lätt att använda med många smarta funktioner och är dessutom gratis för pri vatpersoner. I tidning nummer /00 bad vi läsarna att skicka in sina bästa tips och knep om IrfanView, vilket har gett en rad bra och användbara förslag. Alla som har skickat in publicerade tips får en premie. Med IrfanView är det mycket lätt att skaffa överblick över alla bilder som ligger på hårddisken. När bilderna väl är öppnade går Han skapade IrfanView det lätt att justera färger, ljus och kontrast samt att göra det färdiga resultatet skarpt och proffsigt. Du kan också sätta ihop ett imponerande bildspel, läsa in bilder eller ge en bildserie praktiska och lättförståeliga namn. Det och mycket annat kan du läsa om på följande sidor. 0 0 SYSTEMKRAV Bildbehandlingsprogrammet Irfan- View är utvecklat och uppkallat efter den bosniske programmeraren Irfan Skiljan, som är utbildad på Wiens tekniska universitet. Det var också där som den allra första versionen av det lilla smarta bildbehandlingsprogrammet såg dagens ljus. Sedan dess har IrfanView utvecklats rejält, och i dag kan det faktiskt konkurrera med många kommersiella program. Irfan Skiljan (bilden till höger) tycker det är orimligt att privatpersoner ska betala mycket för sådana program. Och även om IrfanView är gratis för privatpersoner tjänar Irfan Skiljan pengar på det, eftersom många företag betalar för att köpa och använda programmet proffesionellt. Illustration: Claus Lunau.

2 I IrfanView kan du snabbt och lätt få ut mer av dina digitala bilder. IrfanView på svenska Originalspråket i IrfanView är engelska, men med hjälp av ett litet språkpaket kan du snabbt förvandla det till svenska. Språkpaketet och installationsanvisningarna ligger på CD. Så snart paketet är installerat kan du välja det i programmenyn. Öppna IrfanView. Välj Options i den översta menyn och klicka på Change language. Välj fliken Language och markera SVENSKA.DLL. Klicka på OK. Nu visas alla menyer på svenska.

3 Ställ in ljus och färger Det spelar ingen roll hur dyr och fin digitalkamera du använder, förr eller senare dyker det alltid upp felexponerade bilder. Som tur är kan du lösa problemen med IrfanView och några musklick. Öppna bilden som ska bearbetas genom att välja den via ikonen Öppna. Klicka på Bild och Justera ljusstyrka. Med det här verktyget kan du ändra ljuset, kontrast, färgbalans, gammakorrektion och färgmättnad. Du kan experimentera dig fram till det bästa resultatet genom att flytta skjutreglagen mot höger eller vänster. Klicka på OK när du är nöjd med bilden. Läs in gamla bilder Om du har en bildläsare ansluten till datorn är det lätt att förvara, hantera och ge alla pappersbilder evigt liv på hårddisken. Blixtsnabb överblick Med IrfanView får du blixtsnabbt överblick över alla digitala bilder som ligger i mappar på hårddisken. Programmet kan öppna ett webbläsarfönster och visa alla bilder i form av miniatyrer. Sedan kan du snabbt och enkelt hitta och öppna de bilder som du vill arbeta vidare med. Klicka på menyn Arkiv högst upp till vänster och välj Miniatyrer. Öppna menyn Arkiv och klicka på Välj TWAIN-källa för att välja bildläsare. Öppna Arkiv igen och välj nu Läs in (från skanner, kamera etc). Markera bildläsaren i översikten. Normalt innehåller listan både bild läsare och webbkameror. Klicka på Välj. Markera Enkel bild, och bocka för Stäng TWAIN. Klicka på OK. Nu öppnar IrfanView bildläsarens program så att du kan läsa in bilderna som du brukar. När du klickar på en mapp till vänster i fönstret visas bilderna i mappen som miniatyrer till höger i fönstret. Du öppnar en bild genom att dubbelklicka på den.

4 Döp om flera bilder samtidigt Bilder som du tar med en digitalkamera sparas under hopplösa och svårförståeliga namn som IMG00, IMG00 och så vidare. Med IrfanView kan du enkelt döpa om en hel mapp med bilder på en gång exempelvis till Gotland00 och ett nummer. Öppna menyn Arkiv. Klicka på Mass kon vertering/-omdöpning. Markera Masskonvertering. Öppna mappen med bilderna och markera de bilder som ska döpas om. Klicka på Lägg till eller dra ner bilderna i fönstret nertill. Skriv bildernas nya namn i textfältet. Tecknen ### betyder att det automatiskt läggs ett tresiffrigt tal till bilderna det vill säga 00, 00 och så vidare. Klicka på Bläddra för att välja var på hårddisken de omdöpta bilderna ska sparas, eller skriv själv in en sökväg i textfältet 0. Till sist ska du klicka på Starta för att döpa om de utvalda bilderna. 0 Skriv ut flera bilder samtidigt Om du sitter därhemma och vill skriva ut ett större antal digitala semesterbilder samtidigt, kan du enkelt låta IrfanView göra jobbet med en gång. På så sätt slipper du upprepa skrivarinställningen för varje bild. IrfanView klarar det tråkiga rutinarbetet åt dig. GÖR SÅ HÄR Du kan använda IrfanView för att döpa om en enstaka bild. Öppna funktionen Miniatyrer med ett klick via kortkommandot T, högerklicka på bilden och välj Döp om fil. Öppna visning av miniatyrer eller tryck på tangenten T och klicka dig fram till mappen med dina bilder. Håll tangenten Ctrl nere och klicka med vänster mustangent på alla de bilder du vill skriva ut så att de markeras. När du är klar ska du högerklicka på en av markeringarna och välja Skriv ut markerade bilder. Nu öppnas en dialogruta för utskrifter där du kan ställa in hur bilderna ska skrivas ut. Du kan se resultatet i fönstret till höger. Klicka på Skrivarinställningar för att ställa in skrivare och papperssort. När du är klar med det för första och sista gången skrivs alla bilder ut med samma inställning. Lägg tillräckligt mycket fotopapper i skrivaren och klicka på Skriv ut.

5 Beskär bilderna Det kan hända även den bäste fotograf att det kommer med något av bakgrunden som inte skulle ha varit med. Som tur är kan du använda IrfanView för att beskära bilderna. Klicka på menyn Öppna och leta dig fram till bilden som ska beskäras. Här vill vi skära till bilden med blomman. Klicka i det ena hörnet med musen och dra upp en markering runt det område som du vill behålla. Släpp knappen och fortsätt med nästa steg. Klicka på Redigera, och välj sedan rubriken Beskär. Smarta kortkommandon När du börjar vänja dig vid IrfanView kan du spara mycket tid genom att använda de inbyggda kortkommandona, i stället för att klicka dig genom menyerna med musen. Här får du de bästa kommandona. Paus T B C L R + Zooma in - Zooma ut Mellanslag Öppna nästa bild Växla mellan fönster och Retur helskärm CTRL+Z SKIFT+M SKIFT+Y Dubbelklick Pausa ett bildspel Visa miniatyrer Döp om många filer samtidigt Gör en skärmdump Rotera bilden 0 grader vänster Rotera bilden 0 grader höger Ångra senaste åtgärd Skicka bild med e-post Ta bort röda ögon Visa bilden i helskärmsläge Skriv ut ett ark med miniatyrer När semestern är slut, och du har hunnit flytta hundratals bilder från kameran till hårddisken kan IrfanView hjälpa dig att skriva ut ett eller flera ark kontaktkopior. Sedan är det lätt att bestämma vilka bilder som förtjänar en plats i fotoalbumet. 0 Öppna visning av miniatyrer genom att trycka på tangenten T. Leta fram och markera de bilder du vill skriva ut på miniatyrarket, tryck Ctrl+A för att markera alla. Klicka på Arkiv och välj Skapa kontaktkopior. Om du har en egen webbplats kan du göra en html-fil av bilderna genom att klicka på Spara markerade miniatyrer som HTML. Välj storlek (i pixlar) för kontaktarket eller använd standardinställningen. Välj hur många spalter som ska visas och hur många rader. Skriv eventuellt ett sidhuvud som beskriver bilder na. Om du vill skriva ut arken med samma text ska du markera Skriv ut alla sidor. Annars väljer du Skapa endast första sidan 0 innan du till sist klickar på Skapa. På ett ögonblick är arket skapat. Du kan spara det i form av en bildfil eller skriva ut det genom att trycka på Ctrl+P.

6 Ta en bild av skärmen Ibland dyker det upp extra intressanta saker på skärmen, exempelvis en webbplats. Eller du kanske vill ta en bild av en underlig dialogruta. Med IrfanView kan du fånga en hel eller bara en del av det som visas på skärmen och spara den som en bildfil. Välj Alternativ och klicka sedan på Skärmdump. Om du vill ta en bild av hela skrivbordet ska du markera den översta inställningen. Du kan också ta en bild av det aktiva fönstret och undvika ikoner och andra störan de detaljer på skärmbilden. Markera Kortkommando och tryck en tangetbordskombination eller använd standardinställningen Ctrl+F. Bocka för Ta med musmarkören, om du vill att pekaren ska synas på skärmbilden. Markera Visa kopierad bild i bildvisaren för att genast visa skärmbilden i IrfanView. Därifrån kan du sedan spara den i vilket format du önskar. Klicka till sist på Starta. 0 Gör ett bildspel med musik Det finns ingen anledning att själv klicka fram bilderna när du ska visa familjen hur det såg ut på Kos. Använd IrfanView för att göra ett snyggt bildspel med bakgrundsmusik. Klicka på menyn Arkiv och välj Bildspel. Om du väljer att spara som EXE/SCR-fil kan du antingen göra en körbar fil som det räcker med att dubbelklicka på för att spela upp, eller en skärmsläckare till Windows. Välj var på hårddisken filen ska sparas, ge den ett namn och klicka på Skapa. Vid Filtyp ska du välja Alla filer(*.*). Leta reda på och markera önskad musik i mp-format genom att välja mappen med musik i mappförteck-ningen. Klicka på Lägg till för att lägga musiken överst i översikten längst ner. Nu är det dags att lägga till bilderna. Välj den mapp där du sparar bilder. Markera dem som ska vara med i bildspelet och klicka på Lägg till. Nu placeras de i översikten under den musik som du valde tidigare. Vid Automatiskt efter bestämmer du hur länge bilderna ska visas innan nästa automatiskt växlar fram. Bocka för Upprepa MP-filer för att musiken ska spelas i slinga. Markera Spela i helskärms läge 0 för att visa bildspelet över hela skärmen. Annars klickar du på Spara bildspel som EXE/SCR-fil. 0

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel MindExpress Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Bilder A Hämta och hantera De senaste tio åren har möjligheterna att använda och bearbeta

Läs mer

C. Säkerhetskopiering

C. Säkerhetskopiering C. Säkerhetskopiering 1. Billig försäkring 50 2. Lämplig lagringsenhet 51 3. Säkerhetskopiera databasen 52 4. Säkerhetskopiera bilder och ljud 54 49 Det är dumt att inte säkerhetskopiera! Hårddisken är

Läs mer

Photo Story 3. Manual till Photo Story 3 1

Photo Story 3. Manual till Photo Story 3 1 Photo Story 3 Manual till Photo Story 3 1 1. Programförklaring...3 Tips på användning... 4 2. 1 - Starta nytt projekt...4 3. 2 - Importera bilder...5 Leta efter bilder... 5 Tidslinjen... 6 4. 3 - Lägga

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram

Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram S TUDE NTDATOR UTBILDNINGE N MALMÖ HöGSKOLA Beijerskajen 8, K3, källaren, sal Apollo (A01:303), 205 06 Malmö www.bit.mah.se/undervisning/sdm Att använda bildhanteringsprogram,

Läs mer

Vi visar hur du kan överraska dig själv och omgivningen med dessa utmärkta tips och genvägar.

Vi visar hur du kan överraska dig själv och omgivningen med dessa utmärkta tips och genvägar. a l k n E 50 h c o a b Snab Windows XP tricks Vi visar hur du kan överraska dig själv och omgivningen med dessa utmärkta tips och genvägar. O FÖRHANDSGRANSKA MUSIKFILER 1 Öppna en liten förhandsspelare

Läs mer

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57 AV EVA ANSELL Innehåll 1 Digitalkameran.... 7 Välja kamera...7 Vad för foton tar du?...7 Vad gör du med fotot?....8 Vill du filma?...8 Vad för kamera behöver du?...8 Kameratyper....9 Kompaktkamera...9

Läs mer

Lätt-fil för Digitalfotografering från ax till limpa 1

Lätt-fil för Digitalfotografering från ax till limpa 1 Digitalfotografering - från ax till limpa en beskrivning av hur jag får mina digitala bilder på papper Lätt-fil för Digitalfotografering från ax till limpa 1 Digitalfotografering => Från ax till limpa

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Marknadsmaterial via FOX. Användarhandledning

Marknadsmaterial via FOX. Användarhandledning Marknadsmaterial via FOX November 2012 Innehåll INLEDNING... 4 KONTAKTUPPGIFTER... 4 För frågor om handhavande i Vitec Mäklarsystem... 4 För frågor om handhavande i FOX... 4 För frågor till tryckeriet...

Läs mer

COGNIsoft-I Hemmaträning

COGNIsoft-I Hemmaträning 2 1 Introduktion När man har elever, klienter eller patienter i kognitiv träning och använder COGNIsoft-I som ett redskap i träningen, kan det några gånger vara praktiskt att kunna ge eleverna hemuppgifter,

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Grundinställningar i ViTex

Grundinställningar i ViTex Användarhandledning Grundinställningar i ViTex Innan du använder Vitex första bör gången gör du några grundinställningar. Klicka Inställningar-Generellt Nedanstående inställningar är bra att göra! 1 Introduktion

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel MindExpress Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

Lathund Windows 7 & nyheterna i Office 2010

Lathund Windows 7 & nyheterna i Office 2010 Lexicon lathund Nyheterna i MS Office 2010 Lathund Windows 7 & nyheterna i Office 2010 Använda och anpassa Windows 7 Allmänna nyheter i Office 2010 Nyheter i Word 2010 Nyheter i Excel 2010 Nyheter i PowerPoint

Läs mer

Lathund ClaroRead Plus v6

Lathund ClaroRead Plus v6 Lathund ClaroRead Plus v6 sid 2. sid 3. sid 4. sid 5. sid 6. sid 7. sid 8. sid 9. sid 10. Starta ClaroRead Plus. Inställningar för verktygsraden. Välja röst och språk. Läsa upp text. Inställningar för

Läs mer

komplett kopia av hårddisken 20 minu En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program.

komplett kopia av hårddisken 20 minu En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program. fakta En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program. det här behöver du En extern hårddisk, dvd eller tillgång till en NAS. kostnad Ingen,

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Word 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Word 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Word 007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Word 8. Hantera dokument 15 3. Redigera text 30. Format 53 3 REDIGERA TEXT REDIGERA TEXT Flytta insättningspunkten 30 Markera text 31 Redigera

Läs mer

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel The Grid 2 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2 Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på Startknappen du hittar längst ner

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer