Tjejernas lilla röda

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjejernas lilla röda"

Transkript

1 Tjejernas lilla röda w w w.girls1st.se w w w.girls1st.se

2 Menskalender Markera i den när du har din mens. Se även den digitala kalendern på för att få påminnelse när det är dags för mens. januari februari mars april maj juni juli augusti Text och redaktion Mia Westlund, Ulla Rode och Susanne Lindblad Layout: Charlotte Ikjaer Utgiven av Libresse Tel ISBN: september oktober november december :a upplagan 09, reviderad mars Får kopieras med källhänvisning

3 Tjejernas lilla röda

4 Hej! Den här boken är till för dig. Den handlar om att komma in i puberteten och få sin första mens. Oavsett om du redan har fått mens eller om den fortfarande är på väg dyker det upp en massa frågor: Vad är mens, var kommer den ifrån, vad händer när jag får ont i magen och hur gör jag för att inte blöda igenom kläderna första gången? Före mensen startar har flickan flytningar. De fungerar som slindans reningsverk. Det är helt normalt med flytningar i år före att mensen kommer. Vi har försökt svara på några av de vanligaste frågorna. Du kan också läsa mer på I många kulturer ställer man till fest den dag en flicka får sin första mens. Även om inte vi ordnar någon fest för dig vill vi gärna önska dig lycka till den dag du får din mens! Det är ett tecken på att din kropp fungerar precis som den ska och att du är på väg att bli vuxen. Ha det bra! ;-)

5 Varför får jag mens? I äggstockarna produceras könshormoner. De gör bland annat att det lossnar ett ägg från en av äggstockarna. Det kallas för ägglossning, och den inträffar alltid två veckor innan du får mens. Ägget vandrar genom äggledaren ned till livmodern, där det kan befruktas så att du blir gravid. så ser du ut inuti äggledare livmoder slida äggstock Om ägget inte befruktas gör sig livmodern av med det blod och den slemhinna som annars skulle ha skyddat fostret inne i livmodern. Det är det som kommer ut som mens. När kommer jag i puberteten? Det första tecknet brukar vara att brösten börjar växa. I början kan de kännas som ömma knölar. Några får större bröst och några mindre. Ett bröst kan vara större än det andra. Inget bröst är det andra likt. Flytningar är ett tecken på att man är i puberteten. Det är vanligt att humöret går upp och ner. Bara för man har fått bröst måste man inte också ha fått mens. Ungefär varannan -årig flicka har fått mens. Några får mens när de är 9-10 år, medan andra kanske hinner bli eller år. Man får ofta lite fetare hy och kanske en och annan finne. En del kan få så mycket finnar att det kan behövas medicin. Det varierar: Det är normalt att människor är olika. Du är helt normal!

6 Tänk om mensen kommer mitt under gympan! De flesta oroar sig för när den första mensen ska komma. Tänk om den kommer medan du äter i skolmatsalen eller mitt under gymnastiken! Det är säkert ingen överraskning för dig att mensen är på väg. Brösten har blivit något större och kanske också lite ömma. Du har också fått lite flytningar. Flytningar är en vitaktig vätska som utsöndras från slemhinnorna i slidan och körtlarna i livmoderhalskanalen. De är till för att hålla slidan ren och fräsch och minskar risken för infektioner. Du har också börjat få ökad hårväxt på könsorganet (det kallas könshår eller blygdhår) och under armarna. Oftast kommer den första mensen inom några år efter att man börjat få fflytningar. Några flickor börjar svettas mera, och då hjälper det att duscha varje dag och att använda deodorant.

7 Ett gott råd Det kan kännas tryggt att ha ett trosskydd i skolväskan. Om du lägger det i en liten necessär eller ett pennfack är det ingen som ser det. Ett trosskydd räcker oftast eftersom mensen inte är särskilt riklig den första gången. I skolan kan man ofta få en binda eller trosskydd av skolsköterskan. Hur mycket blod kommer det egentligen? För vissa flickor ser den första mensen mest ut som lite brunaktiga flytningar. Andra flickor tycker att de blöder mycket, men oftast handlar det om ungefär en halv deciliter under hela mensperioden. I kroppen bildas hela tiden nytt blod, så du behöver inte vara orolig för att blodet ska ta slut. De flesta blöder mest de första dagarna, och därefter avtar det gradvis. Normalt varar mensen i 3 till dagar. Sedan är det till 3 dagar (räknat från den dag då mensen börjar) till nästa gång som du får mens. Men det kan också hända att mensen håller på i mer än dagar eller hoppar över en månad då och då. Det beror på att din kropp inte har kommit in i en regelbunden menscykel än, men det kommer så småningom. Varför blir mensen mörkare efter ett tag? Blodet rinner inte ut så snabbt när du bara blöder lite. Därför hinner det bli mörkt innan det kommer ut. Det är även vanligt att det klumpar sig. Detta är inget att oroa sig över. Det är helt naturligt när blodet stelnar.

8 Så ser du ut Det yttre könsorganet består av de klitoris urinrör slidöppning analöppning venusberg yttre blygdläppar inre blygdläppar mellangården yttre blygläpparna, de inre blygdläpparna och klitoris. Om du för isär de inre blygdläpparna kan du med hjälp av en spegel se två öppningar. Längst fram sitter urinrörsöppningen och längre bak slidöppningen. Bakom slidöppningen kan du se analöppningen. Området mellan slidöppningen och analöppningen kallas mellangården. I slidöppningen finns en krans av slemhinneveck som kallas slidkrans. Denna slemhinnekrans är elastisk och blir mer tänjbar när man kommer i puberteten. Det är genom slidöppningen som flytningarna och mensblodet kommer ut. Slidkransen Slidkransen är en kant av veckad och lite oregelbunden, flikig slemhinna som sitter i slidöppningen. Förr kalllades det för mödomshinna och sedan några år kallas det slidkrans. Det beskriver bättre vad det är. Det finns alltså inte någon hinna. Det är också en myt att tjejer blöder vid första samlaget. Det kan hända någon enstaka gång och är väldigt sällan. I så fall är det ofta som en flytning som kan vara lite blodig. Om det sker kan det bero det på att slemhinnan kan vara olika tänjbar hos olika tjejer. Visste du att MYT = osann historia de f lesta unga tjejer kan använda tampong och det påverkar inte slidkransen, eftersom den är tänjbar. 10

9 Vad ska jag välja? Vad ska jag välja? binda? eller tampong? Binda: Det finns bindor i en mängd olika storlekar och tjocklekar. Bindan läggs i trosorna och har tejpremsor på utsidan så att den alltid hålls på plats. Det gör att du kan röra dig precis som du vill. Det finns också bindor som hålls fast med hjälp av vingar. Bindan syns inte utanpå dina kläder, och idag är de så tunna att du knappt kan känna dem. På förpackningarna kan du läsa mer om de olika storlekarna och vilken binda du ska välja om du har lite, normal eller riklig mens. Tampong: Med en tampong kan du röra dig helt fritt. Börja alltid med den minsta storleken mini. Tampongen suger upp mensblodet inne i slidan så att du alltid känner dig torr. Om du sätter in tampongen på rätt sätt känner du den inte, och den kan varken flytta sig eller ramla ut.

10 Om bindor??? Olika typer av bindor Dagens bindor blir bättre och bättre och är mycket behagligare och enklare att använda nu än vad de var när din gammelmormor var ung. En binda ska sitta kvar där du sätter den och absorbera så bra att du slipper vara orolig att du ska blöda igenom dina kläder. En bra binda är formad efter din kropp, behaglig mot huden, diskret och nästan osynlig. Den förhindrar att du blöder igenom eller får fläckar på dina trosor. Släng bindan i papperskorg eller soppåse, aldrig i toaletten. Visste du att kvinnor själva stickade sina bindor och tvättade dem rena, innan det kom fabriksgjorda engångsbindor under 0-talet? Bindor finns i många olika storlekar. En storlek heter Normal. Den kan du använda om du blöder lite eller normalt mycket, och under mensens sista dagar. När du blir äldre kan du behöva använda en binda för kraftigare mensblödningar och särskilda bindor för natten. De heter Goodnight. I dag är bindorna så tunna att de nästan inte syns genom trosorna. Det är bra att du själv kan bestämma om du vill ha tajta byxor eller kort kjol när du har mens.

11 En binda består av flera lager. Det översta lagret, som är vänt mot din kropp, släpper genom blodet så att bindan fortfarande känns helt torr mot din hud. I mitten finns ett absorberande lager som suger upp blodet i bindan. Det består av en kärna som är tillverkad av naturliga, sammanpressade massafibrer. Kärnan minskar risken att mensen rinner genom bindan eller tränger ut på troskanten. Bindans undersida består av ett lager mjuk plast som ger ett extra skydd mot läckage. Panik! röd fläck, vita byxor! Om det kommer lite blod på trosorna går det lättast bort med kallt vatten och lite salt Om trosskydd Du kan använda trosskydd för att absorbera flytningar, din första mens eller om du blöder lite. Trosskydd finns i olika storlekar. Om du vill känna dig fräsch även när du inte har mens finns det extra tunna trosskydd som känns som en del av trosan de heter Libresse So Slim.

12 Hur sätter jag in tampongen? de dagar du blöder som mest, eftersom tampongen glider lättare då. Börja Ingenting är lätt när man gör det för alltid med den minsta tampongen, första gången. Därför är det bra om du Mini. övar. Det gör inte ont och du kan inte Självklart känns det lite nervöst och träffa något som kan gå sönder. Ta god spänt i början. Det gör att du spänner tid på dig. Lås in dig i badrummet så musklerna i slidan så att det blir svårare att du får vara i fred. I förpackningen att föra in tampongen! Försök att slappna av och ta det lugnt. Kanske känner finns ett litet häfte som visar steg för steg hur du ska göra. du ett visst motstånd. Gör en liten Det är lättast att föra in en tampong paus, tag ett djupt andetag och se om du kan slappna av så det går lättare när En dag kommer du inte du försöker igen. När tampongen sitter ens att tänka på att du rätt skall du inte kunna känna den med använder tampong dina fingrar. Du skall heller inte känna den när du sitter eller går. ta det lugnt... ta det lugnt... ta det lugnt......och hur får jag ut den igen? Det är lätt att ta ut tampongen igen. Dra bara i det lilla snöret, rulla in tampongen i lite toalettpapper och släng den i papperskorgen. Spola inte ned den i toaletten. Tvätta alltid händerna innan du sätter in en tampong och efter du bytt. På de följande sidorna får du några tips om hur det går till

13 Så sätter du in tampongen Räta ut snöret och dra i det. tvatta handerna : : Sätt pekfingerspetsen mot fördjupningen i botten av tampongen och ta bort den översta delen av plasten. Öppna örpackningen genom att dra i bandett. Sära försiktigt på blygdläpparna med din lediga hand för att göra det lättare att föra in tampongen. Slidöppningen sitter mellan urinröret och analöppningen (se sidan 10).! Slappna av! Skjut försiktigt in tampongen så långt uppåt och bakåt som det går. Om den stöter mot slidväggen kan du behöva ändra riktningen en smula. Om du fortfarande kan känna tampongen ska den föras in lite till (se bild och ). Snöret lägger sig i trosorna. tvatta handerna igen : :

14 Kan jag gå på toaletten utan att byta binda? Om du blöder mycket är det bäst att du byter ofta. Du kan till exempel byta varje gång du går på toaletten. till sjätte timme är tillräckligt när mensen är som rikligast under de första dagarna, och därefter räcker det att byta var sjätte till åttonde timme. Då kan du känna dig trygg hela tiden. Under natten behöver du inte byta tampong. Sätt in en ny tampong innan du går och lägger dig, och byt den så fort du vaknar. Vad gör jag med använda bindor och tamponger? Ett gott råd När du byter tam Hur ofta ska jag byta tampong? Det hamnar ingen urin på tampongen, och du kan därför själv bestämma hur ofta du vill byta den. Om du använder rätt storlek (liten tampong för små blödningar, större tampong för kraftigare blödningar) behöver du inte byta så ofta. Var tredje Så fungerar en tampong: Tampongen fungerar som en liten svamp i kroppen. Den suger upp blodet och fördelar det jämnt inne i tampongen tills det blir dags att byta. Tamponger tillverkas av viskos med ett silkeslent hölje. Ytan och den rundade toppen gör dem lätta att föra in och enkla att använda. Om du tycker att det är svårt att ta ut tampongen kan du försöka med en mindre storlek som har mindre sugförmåga och som inte utvidgar sig lika mycket. Spola inte ned dem i toaletten, det kan bli stopp i avloppet. Använd i stället en papperskorg eller en påse på toaletten. Du kan också rulla ihop bindan och lägga den i förpackningen den låg i när du köpte den, och sedan kasta den i en vanlig papperskorg eller soppåse. pong ska hela tampongen vara röd det är ett bevis på att du använder rätt storlek. Om den fortfarande är delvis vit kan du prova en mindre storlek nästa gång.

15 Fråga Libresse fråga: Jag är år och har INGA bröst alls. Jag är helt platt. Det är hemskt, och killarna i klassen retar mig för jag är den enda som är utan... Är det så att en del inte får några bröst och är platta hela livet??? svar: Hej och tack för ditt brev. Vissa kvinnor har större bröst än andra, men helt platt under hela livet är det ingen av oss som behöver vara. Du är säkert bara en av dem som får vänta lite längre. Någon gång i -årsåldern brukar brösten ha vuxit klart. Hälsningar, Libresse fråga: Hej Libresse! I dag hade jag flytningar som var helt svarta. Vad kan det bero på? Jag tycker att jag snart borde få mens, Kan det ha något med det att göra? Kram från mig svar: Hej och tack för ditt brev. Jag tror att detta är din första mens. Lycka till! Hälsningar, Libresse fråga: Jag är en tjej på år. Jag har inte fått mens än men har ändå en fråga: Kan man få flytningar innan man får mens? Jag vet inte om jag vågar berätta det för min mamma. Men jag behöver ju någon slags binda mot flytningarna! Hoppas på svar. Louise svar: Hej och tack för ditt brev. Man kan ha flytningar några månader upp till ett par år innan man börjar få mens. Alla kvinnor har flytningar. Det är kroppens sätt att skydda sig mot infektioner. Tag mod till dig och prata med din mamma. Hon vet vilket skydd som är bäst mot flytningar. Hälsningar Libresse

16 »Det är något jag inte fattar. Vad betyder det när de inre blygdläpparna hänger utanför de yttre? Hur vanligt är det?«svar Alla flickor är olika. Hos vissa är de yttre blygdläpparna mindre än de inre, och det är därför de inre sticker ut. Det är inte ovanligt och helt normalt. Är det bara jag som är sådan?»mitt humör svänger, jag blir sur och hängig dagarna innan mens är det normalt?«dagarna innan mens kan vara jobbiga. Allt känns lite besvärligare än det brukar, och helst av allt skulle du bara vilja stanna kvar under täcket hela dagen. Det är inte alla som känner så här, och det behöver inte kännas likadant varje gång. Du kan också råka ut för att det spänner lite i brösten, att du känner dig sur och irriterad och får fler finnar än du brukar. Det bästa du kan göra är att bara acceptera det. Gör någonting du verkligen gillar de här dagarna, gå på bio med din vän, läs en bra bok eller ta en skön joggingtur. Många upplever att de är glada vid ägglossning! Det är normalt att humöret varierar!

17 Det är mycket vanligt att mensen är oregelbunden, det vill säga att det inte är exakt - 3 dagar mellan två menstruationer, särskilt när du just börjat få mens. Ibland kan det hända att du får mens mer än en gång i månaden. Andra månader kanske det inte kommer någon mens alls. Det är helt OK. Din kropp behöver tid att vänja sig vid att vara vuxen. Och du är inte ensam. Det är faktiskt bara var tredje flicka mellan och år som har regelbunden mens. Stress och miljöombyte kan också göra att mensen dröjer. När du har haft mens i något år brukar den bli mer regelbunden. Du kan också använda webbkalendern som f inns på När var det nu jag hade mens senast? Tips Det kan vara en bra idé att sätta ett kryss i kalendern när du räknar med att få mens nästa gång. Då är du alltid beredd. Räkna med till 3 dagar från den första dagen för din senaste mens. Om du till exempel f ick mens den 1 mars är det troligt att din nästa mens kommer i perioden mars till 3 april.

18 Luktar flytningar och mens? Flytningar har en lite syrlig doft, men ska inte lukta illa. Mensblod kan få en sötaktig doft när det kommer i kontakt med luften. Om du besväras av doften är det bara att byta binda eller tampong. Därför är det bra att alltid ha ett par bindor eller tamponger i väskan. Använd helst en mild tvål när du tvättar dig. Du bör aldrig använda aldrig tvål i slidan, eftersom det kan förstöra bakteriefloran. Tips Det går lika bra att bada eller duscha när man har mens som när man inte har det. Och vem vill inte lukta gott och känna sig fräsch? Vi ska gå och simma...och jag har mens! Många tror att de inte kan vara med på gymnastiken, träna eller gå till simhallen när de har mens. De är rädda för att bindan ska synas eller att de ska blöda igenom. Det skulle ju vara så pinsamt! Men du kan faktiskt idrotta under mensen både om du använder binda eller tampong. Om du simmar bör du använda tampong och då ska du byta till ny tampong eller ny binda när du klivit upp ur bassängen. P.S. Motion och idrott kan faktiskt hjälpa mot mensvärk Läs mer på de följande sidorna!

19 Vad gör jag om jag får mensvärk? De första gångerna märks menstruationen ofta inte alls, men efter något år är det inte ovanligt att man får mensvärk. Värken dyker normalt upp just innan eller i början av mensen. Mensvärk kan kännas lite som magkramp och kan också ge ryggont. Den brukar försvinna på ett par dagar. En varm dusch, lätt träning, en promenad och en varm vetekudde eller värme fflaska på magen kan göra underverk Prova ett av dessa tips för att lindra värken: Du kan också testa dessa övningar Ställ dig på händer och knä. Svanka lätt i ryggen så att magmusklerna slappnar av. Skjut sedan upp ryggen i en båge så att magen dras in ordentligt. Upprepa övningen långsamt gånger. Sträck bäckenmusklerna. Ta tag med båda händerna i en bordskant och sätt dig ned på huk med fötterna platt mot golvet. Sitt kvar cirka en minut. Upprepa ett par gånger. Lägg dig på ryggen med raka ben och armarna rakt ut. Låt armarna vila tungt mot golvet. Lyft vänster ben rakt upp utan att böja det. Sänk sedan ned benet till höger så att din vänsterfot når din högerhand. Undvik att dra upp axlarna mot huvudet. Upprepa övningen ett par gånger. Sträck de långa ryggmusklerna. Stå upp, lägg upp ett ben på bordet och böj det så att fotsulan rör ditt andra lår. Luta dig in över ditt böjda ben så långt du kan. Byt ben

20 Ordförklaringar: Menscykel Tiden från den första dagen i en menstruation till den första dagen i nästa menstruation. Det brukar gå mellan och 3 dagar mellan två mensperioder, men mensen kommer inte alltid regelbundet särskilt inte de första sex månaderna. Ätstörningar, bantningskurer, hård träning, stress, resor och graviditet kan också göra att mensen inte kommer alls. TSS (Toxic Shock Syndrome) TSS är en väldigt ovanlig, men allvarlig infektion som kan drabba både kvinnor, män och barn. Ungefär hälften av alla TSS-fall drabbar kvinnor eller flickor som har mens. TSS har beskrivits som något som uppstår vid användandet av tamponger, men det kan lika gärna uppstå även om man inte använder tamponger. TSS orsakas av kroppens egna bakterier och kan vara livshotande. Därför är det viktigt att behandla TSS så fort som möjligt. Om du under mensen plötsligt drabbas av hög feber (39 C eller mer), kräkningar, diarré, huvudvärk, ont i halsen, yrsel, muskelvärk eller hudutslag som liknar solsveda, ska du för säkerhets skull ta ut tampongen på en gång och kontakta en läkare. Nämn då att symtomen påminner om TSS och berätta för läkaren att du har mens. TSS kan komma igen, vare sig du använder tampong eller inte. Om du redan haft TSS någon gång så rådgör med din läkare innan du använder tampong igen. Pubertet Puberteten är den period då kroppen förändras så att den blir fertil och kan få barn. Det är utvecklingen från barn till vuxen människa. Förändringarna sker hos både pojkar och flickor, men brukar starta lite tidigare hos flickor. Hormoner Hormoner är kemiska ämnen som produceras av olika körtlar i kroppen, bl.a. i hypofysen, testiklarna och äggstockarna. Människan har över 100 olika hormoner i kroppen. Vi har försökt svara på de vanligaste frågorna, men kanske har vi missat något som du funderar på. Du kan läsa mer på vår hemsida eller tala med din skolsköterska, din mamma, en lärare eller en vän. 3 3

21 Om du vill veta mer kan du besöka: DU SER INTA LIKADAN UT FRAM OCH BAK... FEEL SECURE. WEAR LIBRESSE.

Tjejernas lilla röda

Tjejernas lilla röda Tjejernas lilla röda w w w.libressegirl.se Tjejernas lilla röda Hej! Den här boken är till för dig. Den handlar om att komma in i puberteten och få sin första mens. Oavsett om du redan har fått mens eller

Läs mer

1. Nämn tre saker som händer med både tjejer och killar under puberteten. (se sid 116)

1. Nämn tre saker som händer med både tjejer och killar under puberteten. (se sid 116) Namn: Klass: 1. Nämn tre saker som händer med både tjejer och killar under puberteten. (se sid 116) 2. Vad kallas det med ett annat ord, då man rör sina egna könsorgan? (se sid 116) 3. Vad menas med att

Läs mer

Testa dina kunskaper!

Testa dina kunskaper! Test för tjejer Testa dina kunskaper! 1. Var bildas könshormoner? m I livmodern m I äggstockarna m I levern 2. Vad är menstruation? m Ägg och slem från underlivet m Blod från blåsan m Slemhinna från livmodern

Läs mer

Innehåll. Vad är mens?...s. 3 Vad är menskopp?...s. 9 Do:s and don t:s...s. 13 Frågor...s. 17 Användning...s. 35

Innehåll. Vad är mens?...s. 3 Vad är menskopp?...s. 9 Do:s and don t:s...s. 13 Frågor...s. 17 Användning...s. 35 Innehåll Vad är mens?...s. 3 Vad är menskopp?...s. 9 Do:s and don t:s...s. 13 Frågor...s. 17 Användning...s. 35 1 2 Vad är mens? 3 Vad är mens? Mens är den blödning som kommer ur slidan vanligtvis en gång

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING VAD ÄR MENS? Mens beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Det vanligaste är att

Läs mer

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol)

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Läs mer Vill du läsa mer om Diflucan, gå in på www.diflucan.se, www.fass.se eller läs bipacksedeln som följer med förpackningen. Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Pfizer AB Vetenskapsvägen

Läs mer

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL Svamp trivs där det är fuktigt, varmt och tätt, innanför tighta byxor till exempel. DU ÄR INTE ENSAM Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som

Läs mer

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack Elevhälsans medicinska insats PUBERTET Killsnack KÖNSORGANENS ANATOMI Penis Penis är det manliga könsorganet som är uppbyggt av rot, skaft, ollon, sträng och förhud. En del killar oroar sig för om deras

Läs mer

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff SEX- och Samlevnad Historiskt Snoppar Eunucker Kastratsångare Snoppstraff Snoppar idag Testikelfestival Irezumi Allmänt om snoppen Hos de flesta är vänster testikel större än den högre och den hänger lite.

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. www.pevaryl.nu Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på

Läs mer

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus. Mammainformation från BB-vårdavdelning Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn Södra Älvsborgs Sjukhus Kvinnoklinik Bäckenbotten Bäckenbotten är den muskulatur som bildar "golv" i bäckenet.

Läs mer

Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten.

Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten. Sidan 1 av 5 Att bli kvinna Program för att möta unga flickor i samtal om puberteten. Ett arbetssätt utarbetat av Berit Román på Cebuh och Agneta Persson på Ungdomsmottagningen Molinsgatan i Centrum efter

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. PREVENTIVMEDEL 866 KONDOM Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Kondomfabriken https://www.youtube.com/watch?v=g53iia-gnkg P-PILLER KVINNLIGA KÖNSHORMONER

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på läkemedelsföretaget

Läs mer

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk En liten informationsskrift med basfakta om mens och mensvärk Framtagen av Orion Pharma AB och faktagranskad av gynekolog Bo

Läs mer

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.

Pevaryl. mot underlivssvamp. www.pevaryl.nu. A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl. Pevaryl mot underlivssvamp A division of McNeil Sweden AB, SE-169 90 Solna Telefon: 08-503 385 00, Fax: 08-503 385 50 www.pevaryl.nu SE/PV/14-0804 www.pevaryl.nu I den här foldern har vi samlat information

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Behandla din barnlöshet

Behandla din barnlöshet Behandla din barnlöshet - med tre enkla punkter Hur du kan börja behandla din barnlöshet genom att massera tre zonterapipunkter på fötterna. Carin Hertnäs Hur du behandlar din barnlöshet genom att massera

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G Sädesledare Urinledare Urinblåsa Sädesblåsa Prostata Urinrör Bitestikel Svällkropp Testikel Ollon Förhud 1.Kvinnans könsorgan. Skriv in

Läs mer

En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK

En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK Här får du svar på frågor som: Vad händer i kroppen och varför får man mens?

Läs mer

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet.

Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. Klåda i underlivet? Så här behandlar du svampinfektion i underlivet. www.pevaryl.nu Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som alltför intimt att tala om. Därför kan den här informationen från oss på

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL

FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL FÅTT SVAMP I UNDERLIVET? BEHANDLA DIG SJÄLV MED PEVARYL Svamp trivs där det är fuktigt, varmt och tätt, innanför tighta byxor till exempel. DU ÄR INTE ENSAM Svampinfektion i underlivet upplevs ofta som

Läs mer

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet

Apotekets råd om. Svamp och klåda i underlivet Apotekets råd om Svamp och klåda i underlivet Klåda i underlivet kan ha många orsaker. Bland kvinnor i fertil ålder är svampinfektion den vanligaste orsaken. Vid användning av antibiotika kan normalfloran

Läs mer

Flickor och pojkar och puberteten

Flickor och pojkar och puberteten Flickor och pojkar och puberteten Flickor och pojkar och puberteten Puberteten är en övergångsperiod mellan barndomen och vuxenlivet. Kroppen förändras och känslolivet utvecklas. Under puberteten blir

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Apotekets råd om. Mensbesvär

Apotekets råd om. Mensbesvär Apotekets råd om Mensbesvär Många kvinnor har någon form av problem i samband med mens. Det kan vara allt från huvudvärk, svullnad i kroppen och humörsvängningar till mensvärk och riklig mens. Det finns

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Att kissa med kateter, en instruktionsbok.

Att kissa med kateter, en instruktionsbok. Att kissa med kateter, en instruktionsbok. Urologiprodukter DOLEMA AB Polygonvägen 73, 187 66 TÄBY Epost: info@dolema.com Telefon: www.dolema.com 08-446 15 06, Telefax: 08-446 15 07 Sid 1 inga är lika!

Läs mer

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk Varför är det viktigt att behandla? För att du ska fungera i vardagen med skola, arbete och fritid. För

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut)

Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut) Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut) livmoder klitoris urinrörsmynning slida G-punkt lubrikation analöppning yttre blygdläppar ägg inre blygdläppar stånd Anatomiska

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Praktisk guide om Janssens p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra PHSWE/WHE/0114/0001

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

I rondat ska barnen landa på mage

I rondat ska barnen landa på mage MATTA Innan barnen kan börja med något svårare övningar så bör dom kunna stå på händer. Nedan följer några tips på övningar som leder till handstående. För att lära barnen vilken vinkel kroppen ska ha

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha armar Stretcha underarmarna Sätt dig

Läs mer

Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling

Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling Inläsningsfrågor inför prov, åk 8 Sex, samlevnad, befruktningen och fostrets utveckling Du ska kunna: 0. Hur du skulle göra om du behövde prata med sjukvården om något som har med sex och samlevnad att

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK

VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK A B D C E F SV VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Allmänna säkerhets- och användingstips: Säkerhet Läs användningsinstruktioner och se på bilderna innan du börjar använda bärsjalen. Det följer med speciella

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning URO7003SE 09.207 Blås- och bäckenbottenträning För kvinnor Blåsan.se Fakta om inkontinens Du behöver inte skämmas. Inkontinens är vanligare än du tror och det finns behandling för det. De allra flesta

Läs mer

Till dig som ska börja med Zoely

Till dig som ska börja med Zoely Till dig som ska börja med Zoely nomegestrolacetat/estradiol Innehållsförteckning Introduktion till Zoely 3 Så förhindrar Zoely graviditet 4 Så använder du Zoely 5 Så startar du med Zoely 6 Om du glömt

Läs mer

Pris 10:RFSU Box STOCKHOLM Slidkransen. Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld

Pris 10:RFSU Box STOCKHOLM  Slidkransen. Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld Pris 10:RFSU Box 4331 102 67 STOCKHOLM info@rfsu.se www.rfsu.se Slidkransen Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld Text RFSU Faktagranskad av Lena Marions och Åsa Enervik Layout och illustrationer

Läs mer

Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer. Cyklokapron. tranexamsyra

Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer. Cyklokapron. tranexamsyra Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer Cyklokapron tranexamsyra Var går gränsen mellan normal och riklig menstruation? Gränsen mellan normal och riklig menstruation (som på läkarspråk

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns.

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns. 15 år av smärta I 15 år gick Ella Granbom med fruktansvärd menssvärk. För ett år sedan kom diagnosen Ella har endometrios. Tillsammans med AnnaCarin Sandberg håller hon nu på att starta en lokal stödgrupp

Läs mer

Nyfiken på sex och kärlek? Lärarmaterial

Nyfiken på sex och kärlek? Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Att vara tonåring är härligt. Men det kan också kännas stressigt. Under dessa år händer mycket med din kropp och ditt sätt att tänka.

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

NuvaRing preventivmedlet som du tar en gång i månaden

NuvaRing preventivmedlet som du tar en gång i månaden Nightingale_NU05_juni 2009 Till dig som skall börja med NuvaRing etonogestrel/etinylestradiol Lägre och jämnare hormondos än kombinerade p-piller 1 Regelbundet blödningsmönster 2,3 Lätt att komma ihåg!

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA OM PUBERTETEN

ALLT DU BEHÖVER VETA OM PUBERTETEN ALLT DU BEHÖVER VETA OM PUBERTETEN VÄLKOMMEN TILL ALWAYS UTBILDNINGSPROGRAM OM PUBERTETEN PROGRAMINNEHÅLL TIDSÅTGÅNG Modul #1 Självförtroendeboost (20 minuter) Modul #2 Kroppen förändras under puberteten

Läs mer

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN I Din hand håller Du ett informationshäfte, som utformats av sjukgymnaster på Kvinnokliniken. Häftet innehåller råd om hur Du skall träna Din bäckenbotten. Vi vill även ge Dig lite information om Din hållning,

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga.

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. LÅNGA, DJUPA ANDETAG Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. Magandning, även kallad buk-, diafragma-, och mellangärdsandning. Lägg händerna en bit ner på magen. Andas

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Artroskopisk rotatorkuffsutur

Artroskopisk rotatorkuffsutur Artroskopisk rotatorkuffsutur Axelleden Axelleden är en så kallad kulled där skulderbladets ledskål ledar mot överarmsbenets huvud. Leden är den mest flexibla av kroppens leder och stabiliseras främst

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Råd efter förlossningen

Råd efter förlossningen Råd efter förlossningen 2 3 4 5 1 6 Bäckenbotten 1. Bäckenbottens muskulatur 2. Ryggrad 3. Ändtarm 4. Livmoder och slida 5. Urinblåsa 6. Blygdben Musklerna i bäckenbotten I slutet av graviditeten och under

Läs mer

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Apotekets råd om Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Något år innan menstruation upphör går kvinnor in i en övergångsperiod, klimakteriet. Äggstockarna producerar mindre av det kvinnliga könshormonet

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal Till dig som har fått Nexplanon förskrivet Denna patientinformation delas ut av berörd sjukvårdspersonal Nexplanon skyddar dig från att bli gravid under tre år. Nexplanon är en liten hormonstav som placeras

Läs mer

Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män.

Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män. Faktan är tagen från www.preventivmedel.nu (7/4-14) utom det som står i kursiv stil som är taget från rfsus skrift kondom praktika för män. Läs igenom texten och skriv en sammanfattning av varje preventivmedel.

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

Ut och gå. 30 60 minuter per dag!

Ut och gå. 30 60 minuter per dag! Ut och gå! Ut och gå Vi mår bra av dagliga raska promenader. Det är inte bara konditionen som blir bättre, också benstommen förstärks, lederna mjukas upp, muskelstyrkan i benen förbättras och balansen

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

P- medel så funkar det

P- medel så funkar det P- medel så funkar det Allt du vill veta om olika p-medel Vad passar mig? Om jag glömmer? Måste jag göra uppehåll? Får jag akne? Blir jag tjock? Är jag för ung för p-piller? Blir jag steril av p-piller?

Läs mer

www.libresse.se TJEJ & KILLE

www.libresse.se TJEJ & KILLE www.libresse.se TJEJ & KILLE FÖRORD Text och redaktion: Ulla Rode, Libresse Layout: Charlotte Ikjær 5. oplag 2009 Utgiven av: SCA Hygiene Products AB Konsument Sverige 405 03 GÖTEBORG Tel 020-73 55 00

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken Till den nyförlösta mamman Sjukgymnastiken juni 2013 Bilderna i denna folder är hämtade från Mobilus. 8 1 Avslappning och viloställningar Det är viktigt att du unnar dig vila och avslappning så att du

Läs mer

Information om preventivmedel

Information om preventivmedel Information om preventivmedel Vilket preventivmedel är bäst för mig? Jaså, du ska till barnmorskan. Är du gravid? Hi, hi, nej inte alls... jag går till barnmorskan för att jag inte ska bli gravid. 2 2

Läs mer

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv.

Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Det betyder att du lättare kan få sjukdomar om du har hiv. Vad är hiv? I den här broschyren får du information om hiv. Informationen är både till dig som har hiv och till dig som inte har hiv. Den är också till dig som inte vet om du har hiv. Hiv är ett virus

Läs mer

Inkontinens vid ansträngning

Inkontinens vid ansträngning Inkontinens vid ansträngning fakta, råd och träning Fakta om inkontinens Urininkontinens är ett vanligt problem och var fjärde kvinna har besvär av läckage i någon form. Inkontinens kan vara allt från

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra Information om p-plåstret Evra Illustrationer: Lars Hansson Janssen-Cilag AB Box 7073, 192 07 Sollentuna Tel. 08-626 50 00. Fax. 08-626 51 00. www.janssen-cilag.se JC-030159 avger 20 µg etinylöstradiol/150

Läs mer

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion Ledvänlig motion MOTION KÄNNS BRA Människan är skapad för att röra på sig. Även om psoriasis ofta medför många olika ledsymptom, såsom stelhet och smärta i lederna, så kan och bör man ändå motionera. Anpassa

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

Glucosamine ratiopharm

Glucosamine ratiopharm Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Observera! Använd inte Glucosamine ratiopharm: om du är allergisk mot skaldjur (eftersom glukosamin utvinns ur skaldjur) om

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Foto Keith Allison, flickr. Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar. av Christina Lundstorp

Foto Keith Allison, flickr. Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar. av Christina Lundstorp Foto Keith Allison, flickr Body Weight Exercise Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar av Christina Lundstorp Body Weight Exercise med bara 5 övningar (Träna med bara kroppen som motstånd)

Läs mer

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras Ovesterin receptfri behandling vid smärta, klåda och torrhet i underlivet orsakat av östrogenbrist PATIENTINFORMATION Behandla med Ovesterin

Läs mer

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger.

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger. Flexövningar 6 effektiva övningar med fokus på core Hela kroppen sitter ihop i långa muskelkedjor. Genom att tänja ut dem i de här flexflödena kan du som gymmare och löpare vidareutvecklas. Upprepa varje

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer