KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter."

Transkript

1 PREVENTIVMEDEL 866

2 KONDOM Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

3 Kondomfabriken https://www.youtube.com/watch?v=g53iia-gnkg

4 P-PILLER KVINNLIGA KÖNSHORMONER Hormoner får kvinnans kropp tro att den är gravid. Det gör att ägglossningarna upphör. Slemproppen i livmoderhalsen blir seg och tjock och svårgenomtränglig för spermierna. Det är viktigt att ta tabletterna vid ungefär samma tidpunkt varje dag.

5 MINIPILLER Innehåller bara en sorts hormon som förstärker slemproppen i ingången till livmodern. Minipiller måste tas samma tid varje dag. Helst på timmen. Man får inte missa mer än tre timmar, då verkar de inte som de ska. Minipiller tar man varje dag till skillnad från p-piller, som man tar i tre veckor och sedan gör uppehåll i en vecka.

6 AKUT-P-PILLER (DAGEN EFTER-PILLER) är inte ett preventivmedel då det inte skyddar preventivt (förebyggande)mot graviditet utan används endast efter samlag innehåller ett hormon som hindrar ägglossning eller att ett befruktat ägg fäster sig i livmoderns slemhinna tas inom tre dagar efter samlaget, men helst så fort som möjligt

7 HORMONSPIRAL & KOPPARSPIRAL Placeras i livmodern Hormonspiralen innehåller hormon som gör att sekretet (slemmet) i livmoderhalsen blir tjockt och livmoderns slemhinna tunn. Kopparspiralen avger kopparjoner som stör miljön i livmodern så att spermierna inte fungerar som de ska (de blir mindre rörliga). Den gör också att det blir svårt för ett befruktat ägg att fastna i livmodern. Kopparspiralen är gjord av plast med en koppartråd som är snurrad runt den.

8 HORMON- OCH KOPPARSPIRAL Hormonspiral Kopparspiral

9 P-RING P-ring är ett preventivmedel som man själv sätter in i slidan. Innehåller samma hormon som finns i p-piller. P-ringen avger hela tiden hormoner som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnare upptag av hormonerna än med p-piller. Den sätts in som en tampong och sitter inne i tre veckor. Efter tre veckor tas den ut och efter en veckas uppehåll kan en ny sättas in.

10 P-STAV Sätts in av gynekolog på insidan av underarmen. Fungerar i 3 år. Innehåller ett hormon som skyddar mot ägglossning, gör sekretet i livmoderhalsen tjockare samt gör slemhinnan i livmodern så tunn att ett ägg inte kan fästa.

11 ÖVRIGA Pessar - sätts in i slidan innan sex. P-plåster-byts en gång i veckan och innehåller två hormoner som påverkar slemhinnan i livmodern och sekretet i livmoderhalsen så att man inte blir gravid. P-spruta innehåller samma typ av hormon som minipiller och p-stav, tas i skinkan var tredje månad.

12 STERILISERING När passar sterilisering? Om man vet säkert att man aldrig vill ha barn eller att man inte vill ha fler barn.

13 MANLIG STERILISERING VASEKTOMI Utförs på ungefär 3600 män varje år i Sverige

14 VASEKTOMI Sädesledarna klipps och ändarna bränns därefter ihop. Detta förhindrar spermierna att ta sig ut. Efter ingreppet blir man inte steril på en gång eftersom det fortfarande finns spermier i systemet. Efter några utlösningar försvinner de kvarvarande spermierna.

15 Spermier och hormoner fortsätter att produceras som vanligt, skillnaden är att spermierna inte kan komma med ut i sädesvätskan. Man får fortfarande utlösning eftersom både prostatan och sädesblåsorna fortsätter att producera vätska. Kroppen bryter ner spermierna som bildas i testiklarna. Att som man sterilisera sig är inte samma sak som att bli kastrerad, vilket betyder att testiklarna opereras bort.

16 STERILISERING Kvinnlig sterilisering

17 KVINNLIG STERILISERING Man klipper av äggledarna eller stoppar in en mjuk spiral i äggledaren som efter en tid växer ihop med vävnaden. Detta förhindrar att spermier kan ta sig in i äggledaren och där befrukta ett ägg. Kroppen fortsätter att producera ägg och hormoner som vanligt även efter en sterilisering. Kvinna får mens som tidigare. Skillnaden är att ägg och spermier inte längre kan mötas i äggledaren och då kan det inte heller ske någon befruktning.

18 ÅNGRA SIN STERILISERING? En kvinnlig sterilisering går inte på något sätt att göra ogjord, däremot kan du bli gravid med hjälp av provrörsbefruktning. Vid en manlig sterilisering kan man i vissa fall sy ihop sädesledarna igen. Men detta är i sällsynta fall.

19 Könssjukdomar som orsakas av bakterier: gonorré, syfilis, klamydia behandlas med antibiotika.

20 KLAMYDIA Kvinnor kan få: sveda när man kissar flytningar som kan lukta illa mellanblödningar eller samlagsblödningar Män kan få: sveda när man kissar flytningar från urinröret svullnad och värk i pungen ont nertill i magen

21 GONORRÉ det svider när man kissar man har variga gulgröna flytningar från urinröret man har flytningar från ändtarmen. Om klamydia och gonorré inte behandlas kan man bli steril ( man kan inte få barn).

22 SYFILIS Man får plötsligt flera hårda, ömma vätskande sår på olika ställen på kroppen, kallad schanker, men mest runt munnen och könsorganet. Efter några veckor försvinner såren men någon månad senare kommer det utslag på huden. feber, illamående, trötthet. ont i lederna, håravfall Obehandlad syfilis kan efter flera år ge allvarliga hjärnskador.

23 KONDYLOM man blir ofta kissnödig, får klåda och sveda i underlivet en del (inte alla) kan få långsamt växande, hårda vita knottror på könsorganen eller vid analöppningen. Hos de flesta försvinner vårtorna av sig själv efter ett tag. De går inte att behandla bort kondylomviruset, men det går att få bort vårtorna.

24 KÖNSHERPES svullnad eller klåda i underlivet, små vätskefyllda blåsor och sår, rodnad hud,ont när man kissar. man kan få lite feber och bli lite öm i lymfkörtlarna det påverkar inte förmågan att bli gravid, men i samband med en förlossning finns en risk att herpes överförs till det nyfödda barnet som kan bli mycket sjukt. mediciner botar inte sjukdomen, men kan lindra symtomen.

25 HIV Smittämnet är ett virus som kallas för HIV, Humant ImmunbristVirus. HIV bryter ner kroppens immunförsvar.

26 HIV ÖVERFÖRS VIA BLOD, SPERMA OCH HIV kan överföras: genom oskyddade samlag genom att drogmissbrukare använder samma sprutor från en gravid kvinna till hennes barn under graviditet, förlossning eller, senare, under amning, via blodöverföring, organ- och spermadonationer.

27 HIV Två till tre veckor efter att man smittats brukar man få ett eller flera symtom som feber, ont i halsen, svullna och ömma lymfkörtlar diarré, muskelvärk, huvudvärk ljusröda oregelbundna utslag på ryggen, bröstkorgen och ibland i ansiktet och på armar och ben. Dessa symtom försvinner av sig själv efter en eller två veckor.

28 Utan behandling kan det ta från tre till tio år från smittotillfället tills den smittade utvecklar AIDS. Då är så många vita blodkroppar förstörda av hivviruset att immunförsvaret inte länge kan reagera tillräckligt mot små eller stora infektioner.när man säger att någon dör av AIDS betyder det att personen dör av någon följdsjukdom. Vanligast är lunginflammation och tuberkulos.

29 Cirka 33 miljoner människor världen över beräknas vara HIV-smittade. Två miljoner människor dör i aids varje år. I Sverige har det till och med 2009 rapporterats fall av HIV-infektion.

30 SMITTSKYDDSLAGEN Vissa könssjukdomar som gonorré, klamydia, syfilis och HIV/AIDS, finns med i smittskyddslagen, däremot inte herpes. Smittskyddslagen är en lag som ska hindra att smittsamma sjukdomar sprids.

31 SMITTSKYDDSLAGEN Alla sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen ska den behandlande läkaren anmäla till en särskild så kallad smittskyddsläkare. Enligt smittskyddslagen är man skyldig att låta sig undersökas och lämna prover. Man är däremot inte skyldig att ta emot en behandling för sjukdomen.

32 SMITTSKYDDSLAGEN Enligt smittskyddslagen är man skyldig att tala om för sin sexpartner att man är smittad och att använda kondom. Om man medvetet smittar sin partner med till exempel HIV, hepatit B eller syfilis kan man dömas för misshandel och få fängelsestraff. För att spåra smittan måste man berätta för sin läkare om sina tidigare sexuella partners. Det är också viktigt att veta till vem eller vilka den kan ha förts vidare. Dessa personer måste sedan informeras. Det kallas för smittspårningsplikt.

Information: hiv och STI

Information: hiv och STI Information: hiv och STI Smittskyddslagen För att förhindra spridningen av infektioner som är farliga för allmänheten finns i Sverige en speciell lag för vissa smittsamma infektioner. Den heter smittskyddslagen

Läs mer

Råd och fakta om. Sexuellt överförda infektioner

Råd och fakta om. Sexuellt överförda infektioner Råd och fakta om Sexuellt överförda infektioner Folkhälsomyndigheten Råd och fakta om sexuellt överförda infektioner Sjätte reviderade upplagan, andra tryckningen 2014 Denna titel kan beställas från: Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Bild: Agnes Moström. Kör du med eller utan kondom?

Bild: Agnes Moström. Kör du med eller utan kondom? Bild: Agnes Moström Kör du med eller utan kondom? Fakta om klamydia Klamydia är en bakterie som smittar vid samlag i både slida och ändtarmsöppning. Petting (smeksex) och munsex kan också sprida smittan.

Läs mer

Kvinnor emellan är en broschyr som handlar om STI och andra underlivsbesvär som kvinnor som har sex med kvinnor kan ha eller kan få.

Kvinnor emellan är en broschyr som handlar om STI och andra underlivsbesvär som kvinnor som har sex med kvinnor kan ha eller kan få. Kvinnor emellan Kvinnor emellan är en broschyr som handlar om STI och andra underlivsbesvär som kvinnor som har sex med kvinnor kan ha eller kan få. Njutning Sex är njutning och lust, kåthet och avkoppling.

Läs mer

E T T L 2 Ä R O M E D E L O M S E X

E T T L 2 Ä R O M E D E L O M S E X 2 ETT LÄROMEDEL OM SEX Innehåll Förord.................................. 3 1. DET PRAKTISKA Introduktion.............................. 5 Lektionsförberedelser........................ 5 Gör så här...............................

Läs mer

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen Oops! RFSL om könssjukdomar ONT I HALSEN. Du avfärdar det som en vanlig halsinfektion. Men om det känns som taggtråd i urinröret när du kissar,

Läs mer

KÖNSSJUKDOMAR, SÄKRARE SEX OCH TESTNING

KÖNSSJUKDOMAR, SÄKRARE SEX OCH TESTNING KÖNSSJUKDOMAR, SÄKRARE SEX OCH TESTNING Man behöver kunskap om vad det innebär att ha en sexuellt överförd infektion och hur man kan skydda sig själv och sin/sina partner för att kunna bedöma vilka risker

Läs mer

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras.

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. , Patientinformation Det här är Jaydess Vi hoppas att denna broschyr ska ge dig svar på dina frågor och funderingar kring Jaydess. Vad är Jaydess? Jaydess är ett inlägg som består av en hormonkapsel som

Läs mer

frågor och svar om klamydia.

frågor och svar om klamydia. 29 frågor och svar om klamydia. En informationsskrift från Socialstyrelsen och RFSU. Bakgrund Klamydiainfektion bland ungdomar och unga vuxna har ökat under de senaste åren. De flesta unga människor har

Läs mer

Bara för män. Allt om säkrare sex

Bara för män. Allt om säkrare sex Bara för män Allt om säkrare sex innehåll 4 Förord 8 Vanliga missförstånd och fördomar om hiv 9 13 sjukdomar som smittar vid sex 10 PRIMÄR HIVINFEKTION virus 12 HEPATIT A GULSOT virus 14 HEPATIT B GULSOT

Läs mer

frihet, lust & njutning

frihet, lust & njutning Sex, frihet, lust & njutning De medicinska aspekterna har granskats av Anders Karlsson, Venhälsan och Susanne Gullack Flyrén, rfsu-kliniken rfsl ungdom 2009, 2011 form zie Sex kan vara jättehärligt och

Läs mer

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasminelle. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer information

Läs mer

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se.

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se. Om influensan Influensa A(H1N1) är en så kallad pandemisk influensa, som sprids över världen. Allt fler smittas också här i Sverige. Eftersom det är ett nytt virus är nästan ingen immun mot det än och

Läs mer

Sexuell hälsa, STI och Hiv/Aids

Sexuell hälsa, STI och Hiv/Aids HANDBOK Sexuell hälsa, STI och Hiv/Aids En handbok för cirkelledare som i förebyggande syfte arbetar med information om sexuellt överförbara sjukdomar, STI och Hiv/Aids. sid X Innehåll Förord... sid 3

Läs mer

Myter och fakta om p-piller

Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Det lever tyvärr kvar en hel del myter sedan det allra första p-pillret kom. Bayer vill med denna broschyr ta död på några myter och istället ge

Läs mer

Sånt du vill veta och inte vill veta om hiv/aids.

Sånt du vill veta och inte vill veta om hiv/aids. Sånt du vill veta och inte vill veta om hiv/aids. Är jag säker? Vi får inte tro att vi går säkra. För även om vi inte är sprutnarkomaner, bosatta i Afrika, har fått blodtransfusioner, är homosexuella,

Läs mer

Inledning. Smittor på förskolor

Inledning. Smittor på förskolor Sjukdomspolicy 2013 Inledning Vi vill genom vår sjukdomspolicy tydliggöra våra riktlinjer vid sjukdom, minska smittspridning och informera om de vanligaste smittorna inom förskolan. Vi har utformat vår

Läs mer

Information om hiv. och var du kan testa dig i Värmland

Information om hiv. och var du kan testa dig i Värmland Information om hiv och var du kan testa dig i Värmland Allmänt Om man smittas med hiv, humant immunbristvirus, börjar en särskild sorts vita blodkroppar som man har i blodet att förstöras. Dessa vita blodkroppar

Läs mer

www.aidsmap.com HIV och sex

www.aidsmap.com HIV och sex www.aidsmap.com HIV och sex Svenska Första utgåvan 2010 Tack till Michael Carter, författare Första svenska utgåva 2010 Omarbetad från tionde engelska utgåvan 2010 Tack till Maria Dalby för översättning

Läs mer

Patientinformation. Herpes i underlivet. (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Herpes i underlivet. (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Herpes i underlivet (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Herpes i underlivet Herpes i underlivet orsakas av ett virus: Herpes simplex, som förekommer

Läs mer

VAD ÄR EN FÖRKYLNING?

VAD ÄR EN FÖRKYLNING? 1 2 Usch för förkylning! En förkylning gör ingen människa glad. Näsan rinner, halsen och ögonen svider och i värsta fall har du både feber och hosta. Och än värre är det att få influensa. I den här lilla

Läs mer

Graviditeten vecka för vecka

Graviditeten vecka för vecka Graviditeten vecka för vecka Graviditetskalender - beräkna vecka Mycket händer under graviditeten I den här texten kan du bland annat läsa om hur kvinnans kropp påverkas, till exempel hur moderkakan och

Läs mer

Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie.

Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie. Bilaga 1 Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie. Klamydiainfektionerna har under senaste åren ökat i antal i Sverige. Bakterien, chlamydia trachomatis,

Läs mer

Vad är hiv? Hur märks hiv? Testa dig här! Tystnadsplikt. Anonymitet

Vad är hiv? Hur märks hiv? Testa dig här! Tystnadsplikt. Anonymitet Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Immunförsvaret skyddar mot infektioner, förstörs det blir man sjuk. Hivinfektionen är en långsam sjukdomsprocess. Man kan känna sig frisk

Läs mer

nr 1 2012 för Stockholms län Gratis vaccin mot cancer Stoppa snarket! Kroppskonst tema: Allergi Extra Akutbilaga riv ut och spara!

nr 1 2012 för Stockholms län Gratis vaccin mot cancer Stoppa snarket! Kroppskonst tema: Allergi Extra Akutbilaga riv ut och spara! nr 1 2012 för Stockholms län Gratis vaccin mot cancer Stoppa snarket! Kroppskonst tema: Allergi Extra Akutbilaga riv ut och spara! Innehåll nr 1 2012 3 Notiser 4 Tema: Allergier Färre allergier med friskare

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN NorLevo 1,5 mg tablett Levonorgestrel Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt. NorLevo

Läs mer

Ett fästingbett kan räcka. Vaccin skyddar dig mot TBE. Fakta om fästingar och fästingöverförda infektioner. www.fasting.nu

Ett fästingbett kan räcka. Vaccin skyddar dig mot TBE. Fakta om fästingar och fästingöverförda infektioner. www.fasting.nu Ett fästingbett kan räcka. Vaccin skyddar dig mot TBE. Fakta om fästingar och fästingöverförda infektioner. www.fasting.nu Du är väl vaccinerad mot TBE? Fästingöverförd hjärninflammation är det svenska

Läs mer

Pinigt Samtalshandledning till filmerna

Pinigt Samtalshandledning till filmerna Pinigt Samtalshandledning till filmerna 1 2 Samtalsunderlag till Pinigtfilmerna Innehållsförteckning Förord... 4 Tips på material och fakta... 5 Pinigt 1: Han såg inte ut att ha nåt i alla fall... 6 Pinigt

Läs mer

Antibiotika eller inte, det är frågan. En liten guide om våra vanligaste infektioner

Antibiotika eller inte, det är frågan. En liten guide om våra vanligaste infektioner Antibiotika eller inte, det är frågan En liten guide om våra vanligaste infektioner Råd och fakta om infektioner och antibiotika Bakterier och virus ger infektioner med likartade symtom. Antibiotika hjälper

Läs mer

SJUKA BARN VAR GÅR GRÄNSEN?

SJUKA BARN VAR GÅR GRÄNSEN? SJUKA BARN VAR GÅR GRÄNSEN? En ständigt återkommande fråga är; var går gränsen för när mitt barn bör vara hemma från förskolan? Vi har valt att hämta vår gränsdragning ur boken Smitta i förskolan som Socialstyrelsen

Läs mer