MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING"

Transkript

1 MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING

2 VAD ÄR MENS? Mens beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Det vanligaste är att det inte sker någon befruktning alls och då gör sig livmodern av med den blodrika slemhinnan. Det sker genom att den drar ihop sig för att sedan stöta ut slemhinnan mens.

3 ÄGGLEDARE LIVMODER ÄGGSTOCK LIVMODERHALS SLIDA

4 ÄGGLEDARE LIVMODER ÄGGSTOCK LIVMODERHALS VARJE MÅNAD MOGNAR ETT ÄGG I EN AV ÄGGSTOCKARNA SLIDA

5 VARJE MÅNAD MOGNAR ETT ÄGG I EN AV ÄGGSTOCKARNA

6 LIVMODERN FÖRBEREDS SLEMHINNAN BLIR TJOCKARE FÖR ATT KUNNA TA EMOT ETT BEFRUKTAT ÄGG ÄGGLOSSNING ÄGGET VÄNTAR PÅ ATT BLI BEFRUKTAT

7 OBEFRUKTAT ÄGG OM ÄGGET INTE BLIR BEFRUKTAT SÅ DÖR DET OCH FÖRSVINNER

8 SLEMHINNAN STÖTS UT SLEMHINNAN SOM SKAPATS FÖR ATT SKAPA EN NÄRINGSRIK MILJÖ FÖR ETT BEFRUKTAT ÄGG STÖTS UT. DET ÄR DET SOM ÄR MENS!

9 OCH SEN BÖRJAR DET OM IGEN. DET ÄR DET SOM KALLAS

10 MENSCYKELN Menscykeln räknas från första dagen du har mens till första dagen i nästa mens. Den brukar vara runt 28 dagar, men kan variera mellan 25 och 32 dagar. Ägglossningen sker ungefär mitt i menscykeln; dagar innan nästa mens. Det är runt ägglossning en befruktning kan ske. De första åren man har mens är menscykeln ofta oregelbunden, vilket kan vara ett stressmoment i sig; att inte veta när mensen ska komma.

11 VISSTE DU ATT Mensen kommer mellan års ålder för de flesta och upphör runt 52 års ålder. Den varar mellan 2-10 dagar. Mensen består av i genomsnitt 1 dl blod. Skulle man lägga ihop alla dagar i livet man har mens skulle det bli 8 år!

12 MENSBESVÄR

13 MENSSMÄRTOR Menssmärtor, eller mensvärk, är ganska vanligt att ha under och strax före mensen. Det gör ont i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet - och kan ibland stråla ut mot ljumskar och lår, oftast är den som värst i början av mensen. Man kan också känna sig yr, kallsvettig och vissa mår illa och blir dåliga i magen. Mensvärken beror främst på att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan och är inte farlig, även om den gör ont.

14 RIKLIG MENS Vissa blöder mycket när de har mens, vilket gör att de lättare kan få järnbrist. Vid järnbrist minskar kroppens förmåga att ta upp syre och man känner sig trött och orkeslös. Det finns de som har så riklig mens att de besväras av det. Då kan det vara en bra idé att kolla upp det hos en gynekolog eller barnmorska.

15 PMS PMS, eller premenstruellt syndrom, är en samling av olika symptom; ömma bröst, huvudvärk, humörsförändringar och att man känner sig svullen i kroppen är några. Det är vanligt och kommer oftast dagarna innan mens. Vissa får många symptom, andra inga eller bara några - och det kan växla från gång till gång hur man mår. PMDS kallas PMS som är extra svår och tung. Cirka tre till fem procent av alla kvinnor som har mens har PMDS.

16 MENS OCH PREVENTIVMEDEL Många tjejer använder preventivmedel som hormonspiral och p-piller för att inte ha mens eller hålla koll på, och styra, den. Det betyder att man äter p- piller så gott som hela tiden, och blöder kanske fyra gånger om året istället för en gång per månad.

17 MENS OCH TRÄNING

18 VARFÖR SKA DET VARA SÅ SVÅRT ATT PRATA MENS OCH TRÄNING? Det finns föreställningar om att mens hämmar prestationen och många är oroliga att andra ska upptäcka att de har mens. Och bland tränare och ledare saknas det ofta kunskap kring mens det är något man inte pratar om. Helt enkelt för att det är tabu att prata om mens, både i och utanför idrottsvärlden.

19 VAD VET MAN OM MENS OCH TRÄNING? Mycket av den medicinska forskning som gjorts historiskt är gjord på män. Troligen beror det på att kvinnokroppen med mens, menscykel och hormoner varit alltför komplex att studera. Men nu har nya forskare fått upp ögonen för mens och träning. Libresse, som står bakom Mensutmaningen, stödjer ett av forskningsprojekten på området som genomförs av Georgie Bruinvels. Hennes forskning handlar främst om kvinnliga idrottare, med fokus på menscykeln.

20 Klicka på bilden för att spela upp filmen på YouTube

21 KAN MAN TRÄNA OM MAN HAR MENS? Man behöver inte hoppa över träningen bara för att man har mens. Tvärtom kan träning underlätta under menstruationen och minska mensvärken. För den som känner sig trött eller har ont på grund av sin mens kan det hjälpa med alternativa övningar som finns på mensutmaningen.se

22 KAN RESULTATEN PÅVERKAS? Det finns fortfarande för lite forskning kring hur menscykeln påverkar träningsresultat. Men en sak är säker; ju mer kunskap både föreningen och idrottsutövarna själva har om vad som händer i kroppen under menscykelns faser, desto bättre är förutsättningarna att lägga upp träningen på rätt sätt.

23 FINNS DET FAROR KOPPLAT TILL MENS OCH TRÄNING? Runt ägglossningstid är kroppen mer utsatt eftersom östrogennivåerna är som högst och det gör att senor och ligament blir mer slappa och elastiska. Bra att vara lite extra försiktig när man tränar.

24 FÖR HÅRD TRÄNING KAN LEDA TILL UTEBLIVEN MENS Oregelbunden eller utebliven mens kan bero på många saker t.ex. stress, bristfälliga kostvanor och för mycket träning. Har man bara haft mens i några år är det helt normalt att mensen är oregelbunden, men för den som känner sig osäker kan det vara bra att involvera idrottsmedicinsk läkare inte minst för att verka förebyggande. Utebliven mens som beror på hård träning och dålig kost ger risk för benskörhet, något som inte går att reparera.

25 Under menscykeln ändrar sig hormonnivåerna (särskilt östrogen och progesteron) hela tiden. Det är därför man mår på olika sätt, både mentalt och kroppsligen, vid olika tillfällen. I samarbete med idrottsforskaren Georgie Bruinvels har Libresse delat in menscykeln i fyra huvudfaser BLEED, PEAK, BURN och FIGHT.

26 BLEED: DAG 1-5 Detta är själva menstruationen livmoderslemhinnan stöts bort. Den här fasen varar i regel i cirka fem dagar. Det är ofta men känner sig trött och träning är kanske inte det som står överst på önskelistan. Men den kan hjälpa!

27 TRÄNING KAN HJÄLPA Tränar man under mensen så kan det lindra några av symptomen man kanske har, t.ex. mensvärk. Dessutom så kan endorfinerna som kroppen bildar när man tränar få en att känna sig både gladare och mer avslappnad.

28 MEN TRÄNA FÖRSIKTIGT Den neuromuskulära kontrollen sjunker lite i det här läget, så man bör vara lite försiktig vid träning. Kroppen förlorar järn när man blöder vilket kan göra att man känner sig tröttare och mer orkeslös än vanligt.

29 TRÄNINGSTIPS: LITE SKONSAMMA STRETCHRÖRELSER KAN HJÄLPA TILL ATT LINDRA EN DEL AV SMÄRTAN SOM ÄR FÖRENAD MED MENS.

30 PEAK: DAG 6-13 Just nu har finns massor av östrogen i kroppen vilket ökar blodflödet till hjärnan och höjer serotoninet, kroppens glädjehormon. Detta gör att man ofta känner sig i toppform - något att ta vara på!

31 SOM STARKAST Kroppen är nu som starkast, så öka gärna träningen något. Nu är det ett perfekt läge för att uppnå bra resultat. Istället för att göra 10 repetitioner, testa att göra 15. Man blir ofta förvånad över vad kroppen kan uppnå under PEAKfasen!

32 TRÄNINGSTIPS: ÖSTROGEN ÖKAR BLODFLÖDET TILL HJÄRNAN OCH HÖJER SEROTONINET, KROPPENS GLÄDJEHORMON. TA VARA PÅ KROPPENS TOPPFORM: GÖR EN REJÄL WORKOUT FÖR HELA KROPPEN!

33 BURN: DAG Nu är nivåerna av hormoner som progesteron och östrogen i kroppen höga, vilket kan göra att man känner sig lite känslig. På grund av hormonnivåerna så kan ämnesomsättningen öka vilket innebär att kroppens grundtemperatur kan gå upp något.

34 EMPATI OCH KÄNSLIGHET De höga nivåerna av progesteron och östrogen kan göra en mer empatisk och känslosam. Hormonerna gör också att kroppen förbränner mer fett, vilket kräver mycket syre. Så konditionsträning är perfekt just nu.

35 TRÄNINGSTIPS: I DEN HÄR FASEN PASSAR OFTA UTHÅLLIGHETSTRÄNING OCH AKTIVITETER SOM LÅNGDISTANSLÖPNING EFTERSOM KROPPEN FÖRBRÄNNER FETT MER EFFEKTIVT OCH LAGRAR KOLHYDRATER.

36 FIGHT: DAG Den tuffaste fasen som många upplever mycket kämpig, det är i denna fas som PMS ofta kommer. Hormonnivåer sjunker nu riktigt snabbt, och då även glädjehormonet serotonin. Extra pepp och en klapp på axeln kan vara guld värt.

37 VANLIGT MED PMS Man kan känna sig stressad, märka att det samlas vatten i kroppen, vissa får kramper och många blir trötta. De flesta känner sig mer eller mindre ur gängorna.

38 TRÄNING KAN HJÄLPA % av alla kvinnor upplever samma sak! Och måttlig fysisk träning kan hjälpa mot premenstruella symtom samtidigt som ju träning också är ett bra sätt att lindra stress.

39 TRÄNINGSTIPS: DETTA ÄR EN TUFF FAS, HUMÖRET KAN SVÄNGA OCH KROPPEN KAN KÄNNAS UR GÄNGORNA. LÅT TRÄNINGEN ANPASSAS EFTER LUST, ORK OCH HUMÖR.

40 NU KAN NI ALLT OM MENS OCH TRÄNING! Nu har ni fått massor av information om mens, menscykel och träning. Härifrån får ni ta över. Börja tänka, prata och fundera om hur ni bäst kan ta tillvara den här kunskapen och hur ni kan arbeta med att bryta menstabut och förbättra unga tjejers villkor att träna och tävla!

41 MENSUTMANINGEN.SE

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING VARFÖR SKA DET VARA SÅ SVÅRT ATT PRATA MENS OCH TRÄNING? Det finns föreställningar om att mens hämmar prestationen och många är oroliga att andra ska upptäcka att de

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE MENS

MENSUTMANINGEN.SE MENS MENSUTMANINGEN.SE MENS VAD ÄR MENS? Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING VARFÖR SKA DET VARA SÅ SVÅRT ATT PRATA MENS OCH TRÄNING? Det finns föreställningar om att mens hämmar prestationen och många är oroliga att andra ska upptäcka att de

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE MENS MENSBESVÄR OCH TRÄNING

MENSUTMANINGEN.SE MENS MENSBESVÄR OCH TRÄNING MENSUTMANINGEN.SE MENS MENSBESVÄR OCH TRÄNING FYSIOLOGI VAD ÄR MENS? Mens är en blödning från livmodern under en period i menstruationscykeln. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram

Läs mer

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk Varför är det viktigt att behandla? För att du ska fungera i vardagen med skola, arbete och fritid. För

Läs mer

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk En liten informationsskrift med basfakta om mens och mensvärk Framtagen av Orion Pharma AB och faktagranskad av gynekolog Bo

Läs mer

VAD ÄR MENSUTMANINGEN?

VAD ÄR MENSUTMANINGEN? MENSUTMANINGEN VAD ÄR MENSUTMANINGEN? Mensutmaningen handlar om att ge tjejer bättre förutsättningar att träna och tävla. Den handlar om att bryta menstabu och att öppna för en kultur i klubben och laget

Läs mer

En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK

En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK Här får du svar på frågor som: Vad händer i kroppen och varför får man mens?

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE SÅ BRYTER VI MENSTABUT

MENSUTMANINGEN.SE SÅ BRYTER VI MENSTABUT MENSUTMANINGEN.SE SÅ BRYTER VI MENSTABUT VAD ÄR MENSUTMANINGEN? Mensutmaningen handlar om att alla ska kunna idrotta på lika villkor, oavsett kön eller bakgrund. Den handlar om att bryta menstabu och att

Läs mer

Apotekets råd om. Mensbesvär

Apotekets råd om. Mensbesvär Apotekets råd om Mensbesvär Många kvinnor har någon form av problem i samband med mens. Det kan vara allt från huvudvärk, svullnad i kroppen och humörsvängningar till mensvärk och riklig mens. Det finns

Läs mer

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel)

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel) Till dig som använder Vinelle (desogestrel) Vinelle är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Vinelle innehåller små mängder av kvinnligt könshormon,

Läs mer

MENSHANDBOKEN FÖR PAPPOR OCH ALLA ANDRA MED ELLER UTAN MENS EGENTLIGEN. SE/OB/

MENSHANDBOKEN FÖR PAPPOR OCH ALLA ANDRA MED ELLER UTAN MENS EGENTLIGEN. SE/OB/ MENSHANDBOKEN FÖR PAPPOR OCH ALLA ANDRA MED ELLER UTAN MENS EGENTLIGEN. SE/OB/19-2345 INNEHÅLL Så är du ett bra stöd Det händer i kroppen Vad är PMS? Mensskydd Hej pappa, vi behöver prata om mens. Absolut,

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28

Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 Med denna broschyr vill vi hjälpa dig att räta ut dina frågetecken angående dina p-piller. Hur använder jag mina Cilest 21? Kartan består av 21 tabletter och

Läs mer

OM ARBETSMATERIALET FÖRE LÄSNINGEN. Elevmaterial. Omslagen ANNELIE DREWSEN FAKTA OM MENS MARIE OSKARSSON MIN LILLA RÖDA SIDAN 1.

OM ARBETSMATERIALET FÖRE LÄSNINGEN. Elevmaterial. Omslagen ANNELIE DREWSEN FAKTA OM MENS MARIE OSKARSSON MIN LILLA RÖDA SIDAN 1. FAKTA OM MENS MIN LILLA RÖDA SIDAN 1 Elevmaterial Namn: OM ARBETSMATERIALET Det här arbetsmaterialet hör till de två faktaböckerna av Annelie Drewsen och Min lilla röda av Marie Oskarsson. Uppgifterna

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Menstruationscykeln kan delas in i fyra övergripande faser: 1. Menstruation 2. Follikelfasen 3. Ovulering 4. Lutealfasen

Menstruationscykeln kan delas in i fyra övergripande faser: 1. Menstruation 2. Follikelfasen 3. Ovulering 4. Lutealfasen Menstruationscykeln I livmodern (uterus) finns livmoderslemhinnan (endometriet). Livmoderslemhinnan behövs för att ett befruktat ägg ska kunna fästa i livmoderväggen och ett embryo utvecklas. Livmoderslemhinnan

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD.

TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. TILL DIG SOM VÄLJER P-SPRUTAN, EN SÄKER OCH BEKVÄM PREVENTIVMETOD. PATIENTINFORMATION 1 INNEHÅLL Depo-Provera ger dig skydd mot graviditeter i upp till tre månader...4 Depo-Provera har tre preventiva egenskaper...6

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION

medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION medroxiprogesteronacetat TILL DIG SOM FÅTT P-SPRUTAN DEPO-PROVERA FÖRSKRIVET SOM PREVENTIVMETOD PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats

Läs mer

Information om. Du kan beställa material om Qlaira via fax: 08-580 223 01 eller e-mail: order.scandinavia@bayerhealthcare.com

Information om. Du kan beställa material om Qlaira via fax: 08-580 223 01 eller e-mail: order.scandinavia@bayerhealthcare.com Bayer Schering Pharma är världsmarknadsledare inom området preventivmedel för kvinnor. Mer än 50 miljoner kvinnor runtom i världen använder idag våra preventivmedel. Preventivmedlen är ett resultat av

Läs mer

Mycket mensvärk kan bero på endometrios

Mycket mensvärk kan bero på endometrios Mycket mensvärk kan bero på endometrios Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovs mannens tillstånd.

Läs mer

naturligt för de flesta

naturligt för de flesta Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se naturligt för de flesta Information om ditt p-piller Cilest 21 och 28 P-piller har använts av mer än 150

Läs mer

Till dig som ska börja med Zoely

Till dig som ska börja med Zoely Till dig som ska börja med Zoely nomegestrolacetat/estradiol Innehållsförteckning Introduktion till Zoely 3 Så förhindrar Zoely graviditet 4 Så använder du Zoely 5 Så startar du med Zoely 6 Om du glömt

Läs mer

Trinovum. Bra balans säkert skydd. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Bra balans säkert skydd. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Trinovum Bra balans säkert skydd Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB, Box 7073, 192 07 Sollentuna. Tel 08 626 50 00. Fax 08 626 51 02. www.janssen-cilag.se Trinovum

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra Information om p-plåstret Evra Illustrationer: Lars Hansson Janssen-Cilag AB Box 7073, 192 07 Sollentuna Tel. 08-626 50 00. Fax. 08-626 51 00. www.janssen-cilag.se JC-030159 avger 20 µg etinylöstradiol/150

Läs mer

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns.

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns. 15 år av smärta I 15 år gick Ella Granbom med fruktansvärd menssvärk. För ett år sedan kom diagnosen Ella har endometrios. Tillsammans med AnnaCarin Sandberg håller hon nu på att starta en lokal stödgrupp

Läs mer

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff SEX- och Samlevnad Historiskt Snoppar Eunucker Kastratsångare Snoppstraff Snoppar idag Testikelfestival Irezumi Allmänt om snoppen Hos de flesta är vänster testikel större än den högre och den hänger lite.

Läs mer

Behandla din barnlöshet

Behandla din barnlöshet Behandla din barnlöshet - med tre enkla punkter Hur du kan börja behandla din barnlöshet genom att massera tre zonterapipunkter på fötterna. Carin Hertnäs Hur du behandlar din barnlöshet genom att massera

Läs mer

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol)

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Till dig som använder Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Prionelle/Prionelle 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt

Läs mer

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol)

Till dig som använder. Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Till dig som använder Prionelle och Prionelle 28 (levonorgestrel + etinylestradiol) Detta är Prionelle/Prionelle 28 Prionelle/Prionelle 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Praktisk guide om Janssens p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra PHSWE/WHE/0114/0001

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra Information om p-plåstret Evra Illustrationer: Lars Hansson 20 µg etinylöstradiol/150 µg norelgestromin/24h P-piller har funnits i cirka 40 år, men det var först i och med lanseringen av Evra som det blev

Läs mer

Till dig som använder. Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol)

Till dig som använder. Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol) Till dig som använder Amorest 28 (norgestimat + etinylestradiol) Amorest 28 är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Amorest 28 är ett så kallat

Läs mer

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE.

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. MIN20130213PSE09 TILL DIG SOM TILLANVÄNDER DIG SOM MINI-PE, DET ÖSTROGENFRIA ANVÄNDER MINI-PE. P-PILLRET.. PATIENTINFORMATION 91493_Mini-Pe_patientinformation.indd 1 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa

Läs mer

P-piller. dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg

P-piller. dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg P-piller dienogest 2 mg/etinylestradiol 0,03 mg Du har fått förskrivet Dienorette, som är ett kombinerat p-piller. Det innebär att det innehåller två typer av hormon; östrogen (etinylestradiol) och gestagen

Läs mer

Myter och fakta om p-piller

Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Det lever tyvärr kvar en hel del myter sedan det allra första p-pillret kom. Bayer vill med denna broschyr ta död på några myter och istället ge

Läs mer

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637

L.SE.02.2015.1569 FWD 14637 P-piller ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot oönskad graviditet, förutsatt att du använder dem på rätt

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Innehåll Sid Fördelarna med kombinerade p-piller 4 Skydd mot sjukdomar 4 Har Trionetta några biverkningar? 6 Något om hormonerna som styr din mens

Läs mer

Träning genom puberteten

Träning genom puberteten Träning genom puberteten - från tjej till kvinna Av Alice Andersson @aliceandersson95 Kvinnlig och manlig fysiologi Våra kroppar: 3% mer av muskelmassan i benen större hjärta och lungor Musklerna fungerar

Läs mer

P- medel så funkar det

P- medel så funkar det P- medel så funkar det Allt du vill veta om olika p-medel Vad passar mig? Om jag glömmer? Måste jag göra uppehåll? Får jag akne? Blir jag tjock? Är jag för ung för p-piller? Blir jag steril av p-piller?

Läs mer

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum

Trinovum. Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Trinovum Information om ditt p-piller Trinovum eller Orthonett Novum Janssen-Cilag AB Janssen-Cilag AB Trinovum

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Praktisk guide om Janssen-Cilags p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Innehållsförteckning Denna skrift är en praktisk guide över samtliga Janssen-Cilags

Läs mer

Information om p-plåstret Evra

Information om p-plåstret Evra 20 µg etinylöstradiol/150 µg norelgestromin/24h Information om p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB, Box 7073, 192 07 Sollentuna Tel. 08-626 50 00, www.janssen-cilag.se Tänk på vår miljö släng aldrig p-plåstret

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015 Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

Vad är PMS? Typiska kännetecken för PMS är aggressivitet, grälsjuka, kort stubin, irritation, depression

Vad är PMS? Typiska kännetecken för PMS är aggressivitet, grälsjuka, kort stubin, irritation, depression Har du PMS eller? Vad är PMS? PMS påverkar både humöret och kroppen. PMS, eller premenstruellt syndrom, kallas de symptom som många tjejer och kvinnor har före och ibland under sin menstruation. Symptomen

Läs mer

Opererade bort. men smärtan

Opererade bort. men smärtan LÄGG IN ANNONS KÖP Välj & din SÄLJ ort JOBB Publicerad 17 jun 2015 10:00 Uppdaterad 22 jun 2015 08:57 För ökad kunskap. Monica Könberg hoppas att hon genom att berätta om endometrios kan bidra till att

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras.

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. , Patientinformation Det här är Jaydess Vi hoppas att denna broschyr ska ge dig svar på dina frågor och funderingar kring Jaydess. Vad är Jaydess? Jaydess är ett inlägg som består av en hormonkapsel som

Läs mer

www.endometriosforeningen.se

www.endometriosforeningen.se www.endometriosforeningen.se Endometrios en kvinnlig sjukdom som ofta förbises E n d o m e t r i o s. Svårt ord för en vanlig kronisk inflammatorisk sjukdom hos kvinnor. Så många som 10-15% av alla kvinnor

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare valt Mirena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan rädsla för oönskad

Läs mer

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg

Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Information om etinylöstradiol 20 µg + drospirenon 3 mg Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasminelle. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer information

Läs mer

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel

Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel Information om Trionetta etinylöstradiol/levonorgestrel P-piller - ett tryggt val Du har valt att använda p-piller som preventivmedel. P-piller är ett av de tillförlitligaste sätten att skydda sig mot

Läs mer

P-piller. levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg

P-piller. levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg P-piller levonorgestrel 0,1 mg/etinylestradiol 0,02 mg Du har fått förskrivet Levesia, som är ett kombinerat p-piller. Det innebär att det innehåller två typer av hormon; östrogen (etinylestradiol) och

Läs mer

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. PREVENTIVMEDEL 866 KONDOM Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Kondomfabriken https://www.youtube.com/watch?v=g53iia-gnkg P-PILLER KVINNLIGA KÖNSHORMONER

Läs mer

Mensmegafonens informationsbok om

Mensmegafonens informationsbok om Mensmegafonens informationsbok om S N E M hej, vad kul att du vill lära dig mer om mens! Det här är en folder med information om mens som vi i föreningen MENSEN - forum för menstruation, ger ut under projektet

Läs mer

Yngre. Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

Yngre. Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Yngre Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av äggstocken

Läs mer

Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer. Cyklokapron. tranexamsyra

Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer. Cyklokapron. tranexamsyra Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer Cyklokapron tranexamsyra Var går gränsen mellan normal och riklig menstruation? Gränsen mellan normal och riklig menstruation (som på läkarspråk

Läs mer

P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER. Så funkar det

P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER. Så funkar det P-PILLER P-RING P-PLÅSTER P-STAV P-SPRUTA SPIRAL DAGEN EFTER PILLER Så funkar det Blir man steril av p-piller? Är jag för ung för p-piller? Vad passar mej?? Om jag glömmer? Måste man göra uppehåll? Blir

Läs mer

Har du rätt preventivmedel?

Har du rätt preventivmedel? Ger dig koll på alla metoder! Har du rätt preventivmedel? Många olika alternativ! Varar i flera år? p-ring? p-stav? p-piller? spiral? Varje dag? minipiller? Passar preventivmedlet din livsstil? En gång

Läs mer

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE.

TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. TILL DIG SOM ANVÄNDER MINI-PE. PATIENTINFORMATION 1 FÖR KVINNORS HÄLSA Kvinnors hälsa och sjukdomar har under de senaste åren uppmärksammats alltmer. Pfizer satsar mer resurser på forskning och utveckling

Läs mer

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G Sädesledare Urinledare Urinblåsa Sädesblåsa Prostata Urinrör Bitestikel Svällkropp Testikel Ollon Förhud 1.Kvinnans könsorgan. Skriv in

Läs mer

Information för användaren

Information för användaren Information för användaren 1 INNEHÅLL Grattis! Du har i samråd med din läkare eller sjukskötare valt Kyleena för att förhindra graviditet. Vi önskar dig ett lyckligt och tillfredsställande sexliv utan

Läs mer

Mensvärk eller något allvarligare?

Mensvärk eller något allvarligare? Mensvärk eller något allvarligare? Det finns kvinnosjukdomar som man inte pratar så mycket om. Ofta börjar det med värk i magen och du tror att det handlar om vanlig mensvärk. Men kanske är det något allvarligare?

Läs mer

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal

Till Dig Som har fått NexplaNoN förskrivet DeNNa patientinformation DelaS ut av berörd SjukvårDSperSoNal Till dig som har fått Nexplanon förskrivet Denna patientinformation delas ut av berörd sjukvårdspersonal Nexplanon skyddar dig från att bli gravid under tre år. Nexplanon är en liten hormonstav som placeras

Läs mer

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar?

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar? P-piller Denna information handlar om ditt nya p-piller Estron, Estrelen eller Rosal 28. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer finns att läsa i bipacksedeln

Läs mer

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim W at Information can expect rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim Levosert ingår i högkostnadsskyddet W at s Levosert och kan därmed delbetalas. and ow does t ork? Innehåll Om Levosert... 4 Så får du

Läs mer

Saker du inte behöver göra

Saker du inte behöver göra Saker du inte behöver göra Du behöver inte plocka undan i sovrummet. Skjut på saker, bokstavligt, så skapar du en liten gång utan risk för snubbel. Du behöver inte ringa alla och rapportera om hur saker

Läs mer

Cleodette och Cleodette 28

Cleodette och Cleodette 28 Cleodette och Cleodette 28 Du har fått p-pillret Cleodette eller Cleodette 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Välkommen till Klimakteriet!

Välkommen till Klimakteriet! Välkommen till Klimakteriet! Klimakteriet då var det dags! Klimakteriet kan tas emot med både förtjusning och fasa. Vissa har längtat länge efter vad de upplever som en befrielsetid medan andra har svårt

Läs mer

NuvaRing preventivmedlet som du tar en gång i månaden

NuvaRing preventivmedlet som du tar en gång i månaden Nightingale_NU05_juni 2009 Till dig som skall börja med NuvaRing etonogestrel/etinylestradiol Lägre och jämnare hormondos än kombinerade p-piller 1 Regelbundet blödningsmönster 2,3 Lätt att komma ihåg!

Läs mer

Planering. Sexualkunskap

Planering. Sexualkunskap Planering Sexualkunskap Planering Lektion 1: Könsorganens biologi Lektion 2: Varför sex? Lektion 3: sexuellt överförbara sjukdomar och preventivmedel Lektion 4: Prov Könsorganens biologi Kromosomer DNA

Läs mer

Information om. Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira.

Information om. Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira. Information om östradiolvalerat och dienogest Den här informationen handlar om ditt nya p-piller Qlaira. Qlaira ger ett effektivt graviditetsskydd och minskar dessutom rikliga mensblödningar. Det är viktigt

Läs mer

Endometriosverktyg [ www.morticia.se/endometrios ]

Endometriosverktyg [ www.morticia.se/endometrios ] Endometriosverktyg [ www.morticia.se/endometrios ] Smärtskala 0 Smärtfri 1 Mycket obetydlig irritation enstaka mindre stick/hugg av smärta. Ingen medicinering behövs. Kan sova utan problem. 2 Mycket liten

Läs mer

Mensmegafonens bok om MENS

Mensmegafonens bok om MENS Mensmegafonens bok om MENS hej, vad kul att du vill lära dig mer om mens! Det här är en bok med information om mens som vi i föreningen MENSEN, ger ut under projektet Mensmegafonen. Här har vi samlat information

Läs mer

Information om preventivmedel

Information om preventivmedel Information om preventivmedel Vilket preventivmedel är bäst för mig? Jaså, du ska till barnmorskan. Är du gravid? Hi, hi, nej inte alls... jag går till barnmorskan för att jag inte ska bli gravid. 2 2

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Fakta om provrörsbefruktning IVF

Fakta om provrörsbefruktning IVF Fakta om provrörsbefruktning IVF Provrörsbefruktning eller IVF (in-vitro fertilisering) är en framgångsrik metod för behandling av barnlöshet, oavsett om orsaken till barnlösheten ligger hos mannen eller

Läs mer

Testa dina kunskaper!

Testa dina kunskaper! Test för tjejer Testa dina kunskaper! 1. Var bildas könshormoner? m I livmodern m I äggstockarna m I levern 2. Vad är menstruation? m Ägg och slem från underlivet m Blod från blåsan m Slemhinna från livmodern

Läs mer

Förberedande frågor inför ett läkarbesök

Förberedande frågor inför ett läkarbesök Förberedande frågor inför ett läkarbesök Många endometriosdrabbade har gått länge med sina symtom och träffar ofta flera läkare innan man tas på allvar. Föräldrar, vänner och läkare kanske har avfärdat

Läs mer

Fortsätt njuta av livet.

Fortsätt njuta av livet. Fortsätt njuta av livet. Om torra slemhinnor i underlivet och vad du kan göra åt dem. TILL DIG SOM BEHÖVER LOKAL ÖSTROGENBEHANDLING 1 Tid av förändring Plötsligt känner du inte riktigt igen din kropp.

Läs mer

En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG.

En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG. En hormonfri bollformad spiral FORMAD FÖR DIG www.ballerine.se LÅNGTIDSVERKANDE - EFFEKTIV I UPP TILL FEM ÅR Läs gärna patientinformationsbladet för mer information. Din vårdgivare har rekommenderat IUB

Läs mer

Livial. För dig som har fått Livial förskrivet

Livial. För dig som har fått Livial förskrivet Livial För dig som har fått Livial förskrivet Till dig som har fått Livial förskrivet Om en ny fas i livet... 4 Vad är Livial?... 5 Vem kan få hjälp med Livial?.... 5 När kan du börja med Livial?... 6

Läs mer

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Apotekets råd om Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Något år innan menstruation upphör går kvinnor in i en övergångsperiod, klimakteriet. Äggstockarna producerar mindre av det kvinnliga könshormonet

Läs mer

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4 Om läkemedel vid depression STEG 2 4 BUP finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48 24 40 Falkenberg Tfn 0346-561 25 Halmstad/Hylte/Laholm Tfn 035-13 17 50 Välkommen

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Sida 1 (5) Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Att operera bort livmodern Borttagande av livmodern är en av de vanligaste gynekologiska operationerna. I Sverige genomgår

Läs mer

Information för dig i klimakteriet

Information för dig i klimakteriet kvinnokliniken Information för dig i klimakteriet Innehåll Vad är klimakteriet?... 3 Menstruationen blir oregelbunden... 3 Menopaus... 3 Symtom... 4 Benskörhet... 4 Inför klimakteriebehandling... 5 Klimakteriebehandling...

Läs mer

Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling

Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling Inläsningshjälp inför biologiprovet om sex, samlevnad och barnets utveckling Kopplingar till läroplanen samt inläsningshjälp Ur läroplanens centrala innehåll i biologi: Människans sexualitet och reproduktion

Läs mer

Informationsbroschyr

Informationsbroschyr Informationsbroschyr Broschyren är framtagen i samarbete med docent Viveca Odlind Kvinnokliniken, Karolinska sjukhuset, Stockholm och leg barnmorska Ingrid Ottenbring, Kvinnokliniken Akademiska sjukhuset,

Läs mer

Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor

Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor Ofrivillig barnlöshet utredning kvinnor I cirka 10 procent av ofrivilligt barnlösa parförhållanden finner man ingen orsak till ofruktsamhet så kallad oförklarad barnlöshet. Där orsaken till barnlösheten

Läs mer

RÅD VID ÖSTROGENBEHANDLING FEMANEST FEMASEKVENS FEMANOR

RÅD VID ÖSTROGENBEHANDLING FEMANEST FEMASEKVENS FEMANOR RÅD VID ÖSTROGENBEHANDLING FEMANEST FEMASEKVENS FEMANOR VAD ÄR KLIMAKTERIET? Klimakteriet är inte en bestämd tidpunkt i en kvinnas liv. Begreppet menopaus definieras däremot som den sista menstruationens

Läs mer

etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring

etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring etonogestrel 0,120 mg/ etinylestradiol 0,015 mg Patientinformation Ornibel P-ring Ornibel p-ring En månads graviditetsskydd med en ring 3 Denna produktinformation innehåller användbar och viktig information

Läs mer

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises E n d o m e t r i o s. Svårt ord för en vanlig inflammatorisk sjukdom hos kvinnor. Så många som tio till 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder

Läs mer

Frysa dina äggceller?

Frysa dina äggceller? Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock. Bra att veta. Den här informationen riktar sig till unga flickor som på grund av behandling

Läs mer

Tjejernas lilla röda

Tjejernas lilla röda Tjejernas lilla röda w w w.libressegirl.se Tjejernas lilla röda Hej! Den här boken är till för dig. Den handlar om att komma in i puberteten och få sin första mens. Oavsett om du redan har fått mens eller

Läs mer