3/2002. PROTOKOLL från möte med Regelkommittén. Tid Tisdagen den 18 juni Svartinge Golf, Svartinge Gård, Sollentuna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3/2002. PROTOKOLL från möte med Regelkommittén. Tid Tisdagen den 18 juni 2002. Svartinge Golf, Svartinge Gård, Sollentuna"

Transkript

1 1 3/2002 PROTOKOLL från möte med Regelkommittén Tid Tisdagen den 18 juni 2002 Plats Svartinge Golf, Svartinge Gård, Sollentuna Närvarande Karl-Johan Köhler ordförande Jan Ohlin sekreterare Claes Grönberg vice ordförande Bengt Leffler Marie-Louise Månsson Thomas Waldenstedt Göran Hermes SGF, handläggare Förhinder Birgitta Ljung 30 MÖTETS ÖPPNANDE Ordföranden förklarande mötet öppnat och beklagade att Birgitta Ljung av familjeskäl var förhindrad att närvara. 31 FÖREGÅENDE MÖTES PROTOKOLL Genomgicks föregående sammanträdes protokoll som godkändes och lades till handlingarna. På frågan om vad som hänt rörande 28 upplyste Thomas att LET meddelat att man inte har behov av förstärkning i år men eventuellt återkommer nästa år. 32 RAPPORTER AMATÖRÄRENDEN Ordf. rapporterade från möte i St. Andrews nyligen med Amateur Status Committee, varvid några förslag med svensk bakgrund diskuterats. Att avlöna hjälptränare (assistant trainers) ansågs inte möta något hinder, förutsatt att instruktion i själva golfsvingen inte ingick i arbetsuppgifterna. Däremot kommer förslaget att tillåta elitamatörer att tävla om prispengar i scratchtävlingar förmodligen att avslås när beslut fattas i oktober.

2 2 HCP OCH BANVÄRDERING Göran överlämnade två handlingar protokoll från möte med EGA Handicapping och Course Rating Committe samt synpunkter vilka kommer att beaktas vid revisionen av EGA Handicapping System inför år REGLER Bibbi Friberg hade genom sekr. framfört följande fråga till RK: Hur skall man ta lättnad enligt 25-1 om det finns Lokal regel som inte ger lättnad för stansen (t.ex. för MUA)? Fullständig lättnad enligt 25-1b eller endast lättnad för bollens läge och avsedd sving? Thomas rapporterade att på PGA ET tillämpas detta så att man skall ta lättnad endast för bollens läge och svingen. Detta innebär egentligen att man ändrar definitionen på störande inverkan vilket inte riktigt stämmer med nu gällande text. Beslöts att sekr. tillskriver R&A för ett klargörande. Sekr. rapporterade att han i anslutning till Förbundsdomarkonferensen insänt två skrivelser med frågor till R&A men att svar ännu inte inkommit. 33 AMATÖRÄRENDEN a) Ansökan om reamatörisering från Stefan Strand diskuterades. Uppdrogs åt Göran att begära in uppgift om hur länge vederbörande varit NA. Om tiden är mindre än 2 år kan han reamatöriseras fr.o.m , annars fr.o.m b) Brev från Ian Fagerberg angående hans dotter Robine, medlem i Ljunghusens GK. Det är RK:s uppfattning att klubbars policy att ställa krav på deltagande i klubblag, som villkor för att en spelare skall kunna komma ifråga för erhållande av kostnadsersättning för deltagande i enskilda tävlingar, inte är ett brott mot amatörbestämmelserna. c) Brev från Duncan Weir som beskriver ett golfstipendiesystem (Golf Bursary Scheme) som R&A startade i slutet av 80-talet och f.n. bedriver vid 25 universitet i UK. Han undrar om det skulle finnas intresse av att inrätta ett liknande system vid något svenskt universitet. Detta är givetvis en fråga för FS men RK:s uppfattning är att man bör undersöka om det går att tillämpa inom ramen för det svenska utbildningssystemet. 34 HANDICAPÄRENDEN a) Marie-Louise och Göran hade ifrågasatt att bogeytävling skall vara handicaprond då - det fördröjer spelet (spelaren måste håla ut för att få poängbogeyresultatet) - viss plikt sker som i matchspel (endast regel 4-4, för många klubbor) Sekr. påpekade att i EGA Hcp System sker omräkning till poängbogey på följande enkla sätt: Till slutscoren läggs 36 poäng. Exempel: 2 ner = = 34p; 3 upp = = 39p. Denna föreskrift saknas dock i den svenska utgåvan, förmodligen

3 3 därför att bogeytävling sällan spelas i Sverige numera. Den kan dock lätt införas i tävlingsbestämmelserna när en klubb anordnar bogeytävling. Anmärkning: Omräkningen ovan innebär att man räknar poäng som om alla ej delade hål vinns eller förloras med endast ett slag. Eftersom det antagligen är vanligare att man förlorar med mer än ett slag än att man vinner med mer än ett slag, är omräkningen fördelaktig för spelaren hans poängbogeyresultat blir antagligen högre än det verkliga, vilket gör att han i varje fall inte får för hög hcp på detta sätt. b) Lars Hall önskar en skriftlig rekommendation hur svenskar som spelar i Spanien skall hantera det svenska handicapkortet när tees ofta är framflyttade så att banan är meter kortare än uppmätt. EGA Hcp system och motsvarande svenska system Handicapregler bygger på att ronder spelas på korrekt värderade banor. Resultat från banor där tees placerats så som beskrivit är därför ej handicapgrundande. Sådana resultat kan och bör dock - i synnerhet sådana som kan leda till sänkning lämnas in till den svenska hemmaklubben för individuell bedömning. Samma sak gäller resultat från banor som saknar banvärdering, t.ex. Svartinge Golf. 35 GOLFBOLLFINNAREN Från Björn Lundgren har kommit en förfrågan rörande en golfbollfinnare. Denna som är under utveckling kommer att bestå av en sökare och en stämpel, varmed man stämplar en vanlig golfboll. Med sökaren kan man sedan hitta en stämplad boll, utan att ljud avges. R&A har i ett brev avgivit ett preliminärt yttrande att användande av en sådan apparat är ett brott mot regel 14-3 varför den inte kan tillåtas i tävlingssammanhang. Samtidigt har man meddelat att man inte skulle komma att ingripa om produkten kommer ut på marknaden men man rekommenderar att den tydligt märks med texten Does not conform to the Rules of Golf. RK delar R&A:s uppfattning i frågan. Det står givetvis var och en fritt att använda en sådan produkt under sällskapsspel men i så fall är ronden inte handicapgrundande eftersom den inte spelats enligt golfreglerna. 36 GOLF QUIZ, SNABBGUIDE TILL GOLFENS REGLER MM Ett omfattande material om projektet Golf Quiz (se 25, föregående mötes protokoll) har inkommit, där man bland annat uttrycker ett önskemål att RK skall medverka med utformning av frågor. John Lindberg har framfört kritik mot det sätt varpå två av RK:s ledamöter medverkat i granskningen av den Snabbguide till Golfens Regler som Artwork Åre AB gett ut. Slutligen har det kommit en informell förfrågan om SGF skulle vara villigt medverka vid översättning till svenska av en tysk regelhandbok Golfregeln Praktisch, samt om intresse finns att också svara för marknadsföring och distribution. Beslöts att ordf. och sekr. ber att få ett sammanträffande med Mats Enquist för att diskutera principer och riktlinjer för dessa och liknande samarbetsprojekt.

4 4 37 R&A PRESSRELEASE SPRING-LIKE EFFECT I ett pressmeddelande den 9 maj 2002 har R&A redogjort för den överenskommelse man träffat med USGA om drivers med fjädrande slagytor spring-like effect. I korthet innebär denna att de drivers som för närvarande är förbjudna av USGA, men tillåtna av R&A, kommer att vara tillåtna generellt under Dock kommer det under denna period vara möjligt att skriva in i tävlingsbestämmelser för elittävlingar att man tillämpar de hårdare regler som för närvarande gäller i USA. Från och med 2008 kommer dessa regler att gälla generellt i hela världen. Enligt RK:s mening kommer det inte vara något hinder att använda de aktuella klubborna även efter 2008 i tävlingar där uttryckligt förbud ej utfärdats. 38 PROVISORISK BOLL VID VATTENHINDER Marie-Louise påpekade att förslaget till utformning av Lokal regel för provisorisk boll för boll som kan vara i vattenhinder är olika i Regler för golfspel och Spel- & Tävlingshandbok RK konstaterade att det är regelbokens formulering som skall användas. 39 OUT I LUFTEN TOREKOV GK OCH INGARÖ GK Torekov GK har tidigare fått dispens för en lokal regel om out i luften på hål 14, i avvaktan på ombyggnad av detta hål. Denna dispens gällde till utgången av 2001 men det har kommit till RK:s kännedom att den fortfarande tillämpas. På förfrågan om detta var riktigt svarade klubben och meddelade att ombyggnaden blivit försenad samt att man önskade få dispens även för RK beslöt att inte meddela förnyad dispens samt att rekommendera klubben att under en övergångsperiod spela 14:e hålet som ett par tre-hål i stället. Ingarö GK ansökte 1992 om liknande dispens för hål 5 (numera nummer 4) på Ängsbanan. Ansökan gällde dispens till och med september Beslöts att tillskriva Ingarö GK och upplysa om att dispensen har gått ut och be om en redogörelse för hur man löst problemet. 40 UPPFINNARE TORD PETTERSSONS U-PEG Göran förevisade en insänd s.k. U-peg, utformad som en U-formad klyka av stadig plast i vilken bollen skall placeras. Det var RK:s mening att utformningen gjorde att den kunde användas som rikthjälpmedel på ett sätt som står i strid med Regel 14-3a, varför den inte kan godkännas. 41 SKRIVELSER A. Från Västergötlands GDF:s regelkommitté genom Lars Engstrand. En spelare har konstruerat ett häftande material i form av tape som han applicerat både på golfhandsken och klubbgreppen och därigenom fått ett utomordentligt säkert grepp. Trots varning att denna konstruktion ej är tillåten har han använt den vid två tävlingar och därvid blivit diskvalificerad.

5 5 RK delar uppfattningen att den beskrivna konstruktionen strider mot Regel 14-3 och att det varit korrekt att diskvalificera spelaren. Regelverket saknar dock utrymme för vidare åtgärder av typ avstängning eller liknande. B. Från Lars Engstrand, ordförande i Västergötlands GDF:s regelkommitté, angående FD-kurs hösten Eftersom Lars Engstrand avser att avgå som ordförande önskar man, för att säkerställa kompetensen i kommittén, anmäla en deltagare till höstens kurs med sikte på att vederbörande vid FD-konferensen 2003 skall kunna kvalificera sig som assisterade FD. Med tanke på det stora deltagarantalet vid FD-konferensen 2002 avser RK för närvarande inte att genomföra någon FD-kurs hösten För de GDF som liksom Västergötland har successionsproblem planerar RK att tillhandahålla särskilt anpassade lösningar. C. Från Per Almström, Hjo. Spelare A och B möts i matchspel. Spelare A slår sitt andra slag ut i ruffen. Han (A) går dit och letar, efter en stund säger han (A) Vi skiter i den. På väg tillbaka till sin bag hittar A sin boll. Det har inte gått fem minuter. A gör sig beredd att spela vidare. B har uppfattat uttrycket Vi skiter i den som att A givit upp sin boll och att B vunnit hålet. Det hela slutar med osämja som nu varat en längre tid. RK:s mening är följande. Yttrandet Vi skiter i den innebär i sig endast att A inte har för avsikt att fortsätta att leta efter sin boll. Detta innebär varken att hans första boll är förlorad eller att han givit upp hålet. Hans första boll är inte förlorad förrän fem minuter har gått eller han satt en ny boll i spel, vilket innebär att om bollen hittas dessförinnan skall han fortsätta spela den. Men om han dessutom sagt eller gjort något annat, som visar att han inte har för avsikt att fortsätta spelet på hålet, till exempel Vi går till nästa hål eller Då är du två upp eller om han börjat gå i riktning mot nästa tee, då skall det anses innebära en skänkning av hålet. Då har B vunnit hålet och skänkningen kan inte återtas, inte ens om A hittar sin första boll inom fem minuter. D. Från Lars Hörnell. Under Kinnaborg Open 2002 inträffade följande: Spelare A och B satt i recording arean och gick igenom scoren efter första ronden. Efter det att Spelare A:s kort hade knappats in av golfdata reste han sig och lämnade området. Spelare B upptäcker nu att spelare A, som är markör åt honom, ej har signerat hans scorekort. Spelare A gick ej att få tag på, tydligen hade han gått raka vägen ut till bilen och åkt. Eftersom ingen i området visste hur man skulle kunna få tag i spelare A (Uppgifter om hotell, mobiltelefon etc saknades) beslöt Domare/TD att följa Dec 6-6b/6 och låta den tredje spelaren i bollen godkänna scoren. Följdfrågan blev nu vad gäller för markören (Spelare A) - ådrar han sig någon plikt? I regel 6-6a står det att markören skall signera scorekortet. Det finns dock ingen plikt angiven i regel 6-6a om han inte gör det. Vi såg två lösningar på detta problem. 1. Fria spelare A helt och hållet, med motivering att även om det står att markören skall skriva under så är det spelarens ansvar att se till att markören har skrivit på (6-6 b). 2. Tolka texten som att markören är skyldig att skriva på och gör han inte det så ådrar han sig den allmänna plikten enligt regel 3-5. (Vilket i så fall även

6 6 leder till en diskussion om markören skall diskas enligt regel 6-6 d, för felaktig score) Efter en lång diskussion med många inblandade kom vi fram till att förfara enligt alternativ 1 ovan. Vi känner dock att det finns en viss osäkerhet kring vårt beslut och ber därför regelkommittén om ett utlåtande. Tomas Löjdahl/TD Lars Hörnell/TD Lars Pettersson/FD Lars Engstrand/FD RK anser att Tävlingsledningen fattade rätt beslut. Regelverket har ingen föreskrift om sanktion mot markören i fall som detta. Speciellt reglerar Regel 6-6 endast spelarens ansvar vad gäller scorekortet. E. Från Thomas Överdahl och Jonny Gustafsson. Under Volvo Cup på Albatross GK den 9/6 spelade Thomas och Jonny fyrboll/bästboll poängbogey med medtävlarna Elisabet och Bodil. Thomas förde damernas scorekort och antecknade deras bästa score/poäng i en kolumn samt angav med initial, E eller B, vem av damerna som gjort det aktuella resultatet. Scorekortet lämnades in och godkändes efter diskussion av scorekortsmottagningen. Senare meddelades att damerna, som annars skulle ha vunnit tävlingen och gått vidare till regionfinal, blivit diskvalificerade av tävlingsledningen på grund av fel fört scorekort. Efter att ha studerat en kopia av det aktuella scorekortet fann RK att tävlingsledningen i detta fall handlade felaktigt, eftersom kortet väl uppfyllde regeltextens krav på att de bruttoscorer som skall räknas måste vara individuellt identifierbara. Tävlingsledningens beslut kan ej ändras men Göran uppdrogs att tillfråga arrangören om en extra plats i regionfinalen. 42 REGELFRÅGOR A. Från Bibbi Friberg, Djursholm. C slår en boll från tee som kan vara out. Han slår därför en provisorisk boll men denna går djupt in i skogen på andra sidan. Han säger då "Den där hittar jag aldrig jag slår en ny boll". Därefter slår han en tredje boll från tee. Han hittar sedan sin första boll på banan. Skall han fortsätta med denna och slå sitt andra slag? Eller skall han fortsätta med den tredje bollen och då slå sitt sjätte slag? Med andra ord är den tredje bollen en "ny" boll endast i förhållande till den provisoriska bollen eller är den en "ny" boll även i förhållande till den första bollen? Svar: Han skall fortsätta med den första bollen och spela sitt andra slag. Den tredje bollen skall betraktas som fortsatt spel på den provisoriska bollen. Om den första bollen hade varit out (eller förlorad) hade han varit tvungen att fortsätta med den tredje bollen och slå sitt sjätte slag. B. Från Bibbi Friberg, Djursholm. Vad gäller beträffande angivande av handicap på scorekortet? Exempel: En spelare 1. skriver fel exakt hcp men rätt spelhcp 2. skriver rätt exakt hcp men fel spelhcp (a = för låg, b = för hög) 3. skriver bara exakt hcp 4. skriver bara spelhcp

7 7 Vad händer i dessa fall? I VSOP tävlingar skriver ju i regel spelarna själva sina scorekort och många glömmer att fylla i vilken tee som spelas. Detta påverkar ju i högsta grad spelhcp för ronden. Vad gör man åt detta? Svar: När det gäller tävlingar där det är möjligt att välja tee skall vald tee anges på kortet. I övrigt gäller principen att det viktiga är att spelaren angivit rätt spelhcp, dvs. att spelaren antingen angivit rätt spelhcp eller endast exakt hcp (som ger rätt spelhcp). I övrigt gäller som vanligt att om angiven spelhcp är för hög och han/hon därigenom får för många slag så skall vederbörande diskvalificeras, annars skall för låg spel-hcp räknas. Exempel: En spelare deltar i en tävling från gul tee och hade vid anmälan exakt hcp 5.9. I intervallet 5.2 till 6.1 får han enligt tabellen 7 slag. Han får ut ett förtryckt scorekort med exakt hcp 5.9 och spelhcp 7. Om han under tiden efter anmälan sänkt sig eller höjt sig inom intervallet bör han givetvis anteckna detta på kortet men han får ingen påföljd om han inte gör det. Om han däremot sänkt sig under 5.2 (spelhcp 6) och inte rättar detta blir han diskad. Om han höjt sig över 6.1 (spelhcp 8) och inte rättar detta får han endast räkna spelhcp 7. C. Från Lena Sellberg, Helsingfors. En spelares boll ligger på en bro över ett vattenhinder. Enligt anmärkningen till Regel 13-4 har spelaren då rätt att grunda klubban på bron trots att bollen är i hinder. Spelaren tar sin stans på bron och innan han grundar klubban rör sig bollen. Har han då adresserat bollen så att plikt skall utgå enligt Regel 18-2b? Svar: RK anser att svaret är ja. Det finns ingen anledning göra undantag från den definition av adressering som gäller när bollen är i hinder, i synnerhet som det är möjligt att det är tagandet av stansen som orsakar att bollen rör sig. 43 TIDPUNKT FÖR NÄSTA MÖTE Fastställdes ej, meddelas vid senare tillfälle. Åkersberga den 17 juli 2002 Vid protokollet: Justeras: Jan Ohlin Karl-Johan Köhler

Karl-Johan Köhler (KJK), Mikael Eriksson (ME) och Lars Hörnell (LH).

Karl-Johan Köhler (KJK), Mikael Eriksson (ME) och Lars Hörnell (LH). 1/2008 PROTOKOLL från möte med Regelkommittén Tid Söndagen den 2 mars 2008 kl. 9.00 12.00 Plats Scores Hotel, St. Andrews, Scotland Närvarande Hans Malmström HM ordförande Marie-Louise Månsson MLM sekreterare

Läs mer

1/2001. PROTOKOLL från möte med Regelkommittén. Tid Lördagen den 3 mars, 2001. Golfens Hus, Danderyd. Närvarande Thomas Waldenstedt ordf.

1/2001. PROTOKOLL från möte med Regelkommittén. Tid Lördagen den 3 mars, 2001. Golfens Hus, Danderyd. Närvarande Thomas Waldenstedt ordf. 1 1/2001 PROTOKOLL från möte med Regelkommittén Tid Lördagen den 3 mars, 2001 Plats Golfens Hus, Danderyd Närvarande Thomas Waldenstedt ordf. Jan Ohlin sekr. Bengt Leffler Marie-Louise Månsson Claes Grönberg

Läs mer

Golfens regel I-5 samt definitioner

Golfens regel I-5 samt definitioner Golfens regel I-5 samt definitioner Aspero Idrottsgymnasium Kort historia och bakgrund De första golfreglerna skrevs 1744. Då fanns endast 13 regler. I grunden är reglerna desamma idag, men vissa har förändrats

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Delprov A Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är

Läs mer

Skillnad slagspel - match

Skillnad slagspel - match Skillnad slagspel - match Footer Text 3/24/2015 1 Skillnad match och slagspel Match - spelas man mot man och man spelar om ett hål i taget. Den som vunnit flest hål vinner. Spelare och motspelare Slagspel

Läs mer

Tid Tisdagen den 22 september 2015 kl Lars Hörnell (LH) ordförande. Christina Rodman (ChR), närvarande per telefon. Claes Grönberg (CG)

Tid Tisdagen den 22 september 2015 kl Lars Hörnell (LH) ordförande. Christina Rodman (ChR), närvarande per telefon. Claes Grönberg (CG) 3/2015 PROTOKOLL Regelkommittémöte i Golfens Hus Tid Tisdagen den 22 september 2015 kl. 13.00 16.40 Ledamöter Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare, närvarande per telefon

Läs mer

Birgitta rapporterade att hon och Svein Kochberg kommer att åka till kalibreringsseminarium

Birgitta rapporterade att hon och Svein Kochberg kommer att åka till kalibreringsseminarium 1 2/2002 PROTOKOLL från möte med Regelkommittén Tid Fredagen den 22 mars 2002 Plats Hotell Gillet, Uppsala Närvarande Karl-Johan Köhler ordförande Jan Ohlin sekreterare Bengt Leffler Birgitta Ljung t.o.m.

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2016 Frågor & svar Fråga 1 2016-05-02 Bollen kan vara förlorad i ett vattenhinder. Får en provisorisk boll spelas? Nej. En provisorisk boll får spelas när den ursprungliga bollen kan

Läs mer

Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2015 (reva)

Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2015 (reva) Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2015 (reva) Tävlingen spelas i 2-mannalag. Spelformen är bästboll match slagspel med hcp reducerat till 85% per spelare. Laget får bestå av en spelare med högst hcp

Läs mer

Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015

Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015 Det nya regelåret Nya handböcker 2012-2015 Vad kommer Nya handböcker för: Regler för Golfspel Handicapregler Spel- och Tävling Regler för Golfspel Regler för Golfspel kommer inte att varit gratis till

Läs mer

Tid Lördagen den 7 november 2015 kl. 13.00 17.00. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR)

Tid Lördagen den 7 november 2015 kl. 13.00 17.00. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) 1 4/2015 PROTOKOLL Regelkommittémöte i St Andrews, Skottland Tid Lördagen den 7 november 2015 kl. 13.00 17.00 Ledamöter Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare Christina

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen 1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen genom att bryta, böja, pressa ned något fast eller växande.

Läs mer

spelas i Mellansvenska Veteranserien

spelas i Mellansvenska Veteranserien MATCHSPEL spelas i Mellansvenska Veteranserien I matchspel spelas om varje hål Ett hål vinns av spelaren som har lägst nettoscore på hålet Spelaren som vann föregående hål har honnören, om hålet delades

Läs mer

3/2008. PROTOKOLL från möte med Regelkommittén. Tid Fredagen den 14 november 2008 kl. 15.00 19.00. Folkets Hus, Kristinehamn

3/2008. PROTOKOLL från möte med Regelkommittén. Tid Fredagen den 14 november 2008 kl. 15.00 19.00. Folkets Hus, Kristinehamn 3/2008 PROTOKOLL från möte med Regelkommittén Tid Fredagen den 14 november 2008 kl. 15.00 19.00 Plats Folkets Hus, Kristinehamn Närvarande Hans Malmström HM ordförande Lars Hörnell LH v. ordförande Marie-Louise

Läs mer

Förslag på nya enklare golfregler 2019

Förslag på nya enklare golfregler 2019 Stor modernisering av golfreglerna väntar Förslag på nya enklare golfregler 2019 Förslaget ska göra spelet enklare för alla Sid 1 Mars 2016 Vårmötet 2016 JHGDF Stor modernisering av golfreglerna väntar

Läs mer

Vi arbetar med golfens regler.

Vi arbetar med golfens regler. Vi arbetar med golfens regler. REGELKOMMITTÉN 2016 2017 För en roligare golf! Svenska Golfförbundets Regelkommitté är det organ inom Svenska Golfförbundet (SGF) som, på direkt delegation från SGF:s styrelse,

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Leksands Golfklubb Sida 1 (5) REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel", "Decisions on the Rules of Golf", "Spel och Tävlingshandboken", Riksidrottsförbundets

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Prov 3 Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är påföljden

Läs mer

Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2018 (reva)

Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2018 (reva) Regler för ESIK Matchcuptävling i golf 2018 (reva) Tävlingen spelas i 2-mannalag. Spelformen är bästboll match slagspel med hcp reducerat till 85% per spelare. Laget får bestå av en spelare med högst hcp

Läs mer

En snabb vägledning i Regler för golfspel. Gäller från januari 2016

En snabb vägledning i Regler för golfspel. Gäller från januari 2016 En snabb vägledning i Regler för golfspel Gäller från januari 2016 2 VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING Denna vägledning ger en enkel förklaring till de vanligaste regelsituationerna. Den utgör

Läs mer

2 Det gör tävlingsledningen.

2 Det gör tävlingsledningen. 1 Fråga 1 Måste du kontrollera att din markör skrivit rätt på ditt scorekort? 1 Ja X Nej 2 Det gör tävlingsledningen. 2 Fråga 2 Får du två pliktslag om du har glömt att signera scorekortet vid tävling?

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2015 Frågor & svar Fråga 1 2015-05-04 En spelares boll i spel är ospelbar bakom ett träd. Spelaren markerar sin boll, lyfter den och droppar med 1 slags plikt bollen inom 2 klubblängder

Läs mer

REGEL 20. Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats

REGEL 20. Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats REGEL 20 Lyfta, Droppa och Placera Boll Spela Från Fel Plats REGEL 20-1 Lyfta och markera bollen Beskrivning av regeln Bollens läge måste markeras när den lyfts om den sedan ska återplaceras annars får

Läs mer

LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Leksands Golfklubb Sida 1 (5) LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB LOKALA REGLER Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1-3 samt följande

Läs mer

DD TEST 2016 Multiple choice regler

DD TEST 2016 Multiple choice regler DD Multiple choice regler 2016-03-14 1 (7) DD TEST 2016 Multiple choice regler OM INTE ANNAT FRAMGÅR AV FRÅGAN ELLER SVARSALTERNATIVEN SKA DE TOTALA ANTALEN PLIKTSLAG ANGES FÖR DE BESKRIVNA HÄNDELSERNA.

Läs mer

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf Juridiska Nämnden Dnr 18/2009 JurN 18-14 BESLUT 2010-03-12 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar KLAGANDE Stefan E, medlem i Hagge GK MOTPART Peter B, medlem i Hagge GK

Läs mer

BANAN (vit markering)

BANAN (vit markering) BANAN (vit markering) Banan är hela området där spel är tillåtet. En boll är på banan när någon del av den är innanför banans gräns. Markeringarna i sig, står utanför banan. Boll 1 och 2 är på banan. Boll

Läs mer

REGLER MATCHSPEL 2008-2011

REGLER MATCHSPEL 2008-2011 REGLER MATCHSPEL 2008-2011 I häftet REGLER FÖR GOLFSPEL 2008-2011 regleras matchspel i REGEL nr 2. 2-1. Allmänt En match består i att en sida spelar en fastställd rond mot en annan sida, såvida inte tävlingsledningen

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2018 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2018 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Leksands Golfklubb Sida 1 (5) REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2018 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel", "Decisions on the Rules of Golf", "Spel och Tävlingshandboken", Riksidrottsförbundets

Läs mer

Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012

Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012 Nationellt test för Sveriges Distriktsdomare och Tävlingsledare 2012 Upplägg Provet är uppdelat i tre delar. Del 1 är en regeldel utan hjälpmedel. Del 2 är en regeldel med hjälpmedel. Del 3 är en tävlingsledardel

Läs mer

Nya golfreglerna spikade

Nya golfreglerna spikade Nya golfreglerna spikade De sista korrigeringarna är gjorda. Här är golfreglerna som gäller från och med 1 januari 2019. USGA och R&A meddelade för ett år sedan att golfreglerna ska ändras 2019. De tog

Läs mer

TLR regelutbildning. TLR Steg 1 Avsnitt 2. Regler för Golfspel. Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna

TLR regelutbildning. TLR Steg 1 Avsnitt 2. Regler för Golfspel. Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna TLR regelutbildning TLR Steg 1 Avsnitt 2 Regler för Golfspel Vägledning i Golfreglerna och Handicapreglerna Regelboken hitta i den, hur fungerar index Om du inte vet var du ska hitta regeln så gå alltid

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) policy Fastställda att gälla på alla klubbar anslutna till

Läs mer

Spelformer. Med spelform menas en kombination av spelsätt och speltyp.

Spelformer. Med spelform menas en kombination av spelsätt och speltyp. 60 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 61 5 Spelformer Med spelform menas en kombination av spelsätt och speltyp. 5.1 SPELSÄTT Spelsätten är singel (matchspel) individuellt (slagspel), par och

Läs mer

Spelaren vidrör i baksvingen bunkerväggen som är en torvad sida i bunkern. Svar: 0. Definition Bunker, Dec.13-4/34

Spelaren vidrör i baksvingen bunkerväggen som är en torvad sida i bunkern. Svar: 0. Definition Bunker, Dec.13-4/34 SGF:s regelfrågebank: Vilken påföljd? (Antal pliktslag, diskvalifikation eller förlorat hål) Nedan följer ett antal frågor och svar om golfregler, skrivna av Svenska Golfförbundets regelkommitté. Golfklubbar,

Läs mer

Spel- och Tävlingshandboken reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF

Spel- och Tävlingshandboken reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF Boken distribuerades i början av februari Den kan nu beställas på golfbokhandeln kostar 115:- Handicapregler finns inte i denna utgåva av SoT SoT kommer att finnas på nätet: www.golf.se/sot Spel- och Tävlingshandboken

Läs mer

Tid Måndagen den 3 juli 2006 kl. 16.00 20.00

Tid Måndagen den 3 juli 2006 kl. 16.00 20.00 2006-07-20 RK 2-2006, 1 2/2006 PROTOKOLL från möte med Regelkommittén Tid Måndagen den 3 juli 2006 kl. 16.00 20.00 Plats Stora Stava Säteri, Åkersberga Närvarande Hans Malmström HM ordförande Jan Ohlin

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

Lokala regler på Österlens GK 2019

Lokala regler på Österlens GK 2019 Lokala regler på Österlens GK 2019 LOKALA REGLER OCH TÄVLINGSVILLKOR 2019 FÖR ÖSTERLENS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1-3 samt följande

Läs mer

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre.

Distrikt 2015. DELTAGARE Riktar sig till dig som är mellan 13-21 år och som har ambitionen att ta sig vidare till Skandia Tour Regional och högre. Distrikt 2015 SKANDIA TOUR Skandia Tour är ett toursystem där juniorer upp till och med 21 år kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks,

Läs mer

Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019

Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019 Modifierade golfregler för spelare med funktionsnedsättningar. UR OFFICIAL GUIDE TO THE RULES OF GOLF 2019 Innehållsförteckning Inledning... 3 Modifierad Regel 1 För spelare som är blinda... 4 Modifierad

Läs mer

SPELSÄTT, SPELTYPER och SPELFORMER

SPELSÄTT, SPELTYPER och SPELFORMER SPELSÄTT, SPELTYPER och SPELFORMER Källa: Svenska Golfförbundets Spel- och Tävlingshandbok DEFINITIONER SPELSÄTT Sätten att spela är singelspel, parspel och lagspel Singel I singelspel bildar en spelare

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2013 HCP-KLASSEN

Tävlingsbestämmelser 2013 HCP-KLASSEN Tävlingsbestämmelser 2013 Skandia Tour är ett toursystem där juniorer kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks, Regional och Distrikt.

Läs mer

Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) Claes Grönberg (CG) Anders Jonsson (AJ)

Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) Claes Grönberg (CG) Anders Jonsson (AJ) 2/2015 PROTOKOLL Regelkommittémöte i Golfens Hus Tid Måndagen den 15 juni 2015 kl. 11.30 16.50 Ledamöter Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare Christina Rodman (ChR)

Läs mer

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1 Frågor och svar 2011-11-01 1 Vad är viktigast att kunna av regelbokens alla regler? Läs Definitionerna och Regel 1 4. De senare beskriver idén med golfspelet. Försök förstå innebörden i Regel 13 och förfaringssättet

Läs mer

Tävlingsformer. SPELSÄTT Spelsätten är singelspel, parspel och lagbollsspel. SINGEL I singelspel bildar en spelare sida.

Tävlingsformer. SPELSÄTT Spelsätten är singelspel, parspel och lagbollsspel. SINGEL I singelspel bildar en spelare sida. Tävlingsformer SPELSÄTT Spelsätten är singelspel, parspel och lagbollsspel. SINGEL I singelspel bildar en spelare sida. PARSPEL I parspel bildar två spelare sida och spelar på en gemensam boll eller på

Läs mer

Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK

Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK 1 2016 Jack Hansson, Distriktsdomare Kumla GK 2 I REGLER FÖR GOLFSPEL 2016 regleras matchspel i Regel 2. 2-1 Allmänt En match består i att en sida spelar en fastställd rond mot en annan sida, om inte tävlingsledningen

Läs mer

Matchspel Regel 2 i Regler för Golfspel

Matchspel Regel 2 i Regler för Golfspel Matchspel Regel 2 i Regler för Golfspel Matchspel något om grunderna I en match spelar en sida mot en annan sida och man spelar en fastställd rond En sida kan bestå av en spelare och då spelas en singelmatch

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2012 HCP-KLASSEN

Tävlingsbestämmelser 2012 HCP-KLASSEN Tävlingsbestämmelser 2012 Skandia Tour är ett toursystem i vilket alla juniorer 13-21 år kan tävla i golf på olika nivåer. Skandia Tour genomförs som individuella tävlingar på fyra nivåer, Elit, Riks,

Läs mer

LOKALA REGLER och TÄVLINGSVILLKOR 2019

LOKALA REGLER och TÄVLINGSVILLKOR 2019 LOKALA REGLER och TÄVLINGSVILLKOR 2019 Golf spelas enligt gällande Regler för Golfspel. Spel- och tävlingshandboken kapitel 1 3 samt följande Lokala regler. A Lokala regler och Tillfälliga lokala regler

Läs mer

REGELPROMENAD Röd slinga

REGELPROMENAD Röd slinga REGELPROMENAD Röd slinga Röd slinga. Hål 1 par 5. 1. Samma dag som du ska spela en slagtävling har du provputtat på green på hål röd 9. Vad händer? 2. I en tävling kommer du till första tee. Du har hcp

Läs mer

Tävlingsmanual 2011 Inledning Spelform Startfält / antal lag / fördelning Spelschema Regler och lokala bestämmelser Tee Hcp Lottning Resultat

Tävlingsmanual 2011 Inledning Spelform Startfält / antal lag / fördelning Spelschema Regler och lokala bestämmelser Tee Hcp Lottning Resultat Tävlingsmanual 2011 Inledning Spelform Startfält / antal lag / fördelning Spelschema Regler och lokala bestämmelser Tee Hcp Lottning Resultat Gruppspels- / serietabell Särspel i cupspelet Hjälpmedel Mobiltelefoner

Läs mer

NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner

NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner Klubblängd Tidigare vilken klubba som helst. Nu är det den längsta klubban spelaren har i bagen förutom puttern. Pliktområden Tidigare Gult alt Rött Vattenhinder.

Läs mer

Veckans regelnöt nr

Veckans regelnöt nr Veckans regelnöt nr 32 2015 The Open Rules Quiz 2015 Del II Hål 7-12 Kevin and Shona spelar en slagtävling över 18 hål på the Old Course. Du är deras domare och ska som sådan besvara frågorna korrekt och

Läs mer

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan

Jarlabanke Golfklubb Inbjudan TÄVLINGSBESTÄMMELSER DETALJERADE PER TÄVLING 2018 2018-04-14 1 www.jarlabankegk.se Vårslaget Första starttid: Anmälningstid: Scramble 18 hål lagtävling (Kombislingan) 2018-05-01 tisdag 09:15, samling 09.00

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE 1.1 Alkohol, Doping, Tobak och Hasardspel Utförlig information

Läs mer

Tid Fredagen den 1 februari 2013 kl 15.00 19.00. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Hans Malmström (HM) Christina Rodman (ChR) Claes Grönberg (CG)

Tid Fredagen den 1 februari 2013 kl 15.00 19.00. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Hans Malmström (HM) Christina Rodman (ChR) Claes Grönberg (CG) 1 1/2013 PROTOKOLL från möte med SGF:s regelkommitté Tid Fredagen den 1 februari 2013 kl 15.00 19.00 Plats Hotell Eggers, Göteborg Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare

Läs mer

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT Namn: Fråga 1-15 ger en poäng vardera. Fråga 16-20 kan ge max två poäng vardera. Du kan få maximalt 25 poäng. Du är godkänd om du får 20 poäng. 1. Vem har alltid företräde

Läs mer

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition.

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition. Banan/spelfältet Grundläggande som du bör veta om banan: Det finns fem definierade områden på banan, och det finns flera typer av definierade föremål och förhållanden som kan ha störande inverkan på ditt

Läs mer

Nya regler för golfspel Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap

Nya regler för golfspel Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap Nya regler för golfspel 2019. Claes Grönberg, ansvarig för regler & handicap Tillgängligt material Regelboken på svenska i mobilapp (Regler för golfspel 2019), webb (golf.se/regler) och tryckt version(golfbokhandeln)

Läs mer

Veterantouren - Tävlingsinformation

Veterantouren - Tävlingsinformation Veterantouren - Tävlingsinformation Veterankommittén ansvarar för Veteranernas Tävlingsprogram och dess genomförande. Tävlingarna är öppna för alla medlemmar i Ågesta GK som fyller 60 år under innevarande

Läs mer

Veckans regelnöt nr 30 2015

Veckans regelnöt nr 30 2015 Veckans regelnöt nr 30 2015 The Open Rules Quiz 2015 Del I Hål 1-6 Kevin and Shona spelar en slagtävling över 18 hål på the Old Course. Du är deras domare och ska som sådan besvara frågorna korrekt och

Läs mer

040-485690 kansli@tegelberga.se www.tegelbergagk.se 2018 VÄLKOMMEN TILL TEGELBERGA GK! Vi hoppas att din golfrunda idag kommer att bli en härlig upplevelse. Banguiden kan hjälpa dig när du bestämmer vilken

Läs mer

Tävlingsbestämmelser Bosjökloster GK 2016 ( Se även SGFs Spel och Tävlingshandbok )

Tävlingsbestämmelser Bosjökloster GK 2016 ( Se även SGFs Spel och Tävlingshandbok ) Tävlingsbestämmelser Bosjökloster GK 2016 ( Se även SGFs Spel och Tävlingshandbok 2016 -) 1. Lokala regler och bestämmelser: Finns anslagna på anslagstavlan samt på vår hemsida 2. Avståndsmätare Regel

Läs mer

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF Mitt namn: Mitt golf ID: Du skall klara 15 frågor om golfvett och 15 frågor om golfregler. Vi rekommenderar att du svarar muntligt på frå gorna

Läs mer

Handicap ansvariga i distriktet STOCKHOLMS GOLFFÖRBUND

Handicap ansvariga i distriktet STOCKHOLMS GOLFFÖRBUND Handicap ansvariga i distriktet Program Introduktion Hur har det fungerat? Paus Erfarenheter från säsongen Årets revision Exempel och Frågor Hur har det fungerat? Har vi Rätt Handicap Föranmäla Sällskapsronder

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR VINTERTOUREN (gäller för säsongen 2015/16 och framåt)

BESTÄMMELSER FÖR VINTERTOUREN (gäller för säsongen 2015/16 och framåt) BESTÄMMELSER FÖR VINTERTOUREN (gäller för säsongen 2015/16 och framåt) 1. ALLMÄNT Vintertouren spelas i enlighet med R&A:s /SGF:s Regler för Golfspel 2012-2015, SGF:s Generella lokala regler och Generella

Läs mer

TÄVLINGSVILLKOR. Seriespel för klubblag match Gällande för år Tabell HERR H40 H50 H60 H70 DAM D60 Mixed Antal spelare / lag par

TÄVLINGSVILLKOR. Seriespel för klubblag match Gällande för år Tabell HERR H40 H50 H60 H70 DAM D60 Mixed Antal spelare / lag par 1(5) TÄVLINGSVILLKOR Seriespel för klubblag match Gällande för år 2019 Tabell HERR H40 H50 H60 H70 DAM D60 Mixed Antal spelare / lag 4 4 6 6 6 4 4 2 par Födelseår Rek. speldag: Rek. starttid Högsta Tävlingshandicap

Läs mer

TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN. Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet

TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN. Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet TLR INTRO EN FÖRSTA KORTUTBILDNING FÖR TÄVLINGSLEDAREN PÅ GOLFKLUBBEN Materialet är framställt av: Svenska Golfförbundets tävlingsenhet SYFTET MED TLR INTRO En utbildning för tävlingsledaren på golfklubben,

Läs mer

Manual SGDF Seriespel Damer 2017

Manual SGDF Seriespel Damer 2017 Manual SGDF Seriespel Damer 2017 Övergripande Förutom de särskilda bestämmelserna i denna manual genomförs tävlingarna enligt de gällande publikationerna av: Regler för golfspel Spel- och tävlingshandboken

Läs mer

Tisdag 2 Irish Rumble i tvåtakt - lagtävling se spelformer Christer

Tisdag 2 Irish Rumble i tvåtakt - lagtävling se spelformer Christer Tävlingsprogram SoGK 2018 för Seniorer 50+ April Spelform (se nästa sida för detaljer) Tävlingsledare Tisdag 3 Seniorernas vårträff kl. 09:00 Bertil Tisdag 10 Ingen Tisdax Tisdag 17 PB - 3 klubbor + putter

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets (RF)

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2017 FÖR ORRESTA GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf", Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF)

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2013 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2013 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2013 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB Golf spelas enligt Regler för Golfspel och Decisions on the Rules of Golf samt följande regler och föreskrifter. 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF)

Läs mer

Regel 33. Tävlingsledningen

Regel 33. Tävlingsledningen Regel 33 Tävlingsledningen Tävlingsledningen The Committee En tävlingsledning måste finnas utsedd för en golftävling Den bör anpassas efter tävlingens storlek och omfattning Vilka som ingår i tävlingsledningen

Läs mer

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten Regelboken 2008 Viktiga ändringar Ändringar som förbättrar tydligheten Ändringar som minskar plikten i vissa fall för att se till att den står i proportion till förseelsen. Definitioner Råd. Upplysning

Läs mer

Regler för golfspel Klubbpresentation

Regler för golfspel Klubbpresentation Regler för golfspel 2019 Klubbpresentation Från och med 1 januari 2019 gäller nya regler för golfspel. Den största moderniseringen sedan 1952. 34 regler blivit 24, som är snällare mot den vanliga golfarens

Läs mer

REGLER FÖR GOLFSPEL 2000 2003

REGLER FÖR GOLFSPEL 2000 2003 Regler för Golfspel 2000-2003 0-02-29 10.19 Sida 1 REGLER FÖR GOLFSPEL 2000 2003 The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews Svenska Golfförbundet Regler för Golfspel 2000-2003 0-02-29 10.19 Sida 2

Läs mer

Tävlingsbestämmelser "JMI-finalen" Junior Masters Invitational 2012

Tävlingsbestämmelser JMI-finalen Junior Masters Invitational 2012 Tävlingsbestämmelser "JMI-finalen" Junior Masters Invitational 2012 JMI-tävling är grunden för den årligen återkommande inbjudningstävlingen. JMI är beteckningen på den kommitté och arbetsgrupp, representantskap,

Läs mer

GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER SKANDIA JUNIOR GOLF

GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER SKANDIA JUNIOR GOLF GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER SKANDIA JUNIOR GOLF ÖVERGRIPANDE Förutom de särskilda bestämmelserna i denna manual för Skandia Junior Golf genomförs tävlingarna enligt: Regler för Golfspel 2008 2011 Spel-

Läs mer

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING 2012 17 EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA Denna vägledning fokuserar på vanligt förekommande regelsituationer och försöker ge en enkel förklaring till dessa regler. Denna vägledning

Läs mer

Veckans regelnöt nr 32 2015

Veckans regelnöt nr 32 2015 Veckans regelnöt nr 32 2015 The Open Rules Quiz 2015 Del III Hål 13-18 Kevin and Shona spelar en slagtävling över 18 hål på the Old Course. Du är deras domare och ska som sådan besvara frågorna korrekt

Läs mer

BESLUT Juridiska Nämnden Dnr 13/2009 JurN i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar ANMÄLARE ANMÄLD

BESLUT Juridiska Nämnden Dnr 13/2009 JurN i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar ANMÄLARE ANMÄLD Juridiska Nämnden Dnr 13/2009 JurN 13-14 BESLUT 2009-10-22 i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar ANMÄLARE DA ANMÄLD ME SAKEN Fråga om fusk vid tävlingsspel Bakgrund och yrkanden m.m.

Läs mer

Manual SGDF:s Seriespel 2016

Manual SGDF:s Seriespel 2016 Manual SGDF:s Seriespel 2016 Övergripande Förutom de särskilda bestämmelserna i denna manual genomförs tävlingarna enligt de gällande publikationerna av: Regler för golfspel Spel- och tävlingshandboken

Läs mer

Manual SGDF Seriespel Herrar 2017

Manual SGDF Seriespel Herrar 2017 Manual SGDF Seriespel Herrar 2017 Övergripande Förutom de särskilda bestämmelserna i denna manual genomförs tävlingarna enligt de gällande publikationerna av: Regler för golfspel Spel- och tävlingshandboken

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR OSKARSHAMNS GOLFKLUBB Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets (RF)

Läs mer

TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2006 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE

TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2006 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE HandiGolf Tour 2006-03-30 1 (10) TÄVLINGSLEDARMANUAL OCH SPELARINFORMATION HANDIGOLF TOUR 2006 GOLF FÖR FUNKTIONSHINDRADE SGF GDF GK mars 2006 Denna manual finns att hämta på sgf.golf.se -- Idrott -- Tävling

Läs mer

FS 7/2002. 2002-06-05 ANy. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Tisdag 4 juni 2002. Scandic Hotell, Östersund

FS 7/2002. 2002-06-05 ANy. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Tisdag 4 juni 2002. Scandic Hotell, Östersund 2002-06-05 ANy FS 7/2002 PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen Tid Tisdag 4 juni 2002 Plats Scandic Hotell, Östersund Närvarande Christer Örning ordförande Håkan Edvardsson Birgitta Ljung Per Malmrup

Läs mer

Uppstartsinformation. Damserien/D60 Åda Golfklubb 29 april 2017 Malin Karlsson/Christina Pernvi

Uppstartsinformation. Damserien/D60 Åda Golfklubb 29 april 2017 Malin Karlsson/Christina Pernvi Uppstartsinformation Damserien/D60 Åda Golfklubb 29 april 2017 Malin Karlsson/Christina Pernvi Tävlingsbestämmelserna Rekommenderad speldag Damserien söndagar 14.00/ D60 tisdagar 10.00 Om ett av lagen

Läs mer

Tävlings- och spelformer 2018 Seniorkommittén Arninge GK

Tävlings- och spelformer 2018 Seniorkommittén Arninge GK Allmänt Vid samtliga seniortävlingar på Arninge GK gäller att ordinarie tee för damer är 47 och för herrar 57. För damer som under 2018 fyller 70 år eller mer kan tee 39 väljas. För män som under 2018

Läs mer

4 GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER

4 GEMENSAMMA TÄVLINGSBESTÄMMELSER 1 ÖVERGRIPANDE Förutom de särskilda bestämmelserna i denna manual genomförs tävlingarna enligt: Regler för Golfspel Spel- och Tävlingshandboken SGFs regelkort Kompletterande lokala regler för aktuell tävling

Läs mer

SGF ungdomstävlingar Tävlingsmanual 2007

SGF ungdomstävlingar Tävlingsmanual 2007 SGF ungdomstävlingar Tävlingsmanual 2007 Innehåll Sida Innehållsförteckning 1 2 Förord 3 Presentation av Skandia Junior Golf 4 Gemensamma tävlingsbestämmelser för SGF:s ungdomstävlingar Deltagarålder Anmälan/Registrering

Läs mer

Välkommen till golfen. SÅ KOMMER DU IGÅNG. 9bra saker. att veta. om spelet.

Välkommen till golfen. SÅ KOMMER DU IGÅNG. 9bra saker. att veta. om spelet. Välkommen till golfen. SÅ KOMMER DU IGÅNG 9bra saker att veta om spelet. 18 Green. Vattenhinder. Bunker. Fairway. Tee. 1. Golfbanan. En bana består oftast av 18 hål med olika längd: par 3 som är kortast,

Läs mer

Golfens Hus, Danderyd. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) Anders Jonsson (AJ) Birgitta Ljung (BL)

Golfens Hus, Danderyd. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) Anders Jonsson (AJ) Birgitta Ljung (BL) 1 1/2015 PROTOKOLL från möte med SGF:s regelkommitté Tid Fredagen den 6 februari 2015 kl 09.50 15.50 Plats Närvarande Golfens Hus, Danderyd Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare

Läs mer

Juridiska Nämnden BESLUT

Juridiska Nämnden BESLUT Juridiska Nämnden BESLUT meddelat av Juridiska Nämnden den 8 november 2013 i ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (5/2013 JurN 5-14) ANMÄLARE Flemming A Glarmestervej 7 DK-6800 Varde

Läs mer

Måndag 6 aug fredag 10 aug 2012

Måndag 6 aug fredag 10 aug 2012 Tävlingsmanual 2012 Måndag 6 aug fredag 10 aug 2012 Innehållsförteckning Inledning... 2 Regler... 2 Startfält/antal lag/fördelning... 2 Spelschema... 2 Tee... 2 Spelform... 2 Hcp... 2 Lottning... 2 Resultat...

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR VÄSTERÅS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf", Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets

Läs mer

Torshälla GK:s Tävlingsregler Matchspel seniorer

Torshälla GK:s Tävlingsregler Matchspel seniorer Torshälla GK:s Tävlingsregler Matchspel seniorer 1. RÄTT ATT DELTAGA. Rätt att deltaga har damer 50+ och herrseniorer 55+ med officiellt handicap med medlemskap på Torshälla GK. Två klasser, en dam- och

Läs mer

Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 10.00 15.20. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR)

Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 10.00 15.20. Lars Hörnell (LH) ordförande. Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare. Christina Rodman (ChR) 5/2014 PROTOKOLL Regelkommittémöte i Golfens Hus Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 10.00 15.20 Ledamöter Närvarande Lars Hörnell (LH) ordförande Jan-G. Forsblad (JF) sekreterare Christina Rodman (ChR)

Läs mer

Huvudsakliga ändringar i Regler för Golfspel 2008-2011

Huvudsakliga ändringar i Regler för Golfspel 2008-2011 Huvudsakliga ändringar i Regler för Golfspel 2008-2011 INLEDNING Omfattningen av de ändringar som introduceras inför den kommande fyraårsperioden är begränsad. I huvudsak är det ändringar som (i) (ii)

Läs mer