I alla frågor som rör Ditt boende är det Din bovärd Du ska kontakta ring

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I alla frågor som rör Ditt boende är det Din bovärd Du ska kontakta ring 0491-888 88"

Transkript

1 INFLYTTNINGSINFORMATION I alla frågor som rör Ditt boende är det Din bovärd Du ska kontakta ring Din bovärd är: Johan André Christian Andersson Peter Karlsson E-post: E-post: E-post: Kjell Olsson Soili Wigren Calle Östman E-post: E-post: E-post: Vid akuta fel eller när det gäller en störning i Ditt boende, utanför ordinarie arbetstid, tar beredskapstjänsten eller störningsjouren hand om Ditt samtal. Det är vårt jobb att se till att Du trivs med Ditt boende. Välkommen som hyresgäst hos Byggebo! November 2014

2 Öppettider Bovärdar Du får säkrast tag på Din 08:00 10:00 bovärd (vardagar) måndag och torsdag 07:40 18:00 tisdag och onsdag 07:40 16:15 fredag 07:40 13:00 Lunch (måndag torsdag) 12:30 13:30 Sommartid vecka 25 32: måndag onsdag 07:40 16:00 torsdag 07:40 18:00 fredag 07:40 12:45 Lunch (måndag torsdag) 12:30 13:30 Uthyrningen måndag och torsdag 09:00 18:00 tisdag och onsdag 09:00 16:00 fredag 09:00 13:00 Lunch (måndag torsdag) 12:30 13:30 Sommartid vecka 25 32: måndag onsdag 09:00 16:00 torsdag 09:00 18:00 fredag 09:00 13:00 Lunch (måndag torsdag) 12:30 13:30

3 Välkommen som hyresgäst Att bo i en hyresrätt har många fördelar. Du behöver inte binda pengar i Ditt boende och Du slipper därmed risken att inte få tillbaka satsade pengar när Du vill flytta. Du är dessutom fri att flytta när Du vill efter tre månaders uppsägning, (se hyreslagen). Vi vill att Du skall känna till vad Du kan förvänta Dig av oss som hyresvärd och vad vi i vår tur kan kräva av Dig som hyresgäst. Om Du känner till dessa regler och handlar efter dem då blir boendet trivsamt för alla. Ta hänsyn till grannarna! Du är skyldig att visa hänsyn. Tänk på att i ett flerfamiljshus har Du grannar runt omkring Dig. Till exempel är rökning inte tillåten i gemensamma utrymmen. Störningar som hög musik, höga skrik och liknande är ganska onödiga. Detta är extra angeläget sent på kvällen. Skall Du ha en större fest med många besökare, är det klokt att meddela grannarna i förväg. Du ansvarar även för familjemedlemmar och gästers handlande. Den som stör sina grannar och inte rättar sig efter tillsägelser, riskerar att bli uppsagd från lägenheten. Är störningarna allvarliga kan man bli uppsagd genast. Blir du störd ring Under ordinarie arbetstid får du kontakt med Din bovärd, övrig tid blir Du kopplad till vår jour. Det är mycket viktigt att vi får vetskap om eventuella störningar så att vi har möjlighet att agera. Betala hyran i tid! Hyran måste Du betala månadsvis i förskott, senast den sista vardagen i månaden. Det innebär att hyran för maj måste vara betald senast den sista april. Den som inte betalar i tid kan bli uppsagd från lägenheten. Vi erbjuder autogiro så att Din betalning alltid görs på rätt dag (Du finner anmälnings-blankett i denna publikation). Får du problem med att betala hyran kontakta oss genast, så kan vi tillsammans reda ut Din situation. Vårda Din lägenhet väl! Du är skyldig att sköta lägenheten genom att städa och hålla den snygg. Du bör t.ex. frosta av kyl och frys med jämna mellanrum och hålla spis och ugn rena så att smuts inte bränner fast. Har Du uteplats måste även denna skötas på ett tillfredställande sätt. Anmäl omgående fel i lägenheten till din Bovärd! Du är skyldig att anmäla alla fel och brister som uppstår i lägenheten. Om ett fel uppstår med en större skada som följd och Du inte har anmält det, kan Du bli ersättningsskyldig. Hundar och katter, mata smådjur och fåglar Att ha husdjur är ett trevligt inslag i boendemiljön. Men sköts ej husdjuren kan det bli en plåga. Rasta inte hundar och katter var som helst i bostadsområdet. Gå till hundrastplats och plocka upp efter hunden. Katter får inte springa lösa eller sätta sig i barnens sandlådor. Det är inte tillåtet att mata smådjur och fåglar från fönster eller balkong eftersom det riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.

4 Utomhus- parabolantenn Efter samråd med Byggebo har Du rätt att sätta upp en utomhus- parabolantenn i anslutning till sin lägenhet. En förutsättning för denna rätt är att hyresvärden inte har befogad anledning att motsätta sig uppsättningen. Det är inte tillåtet att utan tillstånd uppsätta utomhus- parabolantenn. Utomhuspooler/studsmattor Det är inte tillåtet att uppställa utomhuspool och/eller studsmatta om lägenheten innefattar uteplats. Tvättstugan Tvättstugan är kanske det viktigaste gemensamma utrymmet i hela huset och en plats där många goda relationer skapas. Du finner en särskild sida i denna publikation med regler kring tvättstugan. Service Saker som går sönder och som tillhör lägenheten, har Du rätt att få lagade. Kontakta oss omgående så att inte skadan förvärras. Vår service omfattar felanmälan och reparationer och vår personal håller dessutom rent och snyggt i trappor, gårdar och andra gemensamma utrymmen. Måla och tapetsera själv Du kan måla och tapetsera på egen bekostnad med vårt tillstånd. Det är dock viktigt att det blir snyggt gjort på ett fackmannamässigt sätt. Det får inte vara extrema färger eller mönster. Fråga oss hellre en gång för mycket än för lite om du är osäker. Det är EJ godkänt att måla på befintliga tapeter. Om ditt arbete inte anses fackmässigt utfört, kan du bli ersättningsskyldig. Överlåtelse, byten och hyra ut i andra hand Om Du vill överlåta din lägenhet till någon annan måste Du tala med oss först och få tillstånd. Vill Du byta lägenhet med någon annan hyresgäst går det bra under förutsättning att vi godkänner den nya hyresgästen. Du kan enligt hyreslagen hyra ut lägenheten i andra hand med vårt tillstånd. Det kan gälla arbete eller studier på annan ort. Kontakta oss alltid för besked om vad som gäller i det enskilda fallet. Ansvarsfrågorna kan vara svåra. Kontakta oss i god tid när du skall flytta Vi kan kanske erbjuda Dig en ny lägenhet om Du får ändrade behov. Kontraktet måste du säga upp 3 månader innan Du skall flytta. Uppsägningstiden räknas från det att vi har fått in Din skriftliga uppsägning. Uppsägningstiden räknas innevarande månad plus tre hela kalendermånader. T ex. om Du säger upp Din lägenhet den 12 februari gäller uppsägningen till och med den 31 maj med uppsägningstid under resterande februari plus tre hela kalendermånader; mars, april och maj.

5 24-timmars garanti Felanmälan ska göras till Din bovärd. Vid mottagandet av felanmälan ska en dataregistrering omgående göras med uppgift om namn, adress, lägenhetsnummer, felets art, tid och dag. Begreppet 24-timmarsgaranti innebär att tiden räknas från den tidpunkt felanmälan gjorts och registrerats. 24-timmars garanti menas 24 arbetstimmar inom ordinarie arbetstid samt att vi har tillgång till lägenheten med huvud-/servicenyckel. Registreringen kan följas i ett speciellt datorprogram. Kan inte felet avhjälpas på grund av att exempelvis en försenad reservdelsleverans ska Byggebo meddela detta till den kund som har anmält felet. Byggebo ska också informera samtliga hyresgäster som påverkas av det anmälda felet, genom anslag i trapphuset. Vid felanmälan som görs under helger eller andra arbetsfria dagar räknas tiden från 07:00 närmaste arbetsdag. Vid brådskande fall anlitas naturligtvis beredskapstjänsten. Är ingen hemma i aktuell lägenhet lämnas alltid ett servicemeddelande. Om Hyresgästföreningen eller Byggebo känner missnöje eller anser att avtalet inte följts är båda parter skyldiga att anmäla det till boinflytandekommittén.

6 Låssystem klockan 10. Gäller Kristineberg och Södertorn. Låssystemet innebär att den boende själv bestämmer när fastighetsskötaren skall kunna komma in och utföra service, utan att någon behöver vara hemma. I säkerhetscylindrarna kan nycklarna tas ut i ett bestämt serviceläge, klockan 10, som ger möjlighet att öppna lägenheten med fastighetens servicenyckel. När den boende har avtalat tid med fastighetsskötaren om ett servicearbete tar hon ut nyckeln i klockan 10- läge när hon går hemifrån. Nu kan fastighetsskötaren öppna och låsa dörren med sin speciella servicenyckel. När den boende kommer hem låser hon upp med sin egen nyckel men tar ur den i normalläget klockan 12. Nu kan låset bara öppnas med den unika lägenhetsnyckeln. Samtliga nycklar som Du kvitterar ut i samband med inflyttning, eller efter beställning, skall återlämnas i samband med avflyttning. Om någon av de nycklar Du kvitterat ut har förkommit måste vi stifta om låscylindern. Detta gör vi för att den som flyttar in efter Dig skall vara säker på att någon obehörig ej har nyckel till lägenheten. Kostnaden för omstiftning av cylindern debiterar vi Dig.

7 Utelåsning OM du låser Dig ute/förlorar nyckeln, ring Om ovanstående sker utanför ordinarie arbetstid kommer Du automatiskt till SOS-alarm, annars kommer Du till Din bovärd. Kostnaden för upplåsning betalar Du och vi kommer att debitera den på nästkommande hyresavi. Ovanstående gäller ej där ASSAS säkerhetslås (se föregående sida) finns: Kristineberg, Pilen, Pärlan, Södertorn och Elefanten

8 Tvättstugan 1. Bokning av tvättstugan sker genom att låsa fast tvättcylindern i tavlan på aktuell dag och tid. När tvättpasset är slut tar Du bort cylindern. 2. Du får inte använda tvättstugan någon annan tid än den Du bokat! 3. Se respektive tvättstuga när tvättmaskinerna får användas. Respektera tiderna. 4. Följ noga alla instruktioner för maskinerna. Var speciellt noga vid packning av tvätt i centrifugen, så att inte centrifugen börjar vibrera starkt och förstörs. 5. Tvättstugan med maskiner, liksom tork- stryk och mangelrum skall noga göras rent efter användning. Rengör också tvättmaskinens luddfilter och tvättmedelsfickor. Spola aldrig vatten på maskinerna. En ren tvättstuga är för allas trevnad - då slipper Du städa efter andra. 6. Dörren till tvättstugan måste hållas stängd, så att inte vattenångor tränger ut i källargångar och trappor. 7. Den som använder tvättstugan och torkrum ansvarar för nycklar till dessa lokaler. 8. Du får inte använda tvättstugan för tvätt som tillhör personer utanför fastigheten. 9. Om något inte fungerar eller går sönder när Du använder tvättstugan - ring snarast Din bovärd och anmäl felet. 10. Många områden är utrustade med grovtvättstugor. Kontakta Din bovärd för mer information. Grovtvättstuga Har du behov av att tvätta mattor, täcken, kuddar eller andra textilier så kan du använda Byggebos grovtvättstuga. Om textilierna är för stora för tvättmaskinen att hantera (t e x stora mattor) så får man lämna dem till en tvättfirma. OBS! Man får inte blötlägga och knäskura textilier/mattor i Grovtvättstugans utrymme. Södertorn Grovtvättstugan ligger på husets gavel på adressen Stengatan 66. För att använda den krävs att man kvitterar ut ett passerkort hos Uthyrningen på Huvudkontoret. OBS endast 1 kort per lägenhet. Marieborg & Karlsborg Grovtvättstugan ligger på baksidan av studenthuset på adressen Kristinebergsv.4 Gäller för boende i Marieborg och Karlsborg. Din ordinarie tvätt-tag som du fått till din vanliga tvättstuga är laddad med 1 tvättid per kvartal till Grovtvättstugan. Lyckan Grovtvättstugan ligger på adressen Stångehamnsv.147 Gäller för boende på Lyckan inkl. höghusen. Din ordinarie tvätt-tag som du fått till din vanliga tvättstuga är laddad med 1 tvättid per kvartal till Grovtvättstugan.

9 Telia Digital-TV kontaktuppgifter (OBS! Gäller ej Saltsjöbad) Det är Telia som levererar TV-signalerna till vårt fastighetsnät. Vill Du ha fler kanaler? Eller får Du det inte att fungera? Här har Du de kontaktuppgifter du behöver. Support-TV Ett tips är att först söka efter felet i de felsökningsscheman som finns i installationsguiden och manualen för Telia Digital-TV. På får Du också hjälp. Fungerar det ändå inte är Du välkommen att ringa Telia:s support. Ring Öppettider Vardagar 8-22 Lördag, söndag och helgdag 9 20 Kundtjänst Ring hit om du har frågor om Ditt abonnemang eller vill beställa fler kanalpaket. Ring Öppettider Vardagar 8-21 Lördag, söndag och helgdag 9 17 TV-kanaler/utbud För att få information om aktuellt grundutbud hänvisas till vår hemsida: eller Din bovärd

10 Telia Bredbandstelefoni (OBS! Gäller ej Saltsjöbad) Med Telia bredbandstelefoni behåller Du samma telefonnummer och telefoner som tidigare. Det enda som behövs är en adapter som Du får med beställningen. Du ringer precis som med vanlig telefoni - fast billigare. Har Du vänner som också skaffar Telia bredbandstelefoni ringer ni helt utan samtalsavgifter till varandra. För samtal till övriga hemtelefoner, mobilnummer och utlandet gäller de vanliga prislistorna för fast telefoni. För aktuell månadskostnad hänvisas till Telia bredbandstelefoni, se nedan. För beställning av Telia Bredbandstelefoni Hemförsäkring Hemförsäkringen innehåller skydd för allt Du har där hemma och alla personer som Du delar bostad med. Hemförsäkringen hjälper Dig med ersättning om oturen är framme. Har Du ingen hemförsäkring får Du lov att stå för alla kostnader själv. När olyckan varit framme möter vi ofta hyresgäster utan försäkring som fått en obehaglig överraskning. Du kan drabbas hårt ekonomiskt - även om Du själv inte är vållande till skadan i Ditt hem eller din trappuppgång. Du som har skaffat lägenhet, glöm ej att ta en hemförsäkring för Din egen skull. Var rädd om Dig och Din familj!

11 Ansluta till Internet (OBS! Gäller ej Saltsjöbad) Som boende hos Byggebo kan Du ta del av Internettjänster. Lösningen heter Telia Bredband FiberLan ett supersnabbt bredband som redan finns i ditt nätverksuttag. Bredbandet har samma höga hastighet till och från Internet välj mellan upp till 0,25, 10, 100/10 och 100 Mbit/s* i båda riktningarna. Du är snabbt igång och du slipper modem. För beställning av Telia Bredband FiberLan Allt det här ingår: Bandbredd upp till 0,25, 10, 100/10 eller 100 Mbit/s (beroende på vilken hastighet du väljer) 5 e-postadresser och 5 e-brevlådor à 20 MB 5 personliga hemsidor à 10 MB Fri support Antivirus och brandvägg Säker lagring (500 MB lagringsutrymme för digitalfoton) Automatisk installationshjälp och supportassistent Självadministration via Mina Sidor Extra uppringd anslutning Dynamisk ip-adress. Fast ip-adress finns att beställa som tillval. Hastigheten är beroende av belastningen på Internet och Din dators prestanda. Telia Bredband FiberLan är baserat på Lan-teknik. För att erhålla prisuppgifter, kontakta Telia. För att kunna ansluta din dator till Internet förutsätts följande samt att Du har ett nätverkskort installerat i datorn. Felsökning Steg 1 Steg 2 Steg 3 Kolla att Din egen dator fungerar korrekt. Rätt webbläsare. Att eventuell brandvägg inte hindrar Din uppkoppling. Att alla sladdar mellan dator och uttag sitter i och i rätt port. Att det inte är något virus i din dator som spökar och gör det omöjligt att koppla upp sig mot bredbandsservern. Om ovan fungerar som det ska så är nästa steg att kolla så att Telias server fungerar som den ska. Detta kan man kontrollera genom att ringa deras support på telefon Om de inte har driftavbrott, gör en felanmälan hos Telia. Det är deras uppgift att se till att driften fungerar och att våra kunder har tillgång till bredbandet. Om Du har kontrollerat steg 1 och 2 utan att få det att fungera, så kontaktar Du Byggebo. Vi ansvarar för att sladdarna fungerar hela vägen till uttaget i lägenheten. Det är mycket ovanligt att det är fel på kablaget men det förekommer. Gör felanmälan till Din bovärd på telefon

12 Gästlägenheter Arkitektvägen 3 och Ingenjörsvägen 55 Ett mycket fördelaktigt alternativ för Dig som tillfälligt behöver utrymme vid övernattning av släkt eller vänner. Lägenheter Pris Bokning 2 rum och kök kvm med inglasad balkong. Fullt möblerade med bl a 3 sängar och extrasäng. Köksutrustning för frukost och enklare måltid. OBS! Sänglinne och handdukar ingår ej. Uthyrningen har aktuella priser. Lägenheterna bokas hos Uthyrningen på Byggebo:s Huvudkontor, Västra Torggatan 12, tfn Hämtning och återlämnande av nyckel ska ske hos Uthyrningen. Det är endast den/de personer som står för hyreskontraktet som kan boka gästlägenheterna. Lägenheten disponeras från kl 12:.00 första dagen till kl 12:00 avresedagen, varefter nyckeln direkt skall återlämnas till uthyrningen. Lägenheten får bokas max 1 vecka i taget och tidigast 3 månader före övernattningstillfället. Om avbokning sker senare än två dagar före den bokade tiden sker debitering som om gästlägenheten har nyttjats. Betalning Städning Husdjur Betalning sker via hyresavi nästkommande månad. Du ansvarar för gästlägenheten samt att den återlämnas i städat skick. Städutrustning finns i lägenheten. Husdjur får ej vistas i gästlägenheterna.

13 När ska hyran betalas? Enligt hyreslagen skall hyran betalas i förskott, senast sista vardagen i månaden innan. (Det innebär att hyran för t ex april ska vara betald senast den sista vardagen i mars.) Det stora flertalet av våra kunder betalar också hyran i rätt tid, men tyvärr inte alla. Med våra rutiner som beskrivs nedan hoppas vi komma tillrätta med de hyresförluster som varje månad drabbar Byggebo. Du som betalar Din hyra i rätt tid kan sluta läsa här! Kravverksamhet Profina Vi har avtal med Profina som handhar kravverksamheten. Det är Profina och i vissa fall Intrum Justitia som driver krav- och inkassoärenden tills betalning skett. Från skickar vi inte längre ut några påminnelser till dem som inte har betalat hyran i tid. Om Du inte betalar Din hyra i tid får Du direkt ett inkassokrav från vår samarbetspartner Profina. Lagstadgad inkassoavgift tillkommer på den skuld som Du har till oss. Betalas inte inkassokravet kan kronofogdemyndigheten besluta om betalningsförläggande. Lagstadgad avgift tillkommer för betalningsförläggandet. Dessutom underrättas de sociala myndigheterna om att hyran inte har betalats. Betalas inte föreläggandet får hyresgästen ett meddelande om avhysning. Lagstadgad avgift tillkommer även för avhysningsdelen. Hur mycket de lagstadgade avgifterna är kan Profina upplysa Dig om. Kontakta oss direkt om Du får tillfälligt problem med att betala Din hyra. Ring Anette Karlsson Tips! Betala hyran via autogiro så blir hyran betald i rätt tid.( Se bifogad blankett på nästa sida.) Bostaden är mycket viktig för Dig och Din familjs trygghet. Betrakta därför hyran som Din viktigaste räkning och lägg den överst i högen!

14 Gör det enklare för dig att hålla reda på dina betalningar! Självklart vill vi att det ska vara enkelt för Dig att betala Din hyresräkning. Därför erbjuder vi Dig nu att helt kostnadsfritt ansluta dig till Autogirot. Anmäler du dig kommer dina betalningar till oss att ske automatiskt. Det enda Du behöver göra är att se till att det finns pengar på ditt konto den sista i varje månad. Autogirot är en trygg tjänst: i god tid före varje betalningsdag får du Din hyresräkning med skriftligt besked om hur mycket som kommer att dras från Ditt bankkonto. Inga pengar dras från ditt konto utan att Du vet om det. När Du är ansluten till Autogirot behöver Du inte oroa Dig för att missa någon betalning. Vi ser till att betalningen alltid görs på rätt dag. Varken för tidigt eller för sent. På så sätt blir Autogirot dubbel vinst för Dig: 1. Du riskerar ingen dröjsmålsränta eller förseningsavgift. 2. Ska du t.ex. resa bort på semester behöver Du inte betala långt i förväg. Autogirot träder i kraft när text makulerad är tryckt på inbetalningskortet. Det enda Du behöver göra just nu är att Du fyller i och skriver under Din anmälan till Autogirot. Sedan tar vi hand om resten månad efter månad så länge Du själv vill. Är det något Du undrar över kan du kontakta Ekonomiavdelningen på Vi är tacksamma om Du fyller i och postar Din anmälan så snart som möjligt under adress: Byggebo AB Ekonomiavdelningen Box Oskarshamn Medgivande till betalning via Autogiro Privat Jag medger att uttag får göras från angivet bankkonto på begäran av angiven betalningsmottagare för överföring till denne via bankernas automatiska betalningstjänst, Autogiro. Banken är inte skyldig att pröva behörigheten av eller meddela mig i förväg om begärda uttag. Meddelande om gjorda uttag får jag på kontoutdrag från banken. Medgivandet kan på min begäran överföras till annat konto i banken eller till konto i annan bank. Jag kan senast bankdagen före förfallodagen ha tillräckligt med pengar på kontot för mina betalningar. Jag medger att uttaget får belasta mitt konto i banken enligt bankens regler. Uttag från mitt konto får ske på förfallodagen eller inom en vecka därefter. Om jag i god tid innan förfallodagen fått meddelande om belopp, förfallodag, och betalningssätt, eller Om jag godkänt uttaget i samband med köp eller beställning av vara eller tjänst Jag accepterar att banken skall godkänna att mitt konto får användas för Autogiro samt att banken och betalningsmottagaren har rätt att i vissa fall avbryta min anslutning till Autogirot. Bankgirocentralen BGC AB har i uppdrag att sköta Autogiro-rutinen för bankens räkning. Jag medger därför att uppgifter ur bankens register om kontots nummer och adress får sambearbetas med Bankgirocentralens uppgifter till ett register. Mitt medgivande gäller tills vidare. Medgivandet upphör fem bankdagar efter det att jag skriftligen återkallat det hos betalningsmottagaren eller banken. Jag kan också stoppa ett eller flera uttag genom att kontakta betalningsmottagaren eller banken senast två bankdagar före förfallodagen. Personnummer: Namn: Kundnr:.. Adress:.. Tel. nr. dagtid:.. Kontoinnehavarens bank:.. Bankkontonummer inkl. clearingnr:. (clearingnumret är det fyrsiffriga nummer som tilldelas varje bankkontor och som står först innan kontonumret.) Jag har tagit del av och godkänner villkoren för autogiro (se ovan) Datum Underskrift av kontoinnehavaren...

15

16 Städning av lägenhet Städning av lägenheten. Det är inte många som gillar att städa men Du är skyldig att sköta lägenheten genom att städa och hålla den snygg. Du skall fästa speciell uppmärksamhet vid städningen av toaletten, badrummet och köket, eftersom de är ställen där det främst uppstår hälsorisker och fuktskador som båda är svåra och dyra att reparera. Här är några enkla tips: Håll spis och ugn rena så att smuts och fett inte bränner fast. Filter i fläkten i köket rengör Du så här: Metalliska filter kan köras i diskmaskin eller diskas för hand med diskmedel. Målet är att man rengör varje vecka. Polyesterfilter rengörs för hand med diskmedel. När filtret är förbrukat ringer Du Din bovärd så får Du ett nytt. Frosta av frysen med jämna mellanrum. Låt isen tina av sig själv. Använd inte kniv eller hårda föremål - då kan skador uppstå. Använd milda rengöringsmedel i WC, tvättställ och badkar. Golvet måste alltid torkas om det har blivit vått t.ex. efter duschen. Instruktioner för olika sorters golv underhåll och skötsel av plastgolv/vinylgolv Hur städar jag plastgolvet? Sopa eller dammsug golvet om det är lätt nedsmutsat. När du torkar golvet ska du använda en fuktig, väl urvriden skurduk eller mopp. Blanda vatten med allrent (ph 7-8 i brukslösningen) enligt respektive tillverkares doseringsanvisning. Eftertorka med rent vatten så att inga rester av rengöringsmedlet finns kvar. Hur får jag bort fläckarna på golvet? Huvudregeln är att ta bort dem så fort de uppstår. Nedan hittar du ett fläckschema för plastgolv som kan guida dig rätt. Fläckschema plastgolv: Fläcktyp Borttagningsmedel Frukt, bär, saft, mjölk, grädde, läsk, öl, vin Kulspetspenna, karbonpapper, smink Choklad, kaffe, te, asfalt, fett, olja, klackar, skokräm Blod Urin, uppkastningar exkrement Rost Tuggummi Brännmärke av cigaretter Golvlim Allrengöringsmedel, ev. med tillsats av ammoniak. T-sprit Allrengöringsmedel eller tvättnafta, vit/röd Scotch-Brite kan användas. Kallt vatten + ammoniak. Allrengöringsmedel Allrengöringsmedel och oxalsyra Kylspray eller is i plastpåse. Skrapa försiktigt med kniv/sickel. Skrapa med kniv/sickel. Använd vit/röd Scotch-Brite för efterpolering. Limtvätt, lacknafta, bearbeta med vit/röd Scotch-Brite, torka noga med bomullstrasa.

17 OBS! Plastgolv skadas av bensen, toulen, aceton, klor, kolväten (tri ocvh tera), cellulosaförtunning, oljevax och kraftskurpulver. Skall jag använda polish på golvet? Nej. Förse möbelben med möbeltassar. Gummihjul på vagnar och leksaker, betsade möbelben, möbeltassar av gummi och fötter på hushållsmaskiner kan ge fläckar. Även färgade ämnen från vissa typer av gångmattor av plast och textil, tryck på plastpåsar, djuravföring och andra starkt färgade ämnen kan ge fläckar som ej går att få bort. Underhåll och skötsel av våtrumsgolv-/vägg Hur håller jag våtrumsgolvet rent? Använd ett milt rengöringsmedel med ph 7-9 och följ fabrikantens doseringsanvisning. Använd en mjuk svamp fuktad med vatten. Till golvet kan du använda en fuktig mopp eller trasa. Har du ett så kallat stegsäkert golv, kan skurborsten med fördel användas. Skölj efter med rent vatten och skrapa torrt med gummiskrapan. Vid storrengöring kan starkare medel användas, men tänk på att skölja ordentligt med rent vatten. Överdosera inte. För att undvika beläggningar av tvål- och kalkavlagringar bör du använda en gummiskrapa på vägg och golv när du duschat. Obs! Skrapans gummi kan ge missfärgningar, så lämna aldrig skrapan stående på golvet. Har ytorna fått mycket kalkavlagringar, kan du använda ett kalkborttagningsmedel. Rengör plastväggen med en lätt alkalisk (ph 9) rengöringsprodukt enligt fabrikantens doseringsanvisning. Använd aldrig repande skurmedel. Vit nylonduk är oftast tillräckligt. Hur håller jag väggmattan ren? Se ovan. Kan jag få bort fläckar från golvet? Tag alltid bort fläckar så snart du upptäcker dem. Torka rent med vatten efteråt. Tänk på att hårfärgningsmedel ska torkas bort genast eftersom de kan ge missfärgningar. Fläckschema se plastgolv. Underhåll och skötsel av trä-/laminatgolv Hur skall jag städa golvet? Vid daglig rengöring räcker det att sopa, torrmoppa eller dammsuga golvet. Vid grundligare rengöring är det viktigt att använda sådana rengöringsmedel som golvtillverkaren rekommenderar. Grundregeln är alltid att trägolv inte ska utsättas för fukt. Använd därför aldrig våta städmetoder vid rengöring utan torka vid behov av golvet med en väl urvriden trasa. Fuktmoppning görs på rätt sätt om vattnet efter moppning torkat upp inom 1 minut. Svabbgarn rekommenderas inte eftersom det lämnar för mycket vatten efter sig. Moppar med mikrofiber är ofta effektiva, både vid torrmoppning och fuktmoppning.. Fläckschema laminatgolv: Fläcktyp Borttagningsmedel Frukt, bär, saft, mjölk, grädde, läsk, öl, vin Choklad, kaffe, te, asfalt, fett, olja, klackar, skokräm Blod Urin, uppkastningar exkrement Syntetiskt rengöringsmedel utan amoniak Tvättnafta, lacknafta Kallt vatten Syntetiskt rengöringsmedel utan ammoniak

18 Underhåll och skötsel av linoleum Hur skall jag städa golvet? Använd huvudsakligen torr- eller fuktmoppning. Använd rengöringsmedel med ph 7-9. Ska jag använda polish på golvet? Ja. Golvytan behandlas med polish (grund + top) eller vax. Fläckschema linoleum: Fläcktyp Borttagningsmedel Frukt, bär, saft, mjölk, grädde, läsk, öl, vin Choklad, kaffe, te, asfalt, fett, olja, klackar, skokräm Tuggummi, stearin Urin, uppkastningar exkrement 12-procentik ättikssprit Tvättnafta, lacknafta, gnugga med skurnylon, T-röd Låt fläcken torka ordentligt, skrapa därefter bort försiktigt Slipa med nylonduk, stålull eller tvålull Fläckar skall tas bort så fort som möjligt med hjälp av fuktad trasa och lämplig rengöringsmedel. Skölj alltid noga efteråt med rent vatten och torka torrt. Om golvet underhålls med vax eller polish måste ny påläggning av ytbehandling ske. Underhåll och skötsel av stengolv Hur skall jag städa golvet? Använd så torra metoder som möjligt, som torrmoppning eller dammsugning. Vid bunden smuts används en rengöringslösning av naturlig såpa/tvål i kombination med fukt/våtmoppning. Skall jag använda polish på golvet? Nej. Polish eller annat medel som tätar stenens porer ska inte användas på stengolv! Undvik även produkter som innehåller vax eller olja. Fläckschema stengolv: Fläcktyp Borttagningsmedel Lim Märkpennor Fett och olja Gummiklackar Urin, uppkastningar exkrement Olje-/lackfärg Tuggummi Plastfärg Tvättas bort med thinner. T-röd på en duk. Tvätta med Allrent i brukslösning. Fläckar torkas torra med papper och tvättas med lösningsmedel som sedan sugs upp av papper Lösningsmedlet kan vara lacknafta, tinner/cellulosaförtunning, aceton eller blyfri bensin. Svarta märken efter gummiklackar tvättas bort med thinner, lacknafta eller terpentin. Skölj med Allrent. Allrengöringsmedel Använd thinner eller terpentin i kombination med papper. Eftertvättning med ammoniak i vattenlösning vid behov. Kylspray eller is i plastpåse. Skrapa försiktigt med kniv/sickel. Låt torka. Skrapa bort härdade plastfläckar med rakblad. Eftertvättning med varm lösning av kaustiksoda. Skölj med vatten. Lösningsmedel som kan skada marmor/kalksten och fogar: Glykolsyra, oxalsyra, ättiksprit, klorin, väteperoxid, kaustiks soda. Tvätta noga med Allret i brukslösning efter användning av medel

19 STOPPA ONÖDAN Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan Du göra åt dyra elräkningar? Här får Du råd. Hemelektronik & Vitvaror Ha inte kallare än nödvändigt i kyl och frys. Kylskåpet ska vara 4 8 grader ställ en termometer i ett glas vatten i kylen över natten och läs av. Frysen 18 grader. Varje grad extra kyla i frysen ökar energianvändningen med 5 %. Låt maten kallna ordentligt innan Du ställer in det i kylskåpet eller i frysen. Ju fler gånger Du öppnar och stänger dörren till kyl och frys - desto mer energi går det åt att hålla kylan nere. Rengör regelbundet bakom Din kyl och frys. Hjälpmedel för att flytta fram kyl och frys finns hos Byggebo. Kontakta din bovärd för hjälp. Rent bakom, kombinerat med väl avfrostat, kan spara elförbrukningen med 100 kr per år. Många av våra elapparater står i standby-läge när de inte används. Det drar el. Stäng av elapparaterna när de inte används. Ett grenuttag med inbyggd strömbrytare är en billig och effektiv strömsparare. Med en enda knapptryckning släcker Du dator, skrivare, förstärkare allt vad Du har kopplat till datorn. På så sätt används ingen standby-energi i onödan. och Har du fönstren öppna i sovrummet för jämnan? Öppna fönster året om medför stora uppvärmningskostnader - som hamnar på din hyra i slutändan. Vädra på ett energieffektivt sätt. Vädra kort och intensivt tvärdrag. Låt inte fönstret stå öppet för jämnan. Har Du för varmt i din lägenhet kontakta din bovärd. Ljuskällor Rum där ingen vistas behöver inte vara ljusa. Vill Du ha lite mysbelysning välj lågenergilampor. Nu finns lågenergilampor i många modeller som passar de flesta belysningar. Koppla gärna en timer till lamporna, bekvämt och lurar dessutom tjuven.

20 En lågenergilampa har fem gånger så lång livslängd som en glödlampa men drar mycket mindre el. Du tjänar ca 170 kr per år per ljuspunkt med en lågenergilampa istället för en glödlampa. Lågenergilampor är visserligen dyrare i inköp, men faktum är att Du tjänar in den merkostnaden snabbt, tack vare att de drar så lite el. Nackdelen med lågenergilampor kan vara att de tänds långsammare än en glödlampa, men gör det någonting? En vanlig lägenhet med 10 glödlampor kan innebära en elkostnad på ca 1100 kr/år beroende på i vilken omfattning det står tänt. Byter Du ut glödlamporna till lågenergilampor kostar samma belysning ca 200 kr/år. Fem adventsljusstakar som lyser dygnet runt hela december kostar ca 140 kronor. Koppla en timer till ljusstakarna och låt dem bara lysa några timmar på morgonen, eftermiddagen och kvällen. Om ljusstakarna bara brinner 10 timmar i stället för 24 sparar du 80 kronor. Det kan låta lite, men det motsvarar i alla fall några flaskor glögg. Kallt & Varmt vatten Låt inte vattnet bara rinna ut i sjön. Många människor kan sänka sina förbrukningar och kostnader av värme vatten och el utan att minska på sin levnadsstandard eller bekvämlighet - kan Du? Varje person förbrukar cirka 200 liter vatten per dygn till matlagning, disk, personlig hygien och tvätt. Använd inte mer vatten än nödvändigt! Vattenkokare och kaffebryggare drar mindre energi än om Du värmer vatten på spisplattan. Om Du ofta kokar vatten på spisen är det idé att investera i en elektrisk vattenkokare. En sådan drar betydligt mindre energi, eftersom nästan all tillförd energi övergår till vattnet och förlusterna till omgivningen är mycket små. Den stänger dessutom av sig själv när vattnet kokat upp och går fortare att använda. Ett knep är att koka upp pasta- eller potatisvattnet i vattenkokaren och hälla över det i kastrullen innan Du sätter den på plattan. De flesta av oss har en kaffebryggare hemma. Använd den! Häll sen upp kaffet på en termos. Det är onödigt att låta värmeplattan stå på i timmar och kaffet blir hur som helst odrickbart. Kom dessutom ihåg att kalka av din kaffebryggare med jämna mellanrum. Duscha gärna istället för att bada, om Du duschar kortare än 7-8 minuter går det åt mindre vatten än för ett bad. Låt inte vattnet rinna medan Du borstar tänderna det sparar ett badkar vatten i veckan! Droppande kranar kan dra lika mycket energi och vatten som en duschning per dag till absolut ingen nytta! Kontakta din bovärd så det kan åtgärdas. Använd balja när Du diskar för hand. Diskar Du i en kvart under rinnande kran har Du diskt bort 75 liter vatten. Har Du diskmaskin kör den när den är ordentligt fylld med disk. Då sparar Du både vatten och elenergi. Fyll tvättmaskinen ordentligt när Du tvättar, Du sparar både vatten och elenergi. Även om Du som hyresgäst inte direkt betalar vattenräkningen är risken stor att kostnaden för den onödiga konsumtionen kommer tillbaka till Dig. Förbrukning och uppvärmning av slöserivatten är en av faktorerna som kan påverka din hyreshöjning. Tillsammans kan vi stoppa onödan. För mer information kontakta kommunens Energi & Klimatrådgivare på telefon

I alla frågor som rör Ditt boende är det Din bovärd du kontaktar. Din bovärd är: Calle Östman 0491-888 49 0491-888 47

I alla frågor som rör Ditt boende är det Din bovärd du kontaktar. Din bovärd är: Calle Östman 0491-888 49 0491-888 47 www.byggebo.se INFLYTTNINGSINFORMATION I alla frågor som rör Ditt boende är det Din bovärd du kontaktar. Din bovärd är: Johan André Calle Östman 0491-888 49 0491-888 47 E-post: johan.andre@byggebo.se E-post:

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Föllinge 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller utemiljön

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se Välkommen till Bovärd Einar Markusson Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00 www.ragundahyreshus.se Att bo i hyresrätt har många fördelar Du behöver inte satsa pengar i boendet

Läs mer

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50 Trivselregler: För att alla hyresgäster ska kunna trivas så bra som möjligt har vi här sammanställt våra trivselregler. Detta är reglerna som gäller i Invectus fastigheter. Inflyttning: Inflyttningsdag

Läs mer

Till dig som flyttar in

Till dig som flyttar in Till dig som flyttar in Rev datum 2011-10-10 Välkommen till oss på Invectus... Ni kommer i kontakt med oss via: Telefon 044-21 91 91 Mejl Info@invectus.net Hemsida www.invectus.net Brev Invectus AB Box

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

VIMARHEM AB. Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem

VIMARHEM AB. Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem Intresseanmälan Alla våra lägenheter fördelas via vår kommunala bostadsförmedling. Ett första steg till lägenhet hos Vimarhem är därför att fylla i en intresseanmälan.

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos Ikano Bostad. Kontakta oss gärna om du undrar över något. Våra telefonnummer och adresser finns anslagna i din trappuppgång.

Läs mer

Autogirobetalning. Välj själv vilket sätt som passar dig att betala

Autogirobetalning. Välj själv vilket sätt som passar dig att betala Autogirobetalning Välj själv vilket sätt som passar dig att betala Läs noga igenom innan du bestämmer dig Villkor för Autogiro Villkor för autogiro Jag medger att uttag får göras från det konto jag har

Läs mer

Välkommen till din lägenhet!

Välkommen till din lägenhet! Välkommen till din lägenhet! Vi är glada att se Dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du skall trivas i din lägenhet och i miljön runtomkring. Vi försöker att göra huset och de närmaste

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om julgranar och andra ljuskällor Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

HAGFORSHEM AB HAGFORS KOMMUN

HAGFORSHEM AB HAGFORS KOMMUN HAGFORSHEM AB HAGFORS KOMMUN INFLYTTNING Lägenheten blir tillgänglig för dig senast kl. 12.00 dagen efter att den tidigare hyresgästens kontrakt löper ut. Infaller den dag då lägenheten ska tillträdas

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Du är skyldig att visa hänsyn. Tänk på att Du i ett flerfamiljshus har grannar runt omkring

Du är skyldig att visa hänsyn. Tänk på att Du i ett flerfamiljshus har grannar runt omkring BOENDEINFORMATION Som hyresgäst finns det en del måsten och skyldigheter förutom att betala hyran och bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Vi har gjort en liten broschyr som skall hjälpa

Läs mer

Du som har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift

Du som har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Juli 2015 Du som har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Vad kostar det? Radio- och tv-avgiften kostar 554 kronor för tre månader. Du kan betala varje månad om du har autogiro. Då kostar det 184,67

Läs mer

TRIVSELHANDBOK. Avflyttning

TRIVSELHANDBOK. Avflyttning TRIVSELHANDBOK Andrahandsuthyrning Kontakta alltid Bollebo vid andrahandsuthyrning. Tänk på att även om du hyr ut till någon annan, har du ansvaret för att hyran betalas i tid och att lägenheten sköts.

Läs mer

Skötsel och rengöringsanvisning

Skötsel och rengöringsanvisning Skötsel och rengöringsanvisning Innehållsförteckning Allmänt om skötsel av textila golv i offentlig miljö... 2 Förebyggande åtgärder... 2 Rekommenderade rengöringsmetoder... 3 Rengöringsmetoder... 3 Daglig

Läs mer

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt ATT BO I HYRESRÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och vad

Läs mer

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt ATT BO I HYRESRÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt 2 I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och

Läs mer

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger.

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger. 1 Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du ska trivas i din nya miljö. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! God service Trivsamma miljöer Bra standard. Trevliga grannar

Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! God service Trivsamma miljöer Bra standard. Trevliga grannar Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! Trevliga grannar God service Trivsamma miljöer Bra standard Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya hem! Välkommen som hyresgäst hos oss! Fördelen med hyresrätt är

Läs mer

Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd.

Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd. Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd. Det finns två enkla vägar att regelbundet och långsiktigt stödja Missionskyrkans arbete lokalt,

Läs mer

Välkommen till Stena Fastigheter!

Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen till Stena Fastigheter! 02 VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST 04 KONTAKT 06 BO HOS OSS 08 TRIVSEL 09 FIXA SJÄLV VÄLKOMMEN Välkommen som hyresgäst! Här hittar du några viktiga saker att tänka på för att

Läs mer

1. Läs igenom villkorstexten. 2. Fyll i Autogiromedgivande. 3. Klipp av, vik på mitten, tejpa ihop och posta. Vi betalar portot.

1. Läs igenom villkorstexten. 2. Fyll i Autogiromedgivande. 3. Klipp av, vik på mitten, tejpa ihop och posta. Vi betalar portot. Autogiro Ett enkelt sätt att betala räkningar Vad är Autogiro? Att betala via Autogiro innebär att pengar förs över från ditt bankkonto till Skånska Energi, samma dag som räkningen förfaller till betalning.

Läs mer

Stort tack för den tid du bott hos oss!

Stort tack för den tid du bott hos oss! Stort tack för den tid du bott hos oss! Här får du tips inför din kommande utflytt Tips! Adressändring Gör din adressändring i så god tid som möjligt. Senast två veckor innan avflyttning. När du flyttar

Läs mer

TRIVSELHANDBOK. - information och tips till dig som skall flytta till hyresrätt

TRIVSELHANDBOK. - information och tips till dig som skall flytta till hyresrätt TRIVSELHANDBOK - information och tips till dig som skall flytta till hyresrätt Andrahandsuthyrning Kontakta alltid Bollebo vid andrahandsuthyrning. Tänk på att även om du hyr ut till någon annan, har du

Läs mer

Autogiro. för enklare betalning

Autogiro. för enklare betalning Autogiro för enklare betalning Förenkla betalningen använd autogiro Autogiro innebär att pengarna automatiskt dras från ditt konto varje gång din räkning ska betalas. Med autogiro slipper du posta räkningarna

Läs mer

Att tänka på när du skall. flytta

Att tänka på när du skall. flytta Att tänka på när du skall flytta Bra att veta när du ska flytta ut Tips på vägen för att underlätta flytten Börja flyttstäda redan veckan innan, avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma

Läs mer

Hårdvaxoljade trägolv

Hårdvaxoljade trägolv Underhåll Avsnitt 1: Byggstädning Avsnitt 2: Hemmiljö Underhåll Byggstädning April 2013 - byggstädning Dammsug eller torrmoppa golvet för att avlägsna lös smuts, t.ex. damm, sågspån och grus. Vid behov

Läs mer

Välkommen till Brf Olver.

Välkommen till Brf Olver. Välkommen till Brf Olver. Att tänka på när man flyttar in. Inför inflyttningen är det en hel del tips vi tror du kan ha nytta av. Vi vill också gärna tala om vilken service vi kan erbjuda och vilka rättigheter

Läs mer

Autogiro och e-faktura

Autogiro och e-faktura Autogiro och e-faktura Enkelt automatisk betalning från ditt konto Bekvämt inga blanketter och inget köande på bank eller post Tryggt alltid betalning i rätt tid med tydlig redovisning Kostnadsfritt betalning

Läs mer

UNDERHÅLLSANVISNINGAR mm

UNDERHÅLLSANVISNINGAR mm UNDERHÅLLSANVISNINGAR mm FÖR HYRESGÄSTER Några ord om att vårda din lägenhet. Som hyresgäst är du skyldig att vårda och sköta din lägenhet. Det finns ett antal saker som du måste tänka på och fortlöpande

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Skötselanvisning LINOLEUM

Skötselanvisning LINOLEUM Skötselanvisning Allmän information Denna information gäller Linoleum i offentlig miljö Praktiska skötselråd för professionell städpersonal. För golv i bostäder finns separata detaljerade skötselråd. STOPPA

Läs mer

Välkommen till Stena Fastigheter!

Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen till Stena Fastigheter! 03 VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST 05 KONTAKT 07 BO HOS OSS 09 TRIVSEL 10 FIXA SJÄLV Välkommen som hyresgäst! Här hittar du några viktiga saker att tänka på för att din inflyttning

Läs mer

DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se

DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se DU BEHÖVER TRANSPORT OCH TRANSPORT BEHÖVER DIG! www.transport.se MEDLEMSKAP I SVENSKA TRANSPORTARBETAREFÖRBUNDET GER DIG: Tecknande och bevakning av kollektivavtal avtalen innehåller regler för löner,

Läs mer

HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN

HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN för att det ska vara lätt och trevligt att bo hos oss. För att allt ska funka, helt enkelt. FLYTTA IN När du flyttar in i din nya lägenhet

Läs mer

Du som har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift

Du som har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Januari 2012 Du som har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift Vad kostar det? Radio- och tv-avgiften kostar 519 kronor för tre månader. Du kan betala varje månad om du har autogiro. Då kostar det

Läs mer

Skötsel & Underhåll. Avsnitt 1: Byggstädning Avsnitt 2: Hemmiljö Avsnitt 3: Offentlig miljö. Lackerade trägolv

Skötsel & Underhåll. Avsnitt 1: Byggstädning Avsnitt 2: Hemmiljö Avsnitt 3: Offentlig miljö. Lackerade trägolv Underhåll Avsnitt 1: Byggstädning Avsnitt 2: Hemmiljö Avsnitt 3: Offentlig miljö Underhåll Byggstädning December 2012 - byggstädning Dammsug eller torrmoppa golvet för att avlägsna lös smuts, t.ex. damm,

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB

Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB Välkommen som hyresgäst i Forumgallerian och välkommen till Atrium Ljungberg AB. Här finner du information och det mesta som du behöver veta

Läs mer

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att hyra ny bostad är en stor händelse, speciellt om det är den första egna lägenheten. Här finns lite användar information: Innehåll 1. Avtal 2. Besittningsskydd

Läs mer

Ansökan om byte av lägenhet

Ansökan om byte av lägenhet Ansökan om byte av lägenhet Sökande (avflyttande) Hyresgäst namn 1 Avtalsnummer Hyresgäst namn 2 Adress Önskar flytta till Skäl för bytet Telefonnummer E-postadress Föreslagen hyresgäst/er (tillträdande):

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

ORDNINGSREGLER Ansvar för ordningen För vem gäller reglerna Vad händer om ordningsreglerna inte följs Har Du frågor

ORDNINGSREGLER Ansvar för ordningen För vem gäller reglerna Vad händer om ordningsreglerna inte följs Har Du frågor ORDNINGSREGLER utgåva B, 2008-11-17 Brf Halltorp på Öland Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen!

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen! ORDNINGSREGLER FÖR BRF TANTOTORGET Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler: Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de

Läs mer

TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN

TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN TRANSPORT MEDLEMSANSÖKAN www.transport.se MEdlemskap i svenska transportarbetareförbundet GER dig: Tecknande och bevakning av kollektivavtal avtalen innehåller regler för löner, arbetstider, semester,

Läs mer

Personalbostäder Nyköping

Personalbostäder Nyköping Personalbostäder Nyköping Personalbostäder Nyköping På Nyköpings lasarett är det FM-enheten som ansvarar för personalbostäder. Det finns 40 möblerade rum för uthyrning. Syftet med personalbostäderna är

Läs mer

Allmänna Villkor 1- STÄDGARANTI / REKLAMATION 2- FÖRE STÄDNING

Allmänna Villkor 1- STÄDGARANTI / REKLAMATION 2- FÖRE STÄDNING 1- STÄDGARANTI / REKLAMATION Det är viktigt att du som anlitar E-städ blir nöjd och får valuta för dina pengar. För att du ska känna dig trygg när du anlitar E-städ erbjuder vi fem dagars garanti. E-städs

Läs mer

autogiroavtal Autogiro Gäller från 2010-09-30

autogiroavtal Autogiro Gäller från 2010-09-30 autogiroavtal Autogiro Gäller från 2010-09-30 Autogiro hos Länsförsäkringar Vill du sköta betalningarna av dina försäkringar på ett enkelt och bekymmersfritt sätt, är du välkommen att använda autogiro

Läs mer

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter

Läs mer

Hårdvaxoljade trägolv

Hårdvaxoljade trägolv Underhåll Avsnitt 1: Byggstädning Avsnitt 2: Hemmiljö Underhåll Byggstädning April 2017 ersätter april 2013 - byggstädning Dammsug eller torrmoppa golvet för att avlägsna lös smuts, t.ex. damm, sågspån

Läs mer

Beskrivning av Utsikten

Beskrivning av Utsikten Brf. Månberget 2009-12-14 Hyr gästrummet Utsikten Beskrivning av Utsikten Rummet har en magnifik utsikt över Mysingen och hamnområdet genom sina stora fönster på långsidan. Här finns matplats för 20 personer

Läs mer

Är det något du undrar över när det gäller din flytt? TILL DIG SOM FLYTTAR

Är det något du undrar över när det gäller din flytt? TILL DIG SOM FLYTTAR TILL DIG SOM FLYTTAR När du ska flytta är det mycket att hålla reda på. Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det hela lite lättare. Förberedelser När du väl har sagt upp din lägenhet

Läs mer

Skötselanvisning PLAST

Skötselanvisning PLAST Skötselanvisning PLAST Allmän information Denna information gäller för plastgolv i offentlig miljö Praktiska skötselråd för professionell städpersonal. För golv i bostäder finns separata detaljerade skötselråd.

Läs mer

Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval

Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval Personligare hem Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval Nu gör vi det enklare för dig att sätta din personliga prägel på din lägenhet. Genom Svenska Bostäders stilval och tillval kan du inreda

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

BRF Kolveden i Käppala 2007

BRF Kolveden i Käppala 2007 BRF Kolveden i Käppala 2007 ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER Ett förtydligande av stadgarna Ansvar för ordningen. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Frågor & Svar samt Spartips

Frågor & Svar samt Spartips Gårdstensbostäder presenterar Frågor & Svar samt Spartips om individuell mätning Juni 2010 Installation av individuell mätning finns nu snart i hela Gårdsten. Denna folder förklarar en del frågor som du

Läs mer

Trivselregler för. HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME

Trivselregler för. HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME 1 Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME Att bo med bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och

Läs mer

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga Badrummet Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga I HANDDUK KAKEL TANDBORSTE BADANKA VATTEN BOMULLSTOPS SCHAMPO DUSCHDRAPERI NYRAKAD Toalettstol Om du har en toalett som står och

Läs mer

INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL

INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL PERSONLIGARE HEM Vi gör det enkelt för dig att sätta din personliga prägel på din lägenhet. Genom Svenska Bostäders stilval och tillval kan du inreda lägenheten

Läs mer

AB Hörnstenen. Adressändring, el & telefon

AB Hörnstenen. Adressändring, el & telefon AB Hörnstenen Vi är ett familjeägt fastighetsbolag med verksamhet i Stockholm och Skåne. Företaget är medlem i Fastighetsägarna Sverige. I denna broschyr finns generell information som gäller samtliga

Läs mer

Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö

Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö Skötsel av Kährs lackerade trägolv i bostadsmiljö Följande text är ett utdrag är Kährs tekniska handbok. Den finns i sin helhet på www.kahrs.se 9.1 Skötsel och reparation av Kährs trägolv i bostadsmiljö

Läs mer

Välkommen till ABK. Viktigt att veta när du ska flytta in i din nya bostad

Välkommen till ABK. Viktigt att veta när du ska flytta in i din nya bostad Välkommen till ABK Viktigt att veta när du ska flytta in i din nya bostad This text contains important information. If you can t understand the content, contact ABK at 044-780 32 00. 4. TA ÖVER UTRUSTNING

Läs mer

SVENSKTILLVERKAT GOLV SOM DU ENKELT KLICKAR IHOP

SVENSKTILLVERKAT GOLV SOM DU ENKELT KLICKAR IHOP SVENSKTILLVERKAT GOLV SOM DU ENKELT KLICKAR IHOP SKÖTSELANVISNING SKÖTSELANVISNING Skötselanvisning för Forbo Parkett 2016-09-22 ALLMÄNNA RÅD Stoppa smutsen redan i entrén! Över 80 % av all smuts dras

Läs mer

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad.

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Alla har rätt att bo tryggt Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Allt blir trivsammare om vi pratar med varandra! Så här

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen PLOGEN. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen PLOGEN. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen PLOGEN Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och

Läs mer

Allmänna Villkor 1- STÄDGARANTI / REKLAMATION 2- INNAN STÄDNING

Allmänna Villkor 1- STÄDGARANTI / REKLAMATION 2- INNAN STÄDNING 1- STÄDGARANTI / REKLAMATION För oss är det viktigt att Du som kund är nöjd och får valuta för pengarna. För att Du ska känna dig trygg när du beställer våra tjänster erbjuder vi en 5 dagars garanti. 5

Läs mer

OBS! LÄS NEDANSTÅENDE NOGA!!!

OBS! LÄS NEDANSTÅENDE NOGA!!! Sida 1 av 5 Upplysningar rörande utflyttningsstädning och frånträde av lägenheter OBS! LÄS NEDANSTÅENDE NOGA!!! På följande sidor finns ett städprotokoll som vi följer utan undantag när vi besiktigar en

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Högsåker. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Högsåker. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Högsåker Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN FÖR DEN GEMENSAMMA TREVNADEN gäller några allmänna regler för alla som bor i bostadsrättsföreningen Äppelgården. Att visa

Läs mer

Välkommen till BRF SOLGÅRDEN I LUNDEN

Välkommen till BRF SOLGÅRDEN I LUNDEN Välkommentill BRFSOLGÅRDENILUNDEN Välkommen! Hej och välkommen till BRF Solgården i Lunden. Vi är övertygade om att du kommer att trivas i vår förening. Med denna skrift hoppasvikunnabesvaranågraavdefrågorniharsomnyinflyttadi

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Uppdaterad 2014-02-11. Din guide till Brf. Björken

Uppdaterad 2014-02-11. Din guide till Brf. Björken Uppdaterad 2014-02-11 Din guide till Brf. Björken Till dig som är ny medlem i Brf. Björken Styrelsen önskar dig varmt välkommen som ny medlem i Brf. Björken! Genom denna skrift hoppas vi att du snabbare

Läs mer

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel.

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel. TRIVSELREGLER Brf Flaggan 9 Beckbrännarbacken 7 Det här bör du veta om föreningens Trivselregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Betala med. autogiro. Få två månader på köpet! För en. vl.se KundCenter VL

Betala med. autogiro. Få två månader på köpet! För en. vl.se KundCenter VL Betala med Få två månader på köpet! autogiro För en bussigare resa! vl.se KundCenter VL 0771-22 40 00 Enkelt och bekvämt Du som reser ofta tjänar på att köpa ett Resekort laddat med ett pendlarkort eller

Läs mer

TRIVSELREGLER Ansvar för ordningen För vem gäller reglerna Vad händer om ordningsreglerna inte följs Har Du frågor

TRIVSELREGLER Ansvar för ordningen För vem gäller reglerna Vad händer om ordningsreglerna inte följs Har Du frågor TRIVSELREGLER Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också

Läs mer

NYBRO BOSTAD Med ett tryggt leende på läpparna. Information till dig som flyttar in

NYBRO BOSTAD Med ett tryggt leende på läpparna. Information till dig som flyttar in NYBRO BOSTAD Med ett tryggt leende på läpparna Information till dig som flyttar in VÄLKOMMEN TILL NYBRO BOSTAD Nybro Bostads AB är ett kommunalt aktiebolag. Vi äger och förvaltar ca 2000 lägenheter samt

Läs mer

ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ORDNINGSFÖRESKRIFTER Brf FLAGGAN 1(6) A Allmänna ordningsföreskrifter Ansvar Trevnad Medlem i Brf Flaggan ska se till att boende i lägenheten och besökare respekterar dessa ordningsföreskrifter. Ta hänsyn till grannar och

Läs mer

Specialstäd i Stockholm AB

Specialstäd i Stockholm AB Renovering av linoleum och behandling med polish. Effektiv metod att renovera ytan på linoleumgolv och på så sätt förlänga dess livslängd. Ger också en bättre och polerbar städyta. Golvet maskinskuras

Läs mer

TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stören 19

TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stören 19 1 TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stören 19 Bifogat finner du uppdaterade trivselregler. Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden Ansvar Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Ordningsreglerna gäller såväl bostadsrättshavare

Läs mer

Rådhusgången och Skolgången Seniorlägenheter

Rådhusgången och Skolgången Seniorlägenheter Rådhusgången och Skolgången Seniorlägenheter Vad är en seniorlägenhet? Att bo i en seniorlägenhet är samma sak som att bo i vilken lägenhet som helst. Om du behöver hemtjänst, trygghetslarm eller någon

Läs mer

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27 HYRESGÄSTGUIDEN Fastighets AB Eric Ekblad Postadress: Box 222, 0 02 Jönköping Besöksadress: Borgmästargränd 1A Telefon: 0-1 8 8 Fax: 0-1 8 89 Mail: info@ekblads.se Jourtelefon: 070-81 9 0 Allmänt Inflyttning

Läs mer