Genomgång av programvaror samt installation.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Genomgång av programvaror samt installation."

Transkript

1 Genomgång av programvaror samt installation. Innehållsförteckning Genomgång av programvaror samt installation...1 Installation Sheetcam...1 Komma igång med sheetcam. Grundinställningar, lägga till verktyg, m.m...6 Skapa ett skärjobb med Sheetcam. Arbeta med beredning...13 Importera DXF...14 Lägga till en skäroperation...17 Beredningsverktyg...22 Installation av MACH Identifiering av portar:...32 Använda MACH Förklaring skärhöjdstyrning:...35 Förklaring knappar för program:...36 Aktivera maskinen:...37 Fliken settings:...38 Ladda in ett program och starta en skärning:...39 Installation Sheetcam Denna guide kommer att gå igenom det grundläggande i programmen du behöver för att kunna köra din första skärning.

2 Börja med att köra installationsfilen från Installationsmappen som ligger på skrivbordet. Denna rekommenderar vi att ni också kopierar över till ett USB minne tillsammans med manualerna.: Välj språk English och kör sedan installationen: När installationen är slutförd kommer programmet att starta. Du möts då av denna vy där du ska bestämma vilka enheter programmet ska jobba med, enligt bilden nedan:

3 När du har kontrollerat så det är rätt enheter enligt bilden ovanför trycker du på Next. Du ska nu välja maskintyp vilket ska vara en JET Cutting : Välj Jet cutting machine och tryck på Next.

4 I nästa flik ska du välja vilken postprocessor du vill använda. Tryck på knappen import post och leta sedan upp mappen Post i konfigurationsmappen som ligger i insallationsmappen. I denna mapp ligger en postprocessor som heter CTP Plasma. Välj att öppna denna. Sedan ska licensen in också, licens filen heter license.camlic och ligger under licenser i installationsmappen: Inne i Sheetcam under fliken Help finns Install llicens file. Tryck på den och leta sedan upp licensen license.camlic.

5 Tryck på Open. Programmet kommer nu vilja starta om för att aktiveras. Under Help finns också en knapp som heter About där du kan se att programmet är aktiverat som det ska.

6 Komma igång med sheetcam. Grundinställningar, lägga till verktyg, m.m. När du öppnar Sheetcam möts du av denna vy: Det bruna till höger är arbetsytan på maskinen. Det första vi måste göra är att specificera maskinens storlek under fliken Options-machine hittar du detta fönster: Här specificerar du hur stort bordet är i X-led och i Y-led. I exemplet är det ett CTP Måtten är 2500x1250 för CTP2500 samt 3000x1500 för CTP När Sheetcam gör sina skärfiler måste den veta mer om maskinen. Postprocessor har vi redan valt

7 vid installationen med är bra om man vill ändra något eller missade att lägga in postprocessorn vid installationen. Det görs under denna flik som också ligger under Options-machine: Postprocessorn CTP PLASMA är den vi ska använda oss av. Under Job options som finns under Options-Job options sätter du in storleken på Arbetsstycket. Detta är inte alltid nödvändigt men kan vara bra för att se hur skärningen passar in på plåten som ska användas.

8 Jag har i detta exempel satt plåtens storlek till samma som maskinens arbetsyta. Under Options-application options finns fliken UNIT där du ställer in vilka enheter du vill att maskinen ska använda. Detta exempel är gjord för metriska mått.

9 Om något av verktygsfälten felas kan man plocka fram dom via fliken View. Dom fälten vi behöver är Parts, Layers, Tools och operations.

10 Nu ska vi lägga till ett lämpligt skärverktyg i maskinen. Under Tools-New jet cutting tool kan vi skapa olika verktyg med olika parametrar för matning, skärhöjd, skärspalt, pierce höjd mm. Verktygen hamnar sedan i Tool table.

11 Vi lägger in önskade värden för skärmaskinen: Type =Plasma Kryssa ur boxen Automattically generate name. Välj att namnge verktyget. Rekommenderat namn ex 10mm svart plåt 65A munstycken Kerf width= bredd på skärsnittet. Detta värde finns i Hypertherms manual Feed rate= matningshastighet, rekommenderat värde finns i Hypertherms manual Pierce delay= genomslagstid, rekommenderat värde finns i Hypertherms manual Pierce height= genomslags höjd, rekommenderat värde finns i Hypertherms manual Plunge rate= hastighet mellan genomslagshöjd till skärhöjd= 2000mm för våra maskiner Cut height= skärhöjd, rekommenderat värde finns i Hypertherms manual Pause at end of cut= paus vid skärningens slut= normalt 0 Dessa är grundvärden varav vissa kan manipuleras senare när skärjobben definieras. För att behålla dina verktyg är det viktigt att du sparar Tool table:

12 Välj att spara över den gamla tabellen eller ge din tabell ett nytt namn. Tabellen laddas automatiskt nästa gång du startar Sheetcam. Skapa ett skärjobb med Sheetcam. Arbeta med beredning Nu ska vi påbörja en skärning med programmet. Vi börjar med en DXF-fil. För att skapa en DXF krävs nån form av CAD-system. Har ni redan ett system som hanterar DXF så kör med det. Annars kan vi rekommendera gratisprogrammet draftsight, Draftsight är väldigt likt Autocad och känns snabbt igen av den vana Autocad användaren. Tips: Under Help-Help Window finns en utmärk hjälpfunktion där du kan få Sheetcams olika funktioner förklarade.

13 Tips: Vill man använda sig av pierce för att skapa borrpunkter på plåten är det nödvändigt att lägga till punkter i hålen. Det gör man i Autocad eller i draftsight med kommandot POINT Exempel på hur en DXF-ritning kan se ut: Korsen representerar pierce punkterna. Importera DXF Nu när vi har kommit såhär långt är det dags att importera DXF filen vi har med som exempel. Detta görs genom att göra en import drawing:

14 Välj önskad DXF fil och tryck på Öppna.

15 I fönstret nedan som dyker upp kan du välja var ritningen ska placeras på arbetsytan samt vilken enhet ritningen är gjord i. Tryck sedan på OK Nu kommer ritningen att placeras på arbetsytan.

16 Lägga till en skäroperation Nu ska vi lägga till skäroperationerna. Nere till vänster finns en ruta som heter operations. Där trycker du på knappen som heter Create a new jet cutting operation. Tips: Om du bara vill ha ett genomslag får du välja Create a drilling operation istället. Det betyder borr operation. Sen väljer du plasman som verktyg samt det lager du har lagt borrpunkterna i. Längst ner till vänster finns en ruta för skäroperationerna. Tryck på knappen Create a jet cutting operation.

17 Här ställer man in alla parametrar för skärjobben. Contour method. Här väljer du inside offset om snittet ska ligga på insidan om cad linjen. Eller outside offset om den ska ligga på utsidan. Tips: Om outside offset är valt och detaljen har en inner kontur samt en ytterkontur kommer den lägga offsetten rätt själv. Layer: Här väljer du det lager du vill skära Tool. Väljer du verktyget som passar materialet du tänkt skära i. Dessa verktyg gjorde vi under Komma igång med Sheetcam avsnittet tidigare. Feed rate; Matningshastighet. Plockas in automatiskt från vertygstabellen man kan ändras här också om man vill. Max chain length. Om du har problem med intermittensen på plasman kan man begränsa längden på varje körning. Offset och lead in open paths används om du har konturer som inte är slutna. Exempelvis ett rakt streck. Reverse cut direction används för att få rätt riktning på vissa skärningar. Snittet blir bäst till höger om skärriktningen därav ska alla innerkonturer skäras motsols och alla ytterkonturer medsols. Lead in och Lead out betyder att plasman startar utanför biten och sedan går in till konturen Det är att föredra då starten skapar ett hål som är lite större än snittet. Det finns olika alternativ för hur den ska göra detta.

18 Loop sharp corners: Istället för att köra tvärt runt ett hörn kan man välja att göra en triangel eller en loop runt hörnet. Material thickness: har ingen betydelse för vår maskin då den nollar mot arbetsstycket vid varje skärstart. Use Code snippet. Används om användaren gjort egna procedurer för hur programmet ska lägga upp skärningen. Överkurs När du gjort alla dina val så trycker du OK. Nu kommer Sheetcam markera att en skäroperation är tillagd. Det färdiga resultatet ska se ut likt detta. Man kan se alla skärvägar och var plasman börjar och slutar. Det som nu återstår är att göra själva skärkoden. Det är postprocessorn som gör koden. Koden kan man öppna med notepad eller liknande program för att se hur den ser ut. Välj File-Run post processor Spara skärfilen på lämplig plats. Jag brukar spara på en USB-sticka då jag inte använder samma dator för CAD och Sheetcam som jag kör bordet med sen i Mach 3.

19 Jag rekommenderar starkt att man tar sig tiden och läser igenom orginalmanualen till sheetcam: för att förstå vad dom olika kommandona betyder. Många kommandon är detsamma för alla system som jobbar med G-kod men vissa skiljer sig mellan olika post processorer. I sheetcams manual finns alla beskrivna. När man väl har lärt sig detta kan man väl i Mach3 göra förändringar såsom matningshastigheter mm. för att anpassa skärningen utan att behöva öppna filen igen i sheetcam. Det färdiga resultatet i Notepad bör likna detta: Som synes kan det bli hundratals rader med kod-beroende på geometrin. En enkel fyrkant blir endast ett par rader men ritningar med mycket friformade linjer blir en väldig massa kod. Nu är vi färdiga för att köra denna skärning i Mach 3. Beredningsverktyg Det finns olika beredningsverktyg

20 Muspekaren är den som används till det mesta. Om du använder något av de andra verktygen måste du byta tillbaka till muspekaren innan du kan exempelvis lägga till en operation. S (Start) används för att flytta eller byta ordning på skärstarterna, För att flytta skärstarten får man först välja rätt operation om man har lagt till flera. Dessa ligger i rutan där vi la till skäroperationerna från början. Genom att högerklicka kan man få upp olika val för verktyget. Under exempelvis properties kan man välja ordning på skärstarten m.m.

21 C (Kontur) används för att flytta konturer till andra eller nya lager. Genom att högerklicka på en kontur kan man flytta geometri och skapa nya lager. En sluten kontur bildar en geometri. Det kan vara lämpligt att lägga hål och innerkonturer i egna lager då det kan vara en fördel att skära dessa med långsammare matningshastighet. Verktyget med pilar (nesting) används för att flytta runt detaljen samt kopiera m.m.

22 Har du detta verktyget aktiverat kan du släpa runt detaljen. Högerklickar du får du upp massa olika alternativ. Exempelvis multiple duplicate som betyder flera kopior. Trycker du på detta kommando kan du placera ut så många detaljer du känner för av samma sort i ett svep. De andra verktygen används normalt sett inte vid plasmaskärning. För mer info se Sheetcams egna manual. Arbeta med flera parter i samma beredning Man vill gärna kunna lägga in flera parter i en och samma beredning. För att göra detta måste man först göra en individuell beredning av varje part. File import drawing. Importera en ritning som vanligt. Sedan tar du File SAVE PART AS, Väj vart du ska spara parten.

23 Efter detta tar du file create new Job och gör samma för den/de detaljerna du vill skära samtidigt När detta är gjort så skapar du ett nytt job igen. DVS File New Job. Nu trycker du på open part. En gång för varje part du vill ha med i beredningen.

24 Parterna hamnar då ovanpå varandra. Med hjälp av nesting verktyget kan du sedan flytta dessa parter och kopiera dem mm. Sen är det bara att lägga till operationer precis som vanligt.

25

26 Installation av MACH3 Nu när vi har gjort en skärfil i Sheetcam är det dags att kolla igenom Mach3. Mach 3 kan laddas ner på internet på men ligger också på den medföljande Datorn eller USB stickan. Har ni köpt maskin med datorn ligger programmet redan installerat och ni kan skippa denna del. Datorn som ska användas ska vara av stationär typ. Det behöver ha både parallellport samt seriell port. Den ska ha Windows 7 eller Windows XP 32bitars operativsystem. 64 bitars operativsystem stöds inte alls. Se till att alla drivrutiner ock sådant är bra på datorn som ska användas. Vi brukar göra en ren nyinstallation av 32bitar Windows 7 eller Windows XP. Ladda in drivrutinerna samt samt programvarorna. Sen bör den helst inte vara ansluten till internet. Desto renare datorn desto bättre. Installera inga virusprogram eller annat som ligger i bakgrunden sedan i Windows. Installera programmet utan att göra någon egen profil. Samt installera parallellporten. Det första vi måste göra sen är att ladda in inställningarna för att få rätt funktioner och inställningar i systemet. Vi ska även ladda in licens filen om en licens har köpts i samband med bordet. Licenser kan också köpas online på På den medföljande USB stickan finns en mapp som heter konfigurationsfil mach3. I denna mapp finns en fil som heter CNC Prototyping. Kör installationsfilen från skivan: Installera utan att välja profil. Datorn kommer att starta om efter installationen. Släpa sedan in licensfilen som ligger på skivan, filen ska ligga rakt in i Mach3 mappen på C:\Mach3:

27 Därefter ska konfigurationsfilerna in också, vi börjar med konfigurationsfilen CNC Prototyping som ska ligga under C:\Mach3, denna hittar du i konfigurations mappen: Därefter tar vi Screenset filerna CNCP.set som ska ligga under C:\Mach3:

28 Sen ska en mapp CNCP med TIF bilder som ligger på skivan under bitmaps in i C:\Mach3\bitmaps: När detta är gjort ska vi köra installationsprogrammet för Torch height controllern:

29 Välj MP3000-DTHCII or Plazpak-RouterPak Install och kör igenom installationen: På skrivbordet finns en genväg som heter Mach3 Loader. Dubbelklicka på denna och välj sedan CNC Prototyping.

30 Du kommer nu att starta Mach3 med alla inställningar färdiga. Se till att Seriellkabeln är ansluten till COM1 porten på datorn om datorn har fler än en COM-port. Identifiering av portar: Gå in i enhetshanteraren och kolla under fliken portar. Högerklicka på porten och välj egenskaper. Tryck sedan på fliken resurser. Gör likadant med LPT porten och COM porten. Kolla adresserna fyra första siffror/bokstäver.

31 Kolla också att inställningarna för COM porten är korrekta: Gå sedan in i Mach3. Kolla där under Config-ports and pins att de rätta värdena står i port 1. Port 2 ska vara avaktiverad. Under config-plugins kolla också att dessa är enabled och att rätt COM port är vald. Vissa datorer har flera COM portar och då är det viktigt att rätt port är vald:

32 Använda MACH3 När du startar Mach3 Loader och trycker OK kommer du att mötas av denna vy full med symboler och siffror:

33 Förklaring skärhöjdstyrning: TORCH VOLTS visas aktuell spänning på plasmastrålen. I PRESET VOLTS kan du ändra spänningen och på så vis påverka skärhöjden. Värdet för detta finns i hypertherms manual. THC eler skärhöjdskontrollen stängs av/på med knappen THC ON/OFF. Relay Control kan användas för att styra det extra reläet som sitter på ett av styrkorten i elskåpet. Ref X, Ref Y samt Ref Z gör att koordinatbordet körs mot nolläges switcharna och nollar sedan axlarna. Detta bör göras innan varje skärning. Jogga först fram bordet med full hastighet tills du är några centimeter från switcharna och tryck sedan på Ref knapparna. Tryck inte på Ref Z om det inte ligger en plåt i bordet. Z switchen är samma som den switchen som används för att detektera höjden

34 på plåten innan skärstart. ZERO X, ZERO Y, ZERO Z För att positionera dig mot arbetsstycket kör du fram med munstycket och ställer dig i arbetsstyckets nedre vänstra hörn eller på godtycklig plats där du vill nolla. Du kör sedan ner munstycket så det nuddar plåten. När du gjort detta trycker du på Zero X, Zero Y samt Zero Z som alla 3 finns bredvid rutorna som visar positionen. Du har nu nollat koordinatbordets koordinatsystem så det stämmer överens med arbetsstycket. Förklaring knappar för program: Om maskinen stannar pga att exempelvis munstycket sätter igen. Då bör man notera vilken rad man är på. Om man då spolar upp till raden innan senaste skärstart kan man göra en Set next Line och starta om från den punkten. Detta kan spara mycket material när problem inträffar.

35 Aktivera maskinen: För att aktivera bordet trycker du först RESET och sedan Enable Motion eller aktivera motorer. Motorerna ska då aktiveras. Varje gång programmet är färdigkört eller du har aktiverat reset så måste Enable motion aktiveras för att ge ström till stegmotorerna. Detta är gjort för att minimera värmen i stegmotorerna som annars ligger med hållmoment konstant då det är lätt att glömma bort att avaktivera motorerna efter slutförd skärning.

36 Fliken settings: Under fliken Settings kan du ställa dels max ändring i Z som THC styrningen får ändra. Ställ detta högt. Kan gott vara +/- 50mm. THC rate ställer in fördröjningstid. För låg fördröjningstid kan göra att Z axeln kommer i självsvängning. Detta värde bör ligga på 10 på dessa maskiner. Slow Jog Rate. Finns nere i högra hörnet. Jdetta är perfekt om man vill skära med bordet manuellt. Man ställer med detta värde in procentuell matning i förhållande till max matning.

37 Ladda in ett program och starta en skärning: För att ladda ett skärprogram så väljer du File-Load G-code. G-koden laddas då upp. Efter att du har positionerat in munstycket och nollat axlarna enligt instruktionerna ovan så är det bara att trycka på RUN. Maskinen kommer nu att skära ut din detalj om allt är gjort korrekt! Lycka till med era skärningar!

Börja med att köra installationsfilen från skivan: Välj språk och starta sedan installationen:

Börja med att köra installationsfilen från skivan: Välj språk och starta sedan installationen: Genomgång av programvaror samt installation. Snabb guide genom CAM programmet Sheetcam Denna guide kommer att gå igenom det grundläggande i programmen du behöver för att kunna köra din första skärning.

Läs mer

Optoisolerat USB Utgångskort

Optoisolerat USB Utgångskort Optoisolerat USB Utgångskort [USB-4X-BOB] Optiskt isolerat USB utgångskort för att enkelt koppla datorn till din CNC-styrning Anslutning USB. Styr upp till 4st axlar Utgångar: 16st + 1st PWM utgång Ingångar:

Läs mer

Rev 2. Manual för handterminal

Rev 2. Manual för handterminal Rev 2. Manual för handterminal Förord Tack för visat förtroende för våran produkt. Handterminalen ansluts till ledig USB port. Anslut aldrig via hub eller annan delad anslutning pga terminalen behöver

Läs mer

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1.

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1. Användarmanual för GPSTrack-programvara Ladda ned GPS-loggerdata från GPS-locatorn.Anslut GPS-locatorn till datorn med USB-kabeln.. Obs! : Använd USB-kabeln som medföljer GPS-locatorn. Om du använder en

Läs mer

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator.

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator. Navirad User Tool 3,7 Manual för GPS 1 Easy, GPS 2, GPS 4 samt Navirad Elite. Du kan ladda ner programmet från följande websida: Leta upp fliken Download och följ instruktionerna. http://www.tmobilteknik.com

Läs mer

Snabbguide till GC160203. Dessa delar ska finnas med i kartongen när du får din Craft Robo skärplotter. Kontrollera att så är fallet.

Snabbguide till GC160203. Dessa delar ska finnas med i kartongen när du får din Craft Robo skärplotter. Kontrollera att så är fallet. Snabbguide till GC160203 Dessa delar ska finnas med i kartongen när du får din Craft Robo skärplotter. Kontrollera att så är fallet. Delar som ska finnas i kartongen tillsammans med Craft ROBO skärplotter.

Läs mer

Manual SIGNUMERIC. För Richter maskiner

Manual SIGNUMERIC. För Richter maskiner Manual SIGNUMERIC För Richter maskiner 1. Systemkrav 2. Installation Signumeric 3. Filhantering 4. Funktioner 5. Objekt management 6. Modifiera ett objekt 7. Skapa objekt 8. Skapa variabler 9. Text koppling

Läs mer

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING Innehållsförteckning Justera storlek och antalet decimaler för måttsättning...2 Ändra färg på ritningselement...4 Justera färg för ett enskilt element genom att byta

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

På servern För att registrera och köra en Topocad 17 nätverkslicens krävs att man installerar den senaste Licensservern

På servern För att registrera och köra en Topocad 17 nätverkslicens krävs att man installerar den senaste Licensservern Installationsanvisning Topocad nätverkslicens Denna installationsanvisning gäller för Topocad nätverkslicenser från version 17 och senare och beskriver hur man registrerar en Topocad licens på en server

Läs mer

Installationsguide ELCAD 7.10

Installationsguide ELCAD 7.10 Installationsguide ELCAD 7.10 Innehållsförteckning Inledning... 2 Installation av ELCAD 7.10... 2 Viktiga nyheter om installationen... 2 Före installationen... 2 Ladda hem internationell version... 2 Ladda

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Installation av atmel Studio på mac / linux

Installation av atmel Studio på mac / linux Installation av atmel Studio på mac / linux Den här installation kommer gå igenom hur man installerar och ställer in Virtual Box för att kunna köra Atmel Studio på Windows. För att kunna köra den senaste

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Installation av GeoSuite Presentation Fält

Installation av GeoSuite Presentation Fält 2008-02-28 Installation av GeoSuite Presentation Fält GeoSuite Presentation kan fås som fältlicens utan USB-nyckel. Principen är att licensen installeras på samma sätt som en licensserver. 1. Börja med

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens)

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Denna manual hjälper dig att installera StruSofts licensserver, hämta ner dina licenser via webupdate samt kontrollera att licenserna finns

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager ANVÄNDAR MANUAL SESAM 800 RX MC Manager Åkerströms Björbo AB Box 7, SE-780 45 Gagnef, Sweden street Björbovägen 143 SE-785 45 Björbo, Sweden Phone +46 241 250 00 Fax +46 241 232 99 E-mail sales@akerstroms.com

Läs mer

Innehåll i detta dokument

Innehåll i detta dokument Läs igenom hela dokumentet innan du startar. Kopiera över allt på CD-skivan till din hårddisk. Din dator kommer behöva startas om en gång vid installationen av CodeSys. Du måste ha rättigheter att installera

Läs mer

En guide i Marratech. IKT-pedagogiskt centrum. Telefon: Högskolan Dalarna.

En guide i Marratech. IKT-pedagogiskt centrum. Telefon: Högskolan Dalarna. En guide i Marratech I denna guide beskrivs hur man laddar hem och installerar Marratech, använder programmet samt information om headset och webbkamera. Skapad: 2008-06-18 Version: 1.4 1 Hur laddar jag

Läs mer

1(15) Bilaga 1. Av Projekt Neuronnätverk, ABB Industrigymnasium, Västerås Vt-05

1(15) Bilaga 1. Av Projekt Neuronnätverk, ABB Industrigymnasium, Västerås Vt-05 1(15) Bilaga 1 2(15) Neuronnätslaboration Räknare Denna laboration riktar sig till gymnasieelever som går en teknisk utbildning och som helst har läst digitalteknik samt någon form av styrteknik eller

Läs mer

Marking System Software Easy to use and freedom of choice INSTALLATIONSGUIDE. Printer cab, FLEXIMARK Software

Marking System Software Easy to use and freedom of choice INSTALLATIONSGUIDE. Printer cab, FLEXIMARK Software Marking System Software Easy to use and freedom of choice INSTALLATIONSGUIDE Printer cab, FLEXIMARK Software 1. Installera Skrivare. 1. Se ALLTID till att din dator har de senaste uppdateringarna ifrån

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

En kort introduktion till. FEM-analys

En kort introduktion till. FEM-analys En kort introduktion till FEM-analys Kompendiet är framtaget som stöd till en laboration i kursen PPU203, Hållfasthetslära, och är en steg-för-steg-guide till grundläggande statisk FEM-analys. Som FEM-verktyg

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen.

Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen. CADCAM-it Toolbox 2011 Installationsanvisning - Installation - Licensregistrerting - Avinstallation 1. Installation Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen. Avinstallera

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Konturbearbetning 1. Innehåll

Konturbearbetning 1. Innehåll Konturbearbetning Innehåll. 3D-Detalj Separerade entiteter... 2 2. 3D-Detalj Öppen kurva... 9 3. 3D-Detalj Sluten kontur... 3 4. 2D-Detalj Sluten Kontur... 2 Konturbearbetning 2. 3D-Detalj Separerade entiteter

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra Kom igång med Etikettskrivaren Följande är en lathund över de installationer/inställningar som behöver göras i ditt operativsystem för att skrivaren ska fungera fullt ut. Vi utgår ifrån att du har en skrivare

Läs mer

Programinstallation Datorbaserat handsmörjningssystem

Programinstallation Datorbaserat handsmörjningssystem Programinstallation Datorbaserat handsmörjningssystem ASSALUB AB - 1 - www.assalub.se ASSALUB AB - 2 - www.assalub.se I26101-S-11.02 Innehållsförteckning 1 SYSTEMKRAV... 4 2 INSTALLATION... 5 2.1 Inkopiering

Läs mer

Artikelnummer: BRUKSANVISNING MultiSwitch 2 kontaktlåda med USB. funktionsverket

Artikelnummer: BRUKSANVISNING MultiSwitch 2 kontaktlåda med USB. funktionsverket Artikelnummer: 145685 BRUKSANVISNING MultiSwitch 2 kontaktlåda med USB funktionsverket Om MultiSwitch 2 MultiSwitch 2 är en kontaktlåda som ansluts via USB till din dator. Du kan koppla in upp till sex

Läs mer

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT)

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) För att genomföra migrationen till UOCT bör ditt konto ha det nya utskriftssystemet Unifaun OnlinePrinter (UOP) aktiverat.

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Setup av Net-Controller DS202 Installation av programvara Stoppa in Axbase CD n i din CD-spelare. När skivan startat installationsprogrammet klickar

Läs mer

Chaos desktop installationsmanual. Version 8.0

Chaos desktop installationsmanual. Version 8.0 Chaos desktop installationsmanual Version 8.0 Innehållsförteckning Systemkrav för Chaos desktop 8.0... 3 Singellicens... 4 Installera Chaos desktop... 4 Registrera licens... 6 Manuell registrering... 7

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Installation och aktivering av Windows 7

Installation och aktivering av Windows 7 Installation och aktivering av Windows 7 0. Innan du börjar installera Windows 7 Innan installationen bör du kontrollera om datorn har de nödvändiga förutsättningarna för att kunna köra Windows 7 med hjälp

Läs mer

PM 2007-12-05 Dokumentation

PM 2007-12-05 Dokumentation Installation av Cadcorp SIS Installerat program innehåller dessa moduler: Map Browser Map Reader Map Viewer Map Manager (ingår i Aveny Karta Manager) Map Editor (ingår i Aveny Karta Editor) Map Modeller

Läs mer

MANUAL. FÖR ADMINISTRATION AV e TRUCK

MANUAL. FÖR ADMINISTRATION AV e TRUCK MANUAL FÖR ADMINISTRATION AV e TRUCK Innehåll Logga in... 3 Översikt... 4 Kurs...4 Register...4 Kurstillfällen... 5 Skapa kurstillfälle...5 Redigera kurstillfälle...5 Ta bort ett kurstillfälle...6 Bokningar...

Läs mer

Installation av VDI för PC TIPS! Skriv ej ut använd hellre ipad. Nya lathundar publiceras regelbundet Version 1.0

Installation av VDI för PC TIPS! Skriv ej ut använd hellre ipad. Nya lathundar publiceras regelbundet Version 1.0 Hitta vilken Datortyp du har Innan installationen kommer du få att välja vilken Datortyp din dator har. Det kan vara bra att ha kontrollerat det innan du börjar med installationen. Notera att du skall

Läs mer

Svensk version. Inledning. Maskinvara. Installation i Windows 98SE. PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card

Svensk version. Inledning. Maskinvara. Installation i Windows 98SE. PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card. Med detta kort kan du enkelt lägga till

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.31

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.31 Instruktion för installation av etikettskrivare 2.31 1/20 Dokumenthistorik: Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2017-10-20 Jonte Rydberg Första utgåva 1.7 2018-11-08 Jonte Rydberg Uppdaterat info för

Läs mer

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO Ingående delar I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem Väska för att transportera IDEA-SOLO Handkontroll, ett alternativ för zoomning istället för tangentbord, eller då kameran används

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Bruksanvisning Brother Meter Read Tool

Bruksanvisning Brother Meter Read Tool Bruksanvisning Brother Meter Read Tool SWE Version 0 Copyright Copyright 2017 Brother Industries, Ltd. Med ensamrätt. Innehållet i det här dokumentet kan ändras utan föregående meddelande. Programvaran

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Reviderad 2008-01-22. Servicemanual Foxguard Alkolås A1,A2 och A3

Reviderad 2008-01-22. Servicemanual Foxguard Alkolås A1,A2 och A3 Servicemanual Foxguard Alkolås A1,A2 och A3 1 Innehållsförteckning Sidan Kalibrera Foxguard Alkolås A1...2 Kalibrera Foxguard Alkolås A2 & A3....5 Installera och konfigurera USB-converter 8 Installera

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Användarmanual och Installationsguide

Användarmanual och Installationsguide Användarmanual och Installationsguide Innehåll 1.0 Introduktion 3 2.0 Systemkrav 3 2.1 Tsunamis Navigator 3 2.2 Pocket Sailor 3 3.0 Installation 4 3.1 Tsunamis Navigator 4 3.2 Pocket Sailor 5 4.0 Sjökort

Läs mer

Installationsguide. Innehållsförteckning

Installationsguide. Innehållsförteckning Installationsguide Innehållsförteckning Installation av ELCAD 7.6.0 3 Viktiga nyheter om installationen 3 Steg 1: Kontroll av operativsystem 5 Steg 2: Installation av ELCAD 7.6.0 Svensk version 6 Steg

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Design Collaboration Suite

Design Collaboration Suite Design Collaboration Suite 2012 IRONCAD IRONCAD DRAFT INOVATE NLM- Network License Manager LICENSAKTIVERINGSGUIDE Innehållsförteckning Viktig information innan installation 1 Installation av NLM- Network

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Installera USB-adapter

Installera USB-adapter Installera USB-adapter i Windows 7 Har du Windows XP, hitta installationsanvisningar på www.intab.se under kundsupport, vanliga frågor. OBS! Innan du påbörjar installationen sätt i din USB-kabel i datorn.

Läs mer

Svensk version. Inledning. Maskinvara. Installation i Windows 98SE. PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card

Svensk version. Inledning. Maskinvara. Installation i Windows 98SE. PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 2 Port Serial PCI Card. Med detta kort kan du enkelt lägga till två seriella portar till din dator.

Läs mer

VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7

VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7 VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7 Följ instruktionen nedan för att sätta upp och använda 3T-PPTP. Innan du gör detta så måste du dock först kontakta internsupport för att få ett användarnamn

Läs mer

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 1/17 Dokumenthistorik: Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2017-10-20 Jonte Rydberg Första utgåva 1.7 2018-11-08 Jonte Rydberg Uppdaterat info för

Läs mer

Sirius II Installation och Bruksanvisning

Sirius II Installation och Bruksanvisning Sirius II Installation och Bruksanvisning Innehåll 1. Introduktion... 2. Installation av Sirius II programvara... 3. Anslutning Data Linker interface.... 4. Sirius II funktioner.... 5. Bruksanvisning....

Läs mer

SwemaMultipoint Bruksanvisning

SwemaMultipoint Bruksanvisning SWEMA AB Pepparvägen 27 123 56 FARSTA Tel: +46 8 94 00 90 E-mail: swema@swema.se Hemsida: www.swema.se SwemaMultipoint Bruksanvisning ver. JU20190424 1. Introduktion SwemaMulitipoint är en mjukvara för

Läs mer

Bearbetning av 2D-Detalj

Bearbetning av 2D-Detalj Bearbetning av 2D-Detalj I princip så fungerar 2D bearbetning på samma sätt som om den utfördes i 3D. Därför kommer bara en bearbetningstyp att visas med exemplet nedan. Detaljen nedan har skapats i ett

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Baserad på OLA 5.0.0-6 Dokumentversion: 20110601 Författare: Gunnar Svanberg, Järfälla Redigering och layout: Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (25) version

Läs mer

Antares Användning och installation

Antares Användning och installation Antares Användning och installation Sidan 1 av 13 Innehåll 1. Introduktion...... 2. Antares programvara installation...... 3. Antares programvara uppdatering...... 4. Data Linker anslutning... 5. Funktioner...

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Bruksanvisning. Swema AB Tel: 08-940090 www.swema.se. För support och nedladdning av aktuell programvara kontakta: 2006-05 - 01

Bruksanvisning. Swema AB Tel: 08-940090 www.swema.se. För support och nedladdning av aktuell programvara kontakta: 2006-05 - 01 Bruksanvisning För support och nedladdning av aktuell programvara kontakta: Swema AB Tel: 08-940090 www.swema.se 2006-05 - 01 Beskrivning R1 gör exakt vad som krävs av en radonmätare. Vid en radonhalt

Läs mer

LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP

LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP 1. STARTA PROJEKT 3. SKAPA CETRALFIL Starta nytt projekt genom NEW > Tryck på BROWSE > Leta reda på Mallfil LTH i den gemensamma Projektmappen under mappen MALLFIL > Klicka

Läs mer

Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK

Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK 2 Onepix1 1_IFU_MDX Installer 1 0_SE_003 Viktig information... 3 Systemkrav... 3 Om Onepix MDX Installer... 3 Installation av MDX-3 sensordrivrutin... 3 Installation

Läs mer

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 5 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehållsförteckning Att använda programvaran Switch Driver... 3 Installera programvaran Switch Driver... 4 Kontaktanslutning...

Läs mer

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan Quick-Start Manual TempRecord Temprecord är ett välbeprövat system för att ta in mätdata och möjliggöra senare analys av dessa. Företaget har funnits en längre tid på marknaden och borgar för god kvalitet.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Lathund grundkurs datorutbildning

Lathund grundkurs datorutbildning Lathund grundkurs datorutbildning Innehåll: - Skapa mappar i hemkatalogen samt i gemensam mapp - Spara dokument i hemkatalogen eller i gemensam mapp - Spara bilder från ipaden på datorn - Infoga bilder

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

XP-els Kretskortskurs LED DIMMER

XP-els Kretskortskurs LED DIMMER XP-els Kretskortskurs LED DIMMER Författare: Joakim Lundberg Kontrollant: Nils Fredriksson Henrik Tjäder 7 maj 2015 Innehållsförteckning 1 Eagle 1 1.1 Nytt Projekt................................. 1 1.2

Läs mer

Svensk version. Inledning. Innehåll. Specifikationer BT100. Extra specifikationer BT100 S W E E X. C O M. BT110 - Sweex Bluetooth Class I Adapter USB

Svensk version. Inledning. Innehåll. Specifikationer BT100. Extra specifikationer BT100 S W E E X. C O M. BT110 - Sweex Bluetooth Class I Adapter USB BT100 - Sweex Bluetooth Class II Adapter USB BT110 - Sweex Bluetooth Class I Adapter USB Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av denna Sweex Bluetooth Adapter. Med hjälp av denna adapter

Läs mer

Vi visar i denna guide hur man kommer igång med sin nychippade Xbox360. När vi skriver spel i denna guide så menar vi era JTAG/RGH preparerade spel.

Vi visar i denna guide hur man kommer igång med sin nychippade Xbox360. När vi skriver spel i denna guide så menar vi era JTAG/RGH preparerade spel. Grattis till din nychippade Xbox360. Denna guide är framställd av Xboy.se, sprid gärna denna guide, lägg upp på era hemsidor eller bloggar men glöm inte var den kommer ifrån. Var tydliga med att denna

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare

Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare DATORTEKNIK 1A Nätverksskrivare Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare Namn: Datum: Här ska du: Installera skrivare i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer Switch TP-kablar

Läs mer

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET.

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. Att starta ett nytt projekt När du startar Avid kommer Select Project fönstret upp: Istället för att välja

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

Biometria Violweb. Kom-igång-guide. Mars Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av Biometrias tjänster.

Biometria Violweb. Kom-igång-guide. Mars Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av Biometrias tjänster. Violweb Kom-igång-guide Mars 2019 Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av s tjänster. Innehållsförteckning Systemkrav... 2 Administratörsrättigheter... 3 Hur vet

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 3 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången du startar...

Läs mer

Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1

Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Installation av Microsoft Office... 2 Information INFÖR INSTALLATION... 2 Installation av Microsoft Office... 3 Komma igång...

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. Design Collaboration Suite

INSTALLATIONSGUIDE. Design Collaboration Suite INSTALLATIONSGUIDE Design Collaboration Suite 2014 Läs igenom innan Installation! Denna installationsguide hjälper dig genom installationen av programpaketet IRONCAD DCS 2014 och IRONPRO XT. DCS står för

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

1 Den normala kartbilden

1 Den normala kartbilden Innehåll sidnr. 1 DEN NORMALA KARTBILDEN...1 2 KARTA FRÅN AVVERKNINGSPLAN, TRANSPORTORDER OCH FÖRÄDLING/ARBETSORDER...5 3 KARTURVAL FÖR RAPPORTER...6 4 GPS KONFIGURATION....8 4.1 MOBILA ENHETER MED INBYGGD

Läs mer

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 Swema 05 Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 SWEMA AB Pepparv. 27 SE-123 56 FARSTA Tel: +46 8 94 00 90 Fax: +46 8 93 44 93 E-mail: swema@swema.se Hemsida: www.swema.se Innehållsförteckning: 1. Introduktion...

Läs mer

Eclipse. Kort genomgång

Eclipse. Kort genomgång Eclipse Kort genomgång Installation för den som vill ha Eclipse på sin egen maskin Du behöver först och främst ett Java Development Kit (JDK). Om du inte har något, installera JDK 7.0 från http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/

Läs mer

Integration med Vitec Express

Integration med Vitec Express i Softphone Integration med Vitec Express Med s molnväxellösning FrontOffice och Vitecs molnbaserade affärssystem Vitec Express kan mäklare jobba i Vitec och kommunicera med kunder på ett mycket enkelt

Läs mer

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 2014-10-07 Sida 2 av 8 Detta är en installationsanvisning för Adtollo licensserver. Applikationen kan användas till flera av Adtollos

Läs mer