Klubbmaterial. Under denna flik finns diverse material som klubben kan ha nytta av. Rev

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klubbmaterial. Under denna flik finns diverse material som klubben kan ha nytta av. Rev 13-03-13"

Transkript

1 Klubbmaterial Under denna flik finns diverse material som klubben kan ha nytta av

2 Innehåll 1 Nybörjarkurser 2 Kursutbud för klubbar 3 Danser, uppvisningar, festivaler 3.1 Checklista för större danser 4 Danslistan 4.1 Dansanmälan 5 Squaredansklädsel 6 Kom Ihåg 7 Handböcker 8 Ordlista för squaredansare 9 Marknadsföring 9.1 Pressmeddelande

3 1 Nybörjarkurser Materialet är sammanställt av Helle Bernhed, Marie Tjörnhed, Marianne Hjelm samt därefter i viss mån redigerat av arbetsgruppen för Klubbhandboken.. Originaldokumentet finns att hämta på Vad jag bör tänka på som instruktör för en kurs Lokalen Kontrollera ljudet hur låter du hörs du i hela hallen går ljudet fram tillräckligt bra finns anläggning som fungerar eller skall du ha med egen anläggning. Egen mikrofon skaffar du tidigt om du på allvar tänker bli caller. Tänker du använda bandspelare är en med variabel hastighet att föredra. Hur är det med hörslingor och annan hjälp vid problem med hörseln? Påpeka under kursen att för att kunna dansa måste man kunna höra callern. Ta upp att det är omöjligt att följa instruktioner samtidigt som man pratar själv. Just därför är det också otroligt viktigt att callern är TYDLIG, squaren får gärna bryta ihop för att dansarna dansar fel, ALDRIG för att callern är otydligt! Glöm inte heller nämna alla fördelar med squaredans, att det tränar både kroppen och knoppen Lokalen bör vara tillräckligt stor och med ventilation av något slag. Det blir varmt under danslektioner! Om du måste välja är en för stor lokal oftast sämre med en känsla av ödslighet och att det fattas dansare än en där det blir lite trångt. Dessutom tvingas dansarna att hålla ihop squarerna vilket aldrig är fel att lära sig redan under nybörjarklassen. Vad gör du om trots allt större lokal krävs? Vem ordnar/hyr lokalen? Vem ansvarar för att lösa t.ex. dubbelbokningar? Ta reda på detta innan. Finns det brandlarm eller larmade dörrar i lokalen? Lär dig hur larmen fungerar, vilken tid larmet slås på, vart man ringer vid falsklarm osv. Kostnader för onödig utryckning kan bli dyrbar. Hur lätt är det att ta sig till lokalen? Hur är det med parkering gott om plats avgifter? Tänk också på att alla inte har tillgång till bil, fungerar de kommunala kommunikationerna? Callern Som caller måste du göra skillnad på sak och person. Kritik från dansare kan vara riktad mot dansarens egen oförmåga att klara squaredansen, inte mot dig. Dansare kan ha ett uppdämt behov att ifrågasätta och kritisera vilket kan leda till skarpare ordval än vad som var meningen från början. Låt situationen svalna innan diskussionen tas upp igen. Du får aldrig göra narr av en dansare, aldrig peka ut en enskild dansare som gör misstag. I stället kan man generalisera har ALLA någon i höger hand eller ALLA damer ska titta in. Vissa caller hittar en hackkyckling som man pekar ut i syfte att lätta upp stämningen, VAR FÖRSIKTIGT så att dansaren inte trots allt uppfattar situationen som obehaglig. Din förståelse och attityd som caller är jätteviktig!

4 Som caller har du en kunskap som dansaren inte har. Det är inte självklart att dansaren tycker det är enkelt att prata med dig. En del caller står på scenen för att de tycker om sig själva, har kanske svårt att tycka om/arbeta med andra människor eller ser sitt calleruppdrag som en spridning av teknisk information. Om man som caller innerst inne känner att så är fallet så måste man arbeta med sig själv för att förändra sitt sätt att tänka. En caller som har den personligheten ska absolut inte hålla en nybörjarkurs! Större kompetens leder till att dansarna kommer att få en roligare, intressantare kursledare och därmed roligare kurs. Hur kommer du att kompetensutveckla dig själv? Har du funderat över detta och tagit reda på var det finns callerutbildning? Det finns idag både grundläggande caller/ledarutbildning (SLUG) och fortsättningskurs (SACT Callerschool). SACT arrangerar även Clinics med rutinerade caller. SAASDC har i sin regi en utbildning för styrelseledamöter. Genom att gå in på SACT: s hemsida, får man aktuell information om var och när kurserna arrangeras. Som caller måste du berömma dansare, inte påpeka misstagen. Fokus skall vara på det dansaren kan. Du måste presentera din vara: squaredansen, för kunderna = dansarna. Som caller måste du inse dansarnas rätt till okunskap de går på kurs för att lära, inte för att de redan kan! Som dansare tänker man squaredans några få timmar i veckan, som caller tänker du ofta squaredans betydligt mycket mer. Det är också viktigt att förstå att ALLT är nytt för nybörjaren. Det får inte bli en tävlan vem är bäst, du eller de? Dansarna orkar inte lyssna mer än 10 minuter under en inlärningssituation, sedan måste någon annan form av stimulans till. Alla måste ses under en kurs, som kursledare bör du försöka hälsa på alla. Se till att alla får elevbadgar redan i början av kursen. Detta ger dem en identitet och det blir dessutom lättare att lära sig alla namn. Badge hör ju till squaredansarens måsten så det är bra att nybörjaren vänjer sig vid att alltid ha badge. Här påpekas också att alla skall ha badge, inklusive änglar och caller. En viktig sak att lära eleverna under en nybörjarkurs är att det är tillåtet och självklart! att göra fel. Det brukar också uppskattas om instruktören erkänner egna fel (men inte så ofta att eleverna förlorar förtroendet för sin lärare). Om du känner dig misslyckad som caller efter en kurskväll vad kan du lära dig av detta? Har du någon opartisk person, gärna med erfarenhet, närvarande under kurskvällen, kan ni ta upp detta efteråt. Eleverna kanske inte tycker kvällen var så misslyckad, är man helt ny som squaredansare kan Circle Left/Right, Allemande Left och Right and Left Grand vara roligt! Framtagning av inlärnings- och metodutvecklingsmaterial något att tänka på? Förberedelser inför utlärningstillfället, varje call behöver planeras för utlärning så alla dansare får dansa i alla positioner. Hellre längre inlärningstid så rolighetsfaktorn får rum.

5 Vad är viktigt för att starta en nybörjarkurs? (Riktat till klubbledningen) Vilket forum skall diskutera/besluta om nybörjarkurs? Skall det bli en kurs i klubbregi eller finns det en caller som driver egna kurser? Caller/kursledare kontaktas, välj med omsorg. Om klubben har möjlighet bör inte en callerelev ha nybörjarkursen utan en erfaren caller, som kan se till att eleverna fastnar. Av princip bör inte caller ha kurs i egen regi. Varför? Kursen drivs då helt utan stöd av klubb eller squaredansorganisation. Kursinstruktören får själv skaffa lokal och rekrytera elever. Eleverna får inte den gemenskap som finns inom en fungerande klubb och får inte på ett naturligt sätt inbjudan till danser och andra arrangemang. Det är svårare att se att man är en liten kugge i ett stort maskineri. Dansarna täcks inte heller av Förbundets försäkring, denna täcker squaredansverksamhet samt resa till och från för klubbmedlemmar i svensk klubb ansluten till Förbundet. Av denna anledning ser många klubbar till att nybörjarna snabbt blir medlemmar i klubben. Förbundets STIM-licens täcker inte dessa kurser, callern kan dock skaffa enskild licens genom SACT (för SACT-medlemmar). STIM är kompositörers och textförfattares intresseorganisation. Marknadsföring annonser flyers uppvisningar radio press vem betalar? Vem är ansvarig? Klubbens policy och arbetsfördelning i dessa frågor bör vara tydlig och känd för alla. Om det planeras en prova-på-kväll, skall vi då satsa på inhyrd caller med större erfarenhet/karisma för att trollbinda dansarna? Eller förbereda/träna in kvällens program noga med egen caller. Gemensam pröva på i ett område med fler klubbar är också ett sätt att få ut budskap om squaredanskurser. Fundera på om dansarna kan känna sig lurade om sedan kursledaren inte håller samma klass som den de träffade på pröva på-kvällen. Vad är viktigt för att kunna genomföra kursen? ( detta avsnitt är riktat till klubben/klubbledningen) Tillräckligt stort antal elever för att få ekonomin att gå runt (antalet beroende på kostnader för lokal, caller mm) men se inte bara till nybörjartiden utan ha långsiktiga mål. Nya dansare kan vara en bra investering även om nybörjarkursen inte går med vinst rent ekonomiskt. Tänk också på att en kurs med under ca 10 elever oftast är beroende av hjälp av övriga dansare i klubben för att fylla ut som änglar. Är alla beredda att satsa på en nybörjarkurs? Man måste också ta hänsyn till gamla dansare. Man kan inte kräva att en dansare som kanske dansat Basic i många år glatt ska ställa upp som ängel år efter år. Callern skall göra det han är bäst på, dvs. lära ut call! Delegera gärna andra uppgifter till erfarna dansare/kursvärdar men se till att ledarrollen innehas av callern under kursen. Det får bara finns en instruktör och ingen tvekan om vem det är.

6 Vad är viktigt för att behålla dansarna? (detta avsnitt är riktat till kursledaren) Dansarna måste ha roligt under kurskvällarna, annars kommer de inte tillbaka och om det är en kurs gör det inget om de också lär sig något!, detta sagt av en tidig svensk caller, Johnny Nordström. Dansarna skall behandlas på ett humant sätt - med respekt, humor och insikt. Bästa sättet att få tillbaka dansarna efter jul- och sommaruppehåll skriv till dem och önska dem välkomna till kursstarten. Det visar att någon bryr sig om dem och vill ha dem tillbaka till en ny termin. Hör också av dig till kursdeltagare som varit frånvarande två veckor utan att du vet orsaken. Detta kan delegeras till kursvärd men se till att någon har ansvar för det. Försök följa upp om någon inte kommer tillbaka. Ett telefonsamtal kan vara allt som behövs för att behålla en elev. Gå ner från scenen till dansarnas nivå och försök att växla några ord med var och en varje gång, innan kursen eller under fikapausen, alla tycker om att synas. Använd namn när du tilltalar dansare. Detta är snabbaste sättet att lära sig namnen i en grupp. Under en nybörjarkurs ska styrelse och andra funktionärer, t ex dansråd, komma på besök och presentera både sig själva och klubben. Deltagare i en nybörjarkurs ska få delta i klubbaktiviteter som terminsavslutningar och utflykter för att komma in i gemenskapen. För att bli squaredansare behöver man komma i kontakt med mer än squaredanscallen. Utvärdering uppföljning - ger deltagarna bevis på att någon bryr sig om deras åsikter. Den skall inte vara för lång eller komplicerad att fylla i utan skall snabbt vara klar, då är den dessutom lättare att sammanställa. Gemensam samling över en enkel fika i början av en kurs (alla nivåer) kan underlätta vid konflikter senare. Låt alla presentera sig och redogör för kursens innehåll, tidsplan mm. Eleverna kan också komma med sina förväntningar och önskemål. Det ska finnas en tydlig gärna nedskriven policy för hur man hanterar dansare som, trots att man försökt med allt, inte klarar kursen. Varför inte bjuda in alla klubbmedlemmar till en kväll när ni diskuterar hur ni lämpligast ska hantera detta, sedan tar styrelsen ett policybeslut. Vem som gör vad, talar med dansaren, avgör när det är dags osv. Rekommenderat är att kursledaren och en från styrelsen tar samtalet med dansaren. Det finns risk för att medlemmen blir sårad och ledsen men man måste våga ta dessa konfrontationer, både för dansaren och övriga medlemmars skull. Det blir sällan bättre av att vänta och se! Påpeka vikten av att samarbeta med andra klubbar och att glädjen med squaredans blir så mycket större om man åker ut och dansar med andra! Försök att få dansarna att prata med varandra. Man kan t.ex. ha en uppgift varje kurskväll som de ska lösa tillsammans; inget svårt: en gåta eller dylikt. Det gäller att få dansarna att våga bryta isen.

7 Kursvärd En kursvärd kan hjälpa till med allt det administrativa kursavgifter, namn- och adresslistor, närvaro, utdelning av kurslitteratur osv. Kursvärden kan också vara sekreterare och skriva upp genomgångna call, okända squaredansuttryck under kurskvällarna. Kursvärden kan berätta om allt annat som ingår i en nybörjarkurs (styling, etikett, klädråd, hur gör man på en större dans, danslistor, flyers, historik, olika organisationer mm - se särskild lista nedan). Gör gärna detta under fikapausen och på ett lättsamt sätt så det inte blir för tungt att ta till sig. Värden/värdinnan under en kurs synliggörs. Du själv som caller står på scenen och har en upphöjd position. Värden står på golvet på samma nivå som eleverna. Det är därför lättare att närma sig värden med frågor. Uppgifter för ökad delaktighet kan vara något så enkelt som kaffekokning eller att hjälpa till med städning av kurslokalen. En del skulle aldrig anmäla sig frivilligt till något utan sitter tysta och väntar på att bli tillfrågade. Behöver du hjälp med något så fråga gärna någon av de tysta. Detta fungerar ofta bättre än att fråga rätt ut efter hjälp! Oupptäckta talanger kan väckas till liv. Ta vara på alla vilda idéer, även från jobbiga dansare. Någonstans finns idén som ger något. Sociala bordet hos Vinga YR en uppskattad möjlighet för dansare att få den sociala samvaron även om man inte kan dansa just nu. Sitter man vid detta bord märkt med en speciell duk skall man inte tjatas på även om det fattas en dansare för att få en full square. Även tillfälligt icke-dansande elever kan lära sig något genom att närvara istället för att stanna hemma. Medhjälparens roll (avsnittet riktat till erfarna dansare) Under en kurs har deltagarna rätt att få råd om squaredansklädsel. Ett sätt är att ta med underkjolar som de kvinnliga eleverna får prova en kurskväll. Be dem ta med egna vida kjolar till den kvällen. Be samtidigt klubbens medlemmar komma klädda i squaredanskläder. Planera detta tillsammans med instruktören så han lär ut skirt work och låter eleverna träna. Ha denna kväll innan eleverna har sin första dans utanför kursen. Nämn möjligheter till second hand-köp, ordna kanske ett ställ med squaredanskläder till försäljning. Callern, som alla andra, vill gärna fika med vänner och de man tycker om. De ensamma får aldrig bli sittande utan fikasällskap men det behöver inte vara callerns uppgift under pausen. Ibland behöver callern få sitt eget behov tillgodosett, detta kan innebära fem minuter i ett vilorum utsträckt på en brits. Då blir det din uppgift att ta hand om de nya dansarna. Under kurser där deltagarantalet inte är delbart med åtta, måste någon se till att alla får dansa lika mycket. I vissa klasser fungerar det mycket bra på frivillig basis och alla hjälps åt med utbyten. I andra kurser däremot behövs poliser för uttalanden som jag betalar avgift och skall dansa hörs. Computer cards kan hjälpa till i kurser där det är svårt att få dansarna att byta in de som sitter. Detta är ett system med kort som delas ut till dansarna och sedan läser man av i vilken

8 square man dansar en viss tip (och vilken tip man får vila). Används dock mest på högre nivåer men fungerar även på lägre nivåer vid behov. Änglar Det finns nedskrivna änglaregler. Sätt upp dessa så änglar och elever kan läsa dem. Reglerna är till för änglarna för att läsa att de inte skall vara instruktörer, inte knuffa och dra runt eleverna, och eleverna läser för att de skall förstå vad ängeln har för roll. Prata med änglarna inför varje kursstart om deras roll. Det kan vara värdefullt att ha en Ärkeängel som är ansvarig för änglarna i klubben. Material för Änglakurs är framtaget av Svante Jordeskog, SACT, och Marianne Hjelm, SAASDC. Diskutera i klubben om ni vill ha en speciell kurs för änglar och kontakta då SACT eller SAASDC. Material och hjälpmedel som bör finnas Whiteboard eller blädderblock bör finnas och användas i varje kurslokal. Be någon (kursvärden?) skriva upp genomgångna call. Fördelen med blädderblock är att man kan använda det vid repetition. På nybörjarkurs finns dessutom andra uttryck som bör skrivas upp square up, those who can, right and left, caller, badge, singing call osv. Blädderblock är också utmärkt vid genomgång av t ex. circulates - rita och berätta!. Magnetiska sk checkers - att använda på whiteboardtavlan. Kanske checkers för utlåning under kaffepausen.? Live dansare - som visar hur callet utförs. Kursplan med planering - så de som vill kan förbereda sig inför kommande lektion. Någon gång under en termin kommer nästan alla klasser att gå in i väggen och detta gör det helt omöjligt att lära sig något. Blyertsplanering gör då att kursledaren inte blir bunden av sitt schema utan kan anpassa takten efter klassen. Var öppen för nya lösningar och ge klassen en chans för att få så trivsam stämning som möjligt! Adresslista över kursdeltagare och kursledare delas ut snarast. Kurslitteratur, både på svenska och engelska, skall ingå i kursavgiften på en nybörjarkurs. Den som inte behärskar engelska har svårt för att erkänna det. En lista över praktiska saker att ta upp i början av kursen kan se ut så här (en hel del gäller kurser på alla nivåer): - Dörren låses upp klockan 18 av Anna (presenteras). - Fikapaus mellan 20 och 20.15, det finns kaffe/te att köpa till en kostnad av 5 kr, lägg pengarna i skålen på bordet. Information under fikat så smit inte ut allihop för att röka. - Rökning utanför ytterdörren. Det finns en askkopp där och den skall tömmas. - Toan finns ute i korridoren till vänster. - Squaredansares förhållande till alkohol, aldrig före och under dans, tillåtet på After Party. Detta är bra att ta upp innan det händer någon otrevlig episod. - Sjukvårdslåda med plåster och bamyl finns i förrådet.

9 - För att vi skall kunna dansa här måste stolar och bord plockas undan. Hjälp gärna till med detta och dessutommed att återställa lokalen innan vi går hem. - Eftersom vi dansar i en skolsal byter vi till inneskor. - Klädsel för övrigt är valfritt, helt OK med jeans och T-shirt här under kursen. Det brukar bli varmt! - Är det väldigt stora dammråttor på golvet får vi moppa av golvet efter dansen. Callerns/kursledarens tankar - Jag måste våga ta ledarrollen. - Jag har blivit utsedd av styrelse/mig själv till att hålla kursen. Där ingår inte bara att stå på scenen och lära ut squaredans, ledarrollen är minst lika viktigt och jag är skyldig mig själv och mina klubbmedlemmar detta. - Jag får skratta med dansarna, aldrig åt dem. - Hur hade det känns om jag hade stått på dansgolvet som ny och någon hade skrattat åt mig? - Tänk på att någon dansare kommer för att lämna hemmaproblemen en stund, vill alltså ha roligt. Jag kan inte lösa problemen för honom men väl se till att han får en trevlig kväll och kan glömma för en stund. - Skall jag ta in hjälp utifrån (erfaren dansare i klubben, kanske någon av damerna som gillar att sy) för att hjälpa mig med tips om t.ex. kläder och mönster. - Ju fler som engageras i nybörjarkursen, desto lättare blir det för mig. Dessutom lär nybörjarna känna medlemmarna, vilket leder till att de fortare känner sig hemma i klubben. - Det här känns helt misslyckat, jag vill gömma mig under scenen. Vad gör jag åt det? Nu är det dags att tänka positivt! Dansarna har sällan samma krav på mig själv som jag har. Och uppriktigt sagt; hur illa var det egentligen? Om jag hade hört någon annan caller göra det jag gjorde ikväll, hade jag då tyckt att det var så himla dåligt? - Ikväll kändes det jättebra, jag måste fundera på om jag gjorde något som skiljer sig från tidigare kvällar. - Att jag satt i 20 minuter igår kväll och förberedde lektionen gjorde säkert stor skillnad. Dessutom började jag kvällen med ett riktig lätt tip och avslutade med ett liknande, dansarna verkade verkligen uppskatta att de fick dansa, tjoa och stimma. - Konflikthantering bra att kunna, skall kanske gå en kurs i det? - Jag inser att jag måste våga ta ledarrollen men det är så svårt att veta hur. Först måste jag nog prata med styrelsen om problemet. Jag har hört något om att det finns kurser men var hittar jag dessa? Det kan säkert styrelsen hjälpa mig med. - Inse att olika människor lär sig saker på olika sätt, lyssna se läsa göra. Jag måste lära mig att använda varierande sätt att lära ut för att nå alla. - Callerkurser måste vara bra! Som medlem i SACT har jag möjlighet att gå SACT Callerschool och dessutom delta vid olika Clinics. Klubben ställer säkert upp med ett ekonomiskt bidrag, min ökade kompetens gynnar ju alla! Nybörjarens tankar - Hur kommer jag att trivas i gruppen, tänk om jag känner mig utanför. Låt alla presentera sig under första lektionen, dela ut namn- och adresslista så snart som möjligt, se till att ingen fikar ensam. - Kan jag klara det här jag som är så dålig på engelska?

10 Förklara uttryck som förekommer, se till att svensk översättning av kursmaterialet delas ut till alla. Även ordlistan kan vara till hjälp. - Tänk om ingen vill dansa med mig. Tala om vikten av att alla bjuder upp, även damerna. Man går inte upp i en square utan partner. Squaredans är helt demokratisk och detta bör tränas redan på nybörjarkurser. - Vad svårt det här är, jag kommer aldrig att lära mig det! Försök få deltagarna att våga tala med kursledaren om något verkar krångligt eller svårförståeligt. - Vad bra det kändes i kväll när Anna satte sig hos mig under fikat. En av de viktigaste uppgifterna är att få med de nya dansarna i klubbgemenskapen. - Hoppas någon frågar mig om jag vill hjälpa till med kaffet eller nåt annat. Be om hjälp, många vågar inte erbjuda sig frivilligt. Förutom callen bör nedanstående förklaras och gås igenom under en nybörjarkurs. Det är också viktigt att ständigt repetera även dessa uttryck - Klädsel och badge - 10 Kom ihåg samt bilagan med bakgrundstankar - Squaredansens officiella organisationer - Squaredansens historia - Styling - Emergency Call for Medical Aid (ECMA) - SOS broschyren - Klubbpresentation - Änglaregler - Checklista, för instruktörens planering - Ordlista för squaredansare (kopieras och delas ut till elever)

11 2 Kursutbud för klubbar Seminariet Seminariet är en träffpunkt för samtliga squaredansare i Sverige. Det är ett tvådagars seminarium som arrangeras genom ett samarbete mellan SAASDC och SACT. Seminariet utgår från aktuella frågeställningar som rör squaredans Sverige och helgen består av föreläsningar, seminarier, diskussioner och sist, men inte minst, ett tillfälle för alla squaredansare att träffas, lära av varandra och umgås. Seminariet utvärderas från år till år och efter utvärderingen bestäms det om ytterligare ett seminarium kommer äga rum. SLUG Kursen pågår i två dagar och vänder sig till alla typer av squaredansledare såsom: - Callers - Instruktörer - Klubbordförande - Styrelsemedlemmar - Förtroendevalda Kort sagt, alla som har någon form av ledande roll i en squaredansklubb. Kursen arrangeras gemensamt av SACT och SAASDC. Ett utdrag ur kursplanen: - Squaredansens historia - Vett & Etikett - Hur sprider vi squaredans - Ledaregenskaper - Konflikthantering - Kommunikation - Mikrofonteknik SLUG (Styrelse Ledare Utbildning Grund) ger också behörighet till SACT: s ackreditering av första graden. SLUG-kursen arrangeras på begäran, klubbar anmäler sitt intresse av denna kurs till SACT eller SAASDC. Styrelseutbildningen Kursen är en fördjupning för styrelsefunktionärer med inriktning på föreningsteknik och styrelsearbete. Kursen arrangeras av SAASDC och genomförs under en dag. Ett utdrag ur kursplanen: - Föreningsjuridik - Mötesteknik - Moderna hjälpmedel - Genomförande av större arrangemang Även denna kurs arrangeras på begäran av SAASDC, se ansvarig person att kontakta på

12 3 Danser, uppvisningar, festivaler Att anordna en dans eller festival är fantastiskt roligt och bidrar ofta till en fördjupad gemenskap i föreningen. Det kräver förberedelsearbete vars omfattning varierar beroende på dansens storlek. Här finns tips och kom ihåg baserat på andras erfarenheter av att anordna danser.

13 3.1 Checklista för större danser Organisation Uppbyggnad och ansvar Samarbete med annan förening Personalresurser och bemanningsplan Ekonomi Antal deltagare, bedömning Budget Registrering Sponsorer och lotterier Lokaler Hallar Fördelning av dansnivåer Golvmaterial Ev. allergiproblem Nycklar Hygienutrymmen Kök el dyl. Städning under danstid Klädvård Sjukvård Dekorationer Scener samt övriga dekorationer Ljud, ljus Calleranläggning, samt reservanläggning Ljud- och ljusansvarig Caller Avtal Logi/förtäring/transport (glöm inte att tänka på eventuell partner till callern) Dansprogram Ev. gästcallers Mat, fika, servering Catering, eget Personal Tillstånd för servering Transport Dansdrycker; placering och bemanning Afterparty Innehåll/upplägg Avtal med underhållare/dansorkester Ev. förtäring Marknadsföring Flyers Distribution Skyltning Tillfartsvägarna Inne i och utanför hallarna Utseende och storlek på skyltarna Boende Tillgång till hotell, vandrarhem, masslogi Masslogi Var, antal, hur Säkerhet och ordning Tillgång till dusch och kokmöjligheter Husvagnsuppställning Ström och vatten till husvagnarna Sopor Tillgång till dusch och toa Annonsering Egen hemsida Annonsering i Square-Info Annonsering i utländska Square-Info Utländska föreningar Parkering Bilar och bussar Egna transporter Sjukvård Anställd personal Rutiner om något händer Försäkring Omfattning och kostnad Vilka försäkringar har lokalen Övrigt Entré, dangler, biljett Gäster ickedansare

14 4 Danslistan Klubbar som har tillgång till dator kan nu enkelt själv registrera sina danser genom att logga in på SAASDC: s hemsida Inloggning sker under menyn klubbmaterial. Här kan även dansuppgifterna ändras vid behov. Dansen kan också anmälas genom att e-post skickas till (danslistan@squaredans.se). I undantagsfall med vanlig post till danslisteansvarig, för adress - se hemsidan: Blanketter för ändamålet finns att hämta via menyn blanketter eller i klubbhandboken. Frågor om danslistan skickas till danslisteansvarig - se ovan. Insändande av uppgifter med e-post innebär samtidigt ett godkännande av publicering av lämnade namnuppgifter enligt Personuppgiftslagen.

15 4.1 Dansanmälan Swedish Association of American Square Dance Clubs Om ni önskar få en dans införd i danslistan skall denna blankett fyllas i och sändas in. Ta kopior av blanketten så att ni har till nästa gång! Anmälan kan även ske via e-post. Se vår hemsida, under danslista. Följ de exempel som finns där. Detta är en nyanmälan Detta är en ändring Det skall tydligt framgå vari ändringen består. Bäst visas detta genom att skicka in en kopia av anmälan med ändringen införd med rött. Veckodag, datum Tid kl kl Program Ort Lokal Klubbens namn Dansens namn* Kontaktperson (1) Telefon Caller Övrigt *) Ange helst namn på dansen endast om det är ett årligen återkommande flerdagarsevenemang för ett större upptagningsområde! En anmälan skall göras för varje evenemang. För evenemang som sträcker sig över flera dagar kan blanketten kolumnindelas om olika tider och program gäller för de olika dagarna. Endast anmälan från arrangerande klubb godtas. Underskrift Insänds till danslisteansvarig, se adress på

16 5 Squaredansklädsel Traditional Innebär långärmad skjorta för män, squaredanskjol med vid underkjol för damer, westernstyle på kjolar (långa, vida). Proper Ovanstående samt kortärmad skjorta för män samt långbyxor för damer. Casual Förklaras lättast med Kom som du är, den vanliga klädseln på sommardanser och kurskvällar. Dessutom är squaredanskläder/aldrig fel. Hatt Hatt är en vanligt förekommande accessoar bland dansare. Hatten bör dock tas av under dansen/tippet då den kan vara i vägen när vissa call skall utföras. Ograduerade dansare Det är upp till den enskilda klubben att bestämma om squaredanskläder får bäras av ograduerade dansare eller inte. Badge En personlig namnskylt försedd med dansarens namn och klubb. Badgen skall alltid bäras synlig vid squaredansarrangemang. En badge erhålls, ibland mot avgift, efter att dansaren blivit graduerad. En dansare som går nybörjarkurs får ofta en tillfällig badge med tillägget classmember.

17 6 Kom Ihåg Januari - Har klubben betalt årsavgiften för föregående år? Senast april - Har klubben haft årsmöte och registrerat följande uppgifter på SAASDC:s hemsida: kontaktperson, ordförande, adresser, telefonnummer, mobilnummer samt e-postadresser? Detta görs med klubbens inloggningsuppgifter. I undantagsfall om tillgång till Internet saknas, sänd informationen till SAASDC:s sekreterare. - Har stadgeändringar skickats till SAASDC? (skickas digitalt till förbundets sekreterare) Senast maj - Har klubben utsett representanter som fått stämmohandlingarna till SAASDC:s årsstämma? - Stämmohandlingarna finns tillgängliga på SAASDC:s hemsida. Augusti - Squaredansens dag firas traditionsenligt sista lördagen i augusti. Oktober - Har klubben uppdaterat sina registreringsuppgifter angående: antal medlemmar och deras åldrar, kursnivåer, nybörjare och nybörjarkurser, klubbcallers, instruktörer mm på SAASDC: s hemsida? Skall vara SAASDC tillhanda senast 1 november. Året om - Har någon skrivit och skickat in en trevlig artikel till nästa Square-Info? Deadlines se aktuell Square-Info.

18 7 Handböcker SAASDC tillhandahåller diverse kursmaterial att använda i föreningarnas verksamhet. Läs gärna sidan klubbinformation som återfinns i varje nummer av Square-Info, där står det specificerat vad som finns tillgängligt att beställa samt vem det beställs hos. Samma information finns även på under fliken beställningar. Leveranstid Räkna med minst tre veckor. Leveransvillkor Frakt och emballagekostnader tillkommer.

19 8 Ordlista för squaredansare Badge Basic Board Member Breaka Caller En personlig namnskylt försedd med dansarens namn och klubb. Badgen skall alltid bäras synlig vid squaredansarrangemang. En badge erhålls, ibland mot avgift, efter att dansaren blivit graduerad. En dansare som går nybörjarkurs får ofta en tillfällig badge med tillägget classmember. Det program som lärs ut under nybörjarkurser. Styrelseledamot. Squaren bryter samman av någon anledning. Dansledaren som talar om vad dansarna skall göra. CALLERLAB Internationella callerorganisationen som står bakom programlistor, definitioner och styling av olika call. Convention DBD Definition Etikett Flyer Formationer Handfattning Lines vid sammanbrott En större dans under flera dagar. I Sverige anordnas Convention en gång om året i samband med Förbundets årsmöte. Dance by Definition, att dansa genom att följa definitionerna för varje call. Lär man sig detta från första början behöver man inte lära om call när man dansar högre nivåer. Beskrivning hur ett call skall genomföras. Samma definition kan användas från många olika uppställningar av dansare. Hur vi uppför oss inom squaredansverksamheten, både på och utanför dansgolvet. Flygblad, ofta med information om danser eller kurser. Hur dansare står på golvet0, lines, waves, circles osv. Hur dansarna möts i olika uppställningar och rörelser, viktigt även för skaderisken. Akta tummar och axlar! För att snabbt komma igång med dansen igen gör man en square up och sedan tar head lady sin corner i höger hand och bildar lines på sidopositionen. Med hjälp av callern kan man sedan dansa igen.

20 Moderklubb Nivåer One Night Stand Petticoat Pettipants Pilotsquare President Prova på SAASDC SACT Shufflestep Man kan tillhöra flera klubbar men bara en moderklubb. Moderklubb är den klubb som bl a rapporterar dansarens medlemskap till Förbundet samt betalar medlemsavgift för dansaren till Förbundet. CALLERLAB har bestämt olika listor med call som skall kunnas på de olika nivåerna/dansprogrammen, B, M, Plus osv. Samma sak som prova på och inget annat. Den vida underkjol som hör till traditionell squaredansklädsel. De spetsförsedda byxor damerna bär under de vida squaredanskjolarna. Den square som callern har som sin nyckel när han sightcallar. Ordförande. De flesta nybörjarkurser inleds med en prova på-kväll utan avgift och bindande anmälan. Swedish Association of American Square Dance Clubs, den svenska dansarorganisationen, kallas allmänt Förbundet. Swedish Association of Callers and Teachers, den svenska caller- och instruktörsorganisationen. Ett släpande steg som är typiskt för squaredans. Sight Callings Callern har inga inlärda callföljder utan tittar på golvet och ser hur dansarna står. Skirt work Damernas arbete med kjolen i vissa call. Sommarkurser Ordnas ofta veckovis för olika nivåer t.ex. på Böda, Öland. Square up Square-Info Styling Ängel Ställa upp i squarer, fyrkanter, för att kunna börja dansa. Tidning för squaredansare utgiven av Förbundet med fyra nummer/år. CALLERLAB har beskrivit hur de olika callen skall utföras, handfattningar, skirt work, antal steg mm. Erfaren dansare som hjälper till genom att fylla ut och stabilisera squarer, inte en hjälplärare.

21 9 Marknadsföring Vi arbetar alla för att sprida information om squaredans och få fler att upptäcka vilken fin aktivitet detta är. En bra kontakt och upparbetade rutiner med massmedia kan medföra extra reklam Att tänka på Vi försöker på alla sätt att väcka intresse för vår trevliga hobby squaredans. Ett komplement till alla andra försök att sprida vårt budskap är genom att kontakta media, främst tidningar, radio och TV. Skicka alltid information om föreningens arrangemang Normalt har journalisterna ett enormt flöde av händelser att rapportera om och kan därför framstå som oerhört kallsinniga och svåra att kommunicera med. Faktum är dock att de har ett krav på sig att fylla ett visst antal spaltmeter eller ett antal minuters sändningstid. En grundläggande regel är därför att alltid skicka iväg ett enkelt meddelande till press och TV om alla arrangemang som föreningen genomför. Det kan vara just den dagen som det inte är några större katastrofer eller skandaler och ni får en halv sida i tidningen. Använd e-post Idag har vi e-post, en enkel och billig teknik för att distribuera information. Bygg därför upp en lista över lämpliga mottagare för klubbens information. Adresserna till dessa personer finns i tidningar eller på tidningarnas-, lokalradions- och lokal-tv: s hemsidor. Ett alternativ är att ringa respektive medias växel och fråga där. Skicka aldrig meddelandet med en sändlista Om journalisten tror att han/hon är den enda som har fått informationen ökar sannolikheten för att arrangemanget ska uppfattas som intressant. Det omvända gäller också, om en journalist vet att konkurrenttidningen kommer att skriva om arrangemanget, så försöker han/hon troligen att hitta någonting annat att skriva om. En erfarenhet är att det är enklare att få resultat med lokala tidningar, börja därför gärna där. Inventera klubben Ofta glömmer man det mest självklara, att fråga efter kontakter. Ta upp frågan på ett föreningsmöte. Det är möjligt att någon har kontakter som har användbar position på tidningar eller lokalradio.

22 9.1 Pressmeddelande Generellt kan man säga att det inte spelar någon roll hur meddelandet utformas med det är ett par saker som är viktiga: Rubrik Det finns två alternativ antingen det neutrala ordet Pressinformation eller ännu bättre om evenemanget är unikt på något sätt t ex Karlstad invaderas av 1500 dansare. Inledning Tänk på att den som får informationen, får mer än hundra liknande meddelanden varje dag. Utgå ifrån att han/hon redan efter att ha läst inledningen fattar beslut om att kasta meddelandet eller att läsa vidare. Maximalt tre rader som beskriver arrangemanget på ett säljande sätt. Undvik utslitna ord som unika, otroliga etc. Det ger oftast en negativ reaktion. Meddelandet Beskriv arrangemanget på ett positivt sätt. Det finns ingen anledning att vara blyg eller exakt. Arrangerar ni en dans med en utländsk caller, försök att hitta information om honom från t.ex. hans hemsida och skriv om hans stora succéer utomlands. Tror ni att det kommer cirka sextio personer till en dans, skriv att ni väntar över hundra dansare. Lägg ner tid på att utforma texten. Om journalisten tycker det låter bra kan det i många fall bli en utfyllnadsnotis där er text används som den är. Totalt bör inte meddelandet vara mer än tio tolv rader. Skicka inte med några bilagor eller annat material så att det uppfattas som tungt. Klubbens kontaktperson kan däremot ha materialet tillgängligt för samtalet med journalisten. Brödtext Många journalister vet inte vad squaredans är, och en mänsklig grundegenskap är ju att förtränga allt som man inte förstår, därför kan det i många fall vara lämpligt att ha några beskrivande rader om squaredans. Om arbete läggs ner på att utforma denna text bra en gång, kan texten återanvändas i alla kommande pressmeddelanden. Kontaktperson Är ett absolut måste! Ingen journalist lägger ner tid på att försöka hitta till en plats eller skriva om någonting som inte är verifierat. Det måste därför alltid finnas ett namn och ett telefonnummer i meddelandet. Det är också viktigt att det finns någon som svarar på detta telefonnummer. Utgå ifrån att journalisten ringer endast en gång, får då han inte något svar, så går han/hon vidare till ett annat arrangemang. Att tänka på Det finns inget meddelande som är rätt eller fel. Hur det mottas är helt beroende av mottagarens uppfattning och eftersom vi inte känner den personen är det något av ett lotteri.

23 Exempel på pressmeddelande Känt tyskt namn uppträder på Malmö Folkets Park, Brändan. Nu på lördag den 16 augusti, inbjuder Square Squaredancers till squaredans. Denna gång dansar vi på Brändan, mellan 17-22, till ingen mindre än Caller Callersson. Caller Callersson började dansa Squaredans 1970 i sin hemstad München, Tyskland. Detta ledde till att han började som dansledare vilket han nu gjort i mer än tjugo år. Caller Callersson är internationellt känd i USA, Australien, England, Sverige, Danmark, listan blir lång om man skall räkna upp alla de länder han uppträtt i. Squaredans dansas av en grupp på åtta personer. Detta innebär att när en person ska dansa en viss figur, måste detta passa in med hur sju andra personer rör sig samtidigt. Eftersom ingen av dansarna vet vilken nästa figur är förrän callern (dansledaren) sjunger den och att dansaren därefter bara har någon sekund på sig att komma fram till vilken figur som ska utföras, blir dansen också en utmaning för tankeförmågan. Squaredans är därför ett utmärkt sätt att hålla sig i form, både fysiskt och mentalt. Genom att alla figurer är likadana över hela världen kan man åka iväg till en dans och göra nya bekantskaper. Squaredans är inte någon pardans, det är åtta personer som dansar tillsammans. Squaredansen utvecklades i USA. Genom invandringen föddes ett behov att skapa en dans som alla kunde dansa, vare sig man var van vid kadrilj, menuett eller scotch reels. Det är inte bara inom telefonin som Ericsson har lämnat sina spår. Ericsson är också vaggan för modern squaredans i Sverige. Några personer kom tillbaka till Sverige 1980 från Saudi Arabien, där de hade arbetat för Ericsson och kommit i kontakt med dansen. Tillbaka i Sverige, bildade de Sveriges första squaredansförening, Ericsson Square Dancers, och nu dansas squaredans över hela Sverige. I Malmöområdet finns ett tiotal föreningar med cirka tusen medlemmar. Det är därför enkelt att komma i kontakt med denna trevliga fritidssysselsättning: Kontaktperson: Pelle Plutt 040 XX XX XX 070 XXX XX XX

Vad gör du om trots allt större lokal krävs? Vem ordnar/hyr lokalen? Vem ansvarar för att lösa t.ex. dubbelbokningar? Ta reda på detta innan.

Vad gör du om trots allt större lokal krävs? Vem ordnar/hyr lokalen? Vem ansvarar för att lösa t.ex. dubbelbokningar? Ta reda på detta innan. 1 Nybörjarkurser Materialet är sammanställt av Helle Bernhed, Marie Tjörnhed, Marianne Hjelm, redigerat 2007-09-16 av arbetsgruppen för klubbhandboken. Originaldokumentet finns att hämta på www.squaredans.se.

Läs mer

Klubben. Reviderad 13-03-13

Klubben. Reviderad 13-03-13 Klubben Under denna flik är det tänkt att klubben samlar information om sin verksamhet. Det är information som lätt skall kunna hittas av den enskilde medlemmen. Innehåll 1 Styrelsen 2 Stadgar 3 Kurser

Läs mer

Då är det ENKELT! Då behöver du inte göra någonting alls!

Då är det ENKELT! Då behöver du inte göra någonting alls! Vill du att vi ska få färre nybörjare? Vill du att de som ändå börjar ska känna sig ovälkomna? Vill du att våra danser ska bli färre och mindre? Vill du att squaredansen ska dö ut? Då är det ENKELT! Då

Läs mer

Back To Basic - föredrag om rekrytering

Back To Basic - föredrag om rekrytering Back To Basic - föredrag om rekrytering Vi kan alla önska, vi kan alla ha en vilja. Sitter man ner och inte gör annat än att önska och hoppas på att ens vilja ska uppfyllas så kan man vara säker på att

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Detta är en kort sammanfattning om vad som diskuterades och kom fram som ideer, förslag mm på Seminariet i Norrköping september 2003

Detta är en kort sammanfattning om vad som diskuterades och kom fram som ideer, förslag mm på Seminariet i Norrköping september 2003 Detta är en kort sammanfattning om vad som diskuterades och kom fram som ideer, förslag mm på Seminariet i Norrköping september 2003 Förbundsrummet Riktig badge för nybörjare, gärna med klubbemblem som

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 4, november Välkomna!

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 4, november Välkomna! The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 4, november 2015 Välkomna! Det här extranumret av klubbens tidning The Oak Leaf vill jag speciellt tillägna alla er i basickursen. Hjärtligt välkomna till oss i

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Svenska Squaredansförbundet

Svenska Squaredansförbundet Protokoll 2014:6 fört vid styrelsemöte 19-21 september 2014 i Arlandastad Närvarande: Tommy Hansson, ordförande Iris Åkerberg, sekreterare Åsa Bratt, kassör lördag 20.9 Ing-Marie Lindh, redaktör Frånvarande:

Läs mer

Bo Nilsö, SACT, sammanhållande och sekreterare

Bo Nilsö, SACT, sammanhållande och sekreterare SACT och SAASDC arrangerade 2013-03-02-03 Squaredans-seminariet 2013. Detta är seminariegruppens rapport om planering, genomförande, innehåll, feedback och kommentarer för vårt arbete. Bakgrund Squaredansseminariet

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

6 Lathund rikstäckande arrangemang

6 Lathund rikstäckande arrangemang LATHUND RIKSTÄCKANDE AR R A N G E M A N G SPÄNNANDE PROJEKT Att arrangera ett Rikstäckande Arrangemang är ett roligt men ganska stort och krävande arbete. Det behövs planering och mycket förberedelser

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba Lektion 2 Att göra en stretch eller fördelen med att se sig själv som en amöba Utdrag ur Utrustad Johan Reftel, Kristina Reftel och Argument Förlag 2005 15 Att göra en stretch är att göra något som man

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Löv nummer 3, juli 2011

Löv nummer 3, juli 2011 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 3, juli 2011 Ordförarens spalt För att ni inte ska tro att vi alldeles glömt bort er nu i semestertider kommer här sommarupplagan av The Oak Leaf. Hoppas ni alla

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

Frågorna passar både nya par som planerar att leva ihop och par som levt länge tillsammans.

Frågorna passar både nya par som planerar att leva ihop och par som levt länge tillsammans. bruksanvisning UTVECKLANDE SAMTAL Kärleken är ett hjälpmedel som får igång samtal om viktiga frågor som de flesta par ställs inför. Goda samtal som gör att du lär känna dig själv och din partner mer ingående.

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva SISU Idrottsutbildarna är lokal anordnare av all studieverksamhet som rapporteras som statsanslagsberättigad. Föreningen är arrangör och samverkanspart.

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 2, juni 2012. Ordförarens spalt

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 2, juni 2012. Ordförarens spalt The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 2, juni 2012 Ordförarens spalt Jag känner nu att det är hög tid att ta itu med sommarens medlemsblad. Ledsen att ni fått vänta lite längre än vanligt, men som man

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Löv nummer 1, mars 2009 *************************************************************

Löv nummer 1, mars 2009 ************************************************************* The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 1, mars 2009 ************************************************************* Ordförarens spalt Det är redan mars månad och vi har kommit en bra bit inpå det nya verksamhetsåret

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

ABC-dans. ABC-dans, vad är det? Hur har idén uppkommit?

ABC-dans. ABC-dans, vad är det? Hur har idén uppkommit? ABC-dans, vad är det? ABC-dans Tänk om man kunde "sälja" Square Dance till alla under årets alla dagar i stället för några veckor före en kursstart, en kursstart som kanske inte samlar tillräckligt många

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK LATHUND RIXHAJK SPÄNNANDE PROJEKT Rixhajken är ett av de få seniorscoutarrangemangen som återkommer varje år, därför är det extra kul om seniorscouterna kommer ihåg just Er hajk. Det ska vara roligt att

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB 2009-03-01 Att planera, köpa och

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR Dessa råd med tillhörande mall för krisplan och mall för dokumentation, som framtagits av Svenska Aikidoförbundet, kan användas av aikidoklubbar anslutna till förbundet.

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Svenska Squaredansförbundet

Svenska Squaredansförbundet Protokoll 2014:1 fört vid styrelsemöte 20140126 (webbmöte) Närvarande: Tommy Hansson, ordförande Gunnar Bodmar Henrik Kjellgren, vice ordförande Maria Keinänen Iris Åkerberg, sekreterare Göran Wetterqvist

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Välkomna nya medlemmar. Några tips och råd

Välkomna nya medlemmar. Några tips och råd Välkomna nya medlemmar Några tips och råd Vänsterpartiet 2014 Ett fantastiskt problem Vänsterpartiet växer i snabb takt. Det är ett fantastiskt problem: till skillnad från andra partier får vi hela tiden

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden.

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Manual för diskrimineringstester En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Vill du testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden? I den

Läs mer

Nr 1-2014. Den svaga länken. S A C T s stora T A C K

Nr 1-2014. Den svaga länken. S A C T s stora T A C K Medlemsinformation för SACT Sammanställt av Bosse Nilsö Innehållsförteckning Ledare... 1 BlueRibbonSquares: TACK... 1 KursLedarKurs... 1 SACT Convention +-Dansen... 2 SACT-convention övrigt... 3 STIM-Licensen:

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

BEMÖT. Säg något snällt till en lärare. Fråga en klasskamrat du inte talar med så ofta om hur det står till med honom eller henne.

BEMÖT. Säg något snällt till en lärare. Fråga en klasskamrat du inte talar med så ofta om hur det står till med honom eller henne. BEMÖT De här äpplena uppmuntrar till respektfullt bemötande där andras åsikter och känslor beaktas. Det egna beteendet har stor betydelse för hurdan ens samverkan med andra blir. Säg något snällt till

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Att be om hjälp. 6-8 elever 90 min SF

Att be om hjälp. 6-8 elever 90 min SF Att be om hjälp Syfte med lektionen Förberedelser 6-8 elever 90 min SF Syftet är att medvetandegöra att alla människor behöver hjälp ibland både i stort och i smått och förstå vinsterna med att be om hjälp.

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan Vad är mångfald? Yalda, 37 år, har rötter i Mellanöstern och är född och uppvuxen i Sverige. Hon är den enda på sin arbetsplats som har utländsk bakgrund och det blir hon ofta påmind om av arbetskamrater

Läs mer

Vem bestämde. mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar. Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst

Vem bestämde. mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar. Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst Vem bestämde mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar Av Dan Ahnberg Studieförbundet Bilda Sydöst Vem bestämde mina värderingar? - ett material för samtal om värderingar Värderingar och

Läs mer

Att tacka. Att tacka 1. Bestäm vad du vill tacka för. 2. Välj rätt tid och plats för att tacka. 3. Berätta varför du tackar. 4. Tacka på ett bra sätt.

Att tacka. Att tacka 1. Bestäm vad du vill tacka för. 2. Välj rätt tid och plats för att tacka. 3. Berätta varför du tackar. 4. Tacka på ett bra sätt. Att tacka Syfte med lektionen Förberedelser 4-8 elever 60-90 min SFT Syftet med den sociala färdigheten att tacka är att eleverna blir medvetna om vikten av att visa uppskattning, vara tydlig med vad de

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

3/15 apr. Informationsblad för Huddinge Square Swingers

3/15 apr. Informationsblad för Huddinge Square Swingers 3/15 apr Informationsblad för Huddinge Square Swingers Det är lite oro i lägret. När det har blåst över lär man väl antingen kunna säga Skomakare bliv vid din läst eller Nya kvastar sopar bäst Vad handlar

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Utvärdering Seniormässa 2010. Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september

Utvärdering Seniormässa 2010. Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september Utvärdering Seniormässa 21 Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september Bakgrund Seniormässan arrangerades i Munkedals folkpark den 2 september 21. Det var den andra mässan i ordningen.

Läs mer

Boken om svenska för 3:an

Boken om svenska för 3:an Boken om svenska för 3:an Boken om svenska åk 1-3 består av tre arbetsböcker: Boken om svenska för 1:an, Boken om svenska för 2:an och Boken om svenska för 3:an. De bygger på kursplanens syfte, centrala

Läs mer

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se

TÄNK HUND 2014. studieframjandet.se TÄNK HUND 2014 studieframjandet.se Studiefrämjandet hundorganisationernas självklara studieförbund! Studiefrämjandet har även 2014 valt att satsa extra på samarbetet med Sveriges stora hundorganisationer:

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer