Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet."

Transkript

1 Föredragningslista Sammanträdesdatum Regionstyrelsen Tid Onsdag 21 mars 2012, kl 09:00 17:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen I anslutning till sammanträdet lämnas information om - trafikförsörjningsprogrammet - Kattegattsleden - uppdatering av infrastrukturplanen, smärre objekt Justering Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. 2 Godkännande av föredragningslista Regionstyrelsen godkänner den utsända föredragningslistan. 3 Anmälan av inkomna/utgående skrivelser Regionstyrelsen antecknar skrivelserna till protokollet. Följande skrivelser anmäles för anteckning till protokollet: 1. Sveriges Kommuner och Landsting Budgetförutsättningar för åren Cirkulär 12: Sveriges Kommuner och Landsting Långsiktig avgiftsbild för anslutning till Rakel saknas. Cirkulär 12:7

2 3. Näringsdepartementet Uppdrag att genomföra insatser för hållbara turistdestinationer samt stärka kvalitet och konkurrenskraft i små och medelstora turist- och upplevelseföretag. Regeringsbeslut I 3. Regionstyrelseärenden 4 Internkontrollplan 2012 skolförvaltningen RS Regionstyrelsen antar internkontrollplanen för skolförvaltningen för Begreppet intern kontroll har ofta begränsats till att främst handla om säkerhet eller tillförlitlighet i rutiner och system för ekonomisk redovisning. Intern kontroll är emellertid ett betydligt mer omfattande område än så. Intern kontroll är en process där såväl den politiska som den professionella ledningen och all personal samverkar. Den interna kontrollen ska utformas för att med rimlig grad av säkerhet kunna nå mål såväl inom verksamhetsstyrning, tillförlitlig finansiell rapportering som efterlevnad av tillämpliga lagar och föreskrifter. Den interna kontrollen syftar också till att skydda mot förluster eller förstörelse av regionens tillgångar samt att upptäcka och eliminera allvarliga fel. Den interna kontrollen ska också utformas så att den utgör ett stöd för personalen i det löpande arbetet. Den är även en viktig del vid introduktion av nyanställda. Regionfullmäktige har det övergripande ansvaret för att tillse att det finns en god intern kontroll i regionen. Enligt kommunallagen är det fullmäktiges uppgift att ta beslut om reglementen. Regionstyrelsen har enligt kommunallagen ansvar för att leda och samordna förvaltningen av regionens angelägenheter och ha uppsikt över övriga nämnders och styrelsers verksamhet. Enligt kommunallagen är det alltid respektive nämnd eller styrelse som har det yttersta ansvaret för att utforma en god intern kontroll. I detta ansvar ligger att utfärda regler och anvisningar för den egna interna kontrollens organisation, utformning och funktion. Nämnden eller styrelsen ska varje år anta en särskild plan med aktiviteter för uppföljning av den interna kontrollen. Skrivelse från skolförvaltningen ( ) Internkontrollplan RS (15)

3 5 Lokala programråd ett sätt att stärka kontakten mellan näringsliv och skola RS Regionstyrelsen antar lokala programråd för Naturbruk Halland. Regionstyrelsen ger i uppdrag till skolutskottet att inom sig att fördela bemanningen / platser i de olika programråden. Enligt styrning från Skolverket ska det på lokalnivå organiseras programråd som har till syfte att bland annat knyta samman näringsliv och skola. Genom samverkan i de lokala programråden kan bland annat påverkan på utbildningen genomföras. Utbildningen ska i sin förlängning sedan göra eleverna än mer anställningsbara vid avslutade studier. Skrivelse från skolförvaltningen ( ) 6 Studeranderättslig standard RS Regionstyrelsen antar Katrinebergs folkhögskolas Studeranderättsliga standard. I juni 2011 undertecknades en överenskommelse mellan regionstyrelsens ordförande och rektorn på Katrinebergs folkhögskola om att ansluta skolan till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd. Genom att göra detta finns en tydlig väg för att omhänderta de eventuella klagomål som kan framföras mot skolans verksamhet från studerande på de kurser som är finansierade via statsbidrag. När en studerande skriftligt gör en anmälan till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd (FSR) ska rådet begära in skolans beslut i ärendet och andra för ärendet relevanta dokument, samt yttrande i ärendet från folkhögskolans styrelse. Folkhögskolan ska motivera åtgärder och beslut på ett sätt att de kan prövas mot folkhögskolans uppställda regler och villkor. Folkhögskolans beslut ska så långt som möjligt motiveras utifrån regler som varit kända för den studerande. Om beslutsmotiven går utöver skolans studeranderättsliga standard så ska även detta motiveras. RS (15)

4 FSR avger yttrande i studerandes ärende. FSR har att bedöma om folkhögskolan har fattat sitt beslut i överensstämmelse med skolans studeranderättsliga standard eller ej. FSR kan även uttala sig om skolans beslut utifrån ett studeranderättsligt perspektiv, samt om den studeranderättsliga standarden är adekvat utformad (tydlig, täckande och förutsägbar) i den aktuella frågan. FSR kan i sitt yttrande föreslå åtgärder för att bilägga tvist mellan studerande och folkhögskola. Rådet kan rekommendera ekonomisk kompensation när studerande lidit ekonomisk skada på grund av folkhögskolans underlåtenhet att leva upp till givna åtaganden. Skolans studeranderättsliga standard är de dokument där studerande, personal och styrelse finner studerandes rättigheter och skyldigheter beskrivna, samt den informationsskyldighet som gäller för folkhögskolan i dessa frågor. För att den studeranderättsliga standarden ska gälla krävs att styrelsen antar standarden. Skrivelse från skolförvaltningen ( ) Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR ( ) Katrinebergs folkhögskolas Studeranderättsliga standard Åtgärdsförslag risk- och sårbarhetsanalys Regionkontoret 2011 LS Regionstyrelsen föreslår att regionkontoret, efter genomförd omorganisation, tar fram ny risk- och sårbarhetanalys som därefter lyfts för beslut. Enligt lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap ska landsting regioner och kommuner genomföra risk- och sårbarhetsanalyser. I denna ska analyseras vilka extraordinära händelser i fredstid som kan inträffa i regionen samt hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten togs beslut om följande: Driftsnämnderna beaktar rekommendationerna i risk- och sårbarhetsanalysen (RSA) och vidtar de åtgärder som krävs för att undvika konsekvenserna vid extraordinära händelser. Driftsnämnderna återredovisar, senast vid dialogmöte med respektive styrelse under första kvartalet 2012, de överväganden som gjorts med anledning av 2011 års RSA. RS (15)

5 En risk- och sårbarhetsanalys har genomförts på regionkontoret Dock utifrån den gamla organisationen vilket innebär att stora delar av analysen nu är inaktuell och därför inte bör användas som underlag. Istället bör regionkontoret ta fram en ny analys som efter färdigställande lyfts. I nuläget finns ingen tidplan för när detta ska genomföras. Skrivelse från regionkontoret ( ) 8 Planeringsförutsättningar för budget och plan RS till beslut efter beredning i samråd med HSS au 9 Remissvar SKL förslag utvecklingsvägar Center för ehälsa i Samverkan och förändrad ägarstruktur Inera AB HSS till beslut efter beredning i samråd med HSS au Regionstyrelsen ställer sig bakom förslagen i SKLs remiss såväl vad gäller överfört ägarskap av Inera samt renodlingen av CeHis beställarroll för landstings, kommuners och regioners räkning. Regionstyrelsen vill peka på vikten av att styrning och ledning av CeHis fortsatt sker genom de politiska utskott och tjänstemannaledningar som utsetts idag då det är regioners, landstings och kommuners engagemang som säkerställer att de gemensamma ekonomiska medel man avsätter verkligen ger resultat och nytta. Sveriges landsting och regioner har sedan 2006 bedrivit ett omfattande samarbete med gemensamt avsatta ekonomiska medel och medarbetare i samverkan för att säkerställa en resurseffektiv och ändmålsenlig verksamhetsutveckling med stöd av IT. Sedan ett par år tillbaka ingår även Sveriges kommuner i samarbetet och utvecklingen går från ett tekniskt plattformsarbete till tydligare verksamhetsutveckling med målet att utveckla informationsöverföring mellan alla aktörer (kommuner, egen regiverksamhet och privata utförare) i en invånarfokuserad vårdkedja. Arbetet utvecklas inom tre huvudområden; invånardelaktighet, effektiva stödverktyg för RS (15)

6 medarbetare samt presentation och transparens av medicinska resultat för god ledning och styrning på ledningsnivå. Samhällets utveckling innebär att ehälsa nu kompletteras med övriga välfärdstjänster under samlingsnamnet esamhället. En del av den infrastruktur och s.k. teknisk arkitektur framtagen för ehälsa-området som ska säkerställa informationsöverföring kan nu återanvändas inom esamhällets övriga områden och vidareutvecklas för andra samhällstjänster. CeHis som finansierats, styrts och letts de sista åren av landstingspolitiker och landstingsdirektörerna vidareutvecklas enligt förslagen till en renodlad gemensam beställare av just ehälsa gemensamt med Sveriges kommuner. CeHis hyr in sig hos SKL och kompletteras med liknande gemensamma styrfunktioner för övriga esamhällets tjänster som utvecklas gemensamt mellan Sveriges kommuner och i förekommande fall regioner/landsting. Inera är ett bolag för förvaltning, upphandling och drift av IT för ehälsa. Ägarkonstruktionen är gammal och utvecklingen gemensamt med kommunerna ställer ökade krav på att såväl Inera som andra utförare som upphandlas levererar även till Sveriges kommuner. I syfte att renodla beställarorganisationen och öka samarbetet med kommunerna samt i ökad omfattning handla upp teknik på konkurrensutsatta marknaden. föreslås Inera övergå till att ägas av SKL genomgå SKLs ägarprinciper för enklare och mer renodlad styrning. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Remiss från Sveriges Kommuner och Landsting ( ) 10 Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder RS Regionstyrelsen antar yttrandet enligt beslut. I yttrandet till Trafikverket framförs vikten av att påskynda byggnationen av Varbergsetappen samt att bygga partiella fyrspår mellan Göteborg och Kungsbacka, något som inte ingår i Trafikverkets förslagna åtgärder. Däremot föreslås åtgärder för dubbelspår mellan Göteborg och Borås via Landvetter, samt för dubbelspår mellan Ängelholm och Helsingborg. Detta är positivt vilket uttrycks i yttrandet. Vidare lyfter Region Halland andra behov som inte ingår i Trafikverkets planerade åtgärder. Det är förbigångsspår på Västkustbanan någonstans mellan Laholm och Båstad samt mötesspår på Markarydsbanan. För att öka kollektivtrafikens attraktivitet betonas betydelsen av resecentrum, där recentrum i Halmstad särskilt lyfts fram. Även kontakten mot inlandet och behovet av åtgärder på Halmstad-Nässjöbanan och Viskadalsbanan omnämns i remissvaret. RS (15)

7 Region Halland påtalar även behovet av åtgärder på E6 främst i trafikplatserna. Avslutningsvis uttrycks att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör skulle vara en betydelsefull investering för Sydvästsveriges långsiktiga attraktivitet och konkurrenskraft. Yttrande från regionstyrelsen ( ) Skrivelse från regionkontoret ( ) 11 Remiss om West Swedens framtida inriktning och organisation RS Regionstyrelsen antar yttrande enligt förslag. Vid West Swedens årsstämma 2011 beslöts att ge den nyvalda styrelsen i uppdrag att återkomma med förslag på inriktning, organisation och nödvändiga stadgeändringar för den framtida utvecklingen av West Sweden. Som ett led i det arbetet genomförde styrelsen under hösten 2011 dialogmöten med samtliga kommunalförbund och regioner. I en remiss lämnar styrelsen för West Sweden förslag inom områdena projektverksamhet, Brysselverksamhet och medlemsavgift. Inga principiella förändringar av projektverksamheten föreslås. När det gäller Brysselverksamheten föreslås att den utvecklas från ett gemensamt representationskontor till en plattform för samarbete som erbjuder kontors- och administrationshjälp samt olika former av information och kunskap. Som en konsekvens av denna förändring föreslås att organisationens VD får sin huvudplacering i Göteborg och inte som nu i Bryssel. När det gäller medlemsavgiften föreslås inga förändringar i nuläget. Resultatet av remissomgången kommer att sammanställas och ligga till grund för styrelsens arbete med West Swedens framtida inriktning och organisation. Beslut kommer att fattas vid årsstämman den 11 maj Yttrande från regionstyrelsen ( ) Skrivelse från regionkontoret ( ) Remiss ( ) RS (15)

8 12 Framställan om ytterligare finansiering av ALMI Invest Västsverige AB: s investeringsverksamhet RS Regionstyrelsen anslår kronor till ALMI Invest Västsveriges AB:s investeringsverksamhet. Utrymmet inom ramen för statliga 1:1 medel bedöms inte räcka till efterfrågade kronor i relation till annat som ska inrymmas inom anslaget. För att, trots detta, visa att Region Halland är positiva till det resultat som bolagets investeringsverksamhet ger möjlighet till, bör Region Halland delfinansiera denna med ytterligare kronor. Konsekvensen blir att RH:s andel av det arbetande kapitalet i bolaget minskar. Detta minskar också andelen av kapitalet som tillkommer Region Halland vid en eventuell återbetalning men minskar inte halländska företags möjligheter till att få del av fonden. Skrivelse från regionkontoret ( ) 13 Delegationsbestämmelser för regionstyrelsen RS Regionstyrelsen godkänner förslag till tillägg i Förteckning över av Regionstyrelsen delegerade ärenden. Region Halland övertog vid årsskiftet 2010/2011 uppdraget att handlägga kanalisationsstöd från länsstyrelsen. Det föreslås att ärenden om kanalisationsstöd handläggs på regionalt utvecklingscentrum och att beslutanderätten i sådana ärenden delegeras till verksamhetschefen för regionalt utvecklingscentrum, efter vidaredelegering från regiondirektören. Skrivelse från regionkontoret ( ) Uppdragsbeställning för handläggning av kanalisationsstöd ( ) RS (15)

9 14 Tillsättning av förvaltningschef vid Psykiatrin Halland RS Beslut Beslut läggs vid sammanträdet. Befattningen som förvaltningschef för Psykiatrin Halland har varit utannonserad. Ett urvalsarbete med stöd av extern rekryteringskonsult har genomförts. 15 Anmälan av fattade delegationsbeslut RS Anmälan till regionstyrelsen av fattade delegationsbeslut. Anmälan av fattade delegationsbeslut 21 mars A Ändrat datum för regionstyrelsens sammanträde RS Regionstyrelsen fastställer ändring av sammanträdesdag från 5 december till 28 november Regionstyrelsen beslutade , 162, att fastställa styrelsens sammanträdesdagar för år Förslag föreligger att ändra sammanträdesdag från 5 december till 28 november RS (15)

10 Informationsärende 16 Regiondirektören informerar En stående punkt på dagordningen vid regionstyrelsens sammanträden är information från regiondirektören med flera. Regionfullmäktigeärenden 17 Årsredovisning för Region Halland 2011 RS Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige - uppdra åt hälso- och sjukvårdsstyrelsen att fortsätta arbetet med åtgärdsplaner och konkreta åtgärder för att komma tillrätta med obalanser i ekonomin. - reservera regionens resultat enligt balanskravet motsvarande 24 miljoner kronor för framtida kostnader. - lägga Årsredovisning 2011 till handlingarna. Regional utveckling Målsättningen inom samtliga programområden uppnås. Skolverksamheten Målen uppnås inom de flesta områdena. God hälsa Målet att hallänningarnas hälsa ständigt ska förbättras uppnås. Nöjda och engagerade invånare Målet om att invånarna ska få hälso- och sjukvård i rätt tid uppnås. God vård Målet att hälso- och sjukvården samt tandvården ska kännetecknas av närhet, helhet, hög kvalitet och säkerhet uppnås inte helt. Stark ekonomi Målet om en stark ekonomi på kort och lång sikt uppnås inte. Stolta och engagerade medarbetare Regionen verkar för att medarbetarna ska vara stolta över sitt arbete, och målet uppnås till viss del. RS (15)

11 Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Årsredovisning Resultathantering 2011 LS till beslut efter beredning i samråd med HSS au Regionstyrelsen beslutar föreslå regionfullmäktige besluta att godkänna föreliggande förslag till resultathantering för 2011samt tilldela hälso- och sjukvårdsstyrelsen en kompletteringsbudget på 5,0 miljoner kronor 2012 för projektmedel avseende stimulansmedel Rätt till heltid. Landstingsfullmäktige beslutade i maj månad 2006 att revidera reglerna för resultathantering fr o m 2007 då en ny organisation började gälla. Förändringen innebar att samtliga nämnders ackumulerade resultat nollställdes vid ingången till 2007 med undantag av resultat för allmäntandvård, psykiatri, hjälpmedelsnämnden, servicenämndens verksamhet samt 30 procent av läkemedelsresultatet avseende basläkemedel och specialistläkemedel. För resultat fr o m 2007 gäller principen att styrelser/nämndernas samlade över- och underskott balanseras till nästkommande år i ambitionen att medverka till ett effektivare resursutnyttjande. Styrelsernas/nämndernas resultat, efter analys av hur förväntade mål och produktionskrav uppfyllts och därmed sammanhängande eventuell resultatjustering, balanseras till 100 procent och tillförs eget kapital. För basläkemedel och specialistläkemedel i öppen vård gäller att endast 30 procent av resultatet balanseras inom landstingsstyrelsen. Inom närsjukvården ska resultatet för allmäntandvården och för vårdenheterna inom Vårdval Halland särskiljes och det egna kapitalet särredovisas. I april 2009 reviderades regelverket så att det för balanserade överskott utgår ränta motsvarande genomsnittsräntan för landstingets koncernkonto avseende föregående redovisningsår. För att inte påföra styrelser/nämnder som har ett negativt eget kapital ytterligare merkostnader så debiteras inte kostnadsränta. Samtidigt beslutades att om negativt eget kapital uppkommer ska detta täckas genom motsvarande överskott i redovisningen helst året efter eller senast tre år efter. Vid en mandatperiods slut ska storleken på det egna kapitalet särskilt prövas inför kommande fyraårsperiod. Denna prövning gjordes i samband med behandlingen av årsredovisningen Resultatbalansering för 2011 Följande beaktande har gjort vid resultatbalanseringen för 2011: Närsjukvårdens resultat delas upp i vårdvalsverksamheten och tandvårdsverksamhet. För Hallands sjukhus justeras resultatet utifrån utredning om underfinansiering med 69,2 miljoner kronor. RS (15)

12 Inom psykiatrin redovisas ett underskott mot budget på 4,2 miljoner kronor, detta reduceras med 1,7 miljoner kronor avseende rättspsykiatrin. För hälso- sjukvårdsstyrelsen reduceras resultatet med delar av läkemedelsresultatet samt med resultatjusteringen på 69,2 miljoner kronor för sjukhusen. För skolverksamheten justeras resultatet p g a intäktsbortfall när ett nytt elevboende inte stod klart i tid p g a överklaganden. För övriga förvaltningar balanseras 100 procent av 2011 års resultat. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) 19 Avgifter för kopior och avskrifter av allmänna handlingar RS Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att myndighet hos Region Halland ska ta ut avgift för papperskopia, avskrift av allmänna handlingar samt utskrift av upptagning för automatiserad behandling. Avgiften tas ut i de fall en beställning av kopior eller utskrift omfattar tio sidor eller mer. Kostnaden för tio sidor är 50 kronor. För varje sida därutöver är avgiften 2 kronor. Vid framställning av avskrift ska avgift tas ut med 125 kronor per påbörjad fjärdedels arbetstimme. Myndigheten ska, när avgift tas ut, samtidigt ta ut ersättning för portokostnad om försändelsen väger mer än 20 gram samt för eventuell postförskottsavgift. I avgiften får inte räknas in arbetskostnad för att hantera respektive kopiera eller skriva av handlingar. Från beslutet om avgift ska vara undantagna Massmedia Forskningsprojekt (forskningssyfte av allmänt intresse) Begäran från myndighet i tillsyns-, anmälnings-, ansvars- eller försäkringsärende Då uppgiftsskyldighet enligt lag föreligger Patient som erhåller journalkopior i samband med att en vårdepisod avslutas (som ett led i den information som ska lämnas till patienten) eller annars enligt vårdgivarens rutiner och på dennes initiativ Då annan vårdgivare offentlig eller privat som patienten har kontakt med begär handlingar Rättsmedicinalverket för utfärdande av rättsintyg Digitalt lagrad information, som överförs som en fil via mail. RS (15)

13 Skrivelse från regionstyrelsen ( ) bil Policy för sponsring i Region Halland RS till beslut efter beredning i samråd med HSS au Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att anta föreslagen Policy för sponsring i Region Halland. I Region Hallands uppdrag ingår att främja utveckling och tillväxt i Halland och att marknadsföra vår region. Sponsring är en av många vägar till marknadsföring, och kan vara ett sätt att stödja och uppmuntra verksamhet som främjar den regionala utvecklingen. I förslaget till Policy för sponsring i Region Halland anges bland annat hur regionen definierar sponsring, vilka kriterier som gäller för att regionen ska sponsra eller själv ta emot sponsring, hur beslut om sponsring ska fattas och följas upp. Som ett komplement till Policy för sponsring i Region Halland finns riktlinjer som ska beaktas inför beslut om sponsring. Dessa antas av regiondirektören. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Policy och riktlinjer för sponsring ( ) 21 Policy för gåvor och donationer RS till beslut efter beredning i samråd med HSS au Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att anta föreslagen Policy för gåvor och donationer i Region Halland. Region Hallands medarbetare ska vara mycket restriktiva när det gäller att ta emot gåvor eller förmåner. Detta för att värna om allmänhetens förtroende och främja objektiv tjänsteutövning. I förslaget till Policy för gåvor och donationer i Region Halland anges hur regionen ställer sig till olika förmåner, vilka som är tillåtna och vilka som inte är det. En grundregel för Region Hallands medarbetare är att det är tillåtet att ge eller ta emot en förmån om värdet är mindre än 100 kronor, men inte om det är över kronor. För förmåner med värde däremellan ska en bedömning göras utifrån policyns skrivelser. RS (15)

14 När det gäller donationer anges att Region Halland kan ta emot donationer under förutsättning att de villkor som donatorn har satt upp kan accepteras. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Policy för gåvor och donationer ( ) 22 Motion angående könsuppdelad statistik RS Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige bifaller motionen vad gäller den första att-satsen och avslår motionen vad gäller den andra att-satsen. I en motion till regionfullmäktige föreslår Maria Johansson (V) att Region Halland fortsättningsvis följer SFS 2001:100 som anger att individbaserad statistik ska vara uppdelad efter kön om det inte finns särskilda skäl mot detta samt att vid de tillfällen då det anses finnas särskilda skäl så ska dessa tydligt anges. Enligt regionstyrelsen är merparten av den individbaserade statistik som publiceras av Region Halland inte könsuppdelad. Styrelsen anser dock att det är viktigt att publicerad statistik är könsuppdelad när detta kan anses lämpligt och möjligt. I vissa fall är det inte lämpligt att redovisa könsuppdelad statistik. Det kan gälla i sådana fall då små volymer kan innebära att individens identitet kan röjas vid en könsuppdelning. Ibland kan en könsuppdelning göra statistiken svåröverskådlig och svårtolkad och ta fokus från vad statistiken primärt vill visa. Om grundmaterialet inte är könsuppdelat kan kravet på könsuppdelning innebära att statistiken måste bearbetas manuellt, vilket kan kräva en stor arbetsinsats. Regionstyrelsen föreslår att motionen bifalls vad gäller den första att- satsen och avslås när det gäller den andra att- satsen. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Motion från Maria Johansson (V) ( ) Utdrag från hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde Anmälan om beredning av motion Ingemar Johansson (C) om Förköp av frikort RS Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige besluta att lägga anmälan till handlingarna. RS (15)

15 Om beredningen av en motion inte hunnit avslutas inom ett år skall detta enligt kommunallagen 5 kap 33 anmälas till regionfullmäktige. Med anledning härav anmäls att beredningen av följande motion ännu ej är avslutad: Ingemar Johansson (C) om Förköp av frikort Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Motion av Ingemar Johansson (C) ( ) 24 Anmälan om beredning av motion Ingmari Carlsson (V) om Arbetsplatsförlagd utbildningstid på naturbruksgymnasium RS Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige besluta att lägga anmälan till handlingarna. Om beredningen av en motion inte hunnit avslutas inom ett år skall detta enligt kommunallagen 5 kap 33 anmälas till regionfullmäktige. Med anledning härav anmäls att beredningen av följande motion ännu ej är avslutad: Ingmari Carlsson (V) om Arbetsplatsförlagd utbildningstid på naturbruksgymnasium. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Motion av Ingmari Carlsson (V) ( ) RS (15)

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum Tid Onsdag 21 mars 2012, kl 09:00 15:20 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum Tid Onsdag 21 mars 2012, kl 09:00 15:20 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2012-03-21 Regionstyrelsen 52 76 Tid Onsdag 21 mars 2012, kl 09:00 15:20 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Gösta Bergenheim (M) GunMarie Stenström (M) Per

Läs mer

Region Hallands första år summerat i årsredovisning

Region Hallands första år summerat i årsredovisning PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 21 mars 2012 Region Hallands första år summerat i årsredovisning 2011 var Hallands första år som egen region, med den högt satta ambitionen att göra Halland till den bästa

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer

RS 2011-03-09. Presidiets förslag Regionstyrelsen beslutar att utse Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

RS 2011-03-09. Presidiets förslag Regionstyrelsen beslutar att utse Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-03-09 Regionstyrelsen Tid Onsdagen den 9 mars 2011, kl 09:00 - ca 16:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering utse

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Driftnämnden Öppen specialiserad vård Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-02-18 Driftnämnden Öppen specialiserad vård Tid: Tisdagen den 18 februari 2014 klockan 09.00 12.00 Plats: Konferensrum Borgkammaren, Regionkontoret södra vägen

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-10-12 Landstingsstyrelsen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN Tid: 2002-04-08, kl 10.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad 1 Justering att utse Björn Ahlkvist att jämte ordföranden justera

Läs mer

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2008-12-09 Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Tid: Tisdagen den 9 december 2008 klockan 12.30-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo,

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-04-27 Driftnämnden Varberg Tid: Onsdagen den 27 april 2011 klockan 13.00-16.00 Plats: Varbergs stadshotell, konferenslokal Wardberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

styrning i Västra Götalandsregionen

styrning i Västra Götalandsregionen Antagen av regionfullmäktige 2017 09 19, 115 Diarienummer: RS 2017 00110 Policy för styrning i Västra Götalandsregionen Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernavdelning ärendesamordning

Läs mer

Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR 2010 12 08 Innehåll 1. Riktlinjer för medlemsuppdraget FSR 2. Instruktion för FSR 3. Checklista för skolornas studeranderättsliga standard 4. Överenskommelse

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-04-26 Driftnämnden Varberg Tid: Torsdagen den 26 april 2012 klockan 13.00-16.00 Plats: Konferensrum Eneskär, Stadshotellet i Varberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-10-24 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 24 oktober 2012 klockan 13:00-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Hallands sjukhus Halmstad 1 Justering Driftnämnden

Läs mer

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen Reglemente för landstingsstyrelsen Allmänna bestämmelser 1 Landstingsstyrelsen har 15 ledamöter och 15 ersättare. 2 Landstingsstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-03-10 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 10 mars 2014, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Reglemente för regionstyrelsen

Reglemente för regionstyrelsen Reglemente för regionstyrelsen Regionstyrelsens ansvarsområden 1 Styrelsen är Region Sörmlands ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret för dess utveckling och ekonomiska ställning.

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Sammanträdesdatum 2004-09-08

Sammanträdesdatum 2004-09-08 Sammanträdesdatum 2004-09-08 Länssjukvårdsnämnden Tid: Onsdagen den 8 september, kl 09.00-17.00 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingets kansli, Halmstad Information Arbetsmiljöinspektionen i Göteborg

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-11-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Fredagen den 11 november 2016, kl 09:30 ca 12:00 OBS! Dag och plats Plats: Sjukhuset i Varberg Sammanträdesrum: Gladan Karta

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-05-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 maj 2016, kl 09:30 ca 12:00 Plats: Regionservice, Skånegatan 59, Halmstad Sammanträdesrum: Gröna rummet

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-02-04 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 4 februari 2016, kl 09:00 ca 12:00 Plats: Hallands Sjukhus, Halmstad Projektkontoret (Karta bifogas) OBS! Tid

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-05-12 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 12 maj 2014, kl. 09:00 Plats Katrinebergs Folkhögskola, Vessigebro Sammanträdeslokal Dalbysalen, 2.a vån Granhem

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Ökad personlig integritet för patienten

Ökad personlig integritet för patienten 1(2) Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-12-11 RS130150, Stefan Kunkel, utvecklare HSS130076 VO Hälso- och sjukvård Regionfullmäktige Ökad personlig integritet för patienten Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-06-21 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 21 juni 2016 klockan 09.00-14.00 Plats: Habiliteringen, konferensrum Fladen, Hallands sjukhus

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-05-12 Länssjukvårdsnämnden Tid: Onsdagen den 12 maj kl 09.00-16.00 Plats: Sjukhusledningens sammanträdesrum Sjukhuset i Varberg Information Ansökningar om vårdavtal

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Direktionsrummet, sjukhusledningen, Hallands sjukhus Varberg

Föredragningslista Sammanträdesdatum Direktionsrummet, sjukhusledningen, Hallands sjukhus Varberg Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-03-02 Driftnämnden Varberg Tid: Onsdagen den 2 mars 2011 klockan 13.30-16.30 Plats: Direktionsrummet, sjukhusledningen, Hallands sjukhus Varberg 1 Justering Driftnämnden

Läs mer

Reglemente för Regionstyrelsen

Reglemente för Regionstyrelsen 1 Reglemente för Regionstyrelsen Sammansättning 1 Regionstyrelsen består av 15 ledamöter och 15 ersättare. Arbetsformer 2 Regionstyrelsen följer den gemensamma arbetsordningen som upprättats för styrelse,

Läs mer

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland 1(2) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Bengt Widgren, FoUU-chef Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130446 Regionfullmäktige Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Nämnden beslutar utse Gejbert Strömblad att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

Föredragningslista Sammanträdesdatum Nämnden beslutar utse Gejbert Strömblad att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-03-02 Driftnämnden Närsjukvård Tid: Torsdag 2 mars kl. 14:00 Plats: Vårdcentralen Onsala Beslutsärenden 1 Justering Nämnden beslutar utse Gejbert Strömblad att

Läs mer

Primärvårdsnämnden i Varberg

Primärvårdsnämnden i Varberg Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-06-15 Primärvårdsnämnden i Varberg Tid: Tisdag 15 juni 2004 kl 15:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall 1 Justering Primärvårdsnämnden beslutar

Läs mer

35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203

35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-02-14 35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta

Läs mer

LS Bilaga 2

LS Bilaga 2 1(5) Bilaga 2 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den 13 mars

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-06-15 Driftnämnden Närsjukvård Tid: Torsdag 15 juni kl. 09:00 16:00 Plats: Regionens Hus, Lokal Borgsalen Beslutsärenden 1 Justering Nämnden beslutar utse Christina

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-02-21 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 21 februari, kl 09:00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal - Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t Beslutad av: Regiondirektören, 2018-01 - 25 Diarienummer: RS 2017-06134 Giltighet: från 2018-01 - 29 till 2022-12 - 31 Riktlinje Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-12-20 Driftnämnden Regionservice Tid: Onsdagen den 20 december 2017, kl 09:00 ca 12:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-04-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 april 2014, kl 09:30 - ca kl 14:00 OBS! Lunch serveras Plats: Regionservice - Fiskaregatan, Halmstad - Sammanträdesrum:

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-05-06 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 6 maj 2013, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Ändringar enligt RF 171/14 har införts. Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Utöver detta reglemente

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-04-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 april 2014, kl 09:30 - ca kl 14:00 OBS! Lunch serveras Plats: Regionservice - Fiskaregatan, Halmstad - Sammanträdesrum:

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-10-24 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 24 oktober 2013, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice, Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte

Föredragningslista Sammanträdesdatum Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-31 Hyltenämnden Tid: Onsdag 31 maj 2017, kl 13:00 16:00 Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte Verksamhetsutvecklare inom socialt

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 februari 2015, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-12-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 11 december 2014, kl 14:00 - ca kl 16:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan, Halmstad Sammanträdesrum:

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg Plan Process: Planering, ledning Giltig fr.o.m: 2015-07-0109-30 Giltig t.o.m: 2018-12-31 Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg 1

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-04-18 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 43 53 Tid Måndagen den 18 april 2011, kl 09:00 12:00 Plats Regionens hus - Södra vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen Ledamöter

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-05-05 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 5 maj 2015 klockan 09.00-14.00 Plats: Konferensrum Showroom, Hjälpmedelscentrum, Kistingevägen

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus

Driftnämnden Hallands sjukhus Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-17 Driftnämnden Hallands sjukhus Tid: Onsdagen den 17 maj 2017 klockan 10.00-16.00 Plats: Konferensrum Kattegatt/Barken-Briggen, Hallands sjukhus Halmstad 1

Läs mer

Driftnämnden för Psykiatrin i Halland

Driftnämnden för Psykiatrin i Halland Driftnämnden för Psykiatrin i Halland Tid: Tisdagen den 10 december, kl. 10.00-17.00 OBS! tiden Plats: Konferensrum Balgö, Psykiatriska kliniken, Träslövsvägen, Varberg. Länk till karta: http://kartor.eniro.se/m/nlk9c

Läs mer

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland 8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-01 112 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Beslut

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-02 RS140163, regionfullmäktige, Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2010-06-03 Patientnämnden 22-30 Tid: Torsdagen den 3 juni 2010, kl. 14:00-16:40 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth

Läs mer

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen:

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen: Reglemente för driftsnämnd underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen Beslutat av landstingsfullmäktige den 29 mars 2010, 27 och regionfullmäktige den 26 september 2011, 88. Utöver vad som föreskrivs i

Läs mer

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering

MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Halmstad. 1 Justering LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG LANDSTINGSSTYRELSEN Tid: 2002-03-11, kl 10.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad 1 Justering att utse Björn Ahlkvist att jämte ordföranden justera

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-04-13 Driftnämnden Regionservice Tid: Måndagen den 13 april 2015, kl 13:30 ca kl 16:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten,

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-12-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 11 december 2014, kl 14:00 - ca kl 16:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan, Halmstad Sammanträdesrum:

Läs mer

Grunderna för delegering av beslut. Beslut som inte får delegeras. Vidaredelegation. Syfte med delegering. Ramarna för beslut

Grunderna för delegering av beslut. Beslut som inte får delegeras. Vidaredelegation. Syfte med delegering. Ramarna för beslut Dokumentnamn: Regional utvecklingsnämndens delegationsordning Revision: 01 Dokumenttyp: 8.4.3.1.3-1 (rutin) Detta dokument gäller för: Landstinget Blekinge Dokumentansvarig: Beslut datum: 2019-01-07 Dokumentnummer:

Läs mer

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN VARBERG 1-16 Tid: Måndag 20 januari 2003 kl 15:00-17:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Närvarande: ledamöterna ersättarna tjänstemännen Karl-Gunnar

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 119-136 Tid: 2016-09-20 kl. 13:00-16:10 Plats: Regionens hus, sal A 125 Reglemente för intern styrning och kontroll Diarienummer: RJL 2016/2847 Vid protokollet Beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30 Laholmsnämnden Tid: Måndag 30 november 2015, kl 13:00 Plats: Laholms vandrarhem.. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet..

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN LS 0804-0390 Bilaga 2 DELEGATIONSORDNING FÖR LANDSTINGSSTYRELSEN Fastställd den 17 december 2002, 253, kompletterad och ändrad den 17 juni 2003, 146, den 16 mars 2004, 75, den 14 december 2004, 331, den

Läs mer

Primärvårdsnämnden Hylte

Primärvårdsnämnden Hylte Protokoll Sammanträdesdatum 2006-09-18 Primärvårdsnämnden Hylte 22-30 Tid: Måndagen 18 september 2006, kl 15:00-17:00 Plats: Vårdcentralen Hyltebruk Ledamöter Tom Barkström (kd) Kristina Johansson (s)

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 175-198 Tid: 2016-12-20, kl 13:00-16:15 Plats: Regionens Hus, sal A 184 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 3 december 2009, kl. 14:00-16:40. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 3 december 2009, kl. 14:00-16:40. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-03 Patientnämnden 50-58 Tid: Torsdagen den 3 december 2009, kl. 14:00-16:40 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 5 Delegationsordning Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Diarienummer RJL 2016/292

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Föredragningslista. Information Idrottsklinik Movement, Per Gustavsson, Patrick Överli och Mats Örjes IPS Hultafors, Tatjana Sivik

Föredragningslista. Information Idrottsklinik Movement, Per Gustavsson, Patrick Överli och Mats Örjes IPS Hultafors, Tatjana Sivik Föredragningslista Länssjukvårdsnämnden Tid: Måndagen den 1 mars, kl 09.00-16.00 Tisdagen den 2 mars, kl 09.00-16.00 Plats: Direktionsrummet, Sjukhuset i Varberg Information Idrottsklinik Movement, Per

Läs mer

Förutsättningar för delegering

Förutsättningar för delegering 2017-01-31 SÄS 2017-00028 1 (7) Delegeringsordning för Styrelsen vid är i kommunalrättslig bemärkelse en nämnd. De lagliga förutsättningarna för delegering finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen. Det som från

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05 Halmstadsnämnden Tid: Torsdag 5 februari, kl 10:00 12:00 Plats: Hotell Skansen, Båstad 1 Justering Halmstadsnämnden beslutar utse Marita Johansson att jämte

Läs mer

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119. Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-06-22, 119. Detta reglemente fastställer ansvaret för den interna kontrollen, med utgångspunkt i kommunallagen och den

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-09-06 Driftnämnden Regionservice Tid: Onsdagen den 6 september 2017, kl 09:00 ca 12:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum:

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017 Protokoll 1 (12) Plats och tid:, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson

Läs mer

Delegationsordning - nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Delegationsordning - nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Förvaltningsnamn Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Delegationsordning - nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Inledning och bakgrund Regionstyrelsen är Region Jönköpings

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-09-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 september 2015, kl 09:30 ca kl 12:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Delegationsordning för regionala utvecklingsnämnden, Regionala utvecklingsnämndens delegationsordning Fastställd av RUN

Delegationsordning för regionala utvecklingsnämnden, Regionala utvecklingsnämndens delegationsordning Fastställd av RUN Delegationsordning för regionala utvecklingsnämnden, a delegationsordning Fastställd av RUN 2019-02-06 Delegationsordning 1 Inledning Denna delegationsordning reglerar fördelning av beslutanderätt från

Läs mer

Primärvården i Varberg

Primärvården i Varberg Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-30 Primärvården i Varberg Tid: Tid: Torsdag 30 september 2004 kl 15:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall Borgerliga gruppen träffas 29/9 kl

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland

Hjälpmedelsnämnden i Värmland LK/152888 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Reglemente Sekretariatet 2 7 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Fullmäktige 2019-01-01 Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Ärende 20 RS POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SPONSRING I REGION HALLAND

Ärende 20 RS POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SPONSRING I REGION HALLAND POLICY OCH RIKTLINJER FÖR SPONSRING I REGION HALLAND 2(7) POLICY FÖR SPONSRING I REGION HALLAND 1. Inledning Definition av sponsring Sponsring är ett affärsmässigt samarbetsavtal till ömsesidig nytta mellan

Läs mer

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30. Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Patientnämnden Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30. Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2008-04-10 Patientnämnden 9-19 Tid: Torsdagen den 10 april 2008, kl 13:00-14:30 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth Wetoft Petersson (kd) Landstinget

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-10-30 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 30 oktober 2014, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad OBS! Plats Sammanträdesrum:

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-02 Driftnämnden Psykiatri Tid: Tisdag 2 maj kl. 09:30 13:00 Plats: Sjukhuset, Varberg ( Balgö ) Beslutsärenden 1 Justering Nämnden beslutar utse Göran Gunnarsson

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN Reglemente för intern kontroll 1 Syfte Reglementet syftar till att säkerställa att styrelsen, nämnden och de kommunala bolagen upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer