Hommage. EN HYLLNING TILL SVENSK GLASKONST

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hommage. EN HYLLNING TILL SVENSK GLASKONST"

Transkript

1 Hommage. EN HYLLNING TILL SVENSK GLASKONST

2 Hommage. EN HYLLNING TILL SVENSK GLASKONST

3 Maria Olofsson Konstnärlig ledare Jonas Lindström Fotograf Staffan Bengtsson Konst och kulturjournalist

4 Vi älskar glas!

5 På Kosta Boda har vi älskat glas sedan Bruksglas såväl som konstglas. I 275 år har vi eldat på i de småländska hyttornas glasugnar för att smälta vanlig sand till fantastiskt glas. Med åren blev detta stor industri. Kring de småländska glasbruken växte samhällen upp och drogs järnväg till Stockholm. Så småningom reste det svenska glaset ut i världen och på 1900-talet blev glaset internationellt berömt och efterfrågat. Nu fyller vi 275 år och firar med en stor jubileumsutställning som vi är så stolta över att vi låter den turnera på olika platser. Med utställningen vill vi visa hur vår långa historia gång på gång förnyats med hjälp av Sveriges främsta formgivare och konstnärer. Vi har bjudit in fem av landets mest spännande konstnärer att slå följe med var sin föregångare ur vår rika historia. Frida Fjellman har slagit sig ihop med Erik Höglund, en av Kosta Bodas fräckaste nyskapare. Åsa Jungnelius går i dialog med Ulrica Hydman Vallien, och utmanar oss med glasformer som vi aldrig tidigare sett. Resultatet har blivit en generös hommage till vår svenska glaskonst. Men också till våra envisa och skickliga hantverkare i hyttan. För utan all den skicklighet och det mod som glasbrukets hantverkare besitter, skulle vi stått oss ganska tomhänta. Glaskonsten är en teknikkonst. Tekniker utvecklas eller avvecklas. Förnyelse är viktigt men utan våra historiska rötter hade vi inte haft förmågan att överleva när vindarna blåst kallt. På Kosta Boda har vi aldrig gett upp. Trots alla kriser och uppförsbackar i den småländska glasskogen har vi värnat om våra unika kunskaper och varit måna om att ständigt utveckla oss och nå ny publik. På så sätt har vi försäkrat oss om att kunna leverera vackert och spännande glas också i framtiden. Vi älskar, som sagt, glas och kristall. Vi tror att Sveriges världsberömda glaskonst kommer att leva långt framöver. Med hjälp av Frida Fjellman, Åsa Jungnelius, Hanna Hansdotter, Lena Bergström och Mattias Stenberg skriver vi ett nytt kreativt kapitel i Kosta Bodas historia. Det skulle våra grundare för 275 år sedan, Anders Koskull och George Bogislaus Stael von Holstein, inte haft något emot.

6 Konstglasarkivet. Ulrica Hydman Vallien & Sven X:et Erixson Erik Höglund Vicke Lindstrand Mona Morales-Schildt Monica Bäckström

7 Hommage konstglas. Åsa Jungnelius Frida Fjellman Mattias Stenberg Lena Bergström Hanna Hansdotter

8 Ulrica & Sven Ver sus Åsa.

9 Ulrica Hydman Vallien. Född Hon är svensk glaskonst. Ingen nu levande svensk konstnär kan skryta med samma folkliga spridning som Ulrica Hydman Vallien. Massproducerat eller unikat, samma brinnande hjärta i allt som kommer ur hennes händer. Bland alla framgångsrika glasserier som hon skapat framstår Minefamiljen från 2002 och Caramba och Open Mind som de mest uppskattade. Med motiv ur det egna privatlivets allra hemligaste vrår har hon vid sidan om bruksglasen skapat en berättande glaskonst med både feministiska och bibliska förtecken. Tulpanen och ormen figurerar flitigt i hennes eget Paradisförsök. Stridbar, omdiskuterad, folkkär. Sven X:et Erixson. ( ) Inte många känner till det, men tidigt på 1930-talet var konstnären Sven X:et Erixson verksam vid Kosta glasbruk. Han gjorde också några större utsmyckningar i glas, bland annat en glasmålning till S:ta Gertruds kapell i Malmö. Som konstnär är han både expressiv och primitiv. Det är mycket kropp och rörelse i allt han gör! Att Åsa Jungnelius trivs i X:ets närhet förvånar knappast. Den orädda penselföringen och det glödande temperamentet finns hos dem båda. Åsa Jungnelius. Född Samma år som punkband som Sex Pistols och Pere Ubu - stilbildare som påverkade alla konstnärligt aktiva under många år framöver. Förutom sitt dagliga arbete som konstnär och formgivare är hon verksam som lektor på Konstfack och inspirerar i sin tur en yngre krets av kreatörer. Hennes glasobjekt i serien Make Up har gjort henne bekant för en större publik och hennes feministiska hållning till livet i stort präglar allt hon gör. Jungnelius arbetar med ett offentligt verk, _Snäckan_, för utbyggnaden av Ny Tunnelbanan i Stockholm och är representerad på många håll, både i privata och offentliga samlingar tilldelades hon Konstnärsnämndens åtråvärda femåriga arbetsstipendium. Som konstnärlig ledare för projektet Residence-In-Nature ser hon till att lyfta fram det småländska landskapet i nytt spännande fokus.

10 Åsa Jungnelius och Ulrica Hydman Valliens vägar har korsats mer än en gång. Båda representerar ett tydligt feministiskt och kroppsligt formspråk. Till konstnären Sven X:et Erixon slår hon en bro med hjälp av starka färger och ett aldrig sviktande temperament. Att målaren X:et också sysslat med glas vet få. I Bodas arkiv hittade Jungnelius helt oväntat en urna av honom från 1929 där han låter ormar ringla framöver glaset. Som en tidig Hydman Vallien alltså. Sedan debuten på Kosta Boda 2007 har Åsa Jungnelius botaniserat bland de utpräglat kvinnliga föremålen. Hon har lekt med läppstift och nagellacksflaskor och hon har mer än en gång fått oss att häpna och kanske generas med sina expressiva manliga och kvinnliga kön. Bland glasformgivare har hon mutat in ett helt eget revir. Nu återvänder hon alltså till Ulrica Hydman Vallien. Med henne delar hon ett slags paradisisk passion. Särskilt för mannen och kvinnan och men också för glaset som sådant. Inför Jungnelius jubileumsäpplen, de är nio till antalet, ser vi en starkare glaskänsla än tidigare. Kan det bli mer glas än så här, tänker jag. Visst avbildar hon frukter och kön men först och främst är det GLAS vi möter. Levande, saftigt, förtrollande som i sagan. Ett material som inte liknar något annat och som i sina skönaste stunder överglänser det mesta. -Jag ville att mina äpplen skulle kännas begärliga! Smaskiga och svåra att motstå. Precis som det var där i Bibelns lustgård. Äpplen i glas har en lång tradition. En som idag är särskilt eftertraktad bland samlare är den fantastiska Ingeborg Lundin, som på 1950-talet och framåt skapade stora genomskinliga äpplen, sköra som såpbubblor. Åsa Jungnelius frukter är, som sagt, av annat temperament och skapade på fri hand tillsammans med de skickliga hantverkarna på bruket. Lägg märke till bettet! I Paradiset var det Eva som tog första tuggan, sedan Adam. Efter det blev ingenting sig likt. Människan varseblev sin nakenhet och utsatthet. Jungnelius äpplen är från samma träd. Inte förgiftade som i sagan om Snövit, men upplysande, nästan bländande. Glas som fått mogna i händerna på en som vet hur man gör för att gång på gång förbluffa sin publik.

11

12 Erik Versus Frida.

13 Erik Höglund. ( ) Den färgstarkaste av det moderna glasets svenska formgivare? De rena grundfärgerna och de fräcka formerna gjorde hans mycket figurativa glas konstfullt på ett närmast osvenskt sätt. Estetiskt var han mer besläktad med livsbejakande sydeuropeiska tongångar än den skandinaviska elegansen och det svenska svårmodet. För tom glas arbetade den produktive Höglund också med konst i järn och trä. Hans ljuskronor hänger i många svenska hem och hans trämöbler blev ett slags robusta skulpturer. Frida Fjellman. Född Driver sedan 2000 egen studio i Stockholm. Utbildad vid Konstfack i Stockholm och Pilchuck i Washington. Har en lång karriär av gestaltade soloutställningar med debut på Blås&Knåda Mycket uppmärksammad blev hennes utställning I huvudet på Frida Fjellman, som visades både på Gustavsbergs Konsthall och på Eskilstuna Konsthall. Frida har fått flera priser genom åren och 2015 tilldelades hon Konstnärsfondens åtråvärda femåriga arbetsstipendium.

14 Frida Fjellmans faiblesse för djur är välkänd bland dem som följt hennes konsthantverk över tid. Stora björnar och små lämlar. Utfört i glas och i keramik. Med en humoristisk twist eller med största möjliga lidande i blicken. Alltid skapade utifrån respekt och en vibrerande känslighet för liv. Erik Höglund, som hon valt som förebild i detta jubileumsprojekt, var verksam på Kosta Boda i över två decennier, från 1950-talet och framåt. En skulptör i glas, en dekorativ konstnär, en fräck nytänkare som fick glasbruket att gång på gång bryta mot gamla mönster. Som i likhet med Fjellman dessutom arbetade i alla möjliga material. Frida Fjellman har tagit fasta på Höglunds tjurskallar från 1990-talet. Starka uttrycksfulla pjäser som också är användbara som vaser. Medan Höglund lär ha skapat närmare tusentalet unika tjur i polykrom glasmassa, har Fjellman (än så länge!) nöjt sig med sex. Skulpturerna är å andra sidan cm höga. -Erik Höglund var faktiskt min första upplevelse av en glaskonstnär! Jag var bara tonåring när jag såg en utställning med hans färgglada glas. Det glömmer jag aldrig. -Långt senare utsågs jag till Erik Höglund-stipendiat och fick resa till Japan och studera formspråk där. På så sätt kom det sig att jag bestämde mig för att göra mina jubileumsdjur på det här sättet. Rent tekniskt är glasfigurerna ett slags applikationer som blåsts upp. Den tekniken gör att det slumpmässiga blandas med det förutbestämda. Precis som hos föregångaren Höglund blir lekfullheten och friheten själva nerven i glasmassan. Den här gången tycks Fjellmans förkärlek till leken ovanligt påtaglig. För att förstärka uttrycket har hon gett figurerna titlar som både gör dem mänskliga och fabelaktiga. Lite Pokemon? Absolut. Men de heter inte Pikachu eller Pichu. De heter It wasn`t me och Oh lord! och tillsammans bildar de ett litet mänskligt drama, en fjellmansk upplaga av La Comédie humaine. -När de får växter i sig får de sina frisyrer. Det blir spännande att se hur de tar sig ut då och hur deras uttryck påverkas.

15

16 Vicke Versus Mattias

17 Vicke Lindstrand. ( ) räknas till de absolut största glaskonstnärer som Sverige haft. Hans tekniska skicklighet utvecklade det svenska glaset i Orrefors och Kosta till nivåer som fortfarande inspirerar unga efterföljare. Det var Lindstrand och Edvin Öhström som utvecklade Ariel-tekniken och hans arbeten i Graal-teknik på 1930-talet moderniserade glaskonsten. På utställningar som Stockholmsutställning 1930, Världsutställningen i New York 1939 och H55 i Helsingborg 1955 befäste han sin ledande ställning. Lindstrands monumentala verk finns att se på många håll i Sverige och världen. Hans Grön eld, som finns att se i Umeå, var när den restes 1970 världens största glasskulptur med sina nio gröna meter vajande i ett blått lufthav. Mattias Stenberg. Född 1975.Utbildad vid KTH i Stockholm. Verksam inom både design och arkitektur. Ny som glasformgivare hos Kosta Boda kom hans första produkter, de så kallade Septumvaserna. Stenberg driver sedan 2010 studion, Vision A&D.

18 Mattias Stenberg är en sådan där allkonstnär som tar för sig på alla formgivningens områden. Har ritar hus med samma osvikliga känsla som han skapar glas. För jubileumsutställningen har han valt att slå följe med legenden Vicke Lindstrand, konstglasets och experimentens ständige förnyare. På 1920-talet utvecklade italienarna en glasteknik som kallas sommerso och som brukar beskrivas som färg nedsänkt i vatten. Vicke Lindstrand skapade sådant glas på 1950-talet och Mattias Stenberg arbetar i samma trädgård. Vi har tidigare på Kosta Boda presenterat hans Septum-vaser och till Kosta Bodas 275-årskalas har han utvecklat tekniken med klart glas och färgat glas i samspel. För länge sedan, när formgivaren var i coltåldern, tog hans föräldrar hon på upptäcksresa till det småländska Glasriket. De intryck den lille sjuåringen då sög i sig har aldrig bleknat. Han kan fortfarande idag prata lyriskt om bergen av krossat glas som han såg glittra i jättelika containers. Detta är parglas med organiskt gehör. En volymernas tête à tête. Kanske en kärleksakt? En gång arbetade Stenberg inom medicinen och forskade i konstgjorda hjärtan. Känslan för vetenskaplig precision tycks han ha tagit med sig in i glashyttan. De tunna glasväggarna ger oss intryck av skenbart pulserande form. Färgen är inte mycket kraftigare än ett andetag eller en rök som drar förbi. Stenbergs lätta hand har fångat de där ögonblicken då glaset koagulerar och blir till. Nu andas glaskropparna nästan omärkligt, som i en behaglig sömn. Som vanligt, frestas vi säga, har formgivaren använt ett minimum av beståndsdelar för att få till sin form. Ingenting får spreta eller dra iväg med vår uppmärksamhet. -Det gäller att hålla ihop ytan. Så är det förstås. Om glas handlar om något avgörande när det kommer till själva materialet, så är det väl ytspänning. Vaser? Visst kan man ställa en blomma i dem men fungerar de inte precis lika bra på egen hand? Det tycker i alla fall vi på Kosta Boda.

19

20 Mona Versus Lena.

21 Mona Morales-Schildt. ( ) Mona har framför allt skrivit in sig i den svenska glashistorien med serien Ventana. De exklusiva Ventanapjäserna började hon arbeta med i slutet på 1950-talet då hon praktiserat för en av dåtidens mest inflytelserika glaskonstnärer, italienaren Paulo Venini. Glasen med sina olikfärgade underfång, ett slags inneslutna färger, gav med en särskild slipning spännande optiska effekter som ingen tidigare lyckats med. Idag tillhör dessa venetianska glas de mest åtråvärda bland samlare av svenskt konstglas. Lena Bergström. Född Bergström tog examen som formgivare vid Konstfack Som designer har hon förutom serietillverkat och unikt glas skapat en mängd möbler, smycken och textilier. Hon har ställt ut på många håll i världen och 1995 deltog hon på Orrefors med glasskulpturer i dialog med en annan legendar i svensk glaskonst, Ingeborg Lundin. Många gånger prisbelönt och tillhör idag den yppersta eliten bland svenska glasformgivare.

22 Att samla rosor i glasbehållare är gammal konst. Rosengömmor eller rosarium, som glaskulorna heter på finspråk, fanns i nästan varje svenskt hem på 1960-talet. På Kosta arbetade Mona Morales-Schildt mellan åren 1958 och 1971 och hennes eleganta rosengömmor på hög fot tillhörde glasbrukets mest älskade produkter. Nu har Lena Bergström plockat upp traditionen. Till Jubileumsutställningen har Bergström skapat en tvådelad glasgömma för rosor och en tillhörande doftflaska. Hennes rosarium har blivit ett litet rymdskepp eller en tidskapsel i glas för den blomma som påträffades redan i de antika egyptiska gravkamrarna. Doftflaskan är stram och tidlös. Men också full av luftbubblor. -Jag ville att det skulle bubbla om glaset precis som det gör om ens känslor! Om det är något världen behöver nu så är det kärlek och då ska känslorna få leva så här. Det svenska glaset var långt in på 1900-talet en manlig värld. Mona Morales Schildt bröt ny mark tillsammans med Tyra Lundgren på 1950-talet. Lena Bergström är en av våra mest produktiva och prisbelönta arvtagare till föregångarna och alla som arbetat med henne vet vilken entusiastisk formgivare hon är. Jordnära men passionerad i allt hon gör. Och Bergström har inte nöjt sig med rosor på burk. Hon kommer dessutom till vår jubileumsutställning med prunkande rosor i sin famn! Röda och rosa skimrande blommor i stort format som bokstavligen utmanat glasbrukets förmåga intill bristningsgränsen. -Jag har gjort några muskulösa och virila rosor! Jag tycker om att de tar plats och fyller ut rummet. Lena Bergströms prunkande köttiga ros har blivit en hommage i tre unika exemplar. Att göra dem innebar tuffa påfrestningar för alla. Med stor precision har de sågats och slipats fram i tre delar som sedan limmats ihop. Med sina 43 centimers bredd har Bergströms rosor blivit praktpjäser som verkligen påminner om det bästa i vår långa historia som glasbruk.

23

24 Monica Versus Hanna.

25 Monica Backström. Född Dotter till Astrid Sampe, en av 1900-talets mest betydande svenska designikoner. Utbildade sig vid Konstfack på 1960-talet och är fortfarande verksam med ständigt nya produkter. Hennes svampar och praktburkar känner de flesta till. Men Backström har även skapat offentliga utsmyckningar runt om i Sverige, som Kulturhuset i Borås och Mariakyrkan i Växjö. Redan som student formgav hon en servis i silver och det silverglänsande folierade glaset har hon återvänt till många gånger. Punkglas har kollegan Tom Hedqvist träffande kallat den där tekniken. Hanna Hansdotter. Född Utbildade sig till glasblåsare på Kosta Glascenter och fortsatte sedan på Konstfack där hon tar examen i vår. Trots att Hansdotter är så färsk som formgivare har hon redan ställt ut sina arbeten på andra håll. Utställningen Fairyland 2012 blevw något av ett genombrott och nu senast deltog hon i en uppmärksammad utställning på The Glassery.

26 Hanna Hansdotter går fortfarande på Konstfack i Stockholm. Att vi på Kosta Boda givit henne arbetsstipendium och bjudit in henne till jubileet känns helt naturligt. Hansdotter har redan ställt ut på andra håll och henne jubileumsobjekt förstärker den där känslan av att vi har en ny stark svensk glasformgivare på frammarsch. Hansdotter har bildat par med Monica Backström, som började redan 1965 på Kosta Boda och som fortfarande är aktiv. Båda formgivarna trivs med att driva glasets möjligheter till sitt yttersta. Att se Hansdotters jubileumsbidrag sida vid sida med Backströms trettio år gamla släktingar är bokstavligen som att se figurer i samma familj. Inspirationskällan till Hansdotters glastorn har varit Backströms så kallade praktburkar och monumentalpjäserna i serien Space från 1980-talet. Backströms glashistoria sträcker sig från 1960-talet och in i vår samtid. De så kallade praktburkarna skapade hon 1992 när Kosta glasbruk fyllde 250 år. Monica Backström är representerad runt om i världen och hennes välbekanta svampar och ägg föddes på 1970-talet när hon slagit sig ned i Hermanstorp strax utanför Kosta glasbruk tillsammans med glasformgivaren Erik Höglund. Nu har alltså Hanna Hansdotter valt att ta avstamp i Backströms rika universum av fräck pop och tidlös skönhet. Vad tog hon fasta på? -Jag gillar Monica Backströms försilvrade saker jättemycket. Men också den där raketformen i hennes höga torn. -De pjäser som jag nu gjort till Kosta Bodas jubileum, upplagan är på tvåhundrasjuttifem stycken, är inspirerade av den urbana kvällen. Jag kallar de helt enkelt Skymning och vi gör dem i fyra olika nyanser. Fyra olika skymningskvällar, om man så vill. Den som samlar flera olika får en mindre stad! Hanna Hansdotters tekniska kunnande är stort. Innan hon hamnade på Konstfack utbildade hon sig till glasblåsare vid Kosta Glascenter och därefter vid Riksglasskolan i Orrefors. Jubileumstornen är formblåsta och sedan slipade. Den komplicerade profilen gjorde att de vanliga träformarna fick ersättas av grafitformar. -Jag är verkligen nöjd med arbetet i hyttan. Det var ett komplicerat projekt. Nu har tornen dessutom blivit botaniska eftersom man både kan ha dem som skulpturer och vaser. Hanna Hansdotters torn speglar glasbrukets historia med både kärlek och skicklighet. Men de ingår, som sagt, också i en kär familj av glas som Monica Backström inspirerat till.

27

28

29 Framtiden och Kosta Vi Boda. håller med inrikesministern. Saker och ting måste vi kosta vad det kostar och vi måste gång på gång lära oss att billiga lösningar inte alltid är de bästa i längden. Formgivning är en del av samhällsbygget. Skönhet är en källa till glädje och påverkar människor i positiv riktning. Vackra saker har längre livslängd än fula, det finns vetenskapliga bevis på det. Glada människor lever längre än ledsna, det finns siffror även på det. På Kosta Boda slår vi vakt om vår industris del i samhällsbygget. Precis som vi är stolta över våra formgivare är vi stolta över alla arbetstillfällen som glasindustrin skapar och vilka goda effekter det får på samhället. Men bra glas är inte gratis. Skönhet, det tål att upprepas, måste vi kosta lite extra. Vi vill kunna fortsätta att också i framtiden producera handblåst glas eftersom vi vet hur sådant glas kan uppskattas och går i arv mellan generationer. Då måste vi också ta betalt för våra produkter. Vi skäms inte för det. På Kosta Boda är vi optimistiska! Vårt hjärta slår för skön form. Vi älskar glaskonsten. Vi vill se alla sorters kreatörer styra och ställa i vårt glasbruk också framöver. Om 25 år fyller vi 300. Åren går snabbt men glaset kommer att utsättas för tuffa prövningar på vägen dit. Ska vi klara resan måste vi fortsätta att tillverka vackert glas som människor är beredda att betala lite mer för. Det är ett ansvar vi har inför framtiden.

30 Pris exkl. moms Pris inkl. moms ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET I H 190 mm W 230 mm Unique l SEK ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET II H 270 mm W 250 mm Unique l SEK ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET III H 200 mm W 220 mm Unique l SEK ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET IV H 250 mm W220 mm Unique l SEK ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET V H 290 mm W 240 mm Unique l SEK ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET VI H 260 mm W 220 mm Unique l SEK

31 ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET VII H 330 mm W 220 mm Unique l SEK ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET VIII H 280 mm W 230 mm Unique l SEK ÅJ GO AHEAD, AN APPLE FOR UVH AND X:ET IX H 260 mm W235 mm Unique l SEK Åsa J u n g n e l i u s.

32 Pris exkl. moms Pris inkl. moms WHO WAS IT? OH LORD! H 410 mm W 275 mm Limited Edition 10 ex l SEK WHO WAS IT? GIVE ME A BREAK! H 505 mm W 275 mm Limited Edition10 ex l SEK WHO WAS IT? I CONFESS H 385 mm W 245 mm Limited Edition 5 ex l SEK WHO WAS IT? IT WASN`T ME H 570 mm W 245 mm Limited Edition 5 ex l SEK WHO WAS IT? IT`S OK H 470 mm W 240 mm Limited Edition 5 ex l SEK WHO WAS IT? I DIDN`T DO IT H 430 mm W 235 mm Limited Edition 5 ex l SEK

33 Frida Fjellman.

34 Pris exkl. moms Pris inkl. moms DUO VAS BRUN/KLAR H 275 mm W 185 mm Limited edition 275 ex 3199 l 3999 SEK DUO SKÅL BRUN/KLAR H 180 mm W 244 mm Limited edition 275 ex 3199 l 3999 SEK DUO VAS VIT/KLAR H 270 mm W 180 mm Limited edition 275 ex 3199 l 3999 SEK DUO SKÅL VIT/KLAR H 175 mm W 243 mm Limited edition 275 ex 3199 l 3999 SEK

35 Mattias Stenberg.

36 Pris exkl. moms Pris inkl. moms ROSENGÖMMA MISTY PINK H 185 mm W 170 mm Limited edition 275 ex 2399 l 2999 SEK ROSENGÖMMA GOLDEN LEAFS H 185 mm W 170 mm Limited edition 275 ex 2399 l 2999 SEK ROSENGÖMMA KLARGLAS H 185 mm W 170 mm 1999 l 2499 SEK DOFT FLASKA MISTY PINK H 265 mm W 90 mm Limited edition 275 ex 799 l 999 SEK DOFT FLASKA GOLDEN LEAFS H 265 mm W 90 mm Limited edition 275 ex 799 l 999 SEK DOFT FLASKA KLARGLAS H 265 mm W 90 mm 719 l 899 SEK

37 UNIK ROS RUBY RED H 320 mm W 360 mm Unique l SEK UNIK ROS PLUM RED H 340 mm W 340 mm Unique l SEK UNIK ROS MISTY PINK H 340 mm W 320 mm Unique l SEK Lena Bergström.

38 Pris exkl. moms Pris inkl. moms NIGHTFALL DOME GRANITE, MEDIUM H 270 mm W 250 mm Limited edition 275 ex 1999 l 2499 SEK NIGHTFALL DOME HAZE, MEDIUM H 270 mm W 250 mm Limited edition 275 ex 1999 l 2499 SEK NIGHTFALL DOME AURORA, MEDIUM H 270 mm W 250 mm Limited edition 275 ex 1999 l 2499 SEK NIGHTFALL DOME HAZE, SMALL H 225 mm W 125 mm Limited edition 275 ex 1359 l 1699 SEK NIGHTFALL DOME MIDNIGHT, SMALL H 225 mm W 125 mm Limited edition 275 ex 1359 l 1699 SEK NIGHTFALL DOME GRANITE, SMALL H 225 mm W 125 mm Limited edition 275 ex 1439 l 1799 SEK

39 NIGTHFALL DOME AURORA, SMALL H 225 mm W 125 mm Limited edition 275 ex 1359 l 1699 SEK NIGHTFALL TOWER MIDNIGHT H 355 mm W 125 mm Limited edition 275 ex 1439 l 1799 SEK Hanna Hansdotter.

40 Kosta Boda är ett av världens främsta varumärken inom glas och glaskonst. Teknik och känsla har förfinats i hjärtat av Smålands skogar ända sedan Vårt glas är färgstarkt, modigt,underfundigt och provocerande. Det sticker ut och tar för sig. Kosta Boda är sann passion. ART NO HOMMAGE 275 FOLDER SWE

Lena Bergström sid 6-7. Bertil Vallien sid 4-5. Frida Fjellman sid 8-9. Göran Wärff sid 10. Anna Ehrner sid 11. Kjell Engman sid 12-13

Lena Bergström sid 6-7. Bertil Vallien sid 4-5. Frida Fjellman sid 8-9. Göran Wärff sid 10. Anna Ehrner sid 11. Kjell Engman sid 12-13 Art Glass 2017 Lena Bergström sid 6-7 Bertil Vallien sid 4-5 Frida Fjellman sid 8-9 Göran Wärff sid 10 Anna Ehrner sid 11 Kjell Engman sid 12-13 En ny katalog konstglas signerade av våra främsta glaskonstnärer.

Läs mer

Kampanjer & Nyheter. VINTER/VÅR 2018 VECKORNA CRYSTAL MAGIC Design Åsa Jungnelius

Kampanjer & Nyheter. VINTER/VÅR 2018 VECKORNA CRYSTAL MAGIC Design Åsa Jungnelius Kampanjer & Nyheter. VINTER/VÅR 2018 VECKORNA 1 17 CRYSTAL MAGIC Design Åsa Jungnelius Bruk i frächa vårfärger. De vackert formgivna porslinsmuggarna levereras med ett praktiskt lock som håller värmen

Läs mer

Art Glass 2018 Summer

Art Glass 2018 Summer Art Glass 2018 Summer Mattias Stenberg sid 4 Åsa Jungnelius sid 8 Kjell Engman sid 14 Bertil Vallien sid 10 Anna Ehrner sid 17 Göran Wärff sid 18 Konstglas signerat våra främsta formgivare. På Kosta Boda

Läs mer

Lena Bergström sid 4. Frida Fjellman sid 8. Åsa Jungnelius sid 16. Mattias Stenberg sid 10. Bertil Vallien sid 22. Kjell Engman sid 30

Lena Bergström sid 4. Frida Fjellman sid 8. Åsa Jungnelius sid 16. Mattias Stenberg sid 10. Bertil Vallien sid 22. Kjell Engman sid 30 Konstglas Hösten 2019 Lena Bergström sid 4 Frida Fjellman sid 8 Mattias Stenberg sid 10 Åsa Jungnelius sid 16 Hanna Hansdotter sid 18 Bertil Vallien sid 22 Anna Ehrner sid 40 Kjell Engman sid 30 Göran

Läs mer

Konst. Glas. Höst. 30 år Fidji by Kjell Engman

Konst. Glas. Höst. 30 år Fidji by Kjell Engman Konst Glas 2018 Höst Fidji by Kjell Engman 30 år 1988-2018 Konstglas signerat våra främsta formgivare. På Kosta Boda har vi älskat glas sedan 1742. Vi har en lång tradition av att producera konstglas i

Läs mer

Konstglas 2019 Vår / Sommar

Konstglas 2019 Vår / Sommar Konstglas 2019 Vår / Sommar Lena Bergström sid 4 Mattias Stenberg sid 8 Åsa Jungnelius sid 14 Frida Fjellman sid 6 Konstglas signerat av våra främsta formgivare. Bertil Vallien sid 16 Kjell Engman sid

Läs mer

Jubileumsutställning Kosta Boda. Ardy Strüwer E T A B L.

Jubileumsutställning Kosta Boda. Ardy Strüwer E T A B L. Jubileumsutställning Kosta Boda Ardy Strüwer M O L L B R I N K S M O L L B R I N K S M O L L B R I N K S K O K O N S T E T A B L. 1957 K O N S T N S T Två jubilarer MOLLBRINKS 60 ÅR KOSTA BODA 275 ÅR Unikat

Läs mer

We Celebrate Spring. 15 Januari, 2013

We Celebrate Spring. 15 Januari, 2013 We Celebrate Spring 15 Januari, 2013 Våren är en tid att fira, en tid för högtider som bröllop, konfirmation och skolavslutningar men kanske också för att fira det där nya jobbet som någon fick? Eller

Läs mer

Konstnärliga Kosta Boda

Konstnärliga Kosta Boda Konstnärliga Kosta Boda 13 Augusti, 2014 Med en knivskarp känsla för det grafiska och det samtida har Sara Woodrow skapat sin första kollektion för Kosta Boda. Det målade glaset har länge varit ett av

Läs mer

MIXED COLORS KOSTA BODA

MIXED COLORS KOSTA BODA MIXED COLORS KOSTA BODA MIXED COLORS KOSTA BODA Kosta Bodas formgivare står med ena benet i konstvärlden. Och det andra står minst lika stadigt bland vår produktion av vackra och funktionella glasföremål.

Läs mer

HÄR HITTAR DU OSS OM DU VILL KONTAKTA OSS BAKSIDA MOT VÄXJÖ GLASBRUK BUTIKEN I STRÖMBERGSHYTTAN HOVMANTORP LESSEBO MOT KALMAR

HÄR HITTAR DU OSS OM DU VILL KONTAKTA OSS BAKSIDA MOT VÄXJÖ GLASBRUK BUTIKEN I STRÖMBERGSHYTTAN HOVMANTORP LESSEBO MOT KALMAR FRAMSIDA Med farger, ljus och former som tagna fran naturen, likt mjuka kurvor pa en slingrande skogsvag, skapas Konst av glasmassan i hyttan pa Bergdala glasbruk dar tradition och nytankande lever i symbios.

Läs mer

Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda

Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda OPEN - EN SALUHALL FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK Det hela började i en potatislada i Båstad. I en lada full av sättpotatis formulerades idéen om en sommarbutik

Läs mer

Bertil Vallien. Göran Wärff. Ulrica

Bertil Vallien. Göran Wärff. Ulrica Art Glass 2017 Bertil Vallien Göran Wärff Ulrica Hydman-Vallien Så funkar stora artister. Tar sig friheter. Tänjer på gränserna. Väcker nytt liv i sin publik. Sätter världen i rörelse. Staffan Bengtsson

Läs mer

www.projekthekla.se Följ oss på Facebook: Projekt Hekla

www.projekthekla.se Följ oss på Facebook: Projekt Hekla Projekt Hekla är ett unikt samarbete mellan den välkända formgivaren Ulrica Hydman Vallien och P. Rotola - Pukkila Oy. www.projekthekla.se Följ oss på Facebook: Projekt Hekla Möbelkonst Den svenska konstnären

Läs mer

Hösten är blå. Pris 599 sek. 15 augusti, 2013

Hösten är blå. Pris 599 sek. 15 augusti, 2013 Hösten är blå 15 augusti, 2013 I höst är Kosta Boda exotiskt. Med toner av blått, lila och grönt tar vi oss an hösten fyllda av energi och livslust. Med uttrycksfulla och personliga färger och former vill

Läs mer

Anders Gunge. f. 52, från Roskilde, Danmark. Skola: Nordiska linjen, Kosta Glascenter

Anders Gunge. f. 52, från Roskilde, Danmark. Skola: Nordiska linjen, Kosta Glascenter 20 10 Anders Gunge f. 52, från Roskilde, Danmark Skola: Nordiska linjen, Kosta Glascenter På skolan hade vi Stig Olof Hultman som lärare. Jag iakttog honom en gång då han gjorde trumpeter och frågade om

Läs mer

GRANNAGLAS. försäljning. produktkatalog GGRÄNNAGLASBRUK

GRANNAGLAS. försäljning. produktkatalog GGRÄNNAGLASBRUK GGRÄNNAGLASBRUK GRANNAGLAS försäljning produktkatalog 2012 Innehåll Blå & Silver-serien 3-4 Grön & Guld-serien 5 Svart & Guld-serien 6 Venedig 7 Optica Hyacint/Pion 8 Tornado 9 Optica flerfärgad & Spin

Läs mer

Vi ses i Glasriket! Har du frågor eller funderingar kontakta oss! 0481 452 15 info@glasriket.se

Vi ses i Glasriket! Har du frågor eller funderingar kontakta oss! 0481 452 15 info@glasriket.se Vi ses i Glasriket! Glasriket är ett resmål som är öppen året runt och kan erbjuda spännande sevärdheter för såväl gammal som ung. Här finns många fina besöksmål från glaset och shopping, till utvandrarbygden

Läs mer

Orrefors restaurangglas. användas

Orrefors restaurangglas. användas Orrefors restaurangglas Till för att användas KRÖGARNAS FAVORITER några av världens bästa restauranger väljer att använda glas från Orrefors. Deras gemensamma nämnare är att de värderar kvalitet, design

Läs mer

Avtackning & Hedersgåvor

Avtackning & Hedersgåvor Art.nr. 7531-15-7 Praktskål i äkta helkristall med handgraverat motiv Blåklockor eller Rosor. Höjd: 130 mm - Bredd: 230 x 230 mm - Vikt: 3,7 kg. Varje kristallprodukt är signerad undertill av glaskonstnären

Läs mer

Sagagifts Gåvokort erbjuder ett sortiment som vi vet är eftertraktat i butik, artiklar som många vill ha! Produkterna är skapade av våra kreativa

Sagagifts Gåvokort erbjuder ett sortiment som vi vet är eftertraktat i butik, artiklar som många vill ha! Produkterna är skapade av våra kreativa Sagagifts Gåvokort erbjuder ett sortiment som vi vet är eftertraktat i butik, artiklar som många vill ha! Produkterna är skapade av våra kreativa formgivare med de skandinaviska trenderna som grund. Från

Läs mer

Kosta Förlag Katalog 2008

Kosta Förlag Katalog 2008 Kosta Förlag Katalog 2008 Böcker och presenter Prisvärd njutning skulle man kunna kalla det vi sysslar med. Är man intresserad av det som tillhör livets goda, form & design och det dukade bordets fröjder

Läs mer

WALLPAPERS BY SCANDINAVIAN DESIGNERS 4 formgivare. 12 mönster. 36 tapeter.

WALLPAPERS BY SCANDINAVIAN DESIGNERS 4 formgivare. 12 mönster. 36 tapeter. WALLPAPERS BY SCANDINAVIAN DESIGNERS 4 formgivare. 12 mönster. 36 tapeter. nu sätter vi skandinaviska klassiker på väggen 1950-talet var efterkrigstidens era då funktionalism och minimalism var trendsättande.

Läs mer

Släpp 1: Konstnärer och platser 9 av totalt 19

Släpp 1: Konstnärer och platser 9 av totalt 19 Släpp 1: Konstnärer och platser 9 av totalt 19 Nacka Energi och Nacka kommun featuring Astrid Sylwan at Finntorp Astrid Sylwan Astrid Sylwan föddes 1970 i Antwerpen, Belgien, men bor och är verksam i Nacka.

Läs mer

-Det ryker, det fräser, det brinner!

-Det ryker, det fräser, det brinner! -Det ryker, det fräser, det brinner! Signe Persson Melin om Gråsippa, debuten i aluminium. - Äntligen har jag hittat rätt material till den här formen. Signe Persson Melin hade prövat att göra sippformer

Läs mer

scandinavian sense Nyheter 2018

scandinavian sense Nyheter 2018 scandinavian sense Nyheter 08 Med årets nyheter vill vi presentera möbler som gör det enkelt att skapa flexibla och praktiska men framför allt behagliga miljöer. Här finns det gott om plats för att mötas,

Läs mer

KONST AKTUELLT DALSLAND 2AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 30/5 26/7 2009. Kristina Anshelm

KONST AKTUELLT DALSLAND 2AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 30/5 26/7 2009. Kristina Anshelm KONST AKTUELLT DALSLAND 2AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 30/5 26/7 2009 Kristina Anshelm OM DE SOM KAN FLYGA Och KVITTRA»Fåglar, det gör jag när jag inte har några andra idéer«säger

Läs mer

18-34 VECKORNA. Kosta Boda fyller hela 275 år Det ska vi fira!

18-34 VECKORNA. Kosta Boda fyller hela 275 år Det ska vi fira! 18-34 VECKORNA Kosta Boda fyller hela 275 år 2017. Det ska vi fira! LEVERANS VECKA 18 34 Nyhet. Nylansering av Limelight. 2 5 YEARS ANNIVERSARY 1742 2017 Designer: Göran Wärff C M Y CM MY CY CMY K KostaBoda_POS_275_hyllvippa_blu_TRYCK.pdf

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2017

EKERUM KONSTHALL 2017 EKERUM KONSTHALL 2017 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 25 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

FORMGIVARE. Anette Eriksson är en erfaren och nyskapande formgivare med världsomspännande framgång och erkännande.

FORMGIVARE. Anette Eriksson är en erfaren och nyskapande formgivare med världsomspännande framgång och erkännande. FORMGIVARE Anette Eriksson är en erfaren och nyskapande formgivare med världsomspännande framgång och erkännande. Bertil Vallien är Sveriges mest berömde glaskonstnär och formgivare, mångfal digt prisbelönt

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Höstens annonsering SAMT HOS VÄLSORTERADE MÖBEL & INREDNINGSBUTIKER OCH TILL DITT FÖRETAG VIA DIN PROFILÅTERFÖRSÄLJARE

Höstens annonsering SAMT HOS VÄLSORTERADE MÖBEL & INREDNINGSBUTIKER OCH TILL DITT FÖRETAG VIA DIN PROFILÅTERFÖRSÄLJARE Höstens annonsering Bara det bästa är gott nog. Följ med till Morbergs värld av smaker. Nu fulländar han cirkeln med glasen som bär drycken och uppmanar folket att njuta av livets goda. Res med till hans

Läs mer

MAGASINET OM SVENSK DESIGN. Unnamed Company Publishing

MAGASINET OM SVENSK DESIGN. Unnamed Company Publishing MAGASINET OM SVENSK DESIGN Unnamed Company Publishing Redaktören Redaktören Erik Bengtsson Född: 1990 i Göteborg Aktuell med: Som skapare och redaktör för det här magasinet. Mest kända verk: En spellista

Läs mer

Långfredagens högtidliga förböner

Långfredagens högtidliga förböner Långfdagens högtidliga ner Varje nsavsnitt inleds av en diakon eller sånga, som stående vid ambonen eller på annan lämplig plats sjunger upp maningen till n. Så håller man en stunds tystnad n, vafter huvudcelebranten

Läs mer

THE CHRISTMAS COLLECTION

THE CHRISTMAS COLLECTION THE CHRISTMAS S COLLECTION THE CHRISTMAS COLLECTION THE CHRISTMAS COLLECTION COLLECTION Julgåvor höst/vinter 2017 THE CHRISTMAS COLLECTION THE CHRISTMAS COLLECTION THE CHRISTM S COLLECTION FÅ DITT PAKET

Läs mer

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 Det var en torsdag klockan 13.30 som jag förväntansfull stod utanför dörren som leder in till Casa Dei Bambini. Jag har i många år längtat tills den dagen jag skulle

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

HÖSTKAMPANJ 2015. Priserna gäller så långt lagret räcker, dock längst t o m 15-12-31

HÖSTKAMPANJ 2015. Priserna gäller så långt lagret räcker, dock längst t o m 15-12-31 HÖSTKAMPANJ 2015 Priserna gäller så långt lagret räcker, dock längst t o m 15-12-31 Design Erika Lagerbielke För en mer smakrik och definierad smakupplevelse 269 /3-P Collection Taster/Lager/Pils Rek butikspris:

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM Jaume Plensa, Barcelona (f. 1955) Jaume Plensa tillhör de mest uppmärksammade skulptörerna internationellt efter sin Crown Fountain i Millenium Park i Chicago,

Läs mer

Göran Wärff. Född 1933 på Gotland. Knuten till Kosta Boda som formgivare sedan 1964.

Göran Wärff. Född 1933 på Gotland. Knuten till Kosta Boda som formgivare sedan 1964. Göran Wärff Född 1933 på Gotland. Knuten till Kosta Boda som formgivare sedan 1964. UTBILDNING Braunschweig, Ulm och Stockholm, arkitektur och design. Började arbeta med glas 1957. UTSTÄLLNINGAR 1965 Röhsska

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

2019 E K E R U M K O N S T H A L L Ekerum_katalog_2019.indd :27

2019 E K E R U M K O N S T H A L L Ekerum_katalog_2019.indd :27 2019 EKERUM KONSTHALL Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 27 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS MATERIAL

MÖJLIGHETERNAS MATERIAL Det är svårt att tänka sig en tillvaro utan glas. MÖJLIGHETERNAS MATERIAL Detta naturens egenproducerade material som bearbetats fortlöpande sedan flera tusen år tillbaka är en fundamental och uppskattad

Läs mer

BENGT ORUP ( )

BENGT ORUP ( ) BENGT ORUP (1916-1996) Född i Lindesberg, bodde och verkade i Domsten, Helsingborg. Utbildad 1933-1938 på Otte Skölds målarskola i Stockholm, och akademierna Grande Chaumière och Colarossi, Paris. De många

Läs mer

BRUK CLEAR CARAFE WITH OAK LID H 275 Ø 104 mm 135 cl Handmade, Non-lead crystal, Giftbox 319:- 399:- - Munblåst i blyfri kristall.

BRUK CLEAR CARAFE WITH OAK LID H 275 Ø 104 mm 135 cl Handmade, Non-lead crystal, Giftbox 319:- 399:- - Munblåst i blyfri kristall. 081600 BRUK CLEAR CARAFE WITH OAK LID H 25 Ø 104 mm 135 cl Handmade, 081601 BRUK SMOKEY GREY CARAFE WITH OAK LID H 25 Ø 104 mm 135 cl Handmade, 081602 BRUK WATER BLUE CARAFE WITH OAK LID H 25 Ø 104 mm

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER

KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER Vad händer med det alla glasförpackningar när vi har slängt det? Lär er mer om ofärgade och färgade glasförpackningarna genom att läsa sagan Glas-Klara & Glasmo följer

Läs mer

Joyful. Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. vad är. giftcard. nya

Joyful. Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. vad är. giftcard. nya vad är Joyful giftcard Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. Med starka varumärken & något för alla! Ett av Joyful Giftcards många styrkor är den bredd av starka internationella

Läs mer

Årsmöte Lördagen den 16 mars 2013 The Glass Factory Boda Glasbruk

Årsmöte Lördagen den 16 mars 2013 The Glass Factory Boda Glasbruk Årsmöte Lördagen den 16 mars 2013 The Glass Factory Boda Glasbruk Ned Cantrell Schneider 10.00 10.30 Samling med morgonfika som föreningen bjuder på. 10.30 12.00 Visning av den permanenta utställningen

Läs mer

Joyful giftcard. Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. vad är. nya

Joyful giftcard. Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. vad är. nya vad är Joyful giftcard Är en genialt enkel lösning där mottagaren själv väljer sin gåva. Med starka varumärken & något för alla! Ett av Joyful Giftcards många styrkor är den bredd av starka internationella

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

Varför behövs E n e r g i s k y d d?

Varför behövs E n e r g i s k y d d? Må Bra skolan Varför behövs E n e r g i s k y d d? Skydd Februari har kommit till oss. Stressen från julen har lagt sig. Vintern börjar gå mot sitt slut och känslan av att ljuset snart kommer tillbaka

Läs mer

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ

JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ JAG FUNDERADE INTE ENS PÅ DET HÄR MED KLASS INNAN JAG BÖRJADE PLUGGA OM MEDELKLASSNORMER I UNIVERSITETSMILJÖN Lena Sohl Doktorand Sociologiska institutionen, Uppsala Universitet JENNYS BERÄTTELSE Ja, jag

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

MY VOLVO MAGAZINE FILM

MY VOLVO MAGAZINE FILM MY VOLVO MAGAZINE FILM MY VOLVO MAGAZINE FILM My Volvo Magazine verkar för att inspirera, väcka idéer och sprida kunskap. Det är utformat att uppmuntra människor att vilja utforska mer av såväl Volvo Cars

Läs mer

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 Himlatrappan Kivik Art Centre har bjudit in Gert Wingårdh, vår internationellt mest uppmärksammade arkitekt, att rita något för landskapet kring

Läs mer

FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga. Lanseras 1 december 2012

FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga. Lanseras 1 december 2012 FJÄLLTÅG En ny textilkollektion i begränsad upplaga Lanseras 1 december 2012 Med historien invävd i sömmarna Det finns inte en berättelse om textilkollektionen FJÄLLTÅG det finns flera. Alla delar bär

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

ANNA PERSSON. en kopp med minnen

ANNA PERSSON. en kopp med minnen ANNA PERSSON en kopp med minnen ANNA PERSSON Min mormor har skrivit om sin barndom och där kan jag läsa om hur min mormors mor Anna levde. Min mormor skriver När pappa var ute på olika uppdrag fick mamma

Läs mer

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett.

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Bestäm hur den ska se ut i fysisk form I ena hörnet ska vi placera en knapp som håller ihop själva affärsplanen. Nere i ett

Läs mer

Fidji by Kjell Engman. 30 år Konst Glass 2018 Höst

Fidji by Kjell Engman. 30 år Konst Glass 2018 Höst Fidji by Kjell Engman 30 år 1988-2018 Konst Glass 2018 Höst Bertil Vallien sid 10 Mattias Stenberg sid 4 Åsa Jungnelius sid 8 Kjell Engman sid 14 Konstglas signerat våra främsta formgivare. På Kosta Boda

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

Pierre Rådsten april

Pierre Rådsten april Pierre Rådsten 12-28 april 2018 Pierre Rådsten Vi välkomnar Pierre Rådsten, en berättande naivist med färgsprakande palett. Pierre Rådsten (f. 1982) började i tidig ålder intressera sig för färg, en målarlåda

Läs mer

Vi bjuder på några idéer Hör av dig för mer inspiration. Välkommen!

Vi bjuder på några idéer Hör av dig för mer inspiration. Välkommen! En förpackning behöver inte vara brun Förpackningar behöver inte vara bruna De kan vara stora, små, långa och korta Skimrande eller matta Vadderade eller inte Det beror lite på innehållet Det är bara

Läs mer

GLAS. i Europa på 200-talet. Ett stort tekniskt framsteg inom glastillverkningen kom i USA på 1820-talet med masstillverkning av maskinpressat glas.

GLAS. i Europa på 200-talet. Ett stort tekniskt framsteg inom glastillverkningen kom i USA på 1820-talet med masstillverkning av maskinpressat glas. GLAS Glas tillhör vardagen och finns överallt runt omkring oss, i våra glasögon, i glödlampan, fönsterrutan, dricksglaset och i spegeln. Hur skulle världen te sig utan glas? Filosofen Lewis Mumford skriver

Läs mer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Kerstin Dahl Norén Medverkar med konstverket Vintergatan har sin gång i diabas Jag är skulptör och konstnär från Borås och mina

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer

I vilken form finns forskningsmaterialet? 2007 Airi Hortling Konst licentiat Universitetlektor Konstindustriella högskolan

I vilken form finns forskningsmaterialet? 2007 Airi Hortling Konst licentiat Universitetlektor Konstindustriella högskolan I vilken form finns forskningsmaterialet? 2007 Airi Hortling Konst licentiat Universitetlektor Konstindustriella högskolan Presentation i seminar, Nordiska Universitets Administratörs- amarbetet (NUAS),

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

furniture in time presented by Hans K

furniture in time presented by Hans K furniture in time presented by Hans K Rötter från Hyssna - från Hyssna till ett framgångsrikt internationellt möbelproducerande designföretag För den som är intresserad av möbler väcker namnet Hyssna direkt

Läs mer

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Sjöparkens växthus Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Välkommen till Sjöparkens växthus! Sjöparkens växthus rymmer tre verksamheter; växthuset och trädgården, Möjligheternas växthus och Restaurang

Läs mer

Elin Källman. jag väntar på dig. 4 maj - 20 juni 2013

Elin Källman. jag väntar på dig. 4 maj - 20 juni 2013 Elin Källman 1 Elin Källman jag väntar på dig Jüri väntar. Olja på duk 110x140 cm, 2012 Omslag I: Jag väntar på dig #1. Olja på duk 39x43 cm, 2013 4 maj - 20 juni 2013 2 3 förord Konsten att stiga ner

Läs mer

grafisk design & layout regler

grafisk design & layout regler & layout regler Grafisk design eller grafisk formgivning är ett kreativt och konstnärligt språk, men till skillnad från en fri konstnär så får en grafisk designer i uppdrag att föra ut ett speciellt budskap.

Läs mer

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60

Bibeln för barn presenterar. Berättelse 54 av 60 Bibeln för barn presenterar Den första påsken Skriven av: Edward Hughes Illustrerad av: Janie Forest Översatt av: Christian Lingua Bearbetad av: Lyn Doerksen Berättelse 54 av 60 Svenska Licens: Du har

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna OM VÄRDSKAP konsten att få människor att känna sig välkomna 1 Tänk dig en värld där alla känner sig väntade och välkomna. En värld där barn, vänner, främlingar, gäster, kunder och medarbetare vågar och

Läs mer

Konstnärer sommaren 2018

Konstnärer sommaren 2018 Nyhetsbrev juni Hej! Vi närmar oss sommaren, syrenerna har blommat ut och när jag i dagarna var i Danmark stod flädern i full blom. Med sommaren kommer också en hektisk, men rolig tid, för oss. 29 juni

Läs mer

Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014. Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00

Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014. Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00 Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014 Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00 Det finns från min sida inga tankar om symbolik beträffande tjur kvinna, Golgata,

Läs mer

ÅRSMÖTE Lördag den 24 mars 2012 Nättraby och Karlskrona

ÅRSMÖTE Lördag den 24 mars 2012 Nättraby och Karlskrona ÅRSMÖTE Lördag den 24 mars 2012 Nättraby och Karlskrona Foto: Börje A Y Åkerblom Vicke Lindstrand Skål Snäcka 1940-talet 10.00 Samling med morgonfika som föreningen bjuder på Glastornet Nättraby. Malin

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2015

EKERUM KONSTHALL 2015 EKERUM KONSTHALL 2015 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 23 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket Insidan ut handlar om abstrakta ting så som känslor, minnen och personlighet, vi kan inte ta på dem och vet inte hur de ser ut. För att få det lite mer begripligt, och för att över huvud taget kunna göra

Läs mer

Fidji by Kjell Engman. 30 år Konst Glas 2018 Höst

Fidji by Kjell Engman. 30 år Konst Glas 2018 Höst Fidji by Kjell Engman 30 år 1988-2018 Konst Glas 2018 Höst Mattias Stenberg sid 4 Åsa Jungnelius sid 8 Kjell Engman sid 14 Bertil Vallien sid 10 Anna Ehrner sid 17 Göran Wärff sid 18 Konstglas signerat

Läs mer

Konstnär Eva Wirén 2016 /2017

Konstnär Eva Wirén 2016 /2017 Konstnär Eva Wirén 2016 /2017 THE ARTIST IS PRESENT EVA WIRÉN. Eva gestaltar och förmedlar sina känslor och tankar via olja, akryl eller akvarell. Hon hämtar inspiration och kraft ur drömmar, kvinnan,

Läs mer

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet VÄX MED VEG TECH Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet ETT FRÖ BÖRJADE GRO Under 30 års tid har vi på Veg Tech odlat, utvecklat och levererat olika system för att skapa gröna miljöer. När bolaget

Läs mer