Utbildning i psykiatri. en explorativ studie av läkar- och sjuksköterskeutbildningarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildning i psykiatri. en explorativ studie av läkar- och sjuksköterskeutbildningarna"

Transkript

1 Utbildning i psykiatri en explorativ studie av läkar- och sjuksköterskeutbildningarna

2 Artikelnr Publicerad juni (50)

3 Förord Det är viktigt att läkare och sjuksköterskor får tillräckliga och adekvata kunskaper i psykiatri på grundutbildningarna för att kunna bemöta patienter och göra en diagnostisk bedömning så att en adekvat behandling kan erbjudas. På regeringens uppdrag beskrivs i denna rapport psykiatrikurser på läkar- och sjuksköterskeutbildningarnas grundutbildningar. Vårdens och patienternas behov av läkares och sjuksköterskors psykiatrikunskaper har varit utgångspunkten. Rapporten har utarbetats av en arbetsgrupp på Socialstyrelsen bestående av Katrin Ekström, Mårten Gerle, Kristina Håkansson och Pieter Langlet som är verksamma vid Socialstyrelsens Hälso- och sjukvårdsavdelning och Carin Furuseth verksam vid Socialstyrelsens Tillsynsavdelning. Projektledare för uppdraget har varit Katrin Ekström. Projektets styrgrupp har bestått av Eva Wallin och Anders Printz, Socialstyrelsen. Representanter för brukar- och intresseorganisationerna Svensk förening för äldrepsykiatri (SFÄP), Svensk förening för allmänmedicin (SFAM), Svenska psykiatriska föreningen (SPF), Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri (SFBUP) och Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) har bidragit med betydelsefulla kunskaper om patienters behov i vården. Lars-Erik Holm Generaldirektör 3(50)

4 4(50)

5 Innehåll Förord 3 Innehåll 5 Sammanfattning 7 Inledning 9 Uppdraget 9 Bakgrund 9 Syftet med uppdraget 10 Högskoleutbildningarna 11 Bolognaprocessen 11 En förändrad högskoleutbildning 11 EU läkardirektiv 11 Läkar- och sjuksköterskeutbildningarna 12 Läkarutbildningarna 12 Sjuksköterskeutbildningarna 13 Vårdens behov 14 Metod och genomförande 15 Hearing om patienters behov 15 Intervjuer med ansvariga för läkarutbildningarna 15 Intervjuer i Cluj Napoca, Rumänien 16 Sjuksköterskeutbildningarna 17 Kompletterande dokumentgenomgång 18 Resultat 19 Övergripande resultat 19 Läkarutbildningarna 19 Läkare med utländsk examen 21 Sjuksköterskeutbildningarna 24 Diskussion och slutsatser 28 Bilagor 30 Bilaga 1. Diskussionsunderlag till hearing med representanter från intresse- och brukarorganisationer 31 Bilaga 2. Frågeunderlag till läkar- och sjuksköterskeutbildningarnas representanter 31 Bilaga 3. Läkarutbildningarna 34 Läkarprogrammet vid Karolinska Institutet 34 Läkarprogrammet Uppsala universitet 35 Läkarprogrammet Göteborgs universitet 36 Läkarprogrammet i Umeå 37 Läkarprogrammet i Linköping 38 Läkarprogrammet Lund/Malmö 39 5(50)

6 Bilaga 4. Utländska läkarutbildningar 41 Läkarutbildning i Rumänien 41 Bilaga 5. Läkarstudier i Cluj Napoca, Rumänien 43 Intryck från en svensk läkarstudent i Rumänien 43 Bilaga 6. Sjuksköterskeutbildningarna 45 Psykiatrikurser 45 Verksamhetsförlagd utbildning med inriktning psykiatri 46 Barn- och ungdomspsykiatri 46 Vetenskaplig uppsats 46 Valbara teoretiska fördjupningskurser 47 Kursutvärdering 47 Betygsskalor 47 Motsvarar sjuksköterskeutbildningens psykiatrikurser vårdens behov? 47 Bilaga 7. Vårdens behov - patientens behov 49 6(50)

7 Sammanfattning Läkare och sjuksköterskor i vården möter patienter med psykisk ohälsa. Uppdraget från regeringen har varit att kartlägga psykiatrikurser på såväl läkarutbildningarna som sjuksköterskeutbildningarna. En ny Bolognaanpassad högskoleförordning har medfört stora förändringar på läkar- och sjuksköterskeutbildningarna. Lärosätenas olika sätt att genomföra nya utbildnings- och kursplaner och att fasa ut de gamla, har fått konsekvenserna att upp till fyra olika utbildningar kan pågå samtidigt. Den nya högskoleförordningen och lärosätenas olika sätt att genomföra nya utbildnings- och kursplaner har gjort att kartläggning och jämförelser inte har kunnat göras på det systematiska sätt som ursprungligen var tänkt. Resultaten är därför mer en beskrivning av utbildningarna och deras förändringar än en kartläggning. Bolognaprocessen har syftet att främja rörlighet och anställningsbarhet (anställningsbarhet är ett centralt begrepp i Bolognaprocessen och kan beskrivas som en kombination av kompetens och färdigheter som gör arbetstagaren attraktiv på arbetsmarknaden och att främja Europas konkurrenskraft som utbildningskontinent). Denna utredning visar att det är svårt att jämföra de aktuella medicinska utbildningarna, såväl läkar- som sjuksköterskeutbildningarna inom Sverige. Det är till och med svårt att byta studieort inom Sverige när eleven har påbörjat en utbildning. De många betygssystem som används, framför allt i sjuksköterskeutbildningarna, försvårar inte bara jämförelser av utbildningar utan även byte av studieort inom Sverige. Psykiatrikursernas innehåll varierar mellan lärosätena ibland beroende på lärarnas intresse och engagemang. Psykiatrikurser har, med några få undantag, inte ökat i omfattning i vare sig läkarutbildningarna eller sjuksköterskeutbildningarna. De har på flera lärosäten minskat i omfattning trots den psykiatrisatsning som föreligger. Kurserna i barn- och ungdomspsykiatri ligger oftast inte i anslutning till psykiatriundervisningen utan integreras även med annat ämnesområde. Generellt sett har lärosätena problem med att hitta praktikplatser med utbildade handledare. Det uppfattas som att det finns ett glapp mellan utbildningarna på grundnivå och vårdens behov av läkares och sjuksköterskors psykiatrikunskaper. Merparten av lärosätena svarade att deras utbildning inte motsvarade vårdens behov. Över 60 procent av de läkare som år 2008 beviljades läkarlegitimation i Sverige hade examen från annat land än Sverige. Majoriteten av dessa läkare hade läkarexamen från EU/EES. Inom psykiatrin är goda svenskkunskaper av avgörande betydelse och diagnostiska bedömningar och behandlingstraditioner kan dessutom vara olika beroende på bland annat kultur, religion och tradition. De medicinska kunskapsprov och språktester, som läkare med utbildning från länder utanför EU/EES, måste genomgå för att beviljas en svensk läkarlegitimation, avser inte personer med läkarexamen inom EU/EES. 7(50)

8 Utredningens slutsatser är följande: Socialstyrelsen finner det oacceptabelt att utbildningarna inte motsvarar vårdens behov. Därför gör Socialstyrelsen bedömningen att lärosätena bör vidta åtgärder så att psykiatriutbildningen på läkar- och sjuksköterskeutbildningarna ökar och ges i en omfattning som motsvarar de behov som finns i vården ur ett befolkningsperspektiv. Socialstyrelsen betonar att huvudmännen ansvarar för att säkerställa att läkare verksamma i Sverige, som har examen från annat land, har adekvata kunskaper i psykiatri och hur svensk psykiatrisk vård bedrivs. Socialstyrelsen avser att tydligare informera huvudmännen om deras skyldighet att tillse att även läkare med utländsk utbildning har adekvata kunskaper avseende psykiatriska sjukdomar. Socialstyrelsen anser att regeringen tydligt bör styra läkar- och sjuksköterskeutbildningarna så att de motsvarar vårdens behov. Det krävs ett tydliggörande på nationell nivå avseende psykiatrikurserna läkar- och sjuksköterskeutbildningarna beträffande omfattning, innehåll och kunskapskontroll. 8(50)

9 Inledning Uppdraget Den nationella psykiatrisamordnaren framförde i sitt slutbetänkande (SOU 2006:100) att undervisningen om psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning vid olika högskoleutbildningar är av väsentligt skiftande innehåll och kvalitet. Regeringen anser att läkare och sjuksköterskor måste ha tillräckliga kunskaper avseende psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning för att säkerställa att patienter med sådan problematik ska få bemötande och vård av god kvalitet. Regeringen har därför uppdragit åt Socialstyrelsen att genomföra en kartläggning av psykiatrikurser på läkar- och sjuksköterskeutbildningar. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juli Bakgrund Utgångspunkten för kartläggningen är vårdens behov av allmän psykiatrisk kompetens hos läkare och sjuksköterskor. Enligt högskoleförordningen ska studenten vid läkarexamen visa sådan kunskap och förmåga som krävs för läkaryrket och för att fullgöra den allmäntjänstgöring (AT) som fordras för att få behörighet som läkare. De flesta patienter med psykisk ohälsa tas först om hand i första linjens sjukvård dvs. på vårdcentraler av distriktssköterskor, skolsköterskor, allmänläkare, skolläkare, i äldreomsorgen etc. Läkare och sjuksköterskor möter, oavsett placering i vården, en allt större andel människor med psykisk ohälsa. Det är därför av stor betydelse att studenter på såväl läkar- som sjuksköterskeutbildningarna på grundnivå får allmänpsykiatrisk kompetens som motsvarar vårdens behov. Bolognadeklarationen, som syftar till att främja rörlighet, anställningsbarhet [1] och att stärka Europas konkurrenskraft avseende utbildning, har förändrat högskoleutbildningen i Sverige. Det ska vara lätt att studera och arbeta i ett annat EU-land. Den uppdaterade högskoleförordningen (SFS 1993:100) ska ge möjlighet till detta. År 2007 anpassades högskoleutbildningarna efter Bolognadeklarationen. En ny utbildnings- och examensstruktur påbörjades och infördes på högskolorna under år Detta medförde att såväl läkarutbildningarna som sjuksköterskeutbildningarna påbörjade förändringar som ännu inte är helt avslutade. Enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG från den 7 september 2005 ska varje medlemsstat inom EU godkänna utbildningsbevis från en annan medlemsstat och ge tillstånd för läkare att utöva läkaryrket inom det egna landet. Inga ytterliggare krav och villkor får ställas utöver uppvisandet av det godkända examensbeviset. År 2007 utfärdade Socialstyrelsen läkarlegitimationer till totalt drygt läkare varav 58 procent hade utbildning eller legitimation i EU/EES-land. Under år 2008 var motsvarande andel 54 procent. 9(50)

10 Syftet med uppdraget Syftet med kartläggningen har varit att ge en heltäckande bild av den psykiatriska utbildningen utifrån vårdens behov på såväl sjuksköterske- som läkarutbildningarna i Sverige. En kompletterande del av utredningen har varit att beskriva läkarutbildningar i några av de länder inom EU/EES som bidrar med större andelar behöriga läkare till Sverige. Utredningens ambition har således varit att kartlägga läkarutbildningarna på grundnivå avseende psykiatrikurser kartlägga sjuksköterskeutbildningarna på grundnivå avseende psykiatrikurser beskriva ett mindre antal läkarutbildningar i Europa avseende psykiatrikurser. 10(50)

11 Högskoleutbildningarna Bolognaprocessen Bolognaprocessen är ett samarbete om högre utbildning mellan 46 europeiska länder. Processen startade 1999 genom att 29 länder undertecknade Bolognadeklarationen. I Bolognadeklarationen fastställs ett antal mål för att skapa ett europeiskt område för högre utbildning (European Higher Education Area) till år Samarbetet syftar till att främja rörlighet, anställningsbarhet och att stärka Europas konkurrenskraft avseende utbildning. Bolognadeklarationen behandlar bland annat frågor om erkännande av examina och av bevis avseende högre utbildning i Europaregionen, den så kallade Lissabonkonventionen. En förändrad högskoleutbildning Sverige införde den nya utbildnings- och examensordningen, i enlighet med Bolognadeklarationen, i juli 2007 i samband med högskolereformen. Den nya utbildnings- och examensordningen har medfört förändringar i utbildningarnas innehåll och lärarnas undervisningsmetoder måste ändras därefter. Förordningen uttrycker olika mål för lärandet s.k. lärandemål. Dessa mål är beskrivningar av vad studenten förväntas kunna efter utbildningen. Studenterna ska själva aktivt delta i undervisningen och söka kunskap på egen hand. Lärarnas främsta uppgift blir därför mer att underlätta och stödja studenternas lärande än att hålla katederundervisning. Genom Bolognaanpassningen av läkarutbildningen har ett självständigt examensarbete omfattande minst en termin (30 högskolepoäng) tillkommit utan att utbildningen har förlängts. I samband med den nya högskoleförordningen (1993:100) infördes ett nytt poängsystem som i stort överensstämmer med poängsystemet inom European Credit Transfer and Accumulation System, ECTS. Syftet med ECTS är att öka möjligheten att jämföra betyg och utbildningar från andra europeiska länder. Studiepoängsystemet bygger på att ett läsår omfattar 60 ECTS-poäng i samtliga länder. Heltidsstudier under ett läsår ger således 60 ECTS-poäng oavsett längden (antal veckor) på läsåret. I det gamla systemet motsvarade ett läsår 40 poäng, ett poäng per vecka. Heltidsstudier under en vecka motsvarar ca 1,5 ECTS-poäng. ECTS har en betygsskala med fem godkända betyg från A till E och två underkända betyg, FX och F. Det finns inget krav i högskoleförordningen att den sjugradiga betygsskalan måste användas generellt. Däremot ska en elev som i början av studierna begär att betygsättas efter den sjugradiga skalan få detta tillgodosett under hela utbildningen. EU läkardirektiv Europaparlamentets och rådets direktiv 97/50/EG 1997 om ändring av direktiv 93/16/EEG, medförde att läkares fria rörlighet och ömsesidigt erkännande av deras utbildnings-, examens- och andra behörighetsbevis underlättades. Läkardirektivet har ändrats flera gånger och sedan upphävts för att ingå i Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG, numera kallat yrkeskvalifikationsdirektivet. 11(50)

12 Läkardirektivet gör att varje medlemsstat ska godkänna utbildningsbevis från en annan medlemsstat och ge tillstånd för läkaren att utöva läkaryrket, utan att ställa speciella villkor som kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper. I förordningen (SFS 1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område finns bestämmelserna som följer av EU:s läkardirektiv. Ansökan om läkarlegitimation i Sverige ställs till Socialstyrelsen. Läkarlegitimationen utfärdas efter prövning av den utländska utbildningen. Läkardirektivet innebär ett ömsesidigt erkännande av medlemsländernas examensbevis inom EU- och EES-området. Språkkraven som tidigare fanns är helt avskaffade för läkare med examen inom EU/EES-området. Det är den presumtiva arbetsgivaren som själv ska bedöma om den arbetssökande läkaren har tillräckliga svenska språkkunskaper, tillräcklig medicinsk kompetens och tillräckliga kunskaper om det svenska sjukvårdssystemet för att kunna utöva sitt yrke i Sverige. För läkare som är utbildade i ett land utanför EU/EES bedöms den medicinska kompetensen genom ett medicinskt kunskapsprov, ett s.k. TULE-test. För att kunna delta i TULE -testet krävs ett beslut från Socialstyrelsen, samt godkänt prov i svenska språket. Läkar- och sjuksköterskeutbildningarna Grundutbildningarna för såväl sjuksköterskor som läkare innehåller psykiatrikurser som har anpassats efter de nationella mål som gäller för respektive examen. Enligt högskoleförordningens (1993:100) examensordning för läkarexamen ska studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för läkaryrket och för att fullgöra allmäntjänstgöringen (AT). Läkarexamen och fullgjord AT, om minst 18 månader, krävs för att få behörighet som läkare. Motsvarande AT-tjänst ingår inte i sjuksköterskeutbildningen. Högskoleverkets utvärdering av läkarutbildningarna i Sverige under år 2006 grundade sig på beslutsprocesser och ekonomisk styrning, vilja och förmåga till kvalitetsarbete, studiemiljö, utbildningens innehåll och struktur, kvalitet i den kliniska utbildningen och förutsättningar för pedagogisk utveckling. I Högskoleverkets rapport Utbildningsbeskrivningar och bedömningar (Rapport 2007:23 R) framkommer att samtliga läkarutbildningar fick sammantaget godkänt. Läkarutbildningarna I Sverige finns läkarutbildningar på sex lärosäten: Karolinska Institutet, Uppsala universitet, Umeå universitet, Lunds universitet, Linköpings hälsouniversitet och Göteborgs universitet. Läkarutbildningen i Sverige omfattar sedan år 2007 totalt 330 högskolepoäng (tidigare 220 poäng) vilket motsvarar 11 terminers studier. Dessa 5,5 års studier inkluderar, utöver de teoretiska och praktiska studierna, ett examensarbete om minst 30 högskolepoäng. Läkarutbildningarnas mål styrs övergripande i högskoleförordningen. Varje lärosäte bestämmer självständigt utbildningens innehåll. Inom ramen för högskoleförordningens examensbeskrivning för läkarexamen kan varje lärosäte ha egna preciserade krav i utbildningen. Kursplanerna ser därför olika ut vid olika universitet. När en student har påbörjat sina läkarstudier vid ett lärosäte kan det vara svårt eller omöjligt att byta studieort på grund av skillnaderna i studiernas upplägg. 12(50)

13 För att beviljas läkarlegitimation krävs förutom svensk läkarexamen även fullgjord allmäntjänstgöring. Under AT-tjänstgöringen kompletteras de kunskaper som studenten inhämtat under läkarutbildningen. Socialstyrelsens författningssamling, SOSFS (1999:5) 5 kap. omfattar de psykiatrikunskaper som läkaren efter fullgjord allmäntjänstgöring ska uppfylla. Läkarlegitimation är ett intyg som utfärdas av Socialstyrelsen till den läkare som tagit läkarexamen, fullgjort allmäntjänstgöring och besitter sådana personliga egenskaper som yrkesutövningen kräver. Legitimationen ger även behörighet att påbörja specialisttjänstgöring (ST). Läkare med svensk respektive utländsk utbildning EU:s läkardirektiv innebär att läkare med utbildning från EU/EES kan beviljas läkarlegitimation, utan ytterligare test, i Sverige. Även Schweiz ingår i avtalet. Läkare med läkarexamen eller läkarlegitimation från andra länder än EU/EES och Schweiz måste genomgå språktest, medicinskt kunskapsprov, allmäntjänstgöring och kurs i samhälls- och författningskunskap för att kunna beviljas svensk läkarlegitimation. Sjuksköterskeutbildningarna Det fanns 26 sjuksköterskeutbildningar med examensrätt under år Dessa fanns vid Blekinge Tekniska Högskola, Ersta Sköndal högskola, Hälsohögskolan i Jönköping, Hälsouniversitet i Linköping, Högskolan Dalarna, Högskolan i Borås, Högskolan i Gävle, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Kalmar, Högskolan i Skövde, Högskolan Kristianstad, Högskolan Väst, Karolinska Institutet, Mälardalens högskola, Malmö högskola, Mittuniversitetet, Röda Korsets högskola, Sophiahemmets sjuksköterskehögskola samt vid Karlstads, Lunds, Luleå tekniska, Göteborgs, Örebro, Umeå, Uppsala och Växjö universitet. Sjuksköterskeutbildningarnas mål beskrivs, liksom läkarutbildningarna, övergripande i högskoleförordningen. Varje lärosäte bestämmer självständigt utbildningens innehåll. När en student har påbörjat sin sjuksköterskeutbildning vid ett lärosäte kan det vara svårt att byta studieort på grund av att studiernas innehåll varierar mellan olika orter Sjuksköterskeexamen är en examen på grundnivå som omfattar 180 högskolepoäng vilket motsvarar 3 års studier eller 6 terminer. Ett självständigt examensarbete om minst 15 högskolepoäng ingår i utbildningen utöver de teoretiska och praktiska studierna. Därutöver kan varje lärosäte ha egna preciserade krav i utbildningen inom ramen för högskoleförordningens examensbeskrivning för sjuksköterskeexamen. Sjuksköterskeexamen ger behörighet att påbörja specialisttjänstgöring. I Högskoleverkets senaste utvärdering Utbildningsbeskrivningar och bedömningar (2007:23 R) bedömdes att 14 sjuksköterskeutbildningar på grundnivå får negativt omdöme på en eller upp till fyra bedömningskriterier. Därutöver gjordes bedömningen att 11 av dessa sjuksköterskeutbildningar hade sådana brister i utbildningarna att deras examensrätter blev ifrågasatta. De ifrågasatta utbildningsanordnarna fick ett år på sig att förbättra utbildningarna. Vid uppföljningen år 2008 konstaterades att kvaliteten fortfarande var otillfredsställande på grundutbildningarna vid Karolinska Institutet och Högskolan i Skövde. Efter en uppföljning beslutade Högskoleverket att dessa två sjuksköterskeutbildningar på grundnivå (vid Karolinska Institutet och Högskolan i Skövde) miste sina examensrätter. 13(50)

14 Det pågick reformarbete vid dessa två lärosäten under denna utredning. Sjuksköterskeutbildningarna vid Karolinska Institutet och Högskolan i Skövde ingår därför inte i redovisningen. Högskoleverkets kritik ledde till att utbildningsplaner och kursplaner ändrades. Vårdens behov I uppdraget från regeringen uttrycktes att utgångspunkten för kartläggningen skulle vara vårdens behov av allmän psykiatrisk kompetens hos läkare och sjuksköterskor. Vårdens behov är svårt att definiera men patientens behov har i denna utredning inkluderats i begreppet. Psykiska sjukdomstillstånd är vanligt förekommande i befolkningen. Bland vårdsökande inom primärvården har cirka 40 procent hälsoproblem som kan relateras till psykosociala faktorer. Hälften av dessa (cirka 20 procent) uppvisar symtom som motsvarar psykiatrisk sjukdomsdiagnos (Nationella riktlinjer för depressionssjukdom och ångestsyndrom beslutsstöd för prioriteringar, preliminär version, Socialstyrelsen 2009). Detta ställer krav på att läkare och sjuksköterskor kan definiera psykisk ohälsa i all vård, inte minst inom primärvården. Primärvården är första instans i hälso- och sjukvården och en av flera huvuduppgifter för primärvården är att erbjuda en första bedömning av människor i kris. Vidare ska vårdpersonal inom primärvården förstå kopplingen mellan psykiska och somatiska besvär och kunna skilja psykiatriska sjukdomsbesvär från psykisk ohälsa. De ska dessutom kunna göra en första riskbedömning avseende suicidrisk och våld. För läkare finns en beskrivning i allmänna mål för allmäntjänstgöringen (AT), vad AT-läkaren självständigt ska kunna göra respektive ha kännedom om (SOSFS 1993:5). Allmäntjänstgöringen ska ge grundläggande kunskaper om utredning och behandling av psykisk sjukdom, inklusive demens- och beroendesjukdomar. Tonvikten i allmäntjänstgöringen ska läggas på psykiatriska tillstånd som kan komma att handläggas av alla läkare. Grundutbildningen ska förbereda studenten för ATtjänstgöringen. Psykiatrikursernas innehåll bör därför vara i linje med och ges i en omfattning som stödjer de allmänna målen för allmäntjänstgöringen. Efter allmäntjänstgöringen ska läkare bland annat kunna bemöta patienter med psykisk störning på ett professionellt sätt, behärska grunderna i krisbearbetning och kunna genomföra stödsamtal. De ska kunna utföra psykiatrisk anamnes och bedöma psykisk status, bedöma suicidrisk samt utföra inledande diagnostik och behandling av akuta psykiatriska tillstånd som psykoser, förstämningstillstånd och ångest- och beroendetillstånd. Även sjuksköterskor i all hälso- och sjukvård behöver ha grundläggande kunskap i psykiatrisk omvårdnad samt kunna tillägna sig ett patientperspektiv och kunna bemöta personer i utsatta situationer. Sjuksköterskan har ofta ansvar för vårdplanering och samordning kring patienten och behöver därför känna till vilka instanser som har ansvar för behandling av psykisk ohälsa samt kunna involvera patientens nätverk i den behandling som planeras och genomförs. Vården har således behov av att de läkar- och sjuksköterskestuderande tillägnar sig kunskap om hur de vanligaste psykiska sjukdomstillstånden, depressioner, ångestsyndrom, suicid, vålds- och beroendeproblem, yttrar sig och hur en psykosutveckling känns igen, samt hur behandlingsåtgärd och omvårdnad planeras och genomförs. 14(50)

15 Metod och genomförande Underlaget till föreliggande rapport har tagits fram på följande sätt. Socialstyrelsen har hållit en hearing om patienternas behov i vården avseende läkares och sjuksköterskors psykiatrikunskaper. genomfört intervjuer och fört diskussioner med representanter för samtliga sex lärosäten för läkarutbildningar. genomfört intervjuer med representanter för en läkarutbildning i Cluj Napoca, Rumänien. genomfört intervjuer och fört diskussioner med 24 lärosäten för sjuksköterskeutbildningar med examensrätt i Sverige. samlat in kompletterande dokument för jämförelser och analys. Hearing om patienters behov För att identifiera patientens behov avseende läkares och sjuksköterskors psykiatriska kunskaper från grundutbildningen anordnade utredningen ett möte, en hearing, med brukar- och intresseorganisationer. Representanter för psykiatriska intresseorganisationer deltog i hearingen där utgångspunkten var vårdens behov med tyngdpunkt på psykiatrisk kunskap hos allmänläkare och sjuksköterskor. Patientgruppers behov av vård var i fokus. Organisationerna var Svensk förening för äldrepsykiatri (SFÄP), Svensk förening för allmänmedicin (SFAM), Svenska psykiatriska föreningen (SPF) och Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH). NSPH är ett nätverk där patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området ingår. Representanten för Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri (SFBUP) kunde inte närvara vid mötet men har per telefon och e-post bidragit med synpunkter till utredningen. Vid hearingen diskuterades frågor utifrån hur brukarorganisationernas målgrupper, dvs. patienter, bemöts och behandlas av läkare och sjuksköterskor, se bilaga 1. Intervjuer med ansvariga för läkarutbildningarna För att få fördjupad och kompletterande information om psykiatrikurserna på läkarutbildningarna har Socialstyrelsen genomfört halvstrukturerade intervjuer och diskussioner med varje lärosätes representanter för såväl psykiatrikurser som programansvariga. Mötena bestod av intervjuer, se bilaga 2. Intervjuerna genomfördes under december månad år Därutöver har vid behov kompletterande samtal, såväl muntliga som skriftliga, förts kontinuerligt under utredningens gång. Deltagande lärosäten redovisas i tabell 1 nedan. 15(50)

16 Tabell 1 Deltagande lärosäten vid intervju- och diskussionstillfällena avseende läkarutbildningarnas psykiatrikurser, uppdelat på ort Utbildningsort Stockholm: Göteborg: Lund/Malmö: Uppsala: Linköping: Umeå: Lärosäte Karolinska Institutet Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Lunds universitet Uppsala universitet Linköpings universitet Umeå universitet De som representerade utbildningarna under intervjuerna var en person per lärosäte som hade deltagit i planeringen av läkarutbildningen och en som deltagit i psykiatriutbildningen samt en lärare i psykiatri eller som på annat sätt var delaktig i utbildningen. Under Socialstyrelsens besök på läkarutbildningarna intervjuades deltagarna och gav synpunkter på psykiatrikurserna, förändringarna i och med den nya utbildningsoch examensordningen, examinationsformer etc. Varje möte pågick i cirka två timmar. Totalt har tjugo personer deltagit vid intervjuerna varav fem programdirektörer, två samordnare, fyra forskningsledare/studierektor, sju psykiatrilärare och två kursansvariga/institutionssekreterare. Även en läkarkandidat deltog vid ett lärosäte. Intervjuer i Cluj Napoca, Rumänien För att få kunskaper om andra EU-länders läkarutbildningar avseende psykiatriska kurser valdes några av de länder från vilka ett ökande antal läkare har fått svensk läkarlegitimation under de senaste åren. Tillsynsavdelningens Enhet för behörighet och patientsäkerhet på Socialstyrelsen deltog i valet av de länder vars läkarutbildningar skulle studeras avseende psykiatriska kurser. Länderna som valdes att ingå i studien var Grekland, Rumänien och Ungern. Trots upprepade telefonsamtal och förfrågningar per e-post var det inte genomförbart att få ett möte till stånd med utbildningsanordnare i Grekland och Ungern. Däremot visade Rumäniens största lärosäte för läkarutbildning ett intresse att delta i utredningen. Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu i Cluj Napoca, Rumänien besöktes därför för intervjuer med representanter för läkarutbildningen i stort och ansvariga för psykiatrikurserna och lärare. Halvstrukturerade intervjuer genomfördes med såväl psykiatriutbildningens ansvariga, psykiatrilärare som dekanen för läkarutbildningen i Cluj Napoca, Rumänien. Även en intervju med en svensk läkarstuderande på nämnda universitet genomfördes på plats. Besöket i Rumänien genomfördes under mars månad år Därutöver har kompletterande information inhämtats skriftligt. En person som var ansvarig för psykiatrikurserna och tre psykiatrilärare på läkarutbildningen deltog i intervjun. Samma frågeområden som användes vid de svenska läkarutbildningarna var underlag även i Cluj Napoca. En intervju genomfördes även med dekanen vid den medicinska utbildningen i Cluj Napoca samt en svensk läkarstudent, se bilaga 4 och 5. Varje möte pågick i cirka två timmar. 16(50)

17 Sjuksköterskeutbildningarna Samtliga sjuksköterskeutbildningar med examensrätt har ingått i denna utredning. Utbildningsplaner och kursplaner har granskats. För att få fördjupad och kompletterande information om psykiatrikurserna på sjuksköterskeutbildningarna har halvstrukturerade intervjuer och diskussioner genomförts vid varje lärosäte. Mötena hölls under januari och februari månad Kompletterande intervjuer har vid behov genomförts. Av tidsskäl fördes diskussionerna tillsammans med två till tre, eller i ett fall fyra, representanter samtidigt från sjuksköterskeutbildningarna. Intervjuer med representanterna från Umeås respektive Luleås sjuksköterskeutbildningar gjordes enskilt på grund av ett alltför stort geografiskt avstånd mellan dessa städer. Representanterna för Karlstads sjuksköterskeutbildning kunde inte närvara vid det planerade mötet i Örebro. Telefonintervjuer har därför genomförts med programansvarig och psykiatrilärare på sjuksköterskeutbildningen vid Karlstads universitet. Deltagande lärosäten redovisas i tabellen nedan. Tabell 2: Deltagande lärosäten vid intervju- och diskussionstillfällena avseende sjuksköterskeutbildningarnas psykiatrikurser, uppdelat på ort och mötestillfälle. Stockholm: Göteborg: Lund Växjö: Kristianstad: Ersta Sköndal högskola Röda Korsets högskola Sophiahemmets högskola Högskolan Väst Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet Institutionen för vårdvetenskap, Högskolan i Borås Institutionen för hälsa, vård och samhälle, Lunds universitet Sektionen för hälsa och samhälle, Högskolan i Halmstad Fakulteten för hälsa och samhälle, Malmö högskola Hälsohögskolan Högskolan i Jönköping, Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete. Växjö universitet Institutionen för medicin och hälsa Linköpings universitet Blekinge tekniska högskola Sektionen för hälsa och samhälle, Högskolan i Kristianstad Humanvetenskapliga institutionen, Högskolan i Kalmar Örebro: Gävle: Umeå: Luleå: Telefonintervjuer: Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola, Västerås Enheten för omvårdnadsvetenskap, Hälsoakademin, Örebro universitet Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala Institutionen för vårdvetenskap och sociologi, Högskolan i Gävle Institutionen för hälsovetenskap, Sundsvall Institutionen för hälsa och samhälle, Högskolan Dalarna Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet Institutionen för hälsovetenskap, Luleå tekniska universitet Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, Karlstads universitet 17(50)

18 De halvstrukturerade intervjuerna, se bilaga 2, berörde områdena psykiatrikurser, förändringarna i och med den nya Bolognaanpassade högskoleförordningen, antal högskolepoäng, praktik, examinationsformer etc. Mötesdeltagarna var, förutom Socialstyrelsens utredare två representanter för sjuksköterskeutbildningen, psykiatrilärare, programansvarig eller motsvarande. Vart och ett av dessa möten pågick i cirka två timmar. Totalt deltog 52 personer vid intervjuerna varav 4 studierektorer, 14 sektionschefer/avdelningschefer/programansvariga, 6 administratörer och 28 psykiatrilärare. Kompletterande dokumentgenomgång Utöver ovanstående information har även litteraturförteckningar, examinationsuppgifter, studieguider, utvärderingar etc. inhämtats för att ge en mer utförlig bild av sjuksköterskeutbildningarnas psykiatrikurser. Även intervjuerna i Cluj Napoca, Rumänien, har kompletterats med genomgång av kursplan, litteraturförteckning, studiehäfte och utvärderingar. 18(50)

19 Resultat Läkarutbildningarnas innehåll har ändrats och anpassats till internationella och nationella förändringar av högre utbildning enligt Bolognaprocessen. Utbildningen omfattar 330 högskolepoäng och en termin med vetenskapligt uppsatsarbete ingår numera. Dessa förändringar påverkade läkarutbildningarna ännu under utredningsperioden. Flera lärosäten införde det nya läkarprogrammet genomgående så att alla terminer började samtidigt enligt den nya förordningen. Andra universitet och högskolor införde det nya läkarprogrammet endast för studenter som påbörjade läkarutbildningen termin ett under hösten Övriga studenter fortsatte och kommer att avsluta utbildningen enligt det gamla systemet. Förändringarna sker därför successivt och den nya utbildningen kommer, på alla läkarutbildningar i Sverige, att ha genomförts fullt ut år Även sjuksköterskeutbildningarna har genomgått en Bolognaanpassning enligt högskoleförordningen och omfattar nu 180 högskolepoäng. En vetenskaplig uppsats under en halv termin ingår i utbildningen. Utredningen har utgått från uppdragets syfte att kartlägga psykiatrikurserna på såväl läkarutbildningarnas som sjuksköterskeutbildningarnas grundnivå. Den nya förordningen och lärosätenas olika sätt att genomföra nya utbildnings- och kursplaner gör att kartläggning och jämförelser inte har kunnat göras på det systematiska sätt som ursprungligen var planerat. Resultatet är därför mer en beskrivning av utbildningarna och deras förändringar än en kartläggning. En mer komplett och uttömmande kartläggning av psykiatrikurser kan göras när efterdyningarna av Bolognaanpassningen, på såväl läkar- som sjuksköterskeutbildningarna, har satt sig och en kull studenter har genomfört grundutbildningen. Övergripande resultat I det följande kommer resultat från hearing, intervjuer och genomläsning av den kompletterande dokumentgenomgången att redovisas övergripande. Resultaten från intervjuerna med representanterna från de sex läkarprogrammen, redovisas separat per lärosäte i bilaga 3. För att underlätta genomläsningen av intervjuerna med de 24 sjuksköterskeutbildningarnas representanter, delas resultaten istället upp per frågeområde, se bilaga 6. Läkarutbildningarna Läkarprogrammen vid de sex lärosätena var innehållsmässigt olika varandra. Ett högt söktryck till samtliga lärosäten kan bidra till att läkarprogrammen inte behöver marknadsföras, studenterna kommer ändå. År 2008 sökte 4187 behöriga personer som förstahandsval till ett läkarprogram. Av dessa antogs 580 personer (14 procent) varav 56 procent var kvinnor. Diagram 2, nedan visar antal personer som under år 2007 avlade läkarexamen. 19(50)

20 Diagram 2 Antal avlagda examina på läkarutbildningarna år 2007 uppdelat på kön Göteborgs universitet Karolinska institutet Linköpings universitet Lunds universitet Kvinnor Män Totalt Umeå universitet Uppsala universitet Källa: Högskoleverkets NU-statistikdatabas Fler kvinnor än män avslutade sina studier med en läkarexamen från samtliga lärosäten under år Andelen kvinnor som avlade läkarexamen varierar mellan 54 procent (Linköpings universitet) och 65 procent (Göteborgs universitet). Totalt avslutade 929 personer sin läkarexamen år 2007, varav 61 procent kvinnor. Läkarutbildningarna har sedan Bolognaanpassningen år 2007 medfört en högre grad av integrering av ämnen än tidigare, oavsett lärosäten. Kursplanerna som tidigare var ämnesbaserade är i allt större utsträckning målstyrda med s.k. lärandemål. Den teoretiska och kliniska utbildningen har totalt sett krympts för att ge plats för den vetenskapliga terminen som omfattar 30 högskolepoäng. Den vetenskapliga terminen som tillkommit i den nya läkarutbildningen gör att kurstid, mer eller mindre, har tagits från i stort sett alla ämnen. Ämnet psykiatri som redan tidigare hade mindre omfattande undervisningstid än andra ämnen har på flera av läkarutbildningarna krympts ytterligare och det finns, bland ansvariga på läkarprogrammen, farhågor att läkare är sämre rustade i dag avseende grundläggande kunskaper i bland annat psykiatri. Några representanter för läkarprogram framförde att studenterna inte får tillräckliga kunskaper i psykiatri, framför allt äldrepsykiatri, funktionsnedsättningar, utvecklingsstörningar, krishantering och psykofarmakologi för att kunna motsvara vårdens behov. Karolinska Institutet och delvis Linköpings universitet hade lagt psykiatriundervisningen efter den vetenskapliga uppsats som omfattar en hel termin, se tabell 3. Övriga läkarutbildningars psykiatrikurser låg före uppsatsterminen. Under intervjuerna på de sex lärosätena uttrycktes kommentarer och synpunkter som är mer generella för läkarprogrammen. Att psykiatrin är ett styvmoderligt be- 20(50)

21 handlat ämne och att psykiatrin har skalats bort för mycket i det nya läkarprogrammet var kommentarer som fälldes. En psykiatrilärare menade att alla läkarstuderande borde gå samtliga valbara kurser i psykiatri som erbjuds för att komma upp i samma kunskapsnivå som läkare hade tidigare. Andra påpekade att en veckas praktik på vårdcentral är för kort tid. Studenterna hinner inte följa upp patienterna. Psykiatri är en linjär process som tar tid och kan inte forceras med komprimerad inlärning. Minskad psykiatri i utbildningen är alarmerande. Utbildning i psykiatri på grundutbildningen motsvarar inte vårdens behov. Ämnet barn- och ungdomspsykiatri är ofta integrerat med andra ämnesområden än psykiatri, exempelvis med ämnesområdena reproduktion och utveckling, barnets och kvinnans sjukdomar eller kvinna barn. Ett lärosäte hade ingen examination på kursen i barn- och ungdomspsykiatri utan endast obligatorisk närvaro. Barn- och ungdomspsykiatrikurserna schemaläggs under den senare delen av utbildningarna och efter uppsatsterminen på fyra av de sex läkarutbildningarna, se tabell 3 nedan. Tabell 3 Schemaläggningen av psykiatrikurser, barn- och ungdomspsykiatri och den vetenskapliga uppsatsen, uttryckt i terminer Universitet Psykiatri (vuxen) Barn- och ungdomspsyk. Uppsats (30 hp) Göteborg KI Linköping 5, Lund Umeå Uppsala 9 9/10 10 Terminsplaceringen av ämnet (vuxen)psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri kan påverka studenternas ämnesval avseende den vetenskapliga uppsatsen. Att studenterna inte har introducerats i barn- och ungdomspsykiatri kan medföra att de inte väljer ämnet i uppsatsarbetet. Det uppgavs vara svårt att hitta bra praktikplatser där handledarna har handledarutbildning och har tid med studenterna. Det berättades att läkarstudenter hade på sin praktikplats fått sitta i ett pentry och vänta på att läkare kom och berättade om patienterna. De flesta läkarutbildningar har brist på kunniga handledare under praktikperioderna. Studentvalda (SVK) kurser i psykiatri har tagits bort på flera av läkarutbildningarna vilket ger svårigheter för studenter som vill fördjupa sig i ämnet. Representanterna för läkarutbildningarna svarade nej på frågan om deras lärosäte utbildade läkare med psykiatrisk kompetens som motsvarar vårdens behov. Flera talade om glappet mellan utbildningen och vårdens behov. Andra menade att den långa praktiktjänstgöringen (AT) ger bra läkare som motsvarar vårdens behov. Betygsskalan på läkarutbildningarna är tvåskalig men uttrycks olika på lärosätena Underkänd och Godkänd eller Godkänd och Icke godkänd. Läkare med utländsk examen Förkunskapskrav till de svenska läkarutbildningarna är grundläggande behörighet samt godkända betyg i matematik, fysik, kemi och biologi. Betygen ska vara lägst 21(50)

22 Godkänd. Förkunskapskraven i övriga EU-länder varierar. Innehållet i läkarutbildningarna varierar mellan högskolorna i Sverige och troligtvis även mellan olika länder. Antalet utlandsutbildade läkare som beviljats svensk läkarlegitimation, enligt EU:s läkardirektiv 93/16/EEG, har ökat över tid. Andelen utlandsutbildade läkare som var verksamma i Sverige i november år 2006 var 19 procent. Denna andel ökar för varje år eftersom ett större antal läkare med svensk läkarlegitimation har utbildats i annat land än Sverige under det senaste decenniet, se diagram 3 nedan. År 2008 utfärdade Socialstyrelsen läkarlegitimationer till knappt personer varav ca 800 (38 procent) hade genomgått svensk läkarutbildning. Andelen personer med läkarutbildning från länder utanför EU/EES som beviljats svensk läkarlegitimation har varit relativt konstant över tid. Från år 2003 beviljas årligen fler läkarlegitimationer till personer med utbildning eller legitimation i annat land än personer med svensk läkarexamen. Diagram 3 Antal utfärdade läkarlegitimationer fördelat på utbildning i Sverige, EU/EES, övriga länder, uppdelat på år Totalt Utbildning eller legitimation i EU/EES-land Svensk utbildning Utbildning övriga länder Källa: Socialstyrelsens NPS-register Läkare med legitimation i annat EU/EES-land kan få svensk läkarlegitimation utan att kunna svenska eller det svenska sjukvårdssystemet. Personer som är skrivna i Sverige kan få studiemedel från Centrala studiemedelsnämnden, CSN för studier i utlandet. Diagrammet nedan visar att Danmark, Polen och Ungern och Rumänien hade flest läkarstuderande med svenska studiemedel. Störst antal studenter med sådana studiemedel från CSN under år 2008 studerade i Danmark (752), Polen (746) och Ungern (346) därefter följde Rumänien med 205 personer. 22(50)

23 Diagram 4 Antal personer med studiemedel från CSN för läkarstudier i E27-land och nordiska länder under år 2008, fördelat på länder Danmark Polen Ungern Rumänien Tjeckien Storbritannien Tyskland Norge Slovakien Lettland Spanien Litauen Irland Grekland Källa: Centrala studiemedelsnämnden, CSN Läkarstudier i Rumänien Personer med medel från CSN som studerar till läkare i Rumänien har sedan 2006 stadigt ökat till drygt 200 personer under år Personer som utbildats till läkare i Rumänien och sedan beviljats svensk läkarlegitimation har ökat sedan landet blev en medlemsstat i EU. Den engelskspråkiga läkarutbildningen i Cluj Napoca i Rumänien är till viss del Bolognaanpassad. Bl.a. är betygsskalan sjugradig enligt ECTS poängsystem. Utbildningen pågår i 6 år och har ingen allmäntjänstgöring och inte heller en vetenskaplig termin med uppsatsarbete. Många nationaliteter går läkarutbildningen i Cluj Napoca, även svenskar. Psykiatriundervisningen blandar praktik och teori. Den teoretiska undervisningen i psykiatri hade kortats ned under senare år. Studenterna var, under kursperioden, fyra timmar varje dag på sjukhusets psykiatriklinik vilket gör att teori integreras i det praktiska arbetet med patienterna. Lärarna på utbildningen arbetade också på kliniken vilket ger ett nära samarbete mellan lärare och elev. Varje lärare handleder ca 10 elever samtidigt på kliniken. Barn- och ungdomspsykiatri ingick inte i ämnet psykiatri. Lärare från en annan institution undervisade därför i ämnet barn- och ungdomspsykiatri. Undervisningen i psykiatri var schemalagd till den tolfte och sista terminen. Det uppgavs vara lämpligt att lägga psykiatrikurserna sist i utbildningen eftersom studenterna då är mer mogna för att möta och lära sig mer om patienter med psykiatriska problem. Studentvalda kurser (motsvarande SVK) återkommer under hela utbildningen, några kostar pengar och andra är gratis. 23(50)

24 Representanterna för psykiatriutbildningen tyckte att det är viktigt att studenterna praktiserar i sina hemländer och lär sig sitt lands psykiatri eftersom kulturella, religiösa och andra levnadsvillkor gör att såväl diagnoser som behandling kan variera mellan länderna. Det framkom även att även annan kunskap behöver inhämtas för det land i vilket studenten avser att arbeta. Exempelvis kan kunskaper i psykiatri, klinisk terminologi, farmakologi, läkemedelsförskrivande, journalföring, sjukskrivningsprocessen, rehabilitering, författningar etc. behöva kompletteras. Sjuksköterskeutbildningarna De 24 sjuksköterskeutbildningarna som ingår i utredningen, är innehållsmässigt olika varandra. Det är ett högt söktryck till samtliga sjuksköterskeprogram. År 2008 sökte 6808 behöriga personer som förstahandsval till ett sjuksköterskeprogram. Av dessa antogs 2588 personer varav de flesta (87 procent) var kvinnor, se diagram nedan. Enligt diagram 5 hade Mälardalens högskola år 2008 flest antal studenter (199 varav 86 procent var kvinnor) som påbörjade sjuksköterskeutbildningen. Därefter kom Karolinska Institutet (181 studenter varav 88 procent kvinnor) och Linköpings universitet (170 studenter varav 91 procent kvinnor). Ersta Sköndal högskola (47 studenter varav 89 procent kvinnor), Sophiahemmet (52 studenter varav 88 procent kvinnor) och Växjö universitet (53 studenter varav 81 procent kvinnor) hade lägst antal studenter som påbörjade sjuksköterskeutbildningen år Andelen män som började studera på sjuksköterskeutbildningen varierar mellan 8 procent och 28 procent. 24(50)

25 Diagram 5 Antal personer som påbörjade sjuksköterskeprogrammet vårterminen år 2008 uppdelat på läroanstalt och kön Blekinge tekniska högskola Ersta Sköndal högskola Göteborgs universitet Högskolan Dalarna Högskolan i Borås Högskolan i Gävle Högskolan i Halmstad Högskolan i Jönköping Högskolan i Kalmar Högskolan i Skövde Högskolan Kristianstad Högskolan Väst Karlstads universitet Karolinska institutet Linköpings universitet Luleå tekniska universitet Lunds universitet Malmö högskola Mittuniversitetet Mälardalens högskola Röda Korsets högskola Sophiahemmet högskola Umeå universitet Uppsala universitet Växjö universitet Örebro universitet Kvinnor Män Total Källa: Högskoleverkets NU-statistikdatabas Sjukvården är i förändring, med bl.a. färre slutenvårdsplatser och en större andel öppenvård. Detta gör att sjuksköterskeutbildningarna anpassas därefter. Arbete i vården kräver en ständig inlärning av nya rön, metoder och tekniker. Det uttrycktes som att patienter som söker vård har rätt till god vård, vården behöver därför en ständigt uppdaterad och kompetent personal. Undervisningen på sjuksköterskeprogrammen sker genom aktivt lärande. Föreläsningar, seminarier, grupparbeten och enskilda arbeten präglas ofta av problemlösning, ofta med fallbeskrivningar (case-metodik). Examinationerna var huvudsakligen skriftliga med några få undantag. 25(50)

26 Psykiatrikurserna delas upp i två olika block medicinsk vetenskap och omvårdnad. Lärarna i psykiatrimomentet omvårdnad var sjuksköterskor med specialistkompetens inom psykiatri. I psykiatriblocket medicinsk vetenskap var lärarna, på de flesta sjuksköterskeprogram, psykiatriker. På andra sjuksköterskeutbildningar var det genomgående sjuksköterskor med specialistkompetens inom psykiatri som undervisade i såväl psykiatrisk omvårdnad som psykiatri som medicinsk vetenskap. Undervisning i barn- och ungdomspsykiatri ges på 12 av de 24 sjuksköterskeutbildningar som ingick i utredningen. Barnpsykiatrisk praktik finns i liten utsträckning på några få lärosäten. Praktik varvas med teori och upplevs av ansvariga på utbildningarna som viktiga moment i inlärningsprocessen. Det upplevdes, med några få undantag, som svårt att hitta psykiatriska verksamhetsförlagda placeringar inom öppenvård, slutenvård, äldrevård, rättspsykiatri, ätstörningskliniker etc. I den verksamhetsförlagda utbildningen var bristen på utbildade handledare stor. Huvudhandledarna sades dock alltid ha handledarkompetens. Den vetenskapliga uppsatsen som på sjuksköterskeutbildningarna omfattar 15 högskolepoäng ligger på en av de två sista terminerna. Studenterna har, med få undantag då studerat psykiatri vilket möjliggör att fler väljer detta som uppsatsämne. Tabell 4 Schemaläggningen av teoretiska psykiatrikurser och den vetenskapliga uppsatsen, uttryckt i terminer Högskola/universitet Psykiatri (teori) Uppsats (15 hp) Blekinge tekniska.högskola 4 6 Ersta Sköndal högskola 3 6 Göteborgs universitet Högskolan Dalarna 3 6 Högskolan i Borås 4 6 Högskolan i Gävle 3 5 och 6* Högskolan i Halmstad Högskolan i Jönköping - 5 eller 6* Högskolan i Kalmar Högskolan Kristianstad 4 5 Högskolan Väst Karlstads universitet 4 5 Linköpings universitet och 6* Luleå tekniska universitet 4 6 Lunds universitet 3 6 Malmö högskola 4 5 Mittuniversitetet 4 6 Mälardalens högskola Röda Korsets högskola 3 5 Sophiahemmets högskola Umeå universitet 5 6 Uppsala universitet 4 6 Växjö universitet 3 5 Örebro universitet 5 6 * Källa: Högskoleverkets Halva klasserna skriver uppsats på termin 5 andra halvan på termin 6 26(50)

27 De flesta utbildningar har förlagt uppsatsarbetet på den sista terminen då studenterna har läst psykiatriämnet. Endast tre lärosäten erbjöd en fördjupningskurs i psykiatri. Sjuksköterskeutbildningarna använder flera olika betygsskalor; Femton sjuksköterskeprogram använder en tregradig betygsskala (Underkänd, Godkänd och Väl godkänd) Sju lärosäten använder en tvågradig betygsskala Underkänd och Godkänd Två lärosäten använder en sjugradig skala A, B, C, D, E och två underkända betyg, FX och F Två lärosäten har både tregradig och sjugradig betygsskala Ett lärosäte använder två och sjugradig betygsskala Ett lärosäte använder såväl tvågradig som tregradig betygsskala De flesta, med några få undantag, ger sjugradiga betyg om eleven har begärt det innan studierna påbörjas. Det var få representanter för sjuksköterskeutbildningarna som ansåg att utbildningen motsvarade vårdens behov. Däremot ansåg lärare och ansvariga för de olika sjuksköterskeprogrammen att utbildningarna motsvarar patientens behov. Att utbilda sjuksköterskorna till att ge patienten god omvårdnad och att vara dess stöd ansågs vara målet snarare än att utbilda sjuksköterskorna till vården eller den s.k. vårdapparaten. 27(50)

28 Diskussion och slutsatser Socialstyrelsen anser att läkar- och sjuksköterskeutbildningarna har ett alltför stort utrymme att själva precisera egna krav för utbildningarnas innehåll, pedagogik och examinationer. Detta är möjligt inom ramen för examensbeskrivningarna i högskoleförordningen (1993:100). Utbildningarna som leder till läkar- och sjuksköterskeexamen är därför innehållsmässigt olika varandra. År 2007 Bolognaanpassades högskoleutbildningarna. En ny utbildnings- och examensstruktur påbörjades och infördes på högskolorna samma år. Detta medförde att såväl läkarutbildningarna som sjuksköterskeutbildningarna påbörjade förändringar som ännu inte är helt avslutade. Detta faktum har medfört svårigheter att kartlägga och jämföra utbildningarnas psykiatrikurser. En övergripande bred beskrivning av utbildningarna har därför ersatt kartläggningen. Utredningen visar en splittrad bild av psykiatrikurserna på läkar- och sjuksköterskeutbildningarna. Psykiatrikursernas innehåll, litteraturlistor och examinationsformer etc. varierar, ofta beroende på det intresse och den lärarkompetens som för tillfället finns på lärosätet. Kurserna i psykiatri har generellt sett inte ökat i omfattning trots psykiatrisatsningarna i vården. Det kan konstateras att regeringens satsning på psykiatriområdet inte återspeglas på högskolorna då några lärosäten till och med har minskat antalet undervisningstimmar i psykiatri. Socialstyrelsen har erfarit att även Riksrevisionen, gör likartade bedömningar i rapporten Psykiatrin och effektiviteten i det statliga stödet, RiR 2009:10. Undervisningen i psykiatri är ofta uppdelad i barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri och integrerad med olika ämnesområden. Det är anmärkningsvärt att barn- och ungdomspsykiatri inte ingår i alla sjuksköterskeutbildningar. Barn- och ungdomspsykiatri borde vara ett självständigt ämne med garanterad undervisningstid och tydlig målbeskrivning oavsett vilket ämnesområde ämnet integreras med. Många, men inte alla lärosäten, har problem med att hitta adekvata praktikplatser till den verksamhetsförlagda utbildningen. Antalet praktikplatser inom psykiatri beror bl.a. på antalet psykiatriska kliniker och tillgång till öppenvård och slutenvård i utbildningsortens geografiska närhet. Det är brist på kunniga handledare under praktikperioderna vilket vållar problem för studenterna. Några lärosäten har mött dessa problem genom att visa studenterna film med fallbeskrivningar eller att patienter själva berättar. Utbildningarnas mål och vårdens behov var enligt representanterna för lärosätena inte alltid överensstämmande. De upplevde ett glapp mellan utbildning och vårdens behov avseende psykiatrikunskaper. Förändringar i diagnospanoraman och organisation förefaller få liten betydelse för utbildningarnas innehåll. Socialstyrelsen anser det anmärkningsvärt att högskolorna inte har utbildningar som motsvarar vårdens behov och kan konstatera att psykiatriämnets omfattning på grundkurserna för läkare är begränsat. Psykiatriska sjukdomstillstånd är vanligt förekommande i befolkningen, inte minst hos ungdomar. Eftersom en stor del av dessa patienter uppsöker primärvården för dessa besvär är det viktigt att läkare och sjuksköterskor kan identifiera, och göra en första bedömning och hantera personer i kris. Detta kräver både kunskaper och fär- 28(50)

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014:

Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014: Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014: Högskola och utbildning Blekinge tekniska högskola Ersta Sköndal högskola Göteborgs universitet

Läs mer

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet. Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet. Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå 1 (5) Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå Postgraduate Diploma in Psychotherapy - couple and family therapy

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:617 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Regeringen föreskriver 1 att bilaga 1 och

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng Postgraduate Program in Specialist Nursing Psychiatric Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Gäller från och med 2014-03-06

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras Medicinska fakulteten LÄKO11, Introduktion till Kompletterande utbildning läkare och grundläggande kompletterande kurs (KUL1), 7,5 högskolepoäng Introduction to Complementary Education Doctor of Medicine

Läs mer

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle.

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. OBS! Extra viktigt för dig som läser fristående kurser. Europa din nya studieort!

Läs mer

Läkarprogrammet 2015/2016

Läkarprogrammet 2015/2016 Läkarprogrammet 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Förebygga, lindra och läka kraven på läkaren är höga. Du ska behärska vetenskapens senaste landvinningar men även kunna se och möta människan bakom

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen Dnr. 613/333-00 Fastställd av institutionsstyrelsen 2000-06-07 2 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

Läs mer

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö=

ríäáäçåáåöëéä~å=ñ ê== mêçöê~ããéí=ñ ê=âçãéäéííéê~åçé=ìíäáäçåáåö= Ñ ê=ä â~êé=ãéç=ìíä åçëâ=éñ~ãéå= SM=Ü ÖëâçäÉéç åö= ríäáäçåáåöëéä~åñ ê aåêdontunulnm mêçöê~ããéíñ êâçãéäéííéê~åçéìíäáäçåáåö Ñ êä â~êéãéçìíä åçëâéñ~ãéå SMÜ ÖëâçäÉéç åö `çãéäéãéåí~êómêçöê~ããéñçêmüóëáåá~åëïáíü~ jéçáå~äaéöêééñêçãçìíëáçéíüébrlbbp~åç pïáíòéêä~åç

Läs mer

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället DNR LIU-329/07-41 1(5) Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället Programkurs 5 hp Mental Unhealth from the Primary Health Care Perspective 8DIA04 Gäller

Läs mer

Universitet och högskolor, enskilda examensanordnare enligt sändlista

Universitet och högskolor, enskilda examensanordnare enligt sändlista Universitet och högskolor, enskilda examensanordnare enligt sändlista Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Per-Gunnar

Läs mer

Ansökan om rätt att utfärda specialistsjuksköterskeexamen

Ansökan om rätt att utfärda specialistsjuksköterskeexamen Utvärderingsavdelningen Aija Sadurskis BESLUT 2001-06-26 Reg.nr 641-860-01 Ansökan om rätt att utfärda specialistsjuksköterskeexamen Bakgrund En ny yrkesexamen, specialistsjuksköterskeexamen, inrättades

Läs mer

Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor

Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor Statistisk analys Lena Eriksson Analysavdelningen 08-563 086 71 lena.eriksson@hsv.se www.hsv.se 2008-11-20 Analys nr 2008/11 Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor Antalet nybörjare

Läs mer

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmus Totalt antal Erasmusstudenter i Europa per år sedan Erasmus startade 1987 (Sverige

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, PSYKIATRISK VÅRD, 60hp Graduate Diploma in Specialist Nursing

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng Postgraduate Program in Specialist Nursing Psychiatric Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Nivå: Avancerad Programkod: VAPSY

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård vid Röda Korsets Högskola

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård vid Röda Korsets Högskola Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Intensive Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Gäller från och med vårterminen

Läs mer

Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp

Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp Primary Health Care Specialist Nursing, 75 ECTS Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VDISA Avancerad

Läs mer

Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare

Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare 2018-02-14 Dnr 10.1-42402/2017 1(5) Avdelning mitt Åsa Windahl Alin Asa.windahlalin@ivo.se Remissvar avseende Socialdepartementets promemoria, Ds 2017:56 Bastjänstgöring för läkare Inspektionen för vård

Läs mer

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna ~~ -----1---- REG ERI NG SKAN Stl ET 2011-06-09 U2011/3726/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2009 Sida 1 (6) SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Specialist Nursing Programme Pediatric Nursing, 60

Läs mer

ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Psykodynamisk individualpsykoterapi, 90 hp, Avancerad nivå

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Psykodynamisk individualpsykoterapi, 90 hp, Avancerad nivå 1 (6) Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Psykodynamisk individualpsykoterapi, 90 hp, Avancerad nivå Postgraduate Diploma in Psychotherapy Psychodynamic Individual Psychotherapy, 90 ECTS, second

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Information och undervisning i omvårdnad, 7,5 hp

Omvårdnad GR (B), Information och undervisning i omvårdnad, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Information och undervisning i omvårdnad, 7,5 hp Nursing Science Ba (B), Information and Eduction in Nursing, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Specialistutbildning, Vård av äldre, 60 hp

Specialistutbildning, Vård av äldre, 60 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Specialistutbildning, Vård av äldre, 60 hp Elderly Care Specialist Nursing Programme, 60 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård, 60 högskolepoäng Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård, 60 högskolepoäng Postgraduate Program in Specialist Nursing Psychiatric Care, 60 credits Programkod: VAPS1 Utbildningsnivå:

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Vårdinformatik i grundutbildningen till sjuksköterska Resultatredovisning från två undersökningar

Vårdinformatik i grundutbildningen till sjuksköterska Resultatredovisning från två undersökningar Vårdinformatik i grundutbildningen till sjuksköterska Resultatredovisning från två undersökningar Vårdinformatik i sjuksköterskeutbildningarna / David Liljequist 1 Bakgrund och syfte Idag införs IT-system

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMST11, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård I, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing I, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Institutionen för vårdvetenskap UTBILDNINGSPLAN FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 HÖGSKOLEPOÄNG

Institutionen för vårdvetenskap UTBILDNINGSPLAN FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 HÖGSKOLEPOÄNG Institutionen för vårdvetenskap UTBILDNINGSPLAN FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG, Bachelor of Science in Nursing Beslut om inrättande

Läs mer

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet Uppsala universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Annika Vänje 08-563 08587 Annika.vanje@hsv.se

Läs mer

Interkulturell och Internationell Socionomutbildning, 210 hp

Interkulturell och Internationell Socionomutbildning, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Interkulturell och Internationell Socionomutbildning, 210 hp Intercultural and International Social Work Education - Bachelor of Science programme Allmänna data om programmet

Läs mer

Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp*

Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp* Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp* Blekinge Tekniska Högskola Studerandeavd. Förvaltningen 6

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Rapport 2006:20 R. Redovisning av basårutbildningen våren 2006

Rapport 2006:20 R. Redovisning av basårutbildningen våren 2006 Rapport 2006:20 R Redovisning av basårutbildningen våren 2006 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Bo 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fa 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Redovisning av basårutbildningen

Läs mer

Del 4. Läkarprogrammets styrning och ledning... 37 4.1 Fakulteten för Medicin och Hälsa... 37

Del 4. Läkarprogrammets styrning och ledning... 37 4.1 Fakulteten för Medicin och Hälsa... 37 Del 1. Vidtagna åtgärder i denna ansökan utifrån den kritik som lämnades av Högskoleverket... 7 vid bedömningen 2007 2008 Programmets grundläggande struktur... 7 Pedagogisk modell för integration av teori

Läs mer

Del 4. Läkarprogrammets styrning och ledning... 37 4.1 Fakulteten för Medicin och Hälsa... 37

Del 4. Läkarprogrammets styrning och ledning... 37 4.1 Fakulteten för Medicin och Hälsa... 37 Del 1. Vidtagna åtgärder i denna ansökan utifrån den kritik som lämnades av Högskoleverket... 7 vid bedömningen 2007 2008 Programmets grundläggande struktur... 7 Pedagogisk modell för integration av teori

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland

Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland 2018-09-13 Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland Inledning Följande intentionsdokument är en konkretisering av de övergripande avtal Landstinget Sörmland

Läs mer

Från student till specialist

Från student till specialist Från student till specialist Jens Schollin, utredare Uppdraget - Att genomföra en översyn av läkares specialiseringstjänstgöring och bl.a. analysera om en introduktion i hälso- och sjukvården inom ramen

Läs mer

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET DISTRIKTSSKÖTERSKA, 75 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET DISTRIKTSSKÖTERSKA, 75 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52-467/2009 Sida 1 (7) SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET DISTRIKTSSKÖTERSKA, 75 HÖGSKOLEPOÄNG Specialist Nursing Programme Primary Health Care, 75 higher education

Läs mer

Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska Uppdragsutbildning, 60 hp

Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska Uppdragsutbildning, 60 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska Uppdragsutbildning, 60 hp Emergency Care Specialist Nursing with focus on Prehospital Nursing, 60 Credits Allmänna data om programmet

Läs mer

78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet

78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet Sid 1 (5) 78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet Psykologi Nationalekonomi Medie- och kommunikationsvetenskap Journalistik Geovetenskap och kulturgeografi

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2017:857 Utkom från trycket den 29 augusti 2017 utfärdad den 17 augusti 2017. Regeringen föreskriver att bilaga 2

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3FO07

Läs mer

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp Primary Health Care Specialist Nursing, 75 credits

Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp Primary Health Care Specialist Nursing, 75 credits 1 (7) Utbildningsplan för: Specialistutbildning, Distriktssköterska, 75 hp Primary Health Care Specialist Nursing, 75 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VDISA Avancerad

Läs mer

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014)

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014) Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Fredrik Lindström Statistiker 1-4755 fredrik.lindstrom@uhr.se PM Datum 213-1-17 Diarienummer 1.1.1-393-213 Postadress Box 4593 14 3 Stockholm

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Intensive Care 60 credits UTBILDNINGSPLAN Gäller från och med höstterminen

Läs mer

Växjö universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr

Växjö universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr Växjö universitet Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth 2002-06-18 Reg.nr 641-1001-01 Ansökan om rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen Växjö universitet ges rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen.

Läs mer

SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter. Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter. Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:23 (M) Föreskrifter Erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 24 mars 2011 KLAGANDE Socialstyrelsen 106 30 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 31 augusti 2009

Läs mer

DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning

DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning 1 (5) Nämnden för omvårdnadsutbildning (NOU) DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning 7,5 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A1F) Allmänna uppgifter Huvudområde Omvårdnad Ämne Primärvård Typ av

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot infektionssjukdomar, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot infektionssjukdomar, 60 högskolepoäng Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot infektionssjukdomar, 60 högskolepoäng Postgraduate Diploma in Specialist Nursing Infectious Diseases, 60 Credits Programkod: VAIN1

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade -- RE G E R l N G S KAN S L l E T Utbildningsdepartementet 2014-06-24 U2014/4167/UH Enligt sändlista statssekreteraren Peter Honeth Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande

Läs mer

Utbildningsplan för Programmet för kompletterande utbildning för tandläkare med examen från länder utanför EU/EES/Schweiz 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för Programmet för kompletterande utbildning för tandläkare med examen från länder utanför EU/EES/Schweiz 60 högskolepoäng Dnr G 2016/146 Utbildningsplan för Programmet för kompletterande utbildning för tandläkare med examen från länder utanför EU/EES/Schweiz 60 högskolepoäng Complementary Programme for Dentists with a dental

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing 1(7) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod Nursing Programme, 180 ECTS Inriktningskod ----- VGSSK Examen Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing Filosofie kandidatexamen

Läs mer

SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SVÄP13, Geriatrisk omvårdnad, 7,5 högskolepoäng Geriatric Nursing, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR PÅBYGGNADSUTBILDNING PSYKOTERAPI 60 POÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR PÅBYGGNADSUTBILDNING PSYKOTERAPI 60 POÄNG GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete Psykologiska institutionen GÖTEBORG UNIVERSITY UTBILDNINGSPLAN FÖR PÅBYGGNADSUTBILDNING I PSYKOTERAPI 60 POÄNG Beslut om inrättande av universitetets

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/521 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Occupational therapy 1.

Läs mer

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp (6) Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 80 hp Bachelor Programme of Science in Nursing, 80 Credits. Kod, omfattning och fastställande Programkod VPNU Omfattning: 80 hp Utbildningsnivå: Grundnivå

Läs mer

Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp

Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Omvårdnad GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning - Allmän hälso- och sjukvård IV, 15 hp Nursing Science BA (C), General Health Care Nursing Practise IV, 15 Credits Allmänna data om kursen

Läs mer

Inresande studenters prestationsgrad fortsätter att öka En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /13.

Inresande studenters prestationsgrad fortsätter att öka En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /13. STATISTISK ANALYS 1(13) Avdelning / löpnummer 2015-09-01 / 4 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Fakulteten för hälso och livsvetenskap

Fakulteten för hälso och livsvetenskap Dnr: 2015/1167 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för hälso och livsvetenskap Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning vård av äldre, 60 högskolepoäng Specialist Nursing Programme, Elderly Care, 60 credits

Läs mer

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI 1 Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI ST-läkare Klinik Handledare Verksamhetschef Studierektor Legitimationsdatum: 2 ALLMÄN INFORMATION Specialisttjänstgöring Den legitimerade läkare

Läs mer

Medicinsk vetenskap GR (B), Medicinsk vetenskap (GR) B, Vård vid ohälsa och sjukdom III, 7,5 hp

Medicinsk vetenskap GR (B), Medicinsk vetenskap (GR) B, Vård vid ohälsa och sjukdom III, 7,5 hp 1 (6) Kursplan för: Medicinsk vetenskap GR (B), Medicinsk vetenskap (GR) B, Vård vid ohälsa och sjukdom III, 7,5 hp Medical Science Ba (B), Care within Ill-health and Disease III, 7,5 credits Allmänna

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Uppgången för inresande studenters prestationsgrad fortsätter En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /14

Uppgången för inresande studenters prestationsgrad fortsätter En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /14 STATISTISK ANALYS 1(14) Avdelning / löpunmmer 2016-10-11/8 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 Hakan.andersson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs EFFEKTIVITETSANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2016-02-16 2016/1 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se En uppföljning av studenters aktivitet på kurs Universitetskanslersämbetets

Läs mer

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits)

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) Utbildningsplanen

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp Nursing Science BA (B), Primary Health Care III - Psychiatric Nursing Practice, 15

Läs mer

Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska, 60 hp

Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Specialistutbildning - Ambulanssjuksköterska, 60 hp Emergency Care Specialist Nursing with focus on Prehospital Nursing, 60 Higher Education Credits Allmänna data om programmet

Läs mer

Kompletterande utbildning

Kompletterande utbildning 1. Socialstyrelsens Kompletteringsprogram 2. Kompletterande utbildning Läkare, sjuksköterskor, tandläkare + 3. Grundutbildningen - svensk examen - Antagen + TG - Antagen till senare del 1. 2. 3. 4. SoS

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Master of Practical Theology (Two Year), 120 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing 1(5) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod Nursing Programme, 180 higher education credits Inriktningskod ----- VGSSK Examen Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp () Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet, 80 Bachelor Programme of Science in Nursing, 80 Credits. Kod, omfattning och fastställande Programkod VPNU Omfattning: 80 Utbildningsnivå: Grundnivå Beslut:

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Medicinska fakulteten SBMS18, Förlossningsvård med fokus på komplicerad förlossning, 9 högskolepoäng Care in Labour and Birth with focus on Complicated Delivery, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med Medicinska fakulteten SJSE15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPROGRAMMET, 80 poäng Health- and Medical Care Programme, 80 points

UTBILDNINGSPLAN. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPROGRAMMET, 80 poäng Health- and Medical Care Programme, 80 points INSTITUTIONEN FÖR KLINISK MEDICIN UTBILDNINGSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPROGRAMMET, 80 poäng Health- and Medical Care Programme, 80 points Utbildningsprogrammet inrättades den 3 april 2003 av fakultetsnämnden

Läs mer

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i gerontologi, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i gerontologi, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i gerontologi, 60 högskolepoäng Programstart: Hösten 2015 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00 FAX 036-10

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet 2PT16 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2015-10-06 Sidan 2(10) 1. Basdata 1.1. Programkod 2PT16 1.2. Programmets

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 120 högskolepoäng Master of Church history (Two Years), 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan Beslut: 2017-12-20

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 hp

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 hp Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 hp Supplementary Education for Physicians with Foreign Degrees MKULA Gäller från: 2016 HT Utbildingsplan Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

FÖRETAGSSKÖTERSKEPROGRAMMET, 60 HÖGSKOLEPOÄNG

FÖRETAGSSKÖTERSKEPROGRAMMET, 60 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52-43/2009 Sida 1(5) FÖRETAGSSKÖTERSKEPROGRAMMET, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Occupational Health Nursing Programme, 60 higher education credits Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp

Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp 1 (6) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp Nursing Science Ba (B), Health and Ill-health III Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer