:939. Motion. av Karin Ahrland och Jörgen Ullenhag om en översyn av vinbeskattningen m. m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ":939. Motion. av Karin Ahrland och Jörgen Ullenhag om en översyn av vinbeskattningen m. m."

Transkript

1 12 Motion :939 av Karin Ahrland och Jörgen Ullenhag om en översyn av vinbeskattningen m. m. Regeringen presenterade våren 1977 ett samlat alkoholpolitiskt program. Riksdagen beslöt senare under våren att anta förslaget. Riksdagens beslut innebär socialpolitiska insatser av olika slag för att om möjligt undanröja en del av orsakerna till alkoholmissbruk. Beslutet syftar också till att begränsa den totala alkoholkonsumtionen. Syftena med reformen är riktiga och behjärtansvärda. Samtidigt har vi dock kunnat konstatera att beslutet medfört vissa icke önskvärda e fekter. En fortsatt ologisk beskattning av vin, onödigt ökad byråkratisering samt svåra tolkningsregler är några exempel härpå. En ologisk vinbeskattning Många av de viner som för något eller några år sedan kunde köpas för kr. kostar i dag mer än dubbelt så mycket. Likadant är det i de högre prislägena. Ökade produktionskostnader i vinländerna är en av orsakerna. Devalveringen av den svenska kronan och andra valutaändringar är en annan. Ovanpå detta kommer skattepåslagen, vilka genom sin konstruktion i stort sett dubblar varje prishöjning i inköpslede t. När skatten har lagts på kommer man lätt upp i priser som gör vinerna alltför dyra för vanliga löntagare. På sikt kan det här leda till att vi i Sverige får mindre och mindre att välja på i ''överkomliga" prislägen. Vi har redan börjat hamna i den situationen. Vad värre är, de genom skattens konstruktion extra stora höjningarna av vinpriserna kan alltså sätta käppar i hjulet för den alkoholpolitiska målsättning som riksdagen beslutade om så sent som i våras, nämligen att man skall fortsätta att främja en övergång från starka till svagare drycker. Det nuvarande systemet slår precis tvärtom. Den skatt som tas ut på vinet i Sverige är inte en utan tre. Först kommer den s. k. grundavgiften. 7:75 kr. per liter starkvin och 2:80 kr. för lättvinet. Den största skatten är dock procentavgiftenj. n % av butikspriset där man skall räkna baklänges. Till det kommer så momsen, 17,1 % av butikspriset Detta betyder att av de Il kr. som dagens billigaste viner kostar är 7:26 kr. skatt. På ett lättvin för 20 kr. är den sammanlagda skatten Il :50 kr, medan JOk ronorsvinet har en skatt på drygt 16 kr. Ännu högre upp i kvaliteterna slår skatten desto hårdare. Ett vin i 50-kronorsklassen beskattas således med 25:60 kr.

2 Mot : Om det här får fortsätta kommer bättre viner att bli mer och mer exklusiva och svåråtkomliga för de nesta. Detta gagnar inte de alkoholpolitiska intressena. Följden kan bli att man lika gärna köper sprit som vin. Inte ens ekonomiskt tjänar statskassan på den beskattningen. Under en lågkonjunktur köper allt fårre av de högbeskattade vinerna. Alla förlorar alltså på affåren. Konsumenterna, som tvingas välja kvalitativt sämre viner, statskassan, som kanske rent av får in mindrl' skatt, och alkoholpolitiken, som får svårare att uppfylla sitt mål. Alkoholpolitikens syfte är främst att nå en begränsning av den totala alkoholkonsumtionen. I tekniska termer innebär detta att vi vill begränsa den totala volymprocent alkohol som konsumeras per vecka, månad eller år. Med andra ord bör vi i konsekvens därmed, bl. a. genom skattepolitiken, styra utvecklingen så att alkoholbeskattningen gynnar övergången från starkare till svagare drycker. Det gör man inte med det nuvarande skattesystemet, som missgynnar vin av hög kvalitet och dessutom efter några ytterligare höjningar av priset från vinodlarnas sida- vilket vi i inflationstider måste räkna medkan medföra att endast verkliga höginkomsttagare har råd att köpa kvalitetsvin. Den ökade byråkratin Enligt den tidigare lagstiftningen krävdes tillstånd för att servera öl utom i vissa undantagsfall. Dessa var servering i samband med heminackordering, i kollektivmatsal och i personalmatsal. Dessutom gällde särskilda regler på militära områden. I propositionen anförde socialministern att dessa ovan redovisade undantag saknade praktisk betydelse och att de inte kunde anses vara motiverade. Detta har enligt vår mening medfört oönskade effekter. framför allt i vad gäller tillståndsgivning till personalmatsalar. Länsstyrelsen beviljar tillstånd efter hörande av kommun. Det innebär att först skall företaget sända in en ansökan till länsstyrelsen, som sedan skickar den till länsnykterhetsnämnden samt polismyndigheten och kommunfullmäktige i den kommun där företaget är beläget. Kommunkansliet sänder ärendet till sociala centralnämnden och ev. också till hälsovårdsnämnden. Länsnykterhetsnämndens, polisens och kommunfullmäktiges- med bilagor från sociala centralnämnden, hälsovårdsnämnden och kommun tyreisen - yttranden går sedan åter till länsstyrelsen, som därefter fattar beslut och sedan sänder beslutet till företaget. Onekligen ett något byråkratiskt system för att en personalmatsal skall få servera öl. Det kan också påpekas att den arbetsgrupp som förberedde arbetet med en ny alkohollagstiftning inom departementen framhöll att deras förslag allmänt sett skulle innebära att försäljningen av alkoholdrycker skulle bli mindre kringgärdat med detaljbestämmelser än tidigare.

3 ot. 1977/78: Svåra tolkningsregler l 41 lagen om handel med drycker sägs: "Tillstånd till servering av alkoholhaltiga drycker får meddelas endast om det kan antagas att lagad mat kommer att utgöra en betydande del av rörelsen. Tillstånd till servering av öl får dock meddelas om lagad mat finns att tillgå eller i annat fall om särskilda skäl föreligger." l propositionen anförde socialminister Gustafsson att det inte borde fastställas någon minimigräns för andelen lagad mat. Dock borde mathållningen vara en betydande del av rörelsen, och lagad mat skall finnas att tillgå under hela serveringstiden. På vissa håll har frågan uppkommit vad som egentligen avses med lagad mat och i vilket urval densamma skall finnas. Det gäller t. ex. pizza. l propositionen anfördes att kravet på omfattningen av matutbudet inte behövde tillämpas på så sätt att renodlade kött- eller fiskrestauranger diskvalificerades i fråga om rätten att servera alkohol. Dock borde även fortsättningsvis rörelser som huvudsakligen vänder sig till en ungdomlig publik förvägras rätten att servera starkare alkoholdrycker än öl. Dessa uttalanden är naturligtvis som gjorda för att skapa tolkningsproblem. Kan en pizza-restaurang få tillstånd? Ja, den behöver inte förvägras, går det att utläsa. Den kan alltså få tillstånd men kan kanske också förvägras på grund av att den ev. enbart tillhandahåller en sorts maträtt. Den kanske också kan sägas vända sig till en ungdomlig publik. A andra sidan tar den naturligtvis troligen gärna emot alla gäster. Lagtexten och förarbetena i detta fall skapar enbart förvirring och medför mycket skönsmässiga bedömningar. l 3 lagen om handel med drycker sägs: "Det är förbjudet att försälja alkoholdrycker om rätt därtill ej föreligger enligt denna lag." 12 lyder: "Det är förbjudet att som ombud eller på därmed jämförligt sätt anskatta alkoholdrycker till den som enligt Il ej har rätt att få sådan vara utlämnad till sig. Det är också förbjudet att i större omfattning tillhandagå annan med att anskatta alkoholdrycker." En ändring har här skett mot tidigare lagstiftning. Ä ven öl inryms nu i bestämmelserna. Med alkoholdryck menas spritdryck, vin. starköl och öl. Får man gå in i en affår och köpa två backar öl som man sedan säljer vidare till arbetskamraterna på en tillställning efter arbetet? Kan en förening anordna en fest och där försälja vin utan tillstånd? Ja, frågan är vad som menas med "i större omfattning" i lagtexten. Om svaret på frågorna ovan är nej, bör lagstiftningen ändras. Är svaret ja, bör detta klargöras. Just nu verkar det vara oklart.

4 ot. 1977/78: Slutsats Vi stöder principerna bakom den nuvarande alkohollagstiftningen. Som ovan visats medförde dock riksdagens beslut om alkoholpolitiken våren 1977 vissa- enligt vår mening- icke önskvärda eitekter. Ökad byråkratisering, stora tolkningsproblem i vissa fall med därmed sammanhängande skönsmässiga bedömningar samt en felaktig princip för beskattning av vin och sprit, är exempel härpå. Sådana eitekter riskerar att minska respekten hos allmänheten för alkohollagstiftningen. För att rätta till detta bör regeringen snarast se över dessa frågor. Hemställan Med hänvisning till ovanstående yrkar vi, l. att riksdagen hos regeringen hemställer om en översyn av lagen om dryckesskatt såvitt gäller beskattningen av vin, 2. att riksdagen hos regeringen hemställer om en översyn av alkohollagstiftningen i syfte att minska byråkratiseringen och bättre klargöra när alkoholhaltiga drycker får serveras och försäljas. Stockholm den 25 januari 1978 KARIN AHRLAND (fp) JÖRGEN ULLENHAG (fp)

5 GOT AB S1ockholm 1978

Prop. 1979/80: /80:28. Regeringens proposition. om höjning av skatterna på dq'cker och tobak; THORBJÖRN FÄLLDIN

Prop. 1979/80: /80:28. Regeringens proposition. om höjning av skatterna på dq'cker och tobak; THORBJÖRN FÄLLDIN Prop. 1979/80:28 Regeringens proposition 1979/80:28 om höjning av skatterna på dq'cker och tobak; beslutad den 18 oktober 1979. Regeringen föreslår riksdagen att antaga de förslag som har upptagits i bifogade

Läs mer

Lagrådsremiss. Alkoholreklam i tryckta skrifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Alkoholreklam i tryckta skrifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Alkoholreklam i tryckta skrifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 27 februari 2003 Morgan Johansson Björn Reuterstrand (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare Tillståndsenheten 2015-05-20 Anvisningar till ansökan om tillfälligt

Läs mer

Regeringens proposition

Regeringens proposition Regeringens proposition 1987 /88: 91 om skatten på alkoholdrycker Prop. 1987/88:91 Regeringen föreslår riksdagen att anta de förslag som har tagits upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den 4 februari

Läs mer

Höjning av alkoholskatten

Höjning av alkoholskatten Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Höjning av alkoholskatten April 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att punktskatterna på öl, vin, andra jästa drycker än vin

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND KOMMUNALA RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN AVSEENDE SERVERINGSTILLSTÅND Enligt 8 kap 9 alkohollagen (2010:1622) ska kommunen tillhandahålla riktlinjer för tillämpningen

Läs mer

Alkoholservering på särskilda boenden

Alkoholservering på särskilda boenden Socialutskottets betänkande 2011/12:SoU15 Alkoholservering på särskilda boenden Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2011/12:61 Alkoholservering på särskilda boenden. Några följdmotioner

Läs mer

RIKTLINJER SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER SERVERINGSTILLSTÅND 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2012-05-29 RIKTLINJER SERVERINGSTILLSTÅND 1. Bakgrund 2005 fattades ett beslut av riksdagen om en nationell handlingsplan för det långsiktiga förebyggande arbetet för att minska

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun

RIKTLINJER. Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun RIKTLINJER Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun 2 Innehåll Bakgrund... 3 Mål... 3 Inledning... 4 Servering av alkoholdrycker... 4 Ansökan... 4 Serveringstillstånd... 4 Kunskapsprov...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJ- HANDEL MED ÖL KLASS II, 2006-11-01

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJ- HANDEL MED ÖL KLASS II, 2006-11-01 1 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJ- HANDEL MED ÖL KLASS II, 2006-11-01 Ersätter tidigare uppgraderade riktlinjer mbn 030930. ALKOHOLLAGEN/ALLMÄNNA RIKTLINJER Riksdagen beslutade att införa

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och öl klass II. Antaget i socialnämnden 2006-09-27 Dnr 06/soc 113

Riktlinjer för serveringstillstånd och öl klass II. Antaget i socialnämnden 2006-09-27 Dnr 06/soc 113 Riktlinjer för serveringstillstånd och öl klass II Antaget i socialnämnden 2006-09-27 Dnr 06/soc 113 1 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJ- HANDEL MED ÖL KLASS II, 2005-11-15 Ersätter tidigare

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN HALLAND

LÄNSSTYRELSEN HALLAND 1 LÄNSSTYRELSEN HALLAND 2 Enligt 8 kap 1 alkohollagen (1994:1738) skall länsstyrelsen utöva tillsyn över efterlevnaden av lagen i länet. Länsstyrelsen skall också biträda kommunerna med råd i deras verksamhet.

Läs mer

Permanent serveringstillstånd - Riktlinjer

Permanent serveringstillstånd - Riktlinjer Permanent serveringstillstånd - Riktlinjer Alkoholpolitiska riktlinjer för tillstånd att servera spritdrycker, vin och starköl Bakgrund Alkohollagen (1994:1738) trädde i kraft den 1 januari 1995. Från

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 15 februari 2016 KLAGANDE RundEllen AB, 556457-4241 Västergatan 19 413 13 Göteborg MOTPART Göteborgs kommun Box 5282 402 25 Göteborg ÖVERKLAGAT

Läs mer

ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM. för servering av alkohol på näringsställen

ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM. för servering av alkohol på näringsställen 1 ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM för servering av alkohol på näringsställen BAKGRUND Alkohollagen trädde i kraft 1995 01 01 och ersätter lagen om handel med drycker (LHD) och lagen om tillverkning av drycker

Läs mer

Policy och Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd

Policy och Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Västerviks Kommun Policy och Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Antagna av Miljö- och byggnadsnämnden 2007-06-19, 141 med ändring 2011-01-25, 8 Innehåll SAMMANFATTNING 1 FÖRORD 2 INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKT

Läs mer

Avseende mängd vid provsmakning av alkoholdrycker enligt alkohollagen (2010:1622)

Avseende mängd vid provsmakning av alkoholdrycker enligt alkohollagen (2010:1622) 1(5) Samhällsavdelningen Enheten för social hållbarhet Jakob Kilner Tillsynshandläggare 010-224 46 05 jakob.kilner@lansstyrelsen.se Kommunerna i Västra Götaland Avseende mängd vid provsmakning av alkoholdrycker

Läs mer

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen 2010:1622 Prop. 2009/10:125 Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Skyddet för människors hälsa går före

Läs mer

Krokoms kommun. Alkoholpolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23

Krokoms kommun. Alkoholpolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23 Krokoms kommun Alkoholpolicy Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23 Policy antagen av Kommunstyrelsen Serveringsbestämmelser, allmänna

Läs mer

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD Tjänsteskrivelse 1(6) Ulrika Söderlund 2011-09-05 Översyn av taxor och avgifter för ansöknings- och tillsynsavgifter avseende serveringstillstånd, folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel (Dnr SMN2011/277)

Läs mer

Riktlinjer för. Servering av alkohol

Riktlinjer för. Servering av alkohol Riktlinjer för Servering av alkohol Riktlinjer för servering av alkoholhaltiga drycker Serveringstillstånd Den svenska alkoholpolitikens mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska

Läs mer

Ansökan om utsträckt serveringstid på restaurang Noors Slott KS-2010/78

Ansökan om utsträckt serveringstid på restaurang Noors Slott KS-2010/78 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-30 Kommunstyrelsen Ansökan om utsträckt serveringstid på restaurang Noors Slott Beslut Kommunstyrelsen beslutar att avslå Noors Slott

Läs mer

PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN

PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN ÅTTA PRIORITERINGAR FÖR ATT FÖRENKLA FÖRETAGANDE I BESÖKSNÄRINGEN Företagen i besöksnäringen är belastade av många och ofta krångliga regler som

Läs mer

Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd

Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd 2013-03-05 2(9) Sammanfattning Målsättningen med Riktlinjer för alkoholserveringstillstånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

RIKTLINJER SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER SERVERINGSTILLSTÅND 1(7) STYRDOKUMENT DATUM 2015-02-24 RIKTLINJER SERVERINGSTILLSTÅND 1. Allmänt 2005 fattades ett beslut av riksdagen om en nationell handlingsplan för det långsiktiga förebyggande arbetet för att minska

Läs mer

Riktlinjer för. Serveringstillstånd, Öl klass II, Tobaksförsäljning, Handel med receptfria läkemedel samt Tillsyn

Riktlinjer för. Serveringstillstånd, Öl klass II, Tobaksförsäljning, Handel med receptfria läkemedel samt Tillsyn för Serveringstillstånd, Öl klass II, Tobaksförsäljning, Handel med receptfria läkemedel samt Tillsyn na gäller fr.o.m. 2016-01-01 Beslut av miljö- och byggnadsnämnden den 18 december 2015, 217 Innehållsförteckning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-01-09. Motion om längre serveringstider för Salas restauranger

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-01-09. Motion om längre serveringstider för Salas restauranger l " SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2014-01-09 15 (25) 11 Motion om längre serveringstider för Salas restauranger Dnr 2013/52 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den

Läs mer

Beslut om revidering av Uppsala kommuns riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen

Beslut om revidering av Uppsala kommuns riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen 1(1) Datum MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Diarienummer 2014-06-25 2014-0173 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 25 juni 2014 Beslut om revidering av Uppsala kommuns riktlinjer för serveringstillstånd

Läs mer

ALKOHOLLAGENS REGLER VID SERVERING AV ALKOHOLDRYCKER. Information till Dig som arbetar med alkoholservering i Kronobergs län

ALKOHOLLAGENS REGLER VID SERVERING AV ALKOHOLDRYCKER. Information till Dig som arbetar med alkoholservering i Kronobergs län ALKOHOLLAGENS REGLER VID SERVERING AV ALKOHOLDRYCKER Information till Dig som arbetar med alkoholservering i Kronobergs län Alkohollagen bakgrund Alkohollagens regler som styr hur servering av alkoholdrycker

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen

Tillsynsplan enligt alkohollagen Datum 2013-01-02 Handläggare SN Tillsynsplan enligt alkohollagen En tillsynsplan är ett hjälpmedel för kommunen i en effektivare tillsyn av restauranger med serveringstillstånd. Den ska hjälpa till med

Läs mer

Riktlinjer för servering av alkoholdrycker

Riktlinjer för servering av alkoholdrycker 1 (8) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: SN 2012-05-02 Uppdateras: Riktlinjer för servering av alkoholdrycker Innehållsförteckning 1. Allmänt 2. Utredning och beslut om

Läs mer

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND Antagna av kommunfullmäktige 2006-0 6-1 3 Riktlinjer för serveringstillstånd 2 Inledning Grunderna för alkoholpolitiken har fastställts av Sveriges riksdag. Målet är

Läs mer

Ärendets Första gil- Diarieplandiarienummer RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND AV ALKOHOLDRYCKER

Ärendets Första gil- Diarieplandiarienummer RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND AV ALKOHOLDRYCKER Ärendets Första gil- Diarieplandiarienummer tighetsdatum beteckning 859/99 1999-12-20 702 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND AV ALKOHOLDRYCKER TILLSTÅND ATT TILLSVIDARE SERVERA ALKOHOLDRYCKER TILL ALLMÄN-

Läs mer

Regeringens proposition 1992/93: 166

Regeringens proposition 1992/93: 166 Regeringens proposition 1992/93: 166 om vissa punktskattefrågor ~ @] Prop. 1992/93: 166 Regeringen föreslår riksdagen att anta de förslag som har tagits upp i bifogade utdrag ur regeringsprotokollet den

Läs mer

Socialnämnd el motsv Handläggare i alkoholfrågor Alkoholreklam på och vid serveringsställen

Socialnämnd el motsv Handläggare i alkoholfrågor Alkoholreklam på och vid serveringsställen Cirkulärnr: 1999:143 Diarienr: 1999/2719 Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 1999-11-24 Mottagare: Rubrik: Sektionen för Socialtjänst Kommunstyrelsen Socialnämnd el motsv Handläggare i alkoholfrågor Alkoholreklam

Läs mer

Varning enligt 9 kap. 17 alkohollagen, Vita Huset i Eskilstuna

Varning enligt 9 kap. 17 alkohollagen, Vita Huset i Eskilstuna Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (6) FÖRSLAG TILL BESLUT MRN/2017:67 Robert Janeling Miljö- och räddningstjänstnämnden Varning enligt 9 kap. 17 alkohollagen, Vita Huset i Eskilstuna

Läs mer

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

Ansökan Tillfälligt/Slutet Sällskap

Ansökan Tillfälligt/Slutet Sällskap 1 Ansökan Tillfälligt/Slutet Sällskap Försättsblad/Innehållsförteckning Kryssa för vilka handlingar som medföljer ansökan. Ansökan skickas till Socialförvaltningen, 642 82 FLEN Ansökan Kvitto på betald

Läs mer

Regeringens proposition 2000/01:144

Regeringens proposition 2000/01:144 Regeringens proposition 2000/01:144 Skatten på vin Prop. 2000/01:144 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 20 juni 2001 Lena Hjelm-Wallén Bosse Ringholm (Finansdepartementet)

Läs mer

Information om att ansöka om serveringstillstånd

Information om att ansöka om serveringstillstånd Information om att ansöka om serveringstillstånd Detta är en information framtagen av Vingåkers kommun 2013-08-01 för dig som vill veta mer om att ansöka om serveringstillstånd för alkoholhaltiga drycker.

Läs mer

Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning

Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning Riktlinjerna är antagna av socialnämnden 2009-02-22 Riktlinjerna är antagna av kommunfullmäktige 2009-04-23 Innehåll Innehållsförteckning sid. 2 Inledning

Läs mer

Beskattning av etanolbränsle

Beskattning av etanolbränsle Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU4 Beskattning av etanolbränsle Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag i proposition 2012/13: 183 Beskattning av etanolbränsle. Förslaget

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd av alkoholdrycker

Riktlinjer för serveringstillstånd av alkoholdrycker STYRDOKUMENT 1(5) Beteckning Hälsa och omsorg Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 139 Dnr 859/99 Riktlinjer för serveringstillstånd av alkoholdrycker Tillstånd att tillsvidare servera alkoholdrycker till

Läs mer

Riktlinjer för detaljhandel med folköl inom KAS

Riktlinjer för detaljhandel med folköl inom KAS Riktlinjer för detaljhandel med folköl inom KAS Kommungemensam Alkoholhandläggning i Skaraborg Riktlinjer är beslutade av: Kommunfullmäktige 114 i Gullspång kommun Datum: 2016-06-20 Innehåll Skyddslagstiftning...

Läs mer

Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER

Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER En kort presentation från enheten för serveringstillstånd Lite historik 1467 Brännvinet

Läs mer

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Vad är ansvarsfull tillståndsgivning? Att som politiker fatta beslut enligt alkohollagen är en ansvarsfull

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd, öl klass II, tobaksförsäljning samt tillsyn

Riktlinjer för serveringstillstånd, öl klass II, tobaksförsäljning samt tillsyn Antaget av Kommunstyrelsen 2016-01-27 34 Dnr 2015-000468 Riktlinjer för serveringstillstånd, öl klass II, tobaksförsäljning samt tillsyn Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60

Läs mer

Oktober Gårdsförsäljning. - En möjlighet för Västra Götalands län. Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv

Oktober Gårdsförsäljning. - En möjlighet för Västra Götalands län. Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Oktober 2017 Gårdsförsäljning - En möjlighet för Västra Götalands län Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Bakgrund Frågan om att öppna upp för gårdsförsäljning av alkohol,

Läs mer

Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd:

Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd: Sida 1 (5) ANVISNINGAR A2 TILLFÄLLIGT TILLSTÅND FÖR SERVERING TILL ALLMÄNHETEN Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd: 1. Tillfälligt tillstånd för servering

Läs mer

Kommittédirektiv. Gårdsförsäljning av alkoholdrycker och alkoholservering på särskilda boenden. Dir. 2010:21

Kommittédirektiv. Gårdsförsäljning av alkoholdrycker och alkoholservering på särskilda boenden. Dir. 2010:21 Kommittédirektiv Gårdsförsäljning av alkoholdrycker och alkoholservering på särskilda boenden Dir. 2010:21 Beslut vid regeringssammanträde den 4 mars 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska ta fram

Läs mer

RIKTLINJER Serveringstillstånd

RIKTLINJER Serveringstillstånd RIKTLINJER Datum 2015-10-23 Antagen av KS den 18 juni 2013 Reviderad datum Paragraf 1(13) Serveringstillstånd 2(13) För att stärka Grums vision år 2020 där Grums ska kännetecknas som en kommun som andas

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun Antagen av bygg- och miljönämnden 2016-04-16, 38 Dnr 15/0656-491 bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se 08-581 690 00 Innehållsförteckning Bakgrund

Läs mer

Kommunen arrangerar en utbildning i ansvarsfull alkoholservering.

Kommunen arrangerar en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. UTBILDNING Kommunen arrangerar en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. För dig som redan har serveringstillstånd erbjuder vi möjligheten att skriva Folk hälsomyndighetens kunskapsprov gratis. Under

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade ögare Innehåller Anvisningar till ansökan om tillfälligt serveringstillstånd

Läs mer

Riktlinjer för alkoholservering 2012-2016

Riktlinjer för alkoholservering 2012-2016 1 2012-05-04 Son 2012/142 r för alkoholservering 2012-2016 Alkohollagen - en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar samt att skydda människors hälsa, tex. berusningsdrickande

Läs mer

ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Den här broschyren är tänkt som ett stöd för dig som är politiker/beslutsfattare i kommunen och har till uppgift att fatta beslut om serveringstillstånd enligt alkohollagen. Har du frågor eller vill beställa

Läs mer

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering Tillsynsplan 2013 Tillsynsplan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt tobakslagen samt försäljning av vissa receptfria läkemedel. Alkoholservering

Läs mer

A nsvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

A nsvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol A nsvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol 1 Vad är ansvarsfull tillståndsgivning? Att som politiker fatta beslut enligt alkohollagen är en mycket

Läs mer

RIKTLINJER FÖR. Serveringstillstånd. Antaget Giltighetstid

RIKTLINJER FÖR. Serveringstillstånd. Antaget Giltighetstid RIKTLINJER FÖR Serveringstillstånd Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-06-17 93 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Alkoholhandläggaren Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer SN 2018/00048

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Beslutade av Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd 2019 Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd ansvarar för tillståndsgivning, tillsyn

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Tillsynsplan för år 2016 1. Kommunens tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen Alkohollagen ar

Läs mer

Information Handbok alkohollagen Arbetet med att revidera handboken fortsätter och den första versionen kommer tidigast att vara klar i höst.

Information Handbok alkohollagen Arbetet med att revidera handboken fortsätter och den första versionen kommer tidigast att vara klar i höst. Frågor och svar om alkohollagen, Nr 3 Information Handbok alkohollagen Arbetet med att revidera handboken fortsätter och den första versionen kommer tidigast att vara klar i höst. Utbildningsmaterial för

Läs mer

PROTOKOLL 2008-11-26 Stockholm. NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Eliason, Wennerström, Stävberg, Kindlund och Ståhl

PROTOKOLL 2008-11-26 Stockholm. NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Eliason, Wennerström, Stävberg, Kindlund och Ståhl 1 (5) PROTOKOLL 2008-11-26 Stockholm Avdelning I NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Eliason, Wennerström, Stävberg, Kindlund och Ståhl FÖREDRAGANDE och PROTOKOLLFÖRARE Regeringsrättssekreteraren Norling KLAGANDE

Läs mer

Ansökan om stadigvarande tillstånd

Ansökan om stadigvarande tillstånd Ansökan om stadigvarande tillstånd * Obligatoriska fält 1 Sökanden 1.1 Sökandes organisationsnummer* 1.2 Företagsnamn* 1.3 Företagets adress* 1.4 Postnummer* 1.5 Ort* 1.6 E-post till firmatecknare 1.7

Läs mer

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Tillsynsplan 2014 Plan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker och folköl enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt

Läs mer

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln 2016-12-01 1 (6) Social- och arbetsmarknadsförvaltningen Anna-Maria Raimer Scander Social- och arbetsmarknadsnämnden Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak

Läs mer

Ansökan om serveringstillstånd - Serverat

Ansökan om serveringstillstånd - Serverat 1(8) Individ- och familjeförvaltningen Ansökan om serveringstillstånd - Serverat Uppgifter om sökande Adress Postnummer Ort E-post Telefon Uppgifter om företaget Bolagsform (Du kan endast välja ett alternativ)

Läs mer

Hur gammal är du? En studie av ungdomars möjligheter att bli serverade starköl på restauranger i Göteborg. Louise Bergman Sara Reis.

Hur gammal är du? En studie av ungdomars möjligheter att bli serverade starköl på restauranger i Göteborg. Louise Bergman Sara Reis. Hur gammal är du? En studie av ungdomars möjligheter att bli serverade starköl på restauranger i Göteborg Louise Bergman Sara Reis Augusti 2004 Rapport 4 Förord RUS-projektet (Restauranger Utveckling

Läs mer

Riktlinjer för tillstånd att servera spritdrycker, vin och starköl

Riktlinjer för tillstånd att servera spritdrycker, vin och starköl 1 Antaget av kommunfullmäktige 1996-02-14, 123, Dnr: 246/95.700 Riktlinjer för tillstånd att servera spritdrycker, vin och starköl 1. ÄRENDET Riksdagen har beslutat om ny alkohollag from 1 januari 1995.I

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun RIKTLINJER Gäller från och med 2012-12-01 och tillsvidare Antaget av fullmäktige 2012-11-12 124 RIKTLINJER 1 Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun

Läs mer

Information till sökanden av tillstånd för tillfällig servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen (SFS 1994:1738)

Information till sökanden av tillstånd för tillfällig servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen (SFS 1994:1738) Information till sökanden av tillstånd för tillfällig servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen (SFS 1994:1738) Riktlinjer Servering till allmänheten Det är möjligt att ansöka om tillstånd för servering

Läs mer

Miljö- och byggförvaltningen

Miljö- och byggförvaltningen Sidnr s arbetsutskott 2016-05-12 1 (7) Plats och sammanträdestid Beslutare Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum, Stadshuset kl 08.30-08.55, 10.10-12.00, 13.00-15.45 Bengt Bivrin (MP) Morgan Gutke

Läs mer

Information om kunskapsprovet i alkohollagen

Information om kunskapsprovet i alkohollagen Information om kunskapsprovet i alkohollagen Bestämmelser Alla som ansöker om serveringstillstånd ska enligt 8 kap. 12 alkohollagen avlägga ett prov för att visa att han eller hon har de kunskaper om alkohollagen

Läs mer

Frågor och svar om alkohollagen, Nr 2

Frågor och svar om alkohollagen, Nr 2 Frågor och svar om alkohollagen, Nr 2 Information Handbok alkohollagen Arbetet med att revidera handboken pågår och som tidigare meddelats beräknas en första version vara klar för publicering i juni. I

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden. Thure Andersson (S) Sara Landerholm

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden. Thure Andersson (S) Sara Landerholm 2013-10-30 Plats och tid Lokal Nissan, Danska vägen Gislaved, kl 13.00-13.45 Beslutande Bengt Petersson (C) Lis Melin (M) PG Risberg (M) Jolanta Andersson (M) Börje Malmborg (KD) Linda Strömblad (C) Inga-Maj

Läs mer

Starköl Vin Spritdrycker Andra jästa alkoholdrycker. Klockslag då servering önskas påbörjas respektive avslutas

Starköl Vin Spritdrycker Andra jästa alkoholdrycker. Klockslag då servering önskas påbörjas respektive avslutas ANSÖKAN - BESLUT om tillstånd enligt 8 kap 2 alkohollagen (2010:1622) vid enstaka tillfälle/tidsperiod till slutet sällskap Personuppgifter hanteras enligt GDPR (General Data Protection Regulation) ANSÖKNINGSUPPGIFTER

Läs mer

Alkoholpolitiskt program

Alkoholpolitiskt program STRÄNGNÄS KOMMUN Dnr: 40/2003-705 Alkoholpolitiskt program Riktlinjer för serveringstillstånd 2 Antagna av KF 2003-12-15, 289 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Alkoholpolitik 3 Riktlinjer 4 Tillfälliga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2007-05-09 47 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 14.00 18.00 Beslutande Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Birgitta Olsson-Johansson

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND Socialförvaltningen Datum Beteckning 2005-10-24 Handläggare Ert datum Er beteckning RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND Inledning Ett grunddrag i svensk alkohollagstiftning sedan länge är att motverka risken

Läs mer

Frågor och svar om alkohollagen, Nr 1

Frågor och svar om alkohollagen, Nr 1 Frågor och svar om alkohollagen, Nr 1 Gemensamt serveringsutrymme 8 kap. 14 andra stycket Av lagtexten framgår att särskilt tillstånd kan dock meddelas för flera tillståndshavare att utnyttja ett gemensamt

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 13 (23) Vård- och omsorgsnämnden 2008-12-17

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 13 (23) Vård- och omsorgsnämnden 2008-12-17 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 13 (23) Vård- och omsorgsnämnden 2008-12-17 92 RIKTLINJER FÖR ALKOHOL, TOBAK OCH NIKOTINLÄKEMEDEL Ärendebeskrivning Förvaltningen har i samverkan med kommunens drogsamordnare utarbetat

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (3) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 11 maj 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-15:57 Sekreterare

Läs mer

egler för serveringstillstånd

egler för serveringstillstånd R egler för serveringstillstånd Tillfällig servering av alkoholdrycker till slutna sällskap Reviderade 2008-08-04 Regler för tillfällig servering till slutna sällskap Innehållsförteckning Tillämpningsområde

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 16 (19)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 16 (19) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 16 (19) Socialnämndens arbetsutskott 2015-05-11 63 Ansökan om stadigvarande utökad serveringstid, Nya Våning 1 (SN 2015.081) Beslut Arbetsutskottet beslutar att

Läs mer

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Den här blanketten används för: Tillfälligt tillstånd till allmänheten För att det ska vara fråga om ett tillfälligt tillstånd får serveringen inte

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJHANDEL MED ÖL KLASS II

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJHANDEL MED ÖL KLASS II 1 RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH DETALJHANDEL MED ÖL KLASS II ALKOHOLLAGEN/ALLMÄNNA RIKTLINJER Riksdagen beslutade att införa en ny Alkohollag (1994-1738), som från och med 1995-01-01 ersatt Lagen

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap. förening 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap. förening 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

om höjning av skatten på alkoholdrycker, m. m. (prop. 1981/ 82:202)

om höjning av skatten på alkoholdrycker, m. m. (prop. 1981/ 82:202) SkU 1981/82: 52 Skatteutskottets betänkande 1981/82:52 om höjning av skatten på alkoholdrycker, m. m. (prop. 1981/ 82:202) Propositionen Regeringen (budgetdepartementet) föreslår i proposition 1981182:202

Läs mer

May-Brith Jansson. I anslutning till sammanträdet. Helena Andersson

May-Brith Jansson. I anslutning till sammanträdet. Helena Andersson Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Österön, Stadshuset kl. 10:25-10:35 Beslutande Björn Fagerlund (M) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Bengt Erik Askerlund (MP) ledamot

Läs mer

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl?

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl? Folköl & tobak FOLKÖL Vad är folköl? Folköl är en alkoholdryck som har en alkoholhalt överstigande 2,25 men inte 3,5 volymprocent. Öl med lägre alkoholstyrka än 2,25 volymprocent är ingen alkoholdryck.

Läs mer

Reglemente för serveringstillstånd m. m enligt alkohollagen i Filipstads kommun

Reglemente för serveringstillstånd m. m enligt alkohollagen i Filipstads kommun Reglemente för serveringstillstånd m. m enligt alkohollagen i Filipstads kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2014-10-29, 120 November 2014 2 (12) Innehåll Inledning.. 3 Syftet med kommunala riktlinjer..

Läs mer

2013-01-22. Härryda kommuns riktlinjer för alkoholservering

2013-01-22. Härryda kommuns riktlinjer för alkoholservering 2013-01-22 Härryda kommuns riktlinjer för alkoholservering 1 Innehållsförteckning Inledning 1.1 Bakgrund 3 3 2 Härryda kommuns riktlinjer för serveringstillstånd 3 2.1 Riktlinjer vid ansökan 4 2.1.1 Ansöknings-

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 9/2002 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av alkohollagen

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 9/2002 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av alkohollagen SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSUTSKOTTETS BETÄNKANDE 9/2002 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av alkohollagen Regeringens proposition om komplettering av regeringens proposition om ändring

Läs mer

ATT SERVERA ALKOHOLDRYCKER

ATT SERVERA ALKOHOLDRYCKER September 2017 ATT SERVERA ALKOHOLDRYCKER Karlstads kommun, Kontaktcenter, 651 84 Karlstad. Tel: 054-540 00 00 E-post: karlstadskommun@karlstad.se Webbplats: karlstad.se DET HÄR BEHÖVER DU VETA ANSVARSFULL

Läs mer

Vår syn på e-handel. Policy paper September 2019

Vår syn på e-handel. Policy paper September 2019 Vår syn på e-handel Policy paper September 2019 SVL verkar för en samtida alkoholpolitik, hållbara affärsvillkor för branschen och sunda attityder till alkohol och konsumtion. I denna skrivelse ger SVL

Läs mer

De väsentliga delarna av alkohollagen

De väsentliga delarna av alkohollagen 1 (7) De väsentliga delarna av alkohollagen Instuderingsmaterial inför kunskapsprovet KAP 1 Definitioner 3 Med sprit avses en vätska som framställts genom destillering eller annan kemisk process och som

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Antagen av Bygg- och miljönämnden 2016-04-16, 39 Dnr 16/0020-490 bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622)

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för serveringstillstånd

Läs mer