Arkitekturhistoria. 15 augusti Kurs PM Studiehandledning. Välkommen!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arkitekturhistoria. 15 augusti Kurs PM Studiehandledning. Välkommen!"

Transkript

1 Kurs PM Studiehandledning 15 augusti 2016 ATH061 Hösten 2016 Poäng: 7,5 Kursansvarig, examinator: Ark, Tekn Dr Johan Linton Arkitekturhistoria Välkommen! Välkommen till Arkitekturskolan på Chalmers och välkommen till grundkursen i arkitektur historia som går under hela den första höstterminen. Kursen är till för att ge ett första möte med arkitekturens och byggandets historia, dess kultur, idévärld och tradition. Arkitekturen har en oöverskådligt rik och omfattande historia som rymmer byggda verk, tankar, termer och begrepp som, även om de blev till för länge sedan är av väsentlig betydelse för arkitekturens teori och praktik idag. Målsättningen med kursen är att följaktligen att ge kunskap, insikter och verktyg för praktiskt och teoretiskt arkitektarbete. Syfte Kursen är en introduktion till arkitekturens teori och historia och avser att ge översiktliga kunskaper i arkitekturhistoria, arkitekturteori, samt arkitekters och även ingenjörers upp gifter under olika epoker liksom arkitektprofessionens förändring genom tiderna. Kursen behandlar tiden från antiken till vår tid i huvudsak i västerlandet. Historien behandlas utifrån arkitekturen sedd som en förening av konst, teknik och samhälle. Häri inbegrips även hållbarhet och genusaspekter. Syftet är att studenterna ska utveckla en historisk medvetenhet som ger en referensram i deras dialog med omvärlden. De ska kunna använda arkitektur- och stadsplanehistorien som en källa till kunskap och inspiration inom tillämp ningsämnen inom arkitektur och stadsbyggnad och senare i yrkesutövningen. Lärandemål 1. Kunskap och förståelse - Uppvisa kunskap om de historiska förändringarna när det gäller estetiska ideal, material, teknik, byggnadssätt, genus och hållbarhetsfrågor. - Visa kunskap om och förståelse för hur rollen som yrkesverksam arkitekt har växt fram och vilka fundament som arkitektprofessionen vilar på.

2 - Uppvisa bred kunskap om och förståelse för arkitekturens teori och historia: de viktigaste grundbegreppen, teorierna, arkitekterna, byggnadsverken och stadsplaneidéerna. 2. Färdighet och förmåga - Uppvisa förmåga att kritiskt reflektera kring arkitektyrkets förändring. - Kunna översiktligt redogöra för arkitekturens utveckling från antiken till idag med fokus på västerlandet. - Kunna översiktligt redogöra för periodindelningar inom arkitekturhistorien och sätta in dem i en historisk kontext. 3. Värderingsförmåga och förhållningssätt - Kunna reflektera över, diskutera och kritiskt värdera dagens olika arkitektoniska uttryck i en arkitekturhistorisk kontext. Kursplan och examinationsform Kursen har precis bytt kursanvarig lärare och examinator och det betyder att kursplanen (se Studentportalen) delvis kommer att förändras. För närvarande anges i kurs planen att examination sker genom aktiv närvaro på föreläsningar, seminarier och exkursioner, samt godkänd skriftlig tentamen. Den skriftliga examen kommer att finnas kvar under en övergångsperiod, men kursens huvudriktning kommer nu att bli examinering genom närvaro och godkända kursövningarna, något som syftar till att under kursen aktivera den kunskap som förmedlas via föreläsningar och kurslitteratur. Studiegrupper För att ge studenterna möjlighet att bearbeta kursinnehållet och övningarna i samtal med andra kommer klassen att delas in i grupper med cirka 6 studenter i varje grupp. Grupperna kommer att fungera som stöd- och referensgrupper och vara en plats för diskussioner, hjälp och feedback. Grupperna kommer också att samarbeta kring olika övningsuppgifter. Gruppindelningen sker vid introduktionstillfället den 31 augusti. Kursmedarbetare Examinator & Kursansvarig: Johan Linton Administratörer: Nidal Yousif, Susanne Grill Gästföreläsare: Prof em Claes Caldenby, Arkitekt Dr Lisa Brunnström, Docent Gerd Bloxham-Zettersten. Gästkritiker vid slutexaminationen: Prof Gert Wingårdh. Examination och betyg I kursen ges två betyg: godkänt och underkänt (G och U). Som redan nämnts kommer det under en övergångsperiod att vara möjligt att bli godkänd genom att ha tillräcklig närvaro på föreläsningar och studieresa samt individuellt lämna in övningarna 1, 3 och 4, samt skriva godkänd tentamen.

3 Den alternativa vägen att bli godkänd, som kursen är i utveckling mot, är godkänd närvaro på föreläsningar (80%) och studieresa, samt godkända övningsuppgifter. Utvecklingen syftar till att ytterligare fokusera på en aktivering av den kunskap som förmedlas via föreläsningar och kurslitteratur. Litteratur (Litteratur finns tillgänglig på Arkitekturbiblioteket och på Göteborgs universitetsbibliotek.) Fredric Bedoire, Den svenska arkitekturens historia Stockholm: Norstedt, 2015 Fredric Bedoire, Den svenska arkitekturens historia Stockholm: Norstedt, 2015 Claes Caldenby (red.), 1900-talets svenska arkitektur. Att bygga ett land. Stockholm: Arkitekturmuseet, Claes Caldenby, Erik Nygaard (red.), Arkitekturteoriernas historia, Stockholm: Formas, Michael Fazio, Marian Moffett, Lawrence Wodehouse, A World History of Architecture. 3: e revid uppl, London: Laurence King, 2013.

4 Övningsuppgifter För att stödja inhämtningen av kunskap från föreläsningar och läsning genomförs ett antal övningsuppgifter enskilt och i grupp. En beskrivning av uppgifterna följer här: 1. Att lära av en historisk byggnad Den första övningen är både en gruppövning och en enskild övning. Den består av tre moment. 1.1 Det första momentet är att välja en historisk byggnad i centrala Göteborg som på något sätt kan intressera och stimulera dig. Byggnaden skall vara byggd före Man behöver inte veta, eller få bekräftat, att byggnaden verkligen är uppförd före 1950, men man skall välja en byggnad som man tänker är uppförd före 1950 och man skall kunna motivera varför man tänker så. När du väljer byggnad, försök att finna svar på följande frågor: - Varför har du valt byggnaden? - Varför tänker du att den är byggd före 1950? - Vad tycker du särskilt om hos byggnaden? - Vad hos byggnaden kan man använda i en byggnad som byggs idag? - Vad hos byggnaden är svårt att använda i en byggnad som uppförs idag? - För att förstå byggnaden: observera (rör dig, lyssna, lukta, känn, iaktta), teckna, fotografera, mät, skriv. 1.2 Det andra momentet är ett gruppseminarium där ni skall presentera era respektive byggnader för varandra. När ni gör det skall ni redovisa byggnaden och försöka svara på frågorna ovan. Alla andra i gruppen skall sedan bidra med åtminstone en synpunkt, tanke eller känsla kring den presenterade byggnaden: Vad är din starkaste reaktion i förhållande till studiekamratens byggnad? Vad tänker du om studiekamratens presentation av byggnaden? Presentationerna i gruppen och synpunkterna/reaktionerna skall redovisas i en enkel rapport där byggnader och gruppmedlemmarnas reaktioner/tankar presenteras. Alla gruppens byggnader skall finnas listade i tur och ordning med rubrik (om ni inte kan namnen på byggnaderna, skriv adressen och ge en kort beskrivning) och författarnamn och under varje rubrik skall de övriga studenternas synpunkter vara sammanställda i en gemensam kommentar. Behandla en byggnad i taget och redogör för gruppens reaktioner. Var summarisk, rapporten skall inte vara längre än 2 A4 sidor. Om ni inte kan namnen på byggnaderna, skriv adressen och ge en kort beskrivning. Grupprapporten skall innehålla korta sammanställningar av synpunkterna på uppsatserna (5-10 rader/uppsats). Alla gruppens uppsatser skall finnas listade i tur och ordning med rubrik och författarnamn och under varje rubrik skall de övriga studenternas synpunkter vara sammanställda i en gemensam kommentar. - Rapporten skall vara skriven på stående A4 och det digitala formatet skall vara pdf. - Rapporten skall inledas med gruppnummer, uppgiftsnummer och namn på deltagarna i gruppen. Pdf-filen skall namnges enligt följande: Rapport_1_Grupp

5 NN_ATH061_2016.pdf (Gruppnummer anges med två siffror. Grupp 1 skall ange: Rapport_1_01_ATH061_2016.pdf). - Rapportdokumenten skall inlämnas på kurshemsidan (ping-pong) senast torsdag 1 sept kl Det tredje momentet är att enskilt skriva en kort uppsats om den byggnad du valt. Det skall vara en redogörelse av byggnaden utifrån ett studium och en analys. Det skall inte i första hand handla om byggnadens historia, utan det skall handla om hur byggnaden ser ut, hur den är konstruerad och hur den fungerar. Det skall också handla om din bedömning av byggnaden. MÅLSÄTTNINGEN är att vinna KUNSKAP och ERFARENHET om kvaliteter och brister hos byggnader som du kan ha nytta av som praktiserande arkitekt. Presentationen skall vara 3 A4 sidor och innehålla text och bilder. - Uppsatsen skall vara skriven på stående A4 och det digitala formatet skall vara pdf. - Uppsatsen skall inledas med ditt namn och gruppnummer. Pdf-filen skall namnges enligt följande: Efternamn_Förnamn_Ö1_ATH061_2016.pdf. - Uppsatsen skall inlämnas på kurshemsidan (ping-pong) senast måndag 5 sept kl Kunskaper i historia och teori läsning och uppsatsskrivning Även den andra övningen görs både i grupp och individuellt. Den består av två moment och görs i fyra omgångar. Alla i gruppen väljer var sitt kapitel ur boken Arkitekturteoriernas historia (2011) enligt uppdelningen nedan. Det är viktigt att alla kapitel behandlas av någon student i gruppen. I några fall kommer några studenter att välja samma kapitel, det gör ingenting. Varje student skall sedan skriva en kort uppsats om sitt avsnitt. Uppsatsen skall lyfta fram en eller flera saker som är intressanta med det lästa avsnittet och kommunicera det. Uppsatsen skall också försöka lyfta fram saker ur avsnittet som kan vara relevanta för arkitekter idag, eller diskutera aspekter i uppsatsen som absolut inte är relevanta idag. Innan uppsatserna lämnas in skall de diskuteras i studentgrupperna. Varje student skall maila/skicka/lämna sin uppsats till de övriga studenterna i sin grupp på ett av gruppen bestämt datum. Uppsatserna skall läsas av alla och gruppen skall därefter ha ett eget seminarium när man möts och diskuterar alla uppsatser. Lämpligen får en gruppmedlem i taget presentera sin uppsats: utgångspunkter, frågor, tankar, idéer och eventuella svårigheter skall lyftas fram. Viktigt är att diskussionen är inriktad på intressanta aspekter i uppsatserna samt hur de kan förbättras. Vid seminariet skall synpunkterna på uppsatserna sammanställas i en kort rapport som sprids till alla i gruppen. Uppsatserna skall sedan bearbetas och utvecklas med hjälp av de övriga studenternas synpunkter. Uppsatserna skall vara på max 6000 tecken inklusive blanksteg. De skall vara skrivna på stående A4 och får gärna innehålla bilder. Det digitala inlämningsformatet skall vara pdf. Grupprapporten skall innehålla korta sammanställningar av synpunkterna på uppsatserna (5-10 rader/uppsats). Alla gruppens uppsatser skall finnas listade i tur och ordning med rubrik och författarnamn och under varje rubrik skall de övriga studenternas synpunkter vara sammanställda i en gemensam kommentar.

6 Rapporten och uppsatserna och skall lämnas in på Pingpong enligt datum som meddelas senare. De fyra omgångarna disponerar kapitel i boken enligt följande: Vitruvius och antiken; 2. Medeltiden; 3. Leon Battista Alberti; 4. Renässansen; 5. Barocken och den franska klassicismen; talet Frankrike under 1800-talet; 8. Tyskland under 1800-talet; 9. England under 1800-talet; 10. USA under 1800-talet; 11. Sekelskiftet 1900: Österrike, Tyskland och Norden Modernismen i Tyskland; 13. Modernismen i Nederländerna; 14. Modernismen i Sovjetunionen; 15. Modernismen i Italien; 16. Modernismen i Norden; 17. Le Corbusier Den första efterkrigstiden; 19. Strukturalismen; 20. Arkitektur och fenomenologi; 21. Postmodernism, nyrationalism och dekonstruktivism; 22. Kring Studieresa Även vid studieresan skall studenterna skriva en kort uppsats. Den skall behandla en av de besökta byggnaderna utifrån delvis samma utgångspunkter som i övning 1. Frågor att reflektera över och redogöra för är: - Varför har du valt byggnaden? - Vad tycker du särskilt om hos byggnaden? - Vad hos byggnaden kan man vara värdefullt i byggandet idag? - Hur kan byggnaden i övrigt relateras till byggandet idag? Innan uppsatserna lämnas in skall de diskuteras i studentgrupperna. Varje student skall maila/skicka/lämna sin uppsats till de övriga studenterna i sin grupp på ett av gruppen bestämt datum. Uppsatserna skall läsas av alla och gruppen skall därefter ha ett seminarium när man möts och diskuterar alla uppsatser. Lämpligen får en gruppmedlem i taget presentera sin uppsats. Viktigt är att diskussionen är inriktad på intressanta aspekter i uppsatserna samt hur de kan förbättras. Vid seminariet skall synpunkterna på uppsatserna sammanställas i en kort rapport som sprids till alla i gruppen. Uppsatserna skall sedan bearbetas och utvecklas med hjälp av de övriga studenternas synpunkter. - Uppsatsen skall vara 3 A4 sidor och innehålla text och bilder. - Uppsatsen skall vara skriven på stående A4 och det digitala formatet skall vara pdf. - Uppsatsen skall inledas med ditt namn och gruppnummer. Pdf-filen skall namnges enligt följande: Efternamn_Förnamn_Ö1_ATH061_2016.pdf. - Presentationen skall inlämnas på kurshemsidan (ping-pong) senast måndag 5 sept kl

7 Grupprapporten skall innehålla korta sammanställningar av synpunkterna på uppsatserna (5-10 rader/uppsats). Alla gruppens uppsatser skall finnas listade i tur och ordning med rubrik och författarnamn och under varje rubrik skall de övriga studenternas synpunkter vara sammanställda i en gemensam kommentar. - Rapporten skall vara skriven på stående A4 och det digitala formatet skall vara pdf. - Rapporten skall inledas med gruppnummer, uppgiftsnummer och namn på deltagarna i gruppen. Pdf-filen skall namnges enligt följande: Rapport_3_Grupp NN_ATH061_2016.pdf (Gruppnummer anges med två siffror. Grupp 1 skall ange: Rapport_1_01_ATH061_2016.pdf). Rapporten och uppsatserna och skall lämnas in på Pingpong enligt datum som meddelas senare. 4. Fri arkitekturhistorisk tolkning Den sista övningsuppgiften görs individuellt och i grupp och handlar om att på ett fritt sätt tolka arkitekturhistorien idag. Övningsuppgiften är den sista av tillämpningarna och närmare instruktioner kommer i mitten av kursen. Både gruppuppgiften och den individuella uppgiften kommer att presenteras under tentamensveckan när en dag sätts av till presentation och diskussion med hela klassen gemensamt. Närmare information om dag och detaljerat program kommer senare.

8 Program Schema Aug 31 onsd Kursstart / Introduktion. SB - H1 Ark, Dr Johan Linton Gruppseminarium 1 Inlämnad senast Start skrivövning 1 Inlämning senast månd 5 sept Sept 7 onsd Antiken SB - H1 JL Introduction seminars (paus ) 2271 Group 5 & 6 Arch, Dr Johan Linton AL6 Group 7 & 8 Prof Claes Caldenby Introduction seminars 2271 Group 9 & 10 Arch, Dr Johan Linton AL6 Group 11 & 12 Prof Claes Caldenby Jan 21 Thu The Stockholm exhibition A-salen Arch, Dr Atli Magnus Seelow week 2 Jan 25 Mon Group seminar 1 Seminar report delivered before Jan 26 Tue Departure Excursion Arch. Dr Johan Linton Night at hostel in Örebro, arrangement by Chalmers Jan 27 Wed Excursion Night at hostel in Falun, arrangement by Chalmers. Jan 28 Thu Excursion Night in Stockholm, free arrangement by each student. Jan 29 Fri Excursion Night in Stockholm, free arrangement by each student.

9 Jan 30 Sat Excursion Final day. Arrival at Chalmers ca week 3 Feb 01 Mon Swedish Postwar Architecture. HA2 Prof Claes Caldenby Feb 01 Mon Icelandic Architecture A-salen Arch, Dr Atli Magnus Seelow Feb 04 Thu Nordic Architecture HA2 Prof Gerd Bloxham Zettersten Feb 05 Fri Danish Architecture A-salen Prof Morten Lund Feb 05 Fri Group seminar 2 Seminar report delivered before week 4 Feb 09 Tue Final version of paper delivered before Feb 11 Thu Examination seminars 2271 Group 1 & 3 Arch, Dr Johan Linton Examination seminars 2271 Group 2 & 4 Arch, Dr Johan Linton Feb 12 Fri Examination seminars 2271 Group 5 & 7 Arch, Dr Johan Linton AL6 Group 6 & 8 Prof Claes Caldenby Examination seminars

10

11

Vecka 4, 2014 Typ Kurs Lokal Beskrivning Personal Studentgrupp. Programmeringsteknik (DD1310V141) Programmering för interaktiva medier (DD1314H131)

Vecka 4, 2014 Typ Kurs Lokal Beskrivning Personal Studentgrupp. Programmeringsteknik (DD1310V141) Programmering för interaktiva medier (DD1314H131) Lämna dina synpunkter eller ställ en fråga om schema Vecka 4, 2014 Typ Kurs Lokal Beskrivning Personal Studentgrupp Tue 21 Jan 10:00-12:00 Föreläsning, Wed 22 Jan 13:00-15:00 Datorlaboration Thu 23 Jan

Läs mer

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Institutionen för socialt arbete Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Vårterminen 2011 Kursansvarig: Jörgen Lundälv December 2010 JL 1 Välkommen! Du hälsas

Läs mer

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se Kursinformation Välkommen till delkursen i Planerad kommunikation (5p) som ges inom ramen för MKV A. Kursen ger en introduktion till informationshanteringen hos organisationer och företag. Den ger grundläggande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION TS1111 Teaterstudier, grundkurs, 30 högskolepoäng Theatre studies, Introductory course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

Historia GR (A), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp

Historia GR (A), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp 1 (8) Kursplan för: Historia GR (A), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp History BA (A), Upper Secondary Level Teacher Education, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 1 Graphic design and Illustration 1 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Historia IV - 30 hp - Kursplan

Historia IV - 30 hp - Kursplan Historia IV - 30 hp - Kursplan Kurskod: ÄHIB51 Nivå: Grundnivå Ämnesgrupp: Historia (HI2) Ämne/områdeskod: Historia (HIA) Utbildningsområde: Humanistiska området 100% Huvudområde: Historia VFU-andel: -

Läs mer

Historia GR (A), 30 hp

Historia GR (A), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Historia GR (A), 30 hp History BA (A), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression HI001G Historia Grundnivå (A) Inriktning (namn) Högskolepoäng 30.0

Läs mer

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN47, Socialt arbete i skolan, 15 högskolepoäng Social Work at Schools, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER HI1855 Guidekunskap, 60 högskolepoäng Guide studies, 60 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för historiska studier 2016-04-08

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(6) 2013 02-20 Kursbeskrivning för kursen Analys, bedömning och betygssättning av matematikkunskaper - ingår i Lärarlyftet 7,5 hp

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

KURSPLAN Litteraturvetenskap, 31-60 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Litteraturvetenskap, 31-60 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Litteraturvetenskap, 31-60 hp, 30 högskolepoäng Literature, 31-60, 30 credits Kurskod: LLVB17 Fastställd av: VD 2007-06-18 Gäller fr.o.m.: Ht 2010 Version: 1 Utbildningsnivå: Utbildningsområde:

Läs mer

Kurs-PM. Mediernas utveckling och förändring VT 2008. Tobias Olsson och Lowe Hedman

Kurs-PM. Mediernas utveckling och förändring VT 2008. Tobias Olsson och Lowe Hedman Kurs-PM Mediernas utveckling och förändring VT 2008 Tobias Olsson och Lowe Hedman Innehåll Sida Detaljschema 3 Föreläsningarna 4 Seminarieer 4 Examination 5 Kursplan 6 Litteraturlista 7 2 Detaljschema

Läs mer

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst.

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. KURSPLAN Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1 master Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. Nivå Kursen är på avancerad

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH20 Samhällskunskap 2 för gymnasielärare: Jämförande politik och ekonomi, 15 högskolepoäng Civics Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV234 Rehabiliteringsmedicin med fokus personer med neurologiska funktionshinder, 7,5 högskolepoäng Rehabilitation Medicine with a focus on people with neurological

Läs mer

Kursinformation Tets 37 HT -2013

Kursinformation Tets 37 HT -2013 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2013-08-25 Logistik Ekdahl/KD Kursinformation Tets 37 HT -2013 Välkommen till kursen Grundläggande Logistik. Kursen innehåller

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

KURSPLAN Historia I, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Historia I, 30 högskolepoäng 1(7) KURSPLAN Historia I, 30 högskolepoäng History I, 30 credits Kurskod: LH1G14 Fastställd av: Nämnd för Fristående kurs 2014-05-20 Reviderad av: Utbildningschef 2016-06-01 Gäller fr.o.m.: Hösten 2016

Läs mer

SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Historia GR (B), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp

Historia GR (B), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Historia GR (B), Ämneslärarutbildning för gymnasieskolan, 30 hp History BA (B), Upper Secondary Level Teacher Education, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Arkitekturteknik 1: Arkitektur & bärverk VBKA05, 3 hp

Arkitekturteknik 1: Arkitektur & bärverk VBKA05, 3 hp Arkitekturteknik 1: Arkitektur & bärverk VBKA05, 3 hp Kursprogram Höstterminen 2016 Syfte Kursens syfte är att visa hur konstruktion och valt stomsystem påverkar arkitektens möjligheter till att skapa

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2011-10-19

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN42, Utvärdering och kunskapsproduktion i socialt arbete, 15 högskolepoäng Evaluation and Knowledge Production in Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Kandidatarbete på Industriell ekonomi

Kandidatarbete på Industriell ekonomi Kandidatarbete på Industriell ekonomi inom Teknikens ekonomi och organisation Kurskod TEKX04, 15hp, Läsår 2017/18 Kurspresentation 2017-09-13 Erik Bohlin Bilder och dokument kommer att finnas på institutionens

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

Kursrapporter för 31KTX3 och 31ETX3

Kursrapporter för 31KTX3 och 31ETX3 Kursrapporter för 31KTX3 och 31ETX3 Kursrapport för 31KTX3 V18-2 Textproduktion 3, 7,5 hp NGWEK16h Kursansvariga: Charlotte von Essen och Sirpa Bark Övriga medverkande lärare och förläsare: Johan Eklund,

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER HI1850 Guidekunskap, 60 högskolepoäng Guide studies, 60 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för historiska studier 2014-10-06

Läs mer

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment.

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment. Ekonomihögskolan MGTN34, Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 högskolepoäng Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE30 Religionskunskap 3 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 3 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen. Samhällsvetenskapliga fakulteten KSMB32, Redovisning och ekonomistyrning i serviceverksamheter, 15 högskolepoäng Financial Accounting and Management Accounting in the Service Sector, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016.

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016. 1 (5) Institutionen för kulturvård KURSGUIDE KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp Höstterminen 2016 Grundnivå Reviderad 2016-12-01 Välkommen till en hel kurs för att öva vetenskapligt

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS 1(5) 2012-06-14 Studiehandledning för kursen Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2012 Lärare: Thomas Backlund & Pär Larsson Under denna kurs kommer du att

Läs mer

Kursen är valbar på den tredje terminen av Masterprogrammet i Asienstudier. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Kursen är valbar på den tredje terminen av Masterprogrammet i Asienstudier. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav ACES50, Asienstudier: Digitala Asien: Kulturella, sociala och politiska transformationer, 7,5 högskolepoäng Asian Studies: Digital Asia: Cultural, Social and Political Transformations, 7.5 credits Avancerad

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Industriellt byggande, 7,5 hp

Industriellt byggande, 7,5 hp Kurs-PM Industriellt byggande, 7,5 hp EN KURS INOM EXPERTKOMPETENS FÖR HÅLLBART TRÄBYGGANDE Skrivet av: Lars Eliasson och Helena Lidelöw Termin: Hösten 2016 Kurskod: 4TS103 Introduktion Syftet med denna

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN51, Socialt arbete: Barn med beteendeproblem - selektiv prevention i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Children with Conduct Problems - Selective Prevention

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMP25, Social Sciences: Gender, Class, Ethnicity and Sexuality, 15 högskolepoäng Social Sciences: Gender, Class, Ethnicity and Sexuality, 15 credits Avancerad nivå / Second

Läs mer

SGEA23, Samhällsgeografi: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Human Geography: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SGEA23, Samhällsgeografi: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Human Geography: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SGEA23, Samhällsgeografi: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Human Geography: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

MATRISTEORI, 6 hp, vt 2010, Kurskod FMA120. MATRISTEORI Projektkurs, 3 hp, Kurskod FMA125. och

MATRISTEORI, 6 hp, vt 2010, Kurskod FMA120. MATRISTEORI Projektkurs, 3 hp, Kurskod FMA125. och MATRISTEORI, 6 hp, vt 2010, Kurskod FMA120 och MATRISTEORI Projektkurs, 3 hp, Kurskod FMA125 Kursansvarig Sergei Silvestrov, Matematik LTH, rum MH562B, tel. 046-222885 Kurshemsidan http://www.maths.lth.se/matematiklth/vitahyllan/kursprogram/matristeori/

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 2 Graphic design and Illustration 2 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav AKADEMIN VALAND VCUR01 Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Commissioning and Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 och senast reviderad

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

Examinator Henrika Jormfeldt

Examinator Henrika Jormfeldt Högskolan Halmstad Akademin för Hälsa och välfärd SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEUTBILDNING MED INRIKTNING MOT PSYKIATRI STUDIEHANDLEDNING Examensarbete inom omvårdnad-inriktning mot psykiatrisk vård, 15 hp Kvartsfart

Läs mer

Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009.

Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009. Stockholms universitet Tolk- och översättarinstitutet Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009. Kursens mål och innehåll Kursen har följande lärandemål

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION TS1210 Teaterstudier, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Theatre studies, Intermediate course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Ledarskap distans 7,5hp

Ledarskap distans 7,5hp HT 2018 Ledarskap distans 7,5hp Studieanvisningar Kursansvarig Judit L. Sári Universitets adjunkt judit.sari@hh.se Mobil 072 977 35 78 Mobil 070 896 67 90 Välkommen till kursen Ledarskap 7,5 hp. För att

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI

INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI LGFI12 Filosofi för gymnasielärare 1 och 2, 30 högskolepoäng Philosophy 1 and 2 for Teachers in Upper Secondary School, 30 higher education credits

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 2: Society and Economy, 15 higher education credits Grundnivå

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Kursguide för termin 5 på Kommunikationsprogrammet: Inriktning kommunikatör 180 hp

Kursguide för termin 5 på Kommunikationsprogrammet: Inriktning kommunikatör 180 hp Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Avdelningen för humaniora Medie- och kommunikationsvetenskap Hösten 2018/Ceamor Kursguide för termin 5 på Kommunikationsprogrammet: Inriktning kommunikatör

Läs mer

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp)

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Linköpings Universitet Institutionen för kultur och kommunikation IKK Religionsvetenskaplig grundkurs 790G01 Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Studiehandledning

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN31, Socialt arbete som forskningsområde och kunskapsfält, 15 högskolepoäng Perspectives on Social Work Research and Field of Knowledge, 15 credits Avancerad nivå /

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit2: Sociaety and Economy, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande

Läs mer

BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens

Läs mer

VÄLKOMNA TILL MOMENT I

VÄLKOMNA TILL MOMENT I VÄLKOMNA TILL MOMENT I Perspektiv, periodiseringar och begrepp: Introduktion till historievetenskapen HISTORISKA INSTITUTIONEN Lärare på Moment I Jonas Lindström (momentansvarig) jonas.lindstrom@hist.uu.se

Läs mer

Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi

Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi Sociologiska institutionen, Stockholms universitet, Schema för kursen integration och mångkulturell sociologi 6 + 6 (hp) uppsats Undervisningsperioden: våren 2009 Delkurs 1, 14/4 11/5. Delkurs 2. 11/5

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Kurstid: Vecka 14 23, 2012 Introduktion Välkommen till kursen

Läs mer

Introduktion till personal, arbete och organization, 15 hp

Introduktion till personal, arbete och organization, 15 hp Introduktion till personal, arbete och organization, 15 hp Avancerad nivå HT2018 Behörig att läsa kursen är student som är antagen på Masterprogrammet PAO. Kursansvarig: Tina Forsberg (Sociologiska institutionen).

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016. AKADEMIN VALAND VCUR02 Att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Working With Contemporary Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 att gälla från och

Läs mer

ARBETSGÅNG OCH SCHEMA FÖR KURS 1PE502, PEDAGOGISKT OCH PROFESSIONELLT LEDARSKAP

ARBETSGÅNG OCH SCHEMA FÖR KURS 1PE502, PEDAGOGISKT OCH PROFESSIONELLT LEDARSKAP ARBETSGÅNG OCH SCHEMA FÖR KURS 1PE502, PEDAGOGISKT OCH PROFESSIONELLT LEDARSKAP Träff 1 Lördagen den 22 september, klockan 1015 1600 Sal Homeros fm. Wägner och Moberg på em. Vecka 36 38, 3 september 22

Läs mer

KURSPLAN. Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng.

KURSPLAN. Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. KURSPLAN Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1 Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans 5-åriga program i fri konst. Nivå Kursen är på grundnivå.

Läs mer

EP1020, Introduktion till global ekonomi, 7,5 högskolepoäng An introduction to Global Economy, 7.5 higher education credits

EP1020, Introduktion till global ekonomi, 7,5 högskolepoäng An introduction to Global Economy, 7.5 higher education credits HANDELSHÖGSKOLANS FAKULTETSNÄMND EP1020, Introduktion till global ekonomi, 7,5 högskolepoäng An introduction to Global Economy, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (10) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN039 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SSA126 Svenska som andraspråk, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish as a Second language, Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Statistik och testmetodik

Statistik och testmetodik Psykologiska institutionen Anvisningar och schema till delkursen Statistik och testmetodik 7,5 högskolepoäng 17 januari-9 mars 2011 Momentansvarig: Emma Bäck Schema Datum Tid Grupp Lokal Lärare Innehåll

Läs mer

KURSBESKRIVNING STRATEGI SOM TEORI OCH PRAKTIK, 15HP. (3 bilagor)

KURSBESKRIVNING STRATEGI SOM TEORI OCH PRAKTIK, 15HP. (3 bilagor) KURSBESKRIVNING 1(8) 2013-10-31 KURSBESKRIVNING STRATEGI SOM TEORI OCH PRAKTIK, 15HP (3 bilagor) Innehållsförteckning 1. Genomförande i stort 2. Undervisningsform 3. Kursmaterial 4. Examinationsbestämmelser

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GEOVETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR GEOVETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR GEOVETENSKAPER GE2120 Geografi: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Geography: Intermediate Level, 30 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för geovetenskaper

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel 2. 7,5 hp HT Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel 2. 7,5 hp HT Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 2 7,5 hp HT 2014 Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Registrering...

Läs mer

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

SOCB09, Sociologi: Kriminologi, 15 högskolepoäng Sociology: Criminology, 15 credits Grundnivå / First Cycle

SOCB09, Sociologi: Kriminologi, 15 högskolepoäng Sociology: Criminology, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCB09, Sociologi: Kriminologi, 15 högskolepoäng Sociology: Criminology, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum

Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Revideringsdatum DNR LIU 2012-00260 1(5) Engelska (31-55 hp) Programkurs 25 hp English (31-55 cr) 92EN31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-05-16 Revideringsdatum 2018-05-22

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod ORG102. Organisations- och vetenskapsteori, Nät, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod ORG102. Organisations- och vetenskapsteori, Nät, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom områdena organisation och vetenskapsteori. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS 1. 2012-11-26 Studiehandledning för kursen Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2013 Kurskod Peg210 / PEG200 / PEA251 Lärare: Thomas Backlund & Pär Larsson

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004

Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004 LINKÖPINGS UNIVERSITET 2004-02-04 Ekonomiska institutionen Avdelningen för statsvetenskap Bo Persson Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004 Schema Vecka Datum Tid

Läs mer

Kandidatarbete på Industriell ekonomi

Kandidatarbete på Industriell ekonomi Kandidatarbete på Industriell ekonomi inom Teknikens ekonomi och organisation Kurskod TEKX04, 15hp, Läsår 2018/19 Kurspresentation 2018-09-18 Erik Bohlin Bilder och dokument kommer att finnas på institutionens

Läs mer

1: Introduktion till designens teori och historieskrivning Litt.: Introduktion i Design och konst, del 1; Lucie-Smith, s. 11-18, Inledning i Raizman

1: Introduktion till designens teori och historieskrivning Litt.: Introduktion i Design och konst, del 1; Lucie-Smith, s. 11-18, Inledning i Raizman KOV A15, Läsanvisningar VT 2016, CHS, MHE, BF Delkurs 1: Antiken-1500 1: Introduktion till designens teori och historieskrivning Litt.: Introduktion i Design och konst, del 1; Lucie-Smith, s. 11-18, Inledning

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för mellanösternstudier att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för mellanösternstudier att gälla från och med , vårterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten CMEN19, Mellanösternstudier: Flyktingar från Mellanöstern i det globala norr, 7,5 högskolepoäng Middle Eastern Studies: Middle Eastern Refugees in the Global North, 7.5

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OVA100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OVA100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom områdena organisation och vetenskapsteori. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.

Läs mer