Valfrågor. Valberedningens förslag Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter 1 (21)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Valfrågor. Valberedningens förslag Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter 1 (21)"

Transkript

1 Valfrågor Valberedningens förslag Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter 1 ()

2 Valfrågor; Valberedningens förslag Valberedningens förslag Valberedningens förslag till Psykologförbundets kongress 1 är enhälligt. Till förbundsstyrelse föreslås: Ordförande: Anders Wahlberg Stockholm/Västernorrland 1:a vice ordf: Ulrika Sharifi Värmland 2:a vice ordf: Elinor Schad Skåne Ledamöter: Thomas Drost Gävleborg Björn Hedquist Stockholm Martina Holmbom Västernorrland Magnus Rydén Halland Anders Ljungqvist Västra Götaland (dragit tillbaka sin nominering) Tove Gelin Västra Götaland Maria Nermark Skåne Sara Renström Stockholm Motivering: Inom presidiet finns en bra geografisk spridning och de representerar tillsammans de tre specialistområdena och tre olika avtalsområden arbets- och organisationspsykologi/egenföretagare (Anders Wahlberg), klinisk psykologi/landstingsanställd (Ulrika Sharifi) och pedagogisk psykologi/kommunalt och statligt anställd (Elinor Schad). Elinor Schad som föreslås som ny andra vice ordförande har arbetat många år som psykolog i skolan i en medelstor kommun och senare som egenföretagare. Hon är redaktör för boken Psykolog i skolan (Studentlitteratur), har varit ordförande för Psifos, har gjort Psykologförbundets kartläggning av psykologers arbetsmiljö och disputerar nu vid Institutionen för Psykologi vid Lunds universitet. De föreslagna ledamöterna representerar en bra geografisk spridning och fördelning på arbete med vuxna respektive barn, klinisk psykologi respektive arbets- och organisationspsykologi samt statlig, privat respektive landstingsanställning. Som nya ledamöter i förbundsstyrelsen föreslås Maria Nermark och Anders Ljungqvist båda med gedigen erfarenhet av fackligt arbete samt Sara Renström som tidigare suttit som studerandeledamot i FS och då främst drivit genus och HBTQ-frågor. I hela styrelsen finns en bra fördelning mellan erfarna psykologer som Anders Wahlberg och Anders Ljungqvist som fick sina legitimationer på 0-talet och Sara Renström som fick sin legitimation förra året. Det är även en jämn könsfördelning i styrelsen med fem manliga och fem kvinnliga ledamöter. Valberedningen beklagar att man inte lyckats få fram någon kandidat med utomnordiskt ursprung och uppmanar medlemmarna att ha detta i åtanke nästa gång det är dags att nominera. 2 ()

3 Valfrågor; Valberedningens förslag Till Etikrådet föreslås: Ordförande: Vice ordf: Ledamöter: Motivering: Kristina Taylor Birgitta Johansson Niemelä Anita Wäster (Obs! Valdes vid förra kongressen för två mandatperioder det vill säga till 1) Bo Hejlskov Elvén (föreslås väljas för två mandatperioder det vill säga t.o.m. kongressen ) Patrik Lind Åsa Prestby-Magnusson Vid intervjuerna förekom bara positiva omdömen om Etikrådets arbete och ledamöter. Det fanns ett önskemål om att tillföra kompetens från primärvård och arbete med vuxna. Dessutom fanns det en oro utifrån att fyra av ledamöterna skulle behöva ersättas vid nästa kongress då de sagt att de inte ville ta på sig förtroendeuppdraget mer än ytterligare en mandatperiod. Valberedningen beslutade därför att föreslå två nya ledamöter redan denna kongress för att öka möjligheterna till kontinuitet i Etikrådets arbete. De två nya ledamöter som föreslås är Patrik Lind som arbetar inom primärvården i Göteborg och Åsa Prestby-Magnusson som arbetar inom SiS, Statens Institutionsstyrelse. Till Specialistrådet föreslås: Sammankallande: Ledamöter: Motivering: Carl Åborg (Arbets- och organisationspsykologi) Sofia Strand (Klinisk psykologi/psykologisk behandling) Tatja Hirvikoski, docent (Klinisk psykologi/neuropsykologi) Malin Öhman (Pedagogisk psykologi) Carl Åborg har längst erfarenhet av förtroendeuppdrag i Specialistrådet och föreslås därför som ny sammankallande när Håkan Nyman valt att träda tillbaka. Som ny ledamot föreslås Tatja Hirvikoski som är anställd som docent vid Karolinska Institutet och FoU-chef vid Habilitering och Hälsa i Stockholm. Hon har också lett flera specialistkollegier och har ett stort engagemang i specialistordningen. Även Malin Öhman föreslås som ny ledamot. Hon är specialist i pedagogisk psykologi och sitter även i Psifos styrelse. 3 ()

4 Valfrågor; Valberedningens förslag Till Vetenskapliga rådets presidium föreslås: Ordförande: Vice ordf: Motivering: Petri Partanen (pedagogisk psykologi) Magnus Sverke (arbets- och organisationspsykologi) Malin Broberg (klinisk psykologi) Dessa tre personer representerar tillsammans psykologins vetenskapliga fält på ett bra sätt. Magnus Sverke står dessutom för kontinuiteten i VRs presidium eftersom han ställer upp för omval. Som ny ordförande föreslås Petri Partanen som detta läsår delar sin tid mellan att vara gästforskare på Kingston University London och FoU-sakkunnig i Östersunds kommun. Han har stor kunskap om förbundet efter att ha suttit en mandatperiod i förbundsstyrelsen och har uttryckt ett stort intresse för att utveckla det Vetenskapliga rådets arbete ytterligare och lyfta fram möjligheterna att forska och vara kliniskt verksam samtidigt. Malin Broberg är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och har varit FoU-chef inom habilitering och hälsa i VG-regionen. Malin föreslås som ny vice ordförande i VRs presidium. Hon vill också öka möjligheterna att forska och vara kliniskt verksam samtidigt och pekar på vikten av att forskningen söker svar på kliniskt och samhälleligt relevanta frågor. Malin är en mycket uppskattad pedagog och föreläsare. Till förtroenderevisor och revisorsuppleant föreslås: Förtroenderevisor: Revisorsuppleant: Motivering: Birgit Hansson Marie Olausson Birgit Hansson föreslås för omval. Hon har en svårslagen erfarenhet av och kunskap om förbundet och dess arbete. Som ny revisorsuppleant föreslås Marie Olausson som har en lång lista av fackliga förtroendeuppdrag i Västra Götalandsregionen bakom sig. Hon har god kännedom om professionsfrågor och arbetar idogt för att stärka psykologens ställning i organisationen. Tanken är att hon som suppleant ska skolas in i förtroenderevisorsuppdraget för att eventuellt kunna axla rollen som förtroenderevisor vid nästa kongress. 4 ()

5 Valfrågor; Valberedningens förslag Till kongresspresidium föreslås: Ordförande: Sekreterare: Motivering: Freddy Grip Sara Svanlund Mahlin Lenerius Nils Erik Solberg De senaste kongresserna har på ett förträffligt sätt letts av Stefan Jern och Birgit Hansson, vilka båda vid förra kongressen deklarerade att det var deras sista som kongressordföranden. Eftersom det från flera håll (bland annat från Stefan, Birgit och flera ur FS) poängterats vikten av att kongressen leds av personer med god kännedom om mötesformalia har valberedningen letat efter personer med sådan kompetens. Freddy Grip och Sara Svanlund kommer båda från Lärarnas Riksförbund och har stor erfarenhet av att leda möten av den typ som kongressen är, bl.a. Sacos kongress. De har också fått goda referenser från personer som varit på möten som de lett. Till mötesfunktionärer föreslås: Justeringspersoner: Ann-Sofie Hansson Pourtaheri Uppsala Jonas Olsson Västra Götaland Rösträknare: Petter Tunlind Värmland Linda Gjertsson Västerbotten Motivering: Valberedningen ville föreslå en kvinna och en man till respektive uppdrag och samtidigt sträva efter geografisk spridning. Dessa fyra personer har alla lång erfarenhet av förbundsarbete och har varit med på minst en förbundskongress tidigare, vilket är en god förutsättning för att kunna hänga med i de turer som ibland uppstår under en kongress. De upplevs också röna ett stort förtroende bland kollegor och ha en god förmåga till stringens och objektivitet. Lund den augusti 1 Valberedningen genom ordförande Julia Stenberg ()

6 Personliga presentationer Förbundsstyrelsen Anders Wahlberg Ordförande i psykologförbundet. Sedan driver jag min egen verksamhet inom arbets- och organisationspsykologi Att alla psykologer, psykologiforskare och psykologistudenter, oavsett verksamhetsområde, ska känna att de har nytta av Psykologförbundet. Att göra psykologers kunskap än mer känd bland politiker och beslutsfattare och därmed stärka psykologers position. Att psykologers arbetsmiljö och villkor ska förbättras. Jag tror jag kan tillföra ett brinnande engagemang för förbundet och psykologerna, en erfarenhet och ett kontaktnät samt ordning och reda. Ulrika Sharifi Jag är verksam som psykolog inom fältet pediatrisk psykologi på Barn och ungdomsmedicinska kliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad Vi har ETT psykologförbund i Sverige och vi organiserar välutbildade, företagsamma akademiker och vi driver både professionsfrågor och fackliga frågor vilket ger oss unika förutsättningar i ett samhälle där psykologin som vetenskap och tillämpning får allt större plats och betydelse. Vi behöver ta tillvara dessa möjligheter på ett smart sätt, se hur frågor som forskning, utbildning, kompetens, yrkesetik, ansvar, befogenheter, karriär, löner, anställningsvillkor och arbetsmiljö hänger ihop och arbeta mer integrerat med förhandlingsfrågor, professionsfrågor, opinionsbildning och påverkansarbete. Och vi behöver jobba tillsammans och driva åt samma håll, anställda, föreningar och förtroendevalda på central och lokal nivå, det vill jag fortsätta att verka för. Det jag kan bidra med är erfarenhet och ett stort intresse för förhandlingsfrågor, förtrogenhet med förbundets organisation och arbete och ett engagemang för jämställdhet och jämlikhet. Min optimism, benägenhet att se möjligheter, eftertänksamhet och inte minst en stor portion uthållighet kan också komma till nytta i styrelsearbetet. ()

7 Elinor Schad För närvarande arbetar jag med att avsluta min avhandling. Disputationen är planerad till början av maj månad 1. I övrigt undervisar jag mellan - % på institutionen för psykologi vid Lunds universitet. Jag driver även en egen firma med i huvudsak handledning och konsultation av psykologer. Jag brinner för frågor som har med barns och ungas utveckling och välmående att göra och jag tror att psykologer på alla nivåer behöver bli ännu mer synliga i sammanhang där psykisk hälsa och ohälsa beslutas kring och debatteras och där har Psykologförbundet och FS en viktig roll. Psykologutbildningen är en bred utbildning och därför anser jag att möjligheten för psykologer att bli specialister är viktig. Att FS bidrar till att psykologer ges rimliga förrättningar att genomföra en specialistutbildning genom att föra ut vikten av specialistpsykologer, specialisttjänster och att utbildningen får göras på arbetstid är några delar i ett sådant arbete. Det som är grundläggande för mig, och därmed den ambition jag har, är att stimulera till en lyhördhet för medlemmarnas intressen och problem. Jag hoppas också kunna bidra med mina erfarenheter från utbildningssystemet vilket spänner från förskola till universitet. Mina erfarenheter av både rent fackligt arbete och av att driva professionsfrågor hoppas jag kan vara en resurs för FS och psykologförbundet. Thomas Drost Vårdutvecklare inom vuxenpsykiatrin i Region Gävleborg Att förbundet ska bli bättre på att skapa och fånga upp engagemang hos medlemmarna, bland annat genom ökad öppenhet och utvecklad interndemokrati. Att förbundet blir bättre på att stödja de lokala psykologföreningarna, dels vad gäller arbetet med löner och arbetsmiljö men även vad gäller lokal politisk påverkan. Att förbundet på nationell nivå driver på för åtgärder för att möta den ökande psykiska ohälsan i samhället. Efter 3 år i styrelsen har jag blivit varm i kläderna och ser fram emot att under nästa mandatperiod kunna fokusera mer på ovanstående områden. Mina erfarenheter från politiken och mitt nuvarande arbete innebär att jag har kunskap om hur man kan utveckla ideella organisationer och god kännedom om politiskt arbete på lokal nivå. Då politiska beslut kommer ha fortsatt stor betydelse både för den psykiska hälsan i samhället och psykologers arbetsvillkor tror jag det är värdefull kunskap i styrelsen. ()

8 Björn Hedquist Jag är sen drygt 1 år egenföretagare med anställda psykologer och konsulter. Den viktigaste frågan att arbeta med, för styrelsen och förbundet i stort, är att verka för att psykologers kompetens tas tillvara inom de olika fält vi arbetar inom, det innebär bl a ett starkt fokus på specialistutbildningen och att verka för att tjänster utvecklas i linje med detta. Som företagare med lång erfarenhet av vad det innebär, ser jag det som viktigt att dels verka för att stärka företagares möjligheter att utveckla verksamheten, dels utveckla förbundets möjligheter att bidra med service. Förbundet och specifikt styrelsen bör ha ett starkt fokus på att studenter och nyexaminerade psykologer ser förbundet som en viktig del i sitt engagemang i fackliga, yrkesmässiga och arbetsmiljöfrågor. Jag har lång och bred erfarenhet som psykolog från områden som klinisk forskning, utredningsarbete på nationell nivå, samt att genom mitt företagande ha mött många människor och därmed fått förståelse för människors arbetsvillkor och vikten av vårt förbunds engagemang i samhällsutvecklingen. Det innebär att jag är mer av en generalist inom psykologin än specialist inom ett fält. Denna bredd av erfarenheter ser jag som viktig för att se helheten av ett arbete som kan ser mkt olika ut beroende på var vi är verksamma i vårt yrke. Gemensamt är givetvis att vi är psykologer och jag vill bidra till att stärka vår grundgemenskap i yrket. Martina Holmbom Arbetsförmedlingen, enheten för rehabilitering. Brinner för lönefrågan, specialisttjänster och andra professionsfrågor. Tycker att erkännande av vår kompetens och befogenheter att nyttja denna är av största vikt. Att sprida kunskap om vårt yrke, att delta i samhällsdebatten och påverka beslutsfattare är några av vägarna att gå. Har mångårig erfarenhet av lokalt förhandlings- och påverkansarbete. Är insatt i professionsfrågor, är själv specialist och läser nu in en andra inriktning. Är strategiskt lagd och tror att planering och prioriteringar är viktigt om FS och förbundet skall nå uppsatta mål, i detta sammanhang bidrar vi alla. ()

9 Magnus Rydén Utbildningsledare på Enheten kompetensutveckling, Arbetsförmedlingens Personalavdelning. Utbildningsansvarig för metoden Arbetspsykologisk utredning (APU). Strategiskt arbeta vidare med att utveckla och förankra specialistordningen så att det blir en naturlig och självklar del av psykologers karriärutveckling. Fortsätta utveckla Psykologförbundets lokala organisation för att ännu bättre kunna ta till vara den enskilda medlemmens engagemang och vad hen brinner för. Verka för bra arbetsvillkor för samtliga medlemmar och flytta fram professionens positioner. Jag kan tillföra gedigen kompetens och erfarenhet med 1 års erfarenhet som psykolog inom området arbets- och organisationspsykologi och års erfarenhet av fackliga uppdrag på lokal- och central nivå. Jag har förmåga till nytänkande och kommer gärna med idéer som kan omsättas i praktiken och som leder till resultat. Jag har en god förmåga att snabbt möta förändringar/nya krav och har god förmåga att leda grupper och driva aktiviteter/processer utifrån en given målbild. Anders Ljungqvist (dragit tillbaka sin nominering) Tove Gelin Jag arbetar i Göteborgs Stad på en psykologenhet med uppdrag i olika kommunala verksamheter. För tillfället arbetar jag på en ungdomsmottagning, i ett forskningsprojekt med en klinisk- och en förebyggande- och hälsofrämjande intervention riktad till elever, i ett samverkansteam i syfte att öka elevers skolnärvaro, i en organisationsutvecklingsgrupp, samt fackligt. Jag ser en negativ trend med omorganisation av psykologer i framförallt kommunala verksamheter, som medför försämrade möjligheter i yrkesutövningen, minskade karriärmöjligheter och kompetensutveckling, samt sämre arbetsmiljö. Därför vill jag att vi arbetar mer med villkorsfrågor genom att stärka lokala fackliga föreningars arbete, t.ex. genom att skapa nätverk, underlätta med stödjande dokument och strukturer, samla in och sammanställa erfarenheter för att strategiskt kunna förebygga och påverka arbetssituationerna lokalt. Jag tror även att förbundet behöver arbeta fram ett återkopplande system mellan lokal och central nivå för att få ett större kunskapsunderlag om psykologernas arbetssituation. Jag är ordförande i Göteborgs stads Psykologförening sedan några år, samt har arbetat med förhandling och har kunskap om vilka behov man kan ha i det lokala fackliga arbetet, samt svårigheter som man kan mötas av. Jag är även intresserad av professionsfrågor och läser just nu till specialist inom arbets- och organisationspsykologi. Jag är nyfiken, öppen och har många idéer och är bra på att verkställa de idéer som är bra! ()

10 Maria Nermark Ordförande för Region Skånes Psykologförening. Facklig företrädare för drygt 0 psykologer Verka för en tyngre och tydligare psykologroll med reellt mandat. Verka för en bättre lönestruktur, framförallt genom höjning av taket. Verka för en vass facklig organisation, som medlemmarna kan känna sig trygga med. Jag hoppas att min fackliga erfarenhet kan användas i styrelsearbetet. Jag har lärt mig att den fackliga plattformen kan användas på ett bredare sätt för att driva frågor av psykologpolitisk natur, men vi måste också ha en hög kvalitet i det fackliga arbetet för det är grunden för medlemskap i Psykologförbundet. Sara Renström Jag arbetar med barn och ungdomar på primärvårdsnivå och med neuropsykiatriska utredningar. - Fortsatt kompetensutveckling gällande normkritiska perspektiv och särskilt fokus på minoriteter som riskerar att bli/ har erfarenhet av att bli okunnigt bemötta. - I förbundets enkät i höstas framkom alarmerande siffror gällande arbetsmiljön och sjukskrivningar bland psykologer är djupt oroande så det behövs krafttag i denna fråga och med tanke på påtagliga könsskillnader i enkäten finns behov av genusanalys i sammanhanget. - Ökad transparens i vad förbundet gör och olika sätt det går att delta på, på olika nivåer - för att få fler att engagera sig, stärka psykologkåren och göra psykologisk kompetens mer tillgänglig i samhället. Om jag blir vald hoppas jag kunna bidra med konstruktiva diskussioner, progressivt tänk och ett normkritiskt perspektiv under styrelsemötena. Jag skulle vilja fortsätta arbetet med hbtqoch bemötandefrågor inom förbundet, där jag kan använda erfarenheter från vårt tidigare arbete för att bygga vidare. ()

11 Etikrådet Kristina Taylor Jag har en deltidstjänst på en kommunal F--skola, och kommer efter sommaren börja jobba två dagar i veckan på en BUP-mottagning, en verksamhet som jag varit nyfiken på att pröva länge. Etikrådets ledamöter får, genom telefonsamtal med psykologer som anmälts, en unik inblick i vilka etiska utmaningar och förutsättningar psykologer möter i olika verksamheter, och vi har en idé om att fler borde få del av den kunskapen, till exempel genom att vi skriver en kort sammanfattning av samtalen, som både kan skickas till den klagande och till berörd psykolog som en avslutning av ärendet, och förhoppningsvis publiceras i Psykologtidningen. Etikrådet har ett pågående samtal med FS om att sätta ihop ett utbildningsmoment som förbundet erbjuder samtliga psykologprogram, och det hoppas jag att vi kan ro i land med. Liksom att utveckla det arbete vi har påbörjat med att på olika sätt möta studenter och psykologer runt om i Sverige, bland annat genom att bjuda in till öppna etikkonsultationer i samband med etikrådets möten. Min önskan med ett fortsatt förtroende som ordförande är att få möjlighet att tillsammans med mina rådskollegor genomföra de förändringar och idéer jag nämnt ovan. En mer övergripande önskan är att bidra till en syn på etik som frigörande och möjliggörande, och inte präglad av ängslighet och rädsla. Det finns en enorm kraft för den enskilde psykologen, men också för oss som yrkeskår, i att tänka och samtala om yrkesetiska frågor för att fördjupa vår förståelse för en situation, och för att hitta kreativa vägar framåt i lägen där vi känner oss trängda. Birgitta Johansson Niemelä Arbetar deltid på BUP som konsult till barnmedicin. Uppdraget är bedömningar, behandling samt prospektiv forskning på patienter som föds med oklart kön (DSD, disorder of sex development). Möter också patienter med könsdysfori. Handleder kollegor inom BUP. Undervisar bl a läkar-, psykolog -och logopedstudenter i ämnena DSD, och psykosomatik samt etik för blivande psykologer och psykoterapeuter. Verka för ett yrkesetiskt medvetande genom undervisning. Stimulera till utövande av reflekterande samtal kring yrkesetiska frågor bland psykologstudenter och kollegor på utbildningsprogrammen och arbetsplatserna. Genom de samtal vi har med påklagade psykologer visa på värdet av att dela erfarenheter och reflektera kring de problemsituationer som uppstått och som lett till klagomålen. ()

12 Min långa erfarenhet som psykolog, terapeut, handledare och forskare har gett mig en stor förståelse för de dilemman och svårigheter som kan uppstå i mötet med patienter och klienter. Har under de senaste åren en specialistkunskap inom området BUP och barn-och ungdomsmedicin gällande en allt snabbare ökning av antal patienter med könsdysfori som är något vi alla inom vård och samhälle behöver kunna möta på ett konstruktivt sätt. Min forskningserfarenhet (medicine dr 0) ger också en värdefull kunskap för att systematisera och se trender i det yrkesetiska arbetsfältet dvs vad är nya väsentliga områden att fokusera ER s arbete på. Bo Hejlskov Elvén Jag är privatpraktiserande och jobbar med utbildning och handledning inom pedagogik, psykiatri och omsorg. Dels att öka förståelsen för Etikrådets arbete som en medlemsförmån, dels att stärka fokus på konventionerna som komplement till våra etiska principer för nordiska psykologer. Dessutom vill jag stärka den etikförmedlande delen av etikrådets uppdrag. Jag har mångårig erfarenhet med att arbeta med klienters och patienters mänskliga rättigheter, inte minst vid funktionsnedsättningar. Jag har erfarenhet av konsultrollen och rollen som privatpraktiserande, vilket ofta är relevant vid klagomål över psykologers arbete. Patrik Lind Arbetar främst med utredning och behandling på Närhälsan, Angereds vårdcentral i Göteborg. Mitt arbete i ett migrationstätt område bidrar bland annat till frågor hur psykologiska metoder kan anpassas så de kan bli verksamma för så många som möjligt, oavsett bakgrund. Jag vill verka för att hålla en levande debatt och diskussion inom psykologkåren när det gäller yrkesrollen. Särskilt med fokus på samhälleliga förändringar och de etiska frågeställningar som kommer utav dem. Hoppas kunna bidra till att Psykologförbundets medlemmar har nära till kontakt med varandra för diskussioner, utveckling och stöd. ()

13 Specialistrådet Carl Åborg Sammankallande. Universitetslektor i psykologi. Undervisar o forskar i Arbets- och Organisationspsykologi En tydlig, väl förankrad specialistutbildning med hög kvalitet, som motsvarar behov o önskemål hos både blivande o nuvarande specialistpsykologer och nuvarande och framtida arbetsgivare/uppdragsgivare. Kunskap om och lång erfarenhet av arbete inom området Arbets- och Organisationspsykologi. Stort kontaktnät bland psykologer inom området. Kunskap och erfarenhet från forskning och undervisning/handledning av psykologer inom området. Sofia Strand Anställd inom VGR inom vuxenpsykiatrin, från 1/ i uppstart av vuxenpsykiatriskt traumateam. Arbetar också till viss del i privat verksamhet med handledning och behandling. Att tydliggöra och utveckla specialistpsykologen, och verka för att specialistpsykologens roll blir mer tydlig och att vår unika och viktiga kompetens används mer i offentlig vård. Som född på 0-talet, psykologutbildad på 0-talet och utbildad till specialist på 00-talet, bidrar jag med ett perspektiv av att vara mitt i livet och mitt i yrkeslivet. Jag har ett starkt engagemang för psykologens roll i offentlig vård och hur psykologers spetskompetens bättre kan tas till vara, och jobbar aktivt med dessa frågor i min roll som psykologsamordnare, specialistpsykolog och som representant i Kompetensrådet för Psykologer i VG-regionen. Tatja Hirvikoski Jag arbetar som FoU-chef för Habilitering & Hälsa i Stockholm, samt som forskare (docent) vid Karolinska Institutet. Jag vill verka för en högkvalitativ, transparent och tydlig specialistutbildning. Specialistpsykologen ska ha en tydlig väldefinierad roll inom sitt specialistområde. Specialisttjänster kommer att bli vanligare inom de olika specialistområdena. ()

14 Jag har god kännedom om och erfarenhet av olika karriärvägar för psykologer (specialist-, forsknings- och chefskarriär) vilket ger en överblick och möjlighet att föra över kunskap från ett område till ett annat. I min roll som FoU-chef har jag arbetat med organisationsutveckling och kompetensutveckling, bl a specialisttjänster och specialistens roll, på en övergripande nivå inom hälso- och sjukvård. I min roll som forskare har jag läst högskolepedagogik och handlett ett flertal uppsatser på kandidat-, magister-, och specialistnivå (samt avhandlingsarbeten) vilket gett god överblick över examinationsformer och -krav samt kopplingen mellan lärandemål, lärandeaktivitet och examination. Malin Öhman Jag arbetar som psykolog i förskola och skola i elevhälsan i Motala kommun. Sprida kunskap till arbetsgivare om vad specialister i pedagogisk psykologi kan bidra med i verksamheten och verka för att kommuner och andra skolhuvudmän ska inrätta fler specialisttjänster. Med egen erfarenhet av hur specialistutbildningen utvecklat mig i min psykologroll och hur jag med ökad kompetens kunnat bidra till verksamheten är jag en god ambassadör för utbildningen. Eftersom jag också varit med i arbetet med att formulera den nya inriktningen är jag väl förtrogen med vad specialistpsykologer kan bidra med och användas till. Vetenskapliga rådet Petri Partanen Gästforskare på Kingston University London samt FoU-sakkunnig i Östersunds kommun. Eftersom VR arbetar på uppdrag av FS erbjuda förbundet stöd i frågor som rör psykologiämnets och psykologprofessionens fortsatta vetenskapliga utveckling. Men också att sätta fingret på hur psykologers arbetsvillkor påverkar förutsättningarna för att bedriva ett arbete utifrån en vetenskaplig förankring. Där är t ex möjligheterna för samarbete och utbyte mellan forskare och praktiker, samt praktikers tillgång till FoU-resurser och forskarmiljöer angelägna frågor. Detta är angeläget inte minst för att stödja framväxten av en s k scientific practitioner -roll där praktiker har möjlighet att integrera forskning i sin praktik. Utifrån mina erfarenheter som forskare och som yrkesverksam psykolog och specialist hoppas jag kunna bidra med ett brett och vardagsnära perspektiv kring dessa frågor. Jag hoppas också att mina tidigare erfarenheter som facklig förtroendeman och ledamot i Förbundsstyrelsen gör att jag har en hyfsad förståelse för hur förbundet fungerar och att jag tillsammans med övriga sakkunniga i VR kan fortsätta utveckla VRs funktion i förbundet. ()

15 Magnus Sverke Professor i arbets- och organisationspsykologi vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet Det vetenskapliga rådet är en sorts rådgivande stabsfunktion till förbundsstyrelsen och förbundets ledning, vilket innebär att rådet vanligen bistår med råd och stöd i vetenskapliga frågor av olika slag. Jag har suttit med i rådet under ett antal år och vill gärna fortsätta verksamheten på den inslagna vägen, så att vi på bästa sätt kan vara till nytta för förbundet. Jag tycker också att det är viktigt att arbeta med att föra ut pågående forskning till arbetslivet, att försöka bistå med att vidmakthålla en vetenskaplig grund bland yrkesverksamma psykologer samt att skapa en bättre integrering av forskning och praktik rent generellt. Jag disputerade 1, blev docent 00 och professor 04, har lett en mängd forskningsprojekt och handlett ett tjugotal doktorander, har suttit i en flera vetenskapliga råd hos forskningsfinansiärer och medverkat som vetenskaplig rådgivare i Psykologförbundet ett antal år. Med den relativt långa erfarenheten av vetenskaplig verksamhet, framför allt forskning inom olika typer av arbets- och organisationspsykologi, tror jag att jag tillsammans med andra i det vetenskapliga rådet kan fungera som ett stöd och bollplank åt förbundet när det gäller vetenskapliga frågor. Jag tror också att mitt intresse för att förbättra kommunikationen mellan forskning och praktik kan vara till nytta för förbundet. Malin Broberg Jag är professor i psykologi vid Göteborgs Universitet. Sysslar med forskning om barn med funkstiondsnedsättning och medicinsk sjukdom och hur det påverkar familjens livssituation och föräldrars och barns psykiska hälsa. Jag handleder doktorander, undervisar på psykologoch psykoterapeutprogrammet och är också mycket ute och föreläser i landet. Ett annat intresseområde jag har är anknytning i förskolan och hur trygghet påverkar föerutsättningarna för lek och lärande. Jag vill stödja ett vetenskapligt förhållningssätt inom psykologin men även att vi som arbetar med forskningf inom akademin ställer kliniskt och samhälleligt relevanta forskningsfrågor. Jag vill arbeta för lösningar som lockar och gör det möjligt för fler kliniskt aktiva psykologer att forskar och också skapa kombinationstjänster som gör det möjligt för akademiskt meriterade psykologer att vara professionellt aktiva både som kliniker och inom akademin. Jag handleder just nu tre kliniskt aktiva doktorander och har varit FoU-chef inom habilitering och hälsa i VG-regionen och just arbetat med frågor kring hur man kan stödja klinker som vill ägna sig åt forskning samt hur man kan ta tillvara den kompetens som man skaffar sig under en forskarutbidlning. Det behövs ett nytt tänk i många verksamehter för att ta tillvara och stödja psykologer som vill kombinera forskning och kliniskt arbete och här kan jag bidra med erfarenhet. 1 ()

16 Förtroenderevisor och revisorssuppleant Birgit Hansson Ordförande i Kvinna till Kvinna, vice ordförande i Skyddsvärnet, nämndeman, kommunpolitiker i Nacka, förtroendevald revisor i Sveriges Psykologförbund och lite annat smått o gott. Följa ekonomin. Följa upp kongressbeslut. Vid behov vara ordningsman. Jag var ordförande i Sveriges Psykologförbund i år. Jag har erfarenhet från många styrelser, en del med mångfacetterad verksamhet, en del med invecklade ekonomier. Jag älskar vårt förbund och vill att det ska vara ett av Sveriges två bästa förbund och ett av Europas två bästa psykologförbund. Marie Olausson Jag arbetar inom BUP öppenvård i Borås där jag har en specialisttjänst. Har egen registrerad firma. Angeläget att följa arbetet i FS via olika dokument såsom FS-protokoll, för att säkerställa kongressens beslut och förbundets stadgar. Ha viss koll på ekonomi så inte FS konkursar förbundet. Har lång och bred facklig erfarenhet. Har/haft förtroendeuppdrag inom Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) och i Västragötalandsregionen (VGR) med olika innehåll och uppdrag sedan början 00-talet, såsom ledamot i PVGR, Sacoråd SÄS, LSG BUP, LSG Barnkliniken, CSG-SÄS, SÄS. Har haft ett långvarigt kassörsuppdrag hos privat tidigare arbetsgivare. 1 ()

17 Valfrågor; Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter Nomineringsprocessen Tillsättande av valberedning Den april 1 ombads undertecknad av Psykologförbundets Studeranderåds ordföranden Angelica Hörberg och Siri Mogren att verka som valberedning i arbetet med att ta fram kandidater till ordförande respektive vice ordförande för Psykologförbundets Studeranderåd, samt två ordinarie studentledamöter och tre studentsuppleanter till förbundsstyrelsen. Resultatet skulle utgöra det huvudförslag som lades fram för dessa poster under kongressen 1. Framtagande av riktlinjer för valberedning Riktlinjerna för valberedningen togs fram i samråd med ordförandena för Studeranderådet. Uppdraget bestod i att samordna den administrativa process som nomineringsförfarandet krävde, samt att ta fram en form för denna process. I uppdraget ingick inte att utvärdera eller förorda någon enskild kandidat. Valbara personer till posterna ifråga tolkades utifrån Psykologförbundets stadga vara studenter på psykologprogram vid svenska lärosäten. För att tillgodose att valen representerade Sveriges psykologstudenter beslutades att förslagen skulle tas fram genom en omröstning bland förbundets studentmedlemmar. Den person som fick flest röster av de nominerade till ordförande för studeranderådet skulle utgöra förslaget till ordförande. Den med näst flest skulle utgöra förslaget till vice ordförande. De två personer med flest röster av de nominerade till förbundsstyrelseposter skulle utgöra förslaget till ordinarie ledamöter. De tre som därefter hade flest röster skulle utgöra förslaget till suppleanter. Utlysning av valbara poster Posterna utlystes april i Psykologtidningen, på förbundets hemsida samt på Facebook. Inkomna nomineringar Totalt inkom tolv nomineringar under tiden som nomineringsfönstret var öppet. Sex av dem var till ordförande för studeranderådet och sex var till poster i förbundsstyrelsen. En student sökte post inom båda områdena. Nomineringsstopp Nomineringsstopp sattes till maj 1 kl..00. Instruktioner till nominerade Varje nominerad ombads efter nomineringsstoppet att skicka in en presentation om sig själv på max 1 ord om varför just hen skulle ha posten som hen var nominerad till. Texten skulle innehålla termin och universitet, relevanta erfarenheter, samt motivering. Denna text skulle 1 ()

18 Valfrågor; Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter bli informationsunderlag för studentmedlemmarna runt om i landet så de skulle kunna rösta på den kandidat de ansåg mest lämplig. Digital omröstning Alla registrerade studentmedlemmar fick ett e-postmeddelande med en unik kod samt en länk till en sida där de anonymt kunde rösta med hjälp av koden. Där fanns också den text som respektive kandidat hade skrivit. Omröstningen pågick under perioden maj till juni. Sammanställning av resultat Resultatet från internetomröstningen sammanställdes och kandidaterna rangordnades efter hur många röster de fått. Tillfrågande av kandidater En e-post skickades ut till de kandidater som blivit framröstade med förfrågan om de ville anta uppdraget. Samtliga kandidater tackade ja till sina poster. Dessa utgjorde därmed valberedningens förslag till kongressen. Kungörelse av resultat Valberedningens förslag presenterades till studentmedlemmarna under september 1 i form av medlemsbrev. Carl Hellström, Valberedning Studeranderådets förslag Tilll ordinarie ledamöter till förbundsstyrelsen föreslås: Namn: Emma Henning Termin: Termin Studieort: Göteborgs Universitet Jag sitter sedan årsskiftets fyllnadsval på posten jag kandiderar till (studentledamot förbundsstyrelsen). Jag deltog först som suppleant och blev därefter rekommenderad. Jag börjar nu äntligen komma in i arbetet, inte minst genom de arbetsgrupper jag gått med i inför kongressen (bl. a. förslag till ny utbildningspolicy). Uppdraget är otroligt motiverande och lärorikt och tungt av konkreta påverkansmöjligheter. Jag drömmer nu om möjligheten att inneha posten under en full treårig mandatperiod. Från planering till genomförande. Jag går igång på det mesta, framförallt rättvisefrågor och på att hitta sätt att förbättra organisation och kommunikation inom verksamheter. Jag är år och har i bagaget även bl. a. studier i juridik, politik, skrivande och teater. Tidigare förtroendeuppdrag innefattar förutom förbundsstyrelsen bl. a. Studeranderådet, 3 år som ordförande/ vice för studentkåren på Psykologen, studentledamot i institutionsråd och beredningsgrupp, studentrepresentant för GU i diverse projektgrupper, samt internationell organisatör för the European Youth Parliament. 1 ()

19 Valfrågor; Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter Namn: Oskar Lorentzi Wall Termin: Termin Studieort: Umeå Universitet Jag studerar nu under våren termin vid Umeå Universitet. Jag har tidigare suttit i styrelsen för Psykologstudent Sverige, där jag nu är valberedare och aktiv medlem. Jag är också vice ordförande i Umeå Spelberoendeförening, och har tidigare varit aktiv i ett flertal föreningar av olika slag. Jag söker posten som studentledamot i förbundsstyrelsen för att lära mig om fackligt arbete, att arbeta för vårt gemensamma är någonting som är viktigt för mig och som jag gärna fortsätter med när jag börjar jobba. Jag är öppen för att sätta mig in i och arbeta med olika saker i styrelsen, men två saker jag tänkt på som något jag kan vilja sätta mig in mer i är hur de med psykologutbildning från annat länd bäst kan få stöd och hjälp för att få legitimation i Sverige; och internationellt samarbete med europeiska psykologorganisationer. Till suppleanter till förbundsstyrelsen föreslås: Namn: Emma Sjögren Termin: Termin 4 Studieort: Umeå Universitet Ordförande i psykologförbundets studentförening i Umeå under 1, ledamot i Umeå psykologprograms studiesociala förening 1/1. Har också tidigare erfarenhet av styrelsearbete i civilsamhället. De frågor som berör psykologstudenter i deras vardag ska också vara grunden för förbundsstyrelsens arbete. Som studentrepresentant ser jag det som mitt uppdrag att lyfta alla de kloka reflektioner jag hör över matlådorna under lunchen till praktiskt förändringsarbete i styrelsen. Jag har länge engagerat mig i frågor som rör antirasism och alla människors lika värde, och sedan jag började psykologprogrammet är det frågor kring jämlik vård som får mitt hjärta att slå några extra slag. När jag inte pluggar letar jag efter den perfekta kardemummabullen (Kulturbageriet i Umeå toppar listan!), längtar hem till västkusten och dansar allra bäst till Beyoncé. Namn: Elinor Wilson Termin: Termin Studieort: Örebro Universitet Jag vill bidra till ett starkt förbund, för våra medlemmars och vårt yrkes skull, men också för samhället. Jag skulle vilja se en utveckling av ett aktivt preventivt psykologiskt arbete så som görs inom skolan men detta behövs också i frågor som gäller integrationsarbete, arbetsliv och stadsplanering. Alltsedan jag gick med i Psykologförbundet har jag tyckt att det varit väldigt inspirerande och roligt att få chans att träffa blivande kollegor från andra universitet. Tillsammans har vi kunnat upptäcka problem, lösningar och var möjligheter till förbättring finns. Denna kunskap har jag sedan använt lokalt som programrådsrepresentant. Jag har bland annat drivit en lokal debatt om egenterapin, utbytesmöjligheter, samt kring att instifta ett lokalt stipendium. Som ordförande för RFS:en i Örebro har jag även anordnat föreläsningar och värvningar. Utifrån mitt genuina engagemang, intresse och entusiasm vill jag få en möjlighet att både driva studenternas frågor i Förbundsstyrelsen, och att utvidga psykologprofessionens roll i samhället. 1 ()

20 Valfrågor; Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter Namn: Karl Eriksson Dahl Termin: Termin Studieort: Umeå Universitet Engagerad i Psykologförbundets lokala studentförening i Umeå, ledamot vid Umeås Psykologiska Förening och även ledamot vid Psykologförbundets Studeranderåd. Mitt arbete i Studeranderådet har det senaste året präglats särskilt av två saker: att hålla kommunikationen öppen mellan vår styrelse och de lokala föreningarna runt om i landet, samt att förbereda motioner inför förbundets kongress. Jag var initiativtagare till rådets motion om Transkulturell Psykologi, ett område som ligger mig varmt om hjärtat. Det viktigaste för mig inom Förbundsstyrelsen vore att fortsätta arbeta för en psykologi som är till för alla människor. Får jag ert förtroende skulle jag stolt förvalta detta genom att lyfta denna och andra viktiga frågor som är särskilt angelägna för oss studenter! Till ordförande för Studeranderådet föreslås Namn: Linus Olsson Collentine Termin: Termin Studieort: Göteborgs Universitet Jag ser på Studeranderådet som ett nätverk för att förmedla och öka psykologisk kunskap: Lokalt, nationellt och internationellt. Studeranderådet har en unik position och möjlighet att verka för psykologstudenters intresse som en helhet, inom psykologförbundet, på lärosätena och ut mot resten av samhället. Jag vill jobba för att stärka kopplingen mellan lärosätena och känslan som psykologstudent av att vara en del av någonting större; att tillhöra en profession tillsammans med andra psykologstudenter och yrkesverksamma psykologer. Jag vill också jobba för en större psykolognärvaro i den samhälleliga debatten. Vi har en unik kompetens som behövs inte bara på individ- utan även på samhällsnivå. Med de erfarenheter jag har, både som styrelseledamot i Studeranderådet och av ledarskap, är det ett uppdrag jag är både kapabel till och brinner för. Erfarenhet: Styrelseledamot i Studeranderådet, 1 Ordförande för programföreningen (Psykrådet) på Psykologiska Institutionen i Göteborg, 1 Till Vice Ordförande för Studeranderådet föreslås Namn: Sebastian Röhlcke Termin: Termin Studieort: Umeå universitet Mitt namn är Sebastian Röhlcke och jag läser termin sex på psykologprogrammet vid Umeå universitet. ()

21 Valfrågor; Studeranderådets förslag till studeranderepresentanter Jag vill bli studeranderådsordförande för att: Sveriges psykologstudenter är en enorm resurs som vi i förbundet måste bli bättre på att involvera och ta hjälp av i vårt arbete. Studeranderådet har stor utvecklingspotential när det kommer till att samordna psykologstudenters engagemang i professionsfrågor Fackligt arbete är vägen fram till goda arbetsvillkor för psykologer, och det är ett arbete som måste göras än mer tillgängligt och begripligt för psykologstudenter Min strävan är att göra studeranderådet till den plattform där detta omsätts till handling. Ett viktigt led i det är att förtydliga vad vi i förbundet kan erbjuda den enskilda studenten. Som ordförande för studeranderådet skulle jag rannsaka vårt erbjudande, göra oss bättre på att kommunicera vårt syfte och därmed stärka förbundets närvaro ute på lärosätena. Tidigare styrelseuppdrag: Vänsterns studentförbund Stockholm, Nätverket mot rasism samt Psykologförbundets regionala förening för studerande i Umeå. ()

Valberedningens förslag för val inför kongressen 2013

Valberedningens förslag för val inför kongressen 2013 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 0 Valberedningens förslag för val inför kongressen Förbundsstyrelse Anders Wahlberg, ordförande, nyval Kerstin Twedmark, 1:e vice, nyval Ulrika Sharifi, 2:e e vice,

Läs mer

Proposition om förbundets organisation 1 (14)

Proposition om förbundets organisation 1 (14) Proposition om förbundets organisation 1 () 1 1 1 1 Proposition om förbundets organisation Inledning På års kongress fick förbundsstyrelsen i uppgift att göra en översyn av förbundets organisation. Dåvarande

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde

Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde FS Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde Närvarande: Förbundsstyrelsen: Anders Wahlberg (ordförande) Ulrika Sharifi (1:e vice ordförande) Elinor Schad (2:e vice ordförande) Magnus Rydén (ledamot)

Läs mer

SVERIGES PSYKOLOGFÖRBUND Ordinarie kongress november 2016

SVERIGES PSYKOLOGFÖRBUND Ordinarie kongress november 2016 Protokoll SVERIGES PSYKOLOGFÖRBUND Ordinarie kongress 18-20 november 2016 Plats: Djurönäset Närvarande: se bilaga 1 1. Kongressens öppnande Förbundsordförande Anders Wahlberg hälsade samtliga kongressledamöter

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID SAMMANTRÄDE MED FÖRBUNDSSTYRELSEN

PROTOKOLL FÖRT VID SAMMANTRÄDE MED FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL FÖRT VID SAMMANTRÄDE MED FÖRBUNDSSTYRELSEN 2016-06-09--10 Närvarande: Förbundsstyrelsen: Anders Wahlberg (ordförande) Kerstin Twedmark (1:e vice ordförande) Ulrika Sharifi (2:e vice ordförande)

Läs mer

Protokoll för 1-2 februari 2014

Protokoll för 1-2 februari 2014 Protokoll för 1-2 februari 2014 Lördag: 10:00 Mingel och frukostfika 10:30 Mötet öppnas Presentation av Annie och Johanna Johanna Olsson och Annie Whittam öppnar mötet och hälsar alla välkomna. 11:00 Psykologförbundet,

Läs mer

Proposition om villkorspolicy

Proposition om villkorspolicy Proposition om villkorspolicy 1 () 1 1 1 1 1 Proposition om villkorspolicy Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta att godkänna villkorspolicyn 2 () 1 1 1 1 1 Villkorspolicy Villkorspolicyn uttrycker

Läs mer

normalstadgar Normalstadgar för regionala föreningar för studerande vid respektive studieort

normalstadgar Normalstadgar för regionala föreningar för studerande vid respektive studieort normalstadgar Normalstadgar för regionala föreningar för studerande vid respektive studieort Antagna vid Psykologförbundets kongress i oktober 2013 Innehållsförteckning KAPITEL 1 Sammansättning och ändamål

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Beslutad av förbundsstyrelsen 2017-03-29 Verksamhetsplan 2017-2020 PORTALPARAGRAF Sveriges Psykologförbund ska tillvarata medlemmarnas fackliga och yrkesmässiga intressen genom att verka för goda arbetsvillkor

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

KARLSTAD UNIVERSITET SATSAR PÅ SAMVERKAN

KARLSTAD UNIVERSITET SATSAR PÅ SAMVERKAN Oskar Eriksson & Anna Stigsdotter Neely KARLSTAD UNIVERSITET SATSAR PÅ SAMVERKAN Y På psykologprogrammet på Karlstads universitet samarbetar man med landsting och kommun som en del av utbildningen. Något

Läs mer

Proposition om visioner, mål och inriktningar

Proposition om visioner, mål och inriktningar Utskott 2 Proposition om visioner, mål och inriktningar 1 1 1 () Utskott 2 Proposition om visioner, mål och inriktningar 1-1 1 1 1 1 1 PORTALPARAGRAF Psykologförbundet verkar för psykologers möjligheter

Läs mer

Organisationsutredningen

Organisationsutredningen Organisationsutredningen Detta dokument är ett underlag för styrelsen att få en bild av hur organisationsgruppen arbetat och kan utgöra underlag/beslutsunderlag för fortsatta arbetet. Efter rådskonferensen

Läs mer

Proposition om utbildningspolicy

Proposition om utbildningspolicy Proposition om utbildningspolicy 1 () 1 1 1 1 1 Proposition om utbildningspolicy Förbundsstyrelsen förslår kongressen besluta att godkänna utbildningspolicyn 2 () 1 1 1 1 1 Inledning Utbildningspolicyn

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

Specialistordning för arbetsterapeuter

Specialistordning för arbetsterapeuter Specialistordning för arbetsterapeuter Specialistordning för arbetsterapeuter, 2015 Sveriges Arbetsterapeuter På omslaget: Yvonne Axelsson, medlem sedan 1985 och specialist i arbetsterapi Foto: Jonas Eriksson

Läs mer

Sammanställning av kongressuppdrag för kongressperioden

Sammanställning av kongressuppdrag för kongressperioden Sammanställning av kongressuppdrag för kongressperioden 2014-2016 Målpropositionen Vision 1 Psykologförbundet är ett förbund för alla psykologer i Sverige När det gäller yrkesverksamma psykologer i Sverige

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde

Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde FS Protokoll fört vid förbundsstyrelsens sammanträde Närvarande: Förbundsstyrelsen: Kansliet: Anders Wahlberg (ordförande) Ulrika Sharifi (1:e vice ordförande) Elinor Schad (2:e vice ordförande) Magnus

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019

Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019 Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019 Martin Björklind, Professionsstrateg, Sveriges Psykologförbund Christine Bedinger, PLA Psykiatri 1 Nordväst Stockholm Kompetensområdet Psykologin som kompetensområde

Läs mer

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen 2 (26) Inledning En förening blir inte bättre än sina ledare. Valberedningen har en nyckelroll i valen av framtidens ledare. Att hitta rätt personer

Läs mer

PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas inom den patientnära

Läs mer

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet VÅRDFÖRBUNDET Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet Förslag på frågor för dialog med medlemmar Hej förtroendevald! I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården

Läs mer

Etikarbete i vårdens vardag

Etikarbete i vårdens vardag Etikarbete i vårdens vardag Seminariet B5 på Utvecklingskraft 2017 Medverkande Malin Skreding Hallgren, ledamot i etikrådet Utvecklingsledare, Qulturum Margaretha Stenmarker, ordförande i etikrådet Barnonkolog,

Läs mer

Psykologiskt ledningsansvar PLA

Psykologiskt ledningsansvar PLA Psykologiskt ledningsansvar PLA fil. dr. och specialistpsykolog 2:e vice ordförande Sveriges Psykologförbund Använd gärna mina bilder men glöm inte källhänvisningen! Upplägg: Vad skiljer PLA från specialistpsykologen?

Läs mer

Anställning som psykologassistent. Rekommendationer antagna av förbundsstyrelsen

Anställning som psykologassistent. Rekommendationer antagna av förbundsstyrelsen Anställning som psykologassistent Rekommendationer antagna av förbundsstyrelsen 2016-04-09 Anställning som psykologassistent Det är angeläget att studenter på psykologprogrammet under utbildningstiden

Läs mer

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen Proposition Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna

Läs mer

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Valberedningens uppgift Enligt bostadsrättsföreningen stadgar skall årsstämman välja en valberedning med uppgift att förbereda

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR10, Kurs 10: Psykologens arbete med och i grupper och organisationer, 34,5 högskolepoäng Course 10: Organizational and Workplace Psychology, 34.5 credits Avancerad

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Fastställt av förbundsstyrelsen i september 2017 Utbildningspolitiskt program Inledning Det utbildningspolitiska programmet utgör en operationalisering av Sveriges Psykologförbunds utbildningspolicy. Utbildningsprogrammet

Läs mer

Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10. 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet.

Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10. 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet. liur VÄRDFÖRBUNDET Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet. 2. Val av mötesordförande Årsmötet valde Gunilla

Läs mer

1.2 Självständighet Föreningen är en ideell, demokratisk och politiskt obunden organisation.

1.2 Självständighet Föreningen är en ideell, demokratisk och politiskt obunden organisation. Stadgar Personalvetare i Lund Reviderade på årsmötet 260215 1. Ändamål 1.1 Syfte Föreningen PiL Personalvetare i Lund är en studentledd intresseorganisation för studerande med anknytning till Personal-

Läs mer

En för alla alla för en. Bli medlem för ett tryggare och ännu mer utvecklande arbetsliv

En för alla alla för en. Bli medlem för ett tryggare och ännu mer utvecklande arbetsliv En för alla alla för en Bli medlem för ett tryggare och ännu mer utvecklande arbetsliv Arbetsterapi behövs Som arbetsterapeut gör du all skillnad i världen du får människors vardag att fungera. Vår roll

Läs mer

Mål för kongressperioden 2014 2016

Mål för kongressperioden 2014 2016 MÅL för kongressperioden 2014 2016 Mål för kongressperioden 2014 2016 Fastställda av kongressen i oktober 2013 Vision 1 Psykologförbundet är ett förbund för alla psykologer i Sverige Psykologerna arbetar

Läs mer

Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning

Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 0 Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning Förbundsstyrelsen föreslår

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom 1 Förbundets ändamål Riksförbundet Huntingtons Sjukdom är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Ändamålen är: arbeta intressepolitiskt för

Läs mer

Policyprogram. Specialistreglemente

Policyprogram. Specialistreglemente Policyprogram Antaget av kongressen 2016 Bakgrund och syfte Tilltron till psykologers yrkesutövning bygger på att psykologisk praktik baseras på och integreras med aktuell vetenskaplig kunskap inom det

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

Specialistutbildningen för psykologer. Håkan Nyman Examinator för specialistutbildningen

Specialistutbildningen för psykologer. Håkan Nyman Examinator för specialistutbildningen Specialistutbildningen för psykologer Håkan Nyman Examinator för specialistutbildningen Program Bakgrund Vad är en specialistpsykolog? Vad ska vi ha dem till? Synpunkter från auditoriet välkomna! Ungt

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll Information till valberedningen... 3 Inför årsmötet... 4 Att sätta ihop kravprofiler... 4 Saker att ta ställning till... 5 Att hålla informationsmöte... 5 Att förbereda en intervju...

Läs mer

Instruktioner för Erikshjälpens valberedningar

Instruktioner för Erikshjälpens valberedningar 1(6) ESH-styrelsen 27 januari Erikshjälpens 1. INLEDNING Ett samordnat valberedningsarbete och ett strategiskt rekryteringsarbete till våra olika förtroendevalda poster är en av Erikshjälpens viktiga framtidsfrågor.

Läs mer

Jämställdhetsplan 2011 2013

Jämställdhetsplan 2011 2013 Jämställdhetsplan 2011 2013 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll Jämställdhet mellan kvinnor och män... 2 Ansvarsfördelning... 2 Jämställdhetsplanen antagen 2007... 3 Läget vt- 11... 3

Läs mer

Specialistordningen för psykologer i Sverige

Specialistordningen för psykologer i Sverige Specialistordningen för psykologer i Sverige Håkan Nyman Med dr, leg psykolog, specialist i neuropsykologi Ordförande i specialistrådet hakan.nyman@neuropsykolog.com Ungt yrke Min handledare och mentor

Läs mer

Saco studentråds stadga

Saco studentråds stadga Saco studentråd 2014 Saco studentråds stadga Senast uppdaterad på Saco studentråds kongress 2014 och antagen av Sacos styrelse den 15 december 2014 2 Innehåll Allmänna bestämmelser 4 1 Ändamål 4 2 Sammansättning

Läs mer

Stadgar Personalvetare i Lund Reviderade på föreningsmötet 17/10-17

Stadgar Personalvetare i Lund Reviderade på föreningsmötet 17/10-17 Stadgar Personalvetare i Lund Reviderade på föreningsmötet 17/10-17 1. Ändamål 1.1 Syfte Föreningen PiL Personalvetare i Lund är en studentledd intresseorganisation för studerande med anknytning till Personaloch

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Motions- och propositionsdialogen

Motions- och propositionsdialogen Proposition Verksamhetsinriktning Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna arbeta in inkomna synpunkter.

Läs mer

Professionell handledning för psykologer

Professionell handledning för psykologer 1(5) Professionell handledning för psykologer Östersund hösten 2019 Psykologer handleder såväl inom professionen (t.ex. kandidat, PTP, STP) som andra yrkesgrupper. Den här kursen vänder sig till dig som

Läs mer

VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra?

VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra? VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer 2018 08 15 Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra? 2 Bakgrund Som ett led i att bättre förstå vilka kurser och utbildningsaktiviteter

Läs mer

EHVS Extrainsatt Föreningsmöte Protokoll

EHVS Extrainsatt Föreningsmöte Protokoll EHVS Extrainsatt Föreningsmöte 2019 Protokoll 7 oktober 2019 Linnésalen kl 18:00 Föredragslista & Bilagor Föredragningslista, Extra insatt Föreningsmöte EHVS 2019-10-07 1 Mötets öppnande Föredragande:

Läs mer

Praktisk information om nomineringsprocessen

Praktisk information om nomineringsprocessen Praktisk information om nomineringsprocessen s vision är att det på varje gymnasieskola i Sverige ska finnas en framgångsrik elevkår som genom att tillvarata deras akademiska, ekonomiska, rättsliga och

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Saco Studentråd Kongress 2014 Verksamhet 2015-2016 Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Innehållsförteckning Verksamhet 2015-2016 1 Extern fokusfråga 2 Ingen ska ångra sin utbildning. En

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Psykologföretagarna - organisationsform och erbjudande

Psykologföretagarna - organisationsform och erbjudande Rådskonferens 2018-05-26 11 Psykologföretagarna Psykologföretagarna - organisationsform och erbjudande 2016 beslutade kongressen att förbundsstyrelsen skulle utreda om Psykologföretagarna kan uppstå som

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

Stadgar för Västra Götalands läkarförening

Stadgar för Västra Götalands läkarförening Stadgar för Västra Götalands läkarförening Dessa stadgar har antagits vid föreningens medlemsmöte 2018-09-18 och godkänts av Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse 2018-xx-xx. Allmänna bestämmelser 1

Läs mer

Psifos kvalitetsmodell för psykologers arbete i elevhälsan. En översikt

Psifos kvalitetsmodell för psykologers arbete i elevhälsan. En översikt Psifos kvalitetsmodell för psykologers arbete i elevhälsan En översikt Strategi utifrån behov Kompetensutveckling Stödfunktioner VARFÖR elever, skolor och samhälle Psykologisk kunskap till nytta för VAD

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Till Enskilda medlemmar, Medlemsorganisationer och Lokalföreningar i UN Women nationell kommitté Sverige

Till Enskilda medlemmar, Medlemsorganisationer och Lokalföreningar i UN Women nationell kommitté Sverige Till Enskilda medlemmar, Medlemsorganisationer och Lokalföreningar i UN Women nationell kommitté Sverige Ett år går fort och förberedelserna inför årsmötet 2016 är igång. Valberedningen för UN Women nationell

Läs mer

Malmö Stads Psykologförening

Malmö Stads Psykologförening Verksamhetsberättelse för Malmö Stads Psykologförening Styrelseledamöter och uppdrag Till styrelse för verksamhetsåret 2016 valdes Anna Tidman till ordförande, Daniela Musazzi till sekreterare, Dorina

Läs mer

Valberedningens förslag

Valberedningens förslag Göteborg Valberedningens förslag 1/5 Valberedningens förslag Följande dokument redovisar valberedningens förslag till val av styrelse för Röda Korsets Ungdomsförbund i Göteborg (RKUF Göteborg). Styrelse

Läs mer

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:257 Thomas Åkerblom 016-710 22 96 1 (4) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över motion att upprätta

Läs mer

ARBETSTERAPEUT FYSIOTERAPEUT SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

ARBETSTERAPEUT FYSIOTERAPEUT SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG ARBETSTERAPEUT FYSIOTERAPEUT SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Projekttid VT11-HT13 Liisa Carlzon Katarina Jood Elisabet Lönnermark Mats Wahlqvist Anders Ågård

Läs mer

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 19 Förbundsstyrelsens proposition Verksamhetsinriktning 2019-2021 Utgångspunkten för verksamhetsinriktningen för kongressperioden är SULF:s vision I mänsklighetens tjänst: Högre

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

vad du behöver veta om fsastud

vad du behöver veta om fsastud vad du behöver veta om fsastud om FSAstud FSAstud är Förbundet Sveriges Arbetsterapeuters (FSA) studentorganisation. FSA driver såväl medlemmarnas fackliga- som yrkesmässiga intressen och arbetar med yrkes-,

Läs mer

RFSU Stockholms valberedning, förslag 2016

RFSU Stockholms valberedning, förslag 2016 RFSU Stockholms valberedning, förslag 2016 Valberedningens förslag till styrelse för 2016 innehåller två ordföranden och sju ledamöter, totalt nio personer. Vi har gjort intervjuer med personal och sittande

Läs mer

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet 2018-08-30 Dnr 1-112/2018 2 Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Dnr 1-112/2018

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 3 Sekreterare: Anneli Hagberg 2014-09-27 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 21: 30 procent i våra styrelser under 35 år Motionär: Motionärer: Landstingsavdelningen Värmland,

Läs mer

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen. VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET Version: 1.0 Antagen: FS maj 2014 Nästa revision: FS aug 2015 Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

Läs mer

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 Kapitel 1 Organisation och Ändamål 1 Politiska ändamål Socialdemokratiska studentklubben är en del av den svenska och internationella socialdemokratin

Läs mer

Torgprotokoll - Torg B

Torgprotokoll - Torg B Torgprotokoll - Torg B Y = = Förbundsstyrelsens motionssvar P3. Pengar per medlem till alla avdelningar P3 att 4 kronor per betalande medlem ges till tillhörande avdelning i början av 219 att effekten,

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

Protokoll Saco Studentråds kongress 2014

Protokoll Saco Studentråds kongress 2014 Protokoll Saco Studentråds kongress 2014 29-30 november 2014 Bosön, Lidingö Till protokollet hör Bilaga 1 Röstlängd Bilaga 2 Protokoll från Torg A Bilaga 3 Protokoll från Torg B Bilaga 4 Protokoll från

Läs mer

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län STADGAR Vision avd. 200 Region Örebro län ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Vision avd. 200 är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Region Örebro län.

Läs mer

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Linköping Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Dokumentet innehåller riktlinjer för hur val bereds, hur arbetarekommunen hanterar valärenden och kandidatnominering. Dokument ersätter alla

Läs mer

P-riks söker Ledamot med marknadsföringsansvar till styrelsen 2015!

P-riks söker Ledamot med marknadsföringsansvar till styrelsen 2015! P-riks söker Ledamot med marknadsföringsansvar till styrelsen 2015! Vi i valberedningen utlyser styrelseposten på nytt, till Personalvetarstuderandes Riksförbund verksamhetsår 2015! P-riks styrelse är

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Stadgar antagna vid kongressen 2014

Stadgar antagna vid kongressen 2014 Stadgar antagna vid kongressen 2014 1. Vårdförbundets grundläggande värderingar och ändamål Vårdförbundet är ett yrkesförbund som tillvaratar medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av professionerna.

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet Sid 1 (5) Instruktioner till sakkunniga: Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet Vid bedömning av anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet,

Läs mer

BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER

BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER 1 BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER Det åligger alla förtroendevalda att; Vara engagerad i de frågor som föreningen driver Följa föreningens policys Vid förtroendeperiodens slut lämna in en verksamhetsberättelse

Läs mer

Utvärdering av psykologprogrammets examensmål höstterminen 2011

Utvärdering av psykologprogrammets examensmål höstterminen 2011 Bilaga Kallelse 1:2012, 4 a Utvärdering av psykologprogrammets examensmål höstterminen 2011 Hur väl har psykologprogrammet gett dig förutsättningar att uppfylla följande examensmål? Svar ges i form av

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association vid Internationella Engelska Skolan i Hässelby Strand (PTA IESH)

Stadgar för Parent Teacher Association vid Internationella Engelska Skolan i Hässelby Strand (PTA IESH) Stadgar för Parent Teacher Association vid Internationella Engelska Skolan i Hässelby Strand (PTA IESH) 1 Föreningens firma Föreningens firma är Parent Teacher Association vid Internationella Engelska

Läs mer

Stadgar för Västra Götalands läkarförening

Stadgar för Västra Götalands läkarförening Stadgar för Västra Götalands läkarförening Dessa stadgar har antagits vid föreningens fullmäktige 2018-XX-XX och godkänts av Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse 2018-XX-XX Allmänna bestämmelser 1 Västra

Läs mer

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Kongress 2011..mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Vår vision 2018 för hälsa och helhet Introduktion Vision för hälsa och helhet Samtal vid borden; Presentation ; Vem är jag? Reflektion kring Visionen

Läs mer