Faror under julen Ljus Snören Julgranskulor Julmaten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Faror under julen Ljus Snören Julgranskulor Julmaten"

Transkript

1 Faror under julen Ljus Levande ljus tänder vi gärna denna årstid och naturligtvis ska man inte behöva avstå från den stämning som stearinljus ger. Men har du katt måste du vara extra försiktig. Ljusen kan bränna din katts morrhår om den tittat lite för nyfiket på dem. Har du riktig otur kan det sluta med att en brand utvecklas i pälsen eller i bostaden med intensivvård på djursjukhuset som följd. Ha bara ljusen tända om du befinner dig i rummet och har full uppsikt över katten. Ett bra alternativ till vanliga ljus är ljusstakar som hänger på väggen och täckta ljuslyktor som katten inte kan bränna sig på. Men även då måste du vara uppmärksam på att katten inte välter en ljuslykta så den orsakar en brand. Snören Paketsnören ska djuren inte tugga på. De är mycket vassa och kan skada hunden och katten i munnen. Det bästa är att inte lägga fram paketen under granen förrän på julafton då ni finns samlade i rummet. Var också noga med att alla snören slängs efter att alla paket är öppnade. Katter tuggar också gärna på glitter, garnnystan, vadd och annat julpynt. Detta fastnar lätt i tarmen! Att ta bort sådant ur kattens mage eller svalg kan bli en smärtsam historia för katten och en dyr och tråkig sådan för matte och husse. Nötter bör du också se upp med. Lek gärna med katten, men låt den inte ha dessa saker att leka med själv. Papperskassar brukar locka de flesta katter. Fyll gärna en med hopknycklade julpapperstussar. Glöm bara inte att klippa bort handtagen på kassen så inte katten fastnar där och stryper sig. Julgranskulor Julgranen är en annan sak som roar. Det är främst unga katter som ger sig på att klättra i granen men de roliga julgranskulorna som hänger och dinglar är svåra att motstå för vilken katt som helst. Glaskulor går lätt sönder och din hund eller katt kan skära sig. Julgransprydnader av garn kan djuret tugga i sig och garntråden kan fastna i tarmarna. Använd bara plastkulor och julgransprydnader som djuret inte kan få i sig eller skära sig på om den lyckas putta ner dem. Häng de prydnader som du är minst rädd om och som är helt ofarliga längst ner. Julmaten Julmaten är ofta salt, fel eller rökt och kan orsaka kräkning och diarré hos våra husdjur. Tänk också på att inte ge ben som kan splittras och sväljas.

2 Förgiftningar hos hund och katt I juletider ökar risken för förgiftning hos hund och katt. Tecken på förgiftning kan vara kräkning, diarré, trötthet, vinglighet, kramper och desorientering. Misstänker du att ditt djur fått i sig något giftigt bör du omgående kontakta veterinär. Vänta inte på att symtom inträder. Nedan följer en presentation av de vanligaste förgiftningarna. Choklad/kakao Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter inte tål. Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar. Det är dessutom så att olika patienter har olika känslighet för teobromin. Uppskattningsvis brukar man säga att mer än 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund. Mörk choklad innehåller ca 5-15 mg teobromin per gram choklad. Ljus choklad innehåller ca 2 mg teobromin per gram choklad. Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin. Exempel för en hund som väger 10 kg: En hund kan äta g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. OBS! Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk. Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den klara upp till ca 100 g. Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då kanske klara att äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer. Symptom: Kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig saliverig och hjärtklappning är vanligt. Vid större mängder kan allvarligare symptom eller dödsfall inträffa. Vindruvor/russin Vindruvor, både färska och torkade (russin) samt korinter, har i vissa fall givit allvarliga symtom när hundar ätit av dem. Orsaken till detta är okänd. Man vet inte heller varför vissa hundar blir sjuka och andra inte. Symtom: Kräkningar, diarré, buksmärtor, slöhet kommer som regel inom 6 timmar. Efter 1-3 dygn kan njurskador tillstöta som visar sig till exempel genom att hunden kissar dåligt eller inte alls. Dödsfall har inträffat vid intag av endast fyra vindruvor.

3 Lök/vitlök Alla lökväxter innehåller alicin, även kallat allylpropyldisulfid och det kan ge förgiftningssymptom hos bl.a. hund och katt. Ämnet finns både i rå och tillagad lök (även i vitlök). Alicin ger upphov till grav blodbrist, s.k. hemolytisk anemi och kan även orsaka skador i levern och andra organ. Vissa individer och raser är känsligare än andra och det har visat sig att framförallt de japanska raserna akita och shiba är extra känsliga för alicin. Normalt blir en hund dålig av att ha ätit en större mängd lök vid ett och samma tillfälle. Om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå gul lök eller 14 gram lökpulver är risken stor att den får lökförgiftning. 1 gram rå vitlök anses motsvara 5 gram rå gul lök. Tänk på att även köttbullar, korv, pyttipanna och barnmat brukar innehålla lök. Symtom: Aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, bleka slemhinnor, rödfärgad urin och buksmärtor. En lökförgiftad hund måste kräkas upp maginnehållet och får också bland annat dropp, i svåra fall ges även blodtransfusion. Alkohol/deg Det händer att hundar slickar i sig alkohol, men det är vanligare att de blir alkoholförgiftade av att äta deg. Äter de en större mängd deg som får jäsa i magen så bildas alkohol. Symtom: Hunden blir påverkad, vinglar och beter sig allmänt berusad. Ta kontakt med en veterinärklinik så får de avgöra om de behöver övervaka hunden och sätta in vätskebehandling. Saltförgiftning Saltförgiftning kan uppstå om hunden har druckit större mängder havsvatten eller då hundägaren har försökt få hunden att kräkas med hjälp av salt. Även mycket liten mängd av trolldeg kan orsaka förgiftning hos hund! Enligt rapporter kan 3,7 gram salt/kg kroppsvikt vara en dödlig dos. Symptom: Kräkningar, trötthet, diarré, stelhet eller kramper. Avokado Avokado innehåller ämnet persin som är giftigt för de flesta djur. Hos hundar yttrar sig det oftast i kräkningar och diarré, några enstaka hundar har drabbats av hjärtmuskelinflammation. Odlar du egen avokado bör du se till att varken hund eller katt äter av bladen eftersom de innehåller högst halt av persin.

4 Julstjärna Krukväxten Euphorbia pulcherrima, eller julstjärna är mycket giftig. Även julros, hyacint, amaryllis och en mängd andra växter är olämpliga att ha hemma framför allt om man har katt. Råttgift Råttgift i form av utlagt bete eller att äta giftet direkt ur förpackningen utgör en risk för husdjur. Att äta upp råttor och möss som själva ätit råttgift kan också innebära ett problem. Råttgift hämmar blodets koagulation (förmåga att levra sig) vilket kan leda till blödningar. Det finns olika typer av råttgift och därför är det viktigt att veta vilket råttgift ditt djur har ätit av, ta gärna med eventuell information om giftet om du hittar den på plats. Symptom: Blödningar orsakade av förtäring av råttgift uppkommer som regel efter 1-3 dagar. Symtomen beror på var blödningen är lokaliserad och hur stor den är. Det kan bli allt ifrån blåmärken till näsblödningar eller blödningar i munhåla och svalg. Blod i avföring och urin eller massiva blödningar i inre organ kan också förekomma. En blödning i en led kan förorsaka hälta och smärta. Tillståndet kan bli livshotande. Glykol Glykol används t.ex. som antifrysmedel i kylarvätska, spolarvätska och bromsvätska för bilar samt i värmeväxlingssystem. Det är inte helt ovanligt att hundar och katter får i sig glykol när de slickar på ett läckande element eller från en läckande bil. Det är glykolens söta smak som gör den så attraktiv för hunden, katter kan även slicka i sig glykol när de trampat i det av misstag och försöker tvätta sig rena. Förvara inte glykolflaskor i det utrymme där ditt djur färdas. Glykol är livsfarligt att förtära och kan ge allvarliga njurskador som leder till döden. Symptom: De första tecknen på förgiftning är ökad törst och urinering samt vinglighet. Njurfunktionen försämras och njurarna kan även helt sluta att fungera. Det kan vara svårt att veta om ditt djur har fått i sig glykol eftersom symptomen liknar vilken njurskada som helst. Diagnos kan ställas med hjälp av blod- och urinprover.

5 Xylitol Xylitol ingår ofta i sockerfria tuggummin och godis samt sugtabletter. Vissa läkemedel som fluortuggummin och fluorsköljlösningar, samt tandkrämer kan också innehålla xylitol. Hundar är mycket känsliga för xylitol. De får till skillnad från människor en ökad insulinfrisättning av ämnet, vilket kan leda till allvarlig sänkning av blodsockret. Vissa hundar har också fått leverpåverkan. Symptom: Symptomen är dosberoende och kommer vanligen inom en timme (men det kan dröja längre) och beror på sänkt blodsockernivå. Patienten kan kräkas, skaka, och bli allmänpåverkad och i allvarliga fall förekommer även kramper och medvetslöshet. Dödsfall är ovanligt men har inträffat. Mindre än 0,5 g xylitol per kg kroppsvikt ger vanligen ingen förgiftning. I sockerfritt godis kan halten xylitol vara betydligt högre och då kan redan 2-4 tuggummin eller sugtabletter innebära förgiftningsrisk. Med önskan om en God Jul för Er och Era husdjur! /Personalen på Torslanda Djurklinik

Farliga saker för Din lilla hund. Vad hunden inte ska äta:

Farliga saker för Din lilla hund. Vad hunden inte ska äta: Farliga saker för Din lilla hund Vad hunden inte ska äta: * Choklad. Farligast är den mörka chokladen Teobromin är mycket giftigt för hundar. En choklad tillverkad av stark kakao kan orsaka symtom, även

Läs mer

Ylva Sjöström 1) och Anna Lennquist 2)

Ylva Sjöström 1) och Anna Lennquist 2) Ylva Sjöström 1) och Anna Lennquist 2) 1) Leg veterinär, specialist inom sjukdomar hos hund och katt, Blå Stjärnans Djursjukhus, Gjutjärnsgatan 4, 417 07 Göteborg, Sverige 2) Fil dr i zoofysiologi, Zoologiska

Läs mer

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia.

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. Har du blivit med valp eller funderar på att skaffa en? Grattis, en härlig tid väntar. Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du har en

Läs mer

Kolik. Distriktsveterinärerna tipsar

Kolik. Distriktsveterinärerna tipsar Kolik Distriktsveterinärerna tipsar 2 Vad är kolik? Kolik betyder ont i magen. Hästen kan få ont i magen av många olika anledningar, allt från helt ofarligt till livshotande. Nonchalera aldrig tecken på

Läs mer

Ä tbara saker kan vara giftiga fö r hundar eller söm hundar kan vara ka nsliga fö r

Ä tbara saker kan vara giftiga fö r hundar eller söm hundar kan vara ka nsliga fö r Ä tbara saker kan vara giftiga fö r hundar eller söm hundar kan vara ka nsliga fö r Här är min lista på saker som är giftigt för hundar eller som hundar kan vara känsliga mot. Jag har valt att inte ta

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index:

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index: Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com Index: 1.0 Vad är det här för handledning? 1.1 När tvångsmata? 1.2 Är det svårt att tvångsmata en

Läs mer

PR SE*PEPPARKORNSÖGAS TUFFA STINSEN SCANDINAVIAN WINNER 2014

PR SE*PEPPARKORNSÖGAS TUFFA STINSEN SCANDINAVIAN WINNER 2014 sep 2014 LÖPSEDELN nr 3 PR SE*PEPPARKORNSÖGAS TUFFA STINSEN SCANDINAVIAN WINNER 2014 SW'14 PR SE*Pepparkornsögas Tuffa Stinsen SIA n 21 BIS kastrat hane på Scandinavian Winner 2014 Fräset gratulerar STINSEN

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Panodil 500 mg filmdragerade tabletter Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Vissa mindre förpackningar av detta

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Din vägledning för KEYTRUDA

Din vägledning för KEYTRUDA Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY

Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY Patientinformation till dig som behandlas med SYNJARDY (empagliflozin/metformin HCl) Information Om din behandling med SYNJARDY VAD ÄR SYNJARDY? Din läkare har ordinerat SYNJARDY för att sänka ditt blodsocker.

Läs mer

Bipacksedel: information till användaren. Panodil 60 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier. Panodil 1 g suppositorier.

Bipacksedel: information till användaren. Panodil 60 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier. Panodil 1 g suppositorier. Bipacksedel: information till användaren Panodil 60 mg suppositorier Panodil 125 mg suppositorier Panodil 250 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier Panodil 1 g suppositorier paracetamol Läs noga

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Alvedon Novum 500 mg filmdragerade tabletter Paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Vissa mindre förpackningar

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Vanquin 50 mg dragerad tablett pyrvin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Ta

Läs mer

Skötselråd och tips för valp

Skötselråd och tips för valp Skötselråd och tips för valp Utfodring En hund behöver en näringsrik och balanserad kost. Grundkosten bör bestå av hundfoder men man kan även ge lite överblivna matrester från middagsbordet. En varierad

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

Bokning av föreläsningar och kurser

Bokning av föreläsningar och kurser Bokning av föreläsningar och kurser hjälper dig att boka en kurs till ditt företag och din förening. 1. et Boka en föreläsning ur s standardutbud, se följande sidor för mer information, eller specialbeställ

Läs mer

Din guide till YERVOY (ipilimumab)

Din guide till YERVOY (ipilimumab) Detta utbildningsmaterial är obligatoriskt enligt ett villkor i godkännandet för försäljning av YERVOY TM för att ytterligare minimera särskilda risker. Din guide till YERVOY (ipilimumab) Patientbroschyr

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT SIDAN 1 Läsförståelse Ett litet djur 1. Var har ekorren byggt bo? 2. Vilkens sorts fågel, tar en ekorrunge? 3. Vad heter Linas och Rickis barn? 4. Vem hittar ekorrungen? 5. Hur ska de göra, för att rädda

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab)

Patientinformation. Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) Patientinformation Till dig som behandlas med OPDIVO (nivolumab) www.bms.se Inledning Före behandling med OPDIVO Det här är en broschyr avsedd som vägledning för dig som behandlas med OPDIVO. Här får du

Läs mer

1. Vad Nebcina är och vad det används för

1. Vad Nebcina är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Nebcina Nebcina 10 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 40 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 80 mg/ml injektionsvätska, lösning. tobramycin Läs noga

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil 60 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier. Panodil 1 g suppositorier.

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil 60 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier. Panodil 1 g suppositorier. Bipacksedel: Information till användaren Panodil 60 mg suppositorier Panodil 125 mg suppositorier Panodil 250 mg suppositorier Panodil 500 mg suppositorier Panodil 1 g suppositorier paracetamol Läs noga

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Tips och råd om överaktiv blåsa. Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se

Tips och råd om överaktiv blåsa. Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se Tips och råd om överaktiv blåsa Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se VES-100973-1 02.2011 Relevans.net Man räknar med att cirka 200 miljoner människor i världen har problem med blåsan.

Läs mer

Information till dig som får behandling med ZALTRAP (aflibercept)

Information till dig som får behandling med ZALTRAP (aflibercept) Information till dig som får behandling med ZALTRAP (aflibercept) 2 Om ZALTRAP I denna broschyr kan du läsa om vad behandling med ZALTRAP innebär, så du vet vad du kan förvänta dig av behandlingen. ZALTRAP

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Pamol 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

förstå din hunds maghälsa

förstå din hunds maghälsa förstå din hunds maghälsa Det är inte ovanligt Mag-tarmsjukdomar (vanligtvis associerade med t.ex. kräkningar och/eller diarré) är några av de mest förekommande anledningarna till att man tar hundar till

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg pulver till oral lösning, dospåse. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg pulver till oral lösning, dospåse. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 500 mg pulver till oral lösning, dospåse paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedeln: Information till användaren. Pamol 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedeln: Information till användaren Pamol 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Din vägledning för. Information till patienter

Din vägledning för. Information till patienter Din vägledning för KEYTRUDA (pembrolizumab) Information till patienter Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation.

Läs mer

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol)

Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Läs mer Vill du läsa mer om Diflucan, gå in på www.diflucan.se, www.fass.se eller läs bipacksedeln som följer med förpackningen. Till dig som får behandling med Diflucan (flukonazol) Pfizer AB Vetenskapsvägen

Läs mer

Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes.

Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes. Hej kompis! Till dig som känner någon som har fått typ 1-diabetes. Du håller den här broschyren i din hand för att ett barn, som du eller ditt eget barn känner, har fått typ 1-diabetes. Eftersom det är

Läs mer

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Blodbrist Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Allmänt När man har blodbrist, så kallad anemi, har man för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobinet,

Läs mer

Livsviktig information om Addisons sjukdom

Livsviktig information om Addisons sjukdom Livsviktig information om Addisons sjukdom Vår nya symbol. Om du ser denna symbol, då vet du att personen som bär den har Addisons sjukdom och kan komma att behöva Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning.

Läs mer

Omeprazol Teva. vid behandling av halsbränna och sura uppstötningar

Omeprazol Teva. vid behandling av halsbränna och sura uppstötningar Omeprazol Teva vid behandling av halsbränna och sura uppstötningar Observera! Detta läkemedel är receptfritt för att du ska kunna motverka dina besvär av halsbränna och sura uppstötningar utan läkarhjälp.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Panodil 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil Brus 500 mg brustabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil Brus 500 mg brustabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Panodil Brus 500 mg brustabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil 24 mg/ml oral suspension. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Panodil 24 mg/ml oral suspension. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Panodil 24 mg/ml oral suspension paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

MITOXANTRON. Patientkort. Viktig obligatorisk information om riskminimering Meda AB (A Mylan Company)

MITOXANTRON. Patientkort. Viktig obligatorisk information om riskminimering Meda AB (A Mylan Company) MITOXANTRON Patientkort Viktig obligatorisk information om riskminimering 2018 Meda AB (A Mylan Company) NOVANTRONE (mitoxantron) För behandling av multipel skleros (MS) med mycket aktiva återfall förknippad

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 500 mg munsönderfallande tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara

Hur verkar Fludara. En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal. There s more to life with Fludara Hur verkar Fludara En informativ guide för patienter och sjukvårdspersonal There s more to life with Fludara Innehåll Sidan Introduktion 4 Vad är kronisk lymfatisk leukemi (KLL)? 4 Hur verkar Fludara?

Läs mer

förstå din katts njurhälsa

förstå din katts njurhälsa förstå din katts njurhälsa Att få veta att din katt har njurproblem kan komma som en chock, men du kan vara lugn. Med rätt behandling och vård kan du hjälpa din katt att fortsätta leva ett långt och lyckligt

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: En ekorrunge blir tagen, från boet, av en kråka. Ekorrungen sprattlar för att komma loss, och kråkan tappar den. Ekorren landar på trappan, utanför en familjs hus.

Läs mer

Din guide till YERVOY Patientbroschyr

Din guide till YERVOY Patientbroschyr Innehållet i denna broschyr är förenligt med villkor, enligt marknadsföringstillståndet, avseende en säker och effektiv användning av YERVOY TM Din guide till YERVOY Patientbroschyr Bristol-Myers Squibb

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

O M F Ö R S T A H J Ä L P E N. En första hjälpenguide. fyrbenta vän.

O M F Ö R S T A H J Ä L P E N. En första hjälpenguide. fyrbenta vän. LÄR DIG MER O M F Ö R S T A H J Ä L P E N En första hjälpenguide för din fyrbenta vän. Första hjälpen kan rädda liv! Din möjlighet att ge första hjälpen till ett djur i krisläge kan både spara liv och

Läs mer

Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig

Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig Utvecklat från www.endozone.org av Ellen T. Jonhson med bidrag från Professorerna Philippe Koninckc, Jörg Keckstein, och cques Donnez.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Importal Ex-Lax 10 g oralt pulver, dospåse. laktitolmonohydrat

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Importal Ex-Lax 10 g oralt pulver, dospåse. laktitolmonohydrat BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Importal Ex-Lax 10 g oralt pulver, dospåse laktitolmonohydrat Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg suppositorier Alvedon 1 g suppositorier. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg suppositorier Alvedon 1 g suppositorier. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 500 mg suppositorier Alvedon 1 g suppositorier paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att

Läs mer

Min katt har malignt lymfom

Min katt har malignt lymfom Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Institutionen för kliniska vetenskaper Min katt har malignt lymfom En information om sjukdomen och olika behandlingsalternativ Docent Henrik von Euler

Läs mer

WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN

WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN Akupunkturakademin Vårtermin 2017 Grupp 26 WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN Examensarbete Hos Akupunkturakademin Lindborg & Torssell Författare: Minna Murto minna.m.murto@gmail.com

Läs mer

Du ska genomföra en konsultation på akutmottagningen, och redogöra för troliga diagnoser och vidare handläggning.

Du ska genomföra en konsultation på akutmottagningen, och redogöra för troliga diagnoser och vidare handläggning. Praktiskt prov VT-2011 SP-kirurgi KIRURGI Standardpatient (SP) Instruktion till studenten Patienten söker akut för blodiga kräkningar Av journalbladet framgår: Status At blek Saturation 95% Temp 37,4 BT

Läs mer

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan)

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan) Jinarc (tolvaptan) Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

BIPACKSEDEL FÖR: Canicaral vet 40 mg tabletter för hund

BIPACKSEDEL FÖR: Canicaral vet 40 mg tabletter för hund BIPACKSEDEL FÖR: Canicaral vet 40 mg tabletter för hund 1. NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING OCH NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV TILLVERKNINGSTILLSTÅND SOM ANSVARAR

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Glukosamin Pharma Nord 400 mg hårda kapslar Glukosamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 24 mg/ml oral lösning. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 24 mg/ml oral lösning. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 24 mg/ml oral lösning paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 24 mg/ml oral lösning. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 24 mg/ml oral lösning. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 24 mg/ml oral lösning paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 60 mg suppositorier Alvedon 500 mg suppositorier. Alvedon 1 g suppositorier.

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 60 mg suppositorier Alvedon 500 mg suppositorier. Alvedon 1 g suppositorier. Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 60 mg suppositorier Alvedon 125 mg suppositorier Alvedon 250 mg suppositorier Alvedon 500 mg suppositorier Alvedon 1 g suppositorier paracetamol Läs noga

Läs mer

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan)

Patientbroschyr. Jinarc (tolvaptan) Jinarc (tolvaptan) Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Källa: FASS Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 500 mg brustabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Epilepsienkät - Hund

Epilepsienkät - Hund 1 Epilepsienkät - Hund Datum: 1. Allmänna frågor: Ägarens namn: Adress: Telefon: e-mail: 2. Information om hunden Tilltalsnamn Registrerat namn Registreringsnummer Ras Uppfödarens namn: Födelsedatum: Hundens

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen

Bipacksedeln: Information till användaren. Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen Bipacksedeln: Information till användaren Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen Läs bipacksedeln noggrant innan du börjar använda läkemedlet eftersom den innehåller viktig information. Använd läkemedlet exakt

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon forte 1 g filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon forte 1 g filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon forte 1 g filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning

Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning 1 Diabetes Faste P-glucos 7,0 mmol/l eller högre = diabetes. Provet bör upprepas Folksjukdom: mer än 10 000 diabetiker i Dalarna 4-5% av Sveriges befolkning

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Diabetes. Britt Lundahl 2014-09-24

Diabetes. Britt Lundahl 2014-09-24 Diabetes Britt Lundahl 2014-09-24 Vad är diabetes? Diabetes är en kronisk sjukdom, som karaktäriseras av för högt blodsocker. Orsaken är brist på hormonet insulin eller nedsatt känslighet för insulinet.

Läs mer

Symtomlindring vid döendetd

Symtomlindring vid döendetd Symtomlindring vid döendetd Dr Staffan Lundström, palliativa sektionen Stockholms Sjukhem Brytpunkter i livets slutskede Brytpunkter i livets slutskede Allt längre perioder av uttalad trötthet/slöhet Sängbunden

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Microlax, rektallösning. natriumcitrat, natriumlaurylsulfoacetat

Bipacksedel: Information till användaren. Microlax, rektallösning. natriumcitrat, natriumlaurylsulfoacetat Bipacksedel: Information till användaren Microlax, rektallösning natriumcitrat, natriumlaurylsulfoacetat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11)

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

Antiinflammatoriska och anti-reumatiska produkter, icke-steroider (oxicamer)

Antiinflammatoriska och anti-reumatiska produkter, icke-steroider (oxicamer) Loxicom för hund N-vet Oral suspension 0,5 mg/ml (Blekt gul oral suspension, ej smaksatt.) Antiinflammatoriska och anti-reumatiska produkter, icke-steroider (oxicamer) Djurslag: Hund Aktiv substans: Meloxikam

Läs mer

PATIENTINFORMATION. om Colrefuz och behandling av gikt

PATIENTINFORMATION. om Colrefuz och behandling av gikt PATIENTINFORMATION om Colrefuz och behandling av gikt Viktig information Tala med läkare eller apotekspersonal innan du tar Colrefuz om du har problem med ditt hjärta, njurar, lever, mag-tarmkanalen, är

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 250 mg munsönderfallande tabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 250 mg munsönderfallande tabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 250 mg munsönderfallande tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

KAN MAN ÄTA DEN? Svampskola, Stockholms svampvänner Text: Margareta Malmberg

KAN MAN ÄTA DEN? Svampskola, Stockholms svampvänner Text: Margareta Malmberg KAN MAN ÄTA DEN? Detta är den vanligaste frågan som ställs till en ledare för en svampexkursion. Svaret blir tyvärr oftast NEJ. Många svampar är alltför hårda, sega eller alltför små för att vara intressanta

Läs mer

Pepcid Duo, tuggtablett

Pepcid Duo, tuggtablett BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Pepcid Duo, tuggtablett Aktiva substanser: Famotidin, magnesiumhydroxid, kalciumkarbonat Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

BILAGA III MÄRKNING OCH BIPACKSEDEL

BILAGA III MÄRKNING OCH BIPACKSEDEL BILAGA III MÄRKNING OCH BIPACKSEDEL 4 A. MÄRKNING 5 CYSTAGON 50 mg Mercaptamine bitartrate (cysteamine bitartrate) Kapsel YTTERFÖRPACKNING Mercaptamine bitartrate (cysteamine bitartrate) 147.24 mg motsvarande

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg brustabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg brustabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 500 mg brustabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Panodil 500 mg filmdragerade tabletter Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Vissa mindre förpackningar av detta

Läs mer

Apotekets råd om. Gaser och orolig mage

Apotekets råd om. Gaser och orolig mage Apotekets råd om Gaser och orolig mage De allra flesta har någon gång upplevt besvär med magen i någon form. Det kan vara allt ifrån symtom som diarré, förstoppning, gaser till mer diffusa symtom som magknip,

Läs mer

Behandlingsguide Information till patienten

Behandlingsguide Information till patienten Behandlingsguide Information till patienten Viktig säkerhetsinformation för att minimera risken för immunrelaterade biverkningar Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra

Läs mer

ÄNDRINGAR SOM SKA INKLUDERAS I DE RELEVANTA AVSNITTEN I PRODUKTRESUMÉN FÖR NIMESULID-INNEHÅLLANDE LÄKEMEDEL (SYSTEMISKA FORMULERINGAR)

ÄNDRINGAR SOM SKA INKLUDERAS I DE RELEVANTA AVSNITTEN I PRODUKTRESUMÉN FÖR NIMESULID-INNEHÅLLANDE LÄKEMEDEL (SYSTEMISKA FORMULERINGAR) BILAGA III 1 ÄNDRINGAR SOM SKA INKLUDERAS I DE RELEVANTA AVSNITTEN I PRODUKTRESUMÉN FÖR NIMESULID-INNEHÅLLANDE LÄKEMEDEL (SYSTEMISKA FORMULERINGAR) Tillägg är kursiverade och understrukna, raderingar är

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg brustabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg brustabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 500 mg brustabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Kommandon för klickerträning

Kommandon för klickerträning Kommandon för klickerträning Klickerträna din valp Klickerträningen utvecklades på 1940-talet av tränare av marina däggdjur som upptäckte att de kunde ge delfiner och valar signaler som uppmuntrade korrekt

Läs mer

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten?

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? Frågor Noa gör upp eld av gör upp eld 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? 4. Vem hör när Noa ropar Hjälp!? 5. Vem släcker elden? FRÅGOR

Läs mer

MATSPJÄLKNINGEN: 1. Mun 2. Struplocket 3. Matstrupen 4. Magsäcken 5. Levern 6. Tunntarmen 7. Tjocktarmen 8. Ändtarmen

MATSPJÄLKNINGEN: 1. Mun 2. Struplocket 3. Matstrupen 4. Magsäcken 5. Levern 6. Tunntarmen 7. Tjocktarmen 8. Ändtarmen HISTORIA: De första levande organismerna på jorden fanns i havet. Detta var alger och bakterier. Med tiden började djur som kunde leva på land att utvecklas. Många tror att människan utvecklats från aporna.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Cefadroxil Sandoz 1 g filmdragerade tabletter. cefadroxil

Bipacksedel: Information till användaren. Cefadroxil Sandoz 1 g filmdragerade tabletter. cefadroxil Bipacksedel: Information till användaren Cefadroxil Sandoz 1 g filmdragerade tabletter cefadroxil Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt.

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt. Ont i huvudet Att få ont i huvudet är något som drabbar alla då och då. Det kan bero på massor av saker, nästan alltid helt ofarliga. Om huvudvärken kommer ofta kan det handla om spänningshuvudvärk eller

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Yomesan 500 mg tuggtabletter. niklosamid

Bipacksedel: Information till användaren. Yomesan 500 mg tuggtabletter. niklosamid Bipacksedel: Information till användaren Yomesan 500 mg tuggtabletter niklosamid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Version 8, 2001-11-18 OMR 6:1 BILAGA MÄN PATIENT 1 (11)

Version 8, 2001-11-18 OMR 6:1 BILAGA MÄN PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

Matspjälkning. Vatten, vitaminer, mineraler och olika spårämnen tas också upp genom tarmväggarna och transporteras vidare till kroppens alla celler

Matspjälkning. Vatten, vitaminer, mineraler och olika spårämnen tas också upp genom tarmväggarna och transporteras vidare till kroppens alla celler Matspjälkning Din matspjälkningskanal är ett 7 meter långt slingrande rörgenom kroppen. Den börjar i munhålan och slutar ianus. Däremellan finns matstrupen, magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen

Läs mer

Vad är Functional Food för hund och katt

Vad är Functional Food för hund och katt Vad är Functional Food av Jill Mellström 1 Vad är Functional Food för hund och katt BARF står för Biologiskt Anpassad Rå Föda. Det betyder att alla djur ska äta den föda som de är tänkta och anpassade

Läs mer

Äldres munhälsa. Susanne Koistinen Leg.Tandhygienist, Universitetsadjunkt

Äldres munhälsa. Susanne Koistinen Leg.Tandhygienist, Universitetsadjunkt Äldres munhälsa Susanne Koistinen Leg.Tandhygienist, Universitetsadjunkt Hur länge lever vi? Medellivslängd i Sverige 82 år ( 84 80) Antalet personer över 85 år har fördubblats de senaste 30 åren, och

Läs mer

Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject

Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject DENNA INFORMATION HAR DU FÅTT AV DIN LÄKARE/SJUKSKÖTERSKA Ferinject (järnkarboxymaltos) Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject Vad är järnbrist? Järn är ett grundämne som behövs

Läs mer

Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES

Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES Till dig som behandlas med Forxiga (dapagliflozin) TYP 2-DIABETES Det är viktigt att ha bra blodsockerkontroll vid typ 2-diabetes VID TYP 2-DIABETES ökar blodsockernivåerna i blodet. Om blodsockernivåerna

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol

Bipacksedel: Information till användaren. Alvedon 500 mg filmdragerade tabletter. paracetamol Bipacksedel: Information till användaren Alvedon 500 mg filmdragerade tabletter paracetamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer