Återremitterat ärende angående ny politisk organisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Återremitterat ärende angående ny politisk organisation"
  • Ove Ek
  • för 7 år sedan
  • Visningar:

Transkript

1 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret Staben RS Staffan Johansson, kanslichef kansliavdelningen Regionstyrelsen Återremitterat ärende angående ny politisk organisation Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att avge yttrande över återremitterat ärende rörande ny politisk organisation. Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta: Fastställa politisk organisation enligt tjänsteskrivelse och bilaga. Att förvaltningscheferna anställs av regionstyrelsen som i särskilt avtal med driftnämnderna reglerar förvaltningschefens uppdrag gentemot driftnämnden, Uppdra åt regionstyrelsen att i övrigt besluta om de övergripande principerna för förvaltningsorganisationen utifrån beslutad politisk organisation. Sammanfattning Region Hallands roll är att driva och samordna det regionala utvecklingsarbetet inom breda ansvarsområden som exempelvis hälso- och sjukvård, infrastruktur, kollektivtrafik, kulturverksamhet, viss utbildningsverksamhet mm. En inte helt oväsentlig roll inom regional utveckling är att vara Hallands regionala företrädare. Hälso- och sjukvården å sin sida är, genom sina uppdrag och omfattning, den avgjort största delen av Region Hallands verksamhet. Regionens uppdrag kräver därmed ett brett politiskt ledarskap med möjligheter till arbete inom olika arenor. Det regionala ledarskapet måste också förena ett utvecklingsperspektiv, där det geografiska området är arbetsområdet, med ett verksamhetsperspektiv, det vill säga organisationen Region Halland. Målet med regionens verksamhet är oavsett perspektiv Visionen; Halland-bästa livsplatsen. Region Halland bildades den 1 januari 2011 och i samband med bildandet beslutades nuvarande politisk organisation. Därvid konstaterades att ett antal

2 2(6) områden hade identifierats där samordning och samverkan skulle kunna ge synergieffekter, men att det behövdes mer underlag för att kunna göra förändringar i den då beslutade organisationen. Inriktningen var därför att utvärdera den politiska organisationen under innevarande mandatperiod. Under 2012 bildade partiernas gruppledare en politisk organisationskommitté med uppdrag från partierna att utvärdera den nuvarande organisationen. Organisationskommittén har sedan dess träffats regelbundet. Arbetet inleddes med att kommittén genomförde en enkät till samtliga förtroendevalda. Enkäten utformades med gemensamma frågor och sedan hade varje parti möjlighet att ha med även partispecifika frågor till sina förtroendevalda. Organisationskommittén har haft ambitionen att kunna redovisa ett förslag till ny politisk organisation i god tid före valet Organisationskommittén redovisade i februari 2014 två olika alternativ till en ny politisk organisation. Regionstyrelsens majoritet föreslog regionfullmäktige besluta om en ny politisk organisation enligt alternativ 1. Det är utifrån regionstyrelsens förslag som återremissen har beretts. Bakgrund Regionfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde den 16 april 2014, 16, att åremittera ärendet vad gäller en ny politisk organisation till regionstyrelsen. Återremissen skedde enligt Kommunallagen 5:36 dvs. som en minoritetsåterremiss. Återremissen skedde med följande motivering återremiss av ärendena begärs för att ytterligare utreda förutsättningarna för bredare politiskt inflytande, ökad demokrati och ett ökat ansvarstagande framförallt i de av regionstyrelsen föreslagna utskotten, samt det av Hans Forsberg (M) framlagda. Hans Forsbergs yrkande innebar bifall till regionstyrelsens ursprungliga förslag men med den ändringen att Kungsbacka sjukhus blir en egen enhet med en egen driftnämnd samt att driftnämnden ska ha ett reglemente enligt regionstyrelsens förslag. Eftersom återremissen tar upp olika aspekter i organisationsförslaget har de motiven i återremissen beretts som två olika delar. 1. Förutsättningarna för politiskt inflytande, ökad demokrati och ansvarstagande för utskotten. Främst vad gäller utskotten inom den föreslagna regionstyrelsen. 2. Frågan om att bilda en driftnämnd med ansvar för Kungsbacka sjukhus.

3 3(6) Regionstyrelsens organisering och arbete I samband med att förslaget till politisk organisation utarbetades har ett resonemang förts vad gäller styrelsens och nämndernas interna arbete och utskottsorganisation. Som ledande organ för en komplex organisation med uppdrag som spänner över vida fält behöver regionstyrelsens uppdrag för styrning, ledning och uppföljning få en ökad uppmärksamhet. Regionstyrelsens styr-, lednings- uppföljnings- och inte minst tillsynsplikt regleras också i kommunallagen. För att följa kunna följa lagstiftarens intentioner så fanns det i samband med utarbetandet av förslaget till ny politisk organisation en dominerande uppfattning om att det i styrelsen skulle etableras en utskottsorganisation. Inriktningen är att regionstyrelsen ska ansvara för den övergripande regionala utvecklingen inklusive strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor och då måste det till en effektiv organisation inom styrelsen med utskott som har delegation och befogenheter i överenstämmelse med fastställda mål och inriktningar. Ett alternativ till en utskottsorganisation hade kunnat vara att bibehålla nuvarande ordning med en presidieberedning som bereder alla ärenden till regionstyrelsen. Nackdelen med detta system är dock att det inte går att delegera beslutsrätt till ett presidium. Inflytandet och ansvarstagandet blir också mindre eftersom ett presidium enbart består av ordförande och 1-2 vice ordförande. Både ur effektivitetsynpunkt och ur inflytandesynpunkt är därför inte någon presidieberedning att förorda. Det finns flera skäl till att regionstyrelsen ska arbeta med en flerutskottsmodell. Ett skäl är att flera utskott ger ett ökat inflytande och större engagemang bland regionstyrelsens ledamöter. Ett annat är att med en tydligt preciserad delegationsrätt så blir det ett effektivt beslutsfattande där regionstyrelsen i sin helhet får möjlighet att arbeta mer aktivt med de övergripande och långsiktiga strategiska frågorna medan utskotten har möjlighet att arbeta djupare och mer koncentrerat med de frågor som de ansvarar för. Inriktningen är också att styrelsens reglemente och delegationsordning kompletteras med en arbetsordning för styrelsen som mer uttryckligt specificerar utskottens roll. Utskotten får i regionstyrelsens förslag fyra uppdrag: a/ vara beredande till regionstyrelsen i de ärendegrupper som de har ansvar för. b/ beslutande inom specificerade ärendegrupper och på delegation från styrelsen. c/ ta initiativ. Initiativtagandet är både inför styrelsen som för uppdrag till nämnderna.

4 4(6) d/ företräda regionen och styrelsen inom utskottets verksamhetsområde Utskottens övergripande ansvar kan med uppgifterna ovan därmed sägas vara väl preciserat. Kommunallagen ger möjlighet att skapa utskott däremot så är inget beredningstvång för utskotten lagreglerat. Ett ärende behöver alltså inte passera ett utskott för att vara berett. Praktiska skäl har dock gjort att så gott som samtliga ärenden som behandlas av styrelsen har beretts i ett utskott. Hur denna beredning sker ser olika ut och olika organisationer har valt olika modeller. I styrelser som arbetar med en flerutskottsmodell så kan man antingen välja att lägga beredningsansvaret för olika ärendegrupper på de olika utskotten och att utskottets beslutsförslag går direkt till styrelsen. Andra styrelser har valt att låta ärenden som har påverkan på ekonomi, personalförsörjning och juridik även passera ett arbetsutskott/allmänt utskott/ekonomi- och styrningsutskott eller vad man väljer att kalla det för att ha kontroll att förslaget ligger i linje med organisationens samlade linje inom ekonomi, personal och juridik. En tredje variant är att låta samtliga ärenden som ska behandlas av styrelsens beredas av arbetsutskottet, oftast efter hörande av berört utskott. Utskottsorganisationen får inte innebära att regionstyrelsens samlade roll för styrning och ledning av den regionala verksamheten blir lidande. Denna roll tillsammans med styrelsens tillsynsplikt talar för att styrning, ledning och uppföljning vad gäller bland annat ekonomi och personalfrågor måste ha en samlad berednings- och beslutsprocess. Förslaget innebär därför att utskotten bereder de ärenden som de ansvarar för men att ärenden som har ekonomiska, personella och juridiska aspekter även ska bereds av arbetsutskottet inför slutbehandlingen. Arbetsutskottets uppdrag blir då inte att bereda sakinnehållet utan att bereda och yttra sig över de ekonomiska, personella och juridiska aspekterna i ärendet. Behovet av att samordna inte minst ekonomi och personalfrågor gör att det finns behov av koppling både till regionstyrelsens presidium som företräder regionstyrelsen som mot utskotten som arbetar med de konkreta verksamhetsfrågorna. Samordningen skulle i så fall ske genom att det finns ett personsamband mellan utskottens presidier och arbetsutskottet. Regionstyrelsens förslag med tre utskott uppfyller behoven av samordning och ger möjligheter till fördjupning och delegerat beslutsfattande inom utskotten samtidigt som ledning och beredning för de frågor som har verkningar på hela den regionala verksamheten hålls samlad.

5 5(6) Fler sammanträden med regionstyrelsen För att ge utrymme för en bra beredningsprocess av ärenden så är inriktningen att regionstyrelsen ska genomföra fler sammanträden under året än i dagsläget. Med hänsyn till ärendemängden kan sammanträden per år vara lämpligt. Detta ger också möjlighet till en bredare process i exempelvis budgetberedningsarbetet. Antalet ledamöter i styrelsen och utskotten Organisationsförslaget innebär att styrelsen blir 15 ledamöter med nio ersättare. Dvs. sammanlagt 24 uppdrag. Ledamöter och ersättare i utskotten utses inom regionstyrelsens ledamöter och ersättare. Utskotten föreslås få fem ledamöter och fem ersättare vardera. Med tre utskott där ett utskott har personsamband med övriga utskotts presidier innebär det att 26 utskottsuppdrag ska besättas inom styrelsen. Flerutskottsmodellen förutsätter därmed att det finns fler än ett personsamband mellan utskotten och styrelsens ledamöter/ersättare. Väljer styrelsen att utse de ordinarie ledamöterna i utskotten bland de ordinarie ledamöterna i styrelsen så innebär det att minst 10 av styrelsens 15 ledamöter innehar ett utskottsuppdrag. Det demokratiska inflytandet i beredningsprocessen kan därmed sägas vara väl uppfyllt. Driftnämndernas organisering och ansvar Inriktningen på organisationsförslaget är att det ska finnas en tydlighet i koppling till driftnämndernas ansvar och verksamhet. Helhetsansvar och en enhetlig styrning har varit utgångspunkten. Förslaget innebär därför att det finns driftnämnder för regionservice, kultur och skola, närsjukvård, psykiatrisk vård, somatisk vård samt en driftnämnd för ambulanssjukvård, medicinsk diagnostik och funktionsstöd och att det tillskapas förvaltningar som komptensmässigt överensstämmer med den politiska organisationen. Både driftnämnderna och förvaltningarna har hela Halland som ansvarsområde. Helhetsansvaret och de tydliga rollerna måste också gälla driftnämndernas styrning av förvaltningarnas verksamhet där ansvarslinjen blir ytterligare markerad. Förvaltningscheferna som ställs till driftnämndens förfogande, anställs av regionstyrelsen och uppdraget för förvaltningschefen klargörs genom ett avtal mellan styrelse och driftnämnd. Förvaltningschefen i sin tur ska ha uppdrag och rapportera till en driftnämnd. Med dessa utgångspunkter så blir det inte logiskt att ha en del av verksamheten inom somatisk vård och inom hälsa- och funktionsstöd och med en specifik driftnämnd organiserad som en geografiskt avgränsad verksamhet eftersom regionen har ansvar för hela Halland.

6 6(6) Förslag till ny politisk organisation Efter att ha berett frågan om en ny politisk organisation och där motiven till återremissen har vägts in föreslår regionstyrelsen att den nya politiska organisationen fastställs enligt bilaga. Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör Bilagor: Förslag till politisk organisation Antal ledamöter i styrelser, nämnder mm. Mall för överenskommelse mellan regionstyrelsen och driftnämnderna rörande förvaltningschef

7 Region Hallands politiska organisation Ärende 10 REGIONFULLMÄKTIGE Regionstyrelsen Arbetsutskott Revisorer Valberedning Hälso- och sjukvårdsutskott Tillväxtutskott Patientnämnden Hjälpmedelsnämnden Planeringsberedning Kommunberedning DN Hallands sjukhus DN Hälsa och funktionsstöd Laholmsnämnden Halmstadnämnden Hallandstrafiken AB Teater Halland AB dialogmöten DN Närsjukvård DN Psykiatri Hyltenämnden Falkenbergsnämnden Hallands Kulturhistoriska museum AB DN Regionservice DN Kultur- och skola Varbergsnämnden Kungsbackanämnden Hallands konstmuseum AB

8 Antal ledamöter i styrelsen/nämnder/utskott. Nämnd/styrelse/utskott Ledamöter ersättare RF Revisorer 5 - RF valberedning 1 ledamot/parti - Patientnämnden Regionstyrelsen 15 9 RS arbetsutskott * RS hälso-och 5 5 * sjukvårdsutskott RS Tillväxtutskott 5 5 5* RS Skogsegendomsdelegation Tillväxtutskottet - DN Hallands sjukhus 13 5 DN Hallands sjukhus AU 5 5* DN Hälsa- och funktionsstöd 9 3 Au 3 3* DN Närsjukvård 9 3 Au 3 3* DN Psykiatri 9 3 Au 3 3* DN Regionservice 9 3 Au 3 3* DN Kultur- och skola 7 3 Au 3 3* Lokala nämnderna 7 - Presidium 2-6 Hallandstrafiken AB Hallands konstmuseum AB Hallands konsthistoriska museum AB Teater Halland AB 3 - kommunberedningen Övriga ledamöter 6+6 väljs av respektive kommun 2 * I samtliga AU gäller att ersättare tjänstgör och har närvarorätt endast då ordinarie ledamot är frånvarande. 3 Ordföranden och vice ordföranden i verksamhetsutskotten inom RS är ledamöter i arbetsutskottet. Övrig ledamot väljs ur de andra utskotten/styrelsen 4 Ordföranden i arbetsutskottet är även ordförande i tillväxtutskottet 5 Ordföranden i tillväxtutskottet är även ordförande i arbetsutskottet 6 Vid frånvaro har lokal nämnd möjlighet att utse ersättare till specifikt möte 7 Personunion mellan regionstyrelsen och Hallandstrafikens presidium 8 Övriga två ledamöter väljs av Halmstads kommun 9 Övriga två ledamöter väljs av Varbergs kommun 10 2 ledamöter från hälso- och sjukvårdsutskottet och 2 ledamöter från tillväxtutskottet

9 ÖVERENSKOMMELSE RÖRANDE FÖRVALTNINGSCHEF Mellan Regionstyrelsen och Driftnämnden xx, härefter benämnd Nämnden, har träffats följande överenskommelse avseende förvaltningschef. 1. Bakgrund Respektive nämnd ansvarar för att respektive förvaltnings verksamhet bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. För att nämnderna ska kunna fullfölja sitt uppdrag krävs att respektive förvaltning har en förvaltningschef som är underställd respektive nämnd. Genom regionstyrelsens försorg ställs en förvaltningschef till förfogande för Nämnden på viss tid. Förvaltningscheferna utgör för regionen en strategisk resurs. 2. Förvaltningschef X X underställs Nämnden i egenskap av förvaltningschef för xxx för tiden 20xx-xx-xx 20xx-xx-xx. Anställningsmyndighet är Regionstyrelsen medan Nämnden har det ekonomiska ansvaret för förvaltningschefen under den tid som denne är underställd Nämnden. 3. Förvaltningschefens uppdrag Förvaltningschefen ska leda förvaltningen och har det övergripande ansvaret för förvaltningens verksamhet. Förvaltningschefen ska bistå och stödja Nämndens arbete. I Instruktion för förvaltningschef framgår närmare förvaltningschefens ansvar och uppdrag. 4. Bisyssla Definition av bisyssla Det som förvaltningschefen tillfälligt eller varaktig ägnar sig åt vid sidan av sin anställning och som inte kan hänföras till privatlivet. Det kan innebära en annan anställning, utöva annat uppdrag eller bedriva egen verksamhet vid sidan av sitt ordinarie arbete. Det saknar betydelse om bisysslan ger ekonomisk ersättning eller inte. Även extra arbete för huvudarbetsgivaren eller annan myndighet kan vara bisyssla i vissa fall. Redovisning av bisysslor Förvaltningschefen ska löpande informera arbetsgivaren om sina eventuella bisysslor. Förbud mot bisyssla Arbetsgivaren kan förbjuda förvaltningschefen att utföra förtroendeskadlig bisyssla. Vidare kan arbetsgivaren ålägga förvaltningschefen att helt eller delvis upphöra med arbetshindrande bisyssla. 5. Förvaltningschefens lön och övriga förmåner Förvaltningschefens lön och övriga förmåner fastställs av Regionstyrelsen. Nämnden ska inför varje lönerevision tillse att regionstyrelsen har ett fullgott underlag för att kunna bedöma förvaltningschefens prestation. 1

10 6. Upphörande av uppdraget i förtid I anställningsavtalet med förvaltningschefen finns det angivet hur det avtalet ska sägas upp. För det fall Nämnden inte längre vill ianspråkta förvaltningschefens tjänster så ska Nämnden inleda samråd med Regionstyrelsen för att inhämta samtycke innan nämnden vidtar följande obligatoriska åtgärder: Nämnden ska på ett tydligt sätt underrätta förvaltningschefen om de brister de anser att förvaltningschefen har och vad som ska åtgärdas. Detta ska skriftligen dokumenteras. Har förvaltningschefen inte inom två månader från dag för Nämndens underrättelse efterkommit Nämndens önskemål ska Nämnden fatta beslut om huruvida Nämnden ska begära att detta avtal ska upphöra eller inte. Fattar Nämnden inte ett sådant beslut inom tre månader från underrättelse, ska förvaltningschefen anses ha efterkommit Nämndens önskemål. 7. Upphörande av uppdraget på begäran av regionstyrelsen Om regionstyrelsen begär att förvaltningschefens uppdrag ska upphöra innan överenskommen tid kan så ske, under förutsättning att Nämnden godkänner detta. 8. Förvaltningschefens kompetensutveckling Förvaltningschefen ska ges möjlighet till kompetensutveckling. Det bör ske genom att en plan för kompetensutveckling tas fram. Planen bör följas upp och revideras årligen. Ansvaret för kompetensutveckling åvilar Regionstyrelsen. Detta avtal har upprättats i två exemplar, varav parterna tagit var sitt. Halmstad 20xx- Halmstad 20xx- Regionstyrelsen Driftnämnden xx 2

Ny politisk organisation

Ny politisk organisation Ny politisk organisation Förslag till beslut Regionfullmäktige fastställer föreslagen politisk organisationen för Region Halland Regionfullmäktige antar - arbetsordning för regionfullmäktige med ikraftträdande

Läs mer

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH)

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) 5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) Ärendet I samband med regionfullmäktiges beslut rörande ny politisk organisation gavs regionstyrelsen i uppdrag

Läs mer

Arbetsordning och delegationsordning

Arbetsordning och delegationsordning Ärende 31 RS 2015-01-07 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Staben Regionkontoret 2014-12-15 RS140163 Staffan Johansson, kanslichef kansliavdelningen REGIONSTYRELSEN Arbetsordning och delegationsordning

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-02 RS140163, regionfullmäktige, Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

77 Politisk organisation

77 Politisk organisation Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-04-04 77 Politisk organisation 2019-2022 RS180258 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att fastställa den övergripande

Läs mer

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen:

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen: Reglemente för driftsnämnd underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen Beslutat av landstingsfullmäktige den 29 mars 2010, 27 och regionfullmäktige den 26 september 2011, 88. Utöver vad som föreskrivs i

Läs mer

Reglemente för Krisledningsnämnden

Reglemente för Krisledningsnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från: 15 mars 2016 Antagen: KF 7/2016 Reglemente för Krisledningsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och

Läs mer

Reglemente för Västra Götalandsregionens kommitté för mänskliga rättigheter

Reglemente för Västra Götalandsregionens kommitté för mänskliga rättigheter 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för Västra Götalandsregionens kommitté för mänskliga rättigheter Dokumentet

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Ändringar enligt RF 171/14 har införts. Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Utöver detta reglemente

Läs mer

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2

Reglemente. Socialnämnden. Gäller fr.o.m Antaget av kommunfullmäktige /2010:2 Reglemente Socialnämnden Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-20 25/2010:2 Reviderad av kommunfullmäktige datum 2013-12-16 81 Innehållsförteckning Verksamhet... 1 Verksamhetsområde...

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Hjälpmedelsnämndens reglemente

Hjälpmedelsnämndens reglemente 01054 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Staben 2014-03-13 RS140163 Staffan Johansson, kanslichef Kansliavdelningen Regionstyrelsen Hjälpmedelsnämndens reglemente Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 Arbetsutskottets förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige att avslå motionen.

Läs mer

Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen

Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen Regionstyrelsens organisation och övergripande uppgifter

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 136 Dnr KS/2017:248 Uppdragsbeskrivning kommundirektör Bakgrund Från år 2018-01-01 ska Sveriges nya kommunallag träda

Läs mer

Arvodesreglemente för förtroendevalda

Arvodesreglemente för förtroendevalda 01054 1(12) Datum [20xx-xx-xx] Diarienummer RS180559 Arvodesreglemente för förtroendevalda Beslutat av Regionfullmäktige den 20 juni 2018 45, reviderat av Regionfullmäktige den 12 december 2018 Tillämpningsområde

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 4 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2017-04-24, 42 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för utbildningsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Utbildningsnämndens verksamhetsområde 1 Nämnden ansvarar för det

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente Omsorgsnämnden Kommunfullmäktige 2018-11-22 140 Dnr KA 2018/000958 Sid 1/7 Reglemente för omsorgsnämnden Utöver vad som föreskrivs om kommunal nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige: 60/2015-06-22 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen för nämnder och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente. UTBILDNINGSNÄMNDENS

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer

Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Reglemente för kommunstyrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser och arbetsformer Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28, 39 Gäller fr o m 2015-07-01 Styrelsens och nämndernas gemensamma bestämmelser

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-05-05 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 5 maj 2015 klockan 09.00-14.00 Plats: Konferensrum Showroom, Hjälpmedelscentrum, Kistingevägen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 3 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS UPPGIFTER Ansvarsområde 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

175 Redovisning av pågående motioner november 2017

175 Redovisning av pågående motioner november 2017 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 175 Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Reglemente för Vård- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-29 Sidan 2 av 6 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMND Antaget av kommunfullmäktige 19 januari 2004, senast reviderad KF 26 september

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29106 Dnr KS/2018:370-002 2018-08-07 1/2 för kommundirektören i Strängnäs kommun Förslag till beslut beslutar att 1. anta instruktion för

Läs mer

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland 1(2) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Bengt Widgren, FoUU-chef Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130446 Regionfullmäktige Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-26 Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER Uppgifter

Läs mer

Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315

Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-29 Regionfullmäktige 85 Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315 Beslut Regionfullmäktige beslutar att I ärendet yttrar sig Mats Eriksson (M). Ärendet

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Antagen av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-04-20 42 för socialnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges i lag eller annan författning. Nämnden ska följa

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

8 Uppföljning av intern kontrollplan för regionstyrelsen samt återrapportering av nämndernas interna kontrollplaner RS150150

8 Uppföljning av intern kontrollplan för regionstyrelsen samt återrapportering av nämndernas interna kontrollplaner RS150150 8 Uppföljning av intern kontrollplan för regionstyrelsen samt återrapportering av nämndernas interna kontrollplaner RS150150 Ärendet En utvärdering av regionstyrelsens internkontrollplan för 2015 har gjorts.

Läs mer

Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin

Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för nämnden för Hälsan och Stressmedicin Dokumentet består av tre delar.

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden REGLEMENTE Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 240/2014 Beteckning 14/710-003 1(8) MBLAFS 2014:10 Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden Antagen av kommunfullmäktige den 16 december 2014 240 och gäller

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN Antaget av: kommunfullmäktige 2019-06-24, 84 Gäller från: 2019-07-01 Ansvarig: Utbildningschef Revideras: Vid behov Ersätter: av kommunfullmäktige fastställt reglemente 2018-01-29, 4 REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGS-

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Arbetsordning för nämnder och styrelser

Arbetsordning för nämnder och styrelser Reglemente för Hylte kommun Arbetsordning för nämnder och styrelser Sammansättning 1 Kommunstyrelse 11 ledamöter och 11 ersättare Omsorgsnämnd 7 ledamöter och 7 ersättare Barn- och ungdomsnämnd 7 ledamöter

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 6 1 (6) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-12 105 Utöver vad som stadgas i kommunallagen ska följande reglemente gälla för socialnämnden. Organisation

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN OLOFSTRÖMS KOMMUN 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 1995-03-06, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 1998-05-04, 27 Reviderat av kommunfullmäktige 2000-10-02, 90 Reviderat av

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Reglemente för utbildningsnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2003-12-15 106. Senast reviderat 2016-09-12 131 1. Övergripande uppgifter Utbildningsnämnden ska: - fullgöra kommunens uppgifter enligt

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING A 11 1(6) Gäller från Diarienummer 2011-08-29 2011/577 Antagen: kommunfullmäktige 2005-10-30 154 och ändrad senast 2011-08-29 72 (ersätter: KF 2011-03-28 20) Reglemente för

Läs mer

26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336

26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336 26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336 Ärende Vid möte den 21 augusti 2015 med ledande politiker från Region Kronoberg, Landstinget Blekinge, Region Blekinge, Landstinget i Kalmar län, Regionförbundet

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN 1 (6) AKK2014/90-55 REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN BERGSLAGEN Antaget av kommunfullmäktige i Hällefors 2016-06-28 Antaget av kommunfullmäktige i Lindesberg 2016-06-21 Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

De förtroendevalda revisorerna är oberoende och granskar på regionfullmäktiges uppdrag verksamheten i nämnder, styrelser och beredningar.

De förtroendevalda revisorerna är oberoende och granskar på regionfullmäktiges uppdrag verksamheten i nämnder, styrelser och beredningar. 1 (8) Reglemente Diarienummer: REV 57-2016 Västra Götalandsregionen Fastställd av regionfullmäktige den 19 september 2017, 118 Reglemente för revisorskollegiet Under de år då val av fullmäktige har förrättats

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden SID 1/5 Reglemente för socialnämnden Fastställd av kommunfullmäktige 1991-12-16 129, senast reviderat 2016-09-12 131 Förutom det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta

Läs mer

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden

Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Reglemente för barn- och ungdomsnämnden Faställt av kommunfullmäktige 2002-04-22 17. Senast reviderat 133 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1.

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 27 Den 2010-12-20 Kommunfullmäktige 2010-12-20 7 Kommunstyrelsen 2010-12-20 3 Kf 27 Ks 193 Dnr 2010.279 003 Reglementen familj- och

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 2 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden i Ljungby kommun Utöver det som står skrivet om

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde.

5 Nämnderna är personuppgiftsansvariga för de register och andra behandlingar av personuppgifter som sker inom respektive verksamhetsområde. ALLMÄNT NÄMNDREGLEMENTE För styrelsen och nämnderna gemensamma bestämmelser 1 Detta reglemente gäller för Kommunstyrelsen, Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden samt Kultur- och tekniknämnden. Med

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från : 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Författningssamling Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och dess verksamhet

Läs mer

Regler för politiska lärlingar i Region Örebro län. Beslutade i regionfullmäktige

Regler för politiska lärlingar i Region Örebro län. Beslutade i regionfullmäktige Regler för politiska lärlingar i Region Örebro län Beslutade i regionfullmäktige 2017-10-31 Regler för politiska lärlingar i Region Örebro län Beslutade i regionfullmäktige 2017-10-31 1. Regler för politiska

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. arbetsmarknadsnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2017-02-16 18 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 april 2017 tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE 2 1 Sammanfattning: I Håbo kommun finns ett kommunalråd och ett oppositionsråd samt gruppledare för respektive

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 9 1 (6) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-12 103 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-10-30 149 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-11-27

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2008-05-26 359. Reviderad av kommunfullmäktige 2013-04- 29 120. Barn- och utbildningsnämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Kultur i Väst

Reglemente för styrelsen för Kultur i Väst 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för styrelsen för Kultur i Väst Dokumentet består av tre delar. Först

Läs mer

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015.

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten. Nämnden utövar också ledningen av den

Läs mer

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och

Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och REGLEMENTE 1(9) Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentnamn Allmänt reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Kanslichef Författningsstöd

Läs mer

Socialnämnden är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen.

Socialnämnden är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen. REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2013-12-16 263 SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten och vad som i lag sägs om socialnämnd.

Läs mer

Samverkansnämnden personal. Tranemo kommun och Svenljunga kommun. Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo

Samverkansnämnden personal. Tranemo kommun och Svenljunga kommun. Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo REGLEMENTE Samverkansnämnden personal Tranemo kommun och Svenljunga kommun Reglementet antogs 2014-12-15, 163 av kommunfullmäktige i Tranemo Reglementet antogs 2014-12-15, 150 av kommunfullmäktige i Svenljunga

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN KFS 102 revision 00 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: Övergripande uppgifter 1.

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Upprättad: 2014-04-08 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-04-28, 52 Kontaktperson: André Enarsson Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En

Läs mer

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare Malmö stad Kommunstyrelsens ordförande Malmö 2018-12-18 Till kommunfullmäktige i Malmö Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare I det följande lämnas förslag till utformning av

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för socialnämnden Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för socialnämnden Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för socialnämnden 2019-2022 program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 213 Ansvarig:

Läs mer

Reglemente. Reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Kungsbacka kommun

Reglemente. Reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Kungsbacka kommun Sida 1/12 Reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Kungsbacka kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) eller i annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente för kommunstyrelsen

Läs mer

Fastställande av arbetsordningar och reglementen

Fastställande av arbetsordningar och reglementen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-08-20 Diarienummer 170648 Landstingsstyrelsen Fastställande av arbetsordningar och reglementen Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören Kommunledningsförvaltningen 1(5) Instruktion för kommundirektören Dokumenttyp Riktlinje Beslutsinstans KsAu Dokumentet gäller Tills vidare Dokument-ID Dokumentansvarig Kommundirektören för beslut 2018-06-26

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN KFS 074 revision 03 REGLEMENTE ANTAGEN: 2014-12-15 Gäller från och med: 2015-01-01 Ersätter: 431/2008,- 495/2007,- 369/2004,-

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunstyrelsen 2017-12-20, 248 Kommundirektörsinstruktion 2017-12-20 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Rollfördelning... 1 2.1 Förtroendevalda

Läs mer

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN

Skellefteå kommun (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN Skellefteå kommun 2015-10-02 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH GRUNDSKOLENÄMNDEN 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom inom verksamheterna förskola, fritidshem,

Läs mer

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman LEDNING OCH ORGANISATION 1 (5) 1. REGIONDIREKTÖRENS ANSVAR OCH UPPGIFTER 1.1 Uppdragsgivare Regiondirektören tillsätts och avvecklas av regionstyrelsen efter beredning av regionstyrelsens presidium. Regiondirektören

Läs mer

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 1 C 1 (6) REGLEMENTE FÖR VALNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2017-11-27 179 Utöver vad som stadgas i kommunallagen ska följande reglemente gälla för valnämnden. Organisation

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden. Reglemente för Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Reglemente för Överförmyndarnämnden Innehåll Överförmyndarnämndens uppdrag och verksamhet...3 1 Allmänt om överförmyndarnämndens uppgifter...3 2 Ansvarsområde...3 3 Samverkan och samverkansområden...3

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden Utgivare: Kommunledningsförvaltningen, Kansliavdelningen Gäller från: 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Senast reviderad: KF 115/2017, KF 95/2018 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (2017:725)

Läs mer

2015-03-30 REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. 2 Nämnden åligger särskilt

2015-03-30 REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. 2 Nämnden åligger särskilt 2015-03-30 REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2004-01-19, 10 reviderad KF 2007-09- 24, 87, 2007-12-10, 142, 2011-02-21 34, 2015-03-30 65. Utöver det som föreskrivs om

Läs mer

7 Politisk beredningsgrupp RS170377

7 Politisk beredningsgrupp RS170377 7 Politisk beredningsgrupp RS170377 Ärendet För att koordinera och gemensamt kunna bereda frågor som rör genomförandet av hälso- och sjukvårdsstrategin samt för att möta behovet av en systemförändring

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom områdena för kultur, idrott och fritid.

Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom områdena för kultur, idrott och fritid. REGLEMENTE FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2013-03-25 94 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS UPPGIFTER 1 Kultur- och fritidsnämnden har till uppgift att svara för verksamheter inom

Läs mer

Reglemente för servicenämnden

Reglemente för servicenämnden 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för servicenämnden Dokumentet består av tre delar. Först en allmän översiktlig

Läs mer

Reglemente för nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Reglemente för nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Reglemente för nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-17 177 1 Nämndens uppgifter Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen har

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun

Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun Reglemente för socialnämnden i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Reglemente Diarienummer: Beslutande: 22/2015 (SN) 113/2015 (KF) Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet

Läs mer

Arvodesreglemente för förtroendevalda

Arvodesreglemente för förtroendevalda 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret Staben 2014-05-08 RS140163 Staffan Johansson, kanslichef kansliavdelningen Regionstyrelsen Arvodesreglemente för förtroendevalda Förslag till beslut

Läs mer

Reglemente Fritids- och kulturnämnden

Reglemente Fritids- och kulturnämnden Reglemente Fritids- och kulturnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Reglemente fritids- och Reglemente Kf 2017-06-19, 108 Kommunfullmäktige kulturnämnden REGLEMENTE FÖR FRITIDS- OCH

Läs mer