Carl Eric Stålberg Styrelseordförande i Swedbank sedan 2003.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Carl Eric Stålberg Styrelseordförande i Swedbank sedan 2003."

Transkript

1 Carl Eric Stålberg Styrelseordförande i Swedbank sedan Om tuffa tider: Efter regn kommer sol. Frågan är hur stort paraply man behöver Carl Eric Stålberg är född i Eskilstuna Han utbildade sig till civilekonom och arbetade i familjeföretaget började han i Sparbanksrörelsen, där han haft en rad olika befattningar utnämndes han till chef för Gävleborgs Sparbank och blev därmed branschens då yngste vd. Han slutade i banken 1995, som ekonomi- och finansdirektör, efter genomförd börsintroduktion. Mellan 1996 och 2002 var han vd på JM AB. Carl Eric Stålberg är vice ordförande i European Savings Banks Group (ESBG) och Internationella Skidförbundet (FIS) samt ordförande i Centrum för bank och finans (CEFIN) på KTH och Sweden-Japan Foundation samt ledamot i Finansmarknadsrådet och Svenska handelskamrarna i UK och New York. Cecilia Hermansson Chefekonom på Swedbank. Om tuffa tider: Om det blåser hårt kan man antingen vända ryggen till eller bygga sig en väderkvarn. (kinesiskt ordspråk) Cecilia Hermansson är född 1962 i Upplands Väsby. Hon studerade till civilekonom, med inriktning på nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon inledde sin karriär som makroekonom på Sidas utredningssekretariat och svenska ambassaden i Nairobi. Därefter arbetade hon på Finansdepartementet. Våren 1999 kom hon till Swedbank och efter några år som prognoschef tog hon över som bankens chefekonom i augusti i fjol. Vid sidan av arbetet på Swedbank forskar hon på Centrum för Bank och Finans på KTH. Stefan Edman Biolog, debattör, författare och teknologie hedersdoktor vid Chalmers. Om tuffa tider: Finanskrisen ger världen ett historiskt tillfälle att designa en ny grön logik i marknaden, med spännande teknik, smarta hållbara affärsidéer och en grandios roll för Den Framsynta Banken! Stefan Edman är född Han har skrivit drygt 35 böcker om miljövård och ekologi och hans författarskap har bland annat belönats med Årets väckarklocka 1997 och Harry Martinson-priset utsågs Stefan Edman till Årets Kommunikatör av tidningen Populär Kommunikation för sina ihärdiga insatser att till beslutsfattare och allmänhet sprida kunskap i klimatfrågan och framkalla tilltron till mänsklighetens förmåga att vända trenden. Innan Stefan Edman började skriva böcker arbetade han i närmare 20 år som lärare i ekologi. Han har också varit miljlörådgivare åt Göran Persson och generalsekreterare i Oljekommissionen.

2 11 Per-Olof Eriksson En svensk näringslivsprofil och ett styrelseproffs. Om tuffa tider: Tuffa tider ska förberedas i goda tider. Har man inte gjort det, så gäller det att satsa på överlevnad för de bitar som är långsiktigt hållbara. Per-Olof Eriksson är född 1938 strax utanför Borås. Han är civilingenjör i teknisk fysik och teknologie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Per-Olof Eriksson har varit vd för Seco Tools AB, koncernchef i Sandvik och har bland annat suttit i styrelserna för Volvo, Assa Abloy, Custos, Handelsbanken, Sandvik, Skanska, SKF, Preem Petroleum och SSAB. Han är även ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Per-Olof Eriksson är motståndare till den uppfattning som hävdar att det är den av människor producerade koldioxiden som utgör det största hotet mot vår miljö. Han menar att klimatvariationerna domineras av andra faktorer. VÅRT EKONOMISKA LÄGE 2009 Pontus Braunerhjelm Vd för forskningsinstitutet Forum för Småföretagsforskning, huvudsekreterare i Globaliseringsrådet och professor på Kungliga Tekniska Högskolan. Om tuffa tider: When the going gets tough the tough gets going. Pontus Braunerhjelm är född 1953 i Eskilstuna. Efter juridik- och ekonomistudier i Stockholm disputerade han 1994 i nationalekonomi vid The Graduate Institute of International Studies i Genève. Han startade sin karriär som forskare vid Industriens Utredningsinstitut (nuvarande Institutet för Näringslivsforskning) där han blev vice vd i mitten på 1990-talet. Den positionen hade han också på SNS, där han även var forskningsledare. Pontus Braunerhjelm har en rad vetenskapliga artiklar bakom sig och är författare till böckerna Sista fracken inga fickor har filantropi och ekonomisk tillväxt (2004), Det svenska miraklet i repris? (2006) och Cluster Genesis (2006). Lena Westerlund Chefekonom på LO sedan december Om tuffa tider: Det är bara att bryta ihop och komma igen. Lena Westerlund är född 1963 i Vännäs några mil från Umeå. Hon har studerat internationell ekonomi vid Göteborgs universitet och har bott fyra år i Zimbabwe, där hon bl a arbetade för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Hon har varit på LO sedan 1995, med avbrott för ett par år som sakkunnig på finansdepartementet under Erik Åsbrink och Bosse Ringholm.

3 Maria Wetterstrand Språkrör för Miljöpartiet de Gröna sedan 2002 och riksdagsledamot. Om tuffa tider: Många saker som känns jobbiga på kvällen känns mycket mindre jobbiga dagen efter. Så om jag sover ordentligt på natten så känns det säkert bättre imorgon. Maria Wetterstrand är född 1973 i Eskilstuna och blev medlem i Miljöpartiet i femtonårsåldern. Mellan 1996 och 1999 var hon språkrör för Grön Ungdom. I slutet på 1990-talet var hon också kommunpolitiskt aktiv i Göteborg, som ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i konsumentnämnden. Maria Wetterstrand har en magisterexamen i biologi från Göteborgs universitet och har gått en ettårig dramautbildning. Karl-Henrik Robèrt Cancerläkare och en frontfigur i den världsomspännande rörelsen kring social och ekologisk hållbarhet. Om tuffa tider: Det råder en allmän missuppfattning att världen är icke-hållbar på grund av girighet och dumhet. Men de flesta ledare som fattar icke-hållbara beslut är både bussiga och intelligenta. Det är nu dags att sluta tala om etik och moral i ett vi-mot-dom-perspektiv. Den viktiga frågan är istället: Hur skaffar man sig kompetensen? tog Karl-Henrik Robèrt initiativet till nätverket Det Naturliga Steget, vars uppgift är att definiera villkoren för en hållbar utveckling och sprida kunskap om dem genom forskning, utbildning och rådgivning. Karl-Henrik Robèrt har fått flera utmärkelser, både för sina insatser inom cell- och cancerforskningen och för sin forskning kring hållbarhet. År 2000 mottog han t ex The Blue Planet Prize, som brukar kallas miljöns Nobelpris. Karl-Henrik Robèrt är född Michael G:son Löw Koncernchef och vd för Preem AB som är störst i Norden på oljeraffinering. Om tuffa tider: Tuffa tider skapar möjligheter, samtidigt som hög framtidstro, en stark vision kopplat med tydliga mål ger oss energin och redskapen att förverkliga dem. Vi får aldrig glömma att framtiden är vår viktigaste marknad. Bland Preems strategiska mål står att producera renare och mer miljövänliga bränslen. Michael G:son Löw har arbetat i över 27 år för det amerikanska oljebolaget Conoco, varav 16 år internationellt i ledande positioner i USA, Asien och Europa. Sedan 2003 är han koncernchef på Preem AB. Michael G:son Löw är dessutom ledamot i IVA och ingår i styrgruppen för IVA-projektet Vägval energi. Michael G:son Löw är född 1951 och utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm, Columbia University i New York och London Business School.

4 13 Michael Wolf Vd och koncernchef på Swedbank sedan 1 mars Om tuffa tider: Individuellt mod och ledarskap är viktigt när det råder kollektiv feghet Michael Wolf kommer närmast från posten som vd på Intrum Justitia, där han har varit sedan Innan dess var han verksam inom Skandia-koncernen, bland annat som finansdirektör och vd för Skandia Tyskland samt på SEB. Civilekonom Michael Wolf är född 1963 och bor i Saltsjöbaden utanför Stockholm. VÅRT EKONOMISKA LÄGE 2009 Maud Olofsson Näringsminister, vice statsminister och partiledare för Centerpartiet. Maud Olofsson är född 1955 i Ångermanland i en familj med starka band till centerpartiet före detta partiledaren och statsministern Thorbjörn Fälldin var en nära vän till familjen gick hon med i centerns ungdomsförbund. Hon var politiskt sakkunnig hos Börje Hörnlund i Carl Bildts regering, År 2001 valdes hon till partiledare för centerpartiet, efter en tid på Länsstyrelsen och Hushållningssällskapet. Hennes hem i Högfors i Västerbotten blev riksbekant som platsen för den borgerliga Alliansens tillblivelse Lennart Ohlstenius Ordförande i Sparbankernas Riksförbund. Om tuffa tider: Jag ser möjligheter i förändringar även i tuffa situationer Lennart Ohlstenius är född Han utbildade sig till socionom i Lund och arbetade sedan på sin farfars begravningsbyrå. Det fanns planer på att han skulle ta över firman, men så blev det aldrig. Istället blev det en lång karriär inom VM-data, med olika chefs- och vd-uppdrag. Han avslutade karriären på konsultföretaget som affärschef för Health Care valdes Lennart Ohlstenius in i Kristianstads Sparbanks styrelse och blev dess ordförande fyra år senare medverkade han i en uppmärksammad strukturrapport, där han konstaterar att kraven på banker kommer att öka dramatiskt i framtiden. Han beskriver varför och varifrån kraven kommer. Lennart Ohlstenius blev Ordförande i Sparbankernas Riksförbund i juni 2008.

5 Swedbank och Sparbankernas Företagarpris Swedbank och Sparbankernas Företagarpris är tänkt att vara en inspirationskälla för landets företagare. Med priset vill vi lyfta fram förebilder som på sikt kan öka företagandet i Sverige. Priset belönar företagarens visioner, drivkraft, idérikedom och ledarskap. Vinnaren ska också kunna påvisa en uthållig tillväxt och resultatförbättring i verksamheten. Kandidaterna tas fram genom ett landsomfattande nomineringsförfarande. Bland de nominerade utses slutligen fem finalister. Vinnaren 2008 Förra året gick priset till Richard Båge och Rustan Panday på MediaPlanet AB. MediaPlanet utvecklar och producerar skräddarsydda tematidningar som distribueras i dags- och kvällspress. Företaget har på kort tid etablerat sig i många länder och har strategiskt viktiga kontor i London och New York. Så här löd juryns motivering: Att upptäcka en oexploaterad nisch i en mogen mediamarknad i kombination med ett motiverande ledarskap och enorm drivkraft, har de på fem år byggt upp framgångsrik verksamhet i 17 länder. En kombination av kraftfull verksamhetstillväxt, snabb internationell expansion och god lönsamhet ger potential för ett globalt segertåg.

Kvinnligt och manligt ledarskap i arbetslivet

Kvinnligt och manligt ledarskap i arbetslivet Kvinnligt och manligt ledarskap i arbetslivet Vad är ledarskap? De unga angriper det och de äldre längtar efter det. Föräldrarna har förlorat det och polisen söker det. Experter säger sig ha det och konstnärer

Läs mer

guidenchefer kräv Byt jobb lite oftare Calle Leinar, VD på TRR Trygghetsrådet Kompetensutveckling

guidenchefer kräv Byt jobb lite oftare Calle Leinar, VD på TRR Trygghetsrådet Kompetensutveckling guidenchefer kräv tema: kompetensutveckling Kompetensutveckling räknas inte som en investering Christina Håkansson ekonom vid Stockholms universitet. Se sid 12 utbildning Arbetsgivare som prioriterar bort

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET DEN FRAMTIDA CIVILEKONOMEN

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET DEN FRAMTIDA CIVILEKONOMEN ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS September 2011 No. 3 / Febr. 08 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus Nr. 1 DEN FRAMTIDA CIVILEKONOMEN 3TIPS FOTO: (BARBRO

Läs mer

Hattresan en berättelse och 25 förslag

Hattresan en berättelse och 25 förslag Hattresan en berättelse och 25 förslag Hattresan - från Ramvi Så var det äntligen dags för Hattresan, att få ge mig ut i Centersverige, möta intresserade medlemmar och diskutera mina tankar om hur en varm,

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer

Näringspolitisk. strategi. Vi ser möjligheterna som utvecklar Sverige

Näringspolitisk. strategi. Vi ser möjligheterna som utvecklar Sverige Näringspolitisk strategi Vi ser möjligheterna som utvecklar Sverige VI SER MÖJLIGHETERNA SOM UTVECKLAR SVERIGE Det är svårt att överskatta ingenjörernas roll för välstånd och utveckling i Sverige. Från

Läs mer

H Å L L B A R U T V E C K L I N G

H Å L L B A R U T V E C K L I N G S W E D I S H E C O N O M I C F O R U M R E P O R T 2 0 0 9 E N T R E P R E N Ö R S K A P O C H I N N O V A T I O N E R F Ö R H Å L L B A R U T V E C K L I N G P O L I C Y S A M M A N F A T T N I N G S

Läs mer

PÅ RESAN TILL MÅLET ATT KOMMA FRAM ÄR BARA BÖRJAN

PÅ RESAN TILL MÅLET ATT KOMMA FRAM ÄR BARA BÖRJAN ATT KOMMA FRAM TILL MÅLET ÄR BARA BÖRJAN PÅ RESAN EN ANTOLOGI OM HUR FLYGET TOG SVERIGE UT I VÄRLDEN OCH HUR RESANDET HÄNGER IHOP MED FRAMTIDENS JOBB, VÄLSTÅND OCH VÄLFÄRD VARFÖR DENNA ANTOLOGI? Snabba,

Läs mer

HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget

HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget En kundtidning från HRM Affärsutveckling 2 oktober 2009 HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget Det fanns ett behov av coaching hos cheferna Ulrika Frisk,

Läs mer

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost OM sveriges största eu-projekt inom stadsutveckling > Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost Utveckling Nordost satsar på nya jobb, fler mötesplatser

Läs mer

BELÖNING OCH MOTIVATION. Kort om Anna-Lena Strid och Drive Management

BELÖNING OCH MOTIVATION. Kort om Anna-Lena Strid och Drive Management TEMA BELÖNING OCH MOTIVATION JEANETTE FAGERHALL INTERVJUAR ANNA-LENA STRID, VD PÅ DRI Företagen är fast i b Men forskarna är överens om att det är helt Anna-Lena Strid, VD på Drive Management TIPS! Forskaren

Läs mer

Vår tid är nu tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen

Vår tid är nu tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen Studieplan till Vår tid är nu tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen sid X Innehåll Inledning... sid 3-4 Träff 1 Jobbpolitiken... sid 5 Träff 2 Tekniken finns... sid 6 Träff 3 Dina värderingar... sid

Läs mer

Vi antar utmaningen. Är du också med?

Vi antar utmaningen. Är du också med? Hela bilagan Hela bilagan är en är annons en annons från Volvo från Volvo Lastvagnar, Lastvagnar, Preem, Preem, Chalmers, Vägverket Vägverket och Schenker och Schenker Vi antar utmaningen. Är du också

Läs mer

DAGS ATT TA TILLVARA DE ÄLDRES KUNSKAP

DAGS ATT TA TILLVARA DE ÄLDRES KUNSKAP Tema: Ledarskap/ medarbetarskap Nr 4 2014 Nyheter från Sirius finns också på www.industrisirius.se Hög tid att boka Kompetensforum Diskussionsämne på Kompetensforum Tidiga attityder följer oss genom livet

Läs mer

handelskammartidningen

handelskammartidningen vinnare av guldbladet 2013 handelskammartidningen 01 2014 EN TIDNING OM HUVUDSTADSREGIONEN stockholm-uppsala bygg ett till stockholm lösningen på bostadskrisen: lätta på restriktionerna så ska arlanda

Läs mer

Handlingsplaner med handlingskraft! Så skapar vi världens bästa skola! En som gör! Kattdagis eller idoljuryn? Ta barnens framtidsplaner på allvar!

Handlingsplaner med handlingskraft! Så skapar vi världens bästa skola! En som gör! Kattdagis eller idoljuryn? Ta barnens framtidsplaner på allvar! December 2007 kap 1. Entreprenör - en som gör! En som gör! Så skapar vi världens bästa skola! Läs mer om entreprenörskap i skolan på www.uestockholm.se Sveriges framtid och konkurrenskraft är beroende

Läs mer

Den hållbara staden år 2030

Den hållbara staden år 2030 Den hållbara staden år 2030 Sex röster om framtidens städer Hur ska framtidens stad skapas och hur ser vägen dit ut? I denna skrift har vi låtit sex olika aktörer ge sin syn på den hållbara staden år 2030.

Läs mer

perspektiv Forskningspolitiskt nyhetsbrev från Nationella sekretariatet för genusforskning med perspektiv på genus och forskningspolitik

perspektiv Forskningspolitiskt nyhetsbrev från Nationella sekretariatet för genusforskning med perspektiv på genus och forskningspolitik Genus perspektiv 5-6 09 Forskningspolitiskt nyhetsbrev från Nationella sekretariatet för genusforskning med perspektiv på genus och forskningspolitik Genusforskningen kan hjälpa oss att skapa välfärd Förutom

Läs mer

Teknisk fysik och elektroteknik Teknisk fysik och elektroteknik - internationell

Teknisk fysik och elektroteknik Teknisk fysik och elektroteknik - internationell CIVILINGENJÖR I Teknisk fysik och elektroteknik Teknisk fysik och elektroteknik - internationell Tekniska högskolan vid Linköpings universitet LiU EXPANDING REALITY Det är både KUL & KRÄVANDE att plugga

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

årsrapport stockholm norrlandsgatan 21 box 1711 111 87 stockholm, sverige

årsrapport stockholm norrlandsgatan 21 box 1711 111 87 stockholm, sverige stockholm norrlandsgatan 21 box 1711 111 87 stockholm, sverige göteborg östra hamngatan 16 box 2235 403 14 göteborg, sverige malmö södergatan 22 box 4291 203 14 malmö, sverige helsingborg södra storgatan

Läs mer

Renata Chlumska. Landets snabbast växande. Nu väntar det ultimata äventyret rymden!

Renata Chlumska. Landets snabbast växande. Nu väntar det ultimata äventyret rymden! SMÅFÖRETAGARNAS RIKSFÖRBUND LITE MER RAKT PÅ #3 2011 Landets snabbast växande Krönikan: Alexandra Pascalidou om ditt varumärke. Störst, bäst och vackrast Juristen: Om konsten att skriva bra avtal 15 frågor:

Läs mer

Malmö - hållbarhet blir verklighet

Malmö - hållbarhet blir verklighet Malmö - hållbarhet blir verklighet Malmö - hållbarhet blir verklighet Malmö - hållbarhet blir verklighet är en bok om Malmös arbete med hållbar utveckling. Framtagen av Malmö stad i samarbete med ISU -

Läs mer

EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE

EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE EN SVENSK MODELL FÖR ARBETSPLATSENS LÄRANDE INTRODUKTION Den Europeiska socialfonden i Sverige, ESF, har fem nationella temagrupper, vars uppdrag är att samla, analysera och systematisera erfarenheter

Läs mer

Känsla för kunskap. nio röster om vetenskap och värderingar

Känsla för kunskap. nio röster om vetenskap och värderingar Känsla för kunskap nio röster om vetenskap och värderingar Känsla för kunskap nio röster om vetenskap och värderingar Vetenskap & Allmänhet, VA Redaktör Cissi Billgren Askwall Känsla för kunskap nio

Läs mer

Ökad medvetenhet men långsam förändring

Ökad medvetenhet men långsam förändring Ökad medvetenhet men långsam förändring om kvinnor och män på ledande positioner i svenskt näringsliv Forskningsrapport till Delegationen för jämställdhet i arbetslivet Stockholm 2014 SOU 2014:80 SOU och

Läs mer

TILLSAMMANS BLIR VI STARKARE. ett metodstöd om internationellt facklig-politiskt samarbete

TILLSAMMANS BLIR VI STARKARE. ett metodstöd om internationellt facklig-politiskt samarbete TILLSAMMANS BLIR VI STARKARE ett metodstöd om internationellt facklig-politiskt samarbete FöRFATTARE mats erikson GRAFISK FoRM lena öierstedt PRojEKTLEdNING laila naraghi och keth thapper TRycK modintryckoffset,

Läs mer

Utbildning, forskning, samverkan

Utbildning, forskning, samverkan SNS UTBILDNINGSKOMMISSION Utbildning, forskning, samverkan Vad kan svenska universitet lära av Stanford och Berkeley? ARTHUR BIENENSTOCK, SYLVIA SCHWAAG SERGER, MATS BENNER OCH ANNE LIDGARD SNS FÖRLAG

Läs mer

Ab svensk exportkredit Årsredovisning 2013 swedish export credit corporation

Ab svensk exportkredit Årsredovisning 2013 swedish export credit corporation Ab svensk exportkredit Årsredovisning 2013 swedish export credit corporation 6. SO har ordet 8. Vd har ordet 10. Finansiella nyckeltal 11. Viktiga händelser 12. Peter Yngwe 30 år på sek 16. Uppdrag och

Läs mer

Mariana Mazzucato. Entreprenörskap på gränsen. Företagsstödet fördelas inte jämlikt. Tjänsteföretag största jobbskaparna

Mariana Mazzucato. Entreprenörskap på gränsen. Företagsstödet fördelas inte jämlikt. Tjänsteföretag största jobbskaparna entreprenörskap innovation småföretagande 4 2014 Mariana Mazzucato»Jag vill uppnå största möjliga samhällsnytta«företagsstödet fördelas inte jämlikt Entreprenörskap på gränsen Tjänsteföretag största jobbskaparna

Läs mer