Topp 20 Frågor (och svar) om fönsterfilm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Topp 20 Frågor (och svar) om fönsterfilm"

Transkript

1 Topp 20 Frågor (och svar) om fönsterfilm 1) Hur fungerar Solskyddsfilm? Solskyddsfilm är utvecklad för att reducera solvärmen genom glaset genom att öka solskydd och solabsorbtion på glaset. 1 Det karakteristiska för färgad film) är att den först och främst ökar absorptionen. Färgen absorberar solenergin på glaset. Så på detta sätt reduceras den direkta värmestrålningen in i rummet. Dessa filmer ger därför endast marginell insats jämfört med reflekterande filmer. Reflekterande filmer är filmer som är 100 % belagt med ett metallskikt. Dessa metalliserade filmerna är utvecklade för att öka reflektionen av solenergi på glaset och också något av absorptionen. Solskyddsfilm reflekterande filmer rangordnas från måttlig till ypperlig (när det gäller solvärmereflektion på glaset (se solskyddsvärde på alla filmer på senaste produktvägledningen). Alla Solskyddsfilmer är transparenta och optiskt klara. Det ultravioletta skyddet i häftämnet är där för att skydda häftämnet, metallskiktet, polyesterfilmen och den repsäkra hinnan mot nedbrytning från UV-strålarna. Detta UV-skydd hjälper också till med att skydda det som är bakom filmen (alla möbler och utrustning i hemmet, butiken och på kontoret etc.) De flesta Solskyddsfilmer är skyddade med vår patenterade repsäkra hinna för lång tids slitstyrka och hållbart utseende. 2) Hur fungerar solskyddsfilm med energispar? Solskyddsfilm helårs film, eller Låg Emission film (alla LE filmerna), fungerar på samma sätt som solskyddsfilmerna, men ger i tillägg en ökad isolering och reducerad värmeförlust i kallt väder. Den patenterade konstruktionen av dessa filmer möjliggör att metallskiktet i filmen också reflekterar mer av inomhusvärmen tillbaka in i rummet. Det är där man behöver den! Detta ökar komforten genom att reducera känslan av drag från fönstret, och man sparar också elutgifter, speciellt i kommersiella byggnader som kontor etc. Energisparfilmerna är också skyddade med vår repsäkra hinna för lång tids slitstyrka och hållbart utseende.

2 3) Varför har kommersiella kunder Solskyddsfilm film monterat i sina byggnader? * Öka komforten och arbetsmiljön * Lägre värme- och ventilationskostnader * Reducerar bländande sken * Reducerar blekning av inventarier * Energisparande åtgärd (upp till 30%) * Förbättrad estetik och ger ett enhetligt utseende på byggnaden * Ökad trygghet och säkerhet * Önskan om arbetsro * Ökad livslängd på byggnadens luftkonditioneringsanläggning * Mindre investeringsbehov för ny luftkonditioneringsanläggning 2 Oftast vill våra kommersiella kunder beställa Solskyddsfilm fönsterfilm för att förbättra komforten och arbetsmiljön och de vill kunna försvara investeringen p g a reduktion av energiförbrukningen. 4) Vad är den typiska pay- back perioden när man monterar Solskyddsfilm fönsterfilm? Detta beror på hur mycket solljus man är utsatt för, typ av film, glastypen, elkostnader, monteringskostnader o s v. Men, de flesta återkopplingarna säger att avskrivningsperioden är 2-5 år, några få projekt mindre än 6 månader. 5) Hur monteras Solskyddsfilm? Solskyddsfilm blir professionellt monterat av kunnig återförsäljare. Nästan alla våra filmer är tillverkade för att monteras på insidan av glaset. Det första steget är att rengöra fönsterområdet inför montering, genom att skydda golvet, skydda eller flytta inventarier om nödvändigt. Därefter skall fönsterrutan rengöras genom att använda rengöringsmedel (som oftast vatten och ammoniak) och skrapa rent med en fönsterskrapa för att avlägsna prickar, lack, färg etc. Så sprayas filmen och glaset med lite monteringsvätska för riktig positionering, för att monteras på fönsterglaset. Använd egen monteringsskrapa, följ monteringsanvisningen, avlägsna överflödigt vatten, kanten skärs till och skrapas till slut med absorberande material för att få kanterna torra.

3 6) Hur lång tid tar det för Solskyddsfilm att torka? Vi rekommenderar att det får ta 30 dagar innan filmen är fullständigt torr och härdad. Genom denna härdningsprocess, är det naturlig att det är små vattenbubblor och/eller ett gråvitt dimmigt utseende. Detta försvinner när filmen torkar, beroende på filmtyp och väderförhållanden. Torkningen kan ta 30 dagar, och upp till 45 dager eller bara några få dagar. Oavsett torktid, så kommer Solskyddsfilm filmerna att se bra ut i många år framöver. 7) Kan jag montera Solskyddsfilm själv? 3 Nej, Solskyddsfilm fönsterfilmer kräver professionell applikatör. Våra återförsäljare/applikatörer är noga utbildade och tränade i att utföra arbete av hög kvalitet med monteringsgaranti. På detta sätt får kunden nytta och trygghet av garantin som gäller vid montering av Solskyddsfilm. 8) Hur rengör jag min Solskyddsfilm? 30 dagar efter monteringen kan du rengöra Solskyddsfilm med vanligt neutralt rengöringsmedel (använd ammoniakbaserade produkter). Använd en mjuk luddfri duk eller handduk. Du kan också använda en fönsterskrapa till att rengöra fönstren. Slipprodukter som kan repa eller förstöra filmen får inte användas. 9) Hur länge varar Solskyddsfilm Solskyddsfilm? Solskyddsfilm är tillverkad för att hålla i många år. Riktigt hur länge beror på vilken typ av film som är monterad, typ av glas som den är monterad på, och väderförhållandena där den är monterad. De flesta monteringarna håller i upp till 15 år eller längre, de flesta monteringar är fortfarande användbara efter 20 år. Alla invändiga monteringar har en minimumgaranti på 5 år. 10) Hur avlägsnar jag gammal film från fönstret? Solskyddsfilm sär utvecklad för att fästa filmen på fönsterglaset i många år. Ändå, när det är dax att avlägsna filmen, kan den avlägsnas lätt genom att följa en relativt enkel process. 1. Prova först att dra av filmen genom att lyfta och dra filmen från ett hörn. Om det är svårt att avlägsna filmen, spraya den med vatten och täck filmen med en plastfilm. Låt den dra i några timmar eller över natten. Nu provar du steg 1 igen. 2. Resterna av häftämnet på glaset sprayas därefter med 3M Industrial Cleaner och skrapas sedan rent med en fönsterskrapa med ett 4 tums rakblad. Dessvärre så är inte alla filmer lika lätta att avlägsna efter en tid. Det kan vara att de kräver mer drastiska förhandsregler.

4 11) Vad är garantin för Solskyddsfilm? Solskyddsfilms garanti gäller för att filmen behåller sina egenskaper utan att filmen bubblar, flagnar, spricker. Många av våra filmer är också garanterade mot missfärgning. (Detta gäller inte färgad polyester). Skulle produkten visa sig vara bristfällig, kommer vi och Solskyddsfilms återförsäljare att ersätta filmen och montera den kostnadsfritt för kunden. Längden på garantin beror på filmval. 12) Får Solskyddsfilm glaset att spricka? 4 Nei, Solskyddsfilm är inte orsaken till att glaset spricker. Men, vid montering av Solskyddsfilm ökar temperaturen på glaset så att det blir större stressbelastning på glasets kanter. Kvalitén på dessa glaskanter och andra faktorer som utvändig och invändig skugga på glaset, glasets ålder, glastyp, filmtyp, storlek/form på glaset, invändig/utvändig temperatur inverkar alla som potentiell risk för att glaset kan spricka. Branschen med 45 års erfarenhet med att montera Solskyddsfilm på olika typer av glas ger oss möjligheten till att rekommendera korrekta kombinationer filmer/glas så att man undvider glasskador. 13) Är Solskyddsfilm orsaken till sprickor i glaset när monterat på 2-lags standard isolerglas? Nej, Solskyddsfilm är inte orsaken till att fel uppstår. Vi har monterat Solskyddsfilm på isolerglas i över 25 år och sålt miljoner av m 2 film till dags dato. När rekommenderad film är monterat på insidan av glaset, blir det någon absorption (med undantag av klar splitterskyddsfilm) av solenergi. Något som ökar temperaturen på glasytan. Något av denna energi kan bli absorberad i luftrummet mellan glasen och kan leda till något högre temperatur. Oavsett en ökning på 10 C i luftrummet resulterar i < 3 % förändring av lufttrycket mellan glasen. Kvalitetsfönster är tillverkade till att motstå 22 % förändring av lufttrycket i luftrummet mellan glasen. Risk för fel i glasets försegling är i hög grad beroende på kvalitetsarbetet vid produktion av glaset och vilka material som använts. En byggherre bör därför alltid bara köpa isolerglas från en kvalitetsproducent med gott rykte och erfarenhet på marknaden.

5 14) Gör Solskyddsfilm att möbler o dyl. inte bleknar? Ingenting stoppar blekning. Solskyddsfilm är utvecklad för att reducera huvudorsakerna till blekning, såsom ultravioletta strålar, synligt ljus och solvärme. På det sättet ger filmen möbler o dyl. förlängd livstid med så mycket som 2 till 5 gånger. Ha i bakhuvudet vilka föremål som skall skyddas. Om de har en vanlig livslängd på 5 år så kan de hålla i mer än 10 år beroende på vilken typ av film som blir vald. Men om livslängden på föremålet vanligtvis bara är 2-3 veckor, kan vi förvänta oss att livslängden blir några månader. 5 Som en generell tummregel, så är de ultravioletta (UV) strålarna omkring 40 % av blekningsorsaken, synligt ljus ca 25 % och solvärmen 25 %. De återstående 10 % kan skyllas på fuktighet, förorening, inomhus belysning, färgkvalitet på produkten etc. 15) Förlorar UV skyddet sin effekt efter en tid? Nej, den ultravioletta (UV) skyddet som vi använder i vårt häftämne är beständigt. Den förlorar inte sin effekt efter en tid. Vi testade ett aktuellt glasprov på The Dumbarton House i Washington DC. Detta var en 10 år gammal montering och transmissionen av de UV strålarna var fortfarande < 1 %! 16) Hur fungerar splitterskyddsfilm? Splitterskyddsfilm är utvecklad till att hålla krossat glas på plats i fönsterramen när den blir utsatt för chock och/eller krossad. Skillnaden från Solskyddsfilm är att splitterskyddsfilm är tillverkad av en tjockare polyester och ett mycket tjockare och chockabsorberande aggressivt häftämne. Splitterskyddsfilmerna är uppbyggda av många kraftiga micro-lager med polyester och häftämne, något som ökar filmens motstånd betydligt.

6 17) Är splitterskyddsfilm motståndskraftigt mot orkan, kulor, och inbrott? Nej, splitterskyddsfilmerna är inte motståndskraftiga mot orkan, jordskalv, kulor, bomber, inbrott. Igen, de är utvecklade för att göra fönstren mer motståndskraftiga mot glassplittring när det krossas. I en typisk höststorm kan glas med splitterskyddsfilm ge en betydligt ökad säkerhet och trygghet. De kan reducera risken för skador från flygande glasskärvor. 6 I ett jordskalv kan dessa filmer reducera risken för allvarliga skador från flygande glasskärvor, och möjligen förhindra glaset från att falla ut ur hemmet eller byggnaden. Igen, mycket beror på kraften i skalvet (och på typ av glas, fönsterram o. dyl.) Kulor; dessa filmer är inte avsedda för att stoppa kulor. Splitterskyddsfilm blev ursprungligen utvecklade av hänsyn till den internationella bekymret och behovet av ökat säkerhet mot terrorister och bombattentat. Dessa filmer kan reducera risken betydligt mot allvarliga skador från flygande skärvor av krossat glas som orsakas av explosioner. Men igen beror det på kraften i explosionen och hur nära glaset explosionen var. Splitterskyddsfilm ger i hög grad ökad säkerhet i kampen mot snabba brott kriminaliteten. Den starka kvaliteten på filmen kan själv hålla samman rutan om en tegelsten (eller liknande föremål) skulle träffa rutan. Tjuven måste nu göra ett val, fortsätta inbrottet, prova en annan ruta eller försvinna. Tiden är kort, så ofta försvinner de. Men, om de har bestämt sig för att komma in, så klarar de detta. Det rekommenderas att i tillägg till splitterskyddsfilm ha ett säkert larmssytem och möjligen galler. 18) Hindrar splitterskydsfilm till 100% att rutan krossas? Svårt att svara direkt på, då detta är svårt att testa. Fönsterglas varierar i styrka från produktion till produktion. Så om ett splitterskyddat fönster får en stöt, men ändå inte krossas, så är det svårt att veta om glaset själv, filmen själv eller glas och film tillsammans stod emot stöten och därav krossning. Det är när ett glas krossas splitterskyddsfilm visar sin förmåga och egenskaper.

7 19) Tillverkar ni egna Solskyddsfilm och splitterskyddsfilm Detta kan verka som en märklig fråga, men nej det gör vi inte. Vi samarbetar med flera tillverkare och specialbeställer vissa filmer. 20) Hur hittar jag närmaste återförsäljare av Solskyddsfilm Det enklaste sättet är att kontakta Film-it.se! 7

VARFÖR FÖNSTERFILM? ENERGI SMARTA LÖSNINGAR SOM FÖRBÄTTRAR TILLVARON

VARFÖR FÖNSTERFILM? ENERGI SMARTA LÖSNINGAR SOM FÖRBÄTTRAR TILLVARON FÖNSTERFILM VARFÖR FÖNSTERFILM? ENERGI SMARTA LÖSNINGAR SOM FÖRBÄTTRAR TILLVARON Med Ryds Glas fönsterfilm i ditt hem kan du minska dina energikostnader, få en säkrare och bekvämare bostad och motverka

Läs mer

SafeCoat Greatest Hits

SafeCoat Greatest Hits SafeCoat Greatest Hits Provhäfte för Solskyddsfilm Skyddsfilm Säkerhetsfilm Vad är SafeCoat? Skydds-, säkerhets- och solskyddsfilm består av tunna lager av polyester som laminerats under tryck. Ena sidan

Läs mer

Window+ Solskydd. Produktbeskrivning. Inledning. Window + Produktvarianter. Prestanda

Window+ Solskydd. Produktbeskrivning. Inledning. Window + Produktvarianter. Prestanda Inledning Window+ är en invändig solskyddslösning som erbjuder: minskar energiförbrukningen för värme och kyla; minskar toppeffektbehovet för kyla med minst 20% och minskar värmebehovet genom bättre U-värde

Läs mer

SOLSKYDDSFILM MED SOLFILM BEHÖVER DU INTE DÖLJA UTSIKTEN!

SOLSKYDDSFILM MED SOLFILM BEHÖVER DU INTE DÖLJA UTSIKTEN! Solklart.org SOLSKYDDSFILM MED SOLFILM BEHÖVER DU INTE DÖLJA UTSIKTEN! Solfilm monteras på fönstret, ett skydd som i sin tur förbättrar arbetsmiljön genom att släppa in dagsljus och reducera värmen. Utan

Läs mer

Förvandlar vanliga rutor till säkerhetsglas

Förvandlar vanliga rutor till säkerhetsglas Förvandlar vanliga rutor till säkerhetsglas Beprövade glasförstärkningsfilmer som möter de tuffaste krav Hammerglass AB är skandinavisk generalagent för skyddsfilmtillverkaren Hanita Coating INC. Tillverkningen

Läs mer

lacko barstol

lacko barstol lacko barstol 378 950 445-5 C8 C7 C5 C4(R) C3(R) C6 C2(L) C(L) ITEM C(L) C2(L) C3(R) C4(R) C5 C6 C7 C8 QTY PARTS SIZE 380X35X20(mm) 580X35X35(mm) 380X35X20(mm) 580X35X35(mm) 950X378X95(mm) 375X35X20(mm)

Läs mer

EnergiGardiner. Produktguide

EnergiGardiner. Produktguide EnergiGardiner Produktguide Reflekterar över 80% av solenergin tillbaka ut genom glaset Förbättrar fönstrets U-värde med upp till 30% Passar utmärkt även för 3-glas fönster Vad är EnergiGardiner? EnergiGardiner

Läs mer

SUMMARY ÖVERSIKT SPECIAL FOR THE VEHICLE FOR THE OFFICE FOR THE STORE FÖR KONTORET. s 3-4 s 5-6 s 7-8 s 9-10 s 10-11

SUMMARY ÖVERSIKT SPECIAL FOR THE VEHICLE FOR THE OFFICE FOR THE STORE FÖR KONTORET. s 3-4 s 5-6 s 7-8 s 9-10 s 10-11 KATALOG 2013 ÖVERSIKT SUMMARY s 3-4 s 5-6 s 7-8 s 9-10 s 10-11 FÖR FORDONET FÖR KONTORET FÖR BUTIKEN FÖR HEMMET SPECIAL FOR THE VEHICLE FOR THE OFFICE FOR THE STORE FOR THE HOME SPECIAL FORDON VEHICLE

Läs mer

Aldrig mer en krossad ruta!

Aldrig mer en krossad ruta! Aldrig mer en krossad ruta! Från mach 2 till macken på hörnet Få rutor utsätts för så extrema påfrestningar som huven på ett jaktplan. Extrema tryck- och temperaturskillnader, för att inte tala om risken

Läs mer

Högre komfort med fönsterfilmen som klarar allt.

Högre komfort med fönsterfilmen som klarar allt. Må bra på insidan. Högre komfort med fönsterfilmen som klarar allt. Njut av en perfekt inomhustemperatur året om. Ta tillvara på det naturliga dagsljuset, spara energi och förbättra isoleringen med upp

Läs mer

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016)

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 Prismedvetna lösningar Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 - prismedvetet val Inifrån och ut Med Crawford Smart 42 får du en garageport,

Läs mer

Temperatursänkning med hjälp av solskydd

Temperatursänkning med hjälp av solskydd Temperatursänkning med hjälp av solskydd Anders Almén, Gustafsson Markiser 2017-03-16 Projektarbete inom uppdragsutbildningen Diplomerad Solskyddstekniker 2017 Gustafsson Markiser Anders Almén 0723233566

Läs mer

Vårda väl. UV-filter. Riksantikvarieämbetet december 2015

Vårda väl. UV-filter. Riksantikvarieämbetet december 2015 Vårda väl Riksantikvarieämbetet december 2015 UV-filter Detta Vårda väl-blad riktar sig till museipersonal och beskriver vad UV-filter är och vad man bör tänka på om man funderar på att installera UV-filter.

Läs mer

BYT GLAS ISTÄLLET FÖR FÖNSTER

BYT GLAS ISTÄLLET FÖR FÖNSTER BYT GLAS ISTÄLLET FÖR FÖNSTER 1 INNEHÅLL FÖRSTA STEGET... 3 PROBLEM... 4 FÖNSTERTYPER... 5 VAD HAR JAG FÖR FÖNSTERTYP?... 5 VÄRMEISOLERING... 5 ÅTGÄRDER... 6 1+1 GLAS... 6 BYTE AV HELA FÖNSTERBÅGEN...

Läs mer

Montering & underhåll

Montering & underhåll Montering & underhåll Grattis! Du har valt ett kvalitetsfönster från Älvdalen i norra Dalarna. Vi är glada att du valt oss som leverantör och vi hoppas att du ska ha glädje av dina nya fönster i många

Läs mer

Solavskärmning RÅDGIVANDE REFERENS

Solavskärmning RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Solavskärmning I takt med att våra byggnader blir allt mer välisolerade och energieffektiva, uppstår ibland konflikter med solvärmelaster som blir besvärande för lokalernas användare

Läs mer

demidekk Färgkarta utomhus Terrasslasyr Bli en Demidekkare du också

demidekk Färgkarta utomhus Terrasslasyr Bli en Demidekkare du också demidekk Färgkarta utomhus Terrasslasyr Bli en Demidekkare du också Lisbeth Larsen, Jotuns kulörchef UTOMHUSGLÄDJE Den optimala uteplatsen är den som inte kräver så mycket underhåll. Som håller sig lika

Läs mer

Hjälp och vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Bygg-regler (BBR), avsnitt 8, Säkerhet vid användning.

Hjälp och vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Bygg-regler (BBR), avsnitt 8, Säkerhet vid användning. Personsäkerhet Hjälp och vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Bygg-regler (BBR), avsnitt 8, Säkerhet vid användning. Föreskrifterna i BBR avsnitt 8 är tvingande regler och omfattar

Läs mer

En bättre miljö både på in- och utsidan. Fönsterfilm för solskydd, säkerhet och energibesparing i ditt hem

En bättre miljö både på in- och utsidan. Fönsterfilm för solskydd, säkerhet och energibesparing i ditt hem En bättre miljö både på in- och utsidan. Fönsterfilm för solskydd, säkerhet och energibesparing i ditt hem Reducera värmen från solen och öka komforten i ditt hem. Solar Gard blockerar skadliga strålar

Läs mer

Alternativ 1 Alternativ 2 Alternativ 3 Alternativ 4 Alternativ 5 Rekommendation 3-glas med antikondenslager, järnfritt och härdat mellanglas.

Alternativ 1 Alternativ 2 Alternativ 3 Alternativ 4 Alternativ 5 Rekommendation 3-glas med antikondenslager, järnfritt och härdat mellanglas. 1 40 60 600 System och ning för 06 Fasadglas Datum: 2012-03-07 UADM (kv Plantskolan, Universitetsförvaltningen) Rev: 2012-03-21 2012-03-28 2012-04-23 2012-05-07 2012-05-07 C0112001 REV: Alternativ 5 tilføget

Läs mer

Rengöring & Underhåll

Rengöring & Underhåll Rengöring För att bibehålla produktens kvalitet skall rengöring ske regelbundet. Rena produkter ger ett attraktivare utseende, bättre beständighet och funktion. Använd inte alkalier! Både aluminiumprofiler

Läs mer

UPPGRADERA DINA GLAS & FASADER

UPPGRADERA DINA GLAS & FASADER UPPGRADERA DINA GLAS & FASADER WWW.SOLKLART.ORG GLASRENOVERING Återställning av skadat glas - Solklart.org Det finns olika åtgärder vid ett skadat glas. Istället för att byta ut och kosta på ett nytt glas

Läs mer

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016)

Crawford Smart 42. Prismedvetna lösningar. Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 Prismedvetna lösningar Crawford Smart 42, modell Trend - brilliantstruktur i vit kulör (RAL 9016) Crawford Smart 42 - prismedvetet val Inifrån och ut Med Crawford Smart 42 får du en garageport,

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

3M Flexible Air Sealing Tape. Lufttätning av. i alla väder. fastigheter. oavsett årstid

3M Flexible Air Sealing Tape. Lufttätning av. i alla väder. fastigheter. oavsett årstid fastigheter Lufttätning av i alla väder oavsett årstid Minskad energiförbrukning Visste du att svenska hus förlorar en betydande del av sin värme genom luftläckage? Med 3M 0E FAST F kan du snabbt och enkelt

Läs mer

WG 80 Skjutbara partier för vinterträdgård

WG 80 Skjutbara partier för vinterträdgård 7992 WG 80 Skjutbara partier för vinterträdgård Fasta partier för vinterträdgård se sidan 16 Willab Garden 2016-08 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna

Läs mer

VINÄSFÖNSTER. Montering och underhåll VINÄSFÖNSTER.SE

VINÄSFÖNSTER. Montering och underhåll VINÄSFÖNSTER.SE VINÄSFÖNSTER Montering och underhåll VINÄSFÖNSTER.SE Vinäs Fönsterindustri AB Vinäs Byväg 42 792 91 Mora 0250-162 40 info@vinasfonster.se www.vinasfonster.se Vinäsfönster klassiska fönster som lyfter fram

Läs mer

Isolerrutor med INBROTTSLARM

Isolerrutor med INBROTTSLARM Glas och La 29 jan -18 Sid.1-8 Isolerrutor med INBROTTSLARM Glasmästare och Lainstallatör Två kreativa aktörer i samverkan mot våld och skadegörelse!! Utvecklingen pågår ständigt och flera avancerade funktioner

Läs mer

GÖTEBORG - STOCKHOLM - MALMÖ. En sma r t invester ing

GÖTEBORG - STOCKHOLM - MALMÖ. En sma r t invester ing En sma r t invester ing Kontroll av solljusinsläpp för att lösa problem från solen. Energibesparing Uppvärmning, luftkonditionering, persienner och belysning har en avgörande inverkan på fastighetens totala

Läs mer

Takfönster. VELUX Solskydd Reglera ljus och värme. Mörkläggning Isolerande dubbelplissé Plisségardin Rullgardin Persienn Markis Jalusi Insektsnät

Takfönster. VELUX Solskydd Reglera ljus och värme. Mörkläggning Isolerande dubbelplissé Plisségardin Rullgardin Persienn Markis Jalusi Insektsnät Takfönster VELUX Solskydd Reglera ljus och värme Mörkläggning Isolerande dubbelplissé Plisségardin Rullgardin Persienn Markis Jalusi Insektsnät velux.se Hjälp ditt takfönster hålla energibalansen Reducerar

Läs mer

Brandskydd. Monteringsanvisning. Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur

Brandskydd. Monteringsanvisning. Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Brandskydd Monteringsanvisning Pilkington Pyrostop Pilkington Pyrodur Monteringsanvisning Pilkington Pyrostop och Pilkington Pyrodur är transparenta brandskyddsglas av hög optisk kvalitet, avsedda för

Läs mer

GARANTI OCH SKÖTSELRÅD

GARANTI OCH SKÖTSELRÅD GARANTI OCH SKÖTSELRÅD www.bellus.com Bruksanvisning för Bellus soffor Vi gratulerar dig till din nya Bellus soffa. Syftet med den här bruksanvisningen är att ge dig information om användning och skötsel

Läs mer

En smart investering

En smart investering En smart investering Kontroll av solljusinsläpp för att lösa problem från solen. Energibesparing Uppvärmning, luftkonditionering, persienner och belysning har en avgörande inverkan på fastighetens totala

Läs mer

Version OPM 3-15. Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering

Version OPM 3-15. Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering Version OPM 3-15 Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering En varm och torr grund ger dig kvalitet i ditt boende. Utvändig isolering är bäst. Källarväggar bör man isolera utvändigt. Utvändig isolering

Läs mer

Funderar ni på att byta fönster?

Funderar ni på att byta fönster? Funderar ni på att byta fönster? Att byta fönster skall man bara behöva göra en gång i livet. Investeringen är stor och det finns mycket information att ta ställning till. Estetik EEller rätt fönster till

Läs mer

Takfönster. VELUX Solskydd Reglera ljus och värme. Mörkläggning Plisségardin Isolerande dubbelplissé Rullgardin Persienn Markis Insektsnät

Takfönster. VELUX Solskydd Reglera ljus och värme. Mörkläggning Plisségardin Isolerande dubbelplissé Rullgardin Persienn Markis Insektsnät Takfönster VELUX Solskydd Reglera ljus och värme Mörkläggning Plisségardin Isolerande dubbelplissé Rullgardin Persienn Markis Hjälp ditt takfönster hålla energibalansen Du kan stoppa både ljus och värme

Läs mer

DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD

DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD Människan behöver dagsljus. Glasade fasader ger ljusa, öppna miljöer men ställer också höga krav på hur energi ska hanteras med tanke på miljö, komfort och hållbarhet. Tillgång

Läs mer

RAPPORT ÅSELLSHUSET TEKNIKTEST AV VISUALISERINGSTEKNIK LEIF REHNSTRÖM, HELLO FUTURE, 19 NOVEMBER 2012, LEIF@HELLOFUTURE.

RAPPORT ÅSELLSHUSET TEKNIKTEST AV VISUALISERINGSTEKNIK LEIF REHNSTRÖM, HELLO FUTURE, 19 NOVEMBER 2012, LEIF@HELLOFUTURE. RAPPORT ÅSELLSHUSET TEKNIKTEST AV VISUALISERINGSTEKNIK LEIF REHNSTRÖM, HELLO FUTURE, 19 NOVEMBER 2012, LEIF@HELLOFUTURE.SE, 070-2567573 Hello Future Org Nr 556768-1209 Köpmangatan 10 931 31 Skellefteå,

Läs mer

Golvplattor KMAB 200803-03

Golvplattor KMAB 200803-03 Golvplattor KMAB 200803-03 Iron black Tack vare en ny tillverkningsmetod så kan golvplattor tillverkas till hållbara och slitstarka mosaikplattor i magnetit. Pressningen bygger på en teknik med endast

Läs mer

En bättre miljö både på in- och utsidan. Fönsterfilm för solskydd, säkerhet och energibesparing i byggnader

En bättre miljö både på in- och utsidan. Fönsterfilm för solskydd, säkerhet och energibesparing i byggnader En bättre miljö både på in- och utsidan. Fönsterfilm för solskydd, säkerhet och energibesparing i byggnader Reducera värmen från solen, öka komforten och förbättra produktiviteten på din arbetsplats. Solar

Läs mer

Flex Ultra solceller. Ren och oberoende ström på väg!

Flex Ultra solceller. Ren och oberoende ström på väg! Flex Ultra solceller Ren och oberoende ström på väg! X-Sol Danmark Sedan 2010 har X-Sol Danmark tillverkat och levererat flexibla solceller för laddningsbatterier, dvs nätlösningar. Vi har sett, att det

Läs mer

50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem X 2

50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem X 2 7985 Isolertak 50 mm UV beständig polykarbonat med plastprofilsystem Willab Garden 2017-05 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske

Läs mer

MÅNGSIDIGA ARBETSYTOR AV KVARTS

MÅNGSIDIGA ARBETSYTOR AV KVARTS SILESTONE MÅNGSIDIGA ARBETSYTOR AV KVARTS THE ORIGINAL DE BÄSTA ARBETSYTORNA AV KVARTS FÖR KÖK, BAD ELLER FÖR GOLVBELÄGGNINGAR. BAKTERIOSTATISKT SKYDD Silverbaserad teknik MOT SURA VÄTSKOR MOT STÖTAR MOT

Läs mer

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE BÄTTRE BADRUM SV MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE Art.nr. BG1313SLE BG1313NLE RSK.nr 7303174 7303173 Monteringsanvisning Glimminge 20130508-1.2 Innehåll: Installation av badkar med frontpanel, följ

Läs mer

DURA-BRIGHT. WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT

DURA-BRIGHT. WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT DURA-BRIGHT WHEELS Snyggt utseende - Enkelt underhåll DURA-BRIGHT Alcoa Dura-Bright EVO wheels Nästa generation Dura-Bright behandling med ännu bättre ytskydd. Nu kan Alcoa erbjuda ett revolutionerande

Läs mer

VARNING. Bruksanvisning. Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN ADESSO AB

VARNING. Bruksanvisning. Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN ADESSO AB VARNING Slow Juicer Modell nr: ZZI-802 DRA ALLTID UR KONTAKTEN EFTER ANVÄNDANDET LÅT INTE BARN LEKA MED MASKINEN Bruksanvisning Endast för hushållsbruk ADESSO AB Denna slowjuicer är endast avsedd för hushållsbruk.

Läs mer

Monteringsanvisning och skötselråd

Monteringsanvisning och skötselråd Monteringsanvisning och skötselråd Monteringsanvisning och skötselråd LAGRING OCH HANTERING Under lagring måste produkterna skyddas mot nederbörd och all annan fukt. Skador uppkomna vid felaktig hantering

Läs mer

Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter

Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter Om du bor i ett dåligt isolerat hus vilket många av oss gör kan du spendera tusentals kronor extra i vinter på elräkningen. Tittar vi tillbaks lite i tiden på

Läs mer

LIWA. OdorControl. Miljövänlig. luktsanering. Effektivt vid sanering av lukt från rök, urin, mögel m.m.

LIWA. OdorControl. Miljövänlig. luktsanering. Effektivt vid sanering av lukt från rök, urin, mögel m.m. LIWA OdorControl Miljövänlig luktsanering Effektivt vid sanering av lukt från rök, urin, mögel m.m. www.liwafarg.se Effektiv & Skonsam för miljö och hälsa 2 Liwa OdorControl system för luktsanering Effektivt

Läs mer

Renovering och tilläggsisolering

Renovering och tilläggsisolering Renovering och tilläggsisolering Renovering och tilläggsisolering av äldre bostäder Etterisolering og rehabilitering Renovering och tilläggsisolering Innehåll: Inledning... 3 Renovering... 4 Bostäder byggda

Läs mer

Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta fönster Fördelningen är lika mellan Alt 1 och Alt 2

Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta fönster Fördelningen är lika mellan Alt 1 och Alt 2 Förfrågan om intresse att renovera fönster Har skickats ut till alla 176 hus inom Akalladalen 130 hus har svarat Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta

Läs mer

Badtunna Instruktionsmanual

Badtunna Instruktionsmanual Badtunna Instruktionsmanual Monterings- och bruksanvisning Bästa kund! Tack för att du har valt en badtunna från DenForm. Denna monterings- och bruksanvisning är utformad för att du ska få största möjliga

Läs mer

Solskyddsglas. De genomfärgade. Pilkington Suncool är belagda solskyddsglas som kombinerar. solskyddsglas.

Solskyddsglas. De genomfärgade. Pilkington Suncool är belagda solskyddsglas som kombinerar. solskyddsglas. Solskydd Den ursprungliga funktionen för fönsterglas var att släppa in dagsljus och skapa genomsikt, samtidigt som det gav skydd mot väder och vind. Glasets grundfunktion är fortfarande densamma, men nu

Läs mer

MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI

MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI MONTERINGS-, BRUKS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR BAS- TUUGNAR KOTA LUOSTO, LUOSTO VS OCH KOTA INARI 1. TEKNISKA DATA Kota Luosto Kota Luosto VS Kota Inari 1.1 Mått höjd (mm) 750 +/- 15 750 +/- 15 765 +/- 15

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Gummiskrapa som främst används till rengöring av glas 10294619 och för att fästa filmen på glaset. OBS! Ej för slutmonte-

Gummiskrapa som främst används till rengöring av glas 10294619 och för att fästa filmen på glaset. OBS! Ej för slutmonte- 10360549 Alla monteringsverktyg på ett ställe. Verktygsbälte Gummiskrapa som främst används till rengöring av glas 10294619 och för att fästa filmen på glaset. OBS! Ej för slutmonte- 9" Grå Tubskrapa ring.

Läs mer

SKÖTSEL OCH FUNKTIONER. Förvaring

SKÖTSEL OCH FUNKTIONER. Förvaring SKÖTSEL OCH FUNKTIONER Förvaring Vardagsglädje på plats hos dig! Grattis till att du valt Ballingslövs förvaringslösning till ditt hem. Vi vet att du kommer använda din förvaringslösning dagligen och

Läs mer

Aluminiumstomme/isolertak

Aluminiumstomme/isolertak 7970 Aluminiumstomme/isolertak Skärmtakstomme 8 Willab Garden 2016-05 3 2 4 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske partiet inte att

Läs mer

MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD

MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD MONTERINGSANVISNING OCH SKÖTSELRÅD Glasfasad Skjutdörr S70 Santex System AB, Montörgatan 9, 301 80 Halmstad, Sverige Tel. +46 35 17 23 00 Fax +46 35 12 50 23 e-mail: info@santex.se - 1 - INNEHÅLL Avsnitt

Läs mer

Fönster med goda framtidsutsikter

Fönster med goda framtidsutsikter Fönster med goda framtidsutsikter Fönsterteamet vi erbjuder fönster som håller vad de lovar Fönsterteamet ingår i samma koncern som Enomic Fönster. Enomic är ett svenskägt företag som startade sin produktion

Läs mer

Allmänna Skötselråd. Rengöring av Envisa Fläckar. Regelbunden rengöring och Underhåll. Fettfläckar. Kalkavlagring. Silikon- eller Spackelfläckar

Allmänna Skötselråd. Rengöring av Envisa Fläckar. Regelbunden rengöring och Underhåll. Fettfläckar. Kalkavlagring. Silikon- eller Spackelfläckar 6 Användning och Underhåll Silestone och Eco Line Serien Allmänna Skötselråd Regelbunden rengöring och Underhåll Rengöring av Envisa Fläckar Tack vare låg porositet är Silestone - och ECO Line -ytorna

Läs mer

SKÖTSELRÅD FÖR DINA FÖNSTER. Här får du skötselråd för dina fönster. Följ råden och hantera dina fönster på rätt sätt så förlänger du livslängden.

SKÖTSELRÅD FÖR DINA FÖNSTER. Här får du skötselråd för dina fönster. Följ råden och hantera dina fönster på rätt sätt så förlänger du livslängden. SKÖTSELRÅD FÖR DINA FÖNSTER Här får du skötselråd för dina fönster. Följ råden och hantera dina fönster på rätt sätt så förlänger du livslängden. RENGÖRING Glas/fönsterputsning Börja med att spola av glaset,

Läs mer

Måttagning / Monteringsanvisning

Måttagning / Monteringsanvisning Hammerglass Isoler Val av ytter- och innerglas Mät den kortaste av de två dimensionerna på fönsterbåge / karm ( se tabell nedan). Läs sedan av motsvarande tjocklek i kolumn för Hammerglass, respektive

Läs mer

Monteringsanvisning System WG 85

Monteringsanvisning System WG 85 Monteringsanvisning System WG 85 Skjutpartier för Vinterträdgård 2012-1 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske partiet inte att fungera

Läs mer

DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD

DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD Människan behöver dagsljus. Glasade fasader ger ljusa, öppna miljöer men ställer också höga krav på hur energi ska hanteras med tanke på miljö, komfort och hållbarhet. Tillgång

Läs mer

LAMELLGARDINER. Fönsternischade sedan 1985

LAMELLGARDINER. Fönsternischade sedan 1985 Fönsternischade sedan 1985 LAMELLGARDINER När du bryr dig om detaljerna För att en lamellgardin ska se snygg ut och fungera som den ska krävs det millimeterprecision. Men vid produktionen lägger vi också

Läs mer

Före montage: Ytbehandling av obehandlade produkter

Före montage: Ytbehandling av obehandlade produkter Före montage: Ytbehandling av obehandlade produkter FMont-YB 2013/09 Produkter som ej är täckmålade eller laserade i fabrik skall alltid ytbehandlas in- och utvändigt före montage i vägg.* Instruktioner

Läs mer

Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1

Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1 Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer inte partiet att fungera optimalt

Läs mer

Bilaga H. Konstruktiv utformning

Bilaga H. Konstruktiv utformning 82 B i l a g a H Bilaga H. Konstruktiv utformning Även om du beräknat dina värmeförluster teoretiskt helt korrekt så är det inte säkert att resultatet stämmer överens med verkligheten. Först och främst

Läs mer

BADRUMSSKÅP A-COLLECTION

BADRUMSSKÅP A-COLLECTION BADRUMSSKÅP A-COLLECTION Badrumsskåp Nova Nova är ett funktionellt badrumsskåp tillverkade i pulverlackerad galvaniserad plåt. Ytbehandlingen består av olika processer som har till uppgift att behålla

Läs mer

Fönster och fönsterdörrar. Svensktillverkade med säkerhet som standard. Nu även med aluminiumbeklädnad!

Fönster och fönsterdörrar. Svensktillverkade med säkerhet som standard. Nu även med aluminiumbeklädnad! Fönster och fönsterdörrar Svensktillverkade med säkerhet som standard Nu även med aluminiumbeklädnad! Svensktillverkade fönster och med säkerhet som standard Våra fönster tillverkas av erkänt duktiga hantverkare

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Gör ditt hem unikt. www.kirsch.se

Gör ditt hem unikt. www.kirsch.se Gör ditt hem unikt www.kirsch.se Luxaflex Silhouette... 4-5 Luxaflex Facette... 6-7 TEMA Var rädd om vår miljö... 8-9 Lamellgardiner... 10-11 Plisségardiner... 12 Duette... 13 Rullgardiner... 14 Hissgardiner...

Läs mer

Montering och bruksanvisning. PVC fönster

Montering och bruksanvisning. PVC fönster Montering och bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Drevisolering, alternativt fogskum Leverans och lagring

Läs mer

De bilder ni väljer att köpa får ni också med er hem som lågupplösta digitala filer så att ni kan dela med er på t ex sociala medier.

De bilder ni väljer att köpa får ni också med er hem som lågupplösta digitala filer så att ni kan dela med er på t ex sociala medier. Färdiga produkter ett hantverk från början till slut För mig som fotograf är det viktigt att ni får hem era bilder i högsta kvalitet och hållbarhet. Därför gör jag min egen retusch och jag handplockar

Läs mer

Fönsterbyte med VELFAC

Fönsterbyte med VELFAC Fönsterbyte med VELFAC Förord Har du tröttnat på att lägga tid och pengar på skrapning och målning av fönster? VELFAC fönster har strängpressad aluminium på utsidan, vilket kräver minimalt underhåll samtidigt

Läs mer

Hanterar du dina fönster på rätt sätt så lever de längre.

Hanterar du dina fönster på rätt sätt så lever de längre. Fax 08-603 88 69 Org. nr 556699-7689 www.tresson.se info@tresson.se Skötselråd nya fönster Här får du skötselråd för dina fönster. Du får också ta del av nyttiga och användbara funktioner och handgrepp.

Läs mer

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Därför ska du välja Altiflex I Lambertssons sortiment finns nu Altiflex interimstillslutning, ett innovativt

Läs mer

SKÖTSEL OCH FUNKTIONER FÖRVARING

SKÖTSEL OCH FUNKTIONER FÖRVARING SKÖTSEL OCH FUNKTIONER FÖRVARING Vardagsglädje på plats hos dig! Grattis till att du valt Ballingslövs förvaringslösning till ditt hem. Vi vet att du kommer använda din förvaringslösning dagligen, därför

Läs mer

Vardagens slitage hemma ställer höga krav på golvet. Laminatgolvet GOLV är testat enligt de normer som gäller för golv i hemmiljö och offentlig miljö

Vardagens slitage hemma ställer höga krav på golvet. Laminatgolvet GOLV är testat enligt de normer som gäller för golv i hemmiljö och offentlig miljö GOLV laminatgolv Vardagens slitage hemma ställer höga krav på golvet. Laminatgolvet GOLV är testat enligt de normer som gäller för golv i hemmiljö och offentlig miljö med lätt slitage (EN 13329). Laminatgolvet

Läs mer

Silent Gliss Rullgardiner

Silent Gliss Rullgardiner Silent Gliss Rullgardiner Silent Gliss fördelar De rena linjerna kompletterar modern arkitektur och inredning perfekt. Rullgardiner ger maximal avbländning och kan vid behov döljas helt. Kvalitet och garanti

Läs mer

Sov gott i en lugn och skön miljö

Sov gott i en lugn och skön miljö Nyhet Sov gott i en lugn och skön miljö VELUX & Disney mörkläggningsgardiner stänger dagsljuset ute, till 100%. Det skapar en perfekt miljö för att sova lugnt och gott, utan att störas av gatubelysning

Läs mer

Contour Aqua-PU Stenhård och reptålig - med LTA+ teknik.

Contour Aqua-PU Stenhård och reptålig - med LTA+ teknik. Contour Aqua-PU Stenhård och reptålig - med LTA+ teknik. Contour Aqua-PU Stenhård och reptålig - med LTA+ teknik. Contour Aqua-PU för snickerier inomhus är en förbättring som du märker. Vår unika och kraftfulla

Läs mer

Bright LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Bright LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning right LÄTT OCH RÄTT MONTERING V DITT NY DRUM Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått Montering skåp Genomskärning av kommod Fritt utrymme för handfat och avlopp. Sidvy (kortlingshöjder)

Läs mer

Varmt ljus utan att behöva kompromissa med ljuskvaliteten

Varmt ljus utan att behöva kompromissa med ljuskvaliteten PHILIPS LED Ljuskälla (dimbar) 8,5 W (45 W) E27 Flame Reglerbar Varmt ljus utan att behöva kompromissa med ljuskvaliteten Philips LED Flame sprider ett vackert, gnistrande ljus och har ovanligt lång livslängd.

Läs mer

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor DUBO skruvsäkringar 10 10 DUBO skruvsäkringar för insexskruvar 11 DUBO tandade stålbrickor 15 KORREX mutterskydd 22 DUBO WORLDWIDE KORREX runda mutterskydd KORREX snäpphättor 24 17 KORREX skyddsknappar

Läs mer

Invändigt solskydd och dess energipåverkan

Invändigt solskydd och dess energipåverkan Invändigt solskydd och dess energipåverkan Kurs: Diplomerad solskyddstekniker 2014. Projektarbete av: Mikael Pålsson & Bo Lennerhov Inledning Utvecklingen av invändiga solskydd har gått väldigt mycket

Läs mer

Monteringsanvisning. Glaspartier för uterum och terrasser. System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas

Monteringsanvisning. Glaspartier för uterum och terrasser. System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas Monteringsanvisning Glaspartier för uterum och terrasser System WG62ECO / Säkerhetsisolerglas 2015-9 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

Våra solskyddsglas. Det perfekta solskyddet för bättre inomhusklimat.

Våra solskyddsglas. Det perfekta solskyddet för bättre inomhusklimat. Våra solskyddsglas Det perfekta solskyddet för bättre inomhusklimat PHOTO NO. EUROPE 06: VANCOUVER CONVENTION CENTER ARCHITECT: DA ARCH. + PLANNERS / LMN ARCH. PHOTOGPHER: BOB MATHESON Våra solskyddsglas

Läs mer

Välisolerade fönster bidrar till bättre miljö

Välisolerade fönster bidrar till bättre miljö Välisolerade fönster bidrar till bättre miljö Genom renovering och tilläggsisolering kan gamla fönster bli lika energisnåla som nya. Ett välisolerat fönster minskar buller, kallras och drag och bidrar

Läs mer

Takfönster. För en ljusare tillvaro. Använd naturligt ljus J.O. OHLSSONS TRÄINDUSTRI AB

Takfönster. För en ljusare tillvaro. Använd naturligt ljus J.O. OHLSSONS TRÄINDUSTRI AB Takfönster För en ljusare tillvaro Använd naturligt ljus J.O. OHLSSONS TRÄINDUSTRI AB Släpp in ljuset med våra takfönster Ett takfönster är det perfekta alternativet för dig som vill skapa en spännande

Läs mer

Mottagningskontroll. Kontrollera karmar och bågar efter hack eller repor. Kontrollera glasytor efter sprickor eller repor.

Mottagningskontroll. Kontrollera karmar och bågar efter hack eller repor. Kontrollera glasytor efter sprickor eller repor. Mottagningskontroll Det är kundens ansvar att se till att behörig person finns hemma vid leverans. Detta för att kunna kvittera godset samt att kontrollera det. Vid leverans skall godset besiktigas utvändigt

Läs mer

Montagerekommendation

Montagerekommendation Sterling 20 Transmission synligt ljus (VLT) 22% Reflektion synligt ljus (VLR) 45% Bländningsreduktion 75% Solfaktor (SF) 0.28 Total solenergireduktion (TSER) 76% Invändigt Mellanglas Invändigt* Invändigt*

Läs mer

MONtERINGSANVISNING ASFAlt VINDtÄt

MONtERINGSANVISNING ASFAlt VINDtÄt MONTERINGSANVISNING Asfalt vindtät Förvaring/lagring Vindtätskivorna ska förvaras torrt och vara torra vid montering. Före montering bör skivorna acklimatiseras så att fuktigheten motsvarar genomsnittsfuktigheten

Läs mer

ÅNGTVÄTTAR. Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet HOME & GARDEN ÅNGTVÄTTSGUIDE

ÅNGTVÄTTAR. Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad i hemmet HOME & GARDEN ÅNGTVÄTTSGUIDE *) Vid grundlig rengöring av hårda golvytor med Kärchers ångtvätt dödas 99.99% av de vanliga hushållsbakterierna Stafylokocker och Enterococcus hirae. ÅNGTVÄTTAR Upptäck hur ångtvätten kan göra skillnad

Läs mer

Det invändiga är det viktigaste och direkt nödvändiga för att få en fuktsäker krypgrund.

Det invändiga är det viktigaste och direkt nödvändiga för att få en fuktsäker krypgrund. Arbetsinstruktion Krypgrund Innehållsförteckning 1. 1. INLEDNING 2. 2. INVÄNDIGA ÅTGÄRDER 3. 3. UTVÄNDIGA ÅTGÄRDER 4. 4. MONTERING ISODRÄN KRYPGRUNDSVAKT 1. INLEDNING Utförlig funktionsbeskrivning av krypgrund,

Läs mer

Fasad. Halle Fasad. Halle Fasad Härdat 3-glasfönster med argongasfyllning

Fasad. Halle Fasad. Halle Fasad Härdat 3-glasfönster med argongasfyllning Fasad Härdat 3-glasfönster med argongasfyllning Tycker du att vardagsrummet känns lite mörkt och instängt? Vårt förslag är att du river ut de små vardagsrumsfönstren och hela väggen och sätter in vårt

Läs mer

Monteringsvägledning för isolerrutor

Monteringsvägledning för isolerrutor Monteringsvägledning för isolerrutor Uppdaterad 29. augusti 2017 Monteringsvägledning för isolerrutor Monteringsvägledningen för isolerrutor ska säkerställa att isolerrutorna bliver monterade korrekt,

Läs mer

En lampa, tre ljusinställningar

En lampa, tre ljusinställningar PHILIPS LED Ljuskälla 8 W-5 W-2 W (60 W) E27 Varm/mycket varm/ extra varm Ej dimbar En lampa, tre ljusinställningar Ibland vill du anpassa ljusinställningen efter det du håller på med. Med Philips SceneSwitch

Läs mer