Miljöprogram i byggprojekt Falkenbergs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöprogram i byggprojekt Falkenbergs kommun"

Transkript

1 Miljöprogram i byggprojekt Falkenbergs kommun Upprättat av: Arbetsgrupp: Övriga: Malena Andersson, Hifab AB Hans-Erik Wortmann, Lars-Erik Lundin, Jan-Olof Andersson, Ingmar Kärrsten, samtliga Falkenbergs kommun FaBo, Falkenbergs kommun Stadsbyggnadskontoret, Falkenberg Energi AB, FAVRAB Fastställt av kommunfullmäktige

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ORIENTERING SYFTE MED MILJÖPROGRAMMET BESKRIVNING AV PROJEKTET ORGANISATION OCH MILJÖANSVAR FÖRUTSÄTTNINGAR OCH STYRANDE DOKUMENT BESTÄLLARENS MILJÖARBETE LAGAR OCH MILJÖMÅL BETYDANDE MILJÖASPEKTER PROJEKTETS MÅL OCH KRAV ÖVERGRIPANDE MÅL DETALJERADE MILJÖKRAV ÖVRIGA MILJÖKRAV KRAV PÅ ARBETSSÄTT PROJEKTLEDNINGEN PROJEKTÖRER ENTREPRENÖRER KRAV PÅ SLUTDOKUMENTATION BILAGOR TILL MILJÖPROGRAMMET (11)

3 1 ORIENTERING 1.1 Syfte med miljöprogrammet Miljöprogrammet skall tillsammans med gällande miljölagstiftning och miljömål ligga till grund för miljöarbetet i projektet. Miljöprogrammet utgör en del av underlagsmaterialet för projektet och skall successivt inarbetas i övriga projekthandlingar. Detta miljöprogram gäller Falkenberg kommuns samtliga byggprojekt. I miljöprogrammet delas projekten in i mindre och större projekt. Gränsen mellan dessa går vid 20 basbelopp. Vid de större projekten skall även framtagen miljöplan användas, se bilaga Beskrivning av projektet Kortfattad beskrivning om bakgrunden, nuläge och målsättning med projektet. Här kan även beslut i olika instanser redogöras. 1.3 Organisation och miljöansvar Miljöansvaret i projektet fördelas mellan projektchefen och samtliga projektörer och entreprenörer som var och en har ett miljöansvar för sin del av projekterings- samt byggskedet. Projektörerna och entreprenörerna ansvarar dessutom för att samråd beträffande miljöfrågorna sker med övriga berörda projektörer och entreprenörer samt Falkenbergs kommun. Projektchefen har det yttersta miljöansvaret under hela projektet samt samordningsansvar avseende miljöarbetet under projekterings- och byggskedet. I de större projekten kommer vid behov en särskild miljöreferensgrupp tillsättas under projektchefen samt projektledaren. Miljöreferensgruppen är rådgivande i miljöfrågor under hela projektets gång och ska medverka till att prioritering mellan olika miljökrav görs på ett optimalt sätt. Dessutom kan en miljöledare tillsättas som stöd till projektledaren och som kontaktlänk till miljöreferensgruppen. Miljöorganisation i projektet under program-, projekteringsskedet och entreprenadskede PROJEKTCHEF MILJÖANSVARIG PROJEKTLEDARE MILJÖLEDARE MILJÖANSVARIGA PROJEKTÖRER MILJÖANSVARIGA ENTREPRENÖRER MILJÖREFERENSGRUPP 3 (11)

4 2 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH STYRANDE DOKUMENT 2.1 Beställarens miljöarbete Miljö- och kretsloppsprogram för Falkenbergs kommun antog kommunfullmäktige Falkenbergs kommuns första Miljö- och kretsloppsprogram blev kommunen medlem i Sveriges Ekokommuner. Under 1998 och 1999 fortsatte arbetet med programmet. Grunden för programmet består av miljökvalitetsmål på internationell, nationell och regional nivå. De regionala miljömålen bygger på de nationella som i sin tur bygger på de internationella målen. Regeringen har bestämt att Sverige internationellt sett skall vara en pådrivande kraft och ett föregångsland när det handlar om hållbar utveckling. Därför har många av de nationella miljökvalitetsmålen och delmålen blivit strängare än de internationella. De 15 nationella miljömålen som riksdagen antog 1999 är: 1. Frisk luft 2. Grundvatten av god kvalitet 3. Levande sjöar och vattendrag 4. Myllrande våtmarker 5. Hav i balans och levande kust och skärgård 6. Ingen övergödning 7. Bara naturlig försurning 8. Levande skogar 9. Ett rikt odlingslandskap 10. Storslagen fjällmiljö 11. God bebyggd miljö 12. Giftfri miljö 13. Säker strålmiljö 14. Skyddande ozonskift 15. Begränsad klimatpåverkan Till dessa övergripande mål har nationella mål tagits fram. Nedanstående tabell ger en översikt av de nationella miljömål som täcks in av miljö- och kretsloppsprogrammet. Det femtonde nationella miljömålet Begränsad klimatpåverkan, täcks in av alla avsnitt. Falkenberg Nationellt mål (enl ovan) Miljöengagemang 1-14 Samhällsplanering och byggande 5, 11, 13 Trafik och kommunikation 1, 7 Biologisk mångfald 3-9 Markanvändning i skogs- och jordbruk 6, 8, 9 Energi 1, 7 Vatten 2, 6, 12 Avfall och återvinning 11, 12 Kemiska produkter 12 Inköp 12 Internt miljöarbete (11)

5 Samhällsplanering och byggande (sid 8) Boende, service och arbetsplatser skall knytas ihop för att minimera negativ miljöpåverkan, till exempel transporter. Vid all fysisk planering (detaljplaneläggning och översiktsplanering) skall målsättningen vara att på alla sätt minska negativa miljöeffekter. Kommunen skall vid nybyggnation alltid söka lösningar, som säkerställer att den energi som vi förbrukar, minskas till en nivå motsvarande 100 kwh/m 2 /år* inklusive värme och fastighetsel. Detta skulle innebära en minskning med 42% från 1997 års nivåer. * Se projektets energimål på sid 9. Energivalet skall inriktas mot att kommunen, där så är möjligt, använder biobränslen. En miljödeklaration av kommunens fastigheter kommer att utföras vid all ny- och ombyggnation. Vid val av byggprodukter skall strävan vara att det bästa alternativet väljs utifrån miljökvalitets- och ekonomisynpunkt. Innemiljö är ett prioriterat område där kommunen står för att inomhusklimatet är det rätta samt att ett kontrollerat luftflöde garanteras. Vid nybyggnation utrustas anläggningen med energiåtervinning. Kommunen skall se över och förbättra utemiljön runt samtliga befintliga bostäder som kommunen äger. Även skötsel av grönytor, rabatter och övrig växtlighet är föremål för ett nytänkande där principen är att minimera borttransport av restmaterial. Övriga mål (sid 20) Kommunen skall arbeta för en ökad återvinning/återanvändning av bygg- och rivningsmaterial. Mängden deponerat bygg- och rivningsmaterial skall från minska med hälften. Minska avfallets innehåll av hälso- och miljöfarliga ämnen. Minska uppkomsten av farligt avfall. 2.2 Lagar och miljömål Miljöbalkens hänsynsregler (2 kap) gäller alltid för den som bedriver verksamhet eller vidtar en åtgärd som påverkar miljö eller hälsa. I projektet är framförallt följande hänsynsregler betydelsefulla: Kunskapskravet ( 2) Det är den som gör något som skall ha tillräcklig kunskap om hur miljön och människors hälsa påverkas och skyddas. Försiktighetsprincipen ( 3) Redan risken för skador och olägenheter medför en skyldighet att vidta åtgärder. Hushållnings- och kretsloppsprincipen ( 5) Råvaror och energi skall användas så effektivt som möjligt. Möjligheterna till återanvändning och återvinning skall utnyttjas. Produktvalsprincipen ( 6) Om en produkt kan ersättas med en mindre farlig så skall man göra det. 5 (11)

6 Nedan presenteras ett urval av den övriga lagstiftning som ska följas: Avfallsförordningen Kemikalielagstiftningen Plan- och bygglagen Arbetsmiljöverkets författningar Fastställda miljömål som påverkar projektet: Sveriges miljömål Byggsektorns miljömål (Byggsektorns Miljöprogram 2003, antaget av Kretsloppsrådet) Hallands miljömål Miljö- och Kretsloppsprogram för Falkenbergs kommun Falkenbergs kommuns Planeringsförutsättningar I övrigt kommer målen i det EU-finansierade programmet Energy in minds att följas. Detta program redovisas separat. 2.3 Betydande miljöaspekter Miljöutredningen som togs fram av Byggsektorns Kretsloppsråd år 2000 och som ligger till grund för Byggsektorns miljöprogram 2003, redovisar en generell bedömning av projektets betydanden miljöaspekter. Enligt utredningen är följande miljöaspekter de mest betydelsefulla i ett byggprojekt: Energianvändningen vid drift Materialanvändningen inklusive avfallshantering Farliga ämnen under produktion och drift Luftkvalitet och bullernivå i byggnader 3 PROJEKTETS MÅL OCH KRAV 3.1 Övergripande mål För att uppnå miljömålen har detta miljöprogram arbetats fram. Avsikten är att med hjälp av detta säkerställa att projekt och byggnad miljöanpassas på ett optimalt sätt. Miljöprogrammet skall eftersträva en helhetssyn vad gäller miljöaspekter och byggtekniska åtgärder och skall på sikt höja kraven på miljöanpassning i de egna byggprojekten utan att oönskade negativa effekter uppstår. Avsikten är att detta miljöprogram ska utgöra bas för kommande byggprojekt inom kommunen. Projektets förutsättningar, styrande dokument och betydande miljöpåverkan skall vara vägledande för miljöarbetet i projektet och sammanfattas i följande övergripande miljömål som skall beaktas: 6 (11)

7 1. Att hushålla med material och minimera förekomsten av hälso- och miljöfarliga ämnen 2. Att uppnå en god innemiljö 3. Att hushålla med energi Om det vid en bedömning visar sig att det finns en konflikt mellan de övergripande miljömålen skall hänsyn tas enligt ovanstående rangordning. 3.2 Detaljerade miljökrav För att uppnå de övergripande miljömålen har en rad detaljerade miljökrav definierats. Miljökraven har delats upp i olika rubriker med utgångspunkt från vilka miljöaspekter som behandlas. Miljömål 1 Att hushålla med material och minimera förekomsten av hälso- och miljöfarliga ämnen Materialval M1. Material och produkter skall utvärderas systematiskt med avseende på miljöegenskaper. Följande riktlinjer gäller för utvärderingen: Material, varor och konstruktioner som går att reparera, sortera, återanvända och återvinna skall prioriteras. Miljömärkta material och produkter skall väljas då sådana finns och det är ekonomiskt försvarbart. Aktuell miljömärkning för byggvaror är Svanen, FSC och EU-blomman. Krossmaterial skall användas som ballast i betong. Material och produkter i inomhusmiljön skall vara lågemitterande av hälsofarliga ämnen. När tekniskt likvärdiga materialalternativ finns, skall det minst emitterande väljas. Material innehållande ämnen från Tyréns Undvikslista skall undvikas om andra alternativ finns. Guide för Materialval Falkenbergs kommun har abonnemang på Guide för Materialval (GFM) som tillhandahålls av Tyréns AB. GFM innehåller information och bedömning av byggvaror, anläggningsmaterial, konstruktioner och ämnen. Med byggvaror avses både material och produkter med eller utan en specifik funktion. Som en del i GFM ligger Tyréns Undvikslista vilken skall tillämpas i Falkenbergs kommuns samtliga byggprojekt, se bilaga 1. Avsteg från Undvikslistan samt val av material innehållande PVC skall alltid dokumenteras enligt bilaga 2 samt separat meddelas till projektchef för godkännande. 7 (11)

8 M2. Följande produkter och material som byggs in skall dokumenteras: VVS-, el-, kyl- och styrinstallationer Tak- och fasadplåt Träprodukter som är målade, impregnerade eller limmade. Plast- och gummiprodukter (isolering, rör, mattor etc) Kemiska produkter (lim, fogmassa, färg, lack, spackel etc) Byggvaror skall i första hand dokumenteras med byggvarudeklarationer. Kemiska produkter dokumenteras med varuinformationsblad (säkerhetsdatablad). Avfall och föroreningar A1. Utrymme för avfall och källsortering skall anordnas för den planerade verksamheten. A2. Restprodukter från byggnation och rivning skall minimeras och källsorteras enligt skriften Kretsloppsanpassad avfallshantering vid rivningar, ny- och ombyggnader som Region Halland sammanställt. A3. Miljö- och hälsofarliga ämnen i mark skall identifieras och åtgärdas. A4. Vid schaktning skall massor tas omhand m h t mark- och miljöanalys som redovisas i PM1, Geoteknik. Miljömål 2 Att uppnå en god innemiljö Fukt F1. Fuktdimensionering skall ske av kritiska konstruktioner, t ex bottenplatta och byggnadsdelar under mark. F2. Granskning och dokumentation avseende kritiska punkter i konstruktionen där risk för vatteninträning utifrån föreligger. F3. Ytskikt väljs med hänsyn till fukttillstånd i konstruktioner. Projektörer skall vid föreskrivet ytskikt, lim etc ange maximalt tillåten fukthalt enligt AMA i underliggande konstruktion. Fukthalten skall säkerställas i produktionsfasen. F4. Riskanalys vid val av ytskikt på fuktbelastade konstruktioner. F5. En kontrollplan för fukt skall upprättas i produktionsfasen. Denna skall beskriva hur verifiering sker av minst följande krav: Byggnadsmaterial och byggnadskonstruktioner skall skyddas mot fukt. Fuktkvot i virke som byggs in får ej överskrida 15%. Vid målning av träytor får fuktkvoten ej överstiga 12%. Gipsskivor skall ej monteras i direkt kontakt mot betongytor. Innan applicering av fuktkänsliga ytskikt på betong skall den relativa fuktigheten mätas enligt RBK:s anvisningar. 8 (11)

9 Elektriska och magnetiska fält EMF1. Övervakat femledarsystem skall installeras. EMF2. Användning av skärmade kablar samt potentialutjämning skall eftersträvas. EMF3. Placering av installationer som kan ge upphov till elektriska och magnetiska fält skall beaktas. EMF4. Yttre påverkan av elektriska och magnetiska fält, t ex vid närhet till kraftledning, telemaster etc, skall utredas och dokumenteras. Innemiljö I1. Utrustning och installationer utformas/anordnas så att åtkomlighet för städning underlättas (vägghängda toaletter och tvättställ, god städbarhet vid el- och VVS-installationer). I2. Riktvärde för ljudnivåer från byggnadens fasta installationer skall anges. I3. Utformning av tappvarmvattensystemet skall ske så att risken för legionella minimeras. Miljömål 3 Att hushålla med energi Energianvändning E1. Vid val av uppvärmningssystem skall förnyelsebara energikällor väljas i första hand. E2. Byggnad och installationssystem skall vara energieffektiva. Ett riktvärde för energiförbrukningen och elanvändningen är 90 kwh/m 2, år. E3. Vid val av fläktar eller andra energikrävande maskiner skall hänsyn tas till driftskostnaden under livslängden. Detta görs genom livscykelberäkningar av systemval och upphandling baserad på ENEU2000 eller liknande beräkningssystem. E4. Installationer och VVS-armaturer skall vara vattensnåla. E5. Belysningen skall vara energieffektiv. HF-don och T5-lysrör skall användas och belysningen skall förses med styrning där det är möjligt. E6. Eleffektiva vitvaror skall väljas (minst energiklass B). E7. El-, vatten och värme-/kylsystem utrustas med mätare för energiuppföljning med möjlighet till underavläsningar. E8. Planera för miljöanpassade transportmedel. 3.3 Övriga miljökrav Byggnaden skall utformas så att transport och buller minimeras med hänsyn till omgivning och pågående verksamhet. 9 (11)

10 4 KRAV PÅ ARBETSSÄTT 4.1 Projektledningen Arbetssätt för projektledningen: Projektledningen kan vid större projekt utse en miljöledare, vars arbete startar vid projekteringens start och som ansvarar för miljöarbetet i projektet. En miljöplan upprättas i de större samt av projektledningen utvalda projekt, som visar hur kraven i miljöprogrammet skall följas upp i projektet och hur detta arbete organiseras. Miljöplanen redovisas vid uppstartsmöten både vid projektering och vid produktion. Projektledningen tar eventuellt fram hjälpmedel och anvisningar för projektörer och entreprenörer, t ex mallar för miljöchecklistor och riktlinjer för miljöplaner. Om projektör eller entreprenör redovisar att material från Undvikslistan eller material innehållande PVC kommer att användas, skall detta redovisas med motivering till orsaken till varför det används för KSAU/bolagsstyrelse. 4.2 Projektörer Arbetssätt för projektörer: Samtliga projektörer utser miljöansvarig. Miljöfrågor tas upp som en stående punkt vid projekteringsmöten eller vid särskilda miljömöten. Miljöplan (större projekt), särskilda miljöchecklistor och andra hjälpmedel används enligt anvisningar. Dokumentationslistan i bilaga 2 fylls i och överlämnas till projektledningen. 4.3 Entreprenörer Arbetssätt för entreprenörer: Entreprenörer skall utse varsin miljöansvarig som ingår i platsorganisationen. Miljöfrågor tas upp som en stående punkt vid byggmöten eller vid särskilda miljömöten. Entreprenör skall redovisa Miljöplan för verksamheten/projektet. Falkenbergs kommuns Miljöplan (större projekt), särskilda miljöchecklistor och andra hjälpmedel används enligt anvisningar. Dokumentationslistan i bilaga 2 fylls i och överlämnas till projektledningen. 10 (11)

11 5 KRAV PÅ SLUTDOKUMENTATION En sammanställning, miljödokumentation, av miljöarbetet skall göras då projektet avslutas. Sammanställningen skall från projektörer överlämnas senast vid avslutad projektering och från entreprenörer i samband med slutbesiktning. Miljödokumentationen skall innehålla: Materialdata (byggvarudeklarationer och varuinformationsblad/säkerhetsdatablad) enligt anvisningar. Särskilda utredningar/mätningar Miljöplaner, miljöchecklistor Miljörelaterade avvikelser Dokumentation angående bygg- och rivningsavfall Instruktioner om vilka mätningar som skall göras i byggnaden, t ex fukt- och radonmätningar 6 BILAGOR TILL MILJÖPROGRAMMET Bilaga 1 Tyréns Undvikslista Bilaga 2 Dokumentationslista Bilaga 3 Miljöplan 11 (11)

Miljöplan i byggprojekt Falkenbergs kommun

Miljöplan i byggprojekt Falkenbergs kommun Miljöplan i byggprojekt Falkenbergs kommun 2006-01-01 Upprättat av: Arbetsgrupp: Övriga: Malena Andersson, Hifab AB Hans-Erik Wortmann, Lars-Erik Lundin, Jan-Olof Andersson, Ingmar Kärrsten, samtliga Falkenbergs

Läs mer

Miljöprogram i byggprojekt Falkenbergs kommun

Miljöprogram i byggprojekt Falkenbergs kommun Miljöprogram i byggprojekt Falkenbergs kommun Ramhandling Upprättat av: Arbetsgrupp: Övriga: Charlotte Forsberg, Hifab AB Hans-Erik Wortmann, Lars-Erik Lundin, Jan-Olof Andersson, Ingrid Sennerdal, samtliga

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

Detaljerade MILJÖKRAV för Fastighetskontoret

Detaljerade MILJÖKRAV för Fastighetskontoret Detaljerade MILJÖKRAV för Fastighetskontoret 1. Syfte och utgångspunkt Detta miljökrav gäller för projektering och byggande på uppdrag av Fastighetskontoret, Nacka Kommun. Miljöplanen ställer krav på följande

Läs mer

Gemensamt miljöprogram för Akademiska Hus och Högskolan i Gävle. Högskolan i Gävle ÖVERGRIPANDE DEL. För projektet: 420905 Bibliotek

Gemensamt miljöprogram för Akademiska Hus och Högskolan i Gävle. Högskolan i Gävle ÖVERGRIPANDE DEL. För projektet: 420905 Bibliotek Gemensamt miljöprogram för Akademiska Hus och Högskolan i Gävle BLOCK A ÖVERGRIPANDE DEL För projektet: 420905 Bibliotek Högskolan i Gävle Upprättad 2002-11-20 Ralf Wigenius... Miljösamordnare, AHU Fastställd

Läs mer

Miljöledningssystem Principer Rutiner Projektanpassning bygg och fastighet Processen Lagstiftning och överenskommelser Princip för styrning Exempel

Miljöledningssystem Principer Rutiner Projektanpassning bygg och fastighet Processen Lagstiftning och överenskommelser Princip för styrning Exempel Miljöledningssystem Principer Rutiner Projektanpassning bygg och fastighet Processen Lagstiftning och överenskommelser Princip för styrning Exempel 2 BS 7750 (British standard) 1992, base for other EMS

Läs mer

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 PROJEKTRAPPORT Miljökontoret 2013-05-23 Dnr 2013-407 Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 Michael Werthén Magnus Jansson 2 BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 3 METOD OCH GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 4 SLUTSATS

Läs mer

Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning

Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning 2011 2014 Upprättad av: Uppdaterat: 2012 03 15 Soraja Nadimpour Miljöansvarig Landstingsservice Landstinget Uppsala INNEHÅLL

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

God bebyggd miljö - miljömål.se

God bebyggd miljö - miljömål.se Sida 1 av 6 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning 2011-2014

Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning 2011-2014 Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning 2011-2014 Upprättad av: Uppdaterat: 2013-06-03 Soraja Nadimpour Miljöansvarig Landstingsservice Landstinget Uppsala INNEHÅLL

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Möte Utvecklingsprogram & Sektorsprogram 30 mars

Läs mer

Handbok för giftfritt byggande (ny- och ombyggnad, underhåll, förvaltning och rivning)

Handbok för giftfritt byggande (ny- och ombyggnad, underhåll, förvaltning och rivning) Handbok 2009-09-07 Handbok för giftfritt byggande (ny- och ombyggnad, underhåll, förvaltning och rivning) KS-60/2007 Hyresbostäders hus Ekoporten, ett miljonprogramshus ombyggt till det första ekologiska

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Projektets resultat Gemensamt dokument lokal anpassning Utgå från samhällets och branschens miljösyn Använda befintliga verktyg i samhället Ingen/liten kommunal

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Sweden Green Building Council

Sweden Green Building Council Sweden Green Building Council 1 Ca 215 medlemmar just nu i Sweden Green Building Council 2 Vad innebär miljöcertifiering av byggnader? Byggnadens prestanda jämförs med mätbara kriterier skalan är poäng

Läs mer

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med *

Läs mer

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt Sida 1 av 5 Innehåll 1 Inledning sida 1 2 Omfattning sida 1 3 Projekt information sida 2 4 Miljöpolicy sida 2 5 Miljöaspekter sida 2 6 Lagar och andra krav sida 3 7 Projektorganisation sida 3 8 Utbildning

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

Riktlinjer för val av och dokumentation av produkter vid ny- och ombyggnad, underhåll, förvaltning och rivning.

Riktlinjer för val av och dokumentation av produkter vid ny- och ombyggnad, underhåll, förvaltning och rivning. RIKTLINJER 1(6) 2012-06-04 KS-60/2007 Handläggare, titel, telefon Eva Lindahl, miljöcontroller 011-151985 Riktlinjer för val av och dokumentation av produkter vid ny- och ombyggnad, underhåll, förvaltning

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Riktlinje Energi och miljö

Riktlinje Energi och miljö Riktlinje Upprättad av: Ali Joudi Ansvarig: Ali Joudi Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke, 2018-03-28

Läs mer

PLAN. Miljöplan. Grundläggande plan för lokala miljömål och miljöarbete i Vallentuna kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET

PLAN. Miljöplan. Grundläggande plan för lokala miljömål och miljöarbete i Vallentuna kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET KS 2017.425 PLAN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Miljöplan Grundläggande plan för lokala miljömål och miljöarbete i Vallentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-24 149 Revidering (avsnitt 3 och 4) antagen

Läs mer

MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET

MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET MILJÖMÅL OCH RESURSEFFEKTIVITET Stockholm 27 januari, 2016 Cecilia Mattsson, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-02-02 1 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET GENERATIONSMÅLETS

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR. Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan (6)

MILJÖPLAN FÖR. Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan (6) MILJÖPLAN FÖR Projektör: Entreprenör: Beställare: Mall Miljöplan 2018-05-25 1 (6) Innehållsförteckning Sidan 1. Orientering om projektet... 3 2. Miljöorganisation och miljöarbetet... 4 Ev. Bilagor: Revisionshistorik

Läs mer

Miljöcertifiering av byggnader

Miljöcertifiering av byggnader Miljöcertifiering av byggnader Evelina Strandfeldt Sweden Green Building Council 1 240 medlemmar just nu i Sweden Green Building Council 2 Sweden Green Building Council Ideell förening för företag i bygg-

Läs mer

Byggsektorns betydande miljöaspekter

Byggsektorns betydande miljöaspekter Byggsektorns betydande miljöaspekter Per Lilliehorn Naturresurser 2 Ekosystem 3 1 Människors hälsa 4 Byggsektorn Tillverkning, försäljning och transport av byggmaterial Ca 90.000 Byggindustrin Ca 230.000

Läs mer

Energi- och miljöplan

Energi- och miljöplan Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Lessebo kommuns energi- och miljöplan innefattar fem områden: Avfall Byggnation, underhåll och inneklimat

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se Sida 1 av 8 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå

Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå Bilaga 4 Miljömål, strategier, och lagstiftning globalt, inom EU samt på nationell nivå Bilagan omfattar de globala, nationella, regionala och kommunala miljömål som identifierats och som varit vägledande

Läs mer

Miljömålet Frisk luft 7 oktober 2011 Anne-Catrin Almér, anne-catrin.almer@lansstyrelsen.se Länsluftsdag 2011 Våra 16 nationella miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Miljöprogram Ver 1.4 Dat

Miljöprogram Ver 1.4 Dat Sida 1 av 7 Miljöprogram Ver 1.4 Dat 2019-01-03 Sida 2 av 7 1. Inledning Detta miljöprogram beskriver Hufvudstadens miljömål och miljökrav vid ombyggnationer, nyproduktion, hyresgästanpassningar och underhåll.

Läs mer

miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag

miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag 1 miljöprogram 2020 Det du just nu håller i din hand är kortversionen av miljöprogrammet för Klippans kommun. Miljöprogram för Klippans kommun 2020 är ett

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Länsstyrelsens ansvar. Ulf Lindberg Länsantikvarie

Länsstyrelsens ansvar. Ulf Lindberg Länsantikvarie Länsstyrelsens ansvar Ulf Lindberg Länsantikvarie Ulf.lindberg@lansstyrelsen.se De nationella målen för kulturmiljöarbetet Det statliga kulturmiljöarbetet ska främja: ett hållbart samhälle med en mångfald

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Miljöcertifiering för en god bebyggd miljö. Åsa Wahlström Sweden Green Building Council

Miljöcertifiering för en god bebyggd miljö. Åsa Wahlström Sweden Green Building Council Miljöcertifiering för en god bebyggd miljö Åsa Wahlström Sweden Green Building Council 1 Fler än 348 medlemmar i SGBC representerar samhällsbyggnadssektorn Styrelse Råd och arbetsgrupper Certifieringsnämnd

Läs mer

Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer

Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer Helsingborgs miljöprogram & miljöbarometer Dansk Byplanmøde 2 oktober 2008, Helsingør, Delmøde K Målbare miljøindsatser Tommy Persson, miljöstrateg, Miljökontoret, Helsingborgs stad & Länsstyrelsen i Skåne

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

Miljöprogram 2012-2015. Policy och program

Miljöprogram 2012-2015. Policy och program Policy och program Foto: Patrik Leonardsson Miljöprogram 2012-2015 Region Halland är ett föredöme på miljöområdet och arbetar för en hållbar utveckling, ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Detta avspeglas

Läs mer

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Projektnamn, Projektnummer Upprättad av: Fuktsakkunnig, ort, datum Godkänd av: Byggherre, ort, datum Senast reviderad Datum Fuktsäkerhet i byggprocessen. Version 1.0. 1 Anvisning

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Miljödiplomering - steg för steg Samtliga verksamheter samt bolagen i kommunen. Aktivt och strukturerat arbeta med miljöpåverkan. 1. Miljöutredning = Miljöförvaltningen

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Styrdokument för energieffektivisering

Styrdokument för energieffektivisering 1(6) Styrdokument för energieffektivisering 2012-2014 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun med avseende på byggnader och

Läs mer

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 Innehåll DEL 1 - Inledning 1 Miljöplan för Ängelholms kommun 1 De nationella miljökvalitetsmålen 1 De regionala målen i Skåne 2 De lokala miljömålen för Ängelholms kommun

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den

1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den 1. Förteckning över miljölagstiftning som berör oss samt hur vi tillämpar den Miljöbalken och författningar med stöd av miljöbalken uppdaterad Kapitel i Miljöbalken Förordning/Paragraf Hur uppfyller vi

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Ett samhälle med giftfria och resurssnåla kretslopp (Regeringens proposition 2002/03:117)

Ett samhälle med giftfria och resurssnåla kretslopp (Regeringens proposition 2002/03:117) Ett samhälle med giftfria och resurssnåla kretslopp (Regeringens proposition 2002/03:117) Regeringen anser att det är viktigt med en avfallslagstiftning, både på EU-nivå och nationellt, som ställer höga

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn Art Mosaik Ny deklaration Ändrad deklaration BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 Artikel-nr/ID-begrepp 3A0000 Vid ändrad deklaration

Läs mer

2. Miljölagstiftning

2. Miljölagstiftning 2. Miljölagstiftning Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle Lagen om skötsel av jordbruksmark Renhållningslagen

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Miljömål.se den svenska miljömålsportalen

Miljömål.se den svenska miljömålsportalen Sida 1 av 7 Start Miljömålen Sveriges miljömål Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan. Bild: Tobias Flygar. Frisk luft. Bild: Tobias Flygar. Be gr än Sk yd da Fri sk luft Sä ke r Ba ra na In ge n Frisk

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås. Regeringsförklaringen 3 oktober 2014 De nationella miljömålen ska klaras. Budgetproppen 2014/15:1 Miljöpolitiken utgår ifrån de nationella miljökvalitetsmålen och det generationsmål för miljöarbetet som

Läs mer

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd Kommunikationsplan för Södermanlands miljö- och klimatråd Bakgrund Miljö- och klimatrådets syfte är att vara en arena för en bred diskussion kring de viktigaste miljöutmaningarna och de prioriteringar

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Hållbarhets- utmaningar i staden. Anna Ledin, miljöförvaltningen

Hållbarhets- utmaningar i staden. Anna Ledin, miljöförvaltningen Hållbarhets- utmaningar i staden Anna Ledin, miljöförvaltningen Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Anna Ledin, miljöförvaltningen Bakgrund Miljökemist forskare och undervisare på: Linköpings

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad Bilaga 7 Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en rivningsentreprenad Denna bilaga innehåller förslag till AF-texter för att uppfylla branschnorm. Föreslagna AF-texter ska anpassas till det

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Miljömålssystemets nivåer Generationsmålet Miljökvalitetsmålen Preciseringar Etappmålen Regionala tilläggsmål ILLUSTRATIONER TOBIAS FLYGAR Lokala/kommunala miljömål Prognosen för att

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Outnyttjad potential Stort värde i att förbättra existerande byggnader. Åsa Wahlström

Outnyttjad potential Stort värde i att förbättra existerande byggnader. Åsa Wahlström Outnyttjad potential Stort värde i att förbättra existerande byggnader Åsa Wahlström Över 90 % av de byggnader som vi har idag kommer att stå kvar 2050 Sweden GBC 1 Miljömålen och byggnader Begränsad klimatpåverkan

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2014 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Tekniska kontoret Miljökontoret

Stadsbyggnadskontoret Tekniska kontoret Miljökontoret Stadsbyggnadskontoret Tekniska kontoret Miljökontoret CHECKLISTA Nedan anges under respektive rubrik de krav som måste uppfyllas av exploatör som skall bygga inom området. Under varje rubrik finns dessutom

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Miljörätt 2012 en enkätundersökning till kommuner, tillståndspliktiga företag, tekniska råd & länsstyrelser

Miljörätt 2012 en enkätundersökning till kommuner, tillståndspliktiga företag, tekniska råd & länsstyrelser Miljörätt 2012 en enkätundersökning till kommuner, tillståndspliktiga företag, tekniska råd & länsstyrelser Bilaga till presentation på konferensen Fokus Miljörätt den 6 december 2012 av Pernilla Strid

Läs mer

Miljöprogram för entreprenader -Ramavtal kategori 2

Miljöprogram för entreprenader -Ramavtal kategori 2 Miljöprogram för entreprenader -Ramavtal kategori 2 Utförandeentreprenad sid 2-7 Totalentreprenad sid 8-14 Bilagor 1. Vasakronans miljöpolicy 2. Vasakronans energistrategi 3. Vasakronans avfallstrategi

Läs mer

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2017-2020 Anna Ek, vik. miljömålssamordnare, 3 december 2015 Varför ett nytt åtgärdsprogram? Länsstyrelsens instruktion 5a: Länsstyrelsen ska

Läs mer