Verksamhetsberättelse 2008/09 Utbildningsprogrammet i Fysik och tillämpad matematik Programansvarig: Per-Anders Boo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2008/09 Utbildningsprogrammet i Fysik och tillämpad matematik Programansvarig: Per-Anders Boo"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2008/09 Utbildningsprogrammet i Fysik och tillämpad matematik Programansvarig: Per-Anders Boo Teknisk-naturvetenskaplig fakultet.

2 1. Formalia a. Programmets namn Kandidatprogrammet i fysik och tillämpad matematik b. Läsår för vilken verksamhetsberättelsen gäller Verksamhetsberättelse för läsåret 2008/2009 c. Datum när verksamhetsberättelsen antogs av programrådet Verksamhetsberättelsen är antagen av programrådet den d. Huvudansvarig för framtagning av verksamhetsberättelsen Huvudansvarig är Per-Anders Boo (Programansvarig) Ledamöter i programrådet höstterminen 2009 är: Per-Anders Boo programansvarig, Matematik och matematisk statistik Sune Pettersson Fysik Michael Bradley Fysik Roger Halling Fysik Leif Nilsson Matematik och matematisk statistik Jan Gelfgren - Matematik och matematisk statistik Pedher Johansson Datavetenskap Nils Gustavsson FOT Elin Wallstén FOT Iris Willemsen FOT Marcus Dageryd FOT Adjungerade programstudievägledare: Margareta Brinkstam (matematik och matematisk statistik), Lilian Andersson(fysik) (suppleanter för studeranderepresentanter ännu ej utsedda)

3 2. Programmets mål och utformning a. Kort beskrivning av programmets mål och utformning Programmets övergripande målsättning är att ge goda kunskaper i matematik och, med dessa som grund, genom möjlighet till inriktning mot fysik, matematisk statistik eller matematik bli en utbildning som ger goda möjligheter till yrkesverksamhet eller fortsatta studier på avancerad nivå inom programmets områden. b. Samarbetspartner och näraliggande utbildningar Vid Umeå Universitet finns civilingenjörsprogram i teknisk fysik och i industriell ekonomi som kan sägas varanärliggande. I programmet teknisk fysik läser man rätt så mycket matematik och naturligtvis mycket fysik. I industriell ekonomi läser man också mycket matematik och dessutom ett flertal kurser inom ämnet matematisk statistik. Många kurser på programmet fysik och tillämpad matematik läses under de första terminerna tillsammans med dessa och andra civilingenjörsprogram. Institutionerna Matematik och matematisk statistik, Fysik samt Datavetenskap är engagerade i att ge kurser på programmet. Kandidatprogram i fysik och i matematik finns vid universiteten i Umeå, Uppsala, Stockholm, Örebro, Karlstad, Linköping, Växjö, Göteborg och Lund. I Karlstad finns ett kombinerat program, Naturvetenskapligt program, Fysik/Kemi/Matematik, som påminner om programmet Fysik och tillämpad matematik på så sätt att studenterna börjar med matematikstudier och därefter gör ett val av inriktning mot fysik, kemi eller matematik. I Lund finns ett Naturvetenskapligt kandidatprogram med 14 ingångar varav matematik och fysik är två. Övriga har separata program

4 för fysik och matematik. I matematikprogrammen finns i nästan alltid en möjlighet att inrikta studierna mot matematisk statistik. c. Programmets styrdokument Examensbeskrivning Antagen Filosofie kandidatexamen Naturvetenskaplig kandidatexamen. Huvudområde: Fysik examensbeskrivningar_nya/grundniva/ Utbildningsplan Kursplaner Kursutvärderingar Via hemsidorna för de olika kurserna kan man hitta utvärderingarna för kurser i matematik och matematisk statistik. Utvärderingar av kurser i fysik finns samlade och tillgängliga i pärmar på institutionen för fysik. d. Analys En svaghet med programmet är att det finns liknande program för fysik och matematik vid alla universitet i södra Sverige. En styrka är emellertid att det inte finns några motsvarande program i norra Sverige. Rekrytering på nationell bas torde därför vara betydligt svårare än rekrytering lokalt och regionalt. En annan svaghet är att programmet inte är en ekonomiskt bärkraftig enhet när det gäller att få institutionerna att förse programmet med kurser. Med tanke på att programmet delas upp efter det första läsåret i en fysik- respektive matematik/matematisk statistikinriktning, torde det krävas

5 åtminstone 60 studenter per årskull för att det skall vara ekonomiskt möjligt att kräva programspecifika kurser. En fördel som finns är dock att civilingenjörsprogrammen läser en hel del matematik- och fysikkurser som är intressanta för kandidatprogrammet fysik och tillämpad matematik. Därigenom finns det ändå ett hyggligt utbud av fysik- och matematikkurser att välja bland. En ytterligare svaghet som programmet har, tillsammans med de flesta naturvetarutbildningarna, är att kopplingen till en viss yrkesverksamhet efter examen är tämligen svag. Emellertid är arbetsmarknaden för matematiska statistiker god och även matematiker och fysiker har goda utsikter att få ett arbete inom sitt område enligt de prognoser som görs årligen av SACO och SCB. 3. Flöde genom programmet Programmet startade höstterminen 2008 så siffror finns bara för ett läsår, 2008/09. a. Söktryck och könsfördelning - Antal förstahandssökande Ht08: 20 - Antal registrerade på programmet Ht08: 10 - Antal kvinnliga studenter: 2 - Totalt antal studenter på programmet fördelade könsvis och årsvis: 10 (2) b. Prestation per årskurs - Prestationsgrad i procent av 60 hp läsåret 08/09 var 72%.

6 c. Avhopp - Inget avhopp termin 1. - Sannolikt 2(1) avhopp efter termin 3. d. Examinationsgrad och studietid Ej aktuellt eftersom programmet startade e. Ackumulerat studieresultat redovisat för varje individ (Frivilligt) Redovisas ej p.g.a. för få studenter på programmet medför att anonymiteten blir svår att garantera. f. utfall på första årets kurser (Frivilligt)

7 g. Analys och kommentarer Med tanke på att studenterna på programmet var i särklass bäst på diagnostiska proven som gavs under repetitionsveckan före höstterminsstarten så är resultatet inte så bra efter första läsåret. Att prestationsgraden är så hög beror på att några av studenterna läst andra kurser istället för de redan avklarade kurserna på programmet. Man ser att de tre första kurserna går någorlunda bra men i och med Linjär algebra försämras resultaten. Flervariabelanalysen går riktigt dåligt och kurserna därefter inte heller särskilt bra. En orsak till att Linjär algebra gick dåligt är troligen att kursen läses på något färre dagar än tidigare genom att den var lagd runt julen så att tempot upplevdes som stressigt(42% klarade 1:a tentamen). Flervariabelanalysen (40% klarade 1:a tentamen) lästes parallellt med programmeringstekniken(på den gick tentamen bra men många klarade inte laborationerna i tid). Vad gäller datorlaborationerna så tyder utvärderingen på att det är för få handledare. Båda dessa kurser är omfattande och svåra så resultatet är inte helt förvånade. Av resultatet verkar det som om studenterna satsade främst på programmeringstekniken. Man kan ana samma mönster för de två sista kurserna på våren. Mekanik 1 och Matematisk statistik för naturvetare läses parallellt och i det fallet verkar det som om studenterna i första hand satsat på den senare. Kanske beror det på att i den finns ett delprov inlagt i mitten av kursen. Att slippa parallelläsningen under vårterminen förefaller tyvärr vara lika svårt som att se några pedagogiska fördelar med den. Kurserna anges ofta i utvärderingarna som stressiga. Ambitionsnivå är alltså högre än förmågan att klara av kraven. Det är svårt att säga mera precist var problemet ligger för de olika kurserna men resultaten tyder på att något är fel.

8 4. Kompetens, genomförande och programutformning några nyckeltal a. Akademisk kompetens kursansvariga Kursansvarigas akademiska titlar. Redovisas som antal i kategorierna fördelade över årskurserna: Årskurs Professorer, 1 - Lektorer, 7 - Adjunkter, - Doktorander - Övriga (förklara) b. Akademisk kompetens kursansvariga Kursansvarigas basutbildning. Redovisas som antal i kategorierna fördelade över årskurserna: Årskurs Fil Dr. 8 - Tekn..Dr - Fil. Lic. - Tekn.Lic - Annan filosofie examen - Civilingenjör, - Högskoleingenjör - Annan (förklara) c. Pedagogisk kompetens kursansvariga (Frivilligt) Redovisas ej p.g.a. svårigheter att få fram data om detta.

9 d. Pedagogisk utformning på kursnivå Programkursernas pedagogiska utformning enligt kursplan. Redovisa antalet i kategorierna fördelade över årskurserna: - Traditionell utformning med föreläsning, räkneövning, laboration, - PBL 1 = renlärigt problembaserat lärande, - DBT = Projektbaserat lärande, - Annan form, nämligen Samtliga kurser bedrivs enligt traditionell utformning. e. Programkursernas genomförandeform Programkursernas form enligt praktiskt genomförande. Antalet i kategorierna fördelade över årskurserna: - Väsentligen en ren campuskurs, - huvudsakligen distans eller företagsförlagd, - blandformer nämligen Helt enligt ren campusform. f. Examination Kursernas examinationsmetoder. Antalet i kategorierna fördelade över årskurserna: - Examination baserad enbart på sluttentamen + laborationer eller liknande, - Examination baserad enbart på projektarbete - Examination baserad enbart på skriftliga rapporter, - Kontinuerlig examination flera examinationstillfällen under kursens gång, - Examination som bygger på flera väsentligen lika värda examinationsmetoder Kontinuerlig examination i form av duggor eller delprov finns åtminstone på sex av totalt åtta kurser. Den vikt som ligger på duggorna i förhållande till sluttentamen varierar dock från att resultatet på duggorna är så gott som betydelselöst (räknat i poäng) till att resultatet har en viss påverkan på slutresultatet. Tentamen uppdelad i delprov finns på en kurs och de två delproven har, poängmässigt, ungefär samma vikt.

10 Examinationsformerna på de olika kurserna är som följer: Matematikens verktyg: Dugga, gruppuppgifter med muntlig redovisning, skriftligt slutprov. Envariabelanalys 1 och 2: Dugga, datorlaboration, skriftligt slutprov. Linjär algebra och Flervariabelanalys: Dugga, skriftligt slutprov. Programmeringsteknik: Datorlaborationer, examination vid dator, skriftligt slutprov. Mekanik 1 med experimentell metodik: Skriftligt prov. Statistik för naturvetare: Delprov, datorlaborationer, skriftligt slutprov. g. Samverkan med näringsliv och offentlig verksamhet Har ej förekommit under läsåret 08/09. h. Kursvärderingar Andel av kurserna där varje lärmål utvärderas och som finns öppet tillgänglig på Internet Sådana utvärderingar av kurserna har inte gjorts läsåret 08/09. i. Analys Lärarnas kompetens är hög. Undervisning och examination genomförs på, i stort sett, traditionellt vis. 5. Måluppfyllelse a. De nationella och lokala målen med utbildningen säkerställs mot lärmålen i syllabus genom en jämförelsematris

11 Följande matris visar vilka lärmål som berör de olika nationella/lokala målen Mål för lärande i syllabus för generella program Kandidatprogrammet Fysik och tillämpad matematik (FTM) 1 Matematiska och naturvetenskapliga kunskaper 1.1 Grundläggande matematik och naturvetenskap 1.2 Teknikvetenskap 1.3 Fördjupade kunskaper i något/några ämne 2 Individuella och yrkesmässiga färdigheter och förhållningssätt 2.1 Vetenskapligt tänkande och problemösning 2.2 Experimenterande och kunskapsbildning 2.3 Systemtänkande 2.4 Individuella färdigheter och förhållningssätt 2.5 Professionella färdigheter & förhållningssätt 3 Förmåga att arbeta i grupp och att kommunicera 3.1 Förmåga att arbeta i grupp 3.2 Förmåga att Kommmunicera 3.3 Att kommunicera på främmande språk 4 Behovsidentifiering, planering, utveckling med hänsyn till samhälleliga och affärsmässiga villkor 4.1 Samhälleliga villkor, inklusive ekonomiskt, socialt, ekologiskt hållbar utveckling 4.2 Företags- och affärsmässiga villkor för utveckling och forskning 4.3 Att planera utvecklings- och forskningsprojekt 4.4 Att genomföra utvecklingsoch forskningsprojekt 4.5 Att rapportera och redovisa utvecklings- och forskningsprojekt 4.6 Att realisera utvecklingseller forskningsprojekt 4.7 Att ta i drift och använda utvecklingsprojekt 5. Övriga kunskaper och förhållningssätt 5.1 Hållbar utveckling Nationella och lokala mål för examen Kunskap och förståelse lokala mål, fysikinriktning Färdighet och förmåga visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor. ha kunskaper i matematik som är viktiga för fysik samt ha kunskaper i angränsande ämnen till x x x x x fysiken som är viktiga för framtida yrkesverksamhet. x x x - visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer, x x x x x - visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar, x x x x - visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och x x x x x - visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser. x x x x Lokala mål, fysikinriktning kunna välja metoder för att planera och genomföra fysikaliska experiment samt värdera erhållna resultat, x x Värderingsförmåga och förhållningssätt med matematiska modeller kunna beskriva fysikaliska företeelser samt bedöma dessa modellers tillämpbarhet och begränsning, x x x x inom en uppställd modell med tillämplig metod kunna genomföra beräkningar samt tolka och värdera resultaten, kunna tillgodogöra sig information inom fysikområdet på engelska och svenska. x x x x x - visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, x x x x x - visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och x x - visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens. x x b. Möjlighet att uppfylla poängkrav för examen inom nominell studietid Rekommenderade studiegångar som leder till examen efter tre års studier finns redovisade i utbildningsplanen för var och en av de tre inriktningarna. c. Möjlighet att uppfylla programmets kunskaps och färdighetsmål I följande matriser jämförs målen i syllabus för generella program med de förväntade studieresultaten i sådana kurser som är angivna som rekommenderade för de olika inriktningarna på programmet. Ett kryss i en ruta betyder att motsvarande mål i syllabus finns, åtminstone till någon del, representerat i de förväntade studieresultaten. Syllabus för generella program med detaljerad uppdelning av underrubrikerna för varje delmål finns bifogat som bilaga.

12 Inriktning matematik Syllabus för generella program Matematiska vektyg X X X X 1.1 Grundläggande Matematik o. naturvetenskap Programmeringsteknik X X X X 1.2 Teknikvetenskap Envariabelanalys 1 X X 1.3 Fördjupade kunskaper i något/några ämnen Envariabelanalys 2 X X 2.1 Vetenskapligt tänkande o. problemlösning Linjär algebra X X 2.2 Experimenterande och kunskapsbildning Flervariabelanalys X X X X 2.3 Systemtänkande Mekanik 1 med exp. metodik X X X X 2.4 Individuella färdigheter o. förhållningssätt Statistik för naturvetare X X X X X 2.5 Professionella färdigheter o. förhållningssätt 3.1 Förmåga att arbeta i grupp Fysikens matematiska metoder X X X X X 3.2 Förmåga att kommunicera Sannolikhetsteori 1 X X X 3.3 Att kommunicera på främmande språk Statistikteori 1 X X X 4.1 Samhälleliga villkor, ekonomiskt, socialt, miljö Introduktion till diskret matematik X X X 4.2 Företags- o. affärsmässiga villkor, utveckl. Forskn. Komplex analys X X 4.3 Att planera utvecklings- och forskn. projekt Grafteori X X 4.4 Att genomföra utveckl. och forskn. projekt 4.5 Att rapportera o. redovisa utv. o. forskn. proj. Teknisk vetenskapliga beräkningar X X X 4.6 Att realisera utvecklings- o. forskningsprojekt Sannolikhetsteori 2 X X X 4.7 Att ta i drift och använda utvecklingsprojekt Optimering X X 5.1 Hållbar utveckling Reell analys X X Algebraiska strukturer X X Examensarbete X X X X X X X X Inriktning matematisk statistik Matematiska vektyg X X X X 1.1 Grundläggande Matematik o. naturvetenskap Programmeringsteknik X X X X 1.2 Teknikvetenskap Envariabelanalys 1 X X 1.3 Fördjupade kunskaper i något/några ämnen Envariabelanalys 2 X X 2.1 Vetenskapligt tänkande o. problemlösning Linjär algebra X X 2.2 Experimenterande och kunskapsbildning Flervariabelanalys X X X X 2.3 Systemtänkande Mekanik 1 med exp. metodik X X X X 2.4 Individuella färdigheter o. förhållningssätt Statistik för naturvetare X X X X X 2.5 Professionella färdigheter o. förhållningssätt 3.1 Förmåga att arbeta i grupp Fysikens matematiska metoder X X X X X 3.2 Förmåga att kommunicera Sannolikhetsteori 1 X X X 3.3 Att kommunicera på främmande språk Statistikteori 1 X X X 4.1 Samhälleliga villkor, ekonomiskt, socialt, miljö Introduktion till diskret matematik X X X 4.2 Företags- o. affärsmässiga villkor, utveckl. Forskn. Datorintensiva statistiska metoder X X 4.3 Att planera utvecklings- och forskn. projekt 4.4 Att genomföra utveckl. och forskn. projekt 4.5 Att rapportera o. redovisa utv. o. forskn. proj. Teknisk vetenskapliga beräkningar X X X 4.6 Att realisera utvecklings- o. forskningsprojekt Sannolikhetsteori 2 X X X 4.7 Att ta i drift och använda utvecklingsprojekt Stokastiska processer X X 5.1 Hållbar utveckling Optimering X X Tillförlitlighetsteori o. stok. Processer X X Examensarbete X X X X X X X X

13 Inriktning fysik Matematiska vektyg X X X X 1.1 Grundläggande Matematik o. naturvetenskap Programmeringsteknik X X X X 1.2 Teknikvetenskap Envariabelanalys 1 X X 1.3 Fördjupade kunskaper i något/några ämnen Envariabelanalys 2 X X 2.1 Vetenskapligt tänkande o. problemlösning Linjär algebra X X 2.2 Experimenterande och kunskapsbildning Flervariabelanalys X X X X 2.3 Systemtänkande Mekanik 1 med exp. metodik X X X X 2.4 Individuella färdigheter o. förhållningssätt Statistik för naturvetare X X X X X 2.5 Professionella färdigheter o. förhållningssätt 3.1 Förmåga att arbeta i grupp Differentialekvationer för fysiker X X X X X 3.2 Förmåga att kommunicera Mekanik 2 X X X X 3.3 Att kommunicera på främmande språk Elektromagnetism X X X X 4.1 Samhälleliga villkor, ekonomiskt, socialt, miljö Vågrörelselära X X X X 4.2 Företags- o. affärsmässiga villkor, utveckl. Forskn. Kvantfysik X X X X 4.3 Att planera utvecklings- och forskn. projekt Termodynamik X X X X X 4.4 Att genomföra utveckl. och forskn. projekt Analog kretsteknik X X X 4.5 Att rapportera o. redovisa utv. o. forskn. proj. 4.6 Att realisera utvecklings- o. forskningsprojekt Kvantmekanikens grunder X X X X 4.7 Att ta i drift och använda utvecklingsprojekt Elektrodynamik med vektoranalys X X 5.1 Hållbar utveckling Grundläggande mätteknik X X X X Statistisk fysik X Fasta tillståndets fysik X X X Examensarbete X X X X X X X X X d. Analys av programmatrisen Om man utgår från matrisen som kopplar ihop de nationella och lokala målen enligt examensbeskrivningar och utbildningsplan med de olika rubrikerna i syllabus för generella program och sedan studerar kopplingen till förväntade studieresultat i ingående kurser så kan man konstatera att alla mål utom två har en koppling till åtminstone några kurser, oftast till många. De mål som saknar koppling, enligt matriserna, är dels målet att visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, dels målet att visa insikt om kunskapens roll inom samhället och människors ansvar för hur den används. Båda dessa mål sorterar under rubriken värderingsförmåga och förhållningssätt. Det går säkert att hitta inslag i kurserna som även tar upp sådant som skulle falla inom ramen för dessa två mål, t.ex. vetenskapligt förhållningssätt och kunskapens roll i samhället men faktum är att det i alla fall inte nämns som ett förväntat studieresultat.

14 Om man sedan studerar kursmatriserna för de olika inriktningarna så ser man att det finns några områden i syllabus som inte finns med i kurserna. När det gäller rubrikerna 1.2 och 1.3, kunskaper i teknikvetenskapliga ämnen och fördjupade kunskaper i något/några tillämpade ämnen så beror det förmodligen mest på att dessa rubriker är så oklara att de inte har hittats under förväntade studieresultat. I avdelning 2 som har rubriken individuella och yrkesmässiga färdigheter och förhållningssätt så är det 2.3, systemtänkande, och 2.5, professionella färdigheter och förhållningssätt, som inte har återfunnits i förväntade studieresultat (utom en kurs på inriktning fysik där 2.3 finns med). I avdelning 3 med rubriken förmåga att arbeta i grupp och kommunicera är det 3.1, förmåga att arbeta i grupp, och 3.3, att kommunicera på främmande språk, som saknas. Här var det faktiskt så att både grupparbete och undervisning på engelska fanns i kurserna den aktuella tidsperioden men det berodde på en lärares kursupplägg respektive att en lärare råkade vara engelskspråkig. Avdelning 4 handlar om planering, utveckling och realisering av projekt och tekniska system med hänsyn till vetenskapliga, affärsmässiga och samhälleliga behov. I den avdelningen saknas 4.1, 4.2, 4.6 och 4.7 (rubriker se bilaga). Det verkar vara svårt att få inslag som täcker in den här delen av syllabus i våra normala kurser. Kanske kan den som vill ha med sådant i sin utbildning välja någon av de professionskurser som ges av tek-nat fak men det är nog inte bra att göra en sådan kurs obligatorisk. Slutligen är avdelning 5 med rubriken övriga kunskaper och förhållningssätt och enda underrubrik 5.1, hållbar utveckling, inte heller representerad i förväntade studieresultat på någon av de ingående kurserna. Möjligen skulle man kunna tänka sig att det är ett ämne som skulle kunna finnas som en del i ett projektarbete. Utöver att klarlägga vad som ingår under rubrikerna 1.2 och 1.3 bör man sträva efter att få in mera av det som ingår i 2.3, 2.5, 3.1 och 3.3 i utbildningen och kanske utöka en del av det som redan finns med. På vissa punkter skulle det räcka att skriva in sådant som redan finns i de förväntade studieresultaten. 6. Programutformning - programkontext a. Programutvärdering relativt kvalitetsprinciper för generella program Principer: Princip 1 Utbildningens sammanhang

15 Antagning av principen att bygga på befintlig naturvetenskaplig/matematisk kunskap, värdera naturvetenskapliga/matematiska fakta och ta fram ny naturvetenskaplig/matematisk kunskap utgör sammanhanget för en utbildning i naturvetenskap och matematik. Princip 2 Målbeskrivning baserad på naturvetarnas/ matematikernas syllabus Specifika och detaljerade lärandemål för personliga och professionella kunskaper och färdigheter. Dessa kunskaper och färdigheter överensstämmer med programmens övergripande mål och har validerats av programmens intressenter. Princip 3 Integrerade utbildningsplaner En utbildningsplan som består av ömsesidigt stödjande kurser, och som på ett tydligt sätt integrerar personliga och professionella kunskaper och färdigheter. Princip 4 Introduktion till naturvetenskapligt/matematiskt arbete Moment som tillhandahåller en ram för praktiskt naturvetenskaplig/matematisk verksamhet och som introducerar centrala personliga och professionella färdigheter. Introduktionen ska bygga på aktuell forskning och metodik. Princip 5 Praktik/Projektinslag Utbildningen innehåller minst två praktik/projekt inslag. Princip 6 Kontextstödjande lärandemiljöer Lärandemiljöer som stödjer och uppmuntrar lärande i ämnen och i social kompetens. Princip 7 Integrerat lärande Integrerande lärandemoment som leder till förvärvande av både ämneskunskaper och personliga, professionella färdigheter. Princip 8 Aktiverande och undersökande undervisnings- och lärandeformer Princip 9 Utveckling av lärarnas kompetens

16 Aktiviteter som utvecklar lärarnas kompetens när det gäller personliga, professionella kunskaper och färdigheter. Princip 10 Utveckling av lärarnas kompetens inom undervisning Aktiviteter som utvecklar lärarnas kompetens både när det gäller att skapa integrerat lärande, byggt på aktiva undersökande arbetsformer, och när det gäller examination av studenternas lärande. Princip 11 Examination av färdigheter Examination av studenternas lärande, både av personliga, professionella kunskaper och färdigheter samt ämneskunskaper. Princip 12 Utvärdering av utbildningsprogram Ett system för utvärdering mot dessa tolv principer. Systemet ska ge återkoppling till studenter, lärare och andra intressenter i syfte att skapa ständiga förbättringar. Värdering enligt en femgradig skala: 1. Vi är intresserade 2. Vi har bestämt oss 3. Vi har satt igång 4. Vi har kommit en bra bit på vägen 5.??? Princip 1 Utbildningens sammanhang 4 Vi har kommit en bra bit på vägen Princip 2 Målbeskrivning baserad på naturvetarnas/ matematikernas syllabus 3 Vi har satt igång Ovanstående matriser får ses som en början

17 Princip 3 Integrerade utbildningsplaner 4 Vi har kommit en bra bit på vägen. Det som saknas är en kurs där generiska kunskaper lärs ut, tillämpas och examineras. Dessutom behövs en undersökning om i vilken mån man kan få in träning i muntlig/skriftlig kommunikation och andra generiska färdigheter i ämneskurserna. Princip 4 Introduktion till naturvetenskapligt/matematiskt arbete 4 Vi har kommit en bra bit på vägen. Med en kurs om generiska färdigheter förlagd till terminen före examensarbetet tillsammans med examensarbetet skulle princip 4 kunna tillgodoses. Princip 5 Praktik/Projektinslag 1 Vi är intresserade. Man skulle kunna uppfylla principen om någon kurs innehöll ett projektinslag och om examensarbetet räknas som praktik, vilket inte är orimligt. Princip 6 Kontextstödjande lärandemiljöer 4 Vi har kommit en bra bit på vägen. Lärandemiljön ger goda möjligheter till studera i grupp vilket också utnyttjas i hög grad av studenterna. Inslag av grupparbeten och projekt i kurserna skulle ytterligare bidra till att principen uppfylls.

18 Princip 7 Integrerat lärande 3 Vi har satt igång En viktig professionell egenskap är kunna genomföra strikta logiska resonemang. Traditionellt har detta tränats mycket inom matematiken. Idag är detta inte så starkt betonat i de inledande kurserna. Däremot har vi tillskapat kurser som ligger senare i utbildningen där studenterna får mer träning inom detta område. Princip 8 Aktiverande och undersökande undervisnings- och lärandeformer 1 Vi är intresserade. Här finns mycket att göra särskilt under utbildningens senare kurser. Princip 9 Utveckling av lärarnas kompetens 1 Vi är intresserade. För närvarande är kompetensutvecklingsarbetet koncentrerat till sådant som faller under princip 10. Det vore naturligtvis bra om även lärarnas ämnesmässiga kompetensutveckling tillgodosågs. Princip 10 Utveckling av lärarnas kompetens inom undervisning 3 Vi har satt igång. Mycket arbete pågår bland lärarkåren inom detta område. Princip 11 Examination av färdigheter 1 Vi är intresserade. När det gäller examination av generiska färdigheter så förekommer det nästan bara i samband med examensarbetet. Diskussion om nya examinationsformer pågår.

19 Princip 12 Utvärdering av utbildningsprogram 2. Vi har bestämt oss Tillskapandet av ett utvärderingssystem är igångsatt. b. Analys av programkontext Man ser av diagrammet ovan att mycket arbete återstår.

20 7. Anställningsbarhet - alumniverksamhet a. Beskrivning av hur man på programmet säkerställer att studenterna uppfyller de generiska målen I dagsläget säkerställs inte att studenterna uppfyller alla generella mål. Det finns inslag av muntlig- och skriftlig presentation i en del kurser men det är i liten omfattning. Examensarbetet innehåller sådana inslag i stor omfattning men någon utbildning i hur man skriver och presenterar ett arbete förekommer normalt inte. Det borde därför finnas en kurs, förslagsvis förlagd till höstterminen år tre där studenterna fick utbildning och träning i sådant som ingår i de generella mål som täcks in dåligt i övriga kurser. En sådan kurs skulle kunna vara en implementering av meritportföljskursen för programmet fysik och tillämpad matematik. Kursen skulle förbereda både för examensarbetet och för sådant som hör till arbetslivet efter examen. Det borde också finnas en kurs i läsperiod 4 på andra året som tillämpar kunskaper från tidigare kurser på lösning av problem av öppen karaktär, d.v.s. problem där det inte finns någon klar lösningsstrategi och där svaret inte är entydigt. Problemen skall innebära att studenterna får knyta ihop kunskaper från flera av de tidigare lästa kurserna. Dessutom skall bakgrunden vara praktiska frågeställningar som gör att man får träna sig i att göra sådana övervägningar som faller under avdelning 4 i syllabus, planering, utveckling och realisering av projekt och tekniska system med hänsyn till vetenskapliga, affärsmässiga och samhälleliga behov och krav. Under kursen får studenterna också lära sig använda ett analytiskt beräkningsprogram av typen Maple eller Mathematica för att lättare kunna handskas med lite mer komplicerade matematiska modeller utan att behöva ägna

21 alltför mycket tid åt räkning för hand. Dessutom kommer naturligtvis tidigare kunskaper i Matlab till användning vid numeriska beräkningar och simuleringar. Lämplig arbetsform kan vara arbete i grupp och undervisning kan ske i seminarieform med diskussioner om lösningsstrategier och andra övervägningar som man måste göra i arbetet. Dessutom skall det finnas nätbaserat stöd för instuderingen av Maple/Mathematica. b. Beskrivning av programmets alumniverksamhet och uppföljning av anställningsbarhet I kursen Matematikens verktyg berättade en tidigare student på programmet Tillämpad matematik om sitt nuvarande arbete på försäkringsbolaget Länsförsäkringar. Senare under terminen informerade två tidigare studenter på Fysikerprogrammet respektive Tillämpad matematik om sina erfarenheter av arbetslivet. Angående uppföljning av anställningsbarhet så bör det vara en uppgift för den programansvarige när det blir aktuellt. c. Statistik över studenternas förvärvsfrekvens Detta är inte aktuellt eftersom programmet är nytt från ht08. d. Analys Den här punkten tar upp saker som inte är riktigt aktuella ännu eftersom programmet startade ht08. Dock bör det skapas en kurs som säkerställer att de generiska målen uppfylls. I avsnittet a) ovan ges ett förslag till hur en sådan kurs skulle kunna utformas.

22 En annan möjlighet är att programmet utnyttjar kursen Meritportfölj som ges av Enheten för professionskurser. 8. Programmets kvalitetsarbete Följande delar ingår i kvalitetssystemet och kvalitetsarbetet. Programrådsmöten hålls minst två gånger per termin. Uppföljning av kursutvärderingar och resultat på tentamina. Programansvarig träffar personligen alla nybörjare på programmet. Varje termin erbjuds studenterna tid för personligt samtal med programansvarig i samband med valet av kurser för kommande termin. Programansvarig följer kontinuerligt utvecklingen av programmets kurser och vilka kurser som institutionerna planerar att ge för att säkerställa ett bra kursutbud. Programutvärdering görs en gång per år. (Har inte genomförts 08/09) 9. Ekonomisk redovisning a. Sökta medel för kvalitetsarbete Inga medel har sökts under 08/09 b. Anslagna medel för kvalitetsarbete och hur de använts Fakulteten har anslagit medel för kvalitetsarbetet under Medlen har fördelats som nedsättning för Per-Anders Boo (8%) och för Sune Pettersson (5%). Arbetet gäller att ta fram underlag för och att skriva verksamhetsberättelse, verksamhetsplan samt göra en programanalys. Huvuddelen av arbetet görs ht09.

23 10. Sammanfattning och prioriteringar Rekryteringsläget för programmet är inte så bra på grund av konkurrens från andra lärosäten samt relativt litet studentunderlag i norra Sverige. Med så få studenter är det svårt att skapa egna kurser för programmet. Det är dålig genomströmning på första årets kurser, främst på vårterminens kurser. Eventuellt beror det på en olycklig struktur med parallelläsning av ojämlika kurser, för mycket stoff i kurserna eller för svåra tentamina i förhållande till undervisningen. Lärarnas kompetens är hög. Undervisningen och examinationen är mycket traditionellt utformade. Utbildningen har brister när det gäller att uppfylla de generella målen. Två nya rekommenderade kurser bör införas på programmet. Prioriteringar På olika sätt göra programmet synligt, t.ex. genom att ha en bra hemsida, ta fram informationsmaterial, delta i utbildningsmässor m.m. Se till att det finns ett bra kursutbud på programmet. Följa upp och analysera varför vårterminens kurser år 1 har gått så dåligt. Utreda om det går att skapa två kurser som avhjälper bristerna när det gäller att uppfylla de generella målen.

24 Bilaga Syllabus för generella program 1 MATEMATISKA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAPLIGA KUNSKAPER 1.1. KUNSKAPER I GRUNDLÄGGANDE MATEMATISKA OCH NATURVETENSKAPLIGA ÄMNEN 1.2. KUNSKAPER I TEKNIKVETENSKAPLIGA ÄMNEN 1.3. FÖRDJUPADE KUNSKAPER I NÅGOT/NÅGRA TILLÄMPADE ÄMNEN 2 INDIVIDUELLA OCH YRKESMÄSSIGA FÄRDIGHETER OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT 2.1. VETENSKAPLIGT TÄNKANDE OCH PROBLEMLÖSNING Problemidentifiering och -formulering Modellering Kvantitativa och kvalitativa uppskattningar Analys med hänsyn till osäkerheter och risker Slutsatser och rekommendationer 2.2. EXPERIMENTERANDE OCH KUNSKAPSBILDNING Hypotesformulering Informationskompetens Experimentell metodik Hypotesprövning 2.3. SYSTEMTÄNKANDE Helhetstänkande Interaktion och framträdande egenskaper hos system Prioritering och fokusering

25 Kompromisser och avvägningar i val av lösningar 2.4. INDIVIDUELLA FÄRDIGHETER OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT Initiativförmåga och risktagande Uthållighet och anpassningsförmåga Kreativt tänkande Kritiskt tänkande Självkännedom Nyfikenhet och livslångt lärande Planering av tid och resurser 2.5. PROFESSIONELLA FÄRDIGHETER OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT Yrkesetik, integritet, ansvar och pålitlighet Professionellt uppträdande Aktiv karriärplanering Att hålla sig à jour med professionens utveckling 3 FÖRMÅGA ATT ARBETA I GRUPP OCH ATT KOMMUNICERA 3.1. ATT ARBETA I GRUPP Att skapa effektiva grupper Grupparbete Grupputveckling Ledarskap Gruppsammansättning 3.2. ATT KOMMUNICERA Kommunikationsstrategi Budskapets struktur Skriftlig framställning Multimedia och elektronisk kommunikation

26 Grafisk kommunikation Muntlig framställning 3.3. ATT KOMMUNICERA PÅ FRÄMMANDE SPRÅK Engelska Språk i länder av regionalt industriellt intresse Andra språk 4. PLANERING, UTVECKLING OCH REALISERING AV PROJEKT OCH TEKNISKA SYSTEM MED HÄNSYN TILL VETENSKAPLIGA, AFFÄRSMÄSSIGA OCH SAMHÄLLELIGA BEHOV OCH KRAV 4.1 SAMHÄLLELIGA VILLKOR, INKLUSIVE EKONOMISKT, SOCIALT OCH EKOLOGISKT HÅLLBAR UTVECKLING Naturvetarens /matematikerns/farmacevtens roll och ansvar i samhället Naturvetenskapens/matematikens/farmacevtens roll i samhället Samhällets regelverk Historiska perspektiv och kulturella sammanhang Aktuella frågor och värderingar Utvecklande av ett globalt perspektiv Naturvetenskapens/matematikens roll med avseende på ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling. 4.2 FÖRETAGS- OCH AFFÄRSMÄSSIGA VILLKOR FÖR UTVECKLING OCH FORSKNING Förståelse för olika modeller för projektfinansiering samt förståelse för olika affärskulturer Planering, strategier och mål för forskning, utveckling och affärsverksamhet Forsknings- och teknikbaserat entreprenörskap Att arbeta framgångsrikt i en organisation 4.3 ATT PLANERA UTVECKLINGS- OCH FORSKNINGSPROJEKT

27 4.3.1 Att specificera projektets och/eller systemets syfte, krav och mål Att definiera projektets funktion och enheter och/eller systemets funktion, koncept och arkitektur Att strukturera enheterna och/eller modellera system att säkerställa måluppfyllelse Ledning av projekt i planeringsfasen 4.4 ATT GENOMFÖRA UTVECKLINGS- OCH FORSKNINGSPROJEKT Forskningsprocessens faser och forskningsmetodik Tvär- och inomvetenskaplig forskning Experimentdesign och försöksplanering Test och verifiering av resultat Ledning av projekt i genomförandefasen 4.5 ATT RAPPORTERA OCH REDOVISA UTVECKLINGS- OCH FORSKNINGSPROJEKT Rapportering av forskningsresultat i vetenskaplig tidskrift Rapportering av forskningsresultat vid vetenskaplig konferens Populärvetenskaplig presentation av forskningsresultat Överföring av resultat från utvecklings- och forskningsprojekt för företagsmässigt användande Överföring av resultat från utvecklings- och forskningsprojekt för fortsatt utveckling/forskning. 4.6 ATT REALISERA UTVECKLINGS- ELLER FORSKNINGSPROJEKT Utformning av realiseringsprocessen Tillverkning av hårdvara Implementering av mjukvara Integration av mjuk- och hårdvara Test, verifiering, validering och certifiering Ledning av realiseringsprocessen 4.7 ATT TA I DRIFT OCH ANVÄNDA UTVECKLINGSPROJEKT Att utforma och optimera driften

28 4.7.2 Utbildning för drift Systemunderhåll Systemförbättring och -utveckling Systemavveckling Driftledning 5. ÖVRIGA KUNSKAPER OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT 5.1 HÅLLBAR UTVECKLING Miljömässig hållbarhet Social hållbarhet Ekonomisk hållbarhet

Syllabus för naturvetenskapliga program

Syllabus för naturvetenskapliga program Syllabus för naturvetenskapliga program Teknisk-naturvetenskaplig fakultet www.teknat.umu.se Innehåll 1 Matematiska, natur- och teknikvetenskapliga... 3 kunskaper... 3 1.1. kunskaper i grundläggande matematiska

Läs mer

LiTH Syllabus Ver 2.0 1

LiTH Syllabus Ver 2.0 1 LiTH Syllabus Ver 2.0 1 1 ÄMNESKUNSKAPER 1.1. KUNSKAPER I GRUNDLÄGGANDE MATEMATISKA OCH NATURVETENSKAPLIGA ÄMNEN 1.2. KUNSKAPER I GRUNDLÄGGANDE TEKNIKVETENSKAPLIGA ÄMNEN 1.3. FÖRDJUPADE KUNSKAPER, METODER

Läs mer

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 2015/59 Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning Programmet benämns

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr GU 2019/1736 Matematikprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Mathematics, 180 credits Programkod: N1MAT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Om LiTH Syllabus och kursmatriser. Svante Gunnarsson

Om LiTH Syllabus och kursmatriser. Svante Gunnarsson Om LiTH Syllabus och kursmatriser Svante Gunnarsson svante.gunnarsson@liu.se 2019-02-06 2 Disposition Varför? Vad? Hur? 2019-02-06 3 Varför nu igen? Detta har ju gjorts tidigare! Det finns kursmatriser

Läs mer

U T B I L D N I N G S P L A N

U T B I L D N I N G S P L A N Dnr: 1053/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom matematik, naturvetenskap och teknik U T B I L D N I N G S P L A N erprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Physics, 180

Läs mer

NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematical Statistics, 120 credits

NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematical Statistics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMAS, Masterprogram i matematisk statistik, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits 1 (6) Utbildningsplan för: Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp Master of Science in Electrical Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TELTA Grundnivå

Läs mer

Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet,

Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet, 15-1-9 Sid 1 () Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet, 18hp. Programbeskrivning Statistikerprogrammet är ett treårigt kandidatprogram med inriktning mot statistik. Förutom

Läs mer

Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp

Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp Master of Science in Chemical Engineering, 300 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TCTKM Grundnivå

Läs mer

Matematikerprogrammet, 180 högskolepoäng Applied Mathematics Programme, 180 credits

Matematikerprogrammet, 180 högskolepoäng Applied Mathematics Programme, 180 credits Dnr: 2014/2308 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för teknik Matematikerprogrammet, 180 högskolepoäng Applied Mathematics Programme, 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande av utbildningsplan Fastställd

Läs mer

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Utbildningsplan

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Utbildningsplan Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Programkod: Beslut om inrättande: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori: TAMTF

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp

Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp Master of Science in Industrial Engineering and Management, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp

Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp Mechanical Engineering - Product Development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMPRG

Läs mer

Civilingenjör i energi - miljö - management

Civilingenjör i energi - miljö - management 1(7) Civilingenjör i energi - miljö - management 300 hp Energy-Environment-Management 6CEMM Gäller från: Fastställd av Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Fastställandedatum LINKÖPINGS UNIVERSITET

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2076-10 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: TEKNISK KEMI SPECIALISATION: ENGINEERING CHEMISTRY 1 Fastställande Denna examensbeskrivning

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Utbildningsplan. Matematisk modellering Fakulteten för teknik och naturvetenskap Utbildningsplan Matematisk modellering Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: NANAT Inriktningar FSGR, RESI, TIMA Matematisk

Läs mer

Civilingenjör i elektroniksystem, 300 hp

Civilingenjör i elektroniksystem, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i elektroniksystem, 300 hp Master of Science in Electronics Engineering, 300 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2017-03-13 Dnr SU FV-3.2.5-0764-17 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Beräkningsfysik Computational Physics Fysiken behandlar de fundamentala beståndsdelar som bygger

Läs mer

Avdelningen för informations- och kommunikationssystem Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier

Avdelningen för informations- och kommunikationssystem Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier 1 (6) Utbildningsplan för: Datateknik, 180 hp Computer Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TDATG Grundnivå 2007/127 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning Ansvarig

Läs mer

NAMAT, Masterprogram i matematik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematics, 120 credits

NAMAT, Masterprogram i matematik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMAT, Masterprogram i matematik, 120 högskolepoäng Master Programme in Mathematics, 120 Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå / First

Läs mer

Civilingenjör i teknisk fysik, 300 hp

Civilingenjör i teknisk fysik, 300 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk fysik, 300 hp Master of Science in Engineering Physics, 300 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod TTFYA Nivå Diarienummer Programnamn

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2016-02-29 Dnr SU FV-3.2.5-0859-16 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig kandidatexamen Huvudområde: fysik Physics Studiegångar: fysik, biofysik, medicinsk strålningsfysik och miljövetenskap

Läs mer

Examensarbeten på institutionen. Industriell ekonomi

Examensarbeten på institutionen. Industriell ekonomi Examensarbeten på institutionen Industriell ekonomi Behörighetskrav För tillträde till kursen krävs att studenten har minst 270 hp totalt samt uppfyller samtliga krav under rubrik 4.3 Övriga krav i examensbeskrivningen

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Automationsingenjör, 180 hp

Automationsingenjör, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Automationsingenjör, 180 hp Automation Engineering, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TAUMG Grundnivå MIUN 2013/2104 Högskolepoäng

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologisk institutionen Utbildningsplan för Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi S2PSA 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master Programme

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

U T B I L D N I N G S P L A N

U T B I L D N I N G S P L A N Dnr: 1025/2006-510 Fakultetsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik U T B I L D N I N G S P L A N Masterprogram i informationssystem, 120 högskolepoäng Master Program in Information Systems, 120

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-2072-10 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: TEKNISK DATAVETENSKAP SPECIALISATION: COMPUTING SCIENCE AND ENGINEERING 1 Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180

Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180 GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Utbildningsplan för kandidatprogram i fysik, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor of Science in Physics 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan

Läs mer

Utbildningsplan. Fakulteten för teknik

Utbildningsplan. Fakulteten för teknik Dnr: 2014/2309 3.1.1. Utbildningsplan Fakulteten för teknik Matematik och modellering, masterprogram, 120 högskolepoäng Mathematics and Modelling, Master Programme, 120 credits Nivå Avancerad nivå Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp

Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp Sports Technology Mechanical Engineering within Innovative Product Development, 180 Credits Allmänna data

Läs mer

Ekoentreprenör för hållbar utveckling, 180 hp

Ekoentreprenör för hållbar utveckling, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Ekoentreprenör för hållbar utveckling, 180 hp Eco Entrepreneur for Sustainable Development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer NEKEG

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik TGDDI

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik TGDDI Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: TGDDI Högskoleingenjörsprogrammet i datateknik Study

Läs mer

Höga omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets

Höga omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets Sid 1 (5) a omdömen av utbildning i matematik vid Umeå universitets Matematik Matematisk statistik Umeå universitet erhåller omdömet mycket hög kvalitet på kandidatexamen i matematik. Masterexamen i matematisk

Läs mer

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling

A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling Samhällsvetenskapliga fakulteten A Utbildningsplan för kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling (Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning) Omfattning: 180

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr G 2017/412 IT-FAKULTETEN LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Degree of Bachelor of Science with a major in Cognitive Science 1. Fastställande Examensbeskrivning

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr G 2018/514 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Leadership and Handicraft (N1LES),

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NAASK, Masterprogram i atmosfärvetenskap och biokemiska kretslopp, 120 högskolepoäng Master Programme in Atmospheric Sciences and Biogeochemical Cycles, 120 credits Program

Läs mer

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning: Dnr HS 2016/638 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Programkod: Programmets benämning: SGKPR Study Programme in Public Relations Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

Programvaruteknik, hp

Programvaruteknik, hp 1 (6) Utbildningsplan för: Programvaruteknik, 120-180 hp Software Engineering, 120-180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TPVAG Grundnivå MIUN 2010/1734 Högskolepoäng

Läs mer

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i biomedicin 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VABME Programbeskrivning Masterprogrammet utgörs av kurser inom huvudområdet biomedicin. Programmet har en

Läs mer

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Magisterprogram i språk och litteratur

Magisterprogram i språk och litteratur Magisterprogram i språk och litteratur MA Programme (1 year) in Language and Literature 1. BASDATA Omfattning 60 högskolepoäng. Examen Beroende på valda kurser leder utbildningsprogrammet fram till filosofie

Läs mer

Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp

Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Magisterprogram - Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp Master (one year) of Working Life, Health and Rehabilitation, 60 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits Utbildningsplan för Masterprogram i historiska studier Master's Programme in Historical Studies Programkod: HISTO Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2014-02-04 Ändrad: 2015-03-04 Värdinstitution: Historiska

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Kandidatprogrammet i samhällsplanering

Kandidatprogrammet i samhällsplanering DNR 2016-00773 1(8) Kandidatprogrammet i samhällsplanering 180 hp Bachelor programme in Urban and Regional Planning F7KSP Gäller från: 2017 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Fysik

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Fysik Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i (Doctoral studies in Physics) Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700 10 00 Fax 054-700 14 60 Information@kau.se

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Utbildningsplan. Byggingenjör BSc in Civil Engineering 180 högskolepoäng

Utbildningsplan. Byggingenjör BSc in Civil Engineering 180 högskolepoäng Utbildningsplan Byggingenjör BSc in Civil Engineering 180 högskolepoäng Ladokkod: TGBYI Version: 1.0 Utbildningsnivå: Grundnivå Fastställd av: Forsknings- och utbildningsnämnden 2014-10-22 Gäller från:

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för biologi och miljövetenskap kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Biology and Environmental Science Bachelor's programme, 180 credits BESLUT Programkod:

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAHEK, Masterprogram i humanekologi - kultur, makt och hållbarhet, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Human Ecology - Culture, Power and Sustainability, 120

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-823-13 Sid 1 (5) CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: BIOTEKNIK SPECIALISATION: ENGINEERING BIOTECHNOLOGY 1 Fastställande Denna

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK SPECIALISATION: ELECTRONIC ENGINEERING 1 Fastställande Denna examensbeskrivning

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-03-15

Läs mer

SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits

SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits Program utan akademiska

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Civilingenjör i maskinteknik

Civilingenjör i maskinteknik 1(8) Civilingenjör i maskinteknik 300 hp Mechanical Engineering, M Sc in Engineering 6CMMM Gäller från: Fastställd av Fastställandedatum LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(8) Förkunskapskrav Grundläggande behörighet

Läs mer

Kandidatprogrammet i samhällsplanering

Kandidatprogrammet i samhällsplanering DNR LIU-2016-00773; LIU-2019-01337 1(7) Kandidatprogrammet i 180 hp Bachelor programme in Urban and Regional Planning F7KSP Gäller från: 2019 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten

Läs mer

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna BESLUT 1 Dnr U 2016/690 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna Examensbeskrivningen gäller för generell examen som

Läs mer

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 Master of Science Programme in Social Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Utbildningsplan för Matematiska vetenskaper, masterprogram (N2MAT), 120 hp

Utbildningsplan för Matematiska vetenskaper, masterprogram (N2MAT), 120 hp Dnr G 2016/574 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan för Matematiska vetenskaper, masterprogram (N2MAT), 120 hp Mathematical Sciences, Master s Programme, 120 credits Avancerad nivå/ Second cycle

Läs mer

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden Utbildningsplan för Kandidatprogram i moderna språk Bachelor's Programme in Modern Languages 180.0 Högskolepoäng 180.0 ECTS credits Programkod: HMOLK Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2015-03-05 Värdinstitution:

Läs mer

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i beräkningsvetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.4-1421-14 Datum 2014-10-10 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i förnybar elgenerering vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Master s Programme in Human Resources

Master s Programme in Human Resources DNR LIU-2018-02848 1(6) Masterprogrammet i Human Resources 120 hp Master s Programme in Human Resources F7MHU Gäller från: 2019 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten Fastställandedatum

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i bioinformatik vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Civilingenjör Teknisk fysik. Master of Science in Engineering Physics

Civilingenjör Teknisk fysik. Master of Science in Engineering Physics Dnr: HNT 2016/337 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Civilingenjör Teknisk fysik Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Mål för generella examina

Mål för generella examina för generella examina Kandidatexamen Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng

Läs mer

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Dnr: HL/2009 0110 Utbildningsplan Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration

Läs mer

Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013

Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013 Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2013 Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för utbildningsplaner för program på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits

SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASKO, Masterprogram i strategisk kommunikation, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Strategic Communication, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBEVG Grundnivå MIUN Högskolepoäng

Läs mer

Civilingenjör i datateknik, 300 hp

Civilingenjör i datateknik, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i datateknik, 300 hp Master of Science in Engineering - Computer Engineering, 300 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TDTEA

Läs mer