Övervikt handlar om känslor SHOP TILL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övervikt handlar om känslor SHOP TILL"

Transkript

1 1 Övervikt handlar om känslor SHOP TILL

2 SHOP TILL

3 3 Övervikt handlar om känslor kapitel 6

4 VÄLKOMMEN TILL VECKA 6 ggjhjhjhlkhkjhkjbhnkjhnjkbkjbkjmbjmb,jmbkjb,mb mbnmn kjbkjb kjbnkjbkjnkjnkjnkjhbjhbj jknkjnkjnkjnkj.nkjnk.jnk.jbkj hjvjhvgjhgk HALT Hungrig-Agg-Ledsen-Ensam-Trött Du har klarat den första jobba veckan, grattis. Nu ska vi ta hjälp av ljudspår som kommer hjälpa dig att omedvetet välja rätt väg. Det fungerar ungefär som om du tänker dig att du sover och drömmer en mardröm. Du vakna och känner hur pulsen slår och du kanske svettas lite. Det bästa med mentalträning är att hjärnin inte kan skilja på verklighet och fantasi. När du kommer att lyssna på ljudspåret 15 min per dag med blundna ögon kommer du att se olika positiva bilder. De bilderna kommer hjälpa dig och varenda cell i hele din kropp är med på att byta dåliga vanor med goda vanor. Förra vecka fick du färdiga menuer som du kunde andvända dig av. Denna veckan har jag valt att ge dig detox menuer som rensar kroppen från gifter. Du har även denna veckan valmöjlighet att skapa egna menuer eller välga de färdiga menuer till punkt och pricka. Du kan också välja att följa så mycket eller lite du vill av mina förslag. Ditt sockersug bör ha blivit lite mindr påkallande nu och för varje dag blir det lättare och lättare. En övning som man använder för narkomaner och alkoholister är rida ut stormen. Den går ut på att följa suget som vattnet mot en klippa. Någonstans pikar suget och planar ut. Stå ut den korta stunden och ta aldrig första tuggan. Lycka till Love H ANDREAS LUNDSTET

5 VÄLKOMMEN TILL VECKA 6 ggjhjhjhlkhkjhkjbhnkjhnjkbkjbkjmbjmb,jmbkjb,mb mbnmn kjbkjb kjbnkjbkjnkjnkjnkjhbjhbj jknkjnkjnkjnkj.nkjnk.jnk.jbkj hjvjhvgjhgk 5 HALT Hungrig-Agg-Ledsen-Ensam-Trött Du har klarat den första jobba veckan, grattis. Nu ska vi ta hjälp av ljudspår som kommer hjälpa dig att omedvetet välja rätt väg. Det fungerar ungefär som om du tänker dig att du sover och drömmer en mardröm. Du vakna och känner hur pulsen slår och du kanske svettas lite. Det bästa med mentalträning är att hjärnin inte kan skilja på verklighet och fantasi. När du kommer att lyssna på ljudspåret 15 min per dag med blundna ögon kommer du att se olika positiva bilder. De bilderna kommer hjälpa dig och varenda cell i hele din kropp är med på att byta dåliga vanor med goda vanor. Förra vecka fick du färdiga menuer som du kunde andvända dig av. Denna veckan har jag valt att ge dig detox menuer som rensar kroppen från gifter. Du har även denna veckan valmöjlighet att skapa egna menuer eller välga de färdiga menuer till punkt och pricka. Du kan också välja att följa så mycket eller lite du vill av mina förslag. Ditt sockersug bör ha blivit lite mindr påkallande nu och för varje dag blir det lättare och lättare. En övning som man använder för narkomaner och alkoholister är rida ut stormen. Den går ut på att följa suget som vattnet mot en klippa. Någonstans pikar suget och planar ut. Stå ut den korta stunden och ta aldrig första tuggan. Lycka till Love H ANDREAS LUNDSTET

6 Halt HUNGRIG Tänk på när du senast åt något sött istället för någon av dagens riktiga måltider: ENSAM Har du tröstätit när du känt dig utanför, bortglömd eller misslyckats med att ta kontakt med en annan person? Berätta: ARG Har du någon gång tagit en godbit eller två för att försöka lugna ner dig och inte vara arg mer? Berätta: TRÖTT Sover du tillräckligt eller stoppar du i dig sötsaker för att få snabba, kortvariga blodsockerkickar. Berätta om när det hände senast:

7 Det räcker utmärkt bara med att analysera om någon eller några av händelserna ovan inträffat. Erfarenheterna ger dig styrka att stå emot bättre. Men förkortningen HALT fungerar ju bra på svenska också så varför inte göra så som amerikanerna rekommenderade om man höll på att tappa kontrollen: stanna upp, andas in och räkna till tio. Sannolikt känner du att socker eller andra sötsaker inte är svaret på det du egentligen behöver.

8 Gör så här gör du under slutspurten Nu har du tagit dig igenom de två tuffaste veckorna på väg mot strandformen. Rivstarten är ju den fas i GI-metoden som är tyngst och du bör ha fått en viktminskning som motiverar dig att fortsätta. De närmaste två veckorna får du öka på måltiderna med kolhydrater som bönor, flingor och lite bröd. Speciellt på morgonen är det bra att tänka på att fylla på med kolhydrater, för Ddå är kroppens energidepå av glukos i stort sett tömd. Som alltid är starten på dagen avgörande för hur resten av dagen blir. Äter du fett på morgonen får du bränsle till dagens aktiviteter och kompletterar du frukosten med äppelcidervinäger, surdegsbröd och vattenlösliga fibrer sänks GI för kommande måltider under dagen. Träningen Träningen ligger kvar på samma nivå som förra veckan, 30 minuters promenad eller lätt jogging, övningar med gummibandet och avslappning. Testa åtminstone någon dag att ta en morgonpromenad före frukost. Det är absolut effektivast för fettförbränningen, eftersom kroppen har begränsat med kolhydrater efter en natts sömn. Med lågintensivträning, som promenader, använder kroppen i första hand fettet som bränsle.

9 Bra och dålig snabbmat Ibland räcker inte tiden till att laga egen mat hemma och då blir det snabbmat för många. Mycket snabbmat är rena kaloribomberna, men det finns också bra snabbmat. Här får du tips om de bra snabbmatsalternativen och vad det är du ska unvika. Korv och hamburgare Älskar du hamburgare och pommes frites är det klart att du kan unna dig att äta det ibland. Du kan ju alltid kompensera kalaset med extra träning. Om du väljer bort plusmenyn mot en vanlig meny minimerar du antalet kalorier drastiskt. Bra val: Hamburgare på magert kött utan dressing., Tunnbrödrulle utan fet dressing. Kebabkött, om det är gjort på magert kött, Falafel med mycket grönsaker. MINDRE BRA Pommes frites, Räksallad och andra kletiga röror. Friterad fisk med remouladsås., Korv, Köttbullar, Läsk Rostad lök, Du kan oftast äta thaimaten med gott samvete, se dock upp med kokosmjölk och fet jordnötssås. Thaimat är liksom den kinesiska rik på frukt och grönt. Akta bara så att du inte äter för mycket, thaimat är förföriskt gott. Bra val: Klara grytor med kött, kyckling eller tofu, Wokade grönsaker. Räkor, Fisk, Kyckling Mindre bra: Kokosmjölk. Friterad mat. Feta såser baserade på jordnötter och grädde. Kinamat Kinamaten har bra ingredienser, ris, kött, fisk eller kyckling och rejäla grönsaker som kål, morötter och broccoli. Men se upp med allt friterat. Klassikern fyra små rätter innehåller tyvärr mycket fett. Bra val: Biff med bambuskott, Kött i klara såser, om du låter oljan rinna av, Sötsur sås. Wokade grönsaker, Klara soppor. Ris och nudlar i lagom dos. Cashewnötter S och pinjenötter innehåller bra fett. Mindre bra: Friterad mat. Fyra små rätter. Onödigt stor portion och mycket friterat. Jordnötssås. Sushi Det här är den klart bästa snabbmaten. Om man ska ta upp något negativt med sushi så är det bristen på grönsaker. Annars är det nyttig och smal mat. Komplettera gärna med en frukt till efterrätt. Bra val: Alla sushibitar. Misosoppa. Wasabi (pepparrotskräm) Nori (sjögräs) Mindre bra: Lax är bra mat men fet, se till att testa andra fisksorter också. Pizza

10 Sockersjuk?

11 KNARKARE Hur kan en lustfyllt hårt arbetande entreprenör och trebarnsmamma på bara några veckor förvandlas till ett tröstätande vårdfall? Heléne Nord vet. Våren 2013 drev hon samtidigt tre företag i olika kunskapsbranscher, hade tiotalet anställda och publicerade tv-intervjuer i rasande fart. Men just när hon kände att arbetskamraterna behövde henne som mest försvann krafterna och Heléne började tröstäta sötsaker av alla de slag innan hon kollapsade. Resultatet blev långvarig sjukhusvård och missriktad rehab men också inspiration till en helt ny sorts e-utbildning.

12 Det var svårt att få hjälp från sjukvården men en läkare kom fram till att hennes problem kunde klassas ätstörning. Heléne var på en ätstörningsklinik. I sexton veckor satt hon sida vid sida med anorektiker som skulle lära sig äta. När programmet avslutades hade Heléne totalt gått upp 30 kilo. DDå började hennes vän behandlingsassistenten att guida henne i samma behandling som narkomanerna får. Och då är det första att ta bort drogen, säger Heléne som fick stålsätta sig rejält för att bannlysa kolhydrater, alkohol och socker ur dieten. När programmet avslutades hade Heléne totalt gått upp 30 kilo. Då började hennes vän behandlingsassistenten att guida henne i samma behandling som narkomanerna får. Och där åt man enligt tallriksmodellen vilket triggade mitt sockerberoende ännu mer. Det kunde vara pommes till middag och en kaka till kaffe, så jag gick upp ännu mer i vikt. Och då är det första att ta bort drogen, säger Heléne som fick stålsätta sig rejält för att bannlysa kolhydrater, alkohol och socker ur dieten. I dag får hon plats i kläderna igen. Men det är fortfarande en kamp att låta bli sockret och hon undviker frestelser. Julen firades utan sötsaker.

13 S Så det blir ett väldigt annorlunda liv. Varje dag måste jag ta ett nytt beslut, att i dag ska jag hålla mig fri från min drog, LIka många tampas med anorexi dras med sockerberoende. Helst vill hon att sockerberoende ska klassas som en sjukdom i Sverige. Tills dess hoppas hon kunna hjälpa andra med sin historia. Det kan räcka att man har en person man kan identifiera sig med. Och kan jag hjälpa någon att slippa det här helvetet så känns det värdefullt. Som terapri skapade Heléne e-utbildningen Certifierad e-terapeut mot sockerberoende som nu haft nästan 200 deltagare: ger hela historien.

Lider du av ätstörning?

Lider du av ätstörning? Bli vän med maten Sallad är sunt och semlan är synd. Känns det igen? Många bantar genom att undvika viss sorts mat och tänker ständigt på kropp och vikt. Men maten borde bereda glädje i stället för ångest.

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA?

Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA? Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA? XX Är det så här vi ska äta? VECKA 1 MARS 20 TORSDAG Jag har alltid sett mig själv som en hälsosam och kostmedveten person. När Life hörde av sig och frågade

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet. Nikotinläkemedel och abstinensbesvär

I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet. Nikotinläkemedel och abstinensbesvär Tobak & Vikt I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Nikotinläkemedel och abstinensbesvär Håll ut! Tobak & vikt Andra broschyrer inom området: Varför inte snus

Läs mer

#komitrim. 3tips: Birgitta Thörn: - men inte alltid. "Jag grundade itrim utifrån mina egna erfarenheter" Du kan äta allt

#komitrim. 3tips: Birgitta Thörn: - men inte alltid. Jag grundade itrim utifrån mina egna erfarenheter Du kan äta allt #komitrim inspireras VI har hittat vår form 3tips: så blir löpningen roligare! Itrims hälsoapp Du kan äta allt - men inte alltid Birgitta Thörn: "Jag grundade itrim utifrån mina egna erfarenheter" Laga

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri Fimpa Nu! bli rök- och snusfri Allt du sparar Allt du vinner Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall Hallå där du som röker eller snusar! Funderar du på att sluta? Klokt

Läs mer

ÖVERVIKT. - den nya folksjukdomen KONSEKVENSERNA AV

ÖVERVIKT. - den nya folksjukdomen KONSEKVENSERNA AV HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ÖVERVIKT - den nya folksjukdomen APRIL 2007 Sveriges folkkäraste artist Kikki Danielsson genomgick en förvandling i programmet Du är vad du äter. Foto:

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE Stärk din motivation 34 coachande sidor: Väck drivkraften som tar dig i mål 2 Innehållsförteckning Om författaren...3 Inledning... 4 1. Välj en kristallklar målbild...5 2.

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se Sov gott En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre www.lvn.se Innehåll Fakta om sömn 4 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 7 Varför har du svårt att sova? 8 Granska din dag 8 Allmänna råd

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Tre M dialoggrupper för överviktiga

Tre M dialoggrupper för överviktiga 1(7) Tre M dialoggrupper för överviktiga Vi satt i en dialoggrupp för överviktiga och började närma oss slutet av kvällen. Det var en förtätad stämning. Ingen ville riktigt bryta upp. Ni får mig att tänka

Läs mer

Sov bra. utan sömnmedicin

Sov bra. utan sömnmedicin Sov bra utan sömnmedicin 1 1 Innehåll Fakta om sömn 4 Fakta om sömnläkemedel 7 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 8 Varför har du svårt att sova? 9 Granska din dag 9 Allmänna råd för en bättre sömn 9 Sömnskolan

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Jag ska bara sluta skjuta upp saker

Jag ska bara sluta skjuta upp saker Jag ska bara sluta skjuta upp saker I sista minuten, ingen tid över, stress, stress, stress och ändå blir ingenting gjort. Du som känner igen dig är i uppskjutandets våld förföriskt för stunden men förödande

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

De tre första månaderna på ett nytt jobb

De tre första månaderna på ett nytt jobb De tre första månaderna på ett nytt jobb När du börjar på ett nytt jobb är den första tiden viktig. Vad du gör och vem du är under dina första tre månader lägger grunden till om fortsättningen ska bli

Läs mer

POLARDISTANS. Lite bakgrund

POLARDISTANS. Lite bakgrund POLARDISTANS Jag skall här försöka beskriva långdistanstävlingen POLARDISTANS och varför jag tycker att den är så värdefull för oss som har grönlandshundar. Lite bakgrund Det förekom under ganska många

Läs mer