Budget E-post: Telefon: Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget E-post: Telefon: Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34"

Transkript

1 Budget 2016 Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: Telefon: Webbplats: Facebook:

2 Partille kommun 2 (19)

3 Partille kommun - Vision och mål Partille kommun 3 (19)

4 Med utgångspunkt från kommuninvånarna Visionen Partille mitt i det goda livet utgår från ett kommuninvånarperspektiv och innebär att man i Partille lever mitt i Göteborgsregionen, med närhet till både storstad och natur. Eftersom kommunen är liten till ytan, har man också nära till både kommersiell och offentlig service, som bidrar till bra förutsättningar för ett gott liv, liksom närheten till naturen och en bra boendemiljö. Kommunens nämnder har i uppdrag att besluta om delmål inom de olika perspektiven för att kommunens övergripande mål ska nås. För samtliga perspektiv finns en gemensam värdegrund: Ekonomisk, ekologisk och social långsiktig hållbar kommun ur ett globalt perspektiv. Vision Partille kommuns vision har som målbild Partille mitt i det goda livet. Visionen ska uppnås genom att fem övergripande mål uppfylls: 1. Medveten samhällsplanering Vi arbetar för att nuvarande och kommande generationer ska få en god livsmiljö. 2. Livslångt lärande Vi skapar förutsättningar för lärande: för hela människan, hela dagen, hela livet. 3. God omsorg och livskvalitet Vi utgår från Partillebornas egna resurser och skapar förutsättningar för trygghet i livets alla faser. 4. Stimulerande kultur och fritid Vi bidrar till att stärka individens självkänsla genom ett rikt kultur- och fritidsliv. 5. Uppmuntrande företagsklimat Vi ger möjlighet till företagande och underlättar internationella kontakter. Jonsereds trädgårdar Sommaren 2015 Partille kommun 4 (19)

5 Kommunens övergripande mål Kommunfullmäktige fastställer övergripande mål för hela kommunen. För att förverkliga dem arbetar kommunens nämnder fram delmål med utgångspunkten - Hur kan vi inom vårt verksamhetsområde bidra till att de övergripande målen uppfylls? Övergripande brukarmål Medveten samhällsplanering Vi arbetar för att nuvarande och kommande generationer ska få en god livsmiljö Livslångt lärande Vi skapar förutsättningar för lärande: för hela människan, hela dagen, hela livet. God omsorg och livskvalitet Vi utgår från Partillebornas egna resurser och skapar förutsättningar för trygghet i livets alla faser. Stimulerande kultur och fritid Vi bidrar till att stärka individens självkänsla genom ett rikt kultur- och fritidsliv. Uppmuntrande företagsklimat Vi ger möjlighet till företagande och underlättar internationella kontakter. Övergripande personalpolitiska mål Arbetsgivare och medarbetare ska gemensamt arbeta för att skapa: Ledarskap som utvecklar verksamheten Gott medarbetarskap Hållbar kompetensförsörjning Hälsa i arbetet Lönestrategi som stödjer medarbetarnas utveckling Övergripande ekonomiska mål Ekonomi i balans Kommunen ska behålla en styrka i ekonomin så att den kännetecknas av långsiktighet och uthållighet. Det egna kapitalet ska minst inflationsskyddas under konjunkturcykeln. Effektivt resursutnyttjande Kommunen ska bedriva en ändamålsenlig verksamhet med lägsta möjliga ekonomiska insats. Rättvisande ekonomisk bild Kommunens ställning och resultat ska visa en korrekt bild av verkligheten. God betalningsberedskap Kommunens likviditet ska alltid vara så stor att en god betalningsberedskap kan hållas. Säkerställa framtida pensionsutbetalningar Kommunen ska matcha pensionsportföljen med pensionsåtagandena. Partille kommun 5 (19)

6 Nämndernas nedbrutna mål Kommunens nämnder har i uppdrag att besluta om delmål inom de olika perspektiven för att kommunens övergripande mål ska nås. Nämndernas respektive nämndsbudget beslutas av kommunfullmäktige den 17 november KS/Kommunkontoret Verksamhetsidé Samordna, stödja och föreslå utveckling av kommunövergripande planering och uppföljning. Ge stöd till den dagliga driften i verksamhetsförvaltningarna. Skapa förutsättningar för ökad medborgardialog. Brukarmål Kommunkontorets mål utifrån verksamhetsidén Kommunkontorets kunder är nöjda med det stöd de får. Kommuninvånarna är nöjda med kommunens information och möjligheter till dialog med kommunen. Personalpolitiska mål Ledarskap som utvecklar verksamheten Medarbetarna är nöjda inom området ledarskap och information Gott medarbetarskap Medarbetarna är nöjda inom området trivsel/stimulans/arbetstillfredställelse. Ekonomiska mål Effektivt resursutnyttjande Kommunkontoret strävar efter arbetsformer som säkerställer en kostnadseffektivverksamhet såväl inom den egna förvaltningen som i kommunen i stort. Partille kommun 6 (19)

7 KS/Samhällsbyggnadskontoret Verksamhetsidé - SBK ska utveckla och förvalta kommunens infrastruktur och markinnehav samt analysera och planera för en fortsatt hållbar samhällsutveckling så att Partille blir en ännu bättre kommun att växa upp, arbeta och leva i. Brukarmål Medveten samhällsplanering Tillväxt i jämn och stabil takt och fortsatt utveckling från förort till förstad. Tillhandahålla en god nivå på service och tjänster. Förvalta och förädla kommunens fysiska miljö. God omsorg och livskvalitet SBK ska medverka till att det offentliga rummet är tryggt att vistas i samt görs tillgängligt för kommunmedborgarna att nyttja för möten, rekreation och upplevelser. Uppmuntrande företagsklimat SBK ska i samhällsplaneringen bereda plats för nya verksamhetstomter och stödja företagsexpansion. Personalpolitiska mål Ledarskap som utvecklar verksamheten Ledarskapet ska vara tydligt, öppet och situationsanpassat. Gott medarbetarskap Medarbetarskapet ska genom delaktighet och professionalitet bidra till uppfyllandet av förvaltningens brukarmål. Hållbar kompetensförsörjning Genom rutiner samt ordning och reda säkerställa en stabil verksamhet. Genom att rekrytera och utveckla rätt kompetens uppfylla verksamhetens mål. Hälsa i arbetet Genom gemensamt ansvar skapa en trygg och hälsosam arbetsplats. Partille kommun 7 (19)

8 Ekonomiska mål Ekonomi i balans Genom en långsiktig och hållbar planering upprätthålla en stabil ekonomi. Effektivt resursutnyttjande Genom en hög medvetenhet om tid, resurser och mål hos varje medarbetare kan var och en ta ansvar för att göra rätt prioriteringar och hålla rätt ambitionsnivå. Genom ett projektorienterat arbetssätt där samtliga kompetenser inkluderas skapa en samklang mellan planering, utförande och drift. Partille kommun 8 (19)

9 Bygg- och miljönämnden Verksamhetsidé - Bygg- och miljönämnden ska medverka i utvecklingen av ett långsiktigt hållbart byggande och främja en god miljö i Partille kommun Brukarmål Medveten samhällsplanering Tillväxt i jämn och stabil takt och fortsatt utveckling från förort till förstad. Tillhandahålla en god nivå på service och tjänster. Förvalta och förädla kommunens fysiska miljö. Verka för att konsumenterna har tillgång till säkra och redliga livsmedel. Se till att människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter. Som trafiknämnd arbeta för trafiksäkerhetsfrämjande åtgärder. Bevaka natur- och kulturvärden vid ny och ombyggnation. Verka för en god bebyggd miljö i Partille Kommun. Verka för ett aktivt utvecklingsarbete för politiker och tjänstemän. Partille arena Partille kommun 9 (19)

10 Social- och arbetsnämnden Verksamhetsidé - Social- och arbetsnämnden stödjer och skyddar barn och unga som riskerar att fara illa. Nämnden ansvarar också för familjerättsfrågor och familjerådgivning. Stöd ges till personer med missbruk och beroendeproblematik. Ekonomiskt bistånd ges till personer som själva saknar möjlighet till försörjning och insatser ges för att personer med ekonomiskt bistånd ska bli självförsörjande. Nämnden har också ansvar för budgetrådgivning, insatser för integration samt samordning av kommunens arbetsmarknadsåtgärder och arbetsträning och kommunens krisgrupp (POSOM). Nämnden är också arbetslöshetsnämnd. Alla insatser ges så långt som möjligt i samverkan med den enskilde. Brukarmål Livslångt lärande Arbetsmarknadsenhetens deltagare ska efter åtgärd vara i arbete eller studier med egenförsörjning. Feriearbete ska ge ungdomar en första introduktion till arbetslivet. God omsorg och livskvalitet De som får ekonomiskt bistånd ska bli självförsörjande Barn och ungdomars positiva utveckling ska stärkas. Förebyggande arbete och hemmaplanslösningar för barn och ungdomar ska prioriteras framför placering utanför hemmet. Personer med missbruks- beroendeproblematik ska erbjudas en flexibel öppenvård i egen regi som svara mot brukarens behov. Antal personer i hemlöshet ska minska i Partille kommun Kommuninvånare som är eller riskerar att bli överskuldsatta ska få rådgivning för att få en ekonomi i balans. Rättsäkerheten i förvaltningen ska vara hög genom att högst 12 % av förvaltningsdomstolarnas domar avviker från förvaltningens beslut. Partilleborna ska vara nöjda med tillgänglighet och bemötande vid kontakten med Social- och arbetsförvaltningens verksamheter och personal. Integrationsarbetet ska skapa förutsättningar för invandrare att leva ett gott liv i Partille kommun. Tillsammans med andra aktörer ska förutsättningar skapas för delaktighet och medansvar i samhället samt nolltolerans för diskriminering. Andelen brukartid ska vara hög. Finansiering utifrån ska ge stöd till verksamhetens utveckling. Frivilligarbete som en resurs för verksamheten ska utvecklas. Partille kommun 10 (19)

11 Personalpolitiska mål Ledarskap som utvecklar verksamheten Verksamhetsansvariga ska bidra till verksamhetens och medarbetarnas utveckling. Gott medarbetarskap Medarbetaren ska trivas med sitt arbete och arbetsförhållande. Hållbar kompetensförsörjning Medarbetarnas kompetensutveckling ska ge stöd till verksamhetens utveckling och behov. Andelen medarbetare med utländsk bakgrund ska spegla befolkningssammansättningen i Partille kommun. Hälsa i arbetet Sjukfrånvaron ska vara låg (riktvärde 5 %). Lönestrategi som stödjer medarbetarnas utveckling Social- och arbetsförvaltningen ska ha en lönestruktur som baseras på de krav och den svårighetsgrad arbetet ställer oavsett kön eller etnicitet. Ekonomiska mål Effektivt resursutnyttjande Social- och arbetsnämnden ska bedriva en ändamålsenlig verksamhet till lägsta möjliga ekonomiska insats. Partille kommun 11 (19)

12 Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsidé - Kultur och fritidsnämnden ska främja ett rikt kultur- och fritidsliv för alla i Partille kommun. Brukarmål Stimulerande kultur och fritid Kultur- och fritidsnämnden ska främja en bredd av aktiviteter för föreningsaktiva och egenorganiserade barn och ungdomar. Kultur- och fritidsnämnden ska erbjuda en bredd av uttrycksformer för att ge främst barn och unga en grund för skapande och lärande. Kultur- och fritidsnämnden ska erbjuda tillgängliga mötesplatser med ett varierat och utvecklande utbud. Kultur- och fritidsnämnden ska nå fler personer, framförallt ur underrepresenterade grupper. Personalpolitiska mål Ledarskap som utvecklas verksamheten Ledare ska skapa helhetssyn och samverka för bättre måluppfyllelse. Visa på tydlighet och tillit till medarbetarna. Att erbjuda brukarna evenemang, aktiviteter och verksamheter med god service ska vara ett gemensamt ansvar för all personal inom förvaltningen. Ledare ska tillsammans med personal samverka kring förvaltningsövergripande uppdrag. Gott medarbetarskap Kultur- och fritidsförvaltningens personal ska ha kundfokus och möta brukare på ett personligt och professionellt sätt. Ekonomiska mål Kultur- och fritidsnämndens ställning och resultat ska visa en korrekt bild av den ekonomiska situationen. Sprida medvetenheten om betydelsen av effektivitet för att uppnå ekonomisk kontroll, ut till förvaltningens medarbetare. Partille kommun 12 (19)

13 Vård- och omsorgsnämnden Verksamhetsidé - I Partille är det tryggt och värdigt att åldras även när man har behov av hjälp i vardagen. Kommunens insatser genomsyras av inflytande och ett hälsofrämjande synsätt. I Partille får man stöd att kompensera för funktionshinder. Självbestämmande och integritet genomsyrar insatserna. Kommunens hälso- och sjukvård är säker och effektiv. Det känns tryggt att få insatserna och kommunen arbetar förebyggande. Brukarmål Medveten samhällsplanering Planera och utöka kommunens boenden utefter uppskattat behov i respektive kommundel God omsorg och livskvalitet Trygg omsorg Brukarna upplever att de har inflytande över insatserna Brukarna upplever god personkontinuitet (få personer att möta) Brukare och anhöriga är nöjda med informationen från förvaltningen Brukarna inom äldreomsorgen är nöjda med maten och att undernäring förebyggs Alla brukare inom äldreomsorgen ska få möjlighet att vistas utomhus Personer med daglig sysselsättning eller med daglig verksamhet, ska erbjudas att, där möjlighet finns, närma sig arbetslivet Stimulerande kultur och fritid Minskat ensamhet Personalpolitiska mål Ledarskap som utvecklar verksamheten Medarbetarna är nöjda inom området ledarskap, framförallt att chefen ska konstruktiv återkoppling till anställda. Gott medarbetarskap Medarbetarna hinner göra ett bra arbete på ordinarie arbetstid. Hälsa i arbetet Utveckla en hälsofrämjande arbetsplats, minska sjukfrånvaron Partille kommun 13 (19)

14 Utbildningsnämnden Verksamhetsidé Utbildningsnämnden ska erbjuda lärande och omsorg för barn, ungdomar och vuxna i en helhetsskola där alla uppnår målen och känner fortsatt lust att lära. Förvaltningens utgångspunkt är att förskolor och skolor i Partille ska präglas av hög kvalitet, framtidstro och skaparkraft. Kvalitetsarbetet i förvaltningen vidareutvecklas under perioden och stor vikt kommer att läggas på att på ett tydligt sätt beskriva samtliga resultat utifrån ett helhetsperspektiv Brukarmål Livslångt lärande Alla barn och elever i Partille ska erbjudas en utbildning av god kvalitet som förbereder för fortsatta studier och yrkesliv I Partille når eleverna kunskapskraven genom tidiga insatser Alla barn och elever upplever en hög trivsel, trygghet och studiero Genom likabehandlingsarbetet har barn och elever kunskap och medvetenhet för att förebygga kränkningar på nätet och i sociala medier I Partille har barn och elever hög motivation och lust att lära Personalpolitiska mål Utbildningsförvaltningen ska vara en attraktiv arbetsgivare vilket för nämnden innebär - All personal trivs på arbetet och har god hälsa - All personal ges möjlighet att utvecklas - Förskolechefer och rektorer ges förutsättningar för pedagogiskt ledarskap Partille kommun 14 (19)

15 Överförmyndarverksamhet Från och med den 1 oktober 2015 har Partille, Härryda, Kungsbacka och Mölndal och en gemensam organisation för överförmyndarfrågor, det nya gemensamma kontoret ligger i Mölndal. Beslutet om att ha samverkande överförmyndare togs i kommunfullmäktige oktober Genom en större tjänstemannaorganisation förväntas Överförmyndarverksamheten få bättre kontinuitet, minskad sårbarhet samt möjlighet till en högre effektivitet. Målet med den gemensamma organisationen är att kunna ge bättre möjligheter att skydda och bevaka svaga gruppers intressen. Partille kommun har också kvar sin överförmyndare som ser till att förmyndare, gode män och förvaltare utövar sitt uppdrag på ett gott sätt. Partille kommun 15 (19)

16 Budgetmodell Dagens kommuninvånare ska finansiera sin egen kommunala välfärd och inte förbruka vad tidigare generationer tjänat ihop eller skjuta upp betalningen till framtida generationer. Kommunen arbetar utifrån att behålla en styrka i ekonomin så att den kännetecknas av långsiktighet och uthållighet. Kommunens strategiska mål är att inflationsskydda det egna kapitalet, det egna kapitalet ska minst inflationsskyddas under konjunkturcykeln. Kommunens budget upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna. Det är kommunfullmäktige som beslutar om kommunbidraget till respektive nämnd. Dessa bidrag utgör ramen för den verksamhet nämnden och förvaltningen kan bedriva. Kommunbidragsfördelningen ska stimulera ett sunt ekonomiskt synsätt på nämnderna och förvaltningarna för att bidra till god ekonomisk hushållning och till ekonomiskt ansvarstagande. Nämndernas kommunbidrag uppräknas årligen med 2 %. Utöver den generella uppräkningen på 2 % finns behov av ytterligare justeringar av kommunbidraget på grund av förändrade målgrupper. Målgruppsjustering görs för Utbildningsnämnden och Vårdoch omsorgsnämnden. Kommunens totala budget för nästkommande planperiod beslutas av kommunfullmäktige under junimötet. Skatteprognos Skattesats för 2016 är fastställd till 19,96 kr av kommunfullmäktige. En skatteprognos presenteras av SKL (Sveriges kommuner och landsting) fem gånger per år. Prognosen i Budget 2016 bygger på prognosen som kom i april Skatteprognos Budget (april 2015) 1 821, , , , ,5 Partille kommun 16 (19)

17 Befolkningsprognos En gemensam befolkningsprognos har använts för att beräkna målgruppsförändringar för vård- och omsorgsnämnden och för utbildningsnämnden. Befolkningsprognosen ligger även till grund för beräkning av skatteintäkter samt används som underlag för planering av ny verksamhet i kommunen. Ålder w Totalt Partille kommun 17 (19)

18 Resultaträkning Kommunstyrelse -29,6-30,2 - Strukturreserv -10,0-10,0 - Hyror -5,5-10,0 Kommunkontor -66,6-67,9 Samhällsbyggnadskontor -44,5-45,4 SBK/Kollektivtrafik -13,5-14,0-14,0-14,3 SBK/Kapitalkostnader gatuenheten -34,0-19,9-19,6-18,4 SBK/ VA-verket 0,0 0,0 0,0 0,0 SBK/ Renhållningsverk 0,0 0,0 0,0 0,0 S:A Kommunstyrelsens förvaltningar -203,7-197,4-200,0-202,0 Kommunfullmäktige -5,3-4,4 Kultur- och fritidsnämnd -81,8-85,4 Utbildningsnämnd -936,0-969,2 Social- och arbetsnämnd -117,8-120,2 Vård- och omsorgsnämnd -483,5-506,6 Bygg- och miljönämnd -0,6-0,6 Valnämnd 0 0 Överförmyndarverksamhet -2,3-2,3 S:A kommunbidrag , , , ,2 % förändring 4,0% 3,0% 3,2% 3,8% Övriga poster: Pensionsutbet.inkl löneskatt före ,0-39,5-40,0-41,0 Avgår interna kapital kostnader 19,7 4,4 4,5 4,5 Finansförvaltningens kostnader/intäkter -21,0-29,0-28,6-25,0 Exploateringsverksamhet 46,1 50,0 51,8 50,0 Verksamhetens nettokostnader , , , ,7 Skatteintäkter o stb, (prognos ) 1 821, , , ,9 % förändring 5,4% 3,8% 2,9% 3,6% Finansiella intäkter/kostnader 10,0 10,0 10,0 10,0 Dynamiska effekter 10,0 10,0 10,0 10,0 Avsättning för ev. överskott av nämnd -10,0 0,0 0,0 0,0 ÅRETS RESULTAT 7,2 10,1 6,2 3,2 Partille kommun 18 (19)

19 Investeringsbudget 2016 matchas inverteringsutgifterna på 132 mnkr med en investeringsinkomst på 131,5 mnkr. Med anledning av det blir nettoinvestingen låg för kommunen Partille kommun ska omvandlas från förort till förstad. Stora investeringsprojekt påbörjas framförallt i centrala Partille där utvecklingen de närmaste åren sker i bostäder, utbildning, handel, företag och infrastruktur samt kultur, idrott och evenemang. mnkr Budget Plan Plan Kommunstyrelsen 0,1 0,1 0,1 Kommunkontoret 5,0 5,0 5,0 Samhällsbyggnadskontoret 0,5 91,6 47,1 SBK/Vatten och avlopp 2,7 4,1 5,1 SBK/Renhållningsverket 0,5 0,5 0,5 Mark- och exploateringsenheten 3,3 3,3 3,3 Summa KS-förvaltningar 11,6 104,6 61,1 Kommunfullmäktige 0,0 0,0 0,0 Kultur- och fritidsnämnd 1,0 1,0 1,0 Barn- och utbildningsnämnd 13,5 11,5 11,5 Social- och arbetsnämnd 0,5 0,5 0,5 Vård- och omsorgsnämnd 4,0 4,0 4,0 Bygg- och miljönämnd 0,0 0,0 0,0 Summa nämnder 30,6 121,6 78,1 Partille kommun 19 (19)

Budget E-post: Telefon: Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34

Budget E-post: Telefon: Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 Budget 2017 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se Telefon: 031-792 10 00 Webbplats: www.partille.se Facebook: www.facebook.com/kommunenpartille

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014 Nämndsbudget 2012-2014 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL... 6 VISION... 6 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016 Nämndsbudget 2014-2016 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 5 PERSONAL... 5 VISION... 5 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL...

Läs mer

KOMMUNBUDGET E-post: Telefon:

KOMMUNBUDGET E-post: Telefon: KOMMUNBUDGET 2019-2021 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se Telefon: 031-792 10 00 Webbplats: www.partille.se Facebook: www.facebook.com/kommunenpartille

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Kommunens strategiska mål

Kommunens strategiska mål Kommunens strategiska mål Nya mål har tagits fram för perioden 2012 2015. Strukturen är indelad i yttre respektive inre mål: Hållbar utveckling En hållbar utveckling förutsätter aktiva åtgärder för att

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Dnr 11 KS20M- \0 \ OX

Dnr 11 KS20M- \0 \ OX FALKENBERG Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsens arbetsgivarutskott i Falkenberg 2014-02-12 Falkenbergs kommun Kommu->i? tningskontoret Kf ' ' HMen 2014-02- 2 6 Dnr 11 KS20M- \0

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland Personalpolitisk plattform för Landstinget i Värmland Den personalpolitiska plattformen ger stöd och vägledning för medarbetare, chefer och ledare i arbetet med att förverkliga den politiska visionen:

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Personalpolicy för Falkenbergs kommun. KS 2014-109

Personalpolicy för Falkenbergs kommun. KS 2014-109 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 77 Personalpolicy för Falkenbergs kommun. KS 2014-109 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Vimarskolan grundsärskolan Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning, mål och riktlinjer... 3

Läs mer

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp:

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Vision och mål Antagen av: Ärendebeteckning: Dnr: Kommunfullmäktige 2019-06-24 67 2019-220 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Ersätter dokument: Revideras: Uppföljning: Årligen Innehållsförteckning

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige Utvecklingsplan för Bodens kommun 2015-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-04-07 39 Innehållsförteckning Boden en växande kommun med många fördelar!... 3 Vision för Boden 2025:... 4 Utveckling...

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:583 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Förslag till beslut

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål

Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål KVALITET grunduppdrag av god kvalitet för den vi är till för Det visar verksamhetens nytta för medborgaren. Vi får ett underlag

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Lunden, Kotten och Junibackens förskolor Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 6 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla en förstklassig och effektiv service. Övergripande strategi Medborgarperspektivet: Timråborna

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål Antagen av Kommunfullmäktige 2018-12-12 165 Innehållsförteckning Övergripande... 3 Kommunfullmäktiges beslut... 7 2 Övergripande

Läs mer

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef Chef i Mjölby kommun KS/2016:172 Dokumentansvarig: Personalchef Inledning Att vara chef är ett av de viktigaste uppdragen i Mjölby kommun. Uppdraget är utmanande och stimulerande, med fokus på att nå goda

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Personalpolicy för Hällefors kommun

Personalpolicy för Hällefors kommun Personalpolicy för Hällefors kommun 2(9) Innehåll 1 Mål... 3 2 Syfte... 3 3 Värdegrund... 3 4 Medarbetarskap och ledarskap... 4 5 Arbetsmiljö och hälsa... 4 6 Personalförsörjning... 6 7 Jämställdhet och

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige STRATEGISKT PROGRAM Gäller från och med budgetåret 2017 Antaget av kommunfullmäktige 2015-12-14 PÅ VÄG MOT 2030 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Det strategiska programmet

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 7-9 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 EKONOMI I BALANS... 4 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET... 4 VERKSAMHETENS PRIORITERADE

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-12-13 196 2 Biblioteksplan för Vänersborgs kommun Inledning och syfte Biblioteksplanen för Vänersborgs kommun reglerar Vänersborgs biblioteksverksamhet.

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: Kommunstyrelsen 130/2019 2019-06-17 Dokumentnamn: Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Ärendebeteckning:

Läs mer