Vinresa till Tyskland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vinresa till Tyskland 2009-08-29 2009-09-04"

Transkript

1 Vinresa till Tyskland Lördag Det var en tidig och kylig lördagsmorgon ett gäng förväntansfulla Munskänkar samlades på Hamntorget. Alla kom som de skulle utom bussen - den hade haft lite svårigheter att hitta, men den kom i alla fall i god tid, och efter att ha stuvat in vårt bagage, begav vi oss till Malmö för att hämta upp vår reseledare, Björn Lindell, och ytterligare två resenärer. Vi hade en buss för 56 personer och vi var ca 30 så plats saknades inte. Färden gick över Öresundsbron och ner över de danska öarna till Rödby, varifrån vi fortsatte med färja till Puttgarden. Med en paus då och då gick resan vidare och vid 13-tiden blev det lunch i Neustadt. Dagens slutmål var Park Hotel i Soltau där vi checkade in på mycket bra hotellrum. Vi hade lite tid på oss. Den utnyttjade vissa för en promenad i den vackra parken, medan andra vilade eller besökte baren. Vår Björn inbjöd till en grundläggande provning av tyska viner i en av hotellets lokaler som en mjukstart, så att vi skulle veta ungefär vad som väntade oss i veckan. Middagen bestod av en generös grillbuffé och alla lät sig väl smaka. Restaurangen var, på tyskt sätt, rejält tilltagen och vi satt mycket trevligt vid runda bord. De flesta föredrog att dra sig tillbaka ganska tidigt, eftersom det varit en tidig morgon och en lång dag. Söndag Efter en god och närande frukost på det förträffliga Park Hotel i Soltau äntrade vi bussen för att åka i riktning mot Bonn. En vacker sensommarsol lyste över oss, och under fem timmar njöt vi av utsikten från bussen och av roliga - men svårlösta tankenötter. Vi var på väg mot floden Ahrs sluttningar, Tysklands enda röda vindistrikt värt namnet. Vinodlingarna utanför bussfönstret blev allt brantare och till sist var det svårt att förstå hur man klarade att odla och skörda vin på dessa vinodlingarnas svarta pister. Ett sånt tufft arbete! Det vin som odlas här måste vara värt vartenda öre om man betänker de vedermödor som vinodlarkollektivet går igenom innan vinflaskan är klar för försäljning.

2 Detta lilla vindistrikt är framför allt känt för viner gjorda på druvan Spätburgunder (Pinot Noir) Så var vi framme vid den mycket pittoreska byn Mayschoss, som ligger i en trång dal, omgiven av branta vinberg. I denna svårframkomliga terräng har det odlats vin i generationer. Vårt mål var Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr, världens äldsta vinkooperativ (Det grundades 1868) med 320 medlemmar. Genomsnittlig produktion är flaskor. 60 procent är spätburgunder, 20 procent riesling, 5 procent portugiser, 3 procent frühburgunder och 12 procent andra sorters druvor. Efter en snabb rundvandring i den imponerande vinkällaren var det dags för provning. Eftersom det närmade sig lunchtid bjöds också på en läcker Kalte Platte med charkuterier, skinka och en utmärkt potatissallad av klassiskt tyskt snitt. De fyra viner vi provade var 1) 2007 Mayschosser Riesling, Spätlese, 2) 2008 Blanc de Noir, Ahr-Spätburgunder Weissherbst, 3) 2007 Edition Saffenburg nr 10, Ahr spätburgunder, (Goldene Kammerpreismünze) och 4) 2006 Brokat Ahr Spätburgunder (Goldene Kammerpreismünze). Vår provningsvärdinna assisterades vid provningen diskret av vår reseledare, men båda lämnade detta avslutande söta rödvin okommenterat. Och det var kanske lika bra. Vid vårt bord var det någon som väste Parador och plötsligt mindes vi alla de sena kvällarna under studietiden vid slutet av 60-talet. Rödtjut och politiska diskussioner! Några klunkar till och vi hade kommit tillbaka till bussen och gjort revolution! Men istället stannade vi till i den välsorterade självbetjäningsbutiken (den enda på hela resan!) och botaniserade bland kooperativets viner. För vår del blev det några flaskor Edition Saffenburg Nr 10 till höstens gåsmiddag. Och innan vi samlades vid vår buss för att efter detta vinhusbesök enbart ägna oss åt att prova vita viner, tog vi med oss den tänkvärda versen på baksidan av programmet till dagens provning: Red wine is healthy to a brunch, supports your stomache with your lunch, tastes very well late afternoon, though better in the shine of moon. Fast det är inte dumt med vita viner heller, så det var med stor spänning vi fortsatte vår resa. Vi fortsatte resan söderut mot Mosel och det var en ganska lång resa. Men vi kom fram som vi skulle och kunde stiga av vid Wein-Romantik Hotel Richtershof i Mühlheim. Vi imponerades av att personalen stod och väntade på oss och såg till att vårt bagage kom till

3 våra härliga rum. Det blev tid för uppackning innan alla deltog i en väldigt bra middag på hotellet. Alla resenärer var på gott humör och var mycket nöjda med det lyxiga hotellet. Ganska tidigt började folk troppa av efter en lång dags färd mot natt. Måndag Vi fick en härlig sovmorgon och i matsalen bjöds vi på en överdådig frukost ja de som ville kunde t o m få ett glas sekt. Efter det äntrade vi bussen, som för dagen var en dubbeldäckare. Alla placerade sig på övervåningen och på det sättet kunde vi njuta än mer av de vackra vyerna. Bussen tog oss till den trevliga turiststaden Bernkastel-Kues. På plats i Mosel började vi måndagen med att besöka Weingut Dr Pauly-Bergweiler, som har sina lokaler i centrala Bernkastel-Kues, granne med den berömda doktorsbrunnen. Där kan man följa historien om Biskop Bömund II från Trier, som botades från en livshotande sjukdom med några flaskor av det lokala vinet från vingården, som sedan dess bär namnet Bernkasteler Doctor och levererar ett av världens bästa rieslingviner. Firman grundades på 1600-talet och leds nu av Stefan Pauly-Bergweiler. Man har 18 ha vingårdar i trakten, varav 75 % har en lutning som överstiger 55 grader vilket säger allt om hur det är att sköta och skörda druvorna här - knappast förutsättningar för modernt, mekaniserat brukande, utan ett dyrt och mödosamt hantverk. Vilket också karaktäriserar firmans välgjorda viner. Firmans marker är fördelade över ett stort antal av de mest berömda lägena i trakten. Vi fick prova viner från de flesta av dessa nämligen Erdener Treppchen, Erdener Prälat, Urziger Goldwingert, Wehlener Sonnenuhr, Bernkasteler Alte Badstube och slutligen ett eiswein från Bernkasteler Johannisbrunnchen. Här träffade vi också på ett nytt begrepp i den redan snåriga tyska vinnomenklaturen, begreppet feinherb som beteckning för ett halvtorrt vin. Orsaken till nyordningen sades vara att halbtrocken låter lite halvhjärtat. Efter provningen fick vi en stund för en promenad i den lilla staden innan bussen fortsatte till den gamla staden Trier med sin imponerande basilika och sin Porta Nigra. Vi promenerade till lunchstället Weinstube Kesselstatt där vi åt en bastant 3-rätterslunch med vin utomhus i det vackra vädret.

4 Hade ett par timmar för oss själva och det fanns mycket att titta på och säkert en hel del att shoppa. Eller bara sitta ner och vila fötterna och dricka en kopp kaffe eller något annat. När vi återvänt till hotellet på kvällen träffades vi i källaren på vårt hotell för provning av Dr Loosens viner. Alla dessa doktorer.. förefaller vara inflation i doktorstiteln. Man hade satt små ljus överallt i källaren och det var mycket stämningsfullt. Vi provade 5 olika viner: 1/2008 Bernkastler Lay Riesling trocken, 10,60 euro 2/2008 Erdener Treppchen Riesling Kabinett, 10,60 euro 3/2008 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, 13,80 euro 4/2008 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese, 13,80 euro 5/2008 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese, 13,80 euro Vår reseledare, Björn Lindell, hade gett oss en lista, där det framgick att nr 1 och 3 från 2006 resp 2007 finns i systembolagets sortiment. Det som ger vinerna deras karaktär är: skiffern, Mosels sluttningar och närvaron av gamla vinstockar. Skiffern varierar i färg och karaktär och ger på så sätt vinerna olika egenskaper. Området ligger långt norrut, detta ger en långsam mognad av druvorna, där floden dämpar temperaturskillnaderna mellan dag och natt. Dr Loosen har enbart gamla vinstockar, som även är rotäkta. Phylloxera har inte varit problem i detta nordliga område. Vin nr 1 var friskt och krispigt med god mineralton från mark med grå skiffer. Vin nr 2 från ett brant område med röd skiffer gav ett mer kraftfullt vin med rik mineralton. Mår väl av lagring. Vin nr 3elegant vin med krispig syra och frukt. Mycket gott, köpte det. Vin nr 4 exotiskt med kryddig arom och jordighet. Egendomens äldsta vinrankor växte här. Vin nr 5 från det förnämliga området Wehlener Sonnenuhr, men med druvor av auslese kvalitet, dvs mycket mogna, sent skördade druvor, selektivt utplockade. Dr Loosens viner var mycket goda och förstår jag det rätt, var han hovleverantör till hotellet. Tyvärr var presentatören lite svår att uppfatta och vi var också lite trötta efter en lång dag med mycket vin. En del hoppade över middagen p g a av all mat vi ätit tidigare under dagen medan andra valde att besöka den lilla restaurangen Gasthaus zum Post i byn för en lätt måltid eller åtminstone lite trevlig samvaro. En lång dag med mycket vin gissa om vi var trötta!

5 Tisdag Tisdagen den 1 september startade vi dagen med en kort tur till vinproducenten S. A. Prüm. Byggnaderna med vineriet ligger i Bernkastel-Wehlen - alldeles nere vi Moselfloden - där vi beundrade den underbara utsikten över de branta vinbergen på andra sidan och de vackra svanarna som simmade omkring i floden. Vi togs emot av vineriets chef, en dam vid namn Saskia A Prüm. Hon berättade att man numera ger den förstfödde i varje generation namn som börjar med S och A. Vingården kom till 1911 vid en arvsdelning mellan 7 arvingar. En av arvingarna var den nuvarande ägaren Raimund Prüms farfar. En av förfäderna, Jodocus Prüm lät 1842 bygga ett jättelikt solur på den branta vingårdssluttningen, därav namnet Wehlener Sonnenuhr. Den största delen av vinet kommer från rotäkta stockar, som är upp till 80 år gamla vilket ger vinet dess fruktiga karaktär. De odlar endast Rieslingdruvor och stilen är halvtorra till torra viner. Vinerna kan lagras länge. Vi fick en trevlig och god provning av 5 olika viner i deras vackra nyrenoverade provningssal som var lite kyrklik med sitt vackra välvda tak, som hade ritats av en arkitekt Trollinger. Vinerna vi smakade var 2007 PRÜM BLUE, Riesling kabinett trocken 2008 Wehlener Sonnenuhr Devon Riesling kabinett trocken 2006 Ürtziger Würtzgarten Riesling kabinett 1997 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 1995 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Fass 7 Efter provningen fick de som ville en rundtur ner i vinkällaren. Några ur gruppen ville ta vägen tillbaka till Bernkastel till fots i stället för att åka bussen, varför de startade vandringen för att hinna till lunchen på restaurang Alte Kanzelei i Bernkastel-Kues. Även här var lunchen rejält tilltagen och god.

6 Bussen gick vidare till Vinhuset Molitor, som låg på andra sidan floden vid Graatch.. Markus Molitor var endast 20 år gammal när han övertog sin fars vingård Vingården omfattade då drygt 3 ha, men har successivt utökats och är nu 40 ha. Den omfattar flera berömda lägen i Moseldalen som Zeltinger Sonnenuhr, Graacher Domprobst, Urziger Wurtzgarten. Marken är rik på devonskiffer och med många branta sluttningar där endast manuell plockning är möjlig. Genomgående skördas druvorna sent. Till följd av expansionen har en stor om- och tillbyggnad påbörjats, vilket innebar att vår provning hölls i ett tält. Just när vi kom dit började det regna ett riktigt skyfall. Provningen omfattade 8 viner och leddes av en engelsktalande sommelier i svart lacostetröja. Många fastnade för Graacher Domprobst 2007 Riesling kabinett trocken för 9.80 EUR. Själva tyckte vi mycket om Alte Reben Mosel 2007 för 14.5 EUR. Doften var typisk Moseldoft med citrus, apelsin och skiffer (regn på våta stenar) Fyllig kropp. Mycket honung, men ändå en lång och torr känsla. Fina syror. Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig provning med en provkarta på fina moselviner Efter besöket hos Molitor skjutsades vid tillbaka till vårt fina hotell. Vi fick ett par timmar på oss innan det var dags att äntra bussen igen för resa till Ürzig. Där hade Björn beställt en underbar middag till oss på Ringhotel Weinhaus Moselschild. Restaurangen drivs av en uppåtgående stjärna på kockhimlen Oliver Probst.

7 Den ena rätten avlöste den andra och vi fick utvalda viner till varje rätt. Bl a åt vi varianter på gåslever, gös, hjortfilé med tryffelsås och en underbar dessert. Vid halv elva tiden återvände vi till hotellet för att vila våra trötta gommar och huvud. Onsdag Efter frukost åkte vi vid ca kl 8 mot Rheingau och dagens första mål klostret Eberbach Dagen inleddes med kulturhistorisk vandring genom klostret Eberbach norr om Rheingau beläget i Kisselbachsdalen med sina vinodlingar i skydd av Taunusbergen. Klostret grundades år 1036 av den dynamiske abboten Bernhard av Clairvaux, som ledde Cistercienserorden från Citaux. Enligt myten vandrade Adlabert, ärkebiskopen av Mainz, tillsammans med Bernhard längs ett vattendrag i dalgången. De såg en stor vit gris, som dels hoppade över vattendraget tre gånger, som symboliserar treenigheten, dels markerade med en cirkel, var klostret skulle anläggas. Moderklostret för Cistercienserorden är beläget i Citaux söder om Dijon. Cistercienserorden har sina rötter i Benediktinorden, som grundades på 500-talet av Benediktus av Nursia, som var verksam i det italienska klostret Monte Casino. Regula Sancti Benedicti, klosterregel för Benediktinorden, övertogs och följdes av munkarna i Cistercienserklostren. Ora et labora (bed och arbeta) var Cistercienserordens ledord tillsammans med sedvanliga klosterlöften dvs. lydnad, fattigdom och kyskhet. Asketism präglade livet i klostren. Dygnet för munkarna indelades i sammanlagt sju bönestunder och mässor varvat med hårt arbete samt spartanska måltider, vilket även innebar få sovtimmar. Munkarna sov i en stor gemensam sovsal. Endast abboten var undantagen, men även hans rum var mycket enkelt inrett. Under klostrets storhetstid på och 1200-talen verkade åtminstone 150 munkar i klostret tillsammans med upp till 450 lekbröder. Inga nunnor verkade i klostret. Kroppsarbetet utfördes av s.k. lekbröder, som ofta rekryterades från trakten, enkla män utan teologisk utbildning. Lekbröderna blev aldrig klostermunkar. Lekbröder hade rätt att lämna klosterområdet till skillnad från munkarna och arbetade med vinodling och vinframställning samt i verkstäder. Kunskapen om vinframställning tog munkarna med sig från Burgund. Denna näring blev den ekonomiska basen för klostret Eberbach under 600 år. Under bondeupproret i Tyskland 1525 tömdes klostret på sammanlagt 70,000 liter vin. Axel Oxenstierna erhöll klostret av Gustav II Adolf 1631 och hade det som sin bas under första delen av trettioåriga kriget. Det stora biblioteket försvann under kriget tillsammans med

8 möbler och konst till Sverige. Efter franska revolutionen sekulariserade klosterverksamheten år 1802 och övertogs av furstehuset Nassau. Sedan 1945 är klostret en statlig angelägenhet. Rundvandringen i klostret under sakkunnig guide var mycket intresseväckande. Vi fick vandra först i en meditativ innergård och därefter besöka hjärtat i klostret en vacker sal med utsökta stjärnformade takvalv, i vilket avhandlades för cistercienserorden och klostret viktiga angelägenheter och val av abbot förrättades. Sovsalen var intressant med sin symboliska höjdskillnad liksom munkarnas magnifika refektorium, ombyggt på 1700-talet med vacker stuckatur i taket. Idag används salen som mottagningsrum för olika delegationer och regeringsgäster. Klosterkyrkan präglas än idag av Cistercienserordens asketiska ideologi. Gamla vinpressar står fortfarande kvar i nedervåningen i samma hus, som även inrymde lekbrödernas sovsal. Vinpressarna väckte naturligtvis ett stort intresse bland våra munskänkar liksom vinkällaren med dess vackra rundvalv i gotisk stil. I stor kontrast till de gamla vinpressarna står den hypermoderna statliga anläggningen för vinframställning, som vi besökte under sakkunnig ledning. Man satsar inte bara på vinframställning utan även på god och ljus arbetsmiljö för sina anställda. Både Rieslingdruvan och Pinot Noir- eller Spätburgunderdruvan odlas men med stor dominans för Rieslingdruvan. Rieslingdruvan, som skördas högst uppe på sydsluttningen, ger eleganta och strama viner. Tre vita viner med fruktig och stram karaktär provades, vilket skedde under rundvandringen, vilket var ett nytt pedagogisk grepp att genomföra vinprovning på. En god lunch med gös, bröd och sallad serverades tillsammans med Rosévin och vatten. Det hela avslutades med kaffe och mandelskorpa. Nog mer än enkel. Källor: DKV ART Guide No.267, 2008; Högberg & Härdelin Den helige Benedictus Regel, Arne Ahlander Efter lunchen fortsatte bussen till den kända staden Rüdesheim där vi skulle besöka Vinhuset Georg Breuer. Eftermiddagens besök i Rheingaus vinhuvudstad Rüdesheim inleddes uppe vid det jättelika Niederwaldmonumentet, som ligger högst uppe på sluttningarna ovanför staden och med Germania på toppen. Hon har en storslagen utsikt över Rhen och det har också de tusentals turister som kommer hit varje år. I sanning ett imponerande bygge i förväntansinfriande tysk stil med finfint anlagd utsiktsplats. Monumentet byggdes till minne av det fransk-tyska kriget Som en kuriosaupplysning kan nämnas att även fransmännen byggde ett minnesmärke över det här kriget nämligen Sacre Coeur i Paris

9 Vid monumentet mötte oss Marcus Lundén, som har utbildat sig till vinmakare i Tyskland och arbetat hos Georg Breuer i fyra år. Han ledde ner oss hugade genom vingården och berättade på vägen om vinodlingsmödorna ute på fältet. Vandringens översta branta del var tursamt nog försedd med trappor, som övergick i behagliga grusvägar när vi kom lite längre ner. Behagligast hade dock de i sällskapet som vinkande och ropande seglade över och förbi oss i sin linbanekorg. Varje planta måste ju ha sin tillsyn beskäras och bindas upp och kontrolleras så att den inte drabbats av någon sjukdom eller ohyra, som i sådana fall måste åtgärdas. Och hur noga vinrankorna än sköts finns det faktorer man inte kan påverka, som vädret. Vid skörden, till exempel, vill man ha uppehåll. Efter en regnig dag blir druvorna så urlakade att man måste vänta i tre dagar innan de återgått till normalt tillstånd och kan skördas. Uppbindningen man använder sig av är enkel Guyot och vid beskärningen sparar man ett skott som man böjer upp för att bli nästa års ranka. Självklart beskär man manuellt och Marcus berättade att man får både starka händer och uthållighet. Det är bara att sätta igång och snart går det av sig självt! Med tanke på fältens nästan oändliga utbredning verkar det vara ett enormt arbete. Hos Georg Breuer är de tre vingårdsarbetare som ständigt går igenom och sköter rankorna, berättade Marcus, och det är ett heltidarbete genom hela växtsäsongen. När man ser mängden av vinrankor och de stora och sluttande ytorna de växer på förstår man till fullo vilket jättearbete som ligger bakom vinframställningen bara för att få fram druvorna. Och sedan tillkommer då själva vinmakeriet Väl framme i det pittoreska Rüdesheim och hos Georg Breuer pustade vi ut på gården runt brunnen, fick tillfälle att oblygt pumpa Marcus på hur han hamnat i Tyskland och hos Georg Breuer och njöt av ett glas Riesling i väntan på att alla skulle anlända med sina respektive fortskaffningsmedel. De flesta hade promenerat, några åkte linbana och bussen skulle också ner till stan. När alla var samlade visade Marcus oss runt i källaren på Grabenstrasse 8, där man också har sitt vinotek, och vi fick smaka Georg Breuer Sauvage, ett torrt och friskt rieslingvin som bör drickas ungt. Efter en andra och "kort" promenad genom staden kom vi till den berömda lilla gatan

10 Steingasse, där restaurangerna och vinstugorna ligger tätt. Här finns Breuers hotell och Gasthaus, Rüdesheimer Schloss, där vi mottogs av Heinrich Breuer som numera har ansvaret för både vingård och restaurang. Måltiden vi här bjöds på var överdådig, med utsökta viner som verkligen kompletterade maten, och mellan rätterna berättade Heinrich Breuer om vingården, sin filosofi och sina viner. Han inledde med att tala om viner i Tyskland Det är lätt att komma ihåg (!). I Tyskland odlar man vin på hektar, fördelade på 13 distrikt. I Rheingau odlas vin på hektar, i Rüdesheim på 300 hektar, varav Georg Breuer har 33. På 1880-talet var Georg Breuer vinhandlare på orten, och tog Heinrich Breuers farfar Georg över, han som gett namn åt firman. Tredje generationen Breuer, dvs Heinrich och hans bror Bernhard tog vid Bernhard gick bort 2004 och idag är det Heinrich och hans brorsdotter Theresa som är ansvariga för verksamheten med Marcus hjälp, naturligtvis! Men Heinrich B är lugn för framtiden. Det finns Breurar nog som kan ta över och som han uttryckte det The show will go on! På de sista 25 åren har vingården vuxit från 7 hektar till ovannämnda 33 hektar. Man gör marknadsundersökningar och är angelägna om att få veta vad deras kunder tycker om vinerna. Man vill gärna anpassa sig till kunderna men går inte hur långt som helst, berättade Heinrich B med glimten i ögat: Vi ber folk att berätta vad de vill ha, men sedan är det inte alltid vi gör precis så ändå! Som inledning på måltiden bjöds vi ett glas festligt mousserande vin: Riesling Brut friskt med smak av äpple och med pigga bubblor. Vinet är tillverkat enligt champagnemetoden, på 100 % riesling och får vila två år innan degorgeringen. Prisvärt för 16. Första rätten var vildsvinsskinka med sallad, och till detta fick vi 2008 Rüdesheim Estate. Detta vin har vuxit på de branta sluttningarna precis ovanför Rüdesheim, och druvorna som skördades 2008 gav ett vin med hög syra, berättade Heinrich B. Vinet hade en doft av petroleum och äpple och den höga syran stod väl till vildsvinsskinkan. Pris ca 10 för 2007:an och kanske en Euro mer för 2008:an.

11 Därpå följde rökt forell med en kräfta, och till denna bjöds 2007 Terra Montosa Riesling. Det är en cuvée från fyra grand cru-vingårdar som ligger i närheten av Kloster Eberbach. Vinet var vackert ljusgult med doft av citrus och päron, balanserat, runt, gott och med fin syra. Pris ca 16. Vinet fick sitt namn då ärkebiskopen i Mainz efter ett besök på Kloster Eberbach bestämde att de brantaste sluttningarna skulle planteras med vin. Terra Montosa är latin och betyder just de brantaste sluttningarna. På nästa tallrik fanns stuvade kantareller och vinet som serverades därtill var 2007 Grauer Burgunder. Denna druva odlas i stora mängder i Baden, kallas traditionellt i Tyskland för Ruhländer, ett namn som dock inte används så mycket längre. Här har 10 % av druvorna lagrats på nya ekfat (resten på gamla), och vinet har buteljerats elva månader efter skörd. Resultatet var ett mjukt, mineralsyrligt och fruktigt vin. Pris Huvudrätten bestod av rejäla bitar mör lammfilé med fänkål och små potatisar, och till denna bjöds inte mindre än två viner, ett vitt och ett rött, så att vi riktigt skulle få möjlighet att prova och själva välja vilket vi tyckte bäst om till köttet: 2007 Rüdesheim Berg Roseneck Riesling, 28 samt 2007 GB Spätburgunder Pinot Noir, Druvorna i det förstnämnda vinet behöver mer tid att mogna It needs time!, man har ett lågt skördeuttag, och druvorna plockas för hand först när de är helt mogna. Detta vin primörsäljes på samma sätt som man säljer sina viner medan de är unga och på fat i Bordeaux. Druvorna i det röda vinet har barrique-lagrats i ett år, och 2007 års skörd gav mogna druvor med hög syra. I det förstnämnda fanns en mineralton men också petroleum och citrus, och dess fyllighet stod sig mycket väl mot lammköttet och potatisen. Det andra vinet doftade av röd frukt och hade en fin beska som också passade bra till maten. Vilket vin var då bäst, det röda eller det vita? Smak ska man, som bekant, inte diskutera, men visst har man på den här resan lärt sig att rieslingviner passar mycket bra till det mesta även rött kött! Till efterrätt bjöds mandelkaka och till denna en 2005 Berg Roseneck Riesling Auslese Goldkapsel citrusfriskt och fruktigt med en sötma som fint matchade mandelkakan. Pris 34. Digestiven som serverades var självklart Marc vom Riesling och passade perfekt för att runda av en fantastisk måltid och den kunskap och erfarenhet som Heinrich Breuer generöst delade med sig av. När vi efter god shopping i det rika sortimentet gav oss ut på dagens tredje promenad i Rüdesheim tillbaka till bussen var det en hel del mer vinkunskap vi bar på: The quality comes in the vineyard Kinderstube - you never know until you have picked the grapes och Heinrich Breuers ord på vägen Geteilte Freude ist Doppelt Freude, 29 times och There is a new vintage every year! Det bar vi lätt på inköpen levererades till bussen! Ännu en fullmatad dag var till ända.

12 Torsdag Uppstigning kl 6 och tid att plocka ihop sitt pick och pack och lämna veckans fina högkvarter. Efter frukost och när personalen sett till att vårt bagage var med på bussen gav vi oss iväg mot Rheingau igen för att besöka Weingut Robert Weil i Kiedrich. En på alla sätt kvalitetsfylld vinresa till Tyskland avslutades med en extremt klassig provning hos detta världsberömda Wiengut Robert Weil. Vi fick ett mottagande som anstår sommelierer och restaurangfolk. En mångordig, men mycket kompetent, representant för vinhuset, nämligen deras exportchef, tog emot och berättade först en del om historiken bakom anläggningen. Nuvarande innehavaren Robert Weil är fjärde generationen sedan grundandet av anfadern Robert Weil. Viktigt för deras kvalitetsviner är framför allt tre olika odlingsområden, Klosterberg, Turmberg och Gräfenberg var och en med sin särskilda terroir Vi fick möjlighet att se tillverkningsprocessen, deras vinkällare men även beundra utsikten över några av deras kvalitetslägen från huvudbyggnaden. Själva provningen bestod av 6 st viner som avslutades med ett Eiswein, vilket förde gommen till sjunde himlen. 1. Ett Rheingau Riesling trocken med 7.5% alkohol 2. Ett Riesling trocken med druvor från området Klosterberg. 8,2 % residualsocker, sent plockade druvor, lämpligt att avnjuta efter minst 3 års lagring. Vinner på dekantering. 3. Ett Riesling trocken även det, nu från området Turmberg. Rätt hög alkoholhalt på 13,1 % med något lägre halt 7% av residualsocker än det förra vinet. Prisläge ca euro precis som det förra. 4. Ånyo ett Riesling trocken nu från det tredje kvalitetsområdet Gräfenberg. Gav en komplett möjlighet att jämföra betydelsen av terroir mellan alla tre kvalitetsodlingsområdena. Högst alkoholhalt 13,9 % av dessa tre, men också högst residualsockerhalt av de tre, nämligen 8,4%. Gräfenberg kännetecknas av gray slate. Vinet är ett s.k. Erstes Gewächs, vilket innebär att det skall uppfylla ett antal krav fastställda av VDP-Rheingau för att få betecknas så. 5. Nu kom ett Riesling Spätlese med benämningen Kiedrich Gräfenberg. First growth, sur lit framställt, lagrat på ekfat framställda av lokal ek (för att de avger mindre vaniljarom än t.ex. franska eller amerikanska ekfat). Föreslogs passa till asiatisk mat. Nu var priset runt 32 euro, men det är det värt. Ytterligare matförslag var tart de pomme, creme brulee eller gåslever. 6. Provningen avslutades med ett Riesling Auslese från Gräfenberg, som kan lagras i 20 år, om man kan vänta så länge på att njuta av dess härliga sötma, hela 144 g restsocker. Priset var därefter, 178 euro. Sammanfattningsvis ett värdigt climax på en resa med hög kvalitet på såväl mat som dryckerna under Reiseleiter Björn Lindells behagliga medverkan.

13 Kosan ställdes mot norr och som vanligt blev den sista lunchen på väg en enkel picknick på en enkel rastplats mitt bland långtradare och andra turister. Vi hjälptes åt att plocka fram bröd, skinka, ost, korv och frukt. Till detta dracks det enklaste vin som går att uppbringa. Det blåste mycket friskt, så det var inte helt lätt att hålla kvar grejorna samtidigt som man skulle göra sig en dubbelmacka och hålla i vinglaset. Men alla verkade nöjda och maten och drycken hade en strykande åtgång. Det var ganska lugnt och tyst i bussen efter lunchen. De flesta tog sig nog en tupplur i väntan på att komma fram till vårt hotell i Soltau: Park Hotel. Vi var framme strax före kl 20 på kvällen och alla fick samma rum som man fått på utresan. En god buffé serverades och kvällen avslutades med att Börje för oss alla tackade vår eminente reseledare Björn med några flaskor gott vin. Han skulle ju stiga av först av alla när vi kom till Sverige. Fredag Uppstigning i ottan kl 6 och efter frukost kom vi iväg kl 8. Det gick smidigt att ta sig till Puttgarden varifrån vi åkte färja till Rödby. Körde till Guldborg där vi steg av bussen och promenerade till en väldigt trevlig krog som låg precis vid vattnet. En god lunch bestående av kalvfilé med härliga tillbehör fick vi där. Resan fortsatte och vi var snart i Sverige och släppte av några i Malmö. När vi kom till Helsingborg skingrades alla så fort man plockat åt sig alla viner man köpt och sitt bagage. Ytterligare en trevlig Munskänksresa var till ända och vem vet det kanske blir en ny resa i framtiden!

Rheingau. 54 nummer 1 2010 Världens Viner

Rheingau. 54 nummer 1 2010 Världens Viner Rheingau 54 nummer 1 2010 Världens Viner Det är världens äldsta rieslingegendom och tillsammans med Kloster Eberbach och Vollrads de tre allra mest klassiska vinegendomarna i Tyskland. Text: Jan Rosborn

Läs mer

Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt Pouilly-Fumé de Ladoucette (2220) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdire... 1 av 3 2011-09-20 16:49 Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt Årgång 2008 Alkoholhalt

Läs mer

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD

Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Våra viner 2015 HÄLLÅKRA VINGÅRD Bäste kund, Vi har härmed nöjet att presentera de av våra viner som f n finns i sortimentet. Katalogen förändras allteftersom nya produkter tillkommer och slutsålda utgår.

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Vinresa Bulgarien November

Vinresa Bulgarien November Vinresa Bulgarien 22-26 November Program Dag 1. Onsdagen den 22 november Flyg: Ryan Air från Skavsta/Stockholm-Sofia 19.50-23.40 Austrian Air från Köpenhamn Sofia 17.40-22.55 (en mellanladdning) Sen ankomst

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor:

Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrikes mest odlade druvor: Österrike Årets vinland 2015 hos Munskänkarna. Österrike är känt som ett väldigt bra vitvinsland. Vi tänker oftast på utmärkta viner av druvorna Grüner Veltliner och Riesling. Men i Österrike finns det

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Sommelier Spring Class 2012

Sommelier Spring Class 2012 Sommelier Spring Class 2012 F.V: Michael Gruden, Katarzyna Sidor, Kajsa Texmo & Kjetil Gaarder Reseskildringen om en Norsk, en Österrikare, en Polack och en Svensk som åker till Tyskland för att representera

Läs mer

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat!

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Vinresa i Toscana Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! 18-22 maj 2011 Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja

Läs mer

En vinresa av och med BKWine

En vinresa av och med BKWine En vinresa av och med BKWine Vi kallar denna resa för 3 klassiker! 7-11 april, 2010 Den tar dig nämligen till de tre mest klassiska distrikten i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Och allt detta

Läs mer

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present!

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present! Vinprovning. Det finns flera olika anledningar till att prova vin, antingen man är medlem i en vinklubb och har ett genuint intresse, eller det att man bara vill komma tillsammans för att ha det trevligt

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape En vinresa av och med BKWine Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape Vinresa med ekologiska förtecken! 29 juni 3 juli 2011 Följ med och njut av fina sommardagar innan den stora turistinvasionen har hunnit

Läs mer

HUBER & BLEGER ALSACE (Saint Hippolyte) Frankrike

HUBER & BLEGER ALSACE (Saint Hippolyte) Frankrike Muscat d Alsase 2005 Muscat n i vinet är Muscat, en av de fyra ädla druvorna i Alsace. Alcoholhalt 12 %. för mångfald vad gäller växter o djur. Med hjälp av detta främjar man de naturliga fienden till

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien

Vifrana. Vinkatalog från LEVI Import. En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vinkatalog från LEVI Import Vifrana En modern ekologisk vinproducent från Rumänien Vifrana är en ny och toppmodern vinproducent i Rumänien. Hela vingården, som är på ca. 130ha och ligger i byn Adamclisi

Läs mer

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat!

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! En vinresa av och med BKWine Vinresa i Toscana Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! 18-22 maj 2011 Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja och inte minst

Läs mer

Vinresa i Bordeaux. En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! maj 2011

Vinresa i Bordeaux. En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! maj 2011 En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Vinresa i Bordeaux 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit

Läs mer

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape Vinresa med ekologiska förtecken! 29 juni 3 juli 2011 Följ med och njut av fina sommardagar innan den stora turistinvasionen

Läs mer

Vinprovning och middag

Vinprovning och middag Vinprovning och middag Bostadsrättsföreningen 2016-10-21 Eva och Mikael Gunnarson Rent á Sommelier M&E Mosel en torr stjärna! Vinerna är importerade av Rent á Sommelier M&E www.rentasommelier.nu Med denna

Läs mer

Vinmakningens betydelse

Vinmakningens betydelse Chardonnay. Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan vi egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla husets vita på krogen? Att odla Chardonnay

Läs mer

Moseldalen Vinfest 16-22 augusti 2014

Moseldalen Vinfest 16-22 augusti 2014 Moseldalen Vinfest 16-22 augusti 2014 German National Tourist board/ernst Wrba Moseldalen under vinfesten - cykla eller följ med på utflykter 7 dagar Cykling eller Följ med på en underbar upplevelseresa

Läs mer

Vinresa till Nerja. Kulinarisk vinresa till Andalusien i vinskördetiden, 17-24 september 2016

Vinresa till Nerja. Kulinarisk vinresa till Andalusien i vinskördetiden, 17-24 september 2016 Vinresa till Nerja Kulinarisk vinresa till Andalusien i vinskördetiden, 17-24 september 2016 Expertguide är den välkände Munskänken och sommelieren Sten Svenhage, vilket borgar för att våra upplevelser

Läs mer

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt A Christmann Riesling (5882) - Systembolaget.se http://www.systembolaget.se/sok-dryck/dryck/?sortfield=pris&sortdir... 1 av 1 2012-04-30 14:08 Riesling (nr 5882) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt 2011

Läs mer

3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne

3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne En vinresa av och med BKWine 3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne Datum: 6-10 april, 2011 Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till de tre mest klassiska distrikten

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Vi har dessutom 1000-tals andra viner på Winefinder.se

Vi har dessutom 1000-tals andra viner på Winefinder.se sparar Notering Tyskland Rheingau Rheingau August Kesseler Tyskland Rheingau Rheingau August Kesseler Pinot Noir Cuvée Max Qualitätswein Kesseler Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder QN Dry Kesseler

Läs mer

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon

Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon KENDALL-JACKSON en 60 länder. Kendall-Jackson Highland Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon Ursprung: Alexander Valley, Kalifornien, USA Druva: 100% Cabernet Sauvignon Vinerna i serien Highland Estate

Läs mer

OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman,

OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman, Resa till Frankrike och Alsace 15-21 september, 7 dagar. OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman, annalenakullman09@gmail.com, 0730-687838 Resan genomförs med en modern turistbuss med

Läs mer

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR

PALACE PROVNINGAR VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR PALACE PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VINPROVNING Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för att förstå

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

Resa till D oc D or Chambre D hôtes i Beziérs-Murviel, Languedoc-Roussillon

Resa till D oc D or Chambre D hôtes i Beziérs-Murviel, Languedoc-Roussillon Resa till D oc D or Chambre D hôtes i Beziérs-Murviel, Languedoc-Roussillon Den vackra entrén till D oc D or I våras fick jag en glad påringning från Gunnel Thunström. 1:a pristagarna i förra årets Golfkampen

Läs mer

Dag 1: Arlanda-Porto-Duorodalen

Dag 1: Arlanda-Porto-Duorodalen Äntligen! Den 5-10 april 2019 är det dags att bli Det här är en resa jag verkligen längtat efter, att få ta med er till underbara Portugal. Vi börjar i Porto, och via den vackra Duorodalen tar vi oss ner

Läs mer

10 viner att alltid ha hemma

10 viner att alltid ha hemma 11 apr 2016 10 viner att alltid ha hemma Skribent: Vin & Matguiden Man vet aldrig när man får oväntat besök, eller när det är dags att bjuda till lite extra. Vi tipsar om 10 viner som finns på hyllan hos

Läs mer

Österrike Wien Salzburg - 9 dagar

Österrike Wien Salzburg - 9 dagar 2016 Österrike Wien Salzburg - 9 dagar Schönbrunn Palace Wien Wien Välkommen med på vår sommarresa 2016. Vi väljer att resa till Österrike och till huvudstaden Wien. Vi hinner även med ett besök i Mozarts

Läs mer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace - Guidad Rundresa Upptäck charmiga bergbyar, pittoreska vinbergar

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Vinresa i Piemonte, Italien

Vinresa i Piemonte, Italien En vinresa av och med BKWine Vinresa i Piemonte, Italien 13 17 oktober 2010 Välkomna till en vinresa i Italiens kanske mest personliga vindistrikt, Piemonte - vid foten av berget. Ett distrikt som är världsberömt

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Vita. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Vita. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Vita Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Weissburgunder, Lombardiet 300 Från en liten klostergård i Syd Tyrolen. Passar till sallad och syran som finns i rätter med tomat.

Läs mer

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar

Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Vin och mat 8 oktober 2012. Stockholms Munskänkar Curt Avermark Björn Gadd Vin och mat 2012 Munskänkarna och Stockholms Vinkällare Curt Avermark Björn Gadd Teoriavsnittet inspirerat av Michel Jamais, Vin

Läs mer

Vita. Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin

Vita. Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin Vinlista Kårleone Vita Husets Vermentino Sardegna Pariglia 250 Friskt och fräscht husvin som går bra ihop med de flesta av våra rätter där du föredrar vitt vin Il Fiore Piemonte 290 Till smakrika förrätter,

Läs mer

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Wellness weekend/tjejresa Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Varmt välkomna till Katalonien! Välkomna till den pittoreska och populära badorten Sitges, ca 45 min från Barcelona. Sitges

Läs mer

Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck pittoreska

Läs mer

Barolo Piemontes röda guld 23 27 september 2015

Barolo Piemontes röda guld 23 27 september 2015 Barolo Piemontes röda guld 23 27 september 2015 Vem kan väl motstå ett glas vin av yppersta kvalitet som avnjutes på en restaurang med utsikt över kullarna i det berömda italienska vindistriktet Barolo?

Läs mer

TOSCANA - En resa i blåregnets tid

TOSCANA - En resa i blåregnets tid TOSCANA - En resa i blåregnets tid En resa i blåregnets tid, en poetisk titel som lockade 22 personer att stiga upp i gryningen den 21 april för att uppleva vackra trädgårdar i Toscana. Vi blev rikt belönade.

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00

Röda viner 1/1. Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) 34,00. 24 cl 13,50. 16 cl 9,10. El Coto Crianza, Rioja, Spanien 1/1 32,00 1/1 40,00 Röda viner Tommasi Valpolicella DOC, Italien (Husets) Corvina Veronese, Rondinella, Molinara Fräsch och fruktig doft med inslag av körsbär som även finns i smaken. Rekommenderas till vitt kött, pasta,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Vinresa i Champagne. En vinresa av och med BKWine. 13-17 oktober 2010

Vinresa i Champagne. En vinresa av och med BKWine. 13-17 oktober 2010 En vinresa av och med BKWine Vinresa i Champagne 13-17 oktober 2010 Det finns väl inte något annat i vinets värld som för tankarna till fest på samma sätt som Champagne? Men på denna resa kommer ni att

Läs mer

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner

Ovansiljan. Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Kommentarer till provningen Sydafrikas Vita Viner Ett stort tack till Mats Leijon och kockarna för en god och väl genomförd provning. Vi hittar numera bra i de centrala vindistrikten i Sydafrika och riskerar

Läs mer

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut.

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Resa Skåne runt 10-13 augusti 2015 Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Så sa en man som hette Stjernswärd i mitten av 1800-talet

Läs mer

SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till "Temaresa Vin 2017". Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/

SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till Temaresa Vin 2017. Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/ SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till "Temaresa Vin 2017". Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/9 2017. Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

Moseldalen 19-24 juli 2015

Moseldalen 19-24 juli 2015 Moseldalen 19-24 juli 2015 Moseldalen - välj mellan utflykter eller cykling 6 dagar Följ med på en underbar upplevelseresa till ett av Tysklands förnämsta vindistrikt - Moseldalen. Floden Mosel flyter

Läs mer

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion

Kårleone. Vinlista 2014. Solesole Toscana 320 Druvrent vermentino vin. Passar till både Pesto pasta och något förvånande, Rencarpaccion Kårleone Vinlista 2014 Husets Avignonesi 280 Sauvignon Blanc 2011 Friskt och fräscht husvin Pasqua Soave 160 Enkelt, men mycket prisvärt vin. Codice V 290 Smakfullt aromatiskt vin från Toscana Solesole

Läs mer

Champagne & mousserande vin. Roseviner

Champagne & mousserande vin. Roseviner Champagne & mousserande vin Philipponnat Reserve Millesimée Druvor: Pinot noir 50 % Chardonnay 30 % Pinot

Läs mer

PRO Kävlinge - Resekommittén

PRO Kävlinge - Resekommittén Bussen hämtade oss kl 07.30 i Kävlinge och 7.40 i Furulund. Alla var på plats och färden kunde börja. Förutom oss PRO:are från Kävlinge hade vi sällskap med ett trevligt gäng från Landskrona. Observera

Läs mer

Vinresa i Södra Rhône-dalen

Vinresa i Södra Rhône-dalen En vinresa av och med BKWine Vinresa i Södra Rhône-dalen Det klassiska Châteauneuf-du-Pape och de nya stjärnorna i Côtes-du-Rhône 15-19 september, 2010 Floden Rhône passerar många vindistrikt på väg till

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!)

Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!) En vinresa av och med BKWine Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!) 22-26 september 2010 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna är för många kvintessensen av

Läs mer

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016 Resa till Dalarna 8-11 augusti 2016 8 augusti - måndag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går upp till rastplatsen Väst Göte, vid Vättern norr om Bankeryd, där vi gör uppehåll, då det blir

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e Guidad Rundresa - Alsace - (max. 8 resenärer) Upptäck charmiga bergsbyar, pittoreska vinberberg,

Läs mer

Årets vinresa med Nordiska Gästabudsgruppen

Årets vinresa med Nordiska Gästabudsgruppen ZxÇâ Ç ÅtàÄtzÇ Çz 9 Årets vinresa med Nordiska Gästabudsgruppen Fredagen den 26 April till lördagen den 4 Maj 2013 ZxÇâ Ç ÅtàÄtzÇ Çz 9 Följ med oss till Italien i glädjens tecken med underbara naturupplevelser

Läs mer

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb

Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Månadens paket kommer som vanligt att innehålla några förslag och recept på maträtter. Vinklubb Vinpaket Nr 6 Maj 2010 Maj månad nu kommer Rosévinerna! Tänk på att dessa högkvalitativa roséviner är lika

Läs mer

Vinresa i Bordeaux. En vinresa av och med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011

Vinresa i Bordeaux. En vinresa av och med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 En vinresa av och med BKWine Vinresa i Bordeaux 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit där, ja då åker

Läs mer

HOLLAND I BLOMNING. Man måste ha sett det med egna ögon för att förstå hur stor, varierad och fantastisk den här parken är.

HOLLAND I BLOMNING. Man måste ha sett det med egna ögon för att förstå hur stor, varierad och fantastisk den här parken är. HOLLAND I BLOMNING När det i början av maj fortfarande kan vara lite ostadigt väder här hemma i Sverige har som regel Nederländerna haft härlig vår ett tag. Uteserveringarna är öppna och vårblommor finns

Läs mer

Gardasjön 9 dagar 25/7-2/8 2015

Gardasjön 9 dagar 25/7-2/8 2015 Gardasjön 9 dagar 25/7-2/8 2015 2015 GARDASJÖN Italiens största sjö, den azurblå Gardasjön med sitt kristallklara vatten, omgärdas av flera medeltida, pittoreska städer med smala gränder och charmiga stadskärnor.

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara?

Mat & Vin. Hur svårt kan det vara? Mat & Vin Hur svårt kan det vara? Sinnena Provning är lätt Alla äger sin upplevelse Provning är svårt Knepigt att sätta ord på vad man upplever. en är en kombination av dessa En del smak är känsel ex hetta

Läs mer

Så här beställer du catering från Malmborgs

Så här beställer du catering från Malmborgs Så här beställer du catering från Malmborgs I samtliga våra butiker finns ett kök med kunniga kallskänkor. Allt du behöver göra för att beställa är att besöka delidisken i din närmsta Malmborgsbutik eller

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013 Dag 1- ankomst 15.45 Avresa från Arlanda 19.40 Ankomst till Alicante Transfer tlll hotellet - incheckning 21.00 Lätt middag på hotellet Information

Läs mer

SPF:s resa till Lettland 2014

SPF:s resa till Lettland 2014 SPF:s resa till Lettland 2014 Söndagen den 7 september äntrade vi MS Isabelle i Stockholms frihamn. Med vi menas deltagare inte bara från Grödinge utan även Botkyrka, Nynäshamn och Tyresö/Nacka. Strax

Läs mer

Polen runt - 8 dagar 12 augusti

Polen runt - 8 dagar 12 augusti 2018 Polen runt - 8 dagar 12 augusti Warszawa Välkommen med på vår sommarresa 2018. Vi väljer att resa till Polen och till huvudstaden Warszawa. Vi hinner även med ett besök i staden Krakow. Polen har

Läs mer

Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012.

Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Produkter från Stockholm WineLab Höst/vinter 2011-2012. Hälge Côtes du Rhône Nu finns vårens succé-vin Hälge Côtes du Rhône även tillgänglig för restauranger. Vinet lanserades i slutet av mars 2011 och

Läs mer

Vinresa i Languedoc. En vinresa av och med BKWine. 8-12 september 2010

Vinresa i Languedoc. En vinresa av och med BKWine. 8-12 september 2010 En vinresa av och med BKWine Vinresa i Languedoc 8-12 september 2010 Det händer spännande saker i Frankrikes sydligaste vinregioner just nu! Den tid är förbi då man bara förknippade Languedoc-Roussillon

Läs mer

3 Klassiker: Champagne, Chablis, Bourgogne

3 Klassiker: Champagne, Chablis, Bourgogne En vinresa av och med BKWine 3 Klassiker: Champagne, Chablis, Bourgogne 7-11 september 2011 Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till tre av de mest klassiska distrikten i Frankrike:

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF.

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF. Alla var snabbt uppe även denna morgon 07,00 för idag skulle vi lämna San Fransisco men först hade vi en hel del att göra. Vi började med frukost i vanlig ordning men det blev en ganska omtumlande frukost.

Läs mer

Priorat. feb Skribent: Vin & Matguiden. Ett av de högst ansedda vinområdena i Spanien.

Priorat. feb Skribent: Vin & Matguiden. Ett av de högst ansedda vinområdena i Spanien. 07 feb 2017 Priorat Skribent: Vin & Matguiden Ett av de högst ansedda vinområdena i Spanien. Spanien är ett land fullt av äldre vinregioner som hela tiden kämpar med att föryngra sig för att passa in i

Läs mer

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Upplev underbar skidåkning i Alperna 10 dagar Följ med på årets skidresa till fantastiska Alpendorf- St. Johann i Österrike.

Läs mer

3 LÄNDER 3 HISTORIER

3 LÄNDER 3 HISTORIER 3 LÄNDER 3 HISTORIER Den dalmatiska kusten räknas som en av Europas vackraste. Följ med oss på en spännande resa där vi bor både i Split och i Dubrovnik och dessutom tar oss till historiskt intressanta

Läs mer

Vinprovning. Röda viner från BORDEAUX (Frankrike)

Vinprovning. Röda viner från BORDEAUX (Frankrike) 1 Château Cru Cantemerle 2010 (90417) Bordeaux Supérieur % Merlot, % Cabernet Sauvignon och % Cabernet Franc 2 Château Fourcas Hosten 2008 (95585) Listrac 59% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet

Läs mer

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning.

Vin är inte alltid lösningen. Ska man ha samma vin i maten som i glasen? Så använder du vin i matlagning. Så använder du vin i matlagning. Vin i mat kan definitivt höja smakupplevelsen på allt från såser och grytor till soppor och efterrätter. Men hur ska jag tänka och vad finns det för möjligheter och fallgropar?

Läs mer

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016 Vinresa till Alsace 24 30 september 2016 Rhen, slätten, vinodlingarna och Vogeserna Alsace är som en öppen bok. Från Strasbourg till Colmar avlöser mjuka kullar, tobaksfält, fruktträdgårdar och vinodlingar

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Vinlista träkolskrogen 2012

Vinlista träkolskrogen 2012 Vinlista träkolskrogen 2012 Vita Husets Lurton 240 Pinot Gris, Argentina Frisk och fruktig smak passar till sniglar, skadjur och fisk. Abadal 250 70% Chardonnay, 20% Sauvignon Blanc och 10% av den lokala

Läs mer

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi MOTOGP 2015 Tänkte berätta om en till resa på 11 dagar som jag och 3 vänner gjorde sommaren 2015. Syftet med resan var at åka till Assen, Holland och kolla på Moto gp. Jag började min resa tisdag morgon

Läs mer

Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011

Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011 En vinresa av och med BKWine Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011 Vinresa i Bordeaux med egen skörd på vinslott! För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna är

Läs mer

Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien. Barbaresco

Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien. Barbaresco Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien Barbaresco Bästa av Barbaresco al Barolo, 7 nätter Alba - Alba 6 vandringsdagar Leden Dal Barbaresco al Barolo (Bar to Bar) är

Läs mer

Program SPF Maj TOSCANA

Program SPF Maj TOSCANA Program SPF 17-22 Maj - 2018 - TOSCANA Efter en lyckad Toscanaresa i september i fjol är det nu dags för en repris till våren 2018. Programmet har i stort sätt samma upplägg utom att det inte är vinfestival

Läs mer