Mätmetoder. Inneklimatmätningar. Bilaga 4 1(9) Långtidsmätning. Rumsluftens temperatur och vertikal temperaturdifferens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mätmetoder. Inneklimatmätningar. Bilaga 4 1(9) Långtidsmätning. Rumsluftens temperatur och vertikal temperaturdifferens"

Transkript

1 Mätmetoder Bilaga 4 1(9) Inneklimatmätningar Långtidsmätning Rumsluftens temperatur och vertikal temperaturdifferens Att bedöma variationer av rumsluftens temperatur i det enskilda rummet, på olika nivåer och mellan olika rum samt om uppställda skallkrav på lufttemperatur 22 C +/- 2 C uppfylls.. Lufttemperaturer har uppmätts i tre rum per lägenhet under ca 14 dagar med varierande och låg utetemperatur samt i frånluft under en längre period upp till ca två tre månader. Totalt har fyra till fem temperaturgivare installerats per lägenhet. Temperaturgivare har installerats i sovrum, vardagsrum och våtutrymme i anslutning till vistelsezon 1,7 m från golv och 0,6 m från yttervägg. I vardagsrum har dessutom en givare installerats 0,1 m från golv under givaren på 1,7 m för mätning av vertikal temperaturdifferens. En temperaturgivare har installerats i en för byggnaden representativ frånluftskanal. Utetemperatur har mätts på byggnadens norrsida minst 0,1 m från fasad. Mätvärden har insamlats som timmedelvärden vid utetemperaturer mellan 17 C och + 14 C. Givare har kontrollerats mot varandra i samma mätpunkt under minst fyra timmar före och efter mätperiod. Max- och minvärden på 1,7 m i vardagsrum och på 1.7 m i sov- och badrum jämförs med medelvärden under mätperioden och redovisas i tabellform. Max vertikal temperaturdifferens redovisas i tabellform per rum och byggnad. Temperaturgivare av klass 2/10 DIN med onoggrannhet understigande +/- 0.2 C och försedda med skydd för påverkan av strålningsvärme.

2 2(9) Luftfuktighet i badrum Att bedöma ventilationssystemets kapacitet att bortföra fukt från badrum och om uppställt skallkrav att 70 % relativ fukthalt understigs inom 12 timmar. Mätningarna har utförs i två lägenheter per byggnad under ett till tio dygn vid sommarfall med hög relativ fukthalt utomhus och känd fuktbelastning. Under mätperiodens första dygn har en känd fuktmängd tillförts motsvarande duschning i 5 minuter och torkning av 2 kg (torrvikt) tvätt. Före torkning har tvätten centrifugerats vid 1000 varv/min. Badrumsdörren och eventuellt fönster har varit stängda. Under de följande dygnen efter provet har badrummet används normalt av de boende. Relativ fuktighet och lufttemperatur har uppmätts i badrum och vardagsrum som 12/15 minutersmedelvärden. Givarna har kontrollerats mot varandra före montage på mätplatsen. Relativ fukthalt i enheten % presenteras som linjediagram. Relativ luftfuktighet mäts med kapacitiva givare av fabrikat Orion Components. Tryckdifferens ute-inne Att jämföra tryckdifferens över fasad mellan olika plan vid olika väderleksförhållanden samt att bedöma om uppställda skallkrav på max 15 Pa har uppfyllts. Tryckdifferens har registrerats kontinuerligt ute-inne som 15 minutersmedelvärden under 14 dagar vid vinterfall i två punkter per byggnad. Mätpunkterna har i huvudsak fördelats på botten- och översta plan i två väderstreck. Håltagning har ej behövt utföras i fönsterkarm då slang till yttre sond klämts fast mellan karm och fönsterbåge. Detta har varit möjligt då slangen varit försedd med invändig metalltråd. Absolutvärden under perioden presenteras som linjediagram i förhållande till tid. Differenstryck mellan lägenheter och ytterfasad har uppmätts med förkalibrerade givare av fabrikat MODUS med utsignal 0-10 V och upplösning under 1 Pa.

3 Totalhalt flyktiga organiska ämnen -TVOC Bilaga 4 3(9) Att bestämma skillnaden mellan total halt flyktiga organiska ämnen inne och ute och jämföra koncentrationer mellan de olika byggnaderna i undersökningen före och efter åtgärd. Stickprovsmätningar är vanskliga eftersom resultaten i stort kan påverkas av enskilda lägenheters möbelval, fönstervädring, rökvanor mm. Mätningen har därför utförts med diffusionsprovtagning under 14 dagar i en av varje byggnads gemensamma frånluftskanal för att erhålla representativa genomsnittsvärden. Totalhalten flyktiga organiska ämnen har analyserats med hjälp av gaskromotagrafi GC. TVOC-koncentration redovisas i hexanekvivalenter (mg/m3). Rör med adsorbent TENAX TA i aluminium hållare. Radonhalt Att bestämma och jämföra radonhalt i olika lägenheter och i de byggnader som ingår i undersökningen före och efter åtgärd av ventilation. Mätningarna har utförts med passiv spårfilm under ca 14 dagar i två rum i totalt 30 lägenheter uppvärmningsperioder före och efter åtgärd Insamlade prov har analyseras av Gamma Data i och resultaten redovisas som medelvärde under mätperioden med enheten bequrel/m3. Spårfilm med filter

4 4(9) Momentanmätningar Luftväxling och läckage i lägenheter Att bedöma hur mycket luft ventilationssystemets transporterar genom lägenheten i förhållande till läckage och om skallkravet på minsta uteluftsflöde 0.35 l/s,m2 uppfylls. Vid likartade yttre temperaturförhållanden under uppvärmningsperiod har specifikt uteluftsluftflöde beräknats med hjälp av spårgas enligt Nordiska ventilationsgruppens rekommendationer (metod 8). Samtidigt har luftflöde över don uppmätts med stos och varmtrådsanemometer. Spårgasmätningarna har utförts i vardagsrum, sovrum, kök och badrum med och utan ventilationssystemet i drift. Resultaten redovisas som l/s,m 2 som för lägenheten och per rum. Luftväxling som specifikt luftflöde redovisas som omsättning per timme med och utan ventilationssystemet i drift. Spårgasanalysator MIRAN 203 med spårgas N 2 O (Lustgas) samt stosförsedd anemometer SWEMA Air 300. Lufthastighet i vistelsezon Att bestämma om lufthastigheten överstiger 0.2 m/s i vistelsezoner vid vinterperiod vid max utetemperatur +/- 0 C. Lufthastigheter har uppmätts med röktest i vardagsrum på 0.1 m och 1.7 m över golv och 0.6 m från yttervägg. Testresultat har dokumenterat i tabell. Dragprovare, måttstock och tidur.

5 Luftubyteseffektivitet i vistelsezon Bilaga 4 5(9) Att bedöma hur effektivt ventilationssystemet ventilerar olika rum i lägenheterna och ge underlag för bedömning om skallkravet på luftubyteseffektivitet > 45% i vardagsrum och > 49 % i badrum uppfylls. Luftutbyteseffektiviteten beräknas genom att jämföra avklingningsförlopp av spårgas vid fullständig omblandning och normal omblandning med ventilationssystemet. Mätningarna har utförts vardagsrum, sovrum, kök och badrum i 28 testlägenheter. Mätningar hat utförts under uppvärmningssäsongen 1998/1999 vid likartade yttre temperaturförhållanden för de olika byggnaderna. Analys och dokumention Resultaten redovisas i tabellform Spårgasanalysator MIRAN 203 med spårgas N 2 O (Lustgas) Ljudnivå Att fastställa ljudnivå från ventilationsinstallationer före och efter åtgärd samt att jämföra ljudnivåer med angivna skallkrav. Ljudtrycksnivå har uppmätts i specificerade positioner enligt standard i kök, vardagsrum, sovrum och utanför fönster från installationer i två till fyra lägenheter per byggnad. Mätning har utförts under vid normal drift och vid köksfläktens max/minfart om detta förekommit. Mätningen har utförts momentant med kontroll på andra ljudkällor än från ventilationssystemet. Mätperioden har bestämts beroende på fluktuationer av ljudnivå vid mättillfället. Avvägd ljudnivå redovisas som genomsnittsvärden under mätperioden och som maxvärden. i tabellform. Bruel&Kjaer 2209 med tersbandsanalysator Osuppfångningsförmåga

6 6(9) Att bedöma om fabrikanternas angivna värden på osuppfångningsförmåga innehålls och att utreda om de yttre förutsättningarna för en väl fungerande funktion uppfyllts vid projekteringen. Osuppfångningsförmågan har uppmätts med spårgasteknik med placering av dosering och värmebelastning baserat på tillämpbara delar i SS Förutsättningarna för funktionen med avseende på flöde och temperatur i kåpa har mätts med spårgasteknik i enlighet med avsnittet Lufthastighet ovan och med momentan temperaturmätning. Resultaten redovisas i tabellform. Spårgasanalysator MIRAN 203 med spårgas N 2 O (Lustgas) samt stosförsedd anemometer SWEMA Air 300. Mätning av SFP SFP (Specific Fan Power) avser den eleffekt som åtgår för fläktdrift vid transport av 1 m 3 luft per sekund via byggnadens fläktaggregat och anges i enheten kw/( m 3 /s). SFP beräknas enligt: SFP = P Q Där: P är aktiv eleffekt till fläkten (kw) Q är luftflödet (m 3 /s) För att beräkna SFP mäts det luftflöde som transporteras via fläktaggregatet, aktiv effekt till fläkten, luftens temperatur och temperatur utomhus. Luftflödesmätningen har utförts enligt NVG:s (Nordiska VentilationsGruppens) anvisningar och bygger på att ett känt spårgasflöde injiceras uppströms i ventilationskanalen. När spårgasen längre nedströms i kanalen har blandat sig väl med ventilationsluften bestäms gasens koncentration, varvid luftflödet kan bestämmas. Spårgasmätningens onoggrannhet understiger normalt ± 7 %. Mätutrustningen har utgjorts av spårgasanalysator fabrikat MIRAN 203 och massflödesmätare BRONKHURST F111C för dosering av spårgas N 2 O (lustgas). Mätning av aktiv effekt, ström, spänning har gjorts före reglerutrustning med tånginstrument FLUKE 41 (True RMS). Onoggrannheten understiger normalt ± 3% för mätning av aktiv effekt. Den totala onoggrannheten för SFP-värdet bedöms understiga ± 10 %.

7 7(9) Enkätundersökningen Fältarbetet Förvaltarna har svarat för den praktiska delen av undersökningen dvs. för fältarbetet i såväl före- som efterundersökningen. Inför fältarbetet utarbetade USK en skriftlig instruktion och informerade förvaltarna vid ett personligt besök. Instruktionen innehöll också exempel på följebrev och påminnelsebrev. Instruktionen som förvaltarna ombads följa, överensstämmer i stort med USK s egna rutiner för fältarbete. I korthet ser arbetsgången ut enligt följande. vecka 1 vecka 2 vecka 3 vecka 4-5 vecka 6 Enkäterna numreras löpande och skickas ut tillsammans med följebrev och svarskuvert. Numrering möjliggör avprickning av de som svarat. Genom avprickning undviker man onödiga påminnelser. Skriftlig påminnelse efter ca en vecka. Skriftlig påminnelse skickas till intervjupersonen (ip) som inte svarat inom två veckor. Tillsammans med påminnelsebrev bifogas enkäten. Skriftlig påminnelse som mynnar ut i att ip telefonkontaktas om svar inte erhålls. Telefonintervju. Det bifogade följebrevet ska på ett kärnfullt och neutralt sätt motivera hyresgästen att lägga ner tid på att besvara enkäten. Vikten av att få in svar från samtliga lägenheter kan inte nog betonas. För att resultatet ska vara tillförlitligt är det viktigt att svarsprocenten i varje hus/fastighet blir tillräckligt hög, minst ca 80%. Med tanke på att undersökningen är en före- efterundersökning kan inte vikten av hög svarsprocent nog betonas. I hus med få lägenheter bör i princip alla svara. I efterundersökningen vände vi oss till hyresgäster i de lägenheter som var med i förundersökningen. Det innebär att nyinflyttade hushåll deltar i efterundersökningen. I efterundersökningen kompletterades enkäten med fläktfrågor, som placerades sist i enkäten.

8 8(9) Tabell B4.1 Svarsprocent på enkäterna Resultat av fältarbetet 1998 och 1999 Antal tillfrågade Forsbacka Vårfrugillet Våldö Spårö Portugisen Före upprustningen 1998 Antal utskickade enkäter Därav antal svar Svarsprocent 100% 94% 94% 81% 80% Efter upprustningen Antal möjliga lägenheter därav med perforerade kanaler avflyttade från huset Antal utskickade enkäter (ingen) (4 nyinf) (ingen) (4 nyinfl) (2 nyinfl) Därav antal svar Svarsprocent 100% 87% 94% 90% 82%

9 9(9) Energimätningar Energimätningar och till mätningarna kopplade temperaturmätningar har utförts på följande sätt, för Forsbacka och Våldö: För att bestämma vätskeflöden, effektuttag och värmemängder har vätskeflödesmätare, av typen Panametric PT 868, använts. Denna flödesmätare mäter vätskeflöden i olika medier genom att skicka kodade ultraljudsignaler mellan skilda givare. Dessa givare appliceras direkt utanpå röret vilket innebär att inga ingrepp behöver göras i systemet. Genom att samtidigt mäta tillopp- och returtemperaturer beräknar instrumentet effektuttag och energimängder som medelvärden under den valda tidsperioden. Dessa värden lagras i instrumentets minne för att sedan tömmas till en dator för bearbetning. Temperaturmätningar under längre tidsperioder har utförts med en datalagrare, av typen Mitec AT30. Loggern mäter medelvärden av temperaturer under en vald tidsperiod och lagrar detta värde i ett minne. Mätvärdena tömmes sedan till en dator där diagram skapas. Därutöver har driftstatistik samlats in av driftpersonal från de andra tre objekten. Felkällor i värmemängdsmätningarna Soltillskottets betydelse i respektive mätning: Solen ger dels ett momentant tillskott och dels en lagringseffekt. Storleken av dessa beror av ett stort antal faktorer såsom persienners läge, gardiner, yttäckning på solbelysta byggnadsdelar, ventilationsluftflöde, vädring etc. Normalt tillförs 4-5 % av årets solvärmetillskott under februari, ca 7 % under mars och oktober. Sannolikt är därför den uppmätta skillnaden i energianvändningen en övre gräns. Skillnaden på årsbasis kan vara lägre. Mätinstrumentens mätonoggrannhet: I absoluta värden visar flödesmätaren maximalt 6 % fel inklusive metodfel. Eftersom mätningarna före och efter är utförda med samma typ av mätutrustning och samma utförande bör de ge samma systematiska fel. Vattenhastigheten var ca 0,17 m/s i Farsta respektive 0,39 m/s i Forsbacka. Hastigheten varierade ca 5 % under mätperioderna beräknat som halvtimmesmedelvärden.

NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS. Kravspecifikation. 1. Allmänt

NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS. Kravspecifikation. 1. Allmänt BESTÄLLARGRUPPEN Bilaga 1 1997-04-02 1 (9) NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS Kravspecifikation 1. Allmänt De krav och önskemål som här ställts

Läs mer

Bilaga B: Kravspecifikation

Bilaga B: Kravspecifikation Bilaga B: Kravspecifikation Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Målsättning Att få fram kompletta system för värmeåtervinning av ventilationsluften i befintliga flerbostadshus.

Läs mer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer Svenska normer och krav för bostadsventilation Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer för byggande. Avsikten med detta dokument är att ge en kortfattad översikt och inblick i överväganden

Läs mer

Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 20 Oktober 2015 VENTILATION

Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 20 Oktober 2015 VENTILATION Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 20 Oktober 2015 VENTILATION Ventilation 1. Hur fungerar ventilation FT, S? 2. Vanliga problem med respektive system. 3. Vad händer med byggnader när det byts värmekälla

Läs mer

Kravspecifikation. Upphandling av värmeåtervinning ur frånluft med värmepump i befintliga flerbostadshus

Kravspecifikation. Upphandling av värmeåtervinning ur frånluft med värmepump i befintliga flerbostadshus Kravspecifikation Upphandling av värmeåtervinning ur frånluft med värmepump i befintliga flerbostadshus Allmänt Kravspecifikationen är tänkt att användas som ett stöd för upphandlaren och ger förslag på

Läs mer

SwemaMan 7 Bruksanvisning vers 1.00 MB20140521

SwemaMan 7 Bruksanvisning vers 1.00 MB20140521 SwemaMan 7 Bruksanvisning vers 1.00 MB20140521 OBS! Innan du börjar mäta med ditt nya instrument läs kapitel 6. Grundinställningar (Set). Vid leverans är k2-faktor aktiv. SWEMA AB Pepparvägen 27 123 56

Läs mer

Kravspecifikation. Upphandling av värmeåtervinningssystem med FTX i befintliga flerbostadshus

Kravspecifikation. Upphandling av värmeåtervinningssystem med FTX i befintliga flerbostadshus Kravspecifikation Upphandling av värmeåtervinningssystem med FTX i befintliga flerbostadshus Allmänt Kravspecifikationen är tänkt att användas som ett stöd för upphandlaren och ger förslag på lämpliga

Läs mer

Mätning av effekt och beräkning av energiförbrukning hos ett ute spa.

Mätning av effekt och beräkning av energiförbrukning hos ett ute spa. Kontaktperson Mathias Johansson 2015-06-16 5P03129-02 rev. 1 1 (4) Energi och bioekonomi 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Nordiska Kvalitetspooler AB Box 22 818 03 FORSBACKA Energimätning på utespa

Läs mer

En ökad marknad för värmeåtervinning

En ökad marknad för värmeåtervinning 1 En ökad marknad för värmeåtervinning Åsa Wahlström, CIT Energy Management Teknikupphandling: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Välkomna av ordförande: Arne Elmroth Presentation av deltagare

Läs mer

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid Henåns skola Ventilationen och inomhusklimatet Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Historik - framtid Inneklimatproblem 2011-12 Utredning av ventilation 2013 Åtgärder 2014-2015 Kontroller

Läs mer

SwemaAir 5 Bruksanvisning vers 1.01 MB

SwemaAir 5 Bruksanvisning vers 1.01 MB SwemaAir 5 Bruksanvisning vers 1.01 MB20140904 OBS! Innan du börjar mäta med ditt nya instrument läs kapitel 6. Grundinställningar (Set). Vid leverans är k2-faktor aktiv. SWEMA AB Pepparvägen 27 123 56

Läs mer

Sammanställning av resultat från ventilationsmätningar i åtta bostäder med passiv spårgasteknik. Högskolan I Gävle

Sammanställning av resultat från ventilationsmätningar i åtta bostäder med passiv spårgasteknik. Högskolan I Gävle Sammanställning av resultat från ventilationsmätningar i åtta bostäder med passiv spårgasteknik. Högskolan I Gävle 2012-05-11 pent IAQ Analys av inneklimat och energi Pentiaq AB, Box 7, 801 02 Gävle, Sweden

Läs mer

Kravnivåer i samband med laboratorietestning av filter Kravnivåer i samband med långtidsprov av filter Redovisning av data för P-märkt luftfilter

Kravnivåer i samband med laboratorietestning av filter Kravnivåer i samband med långtidsprov av filter Redovisning av data för P-märkt luftfilter 00-05-11 1 (3) Utgåva 4 SP-metod 1937 1 Inledning Avsikten med denna metod är att ange ett underlag för utvärdering av P-märkta luftfilter. Dokumentet utgör ett komplement till SS EN 779 och omfattar en

Läs mer

TEKNIKUPPHANDLING AV BOSTADSVENTILATION FÖR BEFINTLIGA FLERBOSTADSHUS

TEKNIKUPPHANDLING AV BOSTADSVENTILATION FÖR BEFINTLIGA FLERBOSTADSHUS STATENS ENERGIMYNDIGHET PROJEKT 11816-1 TEKNIKUPPHANDLING AV BOSTADSVENTILATION FÖR BEFINTLIGA FLERBOSTADSHUS Slutrapport Sören Lindgren, J&W Sjölanders 1999-06-30 Per Blomberg, J&W Energi och Miljö 2

Läs mer

Inspektion av arkivlokaler hos Kungl Konsthögskolan

Inspektion av arkivlokaler hos Kungl Konsthögskolan Inspektionsprotokoll 1(4) Bevarandeavdelningen Sebastian Grette Inspektion av arkivlokaler hos Kungl Konsthögskolan Datum: 2005-06-22 Tid: Kl 13.30-14.30 Plats: Skeppsholmen, Stockholm Närvarande: NN,

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson Markfukt Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson 1 Markfukt Vad är markfukt? Skador/Åtgärder Källförteckning Slutord 2 Vad är markfukt? Fukt är vatten i alla sina faser,

Läs mer

Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård

Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård. 2018 05-17 Utfört arbete: Obligatorisk ventilationskontroll. Resultat: I stor sett alla lägenheter var tillgängliga vid kontrollen vilket är jättebra.

Läs mer

Diagnostiskt prov i mätteknik/luftbehandling inför kursen Injustering av luftflöden

Diagnostiskt prov i mätteknik/luftbehandling inför kursen Injustering av luftflöden 1 (14) inför kursen Injustering av luftflöden 1. I vilken skrift kan man läsa om de mätmetoder som normalt skall användas vid mätningar i ventilationsinstallationer? 2. Ange vad de tre ingående parametrarna

Läs mer

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-27 EG 2021-01-27 B1

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-27 EG 2021-01-27 B1 Referens nr: Plats för stämpel -008 A Besiktningsprotokoll Funktionskontroll av ventilationssystem enligt BFS 0:6 OVK A - Byggnad Fastighetsbeteckning Byggnadens adress Postnr Ekhagsvägen 0 0 0 Byggnadsägaren

Läs mer

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod Golvdon PW1 Golvdon PW1 är lämpliga för typer av lokaler som telerum, datacentraler osv överallt där golvzonen måste ha en bra ventilation. Donen har bra förmåga att tillföra luft till anläggningen och

Läs mer

Metodbeskrivningar för mätning av radonhalt. Tomas Persson, Strålsäkerhetsmyndigheten

Metodbeskrivningar för mätning av radonhalt. Tomas Persson, Strålsäkerhetsmyndigheten Metodbeskrivningar för mätning av radonhalt Tomas Persson, Strålsäkerhetsmyndigheten Exempel på korttidsvariation av radonhalt i inomhusluften Exempel på säsongsvariation av radonhalt i inomhusluften Källa

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-03 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa @Home Dream

Läs mer

SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT. Anders Lundin. TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019

SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT. Anders Lundin. TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019 SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT Anders Lundin andblun@gmail.com TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019 Innemiljöorganisationen SWESIAQ AL Innemiljö Vad är bra luftkvalitet? Många talar

Läs mer

Referens nr: Plats för stämpel. Ekhagsvägen 4. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-27 EG 2021-01-27 B1

Referens nr: Plats för stämpel. Ekhagsvägen 4. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-27 EG 2021-01-27 B1 Referens nr: Plats för stämpel -008 A Besiktningsprotokoll Funktionskontroll av ventilationssystem enligt BFS 0:6 OVK A - Byggnad Fastighetsbeteckning Byggnadens adress Postnr Ekhagsvägen 8 0 0 Byggnadsägaren

Läs mer

Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen?

Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen? Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen? Ventilation i simhallar 2012-11-15 AK-konsult Indoor Air AB Fukt i luft AK-konsult Indoor Air AB I vilka former finns fukt? Ånga Flytande Fruset

Läs mer

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv Med sikte på framtiden Multifunktionsinstrumentet testo 5-1 klimat. För effektiv För inomhusmätning. testo 5 mäter kvaliteten på inomhusluften Med testo 5 kan inomhusklimatet analyseras. En sådan analys

Läs mer

yttervägg 5,9 5,9 3,6 4,9 - - Golv 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Tak 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Fönster 2 2 4 3 - - Radiator 0,5 0,5 0,8 0,5 0,3 -

yttervägg 5,9 5,9 3,6 4,9 - - Golv 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Tak 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Fönster 2 2 4 3 - - Radiator 0,5 0,5 0,8 0,5 0,3 - B Lägenhetsmodell B.1 Yttre utformning Lägenheten består av tre rum och kök. Rum 1 och 2 används som sovrum, rum 3 som vardags rum, rum 4 som kök, rum 5 som badrum och slutligen rum 6 som hall. Lägenheten

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-02 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Vita Grand

Läs mer

Inför inspektionen boka följande instrument :

Inför inspektionen boka följande instrument : Ytterligare information om utredning vid klagomål finns att läsa om i Temperatur inomhus. Denna finns för nedladdning på: https://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12940/temperatur-inomhus.pdf Inför

Läs mer

SwemaMan 8 Bruksanvisning vers 1.00 MB

SwemaMan 8 Bruksanvisning vers 1.00 MB SwemaMan 8 Bruksanvisning vers 1.00 MB20140520 OBS! Innan du börjar mäta med ditt nya instrument läs kapitel 6. Grundinställningar (Set). Vid leverans är k2-faktor och automatisk densitetskompensering

Läs mer

SKOLANS VENTILATION. Ni behöver pappersark för att undersöka drag anteckningspapper. Eleverna bör kunna arbeta i grupp anteckna.

SKOLANS VENTILATION. Ni behöver pappersark för att undersöka drag anteckningspapper. Eleverna bör kunna arbeta i grupp anteckna. SKOLANS VENTILATION Övningens mål Eleverna lär sig om energieffektivitet i skolor med fokus på fönster (eftersom de har stor inverkan på hur byggnaden värms upp och ventileras). Eleverna ska leta reda

Läs mer

Allmän beskrivning BRUKSANVISNING

Allmän beskrivning BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING Allmän beskrivning HygroFlex3-seriens enheter är universella transmitters för överföring av luftfuktighet och temperatur mätningar. Dessa korta instruktioner är begränsade till en beskrivning

Läs mer

Har kolfilterfläktar en energifördel jfrt med andra osuppfångningssystem?

Har kolfilterfläktar en energifördel jfrt med andra osuppfångningssystem? Öppet brev till Energimyndigheten. Har kolfilterfläktar en energifördel jfrt med andra osuppfångningssystem? Kolfilterfläkt är en anordning som monteras över spisen för att minska matos och fett som sprids

Läs mer

Ventilation. För boende i äldre byggnader

Ventilation. För boende i äldre byggnader Ventilation För boende i äldre byggnader Luften i gamla hus Du kan själv påverka Luften kommer in I många gamla byggnader sköter de boende själva genom otätheter luft och ventilation. Det styrs med fläktar,

Läs mer

Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler

Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler Bakgrund På uppdrag av Stockholmshem, Peter Axelsson har Bengt Bergqvist Energianalys AB utfört täthetsprovningar av murade frånluftskanaler

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande,

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande,

Läs mer

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark Stall och ventilation för hästar Anders Ehrlemark Bostäder och lokaler för människor Stora utrymmen per person Viktigt med termisk komfort Obetydlig värmeavgivning från människorna ger uppvärmningsbehov

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2016-05-04 5P03410-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Encore

Läs mer

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv Med sikte på framtiden Multifunktionsinstrumentet testo 45-1 klimat. För effektiv För inomhusmätning. testo 45 mäter kvaliteten på inomhusluften Med testo 45 kan inomhusklimatet analyseras. En sådan analys

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande, konstruktion och material i byggnaden och dess riskkonstruktioner.

Läs mer

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-6D

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-6D Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-6D Hjälmarödsvägen 15 277 32 Kivik Sweden Tel: 0414-41 42 60 E-post: info@kylprodukter.se www.kylprodukter.se Luftavfuktare LA-6D LA-6D är en luftavfuktare

Läs mer

Fuktreglering av regenerativ värmeväxling med värmning av uteluft eller frånluft

Fuktreglering av regenerativ värmeväxling med värmning av uteluft eller frånluft Fuktreglering av regenerativ värmeväxling med värmning av uteluft eller frånluft Lars Jensen Avdelningen för installationsteknik Institutionen för bygg- och miljöteknologi Lunds tekniska högskola Lunds

Läs mer

Ventilationsdon av hög kvalitet med enkelt inställbara luftflöden

Ventilationsdon av hög kvalitet med enkelt inställbara luftflöden Ventilationsdon av hög kvalitet med enkelt inställbara luftflöden 1 Uteluften tas in genom en rund eller rektangulär kanal till VENTPLUS. 3 Den kalla, renade luften faller till botten bakom radiatorn.

Läs mer

LAF 50 / 100 / 150. Kondensavfuktare för proffsbruk LAF. Utförande. Elvärme, tilläggsbeteckning -E,-ES och -E2S. Anslutning.

LAF 50 / 100 / 150. Kondensavfuktare för proffsbruk LAF. Utförande. Elvärme, tilläggsbeteckning -E,-ES och -E2S. Anslutning. Avfuktare 50 / 100 / 150 Kondensavfuktare för proffsbruk VEAB kondensavfuktare är konstruerade för professionellt bruk i applikationer där man ställer höga krav på kapacitet. är därför lämplig i byggen

Läs mer

Enheten för hälsoskydd Michael Ressner

Enheten för hälsoskydd Michael Ressner Enheten för hälsoskydd Michael Ressner tel. 075-247 3146 e-post: michael.ressner@socialstyrelsen.se www.socialstyrelsen.se/halsoskydd Fastighetsägares gares egenkontroll Nationellt tillsynsprojekt under

Läs mer

Funktionsprovning av luftvärmepumpen Argo AWI25AHL+AEI25AH vid låga utomhustemperaturer och med en värmefaktor som inkluderar avfrostningsperioderna

Funktionsprovning av luftvärmepumpen Argo AWI25AHL+AEI25AH vid låga utomhustemperaturer och med en värmefaktor som inkluderar avfrostningsperioderna PROVNINGSRAPPORT Nr. VTT S 1466 6/SE 3.11.26 Funktionsprovning av luftvärmepumpen Argo AWI25AHL+AEI25AH vid låga utomhustemperaturer och med en värmefaktor som inkluderar avfrostningsperioderna Beställare:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: HYGGET 56 Besiktningsuppgifter Datum: 2017-10-17 Byggnadens adress: SANDBACKAVÄGEN 28S 90346 UMEÅ Utetemperatur: 5 C Expert: Christer

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Vita Intrigue

Läs mer

Tentamen i : Värme- och ventilationsteknik Kod/Linje: MTM437. Totala antalet uppgifter: 5 st Datum: 030115

Tentamen i : Värme- och ventilationsteknik Kod/Linje: MTM437. Totala antalet uppgifter: 5 st Datum: 030115 Tentamen i : Värme- och ventilationsteknik Kod/Linje: MTM437 Totala antalet uppgifter: 5 st Datum: 030115 Examinator/Tfn: Lars Westerlund 1223 Skrivtid: 9.00-15.00 Jourhavande lärare/tfn: Lars Westerlund

Läs mer

Sivert Johansson. Miljö o klimat i djurstallar

Sivert Johansson. Miljö o klimat i djurstallar Frisk luft Friska kalvar Miljö o klimat i djurstallar Miljö- och klimatundersökningar Injustering av ventilationsanläggningar Ventilationsbehovsberäkningar Värmebehovsberäkningar Anbudsgranskningar Frisk

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: TOLERED 76:10 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-08-31 Byggnadens adress: KRABBELIDERNA 36 41728 GÖTEBORG Utetemperatur: 17 C Expert:

Läs mer

Halton BCF Gradängdon

Halton BCF Gradängdon Gradängdon Vertikal lufttillförsel för hörsalar, teatrar, konserthallar, klassrum etc Komfortabla och goda akustiska förhållanden Installeras infälld i golvet och ansluts till en tryckkaare under golvet

Läs mer

Hygro- och hygrotermogivare (kapacitiv) Stavutförande med anslutningshuvud 4 20 ma eller DC 0 10 V Enligt typblad 907020.

Hygro- och hygrotermogivare (kapacitiv) Stavutförande med anslutningshuvud 4 20 ma eller DC 0 10 V Enligt typblad 907020. ygro- och hygrotermogivare (kapacitiv) Stavutförande med anslutningshuvud 4 20 ma eller DC 0 10 V Enligt typblad 907020 Bruksanvisning ygro- och hygrotermogivare (kapacitiv) i stavutförande med anslutningshuvud

Läs mer

PROVNINGSRAPPORT Nr. VTT-S-03573-09/SE 14.5.2009 ÖVERSÄTTNING

PROVNINGSRAPPORT Nr. VTT-S-03573-09/SE 14.5.2009 ÖVERSÄTTNING PROVNINGSRAPPORT Nr. VTT-S-3573-9/SE 14.5.29 Funktionsprovning av luftvärmepumpen Argo AWI8826HLB + AEI826SH med inomhustemperaturens inställningsläge +1 C vid låga utomhustemperaturer och med en värmefaktor

Läs mer

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-60

Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-60 Monterings- och skötselanvisning för luftavfuktare LA-60 Hjälmarödsvägen 15 277 32 Kivik Sweden Tel: 0414-41 42 60 E-post: info@kylprodukter.se www.kylprodukter.se Luftavfuktare LA-60 LA-60 är en luftavfuktare

Läs mer

Halton TRF Gradängdon

Halton TRF Gradängdon Gradängdon Vertikal lufttillförsel med virvelrörelse i hörsalar, teatrar, konserthallar, kontor etc. Goda termiska och akustiska egenskaper Installeras infälld i golv och ansluts till tryckutjämningslåda

Läs mer

SP Metod 1937 Långtidstest av luftfilter för ventilationsanläggningar

SP Metod 1937 Långtidstest av luftfilter för ventilationsanläggningar Sida 1 av 5 SP Metod 1937 Långtidstest av luftfilter för ventilationsanläggningar Datum: 2000-05-11 Utgåva: 5 Revideringsdatum: 2011-01-13 Författare: Anders Flyckt och Tobias Eriksson 1. Syfte och omfattning

Läs mer

Ventilations- och uppvärmningssystem II

Ventilations- och uppvärmningssystem II Ventilations- och uppvärmningssystem II 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen A112TG Energiingenjör TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-06-02 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011

Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011 Alingsås Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning Nolby krematorium Mätning av kvicksilver maj 2011 Mikael Kronström FORCE TECHNOLOGY SWEDEN AB Dokumenttyp Dokumentnummer Rev Rev.datum Uppdragsnummer RAPPORT

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration. Besiktningsuppgifter Datum: FACKELBLOMSTRET 7. Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Byggnadens adress:

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration. Besiktningsuppgifter Datum: FACKELBLOMSTRET 7. Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Byggnadens adress: ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Besiktningsuppgifter Datum: FACKELBLOMSTRET 7 Byggnadens adress: 2015-10-14 Utetemperatur: SOLHAGAVÄGEN 42 16352 SPÅNGA -1 C Expert:

Läs mer

Lägenhetsventilation i olika driftfall. Jämförelse av FX och FTX system i flerbostadshus

Lägenhetsventilation i olika driftfall. Jämförelse av FX och FTX system i flerbostadshus Lägenhetsventilation i olika driftfall Jämförelse av FX och FTX system i flerbostadshus Bostadsventilation med värmeåtervinning Värmeåtervinning med frånluftsvärmepump FX Värmeåtervinning med från och

Läs mer

Ventilationsanvisning. för Klädskåp

Ventilationsanvisning. för Klädskåp Ventilationsanvisning för Klädskåp Torra kläder och frisk luft. Glöm alla problem med fuktiga kläder som inte torkar och dålig lukt i omklädningsrummet. Välj istället något av våra tre olika ventilations

Läs mer

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-26 EG 2021-01-26 B1

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-26 EG 2021-01-26 B1 Referens nr: Plats för stämpel -008 A Besiktningsprotokoll Funktionskontroll av ventilationssystem enligt BFS 0:6 OVK A - Byggnad Fastighetsbeteckning Byggnadens adress Postnr Ekhagsvägen 6 0 0 Byggnadsägaren

Läs mer

Uppföljning av lufttäthet i klimatskalet ett år efter första mätningen

Uppföljning av lufttäthet i klimatskalet ett år efter första mätningen Finnängen Husarv. 57, Ljungsbro Datum 2012-02-02 Rapportnummer 12-157 S 1 av ( 8 ) Uppföljning av lufttäthet i klimatskalet ett år efter första mätningen Ansvarig:!!! Fuktsakkunnig, Certifierad Energiexpert

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: FRÖSVE-TOVATORP 1:33 Besiktningsuppgifter Datum: 2017-02-23 Byggnadens adress: ÅKLEBY LJUNGAGÄRDET 54191 SKÖVDE Utetemperatur: 4

Läs mer

Resultat av indikerande radonmätning för Solskenet 2, Lund

Resultat av indikerande radonmätning för Solskenet 2, Lund Resultat av indikerande radonmätning för Solskenet 2, Lund Malmö 2010-03-19 Beställare: Akelius Lägenheter AB, Stefan Strand Upprättad av: Bunmi Odubeyi Resultat av indikerande radonmätning 2 (6) Bunmi

Läs mer

2004-11-14. Manual för RN - 20. www.radonelektronik.se

2004-11-14. Manual för RN - 20. www.radonelektronik.se 2004-11-14 Manual för RN - 20 www.radonelektronik.se Display för direktavläsning av radonhalt Blinkande indikering för pågående mätning. Blinkar rött vid fel eller vid störning! Beskrivning Radonmätaren

Läs mer

Södra Älvsborgs Sjukhus Tehuset

Södra Älvsborgs Sjukhus Tehuset VÄSTFASTIGHETER, BORÅS Södra Älvsborgs Sjukhus Tehuset Version 1 Bilaga 2 till Teknisk Systembeskrivning ÅF-Infrastruktur AB Göteborg Jennie Skoog ÅF-Infrastruktur AB Kvarnbergsgatan 2, Box 1551, 401 51

Läs mer

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom BRF Björlin. GILTIGHETSOMRÅDE Dessa regler och villkor gäller för all ombyggnad som innebär att delar av ventilationssystemet byts ut

Läs mer

Mätning av vibrationer i bostad vid Häradsvägen 1, Lerum

Mätning av vibrationer i bostad vid Häradsvägen 1, Lerum Handläggare Dario Bogdanovic Tel 0105050690 Mobil 0727015364 E-post dario.bogdanovic@afconsult.com Mottagare Lerum kommun Datum 2016-10-07 Projekt-ID 716637 Mätning av vibrationer i bostad vid Häradsvägen

Läs mer

Installation luftkvalitetsgivare kanal ELQZ-2-504-2 2xHxB d h=

Installation luftkvalitetsgivare kanal ELQZ-2-504-2 2xHxB d h= CIRKULÄR KANAL d = D h Ø D SE.ELQZ5042.050101 REKTANGULÄR KANAL Installation luftkvalitetsgivare kanal ELQZ-2-504-2 2xHxB d h= till GOLD H+B H B 1. Allmänt Inomhusluftens koldioxidhalt är en effektiv indikator

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande, konstruktion och material i byggnaden och dess riskkonstruktioner.

Läs mer

VILKA PARAMETRAR PÅVERKAR MÄTNINGAR AV INOMHUSLUFT. Björn Mälarstig anozona

VILKA PARAMETRAR PÅVERKAR MÄTNINGAR AV INOMHUSLUFT. Björn Mälarstig anozona VILKA PARAMETRAR PÅVERKAR MÄTNINGAR AV INOMHUSLUFT Björn Mälarstig anozona DAGENS ÄMNE ÄR KEMISK LUFTPROVTAGNING FÖR GC-ANALYS. Hur fungerar en gaskromatograf? Hur fungerar en masspektrometer Tolkning

Läs mer

11 RUTIN FÖR RF-BESTÄMNING I BORRHÅL VAISALA HMP40S

11 RUTIN FÖR RF-BESTÄMNING I BORRHÅL VAISALA HMP40S 11 RUTIN FÖR RF-BESTÄMNING I BORRHÅL VAISALA HMP40S Denna givare bygger på en kapacitiv mätprincip. RF-sensorn, Humicap, är tillverkad av ett hygroskopiskt material. Kapacitansen ökar med ökande fuktinnehåll.

Läs mer

Provtryckning av klimatskal. Gudö 3:551. Uppdragsgivare: Stefan Evertson

Provtryckning av klimatskal. Gudö 3:551. Uppdragsgivare: Stefan Evertson Gudö 3:551 2015-10-20 Sid 1 av 7 av klimatskal Gudö 3:551 Uppdragsgivare: Stefan Evertson 2015-10-20 Sid 2 av 7 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Bakgrund 4 Lufttäthet 4 Redovisning av lufttäthet 4

Läs mer

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Ombesiktning datum

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Ombesiktning datum Referens nr: Plats för stämpel 5-076 A Besiktningsprotokoll Funktionskontroll av ventilationssystem enligt BFS 0:6 OVK A - Byggnad Fastighetsbeteckning Byggnadens adress Postnr Östgötagatan 75-79 6 6 Byggnadsägaren

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-04 3P07520-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Nordic

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: GRÖNA BRINKEN 4 Besiktningsuppgifter Datum: 2018-10-31 Byggnadens adress: VÄSTHORJAVÄGEN 5 33135 VÄRNAMO Utetemperatur: 6 C Expert:

Läs mer

Att hyra sin bostad. - rättigheter och skyldigheter

Att hyra sin bostad. - rättigheter och skyldigheter Att hyra sin bostad - rättigheter och skyldigheter Hallå där! Oavsett var du bor är det viktigt att ha en bra boendemiljö. Det ska finnas rätt förutsättningar för att du ska kunna må bra i ditt hem. I

Läs mer

Rapport. från kompletterande undersökning. innemiljön. Karlbergsskolan, Vallentuna

Rapport. från kompletterande undersökning. innemiljön. Karlbergsskolan, Vallentuna Uppdrag RB-17004B Rapport från kompletterande undersökning av innemiljön Karlbergsskolan, Vallentuna Solna 2017-07-06 Roland Blomquist Utredningsingenjör SBR Byggmiljögruppen - BMG Roland Blomquist AB

Läs mer

En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus.

En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus. Till dig som är fastighetsägare En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus. Ingen vill betala för energi som varken behövs eller

Läs mer

Uppdrag: 332616. Åmål 2:1, Måkeberg. Rapport komfortmätning. Beställare Åmåls Kommun. Åmål 2:1, Måkeberg. 2011-10-14 Komfortmätning

Uppdrag: 332616. Åmål 2:1, Måkeberg. Rapport komfortmätning. Beställare Åmåls Kommun. Åmål 2:1, Måkeberg. 2011-10-14 Komfortmätning Uppdrag: 332616 Rapport komfortmätning Beställare Åmåls Kommun Upprättad av: Stefan Broqvist.. Granskad av: Bertil Krüger 1 UPPDRAG... 1 2 OMFATTNING... 1 3 MÄTUTRUSTNING... 1 4 GENOMFÖRANDE... 2 5 RESULTAT

Läs mer

PROVNINGSRAPPORT NR VTT-S-06186-13/SE 6.9.2013 ÖVERSÄTTNING

PROVNINGSRAPPORT NR VTT-S-06186-13/SE 6.9.2013 ÖVERSÄTTNING PROVNINGSRAPPORT NR VTT-S-6186-13/SE 6.9.213 Funktionsprovning av luftvärmepumpen SCANVARM SVI12 + SVO12 vid låga uteluftstemperaturer och med en värmefaktor som inkluderar avfrostningsperioderna - maskinens

Läs mer

Golvdon PWAA. Produktfakta. Produktkod exempel. Snabbval

Golvdon PWAA. Produktfakta. Produktkod exempel. Snabbval Golvdon PWAA Golvdon PWAA är lämpliga för typer av lokaler som telerum, datacentraler eller liknande överallt där golvzonen måste ha en bra ventilation. Donen har bra förmåga att tillföra luft till anläggningen

Läs mer

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com Frisk luft från Lösningar mot radon ger friska hus med ren luft inomhus www.ostberg.com EN STRÅLANDE FRAMTID MED REN LUFT INOMHUS Radon är en hälsofara. Bor eller verkar man i en fastighet med höga radonhalter

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus FoHMFS 2014:17 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens föreskrifter

Läs mer

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-26 EG 2021-01-26 B1

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-26 EG 2021-01-26 B1 Referens nr: Plats för stämpel 5-00 A Besiktningsprotokoll Funktionskontroll av ventilationssystem enligt BFS 0: OVK A - Byggnad Fastighetsbeteckning Byggnadens adress Postnr Ekhagsvägen 0 05 Byggnadsägaren

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: NÄVEKVARN 7:350 Besiktningsuppgifter Datum: 2013-02-14 Byggnadens adress: SJÖSKOGSVÄGEN 26 61176 NÄVEKVARN Utetemperatur:

Läs mer

THD - Perforerad takspridare. Halton THD. Perforerad takspridare

THD - Perforerad takspridare. Halton THD. Perforerad takspridare Halton THD Perforerad takspridare Horisontell inblåsning av tilluft, kan även användas för frånluft Installeras direkt mot kanal eller mot anslutningslåda Öppningsbar frontplåt för enkel rengöring av spridaren

Läs mer

SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd. Temperatur inomhus. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd. Temperatur inomhus. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd Temperatur inomhus Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är bindande

Läs mer

Kontroll av vibrationer från lastbilstransporter till bostad, Klinte, Gotland

Kontroll av vibrationer från lastbilstransporter till bostad, Klinte, Gotland Author Anders Engström Phone +46105056110 Mobile +46724545287 E-mail anders.engstrom@afconsult.com Date 11/07/2018 Project ID 746937 Report ID r01 Client SMA Mineral AB Kontroll av vibrationer från lastbilstransporter

Läs mer

fakta mätteknik Kortfattad fakta lufthastighet och -flöde, givarsystem, mätmetoder etc. fakta - kunskap - utbildning - support

fakta mätteknik Kortfattad fakta lufthastighet och -flöde, givarsystem, mätmetoder etc. fakta - kunskap - utbildning - support Lufthastighet fakta mätteknik Kortfattad fakta lufthastighet och -flöde, givarsystem, mätmetoder etc. fakta - kunskap - utbildning - support Er kunskapspartner Nordtec Instrument AB 31-74 1 7 122 Fakta

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Maria Rådemar F (4) SP Kemi, Material och Ytor

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Maria Rådemar F (4) SP Kemi, Material och Ytor utfärdad av ackrediterat provningslaboratorium Kontaktperson Maria Rådemar 2015-06-26 5F010944 1 (4) SP Kemi, Material och Ytor 010-516 51 65 maria.rademar@sp.se 1002 ISO/IEC 17025 Condry Construction

Läs mer

Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Vibrationsmätningar från trafik

Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Vibrationsmätningar från trafik RAPPORT 1 (8) Handläggare Johan Hässel Tel +46 (0)10 505 84 27 Mobil +46 (0)70 184 74 27 Fax +46 31 74 74 74 johan.hassel@afconsult.com Datum 2012-05-10 Sweco Architects AB Magnus Larsson Gullbergs Strandgata

Läs mer

Regenerativ värmeväxling utan renblåsning

Regenerativ värmeväxling utan renblåsning Regenerativ värmeväxling utan renblåsning Lars Jensen Avdelningen för installationsteknik Institutionen för bygg- och miljöteknologi Lunds tekniska högskola Lunds universitet, Rapport TVIT--/ Lunds Universitet

Läs mer

SwemaMultipoint Bruksanvisning

SwemaMultipoint Bruksanvisning SWEMA AB Pepparvägen 27 123 56 FARSTA Tel: +46 8 94 00 90 E-mail: swema@swema.se Hemsida: www.swema.se SwemaMultipoint Bruksanvisning ver. JU20190424 1. Introduktion SwemaMulitipoint är en mjukvara för

Läs mer

Från och tilluft med återvinning (FTX) - Mekanisk Frånluft

Från och tilluft med återvinning (FTX) - Mekanisk Frånluft Kundinformation Från och tilluft med återvinning (FTX) - Mekanisk Frånluft Kund ID 165277 WSID 207870 Kundnamn Mats Wiklund Adress Utsiktsvägen 11 60570Svärtinge E-post mats.wiklund@mail.com Tekniker 455

Läs mer