Karlstads kommun BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Klarälven

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Karlstads kommun BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Klarälven"

Transkript

1 BILAGA 1 1(12) Datum Samhällsbyggnad Naturvård Karlstads kommun Klarälven Klarälven är Sveriges sydligaste stora älv som har sitt ursprung i fjälltrakterna. Den rinner genom hela Värmland, från norr till söder, och mynnar i Vänern. Älvens karaktär skiftar genom länet, från snabbt strömmande forsar till väl utbildade meanderbågar där vattnet stilla flyter fram. Utbyggnaden av kraftverk i älven har dock reducerat antalet större forsar till en sträcka, Strängsforsen, samtidigt som den reglerade vattenregimen negativt förändrat förutsättningarna för naturtyper och arter längs älven. Norra Klarälven och meanderloppet rinner genom en långsmal sprickdal med höga geovetenskapliga värden som är internationellt uppmärksammade. I och vid Klarälven finns ännu också höga biologiska värden i form av unika fiskstammar och arter som är anpassade till speciella älvstrandmiljöer. Särskilt värdefulla strandmiljöer är högre sandrevlar, vegetationsfattiga erosionsbranter (nipor), glest ört- och videbevuxna sandstränder, fuktiga strandängar, avsnörda restvatten samt översvämningspåverkade lövskogar. Miljöerna har bildats och upprätthållits av naturligt säsongsregelbundna vattennivåfluktuationer under årtusenden och under senare århundraden även präglats av mänskligt nyttjande. Många arter är anpassade till nämnda miljöer med naturligt säsongsregelbundna vattennivåfluktuationer och eftersom miljöerna är ovanliga och har minskat under senare decennier, är flera av arterna idag rödlistade. Av de omkring 40 rödlistade strandarter som påträffats längs Klarälven har några sin huvudsakliga svenska förekomst här. Minst fem arter av strandlevande skalbaggar bedöms ha försvunnit efter att älven reglerades, och grundorsaken är sannolikt de med tiden alltmer onaturliga flödena, som minskat och försämrat arternas livsmiljöer och gjort dem sårbara för diverse olika störningar. Även delar av näsens sandiga ängsoch betesmarker samt dalsidornas sandavlagringar med barr- och blandskogar, som är belägna ett stycke från själva älvstranden, rymmer åtskilliga rödlistade arter. Vidare har Klarälven stor betydelse för både vardaglig rekreation och friluftsliv, samt för den mer internationellt inriktade turismnäringen. Turismen omfattar även organiserade turer med flottar och kanoter. Sportfisket är omfattande i stora delar av älven. Av stort intresse är de unika förekomsterna av Klarälvsöring och Klarälvslax.

2 2(12) Fiskfaunan är också i övrigt artrik och Klarälven är i delar klassificerad som nationellt särskilt värdefullt vatten av både Naturvårdsverket och Fiskeriverket. Klarälvens övre del från Höljesdammen ner till Edebäck är dessutom utpekad inom EU-nätverket Natura 2000 som naturtypen Större vattendrag (3210), vilket innebär ett åtagande att uppnå gynnsam bevarandestatus, bl.a. att upprätthålla vattendragets strukturer och funktioner inklusive naturliga processer. Vidare ingår ett flertal arter i EU:s Art- och habitatdirektiv bilaga 2 och/eller 4, vilket bl.a. innebär att arternas fortplantningsområden eller viloplatser inte får skadas eller förstöras. Flera fågelarter ingår också i EU:s Fågeldirektiv. Kommunerna kan göra viktiga insatser genom att planera så att känsliga strandpartier får förbli oexploaterade och inte iordningsställs för olika aktiviteter. Kommunerna har också ett viktigt ansvar för att, både av säkerhetsskäl och av naturvårdsskäl, planera så att bebyggelse kring Klarälven har tillräckliga säkerhetsmarginaler (både beträffande avstånd och nivåskillnad till vattendraget) för att inte hotas av tillfälliga högvatten eller av älvens erosion och sedimentation. Vidare kan kommuner och turismföretag i samråd med länsstyrelsen upplysa turister och allmänhet om känsliga strandpartier via vädjandeskyltar och informationsbroschyrer. Södra Klarälven, Edebäck (nedströms Edsforsens kraftverk) - Karlstad Karta 1-2 Denna sträcka av Klarälven rymmer flera av de naturtyper och arter som också förekommer längs det uppströms belägna meanderloppet, men i oftast mindre omfattning. Sträckan präglas i hög grad av åtta strömkraftverk som dämmer in tidigare strömsträckor, från Edsforsen i norr till Forshaga i söder. Här, liksom vid samtliga övriga kraftverk i Klarälven, saknas fiskvägar för både uppströms och nedströmsvandrande fisk. Forshaga utgör porten till Klarälven för Klarälvslaxen och Klarälvsöringen, då dessa fångas i en fälla vid kraftverket och körs med bil för återutsättning uppströms Edsforsens kraftverk. Älvnäsen är i hög grad uppodlade och med mer eller mindre stort inslag av översvämningspåverkad lövskog i låglänta delar, med ofta yngre lövskog på igenväxningsmarker högre upp. Näsen begränsas mot älven i flera fall av vegetationsfattiga sandnipor respektive flacka avlagringsstränder. På flera av näsen finns eller har funnits högre sandrevlar (älvvallar) med naken eller glest bevuxen sand som byggts upp av högre vårfloder. Den nedersta delen av Klarälven utgörs av ett delta (ca 30 km2) som Karlstad och Skoghall är byggt på och som mynnar i Vänern. I deltat finns bl.a. älvarmar, mindre sjöar inklusive korvsjöar, översvämningspåverkad strandlövskog och strandängar.

3 3(12) Högre sandrevlar uppräder vid bl.a. Ransäter, Deje, Forshaga och Botorp, men i de flesta fall med relativt långt gången igenväxning. Sådana sandrevlar livsmiljö för några av Klarälvens mest unika arter, såsom de rödlistade arterna daggvide och skalbaggarna silverlöpare och brokstrandlöpare. Andra rödlistade och/eller ovanliga insekter som konstaterats i denna miljö är skalbaggarna strandsandjägare, brokig spegellöpare, liksom rovflugan Philonicus albiceps. Även fåglarna drillsnäppa och mindre strandpipare häckar i denna miljö. Även öppna sandnipor är mycket värdefulla ur naturvårdssynpunkt, dels eftersom de utgör en förutsättning för nybildning av högre sandrevlar, dels utgör livsmiljö för bl.a. backsvala och kungsfiskare. Öppna sandnipor finns idag vid bl.a. Ransäter, Deje och Botorp-Grava. Även den i Värmland ovanliga skalbaggen brun sandjägare har påträffats i denna miljö. På stränder med finkornigare material som regelbundet blottläggs under sommaren växer bl.a. ävjepilört, som ingår Art- och habitatdirektiv bilaga 2 och 4. Ytterligare rödlistade och ovanliga strandväxter i denna sträcka är bl.a. fyrling, mandelpil, bågsäv och den form av lundelm som kallas Klarälvsvete. På strandnära hävdade marker med ängsvegetation, inklusive längs näsens sandiga åkervägar, uppträder också flera rödlistade och ovanliga insektsarter, såsom ängsmetallvinge, svävfluglik dagsvärmare, kärrantennmal, väddsandbi, storfibblebi, småfibblebi och praktbyxbi. Även på övergivna åkermarker som utvecklat en ängsvegetation flyger lokalt bl.a. brun gräsfjäril, som ingår i Art- och habitatdirektivet bilaga 4. På betade strandängar vid Klarälvsdeltat har också påträffats bl.a. guldgrön sammetslöpare. Flera av svämlövskogarna har höga naturvärden, såsom vid bl.a. Edeby, Pannkakan och delar av Klarälvsdelat. Här finns ett mer eller mindre stort inslag av grova träd och död och döende ved, vissa lokalt förekommande örter samt s.k. bärande träd och buskar (bl.a. hägg och rönn), som i sin tur är viktiga för åtskilliga krävande arter. Här förekommer rödlistade och ovanliga fåglar så som bl.a. mindre hackspett, entita, stenknäck och (sällsynt) mindre flugsnappare. Stjärtmes kan anses vara en karaktärsfågel. Andra rödlistade och ovanliga arter som påträffats är bl.a. svämmossa, hårklomossa, och fjärilen nätådrig parkmätare. I småvatten och avsnörda restvatten (bl.a. korvsjöar) vid älven har konstaterats bl.a. större vattensalamander, åkergroda och citronfläckad kärrtrollslända, som alla ingår i Art- och habitatdirektivet bilaga 2 och/eller 4. Förutom vandringsled för Klarälvslax och Klarälvsöring utgör denna sträcka även lekområde för bl.a. den rödlistade fisken asp.

4 4(12) Vidare förekommer längs sträckan minst sex arter av fladdermöss, som alla ingår i Art- och habitatdirektivet bilaga 4. På grund av vattenreglering (inklusive vid bl.a. Höljes) har de naturligt säsongsregelbundna vattennivåfluktuationerna i Klarälven blivit i snitt mindre, med följd att den tidigare breda öppna strandzonen vuxit igen alltmer, och utan att motsvarande nya sandrevlar bildats. En successiv ökning av antalet konstruerade erosionsskydd, som medfört minskad erosion och sedimentation av sand, har ytterligare bidragit till igenväxning och habitatförlust. Förr bidrog också strandbete av tamdjur till att hålla stränderna mera öppna. Dessa faktorer har bidragit till att flera strandarter har minskat successivt längs Klarälven, liksom i andra vattendrag. Den enskilt viktigaste faktorn bedöms dock vara den nuvarande formen av vattenreglering. Särskilt konsekvenserna av långa perioder med höga sommarflöden är mycket negativa för hotade strandarter i dagens läge, med en smal öppen strandzon, jämfört med vad som skulle varit fallet under forna naturliga förhållanden då det fanns reträttmöjligheter högre upp. En annan bieffekt av höga sommarflöden är att de ger upphov till rikligt med temporära, varma småvatten i strandmiljöer, vilket i sin gynnar utvecklingen av stora mängder myggor inklusive översvämningsmyggor. Klarälven flyter långsamt genom Karlstads kommun och sätter en angenäm prägel på landskapet. Här finns mycket höga värden för naturvården, med förekomster av ett stort antal rödlistade arter, särskilt bland kärlväxterna. Längs älven har utvecklats en del lövskogar som innehåller mycket död ved och är klassificerade som nyckelbiotoper av Skogsstyrelsen. Klarälven ingår i ett riksintresseområde för naturvården inom kommunen. Klarälven saknar sedan tidigare utvidgat strandskydd inom Karlstad kommun. Klarälven med omgivningar ligger inom ett riksintresse för naturvård. Det innebär att området så långt möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada områdets naturmiljö (3 kap 6 miljöbalken). Den sträcka av Klarälven som rinner genom Karlstads kommun hyser höga naturvärden och en mängd rödlistade arter. Dessutom finns stora värden för tätortsnära rekreation, i synnerhet för fisket, men även för båtliv och andra aktiviteter. Det är angeläget att älvens stränder inte exploateras eller bebyggs utan att möjligheter skapas både för bevarande av naturvärden och den allemansrättsliga tillgängligheten. Risken för översvämningar är dessutom påtaglig nära älven och sammantaget är en utvidgning av strandskyddet motiverad.

5 5(12) Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd om maximalt 200 meter längs älvens oexploaterade stränder behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften. Näsälven Karta 23 Näsälven förbinder Östra Örten med Tjärnsjön och älven ligger inom samma område med hyperitförande berggrund som sjöarna. Älven är reglerad med en damm vid Tidafors. Älven omges av en zon med äldre lövträd norr om Tidafors och inslaget av död ved och grova träd är högt. Tillsammans med det strömmande vattnet skapas goda förutsättningar för en rik fågel- och insektsfauna som innefattar flera rödlistade arter. I älven påträffas både flodpärlmussla och ål. Den öppna jordbruksmarken som finns vid älven används av rastande fåglar och som födosöksområden av många olika fågelarter under framförallt vår och höst. Liksom i området i stort är floran frodig och starkt påverkad av hyperitförekomsten. Skogarna närmast älven är utpekade av Skogsstyrelsen som nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt medan Näsälven i sin helhet och dess omgivningar ingår i riksintresseområdet Örtensjöarna som utpekats för den rika förekomsten av lövdominerad skog. Näsälven saknar sedan tidigare utvidgat strandskydd inom Karlstad kommun. Näsälven med omgivningar ligger inom ett riksintresse för naturvård. Det innebär att området så långt möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada områdets naturmiljö (3 kap 6 miljöbalken). De höga värden för naturvården som miljöerna längs älven utgör riskerar att påverkas negativt vid ytterligare exploatering varför en utvidgning av strandskyddet är motiverad. Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd om maximalt 200 meter längs älvens oexploaterade stränder behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften.

6 6(12) Panken och Välingesundet Karta 15 Panken är en grund och näringsrik slättsjö i ett mycket gammalt jordbrukslandskap. Sjön binds samman med den närliggande Vänern genom Välingesundet. Längs stränderna utbreder sig stora arealer strandängar som även fortsätter längs Välingesundet. Runt delar av sjön finns även några större vassområden och mindre arealer sumpskog. Panken är en av Värmlands finaste fågelsjöar och ett stort antal rödlistade arter har påträffats vid sjön, och ett flertal ingår även i den häckande faunan framförallt många vassfåglar. Den jordbruksmark som ligger runt sjön, i synnerhet fuktängar och annan betesmark har mycket lång kontinuitet och floran innehåller flera rödlistade arter. Jordbruksmarken används också som rast- och födosöksområde av ett stort antal fåglar under flyttning. Fiskfaunan innehåller bland annat asp, som leker i Glumman strax uppströms från Panken. I området finns även förekomst av lake och ål. Tillsammans bidrar dessa värden till att Panken med strandängar är utpekat som riksintresse för naturvården och att sjön är utpekad som nationellt värdefull vatten av Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten. Stränderna längs sjöns norra och östra delar har fått klassningen högt naturvärde i Våtmarksinventeringen medan områdena längs Välingesundet hyser något lägre värden. Eftersom området norr och nordost om Panken varit bebott under mycket lång tid och bebyggelsemiljöerna är mycket välbevarade är det klassat som riksintresse för kulturmiljövården och det finns även förordnande om skydd för landskapsbilden i delar av området. Panken och Välingesundet saknar sedan tidigare utvidgat strandskydd inom Karlstad kommun. Panken och Välingesundet med omgivningar ligger inom ett riksintresse för naturvård. Det innebär att området så långt möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada områdets naturmiljö (3 kap 6 miljöbalken). De synnerligen höga värdena för naturvården som inkluderar förekomst av en mängd rödlistade arter medför att strandområdena bör skyddas från exploateringar som kan skada den biologiska mångfalden. Den vackra landskapsbilden och de välbevarade kulturmiljöerna bidrar till att sjön och dess stränder har potential som utflyktsmål och eftersom den ligger relativt nära Karlstad och mycket nära E18 kan den bidra till tätortsnära rekreation i framtiden. Nya exploateringar riskerar att påtagligt förändra landskapsbilden och skada upplevelsevärdena i sjöns närhet.

7 7(12) Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd om maximalt 300 meter längs sjöns och sundets oexploaterade stränder behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften. Södra Hyn Karta 1 Södra Hyn är en grund, eutrof sjö som ligger på gränsen mellan Kils, Forshaga och Karlstads kommuner. Sjön omges av skog i norr och öster medan de södra och sydvästra stränderna främst utgörs av jordbruksmark. Dessa områden används som rast- och födosöksområden av ett stort antal fåglar. Fågelfaunan runt Södra Hyn är både art- och individrik. Häckfaunan innehåller en mängd rödlistade arter och under vår och höst samlas stora mängder rastande fåglar på väg till häckplatser eller övervintringsområden. Stränderna i sjöns sydvästra del utgörs av en större restaurerad strandäng och denna del är särskilt fågelrik. Sjön är klassificerad som nationellt värdefullt vatten av Naturvårdsverket med hänseende till både häckande och rastande fåglar. Flera av de fåglar som finns vid Södra Hyn omfattas av EU:s Fågeldirektiv bilaga 1 vilket omfattas av Sveriges åtagande för EU-nätverket Natura 2000, vilket bl.a. innebär att man inte får skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Sjöns förträfflighet som fågelsjö har gjort den populär bland fågelskådare, särskilt med tanke på dess närhet till flera tätorter och att den är lättillgänglig, men området runt sjön hyser även en vandringsled och ett gravfält från järnåldern som bidrar till att öka områdets attraktivitet som besöksmål. Södra Hyn har sedan tidigare ett strandskydd om 200 meter på den östra sidan, men saknar sedan tidigare utvidgat strandskydd på den västra sidan inom Karlstad kommun. Södra Hyn är en mycket värdefull sjö för fågellivet men det finns även stor potential för tätortsnära rekreation i området tack vare närheten till Karlstad och flera mindre tätorter. Nuvarande och framtida värden för friluftslivet samt höga värden för fågellivet motiverar en utvidgning av strandskyddet. Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd om maximalt 300 meter längs sjöns oexploaterade stränder inom Karlstads kommun behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften.

8 8(12) Tjärnsjön och Tjärnsälven Karta 23 Den lilla Tjärnsjön ligger mellan Östra och Västra Örten medan Tjärnsälven är vattendraget som avvattnar Tjärnsjön mot Västra Örten. Samtliga tre sjöar ligger inom ett område med hyperitberggrund som ger upphov till skogar med högt innehåll av lövträd samt även en artrik och frodig flora i övrigt. Stränderna längs Tjärnsjön och delvis även längs Tjärnsälven är bevuxna med lövdominerade skogar som ofta utsätts för översvämningar. Tack vare hög andel lövträd och god tillgång på död ved hyser skogarna runt sjön och älven en skyddsvärd fågelfauna med flera rödlistade arter. I området finns även ål. De höga värdena i sjön gör att Länsstyrelsen har pekat ut den som regionalt värdefullt vatten. Tjärnsjön ingår även i det större området Örtensjöarna, som utgör riksintresse för naturvården. Tjärnsjön och Tjärnsälven saknar sedan tidigare utvidgat strandskydd inom Karlstad kommun. Tjärnsjön och Tjärnsälven med omgivningar ligger inom ett riksintresse för naturvård. Det innebär att området så långt möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada områdets naturmiljö (3 kap 6 miljöbalken). De höga naturvärdena vid Tjärnsjön, i synnerhet när det gäller fågelfaunan, riskerar att påverkas negativt vid exploatering och bebyggelse runt sjön varför en utvidgning av strandskyddet är motiverad. Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd om maximalt 200 meter längs sjöns och älvens oexploaterade stränder behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften. Vänern Vänern är Sveriges största och Europas tredje största sjö, och med sina öar, holmar och skär innehåller den norra Europas största sötvattensskärgård. De särskilt värdefulla miljöerna för djur- och växtlivet vid Vänern utgörs främst av grunda vikar, skärgårdar, kala skär, bergsbranter, sandstränder, större vassområden, strandängar och lövsumpskogar.

9 9(12) De unika miljöerna hyser omkring 270 hotade och sällsynta arter som är knutna till sjöns närhet. Det handlar främst om fåglar, fiskar, insekter och växter. Några arter har utpekats som ansvarsarter för Vänern då en stor del av den regionala eller nationella populationen förekommer vid sjön. Vänern omfattas i sin helhet av geografiska bestämmelser enligt miljöbalken 4:2, där turismens och friluftslivets intressen särskilt ska beaktas. Sjön är dessutom utpekad som nationellt särskilt värdefullt vatten av både Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten. Den utgör även riksintresseområde för yrkesfisket. Vänerns vackra landskap med vidsträckta vyer och skogklädda öar erbjuder mycket goda möjligheter till rekreation och friluftsliv. Särskilt viktiga är skärgårdsområden och sandstränder samt de områden där bebyggelsen är sparsam och det fortfarande finns möjlighet att uppleva en relativt orörd och tyst miljö med storslagna vyer. Vänern besöks året runt av människor som vill vandra, paddla, fiska, bada, åka skridskor eller båt. Sportfisket är mycket omfattande liksom fågelskådningen. Turismnäring förekommer på flera platser. Norra Värmlandssjön (kuststräckan Stavvik - Dyrön) Karta 3-14, Denna kuststräcka är mycket lång och varierad och innehåller allt från grunda vassvikar och deltamiljöer till renspolade klippor på uddar öar och skär. Flera större befolkningscentra finns utmed sträckan (Grums, Karlstad, Skoghall, Kristinehamn) omkring vilka exploateringsgraden är förhållandevis stor. Den övergripande landskapsstrukturen på sträckan baseras på ett antal djupt inskurna vikar och stora utstickande uddar. Några av de största vikarna är Åsfjorden, Kattfjorden, Sätterholmsfjärden, Ölmeviken och Varnumsviken. Hammarö utgör den mest markanta udden som sticker ut cirka en mil i Vänern. Hammarön har sammanlänkats med fastlandet genom Klarälvsdeltat som bildats genom uttransporterad älv sand i Klarälvens mynningsområde. Andra markanta uddar och halvöar är t.ex. Segestadslandet, Arnön och Mårön/Bråten, vilka delar upp kustavsnittet i olika skärgårdsområden, vikar och fjärdar. Betydande delar av kuststräckan har även en väl utbildad skärgårdszon med en rikedom av öar, kobbar och skär. Den samlade övergångszonen mellan fastland och öppen sjö har ofta en mäktighet på omkring en mil. I området finns flera hundra öar som är större än 1 ha. Dessutom finns ett stort antal kobbar och skär. Några öppnare kustavsnitt finns också utmed sträckan t.ex. längs med de yttre delarna av Hammarö samt sträckan söder om Revsand ner till Dyrön i Kristinehamns kommun.

10 10(12) Ett drygt 100-tal kobbar och skär i området nyttjas regelbundet som häckningsplats för kolonihäckande fåglar i området. Flera störningskänsliga fåglar häckar på flera ställen i skärgården och på fastlandet. Flera av dessa fåglar omfattas av EU:s Fågeldirektiv bilaga 1 vilket omfattas av Sveriges åtagande för EU-nätverket Natura 2000, vilket bl.a. innebär att man inte får skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. I anslutning till de större tätorterna är ofta strandens exploateringsgrad hög. Även utmed kuststräckan i övrigt finns ofta fritidshusområden och enskild bebyggelse. Den del av Vänerstranden som ligger inom Karlstads kommun karakteriseras främst av skogklädda stränder men det finns även en del som är kraftigt exploaterad samt en del som ligger inom jordbruksområden. De områden som utgörs av jordbruksmark utgör viktiga miljöer för många fågelarter som rast- och födosöksområden. Dessutom ligger en stor del av Värmlandssjöns skärgårdar inom kommunen. De yttre skärgårdarna är skyddade som naturreservat och Natura 2000-områden samt utgör riksintresse för naturvård och friluftsliv. Även utanför de skyddade områdena är naturvärdena höga som t.ex. Segerstads halvön, Arnön och flera områden i Bottenviken där det finns ett stort antal miljöer med förekomst av rödlistade och skyddsvärda arter, i synnerhet bland störningskänsliga fåglar och kärlväxter. Flertalet av de fåglar som finns i Vänern omfattas av EU:s Fågeldirektiv bilaga 1 vilket omfattas av Sveriges åtagande för EU-nätverket Natura 2000, vilket bl.a. innebär att man inte får skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Vänern har sedan tidigare ett strandskydd om 300 meter inom Karlstads kommun. Flera områden av Vänern med omgivningar ligger inom ett riksintresse för naturvård. Det innebär att området så långt möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada områdets naturmiljö (3 kap 6 miljöbalken). Vänerns stränder inom Karlstads kommun hyser mycket höga värden för djur- och växtlivet och tillkommande bebyggelse eller annan exploatering riskerar att allvarligt skada dessa värden. Delar av stränderna är i dagsläget otillgängliga för besökare på grund av bebyggelse, medan Vänerns värde för friluftslivet är mycket högt. Det är således mycket angeläget att de delar av Vänerns stränder som inte är exploaterade förblir allemansrättsligt tillgängliga och bidrar till höga upplevelsevärden runt sjön. Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd om maximalt 300 meter, med undantag för delar av Segerstads halvön och Jäverön som får 200 meter utvidgat strandskydd,vid Vänerns oexploaterade stränder inom Karlstads kommun behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften.

11 11(12) Västra Örten Karta 20, Västra Örten är en större sjö som ligger inom ett område där berggrunden till stor del består av hyperit. Denna berggrund ger upphov till en specifik flora och skogsområden med en högre andel lövträd än i många andra delar av Värmland. Lövskogarna som inom vissa områden är välbevarade och hyser en större mängd död ved är viktiga biotoper för ett flertal rödlistade arter, i synnerhet bland kärlväxterna. Skyddsvärda sjöfåglar förekommer också i sjön. Flera av de fåglar som finns i Västra Örten omfattas av EU:s Fågeldirektiv bilaga 1 vilket omfattas av Sveriges åtagande för EU-nätverket Natura 2000, vilket bl.a. innebär att man inte får skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. De höga naturvärdena runt sjön och i närliggande områden är en del i utpekandet av Örtensjöarna som riksintresse för naturvård. Sjön är även utpekad som regionalt värdefullt vatten av Länsstyrelsen. Vid stränderna i sjöns västra delar har landskapet ansetts så attraktivt att dessa skyddas av förordnande om landskapsbildsskydd. Flera platser är även rika på fornlämningar, vilket kan bidra till områdets framtida attraktionskraft som besöksmål. Västra Örten har sedan tidigare ett strandskydd om 300 meter inom Karlstads kommun. Sjön Västra Örten med omgivningar ligger inom ett riksintresse för naturvård. Det innebär att området så långt möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada områdets naturmiljö (3 kap 6 miljöbalken). De landskapsestetiska värdena runt de delar av Västra Örten som ligger i Karlstads kommun är höga och området runt Örtensjöarna i allmänhet har potential att bli populärt för rekreation och turism. Dessutom finns höga naturvärden i trakten, i synnerhet för flora och fågelliv. En utvidgning av strandskyddet för att säkerställa både den framtida tillgängligheten och den biologiska mångfalden är således motiverad. Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd om maximalt 300 meter längs sjöns samtliga oexploaterade stränder inom Karlstads kommun behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften.

12 12(12) Östra Örten Karta 19-21, 23 Östra Örten är en relativt stor sjö med betydande djup i delar av sjön. Den är i stort näringsfattig men på vissa platser förekommer mer näringskrävande vegetation. Sjön ligger inom ett område med hyperitförande berggrund, vilket skapar ett starkt kuperat landskap och förutsättningar för en artrik och frodig flora. Stränderna är huvudsakligen skogsbeklädda men det finns även en del jordbruksområden vid sjön. Hyperitberggrunden medför att lövinslaget i skogarna är högt och floran innehåller även en mängd mer sällsynta arter. Fågelfaunan som förekommer i de lövrika skogarna innehåller flera rödlistade arter som är ovanliga i Värmlands län. Flertalet av de fåglar som återfinns i sjön omfattas av EU:s Fågeldirektiv bilaga 1 vilket omfattas av Sveriges åtagande för EU-nätverket Natura 2000, vilket bl.a. innebär att man inte får skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Sjöns södra stränder ligger inom ett riksintresseområde för naturvården. Landskapet vid Östra Örten är mycket tilltalande och området har stort bevarandevärde och potential för turismnäring. Hela sjön och dess stränder omfattas av skydd för landskapsbilden. Sjön är även utpekad som regionalt värdefullt vatten av Länsstyrelsen. Östra Örten har sedan tidigare ett strandskydd om 200 meter i större delen av sjön inom Karlstad kommun. De värden som Östra Örten hyser för naturvården är huvudsakligen lokaliserade till sjöns södra delar men vid sjöns övriga stränder bör exploatering eller nya bostäder inte tillkomma nära stranden som ett skydd för den tilltalande landskapsbilden. Örtensjöarna bedöms kunna bli ett intressant besöksmål framöver och ett utvidgat strandskydd är därmed motiverat. Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd om maximalt 200 meter längs sjöns oexploaterade stränder behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften.

Forshaga kommun. Klarälven inklusive Sjöbottnen

Forshaga kommun. Klarälven inklusive Sjöbottnen BILAGA 1 1(6) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Forshaga kommun Klarälven inklusive Sjöbottnen Klarälven är Sveriges sydligaste stora älv som har sitt ursprung i fjälltrakterna. Den rinner genom

Läs mer

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun BILAGA 1 1(6) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Arvika kommun Glafsfjorden Karta 11-20 Glafsfjorden är en stor och långsträckt sjö som omfattar flera större vikar och ett antal öar. Sjön är relativt

Läs mer

Säffle Kommun. Aspen Karta 7

Säffle Kommun. Aspen Karta 7 BILAGA 1 1(13) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Säffle Kommun Aspen Karta 7 Aspen är en liten, relativt näringsrik sjö som ligger i ett större område med mycket hög biotopdiversitet, från i det

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

TVÅ LÄNDER ÉN ELV

TVÅ LÄNDER ÉN ELV TVÅ LÄNDER ÉN ELV 2017-2020 Övergripande syften God ekologisk status enligt Ramdirektivet för vatten, gynnsam bevarandestatus, samt att uppfylla de svenska och norska miljömålen. Levande landsbygd (ökad

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Lögdeälvens mynning, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Lögdeälvens mynning, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(5) Beslut om utvidgat strandskydd i område Lögdeälvens mynning, Nordmalings kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet Lögdeälvens

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda 2 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda Andra remissomgången Blockstrandäng och sandstrand på Seskarö I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Stadsviken, Umeå kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Stadsviken, Umeå kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(5) Beslut om utvidgat strandskydd i område Stadsviken, Umeå kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet Stadsviken, inom Umeå

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö

Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö Vem är jag Erik Årnfelt Länsstyrelsen Östergötland GIS-samordnare Nationellt GIS-stöd för GI Webb-gis,

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Södra Nordmaling, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Södra Nordmaling, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(5) Beslut om utvidgat strandskydd i område Södra Nordmaling, Nordmalings kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet Södra

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Jungfruvassen SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Jungfruvassen SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Ändringshistoria Dnr (anges vid skriftväxling) 512-6519-2015 Datum Version Ändrad av Ändringar 2014 1 Anna Ingvarson Skapat dokument 2015-07-03 2 Mari Nilsson Beskrivning av objektet Syfte och mål Ny logga.

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

Restaureringsplan Fågelskär i Vänern

Restaureringsplan Fågelskär i Vänern RESTAURERINGSPLAN Datum 2014-11-06 Referens 512- Sida 1(6) Restaureringsplan Fågelskär i Vänern Natura 2000-kod och namn: SE061001 Millesvik och Lurö skärgård, SE0610006 Värmlandskärgården, SE 0610249

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Rädda Våneviks gammelskog!

Rädda Våneviks gammelskog! Foto: Marit Stigsdotter Rädda Våneviks gammelskog! En gammal artrik, strandnära skog hotas av Oskarshamns kommuns planer på att exploatera delar av den för villabebyggelse. Skogen är en nyckelbiotop hemvist

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING

LANDSBYGDSUTVECKLING Utdrag ur tillägget till den kommuntäckande översiktsplanen. Tillägget kommer inom en mycket snar framtid vara tillgängligt på www.alvkarleby.se, boende och miljö, bostäder och tomter, gällande planer

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 På uppdrag av: Arkitekterna Eksta Bostads AB Beställarens kontaktperson: Fredrik Bergqvist Version/datum: 2019-04-30 Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 Bakgrund

Läs mer

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Munksjön-Rocksjön Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Rocksjön och Munksjön är två centralt belägna sjöar med goda fiskemöjligheter. Sjöarna tillhör de artrikaste i Jönköpings län och är kända för

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Naturen i Motala. Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete

Naturen i Motala. Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete Naturen i Motala Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete Värdefull natur i Motala I Motala kommun finner du många värdefulla naturområden. Här finns rika

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Sida 1 (13) Datum December 2017 Vår handläggare Sofia Peräläinen Kommunekolog Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Statliga bidrag till lokala och kommunala naturvårdsprojekt är medfinansiär för

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras.

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras. Stadsbyggnadsnämnden 2016-11-08 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning KSKF/2016:460 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i Gnosjö kommun

Beslut om utvidgat strandskydd i Gnosjö kommun BESLUT Sida 1/8 Mari-Janne Möller Naturavdelningen 010-2236345 Enligt sändlista Beslut om utvidgat strandskydd i Gnosjö kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar att, med stöd av 7 kap. 14 miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

7.4.9 Veberöd, sydväst

7.4.9 Veberöd, sydväst 7 och analys Björkhage söder om Spången. 7.4.9 Veberöd, sydväst Naturförhållanden På Romeleåsens östsluttning väster om Veberöd finns ett varierat odlingslandskap med flera skogklädda bäckraviner som bryter

Läs mer

Kommunalt ställningstagande

Kommunalt ställningstagande Tillkommande bebyggelse bör i första hand utnyttja ur produktionssynpunkt sämre marker eller marker mellan jord och skog. Alternativt kan bebyggelse lokaliseras till mindre skogsområden eller till kanten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Upprättad 2017-06-14 Freja Råberg Tel. 0480-450395 2016-5323 1(9) BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Rinkabyholm,

Läs mer

Miljödepartementet STOCKHOLM

Miljödepartementet STOCKHOLM Centrum för biologisk mångfald (CBM) YTTRANDE 2002-10-15 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport 5185 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag Kartläggning m.m. av strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

planförutsättningar Naturmiljö samrådshandling 2009-02-25

planförutsättningar Naturmiljö samrådshandling 2009-02-25 Rödlistade arter Rödlistning är en flexibel klassificering av hotade arter. Syftet är att kartlägga och klargöra olika arters sällsynthet, den risk de löper att försvagas eller utrotas, och vilka åtgärder

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1 Naturinformation Rapport 2015:1 Naturvårdsarter, Park och naturförvaltningen, januari 2015 Rapport, sammanställning och kartproduktion: Ola Hammarström Foton: och Uno Unger Layout: Ola Hammarström Denna

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp

Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp För översiktlig orientering av läget se figur 4. Figur 5 visar ett område där det finns mycket goda möjligheter att förstärka en befintlig, isolerad lokal med större

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Malmö kommun

Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Malmö kommun BESLUT 1(7) Vår referens Miljöavdelningen Karin Emanuelsson 040/044-25 25 08 Malmö kommun Kommunstyrelsen Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Malmö kommun Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap

Läs mer

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND OM KLARÄLVSDELTAT Klarälvsdeltat är Sveriges största aktiva delta nedanför fjällkedjan. Mellan Karlstad och Hammarö ligger en stor oexploaterad

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Sandören-Slädan, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Sandören-Slädan, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(5) Beslut om utvidgat strandskydd i område Sandören-Slädan, Nordmalings kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet Sandören-

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Skogspolicy Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunfullmäktige Miljö & Teknik Antagen 2011-05-09, Kf 80/2011 Ansvar Samhällsbyggnadschef POLICY FÖR KÄVLINGE

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0410257 Stora Silpinge Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på krav som

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

Värdefulla miljöer som skapas av vattendrag på flodplan och exempel på intressanta arter i dessa miljöer

Värdefulla miljöer som skapas av vattendrag på flodplan och exempel på intressanta arter i dessa miljöer Värdefulla miljöer som skapas av vattendrag på flodplan och exempel på intressanta arter i dessa miljöer Peter Nolbrant 2010 02 26 Miljöerna sträcker sig ofta längs längre sträckor längs vattendragen och

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

Stockholms skärgård; yttre delen - karta 1

Stockholms skärgård; yttre delen - karta 1 Stockholms skärgård; yttre delen - karta 1 Stockholms skärgård; yttre delen - karta 2 Stockholms skärgård; yttre delen - karta 3 Stockholms skärgård; yttre delen Kommuner: Haninge 0136 Norrtälje 0188 Nynäshamn

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

ÖVERSIKTLIG INVENTERING

ÖVERSIKTLIG INVENTERING NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE ÖVERSIKTLIG INVENTERING OCH BEDÖMNING AV OMRÅDEN VÄRDEFULLA FÖR INSEKTER NORRA BORSTAHUSEN, LANDSKRONA KOMMUN 2011-09-14 Naturcentrum AB, 2011 Stenungsund: Strandtorget

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng.

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng. Verån Verån tillhör den gren av Virån som rinner upp i sjön Solnen i Vimmerby kommun. Den inventerade delsträckan är belägen mellan Versjöns utlopp ca 6 km SO Vena samhälle och inloppet i sjön Näjern.

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

BESLUT. Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Eslövs kommun. Länsstyrelsens beslut. Redogörelse för ärendet. Länsstyretsen Skåne 1(19)

BESLUT. Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Eslövs kommun. Länsstyrelsens beslut. Redogörelse för ärendet. Länsstyretsen Skåne 1(19) ,711\-». Länsstyretsen Skåne BESLUT 2015-04-27 1(19) nr,r5 1e1a,003-2012 TrY -U 0 0: 85 Kontaktperson Miljöavdelningen Karin Emanuelsson 010-224 13 06 karin.emanuelsson@lansstyrelsen.se Eslövs kommun Kommunstyrelsen

Läs mer

7.5.4 Risen - Gräntinge

7.5.4 Risen - Gräntinge 7 och analys Fäladsmarken på Risen 7.5.4 Risen - Gräntinge Naturförhållanden Söder om Genarp ligger ett större skogs- och fäladslandskap som är avsatt som naturreservat för sina höga naturvärden och betydelse

Läs mer

Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning

Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning 1 (12) Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning Mälarstranden nord, värdebeskrivning A Hela delområdet ingår i Mälarens öar och strandområden som i sin helhet omfattas av riksintresse

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Miljö Områden som omnäms i texten visas på kartorna på sidorna 13 och 15. Markanvändning. Kommunala planer. Fordon. Oskyddade trafikanter.

Miljö Områden som omnäms i texten visas på kartorna på sidorna 13 och 15. Markanvändning. Kommunala planer. Fordon. Oskyddade trafikanter. bilar. Fordon har god framkomlighet när de i huvudsak kan färdas i den hastighet de önskar under högsta tillåtna hastighet. God framkomlighet är inte detsamma som god trafiksäkerhet. Fordon Fordonen har

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun På uppdrag av Fintorps Gård Maj 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Konsekvenser

Läs mer

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3.

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Text och bild: Patrik Nygren för Naturskyddsföreningen i Västerbotten. Under 2012 har Naturskyddsföreningen inventerat flera tätortsnära skogar i Skellefteå

Läs mer

NATURVÅRDSPROGRAM. Karta 1. Skyddade naturområden. för Melleruds kommun, antaget KF Naturminnen. Statliga naturreservat

NATURVÅRDSPROGRAM. Karta 1. Skyddade naturområden. för Melleruds kommun, antaget KF Naturminnen. Statliga naturreservat Karta 1 Skyddade naturområden Naturminnen Statliga naturreservat Kommunala naturreservat Statliga kulturreservat Biotopskydd Naturvårdsavtal Djur- växtskyddsområde Natura 2000 - Art- och habitatdirektivet

Läs mer

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog Naturvårdsutlåtande: Detaljplan för Åker 1:10 m.fl. Beställare: Ingemar Lind, SWECO FFNS Arkitekter AB Inledning Naturcentrum AB har på uppdrag av SWECO FFNS, Ingemar Lind, utfört översiktlig inventering,

Läs mer

ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH

ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH NATURCENTRUM AB NATURINVENTERINGAR ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH NATURVÄRDESBEDÖMNING Kronetorps gård, Burlövs kommun UNDERLAG FÖR DETALJPLAN På uppdrag av FOJAB Arkitekter, Malmö 2010-03-18 Uppdragstagare

Läs mer

PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun.

PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun. PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun. Beställare: Nacka kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Granskningsversion:

Läs mer

Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs

Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs Arjeplogs kommun har i projektet Natur för utveckling genomfört översiktliga inventeringar av tätortsnära natur- och friluftsmiljöer i Arjeplogs tätort

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7383 Upprättad 2015-07-06 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Sammanfattning En inventering har skett

Läs mer

Naturvärden på Enö 2015

Naturvärden på Enö 2015 Naturvärden på Enö 2015 Text och foto: Tobias Ivarsson, Svanås Hagtorpet, 342 64 Ör, tel. 0472-76167. saperda@spray.se 1 Innehållsförteckning Metodik 2 Tidigare inventeringar 3 Intressanta arter 3 Enö

Läs mer