Yttrande: EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande: EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning"

Transkript

1 Catherine Johnsson Frida Unenge Datum Yttrande: EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning Sammanfattning EU-kommissionens gemensamma asylpaket syftar till att skapa ett likvärdigt och förutsägbart system för skyddsgrunder, mottagande och asylförfarande oberoende av vilket land man kommer till i EU. Rädda Barnen ser ett generellt behov av harmonisering men med utgångspunkt i de medlemsländer som har högst skyddsnivåer och förmånligast mottagande. En harmonisering måste sträva efter att höja nivåerna i samtliga länder och utgå från ett barnrättsperspektiv. Rädda Barnen anser att EU-kommissionens förslag till nya rättsakter inte ökar dessa förutsättningar och avstyrker därför i princip Skyddsgrundsförordningen, Asylprocedurförordningen och det reviderade Mottagandedirektivet i sin helhet. Rädda Barnen avstyrker också förslaget att göra skyddsgrundsdirektivet och asylprocedurdirektivet till förordningar. Rädda Barnen anser att samtliga rättsakter inom det nya gemensamma asylpaketet bör vara direktiv med höga miniminivåer som utgår från den medlemsstat som har starkast skydd för asylsökande. En förordning blir bindande och ersätter svensk lagstiftning. Det innebär att Sverige inte längre har möjlighet att ha mer förmånliga villkor, till exempel för att bevilja eller återkalla internationellt skydd. Konsekvensen blir att den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd riskerar att permanentas. RB1000, v 4.0, Allmänt Rädda Barnen anser att skyddsgrundsförordningen ska utgå från de internationella konventioner som reglerar mänskliga rättigheter. FN:s Rädda Barnen Stockholm Besöksadress; Landsvägen 39, Sundbyberg Plus/bankgiro Telefon Fax kundservice@rb.se Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

2 konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) är en av dessa. I artikel 22 specificeras de rättigheter som omfattar barn på flykt, och motsvarande skyldigheter som konventionsstaterna har för att säkerställa att ett barn som söker flyktingstatus, eller anses som flykting, ska få lämpligt skydd och humanitärt bistånd. Rädda Barnen arbetar för barns rättigheter och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen. Rätten att söka asyl är en mänsklig rättighet och är en sista utväg för de som på grund av krig och förföljelse tvingas lämna sitt hemland. I dagsläget är 60 miljoner människor på flykt och hälften av dem är barn. Rädda Barnen ser principiellt positivt på harmonisering av EU:s asylpolitik. En harmoniserad asylpolitik innebär att länder med lägst standard kommer omfattas av gemensamma regler som i högre grad respekterar de mänskliga rättigheterna. Det leder också till att asylsökande inte kommer att söka sig till de länder som har mest förmånliga bestämmelser. Ambitionen att bedömningen av skyddsgrunderna ska vara likvärdig och förutsägbar oberoende av vilket land man kommer till i EU, är bra. Men en harmonisering måste sträva efter att öka förutsättningarna för ett värdigt mottagande med samma höga standard i samtliga länder inte tvinga länder med generösare regler att sätta upp hårdare krav på asylsökande. Rädda Barnen anser inte att förslaget såsom det ser ut nu ökar förutsättningarna för en generellt högre standard i hela EU. Reformeringen av EU:s skyddsgrundsdirektiv inklusive förslaget att göra direktivet till en bindande förordning och avskaffa möjlighet till högre standarder, kommer att ha en betydande negativ inverkan på asylprocessen i den enskilda medlemsstaten. Rädda Barnen avstyrker därmed förslaget att omvandla direktivet till en förordning i syfte att omöjliggöra förmånligare bestämmelser. Detta skulle kunna leda till lägre skyddsnormer i hela EU, med negativa konsekvenser för utsatta personer, inklusive barn. De medlemsstater som vill införa starkare skydd av asylsökande bör ges möjlighet att göra det genom ett direktiv med en hög miniminivå för samtliga länder i EU. Om skyddsgrundsdirektivet blir en förordning har EU:s medlemsländer inte längre möjlighet att ha mer förmånliga bestämmelser. Visserligen ges en möjlighet för enskilda medlemsländer att bevilja andra typer av uppehållstillstånd i enlighet med nationell lagstiftning. Men det är under förutsättning att dessa tillstånd inte ingår i ramen för internationellt skydd 2 (11)

3 vilket skulle underminera tillämpningen av förordningens bestämmelser. Nationella bestämmelser får inte heller stå i strid med förordningen då EUrätten har företräde framför nationell rätt. Rädda Barnen tolkar detta som att möjligheten att ge uppehållstillstånd på grunden synnerligen/särskilt ömmande omständigheter i och med detta återinförs enligt vad som gällde innan lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige infördes vilket vi ställer oss positiva till. För svensk del innebär förslaget till ny skyddsgrundsförordning vidare att lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige riskerar att permanentas. Det blir inte möjligt att gå tillbaka till tidigare mer förmånliga regler för uppehållstillstånd. Rädda Barnen har i tidigare remissvar ställt sig starkt kritiskt till den tillfälliga lagen och avstyrkte lagen i sin helhet. Detta på grund av den totala avsaknaden av ett barnrättsperspektiv. Trots de genomgripande förslagen om att endast bevilja tidsbegränsade uppehållstillstånd och inskränka rätten till familjeåterförening hade heller ingen barnkonsekvensanalys gjorts, vilket strider mot Barnkonventionens artikel 3. Detta tydliggörs i den allmänna kommentaren nr 14 från FN:s kommitté för barnets rättigheter (Barnrättskommittén). Den slår där fast att alla beslut som påverkar en identifierad grupp barn eller barn i allmänhet, ska innehålla en utvärdering av eventuella positiva eller negativa konsekvenser för barnen ifråga. Beslutet bör styras av hänsyn till barnets bästa. Barnets rätt att få sitt bästa bedömt och satt i främsta rummet, bör uttryckligen finnas med i all relevant lagstiftning. När lagar stiftas måste barns bästa bedömas och fastställas med utgångspunkt i de omständigheter som råder för den grupp av barn det gäller och för barn i allmänhet. 1 Rädda Barnen anser att detsamma bör gälla när lagar stiftas på EU-nivå. Rädda Barnen yttrar sig beträffande de delar av förslaget som påverkar barn under 18 år. Artikel 2: Definitioner (9) Familjemedlemmar Rädda Barnen förordar att även barn som föds efter ankomsten till ett EUmedlemsland och syskon måste inbegripas i begreppet familjemedlemmar. 1 FN:s kommitté för barnets rättigheter, allmän kommentar nr 14 (2013) om Barnets rätt att få sitt bästa satt i främsta rummet. 3 (11)

4 (10) Underårig Rädda Barnen förordar begreppet barn för att tydliggöra att det handlar om en person under 18 år. (11) Ensamkommande barn Rädda Barnen förordar begreppet ensamkommande barn för att tydliggöra att det handlar om en person under 18 år. Artikel 3: Materiellt tillämpningsområde Förordningen fastställer vem som ska anses vara flykting och subsidiärt skyddsbehövande (alternativt skyddsbehövande) och vilka villkor som ska gälla för respektive kategori. Rädda Barnen avstyrker förslaget att göra skillnad på de grundläggande mänskliga rättigheterna för konventionsflyktingar och subsidiärt skyddsbehövande som de facto kommer att permanentas om förordningen antas. År 2015 beviljades subsidiärt skyddsbehövande och konventionsflyktingar asyl i Sverige. 2 En stor andel av de barn som kommer till Sverige både med och utan föräldrar är just subsidiärt skyddsbehövande. En av Barnkonventionens grundprinciper handlar om att alla barn har samma rättigheter och lika värde. I artikel 2 står att Konventionsstaterna ska respektera och tillförsäkra varje barn inom deras jurisdiktion de rättigheter som anges i denna konvention utan åtskillnad av något slag, oavsett barnets eller dess föräldrars eller vårdnadshavares ras, hudfärg, kön, språk, religion, politiska eller annan åskådning, nationella, etniska eller sociala ursprung, egendom, handikapp, börd eller ställning i övrigt. Rädda Barnen vill även påminna om att EU:s egen juridisk bindande stadga om de grundläggande rättigheterna stipulerar i artikel 24.2 att Vid alla åtgärder som rör barn, oavsett om de vidtas av offentliga myndigheter eller privata institutioner, ska barnets bästa komma i främsta rummet. 3 Artikel 5: Internationellt skyddsbehov sur place Rädda Barnen avstyrker förslaget som gör det möjligt för EU:s medlemsländer att neka en asylsökande en förnyad asylprövning om nya 2 Migrationsverket Statistik över beviljade uppehållstillstånd och registrerade uppehållsrätter Europeiska Unionens stadga om de grundläggande mänskliga rättigheterna. 4 (11)

5 uppgifter framkommer och skyddsbehovet anses uppstått till följd av omständigheter som denne själv skapat genom egna beslut. Rädda Barnen betonar att vissa individuella asylskäl kan vara omgärdade av mycket starkt kulturella och sociala tabun. Det är till exempel omöjligt att vara öppen med sin sexuella tillhörighet i länder där homosexualitet är förbjudet och ibland även förknippat med en dödsdom. För personer som söker internationellt skydd av denna anledning kan det ta tid att uttrycka sin sexuella tillhörighet även efter att de lämnat hemlandet, och det är inte säkert att dessa skäl framkommer i asylansökan. Artikel 8: Internt skydd Rädda Barnen avstyrker förslaget som ålägger EU:s medlemsländer att bedöma om asylsökande har möjlighet att få skydd inom hemlandet och i sådana fall neka internationellt skydd. En asylsökande som kan resa säkert och lagligt till sitt hemland och kan bosätta sig i en annan del av landet anses inte ha rätt att åtnjuta internationellt skydd. Rädda Barnen menar att skyddsbehovet måste grundas på en bedömning av den lagstiftning som gäller i landet som helhet och myndigheternas tillämpning av lagen. Det är orimligt att förutsätta att rättsskipning som för stunden upprätthålls i en begränsad del av landet utgör en långsiktigt hållbar lösning för en individs möjlighet att erhålla skydd. Rädda Barnen välkomnar samtidigt att bevisbördan för att påvisa tillgången till internt skydd faller på ansvarig myndighet. Den asylsökande behöver inte bevisa att han eller hon uttömt alla möjligheter till skydd i hemlandet innan han eller hon sökt internationellt skydd. Artikel 9: Förföljelse Rädda Barnen tillstyrker att barn kan ha egna asylskäl som ska beaktas. Barnspecifik förföljelse och kränkning kan handla om könsstympning, tvångsäktenskap, barnarbete, handel med barn och risk att rekryteras till väpnade grupper. Även själva upplevelsen av förföljelsen kan vara barnspecifik. 4 Ett barns upplevelse av till exempel hot och trakasserier riktade mot barnet självt eller mot anhöriga påverkas av att barnet är just ett barn. Barnet har inte samma 4 UNHCR:s riktlinjer om internationellt skydd, barns asylskäl under art 1A.2 och 1F i 1951 års konvention och/eller 1967 års protokoll angående flyktingars rättsliga ställning, punkt (11)

6 grad av mognad som en vuxen och befinner sig ofta i en beroendesituation som påverkar hur barnet upplever eller fruktar skada. Artikel 10: Skäl till förföljelsen Rädda Barnen välkomnar tydliggörandet att ansvariga myndigheter inte har rätt att förutsätta att en asylsökande ska uppföra sig diskret eller avstå från ett visst beteende förknippat med sin identitet, exempelvis tro eller sexuell tillhörighet, för att undvika förföljelse i hemlandet. Artikel 22: Allmänna regler I de gemensamma bestämmelserna anges att asylsökande kan ha särskilda behov och att individens unika situation ska beaktas under förutsättning att en individuell bedömning av situationen visar att det finns särskilda behov. Rädda Barnen anser att en individuell bedömning alltid ska göras så fort som möjligt när det gäller barn eftersom barn som grupp är mer utsatta i allmänhet. Därtill kan barn ha andra särskilda behov som bidrar till ökad utsatthet. Rädda Barnen betonar också att man kan vara utsatt i flera bemärkelser. Ett barn kan till exempel ha en funktionsnedsättning som medför särskilda behov. Barnet kanske dessutom har utsatts för våld i hemlandet eller längs flyktvägen vilket orsakat psykisk ohälsa. Barnet kan också ha förlorat delar av sin familj innan ankomsten till Sverige vilket kan begränsa det stöd och den omsorg barnet får. Artikel 24: Information Rädda Barnen vill påpeka att få barn har kunskap om sina rättigheter. Det måste tydligt framgå att barn har rätt till information och deltagande utifrån sina behov och förutsättningar. I artikeln tydliggörs att ansvariga myndigheter ska informera asylsökande om deras rättigheter och skyldigheter. Rädda Barnen noterar att de föreslagna förändringarna för med sig ett stort behov av tydlig och utförlig information. Personer som har beviljats internationellt skydd måste ges förutsättning att förstå vilka konsekvenser de riskerar om de inte fullföljer sina skyldigheter. Detta ställer krav på myndigheterna. Samtliga medarbetare måste ha tillräcklig kunskap för att kunna förmedla korrekt information och försäkra sig om att mottagaren verkligen har innebörden klar för sig. Artikel 25: Sammanhållning av familjer Rädda Barnen är positiv till att familjebegreppet kan utökas från kärnfamiljen 6 (11)

7 till att omfatta nära anhöriga som levt tillsammans i ursprungslandet, eller innan en asylsökande kom till EU. FN:s barnrättskommitté har särskilt understrukit att begreppet familj ska tolkas i bred bemärkelse och omfattar biologiska föräldrar, adoptiv- eller fosterföräldrar samt, där det är lämpligt, medlemmar av släkten eller lokalsamhället i enlighet med lokala sedvänjor. 5 Detta eftersom det är vanligt att människor befinner sig på flykt under lång tid och att nya familjekonstellationer uppstår i transitländer, innan de kommer till EU. Rädda Barnen motsätter sig att det blir upp till varje EUmedlemsland att tolka vad som ingår i familjebegreppet. Det ligger inte i linje med det övergripande syftet att harmonisera asylförfaranden och mottagningsförhållanden. Rädda Barnen förutsätter att även barn som föds efter ankomsten till ett EUmedlemsland inkluderas i familjebegreppet. Likaså måste syskon inkluderas i begreppet då det kan vara av stor betydelse för ensamkommande barn. Artikel 26: Uppehållstillstånd Rädda Barnen avstyrker förslaget som reglerar vilken slags uppehållstillstånd konventionsflyktingar respektive subsidiärt skyddsbehövande ska ha. Det är inte förenligt med principen om icke-diskriminering. Vidare avstyrker Rädda Barnen förslaget om obligatoriska omprövningar av skyddsskäl. Rädda Barnen anser att uppehållstillstånd ska vara permanenta. Tidsbegränsade uppehållstillstånd och frånvaron av sin familj har stor inverkan på ett barns känsla av trygghet och säkerhet, något som är grundläggande för att barnet till fullo ska kunna tillgodogöra sig alla sina rättigheter i enlighet med Barnkonventionen. Artikel 29: Förflyttning inom unionen Personer som beviljas internationellt skydd i EU ska endast ha rätt att bosätta sig i det medlemsland som har beviljat skydd. Samtidigt föreslås att en person som har bott fem år med uppehållstillstånd som skyddsbehövande ska kunna räknas som varaktigt bosatt. En person som påträffas utan tillstånd i ett annat medlemsland ska skickas tillbaka. Det får också konsekvenser genom att den femåriga kvalificeringstiden för att räknas som varaktigt bosatt nollställs och därmed nollställs förutsättningarna för att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Rädda Barnen anser att en dylik sanktion är oproportionerlig, och befarar att många ensamkommande barn som inte har koll på de komplicerade reglerna kan komma att drabbas. 5 FN:s kommitté för barnets rättigheter, allmän kommentar nr 14 (2013) om Barnets rätt att få sitt bästa satt i främsta rummet. 7 (11)

8 Artikel 31: Tillträde till utbildning Rädda Barnen är positiv till att barn som har beviljats internationellt skydd ska ha full tillgång till utbildningssystemet, på samma villkor som medlemslandets medborgare. Utbildning är en grundläggande rättighet enligt Barnkonventionen. Vuxna får dock endast tillgång till utbildning och vidareutbildning på samma villkor som tredjelandsmedborgare som är bosatta i det aktuella medlemslandet och som är i en jämförbar situation. Rädda Barnen anser att det är oklart vilka detta syftar på och vad det skulle innebära i praktiken. Rädda Barnen anser att övergången mellan att vara barn och vuxen behöver bli mer skonsam. Många ensamkommande barn hinner fylla 18 innan de får ett beslut i sitt ärende. De som får uppehållstillstånd måste ha garantier för att kunna slutföra sin utbildning på gymnasienivå. Artikel 33: Social trygghet Rädda Barnen välkomnar att personer som har beviljats internationellt skydd ska omfattas av sociala trygghetssystem på samma villkor som medlemslandets medborgare. Detta är av stor betydelse för familjer med barn. Artikel 34: Socialt bistånd Rädda Barnen avstyrker förslaget att medlemsländer ska kunna begränsa biståndet för subsidiärt skyddsbehövande till försörjningsstöd enligt miniminivå, hjälp vid sjukdom eller graviditet och föräldrastöd i den mån dessa förmåner finns och erbjuds medborgare. Rädda Barnen anser att det är orimligt att inte ge subsidiärt skyddsbehövande samma rättigheter som konventionsflyktingar. Artikel 35: Hälso- och sjukvård Rädda Barnen välkomnar att personer som har beviljats internationellt skydd ska ha tillgång till hälso- och sjukvård på samma villkor som medlemslandets medborgare. På samma sätt ska personer med olika former av särskilda behov, däribland barn som utsatts för vanvård eller exploatering, få tillgång till adekvat behandling för psykiska besvär. Artikel 36: Ensamkommande barn Rädda Barnen välkomnar att förslagen i artikeln tar sin utgångspunkt i barns 8 (11)

9 rättigheter. Enligt förslaget till ny skyddsgrundsförordning ska ensamkommande barn förordnas en god man eller motsvarande inom fem arbetsdagar. Ensamkommande barn ska placeras hos en vuxen släkting, i ett familjehem, på ett gruppboende för barn eller någon annan boendeform som lämpar sig för barn. Barnets åsikter ska inhämtas och beaktas i enlighet med ålder och mognad. Syskon ska i största möjliga utsträckning få bo tillsammans. Ensamkommande barn ska inte behöva flytta i onödan, byte av bostadsort ska begränsas till ett minimum. Senast när ett barn erhåller internationellt skydd ska myndigheterna försöka spåra barnets familj. Det ska ske med barnets bästa i fokus och med de säkerhetsåtgärder som krävs när det finns en hotbild mot barnet eller dess anhöriga som är kvar i hemlandet. Rädda Barnen tillstyrker att personer och myndigheter som arbetar med ensamkommande barn ska få kontinuerlig, lämplig utbildning om deras rättigheter och behov, så att barns lagstadgade skydd respekteras. Artikel 37: Tillgång till bostad Rädda Barnen betonar att boende för barnfamiljer och ensamkommande barn ska vara anpassade efter barns behov av trygghet och stimulans. Personer som har beviljats internationellt skydd ska ha tillgång till boende på liknande villkor som tredjelandsmedborgare som är bosatta i medlemslandet och är i en jämförbar situation. Rädda Barnen anser att det är otydligt vilka detta syftar på och vad det skulle innebära i praktiken. Artikel 38: Tillgång till integrationsåtgärder Rädda Barnen anser att det är viktigt att nyanlända får en god etablering i samhället. Integrationsfrämjande åtgärder presenteras i förslaget som ett erbjudande för personer som har beviljats internationellt skydd. Samtidigt kan EU:s medlemsländer göra det obligatoriskt att delta i sådana åtgärder. Men en god etablering i samhället uppnås knappast med tvångsmedel utan genom att skapa ett sammanhang som uppmuntrar till deltagande, möjliggör inflytande och motiverar till gemensamt ansvarstagande. Artikel 39: Återvandring Rädda Barnen välkomnar att individer som har beviljats internationellt skydd och vill återvända ska få stöd. Hur detta ska utformas framgår dock inte. Rädda Barnen förordar att stödet ska utgå från ett barnperspektiv. 9 (11)

10 Avslutande kommentar Rädda Barnen vill avslutningsvis framhålla vikten av det remissförfarande som finns i Sverige där relevanta myndigheter och organisationer bjuds in att kommentera förslag officiellt. Detta är värdefullt för att förslag ska genomlysas ur olika infallsvinklar och ge ett så heltäckande underlag som möjligt när regeringen ska ta ställning i en fråga. Rädda Barnen beklagar även det faktum att så få av EU:s medlemsländer har liknande remissförfarande då förslag från EU har direkt påverkan på nationella lagstiftningar och system. Samtliga förslag till rättsakter inom ramen för det nya gemensamma europeiska asylsystemet ska förhandlas som ett paket. Rädda Barnen anser att det är olyckligt att förslaget om en reviderad Dublinförordning remitteras senare än övriga rättsakter i det gemensamma asylpaketet. Det är svårt att se de fulla konsekvenserna av förslagen i Skyddsgrundsförordningen, Asylprocedurförordningen och Mottagandedirektivet i relation till en reviderad Dublinförordning som är en viktig kugge i EU:s asylsystem. Därför bör organisationens synpunkter inte ses som slutliga eller som ett godkännande av den nuvarande processen. Rädda Barnens synpunkter på de nämnda förslagen ovan ska ses i förhållande till varandra. Rädda Barnen vill avslutningsvis uttrycka stor oro för det höga tempo i vilket de komplicerade rättsakterna hanteras både på nationell nivå och på EU-nivå. Det nya gemensamma asylpaketet innehåller lagar som väsentligt påverkar den asylsökande och särskilt utsatta grupper som barn. Dessa lagar bör därför inte hastas fram. En påskyndad process får inte ske på bekostnad av en starkare skyddsnivå för asylsökande eller att barns rättigheter försummas. Den pågående processen på EU-nivå sker i en allt snabbare takt, utan ordentlig granskning eller motivering till hur man kan kringgå gällande regelverk. Rädda Barnen anser att den snabba processen strider mot det nuvarande interinstitutionella avtalet för EU om bättre lagstiftning. Ordentliga barnkonsekvensanalyser, offentliga samråd med berörda aktörer och genomgripande utvärderingar bör inte hastas fram. 10 (11)

11 Stockholm som ovan Elisabeth Dahlin Generalsekreterare RÄDDA BARNEN 11 (11)

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Catherine Johnsson Datum 2017-01-09 Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Rädda Barnen är positiv till intentionerna med lagrådsremissen att underlätta

Läs mer

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå RB1000, v 4.0, 2014-02-27 Catherine Johnsson Datum 2017-01-09 Yttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Rädda Barnen är positiv till intentionerna med

Läs mer

Stockholm den 7 oktober 2016 R-2016/1889. Till Justitiedepartementet. Ju2016/05297/EMA

Stockholm den 7 oktober 2016 R-2016/1889. Till Justitiedepartementet. Ju2016/05297/EMA R-2016/1889 Stockholm den 7 oktober 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05297/EMA Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 31 augusti 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över EU-kommissionens

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

Yttrande: EU-kommissionens förslag till reviderat mottagandedirektiv

Yttrande: EU-kommissionens förslag till reviderat mottagandedirektiv Catherine Johnsson Frida Unenge Datum 2016-09-30 Yttrande: EU-kommissionens förslag till reviderat mottagandedirektiv Sammanfattning EU-kommissionens gemensamma asylpaket syftar till att skapa ett likvärdigt

Läs mer

Yttrande: EU-kommissionens förslag till asylprocedurförordning

Yttrande: EU-kommissionens förslag till asylprocedurförordning Catherine Johnsson Frida Unenge Datum 2016-09-30 Yttrande: EU-kommissionens förslag till asylprocedurförordning Sammanfattning EU-kommissionens gemensamma asylpaket syftar till att skapa ett likvärdigt

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Europeiska kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning (COM (2016) 466)

Svenska Röda Korsets yttrande över Europeiska kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning (COM (2016) 466) Stockholm, 30 september 2016 Ju2016/05297/EMA Regeringskansliet att Rebecca Svad Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se rebecca.svad@gov.se Svenska Röda Korsets yttrande

Läs mer

REMISSVAR Dnr: BO

REMISSVAR Dnr: BO REMISSVAR 2018-11-15 Dnr: BO 2018-0808 Arbetsdepartementet A2018/00777/I Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande (SOU 2018:22) och Ett socialt hållbart eget boende

Läs mer

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK LSU:S ASYLPOLITISKA STÅNDPUNKT LSU är en ideell organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, av och för ungdomsorganisationer. Ungdomsorganisationer samlas i LSU för att gemensamt

Läs mer

Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr:

Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr: Mikaela Hagan Catherine Johnsson Datum 2016-05-23 Yttrande: Processbeskrivning för barn utan vårdnadshavare i den omarbetade skyddsprocessen, Dnr: 1.3.4-2016-74410 Allmänna synpunkter på den omarbetade

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Remissvar på utkast till lagrådsremiss- Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Remissvar på utkast till lagrådsremiss- Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Justitiedepartementet Stockholm 2017-01-09 Enheten för migrationsrätt Remissvar på utkast till lagrådsremiss- Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sammanfattning UNICEF Sverige välkomnar förslagen

Läs mer

Utlänningsrätt 29 mars 2011

Utlänningsrätt 29 mars 2011 Utlänningsrätt 29 mars 2011 Rebecca Stern Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt Politiken och juridiken ligger nära varandra på utlänningsrättens område diskussion om

Läs mer

Betänkandet EU-kommissionens förslag skyddsgrundsförordning

Betänkandet EU-kommissionens förslag skyddsgrundsförordning REMISSVAR 2016-09-30 Dnr 3.9:0583/16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet EU-kommissionens förslag skyddsgrundsförordning (dnr JU2016/05297/EMA) Inledning Barnombudsmannen har beretts möjlighet

Läs mer

Rätten att leva med sin familj gäller den alla?

Rätten att leva med sin familj gäller den alla? Rätten att leva med sin familj gäller den alla? Alexandra Segenstedt, sakkunnig och migrationsrättsjurist Svenska Röda Korset Alexandra.segenstedt@redcross.se 2016-04-28 Louise Dane, doktorand i migrations-

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3714-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER Ombud offentligt biträde: Advokat ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens

Läs mer

14708/16 son/ub 1 DGD 1B

14708/16 son/ub 1 DGD 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 28 november 2016 (OR. en) Interinstitutionella ärenden: 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 14708/16 ASILE 80 ASIM 157 RELEX

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 Målnummer: UM3714-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-07 Rubrik: Det finns inte skäl att bevilja två minderåriga barn flyktingstatusförklaring

Läs mer

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Barnets bästa Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Inledning Lunds kommun arbetar aktivt för att det ska vara bra för barn att växa upp i Lund. Ett led i den ambitionen är kommunfullmäktiges

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

REMISSYTTRANDE. Regeringskansliet Justitiedepartementet Stockholm. EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning

REMISSYTTRANDE. Regeringskansliet Justitiedepartementet Stockholm. EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning REMISSYTTRANDE Datum 2016-09-29 Ert datum 2016-08-31 Dnr FST 2016/234 Ert diarienr Ju2016/05297/EMA Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm EU-kommissionens förslag till skyddsgrundsförordning

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, född 9004 medborgare i Afghanistan Adress: Språk: persiska/farsi Beslut Migrationsverket beslutar att

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2019 Dir. 2019:32 Kommittédirektiv Den framtida svenska migrationspolitiken Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2019 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt kommitté ska ta ställning till utformningen

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

EU-kommissionens förslag till reviderat mottagardirektiv

EU-kommissionens förslag till reviderat mottagardirektiv REMISSVAR 2016-09-30 Dnr 3.9:0582/16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm EU-kommissionens förslag till reviderat mottagardirektiv (dnr Ju2016/05298/EMA) Inledning Barnombudsmannen har beretts möjlighet

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap.

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap. 1 (13) Rättsavdelningen 2019-08-30 SR 24/2019 Rättsligt ställningstagande angående tillämpningen av 12 kap. 18-19 utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5

Läs mer

Sammanfattning. Genomförandet av skyddsgrundsdirektivet

Sammanfattning. Genomförandet av skyddsgrundsdirektivet Sammanfattning Utredningen har haft i uppdrag att dels ta ställning till hur direktiv 2004/83/EG av den 29 april 2004 om miniminormer för när tredjelandsmedborgare eller statslösa personer skall betraktas

Läs mer

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att December 2015 Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ansvara för boendet försöjning ansvara för förvarsverksamheten bistå vid återvändande till hemlandet. Vilka asylsökande får

Läs mer

Kommittédirektiv. Försörjningskrav vid anhöriginvandring. Dir. 2008:12. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Försörjningskrav vid anhöriginvandring. Dir. 2008:12. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Försörjningskrav vid anhöriginvandring Dir. 2008:12 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag som innebär att

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv Ett av de mest grundläggande dokumenten för allt som berör barn och unga är FN:s konvention om barnets rättigheter. Detta gäller allt från lagstiftning,

Läs mer

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Yttrande över utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Skapat den 2016-03-10 Justitiedepartementet Yttrande över utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige RFSL avstyrker förslaget om temporära ändringar i bestämmelserna

Läs mer

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Asylansökan hos Migrationsverket En asylansökan ska göras inom Sveriges gränser, ansökningsenheter i Norrköping, Malmö, Gävle, Flen,Boden, Göteborg och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA 2011-10-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning sid 1 Inledning och regelverk sid 2-3 Vad står begreppen för? sid 4-5 Diskriminering Trakasserier och kränkande

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8 Målnummer: UM8090-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-06-14 Rubrik: En kvinna och hennes barn har sökt asyl i Sverige. Deras ansökningar

Läs mer

Försörjningskrav vid anhörigmigration. Grupp 1

Försörjningskrav vid anhörigmigration. Grupp 1 Försörjningskrav vid anhörigmigration Grupp 1 Vilka villkor tillåter direktivet rörande försörjningskrav? Artikel 7 1. När ansökan om familjeåterförening lämnas in får den berörda medlemsstaten kräva att

Läs mer

Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen

Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen Foto: mostphotos voy KSF 2019-04-24 Haninge kommun intensifierar arbetet med barnkonventionen Haninge kommun och dess verksamheter har sedan lång

Läs mer

Socialtjänstens barnrättsansvar för barn i migration

Socialtjänstens barnrättsansvar för barn i migration Socialtjänstens barnrättsansvar för barn i migration 26 april 2017 Dialogseminarium Artikel 22 om flyktingbarns rättigheter inom socialtjänstens uppdrag FN:s Barnrättskommittés rekommendationer kring migrerande

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

18 april Mottagande av asylsökande

18 april Mottagande av asylsökande 18 april 2016 Mottagande av asylsökande Att få söka asyl är en mänsklig rättighet FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948): - Artikel 14 1. Var och en har rätt att i andra länder söka

Läs mer

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7 R-2019/0332 Stockholm den 14 mars 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/00509/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 februari 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till lagrådsremiss

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20 Målnummer: UM3524-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-12-06 Rubrik: Lagrum: En utlänning kan inte få status som flykting, alternativt skyddsbehövande

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET?

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? VAD ÄR BARNKONVENTIONEN? VISSA BASFAKTA Barnkonventionen har funnits i över 20 år, sedan 1989. Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat den. Vi är

Läs mer

av förslaget till omarbetning och där Svenska Röda Korset har särskild erfarenhet.

av förslaget till omarbetning och där Svenska Röda Korset har särskild erfarenhet. Stockholm 30 september 2016 Ju2016/05298/EMA Regeringskansliet Justitiedepartementet att Cecilia Zetterberg Garzón 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se cecilia.zetterberg-garzon@gov.se

Läs mer

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8)

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8) 2 (8) Det är av flera anledningar viktigt att försöka klargöra identiteten tidigt i asylprocessen. Vi bör därför informera den asylsökande om vikten av att han eller hon styrker sin identitet genom att

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen

Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:83 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Barnperspektiv i asylprocessen 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Barnkonventionen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM131. Asylprocedurförordningen. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM131. Asylprocedurförordningen. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Asylprocedurförordningen Justitiedepartementet 2016-09-09 Dokumentbeteckning KOM(2016) 467 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om gemensamma förfaranden

Läs mer

BARNKONVENTIONEN. Kort version

BARNKONVENTIONEN. Kort version BARNKONVENTIONEN Kort version BARNKONVENTIONEN FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Som barn räknas

Läs mer

NY LAGSTIFTNING GILTIGHETSTID. Konsekv- enser agera? Regering- ens. Åtgärder. förslag till tillfällig lagstiftn- ing

NY LAGSTIFTNING GILTIGHETSTID. Konsekv- enser agera? Regering- ens. Åtgärder. förslag till tillfällig lagstiftn- ing Regering- ens förslag till tillfällig lagstiftn- ing Åtgärder Konsekv- enser Kritik Hur agera? NY LAGSTIFTNING Begränsningar av möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige Remissvar till den 10 mars

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt 2 Enligt samma bestämmelse ska offentligt biträde däremot inte utses om det måste antas att behov av biträde saknas. Paragrafen har därför tolkats på så sätt att det anses föreligga en presumtion för att

Läs mer

Nya skolskjutsregler för grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola i Eskilstuna kommun

Nya skolskjutsregler för grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola i Eskilstuna kommun 2016 Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Stadsbyggnadsnämnden Nya skolskjutsregler för grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola i Eskilstuna kommun Förslag

Läs mer

Handläggare:... Dnr:... Ärende:...

Handläggare:... Dnr:... Ärende:... BARNCHECKLISTA Ansvarig... Handläggare:... Dnr:... Ärende:... Sverige har tillsammans med nästan 200 andra länder anslutit sig till Förenta Nationernas Barnkonvention, vilket slår fast att alla barn och

Läs mer

Könsstympning som skäl för asyl

Könsstympning som skäl för asyl Könsstympning som skäl för asyl Presentation Migrationsverket Migrationsrättsenheten *Maria Stutzinsky maria.stutzinsky@migrationsverket.se *Anette Ivarsson anette.ivarsson@migrationsverket.se Innehåll

Läs mer

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 1 (5) Rättsavdelningen 2018-03-29 SR 13/2018 Rättsligt ställningstagande angående prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 Bakgrund

Läs mer

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik Gerhard Wikren Hakan Sandesjö Utlänningslagen med kommentarer Attonde upplagan Norstedts Juridik Innehält Förord 9 Förord till tredje upplagan 9 Förord till attonde upplagan 10 Inledning 13 Tidigare utlänningslagstiftning

Läs mer

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan Johannes Lunneblad Migration Legal migration : Tvingad migration Familjeanknytning Illegal migration (pappers lösa) Flyktingar och nyanlända Konventionsflykting:

Läs mer

Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro

Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro REMISSVAR 2017-05-08 Dnr 3.9:0165/17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro Inledning Barnombudsmannen

Läs mer

HUMANITÄRA KONSEKVENSER AV DEN TILLFÄLLIGA UTLÄNNINGSLAGEN

HUMANITÄRA KONSEKVENSER AV DEN TILLFÄLLIGA UTLÄNNINGSLAGEN HUMANITÄRA KONSEKVENSER AV DEN TILLFÄLLIGA UTLÄNNINGSLAGEN KONSEKVENSER AV DEN TILLFÄLLIGA LAGEN Humanitära konsekvenser av den tillfälliga utlänningslagen Röda Korsets uppdrag är att i varje läge förhindra

Läs mer

Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering

Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering YTTRANDE 2017-09-18 Dnr 3.9:0458/17 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2016:87) Bättre skydd mot diskriminering (dnr Ku2016/02814/DISK) Inledning Barnombudsmannens synpunkter på utredningens

Läs mer

Guide till Migration i siffror

Guide till Migration i siffror Guide till Migration i siffror april 2015 Delmi tillhandahåller såväl svensk som global statistik om internationell migration på sin hemsida (www.delmi.se/migration-i-siffror). Syftet är att presentera

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37)

Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) 2015-10- 08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm (e- post till ju.l7@regeringskansliet.se) Yttrande över promemorian Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet (Ds 2015:37) Frågor om situationen

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun Handlingsplan Våld i nära relationer Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 13/SN 0184 Datum: 2013-12-11 Paragraf: SN 192 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf:

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

SOU 2018:22 Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande

SOU 2018:22 Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Malmö mot Diskriminering - remissvar 2018-11-15 SOU 2018:22 Ett ordnat mottagande gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Malmö mot Diskriminering, (MmD), har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-06-14 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8090-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART 1., 79 2. 03 3. 05 Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen,

Läs mer

BARNETS BÄSTA. Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun

BARNETS BÄSTA. Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun BARNETS BÄSTA Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun Antagen av Kommunfullmäktige 15 mars 2018 INNEHÅLL Ystads kommuns syn på barn Viktiga begrepp Utgångspunkter för arbetet med barnens

Läs mer

Ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd (Ds 2017:11) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 juni 2017

Ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd (Ds 2017:11) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 juni 2017 PM 2017:99 RVI (Dnr 110-630/2017) Ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd (Ds 2017:11) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 juni 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss av förslag till standard för handläggning av ärenden rörande gifta barn i skyddsprocessen

Remiss av förslag till standard för handläggning av ärenden rörande gifta barn i skyddsprocessen REMISSVAR 2017-01-13 Dnr 3.9:0984/16 Migrationsverket 601 70 Norrköping Remiss av förslag till standard för handläggning av ärenden rörande gifta barn i skyddsprocessen (dnr 1.4.3-2016-19383) Inledning

Läs mer

#FÖR VARJE BARNS RÄTT

#FÖR VARJE BARNS RÄTT #FÖR VARJE BARNS RÄTT Ett diskussionsmaterial om FN:s konvention om barnets rättigheter Hej! Tack för att ni har valt att använda #ärdumed ett diskussionsmaterial som kan ligga till grund vid en träff

Läs mer

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Foto UNHCR/Markel Redondo Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

DOM 2013-09-18 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-09-18 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-09-18 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 795-12 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

Utkast till lagrådsremissen Förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Utkast till lagrådsremissen Förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Remissyttrande 1 (5) Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för migrationsrätt 103 33 Stockholm Utkast till lagrådsremissen Förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att

Läs mer

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen Bfd12 20141107 1 (11) Rättsavdelningen 2016-12-12 SR 60/2016 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

Barnkonventionen och vad innebär det att den ska bli lag? Karin Sjömilla Fagerholm, jurist

Barnkonventionen och vad innebär det att den ska bli lag? Karin Sjömilla Fagerholm, jurist Barnkonventionen och vad innebär det att den ska bli lag? Karin Sjömilla Fagerholm, jurist Vad kommer jag att prata om? Barnkonventionen som lag Barnkonventionens grundprinciper Nyanlända barns psykiska

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande 1 (12) Rättsavdelningen 2017-06-01 SR 24/2017 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn Detta ställningstagande innehåller vägledning för dig som arbetar

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande Adress: född 9204 medborgare i Afghanistan Språk: persiska/dari Beslut Migrationsverket beslutar

Läs mer

Föräldrarätten och barns rätt att komma till tals TITTI MATTSSON, PROF. FACULTY OF LAW, LUND UNIVERSITY

Föräldrarätten och barns rätt att komma till tals TITTI MATTSSON, PROF. FACULTY OF LAW, LUND UNIVERSITY Föräldrarätten och barns rätt att komma till tals TITTI MATTSSON, PROF. FACULTY OF LAW, LUND UNIVERSITY Vad handlar det här seminariet om? Den rättighetsbaserade samhällsvården utgår från att varje person

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 Målnummer: UM2929-15 UM2930-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-12-07 Rubrik: En ansökan om uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl får inte

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 10.4.2013 2012/2263(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om situationen för ensamkommande minderåriga

Läs mer

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn ÅSA EKMAN www.asaekman.com jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn 1 Åsa Ekman_barnets rätt att göra sin röst hörd - 20 september

Läs mer

RFSUs remissyttrande över utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (Ju2016/01307/L7)

RFSUs remissyttrande över utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (Ju2016/01307/L7) Stockholm, 2016-03-10 RFSUs remissyttrande över utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (Ju2016/01307/L7) Inledning RFSU tackar för möjligheten att

Läs mer

Nyhetsbrev Introduktion

Nyhetsbrev Introduktion Nyhetsbrev 5 2016 Introduktion Detta nyhetsbrev sammanställs av Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar (Rådgivningsbyrån). Det riktar sig till alla som är intresserade av migrationsrätt och den

Läs mer

Syfte och målgrupp. Syfte. Målgrupper

Syfte och målgrupp. Syfte. Målgrupper Syfte och målgrupp Syfte Bistå fler barn med relevant information och juridisk rådgivning i syfte att tillförsäkra barn en rättssäker asylprocess och i förlängningen att motverka att barn ska sändas tillbaka

Läs mer

Sammanfattning av utredningens försias

Sammanfattning av utredningens försias Bilaga Sammanfattning av utredningens försias Inledning Utredningen föreslår att ett försörjningskrav införs som villkor för anhöriginvandring. Kravet innebär att anknytningspersonen, dvs. den person som

Läs mer

EUROPEISKA FAMILJERÄTTSPRINCIPER RÖRANDE FÖRÄLDRAANSVAR

EUROPEISKA FAMILJERÄTTSPRINCIPER RÖRANDE FÖRÄLDRAANSVAR EUROPEISKA FAMILJERÄTTSPRINCIPER RÖRANDE FÖRÄLDRAANSVAR PREAMBEL Med insikt om att rådande skillnader mellan de nationella regleringarna rörande familj gradvis minskar; Med insikt om att kvarstående skillnader

Läs mer

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) REMISSVAR 2016-11-09 Dnr 3.9.0651/16 Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) (dnr Ju2016/06572/L7) Inledning Barnombudsmannen har beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa

Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa Länsstyrelsen, Malmö, 12 mars Mikaela Hagan, mikaela.hagan@rb.se, www.connectproject.eu The contents of this presentation can in no way be taken

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:18 Målnummer: UM9720-14 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-11-30 Rubrik: Flyktingstatusförklaring kan inte beviljas en utlänning enbart på grund av

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9 Målnummer: UM9681-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-06-11 Rubrik: Om det finns ett land som uppfyller kriterierna för ett s.k. säkert tredjeland

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-11-30 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9720-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: Advokat ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet

Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet Ds 2015:37 Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress: Fritzes kundtjänst, 106 47 Stockholm Ordertelefon:

Läs mer

EU-kommissionens förslag till asylprocedursförordning

EU-kommissionens förslag till asylprocedursförordning REMISSVAR 2016-09-30 Dnr 3.9:0584/16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm EU-kommissionens förslag till asylprocedursförordning (dnr Ju2016/05296/EMA) Inledning Barnombudsmannen har beretts möjlighet

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se HANDIKAPP FÖRBUNDEN 2015-06-16 Dnr.nr S2015/1547/FS Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem

Läs mer

Prövning av m igra tio nsärenden

Prövning av m igra tio nsärenden Christian Diesen Annika Lagerqvist Veloz Roca Karolina Lindholm Billing Madelaine Seidlitz Alexandra Wahren Prövning av m igra tio nsärenden BEVIS 8 Norstedts Juridik Innehäll Förord 5 Förkortningar 15

Läs mer