Protokoll fört vid socialnämndens sammanträde 24 mars 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid socialnämndens sammanträde 24 mars 2015"

Transkript

1 Sida 1 (37) fört vid socialnämndens sammanträde 24 mars 2015 Tid: Kl. 16:30 Plats: Konferensrum Storfors, Storforsplan 36 i Farsta Närvarande: Se sid. 4 i protokollet 5, 15, 18 och Justerat 24 mars 2015, justeringen har tillkännagivits genom anslag. Ewa Larsson Ordförande Andrea Ström Vice ordförande

2 Sida 2 (37)

3 Sida 3 (37) fört vid socialnämndens sammanträde 24 mars 2015 Tid: Kl. 16:30 Plats: Konferensrum Storfors, Storforsplan 36 i Farsta Närvarande: Se sid. 4 i protokollet 1-4, 6-14, 16-17, Justerat 26 mars 2015, justeringen har tillkännagivits genom anslag. Ewa Larsson Ordförande Andrea Ström Vice ordförande

4 Sida 4 (37) Närvarande Beslutande Ledamöter Ewa Larsson (MP), ordförande Andrea Ström (M), vice ordförande Rana Carlstedt (S) Mia Sundelin (S) Alexandra Mattsson (V) Anna Rantala Bonnier (Fi) Johan Brege (M) Christina Elffors Sjödin (M) Ole-Jörgen Persson (M) Isabel Smedberg Palmqvist (FP) Frida Johansson Metso (FP) Tjänstgörande ersättare Claes Muschkin (S) för Mårten Löfberg (S) Ylva Wahlström (MP) för Dan Guillou (MP) Övriga närvarande Ersättare Lotten Hammar (S) Jackie Nylander (V) Eva Solberg (M) Börje Häggman (M) Birgitta Thulin (M) Inga-Lill Persson (FP) Stina Bengtsson (C) Tjänstemän Gillis Hammar, förvaltningschef Alexandra Göransson, avdelningschef Denise Melin, avdelningschef t.o.m. 23 Peter Svensson, ekonomichef Lisbeth Westerlund, nämndsekreterare Samuel Svan, borgarrådssekreterare t.o.m. 23 Personalföreträdare Ann-Marie Strömberg, SACO t.o.m. 23 Lowisa Anderzon, Kommunal t.o.m. 23

5 Sida 5 (37) 1 Sammanträdets öppnande och godkännande av föredragningslista Ordföranden Ewa Larsson (MP) öppnar sammanträdet. Nämnden godkänner föredragningslistan och tilläggslistan med ett ärende om ansökan om bidrag från Filadelfiakyrkan om Vinternattsplatser, dnr /2015. Punkten Övrigt på föredragningslistan flyttas så att den behandlas före ärende 22.

6 Sida 6 (37) 2 Val av protokolljusterare och tid för justering av protokollet Ordföranden Ewa Larsson (MP) och vice ordföranden Andrea Ström (M) får i uppdrag att justera dagens protokoll. et ska justeras 26 februari 2015.

7 Sida 7 (37) 3 Förvaltningsinformation Förvaltningschef Gillis Hammar välkomnar nämnden till de nya lokalerna i Farsta. Flytten av förvaltningen har fungerat bra och det gick snabbt för personalen att komma i gång med arbetet.

8 Sida 8 (37) 4 Nämndens frågor till förvaltningen Ersättaren Stina Bengtsson frågar mot bakgrund av TVprogrammet Uppdrag granskning, där man bland annat tog upp att antalet LVM-beslut har minskat, hur förvaltningen ser på detta. Antalet LVM-ärenden i förvaltningens individutskott har också minskat. (LVM lag om vård av missbrukare i vissa fall) Avdelningschef Alexandra Göransson svarar att man på Enheten för hemlösa alltmer arbetar med motivation vilket har medfört att fler får insatser frivilligt. Hittills i år har 23 LVM-anmälningar inkommit men endast två har lett till vård enligt LVM.

9 Sida 9 (37) 5 Yttrande till förvaltningsrätten angående laglighetsprövning enligt kommunallagen Dnr / Socialnämnden godkänner yttrandet och beslutar att det ska överlämnas till Förvaltningsrätten i Stockholm i mål nr Paragrafen justeras omedelbart. Förvaltningsrätten i Stockholm har förelagt socialnämnden i Stockholm att inkomma med yttrande med anledning av en laglighetsprövning i mål nr Laglighetsprövningen gäller socialnämndens beslut om fördelning av FoU-medel. I ett överklagande av beslutet menar klaganden Per-Ola Larsson i huvudsak att det finns brister i samverkan inför beslutet. Per-Ola Larsson ifrågasätter även bland annat lämpligheten av besluten samt om socialnämnden haft rätt delegera beslut om fördelning av medlen. Vidare har Per-Ola Larsson yrkat att förvaltningsrätten ska besluta att det överklagade beslutet inte får verkställas i avvaktan slutlig prövning. Socialnämnden bestrider överklagandet och menar sammanfattningsvis att det som Per-Ola Larsson anfört inte utgör grund för ändring. Socialnämnden menar att det därför inte heller finns förutsättningar för inhibition. Det är också av stor vikt att de planerade projekten inte fördröjs. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 mars Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

10 Sida 10 (37) 6 Ideologiska kommunaliseringar av stadens verksamheter Svar på skrivelse från (M), (FP), (KD) och (C) Dnr /2015 Socialnämnden hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet har i en skrivelse ställt frågor om brukarnöjdhet och hur verksamheten fungerat på omvårdnadshemmet Ljungbacken under den tid verksamheten varit upphandlad åren Man frågar också om eventuella förändringar av andra upphandlingar under Frågorna besvaras i tjänsteutlåtandet. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 3 mars Förslag till beslut Ordföranden föreslår att nämnden ska besluta enligt förvaltningens förslag. Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) föreslår att nämnden ska besluta enligt Moderaternas och Folkpartiets förslag. Beslutsgång Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Reservation Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för sitt eget förslag enligt följande. 1. Socialnämnden beslutar att återuppta upphandlingen av Ljungbackens vård- och omsorgsboende. 2. Därutöver anför nämnden följande.

11 Sida 11 (37) I ärendet kan vi konstatera att det mycket välfungerande omsorgsboendet Ljungbacken nu återtas i egen regi trots att brukarnöjdheten är hög och att avtalet har följts. Vi är starkt kritiska till att vänstermajoriteten i Stockholms stad på område efter område låter ideologi gå före verksamheters bästa. Omvårdnadshemmet Ljungbacken erbjuder 23 platser i dygnet runt-vård för män, kvinnor och par i åldrarna år med alkohol- eller blandmissbruk. Det är en målgrupp som har behov av fysisk och psykisk återhämtning inför andra typer av vård eller inför återgång till eget boende. Vi i Alliansen tycker att det är viktigt att verksamheten baseras på kontinuitet och erfarenhet för att personalen ska kunna erbjuda bästa möjliga vård till brukarna. Ljungbackens omsorgsboende är en viktig del i den bredd av vårdinsatser som Alliansen vill se för att den enskilde individen ska kunna få den omsorg som är bäst lämpad för hen. I varje brukarundersökning som har genomförts under de senaste åren har verksamheten fått höga betyg. I undersökningen från förra året får verksamheten 4,2 på en femgradig skala. Vi kan konstatera att de boende trivs och får den hjälp och stöd de behöver. Vi kan även konstatera att avtalet har följts och att det inte finns några anmärkningar på verksamheten. Den nya majoritetens agerande begränsar brukarnas valfrihet av verksamhet och personalens möjlighet att välja bland olika arbetsgivare. Ett större utbud av arbetsgivare är viktig för Alliansen, då det ger de enskilda medarbetarna möjlighet till karriärutveckling, löneutveckling och variation. Det ger också möjlighet att byta bort en otrivsam arbetsplats. Det är därför djupt beklagligt att den nya majoriteten genomför ett återtagande i egen regi enbart baserat på ideologisk övertygelse istället för att se till verksamhetens bästa. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) hänvisar till Moderaternas och Folkpartiets förslag.

12 Sida 12 (37) 7 Månadsrapport för februari 2015 Dnr / Socialnämnden beslutar att godkänna rapporten. 2. Förvaltningschefen får i uppdrag att verkställa utbetalning av medel för RVC Sydost. Förvaltningen ser i dagsläget inga signaler som skulle indikera avvikelser från budget. Eftersom prognosen är baserad på endast två månaders bokföring är underlaget för prognosen inte tillräcklig för en alltför detaljerad prognos. Eftersom inga avvikelser befaras så redovisas prognosen med samma belopp som budget. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 6 mars Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

13 Sida 13 (37) 8 Rapport om PRIO-medel för vuxna med psykisk funktionsnedsättning Dnr / Socialnämnden godkänner rapporten. 2 Rapporten överlämnas till stadsdelsnämnderna. Stockholms stad har under 2012, 2013 och 2014 erhållit statsbidrag i form av PRIO-medel till vuxna med psykisk funktionsnedsättning. har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att planera och administrera hanteringen av PRIO-medlen. Rapporten beskriver de centrala och lokala satsningar, utifrån handlingsplanen, som staden hittills har genomfört med PRIO-medel för vuxna med psykisk funktionsnedsättning. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 23 februari Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) lämnar följande särskilda uttalande. Alliansregeringens satsning på PRIO-medel omfattar totalt 630 miljoner kronor i stimulansmedel för utvecklingsarbete inom området psykisk ohälsa. Detta är ett viktigt initiativ som gjort skillnad. Genom att betala ut stimulansmedel till kommuner har det blivit lättare att få stöd och det har också skett en utveckling i själva stödet. Dessutom har kunskapen om psykisk ohälsa och vilka insatser som behövs ökat.

14 Sida 14 (37) Det är viktigt att Stockholms stad nu fortsätter det arbete som pågår över staden. Enligt Statens Folkhälsoinstitut har den psykiska ohälsan ökat i Sverige sedan 1990-talet. Störst ökning finns bland ungdomar, särskilt bland flickor och unga kvinnor. Det är viktigt att Stockholm tar ett stort ansvar och föregår arbetet med att finna nya metoder och vägar att minska den psykiska ohälsan. Genom att arbeta än mer förebyggande samt ett modernt tillgängligt stöd i tid som fångar upp de som behöver kan vi hjälpa ännu fler. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) lämnar ersättaryttrande enligt följande. Jag ansluter mig till vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) särskilda uttalande.

15 Sida 15 (37) 9 Rapport om PRIO-medel till barn och unga Dnr / Socialnämnden godkänner rapporten. 2. Rapporten överlämnas till stadsdelsnämnderna. Stockholms stad har under 2012, 2013 och 2014 erhållit statsbidrag i form av PRIO-medel till unga med psykisk ohälsa. har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att planera och administrera hanteringen av PRIO-medlen. Rapporten beskriver de centrala och lokala satsningar, utifrån handlingsplanen, som staden hittills har genomfört med PRIOmedel för barn och unga. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 23 februari Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) lämnar följande särskilda uttalande. Alliansregeringens satsning på PRIO-medel omfattar totalt 630 miljoner kronor i stimulansmedel för utvecklingsarbete inom området psykisk ohälsa. Detta är ett viktigt initiativ som gjort skillnad. Genom att betala ut stimulansmedel till kommuner har det blivit lättare att få stöd och det har också skett en utveckling i själva stödet. Dessutom har kunskapen om psykisk ohälsa och vilka insatser som behövs ökat. Det är viktigt att Stockholms stad nu fortsätter det arbete som pågår över staden. Enligt Statens Folkhälsoinstitut har den

16 Sida 16 (37) psykiska ohälsan ökat i Sverige sedan 1990-talet. Störst ökning finns bland ungdomar, särskilt bland flickor och unga kvinnor. Det är viktigt att Stockholm tar ett stort ansvar och föregår arbetet med att finna nya metoder och vägar att minska den psykiska ohälsan. Genom att arbeta än mer förebyggande samt ett modernt tillgängligt stöd i tid som fångar upp de som behöver kan vi hjälpa ännu fler. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) lämnar ersättaryttrande enligt följande. Jag ansluter mig till vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) särskilda uttalande.

17 Sida 17 (37) 10 Delegation enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och förordnande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) Dnr / Socialnämnden delegerar till nedan nämnda gruppledare och socialsekreterare vid Socialjouren att begära polishandräckning enligt LVM 45 1 och 2 st, inom nämndens eget ansvarsområde. 2. Socialnämnden förordnar nedan nämnda gruppledare och socialsekreterare vid Socialjouren att begära polishandräckning enligt LVU 43 1 st 2 p inom nämndens eget ansvarsområde. 3. Socialnämnden begär att respektive stadsdelsnämnd fattar motsvarande beslut. Annette Borell, Ann Dahlgren, Daniel Colegate, Johan Christiansson, Agneta Engström, Lis-Mari Boija, Sanna Eriksson, Jennie Calminder, Maria Larsson, Maria Mistander, Inga-Lill Renhorn Källgren, Ulla Schöldström, Marita Damm, Margareta Svensson, Anneli Wernstedt, Tuija Viljakka, Louisa Sesti, Lena Wedberg, Tanja Lernbo, Liselotte Tronders, Julissa Fällgren, Feryal Lövström, Liliana Pellegrino, Lars Cronstrand, Linnea Hanning, Inger Åsebo. Socialnämnden svarar för stadens jourverksamhet inom individoch familjeomsorg. Den nämnd som svarar för denna verksamhet fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstemän som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVM och LVU. Detta beslut överlämnas sedan till stadsdelsnämnderna som fattar motsvarande beslut. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 23 februari Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

18 Sida 18 (37) 11 Kompletteringar och ändringar i socialnämndens delegationsförteckning Dnr /2015 Socialnämnden godkänner kompletteringar och ändringar i socialnämndens delegationsförteckning. Socialnämndens delegationsförteckning reviderades senast 25 mars Det uppstår kontinuerligt behov av ändringar och kompletteringar i delegationsförteckningen. Föreliggande förslag till ändringar och kompletteringar gäller Allmänna ärenden, kap. 3 Skadestånd Fordringar, kap. 4 Lokaler-Lägenheter, Personalärenden kap.3 Uppsägning m.m. och Individärenden, kap.1 Övergripande beslut, kap. 5 Akutboende HVB-hem Boende med särskild service m.m., kap. 7 Familjehem Kontaktperson/Kontaktfamilj samt kap. 9 Insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Vissa redaktionella ändringar har också gjorts. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 3 mars Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

19 Sida 19 (37) 12 Lägesrapport budget- och skuldrådgivning i Stockholms stad Dnr / Socialnämnden godkänner rapporten. 2. Socialnämnden överlämnar rapporten till kommunstyrelsen. 3. Rapporten överlämnas till stadsdelsnämnderna. Sedan 2013 har socialnämnden haft i uppdrag att samordna stadens budget- och skuldrådgivning. Under 2015 har nämnden ett kommunövergripande ansvar för verksamhetsutveckling för budget- och skuldrådgivningen. För att få underlag till detta uppdrag och den fortsatta planeringen, har en enkät skickats ut till rådgivarna. Resultatet redovisas i rapporten. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 25 februari Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) lämnar följande särskilda uttalande. Stockholms stad har under Alliansens styre haft den lägsta nivån av ekonomiskt biståndstagande sedan mätningarna infördes Det är viktigt att den rödgrönrosa majoriteten fortsätter det förebyggande arbetet och värna om jobb istället för bidrag. Under alliansens styre minskade väntetiden till ett första möte för budget- och skuldrådgivning markant från tidigare 13 månaders väntan antog kommunfullmäktige de stadsövergripande riktlinjerna som anger en tydlig gräns att det inte ska gå mer än tre månader innan ett första möte har skett. Detta skapar

20 Sida 20 (37) förutsättningar att hjälpa fler personer i tid. Under förra mandatperioden startade också en budget- och skuldguide på nätet som inte bara beskriver vad som kan hända i olika situationer, utan ger också konkreta tips och råd samt vägledning på hur det går att få hjälp och stöd. Genom att också arbeta över nätet ökar möjligheten att nå fler i ett tidigt skede. Att få hjälp med budget- och skuldrådgivning kan vara avgörande för den privata ekonomin. En dålig ekonomi kan orsaka spända och osäkra familjeförhållanden. Därför är det viktigt att särskilt uppmärksamma om det finns barn i hushåll med svåra ekonomiska omständigheter. Stockholms stad ska fortsätta att arbeta systematiskt med barns behov i centrum. En väl fungerande budget- och skuldrådgivning kan bidra till att färre familjer riskerar att vräkas. Därför är det viktigt att det finns en prioriteringsordning för akuta fall, exempelvis barnfamiljer som riskerar att vräkas. Genom en god samverkan inom stadens alla delar är det möjligt att vid budget- och skuldrådgivning upptäcka till exempel barn som far illa, vilket är en viktig del i utvecklingen av stadens förebyggande arbete. Därför välkomnar vi det fortsatta arbetet inom socialförvaltningen med att stärka arbetet ännu mer samt göra det mer lika över hela staden. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) lämnar ersättaryttrande enligt följande. Jag ansluter mig till vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) särskilda uttalande.

21 Sida 21 (37) 13 Rapport om socialtjänstens kontakter med vuxna med missbruksproblem under oktober 2014 Dnr / Socialnämnden godkänner rapporten. 2. Rapporten överlämnas till stadsdelsnämnderna. På uppdrag av socialnämnden genomför socialförvaltningen vartannat år en kartläggning av vuxna personer, 20 år och äldre, med missbruksproblematik som är aktuella inom stadens socialtjänst. Kartläggningen görs i oktober och avser personer aktuella under denna månad. I 2014 års kartläggning har personer med missbruks/beroendeproblematik varit aktuella vid stadsdelsförvaltningarna eller socialförvaltningens enhet för hemlösa under oktober månad på grund av ansökan, utredning eller biståndsbedömd insats inom socialtjänstens olika verksamhetsområden. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 13 februari Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

22 Sida 22 (37) 14 Trygghetspriset 2015 Dnr /2015 Socialnämnden godkänner tidsplan och tema för trygghetspriset Trygghetspriset kan fungera som ett verktyg i att uppnå kommunfullmäktiges mål om att Stockholm ska vara en stad som håller ihop, med trygga och levande stadsdelar. Prisets syfte är att främja, samt uppmuntra verksamheter att aktivt arbeta för att öka tryggheten. Förvaltningen föreslår att 2015 års trygghetspris bör delas ut till en verksamhet i staden, som genom nyskapande och strukturerade insatser ökar barns (i åldersgruppen 0-16 år) upplevelse av trygghet. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 27 januari Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

23 Sida 23 (37) 15 Förslag till fördelning av medel till lokala utvecklingsprojekt och studiebesök (MUST) Dnr / Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag om fördelning av medel till lokala utvecklingsprojekt och studiebesök (s.k. MUST, Mutual Study Visits). 2. Socialnämnden godkänner att de lokala utvecklingsprojekten 12 och 13 finansieras med centrala utvecklingsmedel. 3. Paragrafen justeras omedelbart. 4. överlämnas till stadsdelsnämnderna för kännedom. I stadens budget för 2015 är ett av målen Ett Stockholm som håller samman. Genom lokala utvecklingsmedel finns möjlighet att finansiera ett utvecklingsarbete med målet att skapa jämlika levnadsförhållanden i en sammanhållen stad. I årets ansökningsomgång inkom ansökningar för totalt kr. 20 ansökningar för lokala utvecklingsprojekt som uppgår till kr och 25 ansökningar för studiebesök som uppgår till kr. I detta ärende föreslås fördelning av totalt kr för forskning och utveckling inom socialtjänsten. Förvaltningens förslag på fördelning av medel innebär att: kr avsätts till lokala utvecklingsprojekt kr avsätts för studiebesök, MUST Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 6 mars Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

24 Sida 24 (37) 16 Drogförebyggande arbete i staden 2015 Inriktning för Trestad2.1 samt tilldelning av medel för lokalt preventivt ANDT-arbete Dnr / Socialnämnden godkänner inriktningen för Trestad i Stockholm. 2. Socialnämnden godkänner förslag på tilldelning av medel till stadsdelsnämnderna, med syfte att förebygga alkohol, narkotika, tobak och dopning bland unga. 3. överlämnas till stadsdelsnämnderna för kännedom. I januari 2015 beviljades det storstadsgemensamma projektet Trestad2 medel från Socialdepartementet för att fortsätta utvecklingsarbetet av cannabisförebyggande metoder under Stockholms stad kommer under året att fortsätta arbetet i fem olika delprojekt. Bland annat utvecklar projektet MUMIN på Maria Ungdom ett mer genusmedvetet arbete. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner inriktningen för Trestad2.1 i Stockholm. utlyste medel i december 2014 med syfte att minska användning av droger bland unga. Varje stadsdelsförvaltning har kunnat ansöka om kr. Ansökningar har inkommit som enskilda eller gemensamma ansökningar från tio stadsdelsförvaltningar. Totalt har stadsdelsförvaltningarna ansökt om kr. Sammanfattningsvis handlar det om policyarbete, utvecklande av samverkansinsatser, utvecklade informations-/utbildningsinsatser samt kvalitetsmässig vidareutveckling av redan påbörjade projekt. Förvaltningen föreslår att nämnden beviljar tio projekt medel om kr för lokala projekt, som samfinansieras av Trestads- och förvaltningens egna medel. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 26 februari 2015.

25 Sida 25 (37) Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Särskilt uttalande Vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) lämnar följande särskilda uttalande. Det drogförebyggande arbetet bland unga har varit ett prioriterat område för Alliansen under lång tid. Vi anser därför att det är viktigt att arbetet fortsätter och att staden aktivt arbetar vidare för att nå både tjejer och killar. Den ökade användningen av nätdroger bland ungdomar är oroväckande. Under de senaste åren har vi kunnat se en rad unga bli alvarligt sjuka och avlidit av exempelvis Spice. Det får inte ske. Därför är det viktigt att se till att stadens verksamheter kan möta de nya behov som växer fram och att personalen som arbetar med förebyggande insatser riktade till unga får den kunskap och de redskap den behöver. Nya preparat uppkommer i snabb takt. Det är viktigt att socialtjänst, sjukvård och polis kan samverka, i Stockholm och resten av landet, för att hjälpa unga som ligger i riskzonen att hamna missbruk. Ersättaryttrande Ersättaren Stina Bengtsson (C) lämnar ersättaryttrande enligt följande. Jag ansluter mig till vice ordföranden Andrea Ström m.fl. (M) och ledamoten Isabel Smedberg Palmqvist m.fl. (FP) särskilda uttalande.

26 Sida 26 (37) 17 Rapport om avtalsuppföljning 2014 Dnr / Socialnämnden godkänner årsrapporten. 2. Årsrapporten överlämnas till stadsdelsnämnderna. redovisar i denna årsrapport resultatet från uppföljningen av utförare i enskild regi som bedriver verksamheter enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrare (LSS) och som är upphandlade enligt lag om offentlig upphandling (LOU) eller lag om valfrihetssystem (LOV) av socialnämnden. Uppföljningen av entreprenadavtal redovisas inte i denna årsrapport. Under år 2014 har 144 verksamheter i enskild regi följts upp. Resultatet från avtalsuppföljningarna visar att huvuddelen av utförarna möter avtalskraven men att det i vissa fall funnits behov av kompletteringar eller rättelse för att avtalskraven ska anses vara uppfyllda. har begärt in kompletteringar och/eller rättelse från ett antal utförare framförallt när det gäller rutiner inom kvalitetsledningssystemet, graden av bemanning och chefskap. Återbesök har gjorts främst med anledning av brister i dokumentationen kring brukarna. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 3 mars Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

27 Sida 27 (37) 18 Ansökan om bidrag från Filadelfiakyrkan avseende Vinternattsplatser Dnr / Socialnämnden beviljar Filadelfiakyrkan totalt kr för att driva Vinternattsplatser på Slakthusgatan 22 med målgrupp fattiga EU-medborgare under perioden till Paragrafen justeras omedelbart. Kommunstyrelsen beslutade 28 januari 2015 om 16 åtgärdspunkter. Bland annat uppmanades socialnämnden att utöka antalet platser på Vinternatt till totalt 130 och att utreda behov av att ha härbärgesplatser öppna även på sommaren, för att minska risken att boplatser etableras. Filadelfiakyrkan ansöker om bidrag för att driva ett natthärbärge i en lokal på Slakthusgatan 22. De kommer att erbjuda 50 stycken sovplatser med målriktningen att i större grad kunna möta de fattiga EUmedborgare som vill komma in som grupp eller familj. Under det kontinuerliga samarbetet med de frivilligorganisationer som verkar inom Vinternatt framkom det att endast Filadelfiakyrkan i nuläget var villiga att driva en ny större verksamhet, året om. Utifrån detta har ett samarbete med Filadelfiakyrkan utökats. föreslår att socialnämnden beviljar Filadelfiakyrkan kronor för att driva Vinternattsplatser för fattiga EU-medborgare under perioden till Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 3 mars Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

28 Sida 28 (37) 19 Anmälan Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och ungdom vid Lignagatan (Rågsved) Dnr /2015 Socialnämnden lägger ärendet till handlingarna. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde 30 oktober 2014 en oanmäld inspektion på Lignagatan (Rågsved). Verksamheten har 44 platser och tar emot ensamkommande ungdomar i åldrarna som fått permanent uppehållstillstånd. Tillsynen vid detta tillfälle är huvudsakligen inriktad på att barns rätt till delaktighet på HVB tillgodoses samt att kraven i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOFS 2011:9) om ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete med avseende på delaktighet uppfylls. IVO bedömer att verksamheten inte brister i de delar tillsynen avser.

29 Sida 29 (37) 20 Anmälan Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) barn och unga vid Linggården Dnr /2015 Socialnämnden lägger ärendet till handlingarna. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde 27 januari 2015 en oanmäld inspektion på Linggården. Verksamheten har 20 platser och tar emot ensamkommande ungdomar i åldern år som inväntar svar från Migrationsverket om permanent uppehållstillstånd eller avslag på sin asylansökan. Tillsynen vid detta tillfälle är huvudsakligen inriktad på att granska om kontroll gjorts av Polismyndighetens misstanke- och belastningsregister innan anställning av ny personal. IVO bedömer att verksamheten inte brister i de delar tillsynen avser.

30 Sida 30 (37) 21 Anmälan Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) barn och unga vid Kruton Dnr /2015 Socialnämnden lägger ärendet till handlingarna. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde 28 januari 2015 en oanmäld inspektion på Kruton. Verksamheten har åtta platser för flickor/unga kvinnor i åldern år som är utsatta för hedersrelaterat våld. Tillsynen vid detta tillfälle är huvudsakligen inriktad på att granska om kontroll gjorts av Polismyndighetens misstanke- och belastningsregister innan anställning av ny personal, erbjudande om uppdrag, praktiktjänstgöring eller liknande. IVO bedömer att verksamheten inte brister i de delar tillsynen avser.

31 Sida 31 (37) 22 Anmälningsärenden Socialnämnden lägger följande ärenden till handlingarna. från socialnämndens sammanträde 17 februari 2015 justerat 19 februari från rådets för funktionshinderfrågor sammanträde 19 mars 2015 justerat 20 mars från tillståndsutskottets sammanträde 19 februari 2015 justerat 26 februari från individutskottets sammanträden 13 och 27 februari 2015 justerade 17 februari och 16 mars Beslut fattat av tjänsteman inom området Ledighet, utbildning m.m. med dnr /2015 och dnr /2015 samt ett beslut om fördelning av ekonomiska medel till sociala insatsgrupper för unga vuxna år 2015 dnr /2015 där beslutet delegerats från nämnden till förvaltningschefen (dnr /2014). Inkomna handlingar till socialnämnden under perioden 6 februari 2015 till och med 11 mars från förvaltningsgruppens sammanträde 18 mars 2015 justerat 19 mars 2015.

32 Sida 32 (37) 23 Övriga frågor Val till bostadsförmedlingens förtursutskott 1. Socialnämnden föreslår att ledamoten Christina Elffors Sjödin (M) och Stephan Gullberg (MP) väljs till ledamöter i bostadsförmedlingens förtursutskott. Fråga om lokal för socialnämndens sammanträden Flera ledamöter/ersättare undrar över i vilken lokal socialnämnden ska sammanträda under Ordföranden svarar att det ännu inte är klart men att besked kommer före påsk.

33 Sida 33 (37) 24 Förfrågningsunderlag för gemensam upphandling av insatser för barn, unga och familjer för Stockholms stad - öppenvård Dnr / Socialnämnden godkänner förfrågningsunderlaget för upphandling av insatser för barn, unga och familjer för Stockholms stad öppenvård. 2. Socialnämnden ger förvaltningschefen i uppdrag att fatta tilldelningsbeslut och teckna avtal med valda utförare. 3. Socialnämnden ger förvaltningschefen i uppdrag att å nämndens vägnar besluta om: partsbyte (parts rättigheter och skyldigheter får överlåtas på annan) samt underteckna avtal om partsbyte förlängning av avtal och uppsägning av avtal samt mindre justeringar av avtal. 4. Paragrafen justeras omedelbart. Socialnämnden föreslås att tillsammans med stadens stadsdelsnämnder att gemensamt upphandla insatser för barn, unga och familjer då gällande avtal löper ut Målet är att utifrån stadens behov upphandla insatser av god kvalitet och till rimlig kostnad som komplement till stadens egna verksamheter. Ramavtalen ska gälla fram till och med med möjlighet att förlänga dem med ett (1) + ett (1) år. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 18 februari Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

34 Sida 34 (37) 25 Förfrågningsunderlag för gemensam upphandling av insatser för barn, unga och familjer för Stockholms stad - dygnetruntvård Dnr / Socialnämnden godkänner förfrågningsunderlaget för upphandling av insatser för barn, unga och familjer för Stockholms stad dygnetruntvård. 2. Socialnämnden ger förvaltningschefen i uppdrag att fatta tilldelningsbeslut och teckna avtal med valda utförare. 3. Socialnämnden ger förvaltningschefen i uppdrag att å nämndens vägnar besluta om: partsbyte (parts rättigheter och skyldigheter får överlåtas på annan) samt underteckna avtal om partsbyte förlängning av avtal och uppsägning av avtal samt mindre justeringar av avtal. 4. Paragrafen justeras omedelbart. Socialnämnden föreslås att tillsammans med stadens stadsdelsnämnder att gemensamt upphandla insatser för barn, unga och familjer eftersom gällande avtal löper ut Målet är att utifrån stadens behov upphandla insatser av god kvalitet och till rimlig kostnad som komplement till stadens egna verksamheter. Ramavtalen ska gälla fram till och med med möjlighet att förlänga dem med ett (1) + ett (1) år. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 18 februari Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

35 Sida 35 (37) 26 Upphandling av LSS-kollo för personer med Asperger, mild till måttlig utvecklingsstörning och autism eller autismliknande tillstånd Dnr / Socialnämnden godkänner förfrågningsunderlaget till upphandlingen av korttidsvistelse utanför det egna hemmet i form av kollovistelse för personer med Aspergers syndrom, mild till måttlig utvecklingsstörning och autism eller autismliknade tillstånd, LSS-kollo. 2. Socialnämnden beslutar att förvaltningschefen får i uppdrag att för nämndens räkning träffa och underteckna ramavtal för tiden , och besluta om förlängning av dessa avtal till lika villkor med ett (1) + ett (1) år. 3. Socialnämnden beslutar att förvaltningschefen får i uppdrag att besluta om och göra mindre justeringar i ingångna ramavtal, i förekommande fall besluta om och teckna avtal om partsbyte, samt besluta om upphörande av ramavtal. 4. Paragrafen justeras omedelbart. Upphandlingen avser korttidsvistelse utanför det egna hemmet i form av LSS-kollo för personer med Asperger, mild till måttlig utvecklingsstörning och autism eller autismlikande tillstånd, enligt lag (1993:387) om stöd och särskild service för vissa funktionshindrade, LSS. LSS-kollo syftar till att ge avlastning åt anhöriga samt rekreation, social samvaro med andra och miljöombyte för deltagaren. Upphandlingen görs enligt lag (2007:1031) om offentlig upphandling, LOU. Upphandlingen är en kvalitetsupphandling som delats in i sju anbudsområden, tillika avtalsområden. För att vinna ramavtal i ett anbudsområde ska anbudsgivarens anbud uppfylla samtliga ställda ska-krav i förfrågningsunderlaget och ha högst viktad mervärdespoäng. Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 27 februari 2015.

36 Sida 36 (37) Beslutsgång Ordföranden konstaterar att det finns ett förslag till beslut och det är förvaltningens. Ordföranden finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag.

37 Sida 37 (37) Sammanträdet avslutas kl. 16:35 Vid protokollet Lisbeth Westerlund

Delegation enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och förordnande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)

Delegation enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och förordnande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Handläggare Patrik Simonsson Telefon: 08-508 25 019 Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.2 98/2019 Sida 1 (3) 2019-02-25 Till Socialnämnden 2019-03-19 Delegation enligt

Läs mer

Föredragningslista 25 augusti 2015

Föredragningslista 25 augusti 2015 Sida 1 (5) Föredragningslista 25 augusti 2015 Kallade: Socialnämndens ordförande, vice ordförande, ledamöter och ersättare Tidpunkt: kl 16.30. Plats: Storforsplan 36, Farsta 1. Sammanträdets öppnande och

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 23 (36) 10 Om barnäktenskap Svar på skrivelse från M, L och C Dnr 1.7.2-53/2016 s beslut hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen Reservation Samtliga ledamöter för Liberalerna reserverar

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 1 (7) Transumt Protokoll Socialnämnden Nr 9 Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00 Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 Ledamöter: Amelie Tarschys Ingre (FP), ordförande Björn Engström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Plats och tid Sammanträdesrum A1, Engelbrektsgatan 15, kl. 13.30-14.55 ande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 23 februari 2017

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 23 februari 2017 Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor Protokoll nr 2/2017 Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma

Läs mer

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 22 mars 2016

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 22 mars 2016 SOCIALNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll OFU 1/2016 Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde den 22 mars 2016 Tidpunkt: Kl. 18.30 Lokal: Rum: Storfors, Storforsplan 36, Farsta Närvarande:

Läs mer

Socialnämnden. Susanna Karlsson (S), Linda Söder Jonsson (S), Elisabeth Järvinen (MP), Lena Norstedt (C), Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Susanna Karlsson (S), Linda Söder Jonsson (S), Elisabeth Järvinen (MP), Lena Norstedt (C), Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 mars 2015, klockan 15:00-18.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S), Marita Pettersson (S),

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2016-01-11 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-02-04

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt

Vikten av att ta fram kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-08-08 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Vikten av att ta fram

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (27) Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, Heby, kl 08.30-13.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M)

Läs mer

Avtalsuppföljning av socialtjänst och LSSverksamhet

Avtalsuppföljning av socialtjänst och LSSverksamhet Socialförvaltningen Enheten för juridik, upphandling och föreningsstöd Sida 0 (8) 2019-02-20 Avtalsuppföljning av socialtjänst och LSSverksamhet Årsrapport 2018 Socialförvaltningen Enheten för juridik,

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 26 (38) 13 Att samverka kring ensamkommande barn som försvinner. En rapport från Länsstyrelsen med förslag till arbetssätt och rutiner i Stockholms län 2017-2018 Dnr 1.10.7-235/2017 Socialnämndens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN

SOCIALNÄMNDEN K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-05-17 Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, Socialförvaltningen, Vallentuna Kallade tjänstemän Inga-Lill Björklund, socialchef Karin Peters och Monika Fernlund, avdelningschefer

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C)

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C) Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(10) Plats och tid Kommunhuset, lokal Roten kl. 14.30 16.00 Ajournering kl. 14.45 15.05 Beslutande Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C)

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-04-12 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850825244 Till Socialnämnden 2018-05-15 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm

Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2010-12-16 SID 1 (6) 2010-11-12 Handläggare: Isabelle Vas Telefon: 08-508 25 025 Lisbeth Westerlund Telefon:

Läs mer

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 28 mars 2017

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 28 mars 2017 SOCIALNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll 1/2017 Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 28 mars 2017 Tid: Kl. 18.10 Plats: Storfors, Socialförvaltnngen, Storforsplan

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-05-27. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-05-27. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/12 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande J Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl. 18.30-19.40 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 1 (15) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 Paragrafer 34-45 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare ÖVRIGA Ersättare Namn Christer Johansson

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-12-11 1(10) Plats och tid Kommunhuset, klockan 10.00-12.20 ande Tjänstgörande ersättare Kent Lagrell (M) ordförande Stig Ottosson (M) Maj-Britt Dahlborg (S) Helena Larsson

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-11:30

Plats och tid Årholmen :30-11:30 1 Plats och tid Årholmen 2018-03-13 08:30-11:30 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S), tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträde Sammanträdesdatum: Sammanträdestid: Plats: Paragrafe r: Beslutande: Övriga deltagare: Justerande: Justering: 2015-01-26 14.00-15.30 Rådhuset, sammanträdesrum

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgs- och socialnämnden 2018-01-30 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Kommunstyrelsesalen, klockan 11:40-11:55 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Anna Johansson

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-03-13 08:30 Ledamöter: Bertil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (17)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (17) 2013-11-19 1 (17) Plats och tid Älmhults kommunhus 19 november 2013 kl. 8.30 12.00 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), vice ordförande Annelie Olin (C) Viktor

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Vintern 2013/2014 ansökningar från Frälsningsarmén och Stockholms Stadsmission

Vintern 2013/2014 ansökningar från Frälsningsarmén och Stockholms Stadsmission Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-10-09 Handläggare Ariane Andersson Telefon: 08-508 25 031 Till Socialnämnden Vintern 2013/2014 ansökningar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid kl. 17.00-17.10 Beslutande Anders Berngarn (M) Christian Idström (M) Lars Arheden (M) Remco Andersson (FP) Lars Carlén

Läs mer

Socialnämnden 2014-10-15

Socialnämnden 2014-10-15 2014-10-15 226 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen individ- och familjeomsorgen... 2 227 Internkontroll individ- och familjeomsorgen... 3 228 Delgivningar... 4 229 Ansökan från Adoptionscentrum,

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-3, 5-9, 11-13, 15-16 Justerat den 28 september 2016 Anslaget

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (5) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-06-10 Plats Baltzarsgatan 4, vån 2 Klockan 10.00 11.20 Paragrafer 68-78 Närvarande Ledamöter: Katrin

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015 SON 150 Redovisning och handlingsplan med anledning av beslut från IVO SON 151 Ekonomisk månadsrapport för oktober 2015 SON 152 Driftsform för nytt särskilt boende SON 153 Budget 2016 Plats och tid Rådhuset,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Överklagande av äldrenämndens beslut från den 18 januari angående Verksamhetsplan för år 2011

Överklagande av äldrenämndens beslut från den 18 januari angående Verksamhetsplan för år 2011 ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN DNR 108-65/2011 SID 1 (6) 2011-04-01 Handläggare: Barbara Ahlmark Telefon: 08-508 36 204 Handläggare: Chatrin Engbo Telefon: 08 08-508 36 240 Till Äldrenämnden

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2013-01-15

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2013-01-15 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sammanträdessal, Fäladstorget 1, Lund, kl 08:30-09:10 Ordförande: Johansson Lars (M) Ledamöter: Arnesen Lena (M) Dowler Mathias (C) Adolfsson Maj (KD) Almén Mai

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7)

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid KS-salen, kl 13.15-14.45 ande Andreas Trygg (V) ordförande Behxhet Ukelli (S) Ingalill Hedblom (S) Gina Lisegran (S) ersättare Abdul Qorbani (S) ersättare Birgitta

Läs mer

Sida 1(15) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Socialnämnden

Sida 1(15) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Socialnämnden 1(15) Plats och tid Eklövet, Lenhovda, torsdagen den 10 januari 2019 kl 13:05-15:30 Ajournering kl. 14:14-14:46 Beslutande Lars-Erik Hammarström (S), Ordförande Carl Krekola (M), 1:e vice ordförande Bjarne

Läs mer

Maria Sundqvist, Socialdemokraterna Cecilia Axelsson, Centerpartiet Bodil Olsson, Nya Moderaterna ANSLAG/BEVIS

Maria Sundqvist, Socialdemokraterna Cecilia Axelsson, Centerpartiet Bodil Olsson, Nya Moderaterna ANSLAG/BEVIS Plats och tid Socialtjänsten, kl 16.00 ande Bengt Andersson, Centerpartiet Susanne Johansson, Socialdemokraterna Jan Hanna, Socialdemokraterna Bengt Ferm, Socialdemokraterna Kjell-Åke Johansson, Kristdemokraterna

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:252 RVIII (Dnr 152-1047/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 50 Redovisning av plan för social hållbarhet... 2 51 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 3 52 Budgetuppföljning... 4 53 Delgivningar... 5 54 Verksamhetsinformation... 6 55 Tillsyn

Läs mer

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 17 mars 2016

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 17 mars 2016 Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor Protokoll nr 3/2016 Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma

Läs mer

Margaretha Wiberg (M) P A Hammarström (S) Daniel Liljeqvist Lena Burman Johansson Karolina Nygren. Camilla Östlund. Kjell Öhrström (M)

Margaretha Wiberg (M) P A Hammarström (S) Daniel Liljeqvist Lena Burman Johansson Karolina Nygren. Camilla Östlund. Kjell Öhrström (M) 1 / 11 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 16:00-17:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Kjell Öhrström (M) (ordförande) Helena Butén (M) Christina Blom Andersson

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Nummer: 50:1 Blad: (1) Reglemente för Socialnämnden A Socialnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Socialnämnden har att enligt gällande lagstiftning fullgöra kommunens uppgifter vad avser individ- och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (9)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (9) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-09-24 1(9) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-17.50 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson (M)

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S), ordförande Thomas Löfgren (M) Håkan Andersson (C), vice ordförande Anneli Persson (S) Pernilla

Läs mer

Tjänstemän Avdelningschefen Margareta Ericson, samt nämndsekreteraren Anna Birgersson

Tjänstemän Avdelningschefen Margareta Ericson, samt nämndsekreteraren Anna Birgersson Sammanträde tisdagen den klockan 09:00-09:10 Ledamöter Sus Andersson (MP) ordförande Ole-Jörgen Persson (M) vice ordförande Azad Hassan (S) Mecide Gulenay (S) Jossif Gummar (S) Stephan Gullberg (MP) Dennis

Läs mer

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 13 juni 2017

Protokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 13 juni 2017 Sammanträdesprotokoll fört vid organisations- och föreningsutskottets sammanträde tisdagen den 13 juni 2017 Tid: Kl. 18.05 Plats: Socialförvaltningen, Storfors, Storforsplan 36, Farsta Närvarande: Se sidan

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, socialförvaltningen, Vallentuna, klockan 16.00 17.30 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordf., Marie-Louise Löwenbeck (M), Ing- Marie Elfström (S) Övriga närvarande

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (7) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-10 Plats Sociala resursförvaltningen, Ingrid Marie Klockan 10.00 12.20 Paragrafer 143-155 Närvarande

Läs mer

Reglemente för Humanistiska nämnden

Reglemente för Humanistiska nämnden Reglemente för Humanistiska nämnden 1 Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2010 213. Ändringar gjorda under punkt 3.2 beslutade av kommunfullmäktige den 16 december 2013 199. 1 Gemensamma bestämmelser

Läs mer

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-09 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 08 50825006 Till Socialnämnden Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande

Läs mer

Socialnämnden (15)

Socialnämnden (15) 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-01-13 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:20-11:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Britt-Marie Wall Sebastian

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2014-01-28 1 (14) Plats och tid Älmhults kommunhus 28 januari 2014 kl. 8.30 11.20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander (C)

Läs mer

6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande

6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande 1 6.2. Socialtjänst enheten för ensamkommande Gemensam enhet för Kungsholmen, Norrmalm och Östermalms stadsdelsnämnd. (SoL, LVU, LuL, FB m.m.) Ärendegrupp Lagrum Lägsta delegat Kommentarer SoL m.fl. lagar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 3, kl 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgör ers Övriga deltagande Ersättare Åselotte Andersson (KD) ordf Anders Bengtsson (M) Håkan Hjelm (C)

Läs mer

Nämnden för Funktionsstöd. Klockan Kungsbacka. Gunilla Hasewinkel (M) Kristina Karlsson (C) Gunilla Hasewinkel (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Nämnden för Funktionsstöd. Klockan Kungsbacka. Gunilla Hasewinkel (M) Kristina Karlsson (C) Gunilla Hasewinkel (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för Funktionsstöd SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stora Borg, Borgmästaregatan 5A, Kungsbacka Klockan 15-16.45 ande Övriga närvarande Ledamöter Kristina Karlsson (C), ordförande Kent Stenhammar

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Sida 1 (12) Plats och tid Tapetsören, måndagen den 17 september 2018 kl 16:00-17:15 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Roger

Läs mer

Protokoll fört vid Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor 18 maj 2015

Protokoll fört vid Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor 18 maj 2015 5/2015 Sida 1 ( ) 2015-05-18 fört vid s råd för funktionshinderfrågor 18 maj 2015 Tidpunkt: Kl. 14 Plats: Stora Kollegiesalen, Stadshuset Närvarande: Se sid. 2 1-12 Justerat 25 maj 2015. Erik Malm (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (28) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.40 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Krister Wiman (M)

Läs mer

Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl

Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl Socialnämnden 2018-11-22 1-12 Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl. 13.30-14.50 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

1 Inledning och presentation. 3 Val av ledamöter i arbetsutskott och individutskott. 4 Delegation att besluta i brådskande individärenden

1 Inledning och presentation. 3 Val av ledamöter i arbetsutskott och individutskott. 4 Delegation att besluta i brådskande individärenden REGISTER Sammanträdesdatum 1 Inledning och presentation 2 Sammanträdesplan 2007 3 Val av ledamöter i arbetsutskott och individutskott 4 Delegation att besluta i brådskande individärenden 5 Verksamhetsbesök

Läs mer

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (11) 2013-05-08

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (11) 2013-05-08 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Västervik Ajournering,11.30-13.30 för lunch och gruppmöten 8 maj 2013 kl. 09.00 13.45 Beslutande Peter Johansson (M) Birgitta Sjölander (M) tjg.ers Tanja Pålsson (M) tjg.ers

Läs mer

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S)

Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande. Kjell Treslow (M) Lena Huss (FP) Juan Carlos Cebrian (S) 2014-03-04 1 (6) Sammanträde med Patientnämnden Dag: 2014-03-04 Tid: 14.30 15.50 Plats: Hornsgatan 15, 2 tr Ledamöter: Eva Lannerö (KD) Ordförande Inger Ros (S) Vice ordförande Kjell Treslow (M) Lena Huss

Läs mer

Datum 2015-01-08. Maria Hilding-Guidoum (S) Dhuha Al Azzawi (S) Petra Lindroos Jonasson (V) Agnes Utter (MP) Ewa Wiklander (FP) Dan Aria Sucuri (FP)

Datum 2015-01-08. Maria Hilding-Guidoum (S) Dhuha Al Azzawi (S) Petra Lindroos Jonasson (V) Agnes Utter (MP) Ewa Wiklander (FP) Dan Aria Sucuri (FP) 1(14) Plats och tid Stora Björn, Nya Kyrkogatan 21, 09.00-10.30 ande Ledamöter Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD), vice ordförande Kajsa Adolfsson (S) Bo Andersson (S) Carina Johansson (S)

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet.

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet. Socialnämnden 2015-01-12 1(10) Tid och plats Måndadagen den 12 januari 2015, klockan 08.30 11.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Christina Andersson (C) Karin Nodin (C)

Läs mer

Uppsala "KOMMUN. Ml 4< SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Storskogen, 14:00-17:00. Ebba Busch (KD), ordförande Ersättare: Cecilia Bernsten (C)

Uppsala KOMMUN. Ml 4< SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Storskogen, 14:00-17:00. Ebba Busch (KD), ordförande Ersättare: Cecilia Bernsten (C) ALDRENAMNDENS 1(7) Sarnmanträdesdatum: 2012-11-20 Plats och tid: Ledamöter: Storskogen, 14:00-17:00 Ebba Busch (KD), ordförande Ersättare: Cecilia Bernsten (C) Mats Hansén (M), 1 :e vice Erica Närlinge

Läs mer

Social- och äldrenämndens delegationsförteckning 2017

Social- och äldrenämndens delegationsförteckning 2017 Tjänsteutlåtande Kvalitets- och utvecklingsledare 2016-11-07 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr: carin.erlandengman@upplandsvasby.se SÄN/2016:89 10092 Social- och omsorgskontoret Social- och äldrenämndens

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND Sammanträde måndag 2 januari 2012 Förvaltningens konferenslokal, Storforsplan 44, Farsta centrum, klockan 08.30-08.40 Ledamöter Lars Jilmstad (m), ordförande Arne Fredholm (m) Roland Bjurström (m) Ann-Louise

Läs mer

Uppföljning av stadens lex Sarah rapportering år 2016

Uppföljning av stadens lex Sarah rapportering år 2016 Sida 1 (15) 2017-05-08 Socialförvaltningen Dnr 3.1.1-265/2017 Äldreförvaltningen Dnr 4.1-589/2017 Handläggare Socialförvaltningen Carolina Morales Till Socialnämnden 2017-06-13 Äldrenämnden 2017-06-20

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid Debatten kl. 16:00-17:45

Sammansträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid Debatten kl. 16:00-17:45 1 / 12 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 16:00-17:45 ande ledamöter Kjell Öhrström (M) (ordförande) Helena Butén (M) Ove Wallin (C) Inger Andersen (S) (2:e vice ordförande) Margaretha Wiberg

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer