Masterprogram i biomedicin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Masterprogram i biomedicin"

Transkript

1 Dnr Sid 1 (8) Masterprogram i biomedicin Master's programme in Biomedicine, 120 ECTS Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Medicine masterexamen i biomedicin Nivåtillhörighet: Avancerad nivå Programkod: VABIM Fastställande: Fastställd av Medicinska fakultetsnämnden, reviderad , Ikraftträdande: Denna utbildningsplan träder i kraft Reviderad utbildningsplan träder i kraft Ansvarig instans: vid medicinska fakulteten Utbildningens mål Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på avancerad nivå Högskolelagens 1 kap 9 Utbildningen på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper. Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller på grundnivå, - ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper, - utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och - utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete. Lag (2006:173) (SFS nr: 1992:1443 uppdaterad t.o.m SFS 2006:173) 2 Nationella mål för masterexamen Kunskap och förståelse För masterexamen skall studenten - visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och - visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen. Färdighet och förmåga För masterexamen skall studenten

2 Dnr Sid 2 (8) - visa förmåga att kritiskt och systematisk integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information, - visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete, - visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och - visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet. Värderingsförmåga och förhållningssätt För masterexamen skall studenten - visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete, - visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och - visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling Lokala mål för masterexamen i biomedicin Utöver de nationella målen gäller för masterexamen i biomedicin vid Umeå universitet att studenten kan - uppvisa biomedicinska ämneskunskaper avseende genetiska, biokemiska, cellbiologiska och molekylärbiologiska mekanismer som ligger till grund för infektionssjukdomar, cancer, metaboliska tillstånd och neurovetenskap. - kunna analysera biomedicinska frågeställningar och med utgångspunkt därifrån kunna utforma experiment så att utvärderingsbara data erhålls, - uppvisa tillräckliga kunskaper och färdigheter i experimentella metoder för att genomföra egna experiment, utvärdera resultat och felkällor, relatera till aktuellt kunskapsläge samt kunna presentera dem i olika vetenskapliga format, - vara förberedd för doktorandutbildning, för arbete med kvalificerade vetenskapliga metoder, eller för arbete med biomedicinska frågeställningar inom företag eller sjukvård. - uppvisa ett professionellt biomedicinskt arbetssätt, vilket innebär att behärska rutiner för dokumentation av data och resultat. - kunna reflektera över etiska aspekter och beakta redlighet i biomedicinsk verksamhet. - kunna presentera och diskutera resultat och vetenskaplig litteratur muntligt eller skriftligt.

3 Dnr Sid 3 (8) - kunna självständigt söka och tillgodogöra sig vetenskaplig litteratur. - kunna sammanställa resultat i den vetenskapliga uppsatsens form. - visa goda färdigheter i att arbeta självständigt och i samverkan med annan personal som deltar i biomedicinsk forskning. - vara förberedd att bidra med biomedicinska kunskaper för yrkesverksamhet inom olika samhällssektorer där ett vetenskapligt förhållningssätt förutsätts t ex forsknings-, utvecklings-, produktions- och informationsverksamhet. Innehåll och uppläggning Allmänt Utbildningen organiseras som ett utbildningsprogram och omfattar 120 högskolepoäng. Programmet genomförs som helfartsstudier. Student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på de baskurser som ges inom ramen för programmet. På en valbar kurs har man platsgaranti på ett urval av kurser som omfattar heltidsstudier, dock inte med nödvändighet förstahandsvalet. En fri kurs söks i konkurrens utan någon förtur. För att en student ska vara behörig till en kurs måste dess förkunskapskrav vara uppfyllda. I kursplanerna anges de förkunskapskrav som gäller för respektive kurs. Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, laborationer, seminarier och föreläsningar. Handledning sker fortlöpande både individuellt och i grupp under utbildningen. Arbetsformer som främjar ett vetenskapligt förhållningssätt är grundläggande, där teoretiska och experimentella moment integreras. De teoretiska studierna bidrar till fördjupad ämneskunskap under det att de experimentella momenten ger praktisk färdighet samt ger kännedom om avancerade biomedicinska metoder och redskap för att värdera erhållna resultat. Under utbildningen har studenten handledning i tät kontakt med forskare och andra yrkesverksamma personer med olika kompetensområden. Studenten har möjlighet att förlägga del av utbildningen i annat land. Utlandsstudier ses som en betydelsefull erfarenhet i den kommande yrkesfunktionen. I samtliga kurser genomförs utvärderingar där studenter tillsammans med kursansvariga lärare bedriver gemensam kvalitetsutveckling. Undervisningsspråk Undervisningsspråk är engelska. Engelsk kurslitteratur används.

4 Dnr Sid 4 (8) Programöversikt Baskurs Baskursen Avancerad Biomedicin 30 hp innefattar fyra huvudområden; infektion och immunitet, cancer, ämnesomsättning, och neurovetenskap motsvarande. I kurserna integreras färdigheter inom vetenskaplig metodik så som bibliotekskunskap, bioinformatik och biostatistik enligt kursplanen. Valbara kurser Valbara kurser om 60 hp kan väljas förutsatt att förkunskapskraven för respektive kurs är uppnådda och att kurs med motsvarande innehåll inte ingått i kandidatexamen. I programmet kan även fria kurser vid andra institutioner/fakulteter inom eller utom Sverige som bedöms adekvata utifrån utbildningens mål ingå. I stället för Examensarbete 30 hp kan studenten välja Examensarbete, 45 hp Examensarbete/självständigt arbete I utbildningen ingår ett självständigt arbete inom huvudområdet biomedicin omfattande 30 eller 45 hp. Detta arbete kan endast påbörjas efter att studenten är godkänd på kursen Avancerad biomedicin, 30 hp. Det självständiga arbetet är centralt för att bekräfta att studenten uppnått målen för examen. Studenten skall utifrån biomedicinsk frågeställning grundad på aktuellt kunskapsläge ha självständigt utfört experimentella moment, sammanställt resultat och kritiskt diskuterat dem. Studenten skall tillämpa och vidareutveckla inhämtade kunskaper med den grad av självständighet som krävs för att påbörja forskarstudier. Arbetet skall dokumenteras i form av en vetenskapligt utformad presentation. Inom ramen för examensarbetet ingår även att studenten aktivt skall delta i seminarieserier och journalklubbar, samt att studenten i slutet av sitt examensarbete skriver en projektansökan som innehåller ett forskningsprogram. Studenten söker själv plats för examensarbete, vilket kan förläggas vid en forskningsgrupp inom ett universitet, eller vid industrin. Examensarbetet är en del av universitetsstudierna, varvid en examinator vid universitetet därför alltid ska utses, oavsett var examensarbetet är förlagt.

5 Dnr Sid 5 (8) Behörighet och urval Behörighetskrav För tillträde till utbildningen krävs kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 hp i något av ämnena biomedicin, medicin, odontologi, molekylärbiologi, bioteknik, biokemi, eller biomedicinsk laboratorievetenskap. Dessutom krävs goda kunskaper i engelska motsvarande engelska B (med lägst betyget Godkänd) Praktisk färdighet i experimentellt arbete i form av kursmoment med laborativa inslag omfattande minst 30 hp, samt självständigt arbete motsvarande minst 15 hp. Urval Antagning sker till höstterminen. Urval sker enligt gällande antagningsordning Examination och betygssättning Examinationsformer Examination innebär en bedömning av studentens prestationer och utgör underlag för betygssättning. Bedömningen sker genom skriftliga prov och muntlig examination i seminarieform. Examination skall utformas så att en individuell bedömning av studentens prestationer kan göras. Examinationsformerna framgår av respektive kursplan. Inom varje ämne finns undervisningsmoment vilka är obligatoriska. Obligatoriska moment är examinerande och förutsätter studenternas aktiva medverkan. Sådana kan vara laborationer, demonstrationer, seminarier, gruppövningar och delförhör. Närmare anvisningar rörande obligatoriska moment ges i kursplanerna för respektive kurs. Genomgången godkänd kurs som ej tenterats, gäller fyra terminer. Utsträckt giltighetstid kan medges efter särskild prövning. Student som ej har godkänt resultat vid ordinarie provtillfälle har rätt till förnyat provtillfälle, s.k. omprov. Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie prov, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Tidpunkt för omprov bör meddelas senast i samband med ordinarie prov. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år, s.k. uppsamlingsprov. Antalet provtillfällen är begränsat till totalt fem. Efter 3 underkända tentamina erbjuds studenten att delta i schemalagd undervisning vid nästa kurs. Under förutsättning att studenten följer universitetets regler för tentamensskrivningar och inte överskrider eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen får en student inte nekas att delta i prov. Detta gäller även då det finns obligatoriska utbildningsmoment som skall ha fullgjorts innan momentet/kursen godkänns. För att godkännas krävs dock att studenten i efterhand fullgör det obligatoriska momentet eller befrias från det.

6 Dnr Sid 6 (8) Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs har rätt att hos programrådet begära byte av examinator. Student kan få ett betyg omprövat av examinator om det är uppenbart oriktigt och ändringen kan göras snabbt och enkelt. En ändring får inte innebära att ett betyg sänks. Student som blivit underkänd har rätt att få individuell studievägledning genom en aktiv programinsats. För praktik kopplad till examensarbete/projektarbete gäller att ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen Betyg Betyg sätts på genomgången kurs. Betyget bestäms av en av programrådet särskild utsedd examinator. Som betyg används något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. (HF 6 kap ) Annan betygsskala kan förekomma på moment inom kurs samt på valbara kurser. Avvikelser från betygsskalan meddelas i respektive kursplan. Tillgodoräknande Studenten kan hos programrådet begära att få tillgodoräkna viss utbildning eller praktisk erfarenhet inom eller utom landet (Högskoleförordningen, 6 kap, 6-8). När fråga om tillgodoräknande prövas tas skälig hänsyn till utbildningens allmänna karaktär och huvudsakliga innehåll. Någon fullständig överensstämmelse mellan utbildningar som skall jämföras är därför inte nödvändig. Student har rätt att överklaga negativt beslut om tillgodoräknande av utbildning eller yrkesverksamhet. Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas till registrator vid Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslut som begärs. För sent inkommet överklagande kommer att avvisas.

7 Dnr Sid 7 (8) Övriga föreskrifter Avstånd med studiestart Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Ansökan om detta görs skriftligen hos Studentcentrum. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. Studieuppehåll Studieuppehåll studenten bedöms ha särskilda skäl att få fortsätta studierna efter uppehållet skall beslut om att bevilja plats Studieuppehåll innebär ett uppehåll i studierna som i förväg anmälts till högskolan av studenten. Om garanti vid viss termin efter studieuppehållet tas. Med särskilda skäl avses medicinska, sociala eller andra skäl (t ex. föräldraledighet) som påverkar den studerandes möjligheter att fullfölja programmet i normal tid. Såväl anmälan som beslut om studieuppehåll ska lämnas skriftligen. Närmare information om eventuella utbildningsspecifika regler lämnas av programvägledare/motsvarande. Ansökan om studieuppehåll med platsgaranti kan inlämnas tidigast tre veckor efter start av termin 1. Platsgaranti efter studieuppehåll beviljas för en begränsad tid, normalt en till tre terminer. Detta innebär att universitet åtar sig att erbjuda studenten plats på utbildningen då studieuppehåll upphör. I beslutet ska anges när studenten kan återuppta studierna och vilka förutsättningar som gäller för att ta platsen i anspråk. Anmälan om återupptagande av studierna ska inkomma senast 15 april respektive 15 oktober. Den som anmält studieuppehåll men ej beviljats platsgaranti vid återkomst (studieavbrott) ska ansöka om antagning till senare del på program då han/hon önskar fortsätta studierna och antas då i mån av plats. Beslut att avslå en sökandes begäran om studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. Skriftlig anmälan om studieuppehåll görs av studenten till programrådet innan uppehållet börjar. Av anmälan skall framgå när studierna beräknas återupptas. Finns detta inte angivet antas studieuppehållet vara en termin. Görs inte anmälan och inte heller registrering till närmast följande termin är uppehållet att betrakta som studieavbrott. Programrådet kan ålägga student studieuppehåll p g a bristande studieresultat. Studieuppehåll med platsgaranti Platsgaranti har student som ansökt om återupptagande av studier efter studieuppehåll föranlett av sjukdom (egen eller egna barns sjukdom) graviditet, föräldraledighet (motsvarande föräldraförsäkringen) militärtjänst, samt studentfackliga uppdrag Platsgaranti efter studieuppehåll beviljas i normalfallet under högst tre terminer. Skälet till studieuppehållet ska vara styrkt med intyg.

8 Dnr Sid 8 (8) Studieavbrott Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programstudievägledaren. Övrigt Tröskelkrav för tillträde till respektive terminer För tillträde till Examensarbete krävs godkänd baskurs motsvarande 30 hp. För tillträde till termin 3 krävs att baskursen Avancerad biomedicin 30 hp är godkänd. Utöver detta kan det finnas kursspecifika krav, se respektive kursplan. Disciplinära åtgärder Grunderna för disciplinära åtgärder återfinns i högskoleförordningen (Högskoleförordningen (1993:100) samt Umeå universitets regelsamling. Misstanke om plagiat handläggs enligt universitetets plagiatpolicy för den medicinska Umeå universitets regelsamling

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin /Programrådet för biomedicinprogrammen Dnr 513-964-11 2013-05-31 Sid 1 (7) Masterprogram i biomedicin Master's programme in Biomedicine, 120 ECTS Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Medicine masterexamen

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Människa-dator interaktion masterprogram

Människa-dator interaktion masterprogram UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskaplig fakultet UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM Människa-dator interaktion masterprogram Human-Computer Interaction Master s Program 1. Basdata Omfattning: 60/120 högskolepoäng

Läs mer

Magisterprogrammet i Miljö- och hälsoskydd

Magisterprogrammet i Miljö- och hälsoskydd Teknisk naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 Dnr 514-759-10 Datum 2012-05-02 Sid 1 (6) Magisterprogrammet i Miljö- och hälsoskydd Master of Science Programme

Läs mer

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap Samhällsvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: anna.andersson@adm.umu.se www.umu.se Dnr 512-1954-10 2010-09-15 Sid 1 (6) Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Läs mer

Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på grundnivå Högskolelagens 1 kap 8

Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på grundnivå Högskolelagens 1 kap 8 Medicinska fakulteten, Fakultetsnmänden Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 www.medfak.umu.se Dnr 513-963-11 Sid 1 (8) Biomedicinprogrammet Biomedicine Programmet, 180 ECTS Omfattning:

Läs mer

Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på grundnivå Högskolelagens 1 kap 8

Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på grundnivå Högskolelagens 1 kap 8 Medicinska fakulteten, Fakultetsnmänden Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 www.medfak.umu.se Dnr 513-963-11 Sid 1 (8) Biomedicinprogrammet Biomedicine Programmet, 180 ECTS Omfattning:

Läs mer

Dnr: Datum: inom omvårdnad. 60 högskolepoäng. Examen. nivå

Dnr: Datum: inom omvårdnad. 60 högskolepoäng. Examen. nivå Medicinska fakulteten Umeå universitet 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: medfak@adm. umu.se www.medfak.umu.se Dnr: 513-453-111 Datum: 2011-05-23 Sid 1 (6) Magisterprogram i omvårdnadd 60 högskolepoäng

Läs mer

Cross Media Interaction Design masterprogram

Cross Media Interaction Design masterprogram Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.umu.se Dnr 502-1440- 2010-09-15 Sid 1 (8)

Läs mer

Masterprogram i farmaci

Masterprogram i farmaci Teknisk naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 Dnr 514-760-10 Datum 2012-05-22 Sid 1 (7) Masterprogram i farmaci Master of Pharmaceutical Science programme Omfattning:

Läs mer

Magisterprogram i språk och litteratur

Magisterprogram i språk och litteratur Magisterprogram i språk och litteratur MA Programme (1 year) in Language and Literature 1. BASDATA Omfattning 60 högskolepoäng. Examen Beroende på valda kurser leder utbildningsprogrammet fram till filosofie

Läs mer

Utbildningens mål Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på grundnivå Högskolelagens 1 kap 8

Utbildningens mål Allmänna mål i högskolelagen för utbildning på grundnivå Högskolelagens 1 kap 8 Medicinska fakulteten, Programrådet för biomedicinprogrammen/fakultetsnämnden Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 www.medfak.umu.se Dnr 513-963-11 Sid 1 (7) Biomedicinprogrammet Biomedicine

Läs mer

Masterprogrammet i Datavetenskap

Masterprogrammet i Datavetenskap Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr 514-57-11 Datum 2012-12-18 Sid 1 (6) Masterprogrammet i Datavetenskap Master of Science

Läs mer

Civilekonomprogrammet med internationell inriktning

Civilekonomprogrammet med internationell inriktning Sid 1 (6) Civilekonomprogrammet med internationell inriktning International Business Program Omfattning: 240 högskolepoäng Examen: Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla

Läs mer

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap Institutionen för kultur- och medievetenskaper Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledare@medkom.umu.se www.kultmed.umu.se Utbildningsplan Dnr UmU 501-4111-08 Datum 2012-05-31

Läs mer

Program for developing entrepreneurial skills

Program for developing entrepreneurial skills UMEÅ UNIVERSITET USBE UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLEEXAMEN Företagarprogrammet Program for developing entrepreneurial skills 1. Basdata Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Examensbenämningen är ännu ej fastställd

Läs mer

Masterprogrammet i industridesign med inriktning mot avancerad produktdesign

Masterprogrammet i industridesign med inriktning mot avancerad produktdesign Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr 514-926-07 Datum 2012-03-05 Sid 1 (6) Masterprogrammet i industridesign med inriktning mot

Läs mer

Programmet för journalistik

Programmet för journalistik Institutionen för kultur- och medievetenskaper Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledare@medkom.umu.se www.kultmed.umu.se Utbildningsplan Dnr UmU 501-1832-11 Datum 2012-05-31

Läs mer

Tränarprogrammet inriktning Idrottsfysiologi, Idrottsmedicin och Idrottspsykologi Physical Trainer Program

Tränarprogrammet inriktning Idrottsfysiologi, Idrottsmedicin och Idrottspsykologi Physical Trainer Program Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: peter.forsgren@idrott.umu.se www.umu.se Utbildningsplan Dnr 503-2451-11 Datum 2012-03-01 Sid 1 (5) Tränarprogrammet inriktning

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet Institutionen för omvårdnad Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: ingagreta.nilsson@adm.umu.se www.omvardnad.umu.se Dnr 513-4683-07 Datum 2007-12-10 Sid 1 (8) Sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Personalvetarprogrammet

Personalvetarprogrammet Samhällsvetenskapliga fakulteten/pedagogiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: Helen.Andersson@pedag.umu.se ann-louise.backtorp@pedag.umu.se www.umu.se Dnr 512-2923-07

Läs mer

Regler och riktlinjer för betyg och examination

Regler och riktlinjer för betyg och examination UMEÅ UNIVERSITET Rektor Beslut 2005-04-26 Korrigerad 2014-03-17 2014-06-10 Dnr 500-4-05 Regler och riktlinjer för betyg och examination Examinationen är både en form av myndighetsutövning och ett led i

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Masterprogrammet i industridesign med inriktning mot interaktionsdesign

Masterprogrammet i industridesign med inriktning mot interaktionsdesign Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr 514-927-07 Datum 2012-03-05 Sid 1 (6) Masterprogrammet i industridesign med inriktning mot

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

Biblioteks- och informationsvetenskap - kandidatprogram

Biblioteks- och informationsvetenskap - kandidatprogram UtbildningsplanUttagen: 2014-09-10 Biblioteks- och informationsvetenskap - kandidatprogram 90 högskolepoäng Programkod: SGBIB Fastställd: 2012-11-28 Fastställd av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Page 1 of 6 Utbildningsplan Arbetskopia Uttagen: Magisterprogram i arbetsliv och hälsa 60 högskolepoäng Programkod: VAALH Fastställd: 2011-10-28 Fastställd av: Medicinska fakultetens fakultetsnämnd Senast

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Masterprogram i biomedicin

Masterprogram i biomedicin 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i biomedicin 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VABME Programbeskrivning Masterprogrammet utgörs av kurser inom huvudområdet biomedicin. Programmet har en

Läs mer

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i toxikologi

Utbildningsplan för masterprogrammet i toxikologi Utbildningsplan för masterprogrammet i 4TX08 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2007-11-07 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-01-08 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-08-19 Sid 2 (6)

Läs mer

Magisterprogram i arbetsliv och hälsa, 60 högskolepoäng

Magisterprogram i arbetsliv och hälsa, 60 högskolepoäng Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin Umeå universitet, 901 87 Umeå http://www.phmed.umu.se/ Dnr 503-2714-10 Datum 2010-11-14 Sid 1 (8) Magisterprogram i arbetsliv och hälsa, 60 högskolepoäng

Läs mer

Masterprogram i språk och litteratur

Masterprogram i språk och litteratur Masterprogram i språk och litteratur MA Programme (2 years) in Language and Literature 1. Basdata Omfattning 120 högskolepoäng Examen Beroende på valda kurser leder utbildningsprogrammet fram till filosofie

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/716 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master's Programkod: L2BUV 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 Master of Science Programme in Social Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp

Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp University Programme in Nature Guiding, 120 Credits Högskolepoäng: 120 hp Programkod: NGNAT Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden Datum för

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan Dnr FAK1 2010/159 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i redovisning och finansiering Masterprogramme in Accounting and Finance Programkod: SAMRE/SAAAF Programmets

Läs mer

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-86/2007 Sida 1 (6) ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Robotics and Intelligent Systems Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation Institutionen för kultur- och medievetenskaper Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledare@medkom.umu.se www.kultmed.umu.se Utbildningsplan Dnr UmU 501-4112-08 Datum 2012-05-31

Läs mer

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper. Utbildningsplan Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård 60 högskolepoäng Programkod: VYINT Fastställd: 2012-08-24 Fastställd av: Fakultetsnämnden Diarienummer: 513-2216-12 Utbildningsplanen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i gerontologi, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i gerontologi, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i gerontologi, 60 högskolepoäng Programstart: Hösten 2015 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00 FAX 036-10

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

För doktorsexamen ska doktoranden

För doktorsexamen ska doktoranden Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-911-14 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap Syllabus for the PhD program

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017. Naturvetenskapliga fakulteten MOBN03, Molekylärbiologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Molecular Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-366-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Nationella mål för aktuell examen För FYSIOTERAPEUTEXAMEN skall studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för behörighet som fysioterapeut.

Nationella mål för aktuell examen För FYSIOTERAPEUTEXAMEN skall studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för behörighet som fysioterapeut. Utbildningsplan Fysioterapeutprogrammet 180 hp Physiotherapy Programme, 180 credits Högskolepoäng: 180 hp Programkod: VYSJG/VYFYS Beslutad av: Medicinska fakultetens fakultetsnämnd Datum för fastställande:

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i socialt arbete, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i socialt arbete, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i socialt arbete, 60 högskolepoäng Programstart: Hösten 2015 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00 FAX

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG STYRDOKUMENT Dnr G 2016/234 UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG MASTER S PROGRAMME IN EDUCATIONAL LEADERSHIP, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS AVANCERAD NIVÅ/SECOND CYCLE

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i oral hälsovetenskap, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i oral hälsovetenskap, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i oral hälsovetenskap, 60 högskolepoäng Programstart: Hösten 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd, 120 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd, 120 högskolepoäng Programstart: Hösten 2019 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Masterprogrammet i molekylära tekniker inom livsvetenskaperna

Masterprogrammet i molekylära tekniker inom livsvetenskaperna Masterprogrammet i molekylära tekniker inom na 5MT15 Inrättad av rektor 2014-06-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-06-17 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2014-12-17 Sid 2 (5) 1. Basdata

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi Magisterprogrammet i diagnostisk 3DC16 Inrättad av Rektor 2015-10-20 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2015-12-15 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3DC16 1.2. Programmets namn Magisterprogrammet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Fastställd av Medicinska fakultetens Grundutbildningsråd, reviderad Dnr

UTBILDNINGSPLAN. Fastställd av Medicinska fakultetens Grundutbildningsråd, reviderad Dnr UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård Graduate Programme in Specialist Nursing - Anesthesia Care 60 högskolepoäng vid Umeå universitet Fastställd av Medicinska

Läs mer

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper. Utbildningsplan Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska 75 högskolepoäng Programkod: VYDIS Fastställd: 2012-08-24 Fastställd av: Fakultetsnämnden Diarienummer: 513-2214-12

Läs mer

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2007-05-03 Dnr SLU ua 30-1543/07 Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Food Control - Master s Programme,

Läs mer

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper. Utbildningsplan Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng Programkod: VYÄLD Fastställd: 2012-08-24 Fastställd av: Fakultetsnämnden Diarienummer: 513-2220-12 Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovet 4FH17 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4FH17 1.2.

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

Personalvetarprogrammet

Personalvetarprogrammet Utbildningsplan Personalvetarprogrammet 180 högskolepoäng Programkod: SGPER Fastställd: 2012-06-07 Fastställd av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Diarienummer: 502-1380-12 Utbildningsplanen giltig

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Studie- och yrkesvägledarprogrammet Studie- och yrkesvägledarprogrammet Education in Study and Career Guidance Omfattning: 180 högskolepoäng Programkod: LYSYV Nivå: Grund Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Kandidatprogrammet i datavetenskap

Kandidatprogrammet i datavetenskap Kandidatprogrammet i datavetenskap Bachelor of Science Programme in Computing Science Omfattning: 180 högskolepoäng Examen: Filosofie kandidatexamen med huvudområdet datavetenskap. Examensbeskrivningen

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin

Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin 4BI10 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2009-11-24 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4BI10 1.2.

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NAASK, Masterprogram i atmosfärvetenskap och biokemiska kretslopp, 120 högskolepoäng Master Programme in Atmospheric Sciences and Biogeochemical Cycles, 120 credits Program

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin

Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin 4BI08 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-01-08 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-10-28

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-357-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi

Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologisk institutionen Utbildningsplan för Masterprogram i psykologi med inriktning mot samhällspsykologi S2PSA 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master Programme

Läs mer

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp Master in behavioural- and social sciences, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod SBETA

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET PSYKIATRISK VÅRD 60 HÖGSKOLEPOÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, PSYKIATRISK VÅRD, 60hp Graduate Diploma in Specialist Nursing

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I INDUSTRIELL DESIGN TFN-ordförande 2015-01-15 1 Ämnesområde Industriell design omfattar teorier och metoder för design av varor och tjänster med utgångspunkt

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03 1 Ämnesområde Engelska med didaktisk inriktning har sina tyngdpunkter

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet

Utbildningsplan för magisterprogrammet Utbildningsplan för magisterprogrammet i diagnostisk cytologi Inrättad av Styrelsen för utbildning 2007-11-07 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-01-08 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3CY08

Läs mer

Högskoleprogrammet i nät- och kommunikationsteknik

Högskoleprogrammet i nät- och kommunikationsteknik Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.umth.umu.se Dnr 514-237-12 Datum 2012-02-02 Sid 1 (8) Högskoleprogrammet i nät- och kommunikationsteknik University

Läs mer

Humanistiskt samhällsprogram

Humanistiskt samhällsprogram UMEÅ UNIVERSITET Humanistiska fakulteten UTBILDNINGSPLAN Humanistiskt samhällsprogram Arts and Social Sciences Programme 1. Basdata Omfattning: 180 högskolepoäng Examen: Filosofie kandidatexamen i huvudområdet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-596-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Högskoleprogrammet med inriktning mot psykiatrisk omvårdnad

Högskoleprogrammet med inriktning mot psykiatrisk omvårdnad Medicinska fakulteten Umeå universitet 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: medfak@adm.umu.se www.medfak.umu.se Dnr 513-1175-12 Datum 2012-05-10 Sid 1 (9) Högskoleprogrammet med inriktning mot psykiatrisk

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-362-14 Datum 2014-06-04 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer