Miljökonsekvensbeskrivning detaljplan Karlslund 3:4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljökonsekvensbeskrivning detaljplan Karlslund 3:4"

Transkript

1 Miljökonsekvensbeskrivning detaljplan Karlslund 3:4 Östersunds kommun Uppdragsnummer: Status: Granskningshandling

2 Miljökonsekvensbeskrivning detaljplan Karlslund 3:4 Östersunds kommun Beställare Östersunds kommun Johanna Westgard Plan och Bygg Samhällsbyggnadsförvaltningen Östersund Konsult Vatten & Miljöbyrån i Sverige AB Bergvikskurvan 11C Luleå Organisationsnummer: Telefon: E-post: fornamn.efternamn@vmbyran.se Hemsida: Uppdragsledare: Magnus Bäckström/Ulrika Larsson Handläggare: Ulf Pettersson Granskare: Ulrika Larsson Sida 2 (17)

3 Innehåll Icke teknisk sammanfattning Inledning Administrativa uppgifter Ärende och dispositionsrätt Behovsbedömning Förhållande till andra planer och intressen Områdesbeskrivning nuläge Geografisk lokalisering och markförutsättningar Infrastruktur Landskapsbild, visuell uppfattning Naturtyper och eventuella naturvärden Kulturmiljöer Friluftsliv Potentiella motstående intressen: Dagvattenhantering Miljömål Generationsmål Miljökvalitetsmål Regionalt miljömålsprogram Lokala miljömål Miljökvalitetsnormer Relevanta miljökvalitetsmål och miljökvalitetsnormer för projektet Frisk luft Levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet samt giftfri miljö Ett rikt växt- och djurliv God bebyggd miljö Miljökonsekvenser för projektgenomförandet Alternativ 1 lokalisering inom Karlslund 3:4 (förordat alternativ) Alternativ 2 lokalisering inom fastigheten Betongen Metodbeskrivning för bedömning av miljökonsekvenser Bedömning av miljökonsekvenser Skadeförebyggande åtgärder, kontroll av verksamhet för förordat alternativ Slutsats Referenser Sida 3 (17)

4 ICKE TEKNISK SAMMANFATTNING Kommunfullmäktige i Östersunds kommun har gett Samhällsbyggnadsförvaltningen i uppgift att upprätta ett förslag till detaljplan för del av fastigheten Karlslund 3:4. Detaljplanen ska möjliggöra en handelsetablering intill trafikplats Odenskog, korsningen mellan E14 och Stuguvägen. Området kommer att rymma en större handelsbyggnad med tillhörande infart, parkeringar och område för varumottagning. Denna miljökonsekvensbeskrivning utgör en del i detta arbete där effekter som planens genomförande kan medföra gentemot gällande miljömål och miljökvalitetsmål beskrivs. Följande miljömål med exempel på tillämpningar har bedömts vara av särskild betydelse vid genomförandet av projektet, se Tabell 1: Tabell 1. Miljömål och tillämpningar av särskild betydelse vid genomförandet av projektet. Miljömål Levande sjöar och vattendrag God bebyggd miljö Grundvatten av god kvalitet samt Giftfri miljö Bevarandet av biologisk mångfald Frisk luft Tillämpning vattenavrinning från området, skyddade naturområden landskap, skogsområden och andra grönområden samt trafik/infrastruktur dagvatten och avrinning från området vegetation inom området, skyddade naturområden trafik Utförd MKB visar att en handelsetablering på Karlslund 3:4 inte medför sådan miljöpåverkan att tillåtligheten för det kan ifrågasättas Sida 4 (17)

5 1 INLEDNING 1.1 Administrativa uppgifter Platsnamn Karlslund fastighet 3:4 Lokalisering: Östersund, Jämtlands län. Sökande Samhällsbyggnadsförvaltningen Östersunds kommun Östersund Kontaktperson Johanna Westgard Telefon: Organisationsnummer Tillsynsmyndighet: Länsstyrelsen i Jämtlands Län 1.2 Ärende och dispositionsrätt Kommunfullmäktige i Östersunds kommun beslutade den 29 oktober 2015 att ge Samhällsbyggnadsförvaltningen i uppgift att upprätta förslag till detaljplan för del av fastigheten Karlslund 3:4. Detaljplanen för fastigheten ska möjliggöra en handelsetablering intill trafikplats Odenskog, korsningen mellan E14 och Stuguvägen. Området kommer att rymma en större handelsbyggnad med tillhörande infart, parkeringar och område för varumottagning. Östersunds kommun är markägare till den aktuella fastigheten och angränsande områden, såväl grönytor som exploateringsområden. 1.3 Behovsbedömning Detaljplaner definieras generellt som planer för små områden på lokal nivå. Enligt Miljöbalken (MB) finns krav på att detaljplaner skall genomgå en miljöbedömning, om en behovsbedömning visar att deras genomförande antas kunna medföra en betydande miljöpåverkan. Syftet med miljöbedömningen är att miljöaspekter ska integreras tidigt i besluts- och planeringsprocessen och belysa samt bedöma olika miljöeffekter så att en hållbar utveckling främjas (MB 6 kap. 11 ). Östersunds kommun har genomfört en behovsbedömning av detaljplanen för Karlslund 3:4 enligt 4 i Förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar och anser att den medför en betydande miljöpåverkan inom och i anslutande områden och att en miljökonsekvensbeskrivning enligt MB 6 kap 12 därmed behöver upprättas. Länsstyrelsen delar kommunens bedömning. Miljökonsekvensbeskrivningen ingår som en del i miljöbedömningen. 1.4 Förhållande till andra planer och intressen Översiktsplan Östersunds kommun antog en översiktsplan den 20 mars 2014 (Östersund 2040), där fastigheten Karlslund 3:4 ingår. I översiktsplanen anges inga rekommendationer som är specifika just för den aktuella platsen. För kommunen som helhet finns dock ställningstaganden om att Östersund ska vara en fossilbränslefri och energieffektiv kommun till år I översiktsplanen anges även att: - en förtätning av staden är viktig för att kunna bygga vidare på befintlig infrastruktur - besöksintensiva verksamheter ska prioriteras i lägen med god kollektivtrafik - sällanköpshandel huvudsakligen ska utvecklas i centrum och vid Lillängeområdet - handelsområdet Lillänge inte ska växa öster om E14 - kommunens fysiska planering ska bidra till att Östersund stärker sin roll som tillväxtmotor i regionen Sida 5 (17)

6 Området kring fastigheten Karlslund 3:4 omfattas även av den fördjupade översiktsplanen för Fyrvalla- Remonthagen (antagen 12 december 2006). I den fördjupade översiktsplanen beskrivs området vara en del av det gröna stråk som sträcker sig från skogsområdena kring E14 och stadens centrum. I planen anges att en eventuell framtida exploatering inom området bör få en förankring i den befintliga stadsstrukturen så att staden inte sprids ut utan hålls samlad. Området bedöms också vara en del av en viktig entré till staden, vilket bör beaktas i arkitekturen vid exploatering Handelspolicy En ny handelspolicy är under utarbetande för att senare antagas av Kommunfullmäktige. I den nya handelspolicyn anges att kommunen ska ha markberedskap för att handeln ska kunna utvecklas där det bedöms vara långsiktigt hållbart. Handeln ska kunna nås enkelt och säkert av alla invånare, särskilt de som saknar bil. I den nya handelspolicyn är stadens centrum den högst prioriterade handelsplatsen och särskilda satsningar ska genomföras för att stärka stadskärnan. Vid den östra infarten till Östersund, på södra sidan om Stuguvägen, är de redan detaljplanelagda områdena för handel, Odenskog/Lillänge, prioriterade för genomförandet av ytterligare satsningar. För fastigheterna Odensala 13:1 och 14:1 samt Betongen 1 kan detaljplaneläggning aktualiseras efter särskild politisk prövning. Den redan exploaterade fastigheten Betongen vid trafikplats Odenskog har diskuterats i denna miljökonsekvensbeskrivning som ett alternativ 2 för en ny handelsetablering Tillväxtpolicy I kommunens tillväxtpolicy (Mer Östersund , beslutad av kommunfullmäktige 20 mars 2014) är inriktningen att skapa en för kommunen hållbar tillväxt. Östersund ska fungera som regionens tillväxtmotor och vara en del av en konkurrenskraftig arbetsmarknadsregion. För att skapa mer företagsamhet i kommunen ska goda förutsättningar för nyetableringar skapas och fokus läggas på att stötta och underlätta för företag som har vilja och drivkraft att utveckla verksamheten Plan för naturvård och park I kommunens plan för naturvård och park (antagen 14 mars ) anges att Östersunds kommun ska driva ett aktivt och samordnat naturvårdsarbete för att bevara och stärka den biologiska mångfalden inom kommunens naturmiljöer. Kommunen ansvarar för att planering och tillsyn undviker att höga naturvärden exploateras. Kommunens myndighetsutövande över bland annat planer, bygglov och strandskydd tar hänsyn till att förstärka den biologiska mångfalden. Kommunen ska också alltid undersöka möjligheten att kompensera för förluster av naturvärden när exploateringen är nödvändig Sida 6 (17)

7 2 OMRÅDESBESKRIVNING NULÄGE 2.1 Geografisk lokalisering och markförutsättningar Planområdet är beläget i stadens utkant, vid den nordvästra delen av trafikplats Odenskog, där vägarna E14, Stuguvägen, väg 87 och Hagvägen möts (Figur 1). Planområdet omfattar delar av fastigheterna Karlslund 3:4 och 3:5 samt Odensala 14:1 och är ca 9,5 hektar stort. I närområdet till fastigheten ligger bostadsområdena Erikslund, Körfältet, handelsområdet Lillänge samt industrifastigheten Betongen. Industrifastigheten Betongen har tidigare diskuterats som ett möjligt område för etablering av handel och beskrivs översiktligt för att möjliggöra jämförelse med alternativ lokalisering i kapitel 8. Figur 1.Översiktskarta, Karlslund 3:4 och Betongen samt trafikplats Odenskog med tillfartsvägar. Marken inom planområdet för Karlslund är oexploaterad och delvis skogbeklädd. Inom området finns spår av den skjutbana som tidigare fanns i området. Marken har undersökts med avseende på föroreningar. Inga föroreningar har funnits som överskridit Naturvårdsverkets generella gränsvärde för mindre känslig markanvändning. Marken inom planområdet sluttar från Erikslunds bostadsområde ner mot E14 i nordöst. Vatten från området dräneras vidare från området i nordostlig riktning via mindre vattendrag i riktning mot sjön Rannåstjärn. En dagvattenutredning för området har genomförts och presenteras i Bilaga 1. Marken inom fastigheten Betongen är exploaterad med hårdgjorda markytor. Ingen undersökning vad gäller föroreningar i mark har genomförts. Vatten från fastigheten dräneras mot E14 och sedan söderut i riktning mot Lillsjön Sida 7 (17)

8 2.2 Infrastruktur Karlslund är tillgängligt via vägarna E14, Stuguvägen, väg 87 och Hagvägen där de möts vid trafikplats Odenskog. Området betjänas inte av någon lokal busstrafik. Den närmsta busslinjen går genom Körfältets bostadsområde, på motsatt sida om Stuguvägen. Det finns också en busshållplats vid Ryttarvägen, ca 800 meter från planområdet. Området nås till fots via en stig från bostadsområdet Erikslund eller via förlängningen av den gång- och cykelväg som löper parallellt med Stuguvägen. Ett elljusspår finns anlagt i närheten av planområdets norra del. Närheten mellan Karlslund och kvarteret Betongen medför att tillgängligheten till de två områdena är likartade. Betongen ligger på södra sidan om Stuguvägen och har därmed möjlighet att anslutas till det befintliga handelsområdet Lillänge. 2.3 Landskapsbild, visuell uppfattning Det aktuella planområdet utgör en del av stadens östra entré. Sluttningsläget inom området gör att planområdet är väl synligt från trafikplatsen och vidare längs med vägarna ut från denna. Längs Stuguvägen i riktning mot stadens centrum finns en karaktärsgivande allé med popplar och öppna, gräsbevuxna ytor. En gärdesgård som följer skogsbrynet skapar ett trevligt inslag som tillsammans med den skyddsvärda poppelallén skapar en upplevelse av en prydlig och grön entré till staden. Planområdet har varit en del av ett militärt övningsområde. Detta har medfört att området förblivit obebyggt och att vegetationen vuxit fritt. I nära anslutning väster om planområdet ligger bostadsområdet Erikslund som är ett bostadsområde med cirka 60 fastigheter bestående av radhus och villor. Äldre skogsbestånd i planområdets västra och norra del fungerar därmed som en skyddsridå och minskar insikten till bostadsområdet från det närbelägna planområdet samt trafikplatsen Odensala. Kvarteret Betongen ligger i anslutning till Karlslund vilket medför att den visuella uppfattningen från de två områden liknar varandra. Industribyggnaden på kvarteret Betongen är väl synlig inom omgivningen och stör det gröna intryck som den östra entrén till Östersund ger. En landskapsanalys för området har genomförts och presenteras i Bilaga Naturtyper och eventuella naturvärden Planområdet är inte exploaterat och består av stora grönytor genomkorsade av stigar samt en mindre grusväg. Området närmast Stuguvägen har en relativt öppen karaktär med lågväxande sly och mestadels gräs i fältskiktet. Längre norrut finns ett område med uppvuxen barrskog som är en del av det större naturområdet omkring Rannåsens naturreservat. Inom området har ett antal kalkgynnade arter observerats, bland annat ormbär, blåsippa och kranshaksmossa. Vid en fältinventering i juni 2016 sågs också cirka tio exemplar av ängsnycklar, troligen blodnyckel inom den planerade kvartersmarken. Blodnyckeln är, liksom övriga orkidéer, fridlysta i hela landet. Området hyser i övrigt mer triviala arter som pyrola, tätört, groblad, skogsnäva och käringtand. Vattnet i området rinner från de högre belägna delarna i Erikslund ned mot E14 i öst. Vattnet rinner sedan vidare mot nordost ned till ett mindre vattendrag som efter ca 1,5 km mynnar ut i Rannåstjärn. Länsstyrelsen beslutade 2009 att Rannåstjärn med omkringliggande område ska vara naturreservat. Syftet med reservatet är att skydda och vårda områdets natur-, frilufts-, och rekreationsvärden. Områdets olika naturmiljöer, t ex rikkärr, kalkbarrskog och vattendrag och därtill hörande arter ska ha gynnsam bevarandestatus på lång sikt. Området har hög kvalité och stort skyddsvärde, med bland annat olika arter av kransalger i tjärnen. Kvarteret Betongen är exploaterat. Inga naturvärden förväntas därmed återfinnas inom området Sida 8 (17)

9 2.5 Kulturmiljöer Eventuella kulturhistoriska lämningar och fornminnen inom området Inom området har inga fornminnen eller kulturhistoriska lämningar av värde återfunnits. 2.6 Friluftsliv Skogsområdena i norra och västra delen av planområdet nyttjas idag som ett nära rekreationsområde av boende i området. Inom den planerade kvartersmarken finns en mindre grusväg och flera väl upptrampade stigar som vittnar om att platsen brukas aktivt. Planområdet har också en nära koppling till Östersunds sportklubbs rekreationsområde norr om Stuguvägen. Området genomkorsas där av elljusförsedda motionsspår som nyttjas både sommar- och vintertid. Norr om planområdet finns en skidoch gångbro över E14. Det är idag möjligt att genom ett sammanhängande naturstråk ta sig från områdena Körfältet och Remonthagen via planområdet till motionsområdet Spikbodarna på östra sidan om E14. Kvarteret Betongen är exploaterat och inget friluftsliv bedrivs inom området. 3 POTENTIELLA MOTSTÅENDE INTRESSEN: Skogsområdet som rekreationsändamål Avverkning av skog mellan det planerade handelsområdet och väg E45 medför att skogsområdets bredd kommer att minskas och variera mellan cirka 30 meter till 130 meter. Skogsområdet används idag av boende inom omgivningen till diverse olika rekreationsändamål samt för att ansluta till det angränsande rekreationsområdet för Östersunds sportklubb med bl.a. motionsspår för skidåkning och löpning Skogsområdet som skydd mot buller och insyn Det befintliga skogsområdet anses av närboende fylla en funktion som skydd mot insyn och buller från de närliggande genomfartslederna E14 och Stuguvägen. Detta skydd kommer att gå förlorat vid avverkning av skogen för en handelsetablering. Det anses att en handelsbyggnad inom området kommer att påverka upplevelsen av en grön entré till staden samt att byggnaden kommer att dominera det visuella intrycket inom området i och med att det inte finns någon annan bebyggelse av jämförbar typ på denna sida om Stuguvägen Bevarandet av biologisk mångfald Östersunds kommun har som ett lokalt miljömål att främja den biologiska mångfalden. Inom den planerade kvartersmarken har ett antal kalkgynnade växter påträffats. Vid en fältinventering 2016 sågs ca tio exemplar av ängsnycklar, troligtvis blodnyckel. Blodnyckel är, liksom alla andra orkidéer fridlysta i hela landet Vattenavrinning Vattnet i området rinner från de högre belägna delarna i Erikslund och det planerade handelsområdet mot E14 i öst och sedan vidare nordost mot Rannåstjärn som ligger inom naturreservatet Rannåsen. Vid extremtillfällen kan stora mängder vatten bildas på hårdgjorda asfaltsytor inom området. Detta kan lokalt medföra översvämningar, som t.ex. vid E14, med resulterande risker för människors hälsa och säkerhet. Naturreservatet och själva Rannåstjärnen har stort skyddsvärde, med bl. a. olika arter av kransalger i tjärnen. I och med områdets naturliga dränering kan dagvatten vid extrema tillfällen dräneras i riktning mot naturreservatet och därmed orsaka viss skada i den omgivande recipienten Sida 9 (17)

10 3.1.5 Trafikläget och luftkvalitet Östersunds kommun har som lokalt miljömål att vara fossilbränslefritt och energieffektivt år I och med handelsområdets lokalisering i utkanten av Östersund kan bilanvändningen antas öka och därmed också luftföroreningarna. Områdets tillgänglighet via kollektivtrafik och gång- samt cykelvägar är idag inte god Övrigt Innan ett handelscentrum kan etableras på Kvarteret Betongen måste den nuvarande verksamheten på fastigheten flyttas och marken saneras. 4 DAGVATTENHANTERING En utförlig dagvattenutredning har genomförts (Bilaga 1). Sammanfattningsvis visar utredningen att områdets förutsättningar för en konventionell dagvattenlösning med rännstensbrunnar som avleder dagvatten direkt från hårdgjorda ytor inte bedöms som något möjligt alternativ. I utredningen har ett förslag på dagvattenlösning tagits fram i form av svackdiken vid behov kombinerat med en damm. Lösningen baseras på preliminärt beräknade dagvattenflöden och reningsbehov Sida 10 (17)

11 5 MILJÖMÅL 5.1 Generationsmål Sverige har sedan 2012 ett generationsmål vilket grundar sig på 16 miljökvalitetsmål (se 5.2) med 24 etappmål. Generationsmålet är vägledande för den miljöpolitik och det miljöarbete som behöver genomföras i samhället för att de satta miljökvalitetsmålen ska nås inom en generation. 5.2 Miljökvalitetsmål Miljökvalitetsmålen beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till och anger den miljökvalitet som bör ha uppnåtts till år Riksdagen har antagit 16 olika miljökvalitets mål. Det regionala och lokala arbetet för att nå målen görs av Skogsstyrelsen, respektive länsstyrelse och kommunerna. Regionala och lokala miljömål kan även sättas av Länsstyrelse och kommun. 5.3 Regionalt miljömålsprogram De regionala miljömålen är vägledande för det miljötillstånd som ska uppnås i Jämtlands län. Under perioden har följande miljömål getts extra prioritet i länet: - Begränsad klimatpåverkan - Giftfri miljö - Levande sjöar och vattendrag - Levande skogar - Ett rikt odlingslandskap - Storslagen fjällmiljö - God bebyggd miljö 5.4 Lokala miljömål Ett demokratiskt, socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Östersund är den gemensamma, grundläggande visionen för Östersunds utveckling och utgångspunkten för det långsiktiga politiska arbetet med lokala miljömål: I det ekologiskt hållbara Östersund är livsmiljön hållbar, trygg och säker och främjar biologisk mångfald. Östersund är fossilbränslefritt och energieffektivt De fossila koldioxidutsläppen minskar med 100% till 2030 och energiförbrukningen minskar med 20% jämfört med Planering och genomförande av kommunens verksamheter skapar inte nya miljö- och hälsoproblem eller ökar befintliga. Giftiga kemikalier i förskolor och skolor är utfasade till Av de livsmedel som kommunen köper in är minst 50% ekologiskt till Kommunen skapar förutsättningar för klimatsmarta medborgare. Kommunen är en förebild i arbetet för ekologisk hållbarhet, vilket visar sig i att vi behåller vår miljöcertifiering. 6 MILJÖKVALITETSNORMER Miljökvalitetsnormer (MKN) är juridiskt bindande styrmedel i miljöbalken. De används för att förebygga eller åtgärda miljöproblem. Miljökvalitetsnormer kan fastställas av regeringen eller av en myndighet som regeringen utser. Det finns i dag normer för utomhusluft, omgivningsbuller, vattenförekomster, fisk- och musselvatten (Miljöbalken förordning 2001:527 respektive 2004:675) Sida 11 (17)

12 7 RELEVANTA MILJÖKVALITETSMÅL OCH MILJÖKVALITETSNORMER FÖR PROJEKTET De miljökvalitetsmål samt miljökvalitetsnormer som bedöms vara relevanta för detta projekt är angivna i Tabell 2 samt kommenterade nedan. Tabell 2. För projektet relevanta miljökvalitetsmål och miljökvalitetsnormer. Nationella Miljökvalitetsmål Frisk luft Halterna av svaveldioxid, kväveoxid, marknära ozon, partiklar och benso(a)pyren och utsläppen av flyktiga organiska ämnen ska minska Giftfri miljö Information och kunskap om giftiga ämnen, utfasning av giftiga ämnen, dioxiner och kadmium på giftfri nivå, efterbehandling av förorenade områden, minskning av riskerna med kemikalier Levande sjöar och vattendrag Behandlar skydd av natur- och kulturmiljöer, restaurering av vattendrag, vattenförsörjningsplaner, utsättning av djur och växter, åtgärdsprogram för hotade arter Grundvatten av god kvalitet Skydd av grundvattenförande geologiska formationer, grundvattennivåer, rent vatten för dricksvattenförsörjning Ett rikt växt- och djurliv Hejdad förlust av biologisk mångfald, minskad andel hotade arter, hållbart nyttjande God bebyggd miljö Planeringsunderlag, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, buller, uttag av naturgrus, avfall, energianvändning mm i byggnader, god inomhusmiljö Miljökvalitetsnorm Halter av olika föroreningar enligt Luftkvalitetsförordningen (2010:477) Buller nivåer från vägtrafik enligt Förordningen om trafikbuller vid bostadsbyggnader (2015:216) 7.1 Frisk luft Östersunds kommun har som lokalt miljömål att vara fossilbränslefritt och energieffektivt år Undersökningar av luftkvaliteten inom kommunen visar att de största föroreningskällorna härstammar från vägtransporter, vedeldning samt terrängfordon. 7.2 Levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet samt giftfri miljö Östersunds kommun har ett övergripande inriktningsmål för säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt för skydd mot utsläpp av ämnen och gifter som negativt kan påverka sjöar och vattendrag Sida 12 (17)

13 7.3 Ett rikt växt- och djurliv I det ekologiskt hållbara Östersund ska en hållbar, trygg och säker biologisk livsmiljö samt biologisk mångfald främjas (Kommunfullmäktiges mål 2016). Inom planområdet finns idag en blandning av öppna ytor, ungskog och äldre barrskogsbestånd. Inom den planerade kvartersmarken har ett antal kalkgynnade arter hittats, bland annat den fridlysta orkidén blodnyckel. I planområdets västra och norra del finns områden med uppvuxen skog som idag brukas som tätortsnära natur- och rekreationsområde av de boende i området. 7.4 God bebyggd miljö Den översiktliga bilden av Östersund karaktäriseras av Storsjön, Frösön, dess status som garnisonsstad och utsikten mot den jämtska fjällvärlden. Östersund har som mål att utvecklas till en attraktiv stad för nyetableringar. Med tiden har staden vuxit med nya stadsdelar i främst sydostlig riktning från dess centrala del. Översiktligt styrs nyetableringar av handelsområden för sällanvaruinköp mot stadens centrala delar eller mot det befintliga handelsområdet Lillänge i stadens östra del. 8 MILJÖKONSEKVENSER FÖR PROJEKTGENOMFÖRANDET Nedan beskrivs de miljökonsekvenser som kan beröra uppsatta miljömål. Konsekvenser beskrivs både för det förordade alternativ 1(Karlslund 3:4) samt för alternativ 2 (Betongen). Dessa konsekvenser jämförs sedan i kapitel 9 med varandra och med nollalternativet (d.v.s. inga förändringar i området). Jämförelsen presenteras i enlighet med det angivna formatet i Tabell Alternativ 1 lokalisering inom Karlslund 3:4 (förordat alternativ) Frisk luft Genom att planera ett handelsområde i utkanten av Östersund kan bilanvändningen antas öka och därmed också luftföroreningarna. Luftkvaliteten inom Östersund visar dock på halter långt under de målvärden som anges inom Naturvårdsverkets miljökvalitetsmål samt de angivna miljökvalitetsnormerna i luftkvalitetsförordningen. En trafikutredning har genomförts kring det föreslagna handelsområdet som visar att området inte kommer att utsättas för någon märkbar ökad trafikbelastning vid en framtida handelsetablering. Områdets trafikbelastning i kombination med dess läge i Östersunds ytterdel medför att luftkvaliteten inte bedöms påverkas vid anläggandet av ett nytt handelsområde Levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet samt giftfri miljö Genom en etablering av ett handelsområde med tillhörande parkeringsplatser ökar vattenavrinningen från området samt risken att området utsätts för översvämningstillfällen med påföljande spridning av föroreningar såsom oljespill till omgivande recipient. Vatten från det planerade handelsområdet avrinner i nordostlig riktning mot Rannåsens naturreservat och sjön Rannåstjärn, vilka har stora skydds- och naturvärden Ett rikt växt- och djurliv Genom en etablering av ett nytt handelsområde tas tidigare obebyggd mark i anspråk. Detta medför en minskad skogsareal samt minskade livsmiljöer för det lokala växt- och djurlivet. Närboende befolknings tillgång till tätortsnära naturmiljöer minskas även. Vid markberedningen av den planerade kvartersmarken kommer all växtlighet att schaktas bort. I och med att den Sida 13 (17)

14 fridlysta orkidén blodnyckel har hittats inom den planerade kvartersmarken måste dispens från länsstyrelsen sökas innan arbetet påbörjas God bebyggd miljö Planområdet för det föreslagna handelsområdet är inte utpekat i översiktsplanen som en möjlig lokalisering för en handelsetablering. Mellan planområdet och det närmast liggande bostadsområdet kommer det att sparas en skogsridå på ca meter, jämfört med dagens 130 meter. Eftersom planområdet ligger direkt i blickfånget för områdets trafikleder kommer den planerade bebyggelsen att vara väl synlig för närboende. Sluttningsläget gör att platsen redan i nuläget är väl synlig från trafikplats Odenskog, Stuguvägen och delar av E14. Minskas skogsridån kommer den eventuella handelsetableringen att synas tydligt. Tillgängligheten till området via biltrafik är god. En trafikundersökning inom området visar att belastningsgraden vid en etablering av ett handelsområde inte kommer att försämra framkomligheten. Av trafiksäkerhetsskäl bör dock hastigheten i området sänkas från 70 km/h till 50 km/h. Tillgängligheten till området via alternativa färdsätt såsom lokalbuss, gång- och cykelvägar är inte väl utbyggda. En nyetablering av ett handelsområde verkar i enlighet med kommunens mål att attrahera nya verksamheter och utveckla staden. 8.2 Alternativ 2 lokalisering inom fastigheten Betongen 1 En möjlig alternativ lokalisering av handelsetableringen är fastigheten Betongen, vilken är lokaliserad direkt söder om Stuguvägen. Området är idag planlagt som industrifastighet och det finns en betongstation på platsen. Området har varit föremål för en detaljplaneprocess där man utredde möjligheterna att omvandla fastigheten till ett nytt handelsområde. Planarbetet avbröts under 2014, innan planen antagits Frisk luft Genom att planera ett handelsområde i utkanten av Östersund kan bilanvändningen antas öka och därmed också luftföroreningarna. Luftkvaliteten inom Östersund visar dock på halter långt under de målvärden som anges inom Naturvårdsverkets miljökvalitetsmål samt de angivna miljökvalitetsnormerna i luftkvalitetsförordningen. En trafikutredning har genomförts kring det föreslagna handelsområdet som visar att området inte kommer att utsättas för någon märkbar ökad trafikbelastning vid en framtida handelsetablering. Områdets trafikbelastning i kombination med dess läge i Östersunds ytterdel medför att luftkvaliteten inte bedöms påverkas vid anläggandet av ett nytt handelsområde enligt alternativ Levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet samt giftfri miljö Genom en etablering av ett handelsområde med tillhörande parkeringsplatser ökar vattenavrinningen från området samt risken att området utsätts för översvämningstillfällen med påföljande spridning av föroreningar såsom oljespill till omgivande recipient. Vatten från fastigheten Betongen dränerar i riktning mot Lillsjön. Lillsjön bedöms vara en känslig recipient som eventuellt kommer att bli ett kommunalt naturreservat. Dagvattenanläggningen inom området är underdimensionerad vilket kan leda till att området vid en utökad etablering utsätts för tillfälliga översvämningar och spridningar av föroreningar till den mottagande recipienten Sida 14 (17)

15 8.2.3 Ett rikt växt- och djurliv En etablering enligt alternativ 2 medför att endast redan ianspråktagen mark för industrietablering utnyttjas God bebyggd miljö Marken inom detta kvarter är redan ianspråktagen av en betongstation som är storskalig och därmed redan idag påverkar gaturummet. Det föreslagna handelsområdet skulle även ligga något längre ifrån befintliga bostadsområden. Tillgängligheten till området via alternativa färdsätt som exempelvis via lokalbuss och gång- samt cykelvägar är bättre utbyggda jämfört med alternativ 1. Tillgängligheten till området via biltrafik är även god. Den trafikundersökning som genomförts visar att trafikens belastningsgrad inte kommer att försämra framkomligheten inom området. Av trafiksäkerhetsskäl bör hastigheten i anslutning till handelsområdet sänkas från 70 km/h till 50 km/h. Jämfört med alternativ 1 är alternativ 2 enklare att nås med hjälp av etablerad kollektivtrafik samt gång- och cykelvägar. En etablering enligt alternativ 2 gör det också lättare att koppla samman trafiken i/till området med det befintliga handelsområdet Lillänge som ligger på samma sida om Stuguvägen. 9 METODBESKRIVNING FÖR BEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSER Bedömningar i miljökonsekvensbeskrivningar ska vara objektiva. Bedömningar görs i jämförelse med rådande miljömål, miljökvalitetsnormer, bakgrundsvärden och riktvärden. När jämförelsevärden saknas kan passande utländska riktvärden användas eller en kvalificerad avvägning göras. Konsekvens är följden av en påverkan efter det att åtgärder vidtagits. Konsekvenserna av verksamheten jämförs med nollalternativet och kan vara både positiva (+) och negativa (-), se Tabell 3. Nollalternativet utgör det alternativ ifall projektet inte genomförs, d.v.s. inget handelsområde anläggs. Nuvarande miljöförhållanden kvarstår därmed och inga förändringar sker i jämförelse med miljökvalitetsmålen. Tabell 3: Utvärdering av storleken på miljökonsekvensers verkan på omgivningen. Miljökonsekvens Stor positiv (+) eller negativ (-) Måttlig positiv (+) eller negativ (-) Liten positiv (+) eller negativ (-) Obetydlig Definition -Irreversibel i den meningen att påverkan pågår mer än en generation (mer än 21 år). -Överskrider gällande gränsvärden. -Påverkar kvaliteten hos recipienten på ett sådant sätt att dess funktion upphör. -Kan påverka annat land. -Reversibel (pågår mer än 2 men mindre än 21 år). -Inom ramen för gällande regelverk, kan överskrida riktvärden. -Påverkar kvalitet hos recipienten, men inte på ett sådant sätt att dess funktion upphör. -Lokal/regional påverkan. -Reversibel (pågår mindre än två år). -Inom ramen för gällande regelverk och riktvärden. -Påverkar varken kvalitet eller funktion hos recipienten. -Lokal påverkan. -Ingen förändring jämfört med naturliga bakgrundsförhållanden. -Ingen märkbar påverkan på recipienten Sida 15 (17)

16 11 BEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSER Tabell 4 visar en sammanfattande bedömning av miljökonsekvenser vid anläggandet av handelsområdet enligt det förordade alternativet (alternativ 1) i jämförelse med alternativ 2 och nollalternativet. Miljökonsekvenserna klassas enligt Tabell 3: Tabell 4. Sammanfattad bedömning av miljökonsekvenser vid anläggandet av ett handelsområde enligt angivna alternativ. Miljömål Miljökonsekvens alternativ 1 Miljökonsekvens alternativ 2 Miljökonsekvens alternativ 0 Frisk luft Obetydlig Obetydlig Obetydlig Levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet samt Giftfri miljö Liten (-) Liten (-) Obetydlig Ett rikt växt- och djurliv Liten (-) Obetydlig Obetydlig God bebyggd miljö Liten (-) samt (+) Liten (+) Obetydlig De miljökonsekvenser som kan uppkomma av handelsetableringen enligt alternativ 1 och 2 anses överlag vara svagt negativa. Alternativ 2 visar färre negativa effekter jämfört med det förordade alternativet 1. Detta kan förklaras utifrån att alternativ 2 (kvarteret Betongen) utgör ett redan exploaterat industriområde. Eftersom alternativ 2 redan är ett exploaterat område med pågående verksamhet är dock alternativ 1 ett mer realistiskt alternativ för att projektet ska kunna genomföras. 12 SKADEFÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER, KONTROLL AV VERKSAMHET FÖR FÖRORDAT ALTERNATIV En dagvattenutredning för alternativ 1 har utförts där ett säkerställande av omhändertagandet av dagvatten från handelsområdet föreslås, se bilaga 1. Därtill har en landskapsanalys genomförts där olika aspekter för att minska påverkan från handelsetableringen föreslås: En skogsridå sparas mellan handelsområdet och bostadsområdet Erikslund för att minimera störande synintryck och buller. Befintliga granar ska så långt som möjligt bevaras även mellan Stuguvägen och handelsområdet. För att mildra påverkan på landskapsbilden i området ska parkeringsplatsen utformas så att det finns utrymme för trädplantering mellan parkeringsraderna. Helst ska man sträva mot att lämna öar av befintlig vegetation d.v.s. granar och markvegetation kring handelsbyggnaden. Dessa kunde även ingå i dagvattensystemet på platsen. Trafiksituationen för genomfartstrafik kommer att anpassas för det förändrade trafikläget kring handelsområdet med hjälp av nya korsningar och hastighetsbegränsningar. 13 SLUTSATS De resultat som sammanställts i denna MKB visar på att en handelsetablering enligt förordat alternativet (alternativ 1) inte medför sådan miljöpåverkan att tillåtligheten för det kan ifrågasättas Sida 16 (17)

17 14 REFERENSER Naturvårdsverket: PM : Regional uppföljning av miljökvalitetsmålen - Frisk luft Luftkvalitetsförordningen (2010:477) Mer [*] Östersund En plan för hållbar tillväxt i ett attraktivt Östersund Översiktsplan för Fyrvalla Remonthagen (12 december, 2006), Östersunds kommun Östersund 2040, Översiktsplan (20 mars 2014), Östersunds kommun Regionalt miljömålsprogram ( ) Länsstyrelsen Jämtlands län Sida 17 (17)

PM LANDSKAPSBILD Miljökonsekvensbeskrivning detaljplan Karlslund 3:4

PM LANDSKAPSBILD Miljökonsekvensbeskrivning detaljplan Karlslund 3:4 Bilaga 2 PM LANDSKAPSBILD Miljökonsekvensbeskrivning detaljplan Karlslund 3:4 Östersunds kommun version: Granskningshandling 2016-07-01 rev. 2016-08-26 E-City Landscape & Art Elina Söderström PM Landskapsbild

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller ett program ska upprättas eller ändras. Miljöbedömningens första steg, behovsbedömningen, ska avgöra om detaljplanen,

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling Behovsbedömning Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län Granskningshandling Behovsbedömning 2 (5) Inledning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

Behovsbedömning med checklista

Behovsbedömning med checklista Detaljplan för DEL AV OFFERHÄLLSPARKEN Trollhättans kommun NYBYGGNAD AV FLERBOSTADSHUS Behovsbedömning med checklista FEBRUARI 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB FÖR DETALJPLAN

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Sundsberg 2:13 och del av 1:64, Selma. SUNNE KOMMUN Värmlands län

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Sundsberg 2:13 och del av 1:64, Selma. SUNNE KOMMUN Värmlands län SAMRÅDSHANDLING BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Sundsberg 2:13 och del av 1:64, Selma. SUNNE KOMMUN Värmlands län 2015-05-05 Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G

B E H O V S B E D Ö M N I N G 1(8) B E H O V S B E D Ö M N I N G tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 9 april

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne GRANSKNINGSHANDLING BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne SUNNE KOMMUN Värmlands län Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för del av Brårud 3:92. SUNNE KOMMUN Värmlands län

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för del av Brårud 3:92. SUNNE KOMMUN Värmlands län SAMRÅDSHANDLING BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för del av Brårud 3:92 SUNNE KOMMUN Värmlands län 2016-02-08 Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Detaljplan för ny skola, Hammar, Hammarö kommun

Detaljplan för ny skola, Hammar, Hammarö kommun 1 / 5 Behovsbedömning Detaljplan för ny skola, Hammar, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för ny F-6 skola, 2-parallellig med möjlighet till utbyggnad. För beskrivning av områdets

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping 1(7) SPN 711/2007 BEHOVSBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för Kvarteret Ormen 21 med närområde inom Kneippen i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 23 september 2008 A N T A G A N D E

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2019-08-15 Granskningshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Ändring av detaljplan för fastigheterna Ankungen 1 & 2, Rödluvan 1 & 2, Tingeling 1 samt del av Hovmantorp 6:1 Denna checklista

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för Skäggeberg 15:167 m fl., LSS-boende SUNNE KOMMUN Värmlands län

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för Skäggeberg 15:167 m fl., LSS-boende SUNNE KOMMUN Värmlands län SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Skäggeberg 15:167 m fl., LSS-boende SUNNE KOMMUN Värmlands län Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar av planer

Läs mer

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten 1(8) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Porten 11 med närområde inom Hageby i Norrköping den 12 juni 2013 ANTAGANDEHANDLING Antagen: 2013-09-10, 158 Laga kraft: 2013-10-17 Genomförandetidens

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping Vårt diarienummer SPN-474/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering den 8

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Tallvirket 6,Tureberg

Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Tallvirket 6,Tureberg Kommunledningskontoret Tony Andersson Planarkitekt 010722 85 95 Behovsbedömning 20140326 Sida 1 av 8 Dnr 2013/0358 KS 203 Bedömning av miljöpåverkan och behov av MKB för detaljplan för Tallvirket 6,Tureberg

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Skäggeberg 12:11 m fl. SUNNE KOMMUN Värmlands län

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Skäggeberg 12:11 m fl. SUNNE KOMMUN Värmlands län SAMRÅDSHANDLING BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Skäggeberg 12:11 m fl. SUNNE KOMMUN Värmlands län Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar av

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Dnr: KS 2013/233 PLNR: 153 GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Inledning Varje detaljplan som medför en

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(12) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9

ANTAGANDEHANDLING. 1(12) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 1(12) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 27 augusti 2015 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2015-12-09, 257

Läs mer

Behovsbedömning - checklista

Behovsbedömning - checklista 2018-06-19 DNR 2018-055 Behovsbedömning - checklista Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning av planer, program eller ändringar, om dess genomförande kan antas medföra en betydande

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne. SUNNE KOMMUN Värmlands län

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne. SUNNE KOMMUN Värmlands län SAMRÅDSHANDLING BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne SUNNE KOMMUN Värmlands län Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

betydande miljöpåverkan

betydande miljöpåverkan Undersökning om 1(9) 2019-08-30 betydande miljöpåverkan tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Händelö 2:41 med närområde inom Kvillinge i Norrköpings kommun (Fliset 1 med närområde)

Läs mer

Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11

Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11 1 Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11 Planens syfte Planen syftar till att möjliggöra nybyggnad av kompletterande byggnader till friluftsbadets

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 PROJEKTRAPPORT Miljökontoret 2013-05-23 Dnr 2013-407 Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 Michael Werthén Magnus Jansson 2 BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 3 METOD OCH GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 4 SLUTSATS

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(5) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGANDE 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps samhälle

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Detaljplan för Arbetsområde i Verksmon, område C Torvalla 4:17 m.fl. Östersunds kommun. Antagandehandling

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Detaljplan för Arbetsområde i Verksmon, område C Torvalla 4:17 m.fl. Östersunds kommun. Antagandehandling Dnr Ädh 2056/2007 Dnr planmodul: P 08/0002 Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Detaljplan för Arbetsområde i Verksmon, område C Torvalla 4:17 m.fl. Östersunds kommun 2008-06-18 2 INLEDNING Den fysiska planeringen

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Förslag till stadsplanebestämmelser för kvarteret Kronan i Norrköping inom Gamla staden (Kronan 8) den 20 maj 2019 reviderad

Läs mer

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för ELDSBERGA 6:13 ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K Normalt förfarande, KS 2013/0280 Samhällsbyggnadskontoret 2015-02-03 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM Behovsbedömning 1(8) SPN-000/000 tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken i Norrköping kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING 1(8) tillhörande detaljplan för fastigheten Rambodal 1:1 med närområde. inom Brånnestad i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING 1(8) tillhörande detaljplan för fastigheten Rambodal 1:1 med närområde. inom Brånnestad i Norrköping 1(8) SPN 923/2006 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheten Rambodal 1:1 med närområde inom Brånnestad i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 3 mars 2011 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen Behovsbedömning Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn 1(6) 214 tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen med närområde inom Berget i Norrköping

Läs mer

Miljömålet Frisk luft 7 oktober 2011 Anne-Catrin Almér, anne-catrin.almer@lansstyrelsen.se Länsluftsdag 2011 Våra 16 nationella miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Syftet med att upprätta en ny detaljplan för del av

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för område väster om Gamla Faluvägen i

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde. inom Gamla staden i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde. inom Gamla staden i Norrköping 1(6) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 11 februari 2011 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN:

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog

Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog 2 Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog 3 För att det ska framgå om eller hur detaljplanen kommer att påverka miljön ska

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för en del av Ljura 1:1 m.fl. (Ljurafältet) inom Ljura i Norrköpings kommun

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för en del av Ljura 1:1 m.fl. (Ljurafältet) inom Ljura i Norrköpings kommun Behovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för en del av Ljura 1:1 m.fl. (Ljurafältet) inom Ljura i Norrköpings kommun den 7 maj 2018 Plangräns för tillägg SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN: Laga

Läs mer

Bedömningarna som görs i undersökningen är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att undersökningen måste omvärderas.

Bedömningarna som görs i undersökningen är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att undersökningen måste omvärderas. 1(10) 2018-05-03 Samrådshandling Undersökning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning Detaljplan för del av fastigheten Lessebo 9:1 Åkerhultsvägen Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Tumba, augusti 2017 Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Behovsbedömningen av detaljplan för Hästen 19 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 398 Detaljplan för Kv. Nifelhem 7 Köpings tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 Planområdet Nifelhem 7, avgränsat med vit streckad linje. 398 BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 1 (9) B Planens

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Behovsbedömning / Avgränsning sid 3 Planens syfte sid 3 Checklista för miljöbedömning sid 4 Motiverat ställningstagande / Avgränsning sid 9 2(9) Behovsbedömning/ Avgränsning Enligt

Läs mer