3.3 Vattenanvändning Vattenbruk. Planeringsförutsättningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3.3 Vattenanvändning. 3.3.1 Vattenbruk. Planeringsförutsättningar"

Transkript

1 3.3 Vattenanvändning Vattenbruk Vattenbruk innebär odling i vatten av fisk eller kräftdjur, som hålls stationära med nät, kassar eller burar. Det stora antalet sjöar inom Vilhelmina kommun innebär goda möjligheter till vattenbruk. lla vatten lämpar sig inte för vattenbruk. Detta gäller speciellt mycket näringsrika och näringsfattiga sjöar. nledningen är dessa sjöars lägre kapacitet att bryta ner närsalter från överblivet foder och exkrementer. Vid lokalisering av vattenbruksanläggningar bör därför en ekologisk bedömning av vattnet göras. v närsalterna från odlingarna dominerar fosfor. För att undvika påverkan i sjön genom fosforgödsling från fiskodling har naturvårdsverket rekommenderat en sjöyta om ha per ton producerad fisk och år i näringsfattiga sjöar och att kassodling av fisk inte bör ske i näringsrika sjöar. För att producera ett ton fisk åtgår vanligen 1,7 ton foder. Denna fodermängd innehåller ca 18,7 kg fosfor. Ett ton fisk innehåller ca 3,6 kg fosfor. Den resterande fosformängden ca 15 kg tillförs sjön. Innan man kan börja med fiske- och/eller kräftdjursodling måste man enligt fiskeriförordningen ansöka om tillstånd hos länets fiskenämnd. Vidare måste man hos länsstyrelsens naturvårdsenhet ansöka om tillstånd enligt Miljöbalken om man avser att hålla minst 20 ton fisk i odlingen. Det räcker med anmälan till miljö - och byggnadsnämnden enligt Miljöbalken om: - fiskodlingen avser att hålla mer än 1 ton men mindre än 20 ton - mer än 1 ton fisk avses att hållas för övervintring För tillfället finns två odlingar för produktion av konsumtionsfisk och två odlingar för produktion av sättfisk. Företrädesvis är det regnbågsforell som odlas, men även öring och röding förekommer. nläggningar för vattenbruk bör så långt som möjligt skyddas från åtgärder som kan försvåra verksamhetens bedrivande (M 3). Runt vattenbruksanläggningar bör exempelvis bebyggelse tillkomma restriktivt. En ökning av kvalitetsmedvetandet i konsumentledet skulle gagna den inhemskt odlade fisken i förhållande till importerad fisk. ntalet odlingar borde kunna öka i framtiden och i kombination med andra sysselsättningar ge fler arbetstillfällen. En högre förädlingsgrad och bättre marknadsföring skulle kunna öka marknaden. Komplicerade slaktningsförfaranden medför att fisken måste fraktas lång väg till godkända slakterier vilket är ett problem i dagsläget.

2 Kommunen anser att en utökning av antalet fiskodlingar bör kunna ske. Kommunen skall vara restriktiv med att tillåta bebyggelse eller annan exploatering i direkt anslutning till anläggningarna Vattenkraft De klimatologiska förutsättningarna med hög nederbörd och låg avdunstning gör att avrinningen blir stor. Detta kombinerat med stora fallhöjder i kommunen medför stora möjligheter till utvinning av energi. Två dominerande dalgångar med avbördningsområden bidrar till vattenföringen i Ångermanälven och Vojmån inom Vilhelmina. Ångermanälven inom kommunen har nyttjats i hög grad för vattenkraft. Kraftstationer finns i Stalon som producerar 524 GWh Malgomaj (ullerforsen) 34,2 GWh och Volgsjöfors 78,5 GWh. Viss outbyggd fallhöjd i älven. Vojmåns nedre del berörs av vattenkraft genom att Vojmsjön fungerar som magasin för Ångermanälven och ett mindre kraftverk i Gubbseleforsen 0,8 GWh. Potentiella utbyggnadsmöjligheter finns i Vojmån, Ångermanälven och i ett antal mindre vattendrag. I de mindre vattendragen kan kraftutnyttjande bli aktuellt som minikraftverk. Utbyggnadsplaner har tidigare redovisats för Vojmåns nedre delar, nedströms Vojmsjön. Regeringen beslutade efter Ds I 1985:5 att en fortsatt vattenkraftsutbyggnad skulle tillåtas i Vojmåns nedre del. Vilhelmina kommun har meddelat sitt ogillade över regeringens beslut. Det allmänna intresset att spara Sveriges outbyggda vattendrag utmynnade i ett lagförslag till riksdagen om att skydda vissa vattendrag. Enligt Miljöbalken (M Kap 4) skyddas följande vattendrag inom Vilhelmina kommun från kraftutbyggnad: Saxån, Ransarån uppströms Ransarn, Vojmån uppströms Vojmsjön samt Vapstälven. Förutom Vapstälven är alla dessa vattendragen biflöden till Ångermanälven. En ytterligare vattenkraftsutbyggnad skulle förutom negativa ekologiska effekter också minska underlaget för många näringsgrenar i kommunen. På så sätt skulle kommunens attraktionskraft för turism, fritid och rekreation minska. Det är Vilhelmina kommuns bestämda mening att ingen ytterligare vattenkraftsutbyggnad, med undantag för minikraftverk och effektivisering av befintliga kraftverk, ska få ske inom kommunen. Kommunen motsätter sig regeringens beslut att tillåta ytterligare en kraftstation i nedre Vojmån. Nedre Vojmån skall betraktas som ett riksintresse (se kap 6) där inga ytterligare vattenkraftsregleringar får förekomma.

3 Där kraftstationer kan effektiviseras genom nyttjande av ny teknik exempelvis nya turbiner, generatorer med högre verkningsgrad bör detta utföras. Effektiviseringar får dock inte medföra ytterligare regleringar av vattenflödet. eträffande anläggande av minikraftverk är kommunens ställningstagande att man bör pröva tillåtligheten från fall till fall. lla sådana projekt ska dock föregås av ingående natur -och miljökonsekvensutredningar Konsumtionsvatten Vattentillgången i Vilhelmina kommun är god, både beträffande yt- och grundvatten. Det stora flertalet invånare försörjs dock genom kommunala vattentäkter. Vilhelmina tätort tar ytvatten från den närliggande aksjön. yarna äsksele, äsksjö, Järvsjö, Dajkanvik, Dalasjö, Dikanäs, Kittelfjäll, Klimpfjäll, Latikberg, Laxbäcken, Lövliden, Malgovik, Marsliden, Meselefors, Nästansjö, Saxnäs, Skansholm, Storsele och Strömnäs försörjs genom anläggningar som tar grundvatten från borrade eller grävda brunnar. För de kommunala vattenanläggningarna har sk. verksamhetsområden bestämts. Grundvattentäkterna håller delvis ojämn kvalité. En del täkter erbjuder en bra vattenkvalité medan vissa grundvatten har bl.a. förhöjda järn och manganhalter. Flertalet av de ovanstående kommunala vattenanläggningarna tål ytterligare anslutning. Flera av de kommunala vattentäkterna ligger på privat mark där nyttjanderätten till täkterna har säkerställts genom servitut eller ledningsrätt Vattenförsörjningen i Vilhelmina tätort är ett problem. Vattentäkten aksjön ligger i anslutning till samhället och en del av sjöns tillrinningsområde ligger inom bebyggt område, skyddsområdet för vattentäkten begränsas därav. Råvattnet innehåller mindre mängder humus, vilket medför störningar under sommarperioden. För att klara baktrietillväxten har insatts ett UVfilter samt klordosering vilket tidvis medför lukt och smak. Polyaluminiumklorid används som flockningsmedel och den tidigare förhöjda aluminiumhalten har kunnat sänkas under gällande gränsvärden. Reservvattentäkt för Vilhelmina tätort utgörs av en borrad brunn vid Volgsjöstrand, Lövliden samt den så kallade Mejerikällan. Tillsammans ger reservvattentäkterna ändock inte tillräckligt med vatten om aksjötäkten slås ut. Provpumpningar har genomförts med gott resultat för att kontrollera grundvattenförekomsten vid Risån mellan äsksele och Dalasjö. Ny vattentäkt beräknas vara klar under år Reservvattentäkter är genomgående ett problem i kommunen eftersom de till stor del saknas eller har för låg kapacitet. Skyddsområden för vattentäkter har bestämts i några fall, men flera bör tillkomma.

4 Inom fritidshusområden och på landsbygden är vattenförsörjningen löst med egna eller gemensamma vattentäkter. I vissa fall har rätten till vatten ordnats genom servitutsrätt eller bildandet av gemensamhetsanläggningar. Kommunala vattenanläggningar byggs och drivs för att tillskapa goda hygieniska förhållanden samt hushållning med vattnet. Inom verksamhetsområde för va- anläggningar bör samtliga ingående fastigheter anslutas vid nybyggnad eller ingrepp i befintligt va-system. Medverka till samverkan mellan fastighetsägare på landsbygden som tillsammans bildar gemensamhetsanläggningar. Sådan samverkan ger oftast den praktiskt bästa lösningen med god ekonomi. nordna reservvattentäkter för alla större tätorter för att trygga vattenförsörjningen när något inträffar som skadar den ordinarie vattentäkten. En plan för utbyggnad av reservvattentäkter ska upprättas. Uppdatera skyddsområden för kommunala vattentäkter, samt bevaka efterlevnaden av skyddsbestämmelserna. Vilhelmina kommun har som målsättning att senast år 2002 säkerställa vattenförsörjningen för tätorten genom att anordna ekonomiskt och miljömässigt hållbart alternativ till aksjön som råvattentäkt. 3.4 vlopp och avfallshantering vlopp De flesta hushållen i kommunen är anslutna till kommunala avloppsanläggningar. För Vilhelmina tätort och Lövliden finns ett reningsverk med mekaniskt och kemiskt reningssteg med mycket hög reningsgrad. För Kittelfjäll, Klimpfjäll, Saxnäs och Skansholm finns mindre reningsverk med slamavskiljare och kemiskt fällningssteg. I Latikberg, äsksjö, Dalasjö, Dikanäs, Meselefors, Nästansjö, Storsele, Lövliden, Laxbäcken, Malgovik, Strömnäs, Järvsjöby och Skansholm finns också kommunala avloppsnät. Reningen sker med olika anläggningar men företrädesvis med slamavskiljare och biologiska dammar eller infiltration. I alla områden ovan har verksamhetsområde för kommunal vatten- och avloppsanläggning bestämts. Inom dessa verksamhetsområden har fastighetsägarna rätt att påfordra anslutning samtidigt som kommunen kan kräva att fastighetsägaren ansluter sig. Om fastighetsägaren inte önskar ansluta sig måste denne visa att en ur hälso- och miljöskyddssynpunkt likvärdig anläggning redan finns eller kan ordnas.

5 Enskilda fastigheter som inte är anslutna till det kommunala va -nätet har egna anläggningar, vanligen genom en mindre avloppsreningsanläggning med slamavskiljare och markbädd/infiltrationsanläggning. En riktig sådan medger i de flesta fall tillräcklig rening. På en del platser är enskilda anläggningar bara möjliga med sluten tank. Slammet mellanlagras i slamlaguner och slutdeponeras på Granbergsdeponin. Tankar och slamavskiljare töms av kommunen mot avgift. Fortfarande finns det fastigheter som saknar eller har avloppsreningsanläggning av mycket enkel typ. Dessa fastigheter kan lokalt orsaka miljöproblem med dålig lukt och övergödning. För att få genomföra fastighetsbildning och erhålla bygglov krävs att va-frågan för fastigheten kan lösas. I företrädesvis fritidsområden regleras va -frågan i detaljplan. Finns risk för förorening kan förbud mot vattentoalett med infiltration föreskrivas. Olje- eller fettavskiljare finns företrädesvis i företag som i sin verksamhet hanterar olja och fett. Tillsynen till dessa anläggningar måste förbättras så att inte olja kommer ut i avloppssystem och reningsverk. Det är kommunens målsättning att ny bebyggelse som lokaliseras inom verksamhetsområde för kommunal avloppsanläggning skall anslutas till denna. På landsbygden bör enskild anläggning med slamavskiljare och markbädd/infiltrationsanläggning utföras där detta är lämpligt ur miljösynpunkt nvändandet av slamtank bör i möjligaste mån undvikas beroende på de höga kostnader tömningar åsamkar anläggningsägaren. Kommunen skall informera ägare till enskilda avloppsanläggningar som är av undermålig typ hur dessa kan ersättas eller förbättras successivt. samt öka det allmänna miljömedvetandet. Förbättra dokumentationen samt öka tillsynen av företag med olje- eller fettavskiljare.

6 3.4.2 vfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori som innehavaren gör sig av med, eller är skyldig att göra sig av med. Hushållsavfall är avfall som kommer från hushåll samt därmed jämförligt avfall från annan verksamhet. Där den kommunala renhållningsskyldigheten gäller hanteras hushållsavfallet på två sätt. ntingen lämnas soporna i gemensamma containers, av fastighetsägarna eller så lämnas soporna i enskilda säckar, som hämtas av entreprenör. Containrar finns utplacerade över hela kommunen och används främst i glesbygd och i större hyreshusområden. Även inom tätorten dominerar containers. Tömning av containrar och sopkärl sker normalt en gång per vecka under sommaren. Två gånger per år har hushållen möjlighet att lämna grovsopor för borttransport genom kommunens försorg. Delar av hushållsavfallet komposteras. Det komposterbara avfallet uppgår till nära hälften av hushållsavfallet. För att stimulera hushållens vilja till kompostering har renhållningsavgiften reducerats med 40 % fr o m år v kommunens totala antal abonnenter, ca 5000 st, var det endast 7 % som komposterade vfall från industrin avlämnas direkt vid deponin eller via egna containrar. Deponier, finns på tre platser Dikanäs, Saxnäs och Granberget. Deponierna i Dikanäs och Saxnäs tar bara emot grovsopor medan Granberget är den huvuddeponi som tar emot i stort allt övrigt avfall. Planeringshorisonten sträcker sig till och med år Genom en utvidgning kan Granberget därefter tjäna som deponi långt in på 2000-talet. Vissa typer av avfall betraktas som farligt. Det gäller exempelvis giftrester, oljor och tungmetaller, sk farligt avfall. Kommunen är enligt 4 renhållningsförordningen M kap 15. skyldig att ombesörja mottagning och bortforsling av farligt avfall från hushållen. Vilhelmina kommun har inte möjlighet att omhänderta farligt avfall, utan detta tas om hand av olika entreprenörer. Farligt avfall från hushållen tas om hand gratis av kommunen medan industrin får betala omhändertagandet själv. atterier insamlas genom kommunens försorg i affärer och utplacerade batteriholkar. lla typer av batterier skall kunna tas om hand av kommunen, dock inte de som är tyngre än 3 kg. Producentansvar enl Miljöbalken 15 kap. gäller f. n. för förpackningar av glas papper, plast, metall, däck och bilar. Detta innebär att producenter av dessa förpackningar ska ansvara för att de, när det blivit avfall, samlas in och återanvänds eller återvinns. Elektronikskrot är nästa materialslag som troligen kommer att omfattas av producentansvar Vilhelmina kommun skickar elektronikskrot till för särskild behandling sedan Containrar för respektive materialslag finns uppställda i kommunen på 4 platser på tätorten och i Latikberg, Dikanäs, Klimpfjäll, Saxnäs och Malgovik. bonnenterna får själva transportera sitt källsorterade avfall till containrarna, därifrån sker borttransport av Förpackningsinsamlingens entreprenörer.

7 Insamlingsresultat källsorterat avfall, Vilhelmina kommun Glas 58 ton 61 ton 36 ton Papper 232 ton 371 ton 342 ton Plast 22 ton 29 ton Metall 690 kg 6 ton 6 ton Deponiskatt infördes Detta medför att kommunen betalar 250 kr/ton avfall som deponeras deponerades totalt ca 4000 ton. Kommunens målsättning är att kunna fortsätta med den för hanteringen rationella metoden med containerhämtning av avfall. Det är kommunens strävan att så stor del som möjligt av avfallet kan återvinnas eller komposteras i stället för att bara deponeras. Halvera andelen osorterat avfall fram till år 2002 som transporteras till deponi genom alternativa lösningar. Fortsätta utplacering av miljöbodar (bod avsedd för farligt avfall) på strategiska ställen i kommunen. 3.5 Gruvor och täkter Mineraler, gruvdrift Inom kommunen finns ett flertal mindre områden med brytvärda mineraler. Inmutningar av fyndigheter finns inom hela kommunen. De rikaste fyndigheterna ligger dock inom det svårtillgängliga fjällområdet. Där finns även ett flertal utmål beviljade. ehovet av industrimineral och prydnadssten ökar och Sverige importerar för närvarande den övervägande delen av sitt behov. Inom kommunen pågår ett sten- och mineralprojekt som syftar till att undersöka möjligheterna till att utvinna industrimineral och prydnadssten. Påverka ägarna till malm och stenfyndigheter att genomföra fortsatt prospektering, för att hitta nya fyndigheter eller omvärdera äldre samt att ytterligare strävan görs för att undersöka möjligheterna att utvinna industrimineral och prydnadssten. Inom ramen för tillväxtsavtalet verka för utbildningsinsatser inom sten/ mineralbranschen. Vid varje gruvprojekt som blir aktuellt vill kommunen ha möjlighet att göra avvägning mellan sysselsättningsaspekter och miljöintressen, enligt sk. försiktighetsprincipen.

8

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 gällande fr.o.m. 2019-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap.4-5 MiljöBalken kan utgå för hantering

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR VILHELMINA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 gällande f.o.m 2015-01-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap.4-5 MiljöBalken kan utgå för hantering

Läs mer

Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10. För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun

Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10. För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun Taxa fr.o.m 1 januari 2015-03-10 För renhållningsavgifter inom Trollhättans kommun Antagen av kommunfullmäktige den 3 november 2014, 126, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 6, att gälla fr.o.m.

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Avfallsinnehavarens ansvar

Avfallsinnehavarens ansvar 15 kap. Avfall och producentansvar Definitioner 1 Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Bilaga 2. Uppföljning av nuvarande avfallsplan

Bilaga 2. Uppföljning av nuvarande avfallsplan Bilaga 2 av nuvarande avfallsplan Vindelns kommuns nu gällande avfallsplan är från 1993, antagen i fullmäktige 1993-11- 15 är ålderstigen och målen som då var uppsatta är uppfyllda. Beskrivning om målen

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01.

Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01. 1 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR NORBERGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01. Till täckande av nödvändiga kostnader för att Norbergs kommun bortforslar och slutligt

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden BILAGA 2 SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/

Läs mer

Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun

Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun Renhållningstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av kommunfullmäktige i Skinnskatteberg att gälla från och med 2019-01-01. Allmänt Taxan grundar sig på avgiftsprinciperna i Miljöbalken (SFS 1998:808).

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING FÖR EDA KOMMUN

RENHÅLLNINGSORDNING FÖR EDA KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING FÖR EDA KOMMUN 1 Tillämpnings- Enligt 9 i renhållningslagen (SFS 1979:596) skall det för varje kommun område finnas en renhållningsordning som skall innehålla kommunens föreskrifter

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

Information om avfallshantering

Information om avfallshantering Information om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör har gemensamma föreskrifter om avfallshantering tagits fram i samarbete med Merab (Mellanskånes Renhållningsaktiebolag). Föreskrifterna

Läs mer

Renhållningstaxa för Gislaveds kommun 2013

Renhållningstaxa för Gislaveds kommun 2013 Renhållningstaxa för Gislaveds kommun 2013 Antagen av kommunfullmäktige 2013-04-25, 56 Gäller fr o m 2013-06-01 GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser de avgifter som enligt gällande lagstiftning kan utgå för hantering

Läs mer

Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017

Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017 Renhållningstaxa för Enköpings kommun 2017 1. Allmänt Taxan avser de avgifter som enligt Miljöbalken 27 kap. 4-6 får uttagas av kommunen för täckande av nödvändiga kostnader för renhållningen. Samtliga

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11 Renhållningsordning Innehållsförteckning Inledande bestämmelser 3 Ansvar för renhållningen 3 Skyldighet att lämna avfall 4 Grovavfall och kasserade kylskåp och frysar 4 Hushållens farliga avfall och avfall

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Länsstyrelsens i Jönköpings län föreskrifter m.m. om skydd för ytvattentäkt i Vallsjön inom Sävsjö och Nässjö kommuner 1 ; 06 FS 1993:3

Läs mer

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB OM MIVA Miva () ett kommunalt bolag Bildades 2009, tidigare Tekniska kontoret Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva Miva omsätter cirka 200 miljoner kronor och har drygt 100 medarbetare

Läs mer

TAXA FÖR RENHÅLLNING. Gäller från

TAXA FÖR RENHÅLLNING. Gäller från TAXA FÖR RENHÅLLNING Gäller från 2017-02-01 WWW.KIL.SE/KAHAB TAXA Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 Dnr KS 16/335 Taxan gäller from 2017-02-01 Avfallshanteringen i kommunen regleras i Lokala föreskrifter

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten Avloppsmöte i SånnaS 3 oktober 2012 Historik ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Tekniska beskrivningar och rekommendationer Drogs tillbaka

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun.

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun. Va-översikt Upplands-Bro kommun Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun www.upplands-bro.se/va-plan FÖRSLAG TILL VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA för vatten och

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2017-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas av kommun för täckande

Läs mer

VA-policy VA-översikt. VA-plan. VA-policy

VA-policy VA-översikt. VA-plan. VA-policy Antagen av kommunfullmäktige den 22 oktober 2014, 14KS/0083 VA-policy 2014 VA-översikt VA-policy VA-plan Innehåll Inledning 3 Utgångspunkter för vattenplanering 4 Nationella och lokala mål 5 Övergripande

Läs mer

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Bilaga 1A till förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 1 (7) Fasta avgifter och er för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR 2014

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR 2014 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-20 och 2013-11-21 146. I samtliga avgifter i denna taxa ingår lagstadgad mervärdesskatt (moms) om inget annat anges. Renhållningstaxans uppbyggnad

Läs mer

RENHÅLLNINGSAVGIFTER STORUMANS KOMMUN

RENHÅLLNINGSAVGIFTER STORUMANS KOMMUN RENHÅLLNINGSAVGIFTER 2015 STORUMANS KOMMUN RENHÅLLNINGSTAXA FÖR STORUMANS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-25, 116 att gälla fr. o m. 2015-01-01. 1. GILTIGHETSOMRÅDE Taxan avser de avgifter

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 RENHÅLLNINGSTAXA 2019 Antagen av kommunfullmäktige den 2019-01-28 Gäller från och med den 2019-03-01 1 ALLMÄN INFORMATION 1.1 Taxans utformning Renhållningstaxan består av tre delar: 1. grundavgift; 2.

Läs mer

Ansökan om tillstånd för fisk- och kräftodling

Ansökan om tillstånd för fisk- och kräftodling Ansökan om tillstånd för fisk- och kräftodling Information För att odla fisk krävs tillstånd av länsstyrelsen enligt förordningen (SFS 1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen. Anmälan ska

Läs mer

Taxa för hushållsavfall

Taxa för hushållsavfall Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-05-28 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser.3 Småhus.5 Fritidshus.5 Gemensamhetsanläggning 5 Flerbostadshus och verksamheter.6

Läs mer

Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun

Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun Miljö kvalitetsnörmer fö r vatten samt a tga rdsbehöv i Vilhelmina kömmun Miljökvalitetsnormer (MKN) för vatten är bestämmelser om kvaliteten på miljön, eller status, i en vattenförekomst. Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Lokala renhållningsföreskrifter för. Vilhelmina kommun

Lokala renhållningsföreskrifter för. Vilhelmina kommun 1 Lokala renhållningsföreskrifter för INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vilhelmina kommun 1 Lagstiftning 1.1 Definitioner 2 Ansvar för avfallshanteringen 3 Avgifter 4 Tillsyn 5 Informationsskyldighet 6 Sortering 7

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter enligt miljöbalken

TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter enligt miljöbalken TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter miljöbalken Reviderad 2018 01 01. Redaktionell ändring 2018 02 15. För att få fram aktuell årlig avgift ska antalet timmar multipliceras med aktuell

Läs mer

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

Renhållningstaxa. Fastställd av kommunfullmäktige 1978-03-13, 63. Reviderad senast av kommunfullmäktige 2010-11-22, 184

Renhållningstaxa. Fastställd av kommunfullmäktige 1978-03-13, 63. Reviderad senast av kommunfullmäktige 2010-11-22, 184 Renhållningstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 1978-03-13, 63 Reviderad senast av kommunfullmäktige 2010-11-22, 184 Gäller fr.o.m. 2011-01-01 1 Allmänna bestämmelser 1.1 Omfattning I renhållningstaxan

Läs mer

Avloppsfrågor - Green Island. Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30

Avloppsfrågor - Green Island. Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30 Avloppsfrågor - Green Island Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30 Ingmarsö & Brottö Enskilt vatten och avlopp 80% torr toalett och BDT-avlopp Gemensamt avlopp i Ingmarsöbyn.

Läs mer

Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer:

Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer: Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer: 2016-000604 Skeboåns avrinningsområde, etapp 2 - väster om Skeboån BYGG- OCH MILJÖKONTORET 1 Bakgrund Skeboån har i VISS

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen inom Vilbergen i Norrköping, fysisk planering den 20 september 2012 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2013-01-29,

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun.   Antagen av Kommunfullmäktige Va-översikt Upplands-Bro kommun VA-policy Upplands-Bro kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-13 www.upplands-bro.se/va-plan VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt Samhällsbyggande och vattenplanering Jan Persson, Länsarkitekt 2012-02-02 Miljökvalitetsnormer i vatten Ytvatten (vattendrag, sjöar och kustvatten) MKN omfattar såväl kemiska som ekologiska kvalitetskrav:

Läs mer

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken SKYDD AV NATUREN Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun

Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun Älvsbyns Energi AB, Älvsbyns kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÄLVSBYNS KOMMUN Avgifter enligt denna taxa skall betalas till Älvsbyns Energi AB. Denna renhållningstaxa gäller

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR 2015

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR 2015 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 179 pkt 3. Reviderad och antagen av kommunfullmäktige 2014-11-20 I samtliga avgifter i denna taxa ingår lagstadgad mervärdesskatt (moms)

Läs mer

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården Taxebilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna i samband med bygglov eller vid bygglovbefriade byggnader på etablerad

Läs mer

DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ

DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ VA-UTREDNING DETALJPLAN BOENDE KRÅKMARÖ 2016-09-29 1 BAKGRUND Inom 1:45 m.fl. upprättas en detaljplan med syftet att kunna uppföra ett antal fritidshus. Med avseende på detta har en VA-utredning upprättats.

Läs mer

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2 RIKTLINJER 1-200 pe Fastställd av miljö- och hälsoskyddsnämnden Framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2018-12-18 Gäller från 2019-01-01 Ärendenr MHN 2018/3285 Version [1.0] Riktlinjer för hantering

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Tjänsteskrivelse 1 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808), 13-14, 17, 39-40 och 42-44 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 204-09-5 Dnr 204.2775.2 axebilaga Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet för vilken tillstånds- eller anmälningsplikt gäller enligt 5 eller 2

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN FÖR HÖÖRS KOMMUN

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN FÖR HÖÖRS KOMMUN LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN FÖR HÖÖRS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige den 26 mars 2008, 23. Föreskrifterna gäller fr.o.m. 2008-03-26. Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015

AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015 AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015 Kommunal avfallsplan med mål och åtgärdsprogram Kommunfullmäktige 86, 2011-05-02 1 Inledning Avfallsplanen är en kommunal plan för den framtida avfallshanteringen.

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 741 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige 15 december, 2008 150. Reviderad av kommunfullmäktige 21 december, 2009. Gäller fr.o.m. 1 januari 2010.

Läs mer

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Norra Stockholmsåsen är en del av en 60 km lång rullstensås som sträcker sig från södra Uppland ner genom Stockholm till Västerhaninge.

Läs mer

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER NYA FÖRORDNINGAR GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER EN VÄGLEDNING Februari 2019 1 INNEHÅLL Bakgrund 4 De nya förordningarna En sammanfattning 5 De nya förordningarna Nuläge 7 De

Läs mer

Varför en avfallsplan?

Varför en avfallsplan? Varför en avfallsplan? Enligt miljöbalken är varje kommun skyldig att ha en avfallsplan. Planen ska omfatta allt slags avfall men fokuserar på det avfall som kommunen ansvarar för. Planen beskriver kommunernas

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 7.5 Sid 1 (18) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2015/283 2016/310 2016-01-01 2017-01-01 Kf 2015-11-23 134 Kf 2016-12-19 170 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering 1 RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens

Läs mer

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2013/790/Nm Malmö den 17 april 2014 REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 207--29 Dnr 204.2775 axebilaga Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet för vilken tillstånds- eller anmälningsplikt gäller enligt 5 eller 2 förordningen

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17 1 (5) FAKTA OM AVFALLSIMPORT Fortum genomför test med import av en mindre mängd avfall från Italien. Det handlar om drygt 3000 ton sorterat avfall som omvandlas till el och värme i Högdalenverket. Import

Läs mer

Linda Eliasson. Avfallsstrateg

Linda Eliasson. Avfallsstrateg Linda Eliasson Avfallsstrateg Strategisk verksamhet Operativ verksamhet Stödjande verksamhet Fjärrvärme Fjärrkyla El El Fordonsgas Sortering Insamling prod.avf Miljösamordning Vågmottagningskontr. ÅVC

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING. för Malmö stad och Burlövs kommun gällande från 20XX-XX-XX

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING. för Malmö stad och Burlövs kommun gällande från 20XX-XX-XX FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING för Malmö stad och Burlövs kommun gällande från 20XX-XX-XX Beslutade av kommunfullmäktige 2011-XX-XX Ersätter renhållningsordning fastställd av kommunfullmäktige 2011-xx-xx

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT 1(5) Vadstena Kommun Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT Enligt 13-14 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 758 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun

Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun Renhållningstaxa Valdemarsviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014 02 24, 10 Gäller fr om 2014 04 01 1 (8) Renhållningstaxan För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen

Läs mer

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan.

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Avfall Senast uppdaterad: 2019-08-23 Avfall i Sundsvall Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Blåberget Vid Blåbergets avfallsanläggning sker

Läs mer

Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun

Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun Renhå llningståxå Å tvidåbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18, 123 Senast reviderad 2014-12-17, 151 Gäller fr om 2015-01-01 1 (7) Renhållningstaxan För kommunens avfallshantering gäller

Läs mer

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun.

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun. VA-strategi Inledning Detta dokument är en strategi för försörjning av vatten och avlopp i Färgelanda kommun. Dokumentet kallas VA-strategi och här anges hur man i Färgelanda kommun ska agera för att på

Läs mer

9. Grundvatten av god kvalitet

9. Grundvatten av god kvalitet 9. Grundvatten av god kvalitet Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Målet innebär i ett generationsperspektiv

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets YTTRANDE 1 (8) Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets vattendistrikt (Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14) Förutsättningar för yttrandet Eftersom förslaget är mycket omfattande har

Läs mer

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09, 45 Renhållningstaxa Alingsås kommun år 2016 1 1 Renhållningstaxa för Alingsås... 3 1.1 Avfallsföreskrifter i Alingsås

Läs mer

IKARLSHAMNS KOMMUN RENHALLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli. Gäller från: Lagakraftvunnit beslut

IKARLSHAMNS KOMMUN RENHALLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli. Gäller från: Lagakraftvunnit beslut 1lAAAoJ IKARLSHAMNS KOMMUN Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli FÖRFATTNINGSSAMLING för renhållning Gäller från: Lagakraftvunnit beslut Antagen: KF 150, 2016-12-19 RENHALLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS

Läs mer

Nya Renhållningsföreskrifter 2016

Nya Renhållningsföreskrifter 2016 Nya Renhållningsföreskrifter 2016 Lofsdalen 2016-06-08 Lina Eklund - renhållningschef Mathias Wiberg - enhetschef ÅVC Ida Dahl - eko-/renhållningsingenjör Mikael Holmström - näringslivsutvecklare Renhållningsordning

Läs mer

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder.

Avgifterna debiteras normalt fyra gånger per år för en- och tvåfamiljshus, flerfamiljshus och verksamheter samt en gång per år för fritidsbostäder. Sida 1 (9) RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KRAMFORS KOMMUN Taxan gäller från och med 2013-01-01. För de åtgärder som utföres genom kommunens försorg enligt miljöbalken samt renhållningsordning antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer