Kursplan för Bibelkursen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursplan för Bibelkursen"

Transkript

1 Kursplan för Bibelkursen Läsåret 12/13 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE PEDAGOGIK GENOMFÖRANDE UPPLÄGG OCH PLANERING ÄMNEN Bibelkunskap Troslära Lärjungaskap Själavård Livssamtal INRIKTNINGAR OCH PROFILER Skrivande: Musik: Bild och form: Miljö och Rättvisa: ANTAGNING ELEVINFLYTANDE OCH UTVÄRDERING INTYG OCH STUDIEOMDÖMEN TERMINSTIDER FRÅNVARO OCH SJUKDOM KOSTNADER KONTAKTUPPGIFTER... 9

2 2(9) 1 Bakgrund Bibelkursen startade 1976 som en terminskurs. 1 Axel Olander knöts tidigt till kursen. Han var egentligen naturvetare, men undervisade redan tidigare på den årliga höstbibelskolan och kom med sitt starka engagemang att personifiera bibelkursen. Under 1990-talet blev bibelkursen en helårskurs. Under denna period är bl a Lennart Erdtman och Birgitta Wallhagen tongivande lärare. Under denna period har också kursen en internationell inriktning med resor till Israel/Palestina, Libanon och Pakistan. I slutet av 1990-talet förändrar Åsa Molin kursen den inriktningen består sedan under det första decenniet på 2000-talet. Upplägget på kursen blir nu temastudier med Bibelns stora berättelse som strukturerande princip. Istället för att tänka varje ämne var för sig förs de nu samman under ett gemensamt mål att från olika vinklar hjälpa kursdeltagaren att bli del av denna berättelse. Till exempel i det första temat om skapelse och synd kretsar troslära, bibelkunskap och lärjungaskap frågor om hur Gud skapade världen och hur människan sedan gick bort från Gud. Denna kursförändring sammanfaller med betoningen på berättelsen inom teologin, s k narrativ teologi. En annan viktig del är att kursen får skapande profiler bild och form, musik samt skrivande. Under denna period har också Carl-Magnus Carlstein hjälpt Åsa Molin att utveckla kursen i den riktning som hon stakade ut. 2 Övergripande mål och syfte Vad vill vi att kursen skall åstadkomma? [Forming] people with a passion for mission, who understand the gospel as cosmic and the church as global, and are enthused by the vision of shalom. Noel Moules Bibelkursens syfte är att vara en gemenskap som formar lärjungar, det vill säga människor som har en passion för Guds mission, Guds plan att upprätta hela skapelsen, och deltar i den genom att i ödmjukhet sträva efter att följa Jesu väg Jesu politik på livets alla områden och därigenom vara ett alternativt samhälle och en positiv motkultur. Som kristna är vi kallade att själva vara lärjungar men också att forma andra till lärjungar. Båda delarna är viktiga. Kursen mål blir således att vara en miljö där man lär sig upptäcka att: Lärjungaskap handlar om att sätta Jesus i centrum. 2 Lärjungaskap handlar om att följa Jesu väg såsom den förmedlats genom Bibeln tolkad utifrån trons regel. En viktig del är därmed att kursdeltagaren får en grundläggande kunskap om Bibelns budskap och kyrkans teologiska reflexion i sin mångfald och rikedom. Att lära sig tolka och förstå Bibeln utifrån dess kristna tolkningstradition samt kunna dra slutsatser om vad 1 Se Liljeholmens folkhögskola 50 år En skola i rörelse, En del av texten är utdrag ur denna skrift. 2 Der är inte en reducering av Gud till Jesus utan en betoning på att den treenige Guden inte kan förstås skilt från Jesu historia. Se avsnittet Jesuscentrerad: Jesu väg i kapitlet Perspektiv.

3 3(9) dess innehåll får för konsekvenser för allt alla områden i livet är med andra ord centralt. Lärjungaskap är mission. Lärjungaskap handlar om att ha en passion för Guds mission, det vill säga Guds plan att upprätta hela skapelsen. Man skulle kunna säga att mission inte bara är en uppgift för kyrkan utan kyrkan är mission hennes existens är mission. Kyrkan finns till för världen. Lärjungaskap är liv i gemenskap. 3 Både Jesuscentreringen och missionsfokusen förutsätter vardagliga kristna gemenskaper. Att som lärjunge delta i Guds mission är att tillsammans med andra i gemenskap sträva efter att följa Jesus på livets alla områden och därigenom vara en positiv motkultur, ett sorts alternativt samhälle mitt i det större samhället. Lärjungaskap omfattar hela livet. 4 Som det redan påpekats handlar lärjungaskap om att följa Jesus på precis alla områden i livet. I postsekulär anda är den självklara utgångspunkten att tron är mer än något privat. Därför vill vi utmana till ett lärjungaskap där inget område i tillvaron hamnar utanför, vare sig det rör konst, skapande, kreativitet, pengar, makt, sex, rättvisa, politik, vänskap eller tid. Lärjungaskap handlar om att ha en kristen verklighetsförståelse förstå tillvaron utifrån Bibeln tolkad i kyrkans tradition. Lärjungaskap handlar om ekumenisk öppenhet. 5 Här avses förstås andra kristna traditioner än den man själv tillhör, men också en öppenhet och ödmjukhet mot andra sätt att tolka tillvaron. Mötet med den andra hjälper oss att problematisera oss själva, lära oss nya saker samt att bättre förstå vår egen tradition. Lärjungaskap ger utrymme för kreativitet. Speciellt för Bibelkursen är att vi vill uppmuntra till kreativitet, inte minst genom skapande profiler. 3 Pedagogik Kunskap är att lära känna Enligt Liljeholmens pedagogiska grundsyn är kunskap är att lära känna att lära känna Gud, att lära känna människor (lokalt/globalt), att lära känna skapelsen och att lära känna sig själv. Kunskap är alltså i grunden något relationellt. Formulering kunskap är att lära känna blir således vår pedagogik i ett nötskal. I det som följer vill vi kort precisera vad vi menar med detta. För det första, lärjungens lärande handlar om karaktärsdaning. Det har Kristuslikhet som mål och gemenskapen som sammanhang. Att vara lärjunge är att lära sig som ordet antyder. Lärjungaskap handlar i grunden om lärande. På ett plan kan man därmed tala om kyrkan som en enda stor lärandetradition (Kelsey). I Nya testamentet är lär lärjungen sig genom att omvända sig och följa Jesus som en del av en gemenskap. Lärandet handlar i grunden om att bli lik Kristus. Karaktär står högst upp på dagordningen. Och denna karaktärsdaning 3 Se Ekumeniskt frikyrklig: Lokala församlingar i kapitlet Perspektiv. 4 Se Postsekulär: Hela livet i kapitlet Perspektiv. 5 Se Ekumenisk och frikyrklig: Lokala församlingar i kapitlet Perspektiv.

4 4(9) är inte ett soloprojekt utan handlar om att leva i en sorts barmhärtighetens gemenskap (Spjuth) där vi lär oss hantera vår synd med förlåtelse, vägledning, tillrättavisning och uppmuntran. Lärandet har gemenskapen runt Jesus som sammanhang. Lärandet sker i relationer och förändrar oss på djupet. För det andra, och nära kopplat till den första punkten, att ha kunskap i detta synsätt handlar om att vara vis om korsformad praktisk vishet. Den kunskap som är viktig är en sorts livskunskap som hjälper oss att tänka, känna och leva troget Jesus. I Bibeln beskrivs vishet som gudsfruktan att lyda Gud och som något högst praktiskt att låta tron bli praktisk. En sådan vishet får man inte främst i böcker (även om de kan var till hjälp) utan främst att leva i gemenskap där man ser förebilder gestalta denna vishet. För det tredje, studierna bedrivs utifrån en konfessionell utgångspunkt. 6 Detta innebär att fokus ligger på kyrkans strävan att gestalta Guds vilja tillsammans, istället för på självförverkligande. Det är den kristna gemenskapen som står i centrum. Lärarens uppgift är således att stimulera och betjäna det gemensamma samtalet om vad det innebär att följa Jesus i ord och handling. Verktygen För att konkretisera denna lär(junga)process behöver vi visa på verktyg som är nödvändiga för att skapa den process som är vårt mål: 7 Tillsammans: Att lära sig söka kunskap i grupp i ett lyssnande möte med Gud, med andra kursdeltagare och lärare, med andra i världen och med sig själv. Här kommer frågor om samarbete, konflikthantering och kommunikation in. Källorna: Att lära sig tolka och förstå den kristna traditionens auktoritet Bibeln utifrån dess kristna tolkningstradition samt kunna dra slutsatser om vad dess innehåll får för konsekvenser för allt alla områden i livet. I detta innefattas att hitta ett förhållningssätt till tolkningarnas traditionsberoende, dvs. att lära förstå och var stolt över sin egen tradition och samtidigt vara öppen för inre kritik från den egna traditionen såväl som yttre kritik från andra traditioner en form av ödmjuk och öppen övertygelse. Striden om verkligheten: En del i att lära sig leva är också att läsa och tolka sin samtid och hur olika strömningar i den kan medverka eller motverka efterföljelsen. Bön: I den kristna traditionen finns en djup övertygelse om att Gud ytterst sätt har ansvar för världen. Kursen vill uppmuntra till ett förhållningssätt som börjar i bönen och tilliten till Gud. Handling: Att lära sig hålla samman teologi och praktik så att ord och handling går hand i hand. 4 Genomförande 6 Se Roland Spjuth, Teologi som reflekterande praktik på väg mot en församlingsbaserad teologi, Tro & liv 4/97, Del 2 om pedagogik är en sorts brygga mellan syfte/mål och genomförande.

5 5(9) 4.1 Upplägg och planering I Bibelkursen arbetar vi tematiskt utifrån Bibelns stora berättelse. Istället för att undervisningen sker uppdelat mellan böckerna i Gamla och Nya Testamentet söker vi att se hur Bibeln hålls samman av Guds stora frälsningsplan och hur detta tar sig utryck i våra liv. Undervisningen är upplagt tematiskt enligt följande: A. Introduktion Tema (A1): Att läsa och förstå Bibeln (2v.) B. Block: Skapelse och synd Tema (B1): Skapelse och synd: Kreativitet och kaos (3v.) C. Block: Israel: Gud väljer ut ett folk Tema (C1): Lagen och landet: Löften och tvivel (4v.) Tema (C2): Kungar och profeter: Rikedom och rättvisa (3v.) D. Block: Jesus: Berättelsens höjdpunkt Tema (D1): Gud blir människa: Styrka och svaghet (4v.) Tema (D2): Korset och uppståndelse: Död och liv, kärlek och lidande (5 v.) E. Block: Kyrkan: En ny mänsklighet Tema (E1): Omvändelse och gemenskap: Tro och trofasthet (4v.) Tema (E2): Församlingen och mission: Äkthet och relevans (3v.) F. Block: Ny skapelse Tema (F1): Evigt liv och ny skapelse Hoppet (4v.) Detta sätt att lägga upp kursen vilar på en uppfattning att ett väldig bra sätt även om det inte är det enda är att beskriva kyrkans liv är som en pjäs utifrån en berättelse. Kyrkan liknar alltså en teater på många sätt. 8 Den mest grundläggande likheten mellan en teater och kyrkan är att i båda fallen handlar det om en gemenskap som agerar utifrån en berättelse (manuskript). Kyrkan är en del av en berättelse om Guds handlande med världen: (1) skapelse och synd, (2) Israel, (3) Jesus, (4) Kyrkan, och (5) ny skapelse. Kyrkan befinner sig så att säga i den fjärde akten där hon försöker leva troget de tidigare akterna men också troget mot berättelsens slut, en ny skapelse. Det handlar om att veta vilka vi är, varför vi finns här, våra olika roller, och vårt mål. En ytterligare aspekt av teatern är viktig att betona: improvisation. Tänk dig att vi skulle hitta en pjäs av vår store svenske författare August Strindberg som bestod av fem akter, men där bara fyra var färdigskrivna. Vi hittade akt ett till tre, och akt fem, men den fjärde var borta. Om vi skulle vilja spela upp denna pjäs, hur gör vi det? Några experter sätts på att fundera ut detta. De kommer fram till att det bästa är att inte försöka skriva den femte akten i förväg, utan att låta duktiga skådespelare noga studera de funna akterna och sedan improvisera den fjärde så att den gör rättvisa åt de tre första, och åt den sista, den femte. Man gör inte Strindberg rättvisa om man skriver en akt åt honom, eller bara 8 Se Shannon Craigo-Snell, Rethinking Performance Interpretation. Modern Theology, ; N. T. Wright, The New Testament and the People of God (Minneapolis: Fortress Press, 1992), 140ff.

6 6(9) upprepar det som redan sagts i tidigare akter. Skådespelarna måste nu noga studera karaktärer, handling, och miljö för att kunna agera. Ungefär så här är detta att vara kyrka i den fjärde akten av berättelsen om Guds handlande med världen. Bibeln beskriver inte alla situationer som vi ställs inför. Istället får kyrkan försöka leva troget tidigare akter och berättelsens slut mitt i den tid hon finns i. Detta innefattar ett stort mått av trogen improvisation. I varje tema berörs följande moment: Utgångspunkt: Bibliska och teologiska perspektiv på temat. I detta innefattas förstås kyrkohistorien. Efterföljelse: En viktig del av kursen är lärjungaskap förstådd som en gemensam uppgift. Hur formar vi ett liv tillsammans som är troget Jesus och praktiker som formar oss i vår befintliga kontext? Mission: Den gemensamma efterföljelsen gör kyrkan till ett hoppets tecken för världen att delta i Guds mission för världen. Hur, rent konkret, kan kyrkan finnas till för världen? I varje tema görs olika uppgifter där kursdeltagarna får öva sig i att vara kreativa folkbildare/missionärer. Striden om verkligheten: Vilka är de stora utmaningarna mot den kristna tron i dagens kontext? I postsekulär anda läses världen och historien utifrån ett kristet perspektiv och kursdeltagaren skall få öva sig i att hysa viss skepsis mot självklara och förgivet tagna moderna läsningar av världen och historien Ämnen I Bibel och Efterföljelse är undervisningen indelad i fem stora ämnen, som om än överlappar varandra, kan beskrivas enligt följande: Bibelkunskap Bibelkunskapen är centrerad omkring bibelns budskap och uppmaning. Syftet med Bibelkunskapen är att kursdeltagarens skall få en fördjupad och reflekterad förståelse av Bibeln som grund för den kristna efterföljelsen. Efter avslutad kurs är målet att kursdeltagaren skall: (1) vara bekant med huvuddragen i Bibelns berättelse. Detta handlar om att få ett fågelperspektiv på berättelsen och försöka se de riktigt stora sammanhangen, vilket innebär att ha en grundläggande förståelse av centrala teologiska teman i Bibeln; (2) kunna bedriva teologisk tolkning av Bibeln som kyrkans kanon och heliga skrift. I detta innefattas att kunna läsa och förstå Bibelns texter i deras litterära och historiska kontext, men också att kunna använda lämpliga lässtrategier för att i den kyrkliga gemenskapen låta de gamla texterna såväl konstruktivt bidra till som kritisera kyrkans tro, vittnesbörd och praktiker; (3) ha fått goda vanor runt Bibelläsning Troslära Systematisk teologi, troslära, handlar om att systematisera teologin skapa sammanhang och rödtråd utan att utge sig för att kunna greppa och förstå alla aspekter av världen och Gud med syfte att både konstruktivt bidra till och 9 Bra exempel är till exempel Charles Taylor, Secular Age.

7 7(9) kritisera kyrkans vittnesbörd och praktiker. Därmed kan troslära såsom den definieras här inte bedrivas någon annanstans än utifrån kristen gemenskap, kyrkan. En annan följd av ovanstående påstående att troslärans uppgift är mission och tillbedjan. Troslära bör leda till att kyrkan förs närmare Gud i tillbedjan, vördnad, förundran och lydnad (doxologi) samt att kyrkan blir bättre rustad att vittna om Guds sanning i Jesus i ord och handling. Troslärans innefattar därmed också en aspekt av samtidsanalys som en del i att låta Jesu herravälde omfatta alla områden i livet samt för att bli bättre rustad att kommunicera till sin tid Lärjungaskap Lärjungaskapens lektioner syftar till en fördjupad reflektion kring den konkreta efterföljelsen av Jesus i vardagslivet. Med utgångspunkt i behovet av ärlighet i relationen med Gud och verkligheten som den enda mötesplatsen mellan människa och Gud utforskar lärjungaskapen till exempel bönen, fastan och gemenskapen. En fördjupad studie kring bön sker utifrån studium av Herrens bön. I Lärjungaskap ingår även retreatdagar och bönedagar. Kursdeltagarna deltar även i bönegrupper en gång/vecka Själavård Själavårdens syfte är att hjälpa kursdeltagaren att bearbeta vardagslivets svåra situationer speciellt vad det gäller (1) förlåtelse, (2) självbild, (3) gränser och (4) tvivel utifrån sin kristna tro. Lärarnas erfarenhet från Bibelkursen säger att många kursdeltagare har få redskap att enskilt och tillsammans hantera mer eller mindre svåra situationer i livet. Ofta kommer också den kristna tron bort i dessa sammanhang. Själavård som ämne har skapats för att adressera detta problem. I centrum står alltså utmaningen att hantera svåra situationer och det utifrån ett kristet perspektiv att tänka teologiskt om precis allt, i detta fall livets mörka sidor Livssamtal Varje kursdeltagare erbjuds sex stycken samtal a 45 min under året med kursens lärare. Dessa samtal syftar till att bearbeta kunskap till praktik. Att vara kristen är ett större liv än att endast bekänna en lära. Dock är den kristna efterföljelsen inte alltid lätt och självklar utan formas tillsammans med andra. Livssamtalen utgår från kursdeltagarens frågor och brottningskamp som hon eller han står inför när det gäller det kristna livet. 4.3 Inriktningar och profiler Varje kursdeltagare får profilera sig genom att välja en inriktning som omfattar ca 15% av kursens lektions timmar. Dessa inriktningar ger möjlighet till fördjupning inom ett intresseområde. Följande profiler erbjuds: Skrivande: I denna profil är det kreativa skrivandet i fokus. Profildeltagarna får pröva på och öva sig i att skriva poesi, noveller och insändare samt att läsa och analysera

8 8(9) andras texter. Konsten att framföra sina texter inför publik ingår också i denna profil. Allt sker genom roliga skrivövningar och konstruktiva samtal inom gruppen Musik: I musikprofilen får deltagarna möjlighet till instrumental undervisning (sång, gitarr eller piano) i grupp där undervisningen sker av Liljeholmens musiklärare. Profildeltagarna ges möjlighet till att genomföra inspelningsprojekt där egenskrivet material spelas in. Lovsångsundervisning, lovsångsledning och körsång är exempel på vad året kan innebära för den som väljer denna profil Bild och form: I bildprofilen får deltagarna arbeta med måleri, teckning, keramik och fotografi. Här får det kreativa komma till uttryck genom händernas fantasi. Lärarna kommer från Liljeholmens konstskola Miljö och Rättvisa: Hur relaterar Gud och den kristna tron till klimatförändringar och fattigdom? Det är en av de stora frågorna som bearbetas i profilen. Profildeltagarna får läsa, undersöka och samtala om de globala frågorna som har kommit att påverka vår vardag alltmer. Teori varvas med praktiska handlingar, bl.a. erbjuds profildeltagarna en resa (till självkostnadspris) för att besöka olika organisationer och rörelser som utifrån den kristna övertygelsen arbetar för en mer rättvis värld. Inga förkunskaper behövs för någon av profilerna. 5 Antagning För att vara behörig på Bibel och Efterföljelse krävs gymnasiekompetens. Ansökan sker skriftligt till skolan. I ansökan ingår även att den sökande blir rekommenderad av en, av den sökande, utvald person. Kursföreståndaren följer upp ansökan genom en personlig intervju. På denna kurs tillämpas först till kvarn principen, dvs. ansökningarna behandlas på löpande band till dess att kursen är full. 6 Elevinflytande och utvärdering Kursdeltagaren har möjlighet att påverka kursens utformning genom ständiga samtal med kursföreståndaren, samt genom den demokratiska ordning som sker under Bibelkursens egen klasstid. Vid dessa tillfällen har varje deltagare möjlighet att lyfta frågor som rör kursen samt skolan. De frågor som rör hela skolan tas vidare till Liljeholmens övergripande skolråd. Övriga frågor dokumenteras så att lärare och kursdeltagare kan mötas för att tillgodose klassens önskningar och vilja till inflytande över sammanhanget. Vid varje terminsavslut får kursdeltagarna möjlighet att lämna en utförlig utvärdering av kursens innehåll. Utvärderingen sker skriftligt och anonymt.

9 9(9) 7 Intyg och studieomdömen Efter genomgången kurs får alla kursdeltagare ett intyg där det redovisas vilka ämnen man läst och i vilken omfattning. Det står även vilken profil man har haft. 8 Terminstider Hösttermin: Vårtermin: Höstlov: Sportlov: Påsklov: Inläsningsdagar för kursen som kompensation för extra lovdagar är följande: Öppet hus (mars) samt Vårfest (maj). 9 Frånvaro och sjukdom Frånvaro är godkänd endast vid sjukdom, någon nära anhörigs död (begravning) eller sjukdom. Sjukdom meddelas kursföreståndare eller expedition. 10 Kostnader Undervisning på folkhögskola är gratis, men det tillkommer kostnader för litteratur och studieresor på ungefär 5500 kronor per läsår. 11 Kontaktuppgifter Kursföreståndare: Åsa Molin bibel@liljeholmen.nu

Kursplan för Bibel & Efterföljelse

Kursplan för Bibel & Efterföljelse Kursplan för Bibel & Efterföljelse Läsåret 13/14 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 2 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE... 2 3 PEDAGOGIK... 3 4 GENOMFÖRANDE... 5 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING... 5 4.2 ÄMNEN...

Läs mer

Kursplan för Bibel & Efterföljelse

Kursplan för Bibel & Efterföljelse Kursplan för Bibel & Efterföljelse Läsåret 16/17 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE... 3 3 PEDAGOGIK... 5 4 GENOMFÖRANDE... 6 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING... 6 4.2 ÄMNEN...

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

- fristående kristen skola i centrala Göteborg. Gäller fr o m höstterminen 2013

- fristående kristen skola i centrala Göteborg. Gäller fr o m höstterminen 2013 Vasaskolan - fristående kristen skola i centrala Göteborg Gäller fr o m höstterminen 2013 Post- och besöksadress: Telefoner: E-post: Stiftelsen för kristna skolor: Viktor Rydbergsgatan 18 031-167 157 -

Läs mer

VÄGLEDNINGSDOKUMENT för ledare i Baptistförsamlingen Korskyrkan i Uppsala

VÄGLEDNINGSDOKUMENT för ledare i Baptistförsamlingen Korskyrkan i Uppsala Inledning... 1 Vad är ledarskap?... 2 Bibeln om ledarskap... 2 Församlingsordningen... 3 Vad innebär det här i mitt liv och för min roll som ledare?... 3 Inledning Syftet med det här dokumentet är att:

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND...2 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE...2 3 PEDAGOGIK...2 4 GENOMFÖRANDE...2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING...2 4.2 ÄMNEN...2 4.3

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16 Innehållsförteckning BAKGRUND... 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE... 2 PEDAGOGIK... 2 GENOMFÖRANDE... 2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING... 2 4.2 ÄMNEN... 2 4.3 INRIKTNINGAR

Läs mer

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se 2013/2014 www.bibelskolagoteborg.se Välkommen till Bibelskola Göteborg! Bibelskola Göteborg vill vara en bibelskola där du får växa i ditt personliga liv som kristen, där du får hjälp att leva och växa

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll.

- Bibelns övergripande historia och Guds handlande genom historien. - Bibelns olika viktigaste genomgående teman. - De olika bibelböckernas roll. GEMENSAMMA KURSER (BIBELSKOLA ICHTUS, de första fyra veckorna) BIBELSYN Bibeln är den främsta källan för kunskap i den kristna tron. Vad är det för bok? Vilka olika sätt finns det att se på Bibeln? Hur

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan Samtalsfrågor Alpha Kungsportskyrkan 1. Finns det mer att upptäcka i livet? 1. Gör en presentationsrunda. Be alla att få berätta vilken historisk person de hade velat träffa. 2. Vart går du om du har stora

Läs mer

Tio tumregler för god ekumenik

Tio tumregler för god ekumenik Tio tumregler för god ekumenik Att leva som kristen är att leva befriad. Ändå reser vi murar, misstänkliggör och skyggar för varandra också kristna syskon emellan. Gud kallar oss att bryta upp från dessa

Läs mer

Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan

Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan 2011 2012 Inledning Följ mig! sa Jesus och allt blev nytt. I den kallelsen föds och förnyas kyrkan varje ny dag. Jesus är centrum och vi vill en kyrka som dras

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Vad är församlingens vision, väg och värderingar? Enligt vår församlingsordning är

Läs mer

Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv

Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv 1 Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping 180422 Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv Drevet går, ja så skulle man kunna rubricera de olika avsnitten vi läst. Vi är tillbaka innan påskens

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181007 Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er Ett brev ska ju egentligen läsas i sin helhet, inte hackas sönder som det blir när man tar upp det i olika delar. För det är ju

Läs mer

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet FÖRSAMLINGSORDNING Församlingens existens och grund vilar på Jesus Kristus. Från Bibeln, som vi tror är Guds ord, hämtar vi vår tro och vår lära. Vi är en del av den världs- vida kyrkan och bekänner en

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

Liljeholmens Folkhögskola. Kursplan för. Bibelskola Livskraft

Liljeholmens Folkhögskola. Kursplan för. Bibelskola Livskraft Liljeholmens Folkhögskola Kursplan för Bibelskola Livskraft Läsåret 13/14 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 2 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE... 3 3 PEDAGOGIK... 3 4 GENOMFÖRANDE... 4 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING...

Läs mer

Tunadalskyrkan, Köping Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26

Tunadalskyrkan, Köping Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26 1 Tunadalskyrkan, Köping 161204 Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26 Jag fick ett telefonsamtal häromdagen från någon som höll på med en uppgift i religion och som skulle jämföra

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

Kliva från Outvecklad till mogen

Kliva från Outvecklad till mogen Kliva från Outvecklad till mogen LEDAR VERSIONEN TANKEN BAKOM Alla kristna behöver vara del i eller befinna sig i en miljö som karakteriseras av bra relationer med Gud och andra kristna så väl som okristna,

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk 1 Tunadalskyrkan 170903 Friheten i Kristus Luk 4 16-21 Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom

Läs mer

- SAMMANFATTNING AV 10 KAPITTEL - Copyright 2016 International Christian Chamber of Commerce

- SAMMANFATTNING AV 10 KAPITTEL - Copyright 2016 International Christian Chamber of Commerce - SAMMANFATTNING AV 10 KAPITTEL - Förvandlat arbetsliv handlar om Personlig tillämpning - vår vandring Arbetslivets teologi - vår förståelse Guds rike här och nu - vårt uppdrag Förvandlat arbetsliv -

Läs mer

Kursplan för Själavårdsutbildningen Läsåret 16/17

Kursplan för Själavårdsutbildningen Läsåret 16/17 Kursplan för Själavårdsutbildningen Läsåret 16/17 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 2 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE... 2 3 PEDAGOGIK... 2 4 GENOMFÖRANDE... 2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING... 4 4.1.1 Flexibel

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet TRO OCH TVIVEL "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se." (Hebreerbrevet 11:1). Tron på Gud innebär inte

Läs mer

FILIPPUSPROGRAMMET. Kom och se!

FILIPPUSPROGRAMMET. Kom och se! FILIPPUSPROGRAMMET Församlingsfakultetens ettåriga program för alla med intresse av kvalificerad fördjupning och upptäcktsfärd i den kristna tron ur ett reformatoriskt perspektiv. FILIPPUSPROGRAMMET Kom

Läs mer

Hur läser du din Bibel?

Hur läser du din Bibel? Hur läser du din Bibel? Svårt att läsa Bibeln? inte tid inte ro/koncentration förstår inte Tråkigt/inte relevant provocerande Lätt att läsa Bibeln? När har det gått lätt att läsa Bibeln? På vilket sätt

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping 190407 5 i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren Påsken ligger ju väldigt sent i år, och det innebär att det får konsekvenser också i kyrkoårets texter. Idag är det femte

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 1 Tunadalskyrkan 160612 3 e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 Ett brev kan se ut på många sätt, skrivet i ett automatiskt dataprogram med tryckt adress; i ett brunt eller orange kuvert från

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs Hur läser vi Bibeln? Strängnäs 2015-11-22 Apg 8:26 En Herrens ängel talade till Filippus: "Stå upp och gå ut mitt på dagen längs vägen som går ner från Jerusalem mot Gaza. Den ligger öde." 27 Filippus

Läs mer

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Vi ber under fastan Bibelläsning och Bön under 8 veckor 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsning och bön under fastan 2015 2 Fastan en tid för omvändelse bön och eftertanke. Sedan 300-talet

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Heliga trefaldighets dag Dagens bön: Heliga Treenighet, Fader, Son och Ande, led oss till dina djup av rikedom, vishet och kunskap, så att vi kan vittna om försoningens hemlighet. Du som lever och

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Lärjungaskap del 4 Andens utrustning Rom 12:1-8, Kor 12:27-31, Ef 4;11-13

Tunadalskyrkan Tema: Lärjungaskap del 4 Andens utrustning Rom 12:1-8, Kor 12:27-31, Ef 4;11-13 Tunadalskyrkan 161002 Tema: Lärjungaskap del 4 Andens utrustning Rom 12:1-8, Kor 12:27-31, Ef 4;11-13 Längst fram här i kyrkan har vi en kopia av skulptur ursprungligen gjord av den danske konstnären Thorvaldsen.

Läs mer

Församlingsordning. * 2 Tim 3:16 17, Apg 15

Församlingsordning. * 2 Tim 3:16 17, Apg 15 Församlingsordning Version 2013-11-24 Identitet Vi är en kristen kyrka som bekänner sig till Jesus Kristus och den världsvida allmänna kyrkan, som växte fram under det första århundradet efter Jesus födelse.

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande mål och syfte... 3 3. Pedagogik... 4 4. Genomförande... 4 4.1 Upplägg och planering... 4 4.2 Inriktning och

Läs mer

När ni i vardagskyrkan vill läsa en bok tillsammans När ni vill studera ett tema i det kristna livet, en bibelbok.

När ni i vardagskyrkan vill läsa en bok tillsammans När ni vill studera ett tema i det kristna livet, en bibelbok. Resurser för Vardagskyrkan När ni i vardagskyrkan vill läsa en bok tillsammans När ni vill studera ett tema i det kristna livet, en bibelbok. Här följer en resurssida med boktitlar där ni kan hitta uppslag,

Läs mer

Ditt kristna alternativ

Ditt kristna alternativ Ditt kristna alternativ Ett kristet gymnasium där du utvecklar ditt ansvarstagande och får ett internationellt perspektiv. REKTOR HAR ORDET HEJ, JAG HETER Helena Virsén och är rektor för Ansgargymnasiet.

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖRSAMLINGSORDNING, STOCKARYDS FRIKYRKOFÖRSAMLING

FÖRSAMLINGSORDNING FÖRSAMLINGSORDNING, STOCKARYDS FRIKYRKOFÖRSAMLING FÖRSAMLINGSORDNING 1 INNEHÅLL: Sida 3.. Inledning VI ÄR Sida 4.. Vår historia och bakgrund Sida 4 Vår identitet och tro Sida 4. Vår bibelsyn VI VILL Sida 5 Vår vision Sida 5 Vårt uppdrag Sida 5 Vår församlingsinriktning

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING HANDLEDNING livet Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING Kyrkan finns till genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

V D K AD AN J BE A HÖ G G VER ÖR D A

V D K AD AN J BE A HÖ G G VER ÖR D A VEM ÄR ÄR DU? DU? VAD KAN JAG GÖRA BEHÖVER DU? FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våragrundläggande grundläggande värderingar Våra värderingar VAD ÄR EN VÄRDEGRUND? Stiftelsen skall i samverkan med Svenska kyrkans församlingar

Läs mer

HBTQ och Svenska kyrkan

HBTQ och Svenska kyrkan HBTQ och Svenska kyrkan Varje människa är skapad till Guds avbild och älskad av Gud. I Svenska kyrkan ska därför varje människa bemötas med kärlek och respekt, oberoende av sexuell läggning och könsidentitet.

Läs mer

EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR

EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR EFK 2020 EVANGELISKA FRIKYRKANS UTMANINGAR EFK 2020. Hur ser livet ut om 10 år? Ingen av oss vet det. Mycket kan inträffa som radikalt ändrar förutsättningarna både i positiv och negativ bemärkelse för

Läs mer

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Rekommendationer för uppförande Kyrkornas världsråd Påvliga rådet för interreligiös dialog Evangeliska världsalliansen 4. Den andra ekumeniska konsultationen

Läs mer

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision Salts syftesparagraf definitioner, utläggning och vision Inledning Detta häfte har skrivits av Salts generalsekreterare Olof Edsinger på uppdrag av Salts styrelse. Texten är antagen av Salts styrelse vid

Läs mer

FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING

FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING Församlingsordning 1/14 FRISTADSKYRKANS FÖRSAMLINGSORDNING Församlingsordningen beskriver församlingens vision, liv och struktur. Detta dokument beskriver vad Fristadskyrkan är och vad församlingen vill

Läs mer

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR?

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR? PER PULSGRUP CH VARFÖR? HUR GÖR MAN O VARFÖR PULS? PULSGRUPP- VAD ÄR DET? Och varför ska vi ha det? Två relevanta och bra frågor som vi som jobbar med Puls-Tro och Idrott får ganska ofta. De frågorna försöker

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

SKRIFTSTÄLLE SKRIFTSTÄLLE

SKRIFTSTÄLLE SKRIFTSTÄLLE 1 Nephi 3:7 Jag skall gå och göra. Herren befallde Nephi och hans bröder att återvända till Jerusalem för att hämta mässingsplåtarna. Herren förbereder ett sätt för oss att hålla hans bud. Vad har Herren

Läs mer

Femte söndagen i Påsktiden, i S:t Peter Predikan av Solveig Högberg. Att växa i tro. Hosea 14:5-9 1 Joh 3:18-24 Joh 15:10-17

Femte söndagen i Påsktiden, i S:t Peter Predikan av Solveig Högberg. Att växa i tro. Hosea 14:5-9 1 Joh 3:18-24 Joh 15:10-17 Femte söndagen i Påsktiden, 2019 05 19 i S:t Peter Predikan av Solveig Högberg Hosea 14:5-9 1 Joh 3:18-24 Joh 15:10-17 Att växa i tro Inledning Den här söndagen handlar det om hur vi kan växa i tron. Med

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Spår Första samlingen Lärjungar

Spår Första samlingen Lärjungar Inledande bön Gud, vår Fader, vi tackar dig för att du alltid söker efter oss. I skapelsen ser vi spår av din kärlek; kom och befria oss från allt som hindrar vårt gensvar på din godhet. Herre Jesus Kristus,

Läs mer

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön 679 Kristi Himmelsfärdsdag - år C Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING

ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING INNEHÅLL UPPDRAG, VÄRDERINGAR & STRATEGI Identitet Bibeln Teologi Gudstjänst Organisation 3 4 4 7 14 17 ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING INLEDNING Syftet med vår församlingsordning

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Liv i gemenskap

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Liv i gemenskap STUDIEGUIDE till läse- och samtalscirkel utifrån boken Liv i gemenskap Läse- och samtalscirkel utifrån boken Liv i gemenskap Författare: Dietrich Bonhoeffer Förlag: Libris förlag, 2016 Studieguide: Lina

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23 Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg Grunddokument 2013-01-23 Innehåll I. Tro & värderingar... 3 Bibeln... 3 Gud... 3 Människan... 3 Jesus Kristus... 4 Mission...

Läs mer

PROGRAM VINTERN

PROGRAM VINTERN PROGRAM VINTERN 2018-19 Jesus går före Vid den här tiden på året firar vi att Jesus, Guds son kom till världen och föddes i ett stall i Betlehem. Vi talar om Jesusbarnet i krubban. Det är en fin berättelse.

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 170305 1 i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 Det var en mörk kväll. Lägerelden var tänd och Jesus och lärjungarna satt och pratade förtroligt med varandra. Någon

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Bygg och utveckla ett ledarteam för kreativ barnverksamhet

Bygg och utveckla ett ledarteam för kreativ barnverksamhet Bygg och utveckla ett ledarteam för kreativ barnverksamhet Detta arbetsmaterial är ursprungligen framtaget för en Promiseland-konferens i församlingen Willow Creek i USA. Det är skrivet av Lori Salomo,

Läs mer

Allmän kurs Kursens mål Kursinnehåll

Allmän kurs Kursens mål Kursinnehåll Allmän kurs är till för dig som behöver komplettera din utbildning från grundskolan och/eller gymnasiet. Hos oss får du möjlighet att studera i lugn takt och i en trygg miljö, där du får både stimulans

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Predikan. 5 i påsktiden 2010, årg. 2.

Predikan. 5 i påsktiden 2010, årg. 2. Predikan 5 i påsktiden 2010, årg. 2. När man läser dagens evangelietext står man som nutidssvensk lite förundrad över vissa av Jesu formuleringar. Jag provade dem på en vän till mig, jag sade: Du är min

Läs mer

Synoptikerna. Evangelierna i översikt av Micael Nilsson

Synoptikerna. Evangelierna i översikt av Micael Nilsson Synoptikerna De fyra evangelierna är absolut den viktigaste delen av vår Bibel. De fyra evangelierna är de fyra viktigaste böckerna i hela världslitteraturen. Kunskap är viktig. Ibland livsviktig, men

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

Utbildningsplan. Dramapedagogutbildningen. vid Västerbergs folkhögskola

Utbildningsplan. Dramapedagogutbildningen. vid Västerbergs folkhögskola Utbildningsplan Dramapedagogutbildningen vid Västerbergs folkhögskola Denna utbildningsplan gäller för studerande antagna höstterminen 2015 eller senare 1 Dramapedagogutbildning på Västerbergs folkhögskola

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Bön och bibelläsning sommaren 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Bön och bibelläsning sommaren 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bön och bibelläsning sommaren 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Bibelläsning sommaren 2015 Den här bibelläsningsplanen följer kyrkoårets texter och teman. Texterna syftar framåt mot den kommande söndagens gudstjänst.

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer