Krakow Middag med soppa och STORA portioner spagetti med köttfärssås.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krakow 2014. Middag med soppa och STORA portioner spagetti med köttfärssås."

Transkript

1 Krakow 2014 Avresa med buss från skolan kl.12:15. Vi ber alla kontrollera att de har sina pass. Ett pass visade sig vara fel, gammalt. Mamman fick släppas av vid kommunhuset för att ta bilen hem och byta. Allt gick vägen och hon kom till Säve lite efter oss andra. Thore hade checkat in oss via internet så vi kunde direkt gå till säkerhetskontrollen. Elin G som var den enda som aldrig förr flugit och TJATAT om säkerheten åker fast för påstådd fickkniv enligt röntgen. Den hittades aldrig! Undrar vad hon tänkt ha den till???!!! Dricka inköptes av alla och några upptäckte att en liten PET-flaska kostade 29:- i kiosken mot 23:- i baren?!?! Lite sent kom vi iväg 14:45. Ändå landar vi 5 min före utsatt tid och bussas mot terminalen. Värmen i Warszawa slog emot oss, precis som utomlands som någon sa?!? Väl inne i terminalen börjar toa besöken! Vi går sedan mot utgången och allra först står vår chaufför. Efter lite inhandling av mer dricka, godis mm kör vi mot Krakow. Chauffören tror att vi ska mot McDonalds och har ingen susning om vår bokade middag efter ett telefonsamtal fixar det sig. Ingvald startar filmen "Livet är underbart". Erika och Nathalie gör sig populära genom att slänga slängkyssar åt passerande pojkar i buss! Redan efter en timma 18:00 stannar vi vid vår middagsrestaurang Zodiak. Vägen har blivit så mycket bättre så bussen kan köra i 100 km/h istället för 70 km/h. Middag med soppa och STORA portioner spagetti med köttfärssås.

2 Toalettbesöken blev lite problematiska Triangel eller cirkel? Senare frågade vi vår guide som talade om att cirkel för damer och triangel för herrar. Alltså gick Karin och Susanne J fel vid detta första besök! 19:00 rullar buss och film igång igen. Framme vid hotell Junior lastar vi ut och möts av X antal ungdomar. Karin går i förväg för att meddela vår ankomst och möts av en stressad personal. Wrong Junior! Vi packar in oss igen och kör mot Junior 2. Puh tänker de vuxna!! Och även våra ungdomar visar det sig senare. Ur igen och döm om vår förvåning när allt ät ordnat med rummen. Nycklarna ligger på en bricka ordnade efter rumsstorlek. Very well organized! En nyckelansvarig per rum får nyckeln och alla sprids på rummen. De kvinnliga lärarna och mammorna drog nitlotten och fick varsina sovsalar. Övriga fick rum med soffgrupp mm. Tänk de hade också spegel i badrummet. Något Karin, Lena och Susanne J fick klara sig utan. Hallå, vad begär vi egentligen. Vi speglade oss i foajén! Det tog 10 min till första tillsägelsen om för högt ljud. Ystra ungdomar på skolresa. "Redan" sa Axel, inte alltför förvånad. Dock visade det sig vara missnöje om att inte få ut nyckeln ur dörren. Karin följer med hungriga killar Arvid, Svennis. 2.2, Joel, Victor och. Douglas. Allt stängt! 9:00 nästa morgon är det dags för frukost. Joakim lyckas sparka sönder sin tå på dörrstoppen som visade sig sitta fast i golvet och inte var en liten boll! Bussen hämtar oss 10:00 och vi hämtar upp vår guide Anna som talar svenska. Vi går av bussen och guidas till ett monument av bronsstolar vid ett stort torg. Dessa skall symbolisera alla de möbler som judarna fick lämna efter sig då de hämtades för transport till Auschwitz. Anna visar också på ett apotek där en apotekare arbetade och senare skrivit boken "Apteka" där han berättar om sina upplevelser under kriget. Karin försöker senare hitta den på engelska men utan framgång.

3 Vi far vidare mot Schindlers fabrik. Detta var en överraskning för oss då det inte stått i programmet. Den har inte haft öppet så länge vad vi förstod. Vi delas in i två grupper, en med engelsktalande guide och en med Anna. Karin går iväg tillsammans med den engelsktalande guidegruppen. Vid ett stopp ca 15 min senare ropar guiden till och det visar sig att Joel svimmat och slagit i huvudet på vägen mot golvet. Karin tar hand om Joel medan guiden ringer ambulans. Ingvald och Lena tillkallas från den andra gruppen. När ambulansmännen anländer visar det sig att de inte kan engelska. Anna och Ingvald följer med Joel till sjukhuset. Vi andra fortsätter guidningen. ( Ingvald har kontinuerlig kontakt med Karin via telefon. Joel får alla tänkbara kontroller. Anna stannar vid deras sida till 17:00 då de får åka mot hotellet. Allt ok med Joel. Dock huvudvärk! Ingvald beställer pizza till dem och där hade han inte riktigt koll på centimetrarna tydligen?!?!) Vi andra åkte mot Krakow centrum och tog oss mot vår bokade lunch. Lena hade prickat in våra restauranger på en karta som alla fick så det var lätt att hitta. Dock visade det sig inte vara rätt restaurang. Vi hänvisades av personalen till en annan och så fortsatte det tills vi ställde klassen i ett hörn och letade vidare själva. Efter mycket spring hade Susanne J varit inne på ett hotell och frågat och de sa att den restaurangen var nedlagd. Grrrrrrr. Lena ringde Thore, som ringde Baltic express (vår resebyrå) som ville ha 10 min på sig att fixa detta. De löste det och vi gick mot en pizzeria. Ingen missnöjd över det. Därefter var det fri tid i ca 3 timmar. Vi åt glass, drack iskaffe, kollade på trumpetaren i kyrkan, en del gick till en galleria och vi såg flertal gycklare. När det närmade sig middagstid 19:00 samlades vi efterhand utanför. Amanda A och Emilia dök inte upp och när vi ringde så undrade de var vi var. De väntade på oss vid den restaurang där vi skall äta på

4 fredagen. Då vi rantade runt och letade efter den nedlagda restaurangen gick vi förbi och då passade Karin på att visa den. Flickorna missade att det var FREDAGENS middag och inte idag. Nåväl, de kom på 5 min och alla samlade. Vid middagen orkade många inte äta upp men det fanns andra som gärna åt desto mer. Joakim och Douglas t.ex. Vi sjöng nu för Joakim som fyllde år denna dag. När middagen är slut är det en timma ca till bussen ska gå. Alla sprids för vinden. Dock blir Arvid, som var på toa, lämnad av sina kompisar. Och vi som sagt att ingen skall lämnas ensam. Han är dock själv inte missnöjd. När vi senare konfronterar Svennis och frågar: Ni saknar ingen? "Joel svarar han. Jovisst, men någon du ALLTID hänger med? "Vem F-n är det?" "Jaså Arvid, ja, ja" uppenbarligen är han så självklar för dem. Färden mot hotellet får blandad konversation. Elin G pratar om något och ropar plötsligt "Hypotenusan - där satt den Karin" Nathalie kontrar med: " och så har vi ju G-punkten också". Detta är en intern historia med sitt ursprung i det muntliga provet i matematik?!?! Thomas Lansenheim tillägger då att hans trekanter ligger i lä?!?! När vi kommer till hotellet kramas Joel om av Arvid och alla går sen till sina rum för att sova!?! Torsdag morgon, frukost och sen bussfärd 8:30. Anna började direkt guida lite. Efter en timma var vi framme i Auschwitz eller Oswiecim. När Anna växte upp trodde hon att det var två olika ställen men fick senare klart för sig att Auschwitz är tyskarnas namn på den Polska Oswiecim. I Auschwitz får vi hörlurar och en polsk guide som endast går med. Anna är den som pratar. Allvaret lägrar sig över gruppen och vi går lite andaktsfullt under guidningen. Turen här tar 2 timmar. Väl utanför vill en del på toa och andra köper böcker. Ingvald stöter på en gammal elev från Himlaskolan och Karin sluter upp och känner direkt igen henne som en som ledde chearleading vid Alekampen Vi åt lunch på Art Deco och åkte sen till Birkenau. Just precis som vi skulle gå in började en procession med den Israeliska armen tåga in under stämningsfull musik. MÄKTIGT!

5 Vi gick vidare in i lägret, värmen hängde över oss och de flesta tog allvaret till sig. Tyvärr var denna tur lite stressad av den polska guiden. Vi förstod aldrig varför. Hemfärd vid tre istället för vid fem. 18:00 äter vi middag på hotellet och därefter får ungdomarna reflektera i grupper med en lärare i varje. De har många bra och tankevärldar kommentarer. Efter sammanfattning är det fri tid. De vuxna dricker kaffe ute och ungdomarna rör sig i strid ström till affären. Kvällen avslutas med en liter dragshow där Arvidulla och Ozzy gör entré. Succé!

6 Fredag och avfärd till saltgruvan. Vi får här en ny svensktalande guide tillsammans men en skojfrisk polsk dito. Hörlurar på och vi går 64 meter ner i underjorden. Som djupast når vi 135 m och då är vi bara vid level 3 av 9!!!??? Det ingår att få slicka 5kg salt i biljettpriset så några pojkar tänker allt få valuta för sina pengar!?! Gruvan är mäktig och när vi gått i 2 timmar så har vi bara sett 1-2%. Väl uppe igen äter vi lunch på en närliggande restaurang. Vi åker sen med buss mot centrum för fri tid i några timmar. Denna dag bjuder på 35 grader så flera av oss tar oss till gallerian där det är svalare. Nathalie möter senare sin mamma med skamsen min och har gjort något dumt. Köpt två nagellack på Sephora för 164. "Är du helt " " Men jag trodde hon menade svenska kronor!" I POLEN?????!!!!! Hon fick lämna ifrån sig kortet.

7 Victor lyckades skaffa sig ett grönt kryss i baken då han satt på ett nymålat staket. Konstigt att det luktade färg???!!! Vi gick mot dagens restaurang Hawelka där Ingvald satt med en kaffe. När vi dök upp skulle han plötsligt visa några killar något på andra sidan torget och drog en springnota!!!!! Middagen innehöll underhållning av en folkloregrupp. De flesta deltog med hull och hår och tyckte det var jätteroligt. Till sist var nästan alla med i en ringdans. HÄRLIGT, Hemfärd med buss vid 22:30. Lördag morgon och frukost och utcheckning. Därefter var det invägning med Karins bagagevåg på gården. "Vad kan den liknas vid?" Frågade Karin. "En dynamometer!" Sa Moa och Elin F i mun på varandra! Avfärd 9:00 mot Katowice flygplats och hemfärd till Malmö och Sturups flygplats. Allt gått vägen och vi möts av den skånska Pelle. Här byter då Ingvald dialekt till allas förtjusning. Nästan exakt på utsatt tid 18:00 anländer buss skolan. Tack för denna härliga resa med underbara ungdomar i klass 9! Karin, Lena, Susanne J och Ingvald

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

2. Så råkade jag vara otrogen igen

2. Så råkade jag vara otrogen igen 2. Så råkade jag vara otrogen igen När Anna kom en kväll i februari och sa att vi skulle sätta oss och prata lite trodde jag att hon skulle fria. Jag hade fel. Jag har träffat en annan. Jag blev helt chockad,

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

-Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst.

-Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst. Sverige runt! Kapitel 1. Flyget! -När kommer han? -Snart hoppas jag. -Planet går ju snart. -Vänta där är han ju sa jag tillslut. -Skynda dig sa Steffi och Zara i mun på varandra. -Vi blev lite oroliga!

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

Paris resan med Nv3. v.45

Paris resan med Nv3. v.45 Paris resan med Nv3 v.45 Resedagarna Paris Tidigt på morgonen den 7 November samlades vi på resecentrum. Vi fick våra tågbiljetter på perrongen och tog sedan tåget till arlanda-flygplats. Vi spenderade

Läs mer

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 Som inledning på vårt första CISV-nytt i år har vi bett Camp Director Sara Willman skriva några rader om barnbyn som vi just nu anordnar ute i Rydebäck. En barnby i äventyrens

Läs mer

LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011

LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011 1 LÄS och RES Moldavien Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011 2 Gemensam dagbok Moldavienresa 1 8 juni 2011 BAKGRUND SAP och ABF i Sandviken beslutade hösten 2010 att köra igång en Lär-Spar-Res-cirkel

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Eastern Promises -09. Jörgen Petterssons reseberättelse - Eastern promises 09 - juli 2009 1 av (6)

Eastern Promises -09. Jörgen Petterssons reseberättelse - Eastern promises 09 - juli 2009 1 av (6) Eastern Promises -09 Allt började en kväll i vintras när Jonas ringde och berättade om sin nya idé att köra till Tjernobyl och kolla läget. Vet ej om han ringde för att locka mig att åka med eller inte.

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Monstret. Spännande, läskig. Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan

Monstret. Spännande, läskig. Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan Monstret Spännande, läskig Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan För många år sen fanns det en kvinna som var kungens läkare. En dag bröt kungen nacken. Kvinnan hjälpte kungen och då

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

SPINT2:s resa till Island 2011

SPINT2:s resa till Island 2011 SPINT2:s resa till Island 2011 Citat ur elevernas loggböcker 28/11 Dagens arbete har varit att kryssa för checklistan och kolla så att alla tar med sig det dem ska. Jag delade upp uppgifterna till alla

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Sveas rundtur på Storgatan.

Sveas rundtur på Storgatan. Sveas rundtur på Storgatan. Svea hade alltid älskat hösten, även som en liten flicka. Nu var hon åttio år och på äldre dagar tycktes kärleken för hösten endast växa. Årstiden passade henne bra för det

Läs mer

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse.

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse. Jon fattade ingenting! Ja vill du jobba som polis? Frågade Ragnar. Jon svarade, jag vet inte och så kan jag inte så mycket om det. Ragnar sa till Jon att det inte var något problem för han kommer att lära

Läs mer

Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005

Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005 Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005 Lördag 16 april Efter en oerhört varm (för andra kall) natt på bussen, stannade vi för att äta frukost i Upplands Väsby för

Läs mer

Infobrev Ungern, nr 5

Infobrev Ungern, nr 5 Infobrev Ungern, nr 5 /Gert Henningsson 2010-06-22 Resklara! Nu har nästan alla pusselbitar fallit på plats, så här kommer mitt sista infobrev inför avresan till Ungern. Söndag 1/8 Samling utanför Lågehallen

Läs mer

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9 Pristagare 1 3 Verklig framtid eller drömscenario? Idag är alltid en bra dag för den påminner mig om igår och är en början på imorgon. Det är den bästa tidpunkten att få saker att hända, genom att börja

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Trygghet eller utveckling?

Trygghet eller utveckling? Trygghet eller utveckling? Av Maud Deckmar Vad är syftet med det stöd som ges i gruppbostäder och daglig verksamhet? Ska tonvikten ligga på att skapa lugn och trygghet eller ska stödet leda till utveckling

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer