Manual Multi Comai 1.3.5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manual Multi Comai 1.3.5"

Transkript

1 Manual Multi Comai Mobiltelefon Android 2.1 AB utvecklar och säljer anpassningsbara Comai AB Tfn:

2 2 Innehåll 1 Inledning Installation Starta Multi Comai Navigation Talsyntes i Multi Comai Språk Starta Multi Comai Skriva in licensnyckel Avstängningsskydd Information / Versionsuppgradering Inställningar Ikoner på startsidan Larmljud i kalendern Larmljud i tidsstöd Uppdateringsintervall Talsyntes Funktioner i Multi Comai Kontakter Krisplan Skapa krisplan Prisräknare Tidstöd Prickar Krympande cirkel Cirkel Timglas Ljud Kalender Kalenderfunktion Anteckning Ny påminnelse Lista Dag Månad Vecka... 16

3 3 1 Inledning Multi Comai är ett hjälpmedel som laddas ner till mobiltelefonen (eller levereras installerad i en mobiltelefon). Multi Comai är kompatibel med Android 2.1 och fungerar i en mängd olika mobiltelefonmodeller, t.ex. Sony Ericsson, Samsung och HTC. Se vilka mobiltelefoner som är kompatibla på vår hemsida Multi Comai fungerar endast i operativsystemet Android Mobiltelefonens alla funktioner fungerar som vanligt när Multi Comai är installerad. Multi Comais kalender kalibreras mot mobiltelefonens datum och tid, om datum och tid inte stämmer så fungerar inte Multi Comais kalender. Vid vinter- och sommartid så ställer mobiltelefonen om tiden automatiskt men inte Multi Comai. Vi rekommenderar att man stänger av mobiltelefonen och startar Multi Comai så ställer Multi Comai in sig efter mobiltelefonen. 2 Installation Om du har fått Multi Comai färdiginstallerad i en mobiltelefon gå vidare till 2.1. Om du har en mobiltelefon så laddas Multi Comai till mobiltelefonen via Comai AB:s hemsida under fliken Produkter. För att ladda ner applikationen behöver du kunna koppla upp mobiltelefonen på internet och surfa. Det är mycket viktigt att du kan koppla upp dig mot nätet, annars kan inte nya påminnelser laddas ner i kalendern och man kan inte bekräfta påminnelser. När Multi Comai har laddats ner så rekommenderar vi att du lägger in programmet som en genväg på startskärmen. 2.1 Starta Multi Comai Sätt in SIM-kortet och kontrollera att det är möjligt att koppla upp dig mot internet, dvs. surfa. Det är mycket viktigt att du kan koppla upp dig mot nätet, annars kan inte nya påminnelser laddas ner i kalendern och man kan inte bekräfta påminnelser. Det viktigt att du har skapat din användare på webbkalendern innan du startar Multi Comai i mobiltelefonen och skriver in din licensnyckel. Annars kan inte Multi Comai koppla upp mot kalendern. Första gången du startar Multi Comai skriver du in licensnyckeln. 2.1 Navigation Samtlig navigation i Multi Comai sker via touch eller via navigationsknapparna på mobiltelefonen (se bilder nedan). 1. Navigationen sker främst via touch, dvs. att du trycker på den funktion du önskar använda. 2. Backa-knapp Pilen visar back-knappen som gör att man backar till tidigare visad sida (se bilder nedan). 3. För att komma till mobiltelefonens startvy så trycker man på tangenten som är ett Hus dvs. hem. För att gå in i Multi Comai så tycker man på Multi Comai ikonen. 4. Meny Menytangenten används på startsidan för att ställa inställningar, vid funktionen krisplan samt vid kalendern (se bilder nedan).

4 HTC Wildfire Samsung Galaxy HTC Legend. 2.2 Talsyntes i Multi Comai På vissa funktioner är det talsyntes. För att få texten uppläst trycker du längre än 2 sekunder på en text och då får du en fråga om du önskar få texten uppläst. Svara Ja och texten läses då upp. Under funktionen inställningar så är det möjligt att välja kvinnlig eller manlig talsyntes. 2.3 Språk Genom att välja danska, norska eller svenska i mobiltelefonens språkinställning, så ändras språket automatiskt även i Multi Comai. 3 Starta Multi Comai Om du har fått Multi Comai färdiginstallerad i en mobiltelefon gå vidare till 3.1 Gå till och gå in under fliken Produkter och därefter Multi Comai. Första steget är att starta mobiltelefonen. I mobiltelefonen kopplar du sedan upp dig på internet för att surfa på webben. Skriv in adressen som visas på hemsidan och programmet till Multi Comai laddas ner automatiskt. För att enklare kunna starta Multi Comai så rekommenderar vi att du lägger en genväg. Följ manualen till mobiltelefonen för att lägga in genvägen. När du har lagt in Multi Comai som en

5 5 genväg, tryck på ikonen så startar du Multi Comai. Första gången du startar Multi Comai så skriver du in licensnyckeln. 3.1 Skriv in licensnyckel När du ska skriva in licensnyckeln så tryck på skärmen vid siffrorna, då kommer tangentbordet fram och du kan skriva in din licensnyckel som du har fått i värdehandlingen. Licensnycken består av 12 siffror och/eller bokstäver. När du är klar klickar du på Back-pilen och tryck OK OBS! Du ska starta licensen i webbkalendern först, annars kan inte Multi Comais kalender koppla upp sig mot telefonen och du kommer att få ett felmeddelande (se manual för administratör). 3.2 Avstängningsskydd Multi Comai har ett avstängningsskydd så att användaren inte av misstag ska kunna stänga av Multi Comai. När man har skrivit in licensnyckeln, så startar Multi Comai automatiskt. När Multi Comai har startat är det inte möjligt att stänga av Multi Comai t.ex. genom att backa sig ur applikationen eller gå till ett annat program. Multi Comai ligger aktivt i bakgrunden och det visas en ikon högs upp till höger i mobiltelefonens startdisplay. 3.3 Information / Versionsuppdatering När du har skrivit in licensnyckeln så kommer du till Multi Comais startmeny. Tryck på tangenten Meny så kommer det fram touchknappar för Info och Inställningar. Under knappen Info finner du information om Multi Comai samt licensnyckel nummer. Vid knappen Sök efter uppgraderingar kan du enkelt ladda ner den senaste versionen av Multi Comai. Tryck på den blå texten Hämta Multi Comai. Om du redan har den senaste versionen så kan du inte ladda ned programvaran. När du har laddat ner programmet så behöver du inte skriva in licensnyckeln igen.

6 6 3.4 Inställningar Tryck på tangenten Meny så kommer det fram touchknappar för Info och Inställningar. Under funktionen Inställningar finner du fyra olika inställningar, dvs. val av ikoner/funktioner på startsidan, val av ljud till kalender, val av ljud till tidsstöd samt uppdateringsintervall. Vid knappen Inställningar finner du de inställningar som du kan göra i Multi Comai Ikoner på startsidan Vilka ikoner/funktioner som ska visas på startmenyn är valbart. I Multi Comai så kan man välja att minimera funktioner så att de inte visas på startsidan. Du kan när som helst ändra vilka funktioner som du vill visa, då det inte finns några behörighetsspärrar. Markera genom att trycka på funktionen. Det blir då en grön bock som visar att du har valt funktionen och när du har gjort ditt val så tryck på OK Larmljud i kalendern Det finns tre valbara ljud vid påminnelse i kalendern. Markera det önskade ljudet och tryck på Spara. Du kan även lyssna på ljuden genom att markera ljudet Larmljud i tidsstöd Det finns tre valbara ljud till tidsstöd. Markera det önskade ljudet och tryck på Spara. Du kan även lyssna på ljuden genom att markera ljudet Uppdateringsintervall Vid funktionen uppdateringsintervall ställer du in hur ofta mobiltelefonen ska koppla upp sig mot webbkalendern och uppdatera om det finns inlagda påminnelser på webbkalendern Valbar uppdateringsintervall: 5 minuter 20 minuter 1 timme 1 dygn 1 månad 6 månader Talsyntes Vid funktionen talsyntes så kan användaren välja mellan kvinnlig och manlig talsyntes.

7 7 4 Funktioner i Multi Comai På startsida ser man Multi Comais samtliga funktioner. När du önskar starta en funktion så trycker du på aktuell ikon. Om du vill återgå till mobiltelefonens startsida så tryck på knappen Hem. Funktioner i Multi Comai är följande: Kontakter Krisplan Prisräknare Ljud Tidsstöd Kalender En analog klocka finns placerad högst upp på Multi Comais startsida. Tryck på klockan så förstoras den. Om du vill ha tiden uppläst så trycker du på den uppförstorade klockan mer än i 2 sekunder. 4.1 Kontakter Kontakter visar alla de kontakter som du har valt att lägga in i din mobiltelefon. Dessa kontakter används i funktionen Krisplan.

8 8 4.2 Krisplan I funktionen Krisplan skapar du en eller flera krisplan/-er där du lägger in en rubrik och en text som fungerar som stöd i en kris. Du kan även lägga in en eller flera kontakt/-er. Vid kris så trycker du på kontakten och det sker en direktuppringning. För att aktivera talsyntes, så trycker du på aktuell text längre än 2 sekunder. Då får du en fråga om du vill ha texten uppläst Skapa krisplan När du skapar en krisplan så trycker du på knappen Ny krisplan. I krisplanen skriver du in en rubrik för och därefter en text. Tryck på textfälten, så kommer tangentbordet fram. För att välja en kontakt så tryck på knappen Kontakt, då visas alla valbara kontakter. För att spara krisplan tryck på den gröna knappen Spara krisplan. För att redigera och/eller radera en krisplan, öppna aktuell krisplan och tryck på Menytangenten. Krisplanen visas då i redigeringsläge och du kan förändra den eller radera krisplanen. Du kan lägga in ett obegränsat antal krisplaner som visas i en lista. För att ta fram en krisplan så trycker du på vald krisplan och då kommer texten fram. Om du vill ha talsyntes som läser upp texten så trycker du på texten. Då får du en fråga om du önskar att texten ska läsas upp. Om du vill ringa upp en vald kontakt, så tryck på kontakten så ringer mobilen upp direkt.

9 9 4.3 Prisräknare Prisräknaren har en enkel kalkylator och visualiserar olika valörer vid betalning. Du kan även få förslag på vilka valörer som du ska ta fram samt hur mycket du ska ha tillbaka i växel. Knappa in den summa som önskas och tryck på plustecknet, så läggs summan upp i listan. För att ta bort (subtrahera) tryck på den röda knappen med vitt kryss. För att få ett visuellt stöd hur mycket summan är tryck på ögat. Ett rött bord visas då först som bakgrund, tryck på den valör som du önskar och valören läggs upp på bordet. Om du önskar ta bort pengar, så trycker du på den framlagda valören så försvinner den från det röda bordet. När det har lagts fram tillräckligt mycket pengar eller för mycket pengar, blir ytan grön. Om du vill ha ett visuellt förslag på valörer, så trycker du på glödlampan längst ned till höger. Då kommer det fram ett förslag på vilka valörer som kan användas vid betalning.

10 10 När tillräckligt mycket pengar, eller för mycket pengar har lagts fram, så blir bordet grönt. Om man lagt fram för mycket pengar kommer det upp en knapp som visar en hand där det trillar ned pengar. Trycker man på den knappen, så får man se hur mycket växel man ska få tillbaka. För att återgå till Multi Comais startvy så trycker man på Backpilen. 4.4 Tidstöd Tidstöd är ett tidshjälpmedel. Tryck på ikonen Tidstöd för att starta funktionen. Tidstödet innehåller fyra olika metoder för visualisering av tid. Minimiinställning är 1 minut och maxinställningen är 180 minuter (maxinställningen på prickar är 60 minuter). Tidstödet kan även kopplas till en påminnelse i kalenderfunktionen i Multi Comai. Startsidan i tidstödet visar de fyra valbara sätten att visa tiden. Du väljer funktion genom att trycka på önskad funktion. De fyra valbara metoderna att visualisera tid är följande: Prickar Cirkel Krympande cirkel Timglas Stegen är följande: 1. Välj funktion 2. Ställ in tid, antingen via förinställda tidsval eller valfri tid 3. Tidsnedräkningen börjar automatisk 4. Tidsstödet ljuder och vibrerar när tiden är slut 5. Tryck stopp för att återgå till Multi Comai startmeny

11 11 Du kan välja någon av de förinställda tiderna, dvs. 5, 10, 20, 30 eller 45 minuter. Vid val av valfri tid trycker du på knappen valfri tid och skriver in det minutantal som önskas. För att backa tillbaka så tryck på bakåt pilen Prickar Funktionen Prickar visas tiden genom att varje minut är en prick. Vid start är alla prickarna röda, när tiden går så försvinner en prick för varje minut. När tiden är slut så vibrerar och ljuder en signal. Signalen kan stängas av genom mobiltelefonens vanliga ljudlösa funktion. Vibrationen går inte att stänga av. När tiden är slut kan du välja antingen att starta igen eller att avsluta och då kommer du till menyn. För att avsluta i förtid så trycker man på Stop Krympande cirkel Krympande cirkelfunktionen visar tiden som en fylld cirkel. När tiden går så minskar cirkeln successivt, cirkeln blir mindre och mindre och till slut försvinner den, då är tiden slut. När tiden är slut så vibrerar och ljuder en signal. Signalen kan stängas av genom mobiltelefonens vanliga ljudlösa funktion. Vibrationen går inte att stänga av. När tiden är slut kan du välja antingen att starta igen eller att avsluta och då kommer du till menyn. För att avsluta i förtid så trycker man på Stop Cirkel Cirkel visar tiden som en tårta och när tiden går försvinner tiden i form av tårtbitar. När tiden är slut så vibrerar och ljuder en signal. Signalen kan stängas av genom mobiltelefonens vanliga ljudlösa funktion. Vibrationen går inte att stänga av. När tiden är slut kan du välja antingen att starta igen eller att avsluta, då kommer du till menyn. För att avsluta i förtid så trycker man på Stop.

12 Timglas Timglas visar sand som rinner från övre trekanten till den till den nedre trekanten. När all sand har runnit ned så är tiden slut. När tiden är slut så vibrerar och ljuder en signal. Signalen kan stängas av genom mobiltelefonens vanliga ljudlösa funktion. Vibrationen går inte att stänga av. När tiden är slut kan du välja antingen att starta igen eller att avsluta och då kommer du till menyn. För att avsluta i förtid så trycker man på Stop. 4.5 Ljud Ljudfunktionen är inspelningsfunktion där du som användare av Multi Comai kan lyssna på inspelade ljud (meddelanden). För att starta funktionen så trycker du på ikonen. Inspelade ljud kan inte kopplas till en påminnelse i kalenderfunktionen. Spela in ljud genom att trycka på knappen Spela in. När du har spelat in önskat ljud så trycker du på knappen Stopp. Du kan även lyssna på inspelade ljud genom att trycka på knappen lyssna.

13 13 För att lyssna på inspelade ljud, tryck på knappen Lyssna. Då visas en lista över alla inspelade ljud. Den senaste inspelade ljudet ligger högst upp i listan. Tryck på den gröna triangeln för att lyssna och det röda minustecknet för att radera inspelningen. För att återgå till Multi Comai startvy så tryck på Backpilen. 4.6 Kalender I funktionen Kalender kan påminnelser läggas in både via mobiltelefonen och/eller webbkalendern. Webbkalendern och mobiltelefonen uppdateras via http (dataströmmar). Påminnelser läggs in i kalenderfunktionen via mobiltelefonen (eller via webbkalendern). När tiden är inne för en påminnelse, ljuder en signal och påminnelsen lägger sig främst i mobiltelefonens display. När användaren bekräftar går det automatiskt en signal till webbkalendern och påminnelsen blir avbockad. Du kan se alla påminnelser både för aktuell dag samt i dåtid och i framtid. Det kan även sändas ett SMS till en annan mobiltelefon om användaren bekräftar/inte bekräftar. Det finns alltid vibration vid påminnelsen. O m du önskar ljudlöst så stänger du av ljudet enligt anvisning på mobiltelefonen. Alla påminnelser som läggs in i mobiltelefonen synkas med webbkalendern. Multi Comai kan endast användas i mobiltelefonen om så önskas. Webbkalender används då bara vid första start tillfället.

14 Kalenderfunktion Högst upp i kalendern så visas dagens datum i orange färg. Det är möjligt att gå till dåtid och framtid genom att antingen att trycka på pilarna eller att dra med fingret över dagvy-ytan åt höger eller åt vänster. På varje dag finns det längst ned ett orange anteckningsfält. Inlagda påminnelse visas med aktuell tid, titeln på påminnelsen samt funktion, dvs. alternativen fritext, checklista, bild eller film. När påminnelser är bekräftade så blir ikonen ljusgrå. Om bekräftelsen inte är bekräftad så visas ett rött utropstecken. I kalender så använder du Menytangenten för att visa ytterligare funktioner. När du trycker på meny så visas följande funktioner i mobiltelefonens display: Ny påminnelse (se 4.6.3) Lista (se 4.6.4) Dag (se 4.6.5) Månad (se 4.6.6) Vecka (se 4.6.7) Hem (huset, då kommer du till Multi Comai startvy) Anteckning Anteckningarna är kopplade till en dag (du kan inte återupprepa en anteckning under flera dagar). För att lägga in en anteckning så trycker du på den orangea ytan och då är det möjligt att skriva in anteckningen. Om det redan finns en anteckning kan du radera eller redigera genom att trycka på anteckningsytan.

15 Ny påminnelse Tryck på Menyknappen för att kunna lägga in ny påminnelse. Välj funktionen Ny påminnelse. När du lägger in en påminnelse direkt i mobiltelefonen, är det inte möjligt att koppla funktionen SMS-feedback till den inlagda påminnelsen. Följande steg ingår när man lägger in ny påminnelse via mobiltelefonen: 1. Val av datum och tid för påminnelse. 2. Val av upprepa inte, upprepa dagligen, en gång i veckan och månatligen (Vid upprepad påminnelse slutdatum och sluttid för påminnelse). 3. Val av typ av påminnelse, det vill säga text, bild, checklista eller videofilm. Vid samtliga funktioner kan man skriva in en rubrik men det är valfritt. 4. Spara. 5. Åter dagvyn. När du har valt tid och datum trycker du på knappen Ställ in. Det finns fyra olika sätt att lägga in påminnelser genom följande funktioner och ikoner: Text skriva obegränsad mängd text Checklista skriva obegränsad antal poster i checklistan. När checklistans första punkt bockas av så slutar larmet att ljuda Bild foto med mobiltelefonens kamera eller statiska bilder Videofilm spela in en kortare videofilm (ca 15 sek) som används som en påminnelse Checklista Videofilm Text Bild Bild och videofilm som används i Multi Comai är de filmer och foton som finns i mobiltelefonen. Användaren tar själv foton och spelar in film. Du kan även ladda in bilder från din dator in till kameran via Blåtand (Bluetooth) eller USB-kabel som du därefter kan använda som påminnelse i Multi Comai Lista Funktionen Lista visar alla inlagda påminnelser under en dag packade i en lista, utan mellanrum för tider där det inte finns några aktiviteter. Längst till höger visas tid för aktuell påminnelse och därefter rubriken. Ikonen visar vad för typ av påminnelse som är inlagd. Dagen är även färgkodad till exmpel grönt för måndagar

16 Dag Dag visar alla påminnelser under hela dagen. Funktionen dag visar mellanrummen mellan påminnelserna som inte listan visar. Påminnelserna visas med 15 minuters intervall Månad Orange färg markerar dagens datum. Blå markering visar dagar framåt i kalendern, där det finns inlagda påminnelser. Omarkerade datum är dagar där det inte finns någon påminnelse inlagd. Om du trycker på en dag så kommer du till aktuell dag Vecka Högst upp visas vilket veckonummer som är aktuellt samt aktuellt år i orange. Stega till nästa vecka eller föregående vecka genom att trycka på pilarna högst upp på displayen eller svepa med fingret till höger eller vänster. Veckan visas med färgkodade dagar. Dåtid är mörkgrå och framtid är ljusgrå. Nutid är inramad med grön färg. Genom att trycka på aktuell påminnelse så visas påminnelsen. Om det finns flera påminnelser inlagda på samma tid så visas det ett plus tecken på aktuell tid.

PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA

PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA 2 Innehåll 1 Inledning... 4 2 Teknisk kravspecifikation... 4 3 Installation... 4 3.1 Alternativ 1 - Installation från webbsidan via smartphone/surfplatta... 5

Läs mer

PREMIUM COMAI Användare

PREMIUM COMAI Användare 1 PREMIUM COMAI Användare WEBBKALENDER 2.0 utvecklar och säljer kognitions- och utvecklar och säljer kognitions- och komm 2 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 4 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3

Läs mer

MANUAL SCHOLA COMAI WEBBKALENDER OCH SCHEMA

MANUAL SCHOLA COMAI WEBBKALENDER OCH SCHEMA MANUAL SCHOLA COMAI WEBBKALENDER OCH SCHEMA VERSION 1.1 LÄRARE / PEDAGOG (ADMINISTRATÖR) 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av funktioner i schema och kalender på webben... 4 1.2 Sammanfattning

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda Android smartphone steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda Android smartphone steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda Android smartphone steg-för-steg Studiematerial Mobiltelefonen i detta studiematerial är av märket Samsung med operativsystemet Android. 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

DIKO- manual. 2014-09- 14 Bitte Rydeman

DIKO- manual. 2014-09- 14 Bitte Rydeman DIKO- manual 2014-09- 14 Bitte Rydeman Föreningen Furuboda, 2014. DIKO är en webbtjänst under utveckling. Den som använder tjänsten gör detta på egen risk. Det görs regelbundna backupper av innehållet

Läs mer

användarmanual boxer on demand

användarmanual boxer on demand användarmanual boxer on demand titta även På Vår InStruktIonSFIlM! 1 Innehåll Välkommen till Boxer On Demand... 3 Hur fungerar Boxer On Demand?... 3 Installation...4 Navigering i portalen...4 Fjärrkontrollen...5

Läs mer

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet Version 1.8.7A Tidrapportering med ctimesheet Installation I tidrapporten på webben finns en ikon som heter Mobile. Klicka på ikonen. En sida öppnas och du kan här välja mellan automatisk eller manuell

Läs mer

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel MindExpress Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

RemoteX Applications Manual för Windows Mobile, version 5.1

RemoteX Applications Manual för Windows Mobile, version 5.1 RemoteX Applications Manual för Windows Mobile, version 5.1 RemoteX Technologies Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Installera klienten... 2 2.1 Starta klienten... 2 2.2 Logga in... 2 3 Startvy...

Läs mer

Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad)

Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad) Sidan 1 av 7 App-release: 1.0 Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad) Innehållsförteckning 1 Kort om appen... 2 Funktionaliteten i grova drag... 2 Kända begränsningar i denna version...

Läs mer

Nexa Gateway är kompatibel med alla självlärande mottagare från Nexa ( ej Nexa Pro ) och nya produkter tillkommer hela tiden.!

Nexa Gateway är kompatibel med alla självlärande mottagare från Nexa ( ej Nexa Pro ) och nya produkter tillkommer hela tiden.! Inledning Grattis till ditt köp av Nexa Gateway, den centrala punkten i ditt intelligenta hem. Nexa Gateway låter dig automatisera belysning och annat i ditt hem, på kontoret eller annan plats. Det ger

Läs mer

Telia Digital-tv. Använd tjänsterna i din tv. Handbok

Telia Digital-tv. Använd tjänsterna i din tv. Handbok Telia Digital-tv Använd tjänsterna i din tv Handbok Välkommen till Telia Digital-tv Med Telia Digital-tv får du suverän bild- och ljudkvalitet direkt via bredband, och självklart kan du surfa samtidigt

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad

Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken mellan server o ch telefon sker över internet

Läs mer

Manual - Inläsningstjänsts App (Android)

Manual - Inläsningstjänsts App (Android) Sidan 1 av 7 Manual - Inläsningstjänsts App (Android) App-release: Beta Innehållsförteckning 1 Kort om appen... 2 Funktionalitet i grova drag... 2 Kända begränsningar i denna version... 2 2 Var hittar

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda Android surfplatta steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda Android surfplatta steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda Android surfplatta steg-för-steg Studiematerial Surfplattan i detta studiematerial är av märket Samsung med operativsystemet Android. 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda iphone steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda iphone steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda iphone steg-för-steg Studiematerial Mobiltelefonen i detta studiematerial heter iphone och är av märket Apple. 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning:

Läs mer

Din licensinformation

Din licensinformation Din licensinformation Detta är en värdehandling. Spara den. LZTA 805 2473 2006-12 R1 Behöver du hjälp? Skicka e-post till support.telianavigator@wisepilot.com Eller ring, tel. 08-522 00 384. Mobil telefoni

Läs mer

Bruksanvisning. FlexiView

Bruksanvisning. FlexiView Bruksanvisning Flexiboard Bruksanvisning FlexiView Version 3.0.8 och senare Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se

Läs mer

Användarhandbok Telia Digital-tv Allt du behöver veta för att se på tv och hyra film

Användarhandbok Telia Digital-tv Allt du behöver veta för att se på tv och hyra film Tv Användarhandbok Telia Digital-tv Allt du behöver veta för att se på tv och hyra film Välkommen till Telia Digital-tv Med Telia Digital-tv får du suverän bild- och ljudkvalitet direkt via bredband. Och

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Version 1.9.2a. Tidrapportering med ctimesheet på Android

Version 1.9.2a. Tidrapportering med ctimesheet på Android Version 1.9.2a Tidrapportering med ctimesheet på Android Installation I tidrapporten på webben finns en ikon som heter Mobile. Klicka på ikonen. En sida öppnas och du kan här välja mellan automatisk eller

Läs mer

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 FÖR ATT KOMMA IGÅNG ------------------------------------------------------------ 4 1.1 Utseende ------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

Så här funkar det i mobilen!

Så här funkar det i mobilen! Så här funkar det i mobilen! Hur köper jag Idrottsrabatten i mobilen? Du kan ladda ner Idrottsrabatten i din mobil på följande vis: 1. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play. Sök appen med namnet

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Användarmanual för läsplattor

Användarmanual för läsplattor Användarmanual för läsplattor Allmän information Funktioner i läsplattan Denna information beskriver i korthet vissa allmänna funktioner som finns i din läsplatta. Vilo-/väckningsknappen När du håller

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda ipad steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda ipad steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda ipad steg-för-steg Studiematerial Surfplattan i detta studiematerial heter ipad och är av märket Apple. 2014 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning:

Läs mer