Manual Multi Comai 1.3.5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manual Multi Comai 1.3.5"

Transkript

1 Manual Multi Comai Mobiltelefon Android 2.1 AB utvecklar och säljer anpassningsbara Comai AB Tfn:

2 2 Innehåll 1 Inledning Installation Starta Multi Comai Navigation Talsyntes i Multi Comai Språk Starta Multi Comai Skriva in licensnyckel Avstängningsskydd Information / Versionsuppgradering Inställningar Ikoner på startsidan Larmljud i kalendern Larmljud i tidsstöd Uppdateringsintervall Talsyntes Funktioner i Multi Comai Kontakter Krisplan Skapa krisplan Prisräknare Tidstöd Prickar Krympande cirkel Cirkel Timglas Ljud Kalender Kalenderfunktion Anteckning Ny påminnelse Lista Dag Månad Vecka... 16

3 3 1 Inledning Multi Comai är ett hjälpmedel som laddas ner till mobiltelefonen (eller levereras installerad i en mobiltelefon). Multi Comai är kompatibel med Android 2.1 och fungerar i en mängd olika mobiltelefonmodeller, t.ex. Sony Ericsson, Samsung och HTC. Se vilka mobiltelefoner som är kompatibla på vår hemsida Multi Comai fungerar endast i operativsystemet Android Mobiltelefonens alla funktioner fungerar som vanligt när Multi Comai är installerad. Multi Comais kalender kalibreras mot mobiltelefonens datum och tid, om datum och tid inte stämmer så fungerar inte Multi Comais kalender. Vid vinter- och sommartid så ställer mobiltelefonen om tiden automatiskt men inte Multi Comai. Vi rekommenderar att man stänger av mobiltelefonen och startar Multi Comai så ställer Multi Comai in sig efter mobiltelefonen. 2 Installation Om du har fått Multi Comai färdiginstallerad i en mobiltelefon gå vidare till 2.1. Om du har en mobiltelefon så laddas Multi Comai till mobiltelefonen via Comai AB:s hemsida under fliken Produkter. För att ladda ner applikationen behöver du kunna koppla upp mobiltelefonen på internet och surfa. Det är mycket viktigt att du kan koppla upp dig mot nätet, annars kan inte nya påminnelser laddas ner i kalendern och man kan inte bekräfta påminnelser. När Multi Comai har laddats ner så rekommenderar vi att du lägger in programmet som en genväg på startskärmen. 2.1 Starta Multi Comai Sätt in SIM-kortet och kontrollera att det är möjligt att koppla upp dig mot internet, dvs. surfa. Det är mycket viktigt att du kan koppla upp dig mot nätet, annars kan inte nya påminnelser laddas ner i kalendern och man kan inte bekräfta påminnelser. Det viktigt att du har skapat din användare på webbkalendern innan du startar Multi Comai i mobiltelefonen och skriver in din licensnyckel. Annars kan inte Multi Comai koppla upp mot kalendern. Första gången du startar Multi Comai skriver du in licensnyckeln. 2.1 Navigation Samtlig navigation i Multi Comai sker via touch eller via navigationsknapparna på mobiltelefonen (se bilder nedan). 1. Navigationen sker främst via touch, dvs. att du trycker på den funktion du önskar använda. 2. Backa-knapp Pilen visar back-knappen som gör att man backar till tidigare visad sida (se bilder nedan). 3. För att komma till mobiltelefonens startvy så trycker man på tangenten som är ett Hus dvs. hem. För att gå in i Multi Comai så tycker man på Multi Comai ikonen. 4. Meny Menytangenten används på startsidan för att ställa inställningar, vid funktionen krisplan samt vid kalendern (se bilder nedan).

4 HTC Wildfire Samsung Galaxy HTC Legend. 2.2 Talsyntes i Multi Comai På vissa funktioner är det talsyntes. För att få texten uppläst trycker du längre än 2 sekunder på en text och då får du en fråga om du önskar få texten uppläst. Svara Ja och texten läses då upp. Under funktionen inställningar så är det möjligt att välja kvinnlig eller manlig talsyntes. 2.3 Språk Genom att välja danska, norska eller svenska i mobiltelefonens språkinställning, så ändras språket automatiskt även i Multi Comai. 3 Starta Multi Comai Om du har fått Multi Comai färdiginstallerad i en mobiltelefon gå vidare till 3.1 Gå till och gå in under fliken Produkter och därefter Multi Comai. Första steget är att starta mobiltelefonen. I mobiltelefonen kopplar du sedan upp dig på internet för att surfa på webben. Skriv in adressen som visas på hemsidan och programmet till Multi Comai laddas ner automatiskt. För att enklare kunna starta Multi Comai så rekommenderar vi att du lägger en genväg. Följ manualen till mobiltelefonen för att lägga in genvägen. När du har lagt in Multi Comai som en

5 5 genväg, tryck på ikonen så startar du Multi Comai. Första gången du startar Multi Comai så skriver du in licensnyckeln. 3.1 Skriv in licensnyckel När du ska skriva in licensnyckeln så tryck på skärmen vid siffrorna, då kommer tangentbordet fram och du kan skriva in din licensnyckel som du har fått i värdehandlingen. Licensnycken består av 12 siffror och/eller bokstäver. När du är klar klickar du på Back-pilen och tryck OK OBS! Du ska starta licensen i webbkalendern först, annars kan inte Multi Comais kalender koppla upp sig mot telefonen och du kommer att få ett felmeddelande (se manual för administratör). 3.2 Avstängningsskydd Multi Comai har ett avstängningsskydd så att användaren inte av misstag ska kunna stänga av Multi Comai. När man har skrivit in licensnyckeln, så startar Multi Comai automatiskt. När Multi Comai har startat är det inte möjligt att stänga av Multi Comai t.ex. genom att backa sig ur applikationen eller gå till ett annat program. Multi Comai ligger aktivt i bakgrunden och det visas en ikon högs upp till höger i mobiltelefonens startdisplay. 3.3 Information / Versionsuppdatering När du har skrivit in licensnyckeln så kommer du till Multi Comais startmeny. Tryck på tangenten Meny så kommer det fram touchknappar för Info och Inställningar. Under knappen Info finner du information om Multi Comai samt licensnyckel nummer. Vid knappen Sök efter uppgraderingar kan du enkelt ladda ner den senaste versionen av Multi Comai. Tryck på den blå texten Hämta Multi Comai. Om du redan har den senaste versionen så kan du inte ladda ned programvaran. När du har laddat ner programmet så behöver du inte skriva in licensnyckeln igen.

6 6 3.4 Inställningar Tryck på tangenten Meny så kommer det fram touchknappar för Info och Inställningar. Under funktionen Inställningar finner du fyra olika inställningar, dvs. val av ikoner/funktioner på startsidan, val av ljud till kalender, val av ljud till tidsstöd samt uppdateringsintervall. Vid knappen Inställningar finner du de inställningar som du kan göra i Multi Comai Ikoner på startsidan Vilka ikoner/funktioner som ska visas på startmenyn är valbart. I Multi Comai så kan man välja att minimera funktioner så att de inte visas på startsidan. Du kan när som helst ändra vilka funktioner som du vill visa, då det inte finns några behörighetsspärrar. Markera genom att trycka på funktionen. Det blir då en grön bock som visar att du har valt funktionen och när du har gjort ditt val så tryck på OK Larmljud i kalendern Det finns tre valbara ljud vid påminnelse i kalendern. Markera det önskade ljudet och tryck på Spara. Du kan även lyssna på ljuden genom att markera ljudet Larmljud i tidsstöd Det finns tre valbara ljud till tidsstöd. Markera det önskade ljudet och tryck på Spara. Du kan även lyssna på ljuden genom att markera ljudet Uppdateringsintervall Vid funktionen uppdateringsintervall ställer du in hur ofta mobiltelefonen ska koppla upp sig mot webbkalendern och uppdatera om det finns inlagda påminnelser på webbkalendern Valbar uppdateringsintervall: 5 minuter 20 minuter 1 timme 1 dygn 1 månad 6 månader Talsyntes Vid funktionen talsyntes så kan användaren välja mellan kvinnlig och manlig talsyntes.

7 7 4 Funktioner i Multi Comai På startsida ser man Multi Comais samtliga funktioner. När du önskar starta en funktion så trycker du på aktuell ikon. Om du vill återgå till mobiltelefonens startsida så tryck på knappen Hem. Funktioner i Multi Comai är följande: Kontakter Krisplan Prisräknare Ljud Tidsstöd Kalender En analog klocka finns placerad högst upp på Multi Comais startsida. Tryck på klockan så förstoras den. Om du vill ha tiden uppläst så trycker du på den uppförstorade klockan mer än i 2 sekunder. 4.1 Kontakter Kontakter visar alla de kontakter som du har valt att lägga in i din mobiltelefon. Dessa kontakter används i funktionen Krisplan.

8 8 4.2 Krisplan I funktionen Krisplan skapar du en eller flera krisplan/-er där du lägger in en rubrik och en text som fungerar som stöd i en kris. Du kan även lägga in en eller flera kontakt/-er. Vid kris så trycker du på kontakten och det sker en direktuppringning. För att aktivera talsyntes, så trycker du på aktuell text längre än 2 sekunder. Då får du en fråga om du vill ha texten uppläst Skapa krisplan När du skapar en krisplan så trycker du på knappen Ny krisplan. I krisplanen skriver du in en rubrik för och därefter en text. Tryck på textfälten, så kommer tangentbordet fram. För att välja en kontakt så tryck på knappen Kontakt, då visas alla valbara kontakter. För att spara krisplan tryck på den gröna knappen Spara krisplan. För att redigera och/eller radera en krisplan, öppna aktuell krisplan och tryck på Menytangenten. Krisplanen visas då i redigeringsläge och du kan förändra den eller radera krisplanen. Du kan lägga in ett obegränsat antal krisplaner som visas i en lista. För att ta fram en krisplan så trycker du på vald krisplan och då kommer texten fram. Om du vill ha talsyntes som läser upp texten så trycker du på texten. Då får du en fråga om du önskar att texten ska läsas upp. Om du vill ringa upp en vald kontakt, så tryck på kontakten så ringer mobilen upp direkt.

9 9 4.3 Prisräknare Prisräknaren har en enkel kalkylator och visualiserar olika valörer vid betalning. Du kan även få förslag på vilka valörer som du ska ta fram samt hur mycket du ska ha tillbaka i växel. Knappa in den summa som önskas och tryck på plustecknet, så läggs summan upp i listan. För att ta bort (subtrahera) tryck på den röda knappen med vitt kryss. För att få ett visuellt stöd hur mycket summan är tryck på ögat. Ett rött bord visas då först som bakgrund, tryck på den valör som du önskar och valören läggs upp på bordet. Om du önskar ta bort pengar, så trycker du på den framlagda valören så försvinner den från det röda bordet. När det har lagts fram tillräckligt mycket pengar eller för mycket pengar, blir ytan grön. Om du vill ha ett visuellt förslag på valörer, så trycker du på glödlampan längst ned till höger. Då kommer det fram ett förslag på vilka valörer som kan användas vid betalning.

10 10 När tillräckligt mycket pengar, eller för mycket pengar har lagts fram, så blir bordet grönt. Om man lagt fram för mycket pengar kommer det upp en knapp som visar en hand där det trillar ned pengar. Trycker man på den knappen, så får man se hur mycket växel man ska få tillbaka. För att återgå till Multi Comais startvy så trycker man på Backpilen. 4.4 Tidstöd Tidstöd är ett tidshjälpmedel. Tryck på ikonen Tidstöd för att starta funktionen. Tidstödet innehåller fyra olika metoder för visualisering av tid. Minimiinställning är 1 minut och maxinställningen är 180 minuter (maxinställningen på prickar är 60 minuter). Tidstödet kan även kopplas till en påminnelse i kalenderfunktionen i Multi Comai. Startsidan i tidstödet visar de fyra valbara sätten att visa tiden. Du väljer funktion genom att trycka på önskad funktion. De fyra valbara metoderna att visualisera tid är följande: Prickar Cirkel Krympande cirkel Timglas Stegen är följande: 1. Välj funktion 2. Ställ in tid, antingen via förinställda tidsval eller valfri tid 3. Tidsnedräkningen börjar automatisk 4. Tidsstödet ljuder och vibrerar när tiden är slut 5. Tryck stopp för att återgå till Multi Comai startmeny

11 11 Du kan välja någon av de förinställda tiderna, dvs. 5, 10, 20, 30 eller 45 minuter. Vid val av valfri tid trycker du på knappen valfri tid och skriver in det minutantal som önskas. För att backa tillbaka så tryck på bakåt pilen Prickar Funktionen Prickar visas tiden genom att varje minut är en prick. Vid start är alla prickarna röda, när tiden går så försvinner en prick för varje minut. När tiden är slut så vibrerar och ljuder en signal. Signalen kan stängas av genom mobiltelefonens vanliga ljudlösa funktion. Vibrationen går inte att stänga av. När tiden är slut kan du välja antingen att starta igen eller att avsluta och då kommer du till menyn. För att avsluta i förtid så trycker man på Stop Krympande cirkel Krympande cirkelfunktionen visar tiden som en fylld cirkel. När tiden går så minskar cirkeln successivt, cirkeln blir mindre och mindre och till slut försvinner den, då är tiden slut. När tiden är slut så vibrerar och ljuder en signal. Signalen kan stängas av genom mobiltelefonens vanliga ljudlösa funktion. Vibrationen går inte att stänga av. När tiden är slut kan du välja antingen att starta igen eller att avsluta och då kommer du till menyn. För att avsluta i förtid så trycker man på Stop Cirkel Cirkel visar tiden som en tårta och när tiden går försvinner tiden i form av tårtbitar. När tiden är slut så vibrerar och ljuder en signal. Signalen kan stängas av genom mobiltelefonens vanliga ljudlösa funktion. Vibrationen går inte att stänga av. När tiden är slut kan du välja antingen att starta igen eller att avsluta, då kommer du till menyn. För att avsluta i förtid så trycker man på Stop.

12 Timglas Timglas visar sand som rinner från övre trekanten till den till den nedre trekanten. När all sand har runnit ned så är tiden slut. När tiden är slut så vibrerar och ljuder en signal. Signalen kan stängas av genom mobiltelefonens vanliga ljudlösa funktion. Vibrationen går inte att stänga av. När tiden är slut kan du välja antingen att starta igen eller att avsluta och då kommer du till menyn. För att avsluta i förtid så trycker man på Stop. 4.5 Ljud Ljudfunktionen är inspelningsfunktion där du som användare av Multi Comai kan lyssna på inspelade ljud (meddelanden). För att starta funktionen så trycker du på ikonen. Inspelade ljud kan inte kopplas till en påminnelse i kalenderfunktionen. Spela in ljud genom att trycka på knappen Spela in. När du har spelat in önskat ljud så trycker du på knappen Stopp. Du kan även lyssna på inspelade ljud genom att trycka på knappen lyssna.

13 13 För att lyssna på inspelade ljud, tryck på knappen Lyssna. Då visas en lista över alla inspelade ljud. Den senaste inspelade ljudet ligger högst upp i listan. Tryck på den gröna triangeln för att lyssna och det röda minustecknet för att radera inspelningen. För att återgå till Multi Comai startvy så tryck på Backpilen. 4.6 Kalender I funktionen Kalender kan påminnelser läggas in både via mobiltelefonen och/eller webbkalendern. Webbkalendern och mobiltelefonen uppdateras via http (dataströmmar). Påminnelser läggs in i kalenderfunktionen via mobiltelefonen (eller via webbkalendern). När tiden är inne för en påminnelse, ljuder en signal och påminnelsen lägger sig främst i mobiltelefonens display. När användaren bekräftar går det automatiskt en signal till webbkalendern och påminnelsen blir avbockad. Du kan se alla påminnelser både för aktuell dag samt i dåtid och i framtid. Det kan även sändas ett SMS till en annan mobiltelefon om användaren bekräftar/inte bekräftar. Det finns alltid vibration vid påminnelsen. O m du önskar ljudlöst så stänger du av ljudet enligt anvisning på mobiltelefonen. Alla påminnelser som läggs in i mobiltelefonen synkas med webbkalendern. Multi Comai kan endast användas i mobiltelefonen om så önskas. Webbkalender används då bara vid första start tillfället.

14 Kalenderfunktion Högst upp i kalendern så visas dagens datum i orange färg. Det är möjligt att gå till dåtid och framtid genom att antingen att trycka på pilarna eller att dra med fingret över dagvy-ytan åt höger eller åt vänster. På varje dag finns det längst ned ett orange anteckningsfält. Inlagda påminnelse visas med aktuell tid, titeln på påminnelsen samt funktion, dvs. alternativen fritext, checklista, bild eller film. När påminnelser är bekräftade så blir ikonen ljusgrå. Om bekräftelsen inte är bekräftad så visas ett rött utropstecken. I kalender så använder du Menytangenten för att visa ytterligare funktioner. När du trycker på meny så visas följande funktioner i mobiltelefonens display: Ny påminnelse (se 4.6.3) Lista (se 4.6.4) Dag (se 4.6.5) Månad (se 4.6.6) Vecka (se 4.6.7) Hem (huset, då kommer du till Multi Comai startvy) Anteckning Anteckningarna är kopplade till en dag (du kan inte återupprepa en anteckning under flera dagar). För att lägga in en anteckning så trycker du på den orangea ytan och då är det möjligt att skriva in anteckningen. Om det redan finns en anteckning kan du radera eller redigera genom att trycka på anteckningsytan.

15 Ny påminnelse Tryck på Menyknappen för att kunna lägga in ny påminnelse. Välj funktionen Ny påminnelse. När du lägger in en påminnelse direkt i mobiltelefonen, är det inte möjligt att koppla funktionen SMS-feedback till den inlagda påminnelsen. Följande steg ingår när man lägger in ny påminnelse via mobiltelefonen: 1. Val av datum och tid för påminnelse. 2. Val av upprepa inte, upprepa dagligen, en gång i veckan och månatligen (Vid upprepad påminnelse slutdatum och sluttid för påminnelse). 3. Val av typ av påminnelse, det vill säga text, bild, checklista eller videofilm. Vid samtliga funktioner kan man skriva in en rubrik men det är valfritt. 4. Spara. 5. Åter dagvyn. När du har valt tid och datum trycker du på knappen Ställ in. Det finns fyra olika sätt att lägga in påminnelser genom följande funktioner och ikoner: Text skriva obegränsad mängd text Checklista skriva obegränsad antal poster i checklistan. När checklistans första punkt bockas av så slutar larmet att ljuda Bild foto med mobiltelefonens kamera eller statiska bilder Videofilm spela in en kortare videofilm (ca 15 sek) som används som en påminnelse Checklista Videofilm Text Bild Bild och videofilm som används i Multi Comai är de filmer och foton som finns i mobiltelefonen. Användaren tar själv foton och spelar in film. Du kan även ladda in bilder från din dator in till kameran via Blåtand (Bluetooth) eller USB-kabel som du därefter kan använda som påminnelse i Multi Comai Lista Funktionen Lista visar alla inlagda påminnelser under en dag packade i en lista, utan mellanrum för tider där det inte finns några aktiviteter. Längst till höger visas tid för aktuell påminnelse och därefter rubriken. Ikonen visar vad för typ av påminnelse som är inlagd. Dagen är även färgkodad till exmpel grönt för måndagar

16 Dag Dag visar alla påminnelser under hela dagen. Funktionen dag visar mellanrummen mellan påminnelserna som inte listan visar. Påminnelserna visas med 15 minuters intervall Månad Orange färg markerar dagens datum. Blå markering visar dagar framåt i kalendern, där det finns inlagda påminnelser. Omarkerade datum är dagar där det inte finns någon påminnelse inlagd. Om du trycker på en dag så kommer du till aktuell dag Vecka Högst upp visas vilket veckonummer som är aktuellt samt aktuellt år i orange. Stega till nästa vecka eller föregående vecka genom att trycka på pilarna högst upp på displayen eller svepa med fingret till höger eller vänster. Veckan visas med färgkodade dagar. Dåtid är mörkgrå och framtid är ljusgrå. Nutid är inramad med grön färg. Genom att trycka på aktuell påminnelse så visas påminnelsen. Om det finns flera påminnelser inlagda på samma tid så visas det ett plus tecken på aktuell tid.

Manual Schola Comai För mobiltelefon och surfplatta med operativ: Android 2.1 Version 1.0

Manual Schola Comai För mobiltelefon och surfplatta med operativ: Android 2.1 Version 1.0 20111208 Manual Schola Comai För mobiltelefon och surfplatta med operativ: Android 2.1 Version 1.0 [Skriv text] 2 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Installation... 3 2.1 Starta Schola Comai... 3 2.2 Navigation...

Läs mer

Om företaget Comai AB

Om företaget Comai AB Om företaget Comai AB Företaget grundades av personer med kompetens inom pedagogik, rehabilitering och kunskaper inom att utveckla produkter enligt principen design for all. Företaget har även fått innovationsutmärkelser

Läs mer

Om företaget Comai AB

Om företaget Comai AB Om företaget Comai AB Företaget grundades av personer med kompetens inom pedagogik, rehabilitering och kunskaper inom att utveckla produkter enligt principen design for all. Företaget har även fått innovationsutmärkelser

Läs mer

Ulf Forsell, säljare. Mobiltel: 072-182 57 26 Epost: ulf.forsell@comai.se Utgår från Stockholm. Utbildning:

Ulf Forsell, säljare. Mobiltel: 072-182 57 26 Epost: ulf.forsell@comai.se Utgår från Stockholm. Utbildning: Ulf Forsell, säljare Utbildning: Fil kand och universitetsutbildning innehållande IT, pedagogik, datapedagogik, handikappkunskap och rehabiliteringsteknik Arbetslivserfarenhet: Örebro Universitet (Enheten

Läs mer

PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA

PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA 2 Innehåll 1 Inledning... 4 2 Teknisk kravspecifikation... 4 3 Installation... 4 3.1 Alternativ 1 - Installation från webbsidan via smartphone/surfplatta... 5

Läs mer

VERSION 2.0 ANVÄNDARE. Benämning Artikelnummer Pris Startavift startwebbmc 3 500 kr Årlig Licensavgift webbmobilmc0102 2 400 kr

VERSION 2.0 ANVÄNDARE. Benämning Artikelnummer Pris Startavift startwebbmc 3 500 kr Årlig Licensavgift webbmobilmc0102 2 400 kr 090622 MANUAL FÖR MEMO COMAI WEBBKALENDER VERSION 2.0 ANVÄNDARE Benämning Artikelnummer Pris Startavift startwebbmc 3 500 kr Årlig Licensavgift webbmobilmc0102 2 400 kr Comai AB Follingbo Rosendal 305,

Läs mer

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB MANUAL CHRONO COMAI 1 Innehållsförteckning 1 Tekniskbeskrivning...3 1.1 Funktionsbeskrivning...3 2 Installation...3 2.1 Installera Chrono Comai via länk...3 2.2 Installera Chrono Comai via minneskort...3

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

PREMIUM COMAI Användare

PREMIUM COMAI Användare 1 PREMIUM COMAI Användare WEBBKALENDER 2.0 utvecklar och säljer kognitions- och utvecklar och säljer kognitions- och komm 2 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 4 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3

Läs mer

MANUAL SCHOLA COMAI WEBBKALENDER OCH SCHEMA

MANUAL SCHOLA COMAI WEBBKALENDER OCH SCHEMA MANUAL SCHOLA COMAI WEBBKALENDER OCH SCHEMA VERSION 1.1 LÄRARE / PEDAGOG (ADMINISTRATÖR) 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av funktioner i schema och kalender på webben... 4 1.2 Sammanfattning

Läs mer

MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5

MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5 MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5 Besökslista Vid inloggning i appen kommer den inloggade användarens besökslista visas Knappen längst upp till vänster är utloggningsknapp och knappen uppe till

Läs mer

Fotokalendern. Funktioner:

Fotokalendern. Funktioner: Fotokalendern Fotokalendern har skapats för att ge personer med kommunikativ funktionsnedsättning möjlighet att vara delaktiga och aktiva i återberättande. Kalendern kan fungera som stöd för att knyta

Läs mer

DIALOG COMAI 1.2 KOMMUNIKATIONSHJÄLPMEDEL FÖR IPAD

DIALOG COMAI 1.2 KOMMUNIKATIONSHJÄLPMEDEL FÖR IPAD 1 DIALOG COMAI 1.2 KOMMUNIKATIONSHJÄLPMEDEL FÖR IPAD utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 4 2 CE-mäkning... 4 3 Teknisk kravspecifikation... 4 4 Handhavande av plattform...

Läs mer

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Detta dokument utgör användarhandledningen till funktionen hemkomstkontroll i mobilappen Skogsappen som tillhör tjänsten epiforest. E p i s c o p e M o n i t o r i

Läs mer

Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton

Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton 1 (18) 2013-11-01 Kommunstyrelsens kontor Så här gör du vid kommunens flytt av e-postkonton Kommunen byter till en ny version av e-postsystem i samband med arbetet att uppgradera vår IT-miljö. Samtliga

Läs mer

Utbildning i Meetings

Utbildning i Meetings Digitala handlingar till politiska samanträden VÄLKOMMEN! Elisabeth Jarborn, KLK/kansli Utbildning i Meetings Genomgång av Ipad och appar. Genomgång av Meetings. Kom ihåg att våga prova, plattan går inte

Läs mer

Memo Comai Hur fungerar Memo Comai? Hur använder jag Memo Comai?

Memo Comai Hur fungerar Memo Comai? Hur använder jag Memo Comai? Memo Comai Med Memo Comai kan användaren i högre grad självstädigt klara sin vardagssituation i arbetslivet, i studiesituationen och på fritiden, vilket leder till en förbättrad livssituation. Detta tjänar

Läs mer

Rekonditionering. Handi Xcover 2. Art.nr 706350. Rev A SE

Rekonditionering. Handi Xcover 2. Art.nr 706350. Rev A SE Instruktion Rekonditionering Handi Xcover 2 Art.nr 706350 Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 2 Medföljande delar... 3 3. Rekonditioneringsförfarande... 4 3.1 Funktionskontroll...

Läs mer

Handi SMS. Bruksanvisning. För Handi med telefonfunktion. Version 3.10.12 eller senare. Rev G

Handi SMS. Bruksanvisning. För Handi med telefonfunktion. Version 3.10.12 eller senare. Rev G Bruksanvisning Handi SMS För Handi med telefonfunktion Version 3.10.12 eller senare Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem.

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem. Chatable Denna snabbguide går igenom det du behöver kunna för att komma igång med appen Chatable. För dig som fått appen som ett förskrivet hjälpmedel från Region Skåne finns möjlighet att få vidare utbildning

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Handi version 3.10 Revisionshistorik

Handi version 3.10 Revisionshistorik Handi version 3.10 Revisionshistorik Ny uppdatering Utfört 2010-10-26 Handi version 3.10.18 B 50-öringen borttagen i Prisräknaren. Handifon version 3.10.21 A 50-öringen borttagen i Prisräknaren. Version

Läs mer

Handifon HD Mini V4.10.2. (Utgått)

Handifon HD Mini V4.10.2. (Utgått) Funktionalitet V4.10.4 fon HD Mini V4.10.2 fon P V4.10.4 Defy+ V5.3.0 Rev I, 2013-11-04 cover 2 V5.3.0 (Utgått) Generellt Programgeneration 4 4 4 5 5 Operativsystem Windows Mobile Windows Mobile Windows

Läs mer

Manual Lead tracking. Version 1.0 2013-12-12

Manual Lead tracking. Version 1.0 2013-12-12 Manual Lead tracking Version 1.0 2013-12-12 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Om manualen... 3 1.2 Om tjänsten... 3 2 Använd tjänsten för första gången... 4 2.1 Installera applikationen... 4 2.2

Läs mer

Time Care Pool Vikarie

Time Care Pool Vikarie Time Care Pool Vikarie Logga in Gå in direkt på http://timepool.tierp.se eller via www.tierp.se och klicka på länken Logga in som finns längst ned på höger sida. Här klickar du på länken till Time Care

Läs mer

Användarmanual Legimus för

Användarmanual Legimus för Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 3 Innehåll Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en

Läs mer

Advoco NetPBX Advoco Mi

Advoco NetPBX Advoco Mi Advoco NetPBX Advoco Mi Advoco Mi är en mobilapplikation som, installerad på en mobiltelefon med Windows eller Androids mobiloperativsystem, gör att du kan hantera samtal i Advoco NetPBX företagsväxel

Läs mer

Handifon HD Mini V4.10.2. (Utgått)

Handifon HD Mini V4.10.2. (Utgått) Funktionalitet V4.10.4 fon HD Mini V4.10.2 fon P V4.10.4 Defy+ V5.3.2 Rev L, 2014-09-30 cover 2 V5.3.2 (Utgått) Generellt Programgeneration 4 4 4 5 5 Operativsystem Windows Mobile Windows Mobile Windows

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

3Växel Max. Kom igång guide.

3Växel Max. Kom igång guide. 3Växel Max. Kom igång guide. Innehåll. Så fungerar 3Växel Max...4 Kom igång...5 3Växel-programmet...6 Logga in...9 Hantera svarsgrupper...10 Koppla vidare samtal...12 Använda status (hänvisning)...13 Vidarekoppling

Läs mer

DIKO- manual. 2014-09- 14 Bitte Rydeman

DIKO- manual. 2014-09- 14 Bitte Rydeman DIKO- manual 2014-09- 14 Bitte Rydeman Föreningen Furuboda, 2014. DIKO är en webbtjänst under utveckling. Den som använder tjänsten gör detta på egen risk. Det görs regelbundna backupper av innehållet

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

CMG Office Web. Dokumenttyp: Guide CMG Office Web 2014-03-20

CMG Office Web. Dokumenttyp: Guide CMG Office Web 2014-03-20 Nedan visas hur ser ut när den öppnas (OBS bilderna är gamla men funktionerna är den samma). Sidan består av en navigationsmenyn med ikoner samt av sökfälten, Namn/Tel, Sökord och Org rubrik samt en kryssruta

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Användarmanual MiniVoice Webb

Användarmanual MiniVoice Webb Användarmanual MiniVoice Webb Version 1.1 - Pre Greeting AB minivoice.se Sida 1 av 12 Innehållsförteckning MiniVoice Webb användarmanual Innehåll VÄLKOMMEN!... 3 INLOGGNING - ADMINISTRATION... 4 Inloggning

Läs mer

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1 ONLINEBOKEN MANUAL Innehåll Om onlineboken...2 Onlinebok på dator och surfplatta...2 Kom igång med onlineboken... 3 Öppna onlineboken... 3 Läsa i onlineboken... 3 Hitta i onlineboken... 3 Lyssna på onlineboken...

Läs mer

Handi. För att livet ska funka

Handi. För att livet ska funka Handi För att livet ska funka Handi är ett hjälpmedel som fungerar som ett kognitivt stöd i vardagen. Handi hjälper dig att få struktur på din dag och dina rutiner. Handi är till för dig som behöver hjälp

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN TELEFON

LÄR KÄNNA DIN TELEFON SNABBGUIDE LÄR KÄNNA DIN TELEFON Ström PÅ: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder. Ström Av: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder, och välj stäng av. ÖVERBLICK 1, Volymknappar 2, Strömknappen

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna.

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna. Dito manual Nedanstående manual är riktad till dig som inte tidigare har använt en läsplatta. Den hjälper dig med att komma igång med att läsa e-böcker på läsplattan och med att använda Akademibokhandelns

Läs mer

Handi5 SW Demo. Installationsanvisningar. Rev E SE

Handi5 SW Demo. Installationsanvisningar. Rev E SE Bruksanvisning Handi5 SW Demo Installationsanvisningar Rev E SE 2 1. Inledning I det här dokumentet ges en generell beskrivning av hur man installerar en demoversion av Handi5 SW. Bilderna visar hur det

Läs mer

Handbok till Oribi Speak for Chrome

Handbok till Oribi Speak for Chrome Handbok till Oribi Speak for Chrome Oribi Speak for Chrome är ett tillägg (eng. extension) för webbläsaren Google Chrome och fungerar i Chrome OS (ChromeBook), Windows, OS X (Mac) och Linux. Oribi Speak

Läs mer

Total omstart Handi Defy+

Total omstart Handi Defy+ Total omstart Handi Defy+ Total omstart innebär att Handi Defy+ startas om från grunden på samma sätt som första gången den startades. Detta blir aktuellt om Handi Defy+ ska lämnas till en ny användare

Läs mer

Smart Phone Quick Start Guide. www.htc.com

Smart Phone Quick Start Guide. www.htc.com Smart Phone Quick Start Guide www.htc.com 2 1. Vad innehåller kartongen? Bärväska AC Adapter Batteri Kom-i-gång CD USB Kabel Headset Telefon Användarmanual och snabbstart guide 2. Din telefon 3 1 2 3 4

Läs mer

Dialect Unified. Användarmanual mobilapplikation ios

Dialect Unified. Användarmanual mobilapplikation ios Dialect Unified Användarmanual mobilapplikation ios Med Dialect Unified Mobilapplikation når du växelns centrala funktioner direkt i din mobiltelefon. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper

Läs mer

Manual till DIKO 2012-10-19

Manual till DIKO 2012-10-19 Manual till DIKO 2012-10-19 Innehåll Manual till DIKO 2012-10-19... 1 1 Använda DIKO med en dator... 2 1.1 För att logga in i DIKO... 2 1.2 Dag... 3 1.3 Importera bilder... 4 1.4 Redigera bilder i samband

Läs mer

NORDICSTATION MOBILITY AB BMS. Bird Message Service. Manual iphone- applikation

NORDICSTATION MOBILITY AB BMS. Bird Message Service. Manual iphone- applikation NORDICSTATION MOBILITY AB BMS Bird Message Service Manual iphone- applikation Innehåll DEL1- Hur kommer jag igång med BMS?... 3 Vilka iphone versioner fungerar BMS för?... 3 Hur gör jag för att bli BMS

Läs mer

Komma igång med MLTs Mobildata app.

Komma igång med MLTs Mobildata app. Komma igång med MLTs Mobildata app. Övriga uppstartspunkter. Vi börjar med det mest nödvändiga och ökar på funktionaliteten löpande. Inloggade som samma användare på fler enheter, fungerar inte nu. Lediglista.

Läs mer

Handi. ett hjälpmedel i tiden!

Handi. ett hjälpmedel i tiden! Handi ett hjälpmedel i tiden! Handi är ett förskrivningsbart hjälpmedel som kan anpassas och växa med individen. Med Handi får man stöd med tid, planering, struktur, minne, fokus och koncentration. Handdator

Läs mer

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet Version 1.8.7A Tidrapportering med ctimesheet Installation I tidrapporten på webben finns en ikon som heter Mobile. Klicka på ikonen. En sida öppnas och du kan här välja mellan automatisk eller manuell

Läs mer

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net Android-app Användarmanual 1.0 www.bildtelefoni.net Copyright 2013 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel

Läs mer

EPOST2 Version 2.00 Ett enkelt e-postprogram med stöd för talsyntes

EPOST2 Version 2.00 Ett enkelt e-postprogram med stöd för talsyntes EPOST2 Version 2.00 Ett enkelt e-postprogram med stöd för talsyntes Mars 2006 Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. INNEHÅLLSFÖRTECKNING: INSTALLATION... 2 PROGRAMINFORMATION... 2 PROGRAMMET

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 1 Innehållsförteckning 1. Värt att veta innan du startar Sida 3 2. Knapparna på ramen 3. Knappar på skärmen. Funktionerna på ipaden 6.1 Email/Besöksrapporter.2

Läs mer

Handbok - CMG Office Web

Handbok - CMG Office Web Handbok - CMG Office Web CMG Office Web CMG Office Web är portalen för ditt företags interna kommunikation. Med Office Web kan du hitta dina medarbetares telefonnummer, organisationstillhörighet och aktiviteter.

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

ParaGå-guide - privata utförare

ParaGå-guide - privata utförare ParaGå-guide - privata utförare Starta upp enheten Sid. 3 Aktivera låskod på telefonen Sid. 5 Skapa Google-konto Sid. 7 Registrera enheten via Paragåportalen Sid. 9 Installera Mobileiron & ParaGå applikationen

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Min sida = startsida där du ser eventuelle vänner, meddelanden med mera. Här kan du även redigera din egen profil.

Min sida = startsida där du ser eventuelle vänner, meddelanden med mera. Här kan du även redigera din egen profil. Basetool version 3 Genom att lägga in information om ditt företag/verksamhet i Basetool syns du automatiskt på vastgotalandet.se, skaraborg.nu, vastergotland.se och vastsverige.com Webbadress: www.basetool.se

Läs mer

Version 1.9.2a. Tidrapportering med ctimesheet på Android

Version 1.9.2a. Tidrapportering med ctimesheet på Android Version 1.9.2a Tidrapportering med ctimesheet på Android Installation I tidrapporten på webben finns en ikon som heter Mobile. Klicka på ikonen. En sida öppnas och du kan här välja mellan automatisk eller

Läs mer

Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner

Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner Hur funkar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken mellan server och telefon sker

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Cereal Killer. Heta tips och tricks. Kapitel 11

Cereal Killer. Heta tips och tricks. Kapitel 11 Kapitel 11 Cereal Killer Heta tips och tricks Detta är den fjärde utgåvan av den här boken, och varje gång vi får möjlighet att uppdatera en bok vill vi göra mer än att bara berätta om nya finesser och

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem.

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Generellt Allmänt Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Tilläggsmodul Pocket är en tilläggsmodul till Näsgård

Läs mer

Snabbguide Konftel 250

Snabbguide Konftel 250 Conference phones for every situation Snabbguide Konftel 250 SVENSK Beskrivning Konftel 250 är en konferenstelefon för anslutning till analogt telefonuttag. På www.konftel.com/250 hittar du en handbok

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

IdéTorget Manual. Google kalender. Skapa din kalender på Internet. Uppdaterad oktober 2011

IdéTorget Manual. Google kalender. Skapa din kalender på Internet. Uppdaterad oktober 2011 IdéTorget Manual Google kalender Skapa din kalender på Internet Uppdaterad oktober 2011 Googles kalender Att göra sin planering på en digital kalender har många fördelar. Det ger möjlighet att få hjälp

Läs mer

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 OESpeaker Version 10.3 OSSpeaker Version 10.3 Status: 26.2.2007 Vi tar tacksamt emot alla kommentarer, tips och felrapporter på denna handbok. Skriv till författaren!

Läs mer

Egenskaper. Vad finns i kartongen. Beskrivning

Egenskaper. Vad finns i kartongen. Beskrivning Egenskaper Wi-Fi b/g/n 8-tums touchscreen Stödjer appar från 3:e part Webbkamera G-sensor Mediaspelare Vad finns i kartongen 1 surfplatta 1 USB-kabel 1 nätadapter Lathund Beskrivning a. Till/från Håll

Läs mer

Revisionshistorik Handi II

Revisionshistorik Handi II Revisionshistorik Handi II Version 2.2.5 Utfört 07-11-23 Kalendervyn Nu inställbart att kunna bläddra framåt max 6 dagar. Nu ligger timers som infallit samt aktiviteter som larmat för sluttid kvar i 3

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag App

Användarhandledning Nordea Swish Företag App Användarhandledning Nordea Swish Företag App Swish Företag Ta betalt enklare App, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag App... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Användare av Nordea Swish Företag

Läs mer

Bambusermanual - Plattformen distans

Bambusermanual - Plattformen distans Bambusermanual - Plattformen distans Av: Sofie Sjöstrand, Nätverket SIP Senast reviderad: 2012-09-16 Innehåll Om Bambuser och manualen... 2 Registera ett konto... 3 Dashboard - din startsida... 4 Dashboard

Läs mer

Papoo Touch. Manual. Version1.1

Papoo Touch. Manual. Version1.1 Papoo Touch Manual Version1.1 Introduktion...3 Säkerhetsinformation Innehåll Beskrivning...4 Koncept...5 Komma igång...5 Första gången du använder Papoo Touch Ladda batteriet Starta Standby Pekskärm...6

Läs mer

Innehållsförteckning. Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period.

Innehållsförteckning. Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period. 2 Resultat Innehållsförteckning Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period Screeningmoment Talserier Jämnt - udda Tal och obekanta

Läs mer

Lathund Olympus DM-5

Lathund Olympus DM-5 Iris Hjälpmedel Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Spelarens olika delar... 3 Inledning... 4 Batteri... 4 Ladda batteriet... 4 Sätta på och stänga av spelaren... 4 Sätta på... 4 Stänga av...

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Inställningar i Microsoft Lync 5 Inställningar

Läs mer

L thund ipa P d 2012-01-10

L thund ipa P d 2012-01-10 1 Lathund ipad 2012-01-10 1 Starta ipad 2 1 A1. Slå på strömmen om ipad varit helt avslagen Om ipad är helt avstängd. Tryck ner knappen på övre högra hörnet (1) i ca 3 sekunder. Då startas ipad datorn.

Läs mer

Bruksanvisning. Menyfunktioner. Programversion 2.2. Rev E SE

Bruksanvisning. Menyfunktioner. Programversion 2.2. Rev E SE Bruksanvisning Menyfunktioner Memoactive Memoplanner Programversion 2.2 Rev E SE Innehåll 1 Inledning 4 2 Menyer och funktioner 5 3 Diktafon 6 4 Mina foton 7 4.1 Radera 8 5 Nedräkning 8 5.1 Ny nedräkning

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

IDROTTONLINE ANVÄNDARMANUAL ROTTNE IF

IDROTTONLINE ANVÄNDARMANUAL ROTTNE IF IDROTTONLINE ANVÄNDARMANUAL ROTTNE IF Version 1.2 2013-08-21 Innehåll Inloggning i Idrottonline... 3 Registrering av personer... 4 Registrering av ledare... 4 Nytt lösenord... 4 Registrering av spelare...

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Snabbguide Konftel 300 SVENSK

Snabbguide Konftel 300 SVENSK Snabbguide Konftel 300 SVENSK Beskrivning Konftel 300 är en konferenstelefon för anslutning till analogt telefonuttag, mobil/ DECT-telefon eller dator. På www.konftel.com/300 hittar du en handbok med utförligare

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner För iphone & Android SmartPhones Innehållsförteckning LADDA NER ER APP OCH KOM IGÅNG...3 INSTALLATION...3 SKAPA ERT SOFTALARM KONTO I APPEN...3 KOMMA IGÅNG...4

Läs mer