Tävlingsprogram. Innovativ användning av restvärme i framtidens städer. Visionsbild (Science Village): Cobe

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tävlingsprogram. Innovativ användning av restvärme i framtidens städer. Visionsbild (Science Village): Cobe"

Transkript

1 Tävlingsprogram Innovativ användning av restvärme i framtidens städer Visionsbild (Science Village): Cobe

2 Lågtempererad restvärme Tävlingen handlar om hur vi, med hjälp av innovativa lösningar för användning av lågtempererad restvärme, kan göra våra städer trevligare, bättre och mer hållbara att bo och leva i. Med lågtemperad restvärme menar vi ett tempererat vattenflöde som är mellan 30 och 50 C varmt. Tävlingen genomförs i två tävlingsklasser Studenter Yrkesverksamma Vi som bjuder in till tävlingen är Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp genom restvärmekonsortiet SSE-C (Swedish Surplus Energy Collaboration), Malmö stad, Lunds kommun, Länsstyrelsen Skåne, E.ON Sverige AB, Kraftringen och Svensk Fjärrvärme AB. Tävlingen genomförs med stöd från Vinnova.

3

4 Bakgrund Restvärme är överbliven värme från olika typer av industriella processer. I dagens samhälle används restvärme med högre temperaturer till viss del, till exempel till uppvärmning via fjärrvärmenätet. Men stora mängder av den överblivna restvärmen tas inte tillvara över huvud taget. Den lågtemperade restvärmen, den som har ett tempererat vattenflöde på mellan 30 till 50 C, har hittills använts i mycket liten grad. Sedan några år tillbaka har dock intresset för att använda den lågtempererade restvärmen ökat. Bland annat har de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV i Lund samt olika projekt i Malmö, intresse av att hitta olika användningsmöjligheter för lågtempererad restvärme. Om det fanns möjlighet att återanvända mer av denna restvärme, skulle den kunna ersätta annan energianvändning och bidra till minskade koldioxidutsläpp. Restvärmen skulle också kunna användas till sådant som vi inte använder energi till idag, för att göra våra städer trevligare och lättare att bo och leva i. I denna innovationstävling söker vi idéer som har potential att kommersialiseras till användbara produkter och lösningar i ett hållbart samhälle.

5 Uppgiften Det är användningsidéerna som är utgångspunkten, men tävlingsförslagen ska också ge en anvisning om hur det rent tekniskt ska gå till att använda restvärmen till den nytta som föreslås. Tävlingsfrågan Restvärme finns och kommer att finnas på många ställen där kylning krävs. Vi har två exempelområden som kan används som utgångspunkt för tävlingsförslagen. De tävlanden kan också utgå från befintliga eller planerade egna förslag på fysiska miljöer eller områden, där restvärmen kan tänkas finnas. De två exempel på tävlingsområden som vi tillhandahåller är dels ett industriområde i hamnen i Malmö, där bland annat fjärrvärme till Malmö produceras och dels stadsdelen Brunnshög i Lund, där de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV kommer att generera mycket restvärme. Underlag och förutsättningar på tävlingsområden finns att hämta på tävlingens hemsida Om du fick i stort sett obegränsad tillgång till restvärme, C, till en försumbar kostnad, vad skulle du då använda den till för att göra våra städer trevligare, bättre och mer hållbara att bo och leva i? Tävlingsdeltagare Tävlingen genomförs i två olika tävlingsklasser: Studenter vid postgymnasiala utbildningar Vi ser gärna att tävlande bildar lag med studenter från olika typer av utbildningar, för att få en allsidig belysning av tävlingsuppgiften. Givetvis går också bra att tävla enskilt. Yrkesverksamma Yrkesverksamma får delta inom ramen för verksamhet inom företag eller organisation. Prissumman betalas ut till juridisk person.

6 Bedömningskriterier Tävlingsförslagen kommer att bedömas utifrån kreativt och idémässigt innehåll och utifrån nedanstående kriterier, vilka inte är rangordnade: Innovation och genialitet Grad av nyskapande Innovationshöjd Användning och funktion Funktionalitet och attraktivitet Gestaltning och utformning Bidrag till mer hållbara och attraktiva städer Genomförbarhet Teknisk genomförbarhet Ekonomisk genomförbarhet Repeterbarhet Global tillämpbarhet i länder med andra förutsättningar än i Sverige Energi Förmåga att effektivisera och/eller förbättra energianvändningen Ersättande av annan, mer fullvärdig energi Social hållbarhet Skapar social sammanhållning Skapar försörjningsmöjligheter Bidrar till folkhälsa Bidrar till lärande Tillämpningen av kriterierna och bedömningen kommer att anpassas till förutsättningarna för de två olika tävlingsklasserna.

7

8 Tävlingsområden Tävlingen är en idé- och innovationstävling och avser inte att ge förslag till konkret utformning av en lösning för en specifik situation. Däremot ska lösningens tillämpbarhet illustreras genom att den visas i konkreta användningssituationer. Det kan ske antingen genom att tillämpa lösningen på någon av våra två tävlingsområden, som beskrivs på nästkommande sida, eller på andra mer generella platser eller miljöer. Lösningarna ska vara fokuserade på innovativ användning. Enbart tekniska detaljer, som till exempel distribution eller annan hantering av värmen, tas inte upp till bedömning. Däremot är tekniska lösningar kopplade till användning välkomna. Idéer kring tillämplingar som kan användas under sommaren värderas extra högt.

9

10 Brunnshög i Lund I nordöstra delen av Lund håller den nya stadsdelen Brunnshög på att växa fram, med visionen att vara ett europeiskt föredöme för hållbart stadsbyggande. Här kommer i framtiden människor att arbeta och bo. Cirka bostäder ska byggas, liksom en stor mängd kontor, butiker samt kulturhus och skolor. I stadsdelen etableras forskningsanläggningarna ESS och MAX IV, som båda kommer att generera stora mängder lågtempererad restvärme. 0m 100m ESS 500m skalstock 1:5 000 (A1) Strukturplan LundNE/Brunnshög rk pa as arn d Vin SCIENCE VILLAGE E22 PARKSTADEN Mellan de båda forskningsanläggningarna ska forskningsbyn Science Village Scandinavia byggas med verksamhetslokaler, hotell, tillfälliga bostäder och andra service- och informationskomplement till anläggningarna. en äg sv löv ars Od KUNSKAPSPARKEN Sp årv äg sg ata n Att forskningsanläggningarna byggs, utgör basen för visionen om Brunnshög. De ger staden förutsättningar för att utveckla världens främsta forsknings- och innovationsmiljö i Lund. Här skapas mötesplatser för spetsforskare, näringsliv och studenter och en tät och blandad stadsmiljö. Lund skapar också ett stort grönområde intill naturskyddsområdet Kungsmarken. Utflyktsmålen kan tillsammans locka såväl lundabor som skåningar och internationella besökare. Besöksmålen kommer att bidra till ett livfullt och befolkat Brunnshög. MAX IV NORRA FÄLADEN BYGATORNA CENTRALA BRUNNSHÖG Brunnshögsparken bruk sjord Stad HÖJDPUNKTEN KUNGSMARKEN Solbjersvägen SÖDRA BRUNNSHÖG ÖSTRA TORN en väg arks Utm Spårväg Lund C - ESS Framtida spårväg mot Dalby

11 Malmö hamnområde Malmö har som ambition att utveckla hamnområdet till att bli en förebild för hållbar utveckling inom industri- och hamnverksamhet och att cleantech-företag vill etablera sig där. Hamnen i Malmö är, tillsammans med Köpenhamn, en viktig hamn ur ett europeiskt perspektiv, med sitt läge för vidare sjötransport in i Östersjön. Hamnen är ett utfyllnadsområde som, förutom traditionell hamnverksamhet (lossning och lastning av fartyg), också är hjärtat för stadens fjärrvärmeproduktion och avfallshantering. Utvecklingen kommer att ta flera decennier och därför är det viktigt att redan nu säkerställa att den sker på ett hållbart sätt. Området är idag cirka 230 hektar, men håller på att utökas med ytterligare cirka 450 hektar. I hamnområdet finns också en rad andra industriella verksamheter, totalt cirka 85 olika företag. Två stora värmeproduktionsanläggningar producerar fjärrvärme, cirka 90 procent av total produktion, till Malmö och Burlöv. Sjölunda avloppsreningsverk i området är sydvästra Skånes största och hanterar dagligen stora mängder ljummet avloppsvatten. Utvecklingen av hamnområdet innebär också att allt fler landtransporter in och ut ur området kommer att ske och det finns planer på att försöka etablera ett citylogistiksystem i området för att effektivisera transporterna och även göra dem mer hållbara, både för miljön och luftkvaliteten. Här finns dessutom känsliga naturområden med fågelhabitat och sällsynta grönfläckiga paddor. Intressant är också att i de nära omgivningarna finns fritidsområdet Spillepengen för rekreation, bostäder i Burlövs kommun och odlingsmark i Lomma kommun. Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad

12 Tävlingstekniska bestämmelser Arrangörer Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp genom restvärmekonsortiet (SSE-C) Swedish Surplus Energy Collaboration, Malmö stad, Lunds kommun, Länsstyrelsen Skåne, E.ON Sverige AB, Kraftringen AB samt Svensk Fjärrvärme AB. Tävlingsform Öppen idé- och innovationstävling. Jury Johan Schnürer, vicerektor för samverkan SLU (juryns ordförande) Milan Obradovic, kommunalråd Malmö stad Anders Almgren, KS ordförande Lunds kommun Carl Älfvåg, Länsöverdirektör Länsstyrelsen Skåne Stefan Håkansson, VD E.ON Värme AB Sylvia Michel, Koncernchef Kraftringen Ulrika Jardfelt, VD Svensk Fjärrvärme AB Juryns sekreterare: Bengt Persson, SLU Alnarp Juryn kan kalla sakkunniga som stöd i bedömningen. Tävlingssekreterare är SLU Alnarp, telefon , erik.falth@slu.se Programhandlingar Detta tävlingsprogram, pdf-filer med information om tävlingsområdena samt foton och mall för inlämning finns att ladda ner på hemsidan Tävlingsfrågor Ställs till tävlingssekreteraren senast 25 maj Svar på frågor presenteras löpande på tävlingens webbsida med adress dock senast 27 maj Tävlingshandlingar Komplett tävlingsförslag ska vara i format A3, högst 4 sidor och bestå av en presentation av förslaget i text och bild och med lösningarna illustrerade på lämpligt och lättöverskådligt sätt. Handlingarna ska lämnas in både digitalt och analogt. Material utöver 4 sidor, modeller, filmer eller annat åskådningsmaterial kommer inte att tas upp till bedömning. Förslaget ska lämnas på svenska eller engelska. Tävlingsförslagen bedöms anonymt och får därför inte innehålla namn på personer, företag eller liknande. Istället ska dokumentet tillhörande förslaget märkas med bidragets namn.

13 Inlämning senast 22 juni 2015 Tävlingsförslag ska vara inlämnat till allmän befordran senast 22 juni 2015 adresserat till SLU Alnarp, Erik Fälth, Box 58, ALNARP, märk försändelsen Restvärmetävling. Tävlingshandlingar kan även lämnas i receptionen vid Alnarpsgårdens huvudingång, senast kl samma dag på adress Sundsvägen 6, Alnarp. Tävlingsförslaget ska åtföljas av ett förseglat ogenomskinligt kuvert, märkt med Namnsedel och tävlingsförslagets namn. Kuvertet ska innehålla uppgifter om namn på förslagsställaren med medarbetare samt adress till vilken obelönat förslag skall återsändas. OBS! Separat ska kvitto som anger bidragets namn och inlämningsdag samt telefonnummer och e-postadress där förslagsställaren kan nås anonymt, ska samtidigt skickas till tävlingssekreteraren, med adress enligt ovan. Detta för att vi ska kunna kontakta förslagsställaren, om förslaget inte kommit fram. Priser För klass Studenter är den totala prissumman lägst kr, vilket utbetalas som lön och inkluderar kostnader för skatt och sociala avgifter. Första pris är lägst kr. Till ett eller flera av förslagen kan E.ON och Kraftringen komma att erbjuda anställning i praktikform till en eller flera tävlande under 2-3 månader, för att arbeta med utveckling av tävlingsförslaget. Dessa anställningar är inte nödvändigtvis kopplade till de tävlingsförslag som belönas med penningpris, utan utses oberoende av övriga priser i förhållande till hur utvecklingsbara och intressanta respektive företag bedömer tävlingsförslagen. För klass Yrkesverksamma är total prissumma lägst kr och förstapris är lägst kr. Pris utbetalas till företag eller organisation med F-skattsedel.

14 Tävlingstekniska bestämmelser Uppdrag efter tävlingen Det finns inget fortsatt uppdrag kopplat till tävlingen utöver den anställning som kan komma att erbjudas en eller flera medverkande i klass studenter. Tävlingens arrangörer kan komma att handla upp idéer eller arbete från tävlingens deltagare. Bedömning Bedömningen är klar i september Resultatet meddelas de tävlande personligen. Prisutdelning hålls torsdag 17 september 2015, på eftermiddagen i Alnarp. Mer finns information kring denna kommer att finnas på webbsidan Tävlingsarrangören kommer i olika former att visa upp tävlingsmaterialet för allmänheten under bedömningstiden och efter att resultatet offentliggjorts. Det kan också komma att genomföras omröstningar och liknande som kommer att delges juryn som underlag för deras arbete. Juryns utlåtande skickas till alla tävlande senast tre veckor efter att tävlingens resultat offentliggjorts. All publicering av tävlingsförslag efter avslutad tävling kommer att ske med angivande av förslagsställarens namn. Äganderätt m.m. Arrangören innehar den materiella äganderätten till prisbelönta och inköpta förslag. Förslagsställarna innehar upphovsrätten och behåller nyttjanderätten till sina förslag. Direkt utnyttjande av förslag, helt eller i väsentliga delar, kan ske först efter avtal med förslagsställaren. Returnering av förslag Förslagsställaren ska ange i de inlämnade tävlingshandlingarna, i de fall de inte belönas eller köps in, om förslaget ska skickas i retur eller inte. Retur sker inom åtta veckor efter att tävlingsresultatet offentliggjorts. Tävlingsprogrammets godkännande Detta program är upprättat i enlighet med byggsektorns gemensamma Tävlingsregler för svenska tävlingar inom arkitekternas, ingenjörernas och konstnärernas verksamhetsfält, Reglerna gäller om inte programmet anger annat. Programmet är godkänt av arrangörerna. Alnarp i mars 2015

15 Tävlingen öppnar 15 april 2015 Sista dag för inlämning av tävlingsbidrag 22 juni 2015 Tävlingsresultat offentliggörs 17 september 2015

16

Konferens Restvärme. En resurs för städer och matproduktion

Konferens Restvärme. En resurs för städer och matproduktion Konferens 2015 09 17 Restvärme En resurs för städer och matproduktion Programmet Urban food och Urban health, två nyttor av restvärmeanvändning, Håkan Sandin programledare SSE C Hur säkerställer vi att

Läs mer

avfallshantering i den täta hållbara staden

avfallshantering i den täta hållbara staden Framtidens avfallshantering i den täta hållbara staden EN INNOVATIONSTÄVLING I TVÅ STEG TÄVLINGEN ÖPPNAR 3 februari 2016 SISTA DAG FÖR INLÄMNING AV TÄVLINGSBIDRAG Steg 1 11 april 2016 Steg 2 7 juni 2016

Läs mer

Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013

Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013 Tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm Tävlingsprogram för omtävlan, november 2013 1 Innehållsförteckning 1. Nya förutsättningar vid omtävlan s.3... 2. Tävlingstekniska bestämmelser s.3 För

Läs mer

Tävlingsprogram. Vi söker nya, idéer om boende för studenter!

Tävlingsprogram. Vi söker nya, idéer om boende för studenter! Tävlingsprogram Vi söker nya, innovativa idéer om boende för studenter! Tävling för arkitektstuderande Studenter inom utbildningarna arkitektur, landskapsarkitektur, inredningsarkitektur och fysisk planering

Läs mer

MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping

MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping 2011-11-03 MAJELDEN Inbjuden projekttävling om framtidens vårdbostäder i Linköping Tävlingsprogram 1 Innehåll Inbjudan Syfte Bakgrund Förutsättningar Tävlingsuppgiften Tävlingstekniska bestämmelser 2 Inbjudan

Läs mer

Byggsektorns gemensamma tävlingsregler för svenska tävlingar inom arkitekternas, ingenjörernas och konstnärernas verksamhetsfält.

Byggsektorns gemensamma tävlingsregler för svenska tävlingar inom arkitekternas, ingenjörernas och konstnärernas verksamhetsfält. Byggsektorns gemensamma tävlingsregler för svenska tävlingar inom arkitekternas, ingenjörernas och konstnärernas verksamhetsfält. 2016 1 Arrangör En tävling kan arrangeras av enskild eller juridisk person.

Läs mer

Tävling. Vi söker nya utformningsidéer för undertak. www.ecophon.se 1(6) Ecophon Arkitekttävling Programhandlingar 011115

Tävling. Vi söker nya utformningsidéer för undertak. www.ecophon.se 1(6) Ecophon Arkitekttävling Programhandlingar 011115 1(6) Tävling Vi söker nya utformningsidéer för undertak www.ecophon.se 2(6) Inbjudan är Sveriges ledande tillverkare av undertak. Sedan slutet av 50-talet har vi utvecklat, tillverkat och marknadsfört

Läs mer

UTFORMA FRAMTIDENS BLANDSTADSKVARTER

UTFORMA FRAMTIDENS BLANDSTADSKVARTER UTFORMA FRAMTIDENS BLANDSTADSKVARTER MED DAGLIGVARUHANDEL, BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING INBJUDAN Vill du vara med och utveckla framtidens kvarter med dagligvaruhandel och

Läs mer

Idétävling solhussymbol Järva - Stockholms stad. Tävlingsprogram

Idétävling solhussymbol Järva - Stockholms stad. Tävlingsprogram PM Sida 1 (6) 2013-08-26 Idétävling solhussymbol Järva - Stockholms stad Tävlingsprogram www./hallbarajarva Sida 2 (6) Inbjudan Härmed inbjuder Stockholms stad, genom Hållbara Järva, till en allmän idétävling

Läs mer

Sveriges Arkitekter ArkitektStudenterna TÄVLINGSPROGRAM

Sveriges Arkitekter ArkitektStudenterna TÄVLINGSPROGRAM Sveriges Arkitekter ArkitektStudenterna TÄVLINGSPROGRAM Inbjudan till idétävling Sveriges Arkitekter, ArkitektStudenterna, Jagvillhabostad.nu och Sveriges Byggindustrier inbjuder tillsammans med Besqab

Läs mer

Framtidens hållbara skolgårdar

Framtidens hållbara skolgårdar Framtidens hållbara skolgårdar Tävlingsprogram för allmän idé- och innovationstävling Tävlingsprogram Malmö stad och Sveriges Lantbruksuniversitet i samarbete med Naturskyddsföreningen inbjuder till en

Läs mer

STUDENTTÄVLING Var med och skapa framtidens kollektivtrafiknoder tävla om kr!

STUDENTTÄVLING Var med och skapa framtidens kollektivtrafiknoder tävla om kr! STUDENTTÄVLING Var med och skapa framtidens kollektivtrafiknoder tävla om 50000 kr! Läs mer om tävlingen på www.regionhalland.se/tavlingkollektivtrafiknod och lämna ditt bidrag senast 21 november! Framtidens

Läs mer

Nytt badhus i Ängelholm. Allmän arkitekttävling

Nytt badhus i Ängelholm. Allmän arkitekttävling Nytt badhus i Ängelholm Allmän arkitekttävling Innehåll Inbjudan 3 Syfte Bakgrund Förutsättningar/lokalprogram 5 Ytsammanställning Funktion 5 Några viktiga och styrande principer för badet Målsättningar

Läs mer

Vi söker nya, fräscha idéer om bostäder och boendemiljöer för äldre!

Vi söker nya, fräscha idéer om bostäder och boendemiljöer för äldre! Vi söker nya, fräscha idéer om bostäder och boendemiljöer för äldre! Studenter inom utbildningarna arkitektur, landskapsarkitektur, inredningsarkitektur och fysisk planering inbjuds att delta i en idétävling

Läs mer

Illustrationer framsida: Thorbjörn Andersson & Pege Hillinge, SWECO. Foto sidan 2: Josefine Karlsson

Illustrationer framsida: Thorbjörn Andersson & Pege Hillinge, SWECO. Foto sidan 2: Josefine Karlsson Illustrationer framsida: Thorbjörn Andersson & Pege Hillinge, SWECO. Foto sidan 2: Josefine Karlsson INNEHÅLL BAKGRUND 5 Syfte 5 INNEHÅLL TÄVLINGSUPPGIFTEN 6 Byggnadens upplägg 6 Tävlingens åtta kriterier

Läs mer

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO 1 LÄNSGÅRDEN FASTIGHETER AB Foto från Faktorigatan INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO TÄVLINGSPROGRAM 2002-08-26 2 1. BAKGRUND Kvarteret Grillgården ligger norr om

Läs mer

Formgivningstävling Kv. Grimman 5 och 6

Formgivningstävling Kv. Grimman 5 och 6 Formgivningstävling Kv. Grimman 5 och 6 Tävlingsprogram dat 2007-10-04 Bakgrund AB Stockholmshem inbjuder till formgivningstävling i enlighet med LOU i samråd med Sveriges Arkitekter. Syftet med tävlingen

Läs mer

Arkitekttävling för studenter Tävlingsprogram

Arkitekttävling för studenter Tävlingsprogram Arkitekttävling för studenter Tävlingsprogram 2 Innehåll Inbjudan 4 Syfte 4 Förutsättningar 4 Tävlingsuppgiften 5 Tävlingstekniska bestämmelser 5 Programhandlingar 5 Tävlingsförslaget 6 Bedömning 6 Bilaga

Läs mer

Stora torget i Visby. Inbjuden arkitekttävling

Stora torget i Visby. Inbjuden arkitekttävling Stora torget i Visby Inbjuden arkitekttävling 1 Innehåll Inbjudan Syfte Bakgrund Mål och vision Förutsättningar Tävlingsuppgiften Tävlingstekniska bestämmelser Inbjudan Gotlands kommun inbjuder härmed

Läs mer

Idétävling mobila paviljonger för Stockholms stad Tävlingsprogram. - På väg mot ett Stockholm i världsklass.

Idétävling mobila paviljonger för Stockholms stad Tävlingsprogram. - På väg mot ett Stockholm i världsklass. Idétävling mobila paviljonger för Stockholms stad Tävlingsprogram - På väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/fastighetskontoret 2 Inbjudan Härmed inbjuder Stockholms stad, genom fastighetskontoret,

Läs mer

Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber)

Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber) Vi utvecklar förutom värmerelaterade produkter och tjänster även inom EL, Gas och Kommunikation (fiber) 1 Vi ägs av 4 kommuner och arbetar aktivt med att skapa en balans mellan affärsnytta och samhällsnytta.

Läs mer

Världens största lågtempererade fjärrvärmenät

Världens största lågtempererade fjärrvärmenät Världens största lågtempererade fjärrvärmenät Paul Cedwall Affärsområdesansvarig Värme/Kyla Urban Magma 2018-04-25 Agenda Introduktion Brunnshögsområdet Lågtemperaturnätet i Brunnshög Innovativa energilösningar

Läs mer

INNEHÅLL. Inbjudan 3. Syfte 3. Förutsättningar 3. Tävlingsuppgiften 3. Tävlingstekniska bestämmelser 4. Programhandlingar 4.

INNEHÅLL. Inbjudan 3. Syfte 3. Förutsättningar 3. Tävlingsuppgiften 3. Tävlingstekniska bestämmelser 4. Programhandlingar 4. TÄVLINGSPROGRAM INNEHÅLL Inbjudan 3 Syfte 3 Förutsättningar 3 Tävlingsuppgiften 3 Tävlingstekniska bestämmelser 4 Programhandlingar 4 Bedömning 5 Omslagsbild: Samuel Zeller 2 INBJUDAN Stockholmsmässan/Nordbygg

Läs mer

nytänkt, spänstigt, spännande karkitektdjfi ynnqlpygrtäv lingrhlförfik jäosöfuåpstu denterdkyiegi

nytänkt, spänstigt, spännande karkitektdjfi ynnqlpygrtäv lingrhlförfik jäosöfuåpstu denterdkyiegi nytänkt, spänstigt, spännande karkitektdjfi ynnqlpygrtäv lingrhlförfik jäosöfuåpstu denterdkyiegi Tävlingsprogram 2 Innehåll Inbjudan 3 Syfte 3 Förutsättningar 3 Tävlingsuppgiften 3 Tävlingstekniska bestämmelser

Läs mer

O G EN IDÉTÄVLING FÖR STUDENTER I SAMARBETE MED OYSTER

O G EN IDÉTÄVLING FÖR STUDENTER I SAMARBETE MED OYSTER EN IDÉTÄVLING FÖR STUDENTER I SAMARBETE MED OYSTER Vestre har i 70-år varit med och skapat sociala mötesplatser för miljontals människor. «Nordic Life in Urban Spaces» är högaktuellt och främjar den nordiska

Läs mer

OPEN SKÅNE 2030 TÄVLINGSPROGRAM

OPEN SKÅNE 2030 TÄVLINGSPROGRAM OPEN SKÅNE 2030 TÄVLINGSPROGRAM ARKITEKTUR SOM UTMANAR SAMHÄLLS- UTVECKLINGEN Vårt samhälle och fysiska miljö påverkar alla människors vardag, hälsa, sociala liv och ekonomi. Samhället präglas av trender

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Tävlingsprogram: PROJEKTTÄVLING NORRTÄLJE HAMN UTFORMNING AV DET OFFENTLIGA RUMMET

Tävlingsprogram: PROJEKTTÄVLING NORRTÄLJE HAMN UTFORMNING AV DET OFFENTLIGA RUMMET Tävlingsprogram: PROJEKTTÄVLING NORRTÄLJE HAMN 1 2 INBJUDAN TILL PREKVALIFICERING Norrtälje kommun inbjuder härmed till projekttävling för det offentliga rummet i Norrtälje Hamn. Tävlingen arrangeras i

Läs mer

Tävlingsprogram: projekttävling norrtälje hamn. utformning av det offentliga rummet

Tävlingsprogram: projekttävling norrtälje hamn. utformning av det offentliga rummet Tävlingsprogram: projekttävling norrtälje hamn 1 2 Inbjudan till prekvalificering Norrtälje kommun inbjuder härmed till projekttävling för det offentliga rummet i Norrtälje Hamn. Tävlingen arrangeras i

Läs mer

Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling. Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande

Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling. Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande HISTORIA Lund C ESS ESS SCIENCE VILLAGE Regionens största arbetsplats Idag 40 000 arbetsplatser,

Läs mer

ARKITEKTTÄVLING. Tävlingsprogram: - Nybyggnation på Stortorget i Katrineholm SOCIAL MÖBEL LUTANDE GRÄSMATTOR VATTENSPEL

ARKITEKTTÄVLING. Tävlingsprogram: - Nybyggnation på Stortorget i Katrineholm SOCIAL MÖBEL LUTANDE GRÄSMATTOR VATTENSPEL Tävlingsprogram: ARKITEKTTÄVLING - Nybyggnation på Stortorget i Katrineholm SOCIAL MÖBEL LUTANDE GRÄSMATTOR VATTENSPEL TORGHANDEL I ÅTERANVÄND PAVILJONG NYTT BOSTADSHUS MED CAFÉ/RE BUTIK BUSSHÅLLPLATS

Läs mer

Framtidens äldreboende i Norra Djurgårdsstaden

Framtidens äldreboende i Norra Djurgårdsstaden Framtidens äldreboende i Norra Djurgårdsstaden Tävlingsprogram för projekttävling 2012-12-03 Bild: Anders Jönsson Landskapsarkitekter 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Micasa Fastigheter i Stockholm AB...

Läs mer

Restvärme för Urban Health Samverkanslektor Bengt Persson SSE C och Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning

Restvärme för Urban Health Samverkanslektor Bengt Persson SSE C och Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning Restvärme för Urban Health 2017 02 15 Samverkanslektor Bengt Persson SSE C och Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning Urban Health Hur kan restvärme bidra till att göra våra städer

Läs mer

TÄVLINGSPROGRAM IDÉTÄVLING FRAMTIDENS IDROTTSANLÄGGNING, ISHOCKEY & SKRIDSKOÅKNING SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET RIKSIDROTTSFÖRBUNDET

TÄVLINGSPROGRAM IDÉTÄVLING FRAMTIDENS IDROTTSANLÄGGNING, ISHOCKEY & SKRIDSKOÅKNING SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET RIKSIDROTTSFÖRBUNDET TÄVLINGSPROGRAM IDÉTÄVLING FRAMTIDENS IDROTTSANLÄGGNING, ISHOCKEY & SKRIDSKOÅKNING SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET RIKSIDROTTSFÖRBUNDET 1 INNEHÅLL BAKGRUND 2 INBJUDAN 3 TÄVLING 3 FÖRELÄSNINGAR 4 TÄVLINGSTEKNISKA

Läs mer

PROGRAM FÖR ARKITEKTTÄVLING AVSEENDE NYBYGGNAD AV ÄLDRE- OCH TRYGGHETSBOENDE INOM KV BANDYBANAN, LJUNGBY KOMMUN

PROGRAM FÖR ARKITEKTTÄVLING AVSEENDE NYBYGGNAD AV ÄLDRE- OCH TRYGGHETSBOENDE INOM KV BANDYBANAN, LJUNGBY KOMMUN PROGRAM FÖR ARKITEKTTÄVLING AVSEENDE NYBYGGNAD AV ÄLDRE- OCH TRYGGHETSBOENDE INOM KV BANDYBANAN, LJUNGBY KOMMUN Innehåll: 1 inbjudan 2 bakgrund 3 prekvalificering 4 tävlingsuppgiften 5 tävlingstekniska

Läs mer

PLANERINGSTÄVLING OM CAMPUSBRON

PLANERINGSTÄVLING OM CAMPUSBRON PLANERINGSTÄVLING OM CAMPUSBRON Tävlingsprogram för idétävling om campusbron i Vasa 1.11 30.11.2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Tävlingstekniska uppgifter 1.1 Tävlingsarrangör och tävlingsform 1.2 Tävlingstid

Läs mer

Idétävling för nya Vandaforsen

Idétävling för nya Vandaforsen Idétävling för nya Vandaforsen Tävlingsprogram Innehåll 1 Tävlingsinbjudan och tävlingsvillkor... 2 1.1 Tävlingens arrangör och syfte... 2 1.2 Rätt att delta... 2 1.3 Priser... 2 1.4 Prisnämnd... 3 1.5

Läs mer

TILLGÄNGLIGHET TILL KULTURHISTORISKA MILJÖER. Arkitekttävling för studerande vid universitet och högskolor med arkitektutbildning

TILLGÄNGLIGHET TILL KULTURHISTORISKA MILJÖER. Arkitekttävling för studerande vid universitet och högskolor med arkitektutbildning Kulturmiljöavdelningen 2001-05-07 TILLGÄNGLIGHET TILL KULTURHISTORISKA MILJÖER Arkitekttävling för studerande vid universitet och högskolor med arkitektutbildning TÄVLINGSPROGRAM Tävlingsuppgiften Det

Läs mer

INSIDE OUT EN IDÉTÄVLING FÖR STUDENTER, I SAMARBETE MED OYSTER

INSIDE OUT EN IDÉTÄVLING FÖR STUDENTER, I SAMARBETE MED OYSTER EN IDÉTÄVLING FÖR STUDENTER, I SAMARBETE MED OYSTER Vestre är en ledande tillverkare av utemöbler för städer, parker och offentliga rum. Produkterna är byggda i Sverige och Norge med förstklassiga material

Läs mer

Var med och forma centrala södra Helsingborgs framtid. Administrativa föreskrifter Projekttävling för H+, 2008 och framåt

Var med och forma centrala södra Helsingborgs framtid. Administrativa föreskrifter Projekttävling för H+, 2008 och framåt Var med och forma centrala södra Helsingborgs framtid Administrativa föreskrifter Projekttävling för H+, 2008 och framåt Innehåll Inledning 1.1 Förfrågningsunderlag 1.2 Om Projekttävlingen Upphandlings

Läs mer

Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun

Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun 1 (7) Arkitektbyrån design Inbjudan till idétävling Nytt attraktivt boende på Utsiktsberget i Fiskebäckskil, Lysekils kommun Program för inbjudna Peab AB Postadress Besöksadress Telefon Telefax Org nr

Läs mer

TÄVLINGSPROGRAM ARKITEKTURTÄVLING FÖR STUDENTER

TÄVLINGSPROGRAM ARKITEKTURTÄVLING FÖR STUDENTER TÄVLINGSPROGRAM ARKITEKTURTÄVLING FÖR STUDENTER INNEHÅLL Inbjudan 3 Syfte och mål 3 Förutsättningar 3 Tävlingsuppgiften 3 Tävlingstekniska bestämmelser 4 Programhandlingar 4 Bedömning 5 Omslagsbild: The

Läs mer

Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling

Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling Sida 2 av 2 Inbjuden projekttävling om bostadshus i park TÄVLINGEN AB Stockholmshem inbjuder till prekvalificering avseende projekttävling

Läs mer

Oyster Studenttävling 2011

Oyster Studenttävling 2011 Oyster Studenttävling 2011 Tävlingsprogram Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning Innehåll och utformning Bedömningsgrunder Jury Inlämningskrav Pris Tävlingsregler

Läs mer

Offentlig konst. publicering. konstnärer. komplexitet. jury. arvode. beställare. kontroll. resurser. politiker. jury. avtal. bedömning.

Offentlig konst. publicering. konstnärer. komplexitet. jury. arvode. beställare. kontroll. resurser. politiker. jury. avtal. bedömning. 1 Tävlingsrekommendationer Offentlig konst arrangör arrangör resultatet komplexitet avtal avtal beställare beställare arvode arvode arvode offentlighet offentlighet upphovsrätt upphovsrätt äganderätt äganderätt

Läs mer

TÄVLINGSREGLER APP CUP SKÅNE

TÄVLINGSREGLER APP CUP SKÅNE TÄVLINGSREGLER APP CUP SKÅNE 18 augusti 2012-28 september 2012 Tävlingsregler App Cup Skåne A. Allmänt 1. Tävlingen App Cup Skåne arrangeras av Region Skåne, och startar den 18 augusti 2012. Under de första

Läs mer

Rosenlundsparken Inbjuden projekttävling om bostadshus i park Stockholm

Rosenlundsparken Inbjuden projekttävling om bostadshus i park Stockholm Rosenlundsparken Inbjuden projekttävling om bostadshus i park Stockholm Tävlingsprogram Stockholm 2013-02-01 Innehållsförteckning Inbjudan...3 Syfte...3 Bakgrund...3 Förutsättningar...3 Tävlingsuppgiften...4

Läs mer

Grundregler för tävlingar i arkitektur och samhällsbyggnad Magnus Rönn

Grundregler för tävlingar i arkitektur och samhällsbyggnad Magnus Rönn Grundregler för tävlingar i arkitektur och samhällsbyggnad Magnus Rönn Kulturlandskapet rapporter 2014:14 Arkitekturskolan, KTH Grundregler för tävlingar i arkitektur och samhällsbyggnad Kulturlandskapet

Läs mer

Täby kommunhus Allmän arkitekttävling

Täby kommunhus Allmän arkitekttävling 1 Version 2010-01-27 Täby kommunhus Allmän arkitekttävling 2 Innehåll Inbjudan, s. 3 Syfte, s. 3 Bakgrund, s. 3 Om Täby, s. 4 Förutsättningar, s. 6 Tävlingsuppgiften, s. 9 Tävlingsområdet, s. 10 Tävlingstekniska

Läs mer

Tävlingsprogram. Minnesmonument för veteraner vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Tävlingsform. Tävlingsbehörighet.

Tävlingsprogram. Minnesmonument för veteraner vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Tävlingsform. Tävlingsbehörighet. Tävlingsprogram Minnesmonument för veteraner vid Sjöhistoriska museet i Stockholm Regeringen har givit Försvarsmakten i uppdrag att anlägga ett minnesmonument för veteraner framför Sjöhistoriska museet

Läs mer

Tävlingsinformation för projekttävling Prekvalificering Västhamnen Helsingborgs Hamn

Tävlingsinformation för projekttävling Prekvalificering Västhamnen Helsingborgs Hamn Tävlingsinformation för projekttävling Prekvalificering Västhamnen 1. TÄVLINGEN i samarbete med Sveriges Arkitekter inbjuder till prekvalificering avseende projekttävling för containerterminalen Helsingborgs

Läs mer

Allmän arkitekt-& designtävling om fastighetsboxar i flerbostadshus

Allmän arkitekt-& designtävling om fastighetsboxar i flerbostadshus Allmän arkitekt-& designtävling om fastighetsboxar i flerbostadshus Bakgrund Alla boende i flerbostadshus ska senast från den 1 januari 2011 få sin post utdelad i så kallade fastighetsboxar i entrén, i

Läs mer

Hur bygger vi en ny stad?

Hur bygger vi en ny stad? Hur bygger vi en ny stad? Eva Dalman, projektchef Lund NE/Brunnshög, Lunds kommun Hållbara Brunnshög Lund NE/Brunnshög ny stad på högsta nivå ESS 2015 MAX IV 2010 asdfasdf asdasdf asdfasdf adadfasdf 26

Läs mer

Boinflytande för äldre i Gävle. Program för arkitekttävling - Almvägen i stadsdelen Fridhem, Gävle

Boinflytande för äldre i Gävle. Program för arkitekttävling - Almvägen i stadsdelen Fridhem, Gävle Boinflytande för äldre i Gävle Program för arkitekttävling - Almvägen i stadsdelen Fridhem, Gävle 1 Innehåll Inbjudan... 3 Syfte... 3 Bakgrund... 3 Fokusgrupp... 3 Förutsättningar för tävlingsområdet Almvägen...

Läs mer

Stora Torget i Visby

Stora Torget i Visby Tävlingsinformation för projekttävling Prekvalificering Stora Torget i Visby Datum: 2009-03-27 1(5) 1. TÄVLINGEN Gotlands kommun inbjuder till prekvalificering avseende projekttävling för Stora Torget

Läs mer

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. Tomt för förskola. Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN

Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING. Tomt för förskola. Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN Inbjudan till MARKANVISNINGSTÄVLING Tomt för förskola Åkerkullan 8, Öjaby VÄXJÖ KOMMUN Innehåll Inbjudan... 3 Tävlingsprocessen... 3 Om Åkerkullan 8... 4 Förutsättningar... 5 Underlag... 6 Redovisning...

Läs mer

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Spårväg Lund C ESS Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Pernilla von Strokirch, Projektchef Spårvägen som drivkraft för stadsutveckling Att få en spårväg i Lund är inte ett mål i sig. Spårvägen

Läs mer

Tävlingsprogram. KONSTNÄRLIG GESTALTNING Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i Askersund

Tävlingsprogram. KONSTNÄRLIG GESTALTNING Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i Askersund Tävlingsprogram KONSTNÄRLIG GESTALTNING Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i Askersund 2 Innehåll 1 INBJUDAN TILL PROJEKTTÄVLING 1.1 Inbjudan 1.2 Arrangör 1.3 Tävlingens syfte 2 BAKGRUND 2.1 Beskrivning

Läs mer

Prekvalificering Bebyggelse av bostäder för äldre vid Kronetorps Gård i Burlövs kommun.

Prekvalificering Bebyggelse av bostäder för äldre vid Kronetorps Gård i Burlövs kommun. Kommunledningskontoret Handläggare: Mona Svensson 040-43 91 56 mona.svensson@burlov.se SKRIVELSE 1 (6) Datum Diarienummer 2011-09-26 Diarieplanbeteckning 011 Fysisk planering, långtidsplanering /Adressat/

Läs mer

Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög

Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Ledningen Eva Rydén Dalman +46463595839 eva.dalman@lund.se Kommunfullmäktige Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög Sammanfattning På tekniska nämndens

Läs mer

Relingen i Lindö i Norrköpings kommun

Relingen i Lindö i Norrköpings kommun Marktilldelningstävling för Relingen i Lindö i Norrköpings kommun Tävlingsprogram 2018-04-27, reviderat 2018-05-13 Tävlingsprogram Tävlingstomten Tävlingstomten är cirka 3200 kvadratmeter stor, i princip

Läs mer

SALUHALL KVILLEBÄCKEN SALUHALL I KVILLEBÄCKEN ALLMÄN PROJEKTTÄVLING

SALUHALL KVILLEBÄCKEN SALUHALL I KVILLEBÄCKEN ALLMÄN PROJEKTTÄVLING SALUHALL KVILLEBÄCKEN SALUHALL I KVILLEBÄCKEN ALLMÄN PROJEKTTÄVLING 2011-03-21 Illustration föregående sida över Kvillebäcken med Saluhallen i vänstra hörnet. SAR/MSA Andrea Hulting Gustafson på Erséus

Läs mer

Beskrivning av kvarteret / tomten / befintliga bebyggelse / planförutsättningar. Formgivningstävling för Lugnet, Kristianstads kommun

Beskrivning av kvarteret / tomten / befintliga bebyggelse / planförutsättningar. Formgivningstävling för Lugnet, Kristianstads kommun Formgivningstävling för Lugnet, Kristianstads kommun AB Kristianstadsbyggen (ABK) inbjuder till formgivningstävling / arkitekttävling om utformning av bostadsbebyggelse inom Lugnet (del av kv. Lasarettet

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

1 (9) BURLÖVS KOMMUN 2011-12-05 KS/2011:55. Arkitekttävling. För bebyggelse av bostäder för äldre vid Kronetorps Gård i Burlövs kommun.

1 (9) BURLÖVS KOMMUN 2011-12-05 KS/2011:55. Arkitekttävling. För bebyggelse av bostäder för äldre vid Kronetorps Gård i Burlövs kommun. BURLÖVS KOMMUN 1 (9) Datum Diarienummer 2011-12-05 KS/2011:55 Arkitekttävling För bebyggelse av bostäder för äldre vid Kronetorps Gård i Burlövs kommun. Innehåll Inbjuden arkitekttävling Burlövs kommun

Läs mer

en mötesplats för Alnarps studenter Välkomna till dagens Walk in Talk! Det öppna Skåne 2030

en mötesplats för Alnarps studenter Välkomna till dagens Walk in Talk! Det öppna Skåne 2030 en mötesplats för Alnarps studenter Välkomna till dagens Walk in Talk! Det öppna Skåne 2030 Vill du vara med och skapa ett mer hållbart liv? en mötesplats för Alnarps studenter Agenda 12.00 12.10 Baguetter

Läs mer

FOTO: NEWS ØRESUND NEWS ØRESUNDS MÅNADSINTERVJU: HON PLANERAR FÖR LUNDS NYA FORSKARBY MELLAN ESS OCH MAX IV. Reportage: JENNY ANDERSSON

FOTO: NEWS ØRESUND NEWS ØRESUNDS MÅNADSINTERVJU: HON PLANERAR FÖR LUNDS NYA FORSKARBY MELLAN ESS OCH MAX IV. Reportage: JENNY ANDERSSON NEWS ØRESUNDS MÅNADSINTERVJU: HON PLANERAR FÖR LUNDS NYA FORSKARBY MELLAN ESS OCH MAX IV Reportage: JENNY ANDERSSON En forskarby med 250 000 kvm laboratorier, besökscentrum, kontor, forskarbostäder och

Läs mer

Stationsområde. Södra Munksjön - Jönköping INBJUDAN - IDÉTÄVLING

Stationsområde. Södra Munksjön - Jönköping INBJUDAN - IDÉTÄVLING INBJUDAN - IDÉTÄVLING Stationsområde Södra Munksjön - Jönköping - Idétävling för stationsområde vid Södra Munksjön, Jönköping 2015-11-30 inför idétävling avseende utformning av stationsområde vid Södra

Läs mer

Befolkningstäthet runt ESS

Befolkningstäthet runt ESS Revision 1 (2) State Released Befolkningstäthet runt ESS European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221 00 Lund SWEDEN www.esss.se DOCUMENT REVISION HISTORY Revision

Läs mer

L I N DHOL M E N FÅ R NOR DE N S HÖ G S TA BYG G N A D. Tävlingsprogram Karlavagnsplatsen

L I N DHOL M E N FÅ R NOR DE N S HÖ G S TA BYG G N A D. Tävlingsprogram Karlavagnsplatsen L I N DHOL M E N FÅ R NOR DE N S HÖ G S TA BYG G N A D Tävlingsprogram Karlavagnsplatsen 2 04 Inledning 06 Övergripande 08 Tävlingsområdet 10 Karlavagnsplatsen 12 Karlavagnstornet 16 Tävlingstekniska bestämmelser

Läs mer

TÄVLING FÖR ARKITEKTSTUDERANDE

TÄVLING FÖR ARKITEKTSTUDERANDE TÄVLING FÖR ARKITEKTSTUDERANDE UngBo12 - TÄVLING FÖR ARKITEKTSTUDERANDE Bakgrund UngBo12 i Malmö vill skapa en nationell diskussion, bland unga människor men också i bland beslutsfattare på alla nivåer,

Läs mer

Tävlingsinformation för projekttävling. Prekvalificering. ett regionalt landmärke med Tullinge i fokus

Tävlingsinformation för projekttävling. Prekvalificering. ett regionalt landmärke med Tullinge i fokus 2013-01-16 Tävlingsinformation för projekttävling. Prekvalificering Nytt idéhus i Tullinge - ett regionalt landmärke med Tullinge i fokus 1. Inbjudan Inbjudan har tagits fram av Botkyrka kommun och Sveriges

Läs mer

Idétävling Kulturaxeln Vänersborg

Idétävling Kulturaxeln Vänersborg Dnr: KS 2010/53 Tävlingsinformation för projekttävling Prekvalificering Idétävling Kulturaxeln Vänersborg 1 1. TÄVLINGEN Vänersborgs Kommun inbjuder till prekvalificering avseende projekttävling för Kulturaxeln

Läs mer

DELAD ENERGI ÄR DUBBEL ENERGI UTVECKLING AV DEN INDUSTRIELLA SYMBIOSEN I MALMÖ. Andreas Nicolaidis, Miljöförvaltningen Malmö stad

DELAD ENERGI ÄR DUBBEL ENERGI UTVECKLING AV DEN INDUSTRIELLA SYMBIOSEN I MALMÖ. Andreas Nicolaidis, Miljöförvaltningen Malmö stad DELAD ENERGI ÄR DUBBEL ENERGI UTVECKLING AV DEN INDUSTRIELLA SYMBIOSEN I MALMÖ Andreas Nicolaidis, Miljöförvaltningen Malmö stad Syfte & innehåll Så arbetar Malmö med industriell symbios och vilka kopplingar

Läs mer

TÄVLINGSPROGRAM ARKITEKTURTÄVLING FÖR ARKITEKTER OCH STUDENTER. Stålentré av Hanna Karasalo, &rundquist

TÄVLINGSPROGRAM ARKITEKTURTÄVLING FÖR ARKITEKTER OCH STUDENTER. Stålentré av Hanna Karasalo, &rundquist TÄVLINGSPROGRAM ARKITEKTURTÄVLING FÖR ARKITEKTER OCH STUDENTER Stålentré av Hanna Karasalo, &rundquist INNEHÅLL INBJUDAN 3 SYFTE OCH MÅL 3 TÄVLINGSUPPGIFT 3 PLATSEN 3 MATERIAL 4 UTFORMNING, KONSTRUKTION

Läs mer

Intresseanmälan för konstnärlig gestaltning i nya Sannerudsskolan

Intresseanmälan för konstnärlig gestaltning i nya Sannerudsskolan KOMMUNLEDNINGSKONTORET Anna Åberg 2013-01-23 anna.aberg@kil.se Intresseanmälan för konstnärlig gestaltning i nya Sannerudsskolan Ambitionen att skapa Sveriges bästa skola är hög och genomsyrar den process

Läs mer

Antagningsprov till Kandidatutbildningen i Industridesign höstterminen 2008 HEMUPPGIFTEN

Antagningsprov till Kandidatutbildningen i Industridesign höstterminen 2008 HEMUPPGIFTEN 1(7) Antagningsprov till Kandidatutbildningen i Industridesign höstterminen 2008 HEMUPPGIFTEN För att bli behörig till Kandidatutbildningen i Industridesign, krävs förutom grundläggande och särskild behörighet,

Läs mer

Tävlingsprogram. Projekttävling om gemensam identitet för Sveriges nationalparker

Tävlingsprogram. Projekttävling om gemensam identitet för Sveriges nationalparker Tävlingsprogram Projekttävling om gemensam identitet för Sveriges nationalparker Innehåll Innehåll 2 Inledning 3 Bakgrund 3 Motiv till att stärka nationalparkernas identitet Allmänt om nationalparker 4

Läs mer

Skövde kommun. Program för inbjuden arkitekttävling för Billingskolan. Blom AB

Skövde kommun. Program för inbjuden arkitekttävling för Billingskolan. Blom AB Skövde kommun Program för inbjuden arkitekttävling för Billingskolan Blom AB 2 Inbjudan Skövde kommun arrangerar en inbjuden arkitekttävling för att utforma en ny och modern låg- och mellanstadieskola

Läs mer

Ulleråker en modern stadsdel på historisk mark

Ulleråker en modern stadsdel på historisk mark Ulleråker en modern stadsdel på historisk mark Frukostmöte 7 april 2016 Värdeskapande fastighetsutveckling Visionen, stadsdelen, utmaningen Erik Pelling, kommunalråd Kristina Mårtensson, projektchef Lisa

Läs mer

European Spallation Source (ESS) i Lund

European Spallation Source (ESS) i Lund European Spallation Source (ESS) i Lund En mötesplats för vetenskapsmän inom materialforskning 1 ESS-& MAX IV:s anläggningar i Lund Malmö Köpenhamn Lund Brunnshög Knutpunkt för transporten : Till Lund

Läs mer

TEKNIKTÄVLING SYSTEM FÖR INDIVIDUELL MÄTNING, VISNING OCH

TEKNIKTÄVLING SYSTEM FÖR INDIVIDUELL MÄTNING, VISNING OCH TEKNIKTÄVLING SYSTEM FÖR INDIVIDUELL MÄTNING, VISNING OCH KOSTNADSFÖRDELNING AV VÄRME, EL, GAS OCH VATTEN I FLERBOSTADSHUS LIP-KANSLIET STOCKHOLMS STAD 1999-01-20 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 3 2 KRAV... 3 3

Läs mer

Tävlingsprogram för projekttävling. Utbyggnad av Skissernas museum vid Lunds universitet

Tävlingsprogram för projekttävling. Utbyggnad av Skissernas museum vid Lunds universitet Tävlingsprogram för projekttävling. Utbyggnad av Skissernas museum vid Lunds universitet Sid 1 1. Tävlingen i korthet Statens fastighetsverk har efter en öppen prekvalificering inbjudit tre tävlande till

Läs mer

Cirkulär ekonomi via industriell & urban symbios

Cirkulär ekonomi via industriell & urban symbios Cirkulär ekonomi via industriell & urban symbios FN:s globala mål Agenda 2030 Urban & industriell symbios Vision för hamnområdet Malmö stads symbiosfunktion Värdet av symbios Symbioser som finns och framtida

Läs mer

Kyrka. i Fruängen. Program för allmän arkitekttävling. Brännkyrka församling, Stockholm

Kyrka. i Fruängen. Program för allmän arkitekttävling. Brännkyrka församling, Stockholm Kyrka i Fruängen Brännkyrka församling, Stockholm Program för allmän arkitekttävling 2003 OMSLAGSFOTO: HÅKAN FLANK ÖVRIGT FOTO: KENNETH HELLMAN, ÖRJAN HÖGBERG Kyrka i Fruängen Brännkyrka församling, Stockholm

Läs mer

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet 2011-11-25 Innovationstävling för studenter Sverige Det nya matlandet 1. Sammanfattning Skapat en helt ny innovationstävling inom svensk livsmedelsproduktion.

Läs mer

TÄVLINGSPROGRAM Minnesvård efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004

TÄVLINGSPROGRAM Minnesvård efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 TÄVLINGSPROGRAM Minnesvård efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 1 Innehållsförteckning 01 Inledning 02 Tävlingsuppgiften 03 Vision och program 04 Tävlingsplatsen 05 Budget och tidplan 06 Tävlingstekniska

Läs mer

JURYUTLÅTANDE - IDÉFÖRSLAG FÖR SCIENCE VILLAGE

JURYUTLÅTANDE - IDÉFÖRSLAG FÖR SCIENCE VILLAGE JURYUTLÅTANDE - IDÉFÖRSLAG FÖR SCIENCE VILLAGE Bakgrund Lunds universitet, Lunds kommun och Region Skåne har tillsammans bildat Lundamark AB med avsikten att utveckla och förvalta området mellan MAX IV

Läs mer

Kvarteren GYMNASTIKEN och FLUSTRET Inbjuden arkitekttävling

Kvarteren GYMNASTIKEN och FLUSTRET Inbjuden arkitekttävling Kvarteren GYMNASTIKEN och FLUSTRET Inbjuden arkitekttävling Sida 2 av 11 Inbjudan Sh bygg Fastighetsutveckling AB (nedan kallat Sh Bygg) och Svandammen förvaltning i Uppsala AB (nedan kallat Flustret)

Läs mer

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2015 2016 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Partner Uppsats 25 000 kr Partner Minecraft

Läs mer

Finalisterna klara till Skåne Solar Award 2012!

Finalisterna klara till Skåne Solar Award 2012! Finalisterna klara till Skåne Solar Award 2012! Skåne Solar Award är en årlig utmärkelse som belönar de verk i regionen som genom sitt koncept och sin gestaltning särskilt bidragit till att öka intresset

Läs mer

Arkitekttävlingar Fallstudie: Projekttävling Stockholmsporten

Arkitekttävlingar Fallstudie: Projekttävling Stockholmsporten Arkitekttävlingar Fallstudie: Projekttävling Stockholmsporten Kandidatarbete vid institutionen för stad och land landskapsarkitektprogrammet, SLU Uppsala, VT 2010 Kandidatarbete vid Sveriges lantbruksuniversitet,

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS

Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS European Spallation Source (ESS) Världsledande forskningsanläggning inom materialforskning och life science Byggs 2011-2018, operativ drift 2020 Europeisk

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Tävling: Räcke till Slussen i Töcksfors inför 100-års jubileet, september 2015

Tävling: Räcke till Slussen i Töcksfors inför 100-års jubileet, september 2015 Tävling: Räcke till Slussen i Töcksfors inför 100-års jubileet, september 2015 Årjängs kommun vill utveckla området kring slussen i Töcksfors för besökare och för evenemang. I samarbete med Mötesplats

Läs mer

Stadsutveckling fysiska och sociala frågor. Arbete o utbildning

Stadsutveckling fysiska och sociala frågor. Arbete o utbildning Stadsutveckling fysiska och sociala frågor Arbete o utbildning Young Urban Innovation Bakgrund? Initiativet kommer från Urban Innovation Lab Vår roll i projektet var att driva på och hålla ihop processen

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Projektredovisning Arkitekttävling i Burlöv

Projektredovisning Arkitekttävling i Burlöv Projektredovisning Arkitekttävling i Burlöv Bebyggelse av bostäder för äldre vid Kronetorps Gård i Burlövs kommun Mona Svensson Kommunstyrelsen, planeringsavdelningen Innehåll Förord...3 Sammanfattning/resultat...3

Läs mer