Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63 Synpunkter inför beslut om förelägganden att åtgärda de kommunala avloppsanläggningarna i Hällefors, Nora och Lindesbergs kommun. Följande avloppsanläggningar berörs av förelägganden: Lindesberg: Grönbo Gammelbo Allmänningbo Kloten Öskevik Mårdshyttan Hällefors: Älvestorp koloniskolan Älvestorp byggdegård Bredsjö Sävsjö Hjulsjö Sikfors Saxhyttefallet Nora: Järnboås Åtgärdsplan för mindre anläggningar och utökade verksamhetsområden Bergslagens Kommunalteknik är medveten om skicket på nämnda anläggningar och har påbörjat ett flertal projekt för att komma till rätta med problemet. Investeringstakten för de här projekten bestäms av respektive kommuns budget och var prioriteringarna läggs. Bergslagens Kommunalteknik har under 2015 utarbetat en Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA just på grund av den ökade efterfrågan på kommunal VA-försörjning och att flera avloppsanläggningar är uttjänta och kräver reinvesteringar. Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA har antagits av alla berörda kommuner. Planen är dock inte en budget. De projekt som är med i listan behöver finansieras genom varje kommuns budget som fastställs år för år. Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA innehåller investeringar till att utöka befintliga verksamhetsområden och för att åtgärda de uttjänta avloppsanläggningarna. En övergripande strategi för att komma till rätta med mindre anläggningar är att bygga ledningar som förbinder verksamhetsområdet med närmaste större reningsanläggning. På så vis byggs mindre anläggningar som är dyra i drift och underhåll bort. Avloppsanläggningarna som hittills ingår i planen är: Grönbo, Öskevik och Mårdshyttan i Lindesberg samt Saxhyttefallet i Hällefors. Ås avloppsanläggning i Nora byggs bort nu under våren. Efter BMBs besiktning och kommunikation om förelägganden har följande åtgärder genomförts: Alla markbäddar och infiltrationer i Hällefors har spolats med lut för att öka genomströmningen. Spolningarna har gett märkbart resultat men behöver utvärderas ytterligare.

64 Markbäddar och infiltrationer i Lindesberg kommer att få en likadan behandling. Alla anläggningar i Lindesberg och Nora samt Saxhyttan i Hällefors har tagits med i BKTs långtidsbudget för respektive kommun. Budgeten kommer att presenteras för kommunen under de närmaste två månader. I långtidsbudgeten är planen att den sista anläggningen åtgärdas år Att vara klar med ut- och ombyggnaden av de berörda avloppsanläggningar år 2021 är ett ambitiöst mål med tanke på den ekonomiska situationen i våra kommuner och den ökade arbetsbelastningen för Bergslagens Kommunalteknik. Bergslagens Kommunaltekniks långtidsbudget är inte genomförbar om inte kostnaderna täcks i varje kommuns budget. Något som görs från år till år. Anläggningarna i Hällefors kommun har spolats och tvättats med lut. Åtgärderna kommer att utvärderas under Tyngdpunkten kommer att läggas på ledningsnät för att komma till rätta med tillskottsvattnet. Synpunkter kring förelägganden och inspektioner Bergslagens Kommunalteknik vill framföra några synpunkter när det gäller utformningen av de förelägganden som finns med i kommuniceringen. Synpunkterna handlar om: Vatten i luftrör på infiltration och markbädd. Tidsramen som ställs som krav när åtgärderna ska vara genomförda. Kvävereningskravet som ställs på ett flertal verk. Reningskrav på C-anläggningar. Vatten i Luftrör De flesta markbäddar och infiltrationer som är med i listan är utrustade med en pump som lufter vattnet in i bädden. När pumpen går och en viss tid därefter fylls spridarrören med vatten, en bit upp i luftarrören. Om genomströmningen är för sakta kan vattnet rinna ut ur luftarrör. Om pumpen går eller nyligen har gått ska det stå vatten i spridarrören. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är stopp i bädden. På grund av en mer eller mindre stor mängd tillskottsvatten går pumparna relativt ofta. De bäddar som har spolats och tvättats med lut visar en klar förbättring i genomströmningshastighet. Fler åtgärder kan vidtas för att öka kapaciteten i bäddarna. Tidsramen Alla anläggningar ska vara åtgärdade senast 31/03/2018 förutom Bredsjö, Sävsjö, Sikfors och Saxhyttefallet. De ska vara klara 31/03/2017. Kommunernas budget för 2016 är redan fastställd och där finns endast Saxhyttefallet med. Det betyder att alla övriga investeringar behöver genomföras under 2017 och En grov kostnadskalkyl för varje kommun bifogas men sammanfattningen ser ut som följande: Hällefors: miljoner kr. (kostnader för ledningsbygge eller ombyggnation) Lindesberg: ca 110 miljoner kr. Nora: ca 17 miljoner kr. Dessa kostnader är bara för att åtgärda avloppsanläggningarna förutom i fallet Grönbo där ett större projekt även inbegriper vattenverken i Grönbo, Pilkrog och Spannarboda, samt Rockhammars vatten och avlopp. Även Mårdshyttan och Öskevik ingår i ett större ledningsbygge som inbegriper ett flertal fastigheter runt sjöarna Usken och Fåsjön.

65 Vid sidan om investeringarna för avloppsanläggningarna finns det flera kostnader för övriga projekt inom VA, som inte kan senareläggas. Dessa ekonomiska förutsättningar leder till att kostnader för att åtgärda de mindre avloppsanläggningar behöver spridas över flera år. Vid sidan om ekonomin har inte Bergslagens Kommunalteknik tillräckliga personalresurser att driva så många projekt samtidigt. Varje projekt behöver en projektledare som måste vara insatt och som ser till att projektet fortskrider och att budgeten följs. Varje projekt behöver en förstudie, projektering, flera tillstånd uppföljningar och byggmöten. Ledningsnät behöver undersökas och åtgärdas. Den tidsplanen som BKT har ställt upp genom långtidsbudgeten är en svår uppgift att genomföra även fast den inte håller tidsgränserna som BMB föreslår. Dessutom tar varje projekt sin tid att genomföra bortsätt från ekonomi och personalresurser. De projekt som inte har påbörjats kan inte bli klara våren Förberedelserna tar för mycket tid. Kväverening Ett flertal verk behöver enligt förelägganden ha en kvävereningsgrad på 50% som årsmedelsvärde. Hällefors: o Älvestorp koloniskolan o Älvestorp Byggdegården o Bredsjö o Saxhyttefallet Lindesberg o Allmänningbo o Gammelbo o Grönbo o Öskevik Nora o Järnboås Av dessa nio anläggningar är det fyra som byggs om till pumpstation med efterföljande ledning till ett större reningsverk som inte har kvävereningskrav. För de övriga fem (Älvestorp koloniskolan, Älvestorp byggdegården, Bredsjö, Allmänningbo och Järnboås) bedöms det inte som ekonomisk försvarbar att installera ett kvävereningssteg, sett till allmännyttan. Tillsammans släpper dessa fem anläggningar ut ca 1700 kg kväve/år. Om de byggs om till fungerade verk utan kväverening antas kvävereningen ligga på ca 20%. Om verken byggs om med kväverening ligger reningsgraden på minst 50%. Skillnaden är 30% eller ca 510 kg kväve/år. Ett mindre reningsverk med kväverening i den här storleken blir 1 till 1,5 miljoner kronor dyrare än ett verk utan. Även om Älvestorp byggs om till ett verk blir merkostnaden för fyra verk 4 6 miljoner. 4 6 miljoner kronor för 510 kg kväve per år kan sättas i relation till de övriga större reningsverk i våra fyra kommuner som inte har krav på kväverening och som tillsammans släpper ut ca (hundratusen) kilo kväve per år, efter reningen (kvävereningsgraden ligger där på mellan 20 50%) Bergslagens kommunalteknik anser att enbart närheten till öppet vatten är inte tillräckligt hög skäl att installera kväverening

66 Krav på C-anläggningar. Avloppsanläggningar som är dimensionerade för pe har efter SFS 2007:674 gått från att vara C-verksamhet till att regleras av 13 i Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMV). Ändringen avser dock enbart de anläggningar som togs i bruk efter 1/1-2008, när lagen började gälla. De anläggningar som inrättades före 2008 har sina gamla tillstånd kvar. Nya tillstånd, och därmed nya krav som ställs på enskilda avlopp söks av BKT vid om- eller nybyggnation av en avloppsanläggning. Ett eventuellt föreläggande behöver stå i relation till de tillstånd som gäller för anläggningen i fråga. De anläggningar som är med i listan och som har tillståndsbeslut uppfyller sina villkor med undantag för Öskevik som båda släppte ut för mycket fosfor under Förslag till ytterligare åtgärder En tätare dialog mellan BKT, BMB och kommunerna skulle underlätta samarbetet och förståelse kring de här frågorna. o o Tidsplaneringsförslaget som bifogas är en första ambition från BKT att rätta till problemen och behöver utarbetas mer. BMB kommer att bjudas in på möten där dessa tidsplaner utvecklas vidare. BMB hållas uppdaterade om hur varje projekt fortskrider och varför saker och ting görs eller inte görs efter uppsatt schema.

67 Sammanställning skick, åtgärder, kostnader mindre avloppsanläggningar i Hällefors kommun. Älvestorp Koloniskolan Anläggning byggd 1997, infiltration Ledningsnät: Oklart, behöver undersökas. Anmärkning BMB Vatten och slam rann ut från luftningsrör, vilket tyder på stopp i bädden. Krav från BMB: 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Åtgärd 2015: Spolats med lut. Åtgärden har bra effekt enligt ansvarig drifttekniker. Inga fler stopp har förekommit. Behöver utvärderas vidare. Framtida åtgärd: Spolningen behöver utvärderas Ledningsnät behöver undersökas Älvestorp Byggdegården Anläggning: byggd 1997, infiltration Ledningsnät: oklart, behöver undersökas Anmärkning BMB Vatten i luftningsrören, stopp i bädden Krav från BMB: 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Åtgärd 2015: Spolats med lut. Åtgärden har bra effekt enligt ansvarig drifttekniker. Inga fler stopp har förekommit. Behöver utvärderas med provtagning Framtida åtgärd: Spolningen behöver utvärderas Ledningsnät behöver undersökas

68 Älvestorp Södra Sidan Anläggningen, infiltration Ledningsnät: oklart, behöver undersökas Anmärkning BMB Gick inte att kontrollera (kontroll 2016) Krav från BMB: Ska besiktigas 2016 Åtgärd 2015: Spolats med lut. Åtgärden har bra effekt enligt ansvarig drifttekniker. Inga fler stopp har förekommit. Behöver utvärderas med provtagning Framtida åtgärd: Spolningen behöver utvärderas Ledningsnät behöver undersökas Älvestorp ombyggnad Kostnad: Ett verk med kväverening: 4 milj. pumpstation(er) som förbinder de olika delar med varandra: 1 milj. Renovering ledningsnät:? Sikfors Anläggning byggd 1985, infiltration Ledningsnät Mycket inläckage även efter relining, vidare undersökning 2016 Anmärkning BMB: Vatten och slam rann ut på marken. Krav från BMB: 90% BOD, 70% P Klar: Åtgärd 2015: Spolats med lut. Åtgärden har bra effekt enligt ansvarig drifttekniker. Inga fler stopp har förekommit. Behöver utvärderas med provtagning Framtida åtgärd: Spolningen behöver utvärderas Sikfors är med i Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA. Förstudie genomförs till att dra en ledning in till Hällefors. Kostnad: ca 5 7 milj. + renovering ledningsnät.

69 Saxhyttefallet Anläggning byggd: 1996, markbädd Ledningsnät Mycket inläckage, undersöks vidare 2016 Anmärkning BMB: Slam i fördelningsbrunn (dålig slamavskiljning) samt slam och vatten från luftningsrör, stopp i bädden. Krav från BMB: 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Åtgärd 2015: Spolats med lut. Åtgärden har bra effekt enligt ansvarig drifttekniker. Inga fler stopp har förekommit. Ingen utvärdering, byggs om Framtida åtgärd: Saxhyttefallet kommer att byggas om till en pumpstation som förbinder samhället med Hällefors. Förstudie och genomförandet: Kostnad: ca 1milj. + renovering ledningsnät. Hjulsjö Anläggning byggd 1981, infiltration Ledningsnät Lite inläckage Anmärkning BMB: vatten i luftningsrör Krav från BMB: 90% BOD, 70% P Klar: Åtgärd 2015: Spolats med lut. Åtgärden har bra effekt enligt ansvarig drifttekniker. Inga fler stopp har förekommit. Behöver utvärderas med provtagning. Framtida åtgärd: Spolningen behöver utvärderas Nytt reningsverk: ca 3 milj.

70 Bredsjö Anläggning: (byggd: 1981), infiltration Ledningsnät Väldigt mycket inläckage Anmärkning BMB: Vatten och slam rann ut på marken redan före den ökade belastningen. Belastningen ökade efter inspektionen från 72 till 220 pe Krav från BMB: 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Åtgärd 2015: Spolats med lut i två omgångar. Åtgärden har bra effekt enligt ansvarig drifttekniker. Inga fler stopp har förekommit. Spolning kommer att fortsätta efter behov. Provtagning behövs. Framtida åtgärd: Spolningen behöver utvärderas, ledningsnätet undersökas. Nytt reningsverk med N-rening: ca 5 milj. Sävsjö Anläggning byggd: 1988, infiltration Ledningsnät Lite inläckage Anmärkning BMB: Vatten och slam rann ut från luftningsrör. Ökad belastning efter inspektion, 31 till 170. Krav från BMB: 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Åtgärd 2015: Spolats med lut i tre omgångar. Åtgärden har bra effekt enligt ansvarig drifttekniker. Inga fler stopp har förekommit. Spolning kommer att fortsätta efter behov. Provtagning behövs. Framtida åtgärd: Spolningen behöver utvärderas Nytt reningsverk med N-rening: ca 5 milj. Renovering ledningsnät Total grov kostnadsuppskattning för Hällefors: Verk Kostnad När Älvestorp 5 milj Sikfors 6 milj Saxhyttefallet 1 milj 2016 Hjulsjö 3 milj Bredsjö 5 milj Sävsjö 5 milj TOTAL 25 milj

71

72

73

74

75

76

77

78

79 Sammanställning skick, åtgärder, kostnader Järnboås Järnboås Anläggning kemisk fällning Ledningsnät Stort inläckage (mellan 11m 3 150m 3 ) Anmärkning BMB Hygieniseringssteg saknas Ovidkommande vatten Krav från BMB 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Tillstånd 1,0 mg/l Ptot räknat som medelvärde per kalenderår 50 mg/ BOD 7 räknat som medelvärde per kalenderår Villkorsuppföljning BOD 7 : 12,2 mg/l villkoret uppfyllt P-tot: 0,112 mg/l villkoret uppfyllt Åtgärder Ledningsnätsåtgärder prioriteras Verket kommer att kompletteras med flera reningssteg Kostnad: 2milj.? Prel. datum: 2017

80 Synpunkter inför beslut om förelägganden att åtgärda de kommunala avloppsanläggningarna i Hällefors, Nora och Lindesbergs kommun. Följande avloppsanläggningar berörs av förelägganden: Lindesberg: Grönbo Gammelbo Allmänningbo Kloten Öskevik Mårdshyttan Hällefors: Älvestorp koloniskolan Älvestorp byggdegård Bredsjö Sävsjö Hjulsjö Sikfors Saxhyttefallet Nora: Järnboås Åtgärdsplan för mindre anläggningar och utökade verksamhetsområden Bergslagens Kommunalteknik är medveten om skicket på nämnda anläggningar och har påbörjat ett flertal projekt för att komma till rätta med problemet. Investeringstakten för de här projekten bestäms av respektive kommuns budget och var prioriteringarna läggs. Bergslagens Kommunalteknik har under 2015 utarbetat en Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA just på grund av den ökade efterfrågan på kommunal VA-försörjning och att flera avloppsanläggningar är uttjänta och kräver reinvesteringar. Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA har antagits av alla berörda kommuner. Planen är dock inte en budget. De projekt som är med i listan behöver finansieras genom varje kommuns budget som fastställs år för år. Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA innehåller investeringar till att utöka befintliga verksamhetsområden och för att åtgärda de uttjänta avloppsanläggningarna. En övergripande strategi för att komma till rätta med mindre anläggningar är att bygga ledningar som förbinder verksamhetsområdet med närmaste större reningsanläggning. På så vis byggs mindre anläggningar som är dyra i drift och underhåll bort. Avloppsanläggningarna som hittills ingår i planen är: Grönbo, Öskevik och Mårdshyttan i Lindesberg samt Saxhyttefallet i Hällefors. Ås avloppsanläggning i Nora byggs bort nu under våren. Efter BMBs besiktning och kommunikation om förelägganden har följande åtgärder genomförts: Alla markbäddar och infiltrationer i Hällefors har spolats med lut för att öka genomströmningen. Spolningarna har gett märkbart resultat men behöver utvärderas ytterligare.

81 Markbäddar och infiltrationer i Lindesberg kommer att få en likadan behandling. Alla anläggningar i Lindesberg och Nora samt Saxhyttan i Hällefors har tagits med i BKTs långtidsbudget för respektive kommun. Budgeten kommer att presenteras för kommunen under de närmaste två månader. I långtidsbudgeten är planen att den sista anläggningen åtgärdas år Att vara klar med ut- och ombyggnaden av de berörda avloppsanläggningar år 2021 är ett ambitiöst mål med tanke på den ekonomiska situationen i våra kommuner och den ökade arbetsbelastningen för Bergslagens Kommunalteknik. Bergslagens Kommunaltekniks långtidsbudget är inte genomförbar om inte kostnaderna täcks i varje kommuns budget. Något som görs från år till år. Anläggningarna i Hällefors kommun har spolats och tvättats med lut. Åtgärderna kommer att utvärderas under Tyngdpunkten kommer att läggas på ledningsnät för att komma till rätta med tillskottsvattnet. Synpunkter kring förelägganden och inspektioner Bergslagens Kommunalteknik vill framföra några synpunkter när det gäller utformningen av de förelägganden som finns med i kommuniceringen. Synpunkterna handlar om: Vatten i luftrör på infiltration och markbädd. Tidsramen som ställs som krav när åtgärderna ska vara genomförda. Kvävereningskravet som ställs på ett flertal verk. Reningskrav på C-anläggningar. Vatten i Luftrör De flesta markbäddar och infiltrationer som är med i listan är utrustade med en pump som lufter vattnet in i bädden. När pumpen går och en viss tid därefter fylls spridarrören med vatten, en bit upp i luftarrören. Om genomströmningen är för sakta kan vattnet rinna ut ur luftarrör. Om pumpen går eller nyligen har gått ska det stå vatten i spridarrören. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är stopp i bädden. På grund av en mer eller mindre stor mängd tillskottsvatten går pumparna relativt ofta. De bäddar som har spolats och tvättats med lut visar en klar förbättring i genomströmningshastighet. Fler åtgärder kan vidtas för att öka kapaciteten i bäddarna. Tidsramen Alla anläggningar ska vara åtgärdade senast 31/03/2018 förutom Bredsjö, Sävsjö, Sikfors och Saxhyttefallet. De ska vara klara 31/03/2017. Kommunernas budget för 2016 är redan fastställd och där finns endast Saxhyttefallet med. Det betyder att alla övriga investeringar behöver genomföras under 2017 och En grov kostnadskalkyl för varje kommun bifogas men sammanfattningen ser ut som följande: Hällefors: miljoner kr. (kostnader för ledningsbygge eller ombyggnation) Lindesberg: ca 110 miljoner kr. Nora: ca 17 miljoner kr. Dessa kostnader är bara för att åtgärda avloppsanläggningarna förutom i fallet Grönbo där ett större projekt även inbegriper vattenverken i Grönbo, Pilkrog och Spannarboda, samt Rockhammars vatten och avlopp. Även Mårdshyttan och Öskevik ingår i ett större ledningsbygge som inbegriper ett flertal fastigheter runt sjöarna Usken och Fåsjön.

82 Vid sidan om investeringarna för avloppsanläggningarna finns det flera kostnader för övriga projekt inom VA, som inte kan senareläggas. Dessa ekonomiska förutsättningar leder till att kostnader för att åtgärda de mindre avloppsanläggningar behöver spridas över flera år. Vid sidan om ekonomin har inte Bergslagens Kommunalteknik tillräckliga personalresurser att driva så många projekt samtidigt. Varje projekt behöver en projektledare som måste vara insatt och som ser till att projektet fortskrider och att budgeten följs. Varje projekt behöver en förstudie, projektering, flera tillstånd uppföljningar och byggmöten. Ledningsnät behöver undersökas och åtgärdas. Den tidsplanen som BKT har ställt upp genom långtidsbudgeten är en svår uppgift att genomföra även fast den inte håller tidsgränserna som BMB föreslår. Dessutom tar varje projekt sin tid att genomföra bortsätt från ekonomi och personalresurser. De projekt som inte har påbörjats kan inte bli klara våren Förberedelserna tar för mycket tid. Kväverening Ett flertal verk behöver enligt förelägganden ha en kvävereningsgrad på 50% som årsmedelsvärde. Hällefors: o Älvestorp koloniskolan o Älvestorp Byggdegården o Bredsjö o Saxhyttefallet Lindesberg o Allmänningbo o Gammelbo o Grönbo o Öskevik Nora o Järnboås Av dessa nio anläggningar är det fyra som byggs om till pumpstation med efterföljande ledning till ett större reningsverk som inte har kvävereningskrav. För de övriga fem (Älvestorp koloniskolan, Älvestorp byggdegården, Bredsjö, Allmänningbo och Järnboås) bedöms det inte som ekonomisk försvarbar att installera ett kvävereningssteg, sett till allmännyttan. Tillsammans släpper dessa fem anläggningar ut ca 1700 kg kväve/år. Om de byggs om till fungerade verk utan kväverening antas kvävereningen ligga på ca 20%. Om verken byggs om med kväverening ligger reningsgraden på minst 50%. Skillnaden är 30% eller ca 510 kg kväve/år. Ett mindre reningsverk med kväverening i den här storleken blir 1 till 1,5 miljoner kronor dyrare än ett verk utan. Även om Älvestorp byggs om till ett verk blir merkostnaden för fyra verk 4 6 miljoner. 4 6 miljoner kronor för 510 kg kväve per år kan sättas i relation till de övriga större reningsverk i våra fyra kommuner som inte har krav på kväverening och som tillsammans släpper ut ca (hundratusen) kilo kväve per år, efter reningen (kvävereningsgraden ligger där på mellan 20 50%) Bergslagens kommunalteknik anser att enbart närheten till öppet vatten är inte tillräckligt hög skäl att installera kväverening

83 Krav på C-anläggningar. Avloppsanläggningar som är dimensionerade för pe har efter SFS 2007:674 gått från att vara C-verksamhet till att regleras av 13 i Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMV). Ändringen avser dock enbart de anläggningar som togs i bruk efter 1/1-2008, när lagen började gälla. De anläggningar som inrättades före 2008 har sina gamla tillstånd kvar. Nya tillstånd, och därmed nya krav som ställs på enskilda avlopp söks av BKT vid om- eller nybyggnation av en avloppsanläggning. Ett eventuellt föreläggande behöver stå i relation till de tillstånd som gäller för anläggningen i fråga. De anläggningar som är med i listan och som har tillståndsbeslut uppfyller sina villkor med undantag för Öskevik som båda släppte ut för mycket fosfor under Förslag till ytterligare åtgärder En tätare dialog mellan BKT, BMB och kommunerna skulle underlätta samarbetet och förståelse kring de här frågorna. o o Tidsplaneringsförslaget som bifogas är en första ambition från BKT att rätta till problemen och behöver utarbetas mer. BMB kommer att bjudas in på möten där dessa tidsplaner utvecklas vidare. BMB hållas uppdaterade om hur varje projekt fortskrider och varför saker och ting görs eller inte görs efter uppsatt schema.

84

85

86

87

88

89

90 Sammanställning skick, åtgärder, kostnader för mindre reningsanläggningar i Lindesbergs kommun Grönbo Anläggning byggd 1975, markbädd Ledningsnät Mycket inläckage. Gamla betongrör ligger troligtvis under sjönivå Anmärkning BMB Anläggningen har bräddat flera gånger Mycket ovidkommande vatten Halter P högre ut än in Krav från BMB 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Tillstånd 110mg/l BOD 7 4 mg/l P Villkorsuppföljning 2015 BOD 7 : 7,8 mg/l villkoret uppfylld P: 1,25 mg/l villkoret uppfylld Åtgärder Kommer att spolas med lut under 2016 Förstudie till ombyggnad till pumpstation genomfört Kostnader: ca 75 milj. Prel. datum: Allmänningbo Anläggning byggd: , minibädd Ledningsnät Viss inläckage, felkopplat dränvatten Anmärkning BMB Hygieniseringssteg saknas Dränvatten Krav från BMB 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Tillstånd Inga utsläppsgränser angivna. Villkorsuppföljning 2015 Gällande villkor enligt beslut 1994 anses uppfyllda Åtgärder Verket kommer att byggas om eller kompletteras. Ingen förstudie genomfört. Kostnad: 3 milj. Prel. datum: 2021

91 Kloten Anläggning byggd: 1991, infiltration Ledningsnät Lite inläckage (nytt nät, 25 år, plast) Anmärkning BMB Halva bädden ur bruk Krav från BMB 90% BOD, 70% P Klar: Åtgärder Bädden kommer att spolas under 2016 Anläggningen kommer att byggas om ifall inte spolningen ger avsevärt förbättring Kostnad: 3 milj. Prel. datum: 2020 Mårdshyttan Anläggning byggt: 1991, markbädd Ledningsnät Mycket inläckage (långa pumptider) Anmärkning BMB Slamflykt har förekommit Dränvatten påkopplat Dålig eller ingen verkningsgrad Krav från BMB 90% BOD, 70% P Klar: Tillstånd Inga utsläppsgränser angivna. Villkorsuppföljning 2015 Gällande villkor enligt beslut 1994 anses uppfyllda Åtgärder Bädden kommer att spolas 2016 Verket blir till en pumpstation och förbinds med Nora (+ Öskevik) Kostnad: 50 milj. (utan anslutningsavgifter) Prel. datum:

92 Öskevik Anläggning byggt 1979, kemfällning Ledningsnät Inläckage till viss del åtgärdat men det återstår en del. Anmärkning BMB Hygieniseringssteg saknas För få kammare Dålig rening Krav från BMB 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Tillstånd 0,6 mg/l P Klorering ifall hälsovårdsnämnden finner erfordlig Villkorsuppföljning ,057 mg/l P-tot. Villkoret enligt beslut 1997 är inte uppfylld. Åtgärder Verket ingår i ledningsbygget till Nora (+Mårdshyttan) Kostnad: se Mårdshyttan Prel. datum: Gammelbo Anläggning byggt 1985, infiltration Ledningsnät Lite inläckage (nytt nät, plast) Övriga problem Dricksvattenbrunnen har rasat, vattenpumpen går troligtvis inte att ta upp. Kan vara en anledning till att prioritera ledningsdragning från Ramsberg Anmärkning BMB Flytslam i 3e kammare Vatten i luftarna Krav från BMB 90% BOD, 90% P, 50% N Klar: Åtgärder Bädden kommer att spolas 2016 Verket kommer att byggas bort till en ledning in till Ramsberg i samband med ledningsdragning för dricksvatten till Gammelbo. Kostnad: 2 milj. Prel. datum: 2017

93 Total grov kostnadsuppskattning för Lindesberg: Verk Kostnad När Grönbo 75 milj Allmänningbo 5 milj 2021 Kloten 3 milj 2022 Mårdshyttan 50 milj (utan anslutningsavgifter) Öskevik Se Mårdshyttan Gammelbo 2 milj 2017 TOTAL 135 milj

94 Synpunkter inför beslut om förelägganden att åtgärda de kommunala avloppsanläggningarna i Hällefors, Nora och Lindesbergs kommun. Följande avloppsanläggningar berörs av förelägganden: Lindesberg: Grönbo Gammelbo Allmänningbo Kloten Öskevik Mårdshyttan Hällefors: Älvestorp koloniskolan Älvestorp byggdegård Bredsjö Sävsjö Hjulsjö Sikfors Saxhyttefallet Nora: Järnboås Åtgärdsplan för mindre anläggningar och utökade verksamhetsområden Bergslagens Kommunalteknik är medveten om skicket på nämnda anläggningar och har påbörjat ett flertal projekt för att komma till rätta med problemet. Investeringstakten för de här projekten bestäms av respektive kommuns budget och var prioriteringarna läggs. Bergslagens Kommunalteknik har under 2015 utarbetat en Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA just på grund av den ökade efterfrågan på kommunal VA-försörjning och att flera avloppsanläggningar är uttjänta och kräver reinvesteringar. Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA har antagits av alla berörda kommuner. Planen är dock inte en budget. De projekt som är med i listan behöver finansieras genom varje kommuns budget som fastställs år för år. Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA innehåller investeringar till att utöka befintliga verksamhetsområden och för att åtgärda de uttjänta avloppsanläggningarna. En övergripande strategi för att komma till rätta med mindre anläggningar är att bygga ledningar som förbinder verksamhetsområdet med närmaste större reningsanläggning. På så vis byggs mindre anläggningar som är dyra i drift och underhåll bort. Avloppsanläggningarna som hittills ingår i planen är: Grönbo, Öskevik och Mårdshyttan i Lindesberg samt Saxhyttefallet i Hällefors. Ås avloppsanläggning i Nora byggs bort nu under våren. Efter BMBs besiktning och kommunikation om förelägganden har följande åtgärder genomförts: Alla markbäddar och infiltrationer i Hällefors har spolats med lut för att öka genomströmningen. Spolningarna har gett märkbart resultat men behöver utvärderas ytterligare.

95 Markbäddar och infiltrationer i Lindesberg kommer att få en likadan behandling. Alla anläggningar i Lindesberg och Nora samt Saxhyttan i Hällefors har tagits med i BKTs långtidsbudget för respektive kommun. Budgeten kommer att presenteras för kommunen under de närmaste två månader. I långtidsbudgeten är planen att den sista anläggningen åtgärdas år Att vara klar med ut- och ombyggnaden av de berörda avloppsanläggningar år 2021 är ett ambitiöst mål med tanke på den ekonomiska situationen i våra kommuner och den ökade arbetsbelastningen för Bergslagens Kommunalteknik. Bergslagens Kommunaltekniks långtidsbudget är inte genomförbar om inte kostnaderna täcks i varje kommuns budget. Något som görs från år till år. Anläggningarna i Hällefors kommun har spolats och tvättats med lut. Åtgärderna kommer att utvärderas under Tyngdpunkten kommer att läggas på ledningsnät för att komma till rätta med tillskottsvattnet. Synpunkter kring förelägganden och inspektioner Bergslagens Kommunalteknik vill framföra några synpunkter när det gäller utformningen av de förelägganden som finns med i kommuniceringen. Synpunkterna handlar om: Vatten i luftrör på infiltration och markbädd. Tidsramen som ställs som krav när åtgärderna ska vara genomförda. Kvävereningskravet som ställs på ett flertal verk. Reningskrav på C-anläggningar. Vatten i Luftrör De flesta markbäddar och infiltrationer som är med i listan är utrustade med en pump som lufter vattnet in i bädden. När pumpen går och en viss tid därefter fylls spridarrören med vatten, en bit upp i luftarrören. Om genomströmningen är för sakta kan vattnet rinna ut ur luftarrör. Om pumpen går eller nyligen har gått ska det stå vatten i spridarrören. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är stopp i bädden. På grund av en mer eller mindre stor mängd tillskottsvatten går pumparna relativt ofta. De bäddar som har spolats och tvättats med lut visar en klar förbättring i genomströmningshastighet. Fler åtgärder kan vidtas för att öka kapaciteten i bäddarna. Tidsramen Alla anläggningar ska vara åtgärdade senast 31/03/2018 förutom Bredsjö, Sävsjö, Sikfors och Saxhyttefallet. De ska vara klara 31/03/2017. Kommunernas budget för 2016 är redan fastställd och där finns endast Saxhyttefallet med. Det betyder att alla övriga investeringar behöver genomföras under 2017 och En grov kostnadskalkyl för varje kommun bifogas men sammanfattningen ser ut som följande: Hällefors: miljoner kr. (kostnader för ledningsbygge eller ombyggnation) Lindesberg: ca 110 miljoner kr. Nora: ca 17 miljoner kr. Dessa kostnader är bara för att åtgärda avloppsanläggningarna förutom i fallet Grönbo där ett större projekt även inbegriper vattenverken i Grönbo, Pilkrog och Spannarboda, samt Rockhammars vatten och avlopp. Även Mårdshyttan och Öskevik ingår i ett större ledningsbygge som inbegriper ett flertal fastigheter runt sjöarna Usken och Fåsjön.

96 Vid sidan om investeringarna för avloppsanläggningarna finns det flera kostnader för övriga projekt inom VA, som inte kan senareläggas. Dessa ekonomiska förutsättningar leder till att kostnader för att åtgärda de mindre avloppsanläggningar behöver spridas över flera år. Vid sidan om ekonomin har inte Bergslagens Kommunalteknik tillräckliga personalresurser att driva så många projekt samtidigt. Varje projekt behöver en projektledare som måste vara insatt och som ser till att projektet fortskrider och att budgeten följs. Varje projekt behöver en förstudie, projektering, flera tillstånd uppföljningar och byggmöten. Ledningsnät behöver undersökas och åtgärdas. Den tidsplanen som BKT har ställt upp genom långtidsbudgeten är en svår uppgift att genomföra även fast den inte håller tidsgränserna som BMB föreslår. Dessutom tar varje projekt sin tid att genomföra bortsätt från ekonomi och personalresurser. De projekt som inte har påbörjats kan inte bli klara våren Förberedelserna tar för mycket tid. Kväverening Ett flertal verk behöver enligt förelägganden ha en kvävereningsgrad på 50% som årsmedelsvärde. Hällefors: o Älvestorp koloniskolan o Älvestorp Byggdegården o Bredsjö o Saxhyttefallet Lindesberg o Allmänningbo o Gammelbo o Grönbo o Öskevik Nora o Järnboås Av dessa nio anläggningar är det fyra som byggs om till pumpstation med efterföljande ledning till ett större reningsverk som inte har kvävereningskrav. För de övriga fem (Älvestorp koloniskolan, Älvestorp byggdegården, Bredsjö, Allmänningbo och Järnboås) bedöms det inte som ekonomisk försvarbar att installera ett kvävereningssteg, sett till allmännyttan. Tillsammans släpper dessa fem anläggningar ut ca 1700 kg kväve/år. Om de byggs om till fungerade verk utan kväverening antas kvävereningen ligga på ca 20%. Om verken byggs om med kväverening ligger reningsgraden på minst 50%. Skillnaden är 30% eller ca 510 kg kväve/år. Ett mindre reningsverk med kväverening i den här storleken blir 1 till 1,5 miljoner kronor dyrare än ett verk utan. Även om Älvestorp byggs om till ett verk blir merkostnaden för fyra verk 4 6 miljoner. 4 6 miljoner kronor för 510 kg kväve per år kan sättas i relation till de övriga större reningsverk i våra fyra kommuner som inte har krav på kväverening och som tillsammans släpper ut ca (hundratusen) kilo kväve per år, efter reningen (kvävereningsgraden ligger där på mellan 20 50%) Bergslagens kommunalteknik anser att enbart närheten till öppet vatten är inte tillräckligt hög skäl att installera kväverening

97 Krav på C-anläggningar. Avloppsanläggningar som är dimensionerade för pe har efter SFS 2007:674 gått från att vara C-verksamhet till att regleras av 13 i Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMV). Ändringen avser dock enbart de anläggningar som togs i bruk efter 1/1-2008, när lagen började gälla. De anläggningar som inrättades före 2008 har sina gamla tillstånd kvar. Nya tillstånd, och därmed nya krav som ställs på enskilda avlopp söks av BKT vid om- eller nybyggnation av en avloppsanläggning. Ett eventuellt föreläggande behöver stå i relation till de tillstånd som gäller för anläggningen i fråga. De anläggningar som är med i listan och som har tillståndsbeslut uppfyller sina villkor med undantag för Öskevik som båda släppte ut för mycket fosfor under Förslag till ytterligare åtgärder En tätare dialog mellan BKT, BMB och kommunerna skulle underlätta samarbetet och förståelse kring de här frågorna. o o Tidsplaneringsförslaget som bifogas är en första ambition från BKT att rätta till problemen och behöver utarbetas mer. BMB kommer att bjudas in på möten där dessa tidsplaner utvecklas vidare. BMB hållas uppdaterade om hur varje projekt fortskrider och varför saker och ting görs eller inte görs efter uppsatt schema.

98

99

100

101

102

103

104

105

106 Diarienr: S Stadsarkitektkontoret Till berörda fastighetsägare och övriga enligt fastighetsförteckning. Samt berörda enligt sändlista SAMRÅDSREMISS Detaljplan för del av Mariedal 1:1 m fl (gata och stickspår) i Frövi, Lindesbergs kommun, Örebro län Samråd pågår 14 mars 4 april 2016 Stadsarkitektkontoret har, i samarbete med Klara Arkitekter, på uppdrag av Lindesbergs kommun upprättat detta förslag till detaljplan. Syftet med planläggningen är att möjliggöra anläggandet av en ca 750m lång gata som binder samman Norra Bangatan med industrigatan till BillerudKorsnäs AB. Vidare syftar planen till att möjliggöra anläggandet av ett ca 700m långt järnvägsstickspår som sammanbinder industristickspåret till Billerud Korsnäs AB med ett planerat industriområde norr om det ny aktuella planområdet. Planens omfattning och innehåll framgår av bifogade handlingar. Planhandlingar finns även att tillgå på Stadsarkitektkontoret samt digitalt på Planen upprättas med s.k. standard planförfarande enligt PBL 2010:900 i dess lydelse efter 1 januari Enligt PBL (5 kap 11 ) ska samråd ske när nya detaljplaner tas fram. Samråd möjliggör för statliga myndigheter, kommunala förvaltningar, sakägare och andra som berörs att lämna synpunkter på detaljplaneförslaget. Inkomna synpunkter, som leder till justeringar, arbetas in i planhandlingen inför granskning samt sammanställs och besvaras efter granskning, i ett granskningsutlåtande. Fortsättning på nästa sida >>> Postadress Besöksadress Telefon / fax E-post / www O rganisationsnr: Kungsgatan Lindesberg Kungsgatan 41 Gamla Kirurgen vxl fax info@bmb.se (3)

107 Diarienr: S Samrådet syftar till att få fram kompletterande uppgifter/synpunkter. Synpunkter på förslaget sändes till eller Stadsarkitektkontoret, Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning Kungsgatan 41, Lindesberg. Eventuella synpunkter måste ha inkommit till stadsarkitektkontoret senast den 4 april Synpunkter ska lämnas skriftligen och innehålla namn och adress. Uteblivet svar under remisstiden betyder att inga synpunkter finns. Ytterligare handlingar eller upplysningar erhålles av: Diana Nilsson, fysisk planerare, Tfn eller diana.nilsson@bmb.se 2 (3)

108 Diarienr: S Sändlista X Till berörda av pågående planering enligt fastighetsförteckning (sakägare). BMB X Trafikenheten mats.lidestig@bmb.se X Miljökontoret (kommunekolog) margareta.lindkvist@bmb.se X Miljökontoret (miljöinspektör) eva.ekelof@bmb.se X Energistrateg/bygglov nina.andreasson@bmb.se Intressenter X Polisen registrator.bergslagen@polisen.se X Räddningstjänsten skydd@nerikesbrandkar.se X Trafikverket eskilstuna@trafikverket.se X Trafikverket erica.lofqvist@trafikverket.se X Linde energi AB kundtjanst@lindeenergi.se X Skanova skanova-remisser-orebro@skanova.se X Lantmäteriet katarina.munther.andersson@lm.se X Lantmäteriet jonas.robertsson@lm.se (OBS. ledig tom151231) Lantmäteriet eva.eriksson@lm.se (OBS. tom ) X Länsstyrelsen i Örebro län samby.orebro@lansstyrelsen.se X Bergslagens Kommunalteknik forbund@bergslagens-kt.se X Lindesbergs kommun kommun@lindesberg.se För kännedom X Lindesbergs kommun gunnar.jaxell@lindesberg.se Beställares 3 (3)

109 Stadsarkitektkontoret PLANBESKRIVNING Diarienr: S Plan nr XXX LAGA KRAFT 2016-XX-XX SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Mariedal 1:1 m.fl. (gata och stickspår) i Frövi, Lindesbergs kommun, Örebro län

110 Detaljplan för Mariedal 1:1 m.fl. (gata och stickspår) (Mariedal 3:18 2 samt delar av Frövi 1:46, Mariedal 1:1, Mariedal 3:1, Mariedal 3:13, Mariedal 3:14 och Mariedal 3:18) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Fastighetsförteckning Plankarta med bestämmelser (separat kartblad) Planbeskrivning Granskningsutlåtande (efter granskning) ALLMÄNT I behovsbedömningen tas ställning till om plangenomförandet kan antas leda till betydande miljöpåverkan. Om så är fallet ska en miljöbedömning göras. Det primära syftet med miljöbedömningen är att miljöhänsynen ska integreras i planeringen under hela processen så att en hållbar utveckling främjas. Miljöbedömning är ett samlingsnamn för den arbetsprocess som behövs för att nå syftet och ska omfatta samråd, analyser och dokumentation. Dokumentationen görs i en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Följande modell för behovsbedömning av planförslaget har tillämpats. I ett första skede avgörs, utifrån en särskilt framtagen checklista, om en miljöbedömning enligt 4 kap. 34 plan- och bygglagen, 6 kap. 11 miljöbalken eller 4 förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar behöver göras. Görs bedömningen att någon miljöbedömning inte behöver göras kan det ändå finnas behov av undersökningar/utredningar som särskilt belyser någon eller några frågor. För upprättandet av en MKB eller för att göra undersökningar/utredningar kan extern experthjälp behöva anlitas. Bilaga 1 utgörs av checklistan med kommentarer för det aktuella projektet. Slutsatsen är att ett plangenomförande inte bedöms leda till någon sådan betydande miljöpåverkan som lagstiftningen avser. Någon miljöbedömning/mkb behöver därför inte göras. Däremot har en geoteknisk undersökning och en vägtrafikbullerberäkning avseende buller från den nya gatan tagits fram. Vidare ska en trafikbullerutredning avseende buller från det nya järnvägsstickspåret tas fram. Utredningen kommer att bifogas detaljplanen i samband med att den går ut på granskning. Bilaga 2 utgörs av en geoteknisk undersökning med tillhörande markteknisk undersökningsrapport, daterade Vägtrafikbullerberäkning avseende buller från den nya gatan utgör en del av planbeskrivningen.

111 BILAGA 1 Detaljplan för Mariedal 1:1 m.fl. (gata och stickspår) (Mariedal 3:18 2 samt delar av Frövi 1:46, Mariedal 1:1, Mariedal 3:1, Mariedal 3:13, Mariedal 3:14 och Mariedal 3:18) CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING PLANDATA Berörda fastigheter Markägare Planens syfte Mariedal 3:18 2 samt delar av Frövi 1:46, Mariedal 1:1, Mariedal 3:1, Mariedal 3:13, Mariedal 3:14 och Mariedal 3:18 Marken inom det berörda området ägs av Lindesbergs kommun, Fastigheter i Linde AB (FALAB) samt är i privat ägo. Syftet med planläggningen är att möjliggöra anläggandet av en ca 750 meter lång gata som binder samman Norra Bangatan med industrigatan till BillerudKorsnäs AB. Vidare syftar planen till att möjliggöra anläggandet av ett ca 700 meter långt järnvägsstickspår som sammanbinder industrispåret till BillerudKorsnäs AB med ett planerat industriområde nordost om det nu aktuella planområdet. REGLERINGAR OCH SKYDDSVÄRDEN Kan planförslaget medföra betydande påverkan på/på grund av: 3-4 kap. grundläggande hushållningsbestämmelser och riksintressen kommentar 5 kap. MB miljökvalitetsnormer och miljökvalitetsförvaltning kommentar JA ( ) NEJ (X) Planförslaget tar i anspråk en del skogsmark. Skogsmarken bedöms dock inte ha stor betydelse för skogsnäringen. Planområdet omfattas inte av några områden av riksintresse enligt 3 eller 4 kap. miljöbalken. Däremot ligger planområdet i närheten av Godsstråket genom Bergslagen som är av riksintresse för kommunikationsanläggningar enligt 3 kap. 8 miljöbalken. Planområdet ligger som minst ca tre meter norr om järnvägen. Bedömningen görs att den föreslagna planläggningen inte påtagligt kommer att försvåra tillkomsten till eller utnyttjandet av riksintresset. JA ( ) NEJ (X) Planförslaget möjliggör anläggandet av en ca 750 meter lång gata som binder samman Norra Bangatan med industrigatan till BillerudKorsnäs AB. Vidare möjliggör planförslaget anläggandet av ett ca 700 meter långt järnvägsstickspår som sammanbinder industrispåret till BillerudKorsnäs AB med ett planerat industriområde nordöst om det nu aktuella planom-

112 2 rådet. Ett plangenomförande bedöms inte komma att påverka förutsättningarna för att uppfylla gällande miljökvalitetsnormer. 7 kap. MB skydd av områden kommentar 2-4 kap. KML fornminnen, byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen kommentar Nationella miljökvalitetsmål, regionala miljömål eller lokala miljömål kommentar JA ( ) Inga sådana områden berörs. JA ( ) NEJ (X) NEJ (X) Det finns, enligt Riksantikvarieämbetets Fornsök, inga kända fornlämningar inom planområdet. Det finns heller inga byggnadsminnen eller kyrkliga kulturminnen inom planområdet. JA ( ) NEJ (X) Ett plangenomförande bedöms inte komma att påverka förutsättningarna för att uppnå nationella miljökvalitetsmål eller regionala och lokala miljömål. Internationella konventioner JA ( ) kommentar NEJ (X) Högt naturvärde kommentar Ekologiskt känsligt område kommentar JA ( ) NEJ (X) Det finns inga dokumenterade höga naturvärden inom planområdet. JA ( ) NEJ (X) Inget känt sådant område berörs. MILJÖN Kan planförslaget medföra betydande påverkan på/på grund av: Geologiska förhållanden kommentar JA ( ) NEJ (X) Enligt SGU:s översiktliga jordartskartor utgörs jorden inom området av morän, urberg och postglacial finlera. Det har gjorts en geoteknisk undersökning i samband med den nu aktuella detaljplanen.

113 3 Kunskaperna från de översiktliga jordartskartorna och den geotekniska undersökningen bedöms tillräckliga för planskedet. Markföroreningar kommentar Luft eller klimat kommentar Grund- eller ytvatten kommentar Växt- eller djurliv kommentar JA ( ) NEJ (X) Inom stora delar av planområdet finns inga historiska eller andra belägg för att det skulle ha funnits verksamheter inom området som kunnat medföra föroreningar av marken. Stora delar av planområdet har historiskt sett utgjorts av skogs- och åkermark. Inom planområdet finns dock, enligt EBH-stödet, två potentiellt förorenade områden. De potentiellt förorenade områdena är inte riskklassade och omfattar inom planområdet fastigheterna Mariedal 3:13 och 3:14. Vidare finns, enligt EBH-stödet, flera potentiellt förorenade områden i närheten av planområdet. Viss hänsyn kan behöva tas till de potentiellt förorenade områdena inom respektive utanför planområdet. JA ( ) NEJ (X) Planläggningen innebär att en ca 750 meter lång gata anläggs och därmed kan trafikmängden troligtvis öka något. Å andra sidan finns det anledning att anta att ett plangenomförande inte innebär en ökad trafikmängd, utan snarare att trafikmängden fördelas mellan den nya gatan och befintliga. Vidare innebär planläggningen att ett ca 700 meter långt järnvägsstickspår anläggs och därmed kommer trafikmängden troligtvis att öka. Å andra sidan är godstransporter på järnväg mer miljömässiga och innebär mindre miljöbelastningar än på väg. Mot bakgrund av det geografiska läget, låga bakgrundsnivåer och omständigheterna i övrigt bedöms inte luftkvaliteten komma att påverkas i nämnvärd grad. Ett plangenomförande bedöms inte heller innebära några andra förändringar som varaktigt kan påverka luftkvaliteten eller klimatet. JA ( ) NEJ (X) Dagvattnet kommer att omhändertas och renas på ett betryggande sätt innan det når recipienten. Bedömningen görs att risken för negativ påverkan på grund- och ytvatten är mycket liten. JA ( ) NEJ (X) Det finns inga kända sådana värden inom planområdet. Bebyggelse JA ( ) NEJ (X) kommentar Stads- eller landskapsbild kommentar JA ( ) NEJ (X) Ett plangenomförande kommer att innebära en visuell förändring jämfört

114 4 med dagens situation. Bedömningen görs dock att ett plangenomförande inte kommer att påverka landskapsbilden negativt. Miljöpåverkan från omgivningen kommentar JA ( ) NEJ (X) Länsväg 831 är, enligt Trafikverkets nationella vägdatabas (NVDB), primär transportväg för transporter av farligt gods. Vidare ligger planområdet i närheten av Godsstråket genom Bergslagen och ett industrispår. På järnvägarna transporteras farligt gods som kan påverka planområdet i någon omfattning. Viss hänsyn kan behöva tas till riskerna kring transporter av farligt gods. Marknivåerna är sådana att risk för höga vattenstånd inte bedöms föreligga. Se även punkten Markföroreningar ovan. HÄLSAN Kan planförslaget medföra betydande påverkan på/på grund av: Buller eller vibrationer kommentar JA ( ) NEJ (X) Ett plangenomförande innebär att en ca 750 meter lång gata anläggs som minst ca 30 meter norr om befintliga bostadsfastigheter och som minst ca 60 meter norr om befintliga bostäders fasader. På den nya gatan kommer vägtrafik att förekomma som kan påverka de befintliga bostäderna i någon omfattning. En vägtrafikbullerberäkning har därför tagits fram. Enligt bullerberäkningen uppgår den ekvivalenta ljudnivån till 48 dba och den maximala ljudnivån till 70 dba utomhus vid närmaste bostadsfastighet, ca 30 meter från planområdet. Vidare uppgår den ekvivalenta ljudnivån till 41 dba och den maximala ljudnivån till 61 dba utomhus vid närmaste bostadsbyggnads fasad, ca 60 meter från planområdet. Bullerberäkningen indikerar att riktvärdet för ekvivalent ljudnivå utomhus vid bostadsbyggnads fasad samt ekvivalent och maximal ljudnivå utomhus vid uteplats i anslutning till byggnaden klaras. Ett plangenomförande innebär även att ett ca 700 meter långt järnvägsstickspår anläggs som minst ca 30 meter norr om befintliga bostadsfastigheter och som minst ca 60 meter norr om befintliga bostäders fasader. På det nya järnvägsstickspåret kommer järnvägstrafik att förekomma som kan påverka de befintliga bostäderna i någon omfattning. En trafikbullerutredning ska därför tas fram avseende buller från det nya järnvägsstickspåret. Ljus, skarpt sken eller skugga JA ( ) kommentar NEJ (X)

115 5 Utsläpp av miljö- eller hälsofarliga ämnen kommentar JA ( ) NEJ (X) Ett plangenomförande bedöms inte innebära att utsläppen av miljö- eller hälsofarliga ämnen ökar i någon nämnvärd omfattning. Elektriska eller magnetiska fält JA ( ) kommentar NEJ (X) Radon JA ( ) NEJ (X) kommentar Transporter eller hantering av farligt gods kommentar JA ( ) NEJ (X) Se punkten Miljöpåverkan från omgivningen ovan. HUSHÅLLNINGEN MED MARK, VATTEN ELLER ANDRA RESURSER Kan planförslaget medföra betydande påverkan på/på grund av: Avsevärd förändring av markeller vattenanvändningen kommentar JA ( ) NEJ (X) Ett plangenomförande innebär att en ca 750 meter lång gata anläggs som binder samman Norra Bangatan med industrigatan till Billerud- Korsnäs AB. Vidare innebär planläggningen att ett ca 700 meter långt järnvägsstickspår anläggs som sammanbinder industrispåret till BillerudKorsnäs AB med ett planerat industriområde nordöst om det nu aktuella planområdet. De strategiska ställningstagandena är dock gjorda i fördjupningen av översiktsplanen för Frövi, Frövi områdesplan. JA ( ) kommentar Naturresurser Kommunikationer JA ( ) kommentar NEJ (X) NEJ (X)

116 6 Rekreation JA ( ) NEJ (X) kommentar Ett plangenomförande innebär att tillgången på friytor kommer att minska något. Tillgången till rekreationsområden är dock mycket god inom närområdet. Naturmiljö JA ( ) NEJ (X) kommentar Det finns inga kända sådana värden inom planområdet. Kulturmiljö JA ( ) NEJ (X) kommentar Planområdet ingår inte i någon särskilt utpekad kulturhistoriskt värdefull miljö. Det finns heller ingen enskild byggnad som är utpekad. Energi JA ( ) NEJ (X) kommentar

117 7 SLUTSATSER OCH REKOMMENDATION- ER SAMT BEHOV AV UNDERSÖKNING- AR/UTREDNINGAR Ett plangenomförande bedöms inte medföra någon sådan betydande påverkan på miljön, hälsan eller hushållningen med mark och vatten eller andra resurser som avses i 4 kap. 34 plan- och bygglagen, 6 kap. 11 miljöbalken eller 4 förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar att den behöver föregås av en miljöbedömning/mkb. Däremot har en geoteknisk undersökning och en vägtrafikbullerberäkning avseende buller från den nya gatan tagits fram. Vidare ska en trafikbullerutredning avseende buller från det nya järnvägsstickspåret tas fram. Utredningen kommer att bifogas detaljplanen i samband med att den går ut på granskning. Karlstad Kristina Grape planförfattare

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Rektorn (Rektorn 3 samt del av Rektorn 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för del av kv. Rektorn (Rektorn 3 samt del av Rektorn 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för del av kv. Rektorn (Rektorn 3 samt del av Rektorn 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Program Samrådsredogörelse 1 Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR ALLMÄNT

BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR ALLMÄNT Detaljplan för Långflons gränshandel etapp 2 (Aspberget 1:234 samt delar av Aspberget 1:4, 1:29, 1:127, 1:128 och 1:179) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Planbeskrivning Granskningsutlåtande (tillkommer efter

Läs mer

Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA

Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA 2016-05-18 Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA Innehållsförteckning Utkast 2016... 1 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA... 1 1. Bakgrund... 3 2. Ljusnarsberg... 3 2.1 Silverhöjden... 3 2.2 Finnhyttan...

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr Ks 2011.0056 Behovsbedömning MKB Datum 2010-12-29 1 (6) Detaljplan för BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och samt del av fastigheten Högby 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt

Läs mer

Ändring av Förslag till utvidgning av stadsplanen för ÅRJÄNG, SOMMARVIKS FRITIDSOMRÅDE

Ändring av Förslag till utvidgning av stadsplanen för ÅRJÄNG, SOMMARVIKS FRITIDSOMRÅDE SAMRÅDSHANDLING 2016-12-01 Ändring av Förslag till utvidgning av stadsplanen för ÅRJÄNG, SOMMARVIKS FRITIDSOMRÅDE STRAND 1:81 och STRAND 1:44 ÅRJÄNGS KOMMUN VÄRMLANDS LÄN innehåll: behovsbedömning fastighetsförteckning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV MÖRMON 5:33 OCH 50:2 HAMMARÖ KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR DEL AV MÖRMON 5:33 OCH 50:2 HAMMARÖ KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN DETALJPLAN FÖR DEL AV MÖRMON 5:33 OCH 50:2 HAMMARÖ KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN HAMMARÖ KOMMUN / Mark o Plan 2010-11-10 ANTAGEN AV KS 2010-11-30 LAGA KRAFT 2010-12-21 1 DETALJPLAN FÖR DEL AV MÖRMON 5:33 och 50:2

Läs mer

Behovsbedömning med checklista

Behovsbedömning med checklista Detaljplan för DEL AV OFFERHÄLLSPARKEN Trollhättans kommun NYBYGGNAD AV FLERBOSTADSHUS Behovsbedömning med checklista FEBRUARI 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB FÖR DETALJPLAN

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Andersson, planarkitekt Dnr 2013 KSM 0603 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Tegelbruket, etapp 11 Fastigheterna Brevik1:1 mfl. Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträde Ärende. detaljplan för del av Riggards 1:13 med flera. Egna anteckningar [9191 LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN

Kommunstyrelsens sammanträde Ärende. detaljplan för del av Riggards 1:13 med flera. Egna anteckningar [9191 LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN Kommunstyrelsens sammanträde 2015-06-17 Ärende 20 Samrådsremiss, detaljplan för del av Riggards 1:13 med flera Egna anteckningar [9191 LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN f919] LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl.

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. GRANSKNINGSHANDLING 2016-11-22 Dnr: 2012-0457 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. Granskningshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande

Läs mer

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000468 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar.

Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar. Informationsskrivelse små avloppsreningsverk och större investeringar. Bakgrund BKT sköter ett 60-tal vatten och avloppsreningsverk. De flesta är små anläggningar som ligger på landsbygden. De här anläggningarna

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Detaljplan för Vårlöken 1

Detaljplan för Vårlöken 1 SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000467 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Vårlöken 1 Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar: Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun 2015-03-17 Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i Miljöbalken för att avgöra

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef Samrådshandling Januari, 2015 Dnr 2014 KSM 1052 TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Del av Alby S:1 Krusboda, inom Tyresö kommun, Stockholms län Planområdets

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

Del av STUVERUM 1:6, Lofta

Del av STUVERUM 1:6, Lofta Del av STUVERUM 1:6, Lofta Ekhagens golfbana Västerviks kommun, Kalmar län BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning Västerviks kommun Kommunledningskontoret 2007-11-05, reviderad 2011-05-17

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/00170 Datum: 2018-01-15 Handläggare: Clara Persson Harlin för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning av

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen

Behovsbedömning av detaljplan Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2015/02146 Datum: 2016-07-01 Handläggare: Nelli Nilsson för fastigheten Gladan 15 inom Teg i, Västerbottens län Behovsbedömning av detaljplan Bedömning av behovet

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Hole 1:94 m.fl. (Västra Långberget) Aktuell plan: Berörda fastigheter: Markägare: Planförslagets syfte: Allmänt

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Hole 1:94 m.fl. (Västra Långberget) Aktuell plan: Berörda fastigheter: Markägare: Planförslagets syfte: Allmänt Datum Diarienummer 2016-11-16 MBR-2016-660 Miljö, bygg och räddningsnämnden BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hole 1:94 m.fl. (Västra Långberget) Aktuell plan: Berörda fastigheter: Markägare: Planförslagets

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län BEHOVSBEDÖMNING 1/7 DETALJPLAN FÖR ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län SYFTE Detaljplaner ska enligt Miljöbalken (MB) miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Kommunledningsförvaltningen Sofia Elfström, 0550-88543 sofia.elfstrom@kristinehamn.se SAMRÅDSHANDLING Datum 2015-05-04 Referens Sida 1(6) Behovsbedömning Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Läs mer

Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren

Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren Slutsats En helhetsbedömning är att planens genomförande inte kommer att bidra till betydande

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för område väster om Gamla Faluvägen i

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Ändring av Detaljplan för Västanvik 1:396 m.fl. (Konsum)

BEHOVSBEDÖMNING Ändring av Detaljplan för Västanvik 1:396 m.fl. (Konsum) Datum Diarienummer 2016-12-09 MBR-2015-593 Miljö, bygg och räddningsnämnden BEHOVSBEDÖMNING Ändring av Detaljplan för Västanvik 1:396 m.fl. (Konsum) TORSBY KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN Aktuell plan: Ändring av

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Del av Samariten 8. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Söder Eskilstuna kommun

Del av Samariten 8. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Söder Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2017-11-10 SBN/2016:271 1.25 Planavdelningen Maela anivald, 016-710 11 40 Samrådshandling Detaljplan för Del av Samariten

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING Detaljplan för Piperskärr 3:1 m.fl. intill Enbacken, Lofta, i Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunstyrelsens förvaltning 2014-04-29 Behovsbedömning/

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Förslag till remissyttrande, grönplan för Kopparbergs och Bångbro tätorter, Ljusnarsbergs kommun

Förslag till remissyttrande, grönplan för Kopparbergs och Bångbro tätorter, Ljusnarsbergs kommun Tjänsteskrivelse 2016-09-29 Dnr: BKT2016-486-2 1 (2) Handläggare Eva Jonsson Förslag till remissyttrande, grönplan för Kopparbergs och Bångbro tätorter, Ljusnarsbergs kommun Förslag till beslut Direktionen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING. av miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING. av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Detaljplan för gamla vattentornet, del av Västervik 4:2, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunledningskontoret 2010-12-20 Behovsbedömning/

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning,

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som leder fram till ställningstagandet

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för

Bedömning av miljöpåverkan för Bedömning av för detaljplan HOGSTAD 13:1 m fl i Hogstad, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Orrspelet 1 och 2 inom Mariehemsområdet i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Orrspelet 1 och 2 inom Mariehemsområdet i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/01508 Datum: 2016-10-21 Handläggare: Anders Aubry för fastigheten Orrspelet 1 och 2 inom Mariehemsområdet i, Västerbottens län Behovsbedömning av detaljplan

Läs mer

Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län

Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län 1 (6) Behovsbedömning av Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Dnr PLA 12-07

Behovsbedömning av detaljplan Dnr PLA 12-07 Sida 1 av 5 Detaljplan, Umeå kommun Diarienummer: PLA 12-07 2013-06-11 Behovsbedömning av detaljplan Dnr PLA 12-07 Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås. Behovsbedömning

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås. Behovsbedömning Datum 2015-10-09 1 (6) Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås Behovsbedömning 1. Behovsbedömning av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Johannes Siirtola Johannes.siirtola@alvkarleby.se 026-830 44 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Siggeboda 17:33, 16:1, 17:19 samt delar av Siggeboda 17:26,

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

LÄGE Planområdet är beläget väster om stadskärnan, mellan Tingshusgatan och Malmgatan och omfattar ca m 2.

LÄGE Planområdet är beläget väster om stadskärnan, mellan Tingshusgatan och Malmgatan och omfattar ca m 2. 2019-05-06 Diarienr: S-2017-1014 Stadsarkitektkontoret UNDERSÖKNING för Detaljplan för Rosen 11 i Nora, Nora kommun LÄGE Planområdet är beläget väster om stadskärnan, mellan Tingshusgatan och Malmgatan

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Tillhörande detaljplan för del av

Tillhörande detaljplan för del av B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för del av H A L M S TA D 1 0 : 1, S p å r v ä e l b y t e FURET/SANNARP, HALMSTADS KOMMUN Plan E308 K Enkelt förfarande,

Läs mer

HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1

HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1 Dnr 20xx.yyyy Behovsbedömning MKB Datum 2011-03-01 1 (6) Detaljplan för HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1 Finspångs kommun, Östergötlands

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Vårt diarienummer Gamla Rådstugan 1 UTSTÄLLNINGSHANDLING

Vårt diarienummer Gamla Rådstugan 1 UTSTÄLLNINGSHANDLING Behovsbedömning 1(7) SPN 2010/0113 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1 med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 24 maj 2018 Bild: ÅWL Arkitekter UTSTÄLLNINGSHANDLING

Läs mer

STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING Ett genomförande av förslaget till tillägg till detaljplan bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan.

STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING Ett genomförande av förslaget till tillägg till detaljplan bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan. PLAN.2015.2 Fastighet RINGARUMS PRÄSTGÅRD 1:69 BEHOVSBEDÖMNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 1 ALTERNATIV LOKALISERING... 1 STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING... 1 BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING...

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan.

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan. Bo 5343, Vädursgatan 6 Fa 031-40 39 52 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning ska göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som

Läs mer

Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län.

Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län. Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Enheten för Samhällsbyggnad

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(5) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGANDE 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps samhälle

Läs mer

Behovsbedömning 1 (8) Planen medger Nej Kanske Ja Kommentar

Behovsbedömning 1 (8) Planen medger Nej Kanske Ja Kommentar 1 (8) Behovsbedömning En miljöbedömning ska göras om planens genomförande kan antas leda till betydande miljöpåverkan. Behovsbedömning görs för ta ställning till om en miljöbedömning för planen behövs

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

Detaljplan för infart till Laxå centrum del av Bjursnäs 1:251 m.fl. December 2014

Detaljplan för infart till Laxå centrum del av Bjursnäs 1:251 m.fl. December 2014 Antagandehandling Planbeskrivning för Detaljplan för infart till Laxå centrum del av Bjursnäs 1:251 m.fl. December 2014 VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt bindande dokument mellan

Läs mer

Eric Alnemar, planarkitekt Abbe Sahli, miljöstrateg

Eric Alnemar, planarkitekt Abbe Sahli, miljöstrateg Eric Alnemar, planarkitekt Abbe Sahli, miljöstrateg 2 3 För att det ska framgå om eller hur detaljplanen kommer att påverka miljön ska alltid en behovsbedömning genomföras. Behovsbedömningen är en analys

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Begonian 1 och del av Backen 2:1 inom Backen i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Begonian 1 och del av Backen 2:1 inom Backen i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning till miljö Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/00951 Datum: 2016-09-21 Handläggare: Anders Dieter Aubry för fastigheten Begonian 1 och del av Backen 2:1 inom Backen i, Västerbottens län Behovsbedömning

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan Branäs 4:108 (Hjorten)

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan Branäs 4:108 (Hjorten) Datum Diarienummer 2016-09-19 MBR-2016-647 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan Branäs 4:108 (Hjorten) TORSBY KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN Aktuell plan: Detaljplan för del av Branäs 4:108 (Hjorten) Berörda fastigheter:

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 ALTERNATIV LOKALISERING... 2

Läs mer

Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog

Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog 2 Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog 3 För att det ska framgå om eller hur detaljplanen kommer att påverka miljön ska

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län.

Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län. Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Enheten för Samhällsbyggnad 2013-11-22

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Stöcksjö 7:9 inom Stöcksjö by i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Stöcksjö 7:9 inom Stöcksjö by i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning [skede] Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/02180 Datum: 2018-04-11 Handläggare: Tichaona Dumba Maphosa för fastigheten Stöcksjö 7:9 inom Stöcksjö by i, Västerbottens län Behovsbedömning

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Baggböle 2:33 m.fl. inom

Detaljplan för del av fastigheten Baggböle 2:33 m.fl. inom Undersökning av miljöpåverkan Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2018/00321 Datum: 2018-06-19 Handläggare: Johan Marklund för del av fastigheten Baggböle 2:33 m.fl. inom Klockarbäcken i, Västerbottens län Undersökning

Läs mer

Tillägg nr 3 till planbeskrivning Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9

Tillägg nr 3 till planbeskrivning Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9 Handläggare: Niklas Idesjö, tfn 0322-61 60 64 Dnr 2015.112 211 Samråds/granskningshandling Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9 Tillägg nr 3 till planbeskrivning 2015-04-27

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN

UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN Detaljplan för Vevstaken 5 m.fl. Skogstorpa UNDERSÖKNING AV MILJÖPÅVERKAN Enligt Miljöbalken 6 kap 3-8 ) ska kommunen genomföra en strategisk miljöbedömning när genomförandet av en plan eller ett program

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Flyttfågeln 1 inom Mariehemsområdet i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för del av fastigheten Flyttfågeln 1 inom Mariehemsområdet i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 5 Diarienummer: BN-2017/01673 Datum: 2018-01-11 Handläggare: Anna Åslin för del av fastigheten Flyttfågeln 1 inom Mariehemsområdet i, Västerbottens län Behovsbedömning av detaljplan

Läs mer