DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH"

Transkript

1 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap Peter Hagervall Marie Nordström DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P Datum : Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt eller indirekt) är dock inte tillåten, som t ex via epost, mobiltelefon, gemensamma kataloger etc. Antal uppgifter : 4 Maxpoäng : 30 (delprovet får ej underskrida 30% av poängtalet, halva poängtalet (dp1 + dp2) krävs normalt för godkänt) Provet består av 4 uppgifter : 1 och 2 samt 2 fritt valda uppgifter bland 3,4,5,6 & 7. Kryssa för de uppgifter du lämnar in. Skriv din dators namn på försättsbladet. Källkod skrivs ut i ett ickeproportionellt typsnitt (t.ex. courier). Namn, personnummer, användarnamn och sökvägen till filen/filarna skall finnas på all källkod. Lösningarna skall vara snyggt och prydligt nedskrivna. Tankegången skall vara lätt att följa. Alla antaganden som inte är uppenbara skall redovisas. Den kod som ges i denna skrivning finns under länken pp på kursens hemsida. Där finns också eventuella andra filer som du kan behöva. Denna mapp kallas i resten av provtexten för provmappen. OBS! Kontrollera att din dator fungerar innan du börjar på allvar. Börja sedan med att läsa instruktionerna på nästa sida. Lycka till! UMEÅ UNIVERSITET UMEÅ Tel.: Fax: marie@cs.umu.se

2 Innan du börjar skall du göra följande: 1. Logga in på Unix-systemet med hjälp av putty 2. Om du har gjort i ordning katalogerna edu och java gå till steg 3: Skapa en ny katalog >mkdir edu Skydda katalogen med följande kommandon: >chmod 700 edu/ >setfacl -r -m g:tdb:r-x edu/ Gå ned i katalogen edu >cd edu Skapa en ny katalog java >mkdir java Skydda katalogen: >setfacl -r -m g:tdb:r-x java/ 3. Gå till din katalog >cd java eller >cd /edu/java om du hoppat direkt hit efter steg 1 4. Nu skapar du en plats för provets filer i /edu/java-katalogen Skapa en ny katalog >mkdir dp2_ Skydda katalogen: >setfacl -r -m g:tdb:r-x dp2_060113/ Observera att ditt prov inte kan rättas om vi inte får tillgång till dina filer! 2(11)

3 Regler för delprov 2 Provet är en del av examinationen och skall alltså ske under tentamensliknande förhållanden. Examinationen är individuell och betygsgrundande. Detta får följande konsekvenser: Man är personligt ansvarig för de lösningar som lämnas in. Om man hittar lösningar eller delar av lösningar på nätet eller i litteraturen bör detta tydligt anges och man är fortfarande skyldig att själv vara fullständigt insatt i den lösning man redovisar och på uppmaning kunna svara för innehåll och funktion i hela eller delar av lösningen. Självklart får man inte söka eller hämta kod från någon av de övriga tentanderna, detta betraktas som fusk och handläggs som sådant. Några riktlinjer för hur lösningarna bedöms: Koden skall följa god objektorienterad programmeringsmetodik, vilket t.ex. innebär konsekvent indenterad och lämpligt kommenterad källkod. Lösningen behöver inte gå att kompilera för att ge poäng, så låt inte troliga syntaxfel ta för mycket tid i anspråk om du känner dig övertygad om att du löst det givna problemet, det räcker därför inte att en lösning fungerar för att ge full poäng, även här måste man på ett rimligt sätt underordna sig kravet på god programmeringsmetodik. 3(11)

4 Uppgift 1 (4 poäng) Utgå från UML-beskrivningen nedan och implementera en klass Village som modellerar en by med namn och position givet som koordinater (x,y) (koordinatsystemet är okänt för klassen och hanteras av den som använder objekten). Man kan via metoden distance fråga ett Village-objekt om avståndet till ett annat Village-objekt. Beräkningen av avståndet mellan punkterna (x 1, y 1 ) och (x 2, y 2 ) görs med hjälp av är den välkända Pythagoras sats: (x 2 " x 1 ) 2 + (y 2 " y 1 ) 2. Uppgift 2 (6 poäng) Många gillar äventyrsspel, så du bestämmer dig för att som ett rent hobbyprojekt skriva ett program som ska slå alla med häpnad. Du kommer direkt på några karaktärer som skall vara med, hjältar och monster! Du skriver snabbt ihop kod för dessa klasser. Deras UML-diagram ser ut så här: Innan du hunnit längre så inser du att dessa har en hel del gemensamt. För att inte ha samma kod på flera ställen så bestämmer du dig för en hierarki av karaktärer. Uppgiften fortsätter på nästa sida 4(11)

5 Definiera en basklass GameCharacter som du sedan kan härleda Hero och Orch ifrån. Basklassen ska ha ett attribut race som sätts till människa för Hero-objekt och orch för Orch-objekt. Dessutom måste det finnas en metod getrace som returnerar rasen. Metodförklaringar: Hero(String name, int skill,int health) Klassens konstruktor. Orch(int skill,int health) Klassens konstruktor. int gethealth() Returnerar hälsan. int getattackvalue() Returnerar ett attackvärde, här skickligheten. String tostring() Används för att skriva ut information om objektet. Låt metoden returnera en sträng som kan se ut så här för ett Hero-objekt: Hjälten <name>, människa med skicklighet <skill> och hälsa <health>. Metoden ska inte returnera fasta värden utan hjältens namn, ras, skicklighet och hälsa ska hämtas från klassens attribut. void wound(int damage) Metoden används när varelsen blir skadad. Värdet som skickas in som parameter ska dras bort från hälsan. Kod för samtliga tre klasser skall redovisas. 5(11)

6 I den följande delen får du lämna in högst två av uppgifterna Uppgift 3 ( 6 poäng) Din lillasysters lärare har bett dig skriva ett program för att hjälpa förskolebarn att öva på olika matematiska begrepp och räknefärdigheter. Tanken är att ditt program ska kunna användas för två nivåer av förmåga (F4 och F6) hos eleverna. F4 Lämplig för barn i åldern 4-5 år. På denna nivå är det tänkt att barnen ska öva de mest grundläggande aritmetiska operationerna. Lektion i räkning : t.ex. räkna antal figurer och former Lektion i att känna till de enkla siffrorna: t.ex. identifiera siffror och lära sig uttala dem genom att när musen passerar över dem så poppar figuren ut och en röst uttalar dess namn. Lektion om sortering av tal och figurer: t.ex. plocka ut ett objekt med en viss form ur en grupp av figurer med olika färg och form. Sortera tal med avseende på deras värde eller figurer med avseende på deras storlek. F6 Den här nivån är lite mer avancerad och riktar sig till barn i åldern 6-7 år. På denna nivå ska barnen bli bekant med de grundläggande aritmetiska räknesätten. Lektioner i addition, subtraktion, enkel multiplikation: en aritmetisk operation visas/ritas ut på skärmen och eleven ger svaret antingen genom att trycka på knappar eller via tangentbordet. Lektion i att att lösa enkla problem: ett enkelt problem som innehåller en enkel operation (som den just beskrivna) visas och eleven ger svaret. Varje nivå består av ett flertal steg som eleverna måste klara för att gå till nästa nivå. För att klara ett visst steg och få gå vidare till nästa ska man uppnå en viss poäng. Poäng samlar eleven under lektiononerna. Varje lektion består av två delar: övning och diagnostiskt test. Eleven samlar sina poäng i den första delen (övningen) av varje lektion. Varje avklarad lektion följs av ett spel eller en melodi för att motivera eleven. Eftersom läraren inte har så bra kunskaper om hur program kan organiseras så är du inte helt säker på vad det är som förväntas av dig. Därför bestämmer du dig för att göra en design som du använda för att kontrollera med lärarna på din systers skola om din idé är användbar. Lämna in en UML-liknande beskrivning av designen som innehåller alla klasser och som visar hur de hänger ihop. Oavsett vilken notation du väljer (UML eller egen) måste du förklara vad ev. pilar och streck representerar. Observera att det inte duger med CRC-kort som beskrivning. För varje klass ska viktiga attribut, metoder och parametrar finnas med. Detta får du gärna lämna in handskrivet. 6(11)

7 Uppgift 4 (8 poäng) En samling byar i glesbygden ska upprätta ett system för radiokommunikation, och vill att du hjälper dem med planeringen. Kraven på systemet är att varje by ska ha en egen sändare, och att varje sändare ska kunna nå samtliga byar (mottagare). För enkelhetens skull kan vi anta att inga fysiska hinder (t.ex. berg) kan störa kommunikationen mellan byarna. För varje by ska du beräkna avståndet till den mest avlägsna byn, eftersom detta är avgörande för hur stark sändaren måste vara. Det finns två olika typer av sändare: Typ 1, klarar avstånd till och med 200 längdenheter Typ 2, klarar avstånd över 200 längdenheter Din uppgift är att hjälpa byrepresentanterna att bestämma hur många sändare av respektive styrka som ska beställas från leverantören. Du får inte gardera dig med att välja den starkaste sändaren för samtliga byar eftersom den är mycket dyrare. Indata för dina beräkningar är en textfil med uppgifter om byarnas namn samt deras positioner, t.ex.: Söderfors Täfteå Norrmjöle Utgå från klassen Village i uppgift 1 och skriv en applikation som kan hantera inläsning av data från en sådan fil (i provmappen finns filen byar.txt), och beräkna antalet sändare av respektive typ. Applikationen ska också kunna svara på frågorna: Hur långt ifrån varandra ligger de två byarna med längst avstånd mellan? (A och C i figuren) Hur nära varandra ligger de två byar som ligger närmast varandra? (A och B i figuren) Lösningen behöver inte vara effektiv eftersom antalet byar inte är speciellt stort. Lösningen måste däremot följa god objektorienterad stil. 7(11)

8 Uppgift 5 (8 poäng) Sudoku är ett pussel som går ut på att man ska placera ut siffror i ett rutmönster. Det klassiska, ursprungliga rutmönstret består av 3*3 rutor ( lådor ) som i sin tur består av 3*3 rutor. Det gäller att placera in siffrorna 1 till 9 på ett sådant sätt att varje vågrät rad, lodrät rad och låda på 3*3 rutor innehåller varje siffra exakt en gång. Ett Sudoku har minst 17 siffror utplacerade från början, och för att den ska anses som äkta får den bara ha en lösning. Sudoku uppfanns i USA i slutet av 1970-talet, men blev först populär i Japan, där den också fick sitt namn, som betyder ensam siffra. 1 Det finns folk som hävdar att ett Sudoku måste vara vackert också. Din uppgift är att konstruera en klass Sudoku som kan representera ett Sudoku. Klassen ska bl.a. ha en metod solved() som returnerar true om pusslet är löst och false annars. Du får anta att metoden bara anropas givet att alla rutor är ifyllda. Skriv ett litet testprogram i en fristående applikation. Filen sudoku.txt innehåller en korrekt sudoku som du kan använda för att testa din lösning. 1 Hämtat från Wikipedia: 8(11)

9 Uppgift 6 (4 + 5 = 9 poäng) Du är lite intresserad av daytrading och vill ha ett enkelt system för att hålla reda på din värdepappershandel. Du utgår från en värdepapperspost när du organiserar din portfölj. Värdepapper har ett inköpspris och ett dagsvärde. Aktier och optioner är värdepapper med lite olika karaktär. Det vi tar fasta på här är att försäljningsvärdet skiljer sig åt. Försäljningsvärdet är inte detsamma som dagspriset. En aktie säljs för 97% av dagspriset medan en option säljs för 47% av dagspriset + 15% av inköpspriset. a) Skriv klasserna VardePapper, Aktie och Option. Alla värdepapper skall ha metoderna VardePapper getvp() som returnerar det aktuella värdepapperet String getdagspris() som returnerar värdepapperets dagsvärde double getinpris() som returnerar värdepapperets inköpspris. Dessutom skall de ha en metod double getfvarde() som returnerar försäljningsvärdet. OBS! Ingen av klasserna Aktie och Option får (i den här lösningen) innehålla några attribut (instansvariabler) och implementationen av metoderna ska ske enligt god objektorienterad metodik. b) En portfölj innehåller i din design ett antal värdepappersposter med antingen aktier eller optioner med de egenskaper som beskrivs ovan. En portfölj kan innehålla godtyckligt många värdepappersposter. Skriv klassen VPPost som ska ha minst följande metoder: VardePapper getvp() - returnera det aktuella värdepapperet i posten double getpostvarde() - returnera postens totala försäljningssvärde och Portföljsom ska ha minst följande metoder: int antalpositiva() - returnera antalet värdepappersposter i portföljen som har positiv utveckling, dvs, högre dagspris än inköpspris double getdagsvarde() - returnera portföljens totala försäljningssvärde Du får självklart lägga till metoder som du behöver för att organisera din lösning, den skall dock följa god objektorienterad metodik. Gör en komplett applikation som slumpar ut ett antal värdepappersposter och testar portföljens metoder. 9(11)

10 Uppgift 7 (11 poäng) Människan har i alla tider fascinerats av krypton och chiffer 2. En tidig krypteringsteknik kallas Ceasar-kryptering. Principen är att man byter till ett tecken som ligger på ett visst avstånd från originaltecknet. Om man byter varje bokstav mot den bokstav som ligger tre tecken senare i alfabetet, så har man gjort en Ceasar-kryptering. ABBA blir t.ex. DEED. Det visade sig snabbt att Ceasar-kryptering var för enkel och lätt kunde forceras med hjälp av språkliga analyser, vilka bokstäver är vanligast förekommande osv. Ceasar-kryptering är ett s.k. monoalfabetiskt substitutionskrypto. En annan vanlig teknik är transposition. Det går ut på att tecknen i den text som skall krypteras anges i en annan ordning, enligt en given regel. Ett sådant krypto är Staket-kryptot. Denna kryptering fungerar så att man placera ut bokstäverna i klartexten, i ett staket med ett i förväg bestämt antal rader. Säg att vi har bestämt att det ska vara tre rader i staketet och att vi har klartexten GE INTE UPP ALLT LÖSER SIG MED TIDEN. Nu lägger vi in texten (hoppa över blanktecknen, annars blir det för enkelt att knäcka kryptot) kolumnvis. Eftersom den sista kolumnen inte fylls, så lägger vi till några extra tecken, t.ex. Z, så att staketet är helt fyllt. Nu är det bara att läsa av texten radvis: G N U A T S S M T E E T P L L E I E I N I E P L Ö R G D D Z GNUAT SSMTE ETPLL EIEIN IEPLÖ RGDDZ (Förr grupperades text vanligtvis i grupper om fem tecken för att underlätta överföringen via telegraf.) Vid dekryptering gör man så här: 1. Sätt alla tecken i en lång rad GNUATSSMTEETPLLEIEINIEPLÖRGDDZ 2. Dela upp raden i antalet rader i staketet (den som ska dekryptera vet detta). I vårt exempel var det tre rader och 30 tecken vilket betyder tre grupper om tio tecken GNUATSSMTE ETPLLEIEIN IEPLÖRGDDZ 3. Plocka nu första teckenet från grupp1, första tecknet från grupp 2 och första tecknet från grupp tre. Fortsätt med andra teckenet i resp. grupp osv. Då får vi tillbaka ursprungstexten: GEINTEUPPALLTLÖSERSIGMEDTIDENZ Din uppgift består i att med hjälp av String-klassen implementera staket-kryptot. Du skall alltså utnyttja de metoder som tillhandahålls i klassen. Uppgiften fortsätter på nästa sida 2 För den som är nyfiken på skiffer och krypton rekommenderas!simon Singhs Kodboken, MånPocket 2001, ISBN (11)

11 Lösningen skall innehålla en komplett implementation av en klass StaketKrypto med åtminstone metoderna String encrypt(string s) String decryptsteg(string s) Du får utgå ifrån att meddelandesträngen enbart består av bokstäver (A,.. Ö, a,.. ö), blanktecken och siffror (0,..9). Antalet rader i staketet skall ges till kryptots konstruktor, se testprogrammet nedan. Din lösning skall gå att provköra med följande kod (finns i provmappen): public class TestaKrypton { public static void main(string[] args) { String urstring; String kodstring; String kontrollstring; StaketKrypto k; urstring = "GE INTE UPP ALLT LÖSER SIG MED TIDEN"; k = new StaketKrypto(3); System.out.println("Ursprungssträng : ->" + urstring + "<-"); kodstring = k.encrypt(urstring); System.out.println("Krypterad : ->" + kodstring + "<-"); kontrollstring = k.decrypt(kodstring); System.out.println("Tillbaka igen : ->" + kontrollstring + "<-\n"); urstring = "På måndag börjar Envariabelanalys II"; System.out.println("Ursprungssträng : ->" + urstring + "<-"); kodstring = k.encrypt(urstring); System.out.println("Krypterad : ->" + kodstring + "<-"); kontrollstring = k.decrypt(kodstring); System.out.println("Tillbaka igen : ->" + kontrollstring + "<-\n"); }//main }//TestaKrypton Som ger följande utskrifter: Ursprungssträng : ->GE INTE UPP ALLT LÖSER SIG MED TIDEN<- Krypterad : ->GNUATSSMTEETPLLEIEINIEPLÖRGDDZ<- Tillbaka igen : ->GEINTEUPPALLTLÖSERSIGMEDTIDENZ<- Ursprungssträng : ->På måndag börjar Envariabelanalys II<- Krypterad : ->PÅAÖANRBALIÅNGRRVIENYIMDBJEAALASZ<- Tillbaka igen : ->PÅMÅNDAGBÖRJARENVARIABELANALYSIIZ<- 11(11)

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 030219 PRAKTISKT DELPROV Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 Datum : 030205 Tid : 9 13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt eller indirekt)

Läs mer

PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P

PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 050118 DELPROV 2 I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P Datum : 050118 Tid : 9-13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation

Läs mer

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 060529 DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA FÖR INGENJÖRER, 5P. (TDBA62) Datum : 060529 Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra

Läs mer

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap Marie Nordström 071207 TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH DATORSYSTEM/GRÄNSSNITT, 7.5HP. (5DV074/5DV075) Datum : 071207 Tid : 3 timmar Hjälpmedel : Allt.

Läs mer

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 050602 DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA FÖR INGENJÖRER, 5P. (TDBA62) Datum : 050602 Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra

Läs mer

DELPROV 1 I DATAVETENSKAP

DELPROV 1 I DATAVETENSKAP Umeå Universitet Datavetenskap Marie Nordström 070502 DELPROV 1 I DATAVETENSKAP Uppgift (poäng) 1 () 2 () 3 () 4 () 5 () 6 () Summa (xx) Inlämnad Poäng Kurs : Datum : 070502 Namn (texta) : Personnummer

Läs mer

DELPROV1. Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109

DELPROV1. Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 100524 DELPROV1 Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109 Datum : 100524 Skrivtid : 4 timmar Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt

Läs mer

PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH

PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 040116 PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P Datum : 040116 Tid : 9-13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra

Läs mer

TENTAMEN I DATAVETENSKAP

TENTAMEN I DATAVETENSKAP Umeå Universitet Datavetenskap Marie Nordström Thomas Johansson Jürgen Börstler 030124 TENTAMEN I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P. (TDBA63) Datum : 030124 Tid : 9-15 Hjälpmedel

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

Nämnarens kryptoskola fördjupning. Enkel transposition

Nämnarens kryptoskola fördjupning. Enkel transposition Nämnarens kryptoskola fördjupning 26. Enkel transposition Hittills har ni sett krypton som bygger på att en bokstav ersätts med en annan bokstav, ett annat tecken eller några siffror. Sådana krypton kallas

Läs mer

Tentamen i Programmering

Tentamen i Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenskap Tentamen i Programmering EDAA65/EDA501/EDAA20 M MD W BK L 2018 05 30, 8.00 13.00 Preliminärt ger uppgifterna 7 + 14 + 6 + 9 + 4 = 40 poäng.

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2019 08 21, 08.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 25 + 15 + 5 = 45 poäng. För godkänt betyg

Läs mer

TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET

TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010824 TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET Datum : 010824 Tid : 9-15 Hjälpmedel : Inga Antal uppgifter : 7 Totalpoäng : 40 (halva poängtalet krävs normalt

Läs mer

DELPROV2. Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090

DELPROV2. Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 080319 DELPROV2 Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090 Datum : 080319 Skrivtid : 4 timmar (start ca 8:15 alt ca 13:00) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 1 OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer.

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I

Tentamen i Programmeringsteknik I UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för Informationsteknologi Tentamen i Programmeringsteknik I 091211 Skrivtid: 8-11 Hjälpmedel: Lewis & Loftus, Java Software Solutions eller Skansholm, Java Direkt med

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag 2002-08-23 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka kl.

Läs mer

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L 2017 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 9 + 12 + 10 + 9 = 40 poäng.

Läs mer

JAVA Mer om klasser och objektorientering

JAVA Mer om klasser och objektorientering JAVA Mer om klasser och objektorientering Begreppet package - paket Package används när man t ex vill skapa ett eget bibliotek med klasser. Sen är det då meningen att man ska importera detta paket i det

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011,

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, KTH STH TENTAMEN HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, 8.15-13.15 Gamla kurskoder: HI1900, 6E2950, etc. Examinator: Johnny Panrike Rättande lärare: Nicklas Brandefelt, Johnny

Läs mer

Objektorienterad programmering D2

Objektorienterad programmering D2 Objektorienterad programmering D2 Laboration nr 2. Syfte Att få förståelse för de grundläggande objektorienterade begreppen. Redovisning Källkoden för uppgifterna skall skickas in via Fire. För senaste

Läs mer

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare Laboration 3, uppgift 1 3.1 En klass för en räknare Ursprungligen skriven av Erland Holmström. Magnus Myreen har uppdaterat vissa delar. Hösten 2014 Anvisningar: Programmet skall utformas enligt de principer

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20. Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 130605 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

DIAGNOSTISKT PROV. Tid. Hjälpmedel. Antaganden. Rättning. Övrigt. Diagnostiskt Prov. Klockan Inga

DIAGNOSTISKT PROV. Tid. Hjälpmedel. Antaganden. Rättning. Övrigt. Diagnostiskt Prov. Klockan Inga 203-03-9 203-03-9 DIAGNOSTISKT PROV Tid Klockan 09.00-2.00 Hjälpmedel Inga Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. Rättning Tentamen omfattar 6

Läs mer

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(0) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V 2010 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av 4 uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten?

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten? Programmeringsteknik och Matlab Övning 4 Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1312

Läs mer

Tentamen i EDAF oktober Skrivtid: Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas.

Tentamen i EDAF oktober Skrivtid: Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Tentamen i EDAF60 29 oktober 2018 Skrivtid: 14-19 Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Skriv inte med färgpenna enda tillåtna färg är svart/blått/blyerts.

Läs mer

Hej Då, Karel! Programmering. Vårt första Javaprogram. hh.se/db2004. Java. Grundtyper, variabler och arrayer

Hej Då, Karel! Programmering. Vårt första Javaprogram. hh.se/db2004. Java. Grundtyper, variabler och arrayer Programmering hh.se/db2004 Föreläsning 3: Java. Grundtyper, variabler och arrayer Hej Då, Karel! Verónica Gaspes www2.hh.se/staff/vero www2.hh.se/staff/vero/programmering Center for Research on Embedded

Läs mer

Diagnostiskt Prov. Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas.

Diagnostiskt Prov. Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. .0.0 DIAGNOSTISKT PROV Tid Klockan 09.00-2.00 Hjälpmedel Inga Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. Rättning Tentamen omfattar 6 poäng Denna tentamen

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2014-10-17 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

DUGGA: Objektorienterade applikationer. Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad.

DUGGA: Objektorienterade applikationer. Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad. 1 (8) DUGGA: Objektorienterade applikationer Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad. Skriv ditt namn, personnummer och e-postadress på försättsbladet. Skriv rent dina svar.

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2018-03-16 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Kort repetition. Programmeringsteknik för Bio1 och I1. Vad ska vi lära oss idag? Ett exempel

Kort repetition. Programmeringsteknik för Bio1 och I1. Vad ska vi lära oss idag? Ett exempel Programmeringsteknik för Bio1 och I1 Övning 2 Kort repetition Övningsgrupp 3 (Sal E33) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1310/

Läs mer

DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 1 24/ Kursöversikt Javarepetition/Javaintroduktion

DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 1 24/ Kursöversikt Javarepetition/Javaintroduktion DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 1 24/3 2014 Innehåll Kursöversikt Javarepetition/Javaintroduktion UML - klassdiagram-introduktion i anslutning till Java-exemplen Kursmål,

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-03-19 Skrivtid: 14:00 19:00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Föreläsning 5-6 Innehåll Exempel på program med objekt Skapa och använda objekt Skriva egna klasser public class DrawSquare { public static void main(string[] args) { SimpleWindow w = new SimpleWindow(600,

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(4) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2011 10 19, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll

Föreläsning 5-6 Innehåll Föreläsning 5-6 Innehåll Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Datavetenskap (LTH) Föreläsning 5-6 HT 2017 1 / 32 Exempel på program med objekt public class DrawSquare { public static void main(string[]

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med flera

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-03-17 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Objektorientering. Objekt och metoder. Objektorientering. Viktiga begrepp. Klass. Objekt. Deklarativ programmering

Objektorientering. Objekt och metoder. Objektorientering. Viktiga begrepp. Klass. Objekt. Deklarativ programmering och metoder Introduktion till objektorienterad programmering Markus Saers markus.saers@lingfil.uu.se orientering Deklarativ programmering Beskriver förutsättningarna för något Prolog Imperativ programmering

Läs mer

TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P

TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P UME UNIVERSITET Datavetenskap 981212 TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P Datum : 981212 Tid : 9-15 HjŠlpmedel : Inga Antal uppgifter : 9 TotalpoŠng : 60 (halva pošngtalet kršvs normalt fšr

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Institutionen för Data- och informationsteknik TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer. Denna tentamen gäller

Läs mer

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010)

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tid: 2:a september 200, klockan 8:30-12:30. Plats: V Ansvarig lärare: Katarina Blom, tel 772 10 0. Läraren besöker tentamen kl 9:30

Läs mer

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Checklista. Föreläsning 1-2 Innehåll. Programmering.

EDAA20 Programmering och databaser. Mål komprimerat se kursplanen för detaljer. Checklista. Föreläsning 1-2 Innehåll. Programmering. EDAA20 Programmering och databaser Mål komprimerat se kursplanen för detaljer Läsperiod 1 7.5 hp anna.aelsson@cs.lth.se http://cs.lth.se/edaa20 Mer information finns på kursens webbsida samt på det utdelade

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering 2 Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med

Läs mer

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition.

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Vem är vem på kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursansvarig : Katarina Blom, tel 772 10 60 Rum: 6126 (E-huset)

Läs mer

Tentamen, Algoritmer och datastrukturer

Tentamen, Algoritmer och datastrukturer UNDS TEKNISKA ÖGSKOA (6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, Algoritmer och datastrukturer 23 8 29, 8. 3. Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Totalt är skrivningen på 36 poäng och

Läs mer

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010)

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tid: Onsdagen 15 december 2004, 8:30 till 13:30 Plats: M Ansvarig lärare: Katarina Blom, tel 772 10 60. Läraren besöker tentamen kl

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18

Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18 Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18 Skriv tid: 14-17. Hjälpmedel: 1. Kurslitteratur, en av följande: Lewis & Loftus, Java Software Solutions Skansholm, Java Direkt Guzdial & Ericson, Intrododuction

Läs mer

Malmö högskola 2008/2009 CTS

Malmö högskola 2008/2009 CTS Laboration 8 Avsikten med laborationen är att du lära dig skapa objekt med hjälp av klasser. Detta är en introduktion till ett objektorienterat tankesätt. Med hjälp av detta tankesätt kan du så småningom

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik I 2011-03-17 Skrivtid: 1400-1700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift

Läs mer

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng TENTAMEN I PROGRAMMERING Ansvarig: Jan Skansholm, tel 7721012 Betygsgränser: Hjälpmedel: Sammanlagt maximalt 60 poäng. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Skansholm,

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik II 2014-0-27 Skrivtid: 0800 100 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag 2003-05-23 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka kl.

Läs mer

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här:

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: Att skapa en klass kvadrat Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: public class Kvadrat { private int sida; Det var väl inte

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I,, KandMa/Fy,

Tentamen i Programmeringsteknik I,, KandMa/Fy, Tentamen i Programmeringsteknik I,, KandMa/Fy, 2010-10-19 Skriv tid: 14-17. Hjälpmedel: 1. Kurslitteratur, en av följande: Lewis & Loftus, Java Software Solutions Skansholm, Java Direkt Guzdial & Ericson,

Läs mer

2I1049 Föreläsning 5. Objektorientering. Objektorientering. Klasserna ordnas i en hierarki som motsvarar deras inbördes ordning

2I1049 Föreläsning 5. Objektorientering. Objektorientering. Klasserna ordnas i en hierarki som motsvarar deras inbördes ordning 2I1049 Föreläsning 5 Objektorienterad programmering i Java KTH-MI Peter Mozelius Objektorientering Världar uppbyggda av objekt Inte helt olikt vår egen värld Ett sätt att modularisera våra system Objekten

Läs mer

Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga)

Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga) Grundläggande programmering med C# Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 7,5 högskolepoäng TEN1 NGC011 Tentamen DE12, IMIT12, SYST12, ITEK11 (även öppen för övriga) (Ifylles av student) (Ifylles av student)

Läs mer

TDP Regler

TDP Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Tentamen. Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Lördagen den 30 november 2002 kl , salar E33, E34

Tentamen. Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Lördagen den 30 november 2002 kl , salar E33, E34 Tentamen Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, 2002-2003 Lördagen den 30 november 2002 kl 9.00 14.00, salar E33, E34 Inga hjälpmedel 30 poäng ger säkert godkänt, 40 poäng ger betyg 4 50 poäng ger

Läs mer

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning.

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning. Programmering med Java Programmering med Java Programspråket Java Källkodsexempel Källkod Java API-exempel In- och utmatning Grunderna Ann Pan panda@nada.kth.se Rum 1445, plan 4 på Nada 08-7909690 Game.java

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. HT-15 Datum: Tid: kl

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. HT-15 Datum: Tid: kl Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 15-01-12 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg HT-15 Datum: 15-01-12 Tid: kl 14.00-18.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-06-11 Skrivtid: 0900 1400 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 2 TID: 4 timmar Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som läser igenom en textfil som heter FIL.TXT och skriver ut alla rader där det står ett decimaltal först på raden. Decimaltal

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna!

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Tentamen Programmeringsteknik II 2014-01-09 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 9 Avsikten med denna laboration är att du ska jobba vidare med klasser. Uppgifterna går ut på att skriva metoder och att skriva konstruktorer. Laborationen bygger vidare på laboration 8. Skapa

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2014-06-12 Skrivtid: 1400-1900 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad programmering

Tentamen i Objektorienterad programmering CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA Datavetenskap TDA547 Tentamen i Objektorienterad programmering Lördagen 12 mars 2011, 8.30 12.30. Jourhavande lärare: Björn von Sydow, tel 0762/981014. Inga hjälpmedel. Lösningar

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-06-11 Skrivtid: 08:00 13:00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

Fält av referenser. Konstruktorerna används för att skapa Bilar och Trafikljus.

Fält av referenser. Konstruktorerna används för att skapa Bilar och Trafikljus. Fält av referenser Tanken med objekt är man kan bygga ihop olika sorts objekt till nya saker. Sålunda kan man exempelvis använda Bil och Trafikljus att konstruera ett Väg-objekt. Om Bil och Trafikljus

Läs mer

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548 Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, Joachim von Hacht/Magnus Myreen Datum: 2016-12-20 Tid: 08.30-12.30 Hjälpmedel: Engelskt-Valfritt språk lexikon Betygsgränser: U: -23 3: 24-37 4: 38-47 5

Läs mer

LyckaTill önskar Anna

LyckaTill önskar Anna UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för Informationsteknologi Tentamen i Programmeringsteknik I 2009-10-16 Skrivtid: 14:00-17:00 Hjälpmedel: Lewis & Loftus, Java Software Solutions eller Skansholm, Java

Läs mer

Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java

Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java Hjälpmedel: Skrivhjälpmedel, miniräknare. Ort / Datum: Halmstad / 2008-05-27 Skrivtid: 4 timmar Kontakt person: Nicolina Månsson, tel. 035-167487 Poäng / Betyg:

Läs mer

Obs! Inget ur Javas standardbibliotek får användas i ett svar (om det inte står att man får det).

Obs! Inget ur Javas standardbibliotek får användas i ett svar (om det inte står att man får det). LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Tentamen i Objektorienterad programmering och design Totala antalet uppgifter: 5 Lärare: Håkan Jonsson, Tomas Johansson, 491000 Resultatet anslås senast 08-05-16 i A-huset. Tillåtna

Läs mer

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 AID-nummer: Datum: 2014-12-18 Kurskod: 725G61 Provkod: LAB1 Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 Skrivningstid: 2014-12-18 klockan 8.00-10.00. Hjälpmedel: Inga. För varje fråga

Läs mer

TENTAMEN: Objektorienterad programmering. Läs detta! Skriv din tentamenskod på varje blad (så att vi inte slarvar bort dem).

TENTAMEN: Objektorienterad programmering. Läs detta! Skriv din tentamenskod på varje blad (så att vi inte slarvar bort dem). 1 (7) TENTAMEN: Objektorienterad programmering Läs detta! Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje hel uppgift på ett nytt blad. Skriv inte i tesen. Ordna bladen i uppgiftsordning.

Läs mer

Tentamen TEN1 HI

Tentamen TEN1 HI Tentamen TEN1 HI1029 2014-03-14 Skrivtid: 8.15-13.00 Hjälpmedel: Referensblad (utdelas), papper (tomma), penna Logga in med tentamenskontot ni får av skrivvakten. Det kommer att ta tid att logga in ha

Läs mer

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548 Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, Joachim von Hacht/Magnus Myreen Datum: 2017-08-14 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Lexikon Engelskt-Valfritt språk. Betygsgränser: U: -23 3: 24-37 4: 38-47 5

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik II 2018-10-19 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 8 Avsikten med denna laboration är att du lära dig skapa objekt med hjälp av klasser. Detta är en introduktion till ett objektorienterat tankesätt. Med hjälp av detta tankesätt kan du så småningom

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2012-03-14 Skrivtid: 0800-1100 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning II: utmatning, variabler, typer Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Kompilera och köra programmet under terminal 2: I Skapa Hej.java

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

I Skapa Hej.java och skriv programmet. I Kompilera med javac Hej.java. I Rätta fel och repetera tills du lyckas kompilera ditt program

I Skapa Hej.java och skriv programmet. I Kompilera med javac Hej.java. I Rätta fel och repetera tills du lyckas kompilera ditt program Kompilera och köra programmet Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning II: utmatning, variabler, typer Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 under terminal 2: I Skapa Hej.java

Läs mer

TENTAMEN I. OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I. OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Institutionen för Datavetenskap JSk TENTAMEN TDA540 TENTAMEN I OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 TID 14.15-18.15 Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt 60 poäng. På

Läs mer

Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1. 051102, kl 08.15-12.15. Malmö högskola Teknik och samhälle. DA7351, Programmering 1 1 051102

Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1. 051102, kl 08.15-12.15. Malmö högskola Teknik och samhälle. DA7351, Programmering 1 1 051102 Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1 051102, kl 08.15-12.15 Tillåtna hjälpmedel: Valfri bok om Java. Vid bedömning av lösningarna tas hänsyn till om dessa uppfyller de krav på programkvalitet (strukturering,

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2014-10-17 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Chapter 4: Writing Classes/ Att skriva egna klasser.

Chapter 4: Writing Classes/ Att skriva egna klasser. Chapter 4: Writing Classes/ Att skriva egna klasser. I dessa uppgifter kommer du att lära dig om hur man definierar egna objekt genom att skriva klasser. Detta är grunden för att förstå objekt orienterad

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13 Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13 Skrivtid: 14.00-19.00 Lokal: Polacksbacken Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan cirka kl. 15.30. Observera: Programkod

Läs mer

Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat

Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat Johan Falkenjack johan.falkenjack@liu.se Linköpings universitet Sweden December 4, 2013 1 Innehåll Arv och andra viktiga begrepp Abstrakta

Läs mer

Objektorienterad programmering E. Telefonboken, än en gång. Gränssnitt. Telefonboken med gränssnitt specificerat, del 1.

Objektorienterad programmering E. Telefonboken, än en gång. Gränssnitt. Telefonboken med gränssnitt specificerat, del 1. Objektorienterad programmering E Telefonboken, än en gång Föreläsning 5 Wrapper classes Exempel, histogram. Inldening om undantag. Mer om klassen Påminnelse Vår senaste version bestod av två klasser, bägge

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2017-10-23 Skrivtid: 0800 1300 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Laboration 1: Figurer i hierarki

Laboration 1: Figurer i hierarki Laboration 1: Figurer i hierarki Bakgrund Två grundläggande tekniker i objektorienterad konstruktion är arv och komposition. Mål Laborationen har flera avsikter: 1. Ge kunskaper i hur program kan organiseras

Läs mer

Tänk på följande: Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Tänk på följande: Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-01-10 Skrivtid: 8.00 13.00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande: Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 4 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 1 Beräknad tid: 6 9 timmar Att läsa: Kapitel 7, 8 (stränghantering, arrayer och Vector) Utdelat material (paket) Syfte: Att kunna använda

Läs mer

INFORMATIK - MED SYSTEMVETENSKAPLIG INRIKTNING, GRK/A (1-30 HP)

INFORMATIK - MED SYSTEMVETENSKAPLIG INRIKTNING, GRK/A (1-30 HP) Tentamen INFORMATIK - MED SYSTEMVETENSKAPLIG INRIKTNING, GRK/A (1-30 HP) Delkurs 3 Introduktion till objektorienterad programmering och problemlösning Lärare: Johan Petersson, Mathias Hatakka Datum: 2016-01-13

Läs mer