Laboration 1: Figurer i hierarki

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Laboration 1: Figurer i hierarki"

Transkript

1 Laboration 1: Figurer i hierarki Bakgrund Två grundläggande tekniker i objektorienterad konstruktion är arv och komposition. Mål Laborationen har flera avsikter: 1. Ge kunskaper i hur program kan organiseras och struktureras med hjälp av arvshierarkier och komposition.. Ge grundläggande kunskaper i hur Javaprogram skrivs på filer, kompileras och hanteras. 3. Ge kunskaper om fundament i Javaprogram. Sista redovisningsvecka Vecka 40. Uppskattad tidsåtgång 14 timmar per gruppmedlem. Förberedelse/genomförande Börja med att lära er grunderna i Java genom att: Läsa/repetera Budd kapitel 4. Genomföra början av som innehåller en bra introduktion och enkel Java-kurs. Fortsätt sedan med att genomföra labben genom att: Läsa uppgiftslydelsen. Pröva sedan att konstruera, kompilera och testa någon egen enkel figurklass. Repetera seminarium 1. Repetera lämpliga delar av föreläsningsanteckningarna, speciellt föreläsning 7-8, samt Budd kapitel 8, 10, 11 och 1. Gör resten av labben. Tips "Kursen" på Budd kapitel 11 innehåller en början till en hierarki av figurer, kapitel 1 diskuterar polymorfi och bland annat abstrakta metoder, kapitel 17 innehåller korta beskrivningar av några nyttiga grundläggande klasser och avsnitt 19.4 beskriver klassen Vector. Laboration 1: Figurer i hierarki 1 (6)

2 Obligatorisk uppgift Ni skall skriva ett program i vilket man kan skapa några olika typer av grafiska figurer. I beskrivningen av klasser, attribut och metoder som följer är inga modifierare (public, protected, private, final osv) angivna. Ni får själva välja dessa på lämpligt sätt. Vidare är ni fria att använda andra attribut eller egna metoder (till exempel hjälpmetoder) om ni kan motivera detta. Klasser Konstruera klasser för att hantera följande typer av grafiska figurer: rektangel kvadrat cirkel ellips polygontåg polygon. Ordna klasserna i en lämplig hierarki. Konstruera en abstrakt klass som alla andra klasser ärver ifrån. Attribut Varje objekt skall ha ett namn som anges vid skapandet av objektet. Ni måste också bestämma om ni behöver attribut för objektens position och utsträckning eller kanske för dess tjocklek, färg, mm. Vissa attribut behövs för vissa typer av objekt men inte för andra, till exempel en grupp av figurer (beskrivs nedan) behöver hantera medlemmar, en polygon en lista med dess punkter. Placera attribut som är gemensamma för alla klasser i den abstrakta klassen (till exempel attributet name). Instansmetoder Följande metoder skall implementeras. För varje metod är typ på eventuellt resultat och argument angivna. Namnet Figur är använt som namn på den abstrakta klassen. Instansmetoder för alla klasser, dvs metoder för meddelanden som skall ha mening för alla figurer: String name(), vilket namn har objektet (givet vid instansieringen)? String tostring(), som ger en textuell presentation av objektet, anropas bla av "print-metoder" (System.out.print(objekt);). Tex kan man i kvadratens version av metoden definiera att en den skall skrivas på följande sätt: "Kvadrat position: (10, 0) utsträckning: 100". Point location(), objektets position tagen i någon referenspunkt. Kan vara framräknad för till exempel polygoner (och senare grupper). void location(point), flytta objektet till viss position. Hitta också på något lämpligt förfarande för polygoner (och senare grupper). void moveby(point), flytta objektet en viss sträcka Rectangle bounds(), den minsta rektangel som omsluter hela objektet. boolean containspoint(point), befinner sig den givna punkten inom objektets omslutande rektangel eller ej? Laboration 1: Figurer i hierarki (6)

3 boolean intersects(figur), skär dom omslutande rektanglarna för mottagaren och argumentet varandra? float distanceto(figur), hur långt ifrån varandra befinner sig mottagaren av meddelandet och objektet som är givet som argument. För enkelhets skull kan avståndet mellan objektens "location()" användas. Instansmetoder för polygon och polygontåg: void addpoint(point), för att lägga till en ny punkt sist i figuren. Metoder som kan definieras i den abstrakta klassen skall definieras där. Metoder som måste implementeras i dom konkreta subklasserna skall deklareras som abstrakta i den abstrakta klassen. Konstruktörer Alla figurer skall skapas med åtminstone angivande av ett namn. Det skall inte att gå att skapa ett objekt utan att ange ett namn. Då en rektangel, kvadrat, ellips och cirkel skapas skall position och utsträckning anges. Inget annat sätt är tillåtet för dessa objekt. Utsträckningen för en rektangel och ellips ges som en punkt och för en kvadrat respektive cirkel som ett heltal. Till exempel new MinEllips("Ellips 1", //namn new Point(10, 10), //position new Point(50, 100)); //utsträckning new MinKvadrat("Kvadrat 1", //namn new Point(15, 15), //position 5); //utsträckning För polygontåg och polygoner skall det finnas konstruktörer där man kan skapa en av dem utan att de innehåller några punkter från början, med en punkt, två punkter, tre punkter eller en vektor av punkter. I alla fallen skall också (som vanligt) ett namn anges. Punkter skall sedan kunna läggas till efter instansieringen genom att metoden addpoint används. Grupp Konstruera en klass för hantering av grupper av dom andra objekten (dvs av instanser av subklasser till den abstrakta figurklassen). Gruppens klass skall också vara subklass till den abstrakta figurklassen (och därmed kunna ingå som element i en grupp). Alla dom attribut och metoder som skulle finnas för alla objekt skall också på lämpligt sätt implementeras för gruppen. En grupp skall kunna skapas på fyra olika sätt (dvs det skall finnas konstruktörer för dessa situationer): 1. Genom att ge den ett namn, utan att ange några medlemmar new MinGrupp("Grupp 1");. Med namn och två andra figurer new MinGrupp("Grupp ", rektangel, //rektangel och cirkel cirkel); //är variabler 3. Med namn och en lista av medlemmar där listan är en Vector new MinGrupp("Grupp 3", grupp.members()); 4. Med namn och skapad från en annan grupp new MinGrupp("Grupp 4", grupp3); Laboration 1: Figurer i hierarki 3 (6)

4 Skapa också följande instansmetoder: void addmember(figur), för att lägga till ett element sist i gruppen. Vector members(), en lista av alla gruppens medlemmar. Testprogram Skriv lämpligt testprogram som skapar objekt av olika slag, testar funktionaliteten samt övertygar laborationsassistenten om att det hela fungerar. Extrauppgifter X1. Effektivisering Gör följande två förbättringar: Förbättra containspoint(point)för ellips och cirkel så att du använder figurens rand istället för den omskrivna rektangeln. Du kan utnyttja ellipsens ekvation: ( x m a x ) ( y m + b y ) = 1 där (x, y) är en punkt på ellipsen, (m x, m y ) är ellipsens mittpunkt, a är halvaxelns längd i x-riktningen och b är halvaxelns längd i y-riktningen. För punkter inuti ellipsen är vänsterledet < 1. En annan effektivisering vore att utnyttja s.k. parameteröverlagring (eng. method overloading) där olika metoder med samma namn har olika antal parametrar eller olika typ på argumenten (se Budd avsnitt 1.3.4). Ett problem med detta angreppsätt är dock att Java binder överlagrade metoder statiskt med avseende på dom aktuella parametrarnas deklarerade typ. Så om en variabel x är deklarerad att vara en Figur men instansieras att vara en Rektangel och det finns två olika metoder m enligt följande, exempelvis i klassen Figur, m(figur p) och m(rektangel p) innebär följande anrop figur.m(x) att den förstnämnda av de två metoderna används (där figur är något objekt tillhörande Figur eller dess subklasser). Ovan beskrivna problem går att (hjälpligt) komma runt genom att "kasta om" typen på parametern vid anropet. Men detta är inte helt oproblematiskt, eller snyggt ur objektorienterad synvinkel, då man någonstans i koden behöver testa på aktuell variabels verkliga typ genom att använda den inbyggda operatorn instanceof på i stil följande sätt: if(x instanceof Cirkel) intersects((cirkel) x); else if(x instanceof Rektangel)intersects((Rektangel) x); osv Inte speciellt objektorienterat, eller hur!? En annan idé är att utnyttja s.k. double dispatching. Termen kan kort beskrivas på följande sätt: Dubbel uppslagning (eng. double dispatching) är en generell teknik för att effektivt välja en algoritm baserad på både mottagare och argument. Det hela går ut på att ett meddelande med argument resulterar i att ett annat (mer förklarande) meddelande skickas till argumentet med den tidigare mottagaren som argument. Laboration 1: Figurer i hierarki 4 (6)

5 Typexempel Antag att vi har tilldelat variablerna afraction och afloat värden på följande sätt: afraction = new MyFraction(10, 3); afloat = new MyFloat(1.0); och gör följande meddelandesändning: afraction.multiply(afloat) Båda MyFraction och MyFloat antas vara subklasser till klassen MyNumber. Resultatet av att meddelandet multiply skickas till afraction är att metoden i dess klass, dvs i MyFraction, utförs. Metoden i MyFraction skulle kunna se ut som följer: MyNumber multiply(mynumber anumber) { return anumber.productfromfraction(this); } Här skickas helt enkelt meddelandet productfromfraction, med det tidigare argumentet anumber, dvs afloat, som mottagare och med den tidigare mottagaren this, dvs afraction som argument. Detta meddelande är mycket mer specifikt och säger att argumentet ska vara en instans av MyFraction. Nu kan vi implementera olika varianter av productfromfraction i respektive subklass. Vilket gör att vi kan utnyttja att vi tex vet att argumentet tillhör MyFloat eller My- Fraction och effektivisera metoden (tex genom att returnera en ny MyFraction om både mottagare och argument är av denna typ). Ett annat alternativ är att helt enkelt kalla metoden för product och använda parameteröverlagring för att implementera olika versioner av metoden i subklasser som vill agera olika beroende av argumentets typ. För att detta skall fungera måste varje subklass implementera sin egen version av multiply som helt enkelt bara anropar product på samma sätt som productfromfraction anropades. I MyFraction skulle multiply se ut som följer: MyNumber multiply(mynumber anumber) { return anumber.product((myfraction) this); } Det går också (då kompilatorn antar att this som argument tillhör klassen koden skrivs i!) att utelämna "omkastningen" bara man skriver en multiply i respektive subklass, dvs man kan helt enkelt skriva om anropet av product på följande sätt: return anumber.product(this); Ett problem med dubbel uppslagning är dock att metoder för alla upptänkliga kombinationer av typer på mottagare och argument måste skrivas. Fast det räcker ofta med att skriva en generell version av respektive metod i den gemensamma superklassen (här MyNumber) och endast specialisera metoderna i dom subklasser där vi verkligen kan utnyttja "kunskaperna". Vi slipper i varje fall villkorssatser! Utnyttja double dispatching-teknik för att skriva mer exakta versioner av intersects(figur). Se åtminstone till att skärning mellan cirklar blir effektivare genom att utnyttja cirklarnas radier för att avgöra om dom skär varandra eller ej. Laboration 1: Figurer i hierarki 5 (6)

6 X. Dialog Lägg till möjligheter för användaren att i dialog med programmet skapa objekt och anropa lämpliga funktioner. Det skall åtminstone vara möjligt att: skapa namngivna instanser av alla olika figurtyper. gruppera namngivna objekt. avgruppera en grupp. fråga om två objekt skär varandra. flytta ett objekt. fråga om avståndet mellan två objekt. Se Budd kapitel 14 och speciellt StringTokenizer som beskrivs i avsnitt Exemplet i avsnitt kan också vara till hjälp. Delar av dialogen skulle kunna se ut i stil med följande: >Rect r >Circ c >Square s >Group g1 r1 c1 >dist g1 s1 5 Laboration 1: Figurer i hierarki 6 (6)

Laboration 2: Designmönster

Laboration 2: Designmönster Laboration 2: Designmönster Bakgrund Det har visat sig väldigt svårt att beskriva hur ett system, eller en dellösning, skall konstrueras på ett bra sätt. Det har överhuvud taget varit svårt att veta om

Läs mer

Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat

Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat Johan Falkenjack johan.falkenjack@liu.se Linköpings universitet Sweden December 4, 2013 1 Innehåll Arv och andra viktiga begrepp Abstrakta

Läs mer

Föreläsning 13 Innehåll

Föreläsning 13 Innehåll Föreläsning 13 Innehåll Arv Repetition Om tentamen Datavetenskap (LTH) Föreläsning 13 HT 2017 1 / 32 Diskutera Här är början på klassen MemoryWindow som använts på en lab. Vad kan menas med extends SimpleWindow?

Läs mer

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten?

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten? Programmeringsteknik och Matlab Övning 4 Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1312

Läs mer

2I1049 Föreläsning 5. Objektorientering. Objektorientering. Klasserna ordnas i en hierarki som motsvarar deras inbördes ordning

2I1049 Föreläsning 5. Objektorientering. Objektorientering. Klasserna ordnas i en hierarki som motsvarar deras inbördes ordning 2I1049 Föreläsning 5 Objektorienterad programmering i Java KTH-MI Peter Mozelius Objektorientering Världar uppbyggda av objekt Inte helt olikt vår egen värld Ett sätt att modularisera våra system Objekten

Läs mer

Arv och polymorfism i Java

Arv och polymorfism i Java 1 (5) Arv och polymorfism i Java Objektorienterad programmering 5 Syfte Att ge en introduktion till arvsmekanismen i Java. Mål Efter övningen skall du kunna definiera klasser med arv i Java. förstå hur

Läs mer

Laboration 2: Designmönster

Laboration 2: Designmönster Laboration 2: Designmönster Bakgrund Det har visat sig väldigt svårt att beskriva hur ett system, eller en dellösning, skall konstrueras på ett bra sätt. Det har överhuvud taget varit svårt att veta om

Läs mer

"Är en"-relation. "Har en"-relation. Arv. Seminarium 2 Relevanta uppgifter. I exemplet Boll från förra föreläsningen gällde

Är en-relation. Har en-relation. Arv. Seminarium 2 Relevanta uppgifter. I exemplet Boll från förra föreläsningen gällde Föreläsning 7 "Har en"-relation Arv "Har en" "Är en" Superklassen Object Överskuggning Fordonsexempel Seminarium 2 Relevanta uppgifter Uppgift 31 I exemplet Boll från förra föreläsningen gällde följande

Läs mer

F8 - Arv. ID1004 Objektorienterad programmering Fredrik Kilander

F8 - Arv. ID1004 Objektorienterad programmering Fredrik Kilander F8 - Arv ID1004 Objektorienterad programmering Fredrik Kilander fki@kth.se Arv och subklasser Klasser innehåller attribut och beteenden En subklass ärver dessa från föräldern Detta ger: Återanvänd kod

Läs mer

Föreläsning 8. Arv. Arv (forts) Arv och abstrakta klasser

Föreläsning 8. Arv. Arv (forts) Arv och abstrakta klasser Föreläsning 8 Arv och abstrakta klasser Arv Definierar en klass utifrån en redan existerande klass Den nya klassen utökar den ärvda klassen (extends) Den nya klassen behåller alla egenskaper som den gamla

Läs mer

Arv: Fordonsexempel. Arv. Arv: fordonsexempel (forts) Arv: Ett exempel. En klassdefinition class A extends B {... }

Arv: Fordonsexempel. Arv. Arv: fordonsexempel (forts) Arv: Ett exempel. En klassdefinition class A extends B {... } En klassdefinition class A extends B {... Arv definierar en klass A som ärver av B. Klassen A ärver alla fält och metoder som är definierade för B. A är en subklass till B. B är en superklass till A. class

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Föreläsning 5-6 Innehåll Exempel på program med objekt Skapa och använda objekt Skriva egna klasser public class DrawSquare { public static void main(string[] args) { SimpleWindow w = new SimpleWindow(600,

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll

Föreläsning 5-6 Innehåll Föreläsning 5-6 Innehåll Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Datavetenskap (LTH) Föreläsning 5-6 HT 2017 1 / 32 Exempel på program med objekt public class DrawSquare { public static void main(string[]

Läs mer

DAT043 - Föreläsning 7

DAT043 - Föreläsning 7 DAT043 - Föreläsning 7 Model-View-Controller, mer om klasser och interface (arv, ) 2017-02-06 Designmönstret Observer avläser Observer Observable meddelar Observer avläser En eller flera objekt registrerar

Läs mer

OOP Objekt-orienterad programmering

OOP Objekt-orienterad programmering OOP F9:1 OOP Objekt-orienterad programmering Föreläsning 9 Arv och klasshierarkier Polymorfism OOP F9:2 Djur - String namn - int vikt + String getnamn() + int getvikt() + void ökavikt(int x) Ko - int mjölkvolym

Läs mer

Introduktion till arv

Introduktion till arv Introduktion till arv 6 INTRODUKTION TILL ARV Arv Generell-Speciell Arv för att utnyttja det vi redan gjort Återanvändning Basklass Härledd klass Varför arv? Inför en subklass för att uttrycka specialisering

Läs mer

TDDE10 TDDE11, 725G90/1. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 TDDE11, 725G90/1. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 TDDE11, 725G90/1 Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Introduktion OOP Instanser, instansvariabler, instansmetoder

Läs mer

OOMPA 2D1359 Föreläsning 2

OOMPA 2D1359 Föreläsning 2 OOMPA 2D1359 Föreläsning 2 Objektorienterad Modellering Programmering och Analys Objektorientering grunder l Vad är OO? Programspråk?, paradigm?, gränssnitt?, struktur?, eller? l Termer och fundament Objekt,

Läs mer

Arv. Fundamental objekt-orienterad teknik. arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier

Arv. Fundamental objekt-orienterad teknik. arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier Arv Fundamental objekt-orienterad teknik arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier Programmeringsmetodik -Java 165 Grafisk respresentation: Arv

Läs mer

Malmö högskola 2008/2009 CTS

Malmö högskola 2008/2009 CTS Laboration 8 Avsikten med laborationen är att du lära dig skapa objekt med hjälp av klasser. Detta är en introduktion till ett objektorienterat tankesätt. Med hjälp av detta tankesätt kan du så småningom

Läs mer

Föreläsning REPETITION & EXTENTA

Föreläsning REPETITION & EXTENTA Föreläsning 18 19 REPETITION & EXTENTA Programmeringsteknik på 45 minuter Klasser och objekt Variabler: attribut, lokala variabler, parametrar Datastrukturer Algoritmer Dessa bilder är inte repetitionsbilder

Läs mer

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här:

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: Att skapa en klass kvadrat Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: public class Kvadrat { private int sida; Det var väl inte

Läs mer

Tentamen OOP 2015-03-14

Tentamen OOP 2015-03-14 Tentamen OOP 2015-03-14 Anvisningar Fråga 1 och 2 besvaras på det särskilt utdelade formuläret. Du får gärna skriva på bägge sidorna av svarsbladen, men påbörja varje uppgift på ett nytt blad. Vid inlämning

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java

Objektorienterad programmering i Java Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 4 Täcker i stort sett kapitel 6 i kursboken Java Software Solutions 1 Läsanvisningar Den här föreläsningen är uppbyggd som en fortsättning av exemplet

Läs mer

Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332. Typomvandling

Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332. Typomvandling metoder Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332 Array [modifierare] String metodnamn (String parameter) Returtyp (utdata typ) i detta fall String Indata typ i detta fall String 1 De får man

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning XI: åsidosättning, gränssnitt, uppräkning, hierarkier Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Outline Överlagring (overloading) Arv

Läs mer

2203$( Föreläsning ii - Mer om Java bla this och konstruktorer. Exempel: lampa

2203$( Föreläsning ii - Mer om Java bla this och konstruktorer. Exempel: lampa 2203$( Föreläsning ii - Mer om Java bla this och konstruktorer Av Björn Eiderbäck Email: bjorne@nada.kth.se Adress: Rum 1641, 6tr NADA Osquars Backe 2 Tel: 7906277 previous next Exempel: lampa Light1 #

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 2 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Konstruktorer Statiska metoder & attribut

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 4 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 1 Beräknad tid: 6 9 timmar Att läsa: Kapitel 7, 8 (stränghantering, arrayer och Vector) Utdelat material (paket) Syfte: Att kunna använda

Läs mer

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 14

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 14 Grundläggande programmering, STS 1, VT 2007. Sven Sandberg Föreläsning 14 I torsdags & fredags: arrayer Deklaration, initiering, åtkomst Arrayer är referenser Arrayer som parametrar och returvärden Exempel

Läs mer

Föreläsning 5 (6) Metoder. Metoder Deklarera. Metoder. Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc

Föreläsning 5 (6) Metoder. Metoder Deklarera. Metoder. Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc Föreläsning 5 (6) Metoder Metoder Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc Metoder Deklarera public void setnamn(string n) Åtkomstmodifierare Returtyp

Läs mer

Administrativt. Programmeringsteknik för I1. Dagens program. Objektorienterad programmering

Administrativt. Programmeringsteknik för I1. Dagens program. Objektorienterad programmering Programmeringsteknik för I1 Övning 2 Administrativt Övningsgrupp 2 (Sal E32/D32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kontrollera att ni har fått Lab2 inrapporterad

Läs mer

TDDE10 TDDE11, 725G90. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 TDDE11, 725G90. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 TDDE11, 725G90 Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 3 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Arv Polymorf UML (klassdiagram) 1 Arv Möt tre studenter

Läs mer

Innehåll. dynamisk bindning. och programmering CRC) u Arv, polymorfi och

Innehåll. dynamisk bindning. och programmering CRC) u Arv, polymorfi och Innehåll u OOP snabbintroduktion u Datatyper u Uttryck u Satser u Arv (intro) u Programvaruutveckling och programmering u Klassdesign och metodik (UML, CRC) u Arv, polymorfi och dynamisk bindning u Fält

Läs mer

TDDE10 TDDE11, 725G90. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 TDDE11, 725G90. Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 TDDE11, 725G90 Objektorienterad programmering i Java, Föreläsning 2 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Introduktion OOP Instanser, instansvariabler, instansmetoder

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 9 Avsikten med denna laboration är att du ska jobba vidare med klasser. Uppgifterna går ut på att skriva metoder och att skriva konstruktorer. Laborationen bygger vidare på laboration 8. Skapa

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Signatur. Klassen calculator. Överlagring (overloading) Arv (inheritance) Ahmed Rezine

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Signatur. Klassen calculator. Överlagring (overloading) Arv (inheritance) Ahmed Rezine Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning XI: åsidosättning, gränssnitt, uppräkning, hierarkier Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Klassen calculator Signatur Calculator

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 8 Avsikten med denna laboration är att du lära dig skapa objekt med hjälp av klasser. Detta är en introduktion till ett objektorienterat tankesätt. Med hjälp av detta tankesätt kan du så småningom

Läs mer

Föreläsning 4. Klass. Klassdeklaration. Klasser Och Objekt

Föreläsning 4. Klass. Klassdeklaration. Klasser Och Objekt Föreläsning 4 Klasser Och Objekt Klass Beskrivning av en objekttyp Beskriver egenskaper och beteende (fält och metoder) Klassen fungerar som en ritning Objekt skapas från klassbeskrivningen - instansieras

Läs mer

Idag. Javas datatyper, arrayer, referenssemantik. Arv, polymorfi, typregler, typkonvertering. Tänker inte säga nåt om det som är likadant som i C.

Idag. Javas datatyper, arrayer, referenssemantik. Arv, polymorfi, typregler, typkonvertering. Tänker inte säga nåt om det som är likadant som i C. Idag Javas datatyper, arrayer, referenssemantik Klasser Arv, polymorfi, typregler, typkonvertering Strängar Tänker inte säga nåt om det som är likadant som i C. Objectorienterad programmering Sida 1 Ett

Läs mer

Att deklarera och att använda variabler. Föreläsning 10. Synlighetsregler (2) Synlighetsregler (1)

Att deklarera och att använda variabler. Föreläsning 10. Synlighetsregler (2) Synlighetsregler (1) Föreläsning 10 STRING OCH STRINGBUILDER; VARIABLERS SYNLIGHET Att deklarera och att använda variabler När vi deklarerar en variabel, t ex int x; inför vi en ny variabel med ett namn och en typ. När namnet

Läs mer

Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid

Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2019 Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid Tre sorters variabler, två sorters metoder Räckvidd och livstid 2 Variabler (lokala och medlemsvariabler)

Läs mer

2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det rik

2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det rik 2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det riktiga provet tar 45 minuter (en lektionstimme) och det

Läs mer

Static vs Dynamic binding Polymorfism. Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg, 2018

Static vs Dynamic binding Polymorfism. Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg, 2018 Static vs Dynamic binding Polymorfism Objekt-orienterad programmering och design (DIT95) Niklas Broberg, 2018 Diagnostiskt prov Shape + overlaps(shape): int return 1; Shape shape = new Shape(); Polygon

Läs mer

ID1004 Laboration 4, November 2012

ID1004 Laboration 4, November 2012 06-Nov-2012/FK ID1004 Laboration 4, 14-16 November 2012 Beräknad tid ca 1-2 timmar. Instruktionen antar att labben utförs i datasal, med hjälp av den integrerade utvecklingsmiljön Eclipse. Alternativt

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 4 8 nov 2016

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning 4 8 nov 2016 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 4 8 nov 2016 Nästade klasser I Java går det att deklarera en klass inuti en annan klass. Vi kallar detta för att en yttre klass innehåller en inre klass.

Läs mer

DAT043 Objektorienterad programmering för D, DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling för GU

DAT043 Objektorienterad programmering för D, DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling för GU DAT043 Objektorienterad programmering för D, DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling för GU lösningsförslag till tentamen 2017-06-09 Tid: 8:30-12:30. Plats: SB. Ansvarig lärare: Fredrik Lindblad,

Läs mer

JAVAUTVECKLING LEKTION 11

JAVAUTVECKLING LEKTION 11 JAVAUTVECKLING LEKTION 11 2016 Mahmud Al Hakim mahmud.al.hakim@nackademin.se www.alhakim.se AGENDA Mer om klasser och objekt Statiska/instans-metoder Överlagrade metoder Inkapsling Konstruktorer 1 UPPGIFT

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg/Johannes Åman Pohjola, 2018 Abstract class En abstract class är en class

Läs mer

Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java

Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java Klasser En klass är en mall för hur man ska beskriva på något. Antag att vi har en klass, Bil. Den klassen innehåller en lista på

Läs mer

Ett objekt... Exempel: Om ni tittar er runt i föreläsningssalen ser in många olika fysiska föremål:

Ett objekt... Exempel: Om ni tittar er runt i föreläsningssalen ser in många olika fysiska föremål: Klasser och objekt Ett program i Java är en modell som används för att simulera uppträdandet hos en verklig eller påhittad värld. I ett objektorienterat programspråk modelleras den värld som man vill avbilda

Läs mer

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering October 29, 2013

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering October 29, 2013 Tentamen för ID1004 Objektorienterad programmering (vilande kurs), 29 oktober 2013, 9-13 Denna tentamen examinerar 3.5 högskolepoäng av kursen. Inga hjälpmedel är tillåtna. Tentamen består av tre sektioner.

Läs mer

Objektorienterad programmering D2

Objektorienterad programmering D2 Objektorienterad programmering D2 Laboration nr 2. Syfte Att få förståelse för de grundläggande objektorienterade begreppen. Redovisning Källkoden för uppgifterna skall skickas in via Fire. För senaste

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Outline Instansiering Åtkomst Abstrakt datatyp UML Överlagring

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: TEN1 Ladokkod: NGC011 Tentamen ges för: Omtentamen DE13, IMIT13 och SYST13 samt öppen för alla (Ifylles av student) (Ifylles av student)

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20. Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 130605 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

TENTAMEN I DATAVETENSKAP

TENTAMEN I DATAVETENSKAP Umeå Universitet Datavetenskap Marie Nordström Thomas Johansson Jürgen Börstler 030124 TENTAMEN I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P. (TDBA63) Datum : 030124 Tid : 9-15 Hjälpmedel

Läs mer

UML. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Överskugg. Överlagr. Aktivitetsdiagram Typomv. Typomv. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer.

UML. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Överskugg. Överlagr. Aktivitetsdiagram Typomv. Typomv. Klassdiagr. Abstraktion. Relationer. Översikt Klasshierarkier UML klassdiagram Relation mellan klasser mellan klasser och objekt Association ning ing andling Programmering tillämpningar och datastrukturer 2 UML UML Unified Modeling Language

Läs mer

Idag. statiska metoder och variabler. private/public/protected. final, abstrakta klasser, gränssnitt, delegering. wrapper classes

Idag. statiska metoder och variabler. private/public/protected. final, abstrakta klasser, gränssnitt, delegering. wrapper classes Idag statiska metoder och variabler private/public/protected final, abstrakta klasser, gränssnitt, delegering wrapper classes ett lite större exempel Objectorienterad programmering Sida 1 Vad vi vet om

Läs mer

TDDD78 Viktiga begrepp, del 2

TDDD78 Viktiga begrepp, del 2 jonas.kvarnstrom@liu.se 2015 TDDD78 Viktiga begrepp, del 2 Identitet och likhet Är likhet och identitet samma sak? Oj, vi har samma kläder på oss idag! Nej, men likadana! Besserwisser 3 Detta är två rutor

Läs mer

1 Egna klasser. 1.1 En punkt-klass

1 Egna klasser. 1.1 En punkt-klass 1 Egna klasser Vi har bekantat oss med klasser genom att se hur vi kan använda olika klasser. I synnerhet klassen Scanner och klassen Math. För scannerklassen skapade vi en instans för att sedan utnyttja

Läs mer

Introduktion. Klasser. TDP004 Objektorienterad Programmering Fö 2 Objektorientering grunder

Introduktion. Klasser. TDP004 Objektorienterad Programmering Fö 2 Objektorientering grunder Introduktion TDP004 Objektorienterad Programmering Fö 2 Objektorientering grunder OO är den mest använda programmeringsparadigmen idag, viktigt steg att lära sig och använda OO. Klasser är byggstenen i

Läs mer

Klasshierarkier - repetition

Klasshierarkier - repetition Klasshierarkier - repetition Klasser kan byggas på redan denierade klasser, egna och/eller färdigskrivna, genom: I att klassobjekt används som attribut (instansvariabler): har-relation. Exempel: traksystemet

Läs mer

Objektorientering: Lagring och livstid

Objektorientering: Lagring och livstid TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2018 Objektorientering: Lagring och livstid Tre sorters variabler Tre sorters variabel (1): Lokal 2 Lokal variabel Deklareras inuti en metod Vid varje anrop

Läs mer

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Mer om Interface Generiska klasser Undantag Nästlade klasser 1

Läs mer

Föreläsning 8 SLUMPTAL, SIMULERING + INTRODUKTION TILL VEKTORER

Föreläsning 8 SLUMPTAL, SIMULERING + INTRODUKTION TILL VEKTORER Föreläsning 8 SLUMPTAL, SIMULERING + INTRODUKTION TILL VEKTORER Från laboration 3 till 4 I laboration 3 har du implementerat klasser implementerat metoder i klasserna I laboration 4 kommer du att implementera

Läs mer

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition.

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Vem är vem på kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursansvarig : Katarina Blom, tel 772 10 60 Rum: 6126 (E-huset)

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering Objektorienterad programmering Föreläsning 19 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webbacademy.se Agenda Konstruktion av egna grafiska komponenter Kontsruktion av egen komponent Att rita upp

Läs mer

Exempel på program med objekt Klass med main-metod. Föreläsning 3-4 Innehåll. Övning Viktiga begrepp

Exempel på program med objekt Klass med main-metod. Föreläsning 3-4 Innehåll. Övning Viktiga begrepp Föreläsning 3-4 Innehåll Eempel på program med objekt Klass med main-metod Klasser Implementera (skriva programkod för) egna klasser Datatper Undervisningsmoment: föreläsning 3-4 övning 2 laboration 3-5

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik II 2014-0-27 Skrivtid: 0800 100 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDE10 m.fl. Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 6 Erik Nilsson, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning Generiska klasser Undantag Interface Nästlade klasser 1 Problem:

Läs mer

Programmering för språkteknologer II, HT2011. Rum

Programmering för språkteknologer II, HT2011. Rum Programmering för språkteknologer II, HT2011 evelina.andersson@lingfil.uu.se Rum 9-2035 http://stp.ling.uu.se/~evelina/uv/uv11/pst2/ Kursplan Mål Efter avslutad kurs skall studenten för att förtjäna betyget

Läs mer

Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel). Något om interface. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Subklasser

Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel). Något om interface. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Subklasser Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Föreläsning 5 Innehåll Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel).

Läs mer

OOMPA 2D1359 Föreläsning 8

OOMPA 2D1359 Föreläsning 8 OOMPA 2D1359 Föreläsning 8 Innehåll Arv, polymorfi och gränssnitt Arv Subtyp, ersättbarhet Olika former av arv Polymorfi Abstrakta klasser och gränssnitt - 1 - Arv l Arv är fundamentalt i objektorienterad

Läs mer

725G61 - Laboration 5 Grundläggande objektorientering. Johan Falkenjack

725G61 - Laboration 5 Grundläggande objektorientering. Johan Falkenjack 725G61 - Laboration 5 Grundläggande objektorientering Johan Falkenjack November 26, 2013 1 Inledning I labb 1-3 tittade vi på de grundläggande byggstenarna i programmering. Vi lärde oss om variabler, styrstrukturer

Läs mer

Bankkonto - övning. Övning 2 Skriv en metod, geträntan, som returnerar räntan.

Bankkonto - övning. Övning 2 Skriv en metod, geträntan, som returnerar räntan. Bankkonto - övning Övningar att göra efter lärardemostration. Filen bankkonto.zip innehåller ett projekt med klassen Bankkonto. Zippa upp denna fil och öppna projektet i BlueJ och skriv vidare på klassen

Läs mer

TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid

TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid jonas.kvarnstrom@liu.se 2017 TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid Tre sorters variabel (1): Lokal 3 Deklareras i en metod Lokal variabel Varje anrop får sin egen "kopia": Två anrop till foo()

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-03-17 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Arv och polymorfi. Lite terminologi; Basklass eller superklass: En klass som fungerar som bas för vårt arv. Vi skapar nya klasser utifrån den.

Arv och polymorfi. Lite terminologi; Basklass eller superklass: En klass som fungerar som bas för vårt arv. Vi skapar nya klasser utifrån den. Arv och polymorfi Arv och polymorfi är två centrala begrepp i objektorientering. Arvsmekanismen innebär att vi kan skapa nya klasser utifrån redan existerande klasser. Man gör detta med hjälp av nyckelordet

Läs mer

Obs! Inget ur Javas standardbibliotek får användas i ett svar (om det inte står att man får det).

Obs! Inget ur Javas standardbibliotek får användas i ett svar (om det inte står att man får det). LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Tentamen i Objektorienterad programmering och design Totala antalet uppgifter: 5 Lärare: Håkan Jonsson, Tomas Johansson, 491000 Resultatet anslås senast 08-05-16 i A-huset. Tillåtna

Läs mer

Static vs Dynamic binding Polymorfism. Objekt-orienterad programmering och design Alex Gerdes, 2016

Static vs Dynamic binding Polymorfism. Objekt-orienterad programmering och design Alex Gerdes, 2016 Static vs Dynamic binding Polymorfism Objekt-orienterad programmering och design Alex Gerdes, 2016 Diagnostiskt prov Shape + overlaps(shape): int return 1; Shape shape = new Shape(); Polygon tripoly =

Läs mer

Lambdas. (och fler design patterns) Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2017

Lambdas. (och fler design patterns) Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2017 Lambdas (och fler design patterns) Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2017 Funktioner En funktion (i programmeringstermer) är en operation som tar ett eller flera argument,

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Att instansiera en klass. Objekt. Instansiering. Åtkomst. Abstrakt datatyp.

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Att instansiera en klass. Objekt. Instansiering. Åtkomst. Abstrakt datatyp. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Att instansiera en klass Objekt I Man instansierar (skapar

Läs mer

Föreläsning 11. Arrayer. Arrayer. Arrayer. Lagrar flera värden av samma typ Kan vara primitiva typer eller objekt. Kan ha en array av t.

Föreläsning 11. Arrayer. Arrayer. Arrayer. Lagrar flera värden av samma typ Kan vara primitiva typer eller objekt. Kan ha en array av t. Föreläsning 11 Arrayer Arrayer Lagrar flera värden av samma typ Kan vara primitiva typer eller objekt int[] tal = new int[3]; Kan ha en array av t.ex: Heltal (int) Tecken (char) Personer (objekt av klassen

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna!

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Tentamen Programmeringsteknik II 2014-01-09 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Abstract class En abstract class är en class som inte kan skapa några objekt. Syfte:

Läs mer

Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Fiktiv tentamen, svar och lösningar och extra kommentarer till vissa uppgifter 1a) Dividera förs

Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Fiktiv tentamen, svar och lösningar och extra kommentarer till vissa uppgifter 1a) Dividera förs Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, 2002-2003 Fiktiv tentamen, svar och lösningar och extra kommentarer till vissa uppgifter 1a) Dividera först talet 37 med 2. Använd heltalsdivision. Det ger kvoten

Läs mer

Static vs Dynamic binding Override vs Overload. Objekt-orienterad programmering och design Alex Gerdes och Sólrún Halla Einarsdóttir, 2018

Static vs Dynamic binding Override vs Overload. Objekt-orienterad programmering och design Alex Gerdes och Sólrún Halla Einarsdóttir, 2018 Static vs Dynamic binding Override vs Overload Objekt-orienterad programmering och design Alex Gerdes och Sólrún Halla Einarsdóttir, 2018 Quiz: Gissa typen? Object o = new Square(100,100); Polygon p =

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik II 2018-10-19 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Laboration 3 GUI-programmering

Laboration 3 GUI-programmering Laboration 3 GUI-programmering Syfte Erbjuder studenterna en möjlighet att lära sig grunderna i gränssnittsprogrammering i Java. Genomförande Genomförs individuellt eller i grupp om 2 personer. Uppskattad

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Institutionen för Data- och informationsteknik TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer. Denna tentamen gäller

Läs mer

TENTAMEN OOP

TENTAMEN OOP TENTAMEN OOP 2014-01-19 ANVISNINGAR Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt - oläsbara svar beaktas ej. BETYGSÄTTNING Max antal poäng är 30. För att bli

Läs mer

5. En metod som anropar sig själv a) får inte förekomma i Java-program b) kallas destruktiv c) kallas iterativ d) kallas rekursiv 6. Vilka värden har

5. En metod som anropar sig själv a) får inte förekomma i Java-program b) kallas destruktiv c) kallas iterativ d) kallas rekursiv 6. Vilka värden har Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, 2002-2003 Exempel på tentafrågor i Java Först följer frågor av flervalstyp. Frågorna är inte ordnade efter svårighetsgrad. 1. Skillnaden mellan typerna int och

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad modellering och design

Tentamen i Objektorienterad modellering och design Lunds Tekniska Högskola Datavetenskap Tentamen EDA061 2016 10-26, 08:00 13:00 Tentamen i Objektorienterad modellering och design Vid bedömningen kommer hänsyn att tas till lösningens kvalitet. UML-diagram

Läs mer

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Uppdaterad: 2006-08-31 Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Inledning Laborationen går ut på att lära sig grunderna för objektorienterad programmering, samt motsvarande språkkonstruktioner i Java. Labben

Läs mer

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering April 7, 2015

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering April 7, 2015 Ordinarie tentamen för ID1004 Objektorienterad programmering, 7 april 2015 Denna tentamen examinerar 3.5 högskolepoäng av kursen. Inga hjälpmedel är tillåtna. Tentamen består av en obligatorisk del och

Läs mer

Övningar Dag 2 En första klass

Övningar Dag 2 En första klass Kurs i C++ Sid 1 (5) Övningar Dag 2 En första klass Denna övning går ut på att steg för steg bygga upp en klass och skapa objekt. Vi kommer att utgå från en sammansatt datatyp i en struct och parallellt

Läs mer

JAVA Mer om klasser och objektorientering

JAVA Mer om klasser och objektorientering JAVA Mer om klasser och objektorientering Begreppet package - paket Package används när man t ex vill skapa ett eget bibliotek med klasser. Sen är det då meningen att man ska importera detta paket i det

Läs mer

Föreläsning 9: Arv och UML

Föreläsning 9: Arv och UML TDA 545: Objektorienterad programmering Föreläsning 9: Arv och UML Magnus Myréen Chalmers, läsperiod 1, 2015-2016 Quiz Vad betyder static? Varför skriver man get-metoder? public int getpos() { return pos;

Läs mer