DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA"

Transkript

1 UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA FÖR INGENJÖRER, 5P. (TDBA62) Datum : Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt eller indirekt) är dock inte tillåten, som t ex via mail, mobiltelefon, gemensamma kataloger etc. Antal uppgifter : 4 Poäng : max 30 (delprovet får ej underskrida 30% av poängtalet, halva poängtalet (dp1 + dp2) krävs normalt för godkänt) Provet består av 4 uppgifter: 1 och 2 samt två (2) fritt valda uppgifter bland 3,4,5, 6 & 7 (om fler än två av de valfria lämnas in bedöms endast de två med lägst nummer). Kryssa för de uppgifter du lämnar in. Källkod skrivs ut i ett ickeproportionellt typsnitt (t.ex. courier). Namn, personnummer, användarnamn(@cs.umu.se) och sökvägen till filen/filerna skall finnas på all källkod. Skriv din dators namn på försättsbladet. Lösningarna skall vara snyggt och prydligt nedskrivna. Tankegången skall vara lätt att följa. Alla antaganden som inte är uppenbara skall redovisas. Den kod som ges i denna skrivning finns under länken dp på kursens hemsida. Här finns också andra eventuella filer som du kan behöva. Denna mapp kallas i resten av provtexten för provmappen. OBS! Kontrollera att din dator fungerar innan du börjar. Lycka till! UMEÅ UNIVERSITET UMEÅ Tel.: Fax: marie@cs.umu.se

2 Regler för delprov 2 Provet är en del av examinationen och skall alltså ske under tentamensliknande förhållanden. Examinationen är individuell och betygsgrundande. Detta får följande konsekvenser: Man är personligt ansvarig för de lösningar som lämnas in. Om man hittar lösningar eller delar av lösningar på nätet eller i litteraturen bör detta tydligt anges och man är fortfarande skyldig att själv vara fullständigt insatt i den lösning man redovisar och på uppmaning kunna svara för innehåll och funktion i hela eller delar av lösningen. Självklart får man inte söka eller hämta kod från någon av de övriga tentanderna, detta betraktas som fusk och handläggs som sådant. Dina filer skall vid skrivtidens slut finnas i mappen ~/edu/java/dp2_ Några riktlinjer för hur lösningarna bedöms: Koden skall följa god programmeringsmetodik, vilket t.ex. innebär konsekvent indenterad och lämpligt kommenterad källkod. Lösningen behöver inte gå att kompilera för att ge poäng, så låt inte troliga syntaxfel ta för mycket tid i anspråk om du känner dig övertygad om att du löst det givna problemet, det räcker därför inte att en lösning fungerar för att ge full poäng, även här måste man på ett rimligt sätt underordna sig kravet på god programmeringsmetodik. 2(10)

3 Uppgift 1 (6 poäng) Datum används i många olika sammanhang när man skriver program. I Sverige använder vi ofta formatet yy-mm-dd för att representera datum, t.ex int day - int month - int year Date I den här uppgiften påbörjar du en klass som modellerar ett enkelt svenskt datum som har ett begränsat ansvar och ett begränsat beteende. Implementera klassen enligt UMLbeskrivningen till höger. + Date(int d, int m, int y) + String monthstring() String twodigitnumber(int num) + String twodigityear() + betyder att attributet/metoden är publik och att den är privat. Javadoc-beskrivningen av metoderna: Implementera klassen Date enligt beskrivningen ovan. Konstruktorn bör validera sina indata så att det blir rimliga värden på dag, månad och år. 3(10)

4 Uppgift 2 (6 poäng) Följande klasshierarki finns implementerad: I ett program som hjälper mellanstadiebarn att öva på geometriska figurer ingår att avgöra hur figurer förhåller sig till varandra vad gäller arean. Programmet har en lista av figurer som visas på skärmen. För att kunna avgöra om barnen ordnar figurerna korrekt behöver programmet kunna sortera figurerna i storleksordning. Din uppgift är att skriva en klass AreaTest med en metod sortera som kan sortera en array med Figure i storleksordning. Metoden sortera skall använda sig av getarea i Figure för att sortera. Metodens signatur ser ut så här: Figure[] sortera(figure f[]) Den tar alltså en array av Figure som parameter och returnerar en array med alla Figure sorterade i storleksordning, den med den största arean först. Du får göra en ny array att returnera eller returnera den gamla, sorterad. Skriv i dokumentationen till koden vilken metod du använde. Förslag till dokumentation av sortera: 4(10)

5 I den följande delen får du lämna in högst två av uppgifterna Uppgift 3 (8 poäng) Nu bygger vi vidare på uppgift 1 och implementerar fler metoder i klassen Date enligt beskrivningen här. - int day - int month - int year Date + Date(int d,int m, int y) + String datestring() + String monthstring() + Date next() + boolean passed(date d) + String twodigityear() Skriv också någon typ av testprogram så att din kod kan provköras med ungefär följande resultat: passed : false passed : true passed : true passed : false passed : false följs av följs av följs av (10)

6 Uppgift 4 (6 poäng) Alldeles nyutexaminerad har du just fått ditt första jobb, på möbelfirman Lycko-Hem. Chefen på firman har ju läst i tidningarna om det nya moderna sättet att skriva program, objekt-orientering och vill nu att du skall göra en OO-analys av företagets lager. Så är beskriver chefen det: Vi har massor med varor i vårt lager här på Lycko-Hem, och man kan nog dela upp dom i tre grupper. För det första är det ju möblerna, alla stolar, bord, soffor och sånt. Sen har vi ju allt man kan sätta på väggarna, hatthyllor, speglar, tidningsställ med mera. Och vi har just börjat sälja elektriska armaturer, så det finns taklampor, vägglampor och bordslampor av all de slag i lagret numera också. Din uppgift är att göra en analys av företagets lager utifrån beskrivningen ovan. Analysen skall innehålla minst fyra klasser, ett arv ( är-en ) och en association ( har-en ). För varje klass ska viktiga attribut, metoder och parametrar finnas med. Lämna in en UML-liknande beskrivning på papper av analysen som innehåller alla klasser och som visar hur de hänger ihop. Oavsett vilken notation du väljer (UML eller egen) måste du förklara vad ev. pilar och streck representerar. Observera att det inte duger med CRC-kort som beskrivning. Du behöver alltså inte skriva någon kod i den här uppgiften. Detta får du gärna lämna in handskrivet. 6(10)

7 Uppgift 5 (6 poäng) Komplexa tal är tal på formen a + bi, där a och b är flyttal. De två ingående delarna kallas realdelen( a) och imaginärdelen (b). Komplexa tal används mycket inom matematiken men också inom andra tekniska områden, t.ex. elektronik och fysik. Komplexa tal har speciella räkneregler för addition, subtraktion, multiplikation och division. Man kan räkna med komplexa tal på samma sätt som med reella tal om man ersätter i 2 med "1. Potenser av i kan alltid reduceras till ±1 eller ±i; till exempel är i 3 = i 2 " i = (#1) " i = #i och i 4 = i 2 "i 2 = (#1) " (#1) =1. Räkneregler Vid addition och subtraktion av komplexa tal skall talens realdelar, resp. imagiärdelar adderas (subtraheras) var för sig (a + bi) + (c + di) = (a + c) + (b + d)i resp. (a + bi) " (c + di) = (a " c) + (b " d)i Komplexa tal multipliceras på följande sätt: (a + bi) " (c + di) = ac + adi + bci + bdi 2 = (ac # bd) + (ad + bc)i. Din uppgift är att skriva kod för en klass Komplex, som representerar ett komplext tal. Klassen skall ha en eller flera konstruktorer, metoder för ovanstående tre räknesätt och en metod som returnerar en textbeskrivning av talet. Observera att objekten som skapas skall vara immutable, dvs. att de värden attributen får i konstruktorn inte får ändras av någon metod! Detta betyder att alla metoder för räkneregler måste returnera ett nytt objekt av klassen Komplex. Din klass skall fungera tillsammans med följande program-snutt:... Komplex a = new Komplex(1.0, 2.5); Komplex b = new Komplex(2.0, 4.0); Komplex c = a.plus(b); Komplex d = a.minus(b); Komplex e = a.gånger(b); String str = e.tostring();... Ur Javadoc-dokumentationen: 7(10)

8 Uppgift 6 (8 poäng) Detta problem handlar om hur man skall kunna placera ut åtta drottningar på ett schackbräde utan att någon av dem skall kunna slå någon annan. Ett schackbräde består av 8 x 8 = 64 rutor, och en drottning kan slå horisontellt, vertikalt och diagonalt. Att lösa problemet och få fram ett svar är ganska komplicerat (det finns 92 lösningar), och den kod som behövs för det kan du anta redan finns skriven i en klass som heter EightQueens. Din uppgift blir att skriva en metod i denna klass som heter issolved som tar ett schackbräde som parameter och returnerar ett boolskt värde, true om brädet är en lösning till åttadrottningarsproblemet, false annars. Du behöver alltså inte lösa själva Åttadrottningars-problemet, bara skriva en metod som testar om en lösning är funnen. För att kontrollera om det aktuella brädet är en lösning måste du kontrollera att ingen drottning kan slå någon annan. Ett sätt att se på problemet är att kontrollera att det finns högst en drottning per rad, kolumn resp. diagonal på brädet. Alla diagonaler måste kontrolleras, även de som innehåller färre än åtta rutor, och både de som går snett nedåt höger och snett nedåt vänster. Signaturen för din metod ser ut så här: boolean issolved(boolean[][] board) där board är en boolsk matris med 8 rader och 8 kolumner. Den innehåller alltså värdet true i en position om det står en drottning där, false annars. Här nedan ges ett exempel på en lösning. Några av diagonalerna som måste kollas är markerade, det blir alltså 13 diagonaler åt vardera hållet. 8(10)

9 Uppgift 7 (10 poäng) Människan har i alla tider fascinerats av krypton och chiffer. Följande chiffer (man hade även en kodbok), benämnt Chiffer för signalering enligt metod II användes av den svenska flottan från 1915 och framåt under det första världskriget: Förvandling till siffror Bokstaven betecknas med siffran Anv. dagar i månaden Nycklar Chiffer Nyckel Siffran Förvandling till bokstäver betecknar bokstaven A F E B 15 2 P C G U D 17 4 C E H F F 5 6 W G I J H 16 8 Å I J Ö J 7 10 G K K V L Q M L X N Ä O M B P 2 16 H Q N D R A S 26 O 19 Y T I U 3 21 K V M W 6 23 N X O Y R Z S Å 8 27 T Ä Z Ö 9 29 L Chiffret fungerar på följande vis: 1. Klartextens bokstäver byts ut mot tal enligt de två kolumnerna längst till vänster i tabellen ovan. 2. En nyckelsiffra skrivs under vart och ett av talen enligt gällande dagsnyckel. 3. Talen adderas till respektive nyckelsiffra. Om summan överstiger 29, subtraheras den med 29, så att resultatet alltid hamnar i intervallet De erhållna summorna uppsöks i kolumnen näst längst till höger i tabellen och byts ut mot bokstäverna i kolumnen längst till höger. 9(10)

10 Ett exempel: Klartext: F Y R A J A G A R E S I K T A D E Tal: Nyckel G: Summa (ev.- 29) Krypterad text Å Y L K J M X A L C S O O T M I E Samma procedur används för att dekryptera ett meddelande, men nyckelsiffrorna subtraheras istället från de tal som motsvarar kryptogrammets bokstäver. Om differensen blir negativ eller noll, så adderar man med 29 för att få ett positivt tal. Enligt signalreglementet skulle kryptogrammen sändas i grupper om tolv bokstäver. Eftersom längden på samtliga nycklar (antalet nyckelsiffror i en given nyckel) är faktorer av 12, hamnar alltid den första nyckelsiffran under den första bokstaven i en tolv-grupp och den sista nyckelsiffran hamnar alltid under den sista bokstaven i en tolv-grupp. På så vis kunde kryptören enkelt upptäcka om någon bokstav saknades i en mottagen tolvgrupp och begära repetition eller prova sig fram till rätt klartext. Som synes i chiffertabellen ovan, så saknas nyckelsiffrorna för nyckeln O. Det är inte ett skrivfel. Nyckeln O var en speciell nyckel, som bara skulle användas mellan kungen och Chefen för Kustflottan och det var endast dessa som hade tilldelats denna särskilda nyckel. Din uppgift är att implementera detta (utom kungens egen nyckel förstås!), så att t.ex. följande testprogram kan köras: public class TestaKrypton { public static void testa(int dag, String urstring) { String kodstring; String kontrollstring; ChifferM2 k; k = new ChifferM2(dag); System.out.println("Krpyteringsdag : " + dag); System.out.println("Ursprungssträng : ->" + urstring + "<-"); kodstring = k.encrypt(urstring); System.out.println("Krypterad : ->" + kodstring + "<-"); kontrollstring = k.decrypt(kodstring); System.out.println("Tillbaka igen : ->" + kontrollstring + "<-\n"); }//main }//TestaKrypton Exempel på körning: Krpyteringsdag : 5 Ursprungssträng : ->FYRAJAGARESIKTADE<- Krypterad : ->ÅYLKJMXALCSOOTMIE<- Tillbaka igen : ->FYRAJAGARESIKTADE<- Krpyteringsdag : 29 Ursprungssträng : ->SNARTÄRTERMINENSLUTHURRA<- Krypterad : ->ZSYRLDSTUZNIRCOSPWZHFZSA<- Tillbaka igen : ->SNARTÄRTERMINENSLUTHURRA<- 10(10)

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 030219 PRAKTISKT DELPROV Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 Datum : 030205 Tid : 9 13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt eller indirekt)

Läs mer

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap Marie Nordström 071207 TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH DATORSYSTEM/GRÄNSSNITT, 7.5HP. (5DV074/5DV075) Datum : 071207 Tid : 3 timmar Hjälpmedel : Allt.

Läs mer

DELPROV 1 I DATAVETENSKAP

DELPROV 1 I DATAVETENSKAP Umeå Universitet Datavetenskap Marie Nordström 070502 DELPROV 1 I DATAVETENSKAP Uppgift (poäng) 1 () 2 () 3 () 4 () 5 () 6 () Summa (xx) Inlämnad Poäng Kurs : Datum : 070502 Namn (texta) : Personnummer

Läs mer

DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH

DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap Peter Hagervall Marie Nordström 060113 DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P Datum : 060113 Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation

Läs mer

PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P

PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 050118 DELPROV 2 I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P Datum : 050118 Tid : 9-13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation

Läs mer

TENTAMEN I DATAVETENSKAP

TENTAMEN I DATAVETENSKAP Umeå Universitet Datavetenskap Marie Nordström Thomas Johansson Jürgen Börstler 030124 TENTAMEN I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P. (TDBA63) Datum : 030124 Tid : 9-15 Hjälpmedel

Läs mer

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 050602 DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA FÖR INGENJÖRER, 5P. (TDBA62) Datum : 050602 Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra

Läs mer

DELPROV1. Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109

DELPROV1. Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 100524 DELPROV1 Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109 Datum : 100524 Skrivtid : 4 timmar Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt

Läs mer

TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET

TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010824 TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET Datum : 010824 Tid : 9-15 Hjälpmedel : Inga Antal uppgifter : 7 Totalpoäng : 40 (halva poängtalet krävs normalt

Läs mer

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng TENTAMEN I PROGRAMMERING Ansvarig: Jan Skansholm, tel 7721012 Betygsgränser: Hjälpmedel: Sammanlagt maximalt 60 poäng. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Skansholm,

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Institutionen för Data- och informationsteknik TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer. Denna tentamen gäller

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-06-11 Skrivtid: 08:00 13:00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

Tentamen i EDAF oktober Skrivtid: Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas.

Tentamen i EDAF oktober Skrivtid: Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Tentamen i EDAF60 29 oktober 2018 Skrivtid: 14-19 Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Skriv inte med färgpenna enda tillåtna färg är svart/blått/blyerts.

Läs mer

Tentamen i Programmering

Tentamen i Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenskap Tentamen i Programmering EDAA65/EDA501/EDAA20 M MD W BK L 2018 05 30, 8.00 13.00 Preliminärt ger uppgifterna 7 + 14 + 6 + 9 + 4 = 40 poäng.

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik I 2011-03-17 Skrivtid: 1400-1700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift

Läs mer

Tentamen TEN1 HI

Tentamen TEN1 HI Tentamen TEN1 HI1029 2014-03-14 Skrivtid: 8.15-13.00 Hjälpmedel: Referensblad (utdelas), papper (tomma), penna Logga in med tentamenskontot ni får av skrivvakten. Det kommer att ta tid att logga in ha

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-03-19 Skrivtid: 14:00 19:00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH

PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 040116 PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P Datum : 040116 Tid : 9-13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra

Läs mer

Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1. 051102, kl 08.15-12.15. Malmö högskola Teknik och samhälle. DA7351, Programmering 1 1 051102

Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1. 051102, kl 08.15-12.15. Malmö högskola Teknik och samhälle. DA7351, Programmering 1 1 051102 Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1 051102, kl 08.15-12.15 Tillåtna hjälpmedel: Valfri bok om Java. Vid bedömning av lösningarna tas hänsyn till om dessa uppfyller de krav på programkvalitet (strukturering,

Läs mer

DELPROV2. Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090

DELPROV2. Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 080319 DELPROV2 Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090 Datum : 080319 Skrivtid : 4 timmar (start ca 8:15 alt ca 13:00) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation

Läs mer

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare Laboration 3, uppgift 1 3.1 En klass för en räknare Ursprungligen skriven av Erland Holmström. Magnus Myreen har uppdaterat vissa delar. Hösten 2014 Anvisningar: Programmet skall utformas enligt de principer

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2019 08 21, 08.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 25 + 15 + 5 = 45 poäng. För godkänt betyg

Läs mer

TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P

TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P UME UNIVERSITET Datavetenskap 981212 TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P Datum : 981212 Tid : 9-15 HjŠlpmedel : Inga Antal uppgifter : 9 TotalpoŠng : 60 (halva pošngtalet kršvs normalt fšr

Läs mer

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1.

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. Varje lördag året om spelar tusentals svenskar på travspelet V75. Spelet går ut på att finna sju vinnande hästar i lika många lopp. Lopp 1: 5 7 Lopp 2: 1 3 5 7 8 11 Lopp 3: 2 9 Lopp

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik II 2018-10-19 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010)

Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tentamen för kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT010) Tid: 2:a september 200, klockan 8:30-12:30. Plats: V Ansvarig lärare: Katarina Blom, tel 772 10 0. Läraren besöker tentamen kl 9:30

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-06-11 Skrivtid: 0900 1400 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag 2003-05-23 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka kl.

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. HT-15 Datum: Tid: kl

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. HT-15 Datum: Tid: kl Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 15-01-12 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg HT-15 Datum: 15-01-12 Tid: kl 14.00-18.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här:

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: Att skapa en klass kvadrat Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: public class Kvadrat { private int sida; Det var väl inte

Läs mer

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540. Dag: , Tid:

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540. Dag: , Tid: Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540 Dag: 2017-08-24, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Carlo A. Furia Förfrågningar:

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20. Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 130605 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna!

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Tentamen Programmeringsteknik II 2014-01-09 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-03-17 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13 HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser

Föreläsning 5-6 Innehåll. Exempel på program med objekt. Exempel: kvadratobjekt. Objekt. Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Föreläsning 5-6 Innehåll Exempel på program med objekt Skapa och använda objekt Skriva egna klasser public class DrawSquare { public static void main(string[] args) { SimpleWindow w = new SimpleWindow(600,

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

Föreläsning 5-6 Innehåll

Föreläsning 5-6 Innehåll Föreläsning 5-6 Innehåll Skapa och använda objekt Skriva egna klasser Datavetenskap (LTH) Föreläsning 5-6 HT 2017 1 / 32 Exempel på program med objekt public class DrawSquare { public static void main(string[]

Läs mer

Bankkonto - övning. Övning 2 Skriv en metod, geträntan, som returnerar räntan.

Bankkonto - övning. Övning 2 Skriv en metod, geträntan, som returnerar räntan. Bankkonto - övning Övningar att göra efter lärardemostration. Filen bankkonto.zip innehåller ett projekt med klassen Bankkonto. Zippa upp denna fil och öppna projektet i BlueJ och skriv vidare på klassen

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18

Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18 Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18 Skriv tid: 14-17. Hjälpmedel: 1. Kurslitteratur, en av följande: Lewis & Loftus, Java Software Solutions Skansholm, Java Direkt Guzdial & Ericson, Intrododuction

Läs mer

LyckaTill önskar Anna

LyckaTill önskar Anna UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för Informationsteknologi Tentamen i Programmeringsteknik I 2009-10-16 Skrivtid: 14:00-17:00 Hjälpmedel: Lewis & Loftus, Java Software Solutions eller Skansholm, Java

Läs mer

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L 2017 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 9 + 12 + 10 + 9 = 40 poäng.

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik II 2014-0-27 Skrivtid: 0800 100 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I

Tentamen i Programmeringsteknik I UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för Informationsteknologi Tentamen i Programmeringsteknik I 091211 Skrivtid: 8-11 Hjälpmedel: Lewis & Loftus, Java Software Solutions eller Skansholm, Java Direkt med

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Applikationsutveckling i Java 5DV135. Ansvarig lärare: Johan Eliasson. HT12 Datum: Tid: kl

TENTAMEN. Kurs: Applikationsutveckling i Java 5DV135. Ansvarig lärare: Johan Eliasson. HT12 Datum: Tid: kl UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för Datavetenskap 13-04-04 TENTAMEN Kurs: Applikationsutveckling i Java 5DV135 Ansvarig lärare: Johan Eliasson HT12 Datum: 13-04-04 Tid: kl 9.00-13.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 AID-nummer: Datum: 2014-12-18 Kurskod: 725G61 Provkod: LAB1 Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 Skrivningstid: 2014-12-18 klockan 8.00-10.00. Hjälpmedel: Inga. För varje fråga

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik MN

Tentamen i Programmeringsteknik MN Tentamen i Programmeringsteknik MN1 001204 Skrivtid : 14.00-19.00 Hjälpmedel : Skansholm, Java direkt eller motsvarande Pärt-Enander mfl, Anv. handledning för Matlab. Matlab-material utdelat på lektion.

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13 Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13 Skrivtid: 14.00-19.00 Lokal: Polacksbacken Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan cirka kl. 15.30. Observera: Programkod

Läs mer

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten?

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten? Programmeringsteknik och Matlab Övning 4 Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1312

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Att instansiera en klass. Objekt. Instansiering. Åtkomst. Abstrakt datatyp.

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Att instansiera en klass. Objekt. Instansiering. Åtkomst. Abstrakt datatyp. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Att instansiera en klass Objekt I Man instansierar (skapar

Läs mer

Exempel på listor (klassen ArrayList). Ett exempel med fält. Avbildning är en speciell typ av lista HashMap.

Exempel på listor (klassen ArrayList). Ett exempel med fält. Avbildning är en speciell typ av lista HashMap. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2008 DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Innehåll Föreläsning 4 Exempel på listor (klassen ArrayList). Ett exempel med fält.

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2014-10-17 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 1 OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer.

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-06-11 Skrivtid: 08:00 13:00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2014-10-17 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2018-03-16 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

I Skapa Hej.java och skriv programmet. I Kompilera med javac Hej.java. I Rätta fel och repetera tills du lyckas kompilera ditt program

I Skapa Hej.java och skriv programmet. I Kompilera med javac Hej.java. I Rätta fel och repetera tills du lyckas kompilera ditt program Kompilera och köra programmet Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning II: utmatning, variabler, typer Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 under terminal 2: I Skapa Hej.java

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning II: utmatning, variabler, typer Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Kompilera och köra programmet under terminal 2: I Skapa Hej.java

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som läser igenom en textfil som heter FIL.TXT och skriver ut alla rader där det står ett decimaltal först på raden. Decimaltal

Läs mer

Programmering för språkteknologer II, HT2014. evelina.andersson@lingfil.uu.se Rum 9-2035 http://stp.ling.uu.se/~evelina/uv/uv14/pst2/

Programmering för språkteknologer II, HT2014. evelina.andersson@lingfil.uu.se Rum 9-2035 http://stp.ling.uu.se/~evelina/uv/uv14/pst2/ Programmering för språkteknologer II, HT2014 Avancerad programmering för språkteknologer, HT2014 evelina.andersson@lingfil.uu.se Rum 9-2035 http://stp.ling.uu.se/~evelina/uv/uv14/pst2/ Idag - Hashtabeller

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik II 2015-05-26 Skrivtid: 0800 1300 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

OOP Tentamen

OOP Tentamen DVS SU/KTH 1 (6) OOP OOP Tentamen 2010-01-15 15.00 20.00 Avser kurserna: DSK1:OOP GES:OOP ID1013 Anvisningar Skriv namn och personnummer på varje inlämnat blad. Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag 2002-08-23 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka kl.

Läs mer

Outline. I Vi kan lätt göra samma sak för fyra variabler... I Hur gör vi för 400 inlästa värden? I Ofta behöver man flera likadana variabler

Outline. I Vi kan lätt göra samma sak för fyra variabler... I Hur gör vi för 400 inlästa värden? I Ofta behöver man flera likadana variabler Outline Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning V: arrayer, metoder, räckvidd (scope), eclipse Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Vända om inlästa värden Vända om inlästa

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 202-0-25 Skrivtid: 400-700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 2 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 2 TID: 4 timmar Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt

Läs mer

Uppgift (poäng) 1 (2) 2 (3) 3 (4) 4 (4) 5 (3) 6 (4) 7 (6) 8 (6) 9 (8) Summa

Uppgift (poäng) 1 (2) 2 (3) 3 (4) 4 (4) 5 (3) 6 (4) 7 (6) 8 (6) 9 (8) Summa Lena Kallin Westin 2005-08-22 Institutionen för datavetenskap Umeå universitet TENTAMEN Uppgift (poäng) 1 (2) 2 (3) 3 (4) 4 (4) 5 (3) 6 (4) 7 (6) 8 (6) 9 (8) Summa Inlämnad Poäng Kurs : Programmeringsteknisk

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik MN

Tentamen i Programmeringsteknik MN Tentamen i Programmeringsteknik MN1 010116 Skrivtid : 09.00-14.00 Hjälpmedel : Skansholm, Java direkt eller motsvarande Pärt-Enander mfl, Anv. handledning för Matlab. Matlab-material utdelat på lektion.

Läs mer

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 12

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 12 Grundläggande programmering, STS 1, VT 2007. Sven Sandberg Föreläsning 12 I torsdags: Klassen TelefonKostnad Exemplifierar objektorienterad design, metoder, konstruktorer static Standardklassen Math Matematiska

Läs mer

2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det rik

2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det rik 2D1311 Programmeringsteknik för Bio1 och Bio2, vt 2003 Fiktivt prov På flervalsfrågorna är endast ett svar rätt om inget annat anges i frågan! Det riktiga provet tar 45 minuter (en lektionstimme) och det

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Abstrakta datatyper Listor Stackar

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(4) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2011 10 19, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(3) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V 2010 04 13, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av 4 uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Lösningsförslag tentamen FYTA11 Java

Lösningsförslag tentamen FYTA11 Java Lunds universitet FYTA11 Institutionen för Teoretisk fysik HT 10 Lösningsförslag tentamen FYTA11 Java Måndag 10:e januari 2011, 09:00 13:00 Instruktioner Hjälpmedel: enkla ritverktyg och Javadoc-genererade

Läs mer

JAVA Mer om klasser och objektorientering

JAVA Mer om klasser och objektorientering JAVA Mer om klasser och objektorientering Begreppet package - paket Package används när man t ex vill skapa ett eget bibliotek med klasser. Sen är det då meningen att man ska importera detta paket i det

Läs mer

Idag. Exempel, version 2. Exempel, version 3. Ett lite större exempel

Idag. Exempel, version 2. Exempel, version 3. Ett lite större exempel Idag Ett exempel Undantag Substitutierbarhet, subtyper, subklasser När val av metod beror av typerna hos två objekt Lite om överlagring Exempel, version 2 Notera: för samtliga figurer gäller: arean av

Läs mer

Introduktion till Datalogi DD1339. Föreläsning 2 22 sept 2014

Introduktion till Datalogi DD1339. Föreläsning 2 22 sept 2014 Introduktion till Datalogi DD1339 Föreläsning 2 22 sept 2014 Namn Fält1 Fält2 Fält3 Metod1 Metod2 Metod3 Metod4 public class { public class { Åtkomst, public betyder fullt tillgänglig utifrån public

Läs mer

Lösningsförslag. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 17 januari 2004

Lösningsförslag. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 17 januari 2004 Lösningsförslag Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP 17 januari 2004 Examinator: Johan Karlsson Skrivtid: 9-15 Hjälpmedel: En av följande böcker: Barnes & Kölling: Objects First With Java a practical

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik II Inledning. Anmälningskod:

Tentamen Programmeringsteknik II Inledning. Anmälningskod: Tentamen Programmeringsteknik II 2016-01-11 Inledning I bilagan finns ett antal mer eller mindre ofullständiga klasser. Några ingår i en hierarki: List, SortedList, SplayList och ListSet enligt vidstående

Läs mer

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna.

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna. 1 Uppgift 1 Klassen Company Banken FinanceTrust som tidigare bara haft privatpersoner som kunder vill nu bygga ut sitt datasystem så att även företag kan registreras som kunder. Skriv klassen Company som

Läs mer

Tentamen, Algoritmer och datastrukturer

Tentamen, Algoritmer och datastrukturer UNDS TEKNISKA ÖGSKOA (6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, Algoritmer och datastrukturer 23 8 29, 8. 3. Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Totalt är skrivningen på 36 poäng och

Läs mer

Design av en klass BankAccount som representerar ett bankkonto

Design av en klass BankAccount som representerar ett bankkonto Klasser Kommer ta upp följande begrepp: Design av en klass Implementera en klass Testa en klass med en mainmetod Instansvariabler, lokala variabler, formella parametrar, aktuella parametrar och variablers

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Outline Instansiering Åtkomst Abstrakt datatyp UML Överlagring

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2012-06-04 Skrivtid: 1400-1700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN

LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN LÖSNINGSFÖRSLAG TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA 5P FRISTÅENDE KURS, DAG (ITM - ÖSTERSUND) MÅNDAG 2 JUNI, 2003, KL. 8-13 TID: 5 TIMMAR ANTAL UPPGIFTER: 8 MAX POÄNG: 43 BETYGSKALA: UNDERKÄND

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2012-03-14 Skrivtid: 0800-1100 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Föreläsningsanteckningar, Introduktion till datavetenskap HT S4 Datastrukturer. Tobias Wrigstad

Föreläsningsanteckningar, Introduktion till datavetenskap HT S4 Datastrukturer. Tobias Wrigstad 1 Datatyper Tobias Wrigstad Det finns flera olika typer av (slags) data Olika datatyper har olika egenskaper. T.ex. är ett personnummer inte ett tal. (Den sista siffran skall stämma enligt den s.k. Luhnalgoritmen

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 26 februari 2011

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 26 februari 2011 1 of 7 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

Översikt MERA JAVA OCH ECLIPSE. Uttryck och tilldelning. Uttryck och tilldelning. Uttryck och tilldelning. Uttryck och tilldelning

Översikt MERA JAVA OCH ECLIPSE. Uttryck och tilldelning. Uttryck och tilldelning. Uttryck och tilldelning. Uttryck och tilldelning Översikt Uttryck i tilldelningssatser Typer och typomvandling Klasser Metoder Konstanter Eclipse-tips MERA JAVA OCH ECLIPSE Institutionen för datavetenskap Programmering 1 Rita Kovordányi 2 public class

Läs mer

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster)

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Vi har lite olika upplägg i de kurser vi håller och i vissa kurser finns det med något som vi kallar "poster" (eng. "record"). I andra har vi inte med detta. Vi har

Läs mer

Tentamen TEN1 HI1029 2014-05-22

Tentamen TEN1 HI1029 2014-05-22 Tentamen TEN1 HI1029 2014-05-22 Skrivtid: 8.15-13.00 Hjälpmedel: Referensblad (utdelas), papper (tomma), penna Logga in med tentamenskontot ni får av skrivvakten. Det kommer att ta tid att logga in ha

Läs mer

Tentamen EDA501/EDAA20 M L TM W K V

Tentamen EDA501/EDAA20 M L TM W K V LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenskap Tentamen EDA501/EDAA20 M L TM W K V 2011 01 10, 14.00 19.00 Anvisningar: Denna tentamen består av 5 uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna 5

Läs mer

ID1004 Laboration 4, November 2012

ID1004 Laboration 4, November 2012 06-Nov-2012/FK ID1004 Laboration 4, 14-16 November 2012 Beräknad tid ca 1-2 timmar. Instruktionen antar att labben utförs i datasal, med hjälp av den integrerade utvecklingsmiljön Eclipse. Alternativt

Läs mer

TENTAMEN I. OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I. OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Institutionen för Datavetenskap JSk TENTAMEN TDA540 TENTAMEN I OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING för Z1 TID 14.15-18.15 Ansvarig: Betygsgränser: Hjälpmedel: Jan Skansholm Sammanlagt maximalt 60 poäng. På

Läs mer

TENTAMEN OOP

TENTAMEN OOP TENTAMEN OOP 2013-08-08 ANVISNINGAR Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt - oläsbara svar beaktas ej. BETYGSÄTTNING Max antal poäng är 30. För att bli

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I

Tentamen i Programmeringsteknik I Tentamen i Programmeringsteknik I 2016-10-17 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212

PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Data och Informationsteknik / Computer Science and Engineering Chalmers University of Technology and University of Gothenburg Robin Adams Göteborg 8 June 2018 PROGRAMMERINGSTEKNIK TIN212 Dag: Fredag Datum:

Läs mer

Tentamen TEN1 HI

Tentamen TEN1 HI Tentamen TEN1 HI1029 2015-03-17 Skrivtid: 8.15-13.00 Hjälpmedel: Referensblad (utdelas), papper (tomma), penna Logga in med tentamenskontot ni får av skrivvakten. Det kommer att ta tid att logga in ha

Läs mer