PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P"

Transkript

1 UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap DELPROV 2 I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I ETT OBJEKTORIENTERAT SPRÅK (JAVA), 5P Datum : Tid : 9-13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt eller indirekt) är dock inte tillåten, som t ex via epost, mobiltelefon, gemensamma kataloger etc. Antal uppgifter : 4 Maxpoäng : 30 (halva poängtalet på summan av de båda delproven samt minst 30% på vardera prov krävs normalt för godkänt) Provet består av 4 uppgifter : 1 och 2 samt 2 fritt valda uppgifter bland 3,4,5,6 & 7. Kryssa för de uppgifter du lämnar in. Källkod skrivs ut i ett ickeproportionellt typsnitt (t.ex. courier). Namn, personnummer, användarnamn och sökvägen till filen/filarna skall finnas på all källkod. Skriv din dators namn på försättsbladet. Lösningarna skall vara snyggt och prydligt nedskrivna. Tankegången skall vara lätt att följa. Alla antaganden som inte är uppenbara skall redovisas. Den kod som ges i denna skrivning finns under länken dp (kallas provmappen i resten av häftet) på kursens hemsida. Där finns också eventuella andra filer som du kan behöva. OBS! Kontrollera att din dator fungerar innan du börjar på allvar. Börja sedan med att läsa instruktionerna på nästa sida. Lycka till! UMEÅ UNIVERSITET UMEÅ Tel.: Fax: marie@cs.umu.se

2 Innan du börjar skall du göra följande: 1. Logga in på Unix-systemet med hjälp av putty 2. Om du inte gjort i ordning katalogerna edu och java gör detta annars gå till steg 3: Skapa en ny katalog mkdir edu Skydda katalogen: chmod 700 edu/ setfacl -r -m g:tdb:r-x edu/ Gå ned i katalogen cd edu Skapa en ny katalog mkdir java Skydda katalogen: setfacl -r -m g:tdb:r-x java/ 3. Om du redan har en katalog /edu/java: Gå till din katalog cd java eller cd /edu/java om du hoppat hit från steg 1 Skapa en ny katalog mkdir dp Skydda katalogen: setfacl -r -m g:tdb:r-x dp / 4. Testa din inställning genom att gå till adressen och klicka på Testa rättigheter. Regler för det praktiska provet Detta är en del av examinationen och skall alltså ske under tentamensliknande förhållanden. Examinationen är individuell och betygsgrundande. Detta får följande konsekvenser : Man är personligt ansvarig för de lösningar som lämnas in. Om man hittar lösningar eller delar av lösningar på nätet eller i litteraturen bör detta tydligt anges och man är fortfarande skyldig att själv vara fullständigt insatt i den lösning man redovisar och på uppmaning kunna svara för innehåll och funktion i hela eller delar av lösningen. Självklart får man inte söka eller hämta kod från någon av de övriga tentanderna, detta betraktas som fusk och handläggs som sådant. Några riktlinjer för hur lösningarna bedöms : Koden skall följa god objektorienterad programmeringsmetodik, vilket t.ex. innebär konsekvent indenterad och lämpligt kommenterad källkod. Lösningen behöver inte gå att kompilera för att ge poäng, så låt inte troliga syntaxfel ta för mycket tid i anspråk om du känner dig övertygad om att du löst det givna problemet. Det räcker därför inte heller att en lösning fungerar för att ge full poäng, även här måste man på ett rimligt sätt underordna sig kravet på god programmeringsmetodik. 2(9)

3 Uppgift 1 (2+4 = 6 poäng) Fresia och nejlikor är blommor. Nejlikor är röda och kostar medan fresia är vita och kostar Vi bortser från andra färgvariationer i denna uppgift. a) Skriv klasserna Blomma, Nejlika och Fresia. Alla blommor skall ha en metod String getfärg() som returnerar blommans färg och en metod double getpris() som returnerar blommans pris. Ingen av klasserna Nejlika och Fresia får innehålla attribut (instansvariabler) och implementationen av metoderna ska ske enligt god objektorienterad metodik. b) Ett arrangemang innehåller i vår design endast nejlikor och fresia med de egenskaper som beskrivs ovan. Ett arrangemang kan innehålla upp till 10 blommor. Skriv klassen Arrangemang () som ska ha följande metoder: en konstruktor Arrangemang () som slumpar hur många blommor det finns i arrangemanget (1-10) och sen slumpar om dessa blommor ska vara nejlikor eller fresia void läggtill(blomma b) - placera en given blomma i arrangemanget (man får anta att det finns plats i arrangemanget!) int antalröda() - returnera antalet röda blommor i arrangemanget double getpris() - returnera arrangemangets pris Uppgift 2 ( 5 poäng) Implementera en klass Queue med hjälp av LinkedList som finns i Java (titta i API:n som finns på adress och är även inlänkad från kurssidan). En kö har följande metoder: public Queue() En konstruktor som skapar en tom kö. public void enqueue(object val) En metod som tar ett värde och lägger det sist i kön. public boolean isempty() Returnerar true om kön är tom, annars false. public Object front() Returnerar köns första element utan att ta bort det. public Object dequeue() Returnerar köns första element samt tar bort det. 3(9)

4 I den följande delen får du lämna in högst två av uppgifterna! Uppgift 3 (5 poäng) Grafer kan representeras med hjälp av linjär algebra. Förbindelser mellan noder i grafer representeras då med vektorer. Det blir då förhållandevis enkelt att beräkna vägen, och dess längd mellan två noder t.ex. Din uppgift är att modellera sådana n-dimensionella vektorer. Konstruera en klass, vars objekt kan representera vektorer i R n. Detta innebär att man måste kunna ändra enskilda värden (element) i vektorn. det måste gå att få fram ett givet elements värde i vektorn en vektor ska kunna adderas med en annan och som resultat returnera en ny vektor Exempel: om x = 3 och y = 5 så är x + y = man ska kunna fråga vektorn om dess längd, dvs. 2-normen. Om x = 3.0 så får man att längden är x 2 = = 16 = 4 Det kan vara lämpligt att ha en tostring-metod i klassen för att kunna testa lösningen. Uppgift 4 (6 poäng) Umeå kommuns socialförvaltning ansvarar för en mängd äldreboenden som finns spridda över kommunen och var och en av dem har en egen budget för inköp av varor och tjänster som exempelvis städning. De har också en ansvarig föreståndare som sköter inköpen och planerar fördelning av varor och tjänster. Inköpen görs från någon av kommunens entreprenörer. Entreprenörerna har olika verksamhetsområden. Det gör att vissa entreprenörer enbart säljer varor medan andra säljer tjänster. Systemet ska klara av att lagra viktig information om varorna/tjänsterna som tex. näringsinnehåll i mat eller lön för vikarier. Vid inköp kontrollerar entreprenörens chef om de har den angivna varan/tjänsten och uppdaterar sitt eget register vid leveransen till äldreboendet. Designa ett system till socialförvaltningen som hanterar äldreboendena enligt ovan. Lämna in en UML-liknande beskrivning av designen som innehåller alla klasser och som visar hur de hänger ihop. Oavsett vilken notation du väljer (UML eller egen) måste du förklara vad ev. pilar och streck representerar. För varje klass ska viktiga attribut, metoder och parametrar finnas med. OBS! I denna designuppgift ska du inte implementera koden. Du ska inte heller göra någon design för användargränssnittet till systemet. 4(9)

5 Uppgift 5 (9 poäng) I den här uppgiften ska ni utgå från de klasser som ni skrev i OU2 (uppgiften OU2 finns på sidan dvs en abstrakt klass Figure och klasserna Square, Triangle och Circle som ärver från Figure. Nu ska ni implementera ytterligare en klass FigureList som är en lista av figurer som man sedan kan söka i. För att det ska fungera måste ni komplettera er implementation från OU2 enligt följande Figurerna måste vara jämförbara med avseende på arean, dvs klassen Figure måste implementera interfacet Comparable. Det ska finnas en tostring()-metod så att man kan få varje figurs area och färg i en sträng. Klassen FigureList måste innehålla många metoder för insättning, borttagning och navigering i listan men i denna uppgift begränsar vi oss och ni ska implementera följande metoder: En konstruktor som skapar en tom lista. En metod public void addfigure(figure f) som lägger in en figur i listan. En metod public void printout() som skriver ut information om listans figurer till skärmen (med hjälp av figurernas tostring()). En metod public Figure getsmallest() som returnerar en referens till den minsta figuren i listan. Klasserna ska fungera tillsammans med testprogrammet som finns i klassen TestFigureList i provmappen. Uppgift 6 ( 9 poäng) Så här i influensatider behöver infektionskliniken på NUS ett program som simulerar förloppet av influensan i en befolkning. Följande vet man gäller (OBS! Detta är ett fiktivt exempel och dess medicinska korrekthet starkt ifrågasatt): Dag 1 insjuknar en person i befolkningen (antag att han/hon har dagen före blivit smittad vid utlandsresa). De tre närmaste dagarna efter det att en person blivit smittad är denne sjuk. En person som haft sjukdomen blir immun och kan inte drabbas fler gånger. Var och en av de tre sjukdagarna för den sjuke smittan vidare till n andra slumpmässigt utvalda person i befolkningen (n är ett slumptal i intervallet 0..4). Under förutsättning att en utvald person är frisk och inte tidigare haft sjukdomen blir denne smittad och insjuknar dagen därpå (annars händer ingenting). En person kan bli smittad flera gånger samma dag. Det kan till och med inträffa att en person blir smittad mer än en gång samma dag av samma sjuka person. Dock kan ingen föra över smittan till sig själv. En klass InfluensaSimulator som uppfyller ovanstående måste ha följande metoder: Se nästa sida! 5(9)

6 // Skapar en simulator som dag för dag skall simulera förloppet av // en smittsam sjukdom i en befolkning bestående av antalpersoner, // från början friska, personer. Simuleringen startar dag 0 med // att en person blir smittad public InfluensaSimulator(int antalpersoner) // Returnerar dagens nummer public int getdagnr(); // Byter till nästa dag. Sjukdomsläget uppdateras enligt // simuleringsreglerna public void nydag(); // Tar reda på antalet som nu är sjuka public int antalsjuka(); // Tar reda på antalet som blivit smittade idag public int antalsmittade(); // Tar reda på antalet som nu är immuna public int antalimmuna(); Du får en main-metod given i klassen TestInfluensaSimulator som finns i provmappen. Den fungerar så att varje dag nr 1, 2, 3 osv skrivs ut en rad med informationen: dagens nummer antal sjuka idag antal som smittats idag antal immuna idag. Utskriften avbryts när antal sjuka idag blivit noll. Antalet personer i befolkningen som ska simuleras läses in från tangentbordet. Du får dessutom klassen Person som symboliserar människorna i simuleringen. Din uppgift är att skriva klassen InfluensaSimulator. OBS! Du får inte ändra i de givna klasserna. Uppgift 7 (10 poäng) Människan har i alla tider fascinerats av krypton och chiffer 1. En tidig krypteringsteknik kallas Ceasar-kryptering. Principen är att man byter till ett tecken som ligger på ett visst avstånd från originaltecknet. Om man byter varje bokstav mot den bokstav som ligger tre tecken senare i alfabetet, så har man gjort en Ceasar-kryptering. ABBA blir t.ex. DEED. Det visade sig snabbt att Ceasar-kryptering var för enkel och lätt kunde forceras med hjälp av språkliga analyser, vilka bokstäver är vanligast förekommande osv. Ceasar-kryptering är ett s.k. monoalfabetiskt substitutionskrypto. Lite mer komplicerat blir det om man arbetar med både substitution (steg 1) och transposition (steg 2). Ett sådant krypto är ADFGVX-kryptot. OBS! I denna uppgift ska du implementera steg 2 och får steg 1 givet! Steg 1: Denna kryptering fungerar (för det engelska alfabetet) så att man börjar med att placera ut bokstäverna a..z och siffrorna 0..9 slumpmässigt i ett rutnät 6x6. 1 Texten i denna uppgift är baserad på beskrivningen i Simon Singhs bok Kodboken, MånPocket 2001, ISBN För den som blivit nyfiken rekommenderas denna bok varmt! Se nästa sida! 6(9)

7 A D F G V X A y e n 2 9 r D x 8 h t o s F k 5 4 m 0 j G u f l z 3 a V d b v c 6 p X g i q w 1 7 Både rader och kolumner benämns med en av bokstäverna A, D, F, G,V och X. För varje tecken som skall krypteras går det nu ut på att se efter i vilken rad och kolumn tecknet finns och skriva ner de två bokstäverna som anger positionen. Ett exempel: bokstaven r finns i rad A och kolumn X och representeras då av AX, e finns i rad A och kolumn D och representeras då av AD osv. Meddelande r e v a Kryptotext1 AX AD VF GX Vid dekryptering så tillämpas denna process åt andra hållet för att komma tillbaka till originalmeddelandet. För varje par av tecken i kryptot tar man den första som radindex och den andra som kolumnindex och får på så sätt ut tecknet i klartexten. Så här: Ett annat exempel: Kryptotext1 AX AD VF GX Meddelande r e v a Meddelande a n f a l l k l Kryptotext1 GX AF GD GX GF GF FA GF XV GV FV FV Än så länge är detta också ett monoalfabetiskt substitutionskrypto. Steg 2: Nästa steg i krypteringen handlar om transposition, vilket gör forcering betydligt svårare. Denna sker med utgångspunkt i ett nyckelord, som mottagaren också måste känna till. Nyckeln skrivs in högst upp i ett nytt rutnät. Sedan skriver man in kryptotexten från steg 1 i lika långa rader under. Därefter ordnas kolumnerna iså att nyckelordets bokstäver kommer i alfabetisk följd: Se nästa sida! 7(9)

8 O L I K I K L O G X A F A F X G Flytta om G D G X kolumnerna så att G X D G G F G F bokstäverna i G F F G nyckelordet kommer F A G F G F A F i alfabetisk ordning X V G V G V V X F V F V F V V F Den färdiga kryptotexten erhåller man genom att skriva ut bokstäverna i den nya ordningen. I vårt exempel Ursprungssträng : ->anfallkl1300<- Krypterad steg1 : ->GXAFGDGXGFGFFAGFXVGVFVFV<- Krypterad steg2 : ->AFXGGXDGGFFGGFAFGVVXFVVF<- Dekrypterat steg2 : ->GXAFGDGXGFGFFAGFXVGVFVFV<- Tillbaka igen : ->anfallkl1300<- Din uppgift består i att implementera steg 2 i ADFGVX-kryptot. Lösningen skall innehålla en komplett implementation av en klass KryptoSteg2 med två metoder String encryptsteg2(string s) String decryptsteg2 (String s) Du får utgå ifrån att meddelandesträngen enbart består av små bokstäver och siffror (a,.. z, 0,..9) i din lösning och du får också välja nyckelordet i steg 2 så att samtliga rader är fyllda i schemat ovan (annars får man problem med tomma rutor). För steg 1 i krypteringen får du använda klassen KryptoSteg1 som finns i provmappen på kursens hemsida. Din lösning skall gå att provköra med följande kod (som också finns i provmappen): public class TestaKrypton { public static void main(string[] args) { String urstring = "anfallkl1300"; String kodstring1,kodstring2; String kontrollstring; KryptoSteg1 k1; KryptoSteg2 k2; k1 = new KryptoSteg1();//Obs, det finns två konstruktorer System.out.println("Ursprungssträng \t: ->" + urstring + "<-"); kodstring1 = k1.encryptsteg1(urstring); System.out.println("Krypterad steg1 \t: ->" + kodstring1 + "<-"); k2 = new KryptoSteg2("OLIK"); kodstring2 = k2.encryptsteg2(kodstring1); System.out.println("Krypterad steg2 \t: ->" + kodstring2 + "<-"); kontrollstring = k2.decryptsteg2(kodstring2); System.out.println("Dekrypterat steg 2 \t: ->" + kontrollstring + "<-\n"); kontrollstring = k1.decryptsteg1(kontrollstring); 8(9)

9 System.out.println("Dekrypterat steg 1 \t: ->" + kontrollstring + "<-\n"); }//main }//TestaKrypton Som ger följande utskrifter: Ursprungssträng Krypterad steg1 Krypterad steg2 Dekrypterat steg 2 Dekrypterat steg 1 : ->anfallkl1300<- : ->GXAFGDGXGFGFFAGFXVGVFVFV<- : ->AFXGGXDGGFFGGFAFGVVXFVVF<- : ->GXAFGDGXGFGFFAGFXVGVFVFV<- : ->anfallkl1300<- 9(9)

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63

Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 030219 PRAKTISKT DELPROV Objektorienterad programmering, Java, 5p TDBA63 Datum : 030205 Tid : 9 13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt eller indirekt)

Läs mer

DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH

DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap Peter Hagervall Marie Nordström 060113 DELPROV 2 PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P Datum : 060113 Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation

Läs mer

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 050602 DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA FÖR INGENJÖRER, 5P. (TDBA62) Datum : 050602 Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra

Läs mer

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap Marie Nordström 071207 TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH DATORSYSTEM/GRÄNSSNITT, 7.5HP. (5DV074/5DV075) Datum : 071207 Tid : 3 timmar Hjälpmedel : Allt.

Läs mer

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA

DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 060529 DELPROV2 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I JAVA FÖR INGENJÖRER, 5P. (TDBA62) Datum : 060529 Tid : 4 timmar (9-13) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra

Läs mer

PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH

PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Inst. för Datavetenskap 040116 PRAKTISKT DELPROV I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P Datum : 040116 Tid : 9-13 Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra

Läs mer

TENTAMEN I DATAVETENSKAP

TENTAMEN I DATAVETENSKAP Umeå Universitet Datavetenskap Marie Nordström Thomas Johansson Jürgen Börstler 030124 TENTAMEN I DATAVETENSKAP PROGRAMMERINGSMETODIK OCH PROGRAMMERING I JAVA, 5P. (TDBA63) Datum : 030124 Tid : 9-15 Hjälpmedel

Läs mer

DELPROV1. Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109

DELPROV1. Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 100524 DELPROV1 Objektorienterad programmeringsmetodik, 7.5p 5DV081, 5DV109 Datum : 100524 Skrivtid : 4 timmar Hjälpmedel : Allt. Kommunikation med andra personer (direkt

Läs mer

DELPROV 1 I DATAVETENSKAP

DELPROV 1 I DATAVETENSKAP Umeå Universitet Datavetenskap Marie Nordström 070502 DELPROV 1 I DATAVETENSKAP Uppgift (poäng) 1 () 2 () 3 () 4 () 5 () 6 () Summa (xx) Inlämnad Poäng Kurs : Datum : 070502 Namn (texta) : Personnummer

Läs mer

TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET

TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010824 TENTAMEN PROGRAMMERING I JAVA, 5P SOMMARUNIVERSITETET Datum : 010824 Tid : 9-15 Hjälpmedel : Inga Antal uppgifter : 7 Totalpoäng : 40 (halva poängtalet krävs normalt

Läs mer

TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P

TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P UME UNIVERSITET Datavetenskap 981212 TENTAMEN PROGRAMMERINGSMETODIK MOMENT 2 - JAVA, 4P Datum : 981212 Tid : 9-15 HjŠlpmedel : Inga Antal uppgifter : 9 TotalpoŠng : 60 (halva pošngtalet kršvs normalt fšr

Läs mer

DELPROV2. Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090

DELPROV2. Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090 UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 080319 DELPROV2 Objektorienterad programmeringsmetodik (för ÖI), 7.5p 5DV081, 5DV090 Datum : 080319 Skrivtid : 4 timmar (start ca 8:15 alt ca 13:00) Hjälpmedel : Allt. Kommunikation

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2019 08 21, 08.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 25 + 15 + 5 = 45 poäng. För godkänt betyg

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I

Tentamen i Programmeringsteknik I UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för Informationsteknologi Tentamen i Programmeringsteknik I 091211 Skrivtid: 8-11 Hjälpmedel: Lewis & Loftus, Java Software Solutions eller Skansholm, Java Direkt med

Läs mer

Tentamen, Algoritmer och datastrukturer

Tentamen, Algoritmer och datastrukturer UNDS TEKNISKA ÖGSKOA (6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, Algoritmer och datastrukturer 23 8 29, 8. 3. Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Totalt är skrivningen på 36 poäng och

Läs mer

Tentamen. 2D4135 vt 2004 Objektorienterad programmering, design och analys med Java Torsdagen den 3 juni 2004 kl 9.00 14.

Tentamen. 2D4135 vt 2004 Objektorienterad programmering, design och analys med Java Torsdagen den 3 juni 2004 kl 9.00 14. Tentamen 2D4135 vt 2004 Objektorienterad programmering, design och analys med Java Torsdagen den 3 juni 2004 kl 9.00 14.00, sal D31 Tentan har en teoridel och en problemdel. På teoridelen är inga hjälpmedel

Läs mer

Föreläsning 3: Abstrakta datastrukturer, kö, stack, lista

Föreläsning 3: Abstrakta datastrukturer, kö, stack, lista Föreläsning 3: Abstrakta datastrukturer, kö, stack, lista Abstrakt stack Abstrakt kö Länkade listor Abstrakta datatyper Det är ofta praktiskt att beskriva vilka operationer man vill kunna göra på sina

Läs mer

Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1. 051102, kl 08.15-12.15. Malmö högskola Teknik och samhälle. DA7351, Programmering 1 1 051102

Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1. 051102, kl 08.15-12.15. Malmö högskola Teknik och samhälle. DA7351, Programmering 1 1 051102 Tentamen på kursen DA7351, Programmering 1 051102, kl 08.15-12.15 Tillåtna hjälpmedel: Valfri bok om Java. Vid bedömning av lösningarna tas hänsyn till om dessa uppfyller de krav på programkvalitet (strukturering,

Läs mer

Tentamen i Programmering

Tentamen i Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenskap Tentamen i Programmering EDAA65/EDA501/EDAA20 M MD W BK L 2018 05 30, 8.00 13.00 Preliminärt ger uppgifterna 7 + 14 + 6 + 9 + 4 = 40 poäng.

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar rättaren om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik II 2014-0-27 Skrivtid: 0800 100 Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift på nytt papper. Lägg

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Abstrakta datatyper Listor Stackar

Läs mer

Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java

Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java Hjälpmedel: Skrivhjälpmedel, miniräknare. Ort / Datum: Halmstad / 2008-05-27 Skrivtid: 4 timmar Kontakt person: Nicolina Månsson, tel. 035-167487 Poäng / Betyg:

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 9 Avsikten med denna laboration är att du ska jobba vidare med klasser. Uppgifterna går ut på att skriva metoder och att skriva konstruktorer. Laborationen bygger vidare på laboration 8. Skapa

Läs mer

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng

TENTAMEN I PROGRAMMERING. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng TENTAMEN I PROGRAMMERING Ansvarig: Jan Skansholm, tel 7721012 Betygsgränser: Hjälpmedel: Sammanlagt maximalt 60 poäng. På tentamen ges graderade betyg:. 3:a 24 poäng, 4:a 36 poäng och 5:a 48 poäng Skansholm,

Läs mer

DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 1 24/ Kursöversikt Javarepetition/Javaintroduktion

DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 1 24/ Kursöversikt Javarepetition/Javaintroduktion DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 1 24/3 2014 Innehåll Kursöversikt Javarepetition/Javaintroduktion UML - klassdiagram-introduktion i anslutning till Java-exemplen Kursmål,

Läs mer

Tentamen i Objektorienterad programmering

Tentamen i Objektorienterad programmering CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA Datavetenskap TDA547 Tentamen i Objektorienterad programmering Lördagen 12 mars 2011, 8.30 12.30. Jourhavande lärare: Björn von Sydow, tel 0762/981014. Inga hjälpmedel. Lösningar

Läs mer

Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad. Skriv ditt idnummer på varje blad (så att vi inte slarvar bort dem).

Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad. Skriv ditt idnummer på varje blad (så att vi inte slarvar bort dem). 1 (11) TENTAMEN: Objektorienterade applikationer Läs detta! Uppgifterna är inte avsiktligt ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje uppgift på ett nytt blad. Skriv ditt idnummer på varje blad (så att

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20. Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 130605 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg VT-13 Datum: 13-06-05 Tid: kl 16.00-20.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

Föreläsning 8: Exempel och problemlösning

Föreläsning 8: Exempel och problemlösning TDA 545: Objektorienterad programmering Föreläsning 8: Exempel och problemlösning Magnus Myréen Chalmers, läsperiod 1, 2015-2016 De tre senaste föreläsningarna Läsanvisning: kap 2 & 13 meddelanden och

Läs mer

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L

Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501/EDAA20 Programmering M MD W BK L 2017 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 9 + 12 + 10 + 9 = 40 poäng.

Läs mer

TENTAMEN: Objektorienterad programmering. Läs detta! Skriv din tentamenskod på varje blad (så att vi inte slarvar bort dem).

TENTAMEN: Objektorienterad programmering. Läs detta! Skriv din tentamenskod på varje blad (så att vi inte slarvar bort dem). 1 (7) TENTAMEN: Objektorienterad programmering Läs detta! Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje hel uppgift på ett nytt blad. Skriv inte i tesen. Ordna bladen i uppgiftsordning.

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18

Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18 Tentamen i Programmeringsteknik I, ES, 2010-03-18 Skriv tid: 14-17. Hjälpmedel: 1. Kurslitteratur, en av följande: Lewis & Loftus, Java Software Solutions Skansholm, Java Direkt Guzdial & Ericson, Intrododuction

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. HT-15 Datum: Tid: kl

TENTAMEN. Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg. HT-15 Datum: Tid: kl Umeå Universitet Datavetenskap Anders Broberg 15-01-12 TENTAMEN Kurs: Objektorienterad programmeringsmetodik 5DV133 Ansvarig lärare: Anders Broberg HT-15 Datum: 15-01-12 Tid: kl 14.00-18.00 Namn: Personnummer:

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2012-03-14 Skrivtid: 0800-1100 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Tentamen i EDAF oktober Skrivtid: Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas.

Tentamen i EDAF oktober Skrivtid: Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Tentamen i EDAF60 29 oktober 2018 Skrivtid: 14-19 Skriv bara på ena sidan av pappret tentorna kommer att scannas in, och endast framsidorna rättas. Skriv inte med färgpenna enda tillåtna färg är svart/blått/blyerts.

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Abstrakta datatyper Listor Stackar

Läs mer

Malmö högskola 2008/2009 CTS

Malmö högskola 2008/2009 CTS Laboration 8 Avsikten med laborationen är att du lära dig skapa objekt med hjälp av klasser. Detta är en introduktion till ett objektorienterat tankesätt. Med hjälp av detta tankesätt kan du så småningom

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2012-09-01 Skrivtid: 0900-1200 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING. Övningstentamen 1 Institutionen för Data- och informationsteknik JSk TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Övningstentamen 1 OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer.

Läs mer

Objektorienterad programmering D2

Objektorienterad programmering D2 Objektorienterad programmering D2 Laboration nr 2. Syfte Att få förståelse för de grundläggande objektorienterade begreppen. Redovisning Källkoden för uppgifterna skall skickas in via Fire. För senaste

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik I,, KandMa/Fy,

Tentamen i Programmeringsteknik I,, KandMa/Fy, Tentamen i Programmeringsteknik I,, KandMa/Fy, 2010-10-19 Skriv tid: 14-17. Hjälpmedel: 1. Kurslitteratur, en av följande: Lewis & Loftus, Java Software Solutions Skansholm, Java Direkt Guzdial & Ericson,

Läs mer

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2

Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 AID-nummer: Datum: 2014-12-18 Kurskod: 725G61 Provkod: LAB1 Grundkurs i programmering, 6 hp (725G61) Dugga 2 tillfälle 2 Skrivningstid: 2014-12-18 klockan 8.00-10.00. Hjälpmedel: Inga. För varje fråga

Läs mer

DIAGNOSTISKT PROV. Tid. Hjälpmedel. Antaganden. Rättning. Övrigt. Diagnostiskt Prov. Klockan Inga

DIAGNOSTISKT PROV. Tid. Hjälpmedel. Antaganden. Rättning. Övrigt. Diagnostiskt Prov. Klockan Inga 203-03-9 203-03-9 DIAGNOSTISKT PROV Tid Klockan 09.00-2.00 Hjälpmedel Inga Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. Rättning Tentamen omfattar 6

Läs mer

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 12

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 12 Grundläggande programmering, STS 1, VT 2007. Sven Sandberg Föreläsning 12 I torsdags: Klassen TelefonKostnad Exemplifierar objektorienterad design, metoder, konstruktorer static Standardklassen Math Matematiska

Läs mer

Tentamen. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 17 januari 2002

Tentamen. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 17 januari 2002 Pedher Johansson Institutionen för datavetenskap LÖSNINGSFÖRSLAG Lösningsförslag Tentamen Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP 17 januari 2002 Uppgift 1 (20 p) Teoriuppgifter Resultat och uppgifter

Läs mer

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering

Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(4) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA20/EDA501 Programmering 2011 10 19, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av fem uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 8 Avsikten med denna laboration är att du lära dig skapa objekt med hjälp av klasser. Detta är en introduktion till ett objektorienterat tankesätt. Med hjälp av detta tankesätt kan du så småningom

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-03-19 Skrivtid: 14:00 19:00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING

OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING Institutionen för Data- och informationsteknik TENTAMEN OBJEKTORIENTERAD PROGRAMVARUUTVECKLING OBS! Det kan finnas kurser med samma eller liknande namn på olika utbildningslinjer. Denna tentamen gäller

Läs mer

Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java

Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java Tentamen i Algoritmer & Datastrukturer i Java Hjälpmedel: Skrivhjälpmedel, miniräknare. Ort / Datum: Halmstad / 2010-03-16 Skrivtid: 4 timmar Kontaktperson: Nicolina Månsson Poäng / Betyg: Max 44 poäng

Läs mer

Fält av referenser. Konstruktorerna används för att skapa Bilar och Trafikljus.

Fält av referenser. Konstruktorerna används för att skapa Bilar och Trafikljus. Fält av referenser Tanken med objekt är man kan bygga ihop olika sorts objekt till nya saker. Sålunda kan man exempelvis använda Bil och Trafikljus att konstruera ett Väg-objekt. Om Bil och Trafikljus

Läs mer

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna!

Tentamen Programmeringsteknik II Skrivtid: Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Tentamen Programmeringsteknik II 2014-01-09 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok (vilken som helst) Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja

Läs mer

Objektorientering. Objekt och metoder. Objektorientering. Viktiga begrepp. Klass. Objekt. Deklarativ programmering

Objektorientering. Objekt och metoder. Objektorientering. Viktiga begrepp. Klass. Objekt. Deklarativ programmering och metoder Introduktion till objektorienterad programmering Markus Saers markus.saers@lingfil.uu.se orientering Deklarativ programmering Beskriver förutsättningarna för något Prolog Imperativ programmering

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag 2002-08-23 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka kl.

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2014-10-17 Skrivtid: 0800-1300 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos tentavakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-06-11 Skrivtid: 0900 1400 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Tentamen TEN1 HI

Tentamen TEN1 HI Tentamen TEN1 HI1029 2014-03-14 Skrivtid: 8.15-13.00 Hjälpmedel: Referensblad (utdelas), papper (tomma), penna Logga in med tentamenskontot ni får av skrivvakten. Det kommer att ta tid att logga in ha

Läs mer

Tentamen i Programmeringsteknik MN

Tentamen i Programmeringsteknik MN Tentamen i Programmeringsteknik MN1 001204 Skrivtid : 14.00-19.00 Hjälpmedel : Skansholm, Java direkt eller motsvarande Pärt-Enander mfl, Anv. handledning för Matlab. Matlab-material utdelat på lektion.

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik I 2011-03-17 Skrivtid: 1400-1700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift

Läs mer

ADT Kö. Seminarium 4 Köer och Stackar Innehåll. Operationer. ADT Stack. Definition. Definition

ADT Kö. Seminarium 4 Köer och Stackar Innehåll. Operationer. ADT Stack. Definition. Definition Seminarium 4 Köer och Stackar Innehåll ADT:erna Kö och Stack Definitioner Operationer Exempel på användning Givna klasser i Java Interfacet Queue Klassen Stack Klassen LinkedList Klassen PriorityQueue

Läs mer

2I1049 Föreläsning 5. Objektorientering. Objektorientering. Klasserna ordnas i en hierarki som motsvarar deras inbördes ordning

2I1049 Föreläsning 5. Objektorientering. Objektorientering. Klasserna ordnas i en hierarki som motsvarar deras inbördes ordning 2I1049 Föreläsning 5 Objektorienterad programmering i Java KTH-MI Peter Mozelius Objektorientering Världar uppbyggda av objekt Inte helt olikt vår egen värld Ett sätt att modularisera våra system Objekten

Läs mer

Föreläsning 4 Innehåll. Abstrakta datatypen lista. Implementering av listor. Abstrakt datatypen lista. Abstrakt datatyp

Föreläsning 4 Innehåll. Abstrakta datatypen lista. Implementering av listor. Abstrakt datatypen lista. Abstrakt datatyp Föreläsning 4 Innehåll Abstrakta datatypen lista Definition Abstrakta datatypen lista egen implementering Datastrukturen enkellänkad lista Nästlade klasser statiska nästlade klasser inre klasser Listklasser

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik II 2018-10-19 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2016-03-17 Skrivtid: 1400 1900 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här:

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: Att skapa en klass kvadrat Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: public class Kvadrat { private int sida; Det var väl inte

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med flera

Läs mer

OOP Tentamen

OOP Tentamen DVS SU/KTH 1 (6) OOP OOP Tentamen 2010-01-15 15.00 20.00 Avser kurserna: DSK1:OOP GES:OOP ID1013 Anvisningar Skriv namn och personnummer på varje inlämnat blad. Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv

Läs mer

Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332. Typomvandling

Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332. Typomvandling metoder Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332 Array [modifierare] String metodnamn (String parameter) Returtyp (utdata typ) i detta fall String Indata typ i detta fall String 1 De får man

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2017-10-23 Skrivtid: 0800 1300 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

DAT043 Objektorienterad Programmering

DAT043 Objektorienterad Programmering DAT043 Objektorienterad Programmering Detta är en exempeltenta som innehåller gamla tentauppgifter av ungefär liknande slag som ni kan förvänta er se på ordinarie tenta i Del 1 respektive Del 2. Dock är

Läs mer

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 9 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDC30. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 9 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDC30 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer. Föreläsning 9 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Prioritetskö Heap Representation som

Läs mer

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition.

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Vem är vem på kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursansvarig : Katarina Blom, tel 772 10 60 Rum: 6126 (E-huset)

Läs mer

Tentamen. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 20 januari 2005

Tentamen. Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP. 20 januari 2005 Tentamen Programmeringsmetodik, KV: Java och OOP 20 januari 2005 Examinator: Johan Karlsson Skrivtid: 16-22 Hjälpmedel: Maximalt en av följande böcker: Barnes & Kölling: Objects First With Java a practical

Läs mer

OOP Tenta

OOP Tenta Stockholms universitet sid 1 OOP OOP Tenta 2012-01-14 10.00 15.00 Avser kurserna DSK1:OOP och GES:OOP Anvisningar Påbörja varje ny uppgift på nytt blad. Skriv endast på ena sidan av bladen. Skriv tydligt

Läs mer

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548 Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, Joachim von Hacht/Magnus Myreen Datum: 2016-12-20 Tid: 08.30-12.30 Hjälpmedel: Engelskt-Valfritt språk lexikon Betygsgränser: U: -23 3: 24-37 4: 38-47 5

Läs mer

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken. Tentamen Programmeringsteknik I 2015-06-11 Skrivtid: 08:00 13:00 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Det finns en referensbok (Java) hos vakten som du får gå fram och läsa men inte ta tillbaka till bänken.

Läs mer

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(3) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V 2010 04 13, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av 4 uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Agenda. Objektorienterad programmering Föreläsning 13

Agenda. Objektorienterad programmering Föreläsning 13 Objektorienterad programmering Föreläsning 13 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webacademy.se Agenda Ett objektorienterat exempel Repetition Mer om arv Abstrakta klasser Abstrakta metoder

Läs mer

Objektsamlingar i Java

Objektsamlingar i Java 1 (6) Objektsamlingar i Java Objektorienterad programmering 3 Syfte Att ge träning i att använda objektsamlingar i Java. Mål Efter övningen skall du kunna använda objektsamlingsklasserna ArrayList och

Läs mer

Diagnostiskt Prov. Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas.

Diagnostiskt Prov. Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. .0.0 DIAGNOSTISKT PROV Tid Klockan 09.00-2.00 Hjälpmedel Inga Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. Rättning Tentamen omfattar 6 poäng Denna tentamen

Läs mer

SI-pass 4. Johan Brook och Jesper Persson. 25 september 2012. Diskutera och svara på om påståendena nedan är äkta sanningar eller listiga lögner.

SI-pass 4. Johan Brook och Jesper Persson. 25 september 2012. Diskutera och svara på om påståendena nedan är äkta sanningar eller listiga lögner. SI-pass 4 Johan Brook och Jesper Persson 25 september 2012 1. Sant eller falskt? Diskutera och svara på om påståendena nedan är äkta sanningar eller listiga lögner. Interfaces i Java kan innehålla privata

Läs mer

Objektorienterad programmering E. Telefonboken, än en gång. Gränssnitt. Telefonboken med gränssnitt specificerat, del 1.

Objektorienterad programmering E. Telefonboken, än en gång. Gränssnitt. Telefonboken med gränssnitt specificerat, del 1. Objektorienterad programmering E Telefonboken, än en gång Föreläsning 5 Wrapper classes Exempel, histogram. Inldening om undantag. Mer om klassen Påminnelse Vår senaste version bestod av två klasser, bägge

Läs mer

Nämnarens kryptoskola fördjupning. Enkel transposition

Nämnarens kryptoskola fördjupning. Enkel transposition Nämnarens kryptoskola fördjupning 26. Enkel transposition Hittills har ni sett krypton som bygger på att en bokstav ersätts med en annan bokstav, ett annat tecken eller några siffror. Sådana krypton kallas

Läs mer

Redovisning av inlämningsuppgifter

Redovisning av inlämningsuppgifter Bilaga B Redovisning av inlämningsuppgifter 1 Rapportens innehåll Varje inlämningsuppgift ska redovisas med en skriftlig rapport. Rapporten ska vara häftad och försedd med ett försättsblad med uppgiftens

Läs mer

Abstrakta datatyper. Primitiva vektorer. Deklarera en vektor

Abstrakta datatyper. Primitiva vektorer. Deklarera en vektor Abstrakta datatyper 1 Primitiva vektorer Vektorer kan skapas av primitiva datatyper, objektreferenser eller andra vektorer. Vektorer indexeras liksom i C från 0. För att referera en vektor används hakparenteser.

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering 2 Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med

Läs mer

Kort repetition. Programmeringsteknik för Bio1 och I1. Vad ska vi lära oss idag? Ett exempel

Kort repetition. Programmeringsteknik för Bio1 och I1. Vad ska vi lära oss idag? Ett exempel Programmeringsteknik för Bio1 och I1 Övning 2 Kort repetition Övningsgrupp 3 (Sal E33) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1310/

Läs mer

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V

Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(0) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA501 Programmering M L TM W K V 2010 05 31, 8.00 13.00 Anvisningar: Denna tentamen består av 4 uppgifter. Preliminärt ger uppgifterna

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik I 2018-03-16 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

Tentamen. Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Lördagen den 30 november 2002 kl , salar E33, E34

Tentamen. Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, Lördagen den 30 november 2002 kl , salar E33, E34 Tentamen Datalogi I, grundkurs med Java 10p, 2D4112, 2002-2003 Lördagen den 30 november 2002 kl 9.00 14.00, salar E33, E34 Inga hjälpmedel 30 poäng ger säkert godkänt, 40 poäng ger betyg 4 50 poäng ger

Läs mer

2. Betrakta följande program, där fyra heltal läses från tangentbordet och några (ointressanta) beräkningar görs:

2. Betrakta följande program, där fyra heltal läses från tangentbordet och några (ointressanta) beräkningar görs: Övningsuppgifter I kursen ingår 10 övningar (det är ingen övning vecka 7 i läsperiod ht2). Under övningarna ska du självständigt eller tillsammans med en kamrat lösa övningsuppgifterna. Övningsledaren

Läs mer

DEL 1 För att få godkänt på tentan (betyg 3) måste du lösa minst fem av sju uppgifter i denna del.

DEL 1 För att få godkänt på tentan (betyg 3) måste du lösa minst fem av sju uppgifter i denna del. DAT043 Objektorienterad Programmering Tentamen 2018-06-08 Tid: 08.30-12.30 Ansvarig lärare: Moa Johansson Tfn: 031 772 10 78 Ansvarig lärare besöker tentamenssalarna ca klockan 9.30 samt 11.00. Tentamensregler

Läs mer

OOP Objekt-orienterad programmering

OOP Objekt-orienterad programmering OOP F6:1 OOP Objekt-orienterad programmering Föreläsning 6 Mer om klasser och objekt Hantera många objekt ArrayList tostring() metoden this Vi vill ofta hantera många objekt i ett program: OOP F6:2 public

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg/Johannes Åman Pohjola, 2018 Abstract class En abstract class är en class

Läs mer

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548 Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, Joachim von Hacht/Magnus Myreen Datum: 2017-08-14 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Lexikon Engelskt-Valfritt språk. Betygsgränser: U: -23 3: 24-37 4: 38-47 5

Läs mer

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540. Dag: , Tid:

Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering. Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540. Dag: , Tid: Omtentamen för TDA540 Objektorienterad Programmering Institutionen för Datavetenskap CTH HT-16, TDA540 Dag: 2017-04-12, Tid: 14.00-18.00 Ansvarig: Examinator: Alex Gerdes Carlo A. Furia Förfrågningar:

Läs mer

Tentamen, EDA017, Programmeringsteknik för C, E, I och Pi

Tentamen, EDA017, Programmeringsteknik för C, E, I och Pi LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDA017, Programmeringsteknik för C, E, I och Pi 2017 03 15, 14.00 19.00 Anvisningar: Tentan innehåller fyra uppgifter. Preliminärt

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag 2003-05-23 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka kl.

Läs mer