Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf I tisdags så var det dags för mig att för första gången klippa gräset vid Håkanstorp där familjen bor sedan 2 veckor tillbaks. Vilket jag hade sett fram emot, inte minst för att samla några fler manliga poäng. Det hade varit en riktigt kvav värme hela dagen och det kändes som att åskan och regnet skulle komma när som helst, men jag ville ändå tro att jag skulle hinna hela gräsmattan innan det brakade loss. Efter jag kommit halvvägs i mitt stolta premiäråk så hör jag i hörlurarna via radio halland nu har ovädret förflyttat sig ifrån Halland till Småland, och det känns ju bra, och i samma sekund så känner jag första regndroppen och i nästa sekund så står himlen öppen och det öser ner. Men glad som jag ändå var över att vara där jag var, så fortsatte jag att klippa klart. Jag blev totalt dyngblöt, men det var härligt! För det var ett så friskt och gött vatten som kom och som skapade liv i hela naturen efter flera dagar av värme och torka. En fantastisk egenskap som vatten har. Det är livgivande. (Häll upp vatten i ett glas) Jordens yta är täckt till 71 % av vatten. Har du tänkt vara med i tv programmet smartare än en femteklassare så kan detta vara en nyttig information. Värmen ifrån solen gör att vattnet avdunstar ifrån alla hav och oceaner och lyfts och förs in över land. Där det gör att gurkan blir så god. Ett friskt vatten släcker vår törst efter en svettig innebandymatch eller under en varm sommardag, det gör att huvudverken kanske släpper och kläderna blir rena. Det behövs för varje litet grässtrå att växa, för varje djur, för varje liten och stor människa för att kunna växa och överhuvudtaget leva. En människa kan klara sig utan mat i flera dagar, men utan vatten klarar vi oss bara några dygn innan det börjar uppstå stora svårigheter för kroppen att fortsätta fungera. Vatten är helt enkelt nödvändigt för allt känt liv! Och jag tror det är därför som just Jesus beskriver Den Helige Ande med bilden av levande vatten. För allt i våra liv, varje område i vår tro behöver Guds Ande för att växa och leva. Vi försöker stoppa in alla möjliga saker istället för att kunna överleva, men sanningen är att vi blir helt utpumpade om vi ska skaffa oss det som tillfredställer vår innersta längtan på egen hand. Jag tror att i jakten efter lycka, jakten efter att hålla sig fast vid något, jakten efter mening, det är en andlig törst. Och därför kan aldrig materiella, sociala eller känslomässiga förhållanden i någon form släcka den helt och fullt, hur mycket vi än vill och försöker!

2 Och därför ropar Jesus in i ditt och mitt liv den morgonen, kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger." Jes. kap 44:3 Ty jag skall utgjuta vatten över det som törstar och strömmar över det torra. Jag skall utgjuta min Ande över dina barn, min välsignelse över dina avkomlingar, så att de växer upp mitt ibland det gröna gräset, som pilträd vid vattenbäckar. Alltså, Guds Ande är hela livsnerven i tron på Gud. Om vi inte låter Guds Ande fylla oss, låta hans vatten göra oss blöta och verka i vårt hjärta så dör vår tro, den torkar ut, precis som varje blomträd gör som inte får vatten. Om vi som församlingen inte har en öppen dörr för att låta Guds ande vara levande ibland oss och verka så som han vill så kommer vi tyna bort mer och mer och till slut vara borta. Men låter vi Guds levande vatten strömma så kommer vi växa upp mitt ibland det gröna gräset. Det finns en fantastisk bild ifrån skapelsen på just detta. I 1.mos. kapitel 2 så står det om att ingen buske på jorden och ingen ört hade skjutit upp ur marken ännu för Gud hade inte låtit det regna på jorden ännu. Men en dimma steg upp från jorden och vattnade hela marken, och Herren lät alla slags träd växa upp och vara ljuvliga att se på står det. Det var Guds tanke med att låta det regna, och det är det fortfarande i vår natur men inte minst i ditt liv. När Guds levande vatten kommer över dig så blir du vacker. Det som Gud tänkt för dig, det som Gud skapat dig till kommer blomma och vara vackert att se på. Det som kommer ut ifrån ditt hjärta kommer vara vackert, dina gärningar, dina ord, och jag tror att även det mer fysiska kommer förändras. Och då menar jag inte fast rumpa och stora bröst eller något annat av våra skönhetsideal, utan jag tror ni förstår vad jag menar. Det syns på en människa när han eller hon lever nära det friska vattnet. Det syns i hela minspelet och i ögonen, att man lever under Guds Andes påverkan. Man blir skinande ren på något sätt. Precis som det är för min disk hemma nu för tiden. Jag har diskat för hand i hela mitt liv utanför hemmets lugna vrå, ca. 10 år, och jag är helt betagen av att nu få diska med diskmaskin i Håkanstorp. Den kraften och den rörelsen det finns i en diskmaskin har gjort att bara efter en tvätt så skiner alla kaffemuggar och tallrikar som de aldrig gjort förr. Jag skulle lätt kunna bli diskmaskins försäljare efter detta. Det var en total upplevelse. Och den är också ett fantastiskt bra exempel på vad som händer när Guds Ande kommer med sin kraft, kommer med det levande vattnet som är i rörelse och får tvätta dig med Jesu blod!

3 Vårt land törstar efter detta vatten! Vi har vanligt friskt och rent vatten direkt i kranen, varje dag, vilket många andra människor ständigt letar efter runt om på vår jord. Men vi lider i stor brist på det levande vattnet ifrån Jesus. I vårt välfärds land så har vi på karriärstegen uppåt missat livet som inte är där uppe på stegen utan här nere, Guds Ande är utgjuten över allt kött. Kan det vara så att vi behöver på nytt lära oss att räkna med Gud i våra liv? Jag tror att vi kan lära oss någonting av Israel, vårt folks historia och uttåget ur Egypten, då folket gång på gång fick lära sig att just räkna med Guds omsorg. Under 2 söndagar i maj så har vi fått höra hur Gud ledde dem dag som natt. De var omslutna av Guds närvaro. De var genomtäckta med omsorg då Gud gick framför dem i ett märkligt naturfenomen, en molnstod som då och då ledde dem in på den krokiga och långa vägen, och till och med till återvändsgränder för att visa vem Gud är, vilket beskydd, och vilken outtömlig kraft som finns för den som vågar förtrösta på Gud. I texten där vi ska fortsätta idag så har Mose, som hade svårt för att prata och dessutom var folkrädd lett ca, 2,5 miljon människor genom det stora vattnet som vi nu kallar röda havet. Herren är min starkhet och min lovsång, han blev min frälsning, han är min Gud kunde man höra hur folket sjöng på flera mils avstånd! Den tidiga morgonluften fylldes av ljuvlig sång, musik & dans. Mirjam, Moses syster ledde alla tusentals kvinnor i dans med en tamburin i handen, det är vad jag kallar lovsångsledare det! Vilken mäktig syn och vilken mäktig upplevelse att få finnas med på denna strand i denna fullständiga glädje, där inget mer än tacksamheten till Gud behövdes för att det skulle bli en lyckad fest värt att lägga på minnet inför alla våra olika sorters fester. Men precis som varje julafton har ett slut så hade även denna fest ett slut. Vi läser 2 mos.15: Folket skulle nog ha kunnat sjunga och dansa i många dagar till, men Gud visste att folket behövde fortsätta gå. Och Mose som gått igenom många prövningar, vet nu inte om något annat än att våga tro och följa med när molnstoden leder dem bort ifrån den sköna stranden och segersången och ut i den torra ekande öknen igen. Och jag tror att Mose redan då visste hur han mycket snart skulle få hans folk emot sig på nytt.

4 Och mycket riktigt, när solens hetta gassade på pannan och gjorde den torra sanden så het att det knappt gick att gå på den så var det ingen som var sugen på att lägga sig och fortsätta förbättra solbrännan. Första dagen gick väl an, men när den andra dagen kom så hade lovsången tystnat helt. Varje steg gick tyngre och tyngre när nu vattenförrådet också började sina. Varje öga som orkade leta, letade nu efter vatten. Något som de vara vana vid. Hela området Palestina var ett vattenfattigt land, under december-februari så brukade man samla vatten så gott man kunde inför den långa torrperioden som varade under mars-november ungefär. Och som vi kan förstå så blev vattnet under den långa tiden också ganska så unket och gammalt. Så vatten, och framförallt friskt rinnande vatten var eftersökt. Ibland var vattengången så knapp att man fick betala en hel del för att få lite vatten. Men nu fanns det inte ens det, utan bara öken så långt ögat kunde nå Mose som varit Herde ute i öknen i 40 år hade ganska så stor koll på var det kunde finnas, men även han började nog bli lite orolig. För var skulle de hitta vatten som räckte för att släcka 2,5 miljoner människors törst och dessutom vatten till all deras boskap. Hästar, kor, getter, som dessutom dricker mer än vad människor gör. Någon har räknat ut för länge sedan att bara för att fylla det mänskliga behovet så skulle man behöva 300 stora tankvagnar med vatten varje dag, och med djurens behov så skulle det behöva komma ut mer än dubbelt så många tankvagnar ut till öknen, hur skulle detta enorma behov kunna mötas? Mose kom att tänka på en plats lite längre fram, där han visste fanns mycket vatten. Men när de på tredje dagen efter den härliga festen på röda havets östra strand, kom fram till denna plats så gick det inte dricka vattnet. Det var bittert och därför så kallar de platsen för Mara, som betyder just bitter. Vattnet var odrickbart och för att fortsätta gå så behövde de friskt vatten. Vad ska vi dricka nu!? Började alla dessa miljoner människor ropa och de klagade på denna gamla fåraherde som lett dem hit! Rakt i ansiktet på Gud själv eftersom Mose var Guds tjänare och bara hade följt den väg som Gud visat. Gud, hjälp mig ropade Mose till Herren. Vad ska jag göra nu? Man hör nästan tröttheten i hans röst över att vara ensam i att lita på Gud, samma ensamhet som jag tror du kan känna ibland människor som inte kan förstå eller våga tro det som du vet håller igenom allt. Gud känner Moses trötthet och svarar honom på ett väldigt enkelt sett, ta en kvist av det där trädet och kasta det i vattnet. Mose gör det och vattnet blir då sött och drickbart. Mose och hela folket får uppleva vilken mäktig och verksam Gud vi har när vi lyder honom. Även om lydnaden i sig är ganska så svår ibland så är det så enkelt.

5 Gud har en lösning i varje situation precis intill dig så många gånger. Det finns ett trä som kan förändra allt! Det här är en händelse som är en väldigt bra förebild på det träd som kan ta bort all bitterhet och all klagan, korsets trä, där Guds son gav sitt liv för att vi skulle få liv i överflöd! Det bittra vattnet kan bli sött och drickbart. Livet kan få bli gott och få mening. Det är ganska så enkelt. Men motsträviga som vi är inför det enkla så förstår vi redan här varför Gud lett folket ut i den torra öknen. Folket behövde lära sig den enkla tron. De behövde denna öken för att bli ett förfinat verktyg i hans tjänst. Vilket jag tror är Guds syfte varje gång han leder dig och mig ut i ökentider som känns torra, meningslösa och omöjliga, du behöver lära dig den enkla tron, räkna med att Gud tar hand om dig. Ska vi vara hans folk, hans vittnen på den här jorden så behöver han ta dig ut i öknen för att förfina hans instrument så att du kan tjäna honom. Du och jag behöver lära oss att räkna med att det alltid finns ett livgivande friskt vatten ifrån Gud att släcka vår livstörst med även när vi inte ser det eller känner det. Det finns ett slags regn som man knappt kan se, ni vet det där riktigt kompakta duggregnet, som man inte heller riktigt känner, men man blir totalt genomblöt ändå av det, sådant regn kommer över dig ifrån Gud in i ditt sökande efter att släcka livets törst varje dag. Guds Ande har kommit för att du ska förstå att du kan räkna med Herren din läkare, ständigt. Sedan så kommer de där tillfällena då vi får uppleva Guds Ande på ett speciellt sätt. När man på ett konkret sätt upplever hur Herden för en till vatten där man finner ro. I vers 12 så läste vi hur de sedan kom till Elim. Ett namn som många kyrkor idag heter, Elimkyrkan, och det är inte så konstigt varför man har tagit det namnet, för här fanns tolv vattenkällor med härligt friskt vatten att släcka hela sin törst med, för var och en! Här fanns skugga under 70 palmträd, en oas som man inte ville lämna utan här byggde man upp sitt läger under en tid. Och ett sådant här tillstånd, ett Elim, finns för oss alla. Det slutar inte med Mara och bittert vatten! Utan Gud kommer överraska dig med ett Elim, lita på detta! Det kommer alltid finnas fler Elim i ditt liv än mara! Andens närvaro är en upplevd verklighet, som även du kan få uppleva på ett mäktigt sätt! Du kan få uppleva något så starkt att du för ett ögonblick tycker att du aldrig förr känt något liknande i detta liv. Det är den djupaste upplevelse en människa någonsin kan ha. Kanske handlar det om fysisk värme i kroppen eller bara en överväldigande upplevelse av Guds kärlek. En kärlek som är hög nog för att lyfta oss upp till himmelska höjder.

6 Vi kanske får uppleva korsets betydelse på ett starkt sätt, hur Jesus tar bort bitterheten och ser med klara ögon på vem Jesus är. Paulus han ber att vi skall lära känna kristi kärlek som är väldigare än all kunskap tills hela Guds fullhet uppfyller oss. Vilket händer ofta när människor uppfylls av anden. Man känner att man blir uppfylld av Guds fullhet och man känner själv att man är fullkomligt hel i tron på honom. Man känner att jag behöver inget annat. Jag vill inte vara någon annanstans än här. De stunderna kommer, sök efter dem, längta efter dem, be att Guds Ande ska möta dig med ett Elim och Guds Ande kommer möta dig, Gud kommer låta dig slå läger vid en tid, men det slutar fortfarande inte där. Israels folk bröt åter upp igen. De ville säkerligen stanna i Elim för alltid och undrade säkert varför molnstoden, varför Gud behövde ta dem vidare ifrån denna underbara plats. Och man kan undra det, varför kan inte jag leva med en stark Gudsupplevelse varje dag, varje sekund? Varför måste man bryta upp ifrån sitt läger? Varför kan jag inte alltid ha ett ständigt lyckligt tillstånd? Varför måste man ut i öknen igen!? Jo, pågrund av att Gud har mer att lära. Det är så. Gud har alltid mer att lära dig. Att följa Jesus, hör man nästan på ordet vad det betyder. Det handlar om att gå. Inte vara still på en och samma plats. Utan gå och upptäcka mer vad livet med Jesus handlar om i varje stund, i varje situation. Vilket inte alltid är det lättaste. Folket började ganska så snabbt glömma bort sitt Elim. På en ny plats så började de på nytt klaga och knota mot Mose och Aron. Nu var det inte törsten utan hungern som var problemet. om vi ändå hade fått dö i Egypten där vi satt vid köttgrytorna och hade tillräckligt med mat att äta! Men ni har fört oss ut ur öknen för att låta hela denna skara dö av hunger! Vi kan förstå att Mose fick pröva sitt tålamod mer än en gång. Och man kan också förstå vilket tålamod Gud har med sitt folk. Detta är bara sjätte veckan sedan de lämnande Egypten, och med tanke på att de hade nästan ytterligare 40 år framför sig så kan man förstå att Guds uthållighet med oss är stor. Gud visade att hans nåd är ny varje morgon. Han började inte argumentera med folket utan han säger bara, jag ska låta det regna bröd från himlen åt er. Och varje morgon fanns det där 40 år framöver för var och en. Någonting vitt, gnistrande låg utanför lägret. Manna ropade dem, som betyder utifrån hebreiskan vad är det här, vilket det också fick heta, manna, som liknade korianderfrö och som man tog och bakade gott bröd utav och det mättade alla lika mycket. Gud bad dem inte ens att spara på det, förutom inför den dagen det var sabbat, just för att Gud ville visa, jag vill möta dig på nytt imorgon.

7 Med andra ord, gå inte bara och spara på gamla upplevelser i ditt kristna liv. Vi tror ibland att det är bäst att samla på sig en del upplevelser så att man har den dagen när inte Gud hjälper till. Men det är inte så. Jesus som beskrivs som det manna som kommit till världen för att ge världen liv, vill möta dig på nytt varje dag och var du än befinner dig med livets bröd och sitt levande vatten. Om Gud har hjälpt dig i 10 år eller kanske 30 års tid, varför skulle han inte hjälpa dig idag? Gud är oföränderlig. Om han har frälst dig skulle han då inte bevara dig! Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur skulle han kunna annat än också skänka oss allt med honom? Står det i rom.8:32. Gud har redan gjort det största och det svåraste med våra liv när han gav sin son till oss och frälste oss. Varför skulle han upphöra att göra det som är mindre svårt. Vet ni, det är svårare än vad vi tror att komma ifrån Guds omsorg. Det ser vi ännu en gång när Guds folk åter igen intagit en ny lägerplats. Nu har vattnet sinat, och folket klagar på nytt på Mose, ja det verkar som att de gått så långt att de till och med tagit upp stenar i sina händer för att stena honom till döds, då Mose, trofast som han är åter igen ropar till Gud. Vi kan läsa till sist 2 mos.17:4-6. Om Gud hade försett dem med bröd, varför skulle han inte då ge dem vatten!? Med samma enkla stav, troligtvis fortfarande med spår av fårskit, som han redan delat ett stort hav med slog han på klippan och det kom rinnande friskt vatten, som släckte all törst. Där de minst anade att vatten skulle finnas, där fanns det. Precis som det många gånger är för oss, där vi minst tror att Gud kan finnas, där finns Guds Ande och visar sin kraft. Och Gud uppmanar dig till att gå i handling, ta ditt hjärta och det du har i din hand och våga gå i tro mot Jesus Kristus som är hela livets klippa. Gud kunde säkert ge folket vatten utan att Mose gick och slog med sin stav. Men han ville att Mose som för tillfället gick ganska så långt bort i folkhopen, skulle på nytt kliva fram och visa de äldste och hela folket vad som händer när man tar ett steg i tron på att räkna med att Gud går framför. Det steget längtar Gud efter att du ska ta. Att räkna med att Guds Ande vill finnas i de områden som du inte räknar med honom i ditt liv idag. Då ska det Den Helige Andes levande vatten som gör dig vacker flöda fram. Jesus har ett levande, livgivande vatten, kanske är det gömt just nu för dig, kanske är du nära att ge upp, för din tro, ditt liv känns bara öken så långt du kan se, men din förtvivlan kan bli släckt!! "Om någon är törstig, kom till mig och drick!"

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem A lla vet vi att det är besvärligt att vandra i mörker utan ljus. I svår terräng är det extra besvärligt. Ett vitt snötäcke underlättar dock vandringen. Men snötäcket är i så fall ett hjälpmedel som har

Läs mer

C. När någon har avlidit

C. När någon har avlidit C. När någon har avlidit Andakt enligt detta formulär hålls på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med en vit

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf

Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Lyft din stav! Av: Johannes Djerf Förra söndagen så pratade vi om hur Gud många gånger kastar om de korta och snabba vägarna i livet och istället leder oss in på den långa och många gånger osynliga vägen

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Mässa i påsknatten (B)

Mässa i påsknatten (B) Mässa i påsknatten (B) De som har tjänaruppdrag i gudstjänsten anländer i procession till den mörka kyrkan. Ett tänt böneljus bärs i processionen. Orgeln kan tas i bruk vid moment 4 (Påsklovprisning) eller

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Bibeltexter till predikan

Bibeltexter till predikan Bibeltexter till predikan 2016 03 13 Apg 2:38 Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. Rom 6:6 Vi vet

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf Helande En Gåva Av: Johannes Djerf Ibland kan vår tro kännas som en sådan här torr svamp (håller upp en tvättsvamp). Det finns där, tron finns där, men det finns inte så mycket av livet, det som du innerst

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats 1 1 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Tunadalskyrkan Den levande strömmen. Hes 47: 1-12

Tunadalskyrkan Den levande strömmen. Hes 47: 1-12 1 Tunadalskyrkan 130922 Den levande strömmen Hes 47: 1-12 Det hebreiska folket var i fångenskap i Babylon. Templet i Jerusalem, symbolen för Guds närvaro bland sitt folk hade förstörts till deras stora

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! Tänk att Du orkat med att vandra ända hit! Förra vandringen var lite jobbig, eller hur? Vi talade om att Gud är ALLSMÄKTIG eller som det heter i den nya översättningen

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

B. Tacksägelse för skörden

B. Tacksägelse för skörden B. Tacksägelse för skörden Andakten kan förrättas på skördeplatsen, i hemmet, i kyrkan någon annanstans, t.ex. i samband med skördeförsäljning. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

19 Invigning av begravningsplats eller begravningskapell

19 Invigning av begravningsplats eller begravningskapell 19 Invigning av begravningsplats eller begravningskapell INVIGNING AV BEGRAVNINGSPATS EER BEGRAVNINGSKAPE 383 Invigning av begravningsplats eller begravningskapell leds av biskopen eller av präst som biskopen

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3)

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) År 2010 Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) Temat för 2010 års kalender är hämtat från Psalm 1. Det är speciellt en mening som jag vill lyfta fram: Allt vad han gör lyckas väl (Ps 1:3). Att lyckas

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

2 Mos 33: 18-23 2 e trettondagen GT första årgången

2 Mos 33: 18-23 2 e trettondagen GT första årgången 1 Tunadalskyrkan 13 01 20 2 Mos 33: 18-23 2 e trettondagen GT första årgången Det finns många intressanta människor i bibeln. En av dem är Mose, som vi säkerligen allihop har många bilder av och många

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Musik: Maria Hulthén - Text: Kristina S Furberg Koreograf: Hans Kvarnström

Musik: Maria Hulthén - Text: Kristina S Furberg Koreograf: Hans Kvarnström Musik: Maria Hulthén - Text: Kristina S Furberg Koreograf: Hans Kvarnström Din ljusa skugga en mässa i Heliga danser-tradition har tillkommit i nära samverkan mellan textförfattare, tonsättare/arrangör

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

2 sön efter Trettondedagen Joh 4:5-26. Jesus vid Sykars brunn.

2 sön efter Trettondedagen Joh 4:5-26. Jesus vid Sykars brunn. 2 sön efter Trettondedagen 2016. Joh 4:5-26. Jesus vid Sykars brunn. I den här texten har Jesus ett längre samtal med en person. Vi vet inte om Johannes återger hela samtalet eller endast delar där av.

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Östanåskyrkan Joh 11

Östanåskyrkan Joh 11 1 Östanåskyrkan 140323 Joh 11 Det är få skildringar i evangelierna som rymmer så många perspektiv som johannesevangeliets elfte kapitel. Det är ett yttre skeende men också ett inre skeende; vi möter Jesus

Läs mer

Eskatologi Den yttersta Domen

Eskatologi Den yttersta Domen Eskatologi 2015-03-04 Den yttersta Domen Den yttersta domen "Det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas" (Hebr. 9:27) Varje dag (i världen) så dör ca 150 000 människor. Det innebär ca 6 400

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

Renovera med Guds ord

Renovera med Guds ord Renovera med Guds ord Nehemja kap.7-8 Av: Johannes Djerf Efter några söndagars paus så har vi åter igen kommit tillbaka till Nehemja bok. Där nu alla stenar sitter på sin plats runt muren, den sista dörren

Läs mer

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf

Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf Vad gör du när Jesus besöker dig? Av: Johannes Djerf I tron på att en predikan inte ska vara så dålig att den inte kan predikas mer än en gång och i tron på att nattens tankar som kom till mig ändå kan

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Tunadalskyrkan Vaksamhet och väntan. Luk 12:35-40

Tunadalskyrkan Vaksamhet och väntan. Luk 12:35-40 1 Tunadalskyrkan 13 11 17 Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40 Vi lever i en tid när allting ska gå snabbt, och vi kan med modern teknik sekundsnabbt kommunicera med andra världsdelar, vi vet i realtid allt

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

C. På bröllopsdagen. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

C. På bröllopsdagen. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. C. På bröllopsdagen Denna andakt kan hållas på silver- guldbröllopsdagen på någon annan bröllopsdag som man vill fira. Detta material kan i tillämpad form också användas på äktenskapskurser när ett gift

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. örbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. ormuläret kan användas i tillämpliga delar i enlighet med situationens krav. På ett bord som är täckt med en

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer