Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf I tisdags så var det dags för mig att för första gången klippa gräset vid Håkanstorp där familjen bor sedan 2 veckor tillbaks. Vilket jag hade sett fram emot, inte minst för att samla några fler manliga poäng. Det hade varit en riktigt kvav värme hela dagen och det kändes som att åskan och regnet skulle komma när som helst, men jag ville ändå tro att jag skulle hinna hela gräsmattan innan det brakade loss. Efter jag kommit halvvägs i mitt stolta premiäråk så hör jag i hörlurarna via radio halland nu har ovädret förflyttat sig ifrån Halland till Småland, och det känns ju bra, och i samma sekund så känner jag första regndroppen och i nästa sekund så står himlen öppen och det öser ner. Men glad som jag ändå var över att vara där jag var, så fortsatte jag att klippa klart. Jag blev totalt dyngblöt, men det var härligt! För det var ett så friskt och gött vatten som kom och som skapade liv i hela naturen efter flera dagar av värme och torka. En fantastisk egenskap som vatten har. Det är livgivande. (Häll upp vatten i ett glas) Jordens yta är täckt till 71 % av vatten. Har du tänkt vara med i tv programmet smartare än en femteklassare så kan detta vara en nyttig information. Värmen ifrån solen gör att vattnet avdunstar ifrån alla hav och oceaner och lyfts och förs in över land. Där det gör att gurkan blir så god. Ett friskt vatten släcker vår törst efter en svettig innebandymatch eller under en varm sommardag, det gör att huvudverken kanske släpper och kläderna blir rena. Det behövs för varje litet grässtrå att växa, för varje djur, för varje liten och stor människa för att kunna växa och överhuvudtaget leva. En människa kan klara sig utan mat i flera dagar, men utan vatten klarar vi oss bara några dygn innan det börjar uppstå stora svårigheter för kroppen att fortsätta fungera. Vatten är helt enkelt nödvändigt för allt känt liv! Och jag tror det är därför som just Jesus beskriver Den Helige Ande med bilden av levande vatten. För allt i våra liv, varje område i vår tro behöver Guds Ande för att växa och leva. Vi försöker stoppa in alla möjliga saker istället för att kunna överleva, men sanningen är att vi blir helt utpumpade om vi ska skaffa oss det som tillfredställer vår innersta längtan på egen hand. Jag tror att i jakten efter lycka, jakten efter att hålla sig fast vid något, jakten efter mening, det är en andlig törst. Och därför kan aldrig materiella, sociala eller känslomässiga förhållanden i någon form släcka den helt och fullt, hur mycket vi än vill och försöker!

2 Och därför ropar Jesus in i ditt och mitt liv den morgonen, kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger." Jes. kap 44:3 Ty jag skall utgjuta vatten över det som törstar och strömmar över det torra. Jag skall utgjuta min Ande över dina barn, min välsignelse över dina avkomlingar, så att de växer upp mitt ibland det gröna gräset, som pilträd vid vattenbäckar. Alltså, Guds Ande är hela livsnerven i tron på Gud. Om vi inte låter Guds Ande fylla oss, låta hans vatten göra oss blöta och verka i vårt hjärta så dör vår tro, den torkar ut, precis som varje blomträd gör som inte får vatten. Om vi som församlingen inte har en öppen dörr för att låta Guds ande vara levande ibland oss och verka så som han vill så kommer vi tyna bort mer och mer och till slut vara borta. Men låter vi Guds levande vatten strömma så kommer vi växa upp mitt ibland det gröna gräset. Det finns en fantastisk bild ifrån skapelsen på just detta. I 1.mos. kapitel 2 så står det om att ingen buske på jorden och ingen ört hade skjutit upp ur marken ännu för Gud hade inte låtit det regna på jorden ännu. Men en dimma steg upp från jorden och vattnade hela marken, och Herren lät alla slags träd växa upp och vara ljuvliga att se på står det. Det var Guds tanke med att låta det regna, och det är det fortfarande i vår natur men inte minst i ditt liv. När Guds levande vatten kommer över dig så blir du vacker. Det som Gud tänkt för dig, det som Gud skapat dig till kommer blomma och vara vackert att se på. Det som kommer ut ifrån ditt hjärta kommer vara vackert, dina gärningar, dina ord, och jag tror att även det mer fysiska kommer förändras. Och då menar jag inte fast rumpa och stora bröst eller något annat av våra skönhetsideal, utan jag tror ni förstår vad jag menar. Det syns på en människa när han eller hon lever nära det friska vattnet. Det syns i hela minspelet och i ögonen, att man lever under Guds Andes påverkan. Man blir skinande ren på något sätt. Precis som det är för min disk hemma nu för tiden. Jag har diskat för hand i hela mitt liv utanför hemmets lugna vrå, ca. 10 år, och jag är helt betagen av att nu få diska med diskmaskin i Håkanstorp. Den kraften och den rörelsen det finns i en diskmaskin har gjort att bara efter en tvätt så skiner alla kaffemuggar och tallrikar som de aldrig gjort förr. Jag skulle lätt kunna bli diskmaskins försäljare efter detta. Det var en total upplevelse. Och den är också ett fantastiskt bra exempel på vad som händer när Guds Ande kommer med sin kraft, kommer med det levande vattnet som är i rörelse och får tvätta dig med Jesu blod!

3 Vårt land törstar efter detta vatten! Vi har vanligt friskt och rent vatten direkt i kranen, varje dag, vilket många andra människor ständigt letar efter runt om på vår jord. Men vi lider i stor brist på det levande vattnet ifrån Jesus. I vårt välfärds land så har vi på karriärstegen uppåt missat livet som inte är där uppe på stegen utan här nere, Guds Ande är utgjuten över allt kött. Kan det vara så att vi behöver på nytt lära oss att räkna med Gud i våra liv? Jag tror att vi kan lära oss någonting av Israel, vårt folks historia och uttåget ur Egypten, då folket gång på gång fick lära sig att just räkna med Guds omsorg. Under 2 söndagar i maj så har vi fått höra hur Gud ledde dem dag som natt. De var omslutna av Guds närvaro. De var genomtäckta med omsorg då Gud gick framför dem i ett märkligt naturfenomen, en molnstod som då och då ledde dem in på den krokiga och långa vägen, och till och med till återvändsgränder för att visa vem Gud är, vilket beskydd, och vilken outtömlig kraft som finns för den som vågar förtrösta på Gud. I texten där vi ska fortsätta idag så har Mose, som hade svårt för att prata och dessutom var folkrädd lett ca, 2,5 miljon människor genom det stora vattnet som vi nu kallar röda havet. Herren är min starkhet och min lovsång, han blev min frälsning, han är min Gud kunde man höra hur folket sjöng på flera mils avstånd! Den tidiga morgonluften fylldes av ljuvlig sång, musik & dans. Mirjam, Moses syster ledde alla tusentals kvinnor i dans med en tamburin i handen, det är vad jag kallar lovsångsledare det! Vilken mäktig syn och vilken mäktig upplevelse att få finnas med på denna strand i denna fullständiga glädje, där inget mer än tacksamheten till Gud behövdes för att det skulle bli en lyckad fest värt att lägga på minnet inför alla våra olika sorters fester. Men precis som varje julafton har ett slut så hade även denna fest ett slut. Vi läser 2 mos.15: Folket skulle nog ha kunnat sjunga och dansa i många dagar till, men Gud visste att folket behövde fortsätta gå. Och Mose som gått igenom många prövningar, vet nu inte om något annat än att våga tro och följa med när molnstoden leder dem bort ifrån den sköna stranden och segersången och ut i den torra ekande öknen igen. Och jag tror att Mose redan då visste hur han mycket snart skulle få hans folk emot sig på nytt.

4 Och mycket riktigt, när solens hetta gassade på pannan och gjorde den torra sanden så het att det knappt gick att gå på den så var det ingen som var sugen på att lägga sig och fortsätta förbättra solbrännan. Första dagen gick väl an, men när den andra dagen kom så hade lovsången tystnat helt. Varje steg gick tyngre och tyngre när nu vattenförrådet också började sina. Varje öga som orkade leta, letade nu efter vatten. Något som de vara vana vid. Hela området Palestina var ett vattenfattigt land, under december-februari så brukade man samla vatten så gott man kunde inför den långa torrperioden som varade under mars-november ungefär. Och som vi kan förstå så blev vattnet under den långa tiden också ganska så unket och gammalt. Så vatten, och framförallt friskt rinnande vatten var eftersökt. Ibland var vattengången så knapp att man fick betala en hel del för att få lite vatten. Men nu fanns det inte ens det, utan bara öken så långt ögat kunde nå Mose som varit Herde ute i öknen i 40 år hade ganska så stor koll på var det kunde finnas, men även han började nog bli lite orolig. För var skulle de hitta vatten som räckte för att släcka 2,5 miljoner människors törst och dessutom vatten till all deras boskap. Hästar, kor, getter, som dessutom dricker mer än vad människor gör. Någon har räknat ut för länge sedan att bara för att fylla det mänskliga behovet så skulle man behöva 300 stora tankvagnar med vatten varje dag, och med djurens behov så skulle det behöva komma ut mer än dubbelt så många tankvagnar ut till öknen, hur skulle detta enorma behov kunna mötas? Mose kom att tänka på en plats lite längre fram, där han visste fanns mycket vatten. Men när de på tredje dagen efter den härliga festen på röda havets östra strand, kom fram till denna plats så gick det inte dricka vattnet. Det var bittert och därför så kallar de platsen för Mara, som betyder just bitter. Vattnet var odrickbart och för att fortsätta gå så behövde de friskt vatten. Vad ska vi dricka nu!? Började alla dessa miljoner människor ropa och de klagade på denna gamla fåraherde som lett dem hit! Rakt i ansiktet på Gud själv eftersom Mose var Guds tjänare och bara hade följt den väg som Gud visat. Gud, hjälp mig ropade Mose till Herren. Vad ska jag göra nu? Man hör nästan tröttheten i hans röst över att vara ensam i att lita på Gud, samma ensamhet som jag tror du kan känna ibland människor som inte kan förstå eller våga tro det som du vet håller igenom allt. Gud känner Moses trötthet och svarar honom på ett väldigt enkelt sett, ta en kvist av det där trädet och kasta det i vattnet. Mose gör det och vattnet blir då sött och drickbart. Mose och hela folket får uppleva vilken mäktig och verksam Gud vi har när vi lyder honom. Även om lydnaden i sig är ganska så svår ibland så är det så enkelt.

5 Gud har en lösning i varje situation precis intill dig så många gånger. Det finns ett trä som kan förändra allt! Det här är en händelse som är en väldigt bra förebild på det träd som kan ta bort all bitterhet och all klagan, korsets trä, där Guds son gav sitt liv för att vi skulle få liv i överflöd! Det bittra vattnet kan bli sött och drickbart. Livet kan få bli gott och få mening. Det är ganska så enkelt. Men motsträviga som vi är inför det enkla så förstår vi redan här varför Gud lett folket ut i den torra öknen. Folket behövde lära sig den enkla tron. De behövde denna öken för att bli ett förfinat verktyg i hans tjänst. Vilket jag tror är Guds syfte varje gång han leder dig och mig ut i ökentider som känns torra, meningslösa och omöjliga, du behöver lära dig den enkla tron, räkna med att Gud tar hand om dig. Ska vi vara hans folk, hans vittnen på den här jorden så behöver han ta dig ut i öknen för att förfina hans instrument så att du kan tjäna honom. Du och jag behöver lära oss att räkna med att det alltid finns ett livgivande friskt vatten ifrån Gud att släcka vår livstörst med även när vi inte ser det eller känner det. Det finns ett slags regn som man knappt kan se, ni vet det där riktigt kompakta duggregnet, som man inte heller riktigt känner, men man blir totalt genomblöt ändå av det, sådant regn kommer över dig ifrån Gud in i ditt sökande efter att släcka livets törst varje dag. Guds Ande har kommit för att du ska förstå att du kan räkna med Herren din läkare, ständigt. Sedan så kommer de där tillfällena då vi får uppleva Guds Ande på ett speciellt sätt. När man på ett konkret sätt upplever hur Herden för en till vatten där man finner ro. I vers 12 så läste vi hur de sedan kom till Elim. Ett namn som många kyrkor idag heter, Elimkyrkan, och det är inte så konstigt varför man har tagit det namnet, för här fanns tolv vattenkällor med härligt friskt vatten att släcka hela sin törst med, för var och en! Här fanns skugga under 70 palmträd, en oas som man inte ville lämna utan här byggde man upp sitt läger under en tid. Och ett sådant här tillstånd, ett Elim, finns för oss alla. Det slutar inte med Mara och bittert vatten! Utan Gud kommer överraska dig med ett Elim, lita på detta! Det kommer alltid finnas fler Elim i ditt liv än mara! Andens närvaro är en upplevd verklighet, som även du kan få uppleva på ett mäktigt sätt! Du kan få uppleva något så starkt att du för ett ögonblick tycker att du aldrig förr känt något liknande i detta liv. Det är den djupaste upplevelse en människa någonsin kan ha. Kanske handlar det om fysisk värme i kroppen eller bara en överväldigande upplevelse av Guds kärlek. En kärlek som är hög nog för att lyfta oss upp till himmelska höjder.

6 Vi kanske får uppleva korsets betydelse på ett starkt sätt, hur Jesus tar bort bitterheten och ser med klara ögon på vem Jesus är. Paulus han ber att vi skall lära känna kristi kärlek som är väldigare än all kunskap tills hela Guds fullhet uppfyller oss. Vilket händer ofta när människor uppfylls av anden. Man känner att man blir uppfylld av Guds fullhet och man känner själv att man är fullkomligt hel i tron på honom. Man känner att jag behöver inget annat. Jag vill inte vara någon annanstans än här. De stunderna kommer, sök efter dem, längta efter dem, be att Guds Ande ska möta dig med ett Elim och Guds Ande kommer möta dig, Gud kommer låta dig slå läger vid en tid, men det slutar fortfarande inte där. Israels folk bröt åter upp igen. De ville säkerligen stanna i Elim för alltid och undrade säkert varför molnstoden, varför Gud behövde ta dem vidare ifrån denna underbara plats. Och man kan undra det, varför kan inte jag leva med en stark Gudsupplevelse varje dag, varje sekund? Varför måste man bryta upp ifrån sitt läger? Varför kan jag inte alltid ha ett ständigt lyckligt tillstånd? Varför måste man ut i öknen igen!? Jo, pågrund av att Gud har mer att lära. Det är så. Gud har alltid mer att lära dig. Att följa Jesus, hör man nästan på ordet vad det betyder. Det handlar om att gå. Inte vara still på en och samma plats. Utan gå och upptäcka mer vad livet med Jesus handlar om i varje stund, i varje situation. Vilket inte alltid är det lättaste. Folket började ganska så snabbt glömma bort sitt Elim. På en ny plats så började de på nytt klaga och knota mot Mose och Aron. Nu var det inte törsten utan hungern som var problemet. om vi ändå hade fått dö i Egypten där vi satt vid köttgrytorna och hade tillräckligt med mat att äta! Men ni har fört oss ut ur öknen för att låta hela denna skara dö av hunger! Vi kan förstå att Mose fick pröva sitt tålamod mer än en gång. Och man kan också förstå vilket tålamod Gud har med sitt folk. Detta är bara sjätte veckan sedan de lämnande Egypten, och med tanke på att de hade nästan ytterligare 40 år framför sig så kan man förstå att Guds uthållighet med oss är stor. Gud visade att hans nåd är ny varje morgon. Han började inte argumentera med folket utan han säger bara, jag ska låta det regna bröd från himlen åt er. Och varje morgon fanns det där 40 år framöver för var och en. Någonting vitt, gnistrande låg utanför lägret. Manna ropade dem, som betyder utifrån hebreiskan vad är det här, vilket det också fick heta, manna, som liknade korianderfrö och som man tog och bakade gott bröd utav och det mättade alla lika mycket. Gud bad dem inte ens att spara på det, förutom inför den dagen det var sabbat, just för att Gud ville visa, jag vill möta dig på nytt imorgon.

7 Med andra ord, gå inte bara och spara på gamla upplevelser i ditt kristna liv. Vi tror ibland att det är bäst att samla på sig en del upplevelser så att man har den dagen när inte Gud hjälper till. Men det är inte så. Jesus som beskrivs som det manna som kommit till världen för att ge världen liv, vill möta dig på nytt varje dag och var du än befinner dig med livets bröd och sitt levande vatten. Om Gud har hjälpt dig i 10 år eller kanske 30 års tid, varför skulle han inte hjälpa dig idag? Gud är oföränderlig. Om han har frälst dig skulle han då inte bevara dig! Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur skulle han kunna annat än också skänka oss allt med honom? Står det i rom.8:32. Gud har redan gjort det största och det svåraste med våra liv när han gav sin son till oss och frälste oss. Varför skulle han upphöra att göra det som är mindre svårt. Vet ni, det är svårare än vad vi tror att komma ifrån Guds omsorg. Det ser vi ännu en gång när Guds folk åter igen intagit en ny lägerplats. Nu har vattnet sinat, och folket klagar på nytt på Mose, ja det verkar som att de gått så långt att de till och med tagit upp stenar i sina händer för att stena honom till döds, då Mose, trofast som han är åter igen ropar till Gud. Vi kan läsa till sist 2 mos.17:4-6. Om Gud hade försett dem med bröd, varför skulle han inte då ge dem vatten!? Med samma enkla stav, troligtvis fortfarande med spår av fårskit, som han redan delat ett stort hav med slog han på klippan och det kom rinnande friskt vatten, som släckte all törst. Där de minst anade att vatten skulle finnas, där fanns det. Precis som det många gånger är för oss, där vi minst tror att Gud kan finnas, där finns Guds Ande och visar sin kraft. Och Gud uppmanar dig till att gå i handling, ta ditt hjärta och det du har i din hand och våga gå i tro mot Jesus Kristus som är hela livets klippa. Gud kunde säkert ge folket vatten utan att Mose gick och slog med sin stav. Men han ville att Mose som för tillfället gick ganska så långt bort i folkhopen, skulle på nytt kliva fram och visa de äldste och hela folket vad som händer när man tar ett steg i tron på att räkna med att Gud går framför. Det steget längtar Gud efter att du ska ta. Att räkna med att Guds Ande vill finnas i de områden som du inte räknar med honom i ditt liv idag. Då ska det Den Helige Andes levande vatten som gör dig vacker flöda fram. Jesus har ett levande, livgivande vatten, kanske är det gömt just nu för dig, kanske är du nära att ge upp, för din tro, ditt liv känns bara öken så långt du kan se, men din förtvivlan kan bli släckt!! "Om någon är törstig, kom till mig och drick!"

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf Helande En Gåva Av: Johannes Djerf Ibland kan vår tro kännas som en sådan här torr svamp (håller upp en tvättsvamp). Det finns där, tron finns där, men det finns inte så mycket av livet, det som du innerst

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

D. Vid läsårets början

D. Vid läsårets början D. Vid läsårets början Andakten kan förrättas av en präst, en församlingsanställd eller någon från skolan. Psalmer Man kan sjunga någon eller några av följande psalmer: 153, 289, 322, 471, 492 eller 496.

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35 1 Tunadalskyrkan 14 02 09 Bilder av livet Dan 3, PS 126, Ps 35 Ibland kan vi behöva bilder eller berättelser för att få hjälp att förstå livet och tillvaron, för de kan spegla vår situation, utan att vara

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor, gifta och ogifta.

Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor, gifta och ogifta. 1.Alla får sjunga den Låt er uppfyllas av Anden Underordna er varandra i Kristi fruktan. Underordning är något som gäller alla. Den gäller för både hustrun och mannen och alla i församlingen, män och kvinnor,

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Ett Mål - Ett hemland Av: Johannes Djerf

Ett Mål - Ett hemland Av: Johannes Djerf Ett Mål - Ett hemland Av: Johannes Djerf För någon vecka sedan så behövde jag lämna in bilen på reperation i Värnamo. Det skulle ta hela dagen så antingen skulle jag få behöva ta bussen hem eller så skulle

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Den siste Adam och frågan om arvsynd

Den siste Adam och frågan om arvsynd Den siste Adam och frågan om arvsynd Talar det Nya testamentet om arvsynd när det berättar om den förste och den siste Adam? Nedan följer ett studium av Bibeln utifrån denna frågeställning och möjliga

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf

Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf Han går aldrig förbi dig! Av: Johannes Djerf Var är Gud någonstans? Jag tror att Maria många gånger hade funderat på om inte Gud hade gått förbi henne. Hon försökte så gott hon kunde leva nära det som

Läs mer

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet Ny Gästfrihet 1 En del tycker att det är bra när alla i församlingen känner alla. Vi har en så bra gemeskap. Alla känner alla. Men egentligen är ju det en brist. Församlingens uppdrag handlar ju om att

Läs mer

Hur får jag uppleva Guds kraft?

Hur får jag uppleva Guds kraft? Hur får jag uppleva Guds kraft? I det här rummet finns massor av olika signaler. Radiovågor, tevesignaler och datasignaler. Men just nu så påverkar de inte oss. Inget ljud, ingen bild. Men skulle vi ställa

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.

FÖRSAMLINGS- BLADET. Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA MAJ 2015 Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet. Joh. 14:27 Tappa inte modet

Läs mer

Medlidande medmänniska

Medlidande medmänniska Medlidande medmänniska 1 Inledning I den japanske författarens Endos roman Tystnad om 1500-talets förföljelse av de kristna kritiserar fader Rodrigues Guds tystnad. Men Jesus svarar: "Jag var inte tyst.

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Bönen i gudstjänsten Karlstad stift, Västerstrandskyrkan den 23 mars 2010 Margareta Melin

Bönen i gudstjänsten Karlstad stift, Västerstrandskyrkan den 23 mars 2010 Margareta Melin Bönen i gudstjänsten Karlstad stift, Västerstrandskyrkan den 23 mars 2010 Margareta Melin När det gäller byggstenarna för dop har jag inte talat om bönerna i dopgudstjänsten. Jag tänkte göra det i det

Läs mer

DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET

DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET DET MÄNSKLIGA LIVETS HEMLIGHET "GENOM EN UPPENBARELSE AVSLÖJADES HEMLIGHETEN FÖR MIG." (Ef. 3:3) Har du någonsin frågat dig varför du lever i denna världen, och vad meningen är med ditt liv? Vem du än

Läs mer

Ge sitt liv för sina vänner

Ge sitt liv för sina vänner Ge sitt liv för sina vänner Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 15:12-17; Himmel och helvete, nr 272, 278:2, 282. Se sista sidan!) Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag

Läs mer

Lyssna till herden. Av: Johannes Djerf

Lyssna till herden. Av: Johannes Djerf Lyssna till herden Av: Johannes Djerf När vi skulle avsluta vår första alphakurs här i kyrkan så skulle vi avsluta vår termin med att be tillsammans, så som vi alltid brukade avsluta en kväll. Efter vår

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves.

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 1 Tessalonikerbrevet 2 (2:1 16) Apostelns tjänst i Tessalonika 1 Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 2 Tidigare hade vi, som ni vet, plågats och misshandlats i Filippi, men

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats F. Välsignelse av industrianläggning, kontorslokal eller annan arbetsplats En präst kan på begäran förrätta välsignelse av en industrianläggning, en kontorslokal eller en annan arbetsplats. Psalmer Följande

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

En levande församling

En levande församling PINGST VÄSTERÅS En levande församling Och Herren skall alltid leda dig; han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång,

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Vad betyder det att vara Kristen?

Vad betyder det att vara Kristen? Vad betyder det att vara Kristen? Tim Conway illbehonest.com/svenska Bruden och brudgummen har en börda. De har en kärlek till folket som kommer till deras bröllop. Och de vet att många av människorna

Läs mer

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen Vi är Melleruds Kristna Center Fånga visionen Framtidsbilden Vi ser en ung generation. där många följer Jesus...som är hängiven Jesus som är till välsignelse för alla släkter i regionen 1 Mos 12:2-3 Det

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Inte bara för mig utan för de flesta människor så är det inte alltid enkelt att imorgon minnas allt vad som hände idag, söndagen för två veckor sedan eller söndagen

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

Välkommen med på resan.

Välkommen med på resan. Välkommen med på resan. Förra året började jag en resa i mitt liv. Nej det handlade inte om en resa mot något geografiskt mål. Drivmedlet var inte bensin och färdmedlet var ingen bil. Resan gick inåt.

Läs mer

Välsignelse över registrerat partnerskap. Försöksordning

Välsignelse över registrerat partnerskap. Försöksordning Välsignelse över registrerat partnerskap Försöksordning Fastställd av Kyrkostyrelsen den 6 december 2006 Allmänna anvisningar Välsignelse över registrerat partnerskap är ett erbjudande till dem som önskar

Läs mer

Ditt livs viktigaste investering

Ditt livs viktigaste investering Ditt livs viktigaste investering En handledning Du investerar i dig själv dagligen: utbildning, relationer, karriär. Men har du någon gång reflekterat över värdet av att investera i den andliga aspekten

Läs mer

Tiden är kort. 30 bilder om jordens och barns utsatthet av Hans Hartman

Tiden är kort. 30 bilder om jordens och barns utsatthet av Hans Hartman Tiden är kort 30 bilder om jordens och barns utsatthet av Hans Hartman Jag vill med mina trettio bilder understryka att det är bråttom för jorden och för barnen. Vi är medvetna om att det är bråttom, när

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen.

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Följ mig - i kraften För precis 30 år sedan, 3:e söndagen i augusti 1983, blev jag här på Storstrand presenterad

Läs mer

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Lektion 12 Dopets sakrament Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Ordet sakrament har förståtts på många olika sätt av olika religiösa grupper. Kanske vore det vara bra om vi sade klart, här och nu, vad

Läs mer

Smaka hur God Gud är

Smaka hur God Gud är Smaka hur God Gud är Av: Johannes Djerf Jag var 14 år. Jag var på Prao på en förskola i Kisa en vecka. Barnen lekte för en stund väldigt bra själva då en av lärarna kom med förslaget att brygga en kanna

Läs mer

c. Paulus skriver att han egentligen inte behöver skriva till korinthierna om detta med kristet givande, så varför gör han det då?

c. Paulus skriver att han egentligen inte behöver skriva till korinthierna om detta med kristet givande, så varför gör han det då? 2 Korintierbrevet 9 (Vers 1-15) Var och en må ge vad han har beslutat sig för 1 Egentligen behöver jag inte skriva till er om hjälpen till de heliga. 2 Jag vet hur villiga ni är, och inför makedonierna

Läs mer

Predikan av: Urban Ringbäck Smyrnakyrkan, 9 september 2012

Predikan av: Urban Ringbäck Smyrnakyrkan, 9 september 2012 BÖN Predikan av: Urban Ringbäck Smyrnakyrkan, 9 september 2012 Heliga vanor för vanliga människor - Bön Vi har hämtat inspiration till den här serien från en bok av den svenskamerikanske predikanten John

Läs mer

Agenda för gudstjänstens ledare

Agenda för gudstjänstens ledare genda för gudstjänstens ledare = Präst/ledare/liturg = lla Sång 15. Du som söker Du som söker efter fäste, du som famlar efter fred. Vet att räddningen är nära, den som älskar dig är här! Sök ditt inres

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 2: Guds ord hade framgång Jag läste en liten berättelse i en bok jag har där hemma. Boken handlar om tider

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

Liknelsen om det förlorade fåret. Liknelsen om det förlorade myntet. (även Lukas 15:1-32 om den förlorade sonen kan läsas)

Liknelsen om det förlorade fåret. Liknelsen om det förlorade myntet. (även Lukas 15:1-32 om den förlorade sonen kan läsas) 24 söndagen under året (år C) (15 september 2013) Förlorade fåret - du är viktig för Gud Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 15:1-10 Liknelsen om det förlorade fåret Alla tullindrivare och syndare sökte sig

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

LEDARHANDLEDNING TROLIGT NUMMER 3 2015

LEDARHANDLEDNING TROLIGT NUMMER 3 2015 LEDARHANDLEDNING TROLIGT NUMMER 3 2015 Av: Michael Hjelt Act Now for Climate Justice är en kampanj som leds av ACT Alliance, en koalition av mer än 140 organisationer och kyrkor som jobbar tillsammans

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid.

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid. Bo ner fo r fred Herre, tag hand om vår fruktan och ängslan över vad som händer i vår värld, du som kom till oss vapenlös men starkare än all världens makt. Visa oss och världens makthavare på vägar att

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Jag minns en sommar för några år sedan. Det var väldigt varmt. Jag orkade inte göra något mer än att sitta på altanen och bara titta ut över sjön.

Jag minns en sommar för några år sedan. Det var väldigt varmt. Jag orkade inte göra något mer än att sitta på altanen och bara titta ut över sjön. Pastorn har ordet SOMMAR är förskingringens tid, då vi flyr ut från våra instängda rum! Allt ska hinnas med, helst ska man besöka släkt och vänner, måla om, renovera och städa. Helst ska barnen ha hunnit

Läs mer

Sky det onda såsom synd emot Gud

Sky det onda såsom synd emot Gud Sky det onda såsom synd emot Gud Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Hes 18:21-24; Luk 12:13-21; SKR 394-95. Se sista sidan!) Sedan vill jag säga till mig själv: Kära själ, du har samlat mycket

Läs mer

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet Avskrift från ljudinspelning 2011-07-24. Barbro Erling predikar i Agape församling. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet Älskade Jesus, att vi skall få uppleva och känna att Du är här, att vi verkligen

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10 Älska Gud och din nästa som dig Själv 30:e söndagen under året (årgång A) (26 oktober 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 22: 34-40 Frågan om det största budet i lagen När fariseerna fick höra hur han hade

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Christian Mölks Bibelkommentarer. 1 Samuelsboken 3. (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel

Christian Mölks Bibelkommentarer. 1 Samuelsboken 3. (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel 1 Samuelsboken 3 (Vers 1-21) Herren uppenbarar sig för Samuel 1 Pojken Samuel gjorde tjänst inför HERREN hos Eli. HERRENS ord var sällsynt på den tiden och profetsyner var inte vanliga. 2 Då hände en gång

Läs mer

Den Öppna Dörren. Lektion 8

Den Öppna Dörren. Lektion 8 Lektion 8 Den Öppna Dörren Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig. Upp 3:20 AFFIRMATION FÖR MEDITATION

Läs mer

Han hade fört dom till tro och sett hur dom vuxit som kristna och det ger honom mycket glädje och en väldigt go känsla.

Han hade fört dom till tro och sett hur dom vuxit som kristna och det ger honom mycket glädje och en väldigt go känsla. Filipperbrevet 4:1-9 Nya resurser 1 1 Kära kristna bröder, jag älskar er och längtar efter att få träffa er, för ni är min glädje och belöningen för allt mitt arbete. Mina älskade vänner, fortsätt att

Läs mer

Jag satt i ett rum i församlingens källare, och bad. Det här var dagen jag sett fram emot, fasat för, och försökt komma undan.

Jag satt i ett rum i församlingens källare, och bad. Det här var dagen jag sett fram emot, fasat för, och försökt komma undan. Predikan 18 maj 2014 i Rönnekyrkan En av de starkaste andliga upplevelser jag har varit med om, var när jag blev döpt. Det var i januari 1997, och mindre än 2 månader efter att jag kommit till tro. Jag

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf

Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf Skapad för att tjäna andra Av: Johannes Djerf När jag närmade mig 18 år så blev jag kallad till mönstring i Karlstad för att se om jag var lämplig för fortsatt militärtjänst. Man testade bl.a. min intelligens,

Läs mer

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet.

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. BIBELGUIDEN Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Utgiven med bidrag från Samfundet Pro Fide et Christianismo (Kyrkoherde Nils Henrikssons Stiftelse)

Läs mer