Arbetsuppgift Läsförståelse v. 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsuppgift Läsförståelse v. 2"

Transkript

1 Arbetsuppgift Läsförståelse v. 2 A. Det svenska utbildningssystemet I Sverige är det obligatoriskt att gå i grundskolan, det vill säga år 1 9 i skolan. Man börjar skolan när man är sex eller sju år. De flesta barn går i förskola (dagis). Det finns kommunala skolor eller friskolor. Båda är gratis för alla. I skolan har man två terminer: höst- och vårterminen. Man har jullov och sommarlov men också sportlov, påsklov och höstlov. Man får betyg varje termin men inte från första klass. I nionde klass väljer man program till gymnasiet. På gymnasiet går man tre år. På olika program läser man lite olika ämnen, men alla läser svenska, engelska och matematik. Det finns praktiska program som till exempel fordonsprogrammet och teoretiska program som naturvetenskapsprogrammet. Den som inte går gymnasiet som ung kan göra det som vuxen. Då heter det Komvux. Det är många som studerar på högskola eller universitet direkt efter gymnasiet. Men andra jobbar eller reser innan de börjar på universitetet. Det är inte ovanligt att man är 25 år eller äldre när man börjar på universitetet. För några utbildningar måste man ha mycket höga betyg från gymnasiet. Universitetet är gratis så att alla kan studera. Men böcker, mat och hyra kostar ganska mycket. De flesta finansierar sina studier med studielån, pengar som staten lånar ut. Efter examen kan man söka till forskarutbildning för att ta doktorsexamen. B. Bland OECD-länderna (de flesta industriländer i världen) låg Sverige på fjärde plats 2004 när det gäller utbildningsnivå bland befolkningen procent av Sveriges befolkning,mellan 25 och 64 år hade högskole- eller universitetsutbildning. I Kanada, USA och Japan var siffran högre. (Källa: OECD, Education at a Glance 2006)

2 Slå upp orden som är understrukna i texten Svara på frågorna om texten A. 1. Vilka år är det obligatorisk att gå i skolan? 2. När början man skolan? 3. Kostar det något att gå i skolan? 4. Vilka olika sorters lov har man i skolan? 5. Vad gör man i nionde klass? 6. Vilka ämnen läser alla på gymnasiet? 7. Vad kallas gymnasiet när man är vuxen? 8. Vad gör många innan de börjar på högskola eller universitet? 9. Kostar det något att studera på universitetet? 10. Hur har de flesta råd att studera? 11. Vem lånar ut pengar till studenter? 12. Vad kan man göra efter examen? Frågor till fakta rutan B. 1. Vilken plats ligger Sverige på när det gäller utbildningsnivå bland OECD-länderna? 2. Vilket år var undersökningen? 3. Hur många procent av åringarna i Sverige hade högskolaeller universitetsutbildning? 4. Vilka länder hade högre procent? 5. Vilken är källan? Var kommer informationen ifrån? Källa: Rivstart A1 + A2, textbok. S Paula Levy Scherrer, Karl Lindemalm. Natur&Kultur 2.

3 C. Komvux Efter grundskolan börjar de flesta gymnasieskolan. Gymnasieskolan är treårig. Det finns program som man kan välja mellan. En del program leder till ett yrke. Andra program förbereder till högre studier. Vuxna som behöver läsa in grundskolans kurser går på grundläggande vuxenutbildning (Komvux). På Komvux kan vuxna läsa många av de program som ungdomarna läser på gymnasiet. Komvux har kurser både på dagarna och på kvällarna. Man behöver inte läsa ett helt program utan kan istället välja ett eller flera ämnen. Många vuxna lär sig t ex. ett nytt språk på Komvux. Komvux betyder kommunal vuxenutbildning. I större kommuner finns det ofta många olika skolor som ordnar kommunal vuxenutbildning. Efter gymnasiet eller Komvux kan man söka till universitetet och högskolan. Förr i tiden kunde man börja arbeta när man var sexton år gammal och arbeta med det till man blev pensionär. Arbetet och samhället förändrades inte så fort och man behövde inte lära sig så många nya saker hela tiden. Så är det inte längre. Samhället förändras snabbt. Fler och fler arbetsplatser använder till exempel datorer idag och det kommer hela tiden nya datorprogram. Detta gör att många har gått och går utbildningar inom data. Många byter också yrke flera gånger under livet och då behöver de också skaffa nya kunskaper, lära sig nya saker. Man talar därför ofta om det livslånga lärandet. Det finns också allt fler skolor och kurser för vuxna. Svara på frågorna till texten C. om Komvux 1. Hur länge går man gymnasiet? 2. Vilken skola kan man gå när man är vuxen? 3. Vad kan man läsa på Komvux? 4. När började man arbeta förr i tiden? 5. Hur är arbetar man nu för tiden? 3.

4 D. En kurskatalog Varje skola brukar ha en kurskatalog som man kan hämta för att ta reda p vilka kurser de ger. Man kan också titta på skolornas hemsidor på Internet. Läs exemplen nedan från två olika kurskataloger och svara på frågorna. Orientalisk dans Månd Nybörjarkurs Musikens hus kurskod D453 Onsd Musikens hus kurskod D487 I nybörjarkursen får du lära dig Ledare: Ulrika Hellquist grunderna i orientalisk dans och 10x2 tim 845:- något om dansernas bakgrund Start vecka 40 och historia. Inga förkunskaper krävs. 1. Vad kostar en kurs i orientalisk dans? 2. Hur många gånger träffas man på kursen? 3. När startar kursen? 4. Var är kursen någonstans? 5. Vad är kurskoden om man vill gå på onsdagar? 6. Vem håller i kursen? 7. Vilka dagar kan man gå på kursen? 8. Vad kostar kursen? 4.

5 E. Kursinformation Engelska grundkurser Kurs- Kod Nivå Antal Tim Dag Tid Lärare Plats Pris Start vecka E321 Nybörjare 12x2 Må S.Karlsson Odeng E356 Nybörjare 12x2 To P. Ekholm Torsg E487 Termin2, A1 14x2 Ti V. Moberg Torsg E488 Termin2, A1 14x2 To P. Ekholm Torsg Vad heter läraren som undervisar på torsdag? 2. Hur mycket kostar en nybörjarkurs i engelska på tisdagar? 3. Vilka dagar kan man studera engelska termin 2 4. Vad är kurskoden för Termin 2, A1? 5. På vilken plats är kursen för nybörjare på måndagar? 6. Vilken tid hålls kursen med koden E487? 7. Vilken vecka startar kursen med koden E356? F. Danielas schema Titta på schemat och försök räkna ut vilken dag Daniela berättar om. 1. Idag har vi spelat badminton och vi har läst om 1600-talet. 2. Idag har vi varit ute och tagit prover på vattnet och jag har stickat fyra centimeter på min tröja. 3. Idag har vi bakat bullar och skrivit brev till barn i en skola i Madrid. 4. Idag har vi diskuterat hur vi ska få ihop pengar till vår klassresa och sedan tränade jag judo efter matten på eftermiddagen. 5. Idag har jag skrivit en insändare till en tidning och lärt mig sjunga Blinka lilla stjärna på både engelska och svenska. 5.

6 Danielas schema Källa: +43. Maria Gull, Britt Klintenberg. S. 158, 159. Almqvist & Wiksell 6.

7 G. Syskon 7.

8 8.

9 9.

10 H. Vilken placering i syskonskaran har personerna som det berättas om? 10.

11 11.

12

13 I. Tabellen visar hur många av eleverna i klass fyra i Ektorpsskolan som är storasyskon, småsyskon, mellanbarn eller enda barn. Titta i tabellen och svara på frågorna. 1. Hur många elever går det i klassen? 2. Hur många elever har inga syskon? 3. Finns det flest storasyskon eller mellanbarn? 13.

14 J. Lappar Var kan man hitta lapparna? Kombinera lapparna med rätt plats (A-E) 14.

15 Källa: Språkvägen, s , Ulrika Ekblad, Caroline Söderqvist. Sanoma. 15.

16 K. Hemligheten med ett långt liv Vad är hemligheten med ett långt och hälsosamt liv? Det finns fyra platser i världen där människor blir äldre och är friskare än på andra platser på jorden. Det är ön Sardinien i Italien, ögruppen Okinawa i Japan, halvön Nicoya i Costa Rica och Staden Loma Linda i Kalifornien. Människorna på de här platserna har samma livsstil. De äter nyttig mat. Många är vegetarianer så de äter mycket frukt, grönsaker och bönor. Ofta odlar de maten själva. Det är också viktigt hur och när man äter. I Japan äter de bara tills de är 80% mätta. Då slutar de äta. I Loma Linda äter de mycket mat till frukost och till lunch och vid fem äter de en lät middag. De röker inte och dricker inte alkohol. Ett undantag är på Sardinien. Där dricker de ett glas rödvin varje dag. De motionerar men de går inte på gym. Deras träning är en del av deras vardag. De arbetar i trädgården eller hugger ved. De går i trappor istället för att ta hissen och de promenerar till affären istället för att ta bilen. På Sardinien är många män herdar så de är vana vid att gå mycket varje dag. Där blir männen också äldre än kvinnorna. Människorna som lever länge går upp tidigt på morgonen och de har fysiska arbeten. De arbetar hårt men de stressar inte. De är inte heller stressade över framtiden. De får trygghet av sin familj, sina vänner eller grannar. Många bor nära eller tillsammans med sina barn och barnbarn. I Okinawa hjälper grannarna varandra om någon blir sjuk eller behöver pengar. De har också många vänner. I Sverige har vi kanske en till två nära vänner per person men i Okinawa har de i genomsnitt sex nära vänner. De umgås ofta och de har alltid någon att prata med omde har problem. I Loma Linda är en stor del av befolkningen religiösa. Tro och religion ger också trygghet. Det ger en gemenskap med andra och det minskar stress. Man litar på att allt kommer att bli bra så man oroar sig inte över framtiden. Många av de här människorna är pigga och de fortsätter att jobba livet ut. I Okinawa finns inte ordet pensionär. Här i Sverige blir många sjuka när de går i pension. Plötsligt slutar man jobba och det blir en stor förändring i livet, då är det viktigt att känna sig behövd och att fortsätta med sina rutiner. Det kan vara at fiska, passa sina barnbarn eller att jobba som volontär. I Sverige är medellivslängden ca 80 år men man kan få tio extra år om man lever hälsosamt. 16.

17 Frågor till texten 1. Vad gör du för att må bra? 2. När går man i pension i ditt hemland? 3. Vilken är medellivslängden i ditt hemland? 4. Hur lever gamla människor i ditt hemland? 5. Hur skulle du vilja bo och leva när du blir gammal? L. Titta på tabellen och svara på frågorna. 1. Vilken var medellivslängden för kvinnor i Sverige år 1990? 2. Vilken var medellivslängden för kvinnor i Sverige år 2009? 3. Med hur många år har medellivslängden för kvinnor i Sverige ökat mellan åren 1990 och 2009? 4. I vilket land har medellivslängden ökat mest? 5. I vilket land har medellivslängden för män sjunkit? 17.

18 M. Kombinera artikel med rätt rubrik (A-F) 18.

19 Källa: Språkvägen, s Ulrika Ekblad, Caroline Söderqvist. Sanoma 19.

Veckobrev v36-v39. Hemligheten med ett långt liv

Veckobrev v36-v39. Hemligheten med ett långt liv Hemligheten med ett långt liv Veckobrev v36-v39 Meningar till diktamen Det finns fyra platser i världen där människor blir äldre och är friskare än på andra platser på jorden. Människorna på de här platserna

Läs mer

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 1

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 1 Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 1 Substantiv kan vara ord för saker, människor, djur och växter. Man kan nästan alltid sätta en, ett eller flera framför substantiv. En del substantiv kan man inte

Läs mer

Arbetsuppgift Läsförståelse v. 1

Arbetsuppgift Läsförståelse v. 1 Arbetsuppgift Läsförståelse v. 1 Har du sett mina regnbrallor, mamma? Milla är elva år. Hon ska gå till skolan, men hon hittar inte sina regnbyxor. Milla har du sett mina regnbrallor, mamma? Mamma Nej,

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

*nybörjargrupper. *innehåll. Sfi för nybörjargrupper 3. Grundvux 4. Gymnasievux 6. Gör din egen studieplan 9. Yrkesutbildningar 10

*nybörjargrupper. *innehåll. Sfi för nybörjargrupper 3. Grundvux 4. Gymnasievux 6. Gör din egen studieplan 9. Yrkesutbildningar 10 Schema VT 2013 *nybörjargrupper SFI läsåret 2012/2013 (Dag+Kväll) *innehåll Huddinge kommun erbjuder SFI-studier på dag och kvällstid. Kravet är att du är folkbokförd i kommunen. Skolan är belägen i Flemingsberg,

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4 Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4 Det finns mycket som kan vara konstigt och annorlunda när man kommer till ett nytt land eller möter en ny kultur. Det behöver inte vara bara traditioner, utan

Läs mer

Fakta och information om högskolan

Fakta och information om högskolan 2014-04-01 Fakta och information om högskolan Presentationsmaterial Varför läsa på högskola? En utvecklande tid med nya vänner Du lär dig lära och tänka kritiskt Lättare att få jobb Roligare jobb? Högre

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Liv och hälsa ung Särskolan 2017

Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Att vara i särklass En undersökning om ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor Kortversion 1 Innehåll Inledning 2 Om Liv och hälsa ung 3 Förklaring till vanliga ord i

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Utbildning i Sverige, dag 2

Utbildning i Sverige, dag 2 Utbildning i Sverige, dag 2 Etablering När man inte varit i Sverige så länge. Steg 1: SFI och Sensus Yrkesliv SFI Sensus- Yrkesliv Praktik Efter Sensus? Steg 2: Arbete och studier (olika vägar) Förberedande

Läs mer

Distansundervisning. Komvux sfi. Örebro. Örebro kommun. Komvux sfi.

Distansundervisning. Komvux sfi. Örebro. Örebro kommun. Komvux sfi. Distansundervisning Komvux sfi Örebro Örebro kommun Komvux sfi www.sfidistans.weebly.com Att studera på sfi på distans i Örebro Välkommen till Komvux sfi! Vi som arbetar med distansundervisningen heter

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna I KATRINEHOLM OCH VINGÅKER Kunskaper och färdigheter för ETT GOTT LIV www.viadidakt.se Telefon: 0150-48 80 90, 0151-193 00 E-post: info@viadidakt.se Viadidakt är en gemensam

Läs mer

Saras bästa studietips

Saras bästa studietips Saras bästa studietips Sara pluggar ekonomi på universitetet. Hon tycker ofta att det är svårt, och lite tråkigt, att studera. Första terminen höll på att sluta illa, men till slut lyckades Sara få godkänt.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln.

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. 1. Sverige Läs texten, slå upp ord du inte förstår Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark

Läs mer

Rudolf Steinerskolan - att lära för livet. Upptäck waldorfpedagogiken!

Rudolf Steinerskolan - att lära för livet. Upptäck waldorfpedagogiken! Rudolf Steinerskolan - att lära för livet. Upptäck waldorfpedagogiken! Välkommen till Rudolf Steinerskolan, klass ett till nio. Rudolf Steinerskolan är en fristående waldorfskola med cirka 200 elever.

Läs mer

Hej! Att tänka på innan du börjar:

Hej! Att tänka på innan du börjar: Årskurs 5 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

Om ni vill få kontakt med andra lärare och inte har deras mejladress går det bra att mejla mig så vidarebefordrar jag, så ni vet.

Om ni vill få kontakt med andra lärare och inte har deras mejladress går det bra att mejla mig så vidarebefordrar jag, så ni vet. 4or vecka 8 Fredag den 17 februari 2012 Sjukanmälan görs på tel nr 08-659 53 13 Hej på er! Jag var hemma sjuk tisdag och onsdag så jag missade teatern med gruppen Zebradans. Kritikerkåren (de teater- och

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

FÖR DIG SOM INTE HAR GÅTT I GYMNASIESKOLAN

FÖR DIG SOM INTE HAR GÅTT I GYMNASIESKOLAN 1 Vilken är din nuvarande sysselsättning? Går i gymnasieskolan, ÅRSKURS 1 Går i gymnasieskolan, ÅRSKURS 2 Går i gymnasieskolan, ÅRSKURS 3 Studerar på annan utbildning Arbetar Arbetar/studerar inom arbetsmarknadspolitisk

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Våren och sommaren 2013 PERIODER 2013 Period 1: 14 januari 22 mars 2013 (sista ansökan 22 nov 2012) Period 1 2: 14 januari 31 mars 2013 (sista ansökan 22 nov

Läs mer

Program sommar Norrtälje Funktionsnedsättning

Program sommar Norrtälje Funktionsnedsättning Program sommar 2019 Norrtälje Funktionsnedsättning Sommarkurs i Norrtälje Hos oss på Studieförbundet Vuxenskolan kan du gå en kurs i sommar. Här kan du läsa om våra olika kurser. Du får anmäla dig till

Läs mer

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA! Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA! Folkhögskolevägen 7 513 32 Fristad Tel. 033-23 68 00 E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se TILL DIG SOM SKA STUDERA VID FRISTADS FOLKHÖGSKOLA Ht19-Vt20 Du

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

MOTTAGARENS NAMN TELEFON VÄGNAMN 12

MOTTAGARENS NAMN TELEFON VÄGNAMN 12 DIARIENUMMER 2017-01-27 SID 1/5 NAMN MOTTAGARENS NAMN YRKESBETECKNING TITEL/FÖRETAG TELEFON VÄGNAMN 12 E-POST 123 45 STAD Vecka nr 4 2016-09-16 Hej Vi har åter igen haft en bra skolvecka. Idag har vi berättat

Läs mer

Namnuppgifter. Barndomen

Namnuppgifter. Barndomen Tilltalsnamn (eventuell smeknamn) Namnuppgifter Tidigare efternamn Barndomen Min födelseplats och boendeplatser under uppväxten Här kan det stå om platser jag bott på och vad det har betytt för mig och

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015

täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015 täby lärvux Utbildningskatalog 2014 2015 Undervisningens mål Undervisningen har som mål att ge kunskaper och färdigheter för att bättre klara vardagsliv och arbetsliv. Lärvux undervisning i Täby vänder

Läs mer

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA! Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA! Folkhögskolevägen 7 513 32 Fristad Tel. 033-23 68 00 E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se TILL DIG SOM SKA STUDERA VID FRISTADS FOLKHÖGSKOLA Ht19-Vt20 Du

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

MA/NK HT-2011. www.kunda.nu/dennis VUXENUTBILDNINGEN. 2011-09-08 ÄLVKARLEBY KOMMUN Dennis Jonsson

MA/NK HT-2011. www.kunda.nu/dennis VUXENUTBILDNINGEN. 2011-09-08 ÄLVKARLEBY KOMMUN Dennis Jonsson MA/NK HT-2011 VUXENUTBILDNINGEN 2011-09-08 ÄLVKARLEBY KOMMUN Dennis Jonsson www.kunda.nu/dennis S i d a 2 INNEHÅLL INNEHÅLL... 2 KURSLITTERATUR... 3 NÅGRA BOKHANDLARE PÅ INTERNET... 4 DENNIS... 5 MA/NK

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

ha en dialog med ert barn om skolan. Visa intresse, inte kontrollera i första hand.

ha en dialog med ert barn om skolan. Visa intresse, inte kontrollera i första hand. Välkommen 1020/2=? Ett lagarbete Ni bör ha en dialog med ert barn om skolan. Visa intresse, inte kontrollera i första hand. om ni tror ni behöver, ha en dialog med skolan om närvaro, resultat m.m. Skolan

Läs mer

Fakta och information om högskolestudier. Presentationsmaterial 2008

Fakta och information om högskolestudier. Presentationsmaterial 2008 Fakta och information om högskolestudier. Presentationsmaterial 2008 Varför läsa på högskolan? En utvecklande tid med nya vänner Man lär sig att lära Lättare att få jobb Roligare jobb? Högre lön? Arbetslöshet

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen. Studier i Svenska för invandrare, SFI

Välkommen till Vuxenutbildningen. Studier i Svenska för invandrare, SFI 2016 Välkommen till Vuxenutbildningen Studier i Svenska för invandrare, SFI Välkommen till vår skola! Vi är glada att ha dig här och hoppas att du kommer att lyckas bra med dina studier. För att hjälpa

Läs mer

Kurskatalog 2016-2017

Kurskatalog 2016-2017 Kurskatalog 2016-2017 Är du nyfiken på att studera är du välkommen till oss för att diskutera dina önskemål. Vi finns i Komvux lokaler (hus C) på Korsängsgatan 12 i Enköping. Lärvux är en del av den kommunala

Läs mer

Kurskatalog gymnasiala kurser

Kurskatalog gymnasiala kurser Kurskatalog gymnasiala kurser Vuxenutbildningen Örebro Ansökningstider Du kan söka till kommunal vuxenutbildning (gymnasiala kurser) fem gånger under året. Ansökningsdatum Kursstart Period 15 april 10

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna I KATRINEHOLM OCH VINGÅKER Kunskaper och färdigheter för ETT GOTT LIV VERSION: 2016-11-23 www.viadidakt.se Telefon: 0150-48 80 90, 0151-193 00 E-post: info@viadidakt.se Viadidakt

Läs mer

Att försörja sig och utvecklas

Att försörja sig och utvecklas Att försörja sig och utvecklas i Sverige Utbildningsmöjligheter en utbildning obligatorisk gratis en grundskola en gymnasieskola frivillig komvux en vuxen en folkhögskola att studera en yrkeshögskola en

Läs mer

Kurskatalog Lärvux. Särskild utbildning för vuxna i Skellefteå 2018/2019

Kurskatalog Lärvux. Särskild utbildning för vuxna i Skellefteå 2018/2019 Kurskatalog Lärvux Särskild utbildning för vuxna i Skellefteå 2018/2019 1 Innehållsförteckning Välkommen.1 Datakunskap..2 Engelska.3 Geografi.4 Historia..5 Hälsa 6 Hem och konsumentkunskap.7 Matematik..8

Läs mer

ÖVNING 1. BERÄTTA ALLMÄNT OM DIG SJÄLV. STÄLL FÅGOR TILL DIN KOMPIS. BYT ROLLER.

ÖVNING 1. BERÄTTA ALLMÄNT OM DIG SJÄLV. STÄLL FÅGOR TILL DIN KOMPIS. BYT ROLLER. ÖVNING 1. BERÄTTA ALLMÄNT OM DIG SJÄLV. STÄLL FÅGOR TILL DIN KOMPIS. BYT ROLLER. 1. Vad heter du? 2. Hur gammal är du? 3. Har du en flick- eller pojkvän? Är du gift? 4. Var bor du? Bor du ensam? 5. Var

Läs mer

Svenska för invandrare

Svenska för invandrare Sfi Gr Gy Svenska för invandrare Vuxenutbildningen www.sodertalje.se/vux SVENSKA FÖR INVANRARE 1 STAFFAN HOLST, biträdande rektor Vuxenutbildningen Södertälje Pontus Orre Hej! Välkommen till Sfi-studier

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Tabeller. Förklaring till symbolerna i tabellerna. Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas.

Tabeller. Förklaring till symbolerna i tabellerna. Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas. 165 BILAGA A Tabeller Förklaring till symbolerna i tabellerna a m n x Kategorin är inte relevant för det aktuella landet varför data inte kan finnas. Data är inte tillgängligt. Omfattningen är endera försumbar

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Vad tycker du om gymnasieskolan?

Vad tycker du om gymnasieskolan? Vad tycker du om gymnasieskolan? Dina svar är skyddade Alla som arbetar med undersökningen har tystnadsplikt och de insamlade uppgifterna kommer att redovisas så att ingen kan se vad just du har svarat.

Läs mer

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv.

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. ADJEKTIV Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. När du jämför din cykel med en kompis

Läs mer

Språkintroduktion FÖR DIG SOM VILL LÄRA SNABBT

Språkintroduktion FÖR DIG SOM VILL LÄRA SNABBT Lär dig svenska på en fantastisk skola nära stan Språkintroduktion FÖR DIG SOM VILL LÄRA SNABBT Hvilan Utbildning EN SKOLA MED GOTT ANSEENDE Gymnasieskolan Hvilan Utbildning ligger i lugn och naturskön

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Sommaren och hösten 2011 PERIODER 2011 Period 3: 30 juni 29 juli (sista ansökan 19 maj 2011) Period 4 5: 8 augusti 23 december (sista ansökan 30 maj 2011) Period

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND...2 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE...2 3 PEDAGOGIK...2 4 GENOMFÖRANDE...2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING...2 4.2 ÄMNEN...2 4.3

Läs mer

Nyanlända barn i Stockholms skolor. Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk

Nyanlända barn i Stockholms skolor. Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk Nyanlända barn i Stockholms skolor Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk 1 Den svenska skolans värdegrund Den svenska skolan vilar på demokratiska värden. Skolan

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

5. Högskolenivå. Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv

5. Högskolenivå. Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv Högskolenivå 5 5. Högskolenivå Svensk högskoleutbildning i ett internationellt perspektiv ISCED Klassificering av utbildningarna på primär-, sekundär- och tertiärskolenivå finns i utbildningsnomenklaturen

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har kvinnan? 4. Vilken årstid är det på bilden?

Läs mer

Motion, utbildningsutskottet

Motion, utbildningsutskottet Motion, utbildningsutskottet Enligt PISA undersökningen 2012 har Sveriges 15-åriga elever bristfälliga kunskaper i de tre kärnämnena matematik, naturkunskap och läsförståelse. Detta är ett väldigt stort

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog för Särvux Särskild utbildning för vuxna Läsåret 2015-2016 Särvux Särskild utbildning för vuxna Särvux är en frivillig kommunal vuxenutbildning för dig över 20 år och som har en utvecklingsstörning

Läs mer

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser Särvux Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser Särvux särskild utbildning för vuxna Särvux (särskild utbildning för vuxna) är en skolform för dig som har fyllt 20 år. har

Läs mer

Till Språkvägen finns även en omfattande lärarhandledning med stort kopieringsunderlag.

Till Språkvägen finns även en omfattande lärarhandledning med stort kopieringsunderlag. Språkvägen sfi B Elevbok PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Ulrika Ekblad. samma text ur många olika infallsvinklar. Varje tema inleds alltid med en tankekarta i bilder. Till alla

Läs mer

TÄBY LÄRVUX Utbildningskatalog 2015 2016

TÄBY LÄRVUX Utbildningskatalog 2015 2016 TÄBY LÄRVUX Utbildningskatalog 2015 2016 Det här är Lärvux Att studera tillsamans med andra ger dig möjlighet att träffa nya vänner. På rasten får du tillfälle att fika och prata med andra. Vi erbjuder

Läs mer

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kursföreståndare: Peter Lundkvist 1 4,5 hp Kursen är en introduktion till det svenska språket för dig som är internationell student eller forskare

Läs mer

Kursutbud. f ö r K o m v u x. v å r e n 2 0 1 6 160111-160527

Kursutbud. f ö r K o m v u x. v å r e n 2 0 1 6 160111-160527 NÄRINGSLIV OCH ARBETSMARKNAD GÄVLE VUXENUTBILDNINGEN Q Kursutbud med schema f ö r K o m v u x v å r e n 2 0 1 6 160111-160527 För heltidsstudier VT-16 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna

Läs mer

Period 4 Hösten 2012 20 augusti 21 december Period 5

Period 4 Hösten 2012 20 augusti 21 december Period 5 Schema HT 2012 Schema för *grundvux Sök senast 6 augusti Period 4 Hösten 2012 20 augusti 21 december Period 5 15 oktober 21 december Kursnamn Kursbeteckning Poäng Schematid Data grund 2PPV DAGH12 50 måndag

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i gymnasiet Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska.

Läs mer

Hej på er igen! Vi är inne i mars månad och det är dags för ett nytt veckobrev.

Hej på er igen! Vi är inne i mars månad och det är dags för ett nytt veckobrev. Hej på er igen! Vi är inne i mars månad och det är dags för ett nytt veckobrev. Veckan har varit en enda stor aktivitet av rymd, skriva, läsa upp våra deckare och en hel del skridskoåkning. När vi planerade

Läs mer

Om mig Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 per kön

Om mig Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 per kön Om mig 2014 Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Vuxenutbildningen. Kursinformation. för. Våren 2010 (period 1 och 2)

Vuxenutbildningen. Kursinformation. för. Våren 2010 (period 1 och 2) Vuxenutbildningen Kursinformation för Våren 2010 (period 1 och 2) Information om ansökan till våren 2010 Vuxenutbildningen kommer att ha fem kursstarter 2010. Året är indelat i sex studieperioder, period

Läs mer

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30 VUXENUTBILDNINGEN GÄVLE KURSUTBUD MED SCHEMA Komvux 14-01-13 14-05-30 För heltidsstudier VT-14 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna mäts i poäng = gymnasiepoäng eller studiepoäng. Varje

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (39)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (39) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (39) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2014-11-25 191 Sommarskola (BUN 2014.461) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Barn och ungdomsnämnden

Läs mer

Välkomna till oss på Corazon Dance

Välkomna till oss på Corazon Dance Välkomna till oss på Corazon Dance Nu planerar vi inför vårterminen på Corazon Dance och hälsar både gamla och nya elever välkomna till oss. Terminen startar under månadsskiftet januari februari 2014 och

Läs mer

Högskolenivå. Kapitel 5

Högskolenivå. Kapitel 5 Kapitel 5 Högskolenivå Avsnittet är baserat på olika årgångar av Education at a glance (OECD) och Key Data on Education in Europe (EU). Bakgrundstabeller finns i Bilaga A: Tabell 5.1 5.3. Många faktorer

Läs mer

Lektion 4, måndagen den 16 september, Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 4, måndagen den 16 september, Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 4, måndagen den 16 september, 2013 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Vad måste alla göra? Alla måste äta dricka sova andas drömma ha en bostad få kärlek arbeta tjäna pengar Jag kan

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Lokal arbetsplan. för de frivilliga skolformerna i Nordanstigs kommun 2009-06-02

Lokal arbetsplan. för de frivilliga skolformerna i Nordanstigs kommun 2009-06-02 Lokal arbetsplan för de frivilliga skolformerna i Nordanstigs kommun 2009-06-02 1 Övergripande verksamhetsidé Åt var och en efter behov Av var och en efter förmåga 1818-1883 Verksamheten skall kännetecknas

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Distanskurs SFI. Välkommen! sfidistanslerum.weebly.com. Vem får läsa sfi på distans? När passar det att läsa distans? Dina lärare

Distanskurs SFI. Välkommen! sfidistanslerum.weebly.com. Vem får läsa sfi på distans? När passar det att läsa distans? Dina lärare Distanskurs SFI sfidistanslerum.weebly.com Vem får läsa sfi på distans? Välkommen! Välkommen till distansutbildningen vid Lerums vuxenutbildning. Denna kurs vänder sig till dig som inte har tid att gå

Läs mer

VUXENSTUDIER I HANINGE

VUXENSTUDIER I HANINGE VUXENSTUDIER I HANINGE Kurser & utbildningar Hösten & vintern 2013 PERIODER 2013 Period 3: 3 juni 9 augusti 2013 (sista ansökan 16 maj 2013) Period 4: 12 augusti 18 oktober 2013 (sista ansökan 20 maj 2013)

Läs mer