Koncernkontoret Avdelningen för samhällsplanering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Avdelningen för samhällsplanering"

Transkript

1 Avdelningen för samhällsplanering Enheten för miljöstrategier Oddvar Fiskesjö Enhetschef Datum Dnr (8) Regionala tillväxtnämnden Uppföljning av mål för miljöstrategiskt program för Version Oddvar Fiskesjö oddvar.fiskesjo@skane.se Ansvarig nämnd RTN om inget annat anges Den politiska styrgruppen för miljöstrategiskt program för har tagit fram en första uppföljning av samtliga delmål i programmet. Varje delmål har granskats i detalj och en mängd utförda åtgärder har preciserats. Detta dokument återger en sammanfattning av denna detaljerade genomgång. Bedömningen av måluppfyllelse, som återfinns i bifogat exceldokument både som siffertabeller och åskådliga diagram, har skett subjektivt genom sammanställning av pågående och insatta åtgärder. Övergripande mål till 2020 Utgångspunkten för de övergripande målen för s miljöstrategiska arbete är att verka för att uppnå vision och mål i Regionalt utvecklingsprogram för Skåne Det övergripande målet från s miljöstrategiska program är att ska verka för att de nationella och regionala miljömål som finns framtagna för insatsområdena uppnås. Vad de nationella och regionala målen betyder för respektive insatsområde och hur ska verka för att uppnå dem återfinns i de verksamhetsprogram som tagits fram för insatsområdena. Postadress: Skånehuset, Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: J A Hedlunds väg 1, Kristianstad Telefon (växel): Internet:

2 Datum Dnr (8) Delmål till 2016 I alla sju verksamhetsprogram finns delmål framtagna. Dessa delmål är tidsatta till Delmål som gäller för samtliga insatsområden En del av delmålen i de olika verksamhetsprogrammen är snarlika och anger en gemensam övergripande riktning. Här återges en samlad genomgång av dessa mål. ska, inom samtliga insatsområden: 1. Verka för samverkan och samarbete med andra aktörer inom regionen. 2. Söka samverkan med andra regioner inom och utanför Sverige och via s kontor i Bryssel bevaka vad som händer på miljöområdet på internationell nivå. 3. Identifiera externa finansieringsmöjligheter för projekt. 4. Driva på lobbyarbetet för en hållbar utveckling. 5. Främja hållbarhetsrelaterad forskning, utveckling och export. 6. Profilera och marknadsföra Skåne som region för hållbar utveckling samt lyfta fram goda exempel. 7. Främja lärande för hållbar utveckling genom pedagogiska satsningar. 8. Verka för att förbättra information och kommunikation inom området. 9. Verka för en god kompetens kring miljöstatusen i Skåne och för ytterligare kartläggning där så behövs. samverkar med ett stort antal organisationer, universitet och högskolor, kluster och nätverk, med vilka vi har aktivt samarbete, lägger ut uppdrag, har samverkansavtal med eller stödjer ekonomiskt, på både lång och kort sikt. Andra viktiga processer är samarbetet inom STRING, RUP/RUSprocessen samt OECD-arbetet. Interregional samverkan sker särskilt med Västra götalandsregionen och i Öresundsregionen samt med tyska och polska regioner. Arbetet med Skåne European Office (SEO) har utvecklats och intensifierats. Vi arbetar löpande med att växla upp Regions Skånes insatser genom samfinansiering med andra aktörer regionalt, EU-fonder, nationella stödprogram och investeringsfonder. Aktivt påverkansarbete pågår både politiskt och som opinionsbildning inom flera insatsområden som biogas, infrastruktur, hav, kust och vatten samt klimatarbetet. har genom ett antal diversifierade satsningar och samarbeten bl.a. stöttat den utomhuspedagogiska verksamheten i Skåne, klimatutbildning, beteendepåverkan i resandet samt genom generella utbildningssatsningar.

3 Datum Dnr (8) Delmål Hållbara transporter ska: 10. Verka för och bidra till utvecklandet av övergripande strategier för hållbara transporter i ett regionalt perspektiv. 11. Verka för och bidra till att resandet med kollektivtrafik, cykel och till fots ökar i regionen. Ansvariga nämnder KTN/ RTN 12. Verka för att tillsammans med stat, region och berörda kommuner introducera spårväg i Skåne. Ansvariga nämnder KTN/ RTN 13. Verka för och bidra till att främja utvecklingen för förnybara bränslen och fordon som drivs med dessa. 14. Verka för att produktion och användning av biogas ska utvecklas. Arbetet med hållbara transporter sker inom ramen för ett flertal stora satsningar och uppdrag. Arbetet med en regional infrastrukturplan och en trafikförsörjningsplan ger givetvis en viktig grund. Samverkan inom Klimatsamverkan Skåne, samarbetet med Hållbar mobilitet Skåne och genomförandet av projektet Öresund som cykelregion har haft stor betydelse bl.a. för beteendepåverkan inom resande och transporter. Spårvägsarbetet drivs inom SPIS projektet. Biogas och andra förnybara bränslen samt fordon har fokus inom Skånes färdplan för biogas och projekt för elbilar och bränslecellsbilar.

4 Datum Dnr (8) Delmål Attraktiva och välbesökta natur och rekreationsområden ska: 15. Identifiera och stimulera ett ökat utbud av tjänster, upplevelser, aktiviteter, information och service i de natur- och rekreationsområden och samordningsmöjligheter mellan företag som kan nås med kollektivtrafik. 16. Verka för kvalitetsmärkning av ekoturismverksamheter enligt nationell standard. 17. Identifiera de områden inom vilka aktivt kan öka den biologiska mångfalden och påbörjade mångfaldsbevarande åtgärder. 18. Verka för framtagandet av en gemensam arbetsmodell för att bevara och öka den skånska biologiska mångfalden för alla skånska aktörer. 19. Genomföra en förstudie för en analys av kriterier för grundläggande behov i natur- och rekreationsområden. 20. Verka för att förbättra nåbarheten med kollektivtrafik till Skånes natur- och rekreationsområden. Ansvariga nämnder RTN/KTN 21. Verka för att förbättra tillgängligheten till Skånes natur- och rekreationsområden. 22. Kartlägga möjligheten till ett utökat och hållbart sportfiske till havs och i insjöar som är tillgängligt med kollektivtrafiken. 23. Verka för att aktuella utvecklingsprogram tas fram för de natur- och rekreationsområden som stödjer och som Stiftelsen Skånska landskap förvaltar. 24. Påbörja arbetet med att kvalitetssäkra samtliga delsträckor av Skåneleden. 25. Ta fram virtuella Skåneledssträckor. Detta arbete drivs till stora delar genom uppdrag till och samarbete med Stiftelsen Skånska landskap, som bl.a. årligen genomför nya tillgänglighetsskapande åtgärder i strövområdena. Bland annat genom projekt Natur och Kulturbussen och därtill knutna projektet Affärsutveckling har arbetet med nåbarhet, tillgänglighet och näringslivsutveckling drivits framåt. Ansvaret för frågan om nåbarhet till natur och kultur har överlämnats till Kollektivtrafiknämnden/Skånetrafiken för implementering i verksamheten. Utvecklingen av Skåneleden mot en hållbar, exportmogen led av internationell standard 2020, som genomförs i bred samverkan inom och utom Regin Skåne, är en viktig faktor för Skånes attraktivitet, näringslivsutveckling och folkhälsa. Det finns också en digital agenda för Skåneleden. Miljövårdsfonden har beviljat medel till flera projekt och konferenser som bl.a. gynnar arbetet med biologisk mångfald.

5 Datum Dnr (8) Delmål Friskt och livskraftigt hav och vatten ska: 26. Medverka till bildandet av en samordningsfunktion för havs-, kustoch vattenfrågor i Skåne. 27. Verka för inventering och kartläggning av hav och kust. 28. Verka för gemensam och integrerad planering av hav och kust. 29. Verka för gemensamma normer för mätning och övervakning av vatten. 30. Förbättra säkerheten och beredskapen i hav, kust och vatten. 31. Följa och stödja utvecklingen av småskaligt hållbart fiske. 32. Stärka den lokala distributionen och marknadsföringen av lokalt fångad fisk. 33. Stimulera till ökad verksamhet inom hållbar havs- och vattenturism. 34. Verka för bättre tillgänglighet till hav, kust och vatten. Arbetet med havsplanering inklusive tillgänglighet, ål och fiskefrågor, kustskydd, sjösäkerhet och utveckling av den maritima näringen drivs prioriterat och framgångsrikt och många aktiviteter är på gång. Samordningsfunktionen Skånes hav och vatten tillsattes med en person i augusti 2012 och är i arbete. Samarbete sker också med andra organisationer, däribland Marint Centrum Simrishamn, WMU, SEA-U, Stiftelsen Skånska landskap m.fl. har fortlöpande krävt insatser av regeringen/statliga myndigheter m a a ökat kunskapsbehov och att detta är eftersatt för Skånes kust och hav. Miljövårdsfonden är också ett av medlen för att nå målen. Delmål Hållbar stadsutveckling ska: 35. Verka för och bidra till utvecklandet av robusta och effektiva fysiska strukturer i Skåne. 36. Verka för och bidra till att den hållbara stadsutvecklingen i Skåne präglas av innovationer och miljöteknik. Arbetet inom Strukturbild för Skåne fortsätter och är idag s plattform i dialogen med kommunerna ang. fysisk planering. Utkast till strategier för den Flerkärniga miljonstaden Skåne är framtagna. Arbetet med att sammanställa kommunernas ÖP digitalt fortsätter. Samverkan sker med olika organisationer, bland annat Sustainable Business hub med nätverket Sustainable Urban Development med fokus på hållbar stadsutveckling. Även s Innovationsstrategi och miljövårdsfonden är medel för att nå målen.

6 Datum Dnr (8) Delmål Hållbart och produktivt jord- och skogsbruk inklusive livsmedelssektor ska: 37. Verka för att öka efterfrågan på ekologiska och/eller närproducerade varor. 38. Verka för att stärka konkurrenskraften för och därmed produktionen av ekologiska och/eller närproducerade varor. 39. Verka för en gemensam skånsk strategi för hållbar utveckling och tillväxt inom jord- och skogsbruket inklusive livsmedelssektorn i Skåne. 40. Vara en nationellt och internationellt känd matregion. 41. Verka för att öka efterfrågan på förnybar energi, och stödja initiativ till energieffektivisering, övergång till fossilfritt samt leveranser av förnybar energi från de gröna näringarna. 42. Driva på Skånes skogliga utveckling i en långsiktigt hållbar riktning. 43. Höja statusen för Skånes ädellövskog samt verka för en ökad energiproduktion från skogsbruket. 44. Verka för en klimatanpassning av skogsbruket. s miljöprogram med mål för upphandling av ekologiska produkter bidrar till att stärka marknaden externt och ökar efterfrågan genom vår storlek som aktör. Ökningen av förnybar energi pågår inom projekt men också genom Skånes Färdplan för biogas och Klimatsamverkan Skåne. Miljövårdsfonden används också för att nå målen. En viktig samarbetspartner är Lantbrukarnas Riksförbund, men också universitet och högskolor. Delmål Hållbart energisystem ska: 45. Bilda en samordningsfunktion för regionala energilösningar. 46. Verka för systematisk insamling och hantering av energidata. 47. Verka för att förbättra energirelaterad kunskap inom industrin, byggoch fastighetsbranschen och transportbranschen. 48. Främja samsyn mellan energibolagen kring regionala lösningar och verka för att framtida kompetensbehov tillgodoses. 49. Arbeta med strategisk innovations- och teknikupphandling. 50. Verka för integrerade och optimerade värmelösningar 51. Verka för ökad lokal och förnybar energiproduktion exempelvis vätgas, solkraft, vindkraft och biogas. 52. Stödja implementering av energieffektiv teknik och förnybara energilösningar inom industrin, bygg- och fastighetsbranschen och transportbranschen.

7 Datum Dnr (8) Huvuddelen av detta arbete genomförs inom ramen för Klimatsamverkan Skåne (100 % Fossilbränslefritt Skåne), Skånes färdplan för biogas, vårt interna energi- och miljöarbete, genom samarbeten med Energikontoret Skåne (bl.a. Skånes energiting) och Länsstyrelsen i Skåne län. Sveriges första upphandling av vätgasfordon genomförd i projektet Next Move. Vi stödjer och medverkar i ett antal organisationer på området, bl.a. Solar Energy Skåne, Skånska vindkraftsakademin, Vätgas Sverige Delmål Klimatneutralt Skåne ska: 53. Stärka arbetet med Strukturbild för Skåne så att klimataspekterna utvecklas inom den fysiska planeringen. 54. Verka för klimatanpassning av transportinfrastrukturen. 55. Skapa koncept kring hållbar turism som en naturlig del i Region Skånes utvecklingsarbete med besöksnäring. 56. Identifiera och stödja utveckling av produkter eller tjänster inom hållbar turism som stödjer landsbygdsutveckling. 57. Arbeta med offentlig upphandling som drivkraft för hållbar utveckling och hållbar tillväxt. Klimatsamverkan Skåne samverkar aktivt med Strukturbild Skåne inom klimatområdet. Arbetet med RTI plan/trafikförsörjningsplan/godsstrategi m.m. bidrar till måluppfyllelsen. Hållbarhet är en av de bärande faktorerna i arbetet med utvecklingsplattformen för besöksnäringen samt Skåneleden. Genom vårt interna energi- och miljöarbete påverkar vi utvecklingen genom att ställa krav i upphandling och beslut.

8 Datum Dnr (8)

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Miljöstrategiskt program för Region Skåne

Miljöstrategiskt program för Region Skåne Miljöstrategiskt program för Region Skåne Miljöstrategiskt program för Region Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Kommunikationsavdelningen, Region Skåne Omslagsfoto: Bengt Olof Olsson, Bildhuset,

Läs mer

Havet som resurs. Ann Marie Camper. 12 december 2012. Koordinator Skånes Hav och Vatten

Havet som resurs. Ann Marie Camper. 12 december 2012. Koordinator Skånes Hav och Vatten Havet som resurs 12 december 2012 Ann Marie Camper Koordinator Skånes Hav och Vatten Punkter Skånes Hav och Vatten Resurscentrum Simrishamn Havet i ÖP utgångspunkt resurs Östersjön Vem är jag? Några ord

Läs mer

Uppsala en Hållbar kommun. Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP)

Uppsala en Hållbar kommun. Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP) Uppsala en Hållbar kommun Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP) 1 Agenda 2030 som verktyg för kommunens arbete Agenda 2030 ska integreras i miljömålsarbete och andra strategier UPPSALA HAR

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Peter Askman Miljöstrateg 044-309 32 93 Peter.Askman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1300749 1 (5) Regionala tillväxtnämnden Fördjupad handlingsplan för Skånes kust

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2016-12-05 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-05

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Avdelningen för Samhällsplanering Kristoffer Levin 044-309 33 30 kristoffer.levin skane.se Datum 2012-10-18 Dnr 1002579 otpå Ih19 kkan E 1 (4) 0 5 Kattegattleden bakgrund och

Läs mer

Energiting Sydost Småland och Öarna. program/smaland och oarna.html

Energiting Sydost Småland och Öarna.   program/smaland och oarna.html Småland och Öarna https://tillvaxtverket.se/eu program/smaland och oarna.html 1 Vi öppnar dörrar och river barriärer för ett Sverige med fler företag som vill, kan och vågar Nationell myndighet med regional

Läs mer

Region Skånes arbete med. Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk

Region Skånes arbete med. Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk Region Skånes arbete med Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk Flerkärnig ortstruktur Sysselsättningsgrad 2010 Strukturbild för Skåne sedan 2005 Arena för dialogen

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2019 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Remiss av energi- och klimatstrategin Nätverksträffar

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Bo Fransman Miljöhandläggare 044-309 32 69 Bo.Fransman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-05 Dnr 1501205 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden s Miljövårdsfond - ansökningar

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering

Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering Jonas Hedlund Strateg hållbart resande 044 309 32 89 Jonas.hedlund@skane.se PM Datum 2018-11-01 Version 1 Dnr 1802095 1 (5) Hållbar Mobilitet Skåne - återrapportering

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sofie Norrby Projektledare 044-309 35 05 Sofie.Norrby@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-10 Dnr 1601584 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Långsiktig finansiering av nationella

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sabine Täuber Miljöstrateg Sabine.Tauber@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-21 Dnr 1701235 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden ERUF-projekt - Elbilslandet Syd, medfinansiering

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...?

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Jonas Kamleh Enhetschef för Klimat och Naturresurser Avdelningen för Stadsutveckling och strategi Miljöförvaltningen, Malmö stad Ja. och kanske lite

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Kraftsamling Biogas Skåne. Skåne som pilot för Biogas 2009-09-07. Skånes förutsättningar goda. Vad har hänt? Planering. Idé.

Kraftsamling Biogas Skåne. Skåne som pilot för Biogas 2009-09-07. Skånes förutsättningar goda. Vad har hänt? Planering. Idé. Skånes förutsättningar goda Störst råvarutillgångar av Sveriges län Skåne som pilot för biogas Goda förutsättningar för avsättning av biogas och rötrester Stor andel av de svenska företag som levererar

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

3. Verksamhetsinformation - Regionala tillväxtnämnden 2014-10-24

3. Verksamhetsinformation - Regionala tillväxtnämnden 2014-10-24 DAGORDNING Datum 2014-10-17 1 (9) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-10-24 9- Plats: Malmö, Börshuset Tema: Skåne

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Godsstrategi - från mål till åtgärder

Godsstrategi - från mål till åtgärder Godsstrategi - från mål till åtgärder 1 Roadmap to a single European transport area Mål 2050 Ökad rörlighet med minskade utsläpp Inga fossildrivna fordon i städer 40% hållbara drivmedel för flyget 40%

Läs mer

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Blekinges nya energi och klimatstrategi Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Klimatsamverkan Blekinge Bildandemöte 23 november 2011 på Residenset Varför behövs Klimatsamverkan?

Läs mer

Andrea Öström, WSP Kontaktperson: Håkan Samuelsson, 044-309 30 50

Andrea Öström, WSP Kontaktperson: Håkan Samuelsson, 044-309 30 50 Dokumentinformation Titel: Författare: Region Skånes verksamhetsprogram för hållbart energisystem Charlotte Hauksson, WSP Andrea Öström, WSP Kontaktperson: Håkan Samuelsson, 044-309 30 50 Version: Slutversion

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL

AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL 2013-02-04 AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL Under de kommande två åren kommer Fyrbodals Kommunalförbund inom ramen för satsningen på Affärsdriven Miljöutveckling prioritera enligt följande programskrivning.

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden ÖMS operativa program för regionalfonden Östra Mellansverige består av Uppsala, Örebro, Sörmland, Västmanland och Östergötlands län Beslutat i december 2014 Bygger på regionala prioriteringar gjorda i

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-20 Dnr 1300766 1 (6) Regionfullmäktige Prissänkning årskortet Jojo

Läs mer

Regional miljöstrategi för vatten

Regional miljöstrategi för vatten 1 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms läns landstings miljöstrategiska arbete med vatten Beslutad av landstingsfullmäktige 17 september 2013 2 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms

Läs mer

Stor inverkan nationellt (ja/nej) Myndigheten stödjer möjligheten till livslångt lärande genom arkiv/bibliotek samt besöksmålsverksamhet (ja).

Stor inverkan nationellt (ja/nej) Myndigheten stödjer möjligheten till livslångt lärande genom arkiv/bibliotek samt besöksmålsverksamhet (ja). Mål och delmål 4. Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla. Stor inverkan nationellt (ja/) Verksamhet inom myndigheten som avses samt om

Läs mer

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2018 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Revidering av energi- och klimatstrategin

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

Näringsdepartementet. En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft

Näringsdepartementet. En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft 2014 2020 Nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft 2014 2020 Är vägledande och styrande för det regionala tillväxtarbetet

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Skånes Klimat- och energistrategi

Skånes Klimat- och energistrategi Skånes Klimat- och energistrategi Social hållbarhet Johannes Elamzon Klimat - och energistrateg johannes.elamzon@lansstyrelsen.se Foto: Bertil Hagberg Länsstyrelsens uppgifter inom klimatområdet enligt

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Sjukvårdsnämnd Kryh Sten Velander Miljöstrateg 044-309 15 83 sten.velander@skane.se YTTRANDE Datum 2016-01-26 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av s miljöprogram Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade

Läs mer

De 33 skånska kommunernas intresseorganisation

De 33 skånska kommunernas intresseorganisation De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Skåne i siffror 33 kommuner Ca: 1,3 miljoner invånare Ca: 135 000 anställda inom kommunal sektor Vårt uppdrag Värna och stödja utvecklingen av det kommunala

Läs mer

H andlingsplan för landsbygdsutveckling

H andlingsplan för landsbygdsutveckling BESLUTAD I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-08-27 H andlingsplan för landsbygdsutveckling Trelleborgs kommun TJÄNSTEPERSONER Jenny Österlind Christoffer Pettersson Hernestig FOTO Innehållsförteckning Fotograf Lars

Läs mer

Strategisk energiplanering i Borås Stad

Strategisk energiplanering i Borås Stad Strategisk energiplanering i Borås Stad Susanne Arneborg Energisamordnare E-post: susanne.arneborg@boras.se My-Linda Lorentsson Strategisk planerare E-post: my-linda.lorentsson@boras.se CO 2 -utsläpp från

Läs mer

Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas

Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas Gasnät för regional utveckling och stärkt konkurrenskraft i en hållbar framtid Vilka? är vi. Swedegas AB Äger, driver och underhåller det svenska

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger Avdelningen för folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 32 38 Ann-christiine.lundkvist@skane.se ERBJUDANDE OM SAMVERKANSMEDEL Datum 2012-01-20 REGIOIlleh N S KAN E 1 (2) Till

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2013-03-15 1 (9) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2013-03-22 9- Plats: Eslöv, Stadshuset 09.00-10.00

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Karin Swensson Utvecklingsstrateg 044-309 32 09 Karin.Swensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-12-04 Dnr 1500342 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämndens

Läs mer

Handlingsplan. Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren Fastställd

Handlingsplan. Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren Fastställd Handlingsplan Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren 2016-2020 Fastställd 2016-02-02 [INNEHÅLL Handlingsplan: innehåller vision, mål, insats- och utvecklingsområden som bygg- och fastighetsnätverket

Läs mer

Styr med sikte på miljömålen. Naturvårdsverket Ann Wahlström Eva Ahlner Hans Wrådhe Sara Berggren

Styr med sikte på miljömålen. Naturvårdsverket Ann Wahlström Eva Ahlner Hans Wrådhe Sara Berggren Styr med sikte på miljömålen Naturvårdsverket Ann Wahlström Eva Ahlner Hans Wrådhe Sara Berggren Miljömålen ger strategiskt åtgärdsarbete Fördjupad utvärdering 2 Miljökvalitetsmål och fokusområden Omställning

Läs mer

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen?

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Lena Eckerberg, utvecklingschef Energikontor Sydost Projektutveckling och partnersök EU-finanisering Läs mer här >> EUs budget Fonder och program

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

Välkommen till Solenergi och energibranschen. 6 oktober, Malmö

Välkommen till Solenergi och energibranschen. 6 oktober, Malmö Välkommen till Solenergi och energibranschen 6 oktober, Malmö Program 12:30 13:00 Lättare lunch och registrering 13:00 13:10 Välkommen Energikontoret Skåne och Solar Region Skåne 13:10 14:10 Solenergimarknaden

Läs mer

10 utmaningar för ett hållbart Norrköping

10 utmaningar för ett hållbart Norrköping 10 utmaningar för ett hållbart Norrköping 2016-01-27 10 utmaningar för ett hållbart Norrköping Stadsplanering börjar inte med ett vitt tomt papper! Man kan önska sig hållbara energilösningar men vem ska

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Länsstyrelsernas uppdrag och verksamhetsområden 2. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 3. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 4. Exempel

Läs mer

Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN

Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN Södertörns UtvecklingsProgram 2013 DE VIKTIGASTE REGIONALA UTVECKLINGSFRÅGORNA FÖR INSATSER DE NÄRMASTE ÅREN 1 DET HÄR VILL VI UPPNÅ VISIONEN OM SÖDERTÖRN 2025 Södertörn är en attraktiv del av Stockholm

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

5 KOMMUNER EN GEMENSAM STRUKTURBILD

5 KOMMUNER EN GEMENSAM STRUKTURBILD 5 KOMMUNER EN GEMENSAM STRUKTURBILD 2 samarbete ger kraft Strukturplan/överenskommelse avseende användning av mark och vatten kopplat till Kustzonsplanering och landsbygdsutveckling i norra Bohuslän 3

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Energiplan för Vänersborg År

Energiplan för Vänersborg År Energiplan för Vänersborg År 2013-2020 Antagen av Vänersborgs Kommunfullmäktige 2013-02-06, 19. 2 Innehållsförteckning Energiplanens struktur... 2 Inledning... 3 Syfte och tid... 3 Vänersborgs övergripande

Läs mer

På hållbar väg i Norrköpings kommun

På hållbar väg i Norrköpings kommun 2011-09-23 På hållbar väg i Norrköpings kommun Vad är Hållbart Resande? Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar om att påverka människors attityder och beteenden och påverka resandet innan

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Jobben först i möjligheternas Skåne

Jobben först i möjligheternas Skåne J O B B P R O G R A M F Ö R S K Å N E Jobben först i möjligheternas Skåne Socialdemokraterna i Region Skåne www.socialdemokratena.se/skane Vi socialdemokrater sätter jobben först. Jobb skapas genom att

Läs mer

Nätverksträff inom MILJÖ

Nätverksträff inom MILJÖ Nätverksträff inom MILJÖ Härnösand 2016-10-26 9.30 Fika 10.00 Turism på naturens villkor 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 2014 2020 11.30 Lunch 12.30 Exempel på pågående miljöprojekt 13.00

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet

Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet Kerstin Grönman, Mål och visioner Minst 50% av den svenska energin ska vara förnybar Utsläppen av växthusgaser i den del av ekonomin som inte ingår i EU

Läs mer

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Malmö staden som samverkansarena Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Ja. och kanske lite mer.. Den stora

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017 1 (5) Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet Regeringen fattade i december 2014 (M2015/213/Mm) beslut om att inrätta ett Miljömålsråd för att stärka berörda myndigheters roll i genomförandet

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Strukturbild för Skåne

Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne - Grönstruktur i Skåne GR 21 september 2012 Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise 2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5 Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk 2012-06-01 2(9) Vattenbruket i Sverige är en liten näring trots att potentialen är betydande och

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

Energi & klimat i Värmland

Energi & klimat i Värmland Energi & klimat i Värmland Aktuella utvecklingsområden och strategier Dag Hallén Enheten för Region Tillväxt ENERGI OCH KLIMATFRÅGOR I VÄRMLAND Värmlandsstrategin är vår framtidsplan Vi har ett gemensamt

Läs mer