SVERIGES STÖRSTA FRISTÅENDE BYGG & FASTIGHETSTIDNING GRUNDAD Välkommen. Så här läser du Byggkontakt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVERIGES STÖRSTA FRISTÅENDE BYGG & FASTIGHETSTIDNING GRUNDAD 1972. Välkommen. Så här läser du Byggkontakt"

Transkript

1 Byggkontakt SVERIGES STÖRSTA FRISTÅENDE BYGG & FASTIGHETSTIDNING GRUNDAD 1972 #6 - Utskick 8 Välkommen Så här läser du Byggkontakt Byggkontakt är väldigt enkel att läsa. Du behöver Acrobat Reader för att kunna läsa PDFen. Senaste version hittar du här, www. adobe.se Du navigerar mellan sidorna genom förflytta dig med pilarna eller genom att skriva in önskat sidnr i Acrobat. Du kan också zooma in eller ut för att förstora vissa delar av sidan. Vill du se Byggkontakt som uppslag kan du välja det under Visa-menyn i Acrobat. Här kan du också välja om du vill se bara en eller flera sidor samtidigt. Önskar du läsa Byggkontakt på din läsplatta eller i din smartphone så laddar du ner hela tidningen på Här kan du också ladda ner en högupplöst version direkt ner i datorn. Mycket nöje och härlig läsning!

2 Dag- och grundvattenhantering Ess-Drän är marknadens törstigaste dräneringsrör! Ess-Drän bevakar grundvattennivån utan risk för igensättning, och kräver varken markfilter eller särskilda fyllnadsmaterial. Fördröjningsmagasin Ett kraftigt skyfall kan vara förödande om inte dagvattenhanteringen är genomtänkt och rätt dimensionerad. ViaCon erbjuder lösningar för en mängd olika situationer. Gröna tak Visst är det vackert med ett grönt tak - men det är mycket mer än så. Det är framförallt ett smart alternativ för omhändertagande av dagvatten och ett bra miljöval. Dagvattenmagasin QBlock har större kapacitet men kräver mindre plats än den traditionella stenkistan. Måttanpassningen är enkel och den låga vikten gör QBlock både enkel och smidig att hantera och transportera Lidköping Gävle Stockholm Lycksele Kungälv Göteborg Luleå Eslöv Malmö

3 PRODUKTNYHETER PRODUKTNYHETER Robust och generös design när Fjäråskupan lanserar fläktkupan Rustik Fjäråskupan, med produktion och kontor i Göteborg, kommer under våren 2013 att lansera flera spännande nyheter, först ut är fläktkupan Rustik. Med sin robusta och generösa design passar den utmärkt i klassiska kök där utrymme och design skapar en helhet i köket. En stark trend är att många vill tillbaka till det klassiska köket, till robusta och rustika material och fylla på med personliga detaljer. Vår första nyhet för 2013 tar upp den här trenden och vi har utvecklat designen så att kupan passar i ett klassiskt kök där kvalitet och funktion värderas högt, säger Leif Turefeldt, vd för Fjäråskupan. Fläktkupan Rustik har en design och en funktion som gör att den klarar hårda prövningar. Det svängda filtret gör att matos effektivt transporteras upp i fläktkupan och renas. Designen gör även att man får en överblick över grytor och pannor som står på spisen och köket får mer rymd. Vi har arbetat med liknande design under lång tid för andra modeller och då framför allt mot de riktigt moderna köken. Nu kommer vi ut med den första kupan med dessa egenskaper som passar i ett klassiskt kök. Som alltid är våra fläktkupor skräddarsydda till varje kund, alla mått och färger är som vanligt möjliga att få från oss, säger Leif Turefeldt. Märke: Fjäråskupan Modell: Rustik (vägghängd) Belysning: 6 x 3 watts lampor Mått: 70 alt. 90 cm bred, 40 cm djup Material: Rostfri, svart eller vit lack och alulook Levereras med E:control Pris: Från kr inkl moms (70 cm) Från kr inkl moms (90 cm) Tillval: Fjärrkontroll och valfri färg på fläktkupan E:control är en fläktlösning utrustad med en EC-motor som har högre verkningsgrad, ökad sugeffekt och är tystare jämfört med en traditionell motor. I kombination med LEDbelysning ger E:control en energibesparing på upp till 70 procent. För ytterligare information:

4 Villaägarnas mardrömslista - mest rädda för vattenskador Det finns många saker som skapar oro i villaområdena visar Vi i Villas nya villapanelundersökning. Trots det är villaägarna nöjda med sitt boende och har ingen som helst lust att flytta till lägenhet. När vi frågade Sveriges villaägare om de inte var lite sugna på att flytta till en lättskött och varm lägenhet så här års fick vi ett rungande nej till svar, säger Vi i Villas chefredaktör Camilla von Otter. Det var bara fyra procent som över huvud taget hade funderat på det. Det är glädjande att kunna konstatera att Sveriges cirka två miljoner villaägare är helt nöjda med sin boendeform. Däremot är det hela 23 procent som gärna skulle bo på varmare breddgrader under vintern. Trots att alla trivs bra i sina villor finns det en hel del att oroa sig över. Här är fem-i-topp listan över vad villaägarna är mest oroliga över i samband med boendet. Villaägarna mardrömslista: 1. Vattenskador och läckage (46 %) 2. Huset brinner ner (40 %) 3. Inbrott (38 %) 4. Mögel och hussvamp (28 %) 5. Dyrare energi (24 %) Listan stämmer bra med verkligheten, säger Camilla von Otter. Vattenskador tillhör de vanligaste problemen. Brand och inbrott är däremot mer ovanliga, men jag förstår rädslan väl eftersom konsekvenserna av dem ju blir helt förödande. Klotter är villaägarna minst rädda för, bara en procent sätter upp det på mardrömslistan. Utvecklingen av villapriserna verkar inte heller vara något som svenska villaägare går och oroar sig för. Bara fem procent säger att de tror att priserna kommer att sjunka och att man är orolig för det. Kvinnor är lite mer oroliga än män (sex procent jämfört med fyra procent). Mest oroliga är villaägarna i Kronoberg (tio procent), minst oroliga är man i Stockholm (tre procent) och Malmö (två procent). Optimismen är dock inte så stor endast åtta procent av Sveriges villaägare tror att huspriserna är på väg upp igen. Vilka är då orsakerna till att villaägarna är så nöjda med sitt boende? Antagligen att man lägger ner en hel del jobb på att välja rätt hus. Det här är de fem viktigaste faktorerna som styr valet av bostad. Villaägarna drömlista: 1. Området är vackert och idylliskt (51 %) 2. Det finns bra skolor i närheten (22 %) 3. Jag behövde ett större hus (20 %) 4. Jag hittade äntligen mitt drömhus (20 %) 5. Bra kommunikationer (19 %) För män verkar det mer betydelsefullt att bo närmare jobbet. Tolv procent av dem angav det som en viktig faktor vid valet av hus, jämfört med sju procent av kvinnorna. Endast sex procent säger att det var viktigt för husvalet att grannarna verkar trevliga. Det förvånar mig verkligen, säger Camilla von Otter. För mig har bra grannar alltid varit en mycket viktig faktor när jag flyttat. Vi frågade också om det var betydelsefullt att byta upp sig och hamna i ett mer välbärgat område. Det visade sig att det inte är så, bara tre procent tycker det.

5 PRODUKTNYHETER Alcro och ELLE presenterar galainspirerade kollektionen ad.elle Alcro och tidningen ELLE har tagit fram en interiörkollektion inspirerad av ELLE-galan, där Alcro är en av sponsorerna. De fyra kulörerna Den lilla svarta, Bling bling, Lipstick och Miss Elle kan användas i olika kombinationer för att skapa vackra och personliga inredningar som andas I kollektionen ingår en klarröd, en varm guldmetallic, en blank djupsvart och en starkrosa. Det är färger som vi ser mycket i modet och som känns väldigt aktuella just nu, säger Cia Jansson, modechef och Creative Director på ELLE. Den lilla svarta bryts i Alcros högblanka Servalac Exklusiv som passar på trä och metall, medan Bling bling i Metall Dekorfärg används för att ge mindre väggytor, pelare, prydnadssaker eller möbler en metallisk yta i guld Lipstick är klarröd och Miss Elle är ceriserosa. Tillsammans med den helt nya färgen Alcro Pashmina kan de användas för att skapa väggar med vackert matt yta som samtidigt tål slitage. Alla är vattenburna och fria från lösningsmedel, vilket är bra både för den som målar och för miljön. Kulörerna finns hos Alcros återförsäljare från 15 januari. Där kan man också få tips och inspiration när man ska måla om hemma. I dag uttrycker man sin identitet genom inredningen på samma sätt som man alltid gjort med kläder och stil. Vi ser mer och mer hur inredningsbranschen hämtar inspiration från modevärlden och vice versa, säger Karin Stålhammar på Alcro. För mer information:

6 Bättre verktyg med nya kompakta 2,0 Ah-batterier Nu erbjuder Bosch 2.0 Ah-batterier till sin professionella 10,8 voltserie. De nya batterierna ger minst 50 procent längre driftstid än de nuvarande 1,3 Ah-batterierna och kan öka prestandan hos trådlösa enheter med upp till 15 procent. Den förhöjda prestandan ger exempelvis ett ökat vridmoment från 13 till 15 Nm vid användning av skruvdragaren GSR 10,8-2-LI Professional för mjuk skruvdragning. Det fås utan en kompromiss med vikten, 2,0 Ah- batterierna är lika små och lätta som 1,3 Ah-generationen. De nya 2,0 Ah-batterierna är utbytbara inom 10,8 volt-sortimentet och kan användas till alla verktyg. Du kan också välja att använda 1,5 Ah-batterier med en kortare livslängd. Bosch lanserade 2005 den första professionella lithiumskruvdragaren, GSR 10,8 V-LI Professional. Sedan dess har Bosch fortsatt att utöka sitt sortiment av kompakta och kraftfulla 10,8 voltmaskiner med ytterligare 14 kompakta verktyg, bland annat en trådlös tigersåg, en sladdlös Multi-Cutter och en trådlös vinkelborr. GSR 10,8-LI Professional och GSR 10,8-2-LI Professional, som båda är efterföljare till den banbrytande skruvdragaren GSR 10,8 V-LI, säljs i cirka exemplar om året globalt. 2,0 Ah-batterier för den professionella 10,8 volt-serien finns hos ledande återförsäljare av professionella verktyg. Priset är 550 kronor exklusive moms. Bosch erbjuder två års garanti på 2,0 Ah-batterier inbegripet slitage, och på laddare köpta efter 2 januari 2013 som är registrerade i Bosch garantidatabas inom fyra veckor efter köpet. I Bosch Click & GO-system kommer den sladdlösa skruvdragaren GSR 10,8-2-LI Professional och slagborrsmaskinen GSB 10,8-2-LI Professional att inkludera 2,0 Ah-batterier. Specifikationer Batterispänning Mått (längd x bredd x höjd) Vikt 2,0 Ah-batteri/Lithium 10,8 V 51 x 48 x 85 mm 175 g

7 PRODUKTNYHETER Elitfönster lanserar designhandtag i samarbete med prisbelönte formgivaren Jesper Ståhl Elitfönster lanserar ett nytt handtag till alla sina Elitfönster Original. Med Pure, som är framtaget av den internationellt prisade formgivaren Jesper Ståhl, vill Elitfönster både höja användarupplevelsen och lyfta fönstret som inredningsdetalj i hemmet. Pure är ett är minimalistiskt utformat handtag som blir formintensivt ju närmare man kommer det. Likt en fågelvinge på sätt och vis, säger Jesper Ståhl om det specialdesignade handtaget. Det nya handtaget är tillverkat i solitt återvinningsbart aluminium och har ett formspråk som vill förmedla en skandinavisk känsla av enkelhet. Det införs som standard på alla Elitfönster Original och levereras från och med februari Vi ville hitta en form som speglar Elitfönsters själ och det är precis vad Jesper Ståhl lyckats med i sin enkla men smarta design. Pure sätter en unik prägel på våra fönster och har stor betydelse för helhetsupplevelsen av hemmet, säger Ann Cederwall, brand manager Elitfönster. Jesper Ståhl är industridesigner och driver den egna byrån Jesper Design. Han har lång erfarenhet av att formge produkter som ska stå sig under lång tid och har bland annat belönats med designpriset Designplus 2012 på Ambiente-mässan i Frankfurt. Med Pure ville jag vara minimalistisk i designen och göra något som på håll ser diskret ut, som en tunn linje som ligger parallellt med fönsterkarmen, men som blir mer formintensivt när man kommer närmare. Likt en fågelvinge på sätt och vis, säger Jesper Ståhl. Bakgrunden till designsamarbetet är bland annat de insikter som framkom i Elifönsters trendrapport Big Dreams. Small Spaces. Rapporten lanserades i maj 2012 och ger en unik inblick i dagens boendetrender och vad vi kan förvänta oss av framtidens hem. Den visade bland annat att hemmet är det som imponerar mest på svenskarna och att ljuset är avgörande för att skapa ett hem att trivas i. Med det nya handtaget lyfter vi fönstrets betydelse som inredningsdetalj och stämningsskapare i det moderna hemmet, säger Ann Cederwall. Förutom att handtaget Pure levereras monterat på Elitfönster Original så kommer det även säljas separat från 300 SEK. På så sätt kan alla, som vill, montera designhandtag på sina Elitfönster. För mer information:

8 Montage Consult Produktions AB Vi är ett av Sveriges ledande företag inom montage av industrihallar. Vi är ett rikstäckande företag med stor kunskap av montering av hela eller delar av hallar i olika storlekar och utföranden. Täckskiktsmätare Micro Covermeter 8020 Mätare för bestämning av armeringsjärnets djup och riktning. Nu kan du växla mellan mätdjup mm och mm med samma mätsond BETONG - BALLAST - CEMENT - GEOTEKNIK S. Långebergsgatan V. Frölunda Tel Fax

9 PRODUKTNYHETER Garanterad trygghet i tio år med IVT IVT har som målsättning att kunna erbjuda Sveriges tryggaste värmepumpar. Därför förstärker företaget nu sitt kunderbjudande genom att erbjuda kunden sex års garanti på hela värmepumpen inklusive tillbehör och en utökad garanti på tio år för hjärtat i anläggningen, kompressorn. Att vi kan garantera hjälp inom 24 timmar samt ge tio års garanti är ett tecken på att våra återförsäljare och installatörer är duktiga. Kvaliteten i arbetet och på våra produkter är så hög att vi gärna ser att det kommer våra kunder till godo, säger Styrbjörn Drugge, marknadschef på IVT Värmepumpar. Det är via företagets kundlöfte som IVT lovar hjälp inom ett dygn från det att problemet är anmält: En längre garantitid underlättar mycket för våra kunder eftersom de enbart behöver ta kontakt med sin återförsäljare och inte med sitt försäkringsbolag, säger Styrbjörn Drugge. Att IVT tar det här steget gör också att kunden slipper väntetider, risk för avslag och inte minst de kostnader som kan uppstå om skadan inte uppgår till självrisken. Vi ser kunderna som de stora vinnarna genom vårt kundlöfte och den omfattande garantin, säger Styrbjörn Drugge. Den nya garantin gäller värmepumpar som installerats efter 1 januari Styrbjorn Drugge. Flytta bild och ljud ELKOs produktportfölj utökas nu med en HDMI-förlängare. HDMI-signalen överförs via vanlig nätverkskabel och kan därmed enkelt förflyttas till ett annat rum, något som skapar nya möjligheter i det moderna hemmet. HDMI-teknologin utgör den globala standarden för transport av högupplöst bild och ljud. De flesta produkter, allt från TV-apparater till digital-tv-boxar och DVD-spelare, använder sig av HDMI-standarden. Teknologin innebär att en helt okomprimerad och digital signal av hög kvalitet kan sändas mellan olika enheter såsom exempelvis en digitaltvbox och en tv. ELKOs HDMI-förlängare består av en HDMI-sändare och en HDMI-mottagare vilket innebär att en HDMI-signal, från exempelvis en DVD, kan förflyttas från ett rum till ett annat. Signalen överförs helt digitalt via standard nätverkskabel och kan därmed enkelt integreras i det befintliga nätverket. De flesta hemmen idag har flera TV-apparater. Däremot är det inte lika vanligt med exempelvis flera DVD-spelare, digitalboxar eller annan bildkälla, vilket snabbt kan innebära en begränsning av friheten. Med vår HDMI-förlängare flyttar du enkelt med dig HDMI-signalen, via det befintliga nätverket, till ett annat rum och detta med din vanliga fjärrkontroll, säger Mats Stahl, produktchef på ELKO. ELKOs HDMI-förlängare stödjer de vanligast förekommande digitala ljud- och bildformaten och klarar att flytta en 1080p HD-signal upp till 50 meter. För ytterligare information:

10 FINSPONG FP 12 Lack EURAZINK Plåten med aluminiumets egenskaper och zinkens utseende. Nu på de svenska taken.

11 PRODUKTNYHETER Tung infästning i lättbetong blir lätt match för ny skruv! 2005 introducerade ESSVE lättbetongskruven på den nordiska marknaden. Plötsligt behövde man inte längre borra och plugga i porösa material, vilket givetvis förenklade livet avsevärt. Idén var fullständigt banbrytande och idag är den kopierad och spridd över hela världen. ESSVE Heavy Load är en vidareutveckling av lättbetongskruven. Den har fått ett helt annat lastvärde tack vare en ny unik gänga, justerad gängstigning, en längre och grövre stam samt en nydesignad skruvskalle. För att ytterligare förbättra produkten har ESSVE lagt till ett skärspår i spetsen, vilket gör det enklare att dra i den. Den är givetvis rostskyddad med Corrseal C4 för lång livslängd i utomhusmiljö. Heavy Load kommer att täcka ett tydligt kundbehov, framför allt för fasadbeklädnad och vid montage där t ex vindkrafter och tyngd påverkar lastförmågan eller vid montering av markiser, skärmtak och tillbyggnader, säger Jonas Svensson, kategorichef för infästning hos ESSVE. Men den här skruven är även idealisk för montage av bärlinor till tralldäck i husgrunder av lättbetong/lättklinker. Vi garanterar ett lastvärde på 225 kg i 3mps lättbetong, även om vi själva mätt upp betydligt högre värden, berättar Sebastian Athler, teknisk expert och produktutvecklare hos ESSVE. Den enda infästning som klarar liknande laster är kemisk förankring. Något som också efterfrågats av snickarna var en skruvskalle med TX-spår för mer precisa montage av beslag och vinklar. Vår nya skruvskalle sätter sig perfekt mot beslaget och förhindrar att det glider, vilket varit ett problem tidigare, berättar Jonas Svensson. ESSVE Heavy Load kommer till att börja med att finnas i två längder: 185 mm och 210 mm. Typiska uppdrag för ESSVE Heavy Load: Montera trä- och plåtreglar för fasadbeklädnad på lättbetongvägg/ lättklinker Montera takstolar på lättbetong/lättklinker hus Montera skärmtak på vägg Montera markiser på lättbetong/lättklinkerväggar Förankra tillbyggnader mot lättbetong/lättklinker Förankra trädäckets bärlina i husgrunder av lättbetong/lättklinker

12 Thermosystem rumstermostat med display Elektronisk rumstermostat med display i trådbundet (EC D) respektive trådlöst (ICR D) utförande. Designen är stilren med kontrasterande matta och blanka ytor. Den finns i två kulörer; vit och svart. Termostaten har ett tydligt gränssnitt och är enkel att använda. Vidare har termostaten PID-reglering, en reglerteknik som säkerställer noggrannare reglering av rumstemperaturen. Det leder till energibesparing i jämförelse med standard reglerteknik (på/av).temperaturområdet är 5-30 C med möjlighet att låsa temperaturintervallet med en maximum- och en minimumtemperatur. Rumstermostaten har fyra olika driftlägen; Comfort Rumstemperatur erhålls enligt inställt börvärde. ECO-läge Energibesparande läge där det aktuella börvärdet sänks med ett inställt värde. Frysskyddsläge Läge för underhållsvärme där temperaturens börvärde sänks till ett fast värde. Läget är energibesparande och säkerställer att systemet inte fryser. Det används lämpligtvis som semester- eller frånvaroläge, t.ex. i fritidshus. Standby-läge Stänger av värmesystemet i termostatens zon. Den trådbundna versionen (EC D) kan styra ställdon av både typen normalt öppen (NO) och normalt stängd (NC). Vid behov kan termostaten låsas. Kan t.ex. vara användbart i offentliga lokaler. Till den trådlösa termostaten används vanliga AA-batterier. Artikelnummer Trådbunden (EC D) vit Trådbunden (EC D) svart Trådlös (ICR D) vit Trådlös (ICR D) svart För mer information:

13 PRODUKTNYHETER Hitachi inför 3-årsgaranti på batterier och laddare I Hitachis elverktygsprogram är varje maskin utvecklad för professionellt användande och Hitachi arbetar kontinuerligt med att utveckla tekniska och ergonomiska funktioner ner till minsta detalj. Samtliga Hitachimaskiner är utvecklade för att tåla stor belastning i en professionell miljö och samtidigt värna om användaren genom bra ergonomi och användarvänlighet. Hitachi Power Tools Sweden AB adderar nu ett år till nuvarande garantivillkor och inför 3 års garanti på Hitachi elverktyg och batteriverktyg köpta från och med 1 december Unikt är att garantin även gäller batterier och laddare och den utökade garantiperioden gäller direkt från inköpsdagen ingen krånglig registrering krävs. Våra Hitachielverktyg är utvecklade för proffs som verkar i mycket krävande miljöer. Trots den hårda miljön har vi en väldigt liten andel maskiner som reklameras och det är naturligt för oss att på detta sätt erbjuda ett mervärde till våra kunder och utöka garantitiden ytterligare om ett fel trots allt skulle inträffa säger Michael Söderberg, VD på Hitachi Power Tools Sweden AB. Att även inkludera batterier och laddare och dessutom inte kräva krånglig registrering för att få utökad garanti är unikt på marknaden. De nya garantivillkoren följer tätt efter Hitachis lansering av den senaste batteritekniken där batterikapaciteten ökats 33% till 4,0 Ah och där batteriet har bibehållen vikt, storlek och kompabilitet. De nya garantivillkoren lanseras samtidigt genom Hitachis nationella återförsäljarnätverk i samband med att företagets Vinterkampanj 2012/2013kommer ut i butik den 1 december. Denna kampanj kompletterar den pågåendehitachi Nytt som finns ute i butik sedan den 1 september. Ny fasadplugg från ESSVE Fasadplugg GXL från ESSVE är en ny universalplugg för montering i alla typer av material: betong, massivt tegel, kalksandsten, lättbetong, håldäck, hålsten. Det gör GXL till en idealisk infästning för t ex karmar, reglar, konsoler och kökssnickerier i både hårda och porösa material, såväl ute som inne. Som för annan fasadplugg från ESSVE finns även nya GXL i ett set med monterad skruv och lös som bulkprodukt. Skruven finns i korrosivitetsklasserna C1 och C3, dvs. blankförzinkad respektive varmförzinkad. GXL finns även med försänkt skalle för montage i trä, samt med HEX-skalle för montage i metall. Fasadplugg GXL monterar du i alla dessa väggmaterial: Betong Massivt tegel Kalksandsten Lättbetong Håldäck Hålsten Fasadplugg GXL passar för montering av allt detta: Fasadmontage Dörrkarmar Fönster Köksinredningar Garderober Handledare Portar Trä- och metallkonstruktioner Konsoler Skenor Kabelstegar Vinklar För ytterligare information:

14 Detta är Sveriges fulaste badrum Sveriges fulaste badrum är en orgie i bruna nyanser och ligger i en villa utanför Kungälv. Det valdes i en stenhård konkurrens då nästan bilder med slitna, gammalmodiga och ogästvänliga badrum kom in till Vi i Villas tävling. Jag blev inte förvånad över alla fula badrum vi fick in, säger Vi i Villas chefredaktör Camilla von Otter. Genom vår undersökning villapanelen vet vi att badrummet ligger etta på villaägarnas renoveringstopp. Nästan 15 procent av Sveriges villaägare planerar att fixa till det och det verkar ju också behövas. Vinnaren i tävlingen om Sveriges fulaste badrum finns hemma hos familjen Stina Lundgren och Fredrik Gunnarsson i den lilla orten Kareby strax utanför Kungälv. Det har arbetsnamnet 15 nyanser av brunt. Badrummet är såvitt vi vet aldrig renoverat, säger de lyckliga vinnarna. Det har riktigt mörkbruna tapeter och på väggarna sitter också två stora speglar. De ger visserligen en känsla av att badrummet är större, men man ser också alltid sig själv. Och det är till exempel inte så kul alla morgnar. Förstapriset är badrumsprodukter från Hafa värda kronor. Och nu ska Sveriges fulaste badrum göras om. Den nya stilen blir mycket ljusare och vi ska också utnyttja rummet intill för att göra badrummet större, säger Stina Lundgren och Fredrik Gunnarsson. Vad ska man då tänka på när man renoverar badrummet? Det finns fem viktiga tips, säger Camilla von Otter. Välj en stil som är tidlös. Klassiskt vitt toppar listan just nu, hälften av alla villaägare föredrar den. Fundera noga på vilka behov din familj har. Barnfamilj? Badkar? Bastu? Spa-betonat? Med mera. Undvik att göra så mycket själv. Riva ut det gamla badrummet går bra, men en fackman bör installera det nya. Vatten- och fuktskador är de vanligaste skadorna på villor. Lägg ner lite extra pengar på vitvarorna de ska räcka länge. Låt din fantasi spela och sätt en personlig prägel på badrummet. Kanske med en accentfärg eller liknande. Om tävlingen och Vi i Villa Totalt har bilder av fotografer deltagit i tävlingen Sveriges fulaste badrum röster har lagts på de tävlande bidragen. Tävlingen pågick under perioden 17 oktober t o m 25 november Hafa Badrum sponsrade tävlingen där första priset var nya badrumsmöbler till ett värde av SEK. Vinnaren är utsedd av en jury bestående av personer från Vi i Villa och Hafa Badrum.

15 PRODUKTNYHETER Landets dyraste och billigaste kommuner att bo i Driftskostnaderna för ett småhus varierar kraftigt i landet. Dyrast är Tjörns kommun där kostnaden för bland annat sophantering, VA, el och försäkringar i snitt är kronor per år. Billigast är Lycksele kommun med kr per år. Det visar en ny kartläggning som Villaägarna gjort av landets samtliga 290 kommuner. De driftskostnader som Villaägarna undersökt är fastighetsskatt, elkostnad, vatten/avlopp, försäkring och en uppskattad underhållskostnad, som antas vara samma i hela landet. Kapitalkostnaden (ränta och amortering) är exkluderad från undersökningen. Den totala driftskostnaden kan skilja med många tusentals kronor mellan kommuner i landet, vilket visar att det i vissa fall kan handla om misskötsel och politiskt drivna faktorer, snarare än om faktiskt motiverade kostnader. För enskilda avgifter som sophämtning och vatten/avlopp kan kostnaden skilja flera tusen kronor mellan jämförbara kommuner, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarna. En källa till skillnaderna är i många län också elkostnaden som skiljer sig kraftigt åt pga. elområdesindelningen, olika elskattenivåer och kraftigt skiljande nätavgifter. - Att rena driftskostnader kan skilja så mycket åt, och att politiska beslut ofta är en förklaring, är ett underbetyg till kommunala och statliga beslutsfattare, säger Joacim Olsson. Total driftskostnad inklusive moms 10 kommuner med högst kostnader Fastighetssk. El Vatten Sophämtn. Försäkring Totalt: År Tjörn 569 kr kr 735 kr 178 kr 389 kr kr Värmdö 569 kr kr 655 kr 217 kr 471 kr kr Hammarö 569 kr kr 555 kr 196 kr 370 kr kr Öckerö 569 kr kr 646 kr 233 kr 399 kr kr Sotenäs 569 kr kr 644 kr 207 kr 412 kr kr Bollebygd 569 kr kr 631 kr 195 kr 395 kr kr Kil 461 kr kr 522 kr 265 kr 330 kr kr Tanum 569 kr kr 651 kr 100 kr 399 kr kr Svalöv 448 kr kr 611 kr 185 kr 389 kr kr Vellinge 569 kr kr 426 kr 175 kr 444 kr kr 10 kommuner med lägst kostnader Fastighetsskatt El Vatten Sophämtn. Försäkring Totalt: År Lycksele 221 kr kr 235 kr 164 kr 269 kr kr Malå 146 kr kr 383 kr 159 kr 269 kr kr Boden 267 kr kr 356 kr 148 kr 351 kr kr Norsjö 119 kr kr 489 kr 119 kr 269 kr kr Berg 208 kr kr 542 kr 100 kr 273 kr kr Tibro 361 kr kr 239 kr 136 kr 352 kr kr Malung 271 kr kr 478 kr 194 kr 318 kr kr Vindeln 190 kr kr 567 kr 122 kr 269 kr kr Ragunda 104 kr kr 508 kr 147 kr 273 kr kr Sorsele 122 kr kr 444 kr 160 kr 269 kr kr Riksgen. 417 kr kr 479 kr 166 kr 359 kr kr Hela undersökningen med samtliga kommuner finns att läsa på Villaägaarnas webbplats. HISSAR SKAPAR TILLGÄNGLIGHET! I samarbete med Besök vår hemsida för mer information och kontakt.

16 BondTools lanserar Verktygslåda BONDTOOLS BT6C Centrallås Lådor med kullager Rejäla bärhandtag i sidorna. Verktygslåda av stålplåt, storlek: L 722 x B 320 x H 399 mm. Sex lådor med kullager som gör dem lätta att öppna även med tungt innehåll. EVA matta i botten av lådorna. Topplåda med låsbart lock. Bärhandtag på sidorna. Låddimension 3 översta lådorna: 168x271x50mm Låddimension 2 mellersta lådorna: 568x271x50mm Låddimension 1 understa lådan: 568x271x75mm Passar att kombinera med montör / verktygsvagn BT7C1 (nedan). Art.nr är , ca pris: kr exkl. moms Montör /verktygsvagn BT7C1 BONDTOOLS Centrallås Kullagrade lådor 2 st länkade hjul med broms Montörvagn/verktygsvagn av stålplåt, storlek: L 794 x B 480x H 1016 mm. Med två fasta hjul och två länkade hjul med broms. Försedd med 7 st lådor med centrallås. Lådorna har kullager som gör dem lätta att öppna, även med tungt innehåll. Stjälp/ utdragsstopp som gör att det bara går att dra ut en låda i taget. EVA matta i botten av lådorna, samt EVA matta på toppen av vagnen. Rejäla draghandtag, samt uppfällbar hylla på båda sidorna. Låddimension 5 övre lådorna: 569x397x75mm Låddimension 2 undre lådorna: 569x397x154mm. Passar att kombinera med verktygslåda BT6C (ovan). Montörvagnen säljs komplett inklusive 16 st verktygsset, totalt 219 delar, eller alternativt tom utan verktyg. Montör/verktygsvagn utan verktyg art.nr , ca pris: kr exkl. moms Montör/verktygsvagn inkl. 219 delar verktyg art.nr , ca pris: kr exkl. moms BondTools verktygsset Verktygen är placerade i skräddarsydda insatser av EVA gummi, med ett skyddande lager av kraftig PP plast överst. För ytterligare information:

17 PRODUKTNYHETER Sulzer Pumps lanserar nya produkter inom avloppsvattenhantering Sulzer Pumps har lanserat fyra nya produkter för avloppsvatten. Detta är det fjärde och sista steget i ABS EffeX-serien, bestående av energieffektiva och pålitliga lösningar inom avloppsvattenbranschen. ABS EffeX-serien introducerades år 2009 med ABS dränkbara avloppspump XFP. Detta var den första dränkbara avloppspumpen med Premium-Efficiency IE3- motor. Sedan dess har en mängd utmärkande lanseringar ägt rum. Både dränkbara mixers och flow boosters med Premium-Efficiency samt revolutionerande pumpstyrningar. Dessa fyra nylanserade produkter gör ABS EffeX-serien komplett: Nya Contrablock Plus med flerbladiga pumphjul Den enkelbladiga Contrablock Plus-hjulet lanserades tillsammans med ABS dränkbara avloppspump XFP år Nu har det tillkommit både 2-bladiga och 3-bladiga pumphjul till serien. Contrablock Plus-hjulen höjer ribban vad gäller hantering av långfibrigt material och förhindrar pumpstopp bättre än någon annan på marknaden, då de tillåter fri passage av minst 75 mm genom pumphjulet. Med de nya flerbladiga pumphjulen kan Contrablock Plus-serien användas i ABS dränkbara avloppspump XFP från 1,3 kw (1,8 HK) / DN80 (3 tum) upp till 400 kw (536 HK) / DN400 (16 tum). Alla dessa pumphjul är öppna och har en justerbar bottenplatta som gör det möjligt att behålla Byggmästare i Filipstad med omnejd. Ombyggnad, takarbeten och fönsterbyten mm , verkningsgraden och tillförlitligheten under pumpens livscykel. Från ABS dränkbara mixer XRW till en komplett produktserie Sulzer Pumps lanserade ABS dränkbara mixer XRW som en medelsnabb mixer med permanentmagnetmotor år Nu har den utvecklats till en komplett produktserie bestående av höga, medelhöga och medellåga hastigheter. För att bevara mixers unika sammansättning av energieffektivitet och bästa ekonomi har tre olika motorkonfigurationer använts. De medelhöga versionerna behåller permanentmagnetmotorn medan de andra använder en IE3-motor, som är stöttad av en växellåda vid medellåga hasigheter. Med olika motorkonfigurationer uppnår ABS dränkbara mixer XRW den bästa balansen mellan inköpspris, motorverkningsgrad och långsiktiga driftskostnader. Produktserien av ABS Flow Booster XSB är nu komplett ABS Flow Booster XSB lanserades år 2011 som världens största och mest effektiva långsamgående dränkbara mixer. Nu tillgänglig i en rad olika storlekar, alla med Premium-Efficiency IE3-motororer, minskar du energiförbrukningen med hela 25 %. De sammansatta bladen på mixarna har nyligen optimerats med 2 och 3-bladiga propellrar som täcker de flesta krav vad gäller dragkraft. Andra stora fördelar är en robust trestegs spiralformad växellåda och oljesmorda lager med en beräknad livslängd på mer än timmar. ABS Turbokompressor HST 20 En direktdriven kompressor kallad ABS turbokompressor HST 20 representerar den tredje generationen av Sulzer Pumps fullt luftkylda HST teknologi för luftning av avloppsvatten. Den erbjuder exceptionella besparingar på den inmatade effekten, vilket ger mer luftutgång för varje kilowatt som sätts in. Denna effektivitet kommer från att man optimerat turbokompressorn som en helhet. De magnetiska lagren, den effektiva permanentmagnetmotorn, det nykonstruerade turbokompressorhjulet och den nya labyrinttätningen bidrar alla till balansen. Turbokompressorn har också ett intuitivt, processoptimerat styrsystem som integrerar ljuddämpare och andra tillbehör för en mindre, tystare och mer kostnadseffektiv installation. För mer information:

18 GBG 8 Slipade maskiner från Bosch Bosch nya bänkslipar är robusta, kompakta, tystlåtna och vibrationsfria. Bänkslipmaskinerna har lång livslängd tack vare underhållsfri induktionsmotor. Maskinerna är utrustade med justerbara verktygsinstallationer och stora gnistskyddsskärmar. Välkommen till AB Ängelholmshem Ditt bästa val för boende i Ängelholm, Munka Ljungby, Hjärnarp, Skälderviken, Strövelstorp & Össjö. Robusta och kompakta maskiner är bra att ha till hands vid slipning av knivar, mejsling och borrning eller för att exempelvis ta bort rost från metalldelar. Därför introducerar Bosch två nya bänkslipmaskiner, GBG 6 Professional och GBG 8 Professional, som är utrustade med två slipstift. De nya bänkslipmaskinerna är skapade för professionell användning och ryms lätt i verkstaden. Induktionsmotorn gör maskinerna tystlåtna, vibrationsfria och underhållsfria. På grund av förseglade kullager och en dammskyddad strömbrytare, är livslängden längre än hos liknande maskiner. Arbeta snabbt, säkert och precist De två nya bänkslipmaskinerna skiljer sig från varandra i styrka och i diameter på slipskivan. GBG 6 Professional har en motorkraft på 350 watt och en 150 mm slipskiva, medan GBG 8 Professional är ännu mer kraftfull med sina 600 watt och en 200 mm slipskiva. Båda verktygen har ett gediget helgjutet motorhus i aluminium, och gummifötter som säkerställer att arbetet kan utföras stabilt och vibrationsdämpat. Bänksliparna kan också fästas permanent i en arbetsbänk med fyra skruvar. De stora justerbara gnistskyddsskärmarna skyddar hantverkare effektivt mot gnistor vid slipning. Nyläggning av platsgjuten terrazzo Reparation/omslipning av befintliga stengolv/trappor LINDS TERRAZZO FÖR GÅNGBAR KVALITET Återförsäljare och rekommenderade priser Bänksliparna finns hos ledande återförsäljare av professionella verktyg från början på januari Det rekommenderade priset för GBG 6 Professional är kronor exkl. moms och kronor exkl. moms för GBG 8 Professional. Varje slip levereras med slipskivor i kornstorlek 24 och 60. Specifikationer GBG 6 Professional (ersätter GSM 175 Professional) GBG 8 Professional (ersätter GSM 200 Professional) Nominell effektförbrukning 350 w 600 w Nominellt varvtal varv/min varv/min Slipskiva-Ø 150 mm 200 mm Håldiameter slipskiva 20 mm 22 mm Korn Vikt 10,3 kg 16,4 kg För ytterligare information: Nyläggning av platsgjuten terrazzo Reparation/omslipning av befintliga stengolv/trappor LINDS TERRAZZO FÖR GÅNGBAR KVALITET

19 PRODUKTNYHETER Lundainnovation kan hjälpa skolor att hantera fuktproblemen Fuktskadade byggnader och dålig inomhusluft är ett stort problem, inte minst bland landets förskolor och skolor. Men nu har forskare från Lunds universitet tagit fram en produkt som gör att fuktdrabbade skolor kan slippa besvärliga omflyttningar och tunga utgifter för alternativa lokaler. Efter att duken ctrap installerats på en fuktdrabbad skola i Lund försvann besvären och lokalerna kunde börja användas igen. Lennart Larsson, professor vid Lunds universitet, har ägnat flera års forskning åt ctrap, som nu för första gången testats i större skala utanför labbmiljön. Försöken gjordes på Runaskolan i Lund där fukt och dålig lukt i lokalerna länge var ett problem. Testresultaten visade sig bli över förväntan. I labbtester såg vi att ctrap-duken reducerade luftkoncentrationen av aggressiva ämnen från byggfukt med i genomsnitt 98 procent. Vissa ämnen såsom mögelgifter, så kallade mykotoxiner, eliminerades fullständigt. Nu vet vi att ctrap-duken fungerar även i riktiga skadefall, säger Lennart Larsson. Precis som de flesta andra skolor med liknande problem, är Runaskolan byggd på en betongplatta utan ordentliga fuktspärrar. När fukt från marken möter byggmaterial bildas skadliga ämnen som sedan tränger igenom väggar och golv. Dessa hälsoskadliga emissioner, till exempel nedbrytningsprodukter från golvlim och PVC-mattor, sprids sedan i inomhusluften och skapar en stickande lukt. ctrap fångar in och binder de skadliga produkterna direkt vid källan innan de når rummet, något som gör inomhusluften både friskare och mer hälsosam. Vid försöken på Runaskolan försvann den skarpa lukten efter bara någon dag. Målet är att personal och elever ska kunna vara kvar i lokalerna på ett tryggt sätt. Att installera ctrap i ett klassrum tar bara en dag och effekten är omedelbar, säger Thomas Rundqvist, affärsutvecklare på LUIS, Lunds universitets innovationssystem. Den patentskyddade duken består av ett laminat med fyra skyddande skikt som andas så att bara de skadliga ämnena, och inte själva fukten, stängs in. ctrap appliceras med dubbelhäftande byggtejp direkt på golven i de fuktskadade rummen. Ovanpå duken läggs sedan ett laminatgolv eller en gipsskiva på tak och väggar. Själva duken är gjord av samma typ av material som vanliga vattenfilter och har kapacitet att ta upp emissioner i mer än 100 år innan den mättas. Försöken på Runaskolan gjordes i samarbete med Lunds kommun och Lundafastigheter. LUIS har hjälpt till med affärsutveckling, patentering och att få igång en produktion av duken. Nästa steg för ctrap är att bilda bolag och hitta rätt distributionskanaler till marknaden.

20 Fakta ctrap: Adsorptionsduken ctrap är resultatet av drygt 20 års forskning inom innemiljöområdet vid Institutionen för Laboratoriemedicin (ILM) i Lund. Produkten är ett laminat av fyra skikt som effektivt fångar upp och binder fast skadliga emissioner från den yta där den är fäst. Namnet ctrap kommer från surface emissions trap som betyder ytemissionsfångare. Fakta fuktskadade hus: Dåliga inomhusmiljöer kan ge olika hälsobesvär, till exempel astma, trötthet, hosta, huvudvärk och utslag. Barn är extra känsliga, liksom personer med allergi eller annan överkänslighet. Fukt i byggnader anses vara en viktig faktor. Vanliga orsaker till fuktskador är till exempel platta tak med invändiga stuprör, läckande eller inträngande vatten eller om huset byggts på betongplatta utan fuktspärr. För mer information: I utsatta miljöer på Norska Vestlandet väljer man ALUMINIUM FINSPONG FP12 lackerat eller olackerat. Distr. OLBI ALUMINIUM, OSLO Telefon

Nya möjligheter med stålfiberarmering

Nya möjligheter med stålfiberarmering STÅLFIBERARMERING Nya möjligheter med stålfiberarmering Bekaert är global marknadsledare inom området dragna ståltrådprodukter och ståltrådsapplikationer, dessutom teknologiledande inom företagets kärnkompetenser

Läs mer

FOKUS BOSTADSRÄTT. Nyckeln till din fastighetsadministration www.hogia.se/fastighetssystem

FOKUS BOSTADSRÄTT. Nyckeln till din fastighetsadministration www.hogia.se/fastighetssystem ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Juni 2011 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus Nr.4 FOKUS BOSTADSRÄTT Byggfällans Peter & Renée Nyberg: Vi har exempel

Läs mer

VÄSTERVIK. Familjen Qviberg/Gjörloff MÖBLERAR NYA HUSET. med sina egentillverkade möbler

VÄSTERVIK. Familjen Qviberg/Gjörloff MÖBLERAR NYA HUSET. med sina egentillverkade möbler 05 VÄSTERVIK 2011 Familjen Qviberg/Gjörloff MÖBLERAR NYA HUSET med sina egentillverkade möbler Höstrusk och harmoni Nu byggs många nya bostäder i Västervik, både villor och bostadsrätter. Kanske just din

Läs mer

BYGG & FASTIGHET / ARTIKLAR

BYGG & FASTIGHET / ARTIKLAR BYGG & FASTIGHET / ARTIKLAR SÅ VILL GÖTEBORGARNA BO 36 % av göteborgarna går i flyttankar. Det som lockar är närhet till grönområden och ett centralt läge nära butiker. Det visar en ny undersökning som

Läs mer

Fyndar synkat på loppis. Samlar på designklassiker. emot konstens alla regler

Fyndar synkat på loppis. Samlar på designklassiker. emot konstens alla regler VÄSTERVIK NR 12 EN INSPIRATIONSTIDNING OM BO & BYGG MISSA INTE BoDagen Västervik 25/4 Utställare på Stora Torget Massor av villavisningar av mäklare LÄS MER PÅ SID 3 Ulf och Anette bygger emot konstens

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS HITTA RÄTT HANTVERKARE FINANSIERA RENOVERINGEN RUSTA UPP STUGAN ALLT OM DITT ROTAVDRAG

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS HITTA RÄTT HANTVERKARE FINANSIERA RENOVERINGEN RUSTA UPP STUGAN ALLT OM DITT ROTAVDRAG HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS HITTA RÄTT HANTVERKARE FINANSIERA RENOVERINGEN RUSTA UPP STUGAN ALLT OM DITT ROTAVDRAG DISTRIBUERAS MED SYDSVENSKAN 24 MARS 2010 2 HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS Rotavdraget

Läs mer

PROFFSMAGASINET VÅR 2015

PROFFSMAGASINET VÅR 2015 PROFFSMAGASINET VÅR 2015 / Peab bygger i Lund / Optimerad e-handel / OrganoWood i Ängelholm / Kebony vid Slussen / JobbGeneratorn / Spara pengar med solenergi Hörmann släpper ytterligare utföranden till

Läs mer

Vad ska styrelsen tänka på? BOSTADSRÄTTSFÖRENING Missa inte. Framtidens förvaltare

Vad ska styrelsen tänka på? BOSTADSRÄTTSFÖRENING Missa inte. Framtidens förvaltare ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET Nr 10 NOVEMBER 2013 BOSTADSRÄTTSFÖRENING Missa inte SÄKERHETSDÖRR Välj rätt säkerhetsdörr för ditt hem SPARA ENERGI EXPERTERNA BERÄTTAR HUR ENERGIBESPARING

Läs mer

i samarbete med Smart och snyggt Möjligheterna får det att brumma som en liten humla i mitt bröst.

i samarbete med Smart och snyggt Möjligheterna får det att brumma som en liten humla i mitt bröst. Förnya köket med små medel Tipsen för dig som ska byta garageport Markisen skyddar och ger liv Tapetsera och måla på egen hand Västmanland ÅRG. 35 2012-2013 i samarbete med Smart och snyggt Badrummet växer

Läs mer

badrum drömliv Upptäck skillnaden SPARA ENERGI I HUSETS HJÄRTA UPPVÄRMNING experternas bästa tips Uteplatsen Vårt nya rum satsa på rätt fönster

badrum drömliv Upptäck skillnaden SPARA ENERGI I HUSETS HJÄRTA UPPVÄRMNING experternas bästa tips Uteplatsen Vårt nya rum satsa på rätt fönster pris 20 KrOnOr mars 2014 sveriges mest lästa tidning Om energieffektivt OCH miljösmart BOenDe SPARA ENERGI I HUSETS HJÄRTA KOnsten att VÄlJa miljövänlig el satsa på rätt fönster experternas bästa tips

Läs mer

Drömboende ANDERS HYRA ELLER KÖPA BOSTAD UTOMLANDS? Isabelle McAllister om belysningen: Jag har dimmer på allt. Man ska aldrig ge upp

Drömboende ANDERS HYRA ELLER KÖPA BOSTAD UTOMLANDS? Isabelle McAllister om belysningen: Jag har dimmer på allt. Man ska aldrig ge upp ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER AFTONBLADET 29 NOVEMBER 2014 HYRA ELLER KÖPA BOSTAD UTOMLANDS? Experten om hur du ska tänka Isabelle McAllister om belysningen:

Läs mer

HBV NYTT. Renovering av kök och bad skapar nya möjligheter. Nyheter i LOU Åsa Sundqvist Olsson ny vd 57 år med HBV. HBV satsar på särskilda ROT-paket

HBV NYTT. Renovering av kök och bad skapar nya möjligheter. Nyheter i LOU Åsa Sundqvist Olsson ny vd 57 år med HBV. HBV satsar på särskilda ROT-paket magasinet HBV NYTT oktober 2009 Utges av HBV tel 08-556 765 00 fax 08-556 765 02 info@hbv.se www.hbv.se Nyheter i LOU Åsa Sundqvist Olsson ny vd 57 år med HBV Renovering av kök och bad skapar nya möjligheter

Läs mer

Energi. Energilotsen etablerar ny depå i Söderhamn. Billig el i sommar - högre priser i höst

Energi. Energilotsen etablerar ny depå i Söderhamn. Billig el i sommar - högre priser i höst 17 Billig el i sommar - högre priser i höst Energi Lägre elförbrukning och överskott i vattenmagasinen har lett till låga elpriser i sommar. Men mot slutet av året får man räkna med högre priser. Elpriset

Läs mer

EN HEL TIDNING FULLMATAD MED INSPIRATION! BYGG- PORTALEN GUIDAR DIG RÄTT! SIDAN 2. Här går de på djupet efter vatten och värme SIDAN 17

EN HEL TIDNING FULLMATAD MED INSPIRATION! BYGG- PORTALEN GUIDAR DIG RÄTT! SIDAN 2. Här går de på djupet efter vatten och värme SIDAN 17 Annonsbilaga FRÅN Bulldog Media Group AB i samarbete med byggportalen.se BYGGVAREN 9 maj 2012 2012 Bulldog Media Group AB BYGG- PORTALEN GUIDAR DIG RÄTT! SIDAN 2 Här går de på djupet efter vatten och värme

Läs mer

Wingårdhs köpcentrum. Fastighetsförvaltaren STÖRST inom bygg- och fastighetsbranschen. DEN NATURLIGA KONTAKTPUNKTEN FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN Årgång 19

Wingårdhs köpcentrum. Fastighetsförvaltaren STÖRST inom bygg- och fastighetsbranschen. DEN NATURLIGA KONTAKTPUNKTEN FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN Årgång 19 Nr 1 2007 DEN NATURLIGA KONTAKTPUNKTEN FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN Årgång 19 Jonas Stålnacke, chefsjurist Fastigo. KRÖNIKA Det är inte helt ovanligt att arbetsgivare upptäcker att en arbetstagare av misstag

Läs mer

Mölndals nya centrum skall göra stad av förorten

Mölndals nya centrum skall göra stad av förorten Nr 5 2008 DEN NATURLIGA KONTAKTPUNKTEN FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN Årgång 20 Mölndals nya centrum skall göra stad av förorten Profilen Liselotte Hjort, ansvarig för SEB:s affärer med fastighetsbolag i Tyskland

Läs mer

NYA. Bostadsbladet TEMANUMMER: ENERGISPAR! TRENDER NYHETER

NYA. Bostadsbladet TEMANUMMER: ENERGISPAR! TRENDER NYHETER NYA Bostadsbladet TEMANUMMER: ENERGISPAR! TRENDER NYHETER 2 BOSTADSBLADET Onsdag/Torsdag vecka 07 2012 Elda inte upp ditt hus Svenne Svedberg varnar för dyra uppvärmningssystem till villan Två timmar,

Läs mer

tryggt tryck I din butik januari 2011 Modern styrteknik för VA en vinnare på Öckerö [ TEMA Energi]

tryggt tryck I din butik januari 2011 Modern styrteknik för VA en vinnare på Öckerö [ TEMA Energi] B SVERIGE PORTO BETALT EFFEKT STOREL AB 463 83 LILLA EDET I din butik januari 2011 effekt nr 4 2010 ett magasin på elektrikernas sida ett magasin på elektrikernas sida nr 4 2010 10 sätt att få offentliga

Läs mer

SLOPA SLADDEN HELT! Arbetsplattformar. World of Concrete INTERMAT. Generationsbyte

SLOPA SLADDEN HELT! Arbetsplattformar. World of Concrete INTERMAT. Generationsbyte Nummer 1-2015 Januari - Februari 2015 Årgång 14 Mässor: World of Concrete Den amerikanska mässan World of Concrete 2015 visad upp ett överflöd av optimism Sidorna: 26-31 Sidorna: 12-15 Tema: Tema: Arbetsplattformar

Läs mer

Bygg. Bad & Kök. Låt dig inspireras av säsongens nya trender! EN TEMATIDNINg från SYDSVENSKA DAgBlADETS försäljnings AB. Sid 11 NYBYGGT FÖR SENIORER

Bygg. Bad & Kök. Låt dig inspireras av säsongens nya trender! EN TEMATIDNINg från SYDSVENSKA DAgBlADETS försäljnings AB. Sid 11 NYBYGGT FÖR SENIORER EN TEMATIDNINg från SYDSVENSKA DAgBlADETS försäljnings AB Bygg Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo &Bo&Bo& & Bad & Kök Låt dig inspireras av säsongens nya trender! Sid 4 STANDARD KÖK OCH BAD Sid 7 RENOVERA

Läs mer

COMFORT. magazine. Hotell Hallstaberget. Nyköpings. Uppdrag. ett hotell i världsklass. nya landmärke. ett koncept som växer.

COMFORT. magazine. Hotell Hallstaberget. Nyköpings. Uppdrag. ett hotell i världsklass. nya landmärke. ett koncept som växer. COMFORT magazine Ett magasin om aktuella projekt och nyheter från Comfort 1 2013 Nyköpings nya landmärke Uppdrag vattenrening Trygga Boendet ett koncept som växer Hotell Hallstaberget ett hotell i världsklass

Läs mer

BRASVÄRME. och golvvärme STORT TEST RENOVERING. Hur grön är din el? När 70-talet blir framtiden MILJÖVÄNLIG UPPVÄRMNING EN MYSIGARE HÖST

BRASVÄRME. och golvvärme STORT TEST RENOVERING. Hur grön är din el? När 70-talet blir framtiden MILJÖVÄNLIG UPPVÄRMNING EN MYSIGARE HÖST ENERGISMARTA OKTOBER 2011 PRIS 39 KRONOR RENOVERING När 70-talet blir framtiden STORT TEST LUFTVATTENVÄRMEPUMPAR Bygga hus gör rätt från början BRASVÄRME EN MYSIGARE HÖST och golvvärme Hur grön är din

Läs mer

vår bostadsrätt Fredrik Eklund Mäklarnas tips höj värdet på din bostadsrätt det finns inga genvägar levnadsstandard i fokus

vår bostadsrätt Fredrik Eklund Mäklarnas tips höj värdet på din bostadsrätt det finns inga genvägar levnadsstandard i fokus vår bostadsrätt levnadsstandard i fokus OKTOBER 2013 Mäklarnas tips höj värdet på din bostadsrätt Ombildning av hyresrätt ekonomisk kalkyl viktigast Badrumsrenovering med långsiktigt perspektiv Fredrik

Läs mer

Alltid Jouröppet. för Mehdi Zaghloumi. på Svanströms El & VVS. Kombinera fjärrvärme och värmepump. Gasen i toppen.

Alltid Jouröppet. för Mehdi Zaghloumi. på Svanströms El & VVS. Kombinera fjärrvärme och värmepump. Gasen i toppen. N o 1 / 2014 idéer, nyheter och lösningar från dahl Lysande toatrend sid. 18 Kombinera fjärrvärme och värmepump sid. 8 Värt att satsa på verktygen sid. 14 Gasen i toppen sid. 4 Alltid Jouröppet Värsta

Läs mer

HEla denna bilaga är En annons med oberoende redaktionellt innehåll. Så ljussätter du ditt hem.

HEla denna bilaga är En annons med oberoende redaktionellt innehåll. Så ljussätter du ditt hem. HEla denna bilaga är En annons med oberoende redaktionellt innehåll oktober 2013 SVERIGES MESt LÄStA tidning OM ENERGIEffEKtIVt OCH MILJÖSMARt BOENDE HÖSTENS MYSIGASTE MÖBEL ALLT OM BRASVÄRME Så funkar

Läs mer

blomsterhav Wivekas fantastiska SERIE! Fiskarelyckan parhus med sting PROMENAD I KÖPENHAMN GLASKLART FÖNSTERNYTT VINER FRÅN AUSTRALIEN

blomsterhav Wivekas fantastiska SERIE! Fiskarelyckan parhus med sting PROMENAD I KÖPENHAMN GLASKLART FÖNSTERNYTT VINER FRÅN AUSTRALIEN SUCCÉ- TÄVLINGEN! HITTA HUSET Nr 4 APRIL / MAJ 2007 Årgång 5 2 004 118 ex Fråga våra experter på www.villamagasinet.se Wivekas fantastiska blomsterhav FÖRNYAD 70-TALS TRÄDGÅRD Postens gruppförsändelse

Läs mer

VILLA & INTERIÖR. Special! ANDREA ENGSÄLL: HÄR ÄR TRE INREDNINGS- TRENDER 2014 EDWARD BLOM: STJÄRNARKITEKTEN PÅL ROSS:

VILLA & INTERIÖR. Special! ANDREA ENGSÄLL: HÄR ÄR TRE INREDNINGS- TRENDER 2014 EDWARD BLOM: STJÄRNARKITEKTEN PÅL ROSS: ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER SVENSKA DAGBLADET 26 AUGUSTI 2014 VILLA & INTERIÖR ANDREA ENGSÄLL: HÄR ÄR TRE INREDNINGS- TRENDER 2014 EDWARD BLOM: Cocktailpartyn

Läs mer

hallå BOSTAD Byta fönster? Vi tillverkar och installerar Boka kostnadsfritt hembesök på 031-50 82 50 eller besök ekstrands.com

hallå BOSTAD Byta fönster? Vi tillverkar och installerar Boka kostnadsfritt hembesök på 031-50 82 50 eller besök ekstrands.com Välkommen kontakta oss! PARHUS - 127 m 2 - NYBYGGNATION hallå Nyuppfört parhus (bostadsrätt) om 4-5 r.o.k i 2 plan med omedelbar närhet till skola, kommunikationer och bad. I entréplan fi nns en öppen,

Läs mer

Alltid steget före INDUSTRIGUMMI. 37 industri

Alltid steget före INDUSTRIGUMMI. 37 industri Svensk Leverantörstidning nr 1-2008 37 industri Alltid steget före När konkurrensen ökar är det kanske dags att titta på vad som är unikt för företaget och attraktivt för kunden. Energibesparing, smarta

Läs mer

Entreprenadmaskiner. Maskinexpo 2014. Wirtgen. OxySan Revolutionerande luftrening. Markvibratorer: vibrera mera...

Entreprenadmaskiner. Maskinexpo 2014. Wirtgen. OxySan Revolutionerande luftrening. Markvibratorer: vibrera mera... Lyft för liftar i Gävleregionen s. 8 Ramirent tecknar ramavtal med Strabag s. 8 Flexibla torkoch värmesystem s. 10 Effektivare slipning med konisk bakplatta s. 10 DEWALT lanserar 5,0 Ah batterier s. 14

Läs mer