Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämnden Tid: Måndagen den 22 Augusti 2016, kl 14:00 Plats: Rådslaget, Rådhuset Information och överläggningar Sekreterare Förvaltningschef Förvaltningens samverkansgrupp Övrigt Presentation av nyckeltal Kristina Jakobsson (controller) och Emma Brask Thor (ekonom) presenterar förslag till modell för framtagande av nyckeltal. Ajournering av mötet för gruppvisa överläggningar Ärendelista Val av justerare och tid för justering 1. Tillsyn i Alingsås kommun under Vt Skolinspektionen Leif Hansson (S) Ordförande Magdalena Tavakol Karlsson Sekreterare Tel: E-post: magdalena.tavakolkarlsson@alingsas.se

2 Ärende 1 Tillsyn i Alingsås kommun under Vt 2015-Skolinspektionen

3 Datum: Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Cecilia Knutsson Direktnr: Beteckning: BUN Tillsyn i Alingsås kommun under Vt 2015-Skolinspektionen Ärendebeskrivning Skolinspektionen har genomfört ordinarie tillsyn av Stora Mellby skola under våren I tillsynen framkom brister som huvudmannen åtgärdade och därefter gjorde Skolinspektionen ett uppföljningsbesök som genomfördes på skolan 28 januari. Skolinspektionen beslutade att två brister var avhjälpta och att fyra brister tillfullo ännu inte var åtgärdade. Skolinspektionen avslutade tillsynen avseende de brister som har avhjälpts och beslutade om föreläggande vid vite för två brister och beslutade om föreläggande för två brister. Skolinspektionen förelägger Alingsås kommun att vid vite av kr senast den 22 augusti 2016 vidta åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska även redovisas skriftligen till Skolinspektionen. Om Alingsås kommun inte följer detta föreläggande kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltningsrätten om utdömande av vitet. Förvaltningens yttrande Alingsås kommun har sedan Skolinspektionens beslut arbetat med att vidta åtgärder för att avhjälpa de påtalade bristerna. Följande konkreta åtgärder har vidtagits: - Översyn av skolledarnas förutsättningar i kommunen. Skolledarresurs har utökats i team Bjärke och ansvarsområde mellan skolledarna i teamet har förändrats. Från och med läsåret ansvarar en rektor ansvarar för Stora Mellby skola och Magra skola. - Specialpedagogresurs har utökats i Bjärke. - Rektor och elevhälsoteamet har utrett alla anmälningar om stödbehov och åtgärder har vidtagits i de ärenden där stödbehov finns i form av extra anpassningar, åtgärdsprogram och remiss har skickats. - Kartläggningar har genomförts och två extra kunskapsuppföljningar gjordes under vårterminen. - Kalendarium har förändrats för resterande vårtermin och kommande läsår Skolledare och specialpedagoger är mer fysiskt närvarande på Stora Mellby skola. - Elevhälsomöten hålls på Stora Mellby skola, istället för Sollebrunns skola.

4 - Fler digitala lärverktyg för elever inför läsåret , skolår F-3 har ett verktyg per fyra elever, skolår 4-6 har ett verktyg per två elever. - Alla pedagoger har ett eget personligt lärverktyg läsåret Ny digital plattform Arena för lärande för information och kommunikation för elever och pedagoger med alla tjänster och digitala stödsystem, tillgängliga via SSO-lösning. (Single-Sign-On) har införts under våren och ska användas fullt ut inför läsåret Arbetet med att utveckla Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande arbete har påbörjats läsåret En HASP-manual (Hälsa, arbetsmiljö, självförtroende, prestation) har tagits fram och införs för Elevhälsan i Bjärke för att tvärprofessionellt arbeta förebyggande och hälsofrämjande med eleverna på gruppnivå. Vidtagna åtgärder redovisas i svar till Skolinspektionen i separat skrivelse, se bilagor i ärendet. Förslag till beslut i Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden beslutar om svar till Skolinspektionen och översänder svar till Skolinspektionen. Exp: Skolinspektionen Barn- och ungdomsförvaltningen Cecilia Knutsson Förvaltningschef Godkänd av: Cecilia Knutsson Titel: Datum:

5 Alingsås Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stora Mellby skola Alingsås kommun Dnr :7573 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 7 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

6 Föreläggande vid vite: Extra anpassningar och särskilt stöd Bedömning av brist Skolinspektionen konstaterar att Alingsås kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Ansvariga på skolan utreder elevens behov av särskilt stöd skyndsamt, om det visar sig att det stöd som getts i form av extra anpassningar inte är tillräckligt för att eleven ska ha möjlighet att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. Detsamma gäller om det finns särskilda skäl att anta att sådana anpassningar inte skulle vara tillräckliga. (3 kap. 8 skollagen) Visar utredningen att en elev är i behov av särskilt stöd ges eleven sådant stöd på det sätt och i den omfattning som behövs, för att eleven ska ha möjlighet att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. (3 kap skollagen; Lgr 11, 2. Övergripande mål och riktlinjer, 2.8 Rektorns ansvar) Åtgärder Rektorn ska se till att elevens behov av särskilt stöd skyndsamt utreds, om det visar sig att det stöd som getts i form av extra anpassningar inte är tillräckligt för att eleven ska ha möjlighet att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. Detsamma gäller om det finns särskilda skäl att anta att sådana anpassningar inte skulle vara tillräckliga. Rektorn ska se till att om utredningen visar att en elev är i behov av särskilt stöd ges eleven sådant stöd på det sätt och i den omfattning som behövs, för att eleven ska ha möjlighet att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. Kommunens svar Efter det att Alingsås Kommun fått ta del av skolinspektionens beslut den 31 mars 2016 har ytterligare åtgärder vidtagits för att åtgärda de konstaterade bristerna. Följande åtgärder har vidtagits: Stödbehov Rektor har tillsammans med Elevhälsoteamet gått igenom alla anmälningar om stödbehov som inkommit från pedagogerna. En tydlig kartläggning har genomförts för att synliggöra vad som hittills gjorts och vad som återstod. Tidplan: Klart april Ansvarig: Rektor Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

7 Kunskapsuppföljning Två extra kunskapsuppföljningar planerades och genomfördes tillsammans med skolans pedagoger under vårterminen. Den första i april månad för en nulägesrapport samt en i juni månad för återkoppling med uppföljning av insatta åtgärder. Tidplan: Klart juni Ansvarig: Rektor Kartläggning En extra specialpedagogisk resurs tillsattes med uppdrag att genomföra de kartläggningar och utredningar som ännu inte hunnit bli genomförda. Extra anpassningar respektive åtgärdsprogram är upprättade i de elevärenden där det funnit behov av detta. Tidplan: Kartläggningar, klart i maj Utredningar/åtgärdsprogram klara i juni Uppföljning i augusti Ansvarig: Rektor/Specialpedagog Kalendarium Rektor har tillsammans med Elevhälsoteamet sett över aktuellt kalendarium avseende resterande termin 2016, för att Elevhälsoteamet ska kunna vara mer fysiskt tillgänglig på Stora Mellby skola för den pedagogiska personalen. Denna förändring kommer bli permanent under kommande läsår 16/17, då en ny rektor samt specialpedagog kommer att finnas fysiskt på plats i större utsträckning i och med den nya organisationen. Tidplan: Kalendarium klart i april Ökad närvaro fr.o.m. april Uppföljning i oktober Ansvarig: Rektor Återkoppling Specialpedagogerna har återkopplat till pedagogerna i de ärenden där anmälan om stödbehov lämnats in. Pedagogerna har fått stöd i att göra extra anpassningar samt i de fall behov funnits har åtgärdsprogram upprättats. Några av ärenden har lett vidare till remiss för utredning av logoped. I något fall har även ärende skickats vidare till BUP. Tidplan: Återkoppling kontinuerligt mars juni Ansvarig: Rektor/specialpedagog Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

8 Föreläggande: Undervisning och lärande Bedömning av brist Skolinspektionen konstaterar att Alingsås kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Undervisningen utgår från och omfattar målen i läroplanen och respektive kursplan. (Lgr 11, 1. Skolans värdegrund och uppdrag, 2. Övergripande mål och riktlinjer, 3. Kursplaner) Åtgärder Rektor ska se till att undervisningen utgår från och omfattar målen i läroplanen och respektive kursplan genom att ge lärare och elever möjlighet att använda digitala verktyg i den utsträckning som behövs för att utveckla elevernas kunskaper inom ramen för läroplanens mål. Kommunens svar Ny ledningsorganisation I Bjärke har både skolledare och EHT-team bytts ut ett antal gånger de senaste åren, något som påverkat enheten negativt. Team Bjärke har fram till och med vårterminen 2016 haft ett rektorsteam bestående av två rektorer samt ytterligare en rektor tillika förskolechef. Ansvarsområdet har inte varit optimalt uppdelat. Den skolledare som varit ansvarig för St Mellby skola har dessutom haft ansvar för Sollebrunns skola 7-9. Bedömningen är även att skolledarresursen inte varit tillräcklig. Samma bedömning av svårigheter, vad gäller organisation och tillräcklighet, görs även vad gäller elevhälsan. Då skolledaren har en mycket stor påverkan på en skolas pedagogiska utveckling, ser vi att en mycket stor del av anledningen till att situationen på St Mellby skola blivit bristfällig, är just det bristande ledarskapet. Det har varit en mycket hög frekvens av rektorsbyten, en oklar arbetsfördelning samt bristande närvaro av rektor på St Mellby skola. Förvaltningen har under våren 2016 gjort en översyn av rektorsorganisationen samt de olika elevhälsoteamen. Detta har resulterat i att Bjärke från och med höstterminen 2016 kommer att förstärkas med rektorsresurs 40% i form av en biträdande rektor, samt en specialpedagogisk förstärkning med 30%. En ny rektor är anställd fr.o.m höstterminen Alingsås har valt att ge uppdraget till en av kommunens mest erfarna och kunniga rektorer. Denna rektor kommer att ansvar för St Mellby skola samt Magra skola. Vinster finns att göra i samverkan mellan dessa två landsbygdsskolor. Den nya rektorn kommer dessutom från en annan av kommunens landsbygdsskolor, vilket Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

9 borgar för att kunskaper om dessa skolors utmaningar kan beaktas och hanteras. Stora Mellby får därmed en fysiskt mer närvarande rektor och det kommer att iordningställas en ny arbetsplats på skolan. Detta gäller även specialpedagogen som kommer att vara knuten till skolan. Team Bjärke får därmed bättre förutsättningar och skolledarna i teamet ser fram emot att få gå in i den nya organisationen. Tidigare erfarenheter har tillvaratagits och utifrån detta har en ny organisation konstruerats som har alla förutsättningar för att bli hållbar. Tidplan: Utökad specialpedagogresurs fr.o.m. 15 augusti 2016 Ansvarig: Tidplan: Ansvarig: Verksamhetschef elevhälsa Utökad skolledarresurs fr.o.m. ht-16 Uppföljning av ny skolledarorganisation vt 17, samt kontinuerlig uppföljning vid avstämningar mellan verksamhetschef och skolledare. Verksamhetschef grundskola Närvarande EHT På grund av praktiska skäl har Stora Mellby skolas EHT-möten fram till och med april 2016 till största del varit förlagda på Sollebrunns skola. I kalendariet inför nästa läsår kommer EHT-teamet att befinna sig fysiskt på de olika skolorna i Bjärke. Detta för att öka tillgängligheten men också för att vi ser ett behov av att öka den mer vardagliga kommunikationen mellan EHTteam och pedagoger. Detta möjliggör ett mer hälsofrämjande och förebyggande arbete samt direktare återkoppling till pedagogerna i aktuella elevärenden. men också utökade förutsättningar för en pedagogisk dialog. Tidplan: Genomförs med start ht-16 Uppföljning dec -16 Ansvarig: Rektor Kalendarium Kalendariet för läsåret 2016/2017 innehåller kontinuerliga kunskapsuppföljningar, EHT-möten, kollegialt lärande-träffar samt möjlighet till flera handledningsträffar med specialpedagog. Ett fokus för läsåret är att tydliggöra våra roller. Detta kommer att inledas de första dagarna i augusti med en gemensam uppstart ledd av rektorer tillsammans med EHT-teamet för att skapa förutsättningar för en god samverkan kring ett lustfyllt lärande. Tidplan: Genomförs med start ht -16 Uppföljning dec -16 Ansvarig: Rektor Digitala lärverktyg Vad gäller tillgången till digitala lärverktyg har barn- och ungdomsnämnden beslutat att utöka antalet lärverktyg i verksamheten, både för elever och pedagoger. Under våren har tekniska förutsättningar setts över och Stora Mellby skola har fått fiberindragning och det finns nu tekniska förutsättningar Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

10 med utbyggt nätverk. Under läsåret kommer eleverna ha tillgång till fler lärverktyg, skolår F-3 ett lärverktyg per 4 elever och i skolår 4-6 ett lärverktyg per 2 elever. Alla pedagoger på skolan kommer att ha ett eget personligt lärverktyg. Under vårterminen införde Alingsås kommun en ny digital plattform Arena för lärande för information och kommunikation för elever och pedagoger. Här finns nu alla tjänster och digitala stödsystem ( NE; talsyntes, inläsningstjänst och möjlighet till individuella digitala stöd) samlade genom Single-Sign-On. Inför läsåret ska Arena för lärande användas fullt ut i verksamheten. Tidplan: Tekniska förutsättningar klart i juni Utökning av verktyg utdelat augusti Uppföljning i samband med Nulägesanalys för läsåret 16/17 Ansvarig: IKT-samordnare/rektor Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

11 Föreläggande: Undervisning och lärande Bedömning av brist Skolinspektionen konstaterar att Alingsås kommun inte uppfyller författningskraven avseende att: Elevhälsan används främst förebyggande och hälsofrämjande, för att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. (2 kap. 25 skollagen) Åtgärder Rektorn ska se till att elevhälsan främst används förebyggande och hälsofrämjande, för att stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. Kommunens svar Förebyggande och hälsofrämjande arbete Arbetet med att utveckla elevhälsan har påbörjats under föregående läsår För att finna goda vägar för det hälsofrämjande och förebyggande arbetet har elevhälsa och rektor inspirerats av elevhälsa och rektors arbetsformer i Tommelillas skolor, HASP. Detta program är namngivit efter sitt innehåll, Hälsa, Arbetsmiljö, Självförtroende och Prestation. Ett förbyggande hälsoarbete med eleverna på gruppnivå. Tonvikten i HASP läggs på barnens fysiska och psykiska hälsa och deras arbetsmiljö för att alla elever ska ges möjlighet att prestera i nivå med deras förmåga. Arbetet sker tvärprofessionellt av elevhälsan till olika årskullar enligt en manual. Erfarenheter har även hämtats från Bergsjöskolan i Göteborg och ett erfarenhetsutbyte har också skett inom kommunens skolor. En HASP-manual har tagit fram för arbetet i Bjärke skolor, där Stora Mellby är en av skolorna. Schemalagda lektioner finns inplanerade höst- respektive vårtermin. HASP-arbetet kommer följas upp och utvärderas efter läsårets slut. Bjärkes HASP-manual bifogas. Tidplan: Uppstart under vt -16 Implementering under ht -16 Uppföljning i samband med Nulägesanalys för läsåret 16/17 Ansvarig: Rektor Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

12 HASP Hälsa - Arbetsmiljö - Självförtroende - Prestation Bjärke enhet Läsåret 16/17

13 Hälsofrämjande förebyggande elevhälsoarbete Att olika kompetenser samarbetar är avgörande för att effektivt kunna hjälpa elever som är i behov av stöd. En elev som mår bra har bättre förutsättningar att lyckas i skolan. Hälsa och lärande hänger ihop. Det förebyggande arbetet i skolan är i fokus. Tonvikten läggs på elevernas fysiska och psykiska hälsa, deras arbetsmiljö och centralt för alla elever i skolan är att de ges möjlighet att prestera i nivå med sin förmåga. Med detta i beaktande har elevhälsan i Bjärke inspirerats av HASP i Tommelilla 1 och utifrån det arbetat fram ett förebyggande program som innehåller de delar som Socialstyrelsen och Skolverket vill att skolan prioriterar. Programmet är namngivet efter sitt innehåll HälsaArbetsmiljöSjälvförtroendePrestation. Elever i årskurs ett, fem, sex, sju, åtta och nio erbjuds förebyggande hälsofrämjande insatser genom HASP. HASP är levande och revideras årligen av Bjärkes elevhälsa. 1 Grunden i detta häfte är tagen från den manual som Mette Olsson (skolkurator) och Lisbeth Andersson (skolsköterska) i Tommelillas kommun producerat.

14 Programmet Elevhälsans personal träffar varje klass i årskurs ett, fem, sex, sju, åtta och nio enligt given lektionsplanering. Elevernas mentorer/lärare deltar i våra samtal och övningar. Anledningen till detta är att vi gärna ser att HASP-lektionen blir en uppstart för vidare arbete i klassen. Mentorerna/Lärarna får en möjlighet att lägga märke till hur klassen fungerar i socialt samspel och kan arbeta vidare med gruppövningar i andra sammanhang. Övningarna är på gruppnivå, och inte personliga, därför går det utmärkt, och är en fördel om mentorerna/lärarna deltar. Klassen är elevernas arbetsgrupp. Vi anser inte att en arbetsgrupp bör delas när man jobbar med teambuilding. Därför har vi valt att arbeta i helklass förutom vid pubertetssamtal i årskurs fem. Av erfarenhet vet vi att eleverna vågar delta i dessa samtal på ett öppnare sätt om de delas in i pojk- och flickgrupper. Varje lektion innehåller information, diskussioner och övningar och varar ca minuter.

15 Årskurs 1 Lektion 1 Motorik Att i tidig ålder visa eleverna att det är viktigt att röra på sig som livsstil. Kontroll av elevernas motorikmönster. Observera avvikelser i elevernas rörelsemönster. Följ upp avvikelser vid hälsobesök. Visa hur fysisk aktivitet påverkar det fysiska och psykiska välbefinnandet. Övning Rörelse till inspelad musik Klara färdiga gå/kerstin Andeby och Peter Wanngren 1. Komigång sång 2. Klaras hoppsång (inte stoppa) 3. Mellanmål 5. Gör precis som jag (Alla på en gång) Extra låt: Tokighets sång Mamma mu visor för hela kroppen/jujja och Tomas Wieslander 4.Mystisk man

16 6.Bang bang balans och inte hålla i sig någonstans. Extra låt: Veckovisan Spela sång 1+2, gör rörelserna tillsammans med eleverna. Observera elevernas motorik. Innan sång 3 instruera eleverna att tänka ut ett nyttigt mellanmål. Spela sång 3, gör rörelserna tillsammans med eleverna. Diskutera nyttiga mellanmålsalternativ med eleverna. Spela sång 4+5+6, gör rörelserna tillsammans med eleverna.

17 Frukost och mellanmål Skalmans mat- och sovklocka. Skolsköterskan diskuterar med eleverna innebörden av bildtexten. Mat- och sovklockan Regelbundna måltider Tre huvudmål och två mellanmål Sova tio timmar per dygn Motion. En timmes fysisk aktivitet varje dag.

18 Massage Massage har visat sig ha många positiva effekter på vårt välmående; - minskar muskelspänning - sänker nivån och stresshormon - ökar nivån av oxycotin ( lugn- och rohormon ) - ökar blodcirkulationen - utvecklar nervsystemet - förbättrar vakenhet - ökar koncentrationsförmågan - ökar inlärningsförmågan - stärker självkänslan - ökar kroppsuppfattningen Kompismassage kan öka elevgruppens respekt för varandra, öka den empatiska förmågan och skapa trygghet.

19 Massagesång av Imse vimse spindel Eleven sitter med ryggen mot dig. Istället för att klättra med fingrarna i luften gör man rörelserna på elevens rygg. Imse vimse spindel Klättrar uppför trå n. Ner faller regnet spolar spindeln bort. Upp stiger solen. Torkar bort allt regn. Imse vimse spindeln Klättrar upp igen. Klättra med fingrarna från midjan till axlarna. Drag händerna växelvis mjukt neråt ryggen. Svep bort spindeln. Drag händerna tillsammans upp till axlarna. Torka bort regnet. Låt händerna gå som torkarblad från sida till sida samt uppifrån och ned. Klättra med fingrarna från midjan till axlarna. Låt händerna stanna på axlarna. TACKA för att du fick massera. OBS! Detta ska ske med frivillighet. Ingen ska känna sig tvingad och kläderna ska vara på. Innan man börjar ska man tänka på att fråga om eleven vill vara med. Visa gärna på någon vuxen först eller på en elev som redan vet hur massagen går till.

20 Lektion 2 Börja med komigång sång (se lektion 1) Lära för livet Powerpoint Gissa mitt yrke Diskussion med eleverna utifrån bilderna. Vilka yrken har personerna på fotografierna? Vilka yrken känner eleverna till? Vad gör man i olika yrken? Kan killar och tjejer ha samma yrken? Mindfulness Mindfulness är ett verktyg som kan hjälpa elever till minskad stress, ökat lugn och ökad inlärningsförmåga. Med träning i mindfulness når eleven inre ro. Mindfulness hjälper elever att fokusera och att hantera den press och de höga krav som ställs på dem. De lär sig att vara lugna och stabila även vid svåra påfrestningar. Deras förmåga att lyssna ökar, liksom att vara öppen för andra åsikter än sina egna. Mindfulness leder också till ökad självmedvetenhet. Hur väl man känner sig själv avgör hur man bemöter människor och hanterar situationer. Träning i mindfulness skapar trygghet och själv-

21 förtroende så att elever kan göra egna medvetna val och inte följa med strömmen. Det finns exempel som visar på minskad mobbning och minskad förstörelse i skolor där det sker träning i mindfulness. Med god självkännedom blir man mer konsekvent och rak, vilket är en stor fördel i all kommunikation både på fritiden och i klassrummen. Träning i mindfulness gör det också lättare att somna och att sova bättre. Sömnproblemen går nedåt i åldrarna. Unga sover lika lite som äldre idag. Mindfulnessövning från CD-skiva. Mindfulnessövningar 4-7 år, Förlag: Mindfulness center.

22 Årskurs 5 Lektion 1 Mindfulness Mindfulnessövning från CD-skiva, Mindfulnessövningar 8-12 år, Förlag: Mindfulness center. Värderingsövning Vänskap. Bella grus och glitter; KASAN 2006, sid 32 (ja-nej-kanske) Lektion 2 Pubertetssamtal Samtal med flickor och pojkar om vad som sker i kroppen vid puberteten. Samtal om känslor, identitet, kärlek, vem är jag, vad tycker/behöver jag. Pojkar och flickor i separata grupper.

23 Årskurs 6 Lektion 1 Föreläsning om psykisk hälsa del 1 Lektion 2 Föreläsning om psykisk hälsa del 2

24 Årskurs 7 Lektion 1 VAD? HUR? TID? Presentation av elevhälsan + fältsekreterare Hälsogubben ritas på tavlan. Papper delas ut till varje liten grupp. Gruppdiskussion (2-4 elever utifrån hur de sitter) följt av klassdiskussion. Vad är hälsa för dig? Information om fysisk och psykosocial arbetsmiljö utifrån lagstiftningen och med hjälp av informationsbroschyren Arbetsmiljön i skolan. Info om matråd, elevskyddsombud och kamratstödjare. Visa gruppbild på kanonen. Infoga våra professioner. Vi ger basfakta (tex kost, motion, vila, fritidsaktiviteter, kamratskap, arbetsmiljö osv) och diskuterar hälsofaktorer med eleverna. Knyta ihop från hälsogubben. Kort snack om att det finns lagar och att det är elevskyddsombudet som hjälper till med dessa frågorna från elevernas sida. Lämna broschyr i klassrummet. Vilka är med i matråd, vem är elevskyddsombud och kamratstödjare? Vad jobbar de med? Hur tar man kontakt med dem? 5 min min 5 min 5 min

25 Övningen Knuten Fältsekreterare in action Knyta ihop lektionen Eleverna står i en ring med framsträckta armar. Alla går in mot mitten med slutna ögon. Ta tag i två händer. Öppna ögonen. Nu gäller det att reda ut knuten utan att släppa händerna. Vad är ett gott arbetsklimat och vad betyder det för hälsan, måendet och prestationen. 15 min 10 min 10 min Lektion 2 Föreläsning om psykisk hälsa del 2 Lektion 3 Värderingsövningar med fokus jag och gruppen, självkänsla Exempel på övningar att använda finns i mapp Lektion 4 Föreläsning om psykisk hälsa del 3

26 Årskurs 8 Lektion 1 Föreläsning om psykisk hälsa del 2 Lektion 2 Föreläsning om psykisk hälsa del 3 Årskurs 9 Lektion 1 Föreläsning om psykisk hälsa del 2 Lektion 2 Föreläsning om psykisk hälsa del 3

27 Egna anteckningar

HASP. Hälsa - Arbetsmiljö - Självförtroende - Prestation. Bjärke enhet Läsåret 16/17

HASP. Hälsa - Arbetsmiljö - Självförtroende - Prestation. Bjärke enhet Läsåret 16/17 HASP Hälsa - Arbetsmiljö - Självförtroende - Prestation Bjärke enhet Läsåret 16/17 Hälsofrämjande förebyggande elevhälsoarbete Att olika kompetenser samarbetar är avgörande för att effektivt kunna hjälpa

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Omedelbar justering

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Omedelbar justering Barn- ungdomsnämnden 50 Omedelbar justering 2 50 Tillsyn i Alingsås kommun under Vt 2015-Skolinspektionen...6 3 Plats tid Rådhuset, Rådslaget Kl. 14.00-15.10 Paragrafer 50 Beslutande Leif Hansson (S) Jenny

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Alingsås kommun kommunstyrelsen@alingsas.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stora Mellby skola i Alingsås kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Stora Mellby sk

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hjulsta grundskola F-9 belägen i Stockholms kommun 2(6) Uppföljning av tillsyn i Hjulsta grundskola F- 9 genomförde

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Kumla kommun servicecenter@kumla.se efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmens skola i Kumla kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:10298 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs Gymnasieskola 5 i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola in Neir Skolinspektionen Dnr 43-2017:5353 Härryda kommun utbildning@harryda.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällingsjöskolan i Härryda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram 201 7-1 1-02 Järfälla kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Järfälla gymnasium belägen i Järfälla kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn i Järfälla

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Kiruna kommun efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vittangi skola belägen i Kiruna kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Vittangi skola genomförde tillsyn av Kiruna kommun

Läs mer

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Elevhälsoplan 2018 Sandbäcksskolan Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Plan för elevhälsoarbetet på Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan vi kan, vi vill och vi vågar Vi kan : Vi vill :

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6853 Therese.Linner@lessebo.se Lessebo kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bikupan i Lessebo kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-13 Diarienummer N138-0403/15 Sektor Utbildning Paula Palmdahl, Päivi Malmsten, Telefon 031-366 50 00, Fax 031-366 60 01 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Västerås kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:ta Gertruds skola belägen i Västerås kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i S:ta Gertruds skola genomförde tillsyn

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola 3L e kt Cg.'"Le71, Beslut Göteborgs kommun vastrahisingen@vastrahisingen.goteborg.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ryaskolan 4-9 i Göteborgs kommun 2(10) Uppföljning

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola Botkyrka kommun Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Brunnaskolan särskola belägen i Botkyrka kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Brunnaskolan särskola genomförde tillsyn av Botkyrka

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Skolinspektionen Beslut Filosofiska i Sverige AB (svb) Org.nr. 556867-4252 Beslut för förskoleklass och grundskola efter förstagångstillsyn i Filosofiska i Skarpnäck belägen i Stockholm kommun Beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f I \e, Skolinspektionen Dnr 43-2017:5443 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320,

Läs mer

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut ein Beslut Rättviks kommun Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Boda skola genomförde tillsyn av

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Borås kommun boras.stad@boras.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Erikslundskolan i Borås kommun 2(15) Uppföljning av tillsyn i Erikslundskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Göteborgs kommun ostragoteborg@ostra.goteborg.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sandeklevsskolan 7-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Sandeklevsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ij Skolinspektionen Dnr 44-2016:11045 Vassbo Behandlingshem AB Org.nr. 556449-1602 claus.forum@humana.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vassbo skola i Uddevalla kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:8521 Bollebygds kommun kommunen@bollebygd.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bollebygdskolan 4-6 i Bollebygds kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se efter uppföljning av förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hjällboskolan 6-9 i Göteborgs kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn i Hjällboskolan 6-9 genomförde

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468 Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr 43-2015:468 Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Borlänge kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Erikslundsgymnasiet belägen i Borlänge kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Erikslundsgymnasiet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7485 Forshaga kommun kommunkvforshaga.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Dejeskolan F-3 i Forshaga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen 2017-06-09 Dnr 44-2016:4319 Lonnhyttans skola ekonomisk förening Org Nr: 716453-2033 skolan@lonnhyttan.se för grundskola efter tillsyn av Lonnhyttans skola ekonomisk förening Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5633 Avesta kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Åvestadalskolan i Avesta kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening

Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening Beslut Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening Org. nr 716444-9576 Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening efter riktad tillsyn i Martinaskolan belägen i Göteborgs kommun

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nacka kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stavsborgsskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Uppföljning efter tillsyn i Stavsborgsskolan genomförde tillsyn av Nacka

Läs mer

Beslut för Grundskola

Beslut för Grundskola 2018-01-24 Skolinspektionen Dnr: 40-2017:10402 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se för Grundskola efter tillsyn av Taubeskolan i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress:

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola r Beslut Engelska skolan norr AB Org.nr. 556569-9302 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Engelska Skolan Norr belägen i Stockholms kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hammarbyskolan belägen i Stockholms kommun 2 (16) Uppföljning av tillsyn i Hammarbyskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 43-2017:3404 Töreboda kommun kommunen@toreboda.se för grundskola efter tillsyn i Töreboda Centralskola i Töreboda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(4)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:7697 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Norra Vallbyskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

r'n Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Bodaskolan 1-6 i Borås kommun Beslut

r'n Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Bodaskolan 1-6 i Borås kommun Beslut r'n Beslut Borås kommun joakim.cannerfors@boras.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bodaskolan 1-6 i Borås kommun 2(8) Uppföljning av tillsyn i Bodaskolan 1-6 genomförde

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:11119 Distans Strateg Sweden AB Org.nr. 556583-3562 för grundskola efter tillsyn i Distra IRS i Stockholms kommun Skolinspektionen stockholm Dnr 44-2016:11119 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 43-2017:5456 Öckerö kommun kommun@ockero.se för grundskola efter tillsyn i Hedens skola 7-9 i Öckerö kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola en Beslut Hermods gymnasium ab Org.nr. 556528-6696 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola efter tillsyn i Hermods Gymnasium Malmö belägen i Malmö kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Hermods Gymnasium

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:6181 Västerås kommun för grundsärskola efter tillsyn i Håkantorpsskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9910 Önums friskola Org.nr. 868401-0559 styrelse@onumsf-riskola.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Önums friskola belägen i Vara kommun 2(10) Tillsyn i Önums friskola

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyeds skola i Karlstads kommun 2(11) Uppföljning av tillsyn i Nyeds skola

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola e> Beslut Göteborgs kommun ostragoteborg@ostra.goteborg.se Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Gamlestadsskolans särskola i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Gamlestadsskolans

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr :7578)

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr :7578) Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr 43-2014:7578) Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för Grimsåsskolan

Beslut för Grimsåsskolan Skolinspektionen 2017-11-29 Dnr 403-2017:6374 Tranemo kommun kommun@tranemo.se för Grimsåsskolan efter tillsyn i Tranemo kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159 2(11)

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Jungs Friskola Ekonomisk förening Org.nr. 769619-9566 maria.kjell@jungsfriskola.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Jungs Friskola belägen i Vara kommun BeshA 2

Läs mer

Yttrande till Skolinspektionen efter tillsyn i Nordhemsskolan i Göteborgs kommun. Informationen antecknas till protokollet.

Yttrande till Skolinspektionen efter tillsyn i Nordhemsskolan i Göteborgs kommun. Informationen antecknas till protokollet. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-07 Diarienummer N135-0374/15 Sektor Utbildning, Kultur & Fritid Cynthia Runefjärd, Jonas Fransson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: fornamn.efternamn@majornalinne.goteborg.se

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola r Skolinspektionen Dnr 44-2016:1009 Gnosiaskolan AB Org.nr. 556885-4441 för grundsärskola efter tillsyn i Gnosiaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen stockholm 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10624 Partille kommun kundcenter@partille.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vallhamra skola 2-6 i Partille kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2013-09-12 Strömstads kommun kommun@stromstad.se Rektorn vid Rossö skola F-6 Sissel.rod@stromstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Rossö skola F-6 Strömstads

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stiftelsen Orionskolan Org.nr. 834001-7915 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orionskolan belägen i Gotland kommun 2(8) Uppföljning av tillsyn i Orionskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2017:6204 Inspira förskolor & skolor AB Org.nr. 556609-6516 för grundsärskola efter tillsyn av Inspira förskolor & skolor AB Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

111711% Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn i Tjustaskolan belägen i Upplands-Bro kommun.

111711% Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn i Tjustaskolan belägen i Upplands-Bro kommun. 111711% - Upplands-Bro kommun efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tjustaskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Tjustaskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola PPS Power Planning System AB Org.nr. 556504-2255 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Snitz grundskola Odenplan belägen i Stockholm kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Strömstads kommun kommun@stromstad.se nicklas.faritzon@stromstad.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Strömstiernaskolan i Strömstads kommun 2 (9) Uppföljning av

Läs mer

Skolinspektionens förslag på åtgärder på huvudmannanivå

Skolinspektionens förslag på åtgärder på huvudmannanivå Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-06 Diarienummer: N132-0470/16 Sektor Utbildning Ritva Ailomaa och Krista Sandberg Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se SDN Östra Göteborgs

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- ungdomsnämndens 9-13 2 Årsredovisning 2015 Barn- ungdomsnämnden...6 Fristående verksamhet i Alingsås kommun 2016...7 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats 2015...8 Val av ledamöter

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2016:4604 Malmö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Videdalsskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Åbyskolan 1 i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2(6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Mariaskolan belägen i Stockholms kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Mariaskolan genomförde tillsyn av Stockholms

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Alingsås Montessori Skola Globen Org.nr. 864000-9794 styrelsen@globen.nu Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Alingsås Montessoriskola Globen belägen i Alingsås kommun

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 44-2016:11153 Jensen education college AB Org.nr. 556635-8759 anna.wigerjensen@jenseneducation.se mats.rosen@jenseneducation.se Rektorn vid JENSEN gymnasium Jönköping peter.sandin@jenseneducation.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6169 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rösegårdsskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola Nu. Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut efter uppföljning för gymnasieskola efter tillsyn i Västerhöjd enhet 871 i Skövde kommun 2 (6) Uppföljning av tillsyn i Västerhöjd enhet 871 genomförde tillsyn

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 belägen i Älvdalens kommun 2(12) Uppföljning av tillsyn i Älvsdalsskolan f-9 genomförde tillsyn

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola en e/ j Beslut Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Mariaskolan belägen i Stockholms kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn i Mariaskolan genomförde

Läs mer

Lokal elevstödagenda Rindö Skola

Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-08-22 Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-2018 Vår lokala elevstödsagenda följer Vaxholms Stad Elevstödsagenda och ska ses om ett komplement till denna. Agendan beskriver Rindö Skolas lokala arbete

Läs mer

fin Beslut för grundsärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Mogaskolan sär i Svenljunga kommun Beslut Dnr :5885

fin Beslut för grundsärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Mogaskolan sär i Svenljunga kommun Beslut Dnr :5885 fin Skolinspektionen Dnr 43-2017:5885 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för grundsärskola efter tillsyn i Mogaskolan sär i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5469 Föräldrakoop.gadden ek.förening Org.nr. 716448-1132 patrik.solerius@gmail.com för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Föräldrakooperativet Gadden i Bollebygds kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola (N, Beslut Tranemo kommun kommun@tranemo.se Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Tranängskolan 7-9 i Tranemo kommun Besui'c 2(11) Uppl'öijning av tillsyn i Tranängsk sil 7-9 genomförde

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Handlingsplan för elevhälsoarbete Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Läsår 2017-2018 1 Innehåll sidan Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun 3 Trygghetsvision i Örebro

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola fink Beslut Stockholm Lära Aktiebolag Org.nr. 556724-0659 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Dialogskolan belägen i Stockholms kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola Göteborgs kommun vastrahisingen@vastrahisingen.goteborg.se Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Sjumilaskolan 7-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Sjumilaskolan 7-9

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 43-2018:361 Trollbodaskolan, Stockholms kommun för grundskola efter tillsyn utifrån signal i Trollbodaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017 160920 Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN Läsåret 2018-2019 Elevhälsa i Håbo Kommun Reglerna för elevhälsoarbetet finns beskriven i Skollagen kapitel 2, 25-27 elevhälsa och kapitel 3, 6-12 där bestämmelser om särskilt

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Bilingual Montessori School of Lund Rektorn vid Bilingual Montessori School of Lund Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Bilingual Montessori School of

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola Landskrona School of Sports AB Org.nr. 556720-6239 Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Landskrona School of Sports belägen i Landskrona kommun 2 (11) Uppföljning av tillsyn i Landskrona

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:5401 Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Elof Lindälvs gymnasium Enhet 5 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6516 Sollefteå kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn på Vallaskolan 4-6 i Sollefteå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Smedingeskolan A i Kungsbacka kommun 2 (6) Uppföljning av tillsyn i Smedingeskolan A genomförde tillsyn av Kungsbacka

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 16 September 2014, kl 14:00-17:00 Plats: Bokö, barn- och ungdomskontoret Information och överläggningar

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Dnr 44-2018:182 Academy of Music and Business Education Vara AB Org.nr. 559048-9760 anna.sjogren@ambsweden.com Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn av Academy of Music and

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4401 Järfälla kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Järfälla gymnasium belägen i Järfälla kommun 2(10) Tillsyn i Järfälla gymnasium har genomfört tillsyn av Järfälla kommun under

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola en i Skolinspektionen Dnr 44-2017:775 44-2015:776 Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556509-2482 för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Äventyrsskolan i Danderyds kommun Skolinspektionen Box 23069,

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skärsta Friskola Ek. För. Org.nr. 769614-4539 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Skärsta Friskola belägen i Norrtälje kommun 2 (5) Uppföljning av tillsyn i Skärsta

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Hösten 2015 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan ska omfatta medicinska,

Läs mer