TILLVAL VID DONNERSKA SKOLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TILLVAL VID DONNERSKA SKOLAN"

Transkript

1 Tillvalsämnen

2 TILLVAL VID DONNERSKA SKOLAN Inför övergången till åk 8 och åk 9 kan eleverna påverka sina egna läsordningar genom valet av tillvalsämnen. Eleverna har möjlighet att enligt behov, förutsättningar och intresse välja bland ett rätt stort antal ämnen. Tillvalsämnen är delvis tillämpade och fördjupade ämnen i de gemensamma ämnena på åk 7. Bra att veta före valet: 1. Det totala timantalet per vecka är 30 årsveckotimmar (=åvt). 2. I åk 8 och 9 är de gemensamma ämnenas timantal 24 årsveckotimmar och lektionerna i tillval är 6 årsveckotimmar. 3. Tillvalsämnen väljs för åk 8 och ett nytt val görs inför åk 9. Undantag utgör B2-språk, (tyska, franska, ryska, spanska) som väljs för åk 8 och åk Tillvalsämnen bedöms med vitsord om dess omfattning är minst 2 årsveckotimmar. Kortare tillval bedöms med anteckningen G (=godkänd) i betyget. 5. Undervisningsgrupper bildas om ett tillräckligt antal elever visar intresse för ett ämne och det är praktisk genomförbart. 6. Tänk noggrant igenom valet av ämnen. Under läsåret är det i princip omöjligt att byta ämne. Valet görs för ett år och du skall välja ämnen som sammanlagt består av 6 årsveckotimmar, vilket innebär fyra pass i veckan. 7. Du bör även välja reservämnen. Tänk även noggrant igenom reservämnen. Eventuellt kommer någon av dessa att utgöra en del av ditt val. 8. Information om valsättet får du av elevhandledaren. 9. Information om innehåll i tillvalsämnet får du av respektive ämneslärare. 10. Information om tillvalsämnen ges på informationsmötet onsdagen den 4 februari Valblanketten returneras till kansliet senast fredagen den 13 februari I april görs en andra omgång. Då väljs tillvalsämnen för nästa år bland de ämnen som önskats mest i första omgången. Andra omgången görs via Wilma. Eleverna bör då ha sina lösenord så de kommer in i systemet. Mera info om andra omgången ges senare. Kaj Holmbäck, rektor

3 TILLVALSÄMNEN 2015 ÄMNEN SOM KAN VÄLJAS ENDAST I ÅK 8 Teckning och målning 1 Informationsteknik 1 Digital bild/film Jakt och natur ÄMNEN SOM KAN VÄLJAS I SÅVÄL ÅK 8 OCH ÅK 9. KAN VÄLJAS FÖR ETT ELLER TVÅ ÅR: Slöjd Textilslöjd Huslig ekonomi Små rätter Musik Tillvalsgymnastik Öva finska Fotboll Ishockey Elektronikkurs Laborationskurs ÄMNEN SOM KAN VÄLJAS ENDAST I ÅK 9: Informationsteknik 2 Teckning och målning 2 Prata på Ung företagsamhet (UF) Digital bild/foto Gymnasieförberedande matematik ÄMNEN SOM VÄLJS FÖR TVÅ ÅR, SÅVÄL ÅK 8 SOM ÅK 9: Franska Tyska Ryska Spanska DESSA SPRÅK FORTSÄTTER I GYMNASIET!

4 TEKNISK SLÖJD Åk 8 och 9 Kan väljas för 1 eller 2 pass i veckan. Syftet med ämnet är att lära eleven: - välja och bearbeta material med olika redskap - många olika framställningssätt - kännedom om både traditionell och modern teknik samt tillhörande material - beredskap för det dagliga livet I slöjden ingår både metallslöjd och träslöjd. I metallslöjd ingår bl.a. plåtarbete, svetsning, slipning, smide och ytbehandling. I träslöjd ingår att lära sig nya tekniker och lära sig hantera verktyg som behövs för att kunna tillverka fina och användbara föremål. Slöjd utvecklar handens färdighet och fostrar till arbete. I slöjden lär man sig genom att tillverka föremål. Vid planering, tillverkning och val av slöjdprodukter lär sig eleven att tillämpa teoretisk kunskap i praktiskt arbete. Färdigheter som uppnås i slöjdundervisningen är till nytta i fortsatta studier i yrkesinriktade skolor på andra stadiet. TEXTILSLÖJD Kan väljas för 1 eller 2 pass i veckan. Inom textilslöjden lär du dig (att) - Förverkliga dina egna slöjdidéer under handledning av läraren - Vara självständig och företagsam under en tillverkningsprocess - Använda olika verktyg, maskiner och material - Utveckla din kreativitet samt problemlösningsförmåga - Känna glädje och tillfredsställelse över ett färdigt arbete - Kunskaper att ha nytta av både under yrkesutbildning och i ett framtida hem Inom tillvalstextilslöjden väljer du själv vilka slöjdtekniker och material du vill fokusera på. Du planerar och tillverkar produkter som du själv behöver eller vill ge bort som gåva. Läraren ger vid behov inspiration och handledning under alla arbetsskeden. Eleverna har möjlighet att öva sig på olika slöjdtekniker t.ex. sömnad av kläder och mindre alster, roliga och utmanande garntekniker (stickning & virkning), vävning, tovning, luffarslöjd, tygtryck, bildöverföring och färgning av tyg, broderi och maskinbroderi m.m.

5 HUSLIG EKONOMI Syftet är: - att ge färdigheter som hjälper eleven att klara tillredning av vanlig husmanskost - att utveckla elevens kännedom om livsmedel, maträtter och matkultur - att lägga grund till sunda matvanor - att lära sig leva självständigt och ekonomiskt. Eleven tillreder i huslig ekonomi maträtter till vardag och fest. Ämnet bygger vidare på sådant som eleven lärt sig i åk 7. Eleverna planerar och tillreder måltider av olika slag som förrätter, huvudrätter och efterrätter samt bakning. Rätter som hör ihop med olika högtider (jul, påsk, advent osv) tillreds också. SMÅRÄTTER Åk 8 eller åk 9 Utveckla och förstärka intresset för matlagning. Tillredning av snabblagade maträtter för vardag och mysiga hemmakvällar med kompisarna. Salta småplock och bakning varvas med läckra efterrätter. MUSIK Fördjupa sig i ämnet musik och olika musikstilar som t ex popmusik. Vi fördjupar oss i musiken. Det praktiska musicerandet kommer främst och därför sjunger spelar och sjunger vi mycket. Vi bekantar oss med olika musikstilar från hela världen och från olika tidsperioder. Vi testar på olika instrument och lär oss att uppträda. Målet är att varje elev skall utvecklas musikaliskt utgående från elevens egna förutsättningar och att eleven skall våga testa på och bekanta sig med det eleven kanske inte tidigare hunnit, vågat eller fått tillgång till.

6 TECKNING OCH MÅLNING 1 Åk 8 Att utveckla färg och formsinnet samt inspirera till fortsatta möten med och inom konsten. Porträtt, modellteckning, landskapsstudier, stilleben, perspektiv, collage, serie, fantasy, manga mm. Dessa utgör ett smakprov på vad kursen kommer att innehålla. TECKNING OCH MÅLNING 2 Teckning och målning 2 utvecklar, fördjupar och förstärker elevens bildspråk. Vi bekantar oss med de olika konststilarna under 1900-talet; kubism, surrealism, impressionism osv. Nya måleritekniker och nya material prövas och introduceras. Valörteckning, linjeteckning och perspektivövningar ingår också. Utställningar på orten besöks.

7 DIGITAL BILD/ FOTO - FÖRDJUPAD Syftet är att lära känna sin egen kamera, inse bildredigeringens möjligheter samt utveckla det konstnärliga uttrycket. Kursen är en tvådelad kurs. Det är en fördel om du har en egen systemdigikamera men inte ett måste. Period 1: Tekniska delen Teknisk genomgång av digikameran och hur den fungerar samt olika kamerainställningar. Vi går också igenom förhållandet mellan tid, bländare och ljuskänslighet. Dessutom lär vi oss bildredigering i Adobe Photoshop. Vi behandlar även olika typer av fotografering i naturligt ljus samt fotografering med vanlig blixt och studioblixt. Teorin varvas med fotouppdrag. Period 2: Fotokonstdelen Denna del innehåller en mängd olika fotografiska tips, behandling och träning av bildspråket samt lyfter fram olika kompositionsmodeller. Det teoretiska varvas med fotouppdrag kring olika konstnärliga temata samt efterföljande bildkritik. Eleven bygger upp en egen portfolio som sedan redovisas. DIGITAL BILD/FOTO - KORT Syftet är att bekanta sig med sin egen kamera och bildredigeringens möjligheter samt utveckla det konstnärliga uttrycket. Vi gör ett antal fotoexkursioner åtföljt av bildkritik. Vi går igenom kamerateknik, kamerainställningar, bildkompositionsövningar och färdigheter i att använda ett bildredigeringsprogram. Till sist ordnar vi en fotoutställning.

8 TILLVALSGYMNASTIK Syftet är: - att stifta bekantskap med nya idrottsgrenar - att mångsidigt utveckla fysiska och psykiska egenskaper - att vänja elever vid att ta ansvar för sin hälsa - att uppgöra individuella träningsprogram som förbättrar den fysiska konditionen (åk 9) I tillvalsgymnastiken ingår traditionella idrottsgrenar ss. innebandy, volleyboll, korgboll, simning, kampsporter, danser och projekt av olika slag som t ex vandring. Elever har också möjlighet att välja grenar enligt eget intresse. I åk 9 ges möjlighet att utveckla egenskaper enligt ett individuellt träningsprogram såsom styrketräning, uthållighetsstyrka, snabbhet, snabbhetsstyrka, snabbhetsuthållighet och bantningsprogram. Tillvalsgymnastiken stöder ämnen som gymnastik och biologi. I tillvalsgymnastiken indelas eleverna inte enligt kön. FOTBOLL Syftet är att förbättra elevers taktik och speluppfattning och att trivas tillsammans med idrottsgrenen fotboll. Spel och teknikövningar ISHOCKEY Syftet är att förbättra speluppfattning och att utvecklas i idrottsgrenen ishockey. Spel och teknikövningar. En förutsättning är att deltagarna har alla skydd som hör till ishockeyutrustning. Det är en fördel om du redan hör till en ishockeyförening. Träningarna ordnas i samarbete med andra åk 7-9 skolor i Karleby av ishockeyföreningen Hermes.

9 INFORMATIONSTEKNIK 1 Åk 8 Syftet med kursen är att vänja elever vid att använda datorn som ett arbetsredskap. Informationsteknik 1 är avsedd för elever som saknar djupare kunskaper i datateknik. Vi bekantar oss med grunderna i Windows. Vi fördjupar oss i textbehandlingsprogrammet Word och presentationsprogrammet PowerPoint. Vi bekantar oss med Excel. Dessutom bekantar vi oss med bildredigeringsprogrammet Adobe Photoshop. Datorns uppbyggnad och funktion behandlas. INFORMATIONSTEKNIK 2 Fördjupa kunskaperna i att använda datorn som ett arbetsredskap i egna projekt. Vi fördjupar oss i Windows och Internet. Under kursen gör vi bland annat egna hemsidor, uppgör kalkyler i Excel, använder 3D programmet SketchUp samt lär oss animera med programmet Flash. Kursen är avsedd för elever som klarat av grundkursen i åk 8 eller elever som har motsvarande kunskaper. ELEKTRONIKKURS ÅK 8 OCH 9 Träna naturvetenskapligt tänkande genom praktiska arbeten Vi konstruerar en enkel apparat. Eleverna lär sig funktionsprincipen för de vanligaste elektroniska komponenterna och lär sig hur man löder ihop dem till en fungerande helhet.

10 LABORATIONSKURS ÅK 8 OCH 9 Träna naturvetenskapligt tänkande genom praktiska arbeten Laborationer i fysik och kemi Vi forskar, laborerar och framställer produkter. Inget prov hålls, men en kort labb-rapport skrivs om varje arbete. Kan höja kemi- eller fysikvitsordet. GYMNASIEFÖRBEREDANDE MATEMATIK Syftet är att göra övergången till gymnasiet / andra stadiet lättare. Kan höja matematikvitsordet. Inget prov hålls. UNG FÖRETAGSAMHET (UF) Syftet är att få inblick i hur ett företag bedrivs. Under kursen får eleverna pröva på att tillsammans med andra elever driva ett företag. Eleverna startar, driver och avvecklar ett företag. Eleverna ska själva komma på företagsidén och ansvara för företaget. Eleverna får startkapital genom att sälja UF-andelar á 10. Andelarna betalas tillbaka då företaget avvecklas i april. Företaget ska bl.a. marknadsföra en produkt eller tjänst, tillverka/utföra och sälja den och dessutom sköta företagets övriga uppgifter (t.ex. bokföring, personalledning eller sekreteraruppgifter). I verksamheten ingår regionala och nationella tävlingar. Samarbete med YES-center och Mellersta Österbottens Nyföretagarcentral FIRMAXI. Bedömning: Vitsord. Deltagande berättigar även till ett UF-diplom som kan vara bra att ha t.ex. när man söker sommarjobb.

11 DIGITAL BILD/FILM Åk 8 Bli van att jobba med digital video. Processen innefattar planering och genomföring av en produktion. Media skall ge färdigheter i att uttrycka sig med den digitala videokameran. Kamerateknik, komposition, filmanalys, filmredigering samt bildmanuskript är centrala element. Eleverna jobbar i små filmteam och redigeringen sker på datorn. I kursen gör vi videoanimationer, reklamsnuttar samt diverse kortfilmer. JAKT OCH NATUR Åk 8 Syftet är att utrusta eleverna med tillräckliga kunskaper så att de blir ansvarskännande jägare och naturmänniskor. Kursen vill också väcka intresse och respekt för naturen. Efter kursen kan eleverna avlägga jägarexamen. En del av delmomenten sker uti det fria. - Jaktlagarna - Vapenhantering: Tyngdpunkten läggs på säkerheten vid jakt och sker i samarbete med jaktvårdsföreningar, polis och skytte föreningar. - Viltvård: Tillverkning av mink- och mårdfällor samt användandet av dessa. Utfodring av vilt och utfodringsautomaternas funktion. Även inventering av vilttriangel. - Artkännedom: däggdjur, skogsfåglar och änder. - Olika jaktsätt: drev, pass, lina, fågeljakt med pipa osv. - Skytte: luftvapen, lerduva samt kulgevär.

12 B2-SPRÅK B2-språken spanska, tyska, franska och ryska ingår i skolans språkprogram och väljs för två år. Kurserna fortsätter i gymnasiet. - att klara sig på språket i dagliga situationer - att få kunskap om olika länder, folk och kulturer - att fostra till internationalism Utgångspunkten för språkundervisningen är att utveckla elevernas kommunikationsförmåga så att den muntliga och skriftliga sidan stöder varandra. Elever uppmuntras att använda respektive språk i tal så mycket som möjligt under lektionerna. Ämnesområden hänför sig till elevernas egen verklighet så som familjen, hemmet, skolan, resor och fritid. För att inlärningen skall lyckas förutsätts att eleven också arbetar hemma. PRATA PÅ Innehåll ÖVA FINSKA En fristående kortkurs med muntliga övningar för elever med tillvalsspråk (B2-språk). denna kurs lär du dig att tala språket bättre. Vi använder ingen lärobok. I stället använder vi språket i sånger, lekar och spel. Vi pratar med inbjudna gäster, lyssnar på aktualiteter och tittar på språkprogram. Vi lär oss att förstå språket bättre med hjälp av olika slags övningar. Syftet är att ge elever som inte använder finska utanför skolan extra träning både i tal och skrift så att en god grund för fortsatta studier erhålls och så att eleven vågar använda finska i olika sammanhang. Elever som har svårigheter med finskan uppmanas att välja denna kurs. Kursen förstärker den obligatoriska finskan och kan väljas på åttan och nian. Praktiska övningar enligt elevers önskemål och förutsättningar som t.ex. LEKAR, spel, diskussioner, exkursioner och film. Bedömning: Anteckning om deltagande (G) görs på betyget, kan höja vitsordet i finska.

Tillvalsämnen

Tillvalsämnen Tillvalsämnen 2017 2018 8 mars 2017 TILLVAL VID DONNERSKA SKOLAN Inför övergången till åk 8 och åk 9 kan eleverna påverka sina egna läsordningar genom valet av tillvalsämnen. Eleverna har möjlighet att

Läs mer

Delas ut till åttorna våren Åk 9 Tillvalsämnen

Delas ut till åttorna våren Åk 9 Tillvalsämnen Delas ut till åttorna våren 2019 Åk 9 Tillvalsämnen 2019 2020 version 13 mars 2019 Bakgrund På åk 9 kan eleverna igen påverka sin läsordning genom valet av tillvalsämnen. Alla elever måste välja ett bestämt

Läs mer

Följande ämnen kan väljas som tillval i åk 8 BILDKONST MUSIK GYMNASTIK. Följande ämnen kan väljas som tillval för åk 8-9.

Följande ämnen kan väljas som tillval i åk 8 BILDKONST MUSIK GYMNASTIK. Följande ämnen kan väljas som tillval för åk 8-9. Bästa vårdnadshavare, Vi önskar få in elevernas val av tillval inom vecka 9 (veckan efter sportlovet). Valet görs på valkortet som lämnas in åt elevhandledaren. Eleven väljer mellan bildkonst och musik

Läs mer

Valbara kurser för åk 7-9

Valbara kurser för åk 7-9 2010-2012 Svenska samskolan i Tammerfors Valbara kurser för åk 7-9 SST Koulukatu 14 33200 Tammerfors Tfn: 03-212 37 94 www.samskolan.fi Årskurs 7 De gemensamma ämnenas timfördelning (veckotimmar) är enligt

Läs mer

B2-FRANSKA B2-TYSKA B2-ENGELSKA B2-RYSKA B2-SPANSKA INFORMATIONSTEKNIK MUSIK BILDKONST IDROTT HUSLIG EKONOMI TEXTILSLÖJD TEKNISK SLÖJD HANDBOLL

B2-FRANSKA B2-TYSKA B2-ENGELSKA B2-RYSKA B2-SPANSKA INFORMATIONSTEKNIK MUSIK BILDKONST IDROTT HUSLIG EKONOMI TEXTILSLÖJD TEKNISK SLÖJD HANDBOLL B2-FRANSKA B2-TYSKA B2-ENGELSKA B2-RYSKA B2-SPANSKA INFORMATIONSTEKNIK MUSIK BILDKONST IDROTT HUSLIG EKONOMI TEXTILSLÖJD TEKNISK SLÖJD HANDBOLL HISTORIA MEDIA OCH FÖRETAGANDE NATURVETENSKAPER TILLVALEN

Läs mer

Valbara kurser för åk 7-9

Valbara kurser för åk 7-9 2012-2013 Svenska samskolan i Tammerfors Valbara kurser för åk 7-9 SST Koulukatu 14 33200 Tammerfors Tfn: 050-432 71 89 kansli@samskolan.fi www.samskolan.fi Årskurs 7 De gemensamma ämnenas timfördelning

Läs mer

SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS

SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS VALBARA KURSER FÖR ÅK 7 9 LÄSÅRET 2014 2015 Svenska samskolan i Tammerfors Koulukatu 14 33200 Tammerfors Kansli tfn: 050 432 71 89 Rektor: 050 549 94 49 Studiehandledare:

Läs mer

Presentation av val till År 6 och 7

Presentation av val till År 6 och 7 Presentation av val till År 6 och 7 STENSTORP Språkval År 5 Du som är elev i år 5 skall till år 6 göra ett språkval: Franska, Spanska eller Tyska. Undervisningen omfattar då två 40-minuters lektionspass

Läs mer

Presentation av val till År 6 och 7

Presentation av val till År 6 och 7 Presentation av val till År 6 och 7 STENSTORP Språkval År 5 Du som är elev i år 5 skall till år 6 göra ett språkval: Spanska eller Tyska. Undervisningen omfattar då två 40-minuters lektionspass per vecka.

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val 2015-16

Grundskolans. Elevens Val 2015-16 Grundskolans Elevens Val 2015-16 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2016/2017

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2016/2017 INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2016/2017 Alla elever i gymnasieskolan ska välja individuellt val, totalt omfattar valet 200 poäng, fördelat på två år. Valen görs inför år 2 och år 3. På Finnvedens gymnasium

Läs mer

ÄMNESTILLVAL. Kim Johansson 2015

ÄMNESTILLVAL. Kim Johansson 2015 ÄMNESTILLVAL 2015 Kim Johansson 2015 VARFÖR ÄR TILLVAL VIKTIGT? (förutom att också dessa ämnen ger kunskap och färdigheter för livet) De elever som söker till yrkesutbildning efter högstadiet får poäng

Läs mer

Tillvalsämnen i Dalsbruks skola åk 8-9

Tillvalsämnen i Dalsbruks skola åk 8-9 Tillvalsämnen i Dalsbruks skola åk 8-9 Åk 8 ÅK 8-9 Här följer en kort presentation av våra tillvalsämnen. Informationen är skriven av de lärare som för tillfället undervisar i ämnet. För närmare information

Läs mer

Svenska samskolan i Tammerfors. Kursbeskrivningar för valbara kurser. i grundskolan åk 7-9. läsåret 2009-2010

Svenska samskolan i Tammerfors. Kursbeskrivningar för valbara kurser. i grundskolan åk 7-9. läsåret 2009-2010 Svenska samskolan i Tammerfors Kursbeskrivningar för valbara kurser i grundskolan åk 7-9 läsåret 2009-2010 Uppdaterad 27.1.2009 Årskurs 7 De gemensamma ämnenas timfördelning (veckotimmar) är enligt den

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val

Grundskolans. Elevens Val Grundskolans Elevens Val 2018-19 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val

Grundskolans. Elevens Val Grundskolans Elevens Val 2019-20 Textilslöjd (SL) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2018/2019

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2018/2019 INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2018/2019 Alla elever i gymnasieskolan ska välja individuellt val, totalt omfattar valet 200 poäng, fördelat på två år. Valen görs inför år 2 och år 3. På Finnvedens gymnasium

Läs mer

Information om Elevens val läsåret (sid 1-5)

Information om Elevens val läsåret (sid 1-5) Information om Elevens val läsåret 2017-2018 (sid 1-5) Undervisningen i Elevens val syftar till att fördjupa och bredda elevernas kunskaper i ett eller flera ämnen och följer målen i ämnenas kursplaner.

Läs mer

Profiler åk 7-9. Valstaskolan

Profiler åk 7-9. Valstaskolan Profiler åk 7-9 Valstaskolan läsåret 2013-2014 Profiler åk 7-9 Inom ramen för Elevens val väljer varje elev en intresseprofil. Profilen ger möjlighet att fördjupa sig i något, som man är särskilt intresserad

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos oss. Du kommer att mötas

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2019/2020

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2019/2020 INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2019/2020 Alla elever i gymnasieskolan ska välja individuellt val, totalt omfattar valet 200 poäng, fördelat på två år. Valen görs inför år 2 och år 3. På Finnvedens gymnasium

Läs mer

Tillvalshäfte för valfria ämnen inom den grundläggande utbildningen i Grankulla 2017

Tillvalshäfte för valfria ämnen inom den grundläggande utbildningen i Grankulla 2017 Tillvalshäfte för valfria ämnen inom den grundläggande utbildningen i Grankulla 2017 Det allmänna målet för de valfria studierna i den grundläggande utbildningen är att fördjupa lärandet, bredda studierna

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2015/2016

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2015/2016 INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2015/2016 Alla elever i gymnasieskolan ska välja individuellt val, totalt omfattar valet 200 poäng, fördelat på två år. Valen görs inför år 2 och år 3. På Finnvedens Gymnasium

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Arbetsformer - (Multiple Items)s profil

Arbetsformer - (Multiple Items)s profil Föredrag eller förevisning Par- eller 3 % grupparbeten 4 % Dokumentär, film eller teater förevisning 4 % Arbetsformer - (Multiple Items)s profil Diskussion eller debatt 2 % Flippat klassrum 1 % Framställande

Läs mer

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran 41 04.06.2014 51 18.08.2014 Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i

Läs mer

Tema: Den mänskliga resan Inspirationstema: Leonardo Da Vinci Vt 2010

Tema: Den mänskliga resan Inspirationstema: Leonardo Da Vinci Vt 2010 Kompendium åk 1-3 Tema: Den mänskliga resan Inspirationstema: Leonardo Da Vinci Vt 2010 Namn: Klass: Övergripande tema mål: Med detta tema vill vi att eleverna skall få kunskap, insikt och förståelse gällande:

Läs mer

CAS-vuxenutbildning för dig

CAS-vuxenutbildning för dig SÄRVUX- värmdö CAS-vuxenutbildning för dig Särskild utbildning för vuxna Särvux Värmdö är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

När & fjärran. Sydamerika Nordamerika. Europa. Afrika. Oceanien. Tema:

När & fjärran. Sydamerika Nordamerika. Europa. Afrika. Oceanien. Tema: När & fjärran Asien Antarktis Sydamerika Nordamerika Europa Afrika Oceanien Tema: Period 4 vecka 2-7 Vårterminen 2011 Uppgift Du ska tillsammans med några kompisar (2-4 stycken) ut och upptäcka världen

Läs mer

Valbara kurser Elevens Val

Valbara kurser Elevens Val Valbara kurser Elevens Val Pass 1 Tisdag 13.30-14.20 Handboll OBS! Detta val gör du till alla tre passen! Kod: ABC0 Att våga tala Svenska A26 Vad är väldigt många människor rädda för mest av allt? Jo,

Läs mer

Profiler åk 7-9. Valstaskolan

Profiler åk 7-9. Valstaskolan Profiler åk 7-9 Valstaskolan läsåret 2011-2012 Profiler åk 7-9 Inom ramen för Elevens val väljer varje elev en intresseprofil. Profilen ger möjlighet att fördjupa sig i något, som man är särskilt intresserad

Läs mer

Innehåll... 2. Kostnadsfri utbildning... 3. Du hittar Lärvux på Anders Ljungstedts Gymnasium... 4. Vi som arbetar på Lärvux Linköping :...

Innehåll... 2. Kostnadsfri utbildning... 3. Du hittar Lärvux på Anders Ljungstedts Gymnasium... 4. Vi som arbetar på Lärvux Linköping :... Innehåll Innehåll... 2 Kostnadsfri utbildning... 3 Du hittar Lärvux på Anders Ljungstedts Gymnasium... 4 Vi som arbetar på Lärvux Linköping :... 4 Svenska Kommunikation... 5 Svenska som andraspråk... 6

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD Syfte och mål Syftet med denna plan är att skapa gemensamma verksamhetsförutsättningar och principer för ordnande av handledning. Detta grundar sig på respekt för den handleddes

Läs mer

Lärvux. Botkyrka Vuxenutbildning Kursprogram

Lärvux. Botkyrka Vuxenutbildning Kursprogram 1 Lärvux Botkyrka Vuxenutbildning Kursprogram Välkommen till Lärvux! Särskild utbildning för vuxna Lärvux finns för dig som - har fyllt 20 år och har en intellektuell funktionsnedsättning, förvärvad hjärnskada

Läs mer

Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014

Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014 Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014 Tiden för elevens val är 90 min/vecka. Du kan antingen fördjupa dig i ett ämnesområde halva läsåret dvs en termin eller hela läsåret dvs två terminer. Elevens

Läs mer

Valkatalog. Årskurs7. Informationsmaterial till elever och föräldrar inför val till Fryxellska skolan lå 2016/2017. Fryxellska skolan 2016-03-15

Valkatalog. Årskurs7. Informationsmaterial till elever och föräldrar inför val till Fryxellska skolan lå 2016/2017. Fryxellska skolan 2016-03-15 Valkatalog Årskurs7 Informationsmaterial till elever och föräldrar inför val till Fryxellska skolan lå 2016/2017 Fryxellska skolan 2016-03-15 1 Fryxellska skolan 2016-03-15 Sunne Till Dig som ska börjar

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Valstaskolan Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till Valstaskolan och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos.

Läs mer

Norrköping - Då och Nu

Norrköping - Då och Nu Norrköping - Då och Nu Tema: Norrköping Då och Nu Period 5 vecka 9-15 Vårterminen 2011 Uppgift Du ska tillsammans med några kompisar (2-4 stycken) välja ut ett historiskt och ett eget (modernt) foto på

Läs mer

Från Näckrosen till studentrosen

Från Näckrosen till studentrosen Kunskap Kreativitet Självförtroende Från Näckrosen till studentrosen Steinerlekskolan Näckrosen Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Lekskolan har nära till naturen. Vi tror på kreativitet och kunskap.

Läs mer

HOTELL-OCH RESTAURANG PROGRAMMET

HOTELL-OCH RESTAURANG PROGRAMMET HOTELL-OCH RESTAURANG PROGRAMMET KURSINFORMATION Hotell-och Restaurangprogrammet Ett fullständigt nationellt program skall omfatta 2 500 poäng. Dessa poäng är fördelade på följande sätt: Kärnämnen 750

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Valstaskolan Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till Valstaskolan och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos.

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna. Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med.

VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna. Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med. VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med. SVENSKA Vi läser svenska grund på måndagar. Vi skriver ord och meningar i olika teman, tex årstider,

Läs mer

SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund. Piano. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund. Piano. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund Piano Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I PIANOSPEL Finlands musikläroinrättningars

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan Spanska för nöjets skull UF Affärsplan 2005-2006 Magdalena Andersson Soltorgsgymnasiet Borlänge Innehållsförteckning 1. Spanska för nöjets skull UF 1.1 Affärsidé 1.2 Bakgrund 1.3 Tjänsten 2. Företaget

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2014/2015

Individuellt val. Läsår 2014/2015 Individuellt val Läsår 2014/2015 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val under dina år på gymnasiet. De flesta

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2017/2018

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2017/2018 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2017/2018 1 Innehåll Anvisningar... 2 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Digitalt skapande 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 5 Entrepenörskap:

Läs mer

P ROFILER SY LT E S KO L A N 7 9

P ROFILER SY LT E S KO L A N 7 9 P ROFILER SY LT E S KO L A N 7 9 Välkommen till Sylteskolan en mötesplats där äventyr och kunskap väntar på dig! Vi vet att kunskap kommer så mycket lättare när intresse och glädje finns. Därför arbetar

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i.

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. IUP år 7 1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. 2. Elever besvarar frågeställningar kring sin utveckling inom ämnet. Ett formulär gemensamt för alla ämnen används av eleven.

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

TILLVAL. Tillvalsämnena är följande:

TILLVAL. Tillvalsämnena är följande: TILLVAL Tillvalsämnena är följande: Huslig ekonomi Tyska Teknisk slöjd Textilslöjd Musik Naturbruk Bildkonst Datateknik Gymnastik Var och en har tre tillvalsämnen. Eleverna måste välja åtminstone ett av

Läs mer

Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13. ditt val din profil

Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13. ditt val din profil Björknässkolan BJÖRKNÄSSKOLAN SKOLÅR 7 9 LÄSÅR 2012/13 ditt val din profil 1 Björknässkolans profiler 4 Engelska 5 Idrott och Hälsa 6 Matematik/ Naturorienterande ämnen 7 Musik 8 Bild och form 8 Hemkunskap

Läs mer

TILLVAL. Tillvalsämnena är följande: Eleverna måste välja åtminstone ett av färdighetsämnena : bildkonst/musik/slöjd/gymnastik

TILLVAL. Tillvalsämnena är följande: Eleverna måste välja åtminstone ett av färdighetsämnena : bildkonst/musik/slöjd/gymnastik TILLVAL Tillvalsämnena är följande: Huslig ekonomi Tyska Teknisk slöjd Textilslöjd Musik Naturbruk Bildkonst Datateknik Gymnastik Var och en väljer tre tillvalsämnen. Eleverna måste välja åtminstone ett

Läs mer

Individuellt Val årskurs 2 och 3

Individuellt Val årskurs 2 och 3 Individuellt Val årskurs 2 och 3 Läsåret 13/14 och 14/15 Kursutbud Det individuella valet omfattar 200 poäng som fördelas över årskurs 2 och 3 och innehåller behörighetsgivande kurser, intressekurser och

Läs mer

Särvux. Särskild utbildning för vuxna

Särvux. Särskild utbildning för vuxna Särvux Särskild utbildning för vuxna Innehåll Särvux... 1 Särskild utbildning för vuxna... 1 Innehåll... 2 Särvux skolan där alla kan utvecklas... 3 Särvux... 3 Kostnadsfri utbildning... 3 Särvux erbjuder...

Läs mer

VERKSTÄDER

VERKSTÄDER VERKSTÄDER 2019-2020 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen börjar efter periodundervisningen under årskurs

Läs mer

Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg. Ett program för undervisning i teknik och fysik

Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg. Ett program för undervisning i teknik och fysik Tina Sundberg It-pedagog AV-Media Kronoberg Ett program för undervisning i teknik och fysik Vad är Algodoo? Ett program för alla åldrar Skapa simuleringar i fysik och teknik Uppföljare till Phun Bakgrund

Läs mer

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Luossavaaraskolans fritidshem; planen uppförd juni 2014 Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Ett dokument med fritidsverksamhetens syfte, mål och metod. Luossavaaraskolans fritidshem, juni 2014

Läs mer

SKOLA INLEDNING. Vägledning

SKOLA INLEDNING. Vägledning SKOLA SKOLA SKOLA Vägledning Avsnittet berör det åländska skolsystemet. Grundskolan står i fokus, eftersom den är obligatorisk för alla barn. Bland annat presenteras undervisningsämnena, elev-, lärar-

Läs mer

Valkatalog. Årskurs 8 och 9. Informationsmaterial till elever och föräldrar inför val till Fryxellska skolan läsåret 2018/2019.

Valkatalog. Årskurs 8 och 9. Informationsmaterial till elever och föräldrar inför val till Fryxellska skolan läsåret 2018/2019. Valkatalog Årskurs 8 och 9 Informationsmaterial till elever och föräldrar inför val till Fryxellska skolan läsåret 2018/2019 Fryxellska skolan 1 Till Dig som går på Fryxellska skolan 2018-2019 Du vet sedan

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014-2015 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 4704 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Fagott. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Fagott. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi Finlands musikläroinrättningars förbund rf Fagott Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I FAGOTTSPEL Nivåproven för grund- och musikinstitutnivåerna

Läs mer

Ett val för alla VAD KAN JAG VÄLJA ELEVENS-VAL

Ett val för alla VAD KAN JAG VÄLJA ELEVENS-VAL VAD KAN JAG VÄLJA HÖSTEN 2015 ELEVENS-VAL Val 1 Problemlösning Val 2 Zoologi Val 3Åtta länder Val 4 Veckans nyheter Val 5 Baka kaka Val 6 Teckna och måla Val 7 Romarriket Val 8 Matematik i vardagen Val

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN 2011-2012 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 2644 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD FÖR VERKSAMHETEN Verksamhetsplanen

Läs mer

Österslättsskolan - ett givet val för elever, föräldrar och personal Vision

Österslättsskolan - ett givet val för elever, föräldrar och personal Vision Österslättsskolan - ett givet val för elever, föräldrar och personal Vision Österslättsskolan erbjuder en positiv och kreativ lärandemiljö med trygga och nyfikna individer, som har möjlighet att utveckla

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG

KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Minna-Liisa Tammela, Emmi Skaag, Emma Raunio, Anne Carlsson INLEDNING Alla har sin egen röst. Vi popsånglärare

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Livshantering och livskompetens LÄROPLAN FÖR FRITT VALBAR EXAMENSDEL INOM DEN YRKESINRIKTADE SPECIALUNDERVISNINGEN VID ÅLANDS YRKESGYMNASIUM

Livshantering och livskompetens LÄROPLAN FÖR FRITT VALBAR EXAMENSDEL INOM DEN YRKESINRIKTADE SPECIALUNDERVISNINGEN VID ÅLANDS YRKESGYMNASIUM Livshantering och livskompetens LÄROPLAN FÖR FRITT VALBAR EXAMENSDEL INOM DEN YRKESINRIKTADE SPECIALUNDERVISNINGEN VID ÅLANDS YRKESGYMNASIUM Läroplanen godkänd av styrelsen för Ålands gymnasium xx.5.2018

Läs mer

Val inför årskurs 2 & 3. Naturvetenskapsprogrammet 13 januari 2016

Val inför årskurs 2 & 3. Naturvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Val inför årskurs 2 & 3 Naturvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Din framtid Studera? Jobba? Resa? Praktik? Utomlandsstudier? Hur tänker du? Du har möjlighet att välja själv Individuell studieplan Ansvaret

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2013/14

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2013/14 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2013/14 1 Anvisningar... 2 Bild och form 1b: 100 poäng... 4 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 4 Etik och människans livsvillkor:

Läs mer

Stallarholmsskolan Åk 6-9 Läsåret 2012-13

Stallarholmsskolan Åk 6-9 Läsåret 2012-13 Stallarholmsskolan Elevens val Åk 6-9 Läsåret 2012-13 Varsågod! Välj det som passar dig! Från en förhoppningsvis inbjudande meny väljer du den aktivitet på elevens val som passar just dig och dina intressen

Läs mer

Vi jobbar alla förf EN SKOLA ATT MÅM BRA I I. Version 1.0 / 5.3.2012. version 1.0

Vi jobbar alla förf EN SKOLA ATT MÅM BRA I I. Version 1.0 / 5.3.2012. version 1.0 VINDÄNGEN NGEN 2015 Vi jobbar alla förf EN SKOLA ATT MÅM BRA I I Version 1.0 / 5.3.2012 Innehållsf llsförteckning Vår vision Vindängen 2015 hörnstenar eleverna mår bra i föräldrarna mår bra i lärarna mår

Läs mer

Slöjd/Handkonst. Innehållsförteckning. Läroplanen för den grundläggande konstundervisningen. Helsingfors stads svenska arbetarinstitut

Slöjd/Handkonst. Innehållsförteckning. Läroplanen för den grundläggande konstundervisningen. Helsingfors stads svenska arbetarinstitut Läroplanen för den grundläggande konstundervisningen Slöjd/Handkonst Helsingfors stads svenska arbetarinstitut 2010 Den grundläggande konstundervisningen i slöjd/handkonst vid Helsingfors stads svenska

Läs mer

LÄROPLAN 2016. Fortbildningsdag i S:t Olofsskolan 18.4.2015. Mångvetenskapliga lärområden

LÄROPLAN 2016. Fortbildningsdag i S:t Olofsskolan 18.4.2015. Mångvetenskapliga lärområden LÄROPLAN 2016 Fortbildningsdag i S:t Olofsskolan 18.4.2015 Mångvetenskapliga lärområden Programmet idag Kl. 9.00-11.00: 1) Var står vi nu i läroplansarbetet? 2) Introduktion till ett ämnesöverskridande

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område Ämne: Estetik och skapande Kurs: Digitalt Skapande Kurskod: EOS1201 Poäng: 100 Mål Mål för kursen Kursen skall ge kunskaper i att gestalta och utveckla tankar och idéer genom användning av digitala verktyg

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2016/2017

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2016/2017 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2016/2017 1 Innehåll Anvisningar... 2 Bild och form 1b: 100 poäng... 4 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 4 Film- och tv-kunskap:

Läs mer

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i.

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. IUP år 8 1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. 2. Elever besvarar frågeställningar kring sin utveckling inom ämnet. Ett formulär gemensamt för alla ämnen används av eleven.

Läs mer

Hösten 2015 - Våren 2016

Hösten 2015 - Våren 2016 Hösten 2015 - Våren 2016 Masugnen ~ 1 ~ Vem kan gå på särvux? Särskild utbildning för vuxna (särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och som har inlärningssvårigheter som beror på

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET SPRÅKPEDAGOGIK Den språkliga utvecklingen startar vid födseln och fortsätter livet ut. Individen tillägnar sig sin kompetens i flera språk i hemmet, i skolan och under fritiden.

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Uppdaterad 2016-05-02 2 Innehåll Särskild utbildning för vuxna...1 Innehåll... 3 Särskild utbildning för vuxna... 4 Du hittar oss på Anders Ljungstedts Gymnasium... 5 Svenska

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Läsåret Från sjuan till nian. Info om övergången till sjuan

Läsåret Från sjuan till nian. Info om övergången till sjuan Läsåret 2019 2020 Från sjuan till nian Info om övergången till sjuan Välkommen till sjunde klassen Hej! Du har säkert funderat på hur det blir att börja i sjuan. Mycket kommer att kännas välbekant, men

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2

Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2 Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2 Bygga upp sin självkänsla och tilltro till den egna förmågan att slöjda. Öka finmotoriken Tillägna sig kunskaper om god arbetsmiljö.

Läs mer

Individuellt Val årskurs 2 och 3

Individuellt Val årskurs 2 och 3 Individuellt Val årskurs 2 och 3 Läsåret 14/15 och 15/16 Kursutbud Det individuella valet omfattar 200 poäng som fördelas över årskurs 2 och 3 och innehåller behörighetsgivande kurser, intressekurser och

Läs mer

VERKSTÄDER

VERKSTÄDER VERKSTÄDER 2018-2019 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen är främst avsedd för elever som har avlagt

Läs mer

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016. Sid 1

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016. Sid 1 Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016 Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux Sid 1 Välkommen

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

SLÖJD. Läroämnets uppdrag

SLÖJD. Läroämnets uppdrag SLÖJD Läroämnets uppdrag Läroämnet slöjd har som uppdrag att lära eleverna att hantera på ett heltäckande sätt. I detta ingår självständig eller gemensam planering och framställning av en produkt eller

Läs mer

En liten skola med stora ambitioner

En liten skola med stora ambitioner En liten skola med stora ambitioner Vi ger alla elever goda förutsättningar att lyckas med sina studier! Gribby Gård är en liten 6-9 skola som ligger i Gribbylund. Vår ambition är att, så långt som möjligt,

Läs mer