7 : 1 Oregelbundna verb presens ser

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "7 : 1 Oregelbundna verb presens ser"

Transkript

1 44. 7 : 1 Oregelbundna verb presens ser Spanskan har 2 verb för vara, ser och estar. Ser används bl.a.vid substantiv, räkneord och pronomen och beskriver något karakteristiskt, t.ex. religion, yrke, ursprung, nationalitet, material, datum, priser, släktskap och tid. Även vid adjektiv används ser för att beskriva varaktiga egenskaper som färg, form och storlek. Det böjs: soy jag är eres du är es han hon den det Ni (en Ni) är somos vi är sois ni (flera du) är son de Ni (flera Ni) är 1)Det är måndag. Det är januari. På måndagarna arbetar jag inte.. 2) Hon är tyska och hon är lärare. Hon är från Hamburg.. 3) Katterna är grå och de är små. De är intelligenta djur... 4) Det är inte söndag och det är inte juni, men det är sommar. 5) De små båtarna i hamnen är inte härifrån. De är vita och gula. 6) Den blåa cykeln är inte ny. Den är fransk, den är från Paris. 7) Vi är från Sverige. Vi är svenskar. Och Ni, min herre, varifrån är Ni? 8) Den svenska flaggan är gul och blå och den spanska flaggan är gul och röd. 9) Han är läkare och han är från Chile. Han är inte katolik, han är protestant. 10) Jag tror att eleverna är trevliga här. Skolan är ganska liten. 11) Jorden är rund och den är en av många planeter i rymden. 12) Vilken dag är det idag? Det är den tredje mars och det är torsdag. 13) Tröjan är av bomull, byxorna är av ull och skjortan är av siden. Den är dyr.

2 45. 7 : 2 Oregelbundna verb presens estar Estar betyder också vara, men att vara tillfälligt eller att må, och används vid adjektiv som cansado (trött), enfermo (sjuk), resfriado (förkyld), contento (nöjd). Det betyder också att befinna sig, ligga, stå och uttrycker geografiskt läge, ofta med ord som aquí (här), allí (där), dónde (var) och med väderstrecken el norte, el oeste, el este och el sur (norr, väster, öster och söder). Ofta ingår ord som ahora (nu), entonces (då), hoy (idag), mañana (imorgon) i meningen. Det böjs: estoy jag är estás du är está han hon den det Ni (en Ni) är estamos vi är estáis ni (flera du) är están de Ni (flera Ni) är 1)Var är du? Är du inte är? Jo, jag är här, jag är i köket. 2) Vi är hemma idag. Barnen är sjuka. De är förkylda och de är trötta... 3) Flickor, är ni nöjda med resan? Ja, vi är nöjda med allt. 4) Nu är vi i Madrid. Madrid ligger mitt i Spanien (i centrum av). 5) Var ligger Lissabon? Det ligger i väster, i Portugal. 6) Stockholm, Sveriges huvudstad, ligger i öster på kusten. 7) Är du galen? Nej, jag är inte galen men jag är trött. 8) Var är saltet? Det är på det lilla bordet bredvid pepparn. 9) Fastrarna är på semester, de är inte hemma. De är på Mallorca. 10) Var är eleverna? De är inte här idag. 11) Var ligger Kiruna? Det ligger i norra Sverige. 12) Var ligger apoteket? Det ligger där, bakom hotellet bredvid biografen.

3 7 : 3 Oregelbundna verb presens ser och estar 46. Ibland kan man översätta vara med både ser och estar men betydelsen blir annorlunda. Ex: El cielo es azul (himlen är blå i allmänhet), men El cielo está azul (himlen är blå, just nu). Här följer blandade exempel att översätta: A) Övningar med ser: 1) Han är militär, han är blond, lång och smal. 2) Barnen är trevliga, de är alltid snälla och glada. 3) Stövlarna är inte billiga, de är franska och i skinn av god kvalitet. 4) Hunden är brun och ögonen är svarta. 5) Huset är spanskt, det är vitt och grinden är grön. 6) Mannen är präst och frun är sjuksköterska. De är från England. B) Övningar med estar: 1) Var är barnen? De är här i sovrummet. 2) Var ligger Pyrenéerna? De ligger i norra Spanien. 3) Grannarna är inte hemma. De är på semester i södra Europa. 4) Sonen är sjuk. Han är inte i skolan idag. Han är hemma. 5) Vi är nöjda och vi mår bra. 6) Galapagosöarna ligger utanför Ecuadors kust. C) Blandade exempel med ser och estar: 1) Det är inte sant. Jag är inte sjuk, jag mår bra. Men jag är ledsen idag. 2) De röda skorna är hemskt dyra, de är av italienskt skinn. Men, var är de? 3) Den gråa bilen är ny och den står i garaget. Den är tysk. 4) Biblioteket är nytt och det ligger mellan torget och snabbköpet.

4 47. 7 : 4 Oregelbundna verb presens hay Ordet hay betyder det finns och används både i singular och plural: Hay un gato aquí Hay dos gatos aquí (det finns en katt här det finns två katter här). Om man vill ha bestämd form används estar: El gato está aquí Los gatos están aquí (katten är här katterna är här). Översätt exemplen: 1) Finns det billiga apelsiner här? Nej, apelsinerna är inte billiga, de är dyra. 2) Finns det en hiss här? Ja, hissen är där till vänster. 3) Finns det ostsmörgåsar i kafeterian? Nej, tyvärr, det finns det inte. 4) Finns det pengar i kassan? Ja, pengarna ligger i kassan. 5) Finns det danska bussar på parkeringen? Ja, de står bakom hotellet. 6) Var ligger baren Tre Kronor? Jag tror att den ligger i centrum. 7) Var finns busshållplatsen? Den ligger på den tredje gatan till höger. 8) Finns det rena lakan? Ja, de ligger på sängen. 9) Finns det änglar i himlen? Ja, vi tror att änglarna bor där. 10) Finns det mat i kylskåpet? Ja, det finns kall mat där. 11) Ursäkta, finns det ett sjukhus nära apoteket? Jag tror att jag är sjuk. 12) Finns det inga (=inte) billiga hotell här i närheten?... 13) Pappa är förkyld idag och han är på dåligt humör. Han ligger i sängen... 14) Det finns apor och elefanter på zoo. Finns det björnar också? 15) Var finns de vita kopparna? De står på det lilla bordet i köket. 16) Var finns det en taxi? Här finns inga (=inte) taxibilar, jag beklagar. 17) Mellan de antika stolarna finns det en röd matta från Marocko.

5 48. 7 : 5 Oregelbundna verb presens tener Tener - ha, används även i tener años (ha år), tener hambre (vara hungrig), tener sed (vara törstig), tener miedo (vara rädd), tener prisa (ha bråttom), tener razón (ha rätt), tener tiempo (ha tid), tener ganas de (ha lust att) och tener sueño (vara sömnig): tengo jag har tienes du har tiene han hon den det Ni (en Ni) har tenemos vi har tenéis ni (flera du) har tienen de Ni (flera Ni) har A) Enkla exempel: 1) Jag är rädd, men är han rädd? Nej, han är inte rädd.... 2) Hon har bråttom. Har han också bråttom? Nej, han har inte bråttom. 3) Flickor, är ni hungriga? Nej, vi är inte hungriga men vi är törstiga. 4) Är barnen sömniga? Ja, de är sömniga och jag är också sömnig.. 5) Hur gammal är du? Jag är tio år och min bror är 15 år... 6) Har de lust att dansa? Nej, de har inte lust att dansa. De har inte tid... 7) Är du rädd för ormar? Ja, du har rätt. Jag är rädd för ormar... B) Översätt meningarna: 1) Har Ni räkor? Nej, men vi har bläckfisk. Det är bra, vi är hungriga. 2) Har Ni en kall öl och en pizza med ost och skinka? Jag är törstig. 3) Har hotellet parkering i källaren eller på gatan? 4) De har inte biljetter till tjurfäktningen på söndag. 5) Du har rätt, vi har inte tid att ta bussen. Har vi pengar till en taxi? 6) Jag har inte tid nu, men om Ni har lust är jag på kontoret imorgon. 7)Barnen är rädda för den stora hunden. Hur gammal är den?

6 49. 7 : 6 Oregelbundna verb presens ir och hacer IR betyder gå, åka och HACER betyder göra. Vanliga sammansättningar är ir de compras, hacer compras (handla, göra inköp), hacer la compra (handla dagligvaror) hacer la cama (bädda), hacer la comida (laga maten), hacer cola (stå i kö) och hacer juego /ir bien con (passa bra ihop med). Gå till fots heter ir a pie, medan åka bil, tåg, buss och flyg blir ir en coche, en tren, en autobús y en avión: voy jag går, åker hago jag gör vas du går, åker haces du gör va han hon den det Ni går,åker hace han hon den det Ni gör vamos vi går, åker hacemos vi gör vais ni går, åker hacéis ni gör van de Ni går, åker hacen de Ni gör A) Exempel med ir: 1) Vi åker tåg till ett mycket stort köpcentrum. Där finns det allt. 2) De åker till USA med flyg till hösten.... 3) Han går till skolan till fots men hon tar bussen.. 4) Vart går du? Jag går hem, jag har läxor till imorgon. 5) Barn, vart går ni? Vi går hem, vi är trötta och hungriga. 6) Jag går till apoteket. Jag behöver aspirin. Jag har huvudvärk. B) Exempel med hacer: 1) Vad gör du imorgon? Jag handlar och jag lagar mat... 2) Var gör pojkarna? De står i kö framför biografen.. 3) Byxorna passar bra ihop med de nya skorna. 4) Pojkar, om ni bäddar sängarna lagar vi maten.. 5) Barnen bäddar alltid sängarna men de handlar inte. 6) Herr Gómez, vad gör Ni här? Jag står i kö för att köpa biljetter.

7 50. 7 : 7 Qué tiempo hace? verbet hacer Vädret, el tiempo (som även betyder tiden) används med verbet hacer. Ex: hace sol (det är soligt) hace frío (det är kallt) hace buen tiempo (det är vackert väder) hace 8 grados sobre cero (+ 8 grader) llueve (av llover, regna, det regnar) el cielo está despejado (himlen är klar) el cielo está nublado (himlen är molnig) a la sombra (i skuggan) en otoño, en primavera, en invierno hace calor (det är varmt) hace viento (det blåser) hace mal tiempo (det är dåligt v.) hace 7 grados bajo cero (- 7 g.) nieva (av nevar, det snöar) hay niebla (det är dimmigt) hay nubes (det är molnigt) en verano (på sommaren) (på hösten, på våren, på vintern) Översätt väderleksuttrycken: 1)Är det varmt idag? Ja, men det blåser mycket. 2) Vad är det för väder? Jag vet inte, men jag tror det regnar. 3) Idag regnar det inte men det är bara + 10 grader. 4) Snöar det i bergen? Ja, och det är dåligt väder. 5) Det är dimma på flygplatsen och planen avgår inte. 6) Det är molnfritt i södra landet och det är vackert väder. 7) På hösten är det molnigt och det blåser. Då är vi inte här. 8) Idag är det måndag och solen skiner. Det är varmt, + 28 grader i skuggan. 9) Är det vackert väder på våren? Ja, det regnar inte och himlen är molnfri. 10) På vintern är det kallt, det är 5 grader och det är dimma på morgonen. 11) I Sverige regnar det ofta på sommaren och det är finns mygg i skogarna. 12) I södra delen av landet är himlen ofta molnfri och det är ganska varmt. 13) Vad gör ni när det regnar? Vi är inne och läser och ser på TV.

8 7 : 8 Oregelbundna verb presens decir, saber och venir 51. DECIR betyder säga, SABER veta, kunna (en kunskap man förvärvat) och VENIR komma (inte anlända som heter llegar). Ofta är bara 1:a pers. sing. oregelbunden, som i saber: digo jag säger sé jag vet vengo jag kommer dices du säger sabes du vet vienes du kommer dice han hon Ni s. sabe han hon Ni v. viene han hon Ni k. decimos vi säger sabemos vi vet venimos vi kommer decís ni säger sabéis ni vet venís ni kommer dicen de Ni säger saben de Ni vet vienen de Ni kommer A) decir: 1) Vad säger du? Jag säger att vi har tur med vädret. 2) Vi säger ofta att barnen är snälla och då säger de att vi har rätt... 3) Han säger att han är rik och hon säger att han är fattig. Vem har rätt?.. 4) Barn, varför säger ni att ni inte är hungriga?.. B) saber: 1) Vet du vem han är? Nej, jag vet bara att han bor här.. 2) Han säger att han inte vet varför han är sjuk. 3) Ursäkta, vet Ni var katedralen från 1500-talet ligger? 4) Vi vet att hon kan köra bil och att hon har en liten röd bil. C) venir: 1) Varifrån kommer de? Är de härifrån? 2) Barnen kommer inte idag men jag kommer imorgon, är det OK? 3)Hon säger alltid att hon inte har tid men nu kommer hon imorgon. 4) Jag kommer med mina kusiner. Vi kommer vid 21-tiden.

9 52. 7 : 9 Oregelbundna verb presens dar, salir och ver DAR betyder ge, SALIR gå ut, avgå och VER se, se på. Medan de 2 första verben är oregelbundna i första person singular är det sista nästan regelbundet (det saknas ett e ). De böjs: doy jag ger salgo jag går ut veo jag ser das du sales du ves du da han hon Ni ger sale han hon Ni går ut ve han hon Ni ser damos vi salimos vi vemos vi dais ni salís ni veis ni dan de Ni ger salen de Ni går ut ven de Ni ser A) dar 1) Jag ger boken till flickan med det blonda håret och de blå ögonen. 2) Det är söndag idag. Vem ger du blommorna till? 3) Vi vet att Ni ger pengar till de fattiga. 4) Flickor, varför ger ni inte leksakerna till de små barnen? B) salir: 1) Med vem går du ut? Jag går ut med min bror. 2) De gula bussarna avgår nu från stationen. 3) Ursäkta, varifrån avgår tåget till London? 4) Vi går ut med pojkvännerna. Vi går till en stor fest med middag och dans.. C) ver: 1) Ser du det blåa havet och de vackra stränderna med den vita sanden?... 2) Min väninna säger att hon ser utan glasögon. 3) Lärarna ser nästan allt men ibland ser de bara böcker. 4) Barnen ser exotiska djur och växter på TV.

10 7 : 10 Oregelbundna verb presens conocer, poner och traer 53. CONOCER betyder känna, känna till och får i likhet med andra verb som slutar på acer/ocer/ucir/ecer ändelsen zco i första person singular (som i conduzco jag kör). PONER betyder sätta, ställa, lägga och används bl.a. i poner la mesa (duka) och TRAER betyder ta med sig (hit). De böjs: conduzco jag kör pongo jag ställer traigo jag tar med conduces du pones du traes du conduce han hon Ni pone han hon Ni trae han hon Ni conducimos vi ponemos vi traemos vi conducís ni ponéis ni traéis ni conducen de Ni ponen de Ni traen de Ni A) conducir: 1) Känner du till Danmark? Jag känner bara till huvudstaden, Köpenhamn.. 2) De känner till landets historia och de vet nästan allt. 3) Pojkar, känner ni till många bilar? Nej, men vi känner till bilarna här. 4) Advokaten känner inte till omgivningarna men hans fru känner till staden. B) poner: 1) Jag dukar bordet om du diskar glasen. 2) Vi ställer blommorna på det lilla bordet i hallen. 3) Varför ställer hon inte stövlarna bredvid paraplyet? 4)Om ni lägger fötterna på bordet en gång till går jag ut från rummet. C) traer: 1) Jag tar med mig kaffet om du tar med dig läskedryckerna. 2) Barnen tar med sig handdukar och vi tar med oss ett parasoll till stranden. 3) Pappa tar med sig dagstidningen från kontoret varje kväll. 4) Min syster tar alltid med sig souvenirer från andra länder.

11 54. FACIT 7:1 7:3 7:1 1) Es lunes. Es enero. Los lunes no trabajo. 2) Es alemana y es profesora. Es de Hamburgo. 3) Los gatos son grises y son pequeños. Son animales inteligentes. 4) No es domingo y no es junio, pero es verano. 5) Los barcos pequeños en el puerto no son de aquí. Son blancos y amarillos. 6) La bicicleta azul no es nueva. Es francesa, es de París. 7) Somos (Nosotros somos) de Suecia. Somos suecos. Y usted, señor, de dónde es? 8) La bandera sueca es amarilla y azul y la bandera española es amarilla y roja. 9) Es médico y es de Chile. No es católico, es protestante. 10) Creo que los alumnos son simpáticos aquí. La escuela es bastante pequeña. 11) La tierra es redonda y es uno de muchos planetas del espacio. 12) Qué día es hoy? Es (el) tres de marzo y es jueves. 13) La camiseta es de algodón, los pantalones son de lana y la camisa es de seda. Es cara. 7:2 1) Dónde estás? No estás aquí? Sí, estoy aquí, estoy en la cocina. 2) Estamos en casa hoy. Los hijos están enfermos. Están resfriados y están cansados. 3) Chicas, estáis contentas con el (del) viaje? Sí, estamos contentas con (de) todo. 4) Ahora estamos en Madrid. Madrid está en el centro de España. 5) Dónde está Lisboa? Está en el oeste, en Portugal. 6) Estocolmo, capital de Suecia, está en el este de la costa. 7) Estás loco? No, no estoy loco pero estoy cansado. 8) Dónde está la sal? Está en la mesa pequeña al lado de la pimienta. 9) Las tías están de vacaciones, no están en casa. Están en Mallorca. 10) Dónde están los alumnos? No están aquí hoy. 11) Dónde está Kiruna? Está en el norte de Suecia. 12) Dónde está la farmacia? Está allí, detrás del hotel al lado del cine. 7:3 A 1) Es militar, es rubio, alto y delgado. 2) Los niños son amables, siempre son buenos y alegres. 3) Las botas no son baratas, son francesas y de piel (cuero) de buena calidad. 4) El perro es marrón y los ojos son negros. 5) La casa es española, es blanca y la verja es verde. 6) El hombre es cura y la mujer es enfermera. Son de Inglaterra. 7:3 B 1) Dónde están los hijos? Están aquí en el dormitorio. 2) Dónde están los Pirineos? Están en el norte de España. 3) Los vecinos no están en casa. Están de vacaciones en el sur de Europa. 4) El hijo está enfermo. No está en la escuela hoy. Está en casa. 5) Estamos contentos y estamos bien. 6) Las islas Galápagos están fuera de la costa de Ecuador. 7:3 C 1) No es verdad. No estoy enfermo, estoy bien. Pero estoy triste hoy. 2) Los zapatos rojos son carísimos, son de piel (cuero) italiano. Pero, dónde están? 3) El coche gris es nuevo y está en el garaje. Es alemán. 4) La biblioteca es nueva y está entre la plaza y el supermercado.

12 55. FACIT 7:4 7:6 7:4 1) Hay naranjas baratas aquí? No, las naranjas no son baratas, son caras. 2) Hay un ascensor aquí? Sí, el ascensor está allí a la izquierda. 3) Hay bocadillos de queso en la cafetería? No, lo siento, no hay. 4) Hay dinero en la caja? Sí, el dinero está en la caja. 5) Hay autobuses daneses en el parking? Sí, están detrás del hotel. 6) Dónde está el bar Tres Coronas? Creo que está en el centro. 7) Dónde está la parada de autobús? Está en la tercera calle a la derecha. 8) Hay sábanas limpias? Sí, están en (sobre) la cama. 9) Hay ángeles en el cielo? Sí, creemos que los ángeles viven allí. 10) Hay comida en la nevera? Sí, hay comida fría allí. 11) Perdón, hay un hospital cerca de la farmacia? Creo que estoy enfermo. 12) No hay hoteles baratos por aquí? 13) Papá está resfriado hoy y está de mal humor. Está en la cama. 14) Hay monos y elefantes en el zoo. Hay osos también? 15) Dónde están las tazas blancas? Están en la mesa pequeña de (en) la cocina. 16) Dónde hay un taxi? Aquí no hay taxis, lo siento. 17) Entre las sillas antiguas hay una alfombra roja de Marruecos. 7:5 A 1) Yo tengo miedo pero, tiene miedo él? No, (él) no tiene miedo. 2) Ella tiene prisa. Tiene prisa él también? No, (él) no tiene prisa. 3) Chicas, tenéis hambre? No, no tenemos hambre pero tenemos sed. 4) Tienen sueño los niños? Sí, ellos tienen sueño y yo también tengo sueño. 5) Cuántos años tienes? Yo tengo diez años y mi hermano tiene quince años. 6) Tienen ganas de bailar? No, no tienen ganas de bailar. No tienen tiempo.7) Tienes miedo de (a) las serpientes? Sí, tienes razón. Tengo miedo de (a) las serpientes. 7:5 B 1) Tienen ustedes gambas? No, pero tenemos calamares. Está bien, tenemos hambre. 2) Tiene usted una cerveza fría y una pizza de queso y jamón? Tengo sed. 3) El hotel tiene parking en el sótano o en la calle? 4) No tienen entradas para la corrida el domingo. 5) Tienes razón, no tenemos tiempo para coger (tomar) el autobús. Tenemos dinero para un taxi? 6) Yo no tengo tiempo ahora pero si usted tiene ganas, estoy en la oficina mañana. 7) Los niños tienen miedo al (del) perro grande. Cuántos años tiene? 7:6 A 1) Vamos en tren a un centro comercial muy grande. Allí hay de todo. 2) Van a EEUU en avión en otoño. 3) Él va a la escuela (al colegio) a pie pero ella toma el autobús. 4 Adónde vas? Voy a casa, tengo deberes para mañana. 5) Niños, adónde vais? Vamos a casa, estamos cansados y tenemos hambre. 6) Voy a la farmacia. Necesito aspirinas. Tengo dolor de cabeza. 7:6 B 1) Qué haces mañana? Hago la compra y hago la comida. 2) Qué hacen los chicos? Hacen cola delante del cine. 3) Los pantalones van bien con los zapatos nuevos. 4) Chicos, si hacéis las camas vosotros, hacemos la comida (cocinanos) nosotros. 5) Los niños siempre hacen las camas pero no hacen la compra. 6) Señor Gómez, qué hace usted aquí? Hago cola para comprar billetes (entradas).

13 56. FACIT 7:7 7:10 7:7 1) Hace calor hoy? Sí, pero hace mucho viento. 2) Qué tiempo hace? No sé, pero creo que llueve. 3) Hoy no llueve pero hace sólo diez grados sobre cero. 4) Nieva en las montañas? Sí, y hace mal tiempo. 5) Hay niebla en el aeropuerto y los aviones no salen. 6) Está despejado en el sur del país y hace buen tiempo. 7) En otoño está nublado y hace viento. Entonces no estamos aquí. 8) Hoy es lunes y hace sol. Hace calor, veintiocho grados (sobre cero) a la sombra. 9) Hace buen tiempo en primavera? Sí, no llueve y el cielo está despejado. 10) En invierno hace frío, hace cinco grados bajo cero y hay niebla por la mañana. 11) En Suecia muchas veces (a menudo) llueve en verano y hay mosquitos en los bosques. 12) En el sur del país el cielo a menudo está despejado y hace bastante calor. 13) Qué hacéis cuando llueve? Estamos dentro y leemos y vemos la tele. 7:8 A 1) Qué dices? Digo que tenemos suerte con el tiempo. 2) Nosotros decimos a menudo que los hijos son buenos y entonces ellos dicen que tenemos razón. 3) Él dice que es rico y ella dice que (él) es pobre. Quién tiene razón? 4) Hijos, por qué decís que no tenéis hambre? 7:8 B 1) Sabes quién es? No, sólo sé que vive aquí. 2) Dice (Él dice) que no sabe por qué está enfermo. 3) Perdón, sabe usted dónde está la catedral del siglo XVI (dieciséis)? 4) Nosotros sabemos que ella sabe conducir y que tiene un pequeño coche rojo. 7:8 C 1) De dónde vienen? Son de aquí? 2) Los hijos (niños) no vienen hoy, pero yo vengo mañana, está bien? ( vale, de acuerdo?) 3) Ella dice siempre que no tiene tiempo pero ahora viene mañana. 4) Vengo con mis primos. Venimos a eso de las nueve de la noche. 7:9 A 1) Doy el libro a la chica del pelo rubio y de los ojos azules. 2) Es domingo hoy. A quién das las flores? 3) Sabemos que usted da dinero a los pobres. 4) Chicas, por qué no dais los juguetes a los niños pequeños? 7:9 B 1) Con quién sales? Salgo con mi hermano. 2) Los autobuses amarillos salen de la estación ahora. 3) Perdón, de dónde sale el tren para Londres? 4) Salimos con los novios. Vamos a una fiesta grande con cena y baile. 7:9 C 1) Ves el mar azul y las playas bonitas de la arena blanca? 2) Mi amiga dice que ve sin gafas. 3) Los profesores ven casi todo pero a veces sólo ven libros. 4) Los niños ven animales y plantas exóticos en la tele. 7:10 A 1) Conoces Dinamarca? Sólo conozco la capital, Copenhague. 2) Conocen la historia del país y saben casi todo. 3) Chicos, conocéis muchos coches? No, pero conocemos los coches aquí. 4) El abogado no conoce los alrededores pero su mujer conoce la ciudad. 7:10 B 1) Yo pongo la mesa si tu lavas los vasos (las copas). 2) Ponemos las flores en la mesa pequeña del pasillo. 3) Por qué no pone las botas al lado del paraguas? 4) Si vosotros ponéis los pies sobre la mesa otra vez yo salgo de la habitación. 7:10 C 1) Yo traigo el café si tú traes los refrescos. 2) Los niños traen toallas y nosotros traemos un parasol para la playa. 3) Papá trae el diario de la oficina cada noche. 4) Mi hermana siempre trae recuerdos de otros países.

huvudstad. Angelica Helgesson, Sylteskolan 7-9, Trollhättan www.lektion.se

huvudstad. Angelica Helgesson, Sylteskolan 7-9, Trollhättan www.lektion.se Jobba tillsammans med en kamrat. En är person A och en. Vik pappret på mitten. Du skall alltid översätta en svensk mening till spanska. Kamraten kollar om man säger rätt och hjälper till om det behövs.

Läs mer

Universidad de Lund Español 1. Studiekurs: SPAB01. Namn: Mailadress: Personnummer: Total poäng: / /10/12

Universidad de Lund Español 1. Studiekurs: SPAB01. Namn: Mailadress: Personnummer: Total poäng: / /10/12 Studiekurs: SPAB01 Namn: Mailadress: Personnummer: Total poäng: / 130 27/10/12 1 I. Vocabulario y gramática: 1) Svara på frågorna på spanska. (5 poäng) a) Cómo te llamas? b) Qué idiomas hablas? c) Qué

Läs mer

"F-E" "Jag är nöjd med.. "E" eller... "F" Jag /vi vill ha "A"

F-E Jag är nöjd med.. E eller... F Jag /vi vill ha A "F-E" "Jag är nöjd med.. "E" eller... "F" Jag /vi vill ha "A" ESPAÑOL ÅK 7 INFÖR PROV 3 VT 14 1. GLOSOR Alla glosor har du haft på Tema 8-11. ALLA glosor är med i texten på provet, som liknar texten Mi

Läs mer

SPANSKA åk 8. Repetición semanas 35-38

SPANSKA åk 8. Repetición semanas 35-38 Namn: Klass: SPANSKA åk 8 Repetición semanas 35-38 Målet med undervisningen de första veckorna på terminen är att repetera ord och grammatik från sjuan. Vi kommer att använda ett häfte med övningar. Vecka

Läs mer

LA CLAVE REPASO CAPÍTULOS 1-3 AÑO 9

LA CLAVE REPASO CAPÍTULOS 1-3 AÑO 9 LA CLAVE REPASO CAPÍTULOS 1-3 AÑO 9 REGELN FÖR REGELBUNDNA VERB I PRESENS -AR -ER -IR jag -o -o -o du -as -es -es han/hon/den/det/ni -a -e -e vi -amos -emos -imos ni (du + du) -áis -éis -ís dem/ni -an

Läs mer

Prueba de inglés. CAPÍTULO siete

Prueba de inglés. CAPÍTULO siete CAPÍTULO siete 7 Prueba de inglés Ves la chica del centro? La chica rubia que lleva una camiseta blanca. Se llama Laura. Toda la clase tiene una prueba de inglés. Laura no ha estudiado mucho, por eso está

Läs mer

ESPAÑOL ÅK 7 VT14 "INFÖR PROV 4"

ESPAÑOL ÅK 7 VT14 INFÖR PROV 4 ESPAÑOL ÅK 7 VT14 "INFÖR PROV 4" SISTA PROVET INNAN BETYGEN SÄTTS. VILL DU UPPNÅ DE HÖGRE KUNSKAPSKRAVEN,,, JOBBA FLITIGT... FRÅGA NÄR DU INTE FÖRSTÅR... OCH REPETERA GÄRNA MED EN KOMPIS. LYCKA TILL! ATT

Läs mer

9 : 1 Konstruktioner med dativobjekt: personliga pronomen

9 : 1 Konstruktioner med dativobjekt: personliga pronomen 60. 9 : 1 Konstruktioner med dativobjekt: personliga pronomen A. Bara vissa verb kan ha dativobjekt (eller indirekt objekt). Det är verb som gör något för/åt någon, som comprar (köpa), dar (ge), decir

Läs mer

Prov sp7 fre 4/

Prov sp7 fre 4/ Prov sp7 fre 4/12 2015 Till provet behöver du ha koll på det som vi har arbetat med hittills under terminen. Du behöver träna på/kunna följande: Lyssna på och läs texterna i kap 1, 2, 3, 4 och Repasamos

Läs mer

Vad heter antagligen på spanska? Vad heter under (om tid) på spanska? Vad heter plötsligt på spanska? Vad heter mer på spanska?

Vad heter antagligen på spanska? Vad heter under (om tid) på spanska? Vad heter plötsligt på spanska? Vad heter mer på spanska? Spanska småord Spanska småord - en övning gjord av linaboman på Glosor.eu. 1. Vik bak högra delen av pappret så att svaren inte syns. 2. Skriv ner svaren på frågorna i utrymmet under dem. 3. Vik tillbaka

Läs mer

16 : 1 Demonstrativa pronomen esto m.fl.

16 : 1 Demonstrativa pronomen esto m.fl. 16 : 1 Demonstrativa pronomen esto m.fl. 93. Demonstrativa pronomen är utpekande, som den här, den där, dessa. Esto betyder detta, det här och används för något neutralt t.ex. Detta är vackert Esto es

Läs mer

Universidad de Lund Español 1. Studiekurs: SPAB01. Namn: Mailadress: Personnummer: Total poäng: / 100 15/12/12

Universidad de Lund Español 1. Studiekurs: SPAB01. Namn: Mailadress: Personnummer: Total poäng: / 100 15/12/12 Studiekurs: SPAB01 Namn: Mailadress: Personnummer: Total poäng: / 100 15/12/12 1 I. Vocabulario y gramática: 1) Svara på frågorna på spanska. (6 poäng) a) Qué te interesa? b) Qué te encanta? c) Qué te

Läs mer

Betygskriterier i Spanska

Betygskriterier i Spanska 2007-09-19 Betygskriterier i Spanska TORSKOLAN SPANSKA ÅK 8 GODKÄNT Du förstår huvuddelen av enklare texter. Du förstår huvuddelen av enkelt och långsamt tal. Du berättar på ett enkelt sätt om dig själv

Läs mer

301 días, España. Fiesta

301 días, España. Fiesta 301 días, España Fiesta Halloj! Jag heter William Bydén, jag är 17 år och jag ska bo i den lilla staden Arcos de la Frontera i Spanien i 301 dagar. Det här är min radiodagbok. Häng med! Hoy, la fiesta.

Läs mer

Animalitos Ejercicio 1 Ejercicio 2 la cabeza, el corazón, la lengua la cola la pata

Animalitos Ejercicio 1 Ejercicio 2 la cabeza, el corazón, la lengua la cola la pata Ejercicio 1 Lo sabes? 1. La hiena vive en Asia África Australia 2. Las hienas son atractivas son malas tienen mala fama son adorables 3. Uno de estos animales no vive en la sabana. la gacela la hiena el

Läs mer

Planering spanska åk 8 Ht 2013

Planering spanska åk 8 Ht 2013 LPP- spanska åk 8 Vid frågor: peter.annerstedt @eskilstuna.se Planering spanska åk 8 Ht 013 (Grupp 8AD 1) Syfte: Genom undervisningen i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar

Läs mer

Hola, necesito un billete a Málaga. Vale, Quiere ir en tren o en avión? Para el miércoles 28 de agosto.

Hola, necesito un billete a Málaga. Vale, Quiere ir en tren o en avión? Para el miércoles 28 de agosto. Kunskapsmål till Tema 19 Att kunna köpa en biljett. Att kunna fråga om resan är direkt eller med byte. Att kunna fråga hur mycket det kostar. Att kunna bokstavera sitt namn. Kunskapstest: Muntligt dialog

Läs mer

PERFEKT = DET MAN HAR GJORT

PERFEKT = DET MAN HAR GJORT Tema 14 - GRAMÁTICA Kunskapsmål till Tema 14 Att kunna verbet perfekt - det man har gjort: har pratat, har varit, har gjort. Kunna berätta kort vad man har gjort i helgen. Att kunna klockan på spanska.

Läs mer

15 : 1 Modala hjälpverb ir a, poder och querer

15 : 1 Modala hjälpverb ir a, poder och querer 86. 15 : 1 Modala hjälpverb ir a, poder och querer De modala hjälpverben uttrycker ett förhållningssätt; man kan, vill, ska, måste eller bör göra någonting. Spanskan har följande modala hjälpverb: deber

Läs mer

Cómo se llaman todas las personas de la familia?

Cómo se llaman todas las personas de la familia? Cómo se llaman todas las personas de la familia? 1. Se till att du förstår alla familjenamn i programmet: la madre el padre los padres la mujer el marido la esposa el esposo la abuela el abuelo la suegra

Läs mer

Hola, necesito un billete a Málaga. Vale, Quiere ir en tren o en avión? Para el miércoles 28 de agosto.

Hola, necesito un billete a Málaga. Vale, Quiere ir en tren o en avión? Para el miércoles 28 de agosto. Kunskapsmål till Tema 19 Att kunna köpa en biljett. Att kunna fråga om resan är direkt eller med byte. Att kunna fråga hur mycket det kostar. Att kunna bokstavera sitt namn. Kunskapstest: Muntligt dialog

Läs mer

Finslipa detaljerna?

Finslipa detaljerna? Finslipa detaljerna? Namn: Poäng: /100 p Fyll i luckorna med de på svenska angivna orden översatta till spanska: 1. El cortado es más rico que el café solo. mycket 2. Busco calle. en annan 3. Hoy es de

Läs mer

SP ÅK 8 INFÖR PROV 3 V.8 fre 21/2 VT 14

SP ÅK 8 INFÖR PROV 3 V.8 fre 21/2 VT 14 SP ÅK 8 INFÖR PROV 3 V.8 fre 21/2 VT 14 1 - förstår och redovisar det mest viktiga från texten. Du uttrycker dig förståeligt med enkla meningar och fraser. Visar något strategi för förståelse. Förutom

Läs mer

COLOreS. TEXTBOK Spanska TEXTBOK. SMAKPROV Obs! Detta är inte den slutgiltiga versionen utan endast en förhandstitt

COLOreS. TEXTBOK Spanska TEXTBOK. SMAKPROV Obs! Detta är inte den slutgiltiga versionen utan endast en förhandstitt TEXTBOK Spanska TEXTBOK COLOreS Chris Alfredsson Anneli Chris Alfredsson Lutteman Anneli Lutteman Innehåll HOLA! pág. 6 7 Hälsnings- och avskedsfraser, fråga och DÍGAME? pág. 36 39 VAMOS! pág. 64 67 berätta

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Podría ayudarme? Fråga om hjälp Habla inglés? Fråga om en person talar engelska Habla_[idioma]_? Fråga om en person talar ett visst språk No hablo_[idioma]_. Förtydliga att du inte talar

Läs mer

ARBETSBLAD KORTFILMSKLUBBEN SPANSKA. El corredor (lätt)

ARBETSBLAD KORTFILMSKLUBBEN SPANSKA. El corredor (lätt) ARBETSBLAD PEDAGOG: ERIK CARDELÚS PROJEKTLEDARE: GABRIELLA THINSZ BESTÄLLNINGSNUMMER: 101545/TV42 KORTFILMSKLUBBEN SPANSKA El corredor (lätt) Innehåll 1) Var utspelar sig filmen? Beskriv miljön. 2) Vilka

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Kan du vara snäll och hjälpa mig? Fråga om hjälp Talar du engelska? Fråga om en person talar engelska Talar du _[språk]_? Fråga om en person talar ett visst språk Jag talar inte _[språk]_.

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Podría ayudarme? Fråga om hjälp Habla inglés? Fråga om en person talar engelska Habla_[idioma]_? Fråga om en person talar ett visst språk No hablo_[idioma]_. Förtydliga att du inte talar

Läs mer

301 días, España. Familia

301 días, España. Familia 301 días, España Familia Halloj, jag heter William Bydén, jag är 17 år och jag ska bo i den lilla staden Arcos de la Frontera i Spanien i 301 dagar. Det här är min radiodagbok. Häng med! Hoy, la familia.

Läs mer

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1645: Libers Språklåda SPEL OCH LEKAR Madeleine Vaderlind och Liber AB Får kopieras 1

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1645: Libers Språklåda SPEL OCH LEKAR Madeleine Vaderlind och Liber AB Får kopieras 1 Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1645: Libers Språklåda SPEL OCH LEKAR Madeleine Vaderlind och Liber AB Får kopieras 1 ISBN 978-91-47-09173-7 Madeleine Vaderlind och Liber AB Projektledare och redaktör:

Läs mer

Viajar General. General - Básicos. General - Conversación. Se usa para pedir ayuda. Para preguntar si una persona habla inglés

Viajar General. General - Básicos. General - Conversación. Se usa para pedir ayuda. Para preguntar si una persona habla inglés - Básicos Podría ayudarme? Se usa para pedir ayuda Habla inglés? Para preguntar si una persona habla inglés Kan du vara snäll och hjälpa mig? Talar du engelska? Habla_[idioma]_? Para preguntar si una persona

Läs mer

Spanska, nybörjarkurs, 713G04, tentamen, delkurs A

Spanska, nybörjarkurs, 713G04, tentamen, delkurs A Linköpings universitet Institutionen för kultur och kommunikation (IKK) Spanska, nybörjarkurs, 713G04, tentamen, delkurs A 2007-10-20, kl.14-17 Inga hjälpmedel. Obs! studenter med annat modersmål än svenska

Läs mer

ARBETSBLAD KORTFILMSKLUBBEN SPANSKA. La orquídea (lätt) Ordkunskap

ARBETSBLAD KORTFILMSKLUBBEN SPANSKA. La orquídea (lätt) Ordkunskap ARBETSBLAD PEDAGOG: ERIK CARDELÚS PROJEKTLEDARE: CHARLOTTE SIFVERT KORTFILMSKLUBBEN SPANSKA La orquídea (lätt) Innehållsfrågor på filmen 1) Var utspelar sig filmen? Beskriv miljön. 2) Vilka är filmens

Läs mer

Amigos Dos Textbok Amigos Dos Övningsbok

Amigos Dos Textbok Amigos Dos Övningsbok Amigos Dos Textbok Amigos Dos Övningsbok Provlektion 1 Provlektion Amigos Dos Mål: Träna på att presentera sig. Träna obestämd artikel. Lära sig namnet på några av Astrid Lindgrens figurer på spanska.

Läs mer

SPANSKA ÅK 8 INFÖR PROV 3 V.7 VT 14

SPANSKA ÅK 8 INFÖR PROV 3 V.7 VT 14 SPANSKA ÅK 8 INFÖR PROV 3 V.7 VT 14 1 - förstår och redovisar det mest viktiga från texten. Du uttrycker dig förståeligt med enkla meningar och fraser. Visar något strategi för förståelse. Förutom ""-kunskapskrav

Läs mer

Libro de trabajo. Ulla Håkanson Fernando Álvarez Montalbán Hans L Beeck BONNIERS KAPITEL 5 7

Libro de trabajo. Ulla Håkanson Fernando Álvarez Montalbán Hans L Beeck BONNIERS KAPITEL 5 7 Libro de trabajo Ulla Håkanson Fernando Álvarez Montalbán Hans L eeck ONNIERS KPITEL 5 7 5 Los regalos En el escaparate Tarea Libro de textos: Para ihop... Ejercicio 1 estämd artikel i plural, 1 Plural

Läs mer

4 : 1 Adjektiv singular. Adjektiv beskriver substantiv och kan vara: a) Färger, t.ex. rojo, blanco, negro, amarillo, gris, azul, verde och marrón.

4 : 1 Adjektiv singular. Adjektiv beskriver substantiv och kan vara: a) Färger, t.ex. rojo, blanco, negro, amarillo, gris, azul, verde och marrón. 4 : 1 Adjektiv singular 20. Adjektiv beskriver substantiv och kan vara: a) Färger, t.ex. rojo, blanco, negro, amarillo, gris, azul, verde och marrón. b) Egenskaper, som amable, bonito, feo, pequeño, viejo,

Läs mer

INFÖR PROV 3 VT14 Capítulo 11 Qué hacéis?

INFÖR PROV 3 VT14 Capítulo 11 Qué hacéis? ÅK 9 INFÖR PROV 3 VT14 Capítulo 11 Qué hacéis? 1 GLOSOR som finns i texten på provet 1. ella es de 2. quiere ser 3. fotomodelo 4. quiere cantar como 5. él/ella dice 6. que su vida 7. es muy aburrida 8.

Läs mer

Provlektion ur Alegría paso tres

Provlektion ur Alegría paso tres Provlektion ur Alegría paso tres Capítulo 3: Vivir como en un hotel Läs om den ensamstående pappan Miguel Rodriguez och hans två söner, träna perfekt, direkt objekt och repetera släkt- och familjeord.

Läs mer

Hola, cómo estás? Bien Muy bien Regular Estupendamente Bastante bien Más o menos Y tú?

Hola, cómo estás? Bien Muy bien Regular Estupendamente Bastante bien Más o menos Y tú? ESPAÑOL Información inför provet den 26 november. mer info samt länkar för övning finns på vår spanskagrupps hemsida: www.betterspanish.wikispaces.com 1.Nuestras preguntas Hola, cómo estás? Bien Muy bien

Läs mer

Los tres reyes magos- festejar Navidad en España

Los tres reyes magos- festejar Navidad en España Anaconda Sociedad Los tres reyes magos- festejar Navidad en España De tre vise männen- att fira jul i Spanien Palabras clave/nyckelord calle transitada cabalgata los tres reyes magos árbol de navidad regalo

Läs mer

1 : 1 Maskulina ord singular obestämd och bestämd form

1 : 1 Maskulina ord singular obestämd och bestämd form 3. 1 : 1 Maskulina ord singular obestämd och bestämd form Hit hör de flesta ord som slutar på o och som betecknar manspersoner. Även ord som slutar på konsonant är oftast maskulina. Artikeln är un (obestämd

Läs mer

PROGRAMMANUS SPANSKA

PROGRAMMANUS SPANSKA PROGRAMMANUS SPANSKA PRODUCENT: JANSSON PROJEKTLEDARE: TOVE JONSTOIJ BESTÄLLNINGSNUMMER: 104054RA 1 SÄNDNINGSDATUM: 2014-12-06 En la calle Del 1 Dialekter Välkommen till den första delen av tre i serien

Läs mer

Prueba de español. 16/ Capítulo 5-7

Prueba de español. 16/ Capítulo 5-7 Provet behandlar följande: Kap 5 Kap 6 Kap 7 Prueba de español 16/4 2015 Capítulo 5-7 - Futurum (se s. 67 i textboken eller dina anteckningar) - Djur (glosorna står i dokumentet Los animales, som finns

Läs mer

Spanska nybörjarkurs 713G04 Tentamen del B 2009-01-17, kl. 14-18

Spanska nybörjarkurs 713G04 Tentamen del B 2009-01-17, kl. 14-18 A. Presens indikativ. Komplettera meningarna med den rätta verbformen. Presente de indicativo. Completar las oraciones siguientes con la forma correcta del verbo. Laura (1. estudiar) en la Escuela de Traductores

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den tredje episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den tredje episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-11-03 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY PROGRAMNR: 103259/TV3 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL ATRACO AL BANCO EPISODE 3: LA

Läs mer

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1875: Libers Språklåda MUSIK Madeleine Vaderlind M a Jorquera Amador och Liber AB Får kopieras 1

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1875: Libers Språklåda MUSIK Madeleine Vaderlind M a Jorquera Amador och Liber AB Får kopieras 1 Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1875: Libers Språklåda MUSIK Madeleine Vaderlind M a Jorquera Amador och Liber AB Får kopieras 1 ISBN 978-91-47-90478-5 Madeleine Vaderlind, María Antonia Jorquera Amador

Läs mer

ÅK 8 Inför PROV 4 V.20 to 15/5 Tu. 4 UPPGIFTER som mäter KUNSKAPSKRAVEN på provet:

ÅK 8 Inför PROV 4 V.20 to 15/5 Tu. 4 UPPGIFTER som mäter KUNSKAPSKRAVEN på provet: ÅK 8 Inför PROV 4 V.20 to 15/5 Tu V. 18 Kan du börja med Inför Prov 4 och öva till sista provet V.20 V. 18-19 Vi kommer att repetera vi alla studerade moment i klassrummet. PROVET V.20 torsdag 15/5. 4

Läs mer

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1575: Libers Språklåda grammatik Kerstin Robertsson och Liber AB Får kopieras 1

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1575: Libers Språklåda grammatik Kerstin Robertsson och Liber AB Får kopieras 1 Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1575: Libers Språklåda grammatik Kerstin Robertsson och Liber AB Får kopieras 1 ISBN 978-91-47-09181-2 Kerstin Robertsson och Liber AB Projektledare och redaktör: Anna Granlund

Läs mer

Kopieringsunderlag i färg

Kopieringsunderlag i färg KOPIERINGSUNDERLAG Kopieringsunderlag i färg I det här dokumentet finns ett antal kopieringsunderlag i färg. De är gjorda för Gracias 6, men kan med fördel användas även i årskurs 7. I dokumentet hittar

Läs mer

Kopieringsunderlag i färg

Kopieringsunderlag i färg KOPIERINGSUNDERLAG Kopieringsunderlag i färg I det här dokumentet finns ett antal kopieringsunderlag i färg. De är gjorda för Gracias 6, men kan med fördel användas även i årskurs 7. I dokumentet hittar

Läs mer

ANIMALES // Djur. Oveja Oso Cerdo Gallina. Får Bear Gris Hen Conejo Araña Zorro Gato. Kanin Spider Fox Katt Cabra Caballo Murciélago León

ANIMALES // Djur. Oveja Oso Cerdo Gallina. Får Bear Gris Hen Conejo Araña Zorro Gato. Kanin Spider Fox Katt Cabra Caballo Murciélago León ANIMALES // Djur Oveja Oso Cerdo Gallina Får Bear Gris Hen Conejo Araña Zorro Gato Kanin Spider Fox Katt Cabra Caballo Murciélago León Goat Häst Slagträ Leon Oso Panda Perro Tortuga Loro Panda Hund Turtle

Läs mer

Kort presentation av cirkelledaren samt Folk universitetet

Kort presentation av cirkelledaren samt Folk universitetet Folk universitet, Stockholm, 2017 Kurs i spanska: A1 del 3 Kort presentation av cirkelledaren samt Folk universitetet Mitt namn är Oscar Vega. Jag kommer från El Salvador, detta land ligger i mellan Amerika

Läs mer

Tydligt talat språk och texter som är instruerande och beskrivande från olika medier.

Tydligt talat språk och texter som är instruerande och beskrivande från olika medier. PARTE 1 Vais a buscar información sobre diferentes atracciones turísticas: 1) Por qué está famoso/a? 2) Qué podemos ver allí? 3) Buscar 1-2 imágenes GRUPOS La Sagrada Familia: Zoe, Anton Parc Guell: Liv,

Läs mer

301 días, España. Comida

301 días, España. Comida 301 días, España Comida Halloj! Jag heter William Bydén, jag är 17 år och jag ska bo i den lilla staden Arcos de la Frontera i Spanien i 301 dagar. Det här är min radiodagbok. Häng med! Hoy, la comida.

Läs mer

Lärare: William, ahora vas a ver los conceptos principales que hemos visto hoy. De los ejercicios que hemos visto allí, has comprendido algo?

Lärare: William, ahora vas a ver los conceptos principales que hemos visto hoy. De los ejercicios que hemos visto allí, has comprendido algo? 301 días, España Escuela Halloj, jag heter William Bydén, jag är 17 år och jag ska bo i den lilla staden Arcos de la Frontera i Spanien i 301 dagar. Det här är min radiodagbok. Häng med! Hoy, la escuela.

Läs mer

ARBETSBLAD: QUÉ PASA?

ARBETSBLAD: QUÉ PASA? ARBETSBLAD: QUÉ PASA? PRODUCENT: FREDRIK JANSSON ARBETSUPPGIFTER: FREDRIK JANSSON PROJEKTLEDARE: GABRIELLA THINSZ PROGAMNUMMER:68510441501 SÄNDNINGSDATUM: 2015-11-07 Una canción, un artista Amaral Palabras

Läs mer

6 : 1 Regelbundna verb presens grupp I

6 : 1 Regelbundna verb presens grupp I 36. 6 : 1 Regelbundna verb presens grupp I Precis som i svenskan har spanskan 3 grupper (eller konjugationer) av regelbundna verb, t.ex. målar, köper, bor. Den största gruppen av spanska verb är de som

Läs mer

ARBETSBLAD. La bien querida. Una canción, un artista. Palabras. todo el mundo 1(6)

ARBETSBLAD. La bien querida. Una canción, un artista. Palabras. todo el mundo 1(6) ARBETSBLAD PRODUCENT: FREDRIK JANSSON REPORTER: ALEXANDRA RUBIO ACEITUNO ARBETSUPPGIFTER: FREDRIK JANSSON PROJEKTLEDARE: GABRIELLA THINSZ PROGAMNUMMER: 68510441502 SÄNDNINGSDATUM: 2015-12-19 Una canción,

Läs mer

SPANSKA ÅK 9 VT14 V.10-11

SPANSKA ÅK 9 VT14 V.10-11 VT14 V.10-11 SPANSKA ÅK 9 1. Att köpa en biljett 1. un billete en biljett 2. por favor om jag får be, snälla 3. para qué día? till vilken dag? 4. para hoy till / för idag 5. para mañana till imorgon 6.

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den fjärde episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den fjärde episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-11-10 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY PROGRAMNR: 103259/TV4 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL ATRACO AL BANCO EPISODE 4: LA

Läs mer

los canis/merdellones/las bakalas ungdomsgrupp som bär guldkedjor, korta kjolar, tajta kläder mm

los canis/merdellones/las bakalas ungdomsgrupp som bär guldkedjor, korta kjolar, tajta kläder mm SÄNDNINGSDATUM: 2008-10-14 ARBETSUPPGIFTER: ERIK CARDELÚS PRODUCENT: LAURA ALBANESI Exprésate Vocabulario dar mucha importancia a la forma de vestir bry sig mycket om klädstilen ir vestido/a gå klädd cambiar

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Can you help me, please? Fråga om hjälp Do you speak English? Fråga om en person talar engelska Do you speak _[language]_? Fråga om en person talar ett visst språk I don't speak_[language]_.

Läs mer

5 : 1 Räkneorden 1 100

5 : 1 Räkneorden 1 100 29. 5 : 1 Räkneorden 1 100 Räkneorden 1 20 förutom 0 (cero) är följande: 1 uno 6 seis 11 once 16 dieciséis 2 dos 7 siete 12 doce 17 diecisiete 3 tres 8 ocho 13 trece 18 dieciocho 4 cuatro 9 nueve 14 catorce

Läs mer

Lektionsplanering V.38 Unidad 2

Lektionsplanering V.38 Unidad 2 Linköpings universitet Institutionen för kultur och kommunikation (IKK) Spanska, nybörjarkurs, HT 2009, Kurskod: 713G04 Sophia Björsner, tel: 013-28 18 62 sophia.erics@liu.se (Med reservation för ändringar)

Läs mer

Provinstruktion kap 1 2 (ons 4/ )

Provinstruktion kap 1 2 (ons 4/ ) Provinstruktion kap 1 2 (ons 4/11 2015) Till provet behöver du ha koll på det som vi har arbetat med hittills under terminen. Du behöver träna på följande: Lyssna på och läsa texterna i kap 1 och 2. Du

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den första episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den första episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-02-20 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY PROGRAMNR: 103259/TV1 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL ATRACO AL BANCO EPISODE 1: EL

Läs mer

Dra streck mellan det spanska uttrycket och den korrekta översättningen. Två av översättningarna blir över. Fortsätt framåt På andra sidan gatan

Dra streck mellan det spanska uttrycket och den korrekta översättningen. Två av översättningarna blir över. Fortsätt framåt På andra sidan gatan DEL 1 HITTA HEM Aquí es Dónde está Perdón señor No entiendo/no comprendo A la derecha Todo recto Sigue recto Al final de la calle A la izquierda Esa calle Volver a casa Den där gatan Till vänster Återvända

Läs mer

ANACONDA SOCIEDAD Kanarieöarnas miljöproblem Medio ambiente, problemas en Canarias. Producent Laura Albanesi

ANACONDA SOCIEDAD Kanarieöarnas miljöproblem Medio ambiente, problemas en Canarias. Producent Laura Albanesi .. Palabras clave/nyckelord cadena humana = mänsklig kedja especie = art protección = skydd campo de golf = golfbana carreteras = vägar quitar = ta bort hacer obras = bygga, göra byggprojekt catálogo de

Läs mer

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer. ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-12-01 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY PROGRAMNR: 103259/TV7 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL ATRACO AL BANCO EPISODE 7: PIZZA

Läs mer

Grafisk form: Martin Ehrling, förutom sid 44 av Tina Ström och Señala-silhuetter av Göran Lindgren. Bildredaktion:

Grafisk form: Martin Ehrling, förutom sid 44 av Tina Ström och Señala-silhuetter av Göran Lindgren. Bildredaktion: Bonnier Utbildning AB Postadress: Box 3159, 103 63 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 56, Stockholm E-post: info@bonnierutbildning.se Hemsida: www.bonnierutbildning.se Order/Läromedelsinformation Telefon:

Läs mer

Provlektion för åk 8 Me gusta 3 Textbok Me gusta 3 Övningsbok

Provlektion för åk 8 Me gusta 3 Textbok Me gusta 3 Övningsbok TEXTBOK OCH ÖVNINGSBOK FACIT LÄRARHANDLEDNING LÄRAR-CD ME GUSTA 4 ELEV-CD INTERAKTIV WEBB MED LJUDFILER, FILM OCH EXTRA ÖVNINGAR GLOSMASKIN TEXTBOK OCH ÖVNINGSBOK FACIT LÄRARHANDLEDNING LÄRAR-CD ELEV-CD

Läs mer

Ord och fraser. Vi pratar om väder. Uttal. Väder-kommentarer. Grammatik:

Ord och fraser. Vi pratar om väder. Uttal. Väder-kommentarer. Grammatik: Lektion 5 Ord och fraser Vi pratar om väder Uttal Väder-kommentarer Grammatik: När ska vi använda obestämd och bestämd form? När ska vi säga går och åker Reflexiva, possessiva pronomen (sin, sitt, sina)

Läs mer

En la serie Exprésate presentamos Influencias, una entrevista realizada en Fuengirola, España.

En la serie Exprésate presentamos Influencias, una entrevista realizada en Fuengirola, España. SÄNDNINGSDATUM: 2008-10-14 PRODUCENT: LAURA ALBANESI Exprésate En la serie Exprésate presentamos, una entrevista realizada en Fuengirola, España. Tuff, mjuk, cool, barnslig, sexig, trasig, sportig, retro

Läs mer

Nr. September/Oktober, 2013. Eslöv

Nr. September/Oktober, 2013. Eslöv Nr. September/Oktober, 2013. Eslöv SPELRECENSIONER: GTA 5 Grand Theft Auto 5 är enligt mig ett spel som står ut från mängden av de spel som finns i hela världen. Det som gjort att Grand Theft Auto-serien

Läs mer

La familia española ayer y hoy

La familia española ayer y hoy Anaconda Sociedad La familia española ayer y hoy Den spanska familjen- nu och då Palabras clave/nyckelord cuidar ta hand om lavar rengöra un lujo en lyx independiente självständig permitir tillåta profesión

Läs mer

PROGRAMMANUS SPANSKA

PROGRAMMANUS SPANSKA PROGRAMMANUS SPANSKA PRODUCENT: FREDRIK JANSSON REPORTER: ALEXANDRA RUBIO ACEITUNO PROJEKTLEDARE: GABRIELLA THINSZ PROGRAMNUMMER: 68510441501 SÄNDNINGSDATUM: 2015-11-07 Una canción, un artista Amaral Hombre:

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Buscándose la vida Producent: Nancy Hakala Sändningsdatum: Programlängd: 15 min.

Buscándose la vida Producent: Nancy Hakala Sändningsdatum: Programlängd: 15 min. Producent: Nancy Hakala Sändningsdatum: 2002-04-09 Programlängd: 15 min. Musik: /El clandestino, Manu Chao/ Aziz och Morad är två tonåringar som lever i Madrid. De föddes utanför Europa, i Afrika, bortom

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Resa Hälsa. Hälsa - Nödsituation. Hälsa - Hos doktorn. Be om att bli förd till sjukhuset. Be om omedelbar medicinsk vård

Resa Hälsa. Hälsa - Nödsituation. Hälsa - Hos doktorn. Be om att bli förd till sjukhuset. Be om omedelbar medicinsk vård - Nödsituation Jag måste fara till sjukhuset. Be om att bli förd till sjukhuset Jag mår illa. Necesito ir al hospital. Me siento mal. Jag måste till en doktor med en gång! Be om omedelbar medicinsk vård

Läs mer

PROGRAMMANUS SPANSKA

PROGRAMMANUS SPANSKA PROGRAMMANUS SPANSKA PRODUCENT: JANSSON PROJEKTLEDARE: TOVE JONSTOIJ BESTÄLLNINGSNUMMER: 104054RA 1 SÄNDNINGSDATUM: 2014-12-20 En la calle Del 2 Om slang på spanska Välkommen till den andra delen av tre

Läs mer

Viajar SP9 v 48-50, ht 2013

Viajar SP9 v 48-50, ht 2013 Viajar SP9 v 48-50, ht 2013 Syfte med arbetsområdet: * Repetera ord för klädesplagg * Lära sig fraser och ordförråd som har med resor att göra, frågor och svar * Att berätta vad man håller på att göra

Läs mer

Lektionsplanering V.41

Lektionsplanering V.41 Linköpings universitet Institutionen för kultur och kommunikation (IKK) Spanska, nybörjarkurs, 713G04 Sophia Björsner, tel: 013-28 18 62 sophia.bjorsner@liu.se (Med reservation för ändringar) Lektionsplanering

Läs mer

Colores övningsbok 8 Läraranvisning Textview

Colores övningsbok 8 Läraranvisning Textview Colores övningsbok 8 Läraranvisning Textview Verk: 31000 Läraranvisningens innehåll Läraranvisningen är till för att du som undervisande lärare ska få information om hur den pedagogiskt anpassade boken

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. Du vet inte var du är. Be om att bli visad en viss plats på en karta. Fråga om en viss servicepunkt

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. Du vet inte var du är. Be om att bli visad en viss plats på en karta. Fråga om en viss servicepunkt - Platser Estoy perdido. Du vet inte var du är Me puede mostrar su ubicación en el mapa? Be om att bli visad en viss plats på en karta En dónde puedo encontrar? Fråga om en viss Jag har gått vilse. Kan

Läs mer

Nedan följer några korta kommentarer för att sätta in de olika kopieringsunderlagen i sitt sammanhang.

Nedan följer några korta kommentarer för att sätta in de olika kopieringsunderlagen i sitt sammanhang. ågra smakprov från lärarhandledningarna till ale!-böckerna i har satsat mycket tid och kraft på göra lärarhandledningarna till ale! till något utöver det vanliga. är får du möjlighet att titta på en sida

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den andra episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den andra episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD PRODUCENT: SÄNDNINGSDATUM: 2013-02-27 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY BESTÄLLNINGSNUMMER: PROGRAMNR: 103259/TV2 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL

Läs mer

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Pronomen subjekt. Jag De det Vi Du Ni Han. 2 - Verb. kommer/är heter är kommer/är. 3 - Frågor. Heter/Är Vad Kommer/Är

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Pronomen subjekt. Jag De det Vi Du Ni Han. 2 - Verb. kommer/är heter är kommer/är. 3 - Frågor. Heter/Är Vad Kommer/Är Svenska 1 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 -Pronomen subjekt Jag De det Vi Du

Läs mer

Svenska GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV: Alla mina (fin) saker Jag har många saker.

Läs mer

Amigos tres. Liber. Monika Saveska Knutagård Anette de la Motte

Amigos tres. Liber. Monika Saveska Knutagård Anette de la Motte Amigos tres Monika Saveska Knutagård Anette de la Motte Liber Amigos Tres Lärarhandledning. Kopiering tillåten 2010 Författarna och Liber AB AMIGOS tres 1 ISBN 978-91-47-12176-2 2005 1:a upplagan, 2010

Läs mer

Facit till FRAMSTEGSTEST 1

Facit till FRAMSTEGSTEST 1 Facit till FRMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 1 b 5 a 2 Frågeord 1 Vilken 2 Vilket 3 Vad 4 Hur 5 Vilken 6 Varifrån 7 Var 8 Vad 3 Verb 1 kommer/är 2 bor 3 jobbar 4 talar 5 är 6 har 7 är 8 forskar 4 Substantiv:

Läs mer

18 : 1 Perfekt regelbundna verb

18 : 1 Perfekt regelbundna verb 18 : 1 Perfekt regelbundna verb 103. Perfekt uttrycker det man har gjort. Ha är ett hjälpverb som i spanskan heter haber. Det är ett oregelbundet verb som böjs: he, has, ha, hemos, habéis, han. Till detta

Läs mer

Elevfacit till tareas i Libro de textos och ejercicios i Libro de trabajo samt översättningar till texterna i Libro de textos

Elevfacit till tareas i Libro de textos och ejercicios i Libro de trabajo samt översättningar till texterna i Libro de textos Elevfacit till tareas i Libro de textos och ejercicios i Libro de trabajo samt översättningar till texterna i Libro de textos Ulla Håkanson Fernando Álvarez Montalbán Hans L eeck Sanoma Utbildning Postadress:

Läs mer

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer. ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-11-24 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY PROGRAMNR: 103259/TV6 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL ATRACO AL BANCO EPISODE 6: LA

Läs mer

Läsårsplanering av spanska år 7 (2012-2013)

Läsårsplanering av spanska år 7 (2012-2013) Period Tema Mål / språkvård Kapitel Annan material (förslag från elever välkomna) Utvärdering Augusti Känner du Spanien? Få kunskaper om Spanien Lära sig spanska alfabetet Kpl 1 Alfabetsbingo, hänga gubben

Läs mer

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD

SUBSTANTIV OBESTÄMD OCH BESTÄMD OBESTÄMD FORM: - en / ett plus substantivets grundform tex en flicka, ett hus Det är en flicka. Hon står vid ett hus. NÄR använder vi obestämd form av substantivet? Jo: 1. Man introducerar något (nytt).

Läs mer

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv.

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. ADJEKTIV Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. När du jämför din cykel med en kompis

Läs mer