7 : 1 Oregelbundna verb presens ser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "7 : 1 Oregelbundna verb presens ser"

Transkript

1 44. 7 : 1 Oregelbundna verb presens ser Spanskan har 2 verb för vara, ser och estar. Ser används bl.a.vid substantiv, räkneord och pronomen och beskriver något karakteristiskt, t.ex. religion, yrke, ursprung, nationalitet, material, datum, priser, släktskap och tid. Även vid adjektiv används ser för att beskriva varaktiga egenskaper som färg, form och storlek. Det böjs: soy jag är eres du är es han hon den det Ni (en Ni) är somos vi är sois ni (flera du) är son de Ni (flera Ni) är 1)Det är måndag. Det är januari. På måndagarna arbetar jag inte.. 2) Hon är tyska och hon är lärare. Hon är från Hamburg.. 3) Katterna är grå och de är små. De är intelligenta djur... 4) Det är inte söndag och det är inte juni, men det är sommar. 5) De små båtarna i hamnen är inte härifrån. De är vita och gula. 6) Den blåa cykeln är inte ny. Den är fransk, den är från Paris. 7) Vi är från Sverige. Vi är svenskar. Och Ni, min herre, varifrån är Ni? 8) Den svenska flaggan är gul och blå och den spanska flaggan är gul och röd. 9) Han är läkare och han är från Chile. Han är inte katolik, han är protestant. 10) Jag tror att eleverna är trevliga här. Skolan är ganska liten. 11) Jorden är rund och den är en av många planeter i rymden. 12) Vilken dag är det idag? Det är den tredje mars och det är torsdag. 13) Tröjan är av bomull, byxorna är av ull och skjortan är av siden. Den är dyr.

2 45. 7 : 2 Oregelbundna verb presens estar Estar betyder också vara, men att vara tillfälligt eller att må, och används vid adjektiv som cansado (trött), enfermo (sjuk), resfriado (förkyld), contento (nöjd). Det betyder också att befinna sig, ligga, stå och uttrycker geografiskt läge, ofta med ord som aquí (här), allí (där), dónde (var) och med väderstrecken el norte, el oeste, el este och el sur (norr, väster, öster och söder). Ofta ingår ord som ahora (nu), entonces (då), hoy (idag), mañana (imorgon) i meningen. Det böjs: estoy jag är estás du är está han hon den det Ni (en Ni) är estamos vi är estáis ni (flera du) är están de Ni (flera Ni) är 1)Var är du? Är du inte är? Jo, jag är här, jag är i köket. 2) Vi är hemma idag. Barnen är sjuka. De är förkylda och de är trötta... 3) Flickor, är ni nöjda med resan? Ja, vi är nöjda med allt. 4) Nu är vi i Madrid. Madrid ligger mitt i Spanien (i centrum av). 5) Var ligger Lissabon? Det ligger i väster, i Portugal. 6) Stockholm, Sveriges huvudstad, ligger i öster på kusten. 7) Är du galen? Nej, jag är inte galen men jag är trött. 8) Var är saltet? Det är på det lilla bordet bredvid pepparn. 9) Fastrarna är på semester, de är inte hemma. De är på Mallorca. 10) Var är eleverna? De är inte här idag. 11) Var ligger Kiruna? Det ligger i norra Sverige. 12) Var ligger apoteket? Det ligger där, bakom hotellet bredvid biografen.

3 7 : 3 Oregelbundna verb presens ser och estar 46. Ibland kan man översätta vara med både ser och estar men betydelsen blir annorlunda. Ex: El cielo es azul (himlen är blå i allmänhet), men El cielo está azul (himlen är blå, just nu). Här följer blandade exempel att översätta: A) Övningar med ser: 1) Han är militär, han är blond, lång och smal. 2) Barnen är trevliga, de är alltid snälla och glada. 3) Stövlarna är inte billiga, de är franska och i skinn av god kvalitet. 4) Hunden är brun och ögonen är svarta. 5) Huset är spanskt, det är vitt och grinden är grön. 6) Mannen är präst och frun är sjuksköterska. De är från England. B) Övningar med estar: 1) Var är barnen? De är här i sovrummet. 2) Var ligger Pyrenéerna? De ligger i norra Spanien. 3) Grannarna är inte hemma. De är på semester i södra Europa. 4) Sonen är sjuk. Han är inte i skolan idag. Han är hemma. 5) Vi är nöjda och vi mår bra. 6) Galapagosöarna ligger utanför Ecuadors kust. C) Blandade exempel med ser och estar: 1) Det är inte sant. Jag är inte sjuk, jag mår bra. Men jag är ledsen idag. 2) De röda skorna är hemskt dyra, de är av italienskt skinn. Men, var är de? 3) Den gråa bilen är ny och den står i garaget. Den är tysk. 4) Biblioteket är nytt och det ligger mellan torget och snabbköpet.

4 47. 7 : 4 Oregelbundna verb presens hay Ordet hay betyder det finns och används både i singular och plural: Hay un gato aquí Hay dos gatos aquí (det finns en katt här det finns två katter här). Om man vill ha bestämd form används estar: El gato está aquí Los gatos están aquí (katten är här katterna är här). Översätt exemplen: 1) Finns det billiga apelsiner här? Nej, apelsinerna är inte billiga, de är dyra. 2) Finns det en hiss här? Ja, hissen är där till vänster. 3) Finns det ostsmörgåsar i kafeterian? Nej, tyvärr, det finns det inte. 4) Finns det pengar i kassan? Ja, pengarna ligger i kassan. 5) Finns det danska bussar på parkeringen? Ja, de står bakom hotellet. 6) Var ligger baren Tre Kronor? Jag tror att den ligger i centrum. 7) Var finns busshållplatsen? Den ligger på den tredje gatan till höger. 8) Finns det rena lakan? Ja, de ligger på sängen. 9) Finns det änglar i himlen? Ja, vi tror att änglarna bor där. 10) Finns det mat i kylskåpet? Ja, det finns kall mat där. 11) Ursäkta, finns det ett sjukhus nära apoteket? Jag tror att jag är sjuk. 12) Finns det inga (=inte) billiga hotell här i närheten?... 13) Pappa är förkyld idag och han är på dåligt humör. Han ligger i sängen... 14) Det finns apor och elefanter på zoo. Finns det björnar också? 15) Var finns de vita kopparna? De står på det lilla bordet i köket. 16) Var finns det en taxi? Här finns inga (=inte) taxibilar, jag beklagar. 17) Mellan de antika stolarna finns det en röd matta från Marocko.

5 48. 7 : 5 Oregelbundna verb presens tener Tener - ha, används även i tener años (ha år), tener hambre (vara hungrig), tener sed (vara törstig), tener miedo (vara rädd), tener prisa (ha bråttom), tener razón (ha rätt), tener tiempo (ha tid), tener ganas de (ha lust att) och tener sueño (vara sömnig): tengo jag har tienes du har tiene han hon den det Ni (en Ni) har tenemos vi har tenéis ni (flera du) har tienen de Ni (flera Ni) har A) Enkla exempel: 1) Jag är rädd, men är han rädd? Nej, han är inte rädd.... 2) Hon har bråttom. Har han också bråttom? Nej, han har inte bråttom. 3) Flickor, är ni hungriga? Nej, vi är inte hungriga men vi är törstiga. 4) Är barnen sömniga? Ja, de är sömniga och jag är också sömnig.. 5) Hur gammal är du? Jag är tio år och min bror är 15 år... 6) Har de lust att dansa? Nej, de har inte lust att dansa. De har inte tid... 7) Är du rädd för ormar? Ja, du har rätt. Jag är rädd för ormar... B) Översätt meningarna: 1) Har Ni räkor? Nej, men vi har bläckfisk. Det är bra, vi är hungriga. 2) Har Ni en kall öl och en pizza med ost och skinka? Jag är törstig. 3) Har hotellet parkering i källaren eller på gatan? 4) De har inte biljetter till tjurfäktningen på söndag. 5) Du har rätt, vi har inte tid att ta bussen. Har vi pengar till en taxi? 6) Jag har inte tid nu, men om Ni har lust är jag på kontoret imorgon. 7)Barnen är rädda för den stora hunden. Hur gammal är den?

6 49. 7 : 6 Oregelbundna verb presens ir och hacer IR betyder gå, åka och HACER betyder göra. Vanliga sammansättningar är ir de compras, hacer compras (handla, göra inköp), hacer la compra (handla dagligvaror) hacer la cama (bädda), hacer la comida (laga maten), hacer cola (stå i kö) och hacer juego /ir bien con (passa bra ihop med). Gå till fots heter ir a pie, medan åka bil, tåg, buss och flyg blir ir en coche, en tren, en autobús y en avión: voy jag går, åker hago jag gör vas du går, åker haces du gör va han hon den det Ni går,åker hace han hon den det Ni gör vamos vi går, åker hacemos vi gör vais ni går, åker hacéis ni gör van de Ni går, åker hacen de Ni gör A) Exempel med ir: 1) Vi åker tåg till ett mycket stort köpcentrum. Där finns det allt. 2) De åker till USA med flyg till hösten.... 3) Han går till skolan till fots men hon tar bussen.. 4) Vart går du? Jag går hem, jag har läxor till imorgon. 5) Barn, vart går ni? Vi går hem, vi är trötta och hungriga. 6) Jag går till apoteket. Jag behöver aspirin. Jag har huvudvärk. B) Exempel med hacer: 1) Vad gör du imorgon? Jag handlar och jag lagar mat... 2) Var gör pojkarna? De står i kö framför biografen.. 3) Byxorna passar bra ihop med de nya skorna. 4) Pojkar, om ni bäddar sängarna lagar vi maten.. 5) Barnen bäddar alltid sängarna men de handlar inte. 6) Herr Gómez, vad gör Ni här? Jag står i kö för att köpa biljetter.

7 50. 7 : 7 Qué tiempo hace? verbet hacer Vädret, el tiempo (som även betyder tiden) används med verbet hacer. Ex: hace sol (det är soligt) hace frío (det är kallt) hace buen tiempo (det är vackert väder) hace 8 grados sobre cero (+ 8 grader) llueve (av llover, regna, det regnar) el cielo está despejado (himlen är klar) el cielo está nublado (himlen är molnig) a la sombra (i skuggan) en otoño, en primavera, en invierno hace calor (det är varmt) hace viento (det blåser) hace mal tiempo (det är dåligt v.) hace 7 grados bajo cero (- 7 g.) nieva (av nevar, det snöar) hay niebla (det är dimmigt) hay nubes (det är molnigt) en verano (på sommaren) (på hösten, på våren, på vintern) Översätt väderleksuttrycken: 1)Är det varmt idag? Ja, men det blåser mycket. 2) Vad är det för väder? Jag vet inte, men jag tror det regnar. 3) Idag regnar det inte men det är bara + 10 grader. 4) Snöar det i bergen? Ja, och det är dåligt väder. 5) Det är dimma på flygplatsen och planen avgår inte. 6) Det är molnfritt i södra landet och det är vackert väder. 7) På hösten är det molnigt och det blåser. Då är vi inte här. 8) Idag är det måndag och solen skiner. Det är varmt, + 28 grader i skuggan. 9) Är det vackert väder på våren? Ja, det regnar inte och himlen är molnfri. 10) På vintern är det kallt, det är 5 grader och det är dimma på morgonen. 11) I Sverige regnar det ofta på sommaren och det är finns mygg i skogarna. 12) I södra delen av landet är himlen ofta molnfri och det är ganska varmt. 13) Vad gör ni när det regnar? Vi är inne och läser och ser på TV.

8 7 : 8 Oregelbundna verb presens decir, saber och venir 51. DECIR betyder säga, SABER veta, kunna (en kunskap man förvärvat) och VENIR komma (inte anlända som heter llegar). Ofta är bara 1:a pers. sing. oregelbunden, som i saber: digo jag säger sé jag vet vengo jag kommer dices du säger sabes du vet vienes du kommer dice han hon Ni s. sabe han hon Ni v. viene han hon Ni k. decimos vi säger sabemos vi vet venimos vi kommer decís ni säger sabéis ni vet venís ni kommer dicen de Ni säger saben de Ni vet vienen de Ni kommer A) decir: 1) Vad säger du? Jag säger att vi har tur med vädret. 2) Vi säger ofta att barnen är snälla och då säger de att vi har rätt... 3) Han säger att han är rik och hon säger att han är fattig. Vem har rätt?.. 4) Barn, varför säger ni att ni inte är hungriga?.. B) saber: 1) Vet du vem han är? Nej, jag vet bara att han bor här.. 2) Han säger att han inte vet varför han är sjuk. 3) Ursäkta, vet Ni var katedralen från 1500-talet ligger? 4) Vi vet att hon kan köra bil och att hon har en liten röd bil. C) venir: 1) Varifrån kommer de? Är de härifrån? 2) Barnen kommer inte idag men jag kommer imorgon, är det OK? 3)Hon säger alltid att hon inte har tid men nu kommer hon imorgon. 4) Jag kommer med mina kusiner. Vi kommer vid 21-tiden.

9 52. 7 : 9 Oregelbundna verb presens dar, salir och ver DAR betyder ge, SALIR gå ut, avgå och VER se, se på. Medan de 2 första verben är oregelbundna i första person singular är det sista nästan regelbundet (det saknas ett e ). De böjs: doy jag ger salgo jag går ut veo jag ser das du sales du ves du da han hon Ni ger sale han hon Ni går ut ve han hon Ni ser damos vi salimos vi vemos vi dais ni salís ni veis ni dan de Ni ger salen de Ni går ut ven de Ni ser A) dar 1) Jag ger boken till flickan med det blonda håret och de blå ögonen. 2) Det är söndag idag. Vem ger du blommorna till? 3) Vi vet att Ni ger pengar till de fattiga. 4) Flickor, varför ger ni inte leksakerna till de små barnen? B) salir: 1) Med vem går du ut? Jag går ut med min bror. 2) De gula bussarna avgår nu från stationen. 3) Ursäkta, varifrån avgår tåget till London? 4) Vi går ut med pojkvännerna. Vi går till en stor fest med middag och dans.. C) ver: 1) Ser du det blåa havet och de vackra stränderna med den vita sanden?... 2) Min väninna säger att hon ser utan glasögon. 3) Lärarna ser nästan allt men ibland ser de bara böcker. 4) Barnen ser exotiska djur och växter på TV.

10 7 : 10 Oregelbundna verb presens conocer, poner och traer 53. CONOCER betyder känna, känna till och får i likhet med andra verb som slutar på acer/ocer/ucir/ecer ändelsen zco i första person singular (som i conduzco jag kör). PONER betyder sätta, ställa, lägga och används bl.a. i poner la mesa (duka) och TRAER betyder ta med sig (hit). De böjs: conduzco jag kör pongo jag ställer traigo jag tar med conduces du pones du traes du conduce han hon Ni pone han hon Ni trae han hon Ni conducimos vi ponemos vi traemos vi conducís ni ponéis ni traéis ni conducen de Ni ponen de Ni traen de Ni A) conducir: 1) Känner du till Danmark? Jag känner bara till huvudstaden, Köpenhamn.. 2) De känner till landets historia och de vet nästan allt. 3) Pojkar, känner ni till många bilar? Nej, men vi känner till bilarna här. 4) Advokaten känner inte till omgivningarna men hans fru känner till staden. B) poner: 1) Jag dukar bordet om du diskar glasen. 2) Vi ställer blommorna på det lilla bordet i hallen. 3) Varför ställer hon inte stövlarna bredvid paraplyet? 4)Om ni lägger fötterna på bordet en gång till går jag ut från rummet. C) traer: 1) Jag tar med mig kaffet om du tar med dig läskedryckerna. 2) Barnen tar med sig handdukar och vi tar med oss ett parasoll till stranden. 3) Pappa tar med sig dagstidningen från kontoret varje kväll. 4) Min syster tar alltid med sig souvenirer från andra länder.

11 54. FACIT 7:1 7:3 7:1 1) Es lunes. Es enero. Los lunes no trabajo. 2) Es alemana y es profesora. Es de Hamburgo. 3) Los gatos son grises y son pequeños. Son animales inteligentes. 4) No es domingo y no es junio, pero es verano. 5) Los barcos pequeños en el puerto no son de aquí. Son blancos y amarillos. 6) La bicicleta azul no es nueva. Es francesa, es de París. 7) Somos (Nosotros somos) de Suecia. Somos suecos. Y usted, señor, de dónde es? 8) La bandera sueca es amarilla y azul y la bandera española es amarilla y roja. 9) Es médico y es de Chile. No es católico, es protestante. 10) Creo que los alumnos son simpáticos aquí. La escuela es bastante pequeña. 11) La tierra es redonda y es uno de muchos planetas del espacio. 12) Qué día es hoy? Es (el) tres de marzo y es jueves. 13) La camiseta es de algodón, los pantalones son de lana y la camisa es de seda. Es cara. 7:2 1) Dónde estás? No estás aquí? Sí, estoy aquí, estoy en la cocina. 2) Estamos en casa hoy. Los hijos están enfermos. Están resfriados y están cansados. 3) Chicas, estáis contentas con el (del) viaje? Sí, estamos contentas con (de) todo. 4) Ahora estamos en Madrid. Madrid está en el centro de España. 5) Dónde está Lisboa? Está en el oeste, en Portugal. 6) Estocolmo, capital de Suecia, está en el este de la costa. 7) Estás loco? No, no estoy loco pero estoy cansado. 8) Dónde está la sal? Está en la mesa pequeña al lado de la pimienta. 9) Las tías están de vacaciones, no están en casa. Están en Mallorca. 10) Dónde están los alumnos? No están aquí hoy. 11) Dónde está Kiruna? Está en el norte de Suecia. 12) Dónde está la farmacia? Está allí, detrás del hotel al lado del cine. 7:3 A 1) Es militar, es rubio, alto y delgado. 2) Los niños son amables, siempre son buenos y alegres. 3) Las botas no son baratas, son francesas y de piel (cuero) de buena calidad. 4) El perro es marrón y los ojos son negros. 5) La casa es española, es blanca y la verja es verde. 6) El hombre es cura y la mujer es enfermera. Son de Inglaterra. 7:3 B 1) Dónde están los hijos? Están aquí en el dormitorio. 2) Dónde están los Pirineos? Están en el norte de España. 3) Los vecinos no están en casa. Están de vacaciones en el sur de Europa. 4) El hijo está enfermo. No está en la escuela hoy. Está en casa. 5) Estamos contentos y estamos bien. 6) Las islas Galápagos están fuera de la costa de Ecuador. 7:3 C 1) No es verdad. No estoy enfermo, estoy bien. Pero estoy triste hoy. 2) Los zapatos rojos son carísimos, son de piel (cuero) italiano. Pero, dónde están? 3) El coche gris es nuevo y está en el garaje. Es alemán. 4) La biblioteca es nueva y está entre la plaza y el supermercado.

12 55. FACIT 7:4 7:6 7:4 1) Hay naranjas baratas aquí? No, las naranjas no son baratas, son caras. 2) Hay un ascensor aquí? Sí, el ascensor está allí a la izquierda. 3) Hay bocadillos de queso en la cafetería? No, lo siento, no hay. 4) Hay dinero en la caja? Sí, el dinero está en la caja. 5) Hay autobuses daneses en el parking? Sí, están detrás del hotel. 6) Dónde está el bar Tres Coronas? Creo que está en el centro. 7) Dónde está la parada de autobús? Está en la tercera calle a la derecha. 8) Hay sábanas limpias? Sí, están en (sobre) la cama. 9) Hay ángeles en el cielo? Sí, creemos que los ángeles viven allí. 10) Hay comida en la nevera? Sí, hay comida fría allí. 11) Perdón, hay un hospital cerca de la farmacia? Creo que estoy enfermo. 12) No hay hoteles baratos por aquí? 13) Papá está resfriado hoy y está de mal humor. Está en la cama. 14) Hay monos y elefantes en el zoo. Hay osos también? 15) Dónde están las tazas blancas? Están en la mesa pequeña de (en) la cocina. 16) Dónde hay un taxi? Aquí no hay taxis, lo siento. 17) Entre las sillas antiguas hay una alfombra roja de Marruecos. 7:5 A 1) Yo tengo miedo pero, tiene miedo él? No, (él) no tiene miedo. 2) Ella tiene prisa. Tiene prisa él también? No, (él) no tiene prisa. 3) Chicas, tenéis hambre? No, no tenemos hambre pero tenemos sed. 4) Tienen sueño los niños? Sí, ellos tienen sueño y yo también tengo sueño. 5) Cuántos años tienes? Yo tengo diez años y mi hermano tiene quince años. 6) Tienen ganas de bailar? No, no tienen ganas de bailar. No tienen tiempo.7) Tienes miedo de (a) las serpientes? Sí, tienes razón. Tengo miedo de (a) las serpientes. 7:5 B 1) Tienen ustedes gambas? No, pero tenemos calamares. Está bien, tenemos hambre. 2) Tiene usted una cerveza fría y una pizza de queso y jamón? Tengo sed. 3) El hotel tiene parking en el sótano o en la calle? 4) No tienen entradas para la corrida el domingo. 5) Tienes razón, no tenemos tiempo para coger (tomar) el autobús. Tenemos dinero para un taxi? 6) Yo no tengo tiempo ahora pero si usted tiene ganas, estoy en la oficina mañana. 7) Los niños tienen miedo al (del) perro grande. Cuántos años tiene? 7:6 A 1) Vamos en tren a un centro comercial muy grande. Allí hay de todo. 2) Van a EEUU en avión en otoño. 3) Él va a la escuela (al colegio) a pie pero ella toma el autobús. 4 Adónde vas? Voy a casa, tengo deberes para mañana. 5) Niños, adónde vais? Vamos a casa, estamos cansados y tenemos hambre. 6) Voy a la farmacia. Necesito aspirinas. Tengo dolor de cabeza. 7:6 B 1) Qué haces mañana? Hago la compra y hago la comida. 2) Qué hacen los chicos? Hacen cola delante del cine. 3) Los pantalones van bien con los zapatos nuevos. 4) Chicos, si hacéis las camas vosotros, hacemos la comida (cocinanos) nosotros. 5) Los niños siempre hacen las camas pero no hacen la compra. 6) Señor Gómez, qué hace usted aquí? Hago cola para comprar billetes (entradas).

13 56. FACIT 7:7 7:10 7:7 1) Hace calor hoy? Sí, pero hace mucho viento. 2) Qué tiempo hace? No sé, pero creo que llueve. 3) Hoy no llueve pero hace sólo diez grados sobre cero. 4) Nieva en las montañas? Sí, y hace mal tiempo. 5) Hay niebla en el aeropuerto y los aviones no salen. 6) Está despejado en el sur del país y hace buen tiempo. 7) En otoño está nublado y hace viento. Entonces no estamos aquí. 8) Hoy es lunes y hace sol. Hace calor, veintiocho grados (sobre cero) a la sombra. 9) Hace buen tiempo en primavera? Sí, no llueve y el cielo está despejado. 10) En invierno hace frío, hace cinco grados bajo cero y hay niebla por la mañana. 11) En Suecia muchas veces (a menudo) llueve en verano y hay mosquitos en los bosques. 12) En el sur del país el cielo a menudo está despejado y hace bastante calor. 13) Qué hacéis cuando llueve? Estamos dentro y leemos y vemos la tele. 7:8 A 1) Qué dices? Digo que tenemos suerte con el tiempo. 2) Nosotros decimos a menudo que los hijos son buenos y entonces ellos dicen que tenemos razón. 3) Él dice que es rico y ella dice que (él) es pobre. Quién tiene razón? 4) Hijos, por qué decís que no tenéis hambre? 7:8 B 1) Sabes quién es? No, sólo sé que vive aquí. 2) Dice (Él dice) que no sabe por qué está enfermo. 3) Perdón, sabe usted dónde está la catedral del siglo XVI (dieciséis)? 4) Nosotros sabemos que ella sabe conducir y que tiene un pequeño coche rojo. 7:8 C 1) De dónde vienen? Son de aquí? 2) Los hijos (niños) no vienen hoy, pero yo vengo mañana, está bien? ( vale, de acuerdo?) 3) Ella dice siempre que no tiene tiempo pero ahora viene mañana. 4) Vengo con mis primos. Venimos a eso de las nueve de la noche. 7:9 A 1) Doy el libro a la chica del pelo rubio y de los ojos azules. 2) Es domingo hoy. A quién das las flores? 3) Sabemos que usted da dinero a los pobres. 4) Chicas, por qué no dais los juguetes a los niños pequeños? 7:9 B 1) Con quién sales? Salgo con mi hermano. 2) Los autobuses amarillos salen de la estación ahora. 3) Perdón, de dónde sale el tren para Londres? 4) Salimos con los novios. Vamos a una fiesta grande con cena y baile. 7:9 C 1) Ves el mar azul y las playas bonitas de la arena blanca? 2) Mi amiga dice que ve sin gafas. 3) Los profesores ven casi todo pero a veces sólo ven libros. 4) Los niños ven animales y plantas exóticos en la tele. 7:10 A 1) Conoces Dinamarca? Sólo conozco la capital, Copenhague. 2) Conocen la historia del país y saben casi todo. 3) Chicos, conocéis muchos coches? No, pero conocemos los coches aquí. 4) El abogado no conoce los alrededores pero su mujer conoce la ciudad. 7:10 B 1) Yo pongo la mesa si tu lavas los vasos (las copas). 2) Ponemos las flores en la mesa pequeña del pasillo. 3) Por qué no pone las botas al lado del paraguas? 4) Si vosotros ponéis los pies sobre la mesa otra vez yo salgo de la habitación. 7:10 C 1) Yo traigo el café si tú traes los refrescos. 2) Los niños traen toallas y nosotros traemos un parasol para la playa. 3) Papá trae el diario de la oficina cada noche. 4) Mi hermana siempre trae recuerdos de otros países.

Spanska. Sammanfattning Grund. version 2009-01-22 19:30

Spanska. Sammanfattning Grund. version 2009-01-22 19:30 Spanska Sammanfattning Grund version 2009-01-22 19:30 1 Regelbundna verb adorar amar anotar aprovechar asesinar ayudar bailar bajar buscar cambiar cantar caracterizar cenar cocinar colocar comparar completar

Läs mer

SEXTOS: 2008-2009: OBS, alla ska gör a klart övningsboken tills på onsdag

SEXTOS: 2008-2009: OBS, alla ska gör a klart övningsboken tills på onsdag 1 SEXTOS: 2008-2009: OBS, alla ska gör a klart övningsboken tills på onsdag Gustar= Gillar, tycka om Cantar= Sjunga Dormir= Sova Tocar= Spela instrument Te gusta cantar?= Gillar du att sjunga? Me gusta

Läs mer

Spanska. Sammanfattning Grund + Forts. version 2009-05-05 15:00

Spanska. Sammanfattning Grund + Forts. version 2009-05-05 15:00 Spanska Sammanfattning Grund + Forts version 2009-05-05 15:00 1 Regelbundna verb abandonar abrazar abreviar acompañar actuar acusar adaptar adelantar admirar adivinar adorar afectar afirmar ahorrar alabar

Läs mer

SPANSKA ÅK 9 VT14 V.10-11

SPANSKA ÅK 9 VT14 V.10-11 VT14 V.10-11 SPANSKA ÅK 9 1. Att köpa en biljett 1. un billete en biljett 2. por favor om jag får be, snälla 3. para qué día? till vilken dag? 4. para hoy till / för idag 5. para mañana till imorgon 6.

Läs mer

Astrid och Carmencita

Astrid och Carmencita SÄNDNINGSDATUM: 2008-06-03 PROJEKTANSVARIG: LAURA ALBANESI Astrid och Carmencita Mulan på den branta stigen är på väg till en by i en utlöpare till Anderna. Den har tung last. Lasten består av böcker.

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

SVENSKA. Course Content. Stufe 3. Level 3 レベル 3 단계 3. Nivel 3. Livello 3. Niveau 3. Nível 3 スウェーデン語 스웨덴어 瑞典语

SVENSKA. Course Content. Stufe 3. Level 3 レベル 3 단계 3. Nivel 3. Livello 3. Niveau 3. Nível 3 スウェーデン語 스웨덴어 瑞典语 SVENSKA Stufe 3 Level 3 スウェーデン語 SCHWEDISCH SWEDISH 단계 3 스웨덴어 Livello 3 Nivel 3 SVEDESE SUECO 3级 Nível 3 Niveau 3 レベル 3 瑞典语 SUECO SUÉDOIS Course Content Contenido del curso Contenu du cours Kursinhalt Contenuto

Läs mer

RESELEDARSKOLA COSTA BRAVA

RESELEDARSKOLA COSTA BRAVA RESELEDARSKOLA COSTA BRAVA 2 Inledning 3 Din värld som reseledare 3 En resa i Spaniens historia 5 En resa i nutidens Spanien 5 Religion 5 Kultur 7 Städer 7 Klimat och tid 7 Värt att veta om Pineda de Mar

Läs mer

Preparera prepositioner - Sång och musik som didaktiskt hjälpmedel för prepositionskunskap i spanska

Preparera prepositioner - Sång och musik som didaktiskt hjälpmedel för prepositionskunskap i spanska Malmö högskola Lärande och samhälle Kultur, språk och media Examensarbete 15 högskolepoäng, avancerad nivå Preparera prepositioner - Sång och musik som didaktiskt hjälpmedel för prepositionskunskap i spanska

Läs mer

FACIT. E. Repetera personliga pronomen! 1. den 2. de 3. vi 4. han 5. hon 6. honom 7. henne 8. er 9. dem

FACIT. E. Repetera personliga pronomen! 1. den 2. de 3. vi 4. han 5. hon 6. honom 7. henne 8. er 9. dem FACIT till läroboken Studera svenska med Maris! av Maria Melin-Blomqvist Boken är avsedd för lärarledd undervisning. De flesta momenten i övningsavsnitten består av grammatiska översikter, uttalsövningar,

Läs mer

Nivåplaceringstest i SVENSKA

Nivåplaceringstest i SVENSKA Nivåplaceringstest i SVENSKA Varje rätt svar ger 1 poäng. Test 1 1. Läs visitkorten och svara på frågorna. Martin Bäckström Lärare Susanna Jansson Holmvägen 12, 3 tr 582 67 Göteborg Tel. 031-461 39 12

Läs mer

FRAMSTEGSTEST 1. Kapitel 1 3. 1 Vad svarar man? 2 Frågeord. Ringa in rätt alternativ.

FRAMSTEGSTEST 1. Kapitel 1 3. 1 Vad svarar man? 2 Frågeord. Ringa in rätt alternativ. FRAMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 1 Vad svarar man? Ringa in rätt alternativ. Namn: 1 Arbetar du? a Ja, tack. b Nej, jag studerar. c Svenska och engelska. 2 Har du barn? a Ja, en dotter och en son. b Ja, jag

Läs mer

Facit. Språkvägen lärarhandledning

Facit. Språkvägen lärarhandledning Facit Språkvägen lärarhandledning Vardagsliv Nivå 1 1 arnen är trötta. 2 Han ställer mjölk och bröd på bordet. 3 arnen gör läxor efter maten. 4 Han hämtar barnen på fritids efter jobbet. 1 men 2 och 3

Läs mer

Framstegstest 1 Kapitel 1 3

Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Framstegstest 1 Kapitel 1 3 Namn: 1 Adjektiv och adverb Skriv orden under raden i rätt form. 1 Det var så att träffa alla kusiner igen! rolig 2 Tycker du att broccoli är? god 3 Marias söner är. ovanlig

Läs mer

Spanska kulturinstitutets tidskrift April Juni 2010

Spanska kulturinstitutets tidskrift April Juni 2010 Reseña Spanska kulturinstitutets tidskrift April Juni 2010 Intervju med Cayetana Guillén Cuervo Entrevista a Cayetana Guillén Cuervo special Especial Studera spanska i Sverige Aprender español en Suecia

Läs mer

TVÅ SPRÅK ELLER Råd till flerspråkiga familjer

TVÅ SPRÅK ELLER Råd till flerspråkiga familjer TVÅ SPRÅK ELLER Råd till flerspråkiga familjer DOS LENGUAS O VARIAS? Consejos para familias plurilingües Spansk version MYNDIGHETEN FÖR SKOLUTVECKLING och SPRÅKFORSKNINGSINSTITUTET I RINKEBY TVÅ SPRÅK

Läs mer

FRAMSTEGSTEST 1. Kapitel 1 3. Namn: 1 Vad svarar man? 2 Frågeord. Ringa in rätt alternativ. 6 När är du född? a 1990. b I Malmö. c 25 år.

FRAMSTEGSTEST 1. Kapitel 1 3. Namn: 1 Vad svarar man? 2 Frågeord. Ringa in rätt alternativ. 6 När är du född? a 1990. b I Malmö. c 25 år. FRAMSTEGSTEST 1 Kapitel 1 3 Namn: 1 Vad svarar man? Ringa in rätt alternativ. 1 Jag söker jobb på restaurang. a Jaha. Lycka till! b Det var så lite. c Tack så mycket. 2 Vad har du för yrke? a På förskola.

Läs mer

Svenska steg för steg 1

Svenska steg för steg 1 Svenska steg för steg 1 Facit till övningsbok 1 G 1. nummer 1 12 6 1 2 5 20 5 20 bokstav L F E T E T 2. nummer 16 18 5 19 5 14 20 1 20 9 15 14 bokstav P R E S E N T T I O N 3. nummer 13 5 12 15 4 9 20

Läs mer

RIVSTART A1+ A2. Övningsbok Facit. 2 i. 4 med B 1 I, 2 A, 3 F, 4 E, 5 C, 6 B, 7 H, 8 J, 9 G. Kapitel 2. 4 ni

RIVSTART A1+ A2. Övningsbok Facit. 2 i. 4 med B 1 I, 2 A, 3 F, 4 E, 5 C, 6 B, 7 H, 8 J, 9 G. Kapitel 2. 4 ni RIVSTART A1+ A2 Övningsbok Facit Kapitel 1 1 Dialog 1 Hej! Jag heter Pia. Vad heter du? 2 Juan. Kommer du från Sverige? 3 Ja. Och du då? 4 Jag kommer från Argentina. 5 Jaha. Vad talar du för språk? 6 Spanska,

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Poesi på en dag 2013

Poesi på en dag 2013 Poesi på en dag 2013 Författares Bokmaskin www.bokmaskinen.se, 08-785 03 85 staff@bokmaskinen.se Författares Bokmaskin och respektive författare 2013 Omslagsbild: Anette Blomberg Grafisk form: Ordgrupppen/Författares

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Om du vill bokstavera vissa ord för att bättre bli förstådd är det nödvändigt att använda det spanska systemet som är följande:

Om du vill bokstavera vissa ord för att bättre bli förstådd är det nödvändigt att använda det spanska systemet som är följande: Bokstavering av spanska ord Om du vill bokstavera vissa ord för att bättre bli förstådd är det nödvändigt att använda det spanska systemet som är följande: A: Antonio H: Historia O: Oviedo W: Washington

Läs mer

Do-omskrivning. Jerry Andersson 2000

Do-omskrivning. Jerry Andersson 2000 Do-omskrivning. Jerry Andersson 2000 Do-omskrivning används i: Ingen do-omskrivning frågor av hjälpverben be, must, can, will nekande meningar Do presens (am, is,are, was,were är former av be) påhängsfrågor

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

Kapitel 1. Vad är Jörgen? lastbilsförare Vad är Sofie? elev

Kapitel 1. Vad är Jörgen? lastbilsförare Vad är Sofie? elev Kapitel 1 2 (s. 145) Jag heter Jörgen. Jag är från Sverige. Jag heter Lydia. Jag kommer ifrån Filippinerna. Jag heter Håkan. Jag är från Sverige. Jag heter Anna. Jag är från Sverige. 3 (s. 146) Jag...

Läs mer

LAS PALMAS. 5 x telefonnummer. 5 x sajter. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.se/resguider LADDA HEM ÖVER 200 RESGUIDER

LAS PALMAS. 5 x telefonnummer. 5 x sajter. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.se/resguider LADDA HEM ÖVER 200 RESGUIDER 5 x telefonnummer Vik här Publicerad februari 2012 Ringa hit För att ringa till Spanien från ett annat land slår du +34 före numret. Hoppa över nollan i riktnumret. Larmnummer Om en nödsituation skulle

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer