7 : 1 Oregelbundna verb presens ser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "7 : 1 Oregelbundna verb presens ser"

Transkript

1 44. 7 : 1 Oregelbundna verb presens ser Spanskan har 2 verb för vara, ser och estar. Ser används bl.a.vid substantiv, räkneord och pronomen och beskriver något karakteristiskt, t.ex. religion, yrke, ursprung, nationalitet, material, datum, priser, släktskap och tid. Även vid adjektiv används ser för att beskriva varaktiga egenskaper som färg, form och storlek. Det böjs: soy jag är eres du är es han hon den det Ni (en Ni) är somos vi är sois ni (flera du) är son de Ni (flera Ni) är 1)Det är måndag. Det är januari. På måndagarna arbetar jag inte.. 2) Hon är tyska och hon är lärare. Hon är från Hamburg.. 3) Katterna är grå och de är små. De är intelligenta djur... 4) Det är inte söndag och det är inte juni, men det är sommar. 5) De små båtarna i hamnen är inte härifrån. De är vita och gula. 6) Den blåa cykeln är inte ny. Den är fransk, den är från Paris. 7) Vi är från Sverige. Vi är svenskar. Och Ni, min herre, varifrån är Ni? 8) Den svenska flaggan är gul och blå och den spanska flaggan är gul och röd. 9) Han är läkare och han är från Chile. Han är inte katolik, han är protestant. 10) Jag tror att eleverna är trevliga här. Skolan är ganska liten. 11) Jorden är rund och den är en av många planeter i rymden. 12) Vilken dag är det idag? Det är den tredje mars och det är torsdag. 13) Tröjan är av bomull, byxorna är av ull och skjortan är av siden. Den är dyr.

2 45. 7 : 2 Oregelbundna verb presens estar Estar betyder också vara, men att vara tillfälligt eller att må, och används vid adjektiv som cansado (trött), enfermo (sjuk), resfriado (förkyld), contento (nöjd). Det betyder också att befinna sig, ligga, stå och uttrycker geografiskt läge, ofta med ord som aquí (här), allí (där), dónde (var) och med väderstrecken el norte, el oeste, el este och el sur (norr, väster, öster och söder). Ofta ingår ord som ahora (nu), entonces (då), hoy (idag), mañana (imorgon) i meningen. Det böjs: estoy jag är estás du är está han hon den det Ni (en Ni) är estamos vi är estáis ni (flera du) är están de Ni (flera Ni) är 1)Var är du? Är du inte är? Jo, jag är här, jag är i köket. 2) Vi är hemma idag. Barnen är sjuka. De är förkylda och de är trötta... 3) Flickor, är ni nöjda med resan? Ja, vi är nöjda med allt. 4) Nu är vi i Madrid. Madrid ligger mitt i Spanien (i centrum av). 5) Var ligger Lissabon? Det ligger i väster, i Portugal. 6) Stockholm, Sveriges huvudstad, ligger i öster på kusten. 7) Är du galen? Nej, jag är inte galen men jag är trött. 8) Var är saltet? Det är på det lilla bordet bredvid pepparn. 9) Fastrarna är på semester, de är inte hemma. De är på Mallorca. 10) Var är eleverna? De är inte här idag. 11) Var ligger Kiruna? Det ligger i norra Sverige. 12) Var ligger apoteket? Det ligger där, bakom hotellet bredvid biografen.

3 7 : 3 Oregelbundna verb presens ser och estar 46. Ibland kan man översätta vara med både ser och estar men betydelsen blir annorlunda. Ex: El cielo es azul (himlen är blå i allmänhet), men El cielo está azul (himlen är blå, just nu). Här följer blandade exempel att översätta: A) Övningar med ser: 1) Han är militär, han är blond, lång och smal. 2) Barnen är trevliga, de är alltid snälla och glada. 3) Stövlarna är inte billiga, de är franska och i skinn av god kvalitet. 4) Hunden är brun och ögonen är svarta. 5) Huset är spanskt, det är vitt och grinden är grön. 6) Mannen är präst och frun är sjuksköterska. De är från England. B) Övningar med estar: 1) Var är barnen? De är här i sovrummet. 2) Var ligger Pyrenéerna? De ligger i norra Spanien. 3) Grannarna är inte hemma. De är på semester i södra Europa. 4) Sonen är sjuk. Han är inte i skolan idag. Han är hemma. 5) Vi är nöjda och vi mår bra. 6) Galapagosöarna ligger utanför Ecuadors kust. C) Blandade exempel med ser och estar: 1) Det är inte sant. Jag är inte sjuk, jag mår bra. Men jag är ledsen idag. 2) De röda skorna är hemskt dyra, de är av italienskt skinn. Men, var är de? 3) Den gråa bilen är ny och den står i garaget. Den är tysk. 4) Biblioteket är nytt och det ligger mellan torget och snabbköpet.

4 47. 7 : 4 Oregelbundna verb presens hay Ordet hay betyder det finns och används både i singular och plural: Hay un gato aquí Hay dos gatos aquí (det finns en katt här det finns två katter här). Om man vill ha bestämd form används estar: El gato está aquí Los gatos están aquí (katten är här katterna är här). Översätt exemplen: 1) Finns det billiga apelsiner här? Nej, apelsinerna är inte billiga, de är dyra. 2) Finns det en hiss här? Ja, hissen är där till vänster. 3) Finns det ostsmörgåsar i kafeterian? Nej, tyvärr, det finns det inte. 4) Finns det pengar i kassan? Ja, pengarna ligger i kassan. 5) Finns det danska bussar på parkeringen? Ja, de står bakom hotellet. 6) Var ligger baren Tre Kronor? Jag tror att den ligger i centrum. 7) Var finns busshållplatsen? Den ligger på den tredje gatan till höger. 8) Finns det rena lakan? Ja, de ligger på sängen. 9) Finns det änglar i himlen? Ja, vi tror att änglarna bor där. 10) Finns det mat i kylskåpet? Ja, det finns kall mat där. 11) Ursäkta, finns det ett sjukhus nära apoteket? Jag tror att jag är sjuk. 12) Finns det inga (=inte) billiga hotell här i närheten?... 13) Pappa är förkyld idag och han är på dåligt humör. Han ligger i sängen... 14) Det finns apor och elefanter på zoo. Finns det björnar också? 15) Var finns de vita kopparna? De står på det lilla bordet i köket. 16) Var finns det en taxi? Här finns inga (=inte) taxibilar, jag beklagar. 17) Mellan de antika stolarna finns det en röd matta från Marocko.

5 48. 7 : 5 Oregelbundna verb presens tener Tener - ha, används även i tener años (ha år), tener hambre (vara hungrig), tener sed (vara törstig), tener miedo (vara rädd), tener prisa (ha bråttom), tener razón (ha rätt), tener tiempo (ha tid), tener ganas de (ha lust att) och tener sueño (vara sömnig): tengo jag har tienes du har tiene han hon den det Ni (en Ni) har tenemos vi har tenéis ni (flera du) har tienen de Ni (flera Ni) har A) Enkla exempel: 1) Jag är rädd, men är han rädd? Nej, han är inte rädd.... 2) Hon har bråttom. Har han också bråttom? Nej, han har inte bråttom. 3) Flickor, är ni hungriga? Nej, vi är inte hungriga men vi är törstiga. 4) Är barnen sömniga? Ja, de är sömniga och jag är också sömnig.. 5) Hur gammal är du? Jag är tio år och min bror är 15 år... 6) Har de lust att dansa? Nej, de har inte lust att dansa. De har inte tid... 7) Är du rädd för ormar? Ja, du har rätt. Jag är rädd för ormar... B) Översätt meningarna: 1) Har Ni räkor? Nej, men vi har bläckfisk. Det är bra, vi är hungriga. 2) Har Ni en kall öl och en pizza med ost och skinka? Jag är törstig. 3) Har hotellet parkering i källaren eller på gatan? 4) De har inte biljetter till tjurfäktningen på söndag. 5) Du har rätt, vi har inte tid att ta bussen. Har vi pengar till en taxi? 6) Jag har inte tid nu, men om Ni har lust är jag på kontoret imorgon. 7)Barnen är rädda för den stora hunden. Hur gammal är den?

6 49. 7 : 6 Oregelbundna verb presens ir och hacer IR betyder gå, åka och HACER betyder göra. Vanliga sammansättningar är ir de compras, hacer compras (handla, göra inköp), hacer la compra (handla dagligvaror) hacer la cama (bädda), hacer la comida (laga maten), hacer cola (stå i kö) och hacer juego /ir bien con (passa bra ihop med). Gå till fots heter ir a pie, medan åka bil, tåg, buss och flyg blir ir en coche, en tren, en autobús y en avión: voy jag går, åker hago jag gör vas du går, åker haces du gör va han hon den det Ni går,åker hace han hon den det Ni gör vamos vi går, åker hacemos vi gör vais ni går, åker hacéis ni gör van de Ni går, åker hacen de Ni gör A) Exempel med ir: 1) Vi åker tåg till ett mycket stort köpcentrum. Där finns det allt. 2) De åker till USA med flyg till hösten.... 3) Han går till skolan till fots men hon tar bussen.. 4) Vart går du? Jag går hem, jag har läxor till imorgon. 5) Barn, vart går ni? Vi går hem, vi är trötta och hungriga. 6) Jag går till apoteket. Jag behöver aspirin. Jag har huvudvärk. B) Exempel med hacer: 1) Vad gör du imorgon? Jag handlar och jag lagar mat... 2) Var gör pojkarna? De står i kö framför biografen.. 3) Byxorna passar bra ihop med de nya skorna. 4) Pojkar, om ni bäddar sängarna lagar vi maten.. 5) Barnen bäddar alltid sängarna men de handlar inte. 6) Herr Gómez, vad gör Ni här? Jag står i kö för att köpa biljetter.

7 50. 7 : 7 Qué tiempo hace? verbet hacer Vädret, el tiempo (som även betyder tiden) används med verbet hacer. Ex: hace sol (det är soligt) hace frío (det är kallt) hace buen tiempo (det är vackert väder) hace 8 grados sobre cero (+ 8 grader) llueve (av llover, regna, det regnar) el cielo está despejado (himlen är klar) el cielo está nublado (himlen är molnig) a la sombra (i skuggan) en otoño, en primavera, en invierno hace calor (det är varmt) hace viento (det blåser) hace mal tiempo (det är dåligt v.) hace 7 grados bajo cero (- 7 g.) nieva (av nevar, det snöar) hay niebla (det är dimmigt) hay nubes (det är molnigt) en verano (på sommaren) (på hösten, på våren, på vintern) Översätt väderleksuttrycken: 1)Är det varmt idag? Ja, men det blåser mycket. 2) Vad är det för väder? Jag vet inte, men jag tror det regnar. 3) Idag regnar det inte men det är bara + 10 grader. 4) Snöar det i bergen? Ja, och det är dåligt väder. 5) Det är dimma på flygplatsen och planen avgår inte. 6) Det är molnfritt i södra landet och det är vackert väder. 7) På hösten är det molnigt och det blåser. Då är vi inte här. 8) Idag är det måndag och solen skiner. Det är varmt, + 28 grader i skuggan. 9) Är det vackert väder på våren? Ja, det regnar inte och himlen är molnfri. 10) På vintern är det kallt, det är 5 grader och det är dimma på morgonen. 11) I Sverige regnar det ofta på sommaren och det är finns mygg i skogarna. 12) I södra delen av landet är himlen ofta molnfri och det är ganska varmt. 13) Vad gör ni när det regnar? Vi är inne och läser och ser på TV.

8 7 : 8 Oregelbundna verb presens decir, saber och venir 51. DECIR betyder säga, SABER veta, kunna (en kunskap man förvärvat) och VENIR komma (inte anlända som heter llegar). Ofta är bara 1:a pers. sing. oregelbunden, som i saber: digo jag säger sé jag vet vengo jag kommer dices du säger sabes du vet vienes du kommer dice han hon Ni s. sabe han hon Ni v. viene han hon Ni k. decimos vi säger sabemos vi vet venimos vi kommer decís ni säger sabéis ni vet venís ni kommer dicen de Ni säger saben de Ni vet vienen de Ni kommer A) decir: 1) Vad säger du? Jag säger att vi har tur med vädret. 2) Vi säger ofta att barnen är snälla och då säger de att vi har rätt... 3) Han säger att han är rik och hon säger att han är fattig. Vem har rätt?.. 4) Barn, varför säger ni att ni inte är hungriga?.. B) saber: 1) Vet du vem han är? Nej, jag vet bara att han bor här.. 2) Han säger att han inte vet varför han är sjuk. 3) Ursäkta, vet Ni var katedralen från 1500-talet ligger? 4) Vi vet att hon kan köra bil och att hon har en liten röd bil. C) venir: 1) Varifrån kommer de? Är de härifrån? 2) Barnen kommer inte idag men jag kommer imorgon, är det OK? 3)Hon säger alltid att hon inte har tid men nu kommer hon imorgon. 4) Jag kommer med mina kusiner. Vi kommer vid 21-tiden.

9 52. 7 : 9 Oregelbundna verb presens dar, salir och ver DAR betyder ge, SALIR gå ut, avgå och VER se, se på. Medan de 2 första verben är oregelbundna i första person singular är det sista nästan regelbundet (det saknas ett e ). De böjs: doy jag ger salgo jag går ut veo jag ser das du sales du ves du da han hon Ni ger sale han hon Ni går ut ve han hon Ni ser damos vi salimos vi vemos vi dais ni salís ni veis ni dan de Ni ger salen de Ni går ut ven de Ni ser A) dar 1) Jag ger boken till flickan med det blonda håret och de blå ögonen. 2) Det är söndag idag. Vem ger du blommorna till? 3) Vi vet att Ni ger pengar till de fattiga. 4) Flickor, varför ger ni inte leksakerna till de små barnen? B) salir: 1) Med vem går du ut? Jag går ut med min bror. 2) De gula bussarna avgår nu från stationen. 3) Ursäkta, varifrån avgår tåget till London? 4) Vi går ut med pojkvännerna. Vi går till en stor fest med middag och dans.. C) ver: 1) Ser du det blåa havet och de vackra stränderna med den vita sanden?... 2) Min väninna säger att hon ser utan glasögon. 3) Lärarna ser nästan allt men ibland ser de bara böcker. 4) Barnen ser exotiska djur och växter på TV.

10 7 : 10 Oregelbundna verb presens conocer, poner och traer 53. CONOCER betyder känna, känna till och får i likhet med andra verb som slutar på acer/ocer/ucir/ecer ändelsen zco i första person singular (som i conduzco jag kör). PONER betyder sätta, ställa, lägga och används bl.a. i poner la mesa (duka) och TRAER betyder ta med sig (hit). De böjs: conduzco jag kör pongo jag ställer traigo jag tar med conduces du pones du traes du conduce han hon Ni pone han hon Ni trae han hon Ni conducimos vi ponemos vi traemos vi conducís ni ponéis ni traéis ni conducen de Ni ponen de Ni traen de Ni A) conducir: 1) Känner du till Danmark? Jag känner bara till huvudstaden, Köpenhamn.. 2) De känner till landets historia och de vet nästan allt. 3) Pojkar, känner ni till många bilar? Nej, men vi känner till bilarna här. 4) Advokaten känner inte till omgivningarna men hans fru känner till staden. B) poner: 1) Jag dukar bordet om du diskar glasen. 2) Vi ställer blommorna på det lilla bordet i hallen. 3) Varför ställer hon inte stövlarna bredvid paraplyet? 4)Om ni lägger fötterna på bordet en gång till går jag ut från rummet. C) traer: 1) Jag tar med mig kaffet om du tar med dig läskedryckerna. 2) Barnen tar med sig handdukar och vi tar med oss ett parasoll till stranden. 3) Pappa tar med sig dagstidningen från kontoret varje kväll. 4) Min syster tar alltid med sig souvenirer från andra länder.

11 54. FACIT 7:1 7:3 7:1 1) Es lunes. Es enero. Los lunes no trabajo. 2) Es alemana y es profesora. Es de Hamburgo. 3) Los gatos son grises y son pequeños. Son animales inteligentes. 4) No es domingo y no es junio, pero es verano. 5) Los barcos pequeños en el puerto no son de aquí. Son blancos y amarillos. 6) La bicicleta azul no es nueva. Es francesa, es de París. 7) Somos (Nosotros somos) de Suecia. Somos suecos. Y usted, señor, de dónde es? 8) La bandera sueca es amarilla y azul y la bandera española es amarilla y roja. 9) Es médico y es de Chile. No es católico, es protestante. 10) Creo que los alumnos son simpáticos aquí. La escuela es bastante pequeña. 11) La tierra es redonda y es uno de muchos planetas del espacio. 12) Qué día es hoy? Es (el) tres de marzo y es jueves. 13) La camiseta es de algodón, los pantalones son de lana y la camisa es de seda. Es cara. 7:2 1) Dónde estás? No estás aquí? Sí, estoy aquí, estoy en la cocina. 2) Estamos en casa hoy. Los hijos están enfermos. Están resfriados y están cansados. 3) Chicas, estáis contentas con el (del) viaje? Sí, estamos contentas con (de) todo. 4) Ahora estamos en Madrid. Madrid está en el centro de España. 5) Dónde está Lisboa? Está en el oeste, en Portugal. 6) Estocolmo, capital de Suecia, está en el este de la costa. 7) Estás loco? No, no estoy loco pero estoy cansado. 8) Dónde está la sal? Está en la mesa pequeña al lado de la pimienta. 9) Las tías están de vacaciones, no están en casa. Están en Mallorca. 10) Dónde están los alumnos? No están aquí hoy. 11) Dónde está Kiruna? Está en el norte de Suecia. 12) Dónde está la farmacia? Está allí, detrás del hotel al lado del cine. 7:3 A 1) Es militar, es rubio, alto y delgado. 2) Los niños son amables, siempre son buenos y alegres. 3) Las botas no son baratas, son francesas y de piel (cuero) de buena calidad. 4) El perro es marrón y los ojos son negros. 5) La casa es española, es blanca y la verja es verde. 6) El hombre es cura y la mujer es enfermera. Son de Inglaterra. 7:3 B 1) Dónde están los hijos? Están aquí en el dormitorio. 2) Dónde están los Pirineos? Están en el norte de España. 3) Los vecinos no están en casa. Están de vacaciones en el sur de Europa. 4) El hijo está enfermo. No está en la escuela hoy. Está en casa. 5) Estamos contentos y estamos bien. 6) Las islas Galápagos están fuera de la costa de Ecuador. 7:3 C 1) No es verdad. No estoy enfermo, estoy bien. Pero estoy triste hoy. 2) Los zapatos rojos son carísimos, son de piel (cuero) italiano. Pero, dónde están? 3) El coche gris es nuevo y está en el garaje. Es alemán. 4) La biblioteca es nueva y está entre la plaza y el supermercado.

12 55. FACIT 7:4 7:6 7:4 1) Hay naranjas baratas aquí? No, las naranjas no son baratas, son caras. 2) Hay un ascensor aquí? Sí, el ascensor está allí a la izquierda. 3) Hay bocadillos de queso en la cafetería? No, lo siento, no hay. 4) Hay dinero en la caja? Sí, el dinero está en la caja. 5) Hay autobuses daneses en el parking? Sí, están detrás del hotel. 6) Dónde está el bar Tres Coronas? Creo que está en el centro. 7) Dónde está la parada de autobús? Está en la tercera calle a la derecha. 8) Hay sábanas limpias? Sí, están en (sobre) la cama. 9) Hay ángeles en el cielo? Sí, creemos que los ángeles viven allí. 10) Hay comida en la nevera? Sí, hay comida fría allí. 11) Perdón, hay un hospital cerca de la farmacia? Creo que estoy enfermo. 12) No hay hoteles baratos por aquí? 13) Papá está resfriado hoy y está de mal humor. Está en la cama. 14) Hay monos y elefantes en el zoo. Hay osos también? 15) Dónde están las tazas blancas? Están en la mesa pequeña de (en) la cocina. 16) Dónde hay un taxi? Aquí no hay taxis, lo siento. 17) Entre las sillas antiguas hay una alfombra roja de Marruecos. 7:5 A 1) Yo tengo miedo pero, tiene miedo él? No, (él) no tiene miedo. 2) Ella tiene prisa. Tiene prisa él también? No, (él) no tiene prisa. 3) Chicas, tenéis hambre? No, no tenemos hambre pero tenemos sed. 4) Tienen sueño los niños? Sí, ellos tienen sueño y yo también tengo sueño. 5) Cuántos años tienes? Yo tengo diez años y mi hermano tiene quince años. 6) Tienen ganas de bailar? No, no tienen ganas de bailar. No tienen tiempo.7) Tienes miedo de (a) las serpientes? Sí, tienes razón. Tengo miedo de (a) las serpientes. 7:5 B 1) Tienen ustedes gambas? No, pero tenemos calamares. Está bien, tenemos hambre. 2) Tiene usted una cerveza fría y una pizza de queso y jamón? Tengo sed. 3) El hotel tiene parking en el sótano o en la calle? 4) No tienen entradas para la corrida el domingo. 5) Tienes razón, no tenemos tiempo para coger (tomar) el autobús. Tenemos dinero para un taxi? 6) Yo no tengo tiempo ahora pero si usted tiene ganas, estoy en la oficina mañana. 7) Los niños tienen miedo al (del) perro grande. Cuántos años tiene? 7:6 A 1) Vamos en tren a un centro comercial muy grande. Allí hay de todo. 2) Van a EEUU en avión en otoño. 3) Él va a la escuela (al colegio) a pie pero ella toma el autobús. 4 Adónde vas? Voy a casa, tengo deberes para mañana. 5) Niños, adónde vais? Vamos a casa, estamos cansados y tenemos hambre. 6) Voy a la farmacia. Necesito aspirinas. Tengo dolor de cabeza. 7:6 B 1) Qué haces mañana? Hago la compra y hago la comida. 2) Qué hacen los chicos? Hacen cola delante del cine. 3) Los pantalones van bien con los zapatos nuevos. 4) Chicos, si hacéis las camas vosotros, hacemos la comida (cocinanos) nosotros. 5) Los niños siempre hacen las camas pero no hacen la compra. 6) Señor Gómez, qué hace usted aquí? Hago cola para comprar billetes (entradas).

13 56. FACIT 7:7 7:10 7:7 1) Hace calor hoy? Sí, pero hace mucho viento. 2) Qué tiempo hace? No sé, pero creo que llueve. 3) Hoy no llueve pero hace sólo diez grados sobre cero. 4) Nieva en las montañas? Sí, y hace mal tiempo. 5) Hay niebla en el aeropuerto y los aviones no salen. 6) Está despejado en el sur del país y hace buen tiempo. 7) En otoño está nublado y hace viento. Entonces no estamos aquí. 8) Hoy es lunes y hace sol. Hace calor, veintiocho grados (sobre cero) a la sombra. 9) Hace buen tiempo en primavera? Sí, no llueve y el cielo está despejado. 10) En invierno hace frío, hace cinco grados bajo cero y hay niebla por la mañana. 11) En Suecia muchas veces (a menudo) llueve en verano y hay mosquitos en los bosques. 12) En el sur del país el cielo a menudo está despejado y hace bastante calor. 13) Qué hacéis cuando llueve? Estamos dentro y leemos y vemos la tele. 7:8 A 1) Qué dices? Digo que tenemos suerte con el tiempo. 2) Nosotros decimos a menudo que los hijos son buenos y entonces ellos dicen que tenemos razón. 3) Él dice que es rico y ella dice que (él) es pobre. Quién tiene razón? 4) Hijos, por qué decís que no tenéis hambre? 7:8 B 1) Sabes quién es? No, sólo sé que vive aquí. 2) Dice (Él dice) que no sabe por qué está enfermo. 3) Perdón, sabe usted dónde está la catedral del siglo XVI (dieciséis)? 4) Nosotros sabemos que ella sabe conducir y que tiene un pequeño coche rojo. 7:8 C 1) De dónde vienen? Son de aquí? 2) Los hijos (niños) no vienen hoy, pero yo vengo mañana, está bien? ( vale, de acuerdo?) 3) Ella dice siempre que no tiene tiempo pero ahora viene mañana. 4) Vengo con mis primos. Venimos a eso de las nueve de la noche. 7:9 A 1) Doy el libro a la chica del pelo rubio y de los ojos azules. 2) Es domingo hoy. A quién das las flores? 3) Sabemos que usted da dinero a los pobres. 4) Chicas, por qué no dais los juguetes a los niños pequeños? 7:9 B 1) Con quién sales? Salgo con mi hermano. 2) Los autobuses amarillos salen de la estación ahora. 3) Perdón, de dónde sale el tren para Londres? 4) Salimos con los novios. Vamos a una fiesta grande con cena y baile. 7:9 C 1) Ves el mar azul y las playas bonitas de la arena blanca? 2) Mi amiga dice que ve sin gafas. 3) Los profesores ven casi todo pero a veces sólo ven libros. 4) Los niños ven animales y plantas exóticos en la tele. 7:10 A 1) Conoces Dinamarca? Sólo conozco la capital, Copenhague. 2) Conocen la historia del país y saben casi todo. 3) Chicos, conocéis muchos coches? No, pero conocemos los coches aquí. 4) El abogado no conoce los alrededores pero su mujer conoce la ciudad. 7:10 B 1) Yo pongo la mesa si tu lavas los vasos (las copas). 2) Ponemos las flores en la mesa pequeña del pasillo. 3) Por qué no pone las botas al lado del paraguas? 4) Si vosotros ponéis los pies sobre la mesa otra vez yo salgo de la habitación. 7:10 C 1) Yo traigo el café si tú traes los refrescos. 2) Los niños traen toallas y nosotros traemos un parasol para la playa. 3) Papá trae el diario de la oficina cada noche. 4) Mi hermana siempre trae recuerdos de otros países.

huvudstad. Angelica Helgesson, Sylteskolan 7-9, Trollhättan www.lektion.se

huvudstad. Angelica Helgesson, Sylteskolan 7-9, Trollhättan www.lektion.se Jobba tillsammans med en kamrat. En är person A och en. Vik pappret på mitten. Du skall alltid översätta en svensk mening till spanska. Kamraten kollar om man säger rätt och hjälper till om det behövs.

Läs mer

9 : 1 Konstruktioner med dativobjekt: personliga pronomen

9 : 1 Konstruktioner med dativobjekt: personliga pronomen 60. 9 : 1 Konstruktioner med dativobjekt: personliga pronomen A. Bara vissa verb kan ha dativobjekt (eller indirekt objekt). Det är verb som gör något för/åt någon, som comprar (köpa), dar (ge), decir

Läs mer

Planering spanska åk 8 Ht 2013

Planering spanska åk 8 Ht 2013 LPP- spanska åk 8 Vid frågor: peter.annerstedt @eskilstuna.se Planering spanska åk 8 Ht 013 (Grupp 8AD 1) Syfte: Genom undervisningen i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar

Läs mer

Hola, necesito un billete a Málaga. Vale, Quiere ir en tren o en avión? Para el miércoles 28 de agosto.

Hola, necesito un billete a Málaga. Vale, Quiere ir en tren o en avión? Para el miércoles 28 de agosto. Kunskapsmål till Tema 19 Att kunna köpa en biljett. Att kunna fråga om resan är direkt eller med byte. Att kunna fråga hur mycket det kostar. Att kunna bokstavera sitt namn. Kunskapstest: Muntligt dialog

Läs mer

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1645: Libers Språklåda SPEL OCH LEKAR Madeleine Vaderlind och Liber AB Får kopieras 1

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1645: Libers Språklåda SPEL OCH LEKAR Madeleine Vaderlind och Liber AB Får kopieras 1 Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1645: Libers Språklåda SPEL OCH LEKAR Madeleine Vaderlind och Liber AB Får kopieras 1 ISBN 978-91-47-09173-7 Madeleine Vaderlind och Liber AB Projektledare och redaktör:

Läs mer

4 : 1 Adjektiv singular. Adjektiv beskriver substantiv och kan vara: a) Färger, t.ex. rojo, blanco, negro, amarillo, gris, azul, verde och marrón.

4 : 1 Adjektiv singular. Adjektiv beskriver substantiv och kan vara: a) Färger, t.ex. rojo, blanco, negro, amarillo, gris, azul, verde och marrón. 4 : 1 Adjektiv singular 20. Adjektiv beskriver substantiv och kan vara: a) Färger, t.ex. rojo, blanco, negro, amarillo, gris, azul, verde och marrón. b) Egenskaper, som amable, bonito, feo, pequeño, viejo,

Läs mer

Libro de trabajo. Ulla Håkanson Fernando Álvarez Montalbán Hans L Beeck BONNIERS KAPITEL 5 7

Libro de trabajo. Ulla Håkanson Fernando Álvarez Montalbán Hans L Beeck BONNIERS KAPITEL 5 7 Libro de trabajo Ulla Håkanson Fernando Álvarez Montalbán Hans L eeck ONNIERS KPITEL 5 7 5 Los regalos En el escaparate Tarea Libro de textos: Para ihop... Ejercicio 1 estämd artikel i plural, 1 Plural

Läs mer

INFÖR PROV 3 VT14 Capítulo 11 Qué hacéis?

INFÖR PROV 3 VT14 Capítulo 11 Qué hacéis? ÅK 9 INFÖR PROV 3 VT14 Capítulo 11 Qué hacéis? 1 GLOSOR som finns i texten på provet 1. ella es de 2. quiere ser 3. fotomodelo 4. quiere cantar como 5. él/ella dice 6. que su vida 7. es muy aburrida 8.

Läs mer

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1875: Libers Språklåda MUSIK Madeleine Vaderlind M a Jorquera Amador och Liber AB Får kopieras 1

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1875: Libers Språklåda MUSIK Madeleine Vaderlind M a Jorquera Amador och Liber AB Får kopieras 1 Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1875: Libers Språklåda MUSIK Madeleine Vaderlind M a Jorquera Amador och Liber AB Får kopieras 1 ISBN 978-91-47-90478-5 Madeleine Vaderlind, María Antonia Jorquera Amador

Läs mer

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1575: Libers Språklåda grammatik Kerstin Robertsson och Liber AB Får kopieras 1

Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1575: Libers Språklåda grammatik Kerstin Robertsson och Liber AB Får kopieras 1 Nyhet! Utkommer 2009 Prel. pris 1575: Libers Språklåda grammatik Kerstin Robertsson och Liber AB Får kopieras 1 ISBN 978-91-47-09181-2 Kerstin Robertsson och Liber AB Projektledare och redaktör: Anna Granlund

Läs mer

Dra streck mellan det spanska uttrycket och den korrekta översättningen. Två av översättningarna blir över. Fortsätt framåt På andra sidan gatan

Dra streck mellan det spanska uttrycket och den korrekta översättningen. Två av översättningarna blir över. Fortsätt framåt På andra sidan gatan DEL 1 HITTA HEM Aquí es Dónde está Perdón señor No entiendo/no comprendo A la derecha Todo recto Sigue recto Al final de la calle A la izquierda Esa calle Volver a casa Den där gatan Till vänster Återvända

Läs mer

ANIMALES // Djur. Oveja Oso Cerdo Gallina. Får Bear Gris Hen Conejo Araña Zorro Gato. Kanin Spider Fox Katt Cabra Caballo Murciélago León

ANIMALES // Djur. Oveja Oso Cerdo Gallina. Får Bear Gris Hen Conejo Araña Zorro Gato. Kanin Spider Fox Katt Cabra Caballo Murciélago León ANIMALES // Djur Oveja Oso Cerdo Gallina Får Bear Gris Hen Conejo Araña Zorro Gato Kanin Spider Fox Katt Cabra Caballo Murciélago León Goat Häst Slagträ Leon Oso Panda Perro Tortuga Loro Panda Hund Turtle

Läs mer

SPANSKA ÅK 9 VT14 V.10-11

SPANSKA ÅK 9 VT14 V.10-11 VT14 V.10-11 SPANSKA ÅK 9 1. Att köpa en biljett 1. un billete en biljett 2. por favor om jag får be, snälla 3. para qué día? till vilken dag? 4. para hoy till / för idag 5. para mañana till imorgon 6.

Läs mer

Lektionsplanering V.38 Unidad 2

Lektionsplanering V.38 Unidad 2 Linköpings universitet Institutionen för kultur och kommunikation (IKK) Spanska, nybörjarkurs, HT 2009, Kurskod: 713G04 Sophia Björsner, tel: 013-28 18 62 sophia.erics@liu.se (Med reservation för ändringar)

Läs mer

ANACONDA SOCIEDAD Kanarieöarnas miljöproblem Medio ambiente, problemas en Canarias. Producent Laura Albanesi

ANACONDA SOCIEDAD Kanarieöarnas miljöproblem Medio ambiente, problemas en Canarias. Producent Laura Albanesi .. Palabras clave/nyckelord cadena humana = mänsklig kedja especie = art protección = skydd campo de golf = golfbana carreteras = vägar quitar = ta bort hacer obras = bygga, göra byggprojekt catálogo de

Läs mer

Provlektion för åk 8 Me gusta 3 Textbok Me gusta 3 Övningsbok

Provlektion för åk 8 Me gusta 3 Textbok Me gusta 3 Övningsbok TEXTBOK OCH ÖVNINGSBOK FACIT LÄRARHANDLEDNING LÄRAR-CD ME GUSTA 4 ELEV-CD INTERAKTIV WEBB MED LJUDFILER, FILM OCH EXTRA ÖVNINGAR GLOSMASKIN TEXTBOK OCH ÖVNINGSBOK FACIT LÄRARHANDLEDNING LÄRAR-CD ELEV-CD

Läs mer

Nr. September/Oktober, 2013. Eslöv

Nr. September/Oktober, 2013. Eslöv Nr. September/Oktober, 2013. Eslöv SPELRECENSIONER: GTA 5 Grand Theft Auto 5 är enligt mig ett spel som står ut från mängden av de spel som finns i hela världen. Det som gjort att Grand Theft Auto-serien

Läs mer

PROGRAMMANUS SPANSKA

PROGRAMMANUS SPANSKA PROGRAMMANUS SPANSKA PRODUCENT: JANSSON PROJEKTLEDARE: TOVE JONSTOIJ BESTÄLLNINGSNUMMER: 104054RA 1 SÄNDNINGSDATUM: 2014-12-20 En la calle Del 2 Om slang på spanska Välkommen till den andra delen av tre

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den andra episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den andra episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD PRODUCENT: SÄNDNINGSDATUM: 2013-02-27 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: EMMA BJARNEBY BESTÄLLNINGSNUMMER: PROGRAMNR: 103259/TV2 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE EL

Läs mer

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Pronomen subjekt. Jag De det Vi Du Ni Han. 2 - Verb. kommer/är heter är kommer/är. 3 - Frågor. Heter/Är Vad Kommer/Är

Svenska 1 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Pronomen subjekt. Jag De det Vi Du Ni Han. 2 - Verb. kommer/är heter är kommer/är. 3 - Frågor. Heter/Är Vad Kommer/Är Svenska 1 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 -Pronomen subjekt Jag De det Vi Du

Läs mer

Övningsboken. Läromedel i spanska för skolår 8. Örjan Hanson BONNIERS. VALE! 8 Övningsboken. Örjan Hanson

Övningsboken. Läromedel i spanska för skolår 8. Örjan Hanson BONNIERS. VALE! 8 Övningsboken. Örjan Hanson VALE! 8 Övningsboken Övningsboken 8 Örjan Hanson BONNIERS Örjan Hanson Läromedel i spanska för skolår 8 VALE! består av Textbok med styckeordlista, elev-cd med ljudet till texterna samt lucktextprogram

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Cuándo nace? När föds (han) Cristóbal Colón Christofer. mueve la cola (han) viftar på. coge el lápiz han tar pennan. Columbus. svansen cuatro fyra

Cuándo nace? När föds (han) Cristóbal Colón Christofer. mueve la cola (han) viftar på. coge el lápiz han tar pennan. Columbus. svansen cuatro fyra Amor 1 Cutiño Capítulo 1: Como un rey Como Som un rey en kung no inte es (han) är blanco vit negro svart Él Han gris grå Tiene Han har una pinta blanca en vit fläck en i la frente pannan tiene forma de

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Spanska-Svenska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Spanska-Svenska Lyckönskningar : Giftermål Felicitaciones. Les deseamos a ambos toda la felicidad del mundo. Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Felicitaciones y los mejores deseos para ambos en el

Läs mer

sjuk trött svag ful orakad smutsig orolig tråkig ledsen hungrig

sjuk trött svag ful orakad smutsig orolig tråkig ledsen hungrig en-ord Ett-ord Plurar Gulzat Adjektiv + Substantiv Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. Jag är en stor man. Jag äter ett stort äpple. Jag äter stora äpplen. Jag är en liten man. Jag äter ett litet

Läs mer

Spanska. Sammanfattning Grund. version 2009-01-22 19:30

Spanska. Sammanfattning Grund. version 2009-01-22 19:30 Spanska Sammanfattning Grund version 2009-01-22 19:30 1 Regelbundna verb adorar amar anotar aprovechar asesinar ayudar bailar bajar buscar cambiar cantar caracterizar cenar cocinar colocar comparar completar

Läs mer

Spanska höstterminen 2014

Spanska höstterminen 2014 LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Grindenheten 2014-08-12 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 35-51. Spanska höstterminen 2014 Arbetsformer VAD? Vi kommer att ha genomgångar,

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Astrid och Carmencita

Astrid och Carmencita SÄNDNINGSDATUM: 2008-06-03 PROJEKTANSVARIG: LAURA ALBANESI Astrid och Carmencita Mulan på den branta stigen är på väg till en by i en utlöpare till Anderna. Den har tung last. Lasten består av böcker.

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

SEXTOS: 2008-2009: OBS, alla ska gör a klart övningsboken tills på onsdag

SEXTOS: 2008-2009: OBS, alla ska gör a klart övningsboken tills på onsdag 1 SEXTOS: 2008-2009: OBS, alla ska gör a klart övningsboken tills på onsdag Gustar= Gillar, tycka om Cantar= Sjunga Dormir= Sova Tocar= Spela instrument Te gusta cantar?= Gillar du att sjunga? Me gusta

Läs mer

Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska.

Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska. Kapitel 2 - Yrken Aktivering 2.1. Vilka olika yrken finns det? Vi lär oss vad olika yrken heter på svenska. På väggen: plansch/affisch med olika yrken. Läraren presenterar de olika yrkena på affischen

Läs mer

!!! Några verb är oregelbundna vara är var!!!

!!! Några verb är oregelbundna vara är var!!! 1 VERB I PRESENS Svenska verb har fem olika böjningsformer: presens, infinitiv, preteritum (imperfekt), supinum och imperativ. Presens använder man om nutid. Man kan också använda det om framtid om det

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Svenska 2 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Fraser. 1. förr 2. gör 3. Trevligt 4. länge. 2 - Preteritum. 1. tyckte 2. bodde 3. arbetade 4. var 5. började 6.

Svenska 2 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Fraser. 1. förr 2. gör 3. Trevligt 4. länge. 2 - Preteritum. 1. tyckte 2. bodde 3. arbetade 4. var 5. började 6. Svenska 2 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 -Fraser 1. förr 2. gör 3. Trevligt

Läs mer

Afasiverksamheten i Stockholm

Afasiverksamheten i Stockholm Text och siffror Talstöd Afasiverksamheten i Stockholm Materialet Talstöd Text och siffror finns att ladda ner på www.afasicirklar.se och får användas fritt. Mer information: SV Stockholm tfn: 08-679 03

Läs mer

En fotbollsplan Jag har gjort en fotbollsplan. På min fotbollsplan finns det ett fotbollsmål, spelare som är både tjejer och killar, en domare, en hejarklack som bara är killar, en matta som hejarklacken

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien.

Läs mer

Elementary A1 SZ1. 1. Vad har Anna för yrke? 2. Hur många barn har Anna och Peter? 3. Vad gör Linda efter middagen? 4. Arbetar Peter också i helgen?

Elementary A1 SZ1. 1. Vad har Anna för yrke? 2. Hur många barn har Anna och Peter? 3. Vad gör Linda efter middagen? 4. Arbetar Peter också i helgen? WYNIK TESTU REKOMENDACJA Podpis lektora Podpis słuchacza Elementary A1 SZ1 Övning 1: Läs texten och sedan svara på fragorna. Använd hela satser. Anna Svensson är 30 år. Hon arbetar som läkare på ett sjukhus.

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014

Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014 Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014 Nu är det möjligt! För Alla som vill! Har vi glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till

Läs mer

Planering för moment2 Spanska

Planering för moment2 Spanska Period: v10-v14 Planering för moment2 Spanska Material: Vale7 Textbok och Övningsbok. Stenciler från Lärarhandledningen Kapitel: 14 Algo de comer s54-55 Vokabulär: Matord, siffrorna, riktningsord, Grammatik:

Läs mer

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando är beläget i Puerto de la Cruz, Teneriffa, på Kanarieöarna i Spanien. Centret är ett väletablerat

Läs mer

Preparera prepositioner - Sång och musik som didaktiskt hjälpmedel för prepositionskunskap i spanska

Preparera prepositioner - Sång och musik som didaktiskt hjälpmedel för prepositionskunskap i spanska Malmö högskola Lärande och samhälle Kultur, språk och media Examensarbete 15 högskolepoäng, avancerad nivå Preparera prepositioner - Sång och musik som didaktiskt hjälpmedel för prepositionskunskap i spanska

Läs mer

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska.

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kapitel 6 Boende Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kursledaren har en bunt med substantivkort som föreställer grönsaker och frukter, så

Läs mer

Skriv först in de aktuella verben i alla tempus i det nya schemat som du har fått! Fyll sedan i rätt form (tempus) av verben i övningen!

Skriv först in de aktuella verben i alla tempus i det nya schemat som du har fått! Fyll sedan i rätt form (tempus) av verben i övningen! Verbgrupp 1. form (tempus) av verben i övningen! arbeta Han heltid nu. Förra året.han halvtid. Nästa år ska han heltid igen. Han har snart i 20 år. spela du piano? Nej, men jag kan..fiol. Nästa år ska

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014

Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014 Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol,

Läs mer

Level 1 swedish Level 1

Level 1 swedish Level 1 Svenska Curriculum Text Level 1 swedish Level 1 Swedish Sueco Suédois Schwedisch Svedese Curriculum Text Texto del curso Texte du cours Kursinhalt Testo del corso RosettaStone.com RosettaStone.co.uk 1261045

Läs mer

Svenska. Contenido del curso Contenu du cours Kursinhalt Contenuto del corso. Course Content. Level 1 VERSION 3

Svenska. Contenido del curso Contenu du cours Kursinhalt Contenuto del corso. Course Content. Level 1 VERSION 3 Svenska Level 1 Swedish Sueco Suédois Schwedisch Svedese Course Content Contenido del curso Contenu du cours Kursinhalt Contenuto del corso VERSION 3 Svenska Level 1 Swedish Sueco Suédois Schwedisch Svedese

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Lektion 3. Anteckningar

Lektion 3. Anteckningar Lektion 3 Anteckningar Den här lektionen: Vi pratar om: egenskaper utseende fraser med adjektiv Grammatik Adjektivkomparation + repetition av adjektiv i grundform Fraser + ord Negativa egenskaper: Snål

Läs mer

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND.

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND. RESEBERÄTTELSE 2010 TYSKLAND-HOLLAND. Vi åkte från Gullspång 14 april 2010 mot Varberg för att den 15 april färja Varberg-Grenå. Av ovanstående bild framgår att vi som åkte var Ove-Karin, Margareta-Rolf,

Läs mer

Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015

Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015 Låt sommaren börja redan i april med en Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga,

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Valet är ditt ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Valet är ditt ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA kuverten (sida 5, rad 5), omslag av papper som man stoppar brev i röstkort (sida 5, rad 8), ett papper som visar att man får rösta parti (sida 5, rad

Läs mer

Det stora kaoset. Simon Petersson

Det stora kaoset. Simon Petersson Det stora kaoset Simon Petersson Marcus har kort blont hår, mycket muskler, är modig och är 32 år. Steve har brunt hår, blå ögon och är 31 år gammal. Cage har kort brunt hår, blåa ögon och är 24 år gamma

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 april

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

TVÅ SPRÅK ELLER Råd till flerspråkiga familjer

TVÅ SPRÅK ELLER Råd till flerspråkiga familjer TVÅ SPRÅK ELLER Råd till flerspråkiga familjer DOS LENGUAS O VARIAS? Consejos para familias plurilingües Spansk version MYNDIGHETEN FÖR SKOLUTVECKLING och SPRÅKFORSKNINGSINSTITUTET I RINKEBY TVÅ SPRÅK

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

& Sång i Nerja 9-16 April 2015

& Sång i Nerja 9-16 April 2015 Låt sommaren börja med en vårvecka Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2015 Nu är det möjligt! För Alla som vill! Har vi glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till

Läs mer

SPANSKA PALABRAS A L A I R E LÄRARHÄFTE 2005/06

SPANSKA PALABRAS A L A I R E LÄRARHÄFTE 2005/06 SPANSKA PALABRAS A L A I R E LÄRARHÄFTE 2005/06 Svenska elever är bra på språk! En av förklaringarna är att språkundervisningen i svenska skolor håller mycket hög klass. Du som är språklärare är helt enkelt

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Kon-tiki Resor. Costa Rica

Kon-tiki Resor. Costa Rica Costa Rica Efter varje dag framgår i kursiv stil vilket hotell och vilka måltider som ingår i resans pris. Transfers, transporter och utflykter genomförs i internationella grupper, med engelsktalande guider

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Användningsområde Förskolan Specialundervisning Lågstadiet Svenska som andraspråk Undervisning i främmande språk

LÄRARHANDLEDNING. Användningsområde Förskolan Specialundervisning Lågstadiet Svenska som andraspråk Undervisning i främmande språk LÄRARHANDLEDNING Art. nr. 7762-957-3 Varimages - Reseberättelser Varimages är en variant av sekvensserier som ger barnen möjlighet att själva påverka berättelsen. De kommer också att bli stimulerade att

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

SVENSKA. Course Content. Stufe 1. Level 1 レベル 1 단계 1. Nivel 1. Livello 1. Niveau 1. Nível 1 スウェーデン語 스웨덴어 瑞典语

SVENSKA. Course Content. Stufe 1. Level 1 レベル 1 단계 1. Nivel 1. Livello 1. Niveau 1. Nível 1 スウェーデン語 스웨덴어 瑞典语 SVENSKA Stufe 1 Level 1 スウェーデン語 SCHWEDISCH SWEDISH 단계 1 스웨덴어 Livello 1 Nivel 1 SVEDESE SUECO 1级 Nível 1 Niveau 1 レベル 1 瑞典语 SUECO SUÉDOIS Course Content Contenido del curso Contenu du cours Kursinhalt Contenuto

Läs mer

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien!

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien! Åk med på golfresa till Benidorm och Alicante i Spanien hösten 2012! (OBS: Nytt program avresa en dag senare än vad tidigare meddelats flygresenärer flyger nu med Norwegian Air Shuttle direkt Göteborg-Alicante

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6

Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6 Lokal Pedagogisk planering i Spanska åk 6 Ansvariga lärare: Mimi Säverman Annika Fällman Felipe Sanhueza mimi.saverman@edu.upplandsvasby.se annika.fallman@edu.upplandsvasby.se felipe.sanhueza@edu.upplandsvasby.se

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

31 maj-5 juni. Segling i norra delen av Egeiska havet o tillbaks till Leros.

31 maj-5 juni. Segling i norra delen av Egeiska havet o tillbaks till Leros. Resebrev nr 5, 2012 31 maj-5 juni. Segling i norra delen av Egeiska havet o tillbaks till Leros. När Maggan o Lars hade lämnat oss tog vi en nattsegling till ön Alonnisos som ligger norr om Evia, nu hade

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Välkommen till Casa 15 på Spaniens solkust

Välkommen till Casa 15 på Spaniens solkust Välkommen till Casa 15 på Spaniens solkust Träffar: 87 På Costa Del Sol, mellan Fuengirola och Marbella i södra Spanien hittar du vårt lilla smultronställe här i världen. Casa Quince (Casa 15=Hus femton)

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Ladda batterierna inför julen med en Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Har glädjen att kunna erbjuda en yogaresa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 28/11-5/12

Läs mer