Samrådsredogörelse naturreservatet Bokhultet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsredogörelse naturreservatet Bokhultet"

Transkript

1 Samrådsredogörelse naturreservatet Bokhultet Följande yttranden har inkommit på förslaget till utökning av naturreservatet Bokhultet. Yttrandena är nedan sammanfattade men kan i sen helhet läsas efter förfrågan till Växjö kommun. Kultur- och fritidsnämnden bifaller förslaget och ser positivt på syftet med reservatet som främjar friluftsliv. Nämnden är positiv till att det förslås badplats och friluftsanordningar och anser det viktigt att beslutet inte hindrar att ytterligare anläggs, även vad gäller t.ex. utegym, naturlek eller andra uppehållsplatser eller spontanytor. Svar: Skötselplanen ska tydliggöras vad gäller möjligheten till badplatser och friluftsoch motionsanordningar/anläggningar som ska kunna anläggas inom ramen för reservatets syfte. Tekniska nämnden är positiv till förlaget som tillgodoser områden för friluftsliv och naturvård samt sjömiljöåtgärder. Nämnden poängterar dock betydelsen av att Bäckaslövs våtmark ska kunna expandera och att det bör kunna byggas en cykelbana till Sundet. Nämnden anser vidare att det behöver förtydligas att fler badplatser, bryggor och andra uppehållsplatser ska kunna anläggas i framförallt södra delen av Södra Bergundasjön. Föreskriften om skotrar bör utvecklas för att inbegripa farkoster som i framtiden kan orsaka störning på besökare och djurliv. Området med höga värden vid Södra Bergundasjön mellan reservatet och Teleborg bör övervägas att inbegripas i reservatet. Svar: Beslutskartan uppdateras vid Bäckaslövs våtmark med dagvattenreningsområdet såsom den angavs i tidigare beslut vilket tydliggör anläggningens möjlighet till expansion. Föreslagen cykelbanan skulle gå genom Natura 2000-området och måste utformas och prövas i särskild ordning. Reservatsbeslutet hindrar dock inte anläggande av nya cykelleder. På samma sätt ger skötselplanen möjlighet att anlägga friluftsanordningar. Men skötselplanen ska tydliggöras vad gäller möjligheten till badplatser och frilufts- och motionsanordningar/ anläggningar som ska kunna anläggas inom ramen för reservatets syfte. Föreskriften om störande farkoster kompletteras med vattenskidor. Området med höga värden strax utanför reservatet får hanteras genom den vanliga förvaltningen av park och natur. Miljö- och hälsoskyddsnämnden är positiv till förslaget men anser att det bör förtydligas vad gäller tillståndsfrågan för dagvattenanläggningar. Nämnden anser Tekniska förvaltningen 1 (7) Postadress Box 1222, VÄXJÖ Besöksadress Västra Esplanaden 18 Telefon Org.nr Bg E-post martin.unell@vaxjo.se

2 också att vattenskidåkning bör förhindras och att beslutskartan behöver kompletteras med avgränsning av Bäckaslövs våtmark. Svar: Tillståndsfrågan klargörs, beslutet uppdateras med förbud om vattenskidåkning, och beslutskartan kompletteras med avgränsning av Bäckaslövs våtmark. Utbildningsförvaltningen har inget att erinra. Byggnadsnämnden ser en problematik och känner en stor oro till nuvarande förslag till utökad reservatsgräns. Detta då man de senaste åren kan se en utveckling där ökade utredningskrav i samband med detaljplaneprocessen blir allt vanligare. Framtida behov är svåra att förutse där upphävande av ett naturreservat i sig är en komplex och tidskrävande process. Vid ett antagande av nuvarande förslag ska kommunen vara medveten om att kostsamma och mycket tidkrävande utredningar kan bli en följd. De framför vidare att vissa av målen med reservatet kan uppnås genom planläggning som NATUR. De skulle också föredra om endast sjön eller delar av sjön och inte strandzonen var med. De önskar få utökningen mer motiverad. Stadsbyggnadskontoret anser att kommunen bör tänka igenom utökningen av naturreservatet Bokhultet ytterligare en gång innan beslut tas. Svar: Naturreservat regleras av miljöbalken och regelverket påverkar endast området innanför gränsen. Däremot är miljöbalken tydlig med att vi under alla omständigheter måste ta hänsyn till områden med höga naturvärden, oavsett om de ligger i reservat eller inte. Som jämförelse så skiljer sig detta från Natura 2000-pröving där också verksamheter utanför området kan behöva tillstånd. Men utökningen av Bokhultet är bara reservat och inte Natura 2000-område. Kommunen har genom åren kunnat bygga många bostadsområden och anläggningar precis intill reservat i staden. Reservat är dock som byggnadsnämnden skriver svåra att upphäva eller att inom området genomföra exploateringar som inte finns upptagna i föreskrifterna. Anordningar och anläggningar såsom badplatser och bryggor kan dock anläggas eftersom det har stöd av syftet som är att värna och utveckla friluftslivet. På samma sätt skrivs alltså undantag från föreskrifterna för att möjliggöra vissa åtgärder såsom ledningsdragning, dagvattenrening eller cykelbanor. Gränsen för det utökade reservatet har anpassats till antagna detaljplaner, planprogrammet för Vikaholm och för att del inte utgöra hinder för framtida stadsdelsutveckling i Jonsboda. 2 (7)

3 Gränsen för naturreservatet har också valts som ett resultat av att planläggningen av Bäckaslöv tar mark med höga naturvärden i anspråk. Kommunen har krav på att tillse att det långsiktigt finns tillräckliga arealer och spridningskorridorer, alltså ett för arter och naturtyper funktionellt landskap som tål kommande exploatering i närområdet. Det handlar alltså om att se till att de arter som idag lever i området fortsatt ska kunna göra det. Reservatets utformning avspeglar arternas behov av livsmiljö och deras krav på att kunna röra sig i landskapet. Stadsbyggnadskontoret undrar vidare om gränsen kan gå i vattenlinjen eller ute i vattnet. Vattenlinjen är dock olämpligt eftersom sjöar har en amplitud som gör att gränsen inte ligger fast. Skulle delar av sjön uteslutas från reservatet missas chansen till att reglera fiske och båttrafik och att underlätta sjömiljöåtgärder. Tjuvfisket efter rovfisk förstör för fritidsfisket och försvårar och fördyrar arbetet med sjörestaurering då det ytterligare snedvrider den ekologiska balansen i sjön, vilket gör att det tar längre tid innan vi kan uppnå tillfredställande vattenkvalitet. Förutom att strandzonen är en viktig livsmiljö och spridningskorridor, enligt ovan, innebär föreslagen gräns att kommunen kan komma till bukt med problematiken med övergivna båtar mm längs stränderna. Frågorna om t.ex. fiske och vattenkvalitet kan inte regleras i en detaljplan. Beslutets motivering kompletteras med att utökningen tryggar spridningsvägar och att tillräckliga arealer mark långsiktigt kan skötas med naturvårdssyfte. Vi bedömer att Naturreservatet med detta, och med koppling mot Helgasjön och grönområden i staden, långsiktigt utgör ett ekologiskt funktionellt landskap. Den planerade bebyggelsen intill reservatet bedöms därför inte motverka möjligheten att uppnå reservatets syften eller bevarandemål. VEAB tillstyrker förslaget med tillägget att det ska vara möjligt att förlägga fjärrvärme genom området. Svar: Reservatet hindrar inte dragning av fjärrvärme längs Söderleden till Gamla Bäckaslövsvägen eller inom vägområde. Om ledning behöver dras i mark eller sjö krävs endast tillstånd och inte dispens. Planeringskontoret vill att det på karta tydliggörs att reservatet gränsar till framtida utbyggnadsområden. Det bör stå i beslutskartan att det befintliga naturreservatet också är det område som är Natura 2000-område. De anser vidare att friluftslivets 3 (7)

4 utvecklingspotential bör beskrivas tydligare och att det framgår att det sedan innan finns en skötselplan till detaljplanen för Torparängen. Det bör också tydliggöras att ytterligare någon siktgata bör få anläggas liksom fler badplatser och bryggor och motsvarande. Svar: Synpunkterna beaktas och inarbetas i beslut och skötselplan. Länsstyrelsen i Kronobergs län konstaterar att utökningen tillsammans med åtgärder i ny skötselplan kommer att bidra till bättre bevarande av naturmiljöer och skydd för växt- och djurliv samt att grön infrastruktur gynnas. Vidare konstaterar de att förslaget till utökning stämmer överens med utpekade gröna stråk i fördjupad översiktsplan och inte hindrar pågående planläggning. Länsstyrelsen framför dock synpunkter om utformningen av föreskrifterna om fiske och jakt med tillhörande motivering och konstaterar att dubbelreglering bör undvikas. Svar: Vi ändrar formuleringen av föreskriften om jakt eftersom Växjö kommun som markägare genom upplåtelseavtalet har möjlighet att styra jakten. Vi kommer därför att tillåta jakt på klövvilt i reservatet men välja att inte upplåta den i de delar där det innebär en konflikt med friluftslivet. Föreskriften om förbud mot fiske med nät och fasta redskap anser vi är viktigt för att kunna stävja tjuvfiske. Vi ändrar motiveringen till föreskrifterna. Skogsstyrelsen är positiv till att Bokhultet utökas men framför att det behövs riktad information till förskolor och skolor om att det är förbjudet att plocka tickor. Det behövs också fler informationsskyltar och fler grillplatser och badplatser än vad som finns idag. De anser vidare att det kan vara svårt att uppnå efterlevnad för förbudet mot drönare. De uppmärksammar oss också på att våtmarkerna söder om Vallen blivit torrare och kanalen riskerar växa igen till följd av dammarnas som byggdes på Biskopshagen. Svar: Vi tar till oss idén om riktad information och fler anordningar för friluftslivet är i linje med den nya skötselplanen, som dock förtydligas. Vi anser att drönare ska vara förbjudet för att minimera störning på djur och människor. Dammarna vid Biskopshagen ligger utanför reservatet och flödet från Växjösjön hanteras i gällande vattendom. 4 (7)

5 Havs- och vattenmyndigheten anser att man bör undvika fiskereglering i reservatsbeslut eftersom det borde kunna regleras med fiskekorten. Svar: Mot bakgrund av de stora volymer gös och annan rovfisk som det storskaliga tjuvfisket drar upp så anser vi det som angeläget att införa en föreskrift som hindrar allmänheten att fiska med nät och fasta redskap. Vi har problem med att det är för mycket vitfisk i sjön och det storskaliga tjuvfisket motverkar våra ansträngningar att skapa en god ekologisk status och ett attraktivare sportfiske. Smålands herpetologiska förening anser att förslaget i sin helhet är bra men vill framhäva Bäckaslövs våtmark som ett mycket viktigt område för grod- och kräldjur. Det är därför viktigt att vattnet håller god kvalitet och att underhållsarbete genomförs så att det inte skadar arterna. De menar också att det behövs dammar som håller vatten hela året för att arterna ska klara sig. De erbjuder också sitt stöd för att utveckla området än mer. Svar: Småvatten gynnar områdets artmångfald varför vi kommer ange i skötselplanen att det bör utredas om nya kan anläggas eller befintliga kan förbättras. Vad gäller vattenkvalitén så är det en fråga för VA som inte regleras i reservatsbestämmelserna. Underhåll av våtmarken måste anpassas till groddjuren, vilket åligger VA att följa eftersom arterna, oavsett reservat, har ett skydd i miljöbalken. Vi välkomnar erbjudande om sakkunskap. Matti Flinkman anser att förslaget är väl utfört och kan bidra till uppsatta mål men frågar varför reservatet innefattar hela Södra Bergundasjön. Han är dock positiv till fågelskyddsområdena som borde utökas till att inbegripa hela Kassaviken och eventuellt utökas tidsmässigt till senhösten. Han ifrågasätter varför 2-taktsmotorer ska förbjudas. Vidare önskar han ännu tydligare mål om vattenkvalitetsarbete och att det borde vara möjligt att lösa fiskekort via webben. Han påpekar dock att det under året har varit ovanligt ont om fisk. Slutligen önskar han att kulturhistorien tydligare lyfts fram i informationsmaterialet. Svar: Anledningen till att inbegripa hela Södra Bergundasjön är bl.a. att höja statusen på hela sjön som ett område för rekreation och friluftsliv där ordningsföreskrifter kan reglera användning och störning, t.ex. tjuvfiske, samtidigt som det underlättar skötselinsatser såsom vattenkvalitetsarbetet. En helhetslösning för hela sjön är också 5 (7)

6 positivt för att långsiktigt värna strandskogarna som spridningskorridorer. Fågelskyddsområdenas utbredning justeras en aning. Vi anser att det är motiverat att förbjuda 2-taktsmotorer då de släpper ut mycket olja och låter mycket. Vi har dock gett fem års respit. Frågan om fiskekort vidarebefordras till berörda. Vi anser att vattenkvalitetsarbetet är väl beskrivet men kommer att göra en förtydligande justering i syftet. Vi tycker det är tråkigt om fångsterna för sportfiskarna minskar, och kan konstatera att mycket stora mängder rovfisk illegalt har dragits upp ur sjön av tjuvfiskare. Ett reservat i hela Södra Bergundasjön underlättar arbetet mot tjuvfiske. Vi tar till oss synpunkten om kulturhistoria och förtydligar detta. Lennart Österdahl framhåller att förslaget i det stora hela ser bra och hoppas att kommunen lägger stora resurser på att förbättra vattenkvalitén. Men han ifrågasätter varför inte hela Kassaviken omfattas av fågelskyddsområde. Svar: Vi kommer att utöka fågelskyddsområdets utbredning med ett mindre område i Kassaviken, men ser det inte som motiverat att i dagslägen inbegripa hela Kassaviken. Birgitta Wernbro Augustsson m.fl. anser att det är toppen med ett utökat naturreservat, men anser att hundägare drabbas allt för negativt av koppeltvånget av hundar. Hon har själv inte sett några incidenter. Svar: Kommunen har fått in mycket klagomål på att okopplade hundar stör andra människors naturupplevelse. Vi har också haft problem med att okopplade hundar jagar betesdjur vilket innebär stress av djuren och risker för människor i området. Vi kompletterar dock förskriften med att förvaltaren kan anvisa plaster där hundar får vara lösa för t.ex. hundbad. Eva Lindhé är arrendator på stall Söder och för fram synpunkten att de fortsatt ska kunna bedriva hästhållning i området. De poängterar samtidigt att det är viktigt att stallet och hagarna närmast norr om detta, som enligt förslaget ligger utanför reservatet, inte exploateras i framtiden och önskar en garanti för det. De vill också att eventuella stigar genom betesmarkerna anläggs först efter samråd med arrendatorerna. I övrigt ifrågasätter hon förslaget om koppeltvång av hundar året. Hon önskar åtgärder som minskar trafiken och sänker hastigheten på Sundetvägen till max 30 km/h och att farthinder sätts upp. 6 (7)

7 Svar: Betesdrift är en förutsättning för att uppnå syftet med reservatet. Däremot finns det behov av viss styrning av betet för att inte stänga ute friluftslivet eller för att uppnå god status för hotade arter. Vi anser dock att det är motiverat att lägga stallet och vinterhagen utanför reservatet för att underlätta drift och utveckling av verksamheten. Vi har föreslagit att det behöver utredas om hastigheten kan begränsas längs Sundetvägen då det körs så fort på sträckan att det är risk för besökarnas säkerhet och upplevelse av området. Vad gäller hundar har kommunen fått in klagomål på att okopplade hundar stör andra människors naturupplevelse. Vi har också haft problem med att okopplade hundar jagar betesdjur vilket innebär stress av djuren och risker för människor i området. Inför skötselåtgärder kommer vi givetvis kontakta arrendatorn om djur finns i området. Naturskyddsföreningen Växjö har muntligen lämnat synpunkter om att de är positiva till utökningen av naturreservatet men anser att gränsen går för nära vattnet på sträckan Torparängen till Skördevägen. Här borde en större del av strandzonen med värdefulla naturmiljöer ingå i reservatet. Jaktklubbarna i området har muntligen lämnat synpunkter om att föreslagen föreskrift kan försvåra jakten efter vildsvin. Svar: Växjö kommun är som markägare den som arrenderar ut jakträtten i området och har genom upplåtelseavtalet möjlighet att styra jakten flexibelt. Vi kommer därför att tillåta jakt på klövvilt i reservatet men välja att inte upplåta den i de delar där det innebär en konflikt med friluftslivet. 7 (7)

Information om reservatsprocessen

Information om reservatsprocessen 2017-01-04 Information om reservatsprocessen 1 (7) Natur- och kulturreservat för skydd av områden Val av områdesskydd Natur- och kulturreservat är två typer av områdesskydd enligt 7 kap. miljöbalken. Naturreservat

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Ordningsföreskrifter i naturreservat. Björn Carlberg Enheten för naturvård Länsstyrelsen Stockholm

Ordningsföreskrifter i naturreservat. Björn Carlberg Enheten för naturvård Länsstyrelsen Stockholm Ordningsföreskrifter i naturreservat Björn Carlberg Enheten för naturvård Länsstyrelsen Stockholm Kort om naturreservat Vanligaste skyddsformen för natur 4 000 i Sverige och 280 i Stockholms län Länsstyrelse

Läs mer

Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma

Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma kommun Data Områdets namn Alkärret i Haboljung Läge RT90 - E: 6176943, N: 1327233 Län Skåne län Kommun Lomma Församling/socken Lomma Berörda fastigheter

Läs mer

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige 1 (5) Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av naturreservatet Hult BESLUT Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige del av Kumla Hult 1:4 som naturreservat.

Läs mer

Beslut för Älvsjöskogens naturreservat 11 (18)

Beslut för Älvsjöskogens naturreservat 11 (18) 11 (18) C. Föreskrifter med stöd av miljöbalken 7 kap. 30 om rätten att färdas och vistas inom naturreservatet. Utöver vad som gäller i lagar, förordningar och lokala föreskrifter, föreligger förbud enligt

Läs mer

Sida MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2013-12-03. Naturvård

Sida MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2013-12-03. Naturvård MINNESANTECKNINGAR 1(5) Naturvård Minnesanteckningar från möte om ändrat förslag till jaktföreskrifter i planerat naturreservat Klarälvsdeltat Länsstyrelsen bjöd in till information och diskussion kring

Läs mer

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Gäller - Samtliga stränder vid havet, insjöar

Läs mer

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön 349:37 Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Antaget av Kommunfullmäktige 2014-08-14 Gäller fr o m 2014-08-14 Föreskrifter Inskränkning i rätten att använda

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET BOKHULTET I VÄXJÖ KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET BOKHULTET I VÄXJÖ KOMMUN BILDANDE AV NATURRESERVATET BOKHULTET I VÄXJÖ KOMMUN beslutar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) att naturreservatet Bokhultet som inrättades av den 13 januari 1994 (93/0178) ska ha den utökade

Läs mer

Yttrande över förslag till beslut om naturreservatet Örnsätraskogen

Yttrande över förslag till beslut om naturreservatet Örnsätraskogen MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Emilia Hammer 2017-01-25 2016-006541- NA 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 1 februari 2017 Yttrande över förslag till beslut

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Utökning av Glotternskogens naturreservat samt fastställande av ny skötselplan för reservatet

Utökning av Glotternskogens naturreservat samt fastställande av ny skötselplan för reservatet BESLUT 1(6) 2013-06-14 TN-142/2012 Jonas Edlund, ekolog 011-15 12 90 Kommunfullmäktige Utökning av Glotternskogens naturreservat samt fastställande av ny skötselplan för reservatet Beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun

Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Rebecka Persson 2014-11-28 KS 2014/0865 Björn Strimfors Kommunstyrelsen Remiss ang översyn av det utvidgade strandskyddet för Kalmar kommun Förslag till

Läs mer

Mikael Finsberg Tel Dnr 0298/07

Mikael Finsberg Tel Dnr 0298/07 TJÄNSTEUTLÅTANDE Mikael Finsberg Tel 365 57 89 2007-08-15 Dnr 0298/07 Yttrande till kommunstyrelsen över länsstyrelsens förslag till utökning av naturreservatet Delsjöområdet i Göteborgs, Härryda och Mölndals

Läs mer

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN 1 (7) Ärendenummer 511-1911-2012 UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN BESLUT Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) att naturreservatet Skårtaryds urskog

Läs mer

Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun

Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun Österåkers kommun Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2015-09-18 Ärende/nr: 2012/0210-0043 Beslut om bildande av naturreservatet Karsvreta träsk i Österåkers kommun (3 bilagor) Uppgifter om naturreservatet

Läs mer

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson Strandskydd och boende vid stranden Foto: Jana Andersson Vad är strandskydd? Sveriges stränder är en naturtillgång av mycket stort värde. Stränderna längs sjöar och vattendrag, liksom stränderna längs

Läs mer

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-04 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Förslag till beslut om inrättande av Norra Igelbäckens naturreservat Remiss från Järfälla kommun Remisstid den 10 november 2017

Förslag till beslut om inrättande av Norra Igelbäckens naturreservat Remiss från Järfälla kommun Remisstid den 10 november 2017 PM 2017:241 RI (Dnr 135-1504/2017) Förslag till beslut om inrättande av Norra Igelbäckens naturreservat Remiss från Järfälla kommun Remisstid den 10 november 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Angående naturreservat vid Råstasjön, Solna stad.

Angående naturreservat vid Råstasjön, Solna stad. Angående naturreservat vid Råstasjön, Solna stad. Detta dokument är framtaget på uppdrag av Nätverket Rädda Råstasjön. Avsikten är att ge inspiration och idéer till ett framtida naturreservat vid Råstasjön.

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

Medborgarförslag om att göra naturreservat av Wendelsbergsparken

Medborgarförslag om att göra naturreservat av Wendelsbergsparken SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-05-28 104 Medborgarförslag om att göra naturreservat av Wendelsbergsparken Kommunfullmäktige beslutade i 13, 35, 67, 88, 129, 147/2017 att

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner 2006-02-27 Bilaga 3 Diarienummer 511-24159-2003 Sida 1(6) Naturvårdsenheten Jörel Holmberg 0501-60 53 95 Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde

Läs mer

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 6559/18 Handläggare Fredrik Wejde Telefon: 031 368 13 21 E-post: fredrik.wejde@fastighet.goteborg.se Yttrande angående förslag till

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Utkom från trycket den 19 december 2008 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Långhällskogens naturreservat Beslutade den 2008-12-15 Dnr 511-15804-03.

Läs mer

Överklagande i fråga om bildande enligt naturvårdslagen av naturreservatet Hornborgasjön i Skara och Falköpings kommuner

Överklagande i fråga om bildande enligt naturvårdslagen av naturreservatet Hornborgasjön i Skara och Falköpings kommuner Regeringsbeslut 1495-2210 1999-09-30 M1997/2293/Na REGERINGEN Miljödepartementet Kjell Hoffman genom ombudet Anders Lundmark LRF Juridiska byrån Box 150 462 22 VÄNERSBORG Överklagande i fråga om bildande

Läs mer

Ansökan om dispens för anläggande av vall vid bågskyttebana på fastigheten Visättra 1:5 inom

Ansökan om dispens för anläggande av vall vid bågskyttebana på fastigheten Visättra 1:5 inom NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENUMMER 31 maj 2016 2016-776 SIDA 1 (4) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden Ansökan om

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gulåsens naturreservat Beslutade den 2 februari 2009, dnr 511-10296-06. Utkom från trycket den 6 februari

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Stora Bollebergets naturreservat 21FS 2006:53 Utkom från trycket den 14 juli 2006 Beslutade den 11 juli

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Finnbrännans naturreservat Beslutade den 21 juni 2006, diarienummer 511-13361-05. Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

NATURRESERVATET GAMLA EKUDDEN I MARIESTADS KOMMUN

NATURRESERVATET GAMLA EKUDDEN I MARIESTADS KOMMUN Mariestads kommun Gatukontoret 1992-12-01 Per-Henrik Persson/MW FÖRSLAG TILL INRÄTTANDE AV Till tekniska nämnden NATURRESERVATET GAMLA EKUDDEN I MARIESTADS KOMMUN Namn: Gamla Ekudden. Kommun: Mariestad.

Läs mer

Fotograf: Torbjörn Arvidson. Inrätta tätortsnära naturreservat

Fotograf: Torbjörn Arvidson. Inrätta tätortsnära naturreservat Fotograf: Torbjörn Arvidson Inrätta tätortsnära naturreservat Örebro växer Utmaningar Sveriges sjunde stad har >144 000 inv Befolkningsökning 1500-2000 nya Örebroare Landskapet Tätortsnära i Örebro kommun

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 4 februari 2016 SÖKANDE AA Ombud: BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljö- och energidepartementet) beslut den 19 mars 2015, M2014/1735/Me,

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun

Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun sid 1 (5) Naturvårdsenheten Claes-Erik Svaton Stämma 1 595 91 Mjölby Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun Länsstyrelsen beslutar att undanta det område i anslutning till bebyggelsen

Läs mer

FÖRSLAG FÖR SAMRÅD TILL BILDANDE AV NATURRESERVATET BOKHULTET

FÖRSLAG FÖR SAMRÅD TILL BILDANDE AV NATURRESERVATET BOKHULTET FÖRSLAG FÖR SAMRÅD TILL BILDANDE AV NATURRESERVATET BOKHULTET I VÄXJÖ KOMMUN beslutar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) att naturreservatet Bokhultet som inrättades av den 13 januari 1994 (93/0178)

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

PROJEKT ÅSNENS NATIONALPARK

PROJEKT ÅSNENS NATIONALPARK PROJEKT ÅSNENS NATIONALPARK FRÅGOR OCH SVAR MAJ 2017 Frågor om tidplan Hur ser processen och tidplanen ut fram till bildande av nationalpark? Tidplan Förutsätter att markförhandlingarna är klar i slutet

Läs mer

Naturreservat för Rågsveds friområde. Beslut om samråd

Naturreservat för Rågsveds friområde. Beslut om samråd Exploateringskontoret Miljöförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr E2017-03377 Dnr 2017-14488 Dnr 2017-14371 Sida 1 (7) 2017-10-25 Kontaktpersoner Exploateringskontoret Christopher

Läs mer

DOM 2013-10-01 Stockholm

DOM 2013-10-01 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0602 DOM 2013-10-01 Stockholm Mål nr M 2847-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-01 i mål M 5000-12, se bilaga A KLAGANDE 1. PF 2. EÖ MOTPART

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om Björnlandets nationalpark; beslutade den 20 april 2017. NFS 2017:4 Utkom från trycket den 4 maj 2017 Med stöd av 4

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Samrådsyttrande från Stockholms Naturskyddsförening och Söderorts Naturskyddsförening över naturreservat Kyrkhamn

Samrådsyttrande från Stockholms Naturskyddsförening och Söderorts Naturskyddsförening över naturreservat Kyrkhamn Samrådsyttrande från Stockholms Naturskyddsförening och Söderorts Naturskyddsförening över naturreservat Kyrkhamn Diarienr. 2013-06332-55 2014-08-29 Söderorts Naturskyddsförening och Stockholms Naturskyddsförening

Läs mer

Bildande av naturreservat Norrköpings ekbackar

Bildande av naturreservat Norrköpings ekbackar BESLUT 1(8) Vårt diarienummer 8/03 265 Handläggare, titel, telefon Eva Siljeholm, kommunekolog 011-15 19 65, 073-020 19 65 Bildande av naturreservat Norrköpings ekbackar Förslag till beslut 1 Norrköpings

Läs mer

Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm kommun

Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm kommun 2019-04-03 Sid 1 (6) Fornbods Vägsamfällighetsförening genom Jonas Ljungberg Beleshögsvägen 40 21774 Malmö Elektronisk delgivning Angående ansökan om flytt av väg i Horns kungsgård naturreservat, Borgholm

Läs mer

Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl

Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl Tjänsteskrivelse 2017-12 - 18 Handläggare Moa Öhman Plan - och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl Förslag till beslut Start - PM för bildande av

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Utkom från trycket den 18 december 2009 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gönhammarens naturreservat Beslutade den 9 december 2009, dnr 511-1796-09

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Utkom från trycket den 5 juni 2009 Länsstyrelsens i Gävleborgs län beslut om ändring av beslut om och föreskrifter för Notholmens naturreservat (omtryck)

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Till Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt

Till Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt 1 Boo Miljö- och Naturvänner Till Mark- och miljödomstolen 2017-10-02 Nacka tingsrätt Överklagande av länsstyrelsen i Stockholms läns beslut den 17 augusti 2017 om dispensansökan för återvinningsstation

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdag

PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdag PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdag 2014-08-14 107 2013/KS0765 265 Bildande av Naturreservatet Storsjön (Kommunfullmäktiges tryckta handlingar 2014, nr 74, sid B 538, separat bilaga) Kommunstyrelsen ansökte

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64 Datum 2017-08-31 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0211 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat

Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat MÖLNDALS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1991-09-03 265 Dnr 89/205 235 Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat Safjällsområdet har länge utnyttjats som ett rekreaktionsområde av

Läs mer

Kyrkhamn förslag till naturreservat. Beslut om remiss.

Kyrkhamn förslag till naturreservat. Beslut om remiss. Tjänsteutlåtande Dnr E2014-00956 Dnr MF 2014-5902 Dnr SBK 2013-06332-55 Sida 1 (9) 2014-04-30 Kontaktpersoner Linda Belfrage Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 03 linda.belfrage@stockholm.se

Läs mer

Angående ansökan om att anlägga GC-väg inom Natura 2000-området och naturreservatet Strömsholm i Hallstahammars kommun

Angående ansökan om att anlägga GC-väg inom Natura 2000-området och naturreservatet Strömsholm i Hallstahammars kommun BESLUT 1 (5) AVDELNINGEN FÖR NATURVÅRD Kristina Hanson Naturvårdshandläggare Telefon 010-224 92 67 kristina.hanson@@lansstyrelsen.se Trafikverket c/o Marcus Persson marcus.persson@trafikverket.se Delgivningskvitto

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2007:59 Utkom från trycket den 7 december 2007 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Svedjebodvallens naturreservat Beslutade den 3 december

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Stora Öråsens naturreservat Beslutade den 3 november 2005, dnr 511-3412-02, 84-221 Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 2211 Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 2013-10-07 435-122-13 1(2) Föreningen Gotlands Fornvänner (Gotlands Museum) Väte hembygdsförening Riksantikvarieämbetet Region Gotland, Samhällsbyggnadsförvaltningen Konsekvensutredning

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om naturreservatet Möckelsnäs i Älmhults kommun 07FS 2014:14 Utkom från trycket den 18 december 2014 beslutade

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Brännans naturreservat Beslutade den 15 december 2006, 511-10970-05 Utkom från trycket den 22 december

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Promemoria 2014-11-07

Promemoria 2014-11-07 Naturvårdsenheten Promemoria 2014-11-07 sid 1 (6) 511-4251-14 0584 Nedan följer en sammanställning av inkomna yttranden över förslag till utvidgat strandskydd i Vadstena kommun samt Länsstyrelsens eventuella

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gammelsälls naturreservat Beslutade den 12 september 2005, dnr 511-2757-02, 80-232. Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse Avtal 41-2018, Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse PU 55/18 Handläggare: Johan Gerremo Beskrivning Karta 1 Karta 2 Länsstyrelsen

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN BESLUT 2009-10-08 BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar Falu Kommun det område som framgår av bifogad beslutskarta, bilaga

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om natur- och kulturreservat enligt 7 kap. miljöbalken och förordningen (1998:1252) om områdesskydd; NFS 2003:8 Utkom

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för Tresticklans nationalpark

Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för Tresticklans nationalpark Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för Tresticklans nationalpark Författningsförslag Med stöd av 4 första stycket nationalparksförordningen (1987:938) föreskriver Naturvårdsverket följande.

Läs mer

Beslut om ändrad ordningsföreskrift och ny ordningsföreskrift för naturreservatet Knivsås- Borelund i Lunds kommun

Beslut om ändrad ordningsföreskrift och ny ordningsföreskrift för naturreservatet Knivsås- Borelund i Lunds kommun BESLUT 1(4) Kontaktperson Miljöavdelningen Jenny Hall 010-224 10 00 skane@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Beslut om ändrad ordningsföreskrift och ny ordningsföreskrift för naturreservatet Knivsås- Borelund

Läs mer

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Kävlingeåns huvudfåra Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Aktuellt i Kävlingeåns huvudfåra - Bakgrund - Vattenkraft - Miljöanpassning - Avverkning/strandskydd Kävlingeån Kävlingeån

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 01054 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-30 RS180706 Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Region Halland

Läs mer

Detaljplan för Kv. Kanoten m.fl. inom Viken

Detaljplan för Kv. Kanoten m.fl. inom Viken Dnr SBN-2007-0070 sidan 1 (5) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Brev 2013-04-02 Ossman Sharif, 054 540 45 48 ossman.sharif@karlstad.se Länsstyrelsen i Värmland Detaljplan för Kv. Kanoten m.fl. inom Viken ansökan

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Åby urskogs naturreservat Beslutade den 30 september 2008. 21FS 2008:61 Utkom från trycket den 3 oktober

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

iktlinjer för byggande i

iktlinjer för byggande i iktlinjer för byggande i acka Riktlinjer för bryggor och andra anordningar i vattnet i Nacka kommun Beslutade av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden den xx qwerty 2009 Syftet med riktlinjerna är att bidra

Läs mer