VÄLKOMMEN HEM FELANMÄLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMEN HEM FELANMÄLAN"

Transkript

1 Välkommen hem - här kan du läsa om vad du bör tänka på för att trivseln i ditt och dina grannars boende ska bli så bra som möjligt. Du får också råd om hur du tar hand om din lägenhet på bästa sätt.

2 VÄLKOMMEN HEM Trivselregler I ett bostadshus bor man nära sina grannar. Det kräver att man tar hänsyn och har tolerans för andras sätt att leva. Här har vi samlat några av våra trivselregler som gör det lite enklare att bo nära varandra. Musik och ljud Ta hänsyn till dina grannar så att de inte störs av ljud från din lägenhet. Det gäller dygnet runt, men är extra viktigt efter klockan och före kl Undvik till exempel att dammsuga, tvätta eller duscha sent på kvällen. Om du ska ha fest - prata gärna med dina grannar i god tid före, men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn. Sluta festen i lagom tid och skruva ner musiken så att grannar inte störs. Tänk också på att du som lägenhetsinnehavare har ansvar för att dina gäster inte stör grannarna. När grannen är högljudd Ett sätt att komma till rätta med en störning är att själv ringa på hos grannen och vänligt be dem dämpa sig. Ofta är den som orsakar en störning inte medveten om att andra blir störda. Men om du har försökt med det och störningen ändå fortsätter? Eller om du inte vet hur du ska hantera situationen utan att försämra grannsämjan? Då kan det vara bra att känna till att du kan vända dig till oss kontakta bara din husvärd. Störningsjouren Men om störningen inträffar kvällar, nätter eller helger? Ja, då ska du ringa du till Störningsjouren. Störningsjouren kommer ut till plats för att informera sig om vad störningen beror på. De talar med den person som ringt in och med den hyresgäst som är orsaken till störningen. Störningsjouren talar dock aldrig om för den störande, vem som kontaktat dem. Du som anmäler en störning kan också välja att vara anonym. Efter varje besök skrivs en rapport som Poseidon tar del av följande morgon. Störningsjouren når du på telefon Bor du i Angered Centrum eller Övre Lövgärdet ringer du Bor du i Hjällbo ringer du Vad händer sedan? Som hyresvärd är vi skyldiga att ingripa mot störningar i boendet. Vi följer därför upp alla anmälningar om störningar. Om vi kan konstatera att en störning ägt rum, gör vi i regel ett hembesök eller skickar ett varningsbrev. Efter en andra upprepad och konstaterad störning debiteras hyresgästen för Störningsjourens utryckning. Lagen ger alltså hyresgästen en chans, men upprepade störningar kan leda till att man förlorar sin lägenhet. Räknas störningen som särskilt allvarlig, kan den leda till att hyresgästen sägs upp utan varningsbrev. FELANMÄLAN Vill du göra en felanmälan till din husvärd - ring direkt eller gå in på vår hemsida. På Mina sidor fyller du i en felanmälan.

3 UTOMHUS På gården Utnyttja gärna gården till lek och umgänge, men kom ihåg att ta hänsyn till andra. Fotboll är inte tillåtet på gårdarna. Använd hellre fotbollsplaner och andra lämpliga ytor i området. Våra gårdar är bilfria och de enda transporterna till husen som är tillåtna är på- och avlastning vid flyttning. Studsmattor och badpooler är av säkerhetsskäl inte tillåtna. Grilla Använd gärna de gemensamma grillplatserna på gårdarna. Du kan också ta med en egen grill till gården. Tänk dock på att kontrollera vindriktning och avstånd till grannarna. Tänk också på brandrisken och placera grillen långt ifrån fasaden. Innan du lämnar grillen så måste den vara ordentligt släckt och kom ihåg att städa efter er. Det är inte tillåtet att grilla på balkongerna! Fyrverkerier I alla tätbebyggda områden är det förbjudet att skjuta raketer och smällare.

4 TRAPPHUS OCH FÖRRÅD I trappuppgången Trappuppgångarna är din utrymningsväg och räddningstjänstens väg in om det skulle inträffa något i din lägenhet. Håll trappuppgångar och entréer fria från cyklar, barnvagnar, skor, mattor och leksaker. Rökning i trapphusen är förbjuden. Dörrar till förråd och källare ska alltid hållas stängda. För att inte obehöriga ska komma in i huset ber vi dig att inte ställa upp entrédörren när du väntar besök. Förråd Om du har tillgång till ett förråd, förser du det själv med lämpligt lås. Poseidon ansvarar inte för ägodelar som förvaras i förrådsutrymmen. TVÄTTSTUGAN Det är viktigt att tvättstugan är ren och fräsch. Det är du som hyresgäst som ska lämna tvättstugan städad efter varje pass. Tänk på att: Torka av maskinerna Borsta av filtren till tumlare och torkrum Sopa och rengör golven och rensa ut golvbrunnarna Lämna tvättkorgarna i tvättstugan när du har avslutat ditt pass. Det gäller rökförbud i alla tvättstugor! Mattor och skor får inte tvättas i de vanliga tvättmaskinerna eftersom det förstör trummorna. Använd anvisade grovtvättmaskiner. Det är inte tillåtet att färga kläder i tvättmaskinerna. Det är förbjudet att hälla vatten i tvättmaskinen eftersom det förstör maskinen. Dosera rätt Göteborg har mjukt vatten. Det betyder att du kan dosera enligt den lägre rekommenderade dosen på förpackningen. Att använda mer tvättmedel betyder inte att tvätten blir renare följ doseringsråden på förpackningen.

5 CYKEL- OCH BARNVAGNSRUM I de flesta hus finns förråd för cyklar och barnvagnar. Cykel- och barnvagnsrummen är endast till för cyklar respektive barnvagnar. Tänk på att barnvagnar och andra ägodelar aldrig får förvaras i trapphusen. Om du är osäker på var ditt närmsta förvaringsrum finns - kontakta din husvärd. P-assistans För dig som hyr parkeringsplats hos Poseidon, med undantag i Backa och Hjällbo, finns servicen P-Assistans. Det är en kostnadsfri hjälp om du får problem med bilen på din parkering, till exempel vid inbrott, startproblem eller punktering. P-Assistans ingår i din parkeringshyra och är ett samarbete med Nord Assurance Services AB. BIL OCH PARKERING Som hyresgäst hos Poseidon har du möjlighet att hyra parkeringsplats på utomhusparkering eller ett garage. Under Sök ledigt på vår hemsida ser du vad som finns ledigt i ditt område just nu. Hyran för garage och parkeringsplats debiteras tillsammans med hyran. Tvätta bilen Om du behöver tvätta bilen ska du göra det på en biltvätt. Det är inte tillåtet att tvätta bilar på gårdar, p-platser eller i garage eftersom det miljöfarliga smutsvattnet rinner ner i dagbrunnarna. Ring P-assistans - dygnet runt, året om. Telefonnummer: Bilpool I vissa av våra områden finns en bilpool man kan vara med i om man så önskar. Poseidon samarbetar med ett företag som heter Sunfleet som endast använder miljöbilar. Vill du ha information om Sunfleet eller gå med i poolen, kan du gå in på deras hemsida com och läsa mer.

6 DJUR Husdjur Du får gärna ha husdjur i din lägenhet. Tänk dock på att hundar och katter inte får rastas i bostadsområdet och att husdjur alltid ska hållas kopplade i området. I tvättstugor och motsvarande får de naturligtvis inte vara. Andra djur Mata inte djur och fåglar på gården eller från din balkong. Alla är kanske inte lika förtjusta i djuren, dessutom kan mat och fröer locka till sig skadedjur. Ohyra och skadedjur Om du upptäcker ohyra eller skadedjur i din lägenhet är det viktigt att du genast anmäler det. Poseidon har ett avtal med Anticimex. Det betyder att du som hyresgäst får kostnadsfri sanering och rådgivning från Anticimex när du behöver. Har du ohyra eller skadedjur i din lägenhet? Kontakta Anticimex på tel

7 FLYTTA Första vardagen i varje månad räknas som inoch utflyttningsdag. Från och med klockan denna dag har den nya hyresgästen tillgång till lägenheten. Om flyttdagen infaller på en lördag, söndag eller allmän helgdag blir in- respektive utflyttningsdagen först nästkommande vardag. Nycklar Nycklar till lägenheten hämtar och lämnar du hos din husvärd. Om du flyttar in och tar emot nycklarna av den tidigare hyresgästen ska du kontakta din husvärd för att kontrollera att du har fått alla nycklar. Poseidon har inga huvudnycklar till lägenheterna. Det betyder att du själv får betala låssmed för byte av lås om du skulle tappa bort dina lägenhetsnycklar eller låsa dig ute. Om gården är bilfri behöver du en särskild bomnyckel för att komma in med flyttbil. Bomnyckel får du låna av din husvärd, mot en depositionsavgift. Städning Det är viktigt att flyttstädningen är ordentligt gjord. Om lägenheten inte är ordentligt städad när du flyttat kan du bli ersättningsskyldig. Tänk på att om du ställt undan inventarier som tillhör lägenheten, till exempel innerdörrar eller hatthylla, måste dessa finnas tillgängliga när du flyttar ut. Kontakta din husvärd eller ditt närmaste distriktskontor om du har du frågor om städningen av lägenheten. Besiktning Tänk på att boka besiktning av lägenheten med din husvärd i god tid före avflyttning. Uppsägning Uppsägning ska alltid vara skriftlig och skickas till ditt distriktskontor. Uppsägningstiden är tre kalendermånader och räknas från sista datumet i den månad som uppsägningen kommer oss tillhanda. När du har sagt upp ditt hyreskontrakt är du skyldig att visa lägenheten för nästkommande hyresgäst. ATT TÄNKA PÅ VID FLYTT Adressändra Kom ihåg att anmäla adressändring. Kontakta Svensk Adressändring, telefon eller ändra din adress direkt på El och nätavtal När det gäller elleverantör väljer du förstås själv vem du vill anlita. Nätavtal tecknar du hos Göteborg Energi på eller När du flyttar ut, kom ihåg att meddela Göteborg Energi samt din elleverantör. Hemförsäkring När du flyttar in bör du kontrollera att du har giltig hemförsäkring och att försäkringsbeloppet är tillräckligt stort. Har du ingen hemförsäkring rekommenderar vi att du omgående tecknar en.

8 HYRAN Betala hyra Hyran betalas i förskott varje månad och ska vara inbetalad till Poseidon senast på förfallodagen. Om du inte hittar ditt OCR-nummer kan du hitta det på vår hemsida. Logga bara in på Mina sidor eller kontakta ditt närmaste distriktskontor. Poseidon använder bankgiro som inbetalningssätt för hyran. Du kan betala med bankgiro i alla bankers internettjänster. Betalar du via internet ska mottagarkontot vara vårt bankgironummer Autogiro Som hyresgäst hos Poseidon kan du även välja att betala hyran via autogiro. Det är bekvämt och enkelt, du slipper fylla i blanketter och räkningarna blir alltid betalda i rätt tid. Det enda du behöver se till är att det finns pengar på ditt bankkonto dagen före förfallodagen. Pengarna förs sedan automatiskt över från ditt bankkonto samma dag som hyresavin förfaller till betalning. Vill du betala hyran via autogiro kan du använda blanketten autogiro som du hittar på vår hemsida. Skriv ut blanketten och skicka eller lämna den ifylld till ditt närmsta distriktskontor. HEMSIDAN - LOGGA IN PÅ MINA SIDOR På vår hemsida kan du logga in på Mina sidor och hitta information om just din lägenhet. Du kan bland annat göra en felanmälan, hitta OCR-nummer och söka lägenheter på Omflyttningsplatsen.

9 SKÖT OM DIN LÄGENHET Som hyresgäst ansvarar du för att lägenheten hålls i ett gott skick. Nedan följer några tips på hur du underhåller din lägenhet för att bibehålla skicket - både för dig och nästkommande hyresgäst! Golv Golv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga - ställ därför inga blomkrukor direkt på golvet! Stoppa smuts och grus redan vid ytterdörren, gärna med hjälp av en dörrmatta. Dammsug eller torrmoppa ditt trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten på trägolv skadar det. Använd endast milda rengöringsmedel. Linoleumgolv ger en stark och slittålig yta om de behandlas rätt. När du tvättar linoleumgolv ska du använda ytterst lite vatten. Undvik hett vatten och starka rengöringsmedel. Kyl och frys I köket ska du regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel, och ger en jämnare temperatur! Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet - annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet. Rengöra köksfläkten I din köksfläkt finns ett löstagbart filter. Ta ner filtret och diska det regelbundet. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Om du har diskmaskin kan du diska filtret i maskinen. Om du har kolfilterfläkt kontakta din husvärd för instruktioner om rengöring. Toalett och badrum I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så att fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet. Blöjor, bomullspinnar, tamponger etc. får inte spolas ned i toalettstolen eftersom de kan fastna i avloppet. Stopp i avloppet Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten - pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts. Om du inte lyckas lösa stoppet själv kontakta din husvärd som kan hjälpa dig. Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier! Brandvarnare Varje lägenhet är utrustad med en brandvarnare. Du bör kontrollera din brandvarnare minst en gång per månad för att försäkra dig om att den fungerar. Tryck på knappen på brandvarnarens utsida för att kontrollera att batterierna fungerar. Om du behöver byta batterier plocka ned brandvarnaren och sätt i ett nytt batteri eller kontakta din husvärd. När batterierna håller på att ta slut i brandvarnaren ger den ifrån sig en kort varningssignal, som indikerar att det är dags att byta batterier. Om du skulle sakna en brandvarnare i lägenheten - kontakta din husvärd som kostnadsfritt sätter upp en brandvarnare hos dig!

10 BALKONG OCH UTEPLATS Balkong Balkongen är en härlig del av lägenheten - speciellt på sommaren. Ta hänsyn till grannen när du använder den. Detta gäller: - Häng inte blomlådor på utsidan av balkongen då de kan ramla ned och skada andra. - Piska inte mattor från balkongen. Var försiktig när du vattnar blommor eller rengör balkongen så att vatten inte rinner in hos grannen under. - Grillning på balkongen är inte tillåten på grund av risken för brand och os. - Om du röker på balkongen - se till att grannen inte störs. Du får heller inte kasta ut fimparna från balkongen! Kontakta oss först om du vill sätta upp balkongskydd. Uteplats Uteplatsen är en del av lägenheten och du som hyresgäst ansvarar själv för skötseln av den. Du ansvarar för att uteplatsen ser vårdad ut och att grönytor och rabatter sköts. Det är även du som hyresgäst som vårdar eventuella staket och häckar som tillhör uteplatsen. Om det finns anvisning om höjden på häcken ska du se till att den följs. Om du behöver låna en handgräsklippare eller andra trädgårdsverktyg - prata gärna med din miljövärd eller husvärd. Skärmar, spaljéer eller liknande får inte sättas upp utan vårt tillstånd. Paraboler På grund av säkerhetsrisken är det inte tilllåtet att montera egen parabol utan Poseidons skriftliga medgivande. Vi ger vårt godkännande till oförstörande uppsättning på balkonger och uteplatser, förutsatt att det sker på ett professionellt sätt som inte äventyrar den allmänna säkerheten kring fastigheten. Montage på fasaden tillåts dock inte eftersom det innebär att fasadens tätskikt förstörs. Om kulturnämnd, byggnadsnämnd, länsstyrelse eller någon annan myndighet anser att fastigheten ska skyddas av kulturella, estetiska eller andra skäl, godkänner vi inte någon form av parabolmontage, även om det kan göras oförstörande på en balkong eller uteplats.

11 EL OCH SÄKRINGAR Elinstallationer När det gäller el får du bara byta glödlampor och säkringar själv. Elinstallationer och reparationer måste utföras av en fackman. Detsamma gäller om du kopplar in en egen tvätt- eller diskmaskin i lägenheten. Fråga gärna din husvärd om råd om du behöver få elarbete utfört i lägenheten. Om du installerar egen tvättmaskin ska den stå intill en golvbrunn och får aldrig skruvas fast i golvet. Diskmaskin ska alltid anslutas till kallvattenledningen och du ska stänga av vattentillförseln efter avslutad diskning. En vattenläcka kan orsaka stora skador! Lägg ett vattentätt läckageskydd under diskmaskinen. Det finns att köpa i vitvaruaffärer och många byggvaruhus. Säkringstavla Om strömmen försvinner - kontrollera alltid först om en säkring har gått. Försäkra dig om att du har kontrollerat säkringarna innan du ringer jouren vid strömavbrott på kvällar och helger. Om jouren finner att strömavbrottet beror på en trasig säkring kan du debiteras för jobbet. Om du har jordfelsbrytare bör du kontrollera om de löst ut. För närmare beskrivning se locket till säkringsskåpet eller kontakta din husvärd.

12 RENOVERA Renovera Poseidon tillämpar behovsprövat underhåll. Det innebär att vi inte utgår från några särskilda tidsintervaller när det gäller underhållet i lägenheten. Lägenheten ska vara i behov av underhåll. Det räcker alltså inte med att en viss tid har gått sedan föregående reparation. Enligt hyreslagen ska varje lägenhet hållas i ett sådant skick, att den är fullt brukbar för det avsedda ändamålet. I funktionsdugligheten räknar man till exempel in vitvaror, vattenkranar och värmeradiatorer, men även underhållet av tapeter och målning. Bedömningen sätts i relation till andra lägenheter och ska motsvara den allmänna uppfattningen om vad som är normal standard på orten. Hos Poseidon är det husvärden som bedömer om en lägenhet behöver renoveras. Om resultatet av besiktningen blir att vissa saker i lägenheten är i behov av reparation, lägger husvärden in arbetet i en tidplan för åtgärdande. Men det innebär inte att man som hyresgäst kan kräva reparation så fort målning eller tapeter inte är i fullgott skick. Om lägenheten är i dåligt skick på grund av att man varit oaktsam eller lägenheten utsatts för onormalt slitage, har man i allmänhet inte rätt att kräva att den åtgärdas. Renovera själv Du har rätt att själv renovera i din lägenhet som till exempel att måla eller tapetsera. Tänk dock på att arbetena måste göras fackmannamässigt och att förändringen, valet av färger till exempel, inte får vara för extrem. Då kan du bli skyldig att ersätta kostnaden för att återställa bostaden i ursprungligt skick när du flyttar från lägenheten. Det är inte tillåtet att ändra lägenhetens planlösning genom att ta bort eller sätta upp en fast vägg eller göra ett valv mellan två rum. Om du skulle vilja måla om i badrummet eller lacka om köksluckor eller skåpsdörrar, prata med din husvärd. Det är inte tillåtet att byta ut fast köksutrustning, montera köksfläkt med anslutning till befintligt ventilationssystem eller bygga om ett separat duschrum eller klädkammare till bastu. Om du gör det kan du bli tvingad att omgående återställa lägenheten. Du får inte kakla själv i ditt badrum. Eftersom fuktspärren i badrummet är viktig är det inte heller tillåtet att borra i väggar eller golv utan husvärdens tillåtelse. Var försiktig när du borrar i väggar och gör inte fler eller större hål än du måste. Ett tips när du borrar hål i en vägg är att göra ett

13 kryss i tapeten, vika upp kanterna och sedan borra i den tapetfria väggen. Det blir då enklare att spackla igen hålet efteråt och vika tillbaka tapeten vid flytt. I våtutrymmen eller i kakelplattor får du inte borra alls! Elinstallationer och lagning av elektrisk utrustning ska du överlåta till en fackman. Kontakta din husvärd om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behöver lagas eller bytas. Om du är osäker på vad du själv får göra i lägenheten kan du alltid kontakta din husvärd för råd. LUFT OCH TEMPERATUR Att hålla en jämn och lagom varm lägenhetstemperatur är ett sätt att spara på energi och miljö. Öppna hellre fönstret vidöppet i 5 minuter när du ska vädra istället för att ha det öppet på glänt en längre tid under dagen. Det är mer effektivt och du bevarar en behaglig temperatur inne. Temperaturen i din lägenhet ska hålla minst 20 grader. Den temperaturen gäller i den så kallade vistelsezonen, vilket är ungefär mitt i rummet. Det betyder att vissa ställen i lägenheten kan vara något kallare och andra något varmare. För att termostaterna på dina element ska fungera ska elementen stå fria och inte isoleras av möbler eller tunga gardiner. För att ventilationen ska fungera är det viktigt att ventilerna är rena och fria från damm. Ta därför för vana att regelbundet torka av ventilerna. Drag i lägenheten beror ofta på igentäppta ventiler.

VÄLKOMMEN HEM. Störningsjouren når du på telefon 031-80 50 75 UTOMHUS FELANMÄLAN

VÄLKOMMEN HEM. Störningsjouren når du på telefon 031-80 50 75 UTOMHUS FELANMÄLAN Välkommen hem - här kan du läsa om vad du bör tänka på för att trivseln i ditt och dina grannars boende ska bli så bra som möjligt. Du får också råd om hur du tar hand om din lägenhet på bästa sätt. VÄLKOMMEN

Läs mer

Rökning Av hänsyn till allergiker är det inte tillåtet att röka i några gemensamma utrymmen, som till exempel tvättstugor och trapphus.

Rökning Av hänsyn till allergiker är det inte tillåtet att röka i några gemensamma utrymmen, som till exempel tvättstugor och trapphus. I trappuppgången, i anslutning till entrén i varje hus, finns en anslagstavla där vi sätter upp viktig information som berör våra hyresgäster. Glöm inte att kasta ett öga på den då och då. På anslagstavlan

Läs mer

Boendeinformation. Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB. MS Fastighetsbolaget AB

Boendeinformation. Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB. MS Fastighetsbolaget AB Boendeinformation Välkommen som hyresgäst Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos MS Fastighetsbolag AB Betalning av hyran Betalning av hyran Hyran ska vara MS fastighets AB tillhanda

Läs mer

Att bo hos Bygg Göta. Tips och regler för dig som bor hos oss.

Att bo hos Bygg Göta. Tips och regler för dig som bor hos oss. Att bo hos Bygg Göta Tips och regler för dig som bor hos oss. 1 Innehållsförteckning 1. Hyreskontraktet... 3 2. Att flytta in och ut... 4 3. Trivselregler för alla... 6 4. Sophanteringen... 7 5. Tips om

Läs mer

SERVICE OCH FELANMÄLAN. Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på

SERVICE OCH FELANMÄLAN. Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på Värt att veta SERVICE OCH FELANMÄLAN Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.wallfast.com Du hittar även kontaktuppgifter till felanmälan på anslagstavlan i din port. INNEHÅLL

Läs mer

Välkommen till ditt nya hem!

Välkommen till ditt nya hem! Inflyttningsguide Inflyttnings- guiden Välkommen till Järfällahus! I denna broschyr hittar du viktig information som rör ditt boende. 1. Välkommen till ditt nya hem! Järfällahus AB är ett fastighetsbolag

Läs mer

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Att bo i hyresrätt har många fördelar och det är vår förhoppning att du ska trivas

Läs mer

Välkommen. Än en gång varmt välkommen till Karlskronahem!

Välkommen. Än en gång varmt välkommen till Karlskronahem! Välkommen Du har valt att flytta till en hyresrätt och det tycker vi du gör rätt i. Kanske anser du att det finns viktigare saker i livet än att underhålla och renovera din bostad. Eller lägger du hellre

Läs mer

Välkommen till Stena Fastigheter!

Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen till Stena Fastigheter! 02 VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST 04 KONTAKT 06 BO HOS OSS 08 TRIVSEL 09 FIXA SJÄLV VÄLKOMMEN Välkommen som hyresgäst! Här hittar du några viktiga saker att tänka på för att

Läs mer

Välkommen till Stena Fastigheter!

Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen till Stena Fastigheter! 03 VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST 05 KONTAKT 07 BO HOS OSS 09 TRIVSEL 10 FIXA SJÄLV Välkommen som hyresgäst! Här hittar du några viktiga saker att tänka på för att din inflyttning

Läs mer

Bostadsinformation. Att bo hos Luleå kommun Information och tips för hyresgäster

Bostadsinformation. Att bo hos Luleå kommun Information och tips för hyresgäster Bostadsinformation Att bo hos Luleå kommun Information och tips för hyresgäster Först av allt, välkommen till din nya bostad! Att bo i hyreslägenhet har många fördelar. Du behöver inte satsa pengar i boendet

Läs mer

Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se

Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se Värt att veta 1 SERVICE OCH FELANMÄLAN Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se Du hittar även kontaktuppgifter till felanmälan på anslagstavlan i din port.

Läs mer

Välkommen till Anders Bodin Fastigheter!

Välkommen till Anders Bodin Fastigheter! Välkommen till Anders Bodin Fastigheter! Ditt golv. Någon annans tak. 1933 skrev Nils Ferlin: Man dansar däruppe klarvaket är huset fast klockan är tolv. Då slår det mig plötsligt att taket, mitt tak,

Läs mer

Välkommen. Inreda sid 16-17 Borra och spika. Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags. Städa och vårda sid 18-21. Kontakt sid 6-7.

Välkommen. Inreda sid 16-17 Borra och spika. Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags. Städa och vårda sid 18-21. Kontakt sid 6-7. Välkommen Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags BESIKTNING STÄDNING ADRESSÄNDRING TILLVAL Kontakt sid 6-7 Kundcenter Bovärdar Hemsidan Felanmälan JOUR/Akuta fel Störningsjour Låsöppning Säkerhet sid 8-9 Hemförsäkring

Läs mer

Varsågod, här får du nyckeln till ditt boende. Välkommen hem!

Varsågod, här får du nyckeln till ditt boende. Välkommen hem! Varsågod, här får du nyckeln till ditt boende Välkommen hem! 0803 Borta bra Vi skapar vårt hem och därefter skapar hemmet oss Winston Churchill Hus är byggda för att bo i, inte för att tittas på men hemma

Läs mer

Välkommen till Galären

Välkommen till Galären Välkommen till Galären Vi sammanställt, information och regler och några goda råd som gäller ditt boende. Vi hoppas att du ska trivas som hyresgäst hos oss. Välkommen till Galären Innehåll: Att flytta

Läs mer

Trivsel HANDBOK 2015-2016. Svar på frågor kring ditt boende hos Partillebo.

Trivsel HANDBOK 2015-2016. Svar på frågor kring ditt boende hos Partillebo. Trivsel HANDBOK Svar på frågor kring ditt boende hos Partillebo. 2015-2016 1 Längta hem Trivselhandboken ger svar på de vanligaste frågorna för dig som bor hos Partillebo. Vi vill att du ska trivas hos

Läs mer

Inflyttningsguide. Välkommen till oss!

Inflyttningsguide. Välkommen till oss! Inflyttningsguide Välkommen till oss! I denna broschyr hittar du viktig information som rör ditt boende hos oss. Om du undrar över något, kontakta din förvaltare, telefonnummer och adress finns på baksidan.

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos Ikano Bostad. Kontakta oss gärna om du undrar över något. Våra telefonnummer och adresser finns anslagna i din trappuppgång.

Läs mer

Välkommen som hyresgäst

Välkommen som hyresgäst Välkommen som hyresgäst På de följande sidorna finns information om boende i hyreslägenhet och tillhörande generella ordningsregler. Du som bott i hyresrätt tidigare är säkert välbekant med informationen,

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Vi hoppas att du skall trivas i din nya bostad och att detta är början till en god och långvarig relation med dig som hyresgäst i fastighetsbolaget Marstad. I den här broschyren

Läs mer

Välkommen som hyresgäst

Välkommen som hyresgäst Välkommen som hyresgäst Råd & tips från Fastighetsägarna Reviderad maj 2012 2 Innehåll Välkommen! 4 När du ska flytta in 4 Vilka regler har en hyresvärd och en hyresgäst att rätta sig efter? 6 Om något

Läs mer

Föreningsinformation till boende

Föreningsinformation till boende Föreningsinformation till boende Häftet innehåller information om vad som gäller för boende i bostadsrättsföreningen Lavetten Örnen. BoRegler TrivselRegler BoTips Informationen tillhör bostaden och ska

Läs mer

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN INNEHÅLL 3. VARMT VÄLKOMMEN 4. DITT HYRESAVTAL 5. NÄR DU FLYTTAR IN 6. OMRÅDESINFORMATION 7. BETALA HYRAN 8. AUTOGIROANMÄLAN 9. SKÖNARE HEM 10. UNDERHÅLL

Läs mer

Inflyttningsguide. Välkommen till oss!

Inflyttningsguide. Välkommen till oss! Foto: K Bjällerstedt Mickos, bildarkivet.se, Andreas Offesson, Jesper Molin, Leif Johansson, Rebecca Wallin, T Andersson, Göran Strand, Jörgen Wiklund & Co. Inflyttningsguide Välkommen till oss! I denna

Läs mer

Varmt välkommen till Bostadsbolaget! Regler och råd för ett trivsamt boende

Varmt välkommen till Bostadsbolaget! Regler och råd för ett trivsamt boende Varmt välkommen till Bostadsbolaget! Regler och råd för ett trivsamt boende Vi är måna om att du trivs hos oss I den här broschyren har vi samlat regler och råd om ditt boende. Den täcker det mesta, men

Läs mer

Hyresgästinformation Intellektet, Colonia.

Hyresgästinformation Intellektet, Colonia. Hyresgästinformation Intellektet, Colonia. Vägledande information för din tid som hyresgäst här på Studievägen i Linköping. Din digitala boendepärm uppdateras kontinuerligt på hemsidan. Välkommen till

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning Välkommen...till din nya lägenhet och som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder. Vi är glada för att du har valt oss som hyresvärd och vi hoppas att du kommer trivas i din lägenhet! Vi har en vision att vara

Läs mer

Boendepärm Senast uppdaterad mars 2015 1

Boendepärm Senast uppdaterad mars 2015 1 Boendepärm Senast uppdaterad mars 2015 1 Innehållsförteckning Inflyttning s. 3-4 För ett trivsamt boende s. 5-16 Avflyttning s. 17-19 Sopsortering och återvinning s. 20-26 Hur vi arbetar s. 27-29 Övrigt

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29

Innehållsförteckning. 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29 Oktober 2007 1 Innehållsförteckning 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29 2. Praktisk information - Elektricitet - Flyttstädning -

Läs mer