VÄLKOMMEN HEM FELANMÄLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMEN HEM FELANMÄLAN"

Transkript

1 Välkommen hem - här kan du läsa om vad du bör tänka på för att trivseln i ditt och dina grannars boende ska bli så bra som möjligt. Du får också råd om hur du tar hand om din lägenhet på bästa sätt.

2 VÄLKOMMEN HEM Trivselregler I ett bostadshus bor man nära sina grannar. Det kräver att man tar hänsyn och har tolerans för andras sätt att leva. Här har vi samlat några av våra trivselregler som gör det lite enklare att bo nära varandra. Musik och ljud Ta hänsyn till dina grannar så att de inte störs av ljud från din lägenhet. Det gäller dygnet runt, men är extra viktigt efter klockan och före kl Undvik till exempel att dammsuga, tvätta eller duscha sent på kvällen. Om du ska ha fest - prata gärna med dina grannar i god tid före, men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn. Sluta festen i lagom tid och skruva ner musiken så att grannar inte störs. Tänk också på att du som lägenhetsinnehavare har ansvar för att dina gäster inte stör grannarna. När grannen är högljudd Ett sätt att komma till rätta med en störning är att själv ringa på hos grannen och vänligt be dem dämpa sig. Ofta är den som orsakar en störning inte medveten om att andra blir störda. Men om du har försökt med det och störningen ändå fortsätter? Eller om du inte vet hur du ska hantera situationen utan att försämra grannsämjan? Då kan det vara bra att känna till att du kan vända dig till oss kontakta bara din husvärd. Störningsjouren Men om störningen inträffar kvällar, nätter eller helger? Ja, då ska du ringa du till Störningsjouren. Störningsjouren kommer ut till plats för att informera sig om vad störningen beror på. De talar med den person som ringt in och med den hyresgäst som är orsaken till störningen. Störningsjouren talar dock aldrig om för den störande, vem som kontaktat dem. Du som anmäler en störning kan också välja att vara anonym. Efter varje besök skrivs en rapport som Poseidon tar del av följande morgon. Störningsjouren når du på telefon Bor du i Angered Centrum eller Övre Lövgärdet ringer du Bor du i Hjällbo ringer du Vad händer sedan? Som hyresvärd är vi skyldiga att ingripa mot störningar i boendet. Vi följer därför upp alla anmälningar om störningar. Om vi kan konstatera att en störning ägt rum, gör vi i regel ett hembesök eller skickar ett varningsbrev. Efter en andra upprepad och konstaterad störning debiteras hyresgästen för Störningsjourens utryckning. Lagen ger alltså hyresgästen en chans, men upprepade störningar kan leda till att man förlorar sin lägenhet. Räknas störningen som särskilt allvarlig, kan den leda till att hyresgästen sägs upp utan varningsbrev. FELANMÄLAN Vill du göra en felanmälan till din husvärd - ring direkt eller gå in på vår hemsida. På Mina sidor fyller du i en felanmälan.

3 UTOMHUS På gården Utnyttja gärna gården till lek och umgänge, men kom ihåg att ta hänsyn till andra. Fotboll är inte tillåtet på gårdarna. Använd hellre fotbollsplaner och andra lämpliga ytor i området. Våra gårdar är bilfria och de enda transporterna till husen som är tillåtna är på- och avlastning vid flyttning. Studsmattor och badpooler är av säkerhetsskäl inte tillåtna. Grilla Använd gärna de gemensamma grillplatserna på gårdarna. Du kan också ta med en egen grill till gården. Tänk dock på att kontrollera vindriktning och avstånd till grannarna. Tänk också på brandrisken och placera grillen långt ifrån fasaden. Innan du lämnar grillen så måste den vara ordentligt släckt och kom ihåg att städa efter er. Det är inte tillåtet att grilla på balkongerna! Fyrverkerier I alla tätbebyggda områden är det förbjudet att skjuta raketer och smällare.

4 TRAPPHUS OCH FÖRRÅD I trappuppgången Trappuppgångarna är din utrymningsväg och räddningstjänstens väg in om det skulle inträffa något i din lägenhet. Håll trappuppgångar och entréer fria från cyklar, barnvagnar, skor, mattor och leksaker. Rökning i trapphusen är förbjuden. Dörrar till förråd och källare ska alltid hållas stängda. För att inte obehöriga ska komma in i huset ber vi dig att inte ställa upp entrédörren när du väntar besök. Förråd Om du har tillgång till ett förråd, förser du det själv med lämpligt lås. Poseidon ansvarar inte för ägodelar som förvaras i förrådsutrymmen. TVÄTTSTUGAN Det är viktigt att tvättstugan är ren och fräsch. Det är du som hyresgäst som ska lämna tvättstugan städad efter varje pass. Tänk på att: Torka av maskinerna Borsta av filtren till tumlare och torkrum Sopa och rengör golven och rensa ut golvbrunnarna Lämna tvättkorgarna i tvättstugan när du har avslutat ditt pass. Det gäller rökförbud i alla tvättstugor! Mattor och skor får inte tvättas i de vanliga tvättmaskinerna eftersom det förstör trummorna. Använd anvisade grovtvättmaskiner. Det är inte tillåtet att färga kläder i tvättmaskinerna. Det är förbjudet att hälla vatten i tvättmaskinen eftersom det förstör maskinen. Dosera rätt Göteborg har mjukt vatten. Det betyder att du kan dosera enligt den lägre rekommenderade dosen på förpackningen. Att använda mer tvättmedel betyder inte att tvätten blir renare följ doseringsråden på förpackningen.

5 CYKEL- OCH BARNVAGNSRUM I de flesta hus finns förråd för cyklar och barnvagnar. Cykel- och barnvagnsrummen är endast till för cyklar respektive barnvagnar. Tänk på att barnvagnar och andra ägodelar aldrig får förvaras i trapphusen. Om du är osäker på var ditt närmsta förvaringsrum finns - kontakta din husvärd. P-assistans För dig som hyr parkeringsplats hos Poseidon, med undantag i Backa och Hjällbo, finns servicen P-Assistans. Det är en kostnadsfri hjälp om du får problem med bilen på din parkering, till exempel vid inbrott, startproblem eller punktering. P-Assistans ingår i din parkeringshyra och är ett samarbete med Nord Assurance Services AB. BIL OCH PARKERING Som hyresgäst hos Poseidon har du möjlighet att hyra parkeringsplats på utomhusparkering eller ett garage. Under Sök ledigt på vår hemsida ser du vad som finns ledigt i ditt område just nu. Hyran för garage och parkeringsplats debiteras tillsammans med hyran. Tvätta bilen Om du behöver tvätta bilen ska du göra det på en biltvätt. Det är inte tillåtet att tvätta bilar på gårdar, p-platser eller i garage eftersom det miljöfarliga smutsvattnet rinner ner i dagbrunnarna. Ring P-assistans - dygnet runt, året om. Telefonnummer: Bilpool I vissa av våra områden finns en bilpool man kan vara med i om man så önskar. Poseidon samarbetar med ett företag som heter Sunfleet som endast använder miljöbilar. Vill du ha information om Sunfleet eller gå med i poolen, kan du gå in på deras hemsida com och läsa mer.

6 DJUR Husdjur Du får gärna ha husdjur i din lägenhet. Tänk dock på att hundar och katter inte får rastas i bostadsområdet och att husdjur alltid ska hållas kopplade i området. I tvättstugor och motsvarande får de naturligtvis inte vara. Andra djur Mata inte djur och fåglar på gården eller från din balkong. Alla är kanske inte lika förtjusta i djuren, dessutom kan mat och fröer locka till sig skadedjur. Ohyra och skadedjur Om du upptäcker ohyra eller skadedjur i din lägenhet är det viktigt att du genast anmäler det. Poseidon har ett avtal med Anticimex. Det betyder att du som hyresgäst får kostnadsfri sanering och rådgivning från Anticimex när du behöver. Har du ohyra eller skadedjur i din lägenhet? Kontakta Anticimex på tel

7 FLYTTA Första vardagen i varje månad räknas som inoch utflyttningsdag. Från och med klockan denna dag har den nya hyresgästen tillgång till lägenheten. Om flyttdagen infaller på en lördag, söndag eller allmän helgdag blir in- respektive utflyttningsdagen först nästkommande vardag. Nycklar Nycklar till lägenheten hämtar och lämnar du hos din husvärd. Om du flyttar in och tar emot nycklarna av den tidigare hyresgästen ska du kontakta din husvärd för att kontrollera att du har fått alla nycklar. Poseidon har inga huvudnycklar till lägenheterna. Det betyder att du själv får betala låssmed för byte av lås om du skulle tappa bort dina lägenhetsnycklar eller låsa dig ute. Om gården är bilfri behöver du en särskild bomnyckel för att komma in med flyttbil. Bomnyckel får du låna av din husvärd, mot en depositionsavgift. Städning Det är viktigt att flyttstädningen är ordentligt gjord. Om lägenheten inte är ordentligt städad när du flyttat kan du bli ersättningsskyldig. Tänk på att om du ställt undan inventarier som tillhör lägenheten, till exempel innerdörrar eller hatthylla, måste dessa finnas tillgängliga när du flyttar ut. Kontakta din husvärd eller ditt närmaste distriktskontor om du har du frågor om städningen av lägenheten. Besiktning Tänk på att boka besiktning av lägenheten med din husvärd i god tid före avflyttning. Uppsägning Uppsägning ska alltid vara skriftlig och skickas till ditt distriktskontor. Uppsägningstiden är tre kalendermånader och räknas från sista datumet i den månad som uppsägningen kommer oss tillhanda. När du har sagt upp ditt hyreskontrakt är du skyldig att visa lägenheten för nästkommande hyresgäst. ATT TÄNKA PÅ VID FLYTT Adressändra Kom ihåg att anmäla adressändring. Kontakta Svensk Adressändring, telefon eller ändra din adress direkt på El och nätavtal När det gäller elleverantör väljer du förstås själv vem du vill anlita. Nätavtal tecknar du hos Göteborg Energi på eller När du flyttar ut, kom ihåg att meddela Göteborg Energi samt din elleverantör. Hemförsäkring När du flyttar in bör du kontrollera att du har giltig hemförsäkring och att försäkringsbeloppet är tillräckligt stort. Har du ingen hemförsäkring rekommenderar vi att du omgående tecknar en.

8 HYRAN Betala hyra Hyran betalas i förskott varje månad och ska vara inbetalad till Poseidon senast på förfallodagen. Om du inte hittar ditt OCR-nummer kan du hitta det på vår hemsida. Logga bara in på Mina sidor eller kontakta ditt närmaste distriktskontor. Poseidon använder bankgiro som inbetalningssätt för hyran. Du kan betala med bankgiro i alla bankers internettjänster. Betalar du via internet ska mottagarkontot vara vårt bankgironummer Autogiro Som hyresgäst hos Poseidon kan du även välja att betala hyran via autogiro. Det är bekvämt och enkelt, du slipper fylla i blanketter och räkningarna blir alltid betalda i rätt tid. Det enda du behöver se till är att det finns pengar på ditt bankkonto dagen före förfallodagen. Pengarna förs sedan automatiskt över från ditt bankkonto samma dag som hyresavin förfaller till betalning. Vill du betala hyran via autogiro kan du använda blanketten autogiro som du hittar på vår hemsida. Skriv ut blanketten och skicka eller lämna den ifylld till ditt närmsta distriktskontor. HEMSIDAN - LOGGA IN PÅ MINA SIDOR På vår hemsida kan du logga in på Mina sidor och hitta information om just din lägenhet. Du kan bland annat göra en felanmälan, hitta OCR-nummer och söka lägenheter på Omflyttningsplatsen.

9 SKÖT OM DIN LÄGENHET Som hyresgäst ansvarar du för att lägenheten hålls i ett gott skick. Nedan följer några tips på hur du underhåller din lägenhet för att bibehålla skicket - både för dig och nästkommande hyresgäst! Golv Golv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga - ställ därför inga blomkrukor direkt på golvet! Stoppa smuts och grus redan vid ytterdörren, gärna med hjälp av en dörrmatta. Dammsug eller torrmoppa ditt trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten på trägolv skadar det. Använd endast milda rengöringsmedel. Linoleumgolv ger en stark och slittålig yta om de behandlas rätt. När du tvättar linoleumgolv ska du använda ytterst lite vatten. Undvik hett vatten och starka rengöringsmedel. Kyl och frys I köket ska du regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel, och ger en jämnare temperatur! Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet - annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet. Rengöra köksfläkten I din köksfläkt finns ett löstagbart filter. Ta ner filtret och diska det regelbundet. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Om du har diskmaskin kan du diska filtret i maskinen. Om du har kolfilterfläkt kontakta din husvärd för instruktioner om rengöring. Toalett och badrum I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så att fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet. Blöjor, bomullspinnar, tamponger etc. får inte spolas ned i toalettstolen eftersom de kan fastna i avloppet. Stopp i avloppet Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten - pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts. Om du inte lyckas lösa stoppet själv kontakta din husvärd som kan hjälpa dig. Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier! Brandvarnare Varje lägenhet är utrustad med en brandvarnare. Du bör kontrollera din brandvarnare minst en gång per månad för att försäkra dig om att den fungerar. Tryck på knappen på brandvarnarens utsida för att kontrollera att batterierna fungerar. Om du behöver byta batterier plocka ned brandvarnaren och sätt i ett nytt batteri eller kontakta din husvärd. När batterierna håller på att ta slut i brandvarnaren ger den ifrån sig en kort varningssignal, som indikerar att det är dags att byta batterier. Om du skulle sakna en brandvarnare i lägenheten - kontakta din husvärd som kostnadsfritt sätter upp en brandvarnare hos dig!

10 BALKONG OCH UTEPLATS Balkong Balkongen är en härlig del av lägenheten - speciellt på sommaren. Ta hänsyn till grannen när du använder den. Detta gäller: - Häng inte blomlådor på utsidan av balkongen då de kan ramla ned och skada andra. - Piska inte mattor från balkongen. Var försiktig när du vattnar blommor eller rengör balkongen så att vatten inte rinner in hos grannen under. - Grillning på balkongen är inte tillåten på grund av risken för brand och os. - Om du röker på balkongen - se till att grannen inte störs. Du får heller inte kasta ut fimparna från balkongen! Kontakta oss först om du vill sätta upp balkongskydd. Uteplats Uteplatsen är en del av lägenheten och du som hyresgäst ansvarar själv för skötseln av den. Du ansvarar för att uteplatsen ser vårdad ut och att grönytor och rabatter sköts. Det är även du som hyresgäst som vårdar eventuella staket och häckar som tillhör uteplatsen. Om det finns anvisning om höjden på häcken ska du se till att den följs. Om du behöver låna en handgräsklippare eller andra trädgårdsverktyg - prata gärna med din miljövärd eller husvärd. Skärmar, spaljéer eller liknande får inte sättas upp utan vårt tillstånd. Paraboler På grund av säkerhetsrisken är det inte tilllåtet att montera egen parabol utan Poseidons skriftliga medgivande. Vi ger vårt godkännande till oförstörande uppsättning på balkonger och uteplatser, förutsatt att det sker på ett professionellt sätt som inte äventyrar den allmänna säkerheten kring fastigheten. Montage på fasaden tillåts dock inte eftersom det innebär att fasadens tätskikt förstörs. Om kulturnämnd, byggnadsnämnd, länsstyrelse eller någon annan myndighet anser att fastigheten ska skyddas av kulturella, estetiska eller andra skäl, godkänner vi inte någon form av parabolmontage, även om det kan göras oförstörande på en balkong eller uteplats.

11 EL OCH SÄKRINGAR Elinstallationer När det gäller el får du bara byta glödlampor och säkringar själv. Elinstallationer och reparationer måste utföras av en fackman. Detsamma gäller om du kopplar in en egen tvätt- eller diskmaskin i lägenheten. Fråga gärna din husvärd om råd om du behöver få elarbete utfört i lägenheten. Om du installerar egen tvättmaskin ska den stå intill en golvbrunn och får aldrig skruvas fast i golvet. Diskmaskin ska alltid anslutas till kallvattenledningen och du ska stänga av vattentillförseln efter avslutad diskning. En vattenläcka kan orsaka stora skador! Lägg ett vattentätt läckageskydd under diskmaskinen. Det finns att köpa i vitvaruaffärer och många byggvaruhus. Säkringstavla Om strömmen försvinner - kontrollera alltid först om en säkring har gått. Försäkra dig om att du har kontrollerat säkringarna innan du ringer jouren vid strömavbrott på kvällar och helger. Om jouren finner att strömavbrottet beror på en trasig säkring kan du debiteras för jobbet. Om du har jordfelsbrytare bör du kontrollera om de löst ut. För närmare beskrivning se locket till säkringsskåpet eller kontakta din husvärd.

12 RENOVERA Renovera Poseidon tillämpar behovsprövat underhåll. Det innebär att vi inte utgår från några särskilda tidsintervaller när det gäller underhållet i lägenheten. Lägenheten ska vara i behov av underhåll. Det räcker alltså inte med att en viss tid har gått sedan föregående reparation. Enligt hyreslagen ska varje lägenhet hållas i ett sådant skick, att den är fullt brukbar för det avsedda ändamålet. I funktionsdugligheten räknar man till exempel in vitvaror, vattenkranar och värmeradiatorer, men även underhållet av tapeter och målning. Bedömningen sätts i relation till andra lägenheter och ska motsvara den allmänna uppfattningen om vad som är normal standard på orten. Hos Poseidon är det husvärden som bedömer om en lägenhet behöver renoveras. Om resultatet av besiktningen blir att vissa saker i lägenheten är i behov av reparation, lägger husvärden in arbetet i en tidplan för åtgärdande. Men det innebär inte att man som hyresgäst kan kräva reparation så fort målning eller tapeter inte är i fullgott skick. Om lägenheten är i dåligt skick på grund av att man varit oaktsam eller lägenheten utsatts för onormalt slitage, har man i allmänhet inte rätt att kräva att den åtgärdas. Renovera själv Du har rätt att själv renovera i din lägenhet som till exempel att måla eller tapetsera. Tänk dock på att arbetena måste göras fackmannamässigt och att förändringen, valet av färger till exempel, inte får vara för extrem. Då kan du bli skyldig att ersätta kostnaden för att återställa bostaden i ursprungligt skick när du flyttar från lägenheten. Det är inte tillåtet att ändra lägenhetens planlösning genom att ta bort eller sätta upp en fast vägg eller göra ett valv mellan två rum. Om du skulle vilja måla om i badrummet eller lacka om köksluckor eller skåpsdörrar, prata med din husvärd. Det är inte tillåtet att byta ut fast köksutrustning, montera köksfläkt med anslutning till befintligt ventilationssystem eller bygga om ett separat duschrum eller klädkammare till bastu. Om du gör det kan du bli tvingad att omgående återställa lägenheten. Du får inte kakla själv i ditt badrum. Eftersom fuktspärren i badrummet är viktig är det inte heller tillåtet att borra i väggar eller golv utan husvärdens tillåtelse. Var försiktig när du borrar i väggar och gör inte fler eller större hål än du måste. Ett tips när du borrar hål i en vägg är att göra ett

13 kryss i tapeten, vika upp kanterna och sedan borra i den tapetfria väggen. Det blir då enklare att spackla igen hålet efteråt och vika tillbaka tapeten vid flytt. I våtutrymmen eller i kakelplattor får du inte borra alls! Elinstallationer och lagning av elektrisk utrustning ska du överlåta till en fackman. Kontakta din husvärd om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behöver lagas eller bytas. Om du är osäker på vad du själv får göra i lägenheten kan du alltid kontakta din husvärd för råd. LUFT OCH TEMPERATUR Att hålla en jämn och lagom varm lägenhetstemperatur är ett sätt att spara på energi och miljö. Öppna hellre fönstret vidöppet i 5 minuter när du ska vädra istället för att ha det öppet på glänt en längre tid under dagen. Det är mer effektivt och du bevarar en behaglig temperatur inne. Temperaturen i din lägenhet ska hålla minst 20 grader. Den temperaturen gäller i den så kallade vistelsezonen, vilket är ungefär mitt i rummet. Det betyder att vissa ställen i lägenheten kan vara något kallare och andra något varmare. För att termostaterna på dina element ska fungera ska elementen stå fria och inte isoleras av möbler eller tunga gardiner. För att ventilationen ska fungera är det viktigt att ventilerna är rena och fria från damm. Ta därför för vana att regelbundet torka av ventilerna. Drag i lägenheten beror ofta på igentäppta ventiler.

VÄLKOMMEN HEM. Störningsjouren når du på telefon 031-80 50 75 UTOMHUS FELANMÄLAN

VÄLKOMMEN HEM. Störningsjouren når du på telefon 031-80 50 75 UTOMHUS FELANMÄLAN Välkommen hem - här kan du läsa om vad du bör tänka på för att trivseln i ditt och dina grannars boende ska bli så bra som möjligt. Du får också råd om hur du tar hand om din lägenhet på bästa sätt. VÄLKOMMEN

Läs mer

Välkommen hem! här finns råd och information om hur ditt boende kan bli så trivsamt som möjligt

Välkommen hem! här finns råd och information om hur ditt boende kan bli så trivsamt som möjligt Välkommen hem! här finns råd och information om hur ditt boende kan bli så trivsamt som möjligt Flytta in I lägenheten INFLYTTNINGSDAG Första vardagen i varje månad räknas som inoch utflyttningsdag. Från

Läs mer

Välkommen hem! här finns råd och information om hur ditt boende kan bli så trivsamt som möjligt

Välkommen hem! här finns råd och information om hur ditt boende kan bli så trivsamt som möjligt Välkommen hem! här finns råd och information om hur ditt boende kan bli så trivsamt som möjligt Flytta in I lägenheten INFLYTTNINGSDAG Första vardagen i varje månad räknas som inoch utflyttningsdag. Från

Läs mer

Rökning Av hänsyn till allergiker är det inte tillåtet att röka i några gemensamma utrymmen, som till exempel tvättstugor och trapphus.

Rökning Av hänsyn till allergiker är det inte tillåtet att röka i några gemensamma utrymmen, som till exempel tvättstugor och trapphus. I trappuppgången, i anslutning till entrén i varje hus, finns en anslagstavla där vi sätter upp viktig information som berör våra hyresgäster. Glöm inte att kasta ett öga på den då och då. På anslagstavlan

Läs mer

TRIVSELREGLER HSB BRF KVARTETTEN

TRIVSELREGLER HSB BRF KVARTETTEN TRIVSELREGLER HSB BRF KVARTETTEN Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor med samma intresse för sitt boende. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och tillsammans

Läs mer

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50 Trivselregler: För att alla hyresgäster ska kunna trivas så bra som möjligt har vi här sammanställt våra trivselregler. Detta är reglerna som gäller i Invectus fastigheter. Inflyttning: Inflyttningsdag

Läs mer

Till dig som flyttar in

Till dig som flyttar in Till dig som flyttar in Rev datum 2011-10-10 Välkommen till oss på Invectus... Ni kommer i kontakt med oss via: Telefon 044-21 91 91 Mejl Info@invectus.net Hemsida www.invectus.net Brev Invectus AB Box

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos Ikano Bostad. Kontakta oss gärna om du undrar över något. Våra telefonnummer och adresser finns anslagna i din trappuppgång.

Läs mer

Vi är måna om att du trivs hos oss!

Vi är måna om att du trivs hos oss! Vi är måna om att du trivs hos oss! Här har vi samlat regler och råd om ditt boende. Den täcker det mesta, men är samtidigt kortfattad. Tanken är att du snabbt och enkelt ska hitta svaren du söker. Kontaktuppgifter

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN!

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST! I den här broschyren har vi samlat information som är viktigt för dig som hyresgäst hos oss att känna till. Vi vill att

Läs mer

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt ATT BO I HYRESRÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och vad

Läs mer

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt ATT BO I HYRESRÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt 2 I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Aspås och Rödön 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Föllinge 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller utemiljön

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN FÖR DEN GEMENSAMMA TREVNADEN gäller några allmänna regler för alla som bor i bostadsrättsföreningen Äppelgården. Att visa

Läs mer

Välkommen till Stena Fastigheter!

Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen till Stena Fastigheter! 02 VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST 04 KONTAKT 06 BO HOS OSS 08 TRIVSEL 09 FIXA SJÄLV VÄLKOMMEN Välkommen som hyresgäst! Här hittar du några viktiga saker att tänka på för att

Läs mer

TRIVSELHANDBOK. Avflyttning

TRIVSELHANDBOK. Avflyttning TRIVSELHANDBOK Andrahandsuthyrning Kontakta alltid Bollebo vid andrahandsuthyrning. Tänk på att även om du hyr ut till någon annan, har du ansvaret för att hyran betalas i tid och att lägenheten sköts.

Läs mer

Välkommen till Stena Fastigheter!

Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen till Stena Fastigheter! 03 VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST 05 KONTAKT 07 BO HOS OSS 09 TRIVSEL 10 FIXA SJÄLV Välkommen som hyresgäst! Här hittar du några viktiga saker att tänka på för att din inflyttning

Läs mer

Din trivsel och trygghet baseras på hänsyn

Din trivsel och trygghet baseras på hänsyn Din trivsel och trygghet baseras på hänsyn För att du ska kunna njuta fullt ut av hyresrättens alla fördelar, har vi några tips och regler som underlättar livet när man bor i lägenhet. Det handlar om grundläggande

Läs mer

BoPärm. Segelflyget Amhult

BoPärm. Segelflyget Amhult BoPärm Segelflyget Amhult Innehåll 1. Välkommen till Fastighets AB Tornet Vart du vänder dig i olika ärenden. Här hittar du en lista med telefonnummer som kan vara bra att ha. 2. Kontraktet, elavtal, försäkring

Läs mer

Hänsyn + Omtanke = trivsel

Hänsyn + Omtanke = trivsel En trygghet med att bo i flerfamiljshus är att man har människor omkring sig. Det hörs ljud från andra, det rör sig i området, det är liv och rörelse. Foto: duo Fotografi Du har rätt till lugn och ro Människor

Läs mer

Allt du behöver veta innan du flyttar

Allt du behöver veta innan du flyttar Allt du behöver veta innan du flyttar Du har sagt upp din lägenhet hos Mimer. Här har vi samlat viktig information som du behöver ha koll på innan du flyttar. KOM-IHÅG-LISTAN När du ska flytta är det mycket

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

Information och tips för dig som bor i hyresrätt

Information och tips för dig som bor i hyresrätt Att bo i hyresrätt Information och tips för dig som bor i hyresrätt I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och vad

Läs mer

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se Välkommen till Bovärd Einar Markusson Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00 www.ragundahyreshus.se Att bo i hyresrätt har många fördelar Du behöver inte satsa pengar i boendet

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

Till dig som flyttar ut

Till dig som flyttar ut Till dig som flyttar ut Lycka till med flytten Vi tackar dig för den tid som du varit vår hyresgäst och önskar dig lycka till med ditt nya boende. Det är mycket att tänka på när du ska flytta. Här får

Läs mer

Välkommen till din lägenhet!

Välkommen till din lägenhet! Välkommen till din lägenhet! Vi är glada att se Dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du skall trivas i din lägenhet och i miljön runtomkring. Vi försöker att göra huset och de närmaste

Läs mer

Att tänka på när du skall. flytta

Att tänka på när du skall. flytta Att tänka på när du skall flytta Bra att veta när du ska flytta ut Tips på vägen för att underlätta flytten Börja flyttstäda redan veckan innan, avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma

Läs mer

HAGFORSHEM AB HAGFORS KOMMUN

HAGFORSHEM AB HAGFORS KOMMUN HAGFORSHEM AB HAGFORS KOMMUN INFLYTTNING Lägenheten blir tillgänglig för dig senast kl. 12.00 dagen efter att den tidigare hyresgästens kontrakt löper ut. Infaller den dag då lägenheten ska tillträdas

Läs mer

TRIVSELHANDBOK. - information och tips till dig som skall flytta till hyresrätt

TRIVSELHANDBOK. - information och tips till dig som skall flytta till hyresrätt TRIVSELHANDBOK - information och tips till dig som skall flytta till hyresrätt Andrahandsuthyrning Kontakta alltid Bollebo vid andrahandsuthyrning. Tänk på att även om du hyr ut till någon annan, har du

Läs mer

Hyresgästintroduktion

Hyresgästintroduktion Hyresgästintroduktion VäLKOMMeN! Var rädd om din lägenhet och tänk på att om du flyttar är det någon annan som hyr den efter dig. Vårda och lämna lägenheten som du själv ville att den skulle se ut när

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig som flyttar Inför flytten Lite goda råd till dig som flyttar. Det är mycket att tänka på när man skall flytta från sin lägenhet. För att underlätta för dig har vi sammanställt en kom-ihåg-lista

Läs mer

HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN

HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN HEJ! HÄR ÄR DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM ATT BO HOS STÅNGÅSTADEN för att det ska vara lätt och trevligt att bo hos oss. För att allt ska funka, helt enkelt. FLYTTA IN När du flyttar in i din nya lägenhet

Läs mer

AB Hörnstenen. Adressändring, el & telefon

AB Hörnstenen. Adressändring, el & telefon AB Hörnstenen Vi är ett familjeägt fastighetsbolag med verksamhet i Stockholm och Skåne. Företaget är medlem i Fastighetsägarna Sverige. I denna broschyr finns generell information som gäller samtliga

Läs mer

Välkommen som hyresgäst hos oss!

Välkommen som hyresgäst hos oss! Välkommen som hyresgäst hos oss! Information till dig som bor hos Hässlehem Vi på Hässlehem hälsar dig välkommen till ditt nya hem samt till oss som bostadsföretag. I denna folder har vi samlat en del

Läs mer

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt TILL DIG SOM FLYTTAR Information och tips för dig som bor i hyresrätt 2 Kontakta gärna ditt bostadsföretag om det är något du undrar över. Viktigt att tänka på När du ska flytta är det en del att hålla

Läs mer

Information och tips för dig som bor i hyresrätt

Information och tips för dig som bor i hyresrätt För dig som flyttar Information och tips för dig som bor i hyresrätt När du ska flytta är det en del att hålla reda på. Först och främst ska du säga upp ditt hyresavtal. Men observera att du måste fortsätta

Läs mer

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt TILL DIG SOM FLYTTAR Information och tips för dig som bor i hyresrätt Kontakta gärna ditt bostadsföretag om det är något du undrar över. Viktigt att tänka på När du ska flytta är det en del att hålla reda

Läs mer

Tips inför. Råd & tips från Fastighetsägarna

Tips inför. Råd & tips från Fastighetsägarna Tips inför flytten! Råd & tips från Fastighetsägarna Det är mycket att ta hand om när du ska flytta! I den här broschyren får du några tips på hur flytten blir enkel och smidig för alla inblandade. Tips

Läs mer

Trivselregler för. HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME

Trivselregler för. HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME 1 Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening SKOGOME Att bo med bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och

Läs mer

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten.

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. Trivsel/Ordningsregler 1(6) Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. 1. Stadgar. Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla skall trivas. 2. Ansvar för ordningen. Som medlem

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger.

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger. 1 Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du ska trivas i din nya miljö. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas

Läs mer

UNDERHÅLLSANVISNINGAR mm

UNDERHÅLLSANVISNINGAR mm UNDERHÅLLSANVISNINGAR mm FÖR HYRESGÄSTER Några ord om att vårda din lägenhet. Som hyresgäst är du skyldig att vårda och sköta din lägenhet. Det finns ett antal saker som du måste tänka på och fortlöpande

Läs mer

Välkommen till Chalmers Studentbostäder!

Välkommen till Chalmers Studentbostäder! Välkommen till! När du flyttar in är det en hel del att tänka på, det kanske dessutom är första gången som du bor i egen lägenhet. Vi har därför sammanställd denna guide för att din flytt ska vara så enkel

Läs mer

När något går sönder. Så här vårdar du lägenhetens utrustning

När något går sönder. Så här vårdar du lägenhetens utrustning När något går sönder Så här vårdar du lägenhetens utrustning När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du onödiga kostnader. Vårda din lägenhet och gemensamma utrymmen

Läs mer

Viktigt inför din flytt

Viktigt inför din flytt u d r Nä! t u r a t t fly Viktigt inför din flytt När du ska flytta är det mycket att hålla reda på både när det gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant

Läs mer

Välkommen som hyresgäst hos TöreBo

Välkommen som hyresgäst hos TöreBo Välkommen som hyresgäst hos TöreBo Hyreskontrakt När du undertecknar ett hyreskontrakt med oss innebär detta att vi godkänt dig som hyresgäst och att du uppfyller kraven i vår uthyrningspolicy. Det innebär

Läs mer

BRF Kolveden i Käppala 2007

BRF Kolveden i Käppala 2007 BRF Kolveden i Käppala 2007 ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER Ett förtydligande av stadgarna Ansvar för ordningen. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF RIBE

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF RIBE ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF RIBE Senast uppdaterad 180913 Att bo i en bostadsrätt Bostadsrättsföreningens medlemmar äger tillsammans föreningens fastigheter. Alla medlemmar har ansvar för sin egen

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! God service Trivsamma miljöer Bra standard. Trevliga grannar

Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! God service Trivsamma miljöer Bra standard. Trevliga grannar Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! Trevliga grannar God service Trivsamma miljöer Bra standard Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya hem! Välkommen som hyresgäst hos oss! Fördelen med hyresrätt är

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig som flyttar Inför flytten... Visning av din lägenhet Du måste vara beredd på att visa din lägenhet för den person som får erbjudande om att flytta in efter dig, Vanligtvis tar personen kontakt

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen HEM

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen HEM INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen HEM Bra att veta om ditt boende Var rädd om lägenheten Ta hand om din lägenhet genom att städa och hålla den fin. Går något sönder i din lägenhet kontakta oss

Läs mer

Välkommen till Brf Olver.

Välkommen till Brf Olver. Välkommen till Brf Olver. Att tänka på när man flyttar in. Inför inflyttningen är det en hel del tips vi tror du kan ha nytta av. Vi vill också gärna tala om vilken service vi kan erbjuda och vilka rättigheter

Läs mer

TRIVSELREGLER BRF KARLAGATAN 24-26

TRIVSELREGLER BRF KARLAGATAN 24-26 TRIVSELREGLER BRF KARLAGATAN 24-26 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande

Läs mer

Ordnings- och trivselregler för Brf. RIBE

Ordnings- och trivselregler för Brf. RIBE Ordnings- och trivselregler för Brf. RIBE Varför har vi regler? Ofta handlar regler om ting som är rena självklarheterna. Men det självklara är inte alltid självklart för alla. Därför behöver vi ibland

Läs mer

Är det något du undrar över när det gäller din flytt? TILL DIG SOM FLYTTAR

Är det något du undrar över när det gäller din flytt? TILL DIG SOM FLYTTAR TILL DIG SOM FLYTTAR När du ska flytta är det mycket att hålla reda på. Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det hela lite lättare. Förberedelser När du väl har sagt upp din lägenhet

Läs mer

Ordningsregler. i boendet

Ordningsregler. i boendet Ordningsregler i boendet 2012-03-12 Stiftelsen Utbildning Nordkalotten Den dagliga kontakten med hyresvärd och med hyresgäster bygger på bestämmelser i hyresavtal och hyreslag, men också på många andra

Läs mer

Välkommen hem! På Eidar.se hittar du information om öppettider och telefonnummer till våra Bovärdskontor.

Välkommen hem! På Eidar.se hittar du information om öppettider och telefonnummer till våra Bovärdskontor. Ditt nya hem Välkommen hem! För att underlätta för dig har vi samlat viktig information om ditt nya boende. Du är alltid välkommen att kontakta oss när det är något du undrar över, eller om du behöver

Läs mer

Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5

Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5 Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5 För att skapa en gemensam och trivsam atmosfär för oss alla i föreningen har styrelsen fastställt ordningsregler som alla boende är skyldiga att känna till och rätta

Läs mer

http://www.riksbyggen.se/ny-bostad/riksbyggens-hyresratter/allt-du-behover-veta-a-o/ 1 av 7 2015-05-29 14:16

http://www.riksbyggen.se/ny-bostad/riksbyggens-hyresratter/allt-du-behover-veta-a-o/ 1 av 7 2015-05-29 14:16 1 av 7 2015-05-29 14:16 2015-05-29 Här hittar du tips och råd, rättigheter och skyldigheter, och annat smått och gott som du som hyresgäst kan ha behov av. Du är förstås också välkommen att kontakta oss

Läs mer

Trivselregler Brf Nyboda 1

Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselreglerna kompletterar föreningens stadgar. Uppdaterade juni 2016 Våra trivselregler finns för att föreningen ska fungera till allas trevnad. Även för att undvika missförstånd

Läs mer

DAGS ATT FLYTTA. Hej! När du förbereder inför flytten hoppas vi att denna folder kan förenkla allt du behöver tänka på.

DAGS ATT FLYTTA. Hej! När du förbereder inför flytten hoppas vi att denna folder kan förenkla allt du behöver tänka på. Besiktning och Funktionskontroll Vi kommer att höra av oss till dig för att bestämma tid för besiktning av lägenheten. Kundansvarig ser över lägenhetens skick och fastighetsansvarig utför en funktionskontroll.

Läs mer

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad.

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Alla har rätt att bo tryggt Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Allt blir trivsammare om vi pratar med varandra! Så här

Läs mer

Köket. Väggar Dammas eller torkas med fuktig trasa. Golv Dammsug och våttorka. Kom ihåg att torka av golvlisterna.

Köket. Väggar Dammas eller torkas med fuktig trasa. Golv Dammsug och våttorka. Kom ihåg att torka av golvlisterna. Flyttstäda Köket I köket är det många saker att tänka på inför flyttstädningen. Du behöver till exempel rengöra filtret i fläkten, galler, dörrkarmar och plåtar. Om du följer vår checklista får du med

Läs mer

Stort tack för den tid du bott hos oss!

Stort tack för den tid du bott hos oss! Stort tack för den tid du bott hos oss! Här får du tips inför din kommande utflytt Tips! Adressändring Gör din adressändring i så god tid som möjligt. Senast två veckor innan avflyttning. När du flyttar

Läs mer

Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB

Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB Välkommen som hyresgäst i Forumgallerian och välkommen till Atrium Ljungberg AB. Här finner du information och det mesta som du behöver veta

Läs mer

När något går sönder

När något går sönder När något går sönder När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du och din verksamhet onödiga kostnader. Denna broschyr handlar om vad du som arbetar i verksamheten

Läs mer

Lämna tillbaka samtliga nycklar - inklusive kopior

Lämna tillbaka samtliga nycklar - inklusive kopior Till dig som flyttar När du ska flytta är det mycket att hålla reda på - både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du länmar. Här följer en checklista över sådant som är viktigt att komma ihåg.

Läs mer

Till dig som flyttar FLYTT-TIPS. Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det enklare för dig att flytta

Till dig som flyttar FLYTT-TIPS. Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det enklare för dig att flytta Till dig som flyttar Här hittar du viktig information och smarta tips som gör det enklare för dig att flytta Läs om hur du gör flytten lättare Är det något du undrar över när det gäller din flytt? Välkommen

Läs mer

Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening Masten i Göteborg

Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening Masten i Göteborg Trivselregler för HSB:s Bostadsrättsförening Masten i Göteborg Att bo i en bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi huset där vi

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Att tänka på när du flyttar ut

Att tänka på när du flyttar ut Att tänka på när du flyttar ut Kreation.se 15-0191 Vi hoppas att du trivts med att vara hyresgäst hos oss på Växjöbostäder. Inför din avflyttning är det några saker du bör tänka på. För att göra det hela

Läs mer

Välkommen till Rikshem!

Välkommen till Rikshem! Välkommen till Rikshem! Det här är Rikshem Rikshem är ett av Sveriges största privata bostadsbolag. Vi äger bostäder och samhälls fastigheter på många orter i Sverige. Vi erbjuder dig ett tryggt, trivsamt

Läs mer

FLYTTPLANLÄGGAREN. notar. En smart checklista för dig som ska flytta!

FLYTTPLANLÄGGAREN. notar. En smart checklista för dig som ska flytta! notar FLYTTPLANLÄGGAREN En smart checklista för dig som ska flytta! När du ska flytta är det viktigt att planera ordentligt. Flyttplanläggaren ger dig värdefull information för att göra din flytt så enkel

Läs mer

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel.

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel. TRIVSELREGLER Brf Flaggan 9 Beckbrännarbacken 7 Det här bör du veta om föreningens Trivselregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning Material till flyttstädning Här är en lista på städmaterial du behöver för att uppnå bästa resultat vid flyttstädning. Glöm inte heller att du behöver ha tillgång till (varmt) vatten och el under städningen.

Läs mer

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga Badrummet Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga I HANDDUK KAKEL TANDBORSTE BADANKA VATTEN BOMULLSTOPS SCHAMPO DUSCHDRAPERI NYRAKAD Toalettstol Om du har en toalett som står och

Läs mer

Utflyttningsdags UPPSÄGNINGSTID GÖR I ORDNING LÄGENHETEN LÄMNA NYCKLAR

Utflyttningsdags UPPSÄGNINGSTID GÖR I ORDNING LÄGENHETEN LÄMNA NYCKLAR Hoppas vi ses igen! Utflyttningsdags Vi tycker att det är tråkigt att du flyttar, nen vi hoppas att du har trivts med oss och din bostad. När man är i flyttagen är det mycket som händer och det kan vara

Läs mer

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27 HYRESGÄSTGUIDEN Fastighets AB Eric Ekblad Postadress: Box 222, 0 02 Jönköping Besöksadress: Borgmästargränd 1A Telefon: 0-1 8 8 Fax: 0-1 8 89 Mail: info@ekblads.se Jourtelefon: 070-81 9 0 Allmänt Inflyttning

Läs mer

Välkommen till Stena Fastigheter!

Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen som hyresgäst! Här hittar du några viktiga saker att tänka på för att din inflyttning ska bli så smidig som möjligt. Tid för inflyttning Innan du flyttar in

Läs mer

Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla ska trivas.

Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla ska trivas. Trivselregler Välkommen till Bostadsrättsföreningen Roslagsskutan5 på följande sidor finns allmän information om hur föreningen fungerar och lite annat smått och gott som kan vara bra att känna till. Om

Läs mer

När du ska flytta. Coby Fastighets AB. Säg upp lägenheten skriftligt. Lämna tillbaka samtliga nycklar. Gör adressändring.

När du ska flytta. Coby Fastighets AB. Säg upp lägenheten skriftligt. Lämna tillbaka samtliga nycklar. Gör adressändring. När du ska flytta När du ska flytta är det mycket att hålla reda på både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant som är viktigt att komma ihåg Säg upp

Läs mer

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDVIKSBERG 1 I SKÄRHAMN Fastställda av styrelsen den 3 september 2014 ANSVARET FÖR REGLERNA Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen

Läs mer

ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen

ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen Att bo i bostadsrätt rättigheter och skyldigheter Att bo i bostadsrätt är förenat med både rättigheter och skyldigheter. Du bor i en bostadsrättsförening,

Läs mer

Till dig som flyttar ut

Till dig som flyttar ut 1 Till dig som flyttar ut När du ska flytta är det mycket att hålla reda på - både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant som är viktigt att komma ihåg.

Läs mer

Råd och regler för dig som skall flytta ut

Råd och regler för dig som skall flytta ut Råd och regler för dig som skall flytta ut köket varsamt! förrådet nallar Några flyttråd på vägen Passa på och rensa bland dina saker! Packa smidigt, blanda lätta och tunga saker i samma kartong. Märk

Läs mer

Trivselregler för dig som bor i Brf Solna Majoren För vem gäller reglerna? Styrelsens uppgift Alla boende är skyldiga att rätta sig efter reglerna.

Trivselregler för dig som bor i Brf Solna Majoren För vem gäller reglerna? Styrelsens uppgift Alla boende är skyldiga att rätta sig efter reglerna. Trivselregler Trivselregler för dig som bor i Brf Solna Majoren De regler som här beskrivs har tagits fram för att vi alla har ett ansvar för den gemensamma trivseln. Reglerna innefattar allt ifrån hur

Läs mer

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Bostäder. Vår förvaltare är Jörgen Källman tfn 021-17 91 14. Felanmälan Telefon till felanmälan är 021-17

Läs mer

ORDNINGSREGLER Bostadsrättsföreningen Minören 2

ORDNINGSREGLER Bostadsrättsföreningen Minören 2 ORDNINGSREGLER Bostadsrättsföreningen Minören 2 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I

Läs mer

Råd för en smidigare flytt

Råd för en smidigare flytt Flyttstäda Råd för en smidigare flytt När du ska flytta måste du göra en grundlig städning av din lägenhet så att den är ren när nästa hyresgäst kommer. I samband med flytten kommer en besiktningsman från

Läs mer

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden Ansvar Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Ordningsreglerna gäller såväl bostadsrättshavare

Läs mer

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger.

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger. 1 Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du ska trivas i din nya miljö. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas

Läs mer

Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren

Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren Ordningsregler är vår gemensamma överenskommelse om hur vi skall bete oss gentemot varandra. Det är därför viktigt att alla följer dem. Ordningsreglerna är inte

Läs mer

Studentboende hos Gavlegårdarna. gavlegardarna.se/student

Studentboende hos Gavlegårdarna. gavlegardarna.se/student Studentboende hos Gavlegårdarna gavlegardarna.se/student 3 VÄLKOMMEN 4 LÄGENHETSSTORLEKAR 5 HÄR FINNS VÅRA STUDENTBOSTÄDER 6 DITT BOENDE HOS OSS 8 GEMENSAMMA UTRYMMEN 10 TA HAND OM LÄGENHET OCH GRANNAR

Läs mer